Page 1

Stagiaire DE

Prijs â‚Ź 2,95

Seizoen 2010 NR 2

Projecten De Omslag

POP

De Stagiaire 1


Stagiaire DE

Uitgave:

De Stagiaire

Redactie:

Karin Spreeuwenberg

Fotografie:

Karin Spreeuwenberg

Bladmanager: Karin Spreeuwenberg Vormgeving:

Karin Spreeuwenberg

Druk:

Karin Spreeuwenberg

Oplage:

10

Copyright De Stagiaire Niets uit dit magazine mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van De Stagiaire.

Stageverslag Karin Spreeuwenberg bij BM Fotografie

De Stagiaire De Bisweide 22 5971 AZ Grubbenvorst Wil je De Stagiaire ook ontvangen, schrijf dan naar ‘De Stagiaire’. Alle vragen kun je ook stellen via e-mail: destagiaire@live.nl; je kunt hier adreswijzigingen, klachten bezorging, tekst voor Allerlei of wat dan ook kwijt.

Een exclusief verslag over de stageperiode van Karin Spreeuwenberg bij BM Fotografie. Het verslag is een samenvatting van de 5 maanden stage bij een fotograaf. Ook bevat het enkele leuke gebeurtenissen, verhalen over Karin, opdrachten die ze gemaakt heeft en algemene zaken.

E-mailadres:

Destagiaire@live.nl

De Stagiaire 3


Jong Sparta - Jong FC Twente, Luuk de Jong in kopduel met Spartaan. Foto: Karin Spreeuwenberg


Inhoud

9 De Omslag

Karin vertelt over het project De Omslag, een stichting uit Amsterdam. Bij deze opdracht moest zij het meeste fotograferen, mede voor haar meesterproef, om te leren zelf iniatief te nemen en mensen aan te spreken. Ze vertelt over haar ervaring erin en hoe het gegaan is.

19 Stageverslag Het stageverslag van de stageperiode van Karin. Er wordt verteld over hoe iedere week verlopen is en wat er allemaal gebeurd is. Ook een kleine uitleg van hoe de dag in elkaar zit.

En verder Posterfoto 7 De Omslag MEER.

Medewerker Bastiaan van Musscher

9

Stageverslag Overzicht foto’s

21 29

Projecten 13

Posterfoto 31

Posterfoto 17

POP

33

Posterfoto

Bastiaan van Musscher

35

19

foto’s Het zal wel opvallen, veel foto’s in dit verslag. Dit komt omdat het natuurljk een fotografiestage is, dus met de foto’s laat ik zien wat er gemaakt is.

De Stagiaire 5


Bastiaan van Musscher voor de website Foto : Karin Spreeuwenberg


BM Fotografie

BM Fotografie is een eenmansbedrijf. Bastiaan is fotograaf en heeft verschillende klanten. Zo is MMP een klant. MMP is een fotopersbureau dat gespecialiseerd is in sport- en entertainmentfotografie. Bastiaan heeft contacten bij een grafisch bedrijf en hier huurt hij iedere maand een ‘ruimte’ om te zitten. Zo kan hij zijn computer + harde schijf handig daar neerzetten en de foto’s bewerken. Op de laptop gaat dat nu eenmaal moeilijker en deze heeft ook niet zoveel geheugen. Verder is het veel reizen in de auto naar de locatie waar gefotografeerd moet worden. Bastiaan fotografeert bijna alles op locatie, en anders in de studio van MMP. Alle foto’s worden gemaakt met een Canon of Hasselblad camera. De Hasselblad is een erg duur toestel maar maakt prachtige foto’s, de foto’s van de Hasselblad zijn ook ongeveer 100mb

per foto! Bastiaan heeft veel verschillende opdrachtgevers. Zo is MMP al genoemd en is Heerlijkheid ook een grote opdrachtgever. Heerlijkheid is een blad dat over landgoederen gaat. Bastiaan fotografeert bijna alles voor het blad, de cover, reportages enzovoorts. Regelmatig moet hij naar een landgoed aan de andere kant van Nederland rijden om het even op de foto te zetten.

uit gaan voeren. Ook werd duidelijk dat ze Bastiaan als fotograaf wilden houden. Weer een opdrachtgever erbij dus! Een een mooie vaste klus voor 3 keer per jaar.

Ook 2Twintig is een opdrachtgever van hem. 2Twintig is een PR-bureau dat Bastiaan regelmatig vraagt om foto’s te maken. Zo hebben we via 2Twintig van een PR-actie van en voor HI foto’s moeten maken. In april kregen we de opdracht om dekbedden te fotograferen. Het kwam van een bedrijf dat in de dekbedden-industrie zit. Ze wilden deze opdracht (ongeveer 12 dagen lang collecties op de foto zetten) doorzetten en 3 keer per jaar De Stagiaire 7


Keramiek, Foto : Karin Spreeuwenberg


De Omslag MEER. De Omslag is een stichting, heet officieel ook dus ‘Stichting De Omslag’. De stichting is in 1999 opgericht door Amsterdamse organisaties in de geestelijke gezondheidszorg. De Omslag werkt voor Amsterdamse organisaties in de zorg- en welzijnssector en richt zich op mensen die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. In het bestuur van De Omslag zijn organisaties uit de verslavingszorg, gehandicaptenzorg, maatschappelijke opvang en GGZ vertegenwoordigd. Medewerkers van De Omslag beschikken over uitgebreide kennis van de “zorg”markt in Amsterdam in brede zin. De omslag houdt ontwikkelingen en trends op het gebied van maatschappelijke participatie van de doelgroep nauwlettend in de gaten en kan mensen adviseren. Bij veel projecten brengen zij verschillende mensen op een goede manier bij elkaar.

Foto’s voor De Omslag maken was voor mij ook direct de meesterproef. Erg leerzaam waren vooral de omstandigheden waarin we moesten fotograferen. Het waren vaak mensen die bijna nooit op de foto moesten en die je dan ook moest sturen. Hier had ik in het begin (en eigenlijk nu nog steeds) wel wat moeite mee. Het is lastig om voor mensen te bepalen wat ze moeten doen. En zij verwachten van jou, als de fotograaf, dat jij weet hoe een persoon het beste kan staan. Ook was het best lastig om van bijvoorbeeld een actie als koffie inschenken een spannende foto te maken.

De Omslag zorgt ervoor dat bijvoorbeeld oud drugsverslaafden, mensen die alleen zijn, mensen met een laag inkomen ergens naartoe kunnen. Op de plekken waar zij naartoe kunnen werken vooral vrijwilligers. Deze mensen werken er vaak vooral omdat ze ervan genieten anderen te helpen of een leuke dag te bezorgen.

De Stagiaire 9


Kringloop, werknemer aan het werk Foto : Karin Spreeuwenberg


Boven: Zorgboerderij, Foto: Karin Spreeuwenberg Onder: schets Voorkant blad MEER. foto: Karin Spreeuwenberg

De Stagiaire 11


Projecten

TEFAF

Dekbedden

Sportfotografie

De TEFAF is een kunstbeurs die eens in het jaar in Maastricht gehouden wordt. Een week lang kun je (tegen een bepaalde prijs) kunst kijken en kopen. We kregen de opdracht om op de eerste dag van de TEFAF de hele dag foto’s te maken. Eerst van de kunst en erna van de mensen die de kunst bekeken en eventueel kochten. Van Bastiaan kreeg ik een camera mee en mocht ik zelf op pad. Het was wel lastig om de mensen te fotograferen, zodra ze doorhadden dat er een camera op hun gericht werd liepen ze weg of gingen ze aan de kant. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Al met al was ik zelf erg tevreden over de foto’s. Het licht was ook erg lastig omdat het er op sommige stands weinig (of juist veel) licht was, hierdoor moest je veel met de sluitertijd en diafragma en ISO-waarde werken om duidelijke en goede foto’s te krijgen.

In april kreeg Bastiaan de opdracht om in mei 3 weken lang dekbedden van het merk Yellow te fotograferen. De foto’s zouden voor de catalogus gebruikt worden en voor de verpakking van de dekbedden. De opdracht was om ongeveer 80 dekbedden in 13 dagen te fotograferen. Deze weken waren erg interessant en leuk. Vooraf leek het nogal saai maar dat was het eigenlijk helemaal niet. Het was erg leuk om met het licht te spelen, en hier kreeg ik beter door wat welke lamp deed en waar hij ongeveer het beste kon staan. De verschillende locaties maakten het ook interessant, grote en kleine kamers. Goed leren hoe je de ruimte het beste kunt benutten. Van Bastiaan mocht ik ook vaker het standpunt bepalen, waar of hoe het dekbed het beste tot zijn recht kwam.

Omdat Bastiaan wist dat mijn passie in de fotografie bij de sport lag, had hij ons opgegeven voor een cursus sportfotografie. Bastiaan is lid van een aantal professionele fotografie-verenigingen en hierdoor was hij bij de workshop terecht gekomen. Als er nog plekken over zouden zijn mocht ik, als stagiaire, ook mee. Gelukkig was dit ook zo. Bastiaan had ook nog eens een 300mm telelens gehuurd waar ik mee mocht fotograferen. De wedstrijd was tussen Jong Sparta en Jong FC Twente. Jong Sparta stond op dat moment nog bovenaan in de competitie. We mochten in het Kasteel de wedstrijd fotograferen, zoals het ook bij een ‘echte’ wedstrijd zou gaan. Gewoon op het gras dus. Het was een hele ervaring en superleuk om te doen! Een van de leukste dagen van mijn stage!


Boven: Jong Sparta - Jong FC Twente Foto: Karin Spreeuwenberg Rechts: TEFAF. Foto: Karin Spreeuwenberg

De Stagiaire 13


Gregory van der Wiel, shoot voor Veronica Magazine Foto : Bastiaan van Musscher.


MMP Eens in de zoveel tijd zitten we in de studio. Vaak hebben we dan een opdracht van Jeroen gekregen. Hij heeft een eigen bedrijf genaamd MMP. Vaak regelt hij de bekende mensen die voor een blad op de foto moeten. Zo regelt hij voor HET-magazine vaak de cover-shoot. Deze mensen zijn vaak bekend van acteren of zingen en gaan met een van de nieuwste gadgets op de foto. Zoals een telefoon of een fototoestel. Hiervoor hebben we Kimberly Klaver gefotografeerd. Zij speelde in o.a. SpangaS!, Goede Tijden, Slechte Tijden en Voetbalvrouwen. Ook mochten we voor HETmagazine Giovanca fotograferen. Zij is een zangeres en bekend van het liedje ‘On my way’. Verder had Bas Muijs om een foto-shoot van zichzelf gevraagd en dit mochten wij ook doen. Het was een lange middag (6 uur in de studio) maar wel superleuk! Jeroen heeft ook veel contacten bij het Veronica-magazine. Hiervoor mochten we in de studio bijvoorbeeld Sebastiaan Langeveld fotograferen.

Hij is een wielrenner en heeft al eens mee mogen doen aan de Tour de France. Verder kregen we via Jeroen ook veel voetballers om te fotograferen. Voor het Veronicamagazine mochten we van alle WK’s waaraan Nederland heeft meegedaan een voetballer fotograferen. Voor bijvoorbeeld 1978 werd dat Rob Rensenbrink. Voor 1998 Frank de Boer. Dit waren ook erg leuke ervaringen, je komt immers ook niet iedere dag bij een (oud) bekende voetballer thuis. Ook mochten we in het Olympisch Stadion Gregory van der Wiel fotograferen. De foto op de linkerpagina is hier een voorbeeld van. Ik mocht daar ook met de rookmachine zwaaien. Gregory is de linksback van Ajax (en Oranje) en al enkele jaren mijn favoriete voetballer. De dag dat we hem mochten fotograferen was dan ook een van de leukste dagen!

De Stagiaire 15


Man bekijkt oud schilderij met oud vergrootglas op de TEFAF. Foto: Karin Spreeuwenberg


De Stagiaire 17


Man Muijs, Bas bekijktFoto: met antiek Bastiaan vergrootglas van Musscher een antiek schilderij. TEFAF Foto: Karin Spreeuwenberg


De Stagiaire 19


De Stage

Het verslag van de stageperiode van Karin. Er wordt verhaald over hoe iedere week verlopen is en wat er allemaal gebeurd is. Ook een kleine uitleg van hoe de dag in elkaar zit, en het voorstellen van de collega’s.

Bij BM Fotografie werk ik maar met een persoon samen. Dit is Bastiaan. Sinds ongeveer 5 jaar werkt hij als fotograaf voor zichzelf.

Dagindeling Iedere dag is bij deze stage anders. De ene dag werk ik 6 uur, de andere weer 10. Het ligt er helemaal aan wat de opdracht inhoudt, hoelang deze duurt en waar hij is. Ook natuurlijk hoeveel opdrachten we op een dag hebben. Soms shooten we 6 uur in de studio, en soms hebben we 3 opdrachten op een dag die ieder een uurtje duren. Ik vertrek thuis meestal naar metrostation Strandvliet. Dit is ongeveer 3 minuten lopen. Daarna is het verschillend waar ik naartoe moet. Meestal is het station Zuid (10 minuten metro, 10 minuutjes lopen) of naar Heldergroen in Haarlem. Dan is het 25 minuten met de

metro, 10 minuten met de trein en nog zo’n 10 minuten lopen.


sfeerimpressie TEFAF, Foto: Karin Spreeuwenberg

Week 6 (stageweek 1)

Week 7 (stageweek 2)

Deze week was de eerste week van de nieuwe stage. Het was natuurlijk allemaal even wennen, sowieso om op kamers te gaan, maar ook de nieuwe stage. Ik merkte al direct dat de werktijden erg onregelmatig zijn, maar hier heb ik ook absoluut geen probleem mee. In de eerste week gingen we op maandag een voetbalvrouw fotograferen. Op dinsdag waren we bij een interview tussen Wilfred Genee en Rob Jansen. Op woensdag gingen we naar een bedrijf in Utrecht om daar portretten te maken. Donderdags was de opdracht om foto’s te maken bij een interview met Hans van Breukelen. Vrijdag had ik vrij omdat ik ‘s middags naar de podotherapeut moest. De eerste week was erg interessant en een hele leuke ervaring. Ik wist niet echt dat Bastiaan zoveel bekende mensen zou fotograferen. Het is leuk deze mensen te ontmoeten en ook om te zien hoe Bastiaan alles aanpakt. Bij Hans van Breukelen mocht ik zelfs zelf al even fotograferen!

Eigenlijk was het deze week carnaval. Maar mijn keuze was om geen vrij te nemen en gewoon maandag verder te gaan met stage. We gingen namelijk naar Marianne Timmer om een portretje te maken voor het blad ‘Talkies’. Ook in het thema van ‘voetbalvrouw’. Op dinsdag gingen we in een Carlton-hotel Bastiaan Ragas fotograferen. Deze dag was erg leuk en leerzaam. Op woensdag moesten we een aantal kunstenaars fotograferen. Erg interessant de waardevolle kunst van deze verzamelaars te zien en hoeveel het voor hen betekent. De donderdag was een erg lange dag. ‘s Morgens hadden we om 10 uur een klus, daarna zijn we naar het bedrijf Heldergroen gegaan om foto’s te bewerken. ‘ s Avonds gingen we naar Scheveningen om weer in een Carlton hotel te fotograferen. Een bekende kok ging hier een soort show presenteren voor een aantal mensen. Deze avond was leerzaam omdat er weinig licht was in de ruimte, zo heb ik geleerd hoe je in een restaurant bij zo’n soort show daar het beste mee kan om gaan. De dag

was erg lang, rond 10 uur ‘s avonds was ik pas thuis, na 13 uur gewerkt te hebben. Op vrijdag gingen we Kimberly Klaver fotograferen in de studio, ook een erg leuke opdracht. Interessant om te zien hoe een fotograaf in een studio aan de slag gaat.

Week 8 (stageweek 3) Week 3 alweer. De tijd gaat snel. Deze week hadden we wat minder bekende mensen, maar dat maakt de opdrachten niet minder leuk of minder leerzaam. Deze week hebben we nog 2 kunstenaars gefotografeerd, verder veel foto’s van de laatste weken bewerkt op Heldergroen. Bastiaan had deze week geregeld dat ik donderdag en vrijdag mee mocht lopen met een ANP-fotograaf, Frank van Beek. Omdat ik op donderdagavond een concert had moest ik redelijk op tijd thuis zijn. Bastiaan had donderdag om 3 en 5 uur een opdracht staan dus dit kwam wat minder uit. Op vrijdag had hij nog niks, daarom kon ik mooi mee met Frank. We gingen naar een congres in Rotterdam met burgermeesters uit de hele wereld. Deze De Stagiaire 21


Man raapt vuil op. MEER. Foto: Karin Spreeuwenberg

2 dagen waren ook leerzaam. Leuk om even op het ANPbureau te komen en daar rond te kijken. Ook leuk om te zien hoe een ANP-fotograaf te werk gaat. Frank had veel minder apparatuur mee dan Bastiaan bijvoorbeeld, hij werkt veel met 2 body’s en 2 of 3 lenzen + flitsers. De beelden worden bij Frank bijna direct bewerkt (vooral als het nieuwsrelatief is natuurlijk) en in de beeldbank van het ANP gezet.

Week 9 (stageweek 4) Deze week hadden we niet veel opdrachten op het programma staan. Op maandag zou ik met ANP-fotograaf Gerald van Daalen meegaan. Hij mocht het Nederlands Elftal fotograferen. Jammer genoeg mocht ik van iemand van de ING niet mee. Op dinsdag gingen we eten fotograferen, erg interessant en leuk om te zien hoe dat in zijn werk gaat. ‘s Avonds mochten we een Gouden Plak Winnaar fotograferen. Deze man had meegedaan aan een wedstrijd van NS-Highspeed en had gewonnen. Hij kreeg 402 gram puur goud! De foto werd gemaakt in de studio van o.a. De

Wereld Draait Door, en daar liepen we Mark Tuitert tegen het lijf. Woensdag hadden we een covershoot in Huizen, bij Astrid Engelen. Donderdag was het beelden bewerken bij Heldergroen en vrijdag gingen we bloemen fotograferen. Dit was ook leuk om te zien hoe dit werkt. ‘ s Morgens hadden we nog een opdracht op het strand. Een bedrijf wilde foto’s van alle werknemers. Hiervoor gingen we dus naar het strand (erg koud) en werden de foto’s op de pier van IJmuiden gemaakt.

Week 10 (stageweek 5) Deze week waren er weinig interesante dingen, behalve donderdag. Op donderdag gingen we naar Maastricht om de hele dag op de TEFAF te fotograferen. Dit was een lange dag natuurlijk. We moesten ‘s morgens al om half 7 vertrekken. Vervolgens hebben we wat stands gefotografeerd (om 12 uur gingen de deuren open voor de genodigden). Ook wat kunstwerken die de opdrachtgever (TEFAF zelf) graag op de foto wilde hebben we gedaan. Daarna ging Bastiaan de

foto’s bewerken om ze alvast door te sturen en mocht ik rond gaan lopen om de mensen te fotograferen. Rond half 7 ‘s avonds konden we weer naar huis rijden, lange dag!

Week 11 (stageweek 6) Maandag gingen we naar de Heerlijkheid toe om eten, kleding en porseleinen beeldjes te fotograferen. Dit allemaal voor het blad Heerlijkheid. Dinsdagmorgen zijn we nog wat gaan bewerken en ‘s middags gingen we naar de Bijenkorf in Amsterdam om daar iemand te fotograferen. Dit was ook erg tof, we mochten op het dak van de Bijenkorf (mooi uitzicht!). Woensdag was weer een hele dag bewerken en de donderdag was ook weer een lange dag. Dit keer hadden we ‘s morgens een PR-actie van HI op de Dam in Amsterdam. ’s Avonds moesten we bij een bijeenkomst van een bedrijf in Rotterdam fotograferen. Vrijdag moest ik eerder gaan omdat ik weer naar de podotherapeut terug moest. ‘ s Morgens ben ik nog even bij het fotograferen van objecten voor de Omslag geweest.


Week 12 (stageweek 7) Op maandag gingen we weer de studio in. Deze dag gingen we Sebastiaan Langeveld fotograferen, hij is een wielrenner en heeft vorig jaar meegereden met de Tour de France. Op dinsdag mochten we een nieuwe politieke partij fotograferen. Dit was ook erg leuk! ‘s Middags hadden zij een afspraak met Een Vandaag voor een tv-uitzending. Ik wist alleen niet dat Een Vandaag ons ook wilde filmen. Dus wij moesten de fotoshoot nog een keer ‘opnieuw’ doen terwijl we gefilmd werden. Op woensdag zou het op tv komen. Woensdag gingen we weer de studio in, deze keer om Bas Muijs te fotograferen. Hij wilde van zichzelf mooie foto’s hebben en had gevraagd om een shoot van Bastiaan. Zijn vriendin was ook mee en het was erg gezellig, hij had bijna zijn hele kledingkast meegenomen! ‘s Avonds toen ik thuis was natuurlijk de tv aangezet en Een Vandaag gekeken, en ik kwam in beeld. Donderdag hebben we alleen maar foto’s bewerkt. Vrijdag zouden we naar Schiphol gaan, maar omdat ik geen identiteitsbe-

wijs in Amsterdam had (alleen rijbewijs) zou ik niet achter de douane mogen. Bij Schiphol aangekomen bleek dat Bastiaan (tijd gewerkt bij Schiphol) nog een verlopen pas had, deze moest eerst ingeleverd worden en daarna mocht hij pas achter de douane. Dus een nieuwe afspraak voor maandag gemaakt.

Week 13 (stageweek 8) Op maandagmorgen gingen we eerst wat bewerken. Omdat Bastiaan zijn pas niet meer gevonden had moest hij eerst naar Schiphol om aangifte te doen. Later belde hij mij of ik rond 12 uur ook op Schiphol zou kunnen zijn, er was een opdracht tussengekomen. Vanaf 12 uur tot ongeveer half 6 hebben we op Schiphol rond gelopen om foto’s te maken. Eerst van een man die manager was bij de bagageafdeling. Daarna hebben we de route gelopen die een passagier ook maakt als hij op vakantie gaat. Dus voor de douane, bij de marechaussee en achter de douane. Dinsdag gingen we naar Eibergen, daar was een basis-

school die als eerste school in Nederland geheel overging (test) op digitaal onderwijs. Wij waren gevraagd om persfoto’s te maken. Het Jeugdjournaal, de radio van Omroep Gelderland en TV Gelderland waren er ook, een fotograaf van de Telegraaf kwam ook nog langs. Het was leuk om dit mee te maken en te zien, hoe zoiets in zijn werk gaat. Woensdagmorgen gingen we op een middelbare school in Purmerend fotograferen. Een politieman gaf hier les aan 4e klas leerlingen over het aangifte doen bij de politie. Voor een lokaal blad was ons gevraagd om foto’s te maken. Hierna zijn we nog naar kantoor geweest, er kwam een vrouw langs om te kijken of de stage goedgekeurd kon worden. De vrouw herkende Bastiaan en wist dat hij al een keer erkenning had gehad dus was het nu vooral gezellig kletsen. Verder hebben we woensdag nog foto’s bewerkt. Op donderdag had ik vrij zodat ik me rustig kon voorbereiden op mijn ‘operatie’ van vrijdag. Vrijdagmorgen moest ik naar de kaakchirurg om alle verstandskiezen in een keer te laten weghalen.

De Stagiaire 23


Kopduel bij Jong Sparta - Jong FC Twente Foto: Karin Spreeuwenberg

Week 14 (stageweek 9)

Week 15 (stageweek 10)

Deze week was het Pasen, dus de maandag had ik vrij. Omdat vrijdag mijn verstandskiezen verwijderd waren en ik er nog veel last van had, ben ik dinsdag nog ziek thuis gebleven. Woensdag heb ik een halve dag gedraaid (nog erg slap van de narcose en het weinig eten). Donderdag zouden we in eerste instantie een opdracht hebben, maar de klant belde woensdag af omdat hij geen budget had. Donderdagmiddag zijn we toen naar een expositie geweest, PAN Foto Expositie. Erg interessant en leerzaam, vooral wat betreft fotobewerking. Die middag heb ik thuis nog gewerkt aan moodboards en ideeën bedacht voor een nieuwe opdracht voor de GGD. Vrijdagmorgen heb ik verder gewerkt aan deze opdracht en verder foto’s uitgezocht voor een opdracht voor Bastiaan. Erg rustige week dus, maar wel lekker, vooral omdat ik nog rustig aan moest doen.

Op maandag begonnen we om 9 uur op kantoor met foto’s bewerken. Dinsdag hadden we terugkomdag op school, dus ging ik maandagavond alweer naar huis. Op woensdag gingen we in de morgen naar ‘De Woude’, een eilandje in de buurt van Amsterdam, om daar voor het bedrijf van Bastiaans vader te fotograferen. Hij wilde graag voor zijn bedrijf foto’s voor op de website. Deze dag was erg leuk, de foto’s werden gemaakt in het weiland, met een tafel, stoelen, waaiend papier enzovoorts. Een andere foto werd gemaakt op een oude brandweerwagen en de 3e shoot was in de kano. Donderdagmorgen was het weer bewerken en ‘s middags bij een brommer-controle van de politie fotograferen. Vrijdagmorgen was het ook weer bewerken en rond 12 uur gingen we richting Utrecht om daar voor Bacardi foto’s te maken. Lange week geweest!

Week 16 (stageweek 11) Op maandag gingen we eerst de studio in om Giovanca te fotograferen voor HETmagazine. Dit was natuurlijk weer leuk om allemaal te zien. ‘ s Avonds gingen we naar Rotterdam om bij Jong Sparta te fotograferen. Bastiaan had ons opgegeven voor een workshop sportfotografie, en ook nog eens een 300mm lens gehuurd! Hier mocht ik ook mee fotograferen, het was ook een heerlijke avond. De dinsdag moest ik voor mijn meesterproef foto’s maken op een zorgboerderij voor het blad de Omslag. Woensdag was weer een dagje bewerken en donderdag gingen we voor de Omslag foto’s maken. Deze keer in een kringloopwinkel. Vrijdag had ik vrij om vervolgens op zaterdag weer naar Amsterdam te gaan. Zaterdags moesten we weer fotograferen voor de Omslag. Deze keer in een klein speeltuintje in het Oosterpark.


Week 17 (stageweek12) Op maandag begonnen we met foto’s bewerken op kantoor. ‘s Middags gingen we naar Rotterdam om daar kapsels te fotograferen van een kapperswedsrijd. Dinsdag mochten we de oud-voetballer Rob Rensenbrink fotograferen voor het Veronica magazine. Daarna zijn we nog naar kantoor gegaan om nog verder foto’s te bewerken. Op donderdag gingen we Gregory van der Wiel fotograferen! Dit vond ik natuurlijk erg leuk omdat ik zelf Ajacied ben en hij een verdediger bij Ajax (en Nederlands Elftal) is. De shoot moest erg snel, 5 verschillende outfits in 2 uur tijd. Vrijdag had ik vrij in verband met Koninginnedag.

Week 18 (stageweek 13) Vanaf maandag zijn we bezig met 13 dagen dekbedden fotograferen. Zwaar en lang klusje dus! Deze hele week gaan we iedere dag naar Hendrik-Ido-Ambacht om daar in een winkel foto’s te maken van dekbedden. De ontwerpers van de dekbedden zijn er bij, Susan is de stylist en

Bastiaan doet de fotografie. Dinsdags was ik jarig dus kregen we taart en cake. Bastiaan had een cadeau voor me. Toen ik het uitpakte, zag ik dat het een t-shirt van Ajax was met achterop Gregory van der Wiel! Ik was al helemaal blij, maar hij had ook nog geregeld dat Gregory van der Wiel het shirt tekende. Achterop stond zijn handtekening en voorop ‘gefeliciteerd Karin’ + zijn handtekening, ik was dus helemaal blij! Woensdags had ik vrij vanwege bevrijdingsdag. Donderdag en vrijdag was het weer dekbedden fotograferen.

Week 19 (stageweek 14) Deze week was het weer een aantal bekende mensen fotograferen. We begonnen maandag met Albert Kooy in Friesland, en wat bewerken op kantoor. Dinsdag hadden we ook een dag bewerken en gingen we ‘s avonds naar Monnickendam om Frank de Boer voor Veronica op de foto te zetten. Weer een bekende voetballer dus! De donderdag zouden we dekbedden hebben maar dit ging niet door, dus had ik vrij omdat het

eigenlijk ook Hemelvaart was. Op vrijdag gingen we eerst naar Sandra Ysbrandy, de volgende kok. Zij is pas sinds kort een kok op tv. ‘s Middags gingen we naar Velp om Angelique Schmeinck op de foto te zetten. We hadden haar al een keer moeten fotograferen toen zij ging koken voor uitgenodigde gasten van het Carlton hotel in Scheveningen. Ze gaf mij ook haar kookboek. Benieuwd of ik er wat uit kan koken!

Week 20 (stageweek 15) Maandagmorgen vertrok ik pas naar Amsterdam. ‘s Middags gingen we met de auto naar Boxmeer om daar Cas Spijkers te fotograferen. Dinsdag hadden we weer de hele dag dekbedden en ‘s avonds moesten we nog naar Fc Omniworld om Ronald Koeman op de foto te zetten voor Veronica. Woensdag hadden we net zoals donderdag weer de hele dag dekbedden. Vrijdag gingen we ‘s morgens naar Grolloo, Friesland, om daar een landgoed te fotograferen. ‘s Middags in Maarssen de tv-kok Ramon Beuk. De Stagiaire 25


Rob Rensenbrink, shoot voor Veronica Magazine Foto : Bastiaan van Musscher.


Meisje aan het werk met de nieuwe leertechniek

Weer een bekend persoon dus, erg leuk! Op zaterdag ging ik ook werken. Omdat we eigenlijk de dekbedden zouden doen had ik er al rekening mee gehouden. Deze werden echter afgezegd omdat de dekbedden zelf nog niet binnen waren. Dus gingen we ‘s morgens Aron Winter bij de KNVB in Zeist fotograferen en om 6 uur ‘s avonds in Krommenie Johnny Rep. Dat laatste was erg leuk. Toen ik aan het opruimen was vroeg hij waar ik vandaan kwam. Ik antwoordde dus ‘Venlo’ omdat bijna niemand weet waar Grubbenvorst ligt. We gingen nog wat met hem drinken en ik zat tegenover hem toen hij ineens riep: ‘Jij komt uit Blerick!’. En inderdaad kom ik regelmatig in Blerick. Blijkt dat hij me 3 a 4 jaar geleden had zien lopen in Blerick. Best apart dat hij

Foto: Karin Spreeuwenberg

zich dat nog herinnert maar wel erg leuk!

De Stagiaire 27


Boven: Angelique Schmeinck tijdens een kookpresentatie foto: Karin Spreeuwenberg Onder: Vrouwen van Secretary+ tijdens hun actie voor secretaressedag met een manager. foto: Karin Spreeuwenberg


Boven: Resultaat kapperswedstrijd. Foto: Bastiaan van Musscher Rechts: Politieman tijdens presentatie voor een middelbare school over geweld. Foto: Karin Spreeuwenberg

De Stagiaire 29


Hans van Breukelen tijdens een interview Foto: Karin Spreeuwenberg


De Stagiaire 31


POP POP is een Persoonlijk Ontwikkelings Plan. Het is een afspraak tussen de werkgever en de werknemer. In mijn geval dus tussen Bastiaan en de stagiaire. Met een POP is het makkelijker te bepalen wat je wilt leren, in welke tijd en hoe.

Ontwikkelingsdoelen:

Photoshop Lampen opstellen Licht begrijpen (inval e.d.)

Meer creativiteit in een foto brengen

Secuurder werken.

Ontwikkelingsactiviteiten:

Wanneer het kan in fotoshop werken en de stagebegeleider vragen als er dingen onduidelijk zijn. Goed opletten als de begeleider fotografeert, kijken hoe hij de lampen opstelt, waarom, wat het effect is, hoe hij een model begeleidt.

Planning:

Hele stageperiode


Op mijn vorige stage had ik als POP vooral de programma’s verder leren kennen. De fijne kneepjes, kleine dingen die toch heel handig zijn. Dit is toen ook gelukt, maar deze stage was natuurlijk heel anders dan nu. Toen liep ik bij een grafisch communicatie bedrijf stage, nu bij een fotograaf. Dus mijn POP voor deze periode ziet er heel anders uit. Ik dacht in het begin dat ik al goed kon fotograferen, maar had snel genoeg door dat de wereld veel groter was dan ik dacht. Wat vooral interessant was, was het zien van het licht. Waar komt het vandaan, hoe gebruik je het het beste in een foto, hoe stel je je camera er op in, welke lens gebruik je erbij, welke hulpmiddelen kunnen de foto specialer maken? Voor het bewerken van foto’s heb ik vooral geleerd om te kijken naar wat het belangrijkste is in de foto, wat benadrukt

moet worden, wat weggewerkt moet worden. Hoe iets opgelicht kan worden, hoe je iets weg kunt halen enzovoorts. Ik zie soms nog niet wat er weg moet in een foto of wat er het beste uitgelicht kan worden zodat de foto beter wordt. Maar het gaat wel steeds beter en het is gewoon een kwestie van tijd om dit te oefenen en leren.

belangrijk. Naar mijn mening ben ik dan ook gegroeid als ik terugkijk naar hoe ik nu ben in vergelijking tot de vorige stageperiode. Ik werk toch met veel verschillende mensen en hierdoor leer ik ook wat meer met verschillende mensen omgaan.

Ik heb ook geleerd om met het programma Adobe CS Bridge te werken. In dit programma kun je in een mooi overzicht alle foto’s zien en bekijken welke het beste zijn. Dubbelklik je op de foto, wordt deze geopend in fotoshop. Handig programma en sinds het begin van de stage gebruik ik het erg veel. De stage loopt bij BM Fotografie erg goed. Ik heb het hier reuze naar mijn zin, kan zijn wie ik ben en leer veel. Al zijn het soms maar kleine dingetjes, toch zijn ze vaak De Stagiaire 33


Nawoord

Bastiaan van Musscher, Foto: Karin Spreeuwenberg


Beste Karin,

Vanaf het begin was het meteen duidelijk dat je erg sociaal bent en er heel veel zin in had. Met nog niet zoveel ervaring zag het portfolio er al heel aardig uit. Sportfotografie is jouw passie met als voorkeur voetbalfotografie. Je ziet dan ook dat dit de beste foto’s zijn maar in het verloop van de stage ben je steeds meer verschillende kanten van de fotografie gaan leren. Opdrachten geven aan mensen en het overbrengen van jouw ideeën aan anderen. Erg spannend en onwennig maar je had het al snel onder de knie.

Wat ik erg prettig vond was je flexibiliteit, een avondklus of iets in het weekend was geen probleem en deed je graag. Volgens mij heb je een leuke tijd gehad en veel geleerd. Ik wens jou veel succes met je verdere carrière. Nog een opmerking van jou die me is bijgebleven is “het lijkt net of we nog niet gewerkt hebben”, dat betekent gewoon dat je geniet van je werk.

Bastiaan van Musscher De Stagiaire 35


Stageverslag  
Stageverslag  

Verslag van mijn stageperiode bij BMFotografie, Amsterdam.

Advertisement