Page 1

STANLEY WONG KHUNG YOU ARCHITECTURE PORTFOLIO


PROJECTS 1 Gift To The City, The Labyrinth 2 Greenline, Urban Design 3 Mille Feuille, Layers Of Experience 4 UNESCO Performing Art Centre

OTHERS 5 Tectonic Ground 6 Marking The City 7 PavilionNOW 8 Model Making 9 Professional Practice


PROJECTS


‘Visible or Invicible? Illogical or Incomprehension?’

Location : University of Melbourne

Program : M.Arch, Studio C

Tutor : Scott William Woods

Approach : Physical Model Representation

Title : Gift To The City, The Labyrinth

Key Features : Art of Perception

This project involves students extracting a quote from an interview by museum curators and interpret them into conceptual thoughts for our proposal, be it digital or physical.

The installation is a combination of the perception of the illogical and the incomprehension. The known objects which are the visible are a repetition of known architecture forms such as platforms, stairs, and walls.

My quote by Prada Foundation curator Elvira Dyangani Ose concerns the possibility of viewing a flat surface while creating the illusion of 3 dimensionality. My project investigates and raises the possibility for questions concerning the idea of the interconnection between the visible and the invisible in Architecture.

Although it shows multiple circulations throughout the model, it is simply meaningless, as there is no clear destination with an infinite loop. In contrary, the voids are the significant elements, as it reflects the elements of my gallery and museum from phase A and phase B.

Ultimately, my installation is an artwork that can bring our experience closer to what ostensibly does not exist, but is, in fact, present in the realm of the invisible.


The Art of Making


Model Context 1: Gallery

‘To give the audience an invitation to experience something in a different way.’ - Daniel Arsham The elements of light and dark are used to enhance the spiritual effect of the sculpture itself, as the sculpture is often being interpreted as a symbol of religion. When the visitor enters the gallery, the different size of the openings and the contrast of light will create a tunnel vision effect, which direct the attention of the visitors to the sculpture. After the visitors finish their prayers and track back, the bigger light source from the entrance will enable them to realize the form of the tunnel which have a similar language with the sculpture, as if the sculpture is answering to their prayers.


Model Context 2: Museum

‘Working with the physicality of the site’ - Roisin Heneghan My proposal is to make use of the archeological site beneath the museum to create a historical context for the sculptures. Elements of the archeological sites within Athens are brought into the underground spaces, where each levels have their own unique landscape. Sculptures are arranged based on the place they are discovered, thus providing a historical context for each sculpture individually. The levels are arranged according to the year the archeological site is created, so the whole museum including the underground levels is like a timeline, from 10 century BC to the 21st century.


‘A Greenline for a better Melbourne.’

Location : Flinders St Viaduct - Batman Park

Program : M.Arch, Thesis Studio

Tutors : Chris Smiles & Joachim Clauss

Approach : Architecture Intervention

Title: Greenline, Urban Design

Key Features : Grid Shell

This thesis argues that designing a public realm along the Greenline can create an architecture dialogue between the city Hoddle grid and Yarra River to reactivate the leftover spaces throughout the site. Additionally, challenging the conventional usage of the viaduct and transform it from a liability into an asset that provides a positive experience for the users. The public realm also generates a new identity to the existing viaduct to become an architecture spectacle in the city, which reconnects north-bank back to the city. A sense of place can be achieved by giving a welldesigned green space back to the community. In response to this thesis, an overarching concept is generated which is intertwining. The intention is to intertwine functional programmes and form with the viaduct to penetrate its tangible and intangible barrier. The public realm spam along the viaduct from Marvel Stadium to Flinder Station in a continuous manner to provide an undisrupted circulation for the cyclist and pedestrian. The pathway is further complimented with a landscape design that provides a relaxing and memorable journey.

The building typology is a recreational hub, and the microsite is located at Batman Park. The spaces underneath Flinder Viaduct is designed to accommodate programs that overlay with the adjacent space and also using façade as an extension to bind the spaces into a coherent unit. The building facade is heavily inspired by Frei Otto, followed by Shigeru Ban’s signature theme ‘invisible structure’, which is to incorporate structure into the design. By analyzing the pros and cons of a grid shell structure, the building can incorporate large spam of dynamic façade across the viaduct. After testing with different materials, timber is chosen as the main materiality of the grid shell as it juxtaposes with the viaduct’s architecture language to create a serene and open space for the public user. The flexible structure is designed to warp into the spaces underneath the viaduct to become a part of the programmes and also as an architectural intervention. The grid shell is also designed to manipulate the flow of natural sunlight into the spaces underneath the viaduct to provide better experiences for the users.


Precinct 1 - Marvel Stadium

Precinct 2 - Melbourne Quarter

Intermediate Observation D

• • •

• • • •

Start/ End of Greenline Programmes - Light sports & Mini games Attract people visiting Marvel Stadium & Southern Cross Creates a usable green space for leisure activity

Programmes - Garden & Public Spaces Extension to bypass Collins St Attract people visiting Melbourne Quarter Grid shell as an intervention to guide people along the Greenline

• •

A platform at the edg Grid Creates visual connect West of the Greenline A visual axis along F


Precinct 3 - Batman Park • • •

Greenline area of focus Reactivate left-over space underneath viaduct Grid shell to bind spaces into a coherent unit

Deck

Precinct 4 - Enterprize Park

ge of the city Hoddle

• • • •

tion between the East & e Flinders St & Spencer St

Start/ End of Greenline Programmes - Water park, Bath house, Art & cultural park Extend narrow corridor to link enterprize park to the aquarium Expandable when Yarra River becomes safe & clean in the future


southern cross station

melbourne quarter

crown plaza melbourne

Micro Site Elevation


‘A vibrant public realm reconnecting parts of the city.’

queens bridge

northbank residences

YARRA RIVER

Master Plan


8 7 1

3

2

4

6

5

12 9 11

16 10 15 13

14

Grond Floor Plan

1 Bicycle Maintenance Hub 2 Visitor Centre 3 Art Studio 4 Creative Studio 5 Dance Studio 6 Mixed Studio 7 Woodmaking Studio 8 Restaurants & Cafes 9 Contour Cycling Track 10 Skate Park 11 Playground 12 Library 13 BBQ Area 14 Performing Stage 15 Reading Area 16 Foyer


Structure Detail

Pedestrian & Bike Path

Timber Grid Shell

Library Open Exhibition BBQ Area Skate Park Performing Stage Garden/ Flexible Space Seating Area

Contour Cycling Track

Exploded Isometric


‘Space-defining sculptural grid shell intervention.’


‘Can a storage be more than an enclosed cube?’

Location : Ballarat Regional Multicultural Council (BRMC)

Program : M.Arch, Studio D

Tutors : Ammon Beyerle, Phillipa Hall, Ann Folley

Approach : Redefine Space Typology

Title : Mille Feuille, Layers Of Experience

Key Features : Customized Display Panel Design

The Sacred Heart Convent (SHC), built originally in 1881 and with several additions built up until the 1950s, now houses the BRMC. Originally conceived as a boarding school and religious institution in Ballarat, the SHC now stands to become a beacon to the country and the rest of the world, a guiding lighthouse for migrants and refugees seeking a new start in Australia. With its prominent position on the thoroughfare into Ballarat, the site offers opportunities to welcome newcomers to the existing community, many of themselves migrants of a different generation.

The building itself does have challenges as it sits now. Years of partial occupation and lack of maintenance means there is work to be done before the project can fulfill the BRMC mission statement “... to actively promote and develop goodwill, understanding and harmony in our culturally diverse community.” Our task is to develop a chosen space to the finest details. My project intends to encounter the storage issue in BRMC. A good front of house requires a solid support from the back of the house. Therefore, i propose to innovate the storage by implementing the concept of an exhibiting gallery which promotes a give and take system, so that things of value can find a place instead of being forgotten in a storage.


Its time to organize an event to clear out some of the stored items from BRMC.

The display panels are pushed out from the storage with ease.

The display panels can be arranged with different layouts based on the items and the purpose of the events.

The items can be taken home directly or being modified at the workshop. BRMC can collaborate with professionals to provide workshop guidance.

The community involved take back the items happily. The display panels are pushed back into the storage and awaiting for new assets to come in.


Section 1


Ground & First Floor Plan

‘A storage with the essence of a gallery.’

Section 2


‘A compact but functional space.’


‘An alien or a new identity within the traditional city’

Location : Jalan Bendahara, Malacca, Malaysia

Program : B.Science in Architecture, Final Sem

Tutors : Fadzwin

Approach : Materiallity

Title : UNESCO Performing Art Centre

Key Features : Brass Facade

The project site is located at LOT2000, Jalan Bendahara, 75100, Malacca. The existing building is known as Capitol Theatre, it is abandoned for a period of time which became an eyesore to the local people and tourists. The site becomes a parking space for the community while the alleys surrounding the site are occupied by food stalls such as the famous longkang siham. The site is located at the buffer zone of the UNESCO world heritage site to support the activity of the core zone which is a popular tourist area known as “Jonker Street”, therefore it only act as a passing point for the tourist, making it a less vibrant site. Thus, our purpose is to design a UNESCO building that sits well within the site, enhancing the community and also benefiting the community in terms of social and economy.

The building typology is a performing art centre with a market as the secondary programme. The project concept is based on the urban context of the site, which pushes the using of advanced material with strong colour to create a contrast within the streetscape. The site is surrounded by buildings from all sides except the front, thus accessibility is one of the main concerns in this project. The building has openings that provide views towards the ancient tree with historical value within the site, which becomes one of the key public space. The building programmes are distributed based on the interaction of the community. The key façade is located at an angle that allow maximum visibility from the surrounding site, which is further enhanced with the using of concrete and brass materials. Finally, the brass facade eventually oxidized and changes its texture to indicate the flow of time. Hence, it conserves and creates memory for the community.


The Portugese Century (1511-1641)

The Dutch Settlement (1641-1824)

The British Administration (1824-1957)

Morphology

Post Independence Malacca (1957-Present)


OTHERS


FRILLISH

Location : University of Melbourne

Program : M.Arch, Elective

Tutor : Jannette Lee & Mond Qu

Approach : Physical Installation

Title : Tectonic Ground - Group Work

Key Features : Arduino Programmed Robot

What if architecture could interact with us? What would it say? How would it respond? Would it change the way we move and think about the physical world around us? Part sculpture, part architecture, part spectacle, the exhibition Tectonic Grounds explores the contemporary role of digital fabrication and physical computing through the creation of a kinetic interactive spectacle.

In this project, I am involved in the designing, making and assembling process. My group designed the initial gearing system during the first phase of the project. The system is further developed and improved until the final phase of the project. The robots respond by snapping their tentacles when detecting motion by the sensors controlled by the Arduino boards. After that, the gear system restores the robot tentacles back in place so that the loop continues for the rest of its life spam.


[ 268 ]


‘The soft red hue of the strings resemble the essence of Chengdu.’

Location : Chengdu, China

Program : AA Visiting School

Tutor : Stewart Dodd

Approach : Installation that ‘mark’ the City

Ttile : Marking The City

Key Features : Bamboo & Strings

Chinese metropolitan cities change rapidly every day – an enormous exodus from countryside as well as from secondary cities in search for jobs or better quality of life. For instance, migrants which start living in certain areas and trying to adapt but keeping some rural habits; these behaviours can be seen as an adaptive solution to implement architecture and urban planning. Therefore, This project aims to study the local materials so that a prototype can be developed to impact the city and MARK it.

I am responsible for the design concept and team coordination. The pavilion design was inspired by the prominent elements of the city of Chengdu, for instance the infamous hotpot and pandas. The red strings symbolize the vibrant atmosphere of the city that creates a soft red hue underneath the sun. Bamboos form the main structure frame due to its abundance and durability.


‘Exploring the possibility of concrete blocks.’

Location : FFStudio, Malaysia

Program : Professional Practice

Tutor : Lam Shen Fei

Approach : Parasite Architecture

Title : PavilionNOW

Key Features : Concrete Block Facade

The site is located at Shalini Ganendra Fine Art (SGFA), one of the most established gallery in Malaysia. SGFA exhibits an eclectic range of art and design for contemporary collecting such as art, jewelry, furnishing, bespoke ceramic and textile. For the annual PavilionNOW project, we are given the task to design a pavilion that creatively explores concept, space, materiality, contemporary and vernacular.

In a group of three, we discussed for a concept based on the given site. As the bare and plain facade of the existing building does not contemplate with the artistic and abstract value of the exhibited artworks, the concept is to create a parametric facade pavilion covering the front elevation of the existing building. The materials to be used are concrete blocks due to its abundance in the architecture and construction industry. After the concept is finalised, i am responsible to visualise and build up the facade pavilion in 2D and 3D. I am also responsible to provide several construction options to support the facade pavilion without damaging the existing building facade.


21st Architecture Century Manifesto Curator Box

BRMC Adaptive Reuse Building Model


PHYSICAL MODELING SKILL

Greenline, Batman Park Grid Shell Model

Greenline, Batman Park Grid Shell Model

BRMC Adaptive Reuse Building Model

Applied Technology, Skyscrapper Model


oh

Ip PT 247118

PT 247119

PT 247120

PT 247140

ri

Da

PT 247118

JALAN ENCLAVE 40 KAKI

TAPAK BERKENAAN

Ipoh


PROFFESIONAL PRACTICE Sketch Design of Pavilion Contract Documentation of Housing

A/C


THANK YOU


Profile for stanleywongkhungyou

Stanley Portfolio  

Stanley Portfolio  

Advertisement