Page 1

VÄ L K O M M E N

ETT MAGASIN FRÅN STÅNGÅSTADEN • NR 1 • 2017

TESTPATRULLEN PROVAR:

Semlor i Skogslyckan 3 tips för att trivas med grannarna Stort intresse för Grannsamverkan Gratis allsång när Stångåstaden fyller 75 år!

Jasmines rullande kiosk ger

liv åt linköping


Ta med grannen och fira med oss!

Ä

n t l ige n g å r v i mot vår och

ljusare tider. För Stångåstadens del händer det några saker utöver det vanliga under 2017. Vi firar 75 år som bolag i år och kommer uppmärksamma det på olika sätt. Vi har bland annat tagit fram en jubileumsbok med hjälp av Gunnar Elfström som berättar om Stångåstadens historia på ett fantastiskt sätt. Boken är uppbyggd i decennier där det går att följa hur Stångåstaden bygger och växer och hur Linköping utvecklas för varje årtionde. Gunnar kommer även att hålla ett antal föredrag på samma tema under året. Vi kommer också att arrangera en allsångsturné med stopp på flera ställen i Linköping som jag hoppas att ni har möjlighet att besöka. Ni kommer att kunna se och lyssna till spännande artister och sjunga med till en massa bra musik. Den andra stora händelsen under året är Bo- och samhällsexpo i Linköping som äger rum den 2 till 24 september i Vallastaden. En helt ny stadsdel med 1 000 bostäder håller på att växa fram. Stångåstaden och vårt dotter­ bolag Studentbostäder har flera hög­intressanta projekt att visa upp. Bland annat en

lägenhet där det går enkelt att variera planlösning och ett nytt koncept med kollektivboende för studenter. Jag brukar ofta beskriva bredden i det vi gör inom Stångåstaden. Vi bygger nytt, renoverar, arbetar med miljöfrågor, social hållbarhet och stadsdels­ utveckling. Listan kan göras ännu längre. Det allra viktigaste uppdraget i slutänden är att se till att alla våra kunder trivs och känner sig trygga i sina hem. Vi har satt mycket fokus på det genom åren och vi kommer att göra allt vi kan för att bli ett ännu bättre bostadsbolag under 2017. Trevlig läsning! Fredrik Törnqvist vd, AB Stångåstaden

HIT RINGER DU

VÄLKOMMEN HEM

Ansvarig utgivare:

Kundtjänst:

Tipsa oss gärna vad du vill läsa om. Hör av dig till oss!

Marie Lorentzon

013-10 02 84 mån – fre 07–17 Du kan även göra felan­ mälan på stangastaden.se

Stångåstadsjouren: 013-14 84 44 mån – fre efter klockan 17 samt helger, vid akuta fel eller störningar.

Lyssna på Välkommen hem: Du som är kund kan få Välkommen hem inläst på cd utan kostnad.

Fotograf omslag: Satu Knape

Bilder: VI KLIMATKOMPENSERAR Vi är stolta över att Välkommen Hem är en klimatneutral trycksak som genom kompensering av både papper och distribution får använda Tricorona-märket.

(där inget annat nämns) Shutterstock

Adress: AB Stångåstaden Box 3300 580 03 Linköping Tfn 013-20 85 00 e-post: foretaget@stangastaden.se hemsida: stangastaden.se

Redaktion och produktion: Bon Relations Tryck och repro: Larsson Offsettryck


4

INNEHÅLL MARS 2017

12

4 JASMINE DRIVER ÖSTGÖTA NATTEXPRESS Vi träffar en driven entreprenör.

8 KORT & GOTT 10 TRIVSEL I OMRÅDET

Så här gör du för att samsas med grannarna.

12 GRANNSAMVERKAN I VÅRA OMRÅDEN Tryggare boende skapar gemenskap.

14 VÄLKOMMEN PÅ ALLSÅNG

Kom och sjung med oss och dina grannar.

17 RENOVERAT OCH KLART I VALLA Nu har Veronica flyttat in.

15

18 DRÖMLÄGENHET I VALLASTADEN Flexibel 1:a kan bli 5:a varannan vecka.

19 EN VERKSAMHET FÖR KROPP OCH SJÄL Valla hälsocenter vill få Linköping att må bra.

20 EN STRATEGISK TRÄDGÅRDSMÄSTARE Möt Micke som berättar om vad hans roll innebär.

22 NU GRÖNSKAR DET (SNART)

Roliga balkong- och trädgårdsprylar inför våren.

24 VIKTIGT SAMARBETE MED KFUM Rörelseglädje för barn och ungdomar.

19

25 TESTPATRULLEN PROVAR:

Trivsellunch med test av årets goda semlor.


Jasmine driver Linköpings första rullande kiosk IDÉN MED ATT LEVERE RA VAROR PÅ NATTEN FICK JASMINE NÄR HON VAR I DUBAI OCH BESTÄLLDE HEM PIZZA SENT PÅ KVÄLLEN. NU DRIVER HON ÖSTGÖTA NATTEXPRESS I EN AV

STÅNGÅ STADEN S LOKALE R OCH KÖR UT VAROR TILL KUNDER INOM LINKÖP INGS KOMMU

N.

TEXT: Felicia Welander FOTO: Satu Knape

T

Hon började med att sälja varorna via sin egen hemsida.

i o år e f t e r att idén började gro i Dubai bodde jag i Stockholm och var gravid. Då började jag tänka hur jag egentligen ville bo och leva, berättar Jasmine. Jag insåg att jag ville flytta tillbaka till Linköping. Där såg jag också en marknad för en nattexpress, eftersom vi inte har lika många nattöppna butiker som i Stockholm. Så jag satte igång att prata med banker och myndigheter för att få tillstånd.

I början hade jag alla produkter i min bil och hemma i min lägenhet.

En växande verksamhet Jasmine tänkte först samarbeta med en liknande verksamhet i Stockholm, men beslöt sig ändå 2015 för att köra själv.

till mig via min hemsida, och sedan via onlinepizza.se som vi anslöt oss till.

4 

VÄ LKOM M EN H E M N R. 1 2017

– Jag hade alla varor i bilen och hemma i början. Många studenter började hitta

Östgöta Natt­express började samtidigt synas i lokala tidningar och i radio och det gick bättre och bättre. Allt fler produkter lades till och det började bli svårt att få plats med alla produkter i bilen. Jasmine tänkte först hyra ett förråd, men tänkte sedan om. Varför inte öppna en fysisk kiosk som kan ha produkterna – och även ha öppet dagtid?

Affärslokal i Abisko – Först hyrde vi lokalen i Abisko i andra hand, men efter ett halvår fick vi kontrakt med Stångåstaden. Och nya kunder hittar till Abisko­kiosken och Östgöta Nattexpress varje dag.


PRO FI L E N

VÄ LKOM M EN H E M N R. 1 2017

5


Vilka är det som anlitar Östgöta Nattexpress? Målgruppen har förändrats sedan vi startade. Förut var det mest män i 18–40årsåldern som köpte. Nu är det mer alla möjliga i åldrar ända upp till 70 år. Jag får beställningar av allt från chipssugna pensionärer till lässugna studenter.

nej längre, jag lyssnar, men kör vidare. Man måste våga. Jag hade till exempel en konkurrent ett tag. Vänner och familj blev oroliga, men det fick mig bara ännu Jasmine får beställningar av allt från pensionärer mer motiverad. Jag fick till studenter. fokusera mer på vad jag kunde göra bättre. Entreprenörskap är verkligen att gå efter sina instinkter.

Hur går det till? Kunden går in på nattxpressen.se och beställer de produkter de vill ha. Populärast är chips och godis. Och dricka! Sedan väljer de betalsätt och så kommer en order till mig innan vi kör ut till kund. Är servicen uppskattad av Linköpingsborna? – Ja, jag får många fina ord när jag kommer ut med varor. Jag får höra att jag är en räddande ängel och att vi gör ett viktigt jobb. Många är vakna med

Vi har öppet varje dag, året om.

bebisar, eller arbetar natt – eller har bara svårt att sova. De blir glada över att kunna få saker levererade till dörren. Jag får ibland tackmejl om hur bra vi varit och hur mycket kunderna uppskattar oss. Vad är ditt bästa tips till den som vill starta en verksamhet? Lyssna inte på nej-sägarna. Det finns så många av dem. Bara gör. Kör din grej. Jag blir inte ens irriterad när andra säger

6 

VÄ LKOM M EN H E M N R. 1 2017

Vilken är den största skillnaden från ditt tidigare arbetsliv? Jag jobbade som säljare i Stockholm och tyckte väl då att jag jobbade mycket, men det var inte alls på samma sätt. Då kunde jag gå hem och sova utan att tänka

Godis, chips och dricka är de tre vanligaste beställningarna från nattvakna Linköpingsbor.

på jobbet. När man har egen verksamhet är man alltid på gång. Det är för- och nackdelar. Men jag har också nått ett av

I sommar planerar vi starta en ’glasscykel’ i Linköping.

mina personliga delmål – att inte behöva ställa larmet på morgonen utan kunna vakna med min dotter när vi vill. Det gör jag nu, varje morgon. Och det är så jag vill ha det. Jag vill kunna vara med henne så mycket jag kan på dagarna under de här första viktiga åren i hennes liv. På nätterna sover hon och märker knappt att jag jobbar.


Vad tillför Östgöta Nattexpress för Linköping tror du? Liv! Efter klockan tio är det annars inte så många som är aktiva och rör sig utomhus. Men många människor är vakna. Jag hade tidigare en kiosk i Lambohov och där hade ungdomar ingenting att göra på kvällarna. Så jag kontaktade fritidsgården och vi startade Lambohovsdagen med mig som projektledare. Jag fick med Stångåstaden, fritidsgårdarna och kommunen. Andra året var jag konferencier. Det gav liv åt området – och nu tycker jag att Abisko också borde göra samma sak, så kanske ska jag starta något projekt här också. Jag har energin, jag behöver bara någon som har medlen... Vad har du för planer för att utveckla verksamheten? Nu planerar jag att öppna upp en natt­ express i Norrköping. Och under sommaren ska jag starta ”glasscykel” i Linköping, ett projekt som jag hoppas kan erbjuda fler ungdomar sommarjobb.

Jasmines 3 tips för att starta eget:

Leverans ända hem till dörren har visat sig vara praktiskt för dem som inte vill eller kan gå ut – eller inte hittar något som är öppet kvällstid.

1

Lyssna inte på nej-sägarna.

Det finns alltid några, men lyssna inte på dem och deras rädslor.

2 Lyssna på din instinkt. Kör din egen grej och följ din instinkt.

3 Ta hjälp av vänner och familj. Jag vet inte hur jag hade klarat mig utan min familj och mina föräldrar.

Läs mer på nattxpressen.se

VÄ LKOM M EN H E M N R. 1 2017

7


KORT & GOTT

Problem med

myror?

från Stångåstaden

Nu när våren närmar sig får många problem med myror som vaknat till liv. På jakt efter vatten och föda flyttar de gärna in i våra hus. En enda saftfläck kan locka till sig svartmyror i köket.

Vinn VIP-platser till vår Allsångsturné! Nu kan du som är boende få sitta på första parkett på Allsångsturnén när Stångåstaden firar 75 år! Nio lyckliga vinnare får ta med sig en vän på främre raden och njuta av sång från aktuella artister. Mer om Allsångsturnén hittar du på sidan 14–15. Vill du vara med och tävla? Gör så här: 1. Svara på följande fråga: Stångåstadens dotterbolag Bryggaregården äger 34 bostadshus med kulturhistoriskt värde. Vad heter området där husen ligger? 2. S kicka svaret tillsammans med din motivering och namn, telefonnummer, e-post till tavling@stangastaden.se Skriv ”Allsång” i ämnesraden. Det går även bra att skicka det per post till Nina Kalle, AB Stångåstaden Box 3300, 580 03 Linköping. Tävlingen pågår till och med 14 april 2017. Nio vinnare får två platser var. Juryn är utsedd av Stångåstaden och består av Nina Kalle och Robine Bremer. Juryn utser vinnaren och juryns beslut kan ej överklagas. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Vinnare kontaktas via telefon eller e-post senast 28 april 2017.

Tips! Hämta en myrdosa Kom in till oss i Bobutiken på Repslagaregatan, eller till distrikts­ kontoren i Ryd och Johannelund och hämta en myrdosa, så slipper du ovälkomna besökare. Ett annat tips är att våttorka golvet, eftersom myrorna ofta skapar stigar som de följer via doft. När du våttorkar stör du doften och gör det svårare för dem att hitta sin stig. Fler tips för att hålla myrorna borta: • Se upp med fläckar av socker, saft eller läsk.

Vinn biljetter till EM-kvalmatch Sverige – Ryssland

• Förvara livsmedel i slutna behållare. FOTO: SENAD HONIC

• Töm soporna ofta. Du som är boendekund hos Stångåstaden kan vinna två biljetter till EM-kvalmatchen Sverige – Ryssland. Handbollsmatchen spelas den 6 maj klockan 17.15 i Saab Arena, Linköping och vinnarna blir bjudna på mat i logen. Tävla innan den 31 mars.

• Håll koll på dörrlister och hål i väggar. • Avlägsna eller trimma buskar intill huset. • Lokalisera boet, ofta beläget under plattor och stenar. Källa: Anticimex

Mer information hittar du på Mina sidor på stangastaden.se

SIGNERA DIGITALT Visste du att du kan skriva under din uppsägning digitalt via Mina sidor? Enkelt, snabbt och bekvämt för dig som vill säga upp ditt kontrakt.

Alltid redo?

72

timmar

Vet du vad du bör ha hemma för att klara dig i 72 timmar vid en samhällskris? Linköpings kommun drog i februari igång en ny krisberedningskampanj med syfte att informera om hur man klarar de första tre dygnen utan stöd från myndig­heter. Vatten, värme, mat, information och sömn ligger högt upp på listan för att klara sig bra vid till exempel en översvämning, elavbrott eller vattenbrist. Läs mer och ladda hem broschyren 72 timmar (finns på flera olika språk) på linkoping.se/72timmar

8 

VÄ LKOM M EN H E M N R. 1 2017


Trivsamma aktiviteter

Pris i Bobutiken för boende

49 kr

för dig som är kund i våra 55+ kvarter

(199 kr)

Följ med på promenad i Vidingsjö Vill du hänga med på promenad? I Vidingsjö motionscentrum ordnar vi trevliga promenadträffar med fika efteråt. Promenaden går i lugnt tempo så alla kan följa med.

Måla tillsammans

Vårens datum är 17 mars och 12 april klockan 14.00.

I kvarteret Vingården har de boende startat en uppskattad målargrupp. Gruppen träffas varannan vecka i gemensamhetslokalen på Plutonsgatan 5 under ledning av Kerstin Egefjärd.

En händelserik vår väntar.

Aktivitetsefter­ middag i Ejdern I kvarteret Ejdern har Aktivitetsefter­ middagarna fortsatt en gång i månaden. Här spelar man spel, stickar och målar. Tanken är att med enkla medel kunna träffa sina grannar och få en stunds gemenskap.

Stångåstaden fyller 75 år i år och det firar vi bland annat med att i mars och april bjuda in bokens författare Gunnar Elfström, känd Linköpingsprofil och före detta stadsantikvarie, till sju av våra Fördel 55+ kvarter. Han kommer även till Trygghetsboendet och berättar mer om sin bok om Linköping och Stångåstaden. Spännande efter­middagar i historiens tecken.

Späckat schema i Skogslyckan I kvarteret Skogslyckan i Johannelunds centrum spirar gemenskapen. Borådet har fått två nya medlemmar och evenemangen har väckt stort intresse med runt 30 boende per gång.

Författarbesök i våra Fördel 55+ kvarter

10 år Löjtnanten firar Hurra hurra! tioårsjubileum Nyrenoverat vid Ryd centrum Nu är totalrenoveringen av Fördel 55+ på Mårdtorp­s­gatan snart klar och de sista kunderna kan flytta in. Närheten till all tänkbar service som matbutik, apotek, tandläkare, frisör, kyrka, bageri, bibliotek och vård­ central gör bostäderna extra populära. Några av de renoveringar som gjorts är nya fönster, nya ledningar för värme, vatten och avlopp, nya säkerhetsdörrar och spaljéer på balkongerna.

I år firar kvarteret Löjtnanten på Knektgatan 1 A – B i Berga tioårsjubileum. 2007 flyttade de första boende in och som man brukar säga ”tiden går fort”.

Välkommen på årsmöte I februari och mars kallar våra senioransvariga tillsammans med områdesansvariga till årsmöten i 55+ kvarteren. Årsmötena är en chans för kunderna att påverka sin utemiljö, lokalerna, aktiviteterna, samt fastigheten. Uppslutningen brukar vara stor och vi vill gärna höra vad du tycker att vi som hyresvärd skulle kunna förbättra. VÄ LKOM M EN H E M N R. 1 2017

9


BR A ATT VETA

GRANNSÄMJA FÖR ALLA

3 tips för ökad trivsel i ditt område Vissa älskar att bo nära andra och vissa vill hellre bo mer enskilt. Några vill umgås jämt och en del vill vara mer ifred. Men vad är det bästa med att ha grannar? Och vad kan man göra för att undvika att störa varandra? Här kommer några tips för dig som bor i flerfamiljshus.

10  

Börja med ett ”hej”!

Ordna aktiviteter

Dina grannar – din tillgång

Att veta vem som bor bakom dörren bredvid ger ökad trygghet – och kanske nya vänner. Knacka på och presentera dig, eller säg hej när ni ses i porten – det kan vara början till en riktigt bra granngemenskap.

Som boende i Stångåstaden har du ofta tillgång till gemensamhetslokaler eller gårdar utomhus, som gör det enkelt att umgås. Varför inte bjuda in till en port-fika, en gatumiddag, eller en vånings-brunch?

Att ha nära till dina grannar är en fantastisk möjlighet att lära känna nya människor. Att ha någon i närheten att låna mjölk eller socker av, någon som kan ta in posten och hjälpas åt att hålla koll på området är guld värt.

1

2

3

VÄ LKOM M EN H E M N R. 1 2017


Goda grannar? Tänk på det här: Grilla smart

Rökigt värre

För varje dag kommer vi allt närmare den härliga grillsäsongen. Använd gärna elgrill, inte kolgrill, när du ska grilla ute, så osar det mindre. En elgrill gör också att du slipper askan efteråt. Varför inte bjuda in någon trevlig granne till grillkvällen?

Tobaksrök är en av de saker som grannar stör sig allra mest på. Är du rökare? Stå gärna en bit ifrån huset så att röken inte kommer in i fläktsystem och vidare in i lägenheterna. Det tjänar alla på. Hissar, trappor tvättstuga och övriga utrymmen är givetvis rökfria.

OM GRANNARNA ÄNDÅ STÖR

– VAD KAN DU GÖRA? Stångåstadsjouren är Stångåstadens representant som du kan kontakta när du störs av dina grannar och det inte är kontorstid. När kan jag ringa Stångåstadsjouren? När du upplever en störning i din vardag, som till exempel hög musik eller andra oljud. Vad händer när du ringer?

Klassiskt, jazz eller disco? Visst är det härligt att dansa runt i vardagsrummet till hög musik – men det är inte alltid dina grannar tycker samma sak. Nu finns det många olika sorters hörlurar i alla prisklasser som gör att du kan dansa vidare, utan att dina grannar behöver störas av basgångarna. Ska du ha fest? Tänk på ljudnivån och att förvarna dina grannar innan – och kanske grannarna i trapphuset bredvid – och komma ihåg att avsluta festen i tid.

Stångåstadsjouren tar ditt namn och adress, men berättar inte för den som stör vem som anmält. Sedan kontaktar jouren dem för att be dem ändra på beteendet och rapporterar till Stångåstaden. Stångåstadsjouren skickar även ut sin personal för att se hur du störs i din lägenhet och samlar information för en eventuell anmälan. Förhoppningsvis upphör störningen efter det. Stångåstaden arbetar också hela tiden aktivt med störningar för att öka trivseln i områdena. Hur når jag Stångåstadsjouren?

OMTANKE VIA EN PIZZA... I Lambohov stod grannsämjan extra högt i tak en kväll i höstas. En person hade fått en felleverans av en pizza med räkor som han inte kunde äta och skapade därför en Facebook-grupp där han erbjöd någon i närområdet att få den. Bara att komma och hämta, skrev han i gruppen och någon halvtimme senare hade pizzan en ny, hungrig ägare. Ett fint – och något annorlunda – sätt att visa generositet mot sina grannar...

Stångåstadsjouren har öppet måndag till fredag efter klockan 17 plus helger och nås på telefon­ nummer 013-14 84 44. Dagtid ringer du Stångåstadens växel på 013-20 85 00.

VÄ LKOM M EN H E M N R. 1 2017

11


Stort engagemang för

Grannsamverkan Minska brottsligheten och öka tryggheten – det är målet med Grannsamverkan som på kort tid startat i flera av Stångåstadens områden. På köpet kommer andra fördelar, som att grannar har börjat prata med varandra. TEXT: Felicia Welander FOTO: Satu Knape

N

är stångåstaden började arbeta med Grannsamverkan fanns inga givna mallar för hur man skulle jobba med projektet i flerfamiljshus. Det var ett arbete som fick utvecklas under resans gång. Men även om Grannsamverkan är vanligast i villaområden, har flerfamiljshusen en stor fördel – ännu fler ögon och öron som kan hjälpa till.

– Ofta kan grannarna i våra områden se eller upptäcka något, men tidigare har det stannat där. Man har inte vetat vad man ska göra av den informationen, berättar Anders Fernemark, chef för Trygghetsavdelningen på Stångåstaden. Men med Grannsamverkan finns det

12  

VÄ LKOM M EN H E M N R. 1 2017

kontaktpersoner att höra av sig till, om man inte vill vända sig direkt till polisen. Kontaktpersonerna får också frekvent mejl om vad som händer i området och kan sprida vidare informationen till grannarna i sitt nätverk. Prata mer med grannarna En av kontaktpersonerna för Grannsamverkan är Lena Wenkler, boende i Skattegården. – Att vara kontakt­ person har gjort att jag börjat prata mer med grannar som jag tidigare bara sett i området, berättar hon. Grannarna kommer till mig med idéer och observationer som jag kan vidareförmedla till Stångåstaden eller Polisen, beroende på vad det är. I mars ska vi ha grannfika som Stångåstaden håller i, så att även nya grannar kan få information. – Som fastighetsbolag är det viktigt att vi vet vad som händer i våra områden, fortsätter Anders. Det har även visat sig

statistiskt att brottsligheten gått ned när aktiv Grannsamverkan finns i ett område. Extra koll när du reser bort Många upplever det framförallt som en stor fördel att kunna meddela grannar att hålla lite extra koll på lägenheten när de är borta. Och det finns en stark vilja att engagera sig för ett tryggare område. Nu hjälper Stångåstaden till att starta

160 personer kom till vår första träff i Berga!

grannsamverkan i flera områden, tillsammans med Polisen och Länsförsäkringar. – Man behöver inte heller börja med hela området, det går att börja i det lilla – till exempel med en fastighet, avslutar Anders. Vill du veta mer om Grannsamverkan? Tveka inte att höra av dig till: grannsamverkan@stangastaden.se


Anders jobbar med trygghet och säkerhet på Stångåstaden. Vill du veta mer om Grannsamverkan? Mejla till grannsamverkan@stangastaden.se

VÄ LKOM M EN H E M N R. 1 2017

13


STÅNGÅSTADEN FYLLER 75 ÅR – VÄLKOMMEN PÅ KONSERT!

ALLSÅNG UNDER LEDNING AV HANNA PÅ JOYVOICE

R R A BIH JA BE

17 M A J

M AGNU S CA RL SS ON & TA RA BB AND

21 M AJ

FRI ENTRÉ!

SJUNG med STÅNGÅSTADEN I år fyller Stångåstaden 75 år och det vill vi fira lite extra med dig! Den 17, 21 och 23 maj bjuder vi på musikuppträdanden och allsång för alla våra kunder. Turnén kommer gå av stapeln på tre olika platser i Linköping och alla kan vara med. Vi ser fram emot tre dagar fulla av musikglädje, gemenskap och mycket sång! Läs mer på stangastaden.se

LIA M &

A L I DH A N

TOO

23 M A J

FOTO: JOHNÉR

C HE R R IE &

HÄMTA DITT ALLSÅNGSHÄFTE PÅ PLATS!


FOTO: LIZA SIMONSSON

ALI DHANTOO – EN AV MÅNGA ARTISTER PÅ ALLSÅNGSTURNÉN

Ali

presenterar musikstilen Dhantoo Ali Beshir Abdi går under artistnamnet Ali Dhantoo och är en internationellt känd artist med över fem miljoner visningar på YouTube. I Sverige är han relativt okänd, än så länge – men nu kommer han till vår allsångskonsert för att hjälpa oss att sprida musikglädje. Hej Ali! Vad betyder Dhantoo? Dhantoo är en musik- och dansstil som är djupt präglad av den somaliska kulturen. Det gör den väldigt viktig för den somaliska befolkningen.

ALI DHANTOO 23 MAJ

Det är en ära att få visa upp den somaliska kulturen här.

Vad betyder musiken för dig i ditt liv? I och med att jag visar upp min kultur via min musik blir jag också en representant för den. Det gör musiken ännu viktigare för mig. Samtidigt vill jag nå ut med den somaliska musik­kulturen även till icke-­somalier. Du flyttade till Sverige för bara några år sedan? Ja, jag är född och uppvuxen i den somaliska delen av Etiopien. Sverige är ett fredligt, vackert och trevligt land. Det enda jag hade svårt för i början var snön och vintern. Men jag kommer att vänja mig snart... Ska det bli roligt att komma till Linköping? Ja, jag ser fram emot att få uppträda. Det är en ära att få visa upp den somaliska kulturen. Det ska även bli roligt att träffa andra musiker och att få publiken att sjunga och dansa Dhantoo med mig.

VÄ LKOM M EN H E M N R. 1 2017

15


Jubileumsbok om Stångåstaden Vårt 75-årsjubileum firar vi på olika sätt under hela året – bland annat genom att ge ut en jubileumsbok om Linköping och Stångåstadens roll som bostads­ bolag från 40-talet till idag. ”Vår stad vid Stångån” ger en bild av

16  

VÄ LKOM M EN H E M N R. 1 2017

hur dagens Linköping växt fram och här kan du bland annat läsa om Hemmets forskningsinstitut och se hur ett hyresavtal såg ut på 50-talet. Författare är Gunnar Elfström, etnolog och heders­ doktor. Gunnar skriver också

regelbundet krönikor i Corren och har även gett ut flera böcker om Linköpings historia. Är du kund hos oss får du köpa boken för 49 kronor. (Ordinarie pris 199 kronor.)


Trivsel i nyrenoverad tvåa I början av året fick Veronica Olsson flytta tillbaka in i sin nyrenoverade tvåa på Bobergsgatan 6. Hennes 60 kvm har fått ett helt nytt utseende och Veronica stortrivs – speciellt med det nya sovrummet. TEXT: Felicia Welander FOTO: Satu Knape

Vad har gjorts i lägenheten? Allt, skulle jag säga. Det var bara ett skelett när jag var där och tjuvkikade tillsammans med Stångåstaden i oktober. De slog ut köket och badrummet, flyttade en vägg för att göra badrummet större och satte in nya fönster med lägre miljöpåverkan. Jag har också fått ny ventilation i lägenheten och ny tvättmaskin, torktumlare, tapeter och golv. Vad är du mest nöjd med? Mitt sovrum! Det bara älskar jag. Blev precis som jag ville. Jag valde vitt eklaminat,

där många andra valde trä. Och istället för vita väggar valde jag en grå tapet med vita blommor. Det passar så bra ihop.

tre olika teman som togs fram: brunt, grått och svart. Jag valde grått och är jättenöjd. Det blev grått laminatgolv i kök och grå klinkers i hall. Det var bra att man fick välja själv rätt mycket.

Det var bara ett skelett när jag var där och tjuvkikade.

Hur var det att bo i en minibostad under renoveringen? Jag var orolig för det i början, men sen fick jag nyckel dit och fick gå och titta innan jag flyttade in. Jag hade förmånen att få ett sovloft och hade vardagsrum, kök och allt på en liten yta. Det var som att ha ett eget litet hus, så det blev väldigt, väldigt bra.

Fick du välja mycket själv? Ja, det gick att välja golv och tapet enligt

VÄ LKOM M EN H E M N R. 1 2017

17


N Y BYG G E & N Y TÄ N K A N D E

Stångåstadens drömlägenhet – ett dynamiskt hem

Nya lägenheter med urban puls I det gamla industrikvarteret vid Östgötagatan och Sveagatan i Övre Vasastaden byggs just nu etapp ett av Norrskenet. Stilrena lägenheter med moderna materialval för dig som vill bo nära stadens puls, men ändå ha en avslappnad vardag. I Norrskenet förenas urban atmosfär med en avslappnad känsla. I Övre Vasastaden växer en ny stadsdel fram med torg, butiker, caféer och restauranger. Den stora innergården är en lummig oas mitt i området och ger extra möjlighet att umgås. Närheten till resecentrum och motorvägen gör att du snabbt tar dig till och från arbetet och alltid har nära till

det mesta som skolor, livsmedelsbutiker och restauranger. Etapp två Norrskenet byggs i tre etapper med ett års mellanrum. Uthyrningen av etapp ett med cirka hundra lägenheter planeras till hösten och planeringen av etapp två väntas komma igång efter sommaren.

LETAR DU NY BOSTAD?

En av utmaningarna i att bygga för den nya tidens familjer är att göra flexibla boenden. Många familjer bor fem personer inklusive bonusbarn ena veckan, för att andra veckan kanske bara vara två vuxna i hemmet. Det här har Stångåstaden tagit fasta på och presenterar en helt ny typ av lägenhet: en 1–5 rumslägenhet på 55 kvadrat som kan anpassas med några enkla handgrepp. I lägenheten finns möjlighet att dra ut skiljeväggar som skapar nya rum och fälla ned sängar från väggarna för att snabbt ändra planlösningen. Ett nedsänkt, övertäckt badkar är också ett exempel på där yta används på ett smart sätt. – Känslan är som när Kalle Anka, Musse Pigg och Janne Långben ska på husvagnssemester, berättar Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden. Boendet kan enkelt justeras och anpassas efter olika funktioner och behov.

Är du intresserad av att bo i Norrskenet? Kontakta Ulrika Thollander på ulrika.thollander@stangastaden.se eller välkommen in i Bobutiken så berättar vi mer.

LOKALER BLEV TILL ENRUMMARE För att skapa fler bostäder har Stångåstaden utnyttjat fyra tomma lokaler i T1 och omvandlat dem till jättefina ettor. Varmt välkomna säger vi till de nya kunderna som flyttat in under vintern!

18  

VÄ LKOM M EN H E M N R. 1 2017

Visning på Vallastaden Bo- och samhällsexpo Drömlägenheten kommer att presenteras på Vallastaden Bo- och samhällsexpo och ska användas främst som forsknings- och visningslägenhet för ett ytsmart boende. Tanken är att de delar som blir mest uppskattade ska kunna implementeras i utvalda delar av Stångåstadens bostäder i framtiden. Välkommen att ta en titt på expot i september!


Affärslokal med

hälsan i centrum I en av Stångåstadens affärslokaler i Valla finns hälso- och friskvård för både kropp och själ. Här samsas tre företag om utrymme under namnet Valla Hälsocenter – och delar samtidigt en vardag med mycket skratt och värme.

I

den mysiga lokalen med stora fönster ut mot gatan lyser de tända ljusen svagt och fikat står fram­ dukat. Här, på Ulvåsavägen 4, driver Gun Alfsdotter, Eva-Lott Andersson och Anna Wallenius sina företag. Varför startade ni Valla Hälsocenter? Vi kände varandra innan men träffades igen för några år sedan när vi drev studiecirkeln ”Vägsjäl”(med ”s” som i ”själ”), berättar Gun. Där inventerade vi våra kompetenser och våra mål och riktningar i livet. Sedan drog vi igång. Hur är det att dela lokal? Vi samsas väldigt bra, berättar Eva-Lott.

Alla här kompletterar varandra. Gun har drivit företag tidigare och är bland annat diplomerad polaritetsterapeut, drama­ lärare, konstnär och formgivare i sitt företag Alfsdotter Inspiration. Jag driver det helekologiska friskvårdsföretaget Life Improvement och är certifierad massage­ terapeut med idrottsinriktning, diplomerad beröringspedagog, coach och drama­ kommunikatör. Anna driver AHA – Annas helhetshälsa och är massageterapeut, hälsocoach och skräddare. Vi vill alla tre hjälpa människor att må bra och få ett bättre liv. Hur hittade ni till den här lokalen? Jag känner på mig saker, berättar Gun. Och när jag var ute och gick med hunden

I den gemensamma lokalen trivs Gun, Eva-Lott och kollegan Anna (ej i bild) tillsammans.

i området kände jag på mig att jag kommer ha en lokal här. Så jag ringde till dagiset bredvid där en lokal var ledig, men fick inget svar. Sedan såg jag på Blocket att den här lokalen fanns. Eva-Lott hade tittat på den tidigare, men då var det inte rätt läge. Nu var det rätt. Hur är det att vara egen företagare? Det är härligt att känna att man kan stå för vad man gör hela vägen. Vi har alla gått in i det här för att vi har en passion för det. Att det är något vi passar för och tycker om att göra. Det är mycket frihet under ansvar. Ingen annan driver på, det är den egna drivkraften som måste finnas där, avslutar Eva-Lott.

Är du också intresserad av en affärslokal? Gå in på stangastaden.se under Sök ledigt.

VÄ LKOM M EN H E M N R. 1 2017

19


K A R R I Ä R PÅ S TÅ N GÅ S TA D E N

Trädgårdsmästare i kavaj Sedan ett halvår tillbaka är Micke Stenbäck Stångåstadens egen trädgårdsmästare. En roll som inte bara innebär kunskap om växter, träd och plattläggningar, utan också mycket planering, funktion och strategi. Hur hamnade du på Stångåstaden? Jag började tidigt arbeta med utemiljöer. Började sommarjobba vid 15-årsåldern och sedan har jag gått vidare som säsongsarbetare och även produktionschef åt ett av entreprenörsföretagen som jobbar för oss. Jag har också arbetat med att ta fram skötselnyckeltal och underlätta för förvaltare som till exempel områdesansvariga på nationell nivå. Jag har varit på Stångåstaden i sju år och som trädgårdsmästare i några månader. Vad är viktigt att tänka på i din roll? Utmaningen i offentlig miljö är att den ska fylla många funktioner. Den ska dels vara trygg och säker, dels tillgänglig, lekvänlig för barn, erbjuda ro och avkoppling, vara vacker och möjliggöra bil- och cykelparkering. Idag är utrymme så pass värdefullt, allt ska fungera samtidigt på en relativt liten yta. Vilka växter är populärast? Där kommer vi åter till funktionen, snarare än vad som är populärt. Det kan vara fint att använda olika nyanser i bladverk så att man inte bara får en effekt några veckor per år, när det blommar, utan en längre tid. Trendigt idag är körsbärsblomning på våren, corténstål som kantavskiljare och klippta häckar, men det är viktigt att inte bara följa trender utan hitta en variation.

”Våga prova plantera, det kan inte bli mer än fel och nästa år har du en ny chans igen.” MICKE STENBÄCK

Hur har utemiljöbranschen förändrats? Tidigare var det fastighetsskötaren, som ofta var en man, som skötte utemiljöerna. Idag är det ofta mer specialiserat. Det är fler kvinnor som intresserar sig för branschen, vilket är en tydlig förändring. Många intresserar sig för utemiljöbranschen senare i livet. Jag skulle vilja sprida kunskapen om branschen så folk snappar upp hur roligt och givande det är att arbeta med utemiljöer.

Vill du jobba hos oss? 20  

VÄ LKOM M EN H E M N R. 1 2017

Vill du praktisera eller söka jobb på Stångåstaden? Kontakta jobba@stangastaden.se


BOKTIPS FRÅN MARIANNE KARLSS ON,

SPELTIPS

STÅNGÅSTADENS OMBYGGNADSKOORDINATOR

”BOEL OCH OSCAR”, JOSEFINE SUNDSTRÖM Goda grannar och grannsämja är guld värt, även om man inte är lika nära vänner som bokens huvudpersoner. Boel och Oscar blir grannar när Boel flyttar in i det gamla ombyggda bankpalatset. Oskar är 90 år och Boel 30 år så ingen av dem tror nog att de skulle ha något gemensamt. Men en dag börjar vatten rinna ned i Boels badrum från lägenheten ovanför där Oscar bor och de måste lösa problemet tillsammans. Vattenskadan blir starten på en djup och varm vänskap mellan den gamla mannen och den unga kvinnan. De inser att de båda har tunga bagage att bära och finner stöd och hjälp hos varandra. En ömsint och kärleksfull roman om vänskap.

MÖJLIGA FAMILJEN – EN MODERN VARIANT AV ETT TRADITIONELLT SPEL! En modern variant av det klassiska Löjliga familjen – uppdaterad med samtidens mångfald. Spelas antingen som ett kvartettspel eller som ”finns i sjön”. Enkelt, modernt och roligt för alla. Finns på olika.nu, cirkapris 139 kr.

FILMTIPS

Komedin Bad Neighbours (2014) handlar om ett par nyblivna småbarnsföräldrar som får nya grannar – en studentförening som älskar att festa hela natten lång... Stjärnspäckad komedi som utlovar många skratt och får dig att tycka att dina egna grannar är riktiga änglar.

BILD: OLIKA FÖRLAG

BAD NEIGHBOURS

VÄ LKOM M EN H E M N R. 1 2017

21


N U G RÖ NS K A R D E T

Ladda upp med filtar för många gäster och långa kvällar på balkongen. Filtar från Klippans Yllefabrik finns hos Makaroom.

Närodlat på köksbänken! Fina microväxthus som inte kräver någon jord eller gröna fingrar hittar du i Bobutiken, 699 kr.

Fixa trivsel på balkong och uteplats

Använd taket och häng blommorna i amplar. Amplar finns i en mängd olika varianter, som de här från Lagerhaus.

ETT BRA SÄTT ATT TRIVAS LITE EXTRA HEMMA ÄR ATT

Vacker växtsax. 49 kr, Lagerhaus.

GÖRA FINT PÅ BALKONGEN. HÄR KOMME R NÅGRA TIPS FÖR MÅNGA, LÅNGA OCH GRÖNSKANDE SOMMARDAGAR. INKÖPSSTÄLLEN: Stångåstadens Bobutik, 200 m2, Makaroom, Linköpings Trädgårdshandel, Clas Ohlson, Lagerhaus.

Vattenkanna från Garden Glory, 4 liter. 595 kr, 200 m2

Vattenkanna, 3 liter. 129 kr, Clas Ohlson.

22  

VÄ LKOM M EN H E M N R. 1 2017

Odla kryddor på balkongen! Plantera i kruka eller korg så blir det enkelt att flytta in frostiga nätter.


Glöm inte mysbelysningen! Ljusslingor i olika storlekar och former lyser upp sommarkvällarna. LED 299 kr från Clas Ohlson.

Mickes 3 tips

Medelhavsväxter trivs bra på en varm plats utan blåst. På Linköpings Trädgårdshandel finns många att välja på.

FÖR DIN UTEPLATS ELLER BALKONG

Jobba oftare istället för mer. Lägg hellre en kvart på att rensa ogräs eller klippa gräs då och då, snarare än tre timmar mer sällan. Då blir det mindre betungande varje gång samtidigt som det ser trevligare ut.

Våga testa. Även om du inte har odlat eller planterat förut, så prova. För­ delen med växter är att även om du misslyckas får du en ny chans nästa år. Det är mer än man kan säga om tapeter...

Hämta inspiration. Hämta inspiration från dina grannar, tidningar, tv-program, i parker och på promenader i våra områden. Det finns massor av inspiration runt omkring oss. Du når Micke på: mikael.stenback@stangastaden.se Kallt på balkonggolvet? Satsa på snygga träskor från Moheda i vår. Nu är det dags att plantera om pelargonen. Efter några veckor börja r de ta fart och då kan du ta stickling ar som rotar sig snab bt i krukan. Glöm inte vattna med näring!

VÄ LKOM M EN H E M N R. 1 2017

23


FOTO: CRELLE PHOTOGRAPHY

Läs mer på linkoping. kfum.se

Finalspel på Stångåstadens Streetfotball Cup på Linköpings Arena.

”Det är viktigt att ta tillvara på det stora engagemang som finns.” Varje år håller KFUM i olika evenemang för barn och ungdomar, i samarbete med Stångåstaden. För oss är det viktigt att alla har råd att delta, berättar Nuri Aslan och Sahar Khalili från KFUM.

S

om m a r kollo och Basket Camp är några av KFUMs mest populära aktiviteter i Linköping och hålls tillsammans med Stångåstaden. Båda lägren är mycket uppskattade och ungefär 100 barn och ungdomar deltar – från sexåringar till 15-åringar. Vad är Stångåstadens roll? Stångåstaden bidrar med medel som gör att vi kan hålla nere anmälningsavgiften, berättar Sahar. Det kostar bara högst 250 kronor för en hel vecka, så att alla som vill ska ha möjlighet att delta – något som är otroligt viktigt för oss. Ni har också andra evenemang i områdena? Vi ordnar Culture Camp för att erbjuda mer än idrott i vår verksamhet – även om idrott är vårt huvudfokus. Vi har också ett stort fotbollsevent där vi åker runt i åtta stadsdelar under en vecka och ordnar turneringar. Allt är gratis och man behöver inte anmäla sig i förväg – det är bara att komma dit och ha roligt. Och så har vi vår idrottsskola, där man efter skoltid får prova boxning, inomhusfotboll med mera.

24  

VÄ LKOM M EN H E M N R. 1 2017

Varför är det så viktigt med spontanidrott? Det är framförallt viktigt att vi vuxna har en relation till barn och ungdomar, berättar Nuri. Idrotten är viktig på sitt sätt på så många plan, särskilt socialt. Utan idrotten vet jag inte om jag skulle suttit här idag, fortsätter Nuri som växte upp i ett ganska tufft område i Tyskland.

Det är roligt att se hur både ungdomsledare och deltagare utvecklas under aktiviteterna. Vad kan företag göra för att stödja er verksamhet? Det är fint att ett så stort bostadsbolag som Stångåstaden stöttar föreningslivet. Vi vill gärna ha fler företag som stöttar oss. Det räcker med ett litet stöd, så sköter vi resten och tar tillvara det fina engagemang som finns, avslutar Nuri.


CHRISTINA, 73 ÅR

INGER, 74 ÅR

V i n n a re ! Wienersemlan Genomsnittspoäng: 4

Testpatrullen provar:

Vetesemlan Genomsnittspoäng: 3,9 Prinsessemlan Genomsnittspoäng: 2,5

SEMLOR

Trivsellunch i Kvarteret Skogslyckan Ungefär varannan vecka samlas de boende i 55+ boendet Kvarteret Skogslyckan för att fika, laga mat eller bara umgås. En grå torsdag i februari fanns 25 personer på plats när Testpatrullen tog med några av årets varianter av semlor för att få hjälp att betygsätta. Det är så trevligt att vara med här, jag är med på träffarna på Skogslyckan så ofta jag kan, berättar Stig som är en av deltagarna i det här numrets Testpatrull.

TEXT: Felicia Welander FOTO: Satu Knape

STIG, 84 ÅR

EVA, 75 ÅR VÄ LKOM M EN H E M N R. 1 2017

25


EVENTKALENDE R Några datum att hålla extra utkik efter 2017: 17 MARS FOTO: ANANDO MESIC

Boklansering av 75-års minnesbok av Gunnar Elfström på Linköpings huvudbibliotek klockan 11.00–13.00.

18 MARS Jubileumsfirande med boksignering med Gunnar Elfström i Bobutiken klockan 10.00–13.00. Boende får köpa boken för 49 kronor (ordinarie pris 199 kronor).

En kväll med somalisk matkultur

17 MAJ

När distrikt Väst planerade stormöte på kontoret i Ryd i höstas ville man prova något nytt. Istället för att köpa in de klassiska rätterna eller mackorna frågade man några somaliska kunder i området om de ville komma och laga maten. Det blev en lyckad kväll där Sahra Galbey, Zahra Omar, Sadiya Hassan Ahmed och Abdullahi Hassan lagade mat för 17 personer och berättade mer om sin kultur och sin matlagning.

Allsångskonsert i Ryd. Fri entré.

21 MAJ Allsångskonsert i Johannelund. Fri entré.

23 MAJ

Så här bra trivs våra hyresgäster I vår årliga kundundersökning, deltar en tredjedel av alla våra kunder varje år. Årets resultat visade bland annat att en stor del av våra kunder är nöjda med kontakten med oss – något vi är mycket glada över. Nu jobbar vi vidare med att hela tiden förbättra oss.

NU FOKUSERAR VI PÅ ATT FÖRBÄTTRA:

Allsångskonsert i City. Fri entré. Läs mer om allsången och vårt 75-årsjubileum på stangastaden.se

JUNI Välkommen hem ges ut fyra gånger om året av Stångåstaden. Håll utkik efter nästa nummer som kommer i juni!

Mer information på stangastaden.se

• Utemiljön med till exempel nya gröna ytor och bättre belysning. • Återvinningsrum och tvättstugor. av våra boendekunder fick svara i undersökningen.

26  

är nöjda med bemötandet vid senaste kontakten med oss. VÄ LKOM M EN H E M N R. 1 2017

Återvinningsrummen i Gottfridsberg har fått sig en rejäl upprustning.


BARN sidan : ) FOTO: CHRISTINA STREHLOW

Fiffiga pyssel och klurigheter.

BANAN-

s moothie Mixa en halv banan med en deciliter vaniljyoghurt. Häll upp och njut!

VÅFFELDAGEN

25 mar s

Öka trivseln hemma bland grannarna. Ha en våffelfest – och gör dina egna inbjudningskort!

DET VIKTIGA

mellanmålet

Ibland räcker tiden inte till mellan skola, aktiviteter och hemma­ pyssel. Då är mellanmålet extra viktigt. Här är några mumsiga förslag på mellanmål för dig som är i farten.

Tips! Skriv din inbjudan på en papperstallrik och låt gästerna ta med tallriken och lämna i dörren på festen!

VAD PYSSLAR DU MED? Ta en bild på det du pysslar med och lägg på din Instagram med #välkommenhem

KYCKLING-

wrap

Gissa gåtan Vilket djur kan hoppa högre än ett hus?

Använd ett tortillabröd och lägg i saker du gillar, till exempel bitar av stekt eller grillad kyckling, paprika, sallad, fetaost, avokado och en klick majonnäs.

Svar. Alla, hus kan väl itnte hoppa?

Hur kan man skriva 13 med 4 ettor?

Svar. 11+1+1=13

Vad kallar änglarna sina motorcyklar?

Svar. Regnbågar

Toppeninspiration för dig som har svårt att komma på vad du ska äta till mellis: ”Jag fixar mellanmålet” av Maja Ljung.

VÄ LKOM M EN H E M N R. 1 2017

27


Sjung med Stångåstaden Vi bjuder på allsång!

Cherrie

Allsångsledare Hanna Rydman

17 maj

Liam

23 maj

21 maj

Ali Dhaanto

Rabih Jaber

Tarabband

rlsson Magnus Ca

I år fyller Stångåstaden 75 år. Det firar vi genom att ordna tre allsångskonserter i tre av våra bostadsområden. Självklart med fri entré. Varmt välkomna! Läs mer på stangastaden.se

17 maj Ryd • 21 maj Johannelund • 23 maj City • Klockan 18.30

Välkommen hem 1 2017  

#välkommenhem, Stångåstaden, bostäder, hem, nybyggnation, renovering, inredning, miljö, Östgöta nattexpress, 55+, trivsel, grannsämja, grann...

Välkommen hem 1 2017  

#välkommenhem, Stångåstaden, bostäder, hem, nybyggnation, renovering, inredning, miljö, Östgöta nattexpress, 55+, trivsel, grannsämja, grann...

Advertisement