Page 1

I Z L E T I V T E R M A H V I VAT ZA SKUPINE


DEŽELA VINA

Ta dan se boste zapeljali po Jeruzalemski vinski cesti. Pot poteka med mehko zaobljenimi vinskimi griči s terasastimi vinogradi. Prekrasni razgledi na vse strani neba bodo nepozabni raj za fotografe. Tam, kjer se vinogradi razprostirajo, kamor seže oko, in kjer vsakemu popotniku zastane dih ob lepotah mehko valovite pokrajine, ležijo Jeruzalemske gorice. Z vinom in vinsko trto so zaznamovane že od pradavnine.

Kdorkoli je že ustvaril ta kos sveta, je bil radodaren z vsem dobrim in lepim. Pokrajina čarobnih razgledov, živa in nemirna spomladi, polna sonca poleti, odeta v tisoče barv jeseni ter tiha in skrivnostna pozimi. Prvi postanek bo ob jeruzalemskem dvorcu, kjer si boste ogledali cerkev Žalostne Matere Božje. Nato se boste zapeljali do znane vinske kleti, kjer boste svoje brbončice razvajali z vrhunskim vinom in domačo hrano.

JERUZALEM D EGUSTAC I JA 4 VRST VINA S KRU H OM IN SIROM: 5 ,0 0 € N A OSEBO

SKUPAJ: 5,00 €


D OŽ I V E TJ A TREH DEŽEL

Po bogatem samopostrežnem zajtrku se boste odpravili na pot. Pot vas bo vodila čez prijetno zaobljene griče Goričkega, ki so skrbno obdelani, posajeni z vinsko trto in dajo za hip občutek, da se je čas tukaj ustavil. Najprej si boste ogledali največjo graščino na Slovenskem v Gradu na Goričkem, ki leži v Krajinskem parku Goričko. Tam vas bodo popeljali skozi grajske prostore in stalno razstavo rokodelstva (kolarstvo, lončarstvo, žganjekuha, pletilstvo ...). Na gradu boste imeli možnost nakupa domačih izdelkov. Po ogledu se boste zapeljali do stičišča treh dežel (Avstrija, Madžarska in Slovenija). Na skrajni severni točki se boste zapeljali na Madžarsko v provinco Porabje.

Kdorkoli je že ustvaril ta kos sveta, je bil radodaren z vsem dobrim in lepim. Pokrajina čarobnih razgledov, živa in nemirna spomladi, polna sonca poleti, odeta v tisoče barv jeseni ter tiha in skrivnostna pozimi. Prvi postanek bo ob jeruzalemskem dvorcu, kjer si boste ogledali cerkev Žalostne Matere Božje. Nato se boste zapeljali do znane vinske kleti, kjer boste svoje brbončice razvajali z vrhunskim vinom in domačo hrano.

JERUZALEM D EGUSTAC I JA 4 V RST V INA S KRU H OM IN SIROM: 5 ,0 0 € N A OSEBO

SKUPAJ: 5,00 €


GORIČKO Z DEGUSTACIJO VIN V VINSKI KLETI MAROF

Pot vas bo vodila v samo osrčje krajinskega parka treh dežel. Med vožnjo boste občudovali skrajni severovzhodni del Slovenije – Goričko. Ime Goričko prihaja iz imena »gorice«. Tako namreč domačini imenujejo griče, ki so davno nastali na dnu Panonskega morja in se potem dvignili. Mehko oblikovani peščeni svet so ljudje naselili že v pradavnini. Čeprav od velikih evropskih mest ni zelo oddaljeno, je Goričko napredek zaobšel, tako da je ohranilo podobo, značilno za srednjo Evropo pred drugo svetovno vojno.

V Gradu na Goričkem si boste ogledali grajsko poslopje, ki spada med najobsežnejše fevdalne komplekse na Slovenskem, saj se ponaša s kar 365 sobami – vsaka soba za en dan v letu. Grad je sezidal viteški red templjarjev. V zasnovi se skrivajo elementi srednjeveškega grajskega jedra, čeprav danes v celoti kaže baročno podobo iz 17. stoletja. Danes sta v gradu sedež Krajinskega parka Goričko in informacijska pisarna trideželnega parka.

V gradu si lahko ogledate črno kuhinjo z odprtim ognjiščem, žganjekuho, zeliščarstvo, tkalnico, kovačnico ter lončarsko in kolarsko delavnico. Obnovljeni so poročna dvorana in prostori z muzejsko zbirko predmetov iz gradu in okolice.

Na potepanju med vinogradi se boste ustavili v vinski kleti Marof, ki je pravzaprav kmetijsko posestvo, katerega zgodovina sega v leto 1905. Takrat je madžarska družina Szapary tu postavila lovsko hišo skupaj s kmetijskimi objekti in vinsko kletjo. Klet se razprostira na gričih, posutih z vinogradi, v osrčju neokrnjene narave. Vinska klet Marof je uspešno postavila nove temelje pridobivanja vina, kar potrjujejo tudi številna priznanja tujih in domačih vinskih strokovnjakov. Degustacija vin se opravi v osrčju vinske kleti.

MAROF

GRAD NA GORIČKEM

D EG USTAC I JA 5 VRST V INA S KRU H OM IN SIROM:

VS TOP NI NA NA G RA D :

10,0 0 € (min 20 os eb)

3 , 50 €

SKUPAJ: 13,50 €


OTOK LJUBEZNI, IŽAKOVCI IN PENINSKA KLET

Doživite čar narave, kulinarike, büjraštva, prekmurskega človeka, Mure in mlina, ki ponovno melje žito! Mlin v Ižakovcih je bil izdelan leta 1999 po izvirnih načrtih, ostalih po enem od nekdanjih mlinov na Muri. Mlin je v celoti iz lesa. Skupaj z velikim mlinskim kolesom stoji na dveh čolnih (kumpih). V prostorih mlina je posebna soba za mlinarja, ki v mlinu melje ajdovo, rženo, pšenično, pirino in koruzno moko. Brod v Ižakovcih in brod v Melincih sta dva od skupno štirih brodov, ki še vozijo po reki Muri v Sloveniji. Brod sestavljata dva plitva čolna (kumpa), povezana s povezovalno in nosilno ploščadjo, na kateri je brodnikova utica. Ploščad z ograjo je pripeta na jekleno medobrežno vrv, po kateri teče škripec z obesno vrvjo. Brod se preko reke pomika s pomočjo rečnega toka. V brežni hiši je na ogled postavljena stalna razstava o büjraštvu. Razstavljeni so predmeti in orodje, ki so ga büjraši uporabljali pri svojem delu. Mura velja med ljubitelji narave za nekaj posebnega, mističnega in skoraj eksotičnega. Pravijo, da je Mura reka, h kateri se najprej hodi, potlej pa se jo nosi s sabo. Po potepanju na obeh bregovih Mure se boste ustavili v Gornji Radgoni, in sicer v Radgonskih Goricah. Radgonske gorice v svojih edinstvenih kleteh proizvajajo in hranijo penine že od leta 1852. Prestiž hiše predstavlja zlata radgonska penina, ki je najstarejša, najboljša in največkrat nagrajena penina v Sloveniji. Steklenice zlate radgonske penine zorijo na posebnih stojalih v edinstveni kleti Pod skalo, ki je vsekakor vredna obiska. V kleti Pod rimskim kolesom, kjer vgrajeno posebno rimsko kolo skupaj s sončno svetlobo, ki pronica skozenj, simbolizira razvoj vinarstva in peničarstva v Radgonskih goricah, hranijo nekatere posebej dragocene letnike arhivskih penin. Vsakega obiskovalca bo nedvomno očarala tudi klet Pod slapom, kjer slap nežno polzi iz skale grajskega hriba in ustvarja čarobno vzdušje, s čimer postane pokušnja vin in penin posebno doživetje.

RADGONA

IŽAKOVCI

D EGUSTAC I JA 4 VRST VINA S KRU H OM IN SIROM:

VS TOP NI NA NA M L I N:

11, 5 0 €

3 , 50 €

SKUPAJ: 15,00 €


MARIBOR IN PENINSKA KLET

Pot vas bo popeljala v Maribor, Evropsko prestolnico kulture 2012. V slikovitem mestu na dravskem nabrežju ne raste samo najstarejša vinska trta na svetu; odlikuje ga tudi zgodovinsko staro jedro s srednjeveškimi trgi. Med hojo po obeh bregovih Mure se boste ustavili tudi v Gornji Radgoni in Radgonskih goricah. V Radgonskih goricah že od leta 1852 proizvajajo in skladiščijo penino. Za najbolj prestižno penino velja zlata radgonska penina, najstarejše, najboljše in največkrat odlikovano peneče vino v Sloveniji. Steklenice zlate radgonske penine zorijo na posebnih stojalih v edinstveni kleti Pod skalo, ki je resnično vredna obiska.

Klet Pod rimskim kolesom, v katero je vgrajeno posebno rimsko kolo, ki dopušča pronicanje svetlobe skozenj, je simbol razvoja proizvodnje vina in penine v Radgonskih goricah. Tukaj skladiščijo tudi nekaj posebno dragocenih arhivskih penin. Vsak obiskovalec bo navdušen tudi nad kletjo Pod slapom. Slap tiho teče iz skale grajskega hriba in ustvarja čarobni ambient za degustacijo vina in penine.

RADGONA D EGUSTAC I JA 4 VRST VINA S KRU H OM IN SIROM: 11, 5 0 €

SKUPAJ: 11,50 €


MURSKA SOBOTA , NAJVEČJE MESTO V POMURJU

Murska Sobota, mesto z 12.000 prebivalci, je kljub mogočnim stoletnim hrastom, čudovitim starim zgradbam ter renesančnemu gradu mlado in živahno mesto. Sobočani se še vedno znamo ustaviti in si vzeti čas za drobne radosti življenja. Ohranili smo gostoljubno prekmursko dušo in še vsakdo, ki se je tu ustavil, je pripomnil, kako prijetno se počuti.

SPREHOD SKOZI MURSKO SOBOTO

Pod strokovnim vodstvom se sprehodite skozi enega najlepših ohranjenih grajskih parkov v Sloveniji do renesančnega gradu, v katerem se nahaja muzej s stalno razstavo. V mestnem središču se nahaja turistični informacijski center, v sklopu katerega se nahaja tudi »Hranilnica prekmurskih dobrot«. V lični trgovinici z bogato ponudbo domačih proizvajalcev vas razvajamo z degustacijo prekmurskih specialitet. Pohajkovanje skozi mesto se nadaljuje do katoliške in evangeličanske cerkve.

HRANILNICA DOBROT MURSKA SOBOTA IN GRAD

DEG U S TAC I JA :

2,50 €

5,5 0 €

SKUPAJ: : 8,00 €


PTUJ IN VINSKA CESTA JERUZALEM

Najprej boste obiskali Ptuj, najstarejše mesto v Sloveniji. Ptuj je s svojo tisočletno kulturo prava zakladnica, ki vas bo navdušila s skoraj v celoti ohranjenim, spomeniško zaščitenim starim mestnim jedrom. Popoldan se boste odpravili po vinski cesti Jeruzalem. Pot vas bo vodila med nežno zaobljenimi hribi s terasastimi vinogradi. Osupljivi razgledi v vse smeri neba so pravi raj za fotografe. Jeruzalemski vinogradi ležijo tam, kjer prične srce hitreje biti in obiskovalcem zastane dih zaradi lepote nežno valovite pokrajine. Regijo že od praveka zaznamujeta vino in vinska trta. Kdorkoli je ustvaril ta kotiček sveta, je velikodušno razdelil veliko dobrega in lepega. To je pokrajina, ki je polna čarobnih razgledov, živahna in nemirna spomladi, sončna poleti, jeseni odeta v tisočere barve in pozimi skrivnostno tiha. Najprej si boste ogledali dvorec Jeruzalem in cerkev Žalostne Matere Božje, nato vas bo vožnja popeljala v znano vinsko klet, kjer boste razvajali svoje brbončice z izvrstnimi vini in dobro domačo hrano. Sledi povratek v hotel.

JERUZALEM D EGUSTAC I JA 4 VRST VINA S KRU H OM IN SIROM:

PTUJ

5 ,0 0 €

2, 50 €

SKUPAJ: 10,50 €


DEŽELA ENERGETSKIH TOČK

Vsi tisti, ki se želite napolniti z življenjsko energijo, se boste lahko odpeljali na Bukovniško jezero. Pot vas bo vodila mimo vasice Bogojina, kjer je znani slovenski arhitekt Jože Plečnik pustil svoj pečat ob oblikovanju cerkve Gospodovega vnebohoda. Med potjo se boste ustavili še v Filovcih, kjer si boste ogledali lončarsko delavnico. Ob Bukovniškem jezeru so radiestezisti in bioenergetiki odkrili številne zdravilne točke (28 točk) blagodejnega zemeljskega sevanja, ki izboljšujejo zdravje in počutje ljudi. V preteklosti je pritegnilo tudi viteze iz reda templjarjev, ki so bili znani alkimisti. V bližini se nahaja kapela sv. Vida iz 15. stoletja, poleg nje pa Vidov izvir, iz katerega lahko poizkusite tudi vodo, ki po izročilu lahko povrne celo vid.

BUKOVNIŠKO JEZERO

BUKOVNICA

LONČARSKA

ZLOŽEN K A :

PA RKIRIŠČE

DELAVNICA

VODENJE

1, 80 €

10,00 €

4,00 €

1 , 20 €

S K U PA J : 1 7,0 0 €


TROPSKI VRT IN ČOKOLADNICA

Pot vas bo vodila proti Dobrovniku do podjetja Ocean Orchids in Tropskega vrta. Ta se razteza čez 1500 m2 »džungle« z več kot 900 eksotičnih primerkov približno stotih rastlinskih vrst. Z vrta lahko pokukate v proizvodnjo, kjer vsak dan zacveti okoli 4000 orhidej. V 6 metrov visokem objektu boste lahko od blizu videli številne rastline, ki jih poznate iz svojega vsakdana: banane, avokado, vanilija, papaja, mango, ananas, ilang, taro, ingver, karambola ter številne druge. Obsežna zbirka živopisanih flamingovcev (Anthurium) in pestra izbira vzpenjalk pa bosta očarali vsakega ljubitelja bujne tropske narave. Dogodivščino boste nadaljevali v čokoladnici, kjer boste svoje brbončice razvajali z različnimi čokoladnimi okusi (gibanica, buča, bezeg, jurka in traminec).

PASSERO OCEAN

PREDSTAV ITEV DOMAČIJ E S ČO KOL A D NI CO, P RI K A Z I Z D E LOVA NJA

ORCHIDS

ČOKOLA DNIH PRA LINEJ E V, DEG U S TAC I JA ČOKOL A D NI H I Z D E L KOV

5 ,0 0 €

2,50 €

S K U PA J : 8 ,1 2 €


P I VOVA R N A B E VO G I N GORNJA RADGONA

Zgodba pivovarne Bevog naj bi se začela med obiskom Belgije in okušanjem tamkajšnjih piv. Lastnik pivovarne Vasja Golar je ugotovil, da je njihovo pivo čisto drugačno od piv, ki jih proizvajamo pri nas, ter da bi bile spremembe zelo dobrodošle. Zato se je odločil, da preuči potrebno literaturo, si nakupi nekaj osnovne opreme in začne izdelovati svoje pivo. Pivovarna Bevog se lahko pohvali, da je pred enim letom po izboru strani ratebeer. com postala tretja najboljša nova pivovarna na svetu (med več kot 2600 pivovarnami). V Bevogu se posvečajo predvsem pivom zgornje fermentacije, to je ale pivom, ki izhajajo iz angleške tradicije.

Vodeni ogled radgonskih znamenitosti (Aleja velikih, spominski park, stari del mesta do Mostu prijateljstva, ki povezuje obe Radgoni), seznanitev z zgodovino Gornje Radgone, sprehod do kipa zeliščarke Apolonije, zgodba o Apoloniji. Rdečelasa Apolonija je potomka ženske, ki so jo v 18. stoletju v Gornji Radgoni obtožili čarovništva, ker je zdravila ljudi in živali ter znala iz enake količine mleka, kot so jo imele ostale kmetice, pridelati več masla.

BEVOG

GORNJA

VOD EN JE Z D EG USTACIJ O 7 VRST PIV (CA . U RO IN POL) IN

RADGONA

LAHEK P RI G RI ZEK ( PRESTE IN MLA DI DOMAČI SIR)

3 0 M I NU T

10,0 0 €

2,00 €

SKUPAJ: 12,00 €


VINARIUM IN KMEČKI TURIZEM

Kdaj ste lahko na en mah zrli na pokrajine kar štirih držav naenkrat? Razgledni stolp Vinarium Lendava, visok 53,5 m, vam ponuja prekrasen 360° pogled na barvito pokrajino, ki sega od Lendavskih goric, kjer je stolp ponosno postavljen, pa vse tja do porečja Mure. Pri tem zajame prekrasen razgled na ravnice in gričevja Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Na najvišjo razgledno ploščad stolpa se lahko udobno povzpnete z dvigalom ali pa se povzpnete po 240 stopnicah in doživite vzpon na najlepšo razgledno točko daleč naokoli na najbolj pristen način.

Po prekrasnem razgledu se boste zapeljali do Hiše vina Cuk, kjer je vinogradništvo »paradna disciplina« domačije, zato boste ljubitelji žlahtne kapljice pri Cukovih nedvomno uživali. V njihovih kleteh se starajo izključno hišna vrhunska vina, ki jih boste lahko degustirali ob spremljavi slastnih domačih narezkov in sladic. Celotna domačija je idilično urejena, objekti so kriti s trstiko, notranjost sob pa je kot iz pravljice.

VINARIUM

CUK

VSTOP N I N A

DEGU STACIJA 5 V RST V IN A Z 2 P E REC E M A

5 ,0 0 €

7,00 €

SKUPAJ: 12,00 €


POHODNIŠKI DAN PO GORIČKEM

V jutranjih urah, po zajtrku, se boste odpeljali do gričevnatega Goričkega, ki popotniku nudi veliko naravnih zanimivosti. Le redko pa jih najdemo na tako majhnem in zaokroženem prostoru, kot je gozd Korovska gora, v katerem je speljana gozdna učna pot Fuks graba. Pot spremlja potoček, ki bogati dolino z neštetimi meandri. V objemu miru, hladne sence in ptičjega žvrgolenja je popotnik opozorjen na malenkosti, ki jih v prenapetem vsakdanu ne opazi. Zvesta spremljevalka in vodička po poti je prijazna lisička, ki med potjo pokaže tudi svoj dom. Po končani poti skozi gozd si dovoli celo do domačije Kozelinovih, kjer vam bodo postregli z domačim kruhom, zaseko in kapljico domačega.

Za ta del poti skozi gozd (2400 m) potrebujete uro in pol počasne hoje, s postanki pa nekoliko več.

FUKS GRABA

KOZELINOVI

VSTOP N I N A

NA REZE K Z DOMAČ I M I M E S NI NA M I I N K RU HOM

2 ,0 0 €

6,00 €

SKUPAJ: 8,00 €


PO POTI MEDU IN OLJA

Odpeljali se boste proti Veržeju, kjer boste spoznali najstarejši čebelnjak in pridelavo medu v Čebelarstvu Tigeli. Ste vedeli, da se medu ne da izboljšati? Čebele ga pridelajo popolnega! To boste spoznali pri pokušnji medenega likerja, medenjakov in treh vrst medu. Pred tem si boste ogledali še čebelnjak, ki izvira iz konca 19.stoletja. Z ohranjeno opremo predstavlja izjemno in bogato kulturno dediščino. Osmerokotni čebelnjak je še edini primerek, postavljen v naravi, in je zaščiten pri kulturni dediščini v Mariboru kot etnološki spomenik. Zraven stojita dva klasična dvokapna čebelnjaka, ki sta bila postavljena na prleških kmetijah in izvirata iz tridesetih let prejšnjega stoletja. V muzeju so na ogled različna točila za med, ročni kadilniki, stiskalnice za vosek, panji iz različnih obdobij, model za izdelovanje satnic, koši, razna literatura o čebelarstvu in veliko drugih zanimivih čebelarskih pripomočkov. Po sladkem doživetju boste svoje znanje izpopolnili v Oljarni Šaruga, kjer se boste seznanili s pridelavo in predelavo oljnic. Kmetija in Oljarna Šaruga nudita strankam ter gostom predvsem visoko cenjeno domače bučno, sončnično in repično olje. Za olja se uporabljajo le semena domače pridelave s širnih pomurskih ravnin. Jedilna olja, posebno domače bučno olje, pridobivajo na stari tradicionalni način po receptih svojih pradedov.

TIGELI O G LED M UZEJA, Z ELIŠČNEGA VRTA , DEGU STACIJA ME DENEG A

OLJARNA

LI K ERJA, M ED EN JAKOV IN POKU ŠNJA TREH V RST ME DU.

ŠARUGA

3 ,0 0 €

1 ,00 €

SKUPAJ: 4,00 €


CENE NE VKLJUČUJEJO PREVOZA. M I N I M A L N O Š T E V I LO O S E B J E 2 0 . SPREMEMBA ŠTEVILA OSEB L A H KO S P R E M E N I C E N O. VODENJE ZA POSAMEZNI IZLET ZNAŠA 130 €.

Izleti  
Izleti  
Advertisement