Page 1

‘t Scho olkrantje

www.omerwattez.be

December 2009


We wensen u allen een jaar vol geluk, plezier en succes. Dit alles op professioneel maar vooral op familiaal vlak. Laat dit een jaar zijn waarin … je dag in en dag uit kan genieten van de positieve kanten van het leven en de negatieve kanten kan vergeten. … je elke dag blij en gelukkig kunt zijn om kleine dingen en de schoonheid in onze wereld mag zien. … geklaag en verzuring in het verdomhoekje worden geduwd. … je elke dag met pit en met een goede gezondheid door het leven kan stappen. … je elke dag steun en waardering mag ervaren zowel van kinderen, vrienden, familie als collega’s.

Prettige feesten en een fantastisch

2010 Het schoolteam van de basisschool Omer Wattez


Sedert begin van het schooljaar hebben wij op onze school een superleuke ideeënbus. Deze werd in elkaar getimmerd door de cel pedagogie, met de hulp van een handige papa. Vanaf nu zullen wij in ons krantje jullie ideeën noteren en er steeds enkele “nomineren”. Dit betekent dat de genomineerde ideeën een kans maken op een leuk geschenkje want op het einde van het schooljaar zullen we het beste idee van het jaar verkiezen. Dit idee zal dan uitgevoerd worden en de bedenker ervan wordt in de bloemetjes gezet. De ideeën : • • • •

een goed aangeduide Kiss and Ride zone (Lemmy L5) geld inzamelen voor een goed doel (Luna L3) een piratenschip als speeltuig (Robbe L1) obers verkleden op Halloween (Felke L5)

De genomineerden :

• • • •

een pompoenwedstrijd houden rond Halloween (Hazel L5) een rommelmarkt organiseren op school (Felke L5) een stalen buis bij het speeltuig om te kunnen glijden (Felke L5) een bezoek aan een echte tandarts (Laura L2) Heb jij ook een idee? Deponeer dit dan in de ideeënbus! (Vooraan in de ingang van het hoofdgebouw)


Pimp your Ride Op vrijdag 11 september werd de vernieuwde dorpsstraat geopend met een kleurrijke stoet van fietsen, badkuipen, stepjes, bedden, go-carts en andere gekke vehikels. Het werd een supernamiddag waarvan zowel jong als oud kon genieten. Luna uit L3 ging met de hoofdprijs lopen. Wij wensen via deze weg alle kinderen, mama’s, papa’s, opa’s, oma’s, juffen, meesters, vrienden en organisatoren te danken voor het harde werk. Onze verwachtingen lagen hoog (we kennen onze pappenheimers al) maar de resultaten overtroffen onze stoutste dromen. “Volgend jaar opnieuw?” vroegen de kinderen. Sorry enkele jaartjes wachten.

Sedert half september is iedere woensdag een topdag! We hadden gedacht dat er op de eerste leerlingenraad heel wat gemor ging zijn over het verplicht fruit eten op school, maar tot onze grote verwondering wordt het fruit bijzonder goed gesmaakt. De toppers waren de druiven en de minst populaire groente was komkommer. Ja, soms levert onze fruitboer ook wel eens een groente (komkommer en wortelen). We zetten deze gezonde gewoonte natuurlijk verder. Recordopkomst voor de “Kaas-en wijnavond” Op zaterdag 24 oktober kwamen er maar liefst 564 eters over de vloer. Niettegenstaande de grote toevloed hadden wij alleen maar tevreden eters. Wij danken iedereen voor de aanwezigheid en de steun! Hopelijk mogen we u op één van de komende feesten opnieuw begroeten!


Kabouters in het bos Op een frisse ochtend in oktober trokken de kapoenen van K1 hun laarzen aan. Na een kort ritje met de bus, kwamen we aan bij het bos. Mmmm....wat rook het bos lekker! Het pad was volledig bedekt met blaadjes. We lieten de blaadjes natuurlijk niet onder onze voeten liggen. We maakten gebruik van al onze zintuigen en gooiden ook eens een hoop blaadjes in de lucht! Wat een plezier! We zagen ook een paddenstoel. Deze mogen we zeker niet plukken, misschien is hij wel giftig! Of misschien woont er wel een kabouter in? We zongen ons leuk kabouterlied, maar helaas, ... de kabouter was niet thuis. Hij was gaan werken! We zagen ook de dikste boom van het hele bos! Natuurlijk knuffelden we met z’n allen deze dikke boom. Wat een fijne herfstwandeling! Eventjes uitblazen op een dikke boomstam. Nu terug vlug naar de bus, want Jules is al moe. Dag bos, dag blaadjes, dag kastanjes, dag kabouters, ... tot de volgende keer! Groetjes, Juf Maaike en de kleuters van K1 Neem ook eens een kijkje op de site van onze klas: http://www.k1.omerwattez.be/


Griezelige spinnen in K1 Deze week gingen we lekker griezelen. Gelukkig zagen we niet te veel heksen of pompoenen, maar vooral veel spinnen! Ze zien er misschien eng uit, maar we hoeven er niet bang voor te zijn! We kregen een dikke speelspin en speelden er een leuk spel mee. We gingen op zoek naar echte spinnen rondom de school. We zagen ook heel wat spinnenwebben!

Op donderdag maakten we pompoensoep met 'echte' spinnen. Gehaktballetjes met stukjes spaghetti als pootjes. De pompoen nog in kleine stukjes snijden en alle andere ingrediĂŤnten toevoegen. Wat een karwei! Gelukkig hielpen alle kleine koks en Jules heel flink!! De soep nog even mixen en .... tijd om te proeven. Wat een lekkere soep! Wat een lekkere spinnen! In een mum van tijd zijn alle spinnen uit de soep. Mmm... lekker, die spinnetjes.

Juf Maaike en de kleuters van K1


Halloween We sloten de week af met een knotsgek halloweenfeestje. 's Morgens werden we geschminkt om na de speeltijd te dansen met alle andere kleuters. In de zaal werd het een beetje donker en de muziek stond loeihard! We kregen ook nog popcorn! Wat een leuk griezelfeest! Groetjes, Juf Maaike en de kleuters van K1


Toneel “Frigo” Woensdag 5 oktober wisten onze kleuters (van K2 en K3) even niet wat ze zagen. De meubels kwamen tot leven, ze bewogen, praatten en gaven licht. Nee, wees gerust, dit gebeurde niet in ons klasje maar wel in “De Woeker” in Oudenaarde. De opzet van de productiemakers was om de kinderen aan te zetten om na te denken over wat je met de dingen rondom jou allemaal kan doen. Volgens hen is dit een fijne basis om creatief “in gang te schieten”. Met namen als “Kip met kop” voor de theaterproductie en “Frigo” voor de toneelvoorstellingen zijn ze zelf al heel creatief bezig.

Dinsdag 13 oktober: waarnemingsuitstap over de herfst met K2 en K3 In een oud en donker woud aan de rand een kantje goud loopt een weesje Pimpelmeesje een prinsesje vossebesje met één, twee herten tot een lichtje in de verte… Sfeer! Zo kan je een herfstwandeling met kleuters omschrijven. Dorre blaadjes, een overvloed aan vruchten, heerlijke geuren, prachtige kleuren. Kirren, lachen, dollen,… en over de grond rollen. Hopelijk hebben zij er evenveel van genoten en toch nog iets van opgestoken! Juf Sofie


Met de kleuters uit K2 &K3 naar Rollebolle. Spelen is voor elk kind de meest natuurlijke en spontane vorm van bewegen. Al spelend ontdekt en ontwikkelt een kind zijn fysieke capaciteiten. Daar speelt “Rollebolle” georganiseerd door Stichting Vlaamse Schoolsport gretig op in. In de sporthal “’t Sportkot” te Leupegem bezochten de “Rollebolletjes” een 10-tal speelhoeken in een doorschuifsysteem. Ze sloten de voormiddag af met een hip bewegingsliedje en zongen uit volle borst mee van … “rollebolle zeg niet nee, wij doen allemaal mee !” Kleuters uit de 3de kleuterklas waren voor één dag Natuurkoningen en Natuurkoninginnen. Op 24 november gingen wij richting Meilegem (Zwalmstreek) naar de Kaaihoeve. De Kaaihoeve is een oude boerderij waar nu momenteel geen boerderijdieren meer zijn. Wij volgden daar het educatief programma “Natuurkoningen en Natuurkoninginnen”. Deze laatste waren ziek en konden nu niet voor de kleine dieren zorgen (vogels, konijnen, egels,…) Onze hulp was daar meer dan welkom. Op een speelse wijze maakten de kleuters kennis met wat er zich in de natuur afspeelde. Er werd gewerkt in kleine groepjes en zo kwam iedereen aan bod om de opdrachtjes te vervullen. Wedden dat de Natuurkoning en Natuurkoningin tevreden waren over ons werk ! Naar het huis van de Sint met de kleuters uit de 3de kleuterklas. Reeds voor de tweede maal werden onze kleuters uitgenodigd door de Sint om een kijkje te gaan nemen in zijn tijdelijk verblijf hier in België. In de periode dat hij in ons land verblijft, woont en werkt Sinterklaas in een mooi, groot huis in het hart van de stad Kortrijk. Een bezoek aan het Huis geeft je een unieke kijk op het dagelijks leven van Sinterklaas. Waar slaapt de Sint? Wanneer en wat eet de Sint? Wat doet de Sint overdag? En hoe zit het met al die Zwarte Pieten? Wonen die daar ook en kunnen zij daar oefenen voor de grote dag? Gaan de Pieten naar school ? Het antwoord op al deze vragen konden de kleuters zelf ontdekken tijdens het bezoek. De Sint beloofde alvast om ons volgend jaar opnieuw uit te nodigen ! Juf. Ann


Het eerste leerjaar « kronkeldiedoet ». Traditiegetrouw waren onze rakkers van L1 ook dit jaar van de partij in het Sportkot van Leupegem n.a.v. de Kronkeldiedoe-activiteit ingericht door SVS. Het werd een leuke voormiddag gekruid met allerlei behendigheidsspelletjes en sportproefjes. Het springkasteel met glijbaan en de doortocht door de “rupstunnel” waren de toppers in het af te leggen parcours. Het was dan ook met enige tegenzin dat onze kinderen op de middag afscheid moesten nemen van deze “mega-coole” plek waar ze zich naar hartenlust konden uitleven. Juf Christa en de leerlingen van L1

Boitman Wij, de kinderen van het eerste een tweede leerjaar zijn op bezoek geweest bij Boitman. Boitman, is de koning van de kartonnen dozen. Hij goochelt en danst (samen met drie danseressen) tussen de kartonnen dozen. Hij bouwt en verbouwt, verplaatst kartonnen muren. Dit vonden wij maar heel raar. En soms ook niet zo mooi! Maar plots kwam er een prachtige kartonnen muur te voorschijn. Toen de lichten uitgingen en Boitman een lichtgevend pak aanhad en ook de tekening op de muur licht gaf, werd het heel leuk en spannend. Boitman, die kan echt toveren!!!! Papa of mama, gaan jullie dit ook eens proberen?

Juf Lien en de leerlingen van L1 enL2


L1 verkent het Kluisbos Onder leiding van juf Christa en meester Jean-Jacques gingen de leerlingen van het eerste leerjaar op zoek naar de geheimen van het Kluisbos n.a.v. het thema “Week van het bos”. Nieuw was dat er deze keer, tot grote blijdschap van de kinderen, een ganse dag werd uitgetrokken. Zo kregen onze “natuurverkenners” ruimschoots de tijd om niet alleen hun ogen en oren de kost te geven maar ook om op eigen “houtje”, maar in het zicht van de begeleiders, op zoek te gaan naar bruikbaar materiaal om een (mini) kamp te bouwen!

Er was ook tijd om gezellig samen te lunchen en uiteraard ontbrak het speelmoment niet. Het werd een leuke en leerrijke dag voor onze leerlingen die zich voor één dag gedroegen als ware ontdekkingsreizigers. Kortom bewondering en verwondering alom. Hartverwarmend om te zien!


L1 en L2: een nieuw logo voor de school! Tijdens de les media bij meester Lenny maakten de kinderen van het eerste en twee leerjaar zelf een nieuw logo voor de school. Ze lieten hun inspiratie werken. In de schoolkrant kan je de mooie kleuren jammer genoeg niet zien, maar op www.omerwattez.be kan je de krant online wĂŠl in kleur bewonderen!


Wat vond het derde leerjaar van het bezoek aan de gemeente:

Jorn: Het was heel erg leuk. Kevin: Ik vond het heel interessant. Axelle: Ik heb veel dingen bijgeleerd. Die mevrouw gaf een leuke rondleiding. De schilderijen in de vergaderzaal vond ik heel leuk. Die schilderijen konden open en dicht. Dat was heel speciaal. Illya: Ik vond het standbeeld heel erg mooi. En ik vond ook de vergaderzaal mooi. Er hingen daar mooie schilderijen. Dylan: We hebben veel cadeautjes gekregen (posters, potloden, stickers). Dat vonden we leuk. Luna: Ik vond het leuk dat we veel vragen mochten stellen en dat ze deze allemaal konden beantwoorden. Ook bij de politie vond ik het leuk. Nu weet ik wie er gezocht wordt in de buurt ☺. Aaron: Ik heb het wapenschild van Schorisse herkent waarover we hadden geleerd. Ook de schilderijen waarop de koning en de koningin stonden vond ik heel mooi. Hermijn: Ik vond het gebouw heel groot, dit had ik niet verwacht. Ik vond het leuk dat we eens met een schepen mochten praten. Valère: De kamers waren mooi. Het bezoek aan de politie vond ik ook heel tof. Helena: De schilderijen vond ik heel mooi. Er zaten precies bubbeltjes in de schilderijen. De schilderijen waren erg groot. Liesl: Ik vond het jammer dat we de burgemeester niet gezien hebben. Maar we hebben wel eens in zijn kantoor mogen rondstappen. Anaïs: De stoelen in de vergaderzaal vond ik speciaal. Iedere stoel had een teken. Dat vond ik mooi. We hebben ook hele oude boeken gezien. Daarin stonden de familienamen, geboortedata, ... Martin: Ik was wel blij dat ik het gemeentehuis eens gezien heb van Maarkedal want ik woon in Ronse. De leerlingen van L3


Week van het bos Tijdens de week van het bos ging het derde leerjaar op speurtocht in het bos Ter Rijst. Goed uitgerust met laarzen en plasticzakken, werden we door de bus van de gemeente afgezet aan de rand van het bos. Daar stond Luc Vermeulen, onze natuurgids van dienst, ons al op te wachten. We leerden dat het bos bestaat uit verschillende soorten begroeiing, van hoog tot laag. Sommige leerlingen kenden zelfs al enkele soortnamen! We kwamen ook te weten waarom soms bomen omgehakt worden in het bos ĂŠn waarom omgevallen bomen vaak gewoon blijven liggen... We merkten verschillen in de schors van bomen op en uiteraard waren er deze periode heel wat mooie paddenstoelen. Natuurlijk lieten we ze allemaal staan en bewonderden we ze alleen maar. Onze gids nam hier en daar wel eentje vast om

ons van alles te tonen, maar hij beloofde daarna zijn handen heel goed te wassen, want paddenstoelen kunnen immers heel giftig zijn! De leerlingen waren zo enthousiast en hadden zoveel vragen dat we eigenlijk een beetje tijd te kort hadden. We genoten door het mooie weer toch wel van onze mooie wandeling en toen we aandachtig stonden te luisteren naar onze gids, kwam er een prachtig vogeltje heel opgewonden kwetteren. Het was een Roodborstje dat vond dat we een beetje te dicht bij zijn of haar verblijfplaats stonden. Het leek helemaal niet bang van ons! Het was een geslaagde uitstap, met dank aan onze gids ĂŠn de zon, want toen we weer op school kwamen, begon het te regenen! Juf Lieve en de leerlingen van L3


Bezoek aan de crypte – L4 Onze gids vertelde enkele minuten voor we de crypte in mochten: Heel vroeger stond voor de kerk (links) nog een kerk en rechts een klooster. De Sint-Hermeskerk bestaat van 1089, ze werd twee keer gerenoveerd. Sint-Hermes verzorgde de geesteszieken, dus werd hij zelf onthoofd. Apolonia verzorgde de mensen met tandpijn, dus werden al haar tanden werden uitgetrokken. Binnenin toonde de man een maquette van de oorspronkelijke staat van de kerk. Heel mooi! Oorspronkelijk waren zeven torens, de grootste is ingestort en nam er 4 mee. Dat maakt dat er nu nog 2 torens staan. In de crypte merk je duidelijk aan welke kant nieuwe stenen staan, dus aan welke kant hij neergestort is. De zuilen zijn verschillend, dit komt doordat ook een stuk bijgebouwd is. (Zowel de zuilen als de kantelen.) De legende/ het verhaal Hermes is de heilige van Ronse. Toen hij onthoofd werd, kregen verschillende kerken een stukje van zijn lichaam. Zo kon en kerk, kapel een bedevaartsoord worden. De Hermeskerk kreeg een stukje vinger. Dat werd/ wordt bewaard in een kistje. Enkele weetjes: Een crypte is een kelder onder de kerk. Bij aankomst moesten de bedevaarders/ pelgrims hun gewicht zeggen, de prijs die ze moesten betalen moest hetzelfde gewicht hebben als dat van henzelf. 3 is een heilig getal: de vader, de zoon, de heilige geest. Bedevaarders moesten 9 dagen 3 toeren rond het altaar stappen, dit is een noveen. 7 is ook een heilig getal: dagen van de week Een bad nemen voor de vrouwen duurde (9 x 3=) 27 minuten.


Enkele reacties: • • •

• • •

Heel leuk, veel geleerd, we zagen een skelet, de crypte, het kippenhok → de kippen werden afgeven door de bedevaarders Leerrijk, Hermes genas geesteszieken, skelet, vinger af, hoofd af, badkamer voor jongens en voor meisjes Paters kwamen terug met een kist, ze waren gevlucht voor de Vikingen, schedelboringen – kruiden, graven binnenin de kerk, te zien aan de putten voor de kerk De skeletten, putten als graven, ingestort – nieuwe stenen gemaakt van klei Torens ingestort, gaten in de muren, barsten – niet stevig genoeg, moerasgrond, geld in de putten → offers, kaartje in de graven, zodat je wist wie het was (stond wel in het Latijn) Eén ingang via de kerk, geen andere ingangen mogelijk, want klooster betekent opgesloten zijn Hoofdpijn → gat in de schedel, middeleeuwen, stukje van de vinger/ nagel, putten als graven, skelet Tekeningen op de muren, maar ze werden afgekapt, de rijken werden begraven in de kerk.

Juf Severine en de leerlingen van L4


Toneelvoorstelling “Zoon” door Raf Walschaerts

Vertel in ‘vijf’ zinnen waarover de voorstelling gaat: Ik ben een ezel en mijn naam is Zoon. Mijn moeder is verkocht aan een oud vrouwtje. Ik heb mijn vader opgesloten. Een enorme bliksemschicht raakt de schuur waar mijn vader opgesloten zit. Hij is dood. Elke zondag komt mijn mama langs. Het gaat over een ezel met een vader die dood is. Hij heet Zoon. Zijn moeder is verkocht aan een oud vrouwtje. Na 233 dagen dat zijn vader dood is, vertelt hij ons zijn verhaal. Zijn vader is gestorven omdat hij op het slot gestampt heeft. Het slot kon niet meer open. Toen sloeg de bliksem in. Nu is er een ezel die een moeder en een vader had. Zijn moeder is verkocht en zijn vader is dood. Hij kan 233 nachten niet slapen. Zoon moet de aardappelen op zijn rug dragen. En hij slaapt altijd in een badkuip. Het gaat over een ezel, en hij heet Zoon. Zijn moeder is verkocht. Hij heeft al 233 dagen niet meer geslapen. Zijn vader is dood door een bliksemschicht. De zoon ezel slaapt in een bad. Vader ezel is dood. Zoon slaapt maar 15 seconden. Moeder ezel rijdt voorbij met een oud vrouwtje. Ze stoppen jammer genoeg niet. Juf Severine en de leerlingen van L4


Ik vind het

, omdat

.

 Ik vind het decor mooi, het toneelstuk leuk – soms grappig – maar ook triestig. Ik vind het zeer leuk, omdat het grappig is. Ik vind het supertof, omdat hij leuke dingen deed. Ik vind het droevig, omdat zijn vader sterft. Ik vind het grappig, omdat hij verschillende ‘personen’ speelde. Ik vind het een beetje triest, omdat de mama werd verkocht en de vader stierf. Ik vind het mooi, omdat de vogel die uit het scherm kwam heel leuk was. Ik vind het leuk, omdat het regende met spijkertjes, ik vind het een beetje saai, omdat het verhaal een beetje saai was. Ik vind het leuk, omdat hij goed acteert. Ik vind het leuk, omdat de boer een grappige stem heeft. Ik vind het saai en leuk. Saai omdat er maar één persoon is, leuk omdat hij meerdere stemmen kan doen. Ik voel me

, omdat

 Ik voel me verdrietig, omdat Zoon geen familie meer heeft. Ik voel me blij, omdat het allemaal goed gekomen is. Ik voel me blij, omdat Zoon ons deed schrikken. Ik voel me bang, omdat het veel rookte en hij deed ons schrikken. Ik voel me verdrietig, omdat de vader van Zoon gestorven is en de moeder verkocht werd. Ik voel me goed, omdat we naar toneel mochten gaan! De leerlingen van L4

.


L5 schrijft hun eigen krantenartikel Onze nieuwe klas Onze klas heeft een beamer om naar te kijken en onze fouten te vergelijken. We hebben een nieuwe klastaak, joepie! Raak!! We hebben ook vissen, oei nu moet ik mijn fouten wissen! Met onze nieuwe meester is het toffer, ik pak nooit mijn koffer! We zitten in een nieuwe klas en we hebben onze boekentas. Planten staan er ook nog bij, anders is niemand blij. We hebben nieuwe krukken, dat zal wel lukken. We hebben een eigen vak, krijgen we dan een nieuwe map? Papier, papier, papier… hier vind je geen mier. We hebben een spellinghoek en we kijken in ons boek. Meester Lenny op zijn laptop, dan staat hij aan de top! Pen, potlood en schaar, mijn moeder staat daar. We gaan naar huis, hoe komen we thuis? Journalisten: Manon en Felke De Mopjes Elke vrijdag krijgen we de laatste 5 minuten mopjes die de meester voorleest uit een moppenboek of hij vertel er die hij zelf kent. Bij sommige moppen beeldt de meester iets uit . Dat is meestal erg grappig, maar soms niet. We hebben ook al naar kleine filmpjes gekeken en dat was heel leuk. Sommige filmpjes waren niet grappig, maar dat geeft niet want het waren er maar weinig. Journalisten: Ruben Klasliedje We luisteren elke vrijdagnamiddag naar ons klasliedje. Dat is nu van Lady Gaga met 'Bad romance', ons nieuwste liedje. We doen dit terwijl we onze boekentas maken en onze klastaak uitvoeren. Sommige kinderen zingen mee. We vinden dat de max!!! Journalisten: Janne, Lotte en Zoë Ons sprookje Met onze klas maken we een sprookjesverhaal. Hoe doen we dat? Meester Lenny geeft een onderwerp aan ons. Daarna trekt hij elke dag een andere naam. Die leerling moet een vervolg maken op het vorige. Zo komt er elke dag een stukje aan ons sprookje bij. Kijk zeker op onze klaswebsite! Daar kan je alles volgen! Journalisten: Janne, Lotte en Zoë


Actua Twee kinderen per week spreken over de actualiteit. Dat is meestal op vrijdag. Nadien hangen ze dat op. Dat zijn 3 à 4 tekstjes. Het is goed om dat te doen want dan weten we wat er in de wereld gebeurt. Iedereen vindt de actua goed. De meeste dingen zijn interessant. Soms is het nieuws van de streek, soms van het binnenland en ook uit het buitenland. Journalisten: Lemmy en Dave De tijdlijn In de klas hebben we een nieuwe tijdband waar allerlei informatie op hangt over de verschillende tijden. We bespreken eventjes de eerste periode die we geleerd hebben: Prehistorie Eerst was er de Oerknal(Big Bang). Door de Oerknal ontstond de aarde, de sterren en de planeten. Er kwam een grote regenbui, daardoor ontstonden er zeeën. In die zeeën groeiden vissen. Die vissen begonnen zich aan te passen, zo kwamen er salamanders en insecten. Die salamanders groeiden tot dinosaurussen. Er kwamen ook zoogdieren op de wereld. Een meteoriet sloeg in op de aarde en de temperatuur daalde langzaam. Daardoor is de dinosaurus langzaam uitgestorven. Hoe ontstond de mens??? 1. een aap - 2. australopithecus - 3. homo habilis - 4. homo erectus - 5. neanderthaler - 6. wij (homo sapiens). De eerste vrouw was Lucy. Wat ook belangrijk was, waren de rotsschilderingen zodat we veel over die periode te weten zijn gekomen. Maar we hebben ook al geleerd over de Oudheid: Egypte, Griekenland en Rome kwamen uitvoerig aan bod. Journalisten: Debby, Arnaud en Maxime


De hapjes We moesten hapjes maken voor het grootouderfeest. Welke hapjes waren? - curry met ananas - kaviaar - krabsla en tomaat - paté met uienconfijt - kaasjes met druiven en rode kers - een schaal met groentjes en een lekker dipsausje Als alles klaar was hadden we ongeveer duizend toastjes. Nadien zijn we bij de grootouders rond geweest. Bijna alle toastjes waren op! Alle grootouders vonden de toastjes megalekker . Ze hebben zeer veel gegeten. Enkel sommige groentjes bleven over. Die hebben wij opgegeten. Iedereen van het 5de leerjaar was een échte ober! Hier genoten wij volop van! Journalisten: Cedric, Shirley en Margo Halloween We kwamen de klas binnen en op het digitale bord stonden allemaal pompoenen. Er stond bij: Happy Halloween. We mochten hele leuke meetproefjes doen met gekleurd water. Op de tafel stonden overal kaarsjes. De klas mocht groepjes maken en een gedichtje kiezen om het daarna aan de anderen te vertellen. Het was écht zeer donker in de klas. De tafels stonden op elkaar en overal hingen spinnenwebben. Op de speelplaats waren we allen verkleed. Iedereen keek! Er waren hele lekkere hapjes……………..vingers met BLOED (ketchup!)! Jammie…eigenlijk waren het knakworstjes met amandelnootjes die we gebruikten als nagel. HA HA HA. Journalisten: Leonardo, Lennert en Tjarda


Vissen

Onze vissen heten Jean en Jacques. Dat komt doordat meester Jean-Jacques vorig jaar op brugpensioen ging. Om de twee dagen krijgen de vissen eten. Onze vissen hebben een mooi aquarium met mooie nepplantjes en een grote, valse boomstam. Elke week geeft iemand anders de visjes eten, dat komt door de takenkalender . Er zijn al enkele vissen doodgegaan omdat het tropische vissen waren. Nu zijn het goudvissen. Journalisten: Shani, Zoran en Logan

Schildpad in de klas Maandag 29 november zei meester Lenny tegen de leerlingen dat er de volgende dag iets of iemand bijkomt. We wisten nog van niets. Toen we de volgende ochtend in de klas kwamen, zagen we een schaal met een blauw doek erover. Iedereen werd opgewonden en wou direct weten wat er onder zat. De meester haalde het doek eraf. We zagen niets, alleen een klein schaaltje met water. Het was precies een eiland en onder dat eiland zat een… klein schildpadje. We waren heel blij! Alle leerlingen liepen er naartoe en ze stelden vragen door elkaar . Het bleek dat meester Lenny de schildpad van vrienden had gekregen . Toen vroeg Tjarda hoe de schildpad heet. Meester Lenny zei dat we hem gekregen hebben op één voorwaarde: hij moet dezelfde naam behouden. We lachten toen we haar naam te weten kwamen: Emmy’tje! “Wat een grappige naam!”, riepen we en zo hebben wij er een schilpad bij! Journalisten: Celynne, Merel en Hazel


De reporters van L6 aan het woord De verkiezing van de leerlingenraad Een woensdag in september: de verkiezingen stonden voor de deur. Van elke klas mochten de leerlingen zich kandidaat stellen voor de leerlingenraad, met heuse stemhokjes en echte stembrieven. Voor onze klas werden Maxandre en Jana verkozen tot afgevaardigden van de leerlingenraad. Wie de andere klassen vertegenwoordigt, komt u in dit krantje te weten. Hopelijk doen ze het goed dit jaar! Cynthia Het gezond ontbijt Na de verkiezing van de leerlingenraad werden de kinderen door de oudervereniging getrakteerd op een zelfgemaakt gezond ontbijt. Het was smullen! Er was fruit, zelfgemaakte broodpudding en zoveel meer lekkers! De kinderen van alle klassen aten hun buikje rond. Zijn jullie volgend jaar terug op post? Kenza Bezoek van de diĂŤtiste In oktober kwam een diĂŤtiste op bezoek. Zij gaf ons uitleg over hoe we een gezonde maaltijd kunnen opstellen en van wat we best veel of niet te veel mogen eten. Achteraf kregen we nog een leuk zakje, vol met lekkers. Bedankt! Bieke

Het bos In oktober gingen we naar het privĂŠ-bos van Willy Bauwens in Horebeke. Daar deden we allemaal leuke en leerrijke spelletjes . We werden ook peter of meter van een boom. Zelfs de televisie en de krant waren aanwezig! Misschien heb je ons wel gezien? Sommigen onder ons waanden zich echte filmsterren. Anderen kregen de kans om een woordje te zeggen in de camera. Wat was dat leuk! In januari gaan we terug naar het bos om te zien hoe het met onze boom is en om hem te verzorgen. Ook meester Jean - Jacques was van de partij. We hopen dat hij nog veel zal meegaan tijdens onze uitstappen

Lise, Laura en Kristof


De reporters van L6 aan het woord De sportdag van de gemeente Tijdens de sportdag van de gemeente werd er een veldloop georganiseerd. Het waren vrij grote afstanden die we moesten afleggen.Verder konden we nog vele andere sporten doen zoals “carteambuilding”, mountainbike,... Het parcours was wel zwaar, maar ondanks dat was het een leuke dag. Senne

Nestkastjes in L6 Op dinsdag 10 november maakte het zesde leerjaar nestkastjes. We mochten alles zelf in elkaar timmeren. Daarvoor hadden we wel een plan nodig, maar alles is toch goed gelukt. We maakten verschillende nestkastjes: voor een uil, een mus,… De kastjes zullen in januari worden opgehangen in het bos waar wij meter en peter van zijn. Arne

Naar het Gravensteen Op 4 december gingen het 5de . en het 6de naar het Gravensteen te Gent. We kregen een rondleiding met een gids die ons meer vertelde over het leven in een burcht. Na het middagmaal brachten we de Veldstraat een bezoekje. Na het winkelen hebben we foto’s genomen bij de Dulle Griet Het was een leuke dag!! Robin

De Wereldoorlog van Odon Op 9 november2009 kwam Yvan Adriaenssens een stukje meer vertellen over Odon. En wat hij allemaal in zijn dagboek schreef over de Eerste Wereldoorlog. Odon was een frontsoldaat die in de Eerste Wereldoorlog vocht voor ons vaderland. Yvan legde ons dan dingen uit zoals hoe de Duitsers probeerden binnen te dringen. En hij vertelde ook over het monument in Ieper: ‘De Menenpoort’. Bedankt voor de interessante namiddag Ivan! Wytse


De reporters van L6 aan het woord Kaas – en wijnavond Eindelijk was het zover, op zaterdag 24 oktober was het kaas – en wijnavond. Men kon terug kiezen tussen een kaas – of vleesschotel. Er was genoeg keuze tussen de verschillende kazen die bediend werden door de juffen en meesters. Er was veel volk en iedereen was zeer tevreden. Ellen

Kerstfeest Op 18 december was het feest: Kerstfeest. Er was muziek en er waren hapjes. In de namiddag hebben we naar een film gekeken:”Oorlogswinter”. De klas was mooi versierd. Het was heel leuk! Yannick

Naar de brandweer Op 15 oktober brachten we een bezoek aan de brandweer van Oudenaarde. We kregen een rondleiding en mochten alle voertuigen zien. Er was ook een oproep waardoor onze gids weg moest. We mochten spuiten met een brandweerslang, meerijden met een brandweerwagen en nog veel meer! Het was een leuke dag! Jay

De sporthappening Zondag 22 november 2009: afspraak in het ‘Sportkot’ te Leupegem voor een knallende sporthappening. Er werden heel wat sporten georganiseerd zoals basketbal, voetbal, dans en zoveel meer. Het was leuk, maar de dag erna had ik wel een beetje spierpijn. Ik vond het tof om samen met de meesters en juffen te kunnen sporten. Nick

Pimp your ride Op vrijdag 11 september trok er een grote kleurrijke stoet door Schorisse. Alle leerlingen van beide scholen van Schorisse wijdden op die manier de nieuwe straat feestelijk in. De leerlingen van het zesde leerjaar waren bodyguards en hielden de massa bij elkaar. Jana werd verkozen tot kinderburgemeester en opende de straat met een toespraak. Ortwin


Onze leerlingen krijgen inspraak in het schoolgebeuren daarom wordt er ieder jaar opnieuw een leerlingenraad verkozen. Jana en Maxandre, uit het zesde leerjaar , zijn om beurt voorzitter van de leerlingenraad, zij stellen graag de leden voor. Jana en Maxandre: �We stellen nu graag de leden van de eerst graad voor. Dit trimester vloog om door de talrijke leuke activiteiten: klik maar eens op onze schoolwebsite! Wij wensen jullie allemaal in elk geval al prettige feesten toe!�


Hallo, mijn naam is Jef Nu ben ik: 6 jaar oud. Broers / zussen: 1 zus Zoë Mijn hobby’s: paardrijden Mijn favoriete zanger(es) of groep: Marco Borsato Mijn lievelingsprogramma op TV: Amika Ik ben dol op: honden Ik heb een hekel aan: ruzie maken Mijn lievelingsboek (strip): Sjakie en de chocoladefabriek Ik wens jou: een leuk schooljaar

Hallo,mijn naam is Robbe Nu ben ik: 6 jaar oud. Broers/zussen: ik heb geen broers of zussen mijn hobby’s: met de hond spelen Mijn favoriete zanger(es) of groep: Möterhead Mijn lievelingsprogramma op TV: Spongebob Ik ben dol op: pizza Ik heb een hekel aan: pesten Mijn lievelingsboek (strip): Jommeke Ik wens jou: een leuke vakantie


Hallo, mijn naam is Laura

Nu ben ik: 7 jaar oud. Broers / zussen: 1 broer: Wout Mijn hobby’s: zingen Mijn favoriete zanger(es) of groep:K3 Mijn lievelingsprogramma op TV: Het huis Anubis Ik ben dol op: spaghetti Ik heb een hekel aan: pesten Mijn lievelingsboek (strip): Jommeke Ik wens jou: een lang en gelukkig leven

Hallo, mijn naam is Jelle

Nu ben ik: 7 jaar oud. Broers / zussen: 1 zus : Lotte Mijn hobby’s: voetballen en wandelen Mijn favoriete zanger(es) of groep: een beetje van alles Mijn lievelingsprogramma op TV: Samson Ik ben dol op: fruit Ik heb een hekel aan: spruitjes Mijn lievelingsboek (strip): Fantasia 3 Ik wens jou: een goed jaar


Mogen wij ook eens lachen? Lesgeven is vaak ook lachen. Volgende uitspraken kwamen van onze kinderen. Lees zelf maar … geboren”” Juf van L3 : “In “In welk jaar is de juf geboren Leerling : 1800

Lkr. : “Kinderen, jullie mogen jullie boekentas maken” LL: “Juf, de mijne is al gemaakt in de fabriek, luxe hé?”

Kleuter. : “Juf, er zit een oor in mijn gat”

LL. : “Wij zijn toch geen mensen, hé juf? Wij zijn kinderen en dat zijn geen mensen” LL. : “Frank Van De Onderbroek is gisteren gestorven” Leerling L1 : “Mijn keel zit dicht. Er zit “look” in van het zwembad” (leerling bedoelt chloor)

Kleuter : “Ik heb veel goesting” (kleuter bedoelt dat hij veel moet hoesten)


Webstek

= webstek voor kleuters

= webstek voor kids

= webstek voor volwassenen

Op deze pagina vind je adressen van leuke en leerrijke websites. Heb je zelf ook interessante url’s (adressen van websites)? Bezorg dan de adressen aan meester Stan of mail ze door naar school (bs.schorisse@g-o.be).

http://www.leesjemee.classy.be Site specifiek voor het eerste leerjaar http://www.tech-ed.nl/ Speel het spel en word een “Techspert” http://www.kidzz.be Een site voor kinderen van de basisschool. Met links, software en oefenmateriaal. Ook nuttig voor de papa’s en de mama’s! http:/www.peuterplace/.nl interessante site voor (ouders van) peuters en kleuters met verhalen, tips, clipjes, enz

Dé site van de maand http://www.speelzolder.com/kerst/ Recepten, spelletjes, kleurplaten… i.v.m. kerst Surf ook naar onze schoolsite: www.omerwattez.be en klik op klaswebsites

't Schoolkrantje december 2009  

Schoolkrant van de baisschool Omer Wattez

't Schoolkrantje december 2009  

Schoolkrant van de baisschool Omer Wattez

Advertisement