Terneuzen breed

Page 1

1e Jaargang | 2018

T E R N E U Z E N

E E N

G E M E E N T E

O M

T E

O N T D E K K E N


Boodschappen doen bij Agrimarkt: ✓ Compleet assortiment ✓ Messcherpe prijzen ✓ Ambachtelijke slagerij ✓ Streekproducten vers van het land ✓ Gratis parkeren ✓ Ruime openingstijden Agrimarkt Terneuzen, Kennedylaan 9

Openingstijden : ma- vr 8.00 uur tot 20.00 uur, za van 8.00 uur tot 18.00 uur en zo van 9.00 uur tot 17.00 uur facebook.com/ AgrimarktNL 2

Agrimarkt_supermarkten

@agrimarkt


T E R N E U Z E N

Wow, een nieuw blad! Om inspiratie op te doen voor een ontdekkingstocht in de gemeente Terneuzen. Voor iedereen die in Terneuzen woont. En voor alle wereldburgers die Terneuzen bezoeken. Alle kernen komen aan bod – vandaar Terneuzen BREED. Natuurlijk is hier meer te zien en te doen dan in dit blad staat. In volgende edities vertellen we je graag meer. We kunnen niet alles tegelijk laten zien. En even tussen ons… we willen je ook niet alles tegelijk laten zien. Het is juist de bedoeling dat je zelf op pad gaat, en gaat shoppen, een terrasje pakt, een hapje eet, wandelt, fietst… Ontdek, beleef, geniet!

Colofon Gerealiseerd door Gemeente Terneuzen i.s.m. Bureau Citymarketing Terneuzen Redactie en coördinatie Pieters Media Teksten Rini Fenijn en Caroline Houmes Ontwerp en opmaak Pieters Media Fotografie Wilmar Wullems, Chris Platteeuw, Reggie Goole, Gianni Agosti, Wesley Kole en Mark Neelemans

Uit de inhoud

9

14/17

Oceaanreuzen

Prachtige Mix

26/27

36/37

43

Beeldenroute

Musea

Evenementen

6/7 Struinen

T E R N E U Z E N

van oud en nieuw

3


‘Ik loop hier elke dag. Je kan wel thuis blijven zitten. Maar een wandeling is gezond. En het is steeds weer anders hier. Elk seizoen, eigenlijk elke dag. En ik vind het altijd mooi! Zon of regen of wind. Ik vind het hier altijd mooi!’ - Man in het kunstbos bij Axel -

Zaamslag Stropielekkers, mode en meer Op nog geen tien kilometer rijden van Terneuzen, aan de oostelijke kant van de Otheense Kreek, vind je Zaamslag. Een dorp met nog geen drieduizend inwoners. Toch heeft het een sterke regionale aantrekkingskracht. Zaamslag verrast met aantrekkelijke en gevarieerde winkels. Zeker weten dat je hier iets van je gading vindt! Opvallend is de collectieve keuze van de Zaamslagse middenstand voor kwaliteit en persoonlijke aandacht. Ontdek het zelf! De meeste winkels liggen aan het Plein. Daar vind je ook het standbeeld van de Stropielekkers. Zo worden de inwoners van Zaamslag met een knipoog genoemd. Het beeld is de moeite waard om te bekijken. Volgens de anekdote was er een winkeltje op het Plein, waar stroop werd verkocht. Uit een groot vat konden klanten hun stroopkannetje vullen. Na het vullen bleef er altijd een druppel stroop aan de tapkraan hangen. Natuurlijk ging iedereen daar snel even met zijn vinger langs. Een bijnaam was geboren.

4


Axel ‘Herten, reeën; de natuur is hier prachtig’ “Er zijn hier prachtige wandel- en fietsroutes, door de bossen en langs het golfterrein. Je staat onverwacht oog in oog met een ree of een hert. Heel anders dus dan Terneuzen. Daar wordt de natuur vooral gedicteerd door het water.” We spreken Mia Dieleman. Zij is eigenaresse van Mia’s Restaurant & Lounge. Op een centrale plaats in Axel. Het terras is verleidelijk voor iedereen die komt fietsen, wandelen of winkelen. Wat dat laatste betreft, heeft Axel een bijzonder aanbod. “We hebben hoogwaardige kwaliteitszaken, zoals Burny’s Hair & Spa, Erica Bodyfashion, Deto Jeans en Pot Interieur. En vergeet de gevarieerde horeca niet.”

‘Ik hou van vissen. Van in de natuur zijn. Maar ik vind een beetje aanspraak ook wel leuk. Hier aan de Fortdijk is altijd wel iemand die stopt om een praatje te maken. Van mij mag het hoor!’ - Man bij de Fortdijk (op steiger van Groote Gat) -

Sas van Gent ‘Je kunt de schepen hier bijna aanraken’ “We staan er zelf nauwelijks bij stil, maar het Kanaaleiland in Sas van Gent is echt spectaculair. Onze hotelgasten vinden het fantastisch om hier te wandelen. Grote containerschepen lijken hier rakelings langs je te varen.” Jens Hoogstad, horecaondernemer en eigenaar van Hotel Royal en de restaurants Bottles en Dockside, woont en werkt met veel plezier in Sas van Gent. De kop van het Kanaaleiland is razend populair als camperplaats. De nostalgische haven met de gerestaureerde bruine vloot trekt veel bekijks.

T E R N E U Z E N

5


Struinen langs

groen en ‘zilver’ In het havengebied rondom Terneuzen komen industrie, scheepvaart en prachtige groene gebieden op een unieke manier samen. Met de imposante boten op het Kanaal van Gent naar Terneuzen voel je je klein en kwetsbaar. Hier wordt gewerkt, dat is duidelijk. Maar wie goed kijkt en luistert, ontdekt zoveel meer. Grote zeeschepen van over de hele wereld varen naar de havens van Terneuzen en Gent. Bij Terneuzen passeren deze schepen het sluizencomplex. Je kunt de schepen hier bijna aanraken. Als je op de sluizen staat, zie je miljoenen liters water de sluizen in of uit stromen. Zo wordt het juiste waterpeil bereikt. Door het razende water voel je een koele wind langs je haren gaan.

Levensader Het Kanaal van Gent naar Terneuzen is een levensader van de Zeeuwse economie. Aan weerszijden van het kanaal en aan beiden zijden van de grens zie je indrukwekkende bedrijven. Het misstaat allerminst. Veel bedrijfsgronden gaan bijzonder goed samen met de natuur. Sommige terreinen zijn zelfs nog groener gemaakt. Daar zie je vleermuisbunkers en bijenhotels.

Papeschorpolder Zak je wat verder af langs het kanaal richting Gent, dan passeer je tussen Sas van Gent en Sluiskil natuurgebied de Papeschorpolder. Het middelpunt van dit gebied is een kreek met licht-brak water. Vanaf het uitkijkpunt op de dijk heb je een fantastisch uitzicht op het natuurgebied en de schepen op het kanaal. Hou je van wandelen? Dat komt goed uit! Er lopen meerdere wandelpaden door de Papeschorpolder.

Canisvliet Aan de andere kant van het kanaal vind je bij Westdorpe het natuurgebied Canisvliet. Met kreekresten, bossen en vochtige weilanden. Door de vochtigheid is het een ideale plek voor libellen. Wil je ze zien, zoek dan vooral in de ochtend tussen het groen langs de waterkanten. In de rietkragen broeden trouwens ook meerdere vogelsoorten. Je komt ogen tekort! Gelukkig zijn er verhoogde voetpaden. Zo hou je je voeten droog. Je kunt hier heerlijk in je eentje struinen, maar dit is ook een fijne plek voor een groepswandeling.

6


T E R N E U Z E N

7


Welkom Moy Fa, Chinees voor Lentebloesem, staat al 39 jaar symbool voor het karakter van het modern en sfeervol ingerichte Oosterse restaurant te Axel in het pittoreske Zeeuws-Vlaanderen. Akuen en Mary Liu runnen dit restaurant, samen met hun team, met een enorme bezieling en een nimmer aflatende energie. Hoog in het vaandel staan de gastvrijheid en de continue kwaliteit van de culinaire creaties, die de kleurrijke en inspirerende keukens van het Verre Oosten vertegenwoordigen.

SPECIALIST IN TROUWRINGEN, SIERADEN EN HORLOGES.

Stationsstraat 17 | 4551 EK Sas van Gent | 0031 115 45 22 74

www.juwelier-debokxwijffels.nl

Restaurant Moy Fa | Kerkdreef 10, Axel | Tel. (0115) 562 495 | +31(0)115 562 495 info@moyfa.com | www.moyfa.com

Haarwerkspecialist & Haar- en hoofdhuiddeskundige Willeke Pietersma

DE OPLOSSING VOOR UW HAARPROBLEEM U bent van harte welkom voor een kosteloze diagnose met onze mediscoop. Hiermee kunnen we de conditie van haar, haarzakjes en hoofdhuid analyseren. Op basis van deze analyse geven we u een gefundeerd advies over producten die de gezondheid van uw hoofdhuid verbeteren en de haargroei stimuleren. Na zes tot negen weken kijken we of de behandeling aanslaat of dat we moeten overgaan op een andere behandeling. Wij bieden tevens een zeer ruime keuze in haarwerken en haarstukken. De Haarzaak | Het Zand 53 Koewacht (NL) | +31 (0)114 361 494 | info@dehaarzaak.nl | www.dehaarzaak.nl

8


Oceaanreuzen spotten in Terneuzen

Op de punt van de pier bij de voormalige Veerhaven sta je heel dicht op de vaarroute waar de oceaanreuzen voorbij varen. Op deze bijzondere plek is een scheepsspottersplek gerealiseerd. Met behulp van verrekijkers, een stereoscoop, kijkgaten en het scheepsrad kun je hier van alles zien en leren over het navigeren op de Westerschelde. Beleef de grote contrasten op deze plek van eb en vloed, grote en kleine schepen en ga op zoek naar de Vliegende Hollander!

T E R N E U Z E N

9


Vlas

‘Het groeit op het land, maar we eten het niet of nauwelijks’

Met vlas kun je linnen maken, maar het zit ook in brandslangen en tennisrackets. Je kunt er ook prima je dak mee isoleren. Zeeuws-Vlaanderen is de vlasschuur van Nederland. Dat valt vooral in juni op. Dan kleurt het bloeiende vlas de velden blauw. Je moet er wel snel bij zijn. Vlas bloeit kort. Elk bloemetje bloeit slechts één dag. “Tussen het zaaien en oogsten zitten maar honderd dagen,” vertelt Ingrid de Letter van Museum ’t Vlasschuurken in Koewacht. “Bijzonder is dat je alle delen van de vlasplant kunt gebruiken. Er gaat niets verloren. De vezels worden gebruikt voor garens om linnen van te maken, maar ook als isolatiemateriaal. De olie uit de zaden voor verf of crèmes. Het zaad zelf, lijnzaad, is bijzonder gezond en wordt veel in brood gebruikt.”

10


Ambacht Eugenie van de Bilt werkt dagelijks met vlas. Het bedrijf Van de Bilt zaden en vlas bv in Sluiskil is één van de twee vlasverwerkende bedrijven in de gemeente Terneuzen. Dat het een bijzonder landbouwproduct is, vindt Eugenie zelf ook. “Van de 2500 hectare vlas die we in Nederland hebben, vind je bijna driekwart hier in de streek. In ons bedrijf maken wij van het vlas ‘voorgaren’. Dat gaat naar spinnerijen, voornamelijk in China en India. Zij maken er daar textiel van. Bijvoorbeeld voor linnen kleding en huishoudlinnen. Wat ik bijzonder vind, is dat ieder linnen product dat je in je handen krijgt, vrijwel altijd van Europese komaf is. Alleen tussen Lelystad en het Franse Rouen wordt vlas verbouwd.”

Van tweehonderdvijftig naar een paar Vlas en vlasbewerking is altijd al belangrijk geweest voor de grensstreek van Zeeuws-Vlaanderen, legt Ingrid uit. “De zanderige onvruchtbare grond werd gebruikt voor de bewerking en de betere gronden voor de teelt. In de jaren vijftig, de naoorlogse jaren, telde men in Koewacht alleen al zo’n 250 vlasbedrijven. Nu zijn er nog enkele bedrijven over.”

Nieuwe vraag naar linnen Toch signaleert Eugenie een vernieuwde vraag. “De Europese consument kiest bewust. De teelt van katoen kost bijzonder veel water en bestrijdingsmiddelen. Terwijl vlas zonder al te veel ingrijpen van de mens groeit. Verder zie je dat welvaart stijgt in opkomende landen als India. Hierdoor neemt de vraag naar vlas een nieuwe vlucht. Verder wordt er volop gezocht naar nieuwe toepassingen. In Biervliet bijvoorbeeld is vlasvezel toegepast bij de renovatie van de voor- en achtergevel van vier woningen.”

T E R N E U Z E N

11


UWAGA Kwartet

- advertorial -

Bij klassieke muziek

‘hou je het soms niet droog’

En dat is goed te verklaren want muziek is emotie en beïnvloedt je stemming, het raakt je hart.

Met diverse prachtige concertuitvoeringen tijdens het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen brengen we die verbindingen op gang voor iedereen. Dan beleef je muziek om bij weg te dromen of om gewoon blij van te worden. Dan weer gedragen

James Feddeck. Foto: Terry Johnston

en romantisch, dan weer komt het groots en theatraal op je

12

af. Maar overal van een kwalitatief hoog niveau en als een muzikale deken uitgerold in gecreëerde concertzalen achter de dijken van ons mooie Zeeuwsch-Vlaanderen. De afgelopen 30 jaar heeft bewezen dat de tijd en waardering de beste jury is om dit cultureel boegbeeld van de regio te omarmen en deze feestelijke jubileumeditie mee te vieren: ‘’van d’Ee tot Hontenisse en van Hulst tot aan Cadzand!’’


St. George Quintet

8 september: ‘Het Zeeuws Orkest’ Vooraf een ‘luchtig klassiek aperitief’ en dan de première van ‘The Wall Symphony’, geïnspireerd op het legendarische album ‘The Wall’ van Pink Floyd. Industrieel Museum Zeeland, Sas van Gent.

Residentie Orkest The Hague. Foto: Julie Algra

5 oktober: Openingsconcert 30e Festivaleditie met ‘Antwerp Symphony Orchestra’. Een openingsconcertwaardig met werken van Barber, Schubert en Beethoven o.l.v. Philippe Hereweghe. RK-kerk, Sluis. 6 oktober: ‘The WDR Funkhausorchester & UWAGA’. Een concert in ‘Proms-sfeer’, aangevuld met de komische muzikale acts door het Uwaga Kwartet. Scheldetheater, Terneuzen. 7 oktober: ‘Pianoduo Scholtes & Jansen’ (NL). 4 handen en twee vleugels met een romantisch programma door internationaal piano-toptalent. RK Kerk, Hengstdijk.

Alix Lagasse

11 oktober: ’Ensemble Prima è Voce’ met ’Night of Opera & Operetta’ (D) NH Kerk, IJzendijke. 12 oktober: ‘The Four Baritones’ (NL) en ‘Grupetto Ensemble’ (B) In Flanders Field. Voor de verbindende teksten zorgt Kurt van Eeghem. RK Kerk, Koewacht.

Nino Gvetazde

13 oktober: ‘Residentie Orkest The Hague’ o.l.v. James Feddeck (USA) Solist: pianiste Nino Gvetadze (Georgië). Basiliek, Hulst. 14 oktober: ‘Coal Harbour’ 10 jonge musici met een gevarieerd muzikaal cadeau. Porgy & Bess, Terneuzen.

30 jaar klassiek

19 oktober: ‘St. George Quintet’ (B) brengt ‘British Legends’ met werken van Elgar en Williams. Grote Kerk, Groede. 20 oktober: ‘Het Nationaal Orkest van België’ o.l.v. Hugh Wolff (USA). Een orkest van wereldformaat. Scheldetheater, Terneuzen. 27 oktober: een bijzonder Slotconcert, ‘Sinfonia Rotterdam XL’ o.l.v. Conrad van Alphen. Solist: violiste Alix Lagasse. Basiliek, Hulst.

www.festival-zvl.nl 8 september en van 5 t/m 27 oktober

Op 22 mei start de kaartverkoop via:

www.festival-zvl.nl T E R N E U Z E N

13


TERNEUZEN PRACHTIGE

MIX VAN OUD EN NIEUW

“De combinatie van oud en nieuw, dat maakt Terneuzen voor mij zo aantrekkelijk.” We spreken Raymond Wauters, voorzitter van het Gidsenteam Zeeuws-Vlaanderen. Veertig jaar woonde hij in de streek. Sinds kort noemt hij zich ‘ambassadeur voor Zeeuws-Vlaanderen in de Vlaamse Ardennen’. “Onze gidsen laten de nieuwe kanten van Terneuzen zien en brengen de geschiedenis tot leven.”

“Onze gidsen laten de nieuwe kanten van Terneuzen zien en brengen de geschiedenis tot leven.” 14


Eigentijdse architectuur en infrastructuur is er volop. Buiten het centrum vind je de moderne skihal, het windmolenpark iets verderop en het kleurrijke Bio Base Europe Training Center. De aanleg van de Nieuwe Sluis is een infrastructureel hoogtepunt.

Moderne kunst Wie met een gids door Terneuzen gaat, ziet en ontdekt meer. Vanaf de Oostkolk kijk je uit over het Stadhuisplein met het monumentale stadhuis van de architect Jaap Bakema. Dit gebouw lijkt op de brug van een schip, waarvan er velen aan de andere kant van de dijk passeren. Ook die dijk is een bezoek waard. De zomerse Beeldenroute prikkelt je voorstellingsvermogen. Het decor is uniek: op de grens van land en Westerschelde.

Beroemde bewoners In de binnenstad van Terneuzen vormt de Markt een gezellige huiskamer, met cafés en restaurants. Loop je vanaf hier naar de Noordstraat, dan passeer je in de Havenstraat de woning van Terneuzens beroemdste inwoner, Kapitein Willem van der Decken. Hij voer op de “Vliegende Hollander”, het symbool van de stad. In de Noordstraat zelf staat het voormalig stadhuis (1610). Hier komt een bronzen beeld van Frank Koulen, de legendarische oprichter van Jazzpodium Porgy en Bess. In de binnenstad zijn meer monumentale panden zoals de Willibrordustoren en het oude bankgebouw in de Nieuwstraat (nu het Schoolmuseum).

T E R N E U Z E N

15


WAT IK MET

JOU IN TERNEUZEN ZOU WILLEN DOEN..

Wie van winkelen houdt, vindt in Terneuzen aantrekkelijke speciaalzaken. Natuurlijk zijn er filiaalzaken, maar juist

“Dat is zoveel. Van boten kijken in de sluizen tot een Belgisch biertje drinken bij café De Vriendschap, en van een ijsje eten bij Gelato Vicenza tot een bioscoopje pakken in de Nieuwstraat.” Kees Koster, muziekondernemer in de Noordstraat in Terneuzen, wil er maar mee zeggen: er is in Terneuzen veel te doen. Bomvolle evenementenkalender Martijn is erg enthousiast over de vele evenementen

de kleine, zelfstandige winkels geven de stad een eigen,

in Terneuzen. “We beginnen in mei met Terneuzen

uniek gezicht. Zij bepalen de sfeer en het karakter. De

Speelstad voor de jeugd, we ontvangen in juni de

winkel van Kees bijvoorbeeld is gespecialiseerd in muziek

Delta Ride for the Roses en de jaarlijkse Zeeuwse

en muziekinstrumenten. Martijn van Battum, voorzitter

Havendagen onderstrepen onze sterke band met het

van ondernemersvereniging Bizzy en eigenaar van

water. Maar er is zoveel méér te doen. Tot half oktober

Studio Blique: “Hou je van winkelen, dan voel je je hier

is de agenda bomvol. Het is juist deze combinatie die

welkom. Bovendien, de parkeertarieven zijn opvallend

Terneuzen aantrekkelijk maakt: het water, de winkels,

laag, de horeca is Bourgondisch gastvrij en de centrale

de evenementen en de gezellige horeca. Een bezoek

Markt is pas volledig vernieuwd.”

aan Terneuzen is een compleet dagje uit.”

16


Terneuzen en

jazz

horen bij elkaar Muziek brengt sfeer in een stad, bewijst ook ZeelandJazz. Dit festival van overkanten is ontstaan uit het festival Scheldejazz Terneuzen en het International Jazzfestival Middelburg. Terneuzen is al jaren verbonden met de jazz. Met Porgy & Bess als bekend podium dat vorig jaar haar 60 jarig (!) jubileum vierde. Tijdens ZeelandJazz kun je ontdekken hoe leuk jazz eigenlijk is. Het festival start vrijdag 8 juni in Porgy en Bess met het ZeelandJazz Festival Orkest o.l.v. saxofoniste Stephanie Francke en de Duitse powerjazz van Tini Thomsen’s MaxMax. Zaterdag eerst Dave Brubeck door The Feen Brothers en voordat dan De Raad van Toezicht het podium bestijgt nog het Ramón Valle Trio ft. Rick Margitza. Op zondag start eerst Martin Fondse Orchestra’s Buma Boy Edgar Prize tour. Daarna sluit Tutu Puoane af met haar Joni Mitchell project. Maar tijdens Zeeland Jazz is ook de stad zelf het podium. Naast Porgy & Bess programmeren verschillende cafés optredens, er is een podium op de Markt en de streetparade verleidt je om iets langer op het terras te blijven zitten. Bestel nog een rondje. Dit is muziek die iets met je doet! Zo zie je Terneuzen én Terneuzenaren zoals je ze niet eerder zag. Voor exacte data:

8 t/m 10 juni in Terneuzen www.zeelandjazz.nl

zie agenda op pagina

43

T E R N E U Z E N

17


Zilte smaken,

stoere producten Op de grens van zee en land doe je bijzondere, culinaire vondsten. Zilte smaken, stoere producten. Hier wordt het menu geïnspireerd door de seizoenen en het getij. De regio Terneuzen is rijk aan smaakvolle natuurproducten. Waarom verder kijken als het dichtbij zo goed, zo lekker en zo vers is? Op de weekmarkt koop je verse vis, vlakbij gevangen, maar ook kokkels, oesters, en mosselen. En zelfs zilte groenten, vers gesneden, buitendijks. Overal zijn vruchtbare landbouwgronden. Niet verwonderlijk dat ZeeuwsVlaanderen zo rijk is aan streekproducten. Aardappelen, asperges, aardbeien! Veel daarvan koop je direct bij de boer. Let op de bordjes langs de weg. Of stop bij één van de land- en boerderijwinkels, bijvoorbeeld in Hoek en Westdorpe. Ook voor verse zuivel, kaas en scharreleieren. Verser kan niet!

Route De regio telt tal van heel leuke adressen om gezonde, biologische, bijzondere of 2e hands dingen te kopen. Kijk voor meer adressen op www.eerlijkwinkelen.nl

• Ambachtelijke Hangop van biologische yoghurt • Foodgifts • Alle ingrediënten voor bijv. een heerlijk brood of soep in fles of pot • Ouderwets gestoofde appelmoes in likeur

Te koop bij:

Speciaalzaak,groentewinkel, horeca, ‘T is Goed in Biervliet Ook dessert catering voor particulieren

Bed & Box Axel

Bed & Breakfast met Paardenh

otel

Kom genieten op onze boerderij met de mooie, nog originele Pronkkamer van vroeger, met eigen badkamer. Deze ruime kamer is op de begane grond heeft een groot tweepersoonsbed, zitje, wastafel en badkamer met douche en toilet. In deze kamer kan een bed bijgeplaatst worden. Op de eerste verdieping is een tweede gastenkamer. Dit is een kleine gezellige kamer met badkamer op de gang. Spui 3, 4571 SL Axel Telefoon (+31) 6 25045240

In overleg kunt u uw hond of paard meenemen.

18

www.bedenboxaxel.nl

Zuster Evie Biervliet biervliet@zusterevie.nl

Maison Rocaille B B Heerlijke geuren en rustige kleuren verrijken onze B&B, twee frisse kamers voorzien van alle comfort, met zijn tweetjes of met vriendinnen. Een workshop bloemsierkunst of broodbakken volgen is geen enkel probleem.

Workshops

Paardenliefhebbers komen zeker aan hun trekken want het bed van het paard staat klaar. Heerlijke wandelroutes voor mens en dier. Na een drukke werkweek is “ontspannen” de boodschap waarom dan niet even bij “Maison Rocaille”.

Zandplaatweg 6 | 4542 PR Hoek | Zeeland | 0115 691 151 | 06 1251 5814


Hoek Op oude kaarten van het land van Axel en Neuzen is nog goed te zien waar Hoek zijn naam aan te danken heeft. Op de plek waar drie zeedijken samenkwamen vonden de 16e eeuwse polderwerkers een veilige woonplek. Dat is tot op de dag van vandaag gebleven. De kruising van de Molendijk, de Langestraat en de Noordstraat is het centrum van dit forensendorp.

Spui Spui ligt tussen de grote plaatsen Terneuzen en Axel. De prachtige witte beltmolen ‘Eben Haëzer’ uit 1807 is de blikvanger van dit piepkleine plaatsje. Het dorp ontstond in de 16e eeuw rondom een spuisluis tussen twee zeearmen. Grenzend aan Spui ligt het recent ontwikkelde natuurgebied Eiland van de Meijer.

Zandstraat Lintdorpen komen in Zeeuws-Vlaanderen eigenlijk niet voor. Zandstraat is de uitzondering. Het dorp bestaat uit één lange straat van ongeveer een kilometer lang en een enkel zijstraatje met nog wat woningen.

Overslag Het meest zuidelijk gelegen dorp van ZeeuwsVlaanderen. Een echt grensdorp met nog meer huizen aan Belgische kant dan aan de Nederlandse kant. De stoere gietijzeren grenspalen no. 298 en 299, aan weerszijden van de straat, markeren hier de grens.

Sluiskil Sluiskil en het kanaal van Gent naar Terneuzen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een halve eeuw geleden moest een behoorlijk deel van het dorp verdwijnen vanwege de verbreding van het kanaal. Zowel de iets verderop gelegen brug als de recent aangelegde tunnel kregen de naam van het dorp.

T E R N E U Z E N

19


seizoen

18|19

Stijl Stijl Jacques Stijl Jacques Jacques

Markt Markt Markt 2525 25 4531 4531 EP 4531 EP Terneuzen Terneuzen EP Terneuzen Tel. Tel. 0115 Tel. 0115 -0115 697 - 697 127 - 697 127 127 E-mail: E-mail: E-mail: stijljacques@live.nl stijljacques@live.nl stijljacques@live.nl

Carolien Carolien Carolien leer leer lammy leer lammy lammy && bont bont & bont

Het nieuwe theaterprogramma is beschikbaar vanaf half mei ‘18

Havenstraat Havenstraat Havenstraat 3a3a 3a 4531 4531 EK 4531 EK Terneuzen Terneuzen EK Terneuzen Tel. Tel. 0115 Tel. 0115 -0115 697 - 697 127 - 697 127 127

www.stijljacques.nl www.stijljacques.nl www.stijljacques.nl

EVITA

9, 10 en 11 november 2018

Kom genieten bij Apostolis! Onze overheerlijke Griekse gerechten worden bereid met de beste, verse producten. Door ons gezellige interieur ervaart u de warme Griekse sfeer en ‘s zomers geniet u op ons zonnige buitenterras. © Roy Beusker

Korte kerkstraat 8 Terneuzen • T 0115-618155 • www.apostolis.nl

www.scheldetheater.nl

Het adres voor al uw verse • aardappelen

• groenten

• fruit

• biologische producten

• salades en

• Turkse, Surinaamse en

gesneden groenten

Indonesische specialiteiten

Guido Gezellestraat 23, Terneuzen Volg ons op 20


Genieten tussen de velden “Waarom zou je altijd het water of de stad opzoeken? Je kunt hier genieten tussen de velden. Rust en ruimte in overvloed. Bovendien vertel ik graag over ons akkerbouwbedrijf en de gewassen die we telen. Kapucijners bijvoorbeeld, wie kent die nog?”

Camping De Stropielekker van de familie Dees in Zaamslag is een prima uitvalsbasis voor iedereen die Zeeuws-Vlaanderen graag met de fiets of te voet verkent. Vlakbij zijn tal van aantrekkelijke knooppuntroutes. De vergezichten in de polders zijn opvallend mooi. Je ziet de verschillende gewassen bijna groeien. Wie van de natuur houdt, kan zijn hart ophalen bij de Dorpsweide in Zaamslag en het Eiland van de Meijer langs de Otheense Kreek. Hier vind je struinnatuur. Dat betekent dat wandelaars ook buiten de gebaande paden mogen gaan. Wil je de Kreek op? Huur dan een kano op de camping. Een kanotocht biedt de perfecte mix van natuur, avontuur en plezier. De kano’s worden ook verhuurd aan mensen uit de omgeving; ook erg leuk als groepsuitje of voor een kinderfeestje.

Vaste gasten De familie Dees ziet veel campinggasten ieder jaar terug. Ze waarderen de kleinschaligheid van het campingterrein en weten dat alle voorzieningen perfect in orde zijn.

www.destropielekker.nl

“Veel gasten ontvluchten tijdens hun vakantie de hectiek van de stad. Ze genieten van de stilte,” weet Kees Dees.

Zo zie je Zeeland Pas!

Ontdek, bespaar en beleef! Met de ZeelandPas krijg je geweldige voordelen bij attracties, musea, shoppen, wellness, horeca en andere belevenissen in Zeeland.

Café dan Meerlocaties 300n héél i nd Zeela Meer da n

Markt 2, 4531 EP Terneuzen www.cafe-ducommerce.nl T E R N E U Z E N

€1000 voordeel ,-

Slechts €4,2 keer gebruik loont al!

Ga naar ZeelandPas.nl voor meer info en verkooppunten

21


‘Ik ben al op veel plekken in Nederland geweest. En echt, we wonen in een

naar d’n Overlsag dan geniet ik toch het

west

meest. Omdat ik hier geboren ben zeker?’

biervliet

- P. Dieleman (fietser bij de Zwartenhoekse zeesluis) -

bierv

braakman

Terneuzen

Westerschelde

Vesaliusbeeld

ple in

at t ra

ve Ha tra

No

at

or

ds

tra

at

De

Cultuur podium Lan

a stra Winkelen Kerk

t

ge

raat

straat

diepst

Grote Kerk

str

Jon

Oos

t ka n

t

ge

str

a at

Ax

els

m

Axe

lse

fwe utte

Sch

nlaa

n

utte Win rsho f c e n ke l trum

Sch

ijk

nd

e rg e

en

b

zeeland

Molenzicht

14:29

se st

St e

sas van g

eg

el

n

a ra

laa

gem. terneuzen

t

gem. terneuzen

Speeltuin Oranjekwartier

e Visst

Ax

edy

Ve

va n gde rlen

raat Noordst

n Ken

pe

an

raat

eelst

Kand

13-03-17 verkrijgbaar bij het Skidôme VVV Inspiratiepunt Terneuzen he

nla

OudTerneuzen Oud Terneuzen

at

rsho

stra

zeeland Stadsplattegrond gratis Sc

ge

Kinderboerderij

Wandelen & ontdekken

Havenschap

Terneuzen 2_Cover_Pocket.indd 1

r n Va nbe ee St

De Vliegende Hollander

g

Kunst & cultuur

eda

Antwerpen 50 min. brugge 60 min.

Oudste Bruggetje

Camper plaats

Muziekpodium de Pit

22

Scheldorado

De Blokken

Oud Terneuzen

Eten & drinken

brordustoren

a at

d

ks

nd

np a

a at str

eK erk

Ko rt e-

eK er

Za

Markt

Noord

w

ng

Gent 40 min. erk

eu

t

n

Ni

aa

lokke

Schoolmuseum

Sp

at

tr

De B

La

tra

s ui

ns

ds

t

lw

at

or

aa

Bo

No

str

zandstraa

lijk

s t ra

ve n

ein

ste

uw

Ha

ispl

erk

Oo

Nie

Markt

dhu

olw

va r d

uis

in

Sta

jk B

oule

dh

Stadhuis

eli

ldeb

st Oo

Sche

Gastvrije stad aan het water! za + zo

Scheldekade

philippine

Waterfront

Scheldeboulevard

Tu i

Jachthaven

Sta

-

cadzand 3

een toer maak via Schapenbout en

y

ple

cadzand 35 min.

schitterend mooi land. Maar als ik zo


terscheldetunnel

zaamslag Terneuzen hoek spui

sluiskil

hulst 26 min.

sluiskiltunnel

axel

at

gent

zuiddorpe westdorpe

Kaart: Rick van Drongelen (rick@rickvand.com)

overslag

T E R N E U Z E N

koewacht

BelgiĂŤ 23


Koningin

die van arme zandgrond houdt De smaak van asperges laat zich nauwelijks omschrijven. Zoet en delicaat komen nog het beste in de buurt. Het is een smaak die veel mensen bekoort. Waar aardappelen en bieten uitstekend gedijen in de Zeeuwse klei, moet de asperge daar niets van weten. Sterker nog, de ‘koningin van de groente’ groeit het best op arme zandgronden, zoals rond Zuiddorpe en Koewacht. Logisch dus dat je daar vanaf maart tot en met 24 juni (Sint Jan) keurige rijen aspergebedden in het land ziet.

Aspergeliefhebbers Van heinde en verre weten aspergeliefhebbers Zuiddorpe te vinden. Veel liefhebbers komen meer dan eens. De keuze is makkelijk gemaakt: asperges op Zuiddorpse wijze. Dat betekent dat de gekookte asperges worden geserveerd met gekookte ham, Ardenner ham, warme gekookte eieren en koude gevulde eitjes, boter en een mousselinesaus. Een recept dat van generatie op generatie meegaat en ongetwijfeld mee zal blijven gaan. 24


Vakmanschap vereist Het oogsten van de asperge is werk dat het nodige vakmanschap vereist. Als een asperge probeert boven de grond uit te komen, scheurt de aarde. Dat is voor de aspergeteler het teken dat hij in actie moet komen. Zolang witte asperges geen daglicht zien, blijven ze prachtig wit. Geen moment te verliezen dus! Met een snelle steek wordt de stengel afgesneden; zorgvuldig en zo laag mogelijk. Meteen hierna wordt de aarde dichtgegooid. Alsof er niets gebeurd is. Het bed is weer keurig opgemaakt tot een nieuw barstje de komst van een nieuwe asperge aankondigt.

Een andere Zeeuwse lekkernij

Mosselen, zo met de pan op tafel Wie Zeeland zegt, zegt mosselen. Dat geldt ook voor ZeeuwsVlaanderen. Philippine is de mosselhoofdstad van de streek. Hoewel de mosselhaven daar lang geleden al gedempt werd, telt het dorp acht restaurants. Jaarlijks serveren zij zo’n half miljoen kilo mosselen! Elk restaurant serveert mosselen ‘op Philippiense wijze’. Dit zijn gekookte mosselen met kruiden, groente en witte wijn. Mosselen eten we met de pan op tafel. Het liefst met je handen. Samen mosselen eten is gezellig, gezond én genieten.

T E R N E U Z E N

25


- advertorial -

Beelden op de Scheldeboulevard

Water en Wind / Hendrike Huijsmans, Wolphaartsdijk

Voor de 19de maal op rij vindt deze zomer in Terneuzen de prestigieuze beelden-openluchtexpositie plaats. Deze ‘Beelden op de Scheldeboulevard’ worden geëxposeerd van zaterdag 30 juni t/m vrijdag 7 september. De expositie is inmiddels uitgegroeid tot een beeldententoonstelling van allure, die jaarlijks vele duizenden bezoekers naar Terneuzen trekt. En dit allemaal in een adembenemend decor: de Scheldeboulevard die de grens vormt tussen land en Westerschelde. 26


Nieuw is dat dit jaar gestemd kan worden op de ‘Beeldenroutepublieksprijs 2018’. Het beeld waarop door de bezoekers aan de openluchtexpositie de meeste stemmen worden uitgebracht zal door de gemeente Terneuzen worden aangekocht. Voor dit doel stelt de gemeente Terneuzen 10.000 euro ter beschikking. Ongeveer 30 beeldende kunstenaars uit binnen- en buitenland zullen in 2018 deelnemen aan de Terneuzense openluchtexpositie. www.beeldenopdescheldeboulevard.nl

Pinokkio door Super A

Buiten het centrum van Terneuzen valt voor de ondernemende kunstliefhebber ook het een en ander te ontdekken. Achter de opvallende voorgevel van Toonbeeld schuilt een unieke expositieruimte. Onder de noemer KULT wordt een spannend, prikkelend en eigentijds programma samengesteld. Daarnaast vinden diverse activiteiten rondom de exposities plaats zoals workshops en lezingen. Bellamystraat 26 Terneuzen. Kijk voor openingstijden en informatie op www.toonbeeld.nl/kult.

T E R N E U Z E N

27


ZJ-Advertentie-2018-T1.qxp_Opmaak 1 09-04-18 16:15 Pagina 1

4MIDDELBURG TERNEUZEN3

8 T/M17

4 4 4 4

JUNI

2018

8-9-10 JUNI PORGY EN BESS + BINNENSTAD TERNEUZEN

ZeelandJazz Festival Orkest o.l.v. Stephanie Francke 34 Tini Thomsen's MaxSax Feen Brothers met Dave Brubeck project 34 Ramón Valle Trio ft. Rick Margitza De Raad Van Toezicht 34 Martin Fondse Orchestra’s Buma Boy Edgar Prize tour Tutu Puoane Quintet met het Joni Mitchell Project + jazz kerkdienst + Jazz in the City met oude stijl jazz bands op terrassen en pleinen

www.zeelandjazz.nl

/

zeelandjazz

Wisseltentoonstellingen in Museum Het Warenhuis - Axel

Jean Kamps - het verhaal (t/m 30 juni 2018)

schilderijen, natuurstenen, bronzen en

keramieken beelden

Was getekend - Lucy de Graaf

(t/m 25 augustus 2018)

Watertoren Axel (1936)

Slinger van Foucault - toont de draaiing

van de aarde aan

Expositie Fotoclub Dow (mei, juni) -

Uilen (juli, augustus)

De Axelse Stadsmolen (1750)

zaterdag 12 mei 2018, volop activiteiten in

het kader van Nationale Molendag

Iedere zaterdag geopend van 10:00 tot

16:30 uur; ook op Hemelvaart

Bezoek onze website: www.hetwarenhuis.nl 28

3 3 3 3


SPEELTUIN

ORANJEKWARTIER - advertorial -

Breng eens een bezoek aan één van de grootste, mooiste en oudste speeltuinen van ZeeuwsVlaanderen! De ruim 50 speeltoestellen vormen een leuke bezigheid voor kinderen tot een leeftijd van ca. 12 jaar. De speeltuin is ruim opgezet met veel groen. Voor de ouders is er een ruime zitgelegenheid aanwezig in de vorm van picknicktafels, bankjes en stoelen. Kom een middag spelen of combineer het met winkelen in het nabijgelegen centrum (<1 km) van Terneuzen! Voor de entree van 1 euro per persoon (of euro 0,80 met een voordeelkaart) hoeft u het niet te laten! Onder de ruim 50 speeltoestellen bevinden zich speelkastelen, een familieschommel, een zweef-molen in een combinatie voor jong en oud. In de speeltuin worden warme dranken, frisdrank, ijs, snoep en snacks verkocht. Er is altijd een toezichthouder aanwezig die toezicht houdt op de speeltuin. Maar de speeltuin is geen opvang. Als ambassadeur van het NSGK is de speeltuin natuurlijk geschikt voor kinderen met een beperking (samen spelen certificaat van de Speeltuin-bende). Een toilet voor mindervaliden is beschikbaar.

De speeltuin is in 2018 tot 27 oktober iedere dag open. Ook worden er diverse activiteiten (waaronder rommelmarkten) georganiseerd. Eigenaar van de speeltuin is een stichting. Alle werkzaamheden worden gedaan door ruim 70 vrijwilligers. Daardoor kunnen we de entree-prijs laag houden. Speeltuin Oranjekwartier bestaat dit jaar 60 jaar, een feit dat gevierd wordt met de aanschaf van nieuwe speeltoestellen. Deze worden medio Juli geplaatst.

Openingstijden ma, di en do 15.00 tot 17.00 uur wo 13.00 tot 17.00 uur (van 9 mei tot 15 aug geopend tot 20.00 uur) Vr, za en zo 13.00 tot 17.00 uur Schoolvakanties: zie website Entree 1 en 2 jaar: gratis Alle overigen (ook volwassenen): 1.Kaart 10x entree: 8.-

Leeuwenlaan 31 Terneuzen • www.oranje-kwartier.nl


Aangenaam! We zijn een wereldwijde fabrikant van rubber, plastics en latex bindmiddelen. In Terneuzen maken we allerlei soorten plastics en latex bindmiddelen. We hebben fabrieken over de hele wereld en vijf daarvan opereren we op het Industriepark Terneuzen. We leveren innovatieve en duurzame oplossingen voor nu én de toekomst. Trinseo loopt, door hoogwaardige research en development, voorop in snel ontwikkelende markten zoals automotive, de voedingsmiddelen industrie en producten voor de medische markt. Een belangrijk deel van de ontwikkeling en realisatie vindt plaats in ons onderzoekslaboratorium en kantoor in Terneuzen (Hoek), Zeeland.

Axel

“Wij produceren en ontwikkelen Synthetic Rubber, Latex Binders en Plastics voor wereldwijde opdrachtgevers”

www.trinseo.com

FIETSEN MET SERVICE EN PERSOONLIJKE AANDACHT

Persoonlijk advies Het grootste aanbod e-bikes van Zeeuws-Vlaanderen De beste A-merken Race & ATB afdeling Fietskleding Accessoires Service en reparatie

30

WWW.FIETSSPECIALISTAXEL.NL ZEESTRAAT 6A - AXEL 0115 530 049 INFO@PROFILEAXEL.NL

WWW.FIETSSPECIALISTAXEL.NL


- advertorial -

Hier vaart de wereld aan je voorbij Een bezoek aan het Portaal van Vlaanderen is een unieke belevenis voor het hele gezin! Nergens zie je de gigantische schepen van zo dichtbij als hier. Bekijk de namen en vlaggen op de achterstevens. Ze komen uit alle windstreken. Het Portaal van Vlaanderen is al ruim vijfentwintig jaar hĂŠt haveninformatiecentrum. Je komt er alles te weten over de havens en de scheepvaart in de Kanaalzone. En natuurlijk over de Nieuwe Sluis in Terneuzen: een imposant project waarover we je graag meer vertellen.

De nieuwe sluis

Beleef het

Informatiecentrum

De Nieuwe Sluis wordt een van de

Bij het Portaal van Vlaanderen

Gastvrouwen en gastheren, gidsen,

grootste sluizen ter wereld! Je kunt

beleef je de scheepvaart en de

schippers en chauffeurs ontvangen

deze vergelijken met sluizen in

sluizen. Geniet van het magnifieke

je in het informatiecentrum. De

Panama, Amsterdam en Antwerpen.

uitzicht op de radartoren. Ga 18

meeste van hen hebben affiniteit

Eind 2022 vaart het eerste schip

meter onder de grond en ontdek

met de indrukwekkende maritieme

erdoor, maar de bouw is nu al

in de brugkelder de werking van

wereld. Ze zetten alles op alles

gestart. Een speciale tentoonstelling

de sluisbrug. Scheep in voor een

om je een onvergetelijke dag te

geeft antwoord op al je vragen. Wil

rondvaart over het Kanaal van Gent

bezorgen. Passeer je tijdens een

je de werkzaamheden zelf bekijken?

naar Terneuzen. Neem een kijkje in

fiets- of wandeltocht het Portaal

Tijdens de bouw wordt een

de stuurhut en kruip in de rol van

van Vlaanderen? Neem dan een

uitkijkpunt voor het beste uitzicht

kapitein. Links en rechts passeer je

drankje op het zonnige terras en

gerealiseerd. Vrijwilligers staan te

havens en grote containerschepen.

laat de wereld even aan je voorbij

popelen om je te vertellen over de

Indrukwekkend? Zeker! Kom langs

varen!

bouw van dit fantastische project!

en stap op!

Portaal van Vlaanderen Binnenvaartweg 9 4531 BS Terneuzen www.portaalvanvlaanderen.nl 0115-616268

T E R N E U Z E N

31


Zuiddorpe Kerkepaden Rij Zuiddorpe binnen en je waant je inderdaad even in het verre Zuiden. Een prachtig plein met karakteristieke huizen en de bekende lindebomen. Zuiddorpe was een bedevaartsoord waar de zieken met drommen naartoe kwamen voor genezing. Het is nog steeds prachtig wandelen op de kerkpaden: de oude voetpaden die de bedevaartgangers bewandelden.

Koewacht Grensdorp Uniek aan Koewacht is dat het dorp verspreid is over twee landen en drie gemeentes. Deze geografische ligging over de landsgrens is een gevolg van de Tachtigjarige Oorlog. In de omgeving van Koewacht vind je dan ook restanten van forten die onderdeel zijn van de Staats-Spaanse Linies, cultuurhistorische verdedigingslinies uit de Tachtigjarige Oorlog.

Biervliet Van haring naar bruine boon Meer dan duizend jaar geleden zag iemand dat het water in het slootje langs de huizen de kleur van mest en modder had. Moddervliet dus. Maar een heel oud woord voor modder is bier. Dus‌Biervliet! Nog meer bijzonders? Ergens in de 14e eeuw vond ene Willem Beukelszoon het haring kaken uit. De vis kon toen langer worden bewaard. In de Tachtigjarige Oorlog kwam Biervliet na een aanval van de Watergeuzen onder staats gezag. Het middeleeuwse dorp veranderde in een vijfhoekige vesting. Bij de molen herken je nog iets terug van het voormalige bastion. Nog steeds ligt het dorpscentrum een paar meter hoger dan de omliggende straten. 32


Philippine Staats-Spaanse linies Er is wat gebouwd en gegraven in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1684). De strijd ging tussen de Staatsen (wat je nu Nederland zou kunnen noemen) en de Spaansen. Beide kampen bouwden linies, dijken, forten, bastions, grachten, wallen dat het een lieve lust was. Soms bouwden de Spanjaarden een fort. Vervolgens werd dat fort veroverd door de troepen van Prins Maurits en weer versterkt. Of andersom… Al die militaire werken samen worden de StaatsSpaanse Linies genoemd. Je vindt nog talloze restanten tussen Antwerpen en Oostende en dan vooral in Zeeuws-Vlaanderen. En aan al die restanten hangt wel een bijzonder verhaal. Een overzicht van alle locaties vind je makkelijk via de site: www.staatsspaanselinies.eu.

Westdorpe Graaf Jan zonder Vrees Je moet het maar durven. Een dijk aanleggen van Duinkerke in Frankrijk tot aan Terneuzen in Nederland om het land tegen het hoge water te beschermen. En in de Middeleeuwen moest dat nog met een kruiwagen en een spade. Zwaar werk dus. Graaf Jan durfde alles. Hij werd dan ook niet voor niets ‘Jan zonder Vrees’ genoemd. Waarschijnlijk deed hij niet alles zelf, maar dit terzijde. De Graafjansdijk vind je tegenwoordig nog steeds terug in Brugge, in Blankenberge, in Knokke en dus ook hier in Westdorpe. Een schitterende, zowat eindeloze, kronkelende dijk waar tot op de dag van vandaag mensen wonen en werken. En Graaf Jan? Zijn standbeeld vind je in de Bernardstraat.

T E R N E U Z E N

33


20180315 HC 2.pdf

1

15/03/2018

13:01

Markt 19 4531 EP Terneuzen sales@hennocysouw.nl +31 (0) 115 - 616 113

C

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Wie regelmatig last heeft van jeuk, branderigheid, tranende of droge ogen, kan zich vanaf nu laten behandelen bij Henno Cysouw in Terneuzen, die een gespecialiseerde droge ogen praktijk heeft geopend, waar blepharitis en droge ogen effectief behandeld kunnen worden.

De speciaal voor deze behandeling opgeleide optometristen kunnen heel precies en veilig de oogleden en de oogharen reinigen en de ontstane biofilm afbreken. Hierdoor zal er vrijwel direct verbetering optreden in de symptomen. Onderzoek en behandeling duren ongeveer 30 minuten. Indien nodig kan de behandeling elk half jaar worden herhaald.

Een heerlijke plek waar jong en oud zich thuis voelt. Of u voor koffie met huisgemaakt gebak komt, voor een heerlijke lunch of een uitgebreid diner, bij een bezoek aan Terneuzen mag u dit meest authentieke grand café - restaurant van de stad zeker niet overslaan!

Grand Café - Restaurant

Maak een afspraak op www.hennocysouw.nl of bel +31 (0)115 – 616 113.

GRA TIS PAR K ERE

N!

Alvarezlaan, Terneuzen Horeca

M

Overdekt winkelcentrum voor al uw dagelijkse boodschappen, en nog heel veel meer!

www.winkelcentrumzuidpolder.nl 34

ALTIJD IN DE BUURT!


EEN GREEP UIT ONZE COLLECTIE Barracuda Hugo Boss Calvin Klein Karl Lagerfeld Catwalk Kendall + Kylie Floris van Bommel Kennel & Schmenger Van Bommel Lola Cruz Guess Magnanni Harris Michael Kors

MJUS Nubikk Pedro Mirrales Premiata Santoni Tommy Hilfiger UGG

Vans What For Woden Woolrich

NIEUWE COLLECTIE VOORJAAR / ZOMER 2018 www.desplenterschoenen.nl

TERNEUZEN, OOSTBURG, HULST, GOES, MIDDELBURG

Decoratie, cadeau, hobby gespecialiseerd in quilten, ook voor workshops. Schoollaan 5 Terneuzen (zijweg Axelsestraat, tegenover achterkant oude belastingkantoor)

Voor meer info: decado@zeelandnet.nl

NOORDSTRAAT 20-22 TERNEUZEN | WWW.HOTLEGS.NL

WWW.DECADO.NL

Goede zorg voor jong en oud ZorgSaam is zorgzaam voor heel Zeeuws-Vlaanderen, ook in de gemeente Terneuzen in het ziekenhuis, in de thuiszorg, in de ouderenzorg en in de ambulance

T E R N E U Z E N

www.zorgsaam.org

35


Dwalen

door het boeiende verleden Grotere musea die hun collecties laten zien in inspirerende gebouwen. Kleinere musea, vaak verrassende privéverzamelingen, die óók een bezoekje waard zijn. In Terneuzen kan je alle kanten op! Wil je ze allemaal op één en dezelfde dag bezoeken? Dat lukt je niet! Daarvoor zijn de collecties te uitgebreid, de tentoonstellingen te interessant en de verhalen die verteld worden veel te boeiend. Een paar grotere musea zijn het hele jaar door geopend. De kleinere kennen heel diverse openingstijden. Even checken of je er terecht kunt dus!

Begrijp de wereld van vandaag Schrijfster Pearl S. Buck, Nobelprijs voor de litera-

Ga naar het Industrieel Museum Zeeland in Sas

tuur, zei het ooit zo: ‘Als je vandaag wilt begrijpen,

van Gent en kijk je ogen uit tussen alle machines,

moet je op zoek gaan naar gisteren.’ Met deze

voertuigen, werktuigen en vernuftige technieken.

wijze woorden in gedachten fiets je straks toch heel

Geniet er van het enthousiasme van al die vrijwil-

anders over de kronkelige Graafjansdijk naar het

ligers die de machines laten werken. Bijzonder

museum in Westdorpe. In de Middeleeuwen gaf Jan

is dat een hoefijzermakerij uit de streek zilveren

zonder Vrees opdracht om die dijk aan te leggen.

hoefijzers maakte voor de Zweedse koninklijke

En dat betekent dat we vandaag de dag nog steeds

familie.

genieten van al die bochtjes. Heel apart zijn de privécollecties. Die zijn enorm En als je in Schoolmuseum Schooltijd bent ge-

divers en met liefde en geduld in jaren bijeen ver-

weest dan kijk je met nieuwe inzichten naar de

zameld. En het enthousiasme van de eigenaren,

vormgeving van je tablet. Die lijkt inderdaad als

die soms met de gekste anekdotes komen, werkt

twee druppels water op de lei waar onze opa’s en

vaak heel aanstekelijk!

oma’s mee werkten. 36


Ga naar museum Het Warenhuis in Axel als je geboeid bent door hoe wij ons dagelijkse leven in vroeger tijden hebben ingericht. Hoe we de was deden, het land bewerkten, hoe we sliepen. Heel bijzonder zijn de originele wanden in het voormalige woonhuis en warenhuis van familie Antheunis. Ook een bezoek aan De Axelse Stadsmolen (1750) en De Watertoren (1936) zijn zeer de moeite waard. In de watertoren is dit seizoen de Slinger van Foucault opgesteld. Beslist een aanrader!

Een overzicht van de musea in de gemeente Terneuzen vind je op pagina 42 T E R N E U Z E N

37


Uitgelichte route:

Fietsroute tussen Terneuzen en het grensgebied

Joie de Vivre Vier uw feestje eens buitenshuis! “la Baraque du Braconnier” biedt huiselijke gezelligheid in landelijke omgeving. Locatieverhuur en stopplaats voor groepen. Enkel op reservering tot max. 60 pers. Rolstoelvriendelijk

Steenovens 33 4571 PT Axel | 06 42 87 90 91 | welkom@lemarteau.nl

www.lemarteau.nl

De theetuin is gelegen in de polder aan de rand van het Mauritsfort. Sinds 2012 serveren we hier koffie en thee met taart, pannenkoeken, wafels en ijs. High tea wordt op Engelse wijze verzorgd, hier dient men wel voor te reserveren. We zijn open van ongeveer maart-april t/m oktober, alleen als het weer het toelaat. Een ideale rustplaats tijdens een wandel- of fietstocht!

www.mauritsfort.nl

Mauritsfort 39, 4542 LH Hoek Tel:0115-441239

Zuiddorpseweg 6 4574 Nk Overslag (NL) info@theetuindemol.nl

THEETUINDEMOL.NL

Op de grens van Nederland en België nabi j grenspaal 302 geniet u een ruime keuze aan de theetafel maar ook een heerli jk geurend kopje koffie met dageli jks huisgemaakte lekkerni jen.

38


Hou je van fietsen?

Wandelen en fietsen

Download dan de Fietsnetwerk.nl fietsapp voor je smartphone. Daarin vind

Hoewel er heel wat aantrekkelijke

je de mooiste Badkoerier fietsroutes. Met de Fiets App van Fietsnetwerk.nl

fietsroutes en wandelroutes zijn

krijg je perfecte routebegeleiding. Zo’n 50 meter voor elk fietsknooppunt

uitgezet kan je de streek ook erg goed

krijg je een notificatie met informatie over de volgende stap in je route en

‘op de bonnefooi’ verkennen. Het

je ontdekt leuke afstapmomenten.

binnenland van Zeeuws-Vlaanderen is autoluw en rustig. Ideaal dus om te fietsen of om een lange wandeling te maken. En hoe lang ook, je bent altijd wel in de buurt van een dorpje of een stadje om onderweg verdiend te pauzeren.

Tussen zand en klei Wandel je over de Liniedijk tussen Axel en Koewacht dan maak je deel uit van de rijke historie van dit gebied. Je wandelt hier van het ene fort naar het andere en ook landschappelijk is het een interessant gebied. Aan de zuidkant is het oude land met de zandgronden. Aan de noordkant liggen de relatief jonge Blijpolders. Nu is dit vruchtbaar landbouwgebied, maar tien generaties terug stroomde hier het water en het was ooit de vaarroute naar Antwerpen.

Onverwacht grensgebied Eigenlijk zou je op je smartphone even de satellietfoto’s van dit gebied moeten

bekijken.

Hoe

meer

je

richting het zuiden gaat hoe kleiner de akkers worden. De wegen maken ‘Dan fiets ik door de Matthijsstraat naar Fort Sint Livinius om daar te schetsen. Bijzonder want m’n opa was een Matthijs. Hij heeft me geleerd om vogeltjes te tekenen. Ik weet niet of je daar wel eens komt. Maar zo’n oud fort! Een plek met meer vrede is hier niet!’ - Man op de Liniedijk -

T E R N E U Z E N

hier net zulke onverwachte bochten als de grens tussen Nederland en België. Dat maakt fietsen rondom grensdorpen als Koewacht, Overslag en Zuiddorpe zeer afwisselend. De gietijzeren grenspalen kom je dan ook steeds opnieuw op hoeken en kruispunten tegen.

39


Gebouwen die waardering oogsten...

Noordstraat 103 | Terneuzen

SPRANGERS Bouwbedrijf is www.juwelierwijffels.nl gespecialiseerd in nieuwbouw, verbouw en renovatie. Realiseert zowel reguliere als innovatieve, ruime collectie zeeuwse sieraden utilitaire projecten en woningbouwzowel origineel als eigen ontwerp projecten. Onze gekwalificeerde medewerkers leveren topprestaties in heel Nederland. Resulterend in kwalitatief hoogwaardige, H 24H 24H 24H 24H duurzame gebouwen die alom Parkeer in de deParkeer in de Parkeer Parkeer inin de de Parkeer in Par in de waardering oogsten. Zelf blijven arages parkeergarages parkeergarages parkeergarages park parkeergarages parkeergarages voor max. we nuchter, met beide benen op max. voor max. voor max. voor max. voor max. vo de steiger, gestaag doorbouwen aan onze reputatie.

P

PP

,-

ag

en

P

P

4,- €4,- € €4,€4,- €€4,Per dag Per dag

Per Per dag dag

Per dag

 @Gem_Terneuzen  @Gem_Terneuzen   @Gem_Terneuzen @Gem_T  @Gem_Terneuzen e  / Terneuzen  / Terneuzen   / Terneuzen / Terneuze  / Terneuzen

Breda Delft Terneuzen Amsterdam www.sprangers.nl

RESTAURANT ROSAURA Het mooiste plekje aan de Westerschelde Geniet van het mooie uitzicht vanuit ons gehele restaurant. Tijdens uw bezoek ziet u continu de grote zeeschepen voorbij varen. Onze menukaart bestaat uit internationale gerechten met een Zeeuws tintje. Er wordt veelal samengewerkt met lokale bedrijven. Ook voor feesten, vergaderingen of andere partijen bent u van harte welkom!

Onderdeel van Hampshire Hotel – Churchill Terneuzen. Voor reserveringen of meer informatie: Churchilllaan 700 | 4532 JB Terneuzen | T: 0115 – 62 11 20 | E: receptie.churchill@hampshire-terneuzen.com | www.restaurantrosaura.nl

40

P


Avontuur voor kinderen Braakman-Noord is de trots van Staatsbosbeheer ZeeuwsVlaanderen. Het is een gebied waar je naar hartelust de natuur kunt beleven. Vooral voor kinderen is het een heerlijke plek door de natuurlijke speelzone en klimrekken en de uitkijkpunten. Het leuke is dat je in de Braakman ook buiten de paden mag lopen.

N A T U U R G E B I E D De polders van Philippine tot Biervliet

Braakman Braakman

Ook de polders tussen pakweg Philippine, Hoek en Biervliet kennen een ruime opzet. De Braakman was een behoorlijk grote zeearm die nog geen honderd jaar geleden tot Philippine reikte. Fietsend door de polders ten westen van de Braakman zie je dan ook de ene na de andere jaren ‘50 boerderij. De Braakmanbossen zijn nog vrij jong, maar de steeds rijker wordende flora en fauna is inmiddels al door veel wandelaars geprezen.

T E R N E U Z E N

41


LANDSCHAPSCAMPING

TUINENBURG Maljaars NATUUR, RUST EN RUIMTE IN ZEELAND

Kwartiertje vanaf Terneuzen !

Koning Willem III weg 1 4543 RD Zaamslagveer (Nederland)

Vogelweg 4 – Hengstdijk – 0114-681625

T: (+31) 115 - 432 790 E: info@campingtuinenburg.nl www.campingtuinenburg.nl

www.de-vogel.nl – info@de-vogel.nl Centrum voor duurzame economie en technologie

Bezoek de expositie: “Bio Base Experience“

Inspirerende locatie voor: - vergaderen - flexibel (net)werken - scholing - evenementen - voorlichting

Zeelandlaan 2 | 4538 CA Terneuzen 0115-724994 | www.bbetc.org 42


Evenementenkalender Datum

April

21 april 22 april 27 april

Mei

1 mei 1 mei 6 mei 9 t/m 12 mei 10 mei 11 mei 11 t/m 13 mei 18 t/m 20 mei 30 mei t/m 2 juni

Juni

2 + 3 juni 7 t/m 10 juni 8 t/m 10 juni 10 juni 22 t/m 24 juni 30 juni t/m 7 sept.

Juli

6 t/m 8 juli 7 juli 21 juli

Augustus

15 aug. 15 aug. 15 t/m 17 aug. 19 + 20 aug. 24 t/m 26 aug. 25 aug. 25 + 26 aug.

September 1 sep. 1 sep. 14 t/m 23 sep. 21 + 22 sep. 28 sep. 29 sep.

Oktober 5 okt.

November 17 nov.

December 13 dec. 14 dec.

Evenement

Locatie

Plaats

Marathon Zeeuws-Vlaanderen Hulst (start) - Terneuzen (finish) Zeeuws-Vlaanderen Wandelmarathon Zeeuws-Vlaanderen Terneuzen (start) - Hulst (finsh) Zeeuws-Vlaanderen Koningsdag met grote rommelmarkt en diverse Centrum Terneuzen activiteiten 1 Mei Markt Oude Ambachtenmarkt Internationale Meikermismarkt Geuzenfeesten Oldtimer Festival en Hemelpop Terneuzen Speelstad Foodtruckfestival ‘Van die dingen die gebeuren’ Internationale junioren 3-daagse d’Oekse Feesten

Centrum Markt Nieuwstraat, Kerkplein e.o. Centrum Centrum Centrum Rooseveltlaan-Otheense Kreek Axel - Sluiskil e.o. Centrum

Sas van Gent Terneuzen Koewacht Biervliet Axel Terneuzen Terneuzen Zeeuws-Vlaanderen Hoek

Dijkfeesten Dorpsfeesten Zaamslag ZeelandJazz Delta Ride for the Roses Zeeuwse Havendagen Beelden op de Scheldeboulevard

Centrum Centrum Centrum Markt (start + finish) Centrum Scheldeboulevard

Westdorpe Zaamslag Terneuzen Terneuzen Terneuzen Terneuzen

Festival de Ballade Mathildedag Terneuzen Braderie en Zomerfestival

Kopje van Kanada Centrum Markt-Nieuwstraat

Terneuzen Terneuzen Terneuzen

Braderie Brocante markt Koopjesdagen Boekweitfeesten Gildefeesten Potatolands Mosselfeesten

Centrum Markt Centrum Centrum Lelyplein e.o. Hofplein Centrum

Sas van Gent Terneuzen Terneuzen Zuiddorpe Sluiskil Axel Philippine

Vliegende Hollander Shantyfestival Kreekrock Kermis Rib Rally Light Run Factory Festival

Centrum Chillsoos Kapittelstraat Centrum De Put Centrum Vlaanderenplein

Terneuzen Westdorpe Terneuzen Terneuzen Terneuzen Sas van Gent

Wijnroute ‘Terneuzen Proost’

Centrum

Terneuzen

Intocht Sinterklaas

Centrum

Terneuzen

Kerstmarkt Kerstmarkt

Centrum Nieuwstraat e.o.

Axel Terneuzen

Weekmarkten Sas van Gent Keyzer Karelplein Dinsdag 8.00-14.00 uur Terneuzen Markt Woensdag 8.00-16.00 uur Terneuzen Zuidpolder Vrijdag 8.00-16.00 uur Axel Szydlowskiplein Zaterdag 8.00-16.00 uur

Koopzondag Elke laatste zondag van de maand in het centrum van Terneuzen. Gratis bovengronds parkeren.

Musea

AXEL: Oorlogsmuseum Gdynia Tweede Verkorting 3, 4571 RG Axel. Info: 0114-650657, www. oorlogsmuseumgdynia.nl. Open: mei t/m september iedere eerste zaterdag van de maand (13.00-17.00 uur). AXEL: Witte’s Museum voor Fotografie en Radio Bastionstraat 45, 4571 ES Axel. Info: 06-29511886, www. wittesmuseum.nl. Open: april t/m oktober vr + za (13.30-17.00 uur) en op afspraak. AXEL: Stadsmuseum ‘Het Warenhuis’ Markt 2, 4571 BG Axel. Info: 0115-562885, www.hetwarenhuis.nl Open: woensdag t/m zaterdag (11.00-17.00 uur). KOEWACHT: Museum ‘t Vlasschuurken Eikenlaan 45, 4576 BJ Koewacht. Info: 0114-361818, www.vlasmuseum.nl. Open: Van 1 mei tot 1 oktober. Elke zaterdag steeds om 14.00 uur. SAS VAN GENT: Industrieel Museum Westkade 114, 4551 LA Sas van Gent. Info: 0115-690985, www. industrieelmuseumzeeland.nl. Open: wo, do, vr, za, zo (12.30-17.00 uur).

SLUISKIL: Museum Sluiskil Vogelschorsstraat 7, 4541 AZ Sluiskil. Info: www.museumsluiskil.nl Open: 1e en 3e zaterdag van de maand (13.30-17.00 uur). TERNEUZEN: Schoolmuseum ‘Schooltijd’ 2-4, 4531 CW Terneuzen. Info: 0115-720821, 06-22103108, www.schoolmuseumterneuzen.nl. Open: mei t/m sept.: wo-do-vr-za (13.30 -17.00 uur) / okt. t/m apr. wo + za (13.30-17.00 uur). WESTDORPE: Museum Oud Westdorpe Graafjansdijk A190, 4554 AM Westdorpe. Info: 0115 - 453594. Open: april t/m oktober: 1e zaterdag van elke maand (14.00-17.00 uur) en op afspraak. ZAAMSLAG: Minox Museum Axelsestraat 1, 4543 CD Zaamslag Info: 06-40156293, www. minoxmuseum.nl. Open: april t/m september: vrijdag en zaterdag 13.00-17.00 uur (en op afspraak).

T E R N E U Z E N

43


T E R N E U Z E N

44