Page 1

Welkom!

Er is een nieuw vlakkevloertheater in Leiden: Theater Ins Blau. Én een nieuw samenwerkingsverband. Theater Ins Blau en Stadspodia Leiden laten de jarenlange Leidse theatergeschiedenis niet abrupt eindigen, maar zetten deze samen voort. Daarmee heeft Leiden, ook in seizoen 2012|2013, een volledig theater- en concertaanbod. Theater Ins Blau en Stadspodia Leiden willen bovenop de ontwikkelingen van het (inter)nationale theater zitten. Daarnaast bieden we ruimte aan bewezen talent en oude bekenden. Het programma biedt zowel vertrouwde en geliefde theatermakers als de uitdaging om je in het onbekende te storten. En natuurlijk vergeten we ook het jonge publiek niet! In deze brochure staan minstens tachtig redenen om massaal naar de Haagweg te trekken en kennis te maken met het nieuwste theater van Leiden.

Als theatermaker in hart en nieren

In onze samenwerking brengen we

ben ik blij in ons theater de Leidse theaters, de makers ĂŠn de makers en hun publiek het publiek dichter bij elkaar.

1

samen te brengen en met elkaar het avontuur, dat theater is,

Door zoveel moois met elkaar te delen

aan te gaan.

leve de illusie!

Kees van Leeuwen Theater Ins Blau

Bart van Mossel Stadspodia Leiden

ontstaat een nieuwe werkelijkheid:


Een theater voor en door de stad! Toen wij de eerste plannen maakten voor dit nieuwe theater (in oktober 2008) was ons uitgangspunt een theater voor en door de stad te maken. Voor het publiek, maar ook voor de Leidse makers. Veel amateurgezelschappen speelden al bij ons en in de loop der tijd hebben een flink aantal jonge, talentvolle makers bij Theater Ins Blau hun eerste producties uitgebracht. Een vlakkevloertheater waarin publiek en makers zich thuisvoelen was de opdracht die wij ons gesteld hadden. Een vlakkevloertheater dat kan meedraaien op het hoogste professionele niveau, maar dat wordt gerealiseerd met minimale overheidssteun. Gebouwd door de stad, door middel van sponsorbijdragen en de inzet van een grote groep vrijwilligers. Studenten, politici, mensen zonder werk, inburgeraars hebben naar eigen vermogen meegeholpen het theater neer te zetten en het daarmee een stukje van henzelf gemaakt. Door intensief speurwerk naar gebruikte materialen en het slim bieden op veilingen hebben we niet alleen de investeringen laag kunnen houden, maar hebben we ook onze footprint verkleind. Een extra bijdrage van Fonds 1818 heeft ons in staat gesteld een duurzaam theater te bouwen. Bijdragen van lokale bedrijven en de gemeente hebben het mogelijk gemaakt om de kwaliteit van de theaterervaring op het juiste niveau te brengen.

2


Theater Ins Blau is een compact theater en een creatieve broedplaats in het centrum van Leiden. Het vlakkevloertheater, met ca. 200 stoelen, biedt in samenwerking met Stadspodia Leiden een afwisselend aanbod van zowel professionele als amateurgezelschappen. Het gloednieuwe theater aan de Haagweg wordt in september feestelijk geopend en biedt in het seizoen 2012/2013 meer dan 80 voorstellingen. Binnen de theaterwerkplaats van Ins Blau krijgen jonge makers de kans om onder begeleiding aan hun productie te werken. Ins Blau wil makers stimuleren naar buiten te komen, weg van de opleiding, het (buiten-)land in. Bij de begeleiding van jonge makers staat voorop dat de maker binnen de werkplaats de mogelijkheid moet hebben de eigen ideeën in extremo uit te voeren. Elke maker zal het resultaat van het proces presenteren, hetzij in de studio of in de theaterzaal.

Verhuur

Naast een theaterzaal beschikt Theater Ins Blau over drie studio’s, van 75 m2 en 50 m2. De studio’s zijn op elke gewenste manier in te richten. Tevens is er een foyer met bar aanwezig. De zaal is uitgerust met professionele geluid- en lichttechniek. De inrichting van de ruimten biedt vele mogelijkheden om in overleg elke wens wat betreft catering en aankleding te vervullen. Hiervoor werken we samen met Leidse catering-, evenementen- en verhuurbedrijven. Zowel de studio’s als de theaterzaal zijn te huur voor voorstellingen, montages, try-outs, lezingen, congressen, evenementen en repetities.

3


SERIE

Blinddate

Als eerste op de hoogte zijn van nieuw theatertalent én de successen van morgen ontdekken? Ga een Blind Date aan met aanstormende theatermakers! De jonge makers zijn nog redelijk onbekend, maar hebben de potentie om uit te groeien tot de theatermakers van de toekomst. En dan heb jij ze al gezien! Voor veel jonge theatermakers is deze serie een belangrijke kans gebleken. Zoals Alexandra Broeder, Ulrike Quade, Duda Paiva, Boogaerdt/Vanderschoot, Nicole Beutler, Bambie, Ann Van den Broek, Sanne Vogel, Opium voor het Volk, De Warme Winkel, Laura van Dolron en Theatergroep Fantasten.

De data dat je dit seizoen op Blind Date kunt gaan: wo 31|10|12 Am Ziel | Toneelschuur Producties pag. 8 wo 28|11|12 In Kaart | fa. Rieks Swarte pag. 11 wo 30|01|13 Bouta! | Productiehuis R’dam pag. 16 wo 27|02|13 Living Apart and Together | Korzo producties pag. 19 di 26|03|13 Avondland | Alles voor de kunsten pag. 22 wo 29|05|13 Het beloofde feest | Ilay den Boer pag. 25

Serieprijs Blind Date (6 voorstellingen): € 66,-

4


SEPTEMBER 22 zaterdag 13.00 - 18.00 en 19.00 uur theater Toegang gratis

Open Dag

Jeugdtheaterschool Leiden e.o.

Tijdens de Open Dag van Jeugdtheaterschool Leiden e.o. is er voor ieder wat wils. Er zijn gratis proeflessen toneel, musical, theater en cabaret. Wat kinderen leren tijdens de proeflessen is ’s avonds te zien tijdens de opvoering van de voorstelling Wild Wild West: een onvervalste western, die overloopt van goudkoorts, drama en romantiek.

OPENINGSFESTIVAL 27 donderdag 20.30 uur theater € 14,50

SCHWALBE SPEELT VALS Schwalbe

Radicaal en compromisloos theater. In Schwalbes derde voorstelling Schwalbe speelt vals verliezen de spelers zich in het spel. Wie zijn we als we in het nauw gedreven zijn? Wie zijn we als de ander zwakker is? Wie zijn we als de ander zich niet meer aan de regels houdt? Je probeert jezelf te redden met de zin ‘het is maar een spel’, maar op het moment dat je dat zegt is het al te laat om terug te stappen naar de realiteit.

29 zaterdag 20.30 uur Toegang gratis

OPENINGSFESTIVAL Theater Ins Blau

Het nieuwe Theater Ins Blau wordt feestelijk geopend! Tijdens het openingsfestival kun je proeven van de programmering van het nieuwe seizoen en kennismaken met hét nieuwe vlakkevloertheater van Leiden.

5


OKTOBER 6 zaterdag 20.30 uur theater € 15,50

HOER

Nieuw West / Marien Jongewaard regie Marien Jongewaard tekst Rob de Graaf spel Marcel Faber, Vincent Rietveld en Marien Jongewaard

De hoer in 2012 is geen rondborstige levensgenieter, maar een onderdrukte scharrelaar die zich staande moet zien te houden tegen een decor van ‘het vuil, de stad en de dood’. “Onthutsend hoerenverhaal” (de Volkskrant*****) “Hoer is een schitterend en hard stuk vol anti-romantiek.” (NRC****)

7 zondag 14:00 uur jeugd € 11,00

HELAAS PINDAKAAS MEEKERS (5+)

choreografie Jaakko Toivonen (The Ultimate Dance Battle)

MEEKERS maakt al bijna twintig jaar fantasievol, eigentijds en kleurrijk danstheatermet-een-knipoog, waar niemand ooit te oud voor is. In Helaas Pindakaas wordt in de televisiestudio een grappig kookprogramma opgenomen en jij bent erbij. Veel vrolijk gegoochel met ingrediënten en de pollepels en deksels vliegen je om de oren. Als dat maar goed komt...

12 vrijdag 20.30 uur theater € 15,50

ANTIGONE

Nicole Beutler & Ulrike Quade

Theatermaakster Ulrike Quade en choreografe Nicole Beutler kozen als uitgangspunt de traditionele Japanse theatervorm Bunraku waarbij de personages poppen zijn die door drie spelers bewogen worden. Antigone botst met de macht. Zij wil haar dode broer Polyneikes begraven, maar haar oom Creon, de koning, verbiedt het haar. Antigone volgt haar geweten en zet haar eigen leven op het spel om haar broer een waardige begrafenis te geven.

13 zaterdag 20.30 uur theater € 15,50

MOUCHETTE

Theater Artemis (15+) tekst Arne Sierens regie Floor Huygen spel Bert Luppes, Alejandra Theus

Belast met de zorg voor haar babyzusje redt de jonge Colette het niet altijd. Thuis schudt ze haar zorgen van zich af, draait ze flamencoplaten en droomt ze van het schoolfeest. Op straat gaat Arsène tekeer, geen cent op zak heeft hij nog. Beiden volgen hun parcours, tot een ontmoeting leidt tot vreemde saamhorigheid. “Desolaat, tragisch, sterk acteerwerk.” (Trouw)

6


OKTOBER 16 dinsdag 14.00 uur jeugd € 11,00

JAMMIE!!!

Tafel van Vijf (5+) muziek Trio Robinson, Freitag & Caruso

Jammie!!! is theater, waarin de principes van een jamsessie worden toegepast op de kunst van het verhalen vertellen. Neem je speelgoed mee naar het theater en hoor en zie hoe een acteur en drie jazzmusici daarmee ‘jammen’. Ze verzinnen ter plekke verhalen, waarin gereisd wordt naar onbekende verten vol woeste zeeën en donkere bossen.

19 vrijdag 20.30 uur cabaret € 14,50

REVOLTE (try-out) De gebroeders Fretz gitaar Edoardo Righini

Banken vallen om, ons geld is gewichtloos, de wereld staat in de fik en het grijze midden regeert. Er is geen tijd meer voor gedonder. Het is tijd voor een revolte. Revolte is een messcherpe, hilarische en eigenzinnige mix van pop, hoop en stand-up, waar Nederland in bange dagen naar smacht.

DE HOLLANDERS

20 zaterdag 20.30 uur regie Gerardjan Rijnders tekst Arnon Grunberg theater € 18,00 Arnon Grunberg was een tijdlang ‘embedded’ bij de Nederlandse troepen in Afghanistan. Dat leverde voldoende stof op voor het stuk De Hollanders, over Nederlandse soldaten, die zowel dáár als na thuiskomst hun omgeving verwoesten. “Het stuk is een duistere revue. De Hollanders is een succes. Voor het theater is Grunberg een aanwinst.” (de Volkskrant)

25 donderdag 26 vrijdag 20.30 uur theater € 16,00

I.N.D.O., een junglepulp revue (try-out) Het Volksoperahuis

Tijdens het opruimen van het huis van zijn vader vond Jef Hofmeister (componist en artistiek leider van Het Volksoperahuis) een button met de tekst: I.N.D.O. In Nederland Door Omstandigheden. In een zoektocht naar de ziel van de Indo wordt rauw theater, gecombineerd met live muziek, humor en sterke teksten. Indo voor dummies!

7


OKTOBER 27 zaterdag 20.30 uur dans € 19,00

Landslide

Noord Nederlandse Dans choreografie Stephen Shropshire, Itzik Galili en Roy Assaf

Met de voorstelling Landslide neemt Noord Nederlandse Dans, het dansgezelschap van het Noorden, na vijftien jaar afscheid van haar publiek. Drie choreografen, Stephen Shropshire, Itzik Galili, Roy Assaf en dertien virtuoze dansers bezorgen u nog één keer een onvergetelijke avond. Shropshire als voormalig danser bij Galili Dance en nu artistiek leider, Galili als oprichter van het gezelschap en Assaf, begonnen als resident en nu gastchoreograaf. De cirkel is rond. Landslide brengt drie generaties die zijn ontstaan vanuit het gezelschap weer bij elkaar.

31 woensdag 20.30 uur theater € 14,50

Am Ziel

Toneelschuur Producties regie Paul Knieriem tekst Thomas Bernhard

Am Ziel is een naargeestige komedie van Thomas Bernhard. Moeder en dochter reizen al 33 jaar lang af naar hun zomerverblijf in Katwijk. Om de sleur te doorbreken hebben ze een jonge schrijver uitgenodigd. Zijn komst naar regenachtig Katwijk zet alles op zijn kop. “Knieriem geeft een grimmig en glanzend visitekaartje af.” (de Volkskrant)

za 6 oktober: HOER | Nieuw West / Marien Jongewaard

8


NOVEMBER 2 vrijdag 3 zaterdag 20.30 uur theater € 19,00

Rampentraining voor stewardessen Golden Palace

regie Ingrid Kuijpers spel Suzan Boogaerdt, Wies Fest, Julia van de Graaff, Kiki Jaski e.a.

De ‘visitekaartjes van de luchtvaartmaatschappij’ krijgen een stevige opfriscursus. Gebroken nagels, kleerscheuren en huilbuien, de stewardessen moeten het allemaal doorstaan. Tenslotte zijn dit de vrouwen die ons moeten begeleiden voor, tijdens én na het neerstorten! “Naar zulk theater kan ik uren kijken.” (Trouw)

7 woensdag 20.30 uur theater € 17,00

De sultan en de jood Helmert Woudenberg

Geloof en oorlog zijn de thema’s van acteur, regisseur en schrijver Helmert Woudenberg. In ruim veertig jaar zette hij een ongekend groot repertoire op de planken. Woudenberg schreef De sultan en de jood met in zijn achterhoofd Nathan de wijze van Gotthold Ephraim Lessing en Antigone van Sofokles. Met deze productie laat hij zien dat verschillende geloven meer overeenkomsten dan verschillen kennen en dat bloedbanden wereldse en religieuze wetten overstijgen.

8 donderdag 9 vrijdag 20.30 uur theater € 8,00

EXPATS Paradox

tekst Peter van de Witte

Beijing, China, 2007. In een luxe appartement in Beijing brengen vijf succesvolle Nederlanders en een Amerikaanse samen de avond door. Ze drinken en discussiëren over de wereld. Vlak voor het eten wordt opgediend, vinden ze op de veranda ineens iets bijzonders, waardoor iedereen geconfronteerd wordt met zijn verantwoordelijkheidsgevoel. Hoe gaat een ieder hier mee om?

10 zaterdag 20.30 uur theater € 17,00

(in) Koud Water Toneelgroep Oostpool

spel Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Reinout Scholten van Aschat e.a.

Twee jeugdvrienden, Jonathan en Bobby, groeien op het in het middle-class Amerika van de jaren zeventig. Later, als ze elkaar weer ontmoeten in het wereldse New York, worden ze geliefden. Bij hen voegt zich Clare, een ex-punkster. Clare en Bobby krijgen een kind en met zijn allen proberen ze hun ideaal te verwezenlijken: een manier van samenleven die aan de klassieke familie voorbij gaat. Tip: T  oneelgroep Oostpool met Tsjechov op do 14 & vr 15 feb. in Theater Ins Blau, zie p 18.

9


NOVEMBER 15 donderdag 20.30 uur theater € 16,00

De Val

Keesen&Co tekst Jeroen van den Berg spel Reinout Bussemaker, Doortje Kleinrensink e.a.

Het leven lacht je toe. Opeens zit alles tegen. Dat overkomt Sander Steenhuis, een vlotte, charmante vijftiger. Als zijn beste vriend sterft, verdwijnt de zekerheid. Er ontstaan barsten in zijn imperium. Jeroen van den Berg (Taalunie Toneelschrijfprijs 2003) schreef De Val speciaal voor Keesen&Co, met vlijmscherpe humor en een verfrissende, nietsontziende kijk op het menselijk gedrag.

16 vrijdag 20.30 uur cabaret € 14,50

SUUS

Suzan Seegers

Toon Hermans zei het al, Limburgs is de mooiste taal om in te zingen. Dat bewijst Suzan Seegers in deze muzikale onewomanshow. Suzan, kortweg Suus, verwierf als finaliste van Op zoek naar Evita nationale bekendheid, schitterde in Les Misérables en won in 2010 een meer dan verdiende John Kraaijkamp Musical Award voor haar rol als ‘kleine Eefje’ in Urinetown.

17 zaterdag 20.30 uur theater € 16,00

Farah Diba

The Glasshouse / Kees Roorda tekst en regie Kees Roorda spel Liz Snoijink, Harriët Stroet, e.a.

Farah Diba vertelt over een ontroerende ontmoeting tussen een gevluchte Iraanse journaliste en de voormalige keizerin van Iran, Farah Diba. Twee dappere vrouwen, die verwond door een bloedige revolutie tegenover elkaar zijn komen te staan. De voorstelling is een prikkelend portret waarin toneel, poëzie, film en prachtig live gezongen Perzische liederen samensmelten.

18 zondag 14:00 uur jeugd € 11,00

ROOIE KOP

Hetpaarddatvliegt (4+)

Kinderen: ze zien er schattig uit. Maar vergis je niet. Diep van binnen borrelt, kookt en stoomt de drift. Geïnspireerd door slapsticks, tekenfilms en kleuters maakt Hetpaarddatvliegt een ongeremde voorstelling over de slechte kanten in jezelf, met streken, manipulatie, achtervolgingen, leedvermaak en andere vermakelijke lelijkheid.

10


NOVEMBER 21 woensdag 20.30 uur theater € 17,00

Zeezicht O.T. Theater

tekst Edward Albee spel Bert Luppes, Ria Eimers e.a.

Een strand op een zonnige namiddag. Een ouder echtpaar mijmert over het verleden en vraagt zich af hoe hun toekomst er uit zal zien. De vrouw droomt over een avontuurlijk leven dichtbij zee, maar haar echtgenoot wil dat alles blijft zoals het is. Dan volgt een vreemde, bizarre ontmoeting, die leidt tot een mengeling van nieuwsgierigheid, onbegrip, wantrouwen, afkeer en verbazing.

24 zaterdag 20.30 uur theater € 19,00

BECKETT ALL INCLUSIVE De Nieuw Amsterdam

regie Sabri Saad El Hamus spel Titus Muizelaar, Sabri Saad El Hamus e.a.

As it is, is not. Beckett All Inclusive is een avond lang Beckett waarin je wordt meegenomen in het levenslange onderzoek dat Samuel Beckett deed naar woorden, om uiteindelijk de onderliggende stilte te oogsten. Beckett All Inclusive is een locatievoorstelling in het theater. Het publiek maakt een reis langs vijf korte voorstellingen waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. TIP: De Nieuw Amsterdam met Pax Hollandia op do 18 april in Theater Ins Blau, zie p 24.

25 zondag 14.00 uur jeugd € 11,00

NIEMAND WEET, NIEMAND WEET… Stella Den Haag (6+)

Een spannend verhaal met een happy end: over opscheppers, verliefde prinsen en over een vriendschap die alles overwint. “Het sprookje Repelsteeltje is al vaak verteld, maar nog nooit zo mooi als door Stella Den Haag. Schrijver Hans van den Boom en regisseur Erna van den Berg laten fantasie en realiteit vloeiend in elkaar overlopen.” (Trouw)

28 woensdag 20.30 uur theater € 14,50

In Kaart

fa. Rieks Swarte

Bij deze kleine voorstelling torenen de spelers als reuzen uit boven de ministadjes op een landkaart. Het stuk is gemaakt door de jonge Vlaamse Annelies Van Hullebusch, die met bewonderenswaardig gedetailleerde pop-up-bouwsels en mooie tekeningetjes een lang, ouderwets gedicht over Vlaanderen van actuele illustraties voorziet.

11


za 10 november: (IN) KOUD WATER | Toneelgroep Oostpool

12


DECEMBER 1 zaterdag 20.30 uur theater € 17,00

SCHRAAP

tg.BloodyMary regie en tekst Marije Gubbels spel Lies Visschedijk, Ilse Warringa, Ricky Koole en Rop Verheijen.

SCHRAAP is een tragi-komische muziektheatervoorstelling over een ideologische vrekkenwoongroep die met uitzetting wordt bedreigd. Met nieuw gecomponeerde en live uitgevoerde muziek van de jonge componist Daniël Hamburger en veel meerstemmige zang door de vaste tg.BloodyMary-leden Lies Visschedijk en Ilse Warringa en gastacteurs Ricky Koole en Rop Verheijen.

2 zondag 14.00 uur jeugd € 11,00

Echt waar

Theatergroep Max. (8+) Zielige sprookjes uit het echte leven. regie Moniek Merkx

Oproep aan alle Assepoesters, Sneeuwwitjes en Lelijke jonge eendjes van Leiden en omgeving: kom naar het theater en huil eens lekker met ons uit! Want samen huilen is altijd beter dan alleen en op een onbewaakt moment is er toch vaak een happy end. Dus houd moed! Echt waar is een voorstelling met jankebrokken van acteurs en veel, heel veel, zielige muziek.

4 dinsdag 20.30 uur dans € 17,00

ROCCO

Emio Greco | PC

Dansers worden boksers en boksers worden dansers. In een boksring dagen ze elkaar uit met rake stoten, snel voetenwerk en virtuoze tactieken. In ROCCO vertegenwoordigen twee dansers de broederliefde in al zijn facetten: het goede en het kwade, de duivel en de engel. Een dansvoorstelling over de fysieke en psychologische extremen van bokser en danser. A dark full ride. TIP: Emio Greco | PC met Passione in Due op do 11 april in Theater Ins Blau, zie p 23.

Live on stage: LEF.

7 vrijdag 8 zaterdag LEF 20.30 uur theater € 12,00 en € 8,00 (studenten)

De theatergroep van de afdeling Engels aan de Universiteit Leiden. LEF brengt twee Engelse stukken per jaar op de planken. De stukken variëren van klassiek werk van Shakespeare tot modern drama van Bernard Shaw.

13


DECEMBER 12 woensdag 20.30 uur theater € 17,00

Het Jubileum Toneelgroep Het Volk regie Aike Dirkzwager

In Het Jubileum toeren drie vaudevilleartiesten, met een tot op de draad versleten amusementsprogramma langs bijna lege zalen. De dood van de pianist leidt het einde van hun bestaan in. Nog eenmaal bestijgen ze het podium voor hun laatste optreden, een jubileumvoorstelling. Wat een memorabele en vlammende afscheidsvoorstelling moest zijn, mondt uit in een troosteloze en pijnlijke confrontatie.

URBAN PROJECT

14 vrijdag 19.00 Jeugdtheaterschool Leiden e.o. theater ism Jongerenwerk Midden Holland € 5,00 volwassenen, jongeren gratis. In het Urban project hebben vier groepen in vier rasechte Leidse wijken workshops gedaan op het gebied van Urban Culture (HipHop, Freerunning, Rap, Beatbox, Breakdance). Onder leiding van professionele docenten heeft elke wijk een deel van de voorstelling gemaakt. Na een tour door de eigen wijken (Slaaghwijk, Stevenshof, Morswijk en Noord) wordt het project afgesloten met een voorstelling in Theater Ins Blau.

KERSTSHOW

15 zaterdag 19.00 uur Jeugdtheaterschool Leiden (basisschool) 20.30 uur (middelbare school) theater € 5,00 volwassenen, kinderen en jongeren gratis.

e.o.

In de jaarlijkse kerstshow laten de leerlingen van de Jeugdtheaterschool Leiden e.o. zien wat ze in het eerste half jaar geleerd hebben. Elke lesgroep presenteert zich in korte scènes, choreografieën en liedjes. Een gevarieerde avond!

19 woensdag 20.30 uur cabaret € 16,00

Oudejaarsconference

Waar gaan we met het nieuwe jaar naartoe? Laura van Dolron (try-out)

Multitalent Laura van Dolron waagt zich met haar zelfontwikkelde theatervorm standup-philosophy aan de lange traditie van de oudejaarsconference. Ze gaat de dialoog aan met niemand minder dan de meester zelf: Wim Kan. Zijn conference Waar gaan we met het nieuwe jaar naartoe? uit Laura’s geboortejaar 1976, vormt het uitgangspunt. Zijn de scherpe grappen en maatschappijkritiek verjaard? Of inmiddels weer actueel?

14


JANUARI 16 woensdag 17 donderdag 20.30 uur theater € 17,00

Nieuwe voorstelling Hotel Modern

Dit baanbrekende gezelschap maakte wereldwijd naam met voorstellingen als De Grote Oorlog en Garnalen Verhalen. Hotel Modern maakt intense beeldverhalen met live animaties, maquettes en veel tweedehands spullen. “... een ongekend beroep op de verbeelding.” (NRC Handelsblad)

18 vrijdag 20.30 uur theater € 17,00

IT’S A SMALL WORLD

Boogaerdt/VanderSchoot

In ieder Disneyland staat de attractie It’s a small world. In een bootje in het donker vaar je langs felgekleurde vrolijk zingende poppen: Disneys visie op onze wereldvrede. Geen ruimte voor duistere kantjes. In deze voorstelling maak je een ‘darkride’ door de onderbuik van onze verdisneyficeerde samenleving. Uiteraard met interactief entertainment, olijke dwergen en smakelijke eenheidsworsten.

24 donderdag 20.30 uur dans € 15,50

L’HISTOIRE DU SOLDAT Club Guy & Roni

choreografie Guy Weizman en Roni Haver tekst Judith Herzberg muziek Igor Stravinsky

Het eigenzinnige dansgezelschap Club Guy & Roni vroeg schrijfster Judith Herzberg een geheel nieuwe tekst te schrijven bij Igor Stavinsky’s klassieke compositie L’histoire du Soldat. De compositie gaat over een jonge soldaat die getraumatiseerd uit de oorlog terugkeert. Bijna 100 jaar na de eerste opvoering zijn het thema en de muziek van dit stuk actueler en indringender dan ooit.

26 zaterdag 20.30 uur theater € 18,00

Oxytocine Monic Hendrickx

Monic Hendrickx (o.a. De Poolse Bruid, Nynke, Leef!) speelt een vrouw die vastzit in een goed geregeld leven, met inkomen en geluk van boven de Balkenendenorm, die daar gek van wordt, die daar uit wil breken. Onverantwoord, wild en ondoordacht. Zij gaat op reis, zowel in zichzelf als ver daarbuiten, naar het ‘Zuiden’, naar God weet waar naar toe, de mythe tegemoet.

15


JANUARI 30 woensdag 20.30 uur theater € 14,50

Bouta!

Productiehuis R’dam

Tjon Rockon, Anoek Nuijens en Marjolijn van Heemstra verdiepten zich in de controversiële positie van de Surinaamse president, Desi Bouterse. Ze gingen elk met een persoonlijke opdracht naar Suriname. Hun observaties en ontmoetingen zijn samengebracht tot een voorstelling die zich bevindt op het snijvlak van theater en actualiteit. Met als centrale vraag: hoe pleeg ik een coup?

do 24 januari: L’HISTOIRE DU SOLDAT | Club Guy & Roni

16


FEBRUARI 1 vrijdag 20.30 uur theater € 17,00

Bestiaires

Dudapaiva Company Concept, choreografie Duda Paiva

De Braziliaans-Nederlandse theatermaker Duda Paiva blinkt al jaren uit in een spannende mengeling van dans, mime en poppentheater. Zijn wonderlijke creaties leiden een eigen leven en weten vaak te ontroeren. Na Screaming object en het door de Volkskrant met vier sterren bekroonde Bastard! is het tijd voor een ballet voor mens en beest: Bestiaires.

2 zaterdag 20.30 uur theater € 15,50

Somedaymyprincewill.com Trouble man & Sadists

In Somedaymyprincewill.com presenteert Trouble Man, in samenwerking met het musicerende acteurscollectief The Sadists, een generale repetitie voor een Turkse bruiloft die gedoemd is te (mis)lukken. In een tot feestzaal omgebouwd theater wordt samen met het publiek gezocht naar antwoorden op vragen als: “Wat is echte liefde?” en “Wat is de perfecte partner?”.

5 dinsdag 20.30 uur theater € 15,50

In die nag Dood Paard

tekst Rob de Graaf spel Gillis Biesheuvel, Marien Jongewaard e.a.

Voor In die nag liet Dood Paard zich inspireren door het stuk Long day’s journey into night uit 1941 van Eugene O’Neill. In die nag is een bittere, pijnlijke en op een onrustbarende manier ook grappige voorstelling over een tot zelfdestructie geneigde familie die zich staande moet zien te houden in een vijandige wereld.

6 woensdag 20.30 uur theater € 17,00

Everybody Happy!?

Tussen Happinez en Virginia Woolf Matzer Theaterproducties

tekst Peter De Graef spel Peter De Graef, Lottie Hellingman e.a.

Everybody Happy!? is een theatervoorstelling van de makers van De eenzaamheid van de priemgetallen, Marilyn en Knielen op een bed violen. Louis d’Or-winnaar Peter de Graef speelt de hoofdrol. Everybody Happy!? is een zwartgerande voorstelling over diepgewortelde liefde waarin, zoals in het leven zelf, ook te lachen valt.

17


FEBRUARI 8 vrijdag 20.30 uur theater € 14,50

NEST, TAFEL EN BED

Ilse Warringa & Niek Barendsen

Niek Barendsen (schrijver van o.a. Het Klokhuis) en Ilse Warringa (bekend van o.a. Toren C) vormen een nieuw duo dat zich richt op tragikomische sketches met een hoog tempo. Nest, tafel en bed is een drieluik over gewone mensen met grote verlangens: een gevarieerd cabaretprogramma met toneeltrekjes. NEST was dé Paradehit van 2010.

9 zaterdag 20.30 uur theater € 19,00

HONINGJAGERS

Wittenbols schrijft, Ligthert regisseert

De alleenstaande Inger van eind dertig verhuist naar een kleine provinciestad om haar moeder, die aan Alzheimer lijdt, te verzorgen. Wanneer haar moeder sterft blijft Inger in het bejaardencomplex wonen. Ze raakt in contact met haar bejaarde buurman. En in de bedwelmende regelmaat van verschoning, medicatie en magnetronmaaltijden bloeit er liefde op tussen Inger en de oude man.

14 donderdag 15 vrijdag 20.30 uur theater € 17,00

TSJECHOV

Toneelgroep Oostpool

Onder leiding van Erik Whien gaan vijf toneelspelers aan de slag met materiaal van de gevierde toneelschrijver Tsjechov. Ze spelen niet de grote klassiekers uit zijn repertoire, maar werken met enkele van de energieke eenakters. Met deze kleine meesterwerken bewijst Tsjechov zijn liefde voor de mislukte, kansloze mens. TIP: Toneelgroep Oostpool met (in) Koud Water op za 10 nov. in Theater Ins Blau, zie p 9.

22 vrijdag 23 zaterdag 20.30 uur theater € 18,00

Funzone

Mugmetdegoudentand tekst Joan Nederlof regie Lineke Rijxman spel Marcel Musters, Dick van der Toorn e.a.

Naast grensverleggende toneelvoorstellingen zoals Smoeder en Quality Time is Mugmetdegoudentand bekend van het satirische televisieprogramma Hertenkamp. Funzone is een uitbundige voorstelling over de vele soorten van vermomming die ons leven in het Vrije Westen mogelijk maakt. Van exuberante travestie tot gewetensvolle intellectueel. Van glamourous kindvrouwtje tot horeca-slachtoffer.

18


FEBRUARI 27 woensdag 20.30 uur dans â‚Ź 14,50

Living Apart and Together

Alida Dors | Korzo producties

De gedreven en nieuwsgierige choreografe Alida Dors heeft zich in de laatste tien jaar ontwikkeld van hiphopdanseres naar een choreograaf die nieuwe bewegingstijlen creĂŤert. Na het groepsstuk Part of the Deal, gaat ze nu verder in haar onderzoek naar identiteit en de vernieuwing van de urban dance. Hoe overleef je in een steeds veranderende omgeving?

di 5 februari: IN DIE NAG | Dood Paard

19


MAART 1 vrijdag 20.30 uur dans € 17,00

I Solo Ment Een dubbelsolo Ann van den Broek, WArd/waRD

“Een gedurfde en kwetsbare choreografie, rauw, confronterend en aangrijpend”, aldus de jury die Ann Van den Broek vorig jaar de prestigieuze Zwaan voor Beste Dansvoorstelling toekende voor Co(te)lette. Ook in deze voorstelling botsen esthetische, vormbewuste abstractie en heftige emotie op elkaar. I Solo Ment is een in elkaar geweven dubbelsolo, waarin twee lichamen contactloos hunkeren naar elkaar.

3 zondag 14.00 uur jeugd € 11,00

AAP EN BEER

Raaijmakers & Geerlings (5+) Een brutale roadtrip naar het ABC-boek van Wim Hofman.

“Met cabareteske allure racen Raaijmakers en Geerlings langs de letters van het alfabet. (…) Slapstick, humor, spitsvondige dialoogjes, lettergrapjes op kleuterniveau, filosofietjes, poppenspel, beeldend geweld – het ademt allemaal een originele en frisse energie. Een kolderieke komedie voor kleuters.” (De VSCD Jeugdtheaterjury, Zilveren Krekel 2012)

6 woensdag 20.30 uur theater € 17,00

De beauty Queen van Leenane Theatergroep Suburbia

regie Albert Lubbers tekst Martin McDonagh

Dit eerste toneelstuk van de hand van Martin McDonagh (ook wel de Ierse Quentin Tarantino genoemd) werd direct een theaterhit. Overal ter wereld is het stuk gespeeld. Inmiddels heeft hij acht toneelstukken geschreven, films gemaakt en vele prijzen gewonnen. De beauty queen van Leenane is een klonterige mix van zwarte humor, adembenemende spanning en hartverscheurende tragiek.

8 vrijdag 20.30 uur theater € 18,00

HIROSHIMA MON AMOUR regie Karina Kroft spel Johanna ter Steege

Een Franse actrice beleeft in het naoorlogse Hiroshima een overspelige liefde van één nacht en één dag met een Japanse architect. Deze ontmoeting haalt lang verzwegen herinneringen aan een verboden jeugdliefde naar boven. Herinneringen die nu, eindelijk, gedeeld kunnen worden. Karina Kroft bewerkte het met een Oscar bekroonde filmscenario van Marguerite Duras speciaal voor actrice Johanna ter Steege tot een monoloog. Dé Oerolhit van 2011.

20


MAART 9 zaterdag 20.30 uur theater € 14,50

OP ZOEK NAAR OOM TOM Raymi Sambo

spel Kenneth Herdigein, Raymi Sambo en Sergio IJssel

Drie acteurs doen mee aan een talentenjacht. Wie wint de titelrol in de musical Oom Tom plus de bijbehorende eeuwige roem? Op zoek naar Oom Tom is een zoektocht naar identiteit en de nietsontziende hang van de mens naar status en macht. Een toneelstuk vermomd als quiz, met het publiek als rechter en de spelers als gladiatoren.

14 donderdag 15 vrijdag 16 zaterdag 20.30 uur theater € 12,00

Nieuwe productie

KONINKLIJKE TONEELVERENIGING LITTERIS SACRUM

Het 157 jaar oude Litteris Sacrum heeft zich van een ‘Fransch Geselschap’ ontwikkeld tot een modern theatergezelschap met een eigentijdse manier van werken. Stukken variëren van familievoorstellingen tot repertoiretoneel. Regie van deze nieuwe productie is in handen van theater docente en regisseuse Marian Pankow.

20 woensdag 21 donderdag 20.30 uur theater € 17,00

BAMBIE (17) - DE SAMOERAI regie Jetse Batelaan

In het Stijlboek van de Japanse Krijgsadel staan wel 100 voorschriften die een beetje samoerai ter harte dient te nemen. In Bambie (17) - de samoerai zoeken vier ‘krijgers’ houvast in deze eeuwenoude voorschriften. Want houvast kan de mens best gebruiken in deze woelige tijden, waarin een man geen man meer kan zijn, eergevoel iets verdachts is en moraal een onderhandelbaar gegeven.

24 zondag 14.00 uur jeugd € 11,00

HET ONTSTAAN VAN WIT

Het Laagland (4+) regie Bas Zuyderland

Anna zit zich op haar vaste plekje voor het raam van haar opa’s atelier stierlijk te vervelen, tot alle kleuren ineens verdwijnen. Het begin van een spannende zoektocht. “Het ontstaan van wit is een goochelspel, een detective en een liefdesverhaal tegelijk. Regisseur Bas Zuyderland maakte er een lichte voorstelling van, vol verwondering.” (de Volkskrant)

21


MAART 26 dinsdag 20.30 uur theater € 14,50

Avondland

Alles voor de kunsten

Avondland werd enthousiast ontvangen door de pers en ontving de Henriëtte Hustinxprijs, die eens in de drie jaar wordt uitgereikt door de Toneelacademie Maastricht voor een ‘excellent afgestudeerde student’. Acteur Sadettin Kirmiziyüz gaat op zoek naar de Turkse identiteit. Hij volgt daarbij het spoor van de reis die zijn ouders van Turkije naar Nederland maakten.

27 woensdag 28 donderdag 20.30 uur dans € 19,00

The New Factory Dansgroep Amsterdam

choreografie Guilherme Miotto en Michael Schumacher

The New Factory is een double bill met AsGone van Guilherme Miotto en Back in the Box van Michael Schumacher. Beide in samenwerking met kunstenaar Peter Missotten. Met projecties, dans, vooraf opgenomen èn live video materiaal creëren de choreografen en Missotten in hun stukken een mix van virtuele en echte dansers. Een fysiek opzwepende clash tussen mens en techniek.

30 zaterdag 20.30 uur theater € 17,00

De bezetenen

Toneelgroep Maastricht tekst Albert Camus spel Gitta Fleuren, Freek den Hartogh e.a.

Over de keuzes en twijfels van een jonge generatie in chaotische tijden... Een Russische provinciestad rond 1870. Een groep mensen uit een welgesteld milieu leidt een zorgeloos en vrij leven, waarin al hun behoeften worden bevredigd. Maar onder die blinkende oppervlakte broeit een diep gevoel van leegte. “De bezetenen kent volop spannende scènes, tot nadenken stemmende teksten en momenten van filosofische ontroering.” (NRC Handelsblad)

22


APRIL 6 zaterdag 20.30 uur theater € 15,50

Happy Garden (even naar de Chinees) Servaes Nelissen / fa. Rieks Swarte regie Gienke Deuten

Servaes Nelissen is een begaafd acteur en poppenspeler. In Happy Garden serveert hij liefde, geluk en eenzaamheid met weinig woorden en in een zoetzure saus van humor en lichtvoetig surrealisme. Een slechtlopend Chinees restaurant. Een klant wacht op zijn bestelling als de vrouw van de eigenaar ineens in een klein draakje lijkt te veranderen en de servetten kostbaar brokaat worden.

10 woensdag 20.30 uur theater € 15,50

Ik ben er nog Debby Petter

Ik ben er nog is een solovoorstelling van Debby Petter, gebaseerd op haar gelijknamige boek. Een moeder en een dochter. Tegen de moeder zei een buurvrouw na de oorlog: “God kind, ben je er nog?” Dat zinnetje, die vraag, is er altijd gebleven. Ik ben er nog is een voorstelling over schuld en schaamte, over levenslange schade. Een verhaal over wat een oorlog met mensen doet.

11 donderdag 20.30 uur dans € 17,00

Passione in Due Emio Greco | PC

De kracht van de kwetsbaarheid

In dialoog met Bachs Mattheus Passie, vrij bewerkt en live uitgevoerd door componist en allround musicus Franck Krawczyk, ontvouwt zich een zinderend dansconcert tussen twee mannen, dans en muziek. Gedreven door 7 noodzakelijkheden en 7 verschillende tempi keert Emio Greco zijn lichaam binnenstebuiten, transformeert hij van briesend paard tot onwetende clown, van stripper tot kwetsbare Jezus-figuur. tip: Emio Greco | PC met ROCCO op di 4 december in Theater Ins Blau, zie p. 13.

12 vrijdag 13 zaterdag 20.30 uur theater € 14,50

De Verteller (naar Volpone) Fred Delfgaauw

Na voorstellingen met Sjaak Bral (De Nachclub) en Bert van den Brink (Vliegen met één vleugel), kiest Fred Delfgaauw dit seizoen voor een samenwerking met drie jonge multitalentvolle vrouwen: Ida van Dril, Babiche Ronday en Esmay Usmany. Samen vertellen zij het verhaal van Volpone, een 17e-eeuwse komedie van Ben Jonson over hebzucht en opportunisme.

23


APRIL 18 donderdag 20.30 uur theater € 15,50

Pax Hollandia: De Kring De Nieuw Amsterdam

tekst Michiel van Kempen regie Sabri Saad El Hamus spel Felix Burleson en Titus Muizelaar

De Surinaamse dichter Michael Slory, vaste bezoeker van de Amsterdamse kunstenaarssociëteit De Kring en vriend van o.a. Harry Mulisch en Karel Appel, verlaat in 1970 de glitter en glamour van het Leidseplein om in zijn thuisland Suriname te helpen bij de wederopbouw. Maar zijn terugkeer naar Suriname wordt een deceptie. Tip: De Nieuw Amsterdam met Beckett All Inclusive op za 24 november in Theater Ins Blau, zie p 11.

19 vrijdag 20 zaterdag 19.00 uur theater

Jeugdtheaterschool Leiden e.o.

De lesgroepen van de Jeudgtheaterschool Leiden e.o. hebben het afgelopen half jaar hard gewerkt aan hun eindvoorstelling. Elke lesgroep heeft, onder begeleiding van hun docenten, een eigen voorstelling gemaakt. Vol trots laten ze zien wat ze hebben geleerd en hoe ze zich hebben ontwikkeld. Op 19 april spelen de lesgroepen Musical en Acteren, op 20 april de lesgroepen Toneel en Toneel Xtra.

26 vrijdag 20.30 uur theater € 18,00

Mijn slappe komedie voor

vier mensen, een handjevol personeel en een tafel die niet vrijkomt

Magne van den Berg regie Aat Ceelen spel René van ‘t Hof, Raymonde de Kuyper e.a.

Het ex-stel Ben en Louise spreekt in een restaurant over de verdeling van de gezamenlijke spullen. De caravan blijkt de inzet van de avond. Een inzet waarbij gemanipuleerd wordt en alles op alles gezet om ‘hem’ te behouden. Naarmate de avond vordert wordt de situatie pijnlijker, de wanhoop groter en het personeel steeds dunner gezaaid.

28 zondag 14.00 uur jeugd € 11,00

KEETJE CLOWN Cees Brandt (4+)

Een vrolijke circusvoorstelling van Cees Brandt

Een grote hutkoffer staat op het toneel. De koffer schijnt te leven. Soms gaat er een luikje open en dicht. Een man wordt nieuwsgierig naar de koffer en probeert ‘m te openen. De koffer rookt, trilt en schudt alsof hij gaat ontploffen. Ineens rolt er een poster uit de koffer met daarop een oude clown: Keetje Clown.

24


MEI 2 donderdag 20.30 uur toneel € 16,00

BENT

Theater na de Dam regie Gerardjan Rijnders

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog wordt de homoseksuele Max door de politie opgepakt en op transport gezet naar concentratiekamp Dachau. Daar maakt hij kennis met medegevangene Horst en ontluikt er tussen beiden - in het grootste geheim een passionele liefde. BENT is een universele getuigenis over de kracht van liefde en haar magische eigenschap om middenin de hel toch een hemel te creëren.

Live on stage: LEF

3 vrijdag 4 zaterdag LEF 20.30 uur theater € 12,00 en € 8,00 (studenten)

De theatergroep van de afdeling Engels aan de Universiteit Leiden. LEF brengt twee Engelse stukken per jaar op de planken. De stukken variëren van klassiek werk van Shakespeare tot modern drama van Bernard Shaw.

29 woensdag 20.30 uur theater € 14,50

Het beloofde feest Ilay den Boer

Ilay den Boer won de BNG Nieuwe Theatermakersprijs 2011. Met het prijzengeld maakt hij dit zesde deel van zijn succesvolle serie Het beloofde feest. De familie van Ilay komt op zijn bruiloft bijeen. Een feest waarin de belofte van geluk en vrede uitkomen. Het publiek maakt eindelijk kennis met Ilay zelf, via een ontmoeting met alle familieleden uit de voorgaande voorstellingen. Het beloofde feest is eindelijk in zicht!

25


d0 11 april: PASSIONE IN DUE | EMIO GRECO | PC

26


JUNI 1 zaterdag 13.00 – 18.00 en 19.00 uur theater

Open dag

Jeugdtheaterschool Leiden e.o.

Tijdens de open dag van de Jeugdtheaterschool Leiden e.o. kunnen kinderen kennismaken met het gevarieerde lesaanbod. Er zijn gratis proeflessen toneel, musical, theater en cabaret. Wat kinderen en jongeren leren op de Jeugdtheaterschool is ’s avonds te zien tijdens de voorstellingen van de lesgroepen Theater en Cabaret.

6 donderdag 7 vrijdag 8 zaterdag dans

ALICE IN DANSWONDERLAND BplusCdans

Een spetterende dansvoorstelling verzorgd door de dans en theaterafdeling van BplusC, bibliotheek en centrum voor kunst en cultuur Leiden en omgeving. Alle leerlingen, van jong tot oud, van beginner tot gevorderd, krijgen de kans om in theater Ins Blau op het podium te staan als een echte artiest. Kijk voor meer informatie over kaartverkoop en aanvangstijden op de website.

Theater Ins Blau stimuleert en begeleidt jonge makers. Op de foto: Video me van Floor van Leeuwen.

27


SERVICE Blijf op de hoogte! Theater Ins Blau heeft verschillende manieren om je op de hoogte te houden. De website is een bron van informatie, maar je kunt er ook voor kiezen om persoonlijk mail te ontvangen. Schrijf je voor deze digitale nieuwsbrief in via de website. Naast deze uitgebreide seizoenbrochure komen er in november en februari kwartaalflyers met de laatste ontwikkelingen uit. Dagkassa Kaarten voor de voorstellingen in Theater Ins Blau koop je bij Stadspodia Leiden. Dit kan via de website Ên aan de dagkassa in de Leidse Schouwburg: Oude Vest 43 2312 XS Leiden 0900–900 1705 (25 ct pm) Openingstijden dagkassa, tevens telefonisch reserveren: maandag t/m zaterdag: 16.00-19.00 uur. Avondkassa Theater Ins Blau Voor een voorstelling in Theater Ins Blau is de avondkassa aan de Haagweg geopend vanaf 60 minuten voor aanvang. De avondkassa is vanaf dat moment telefonisch bereikbaar via: (071) 5141780. Foyer Theater Ins Blau beschikt over een foyer waar je voor aanvang en na afloop van de voorstelling een drankje kunt drinken. Roken is in Theater Ins Blau niet toegestaan. De foyer is geopend vanaf 60 minuten voor aanvang. Aanvang voorstellingen De voorstellingen voor volwassenen in Theater Ins Blau beginnen in de regel om 20.30 uur en de jeugdvoorstellingen om 14.00 uur. Let op! Aanvangstijden kunnen afwijken, controleer daarom altijd even de website of de speellijst van de desbetreffende voorstelling. Vrije plaatskeuze De zitplaatsen in Theater Ins Blau zijn ongeplaceerd. Het voordeel van een vlakkevloertheater is dat je op alle plekken goed zicht hebt. Na aanvang van de voorstelling is toegang tot de zaal niet meer mogelijk! E-ticketing Stadspodia Leiden introduceert met ingang van seizoen 2012|2013 e-tickets. Als je online kaarten koopt met iDEAL of creditcard ontvang je het entreebewijs als e-ticket via de e-mail. Een e-ticket is een elektronisch ticket met een barcode die naar het door jou opgegeven e-mailadres wordt gestuurd op het moment dat jouw bestelling is verwerkt. De e-tickets print je uit en neem je mee naar het theater. Daar wordt de barcode gescand, waarna je toegang hebt tot de voorstelling.

28


SERVICE Betalen Aan de dagkassa en de avondkassa van Theater Ins Blau kun je contant betalen, met pinpas of creditcard, Podiumcadeaukaart, Stadspodia Leiden waardebonnen of de Cultuurkaart. Coupures groter dan € 100,- worden niet aangenomen. De kosten voor het gebruik van creditcard, zowel aan de kassa als via internet, bedragen € 2,50 per transactie. Bij de kassa’s is de Podiumcadeaukaart verkrijgbaar. Deze kaart is inwisselbaar bij alle theaters en concertzalen in Nederland én onbeperkt geldig. Kaarten ruilen|verloren Betaalde toegangsbewijzen kunnen tot 2 werkdagen voor de voorstelling of het concert worden geretourneerd (max. 8 kaarten). Je krijgt hiervoor een waardebon die ingeleverd kan worden voor bij producties van Stadspodia Leiden. Deze bon is tot een jaar na datum van uitgifte geldig. Voor deze service betaal je € 2,50 per teruggebrachte kaart. Gemaakte reserveringskosten worden niet geretourneerd. Leeftijdsindicatie Bij jeugdvoorstellingen staan leeftijdsindicaties. Je wordt aangeraden deze strikt te hanteren. Een voorstelling voor 8 jaar en ouder is echt bedoeld voor kinderen van die leeftijd. Kinderen die te jong zijn, kunnen de voorstelling vaak niet goed volgen of vinden het te spannend. Reductie CJP De CJP-pas geeft recht op € 2,50 korting. Theater Ins Blau accepteert de Cultuurkaart als betaalmiddel voor iedere voorstelling. Lastminute studenten Voor bijna alle voorstellingen en concerten geldt, op vertoon van een geldige collegekaart, de lastminute prijs van € 10,- voor studenten, indien je de kaarten op de dag van de voorstelling koopt aan de kassa. Kortingspassen moeten bij controle getoond worden. Rolstoelgebruikers Theater Ins Blau is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Neem contact op met de afdeling kaartverkoop, indien je gebruik wilt maken van een rolstoelplaats. Audiohulp voor slechthorenden Theater Ins Blau beschikt over een hulpsysteem voor slechthorenden. Indien je van deze kostenloze service gebruik wenst te maken, kun je dit kenbaar maken op de avond van je bezoek bij de garderobe.

29


Bijgeboekt in de Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal Leiden DI 25|09 Sluysmans en van 20.15 uur Murder Ballads Leidse Schouwburg

Warmerdam

 tekst & regie Michel Sluysmans en Vincent van Warmerdam spel Peter Blok, Lottie Hellingman, Viktor Griffioen, Theo Sieben en Cato van Dijck Wat doodeenvoudig begint als het optreden van een folkbandje eindigt in het hoofd van een ter dood veroordeelde. Een topcast van muzikanten en acteurs vervlecht liederen over de dood met verhalen over de liefde. Immers; er is geen moord die niet voortkomt uit liefde, of het gebrek daaraan. Murder Ballads is een beeldende muziektheatervoorstelling die vertelt over gewone mensen, met gewone levens. Althans, zo lijkt het.

ZA 17|11 Joop Visser en Jessica 20.15 uur De laatste ronde Leidse Schouwburg

van Noord

Van de legendarische Jaap Fischer tot Joop Visser en van Joop Visser tot Joop Visser met Jessica van Noord. Visser heeft allerlei facetten van het maatschappelijke en dichterlijke leven geschetst en gevat in muzikale teksten. Elke voorstelling wordt ter plekke gemaakt, afhankelijk van plaats, tijd en hilariteit en aangevuld met (Leidse!) verzoeknummers. De laatste ronde, omdat ze na 10 jaar hebben besloten te stoppen. Ze hebben hun doel bereikt. Voor de kenners een ‘must’, voor de onwetenden een laatste kans! DO 29|11 Theatergroep Carver 20.15 uur Café Lehmitz Leidse Schouwburg  spel Beppie Melissen, Leny Breederveld, René Groothof en René van ’t Hof regie Mirjam Koen In 1991 brak Theatergroep Carver door met Café Lehmitz. De voorstelling won de VSCD Mimeprijs en de Dommelsch Theaterprijs (de prijs voor de meest belangwekkende voorstelling van het seizoen). Café Lehmitz werd al snel een ijkpunt in het Nederlandse theaterlandschap, waar vaak naar teruggegrepen en verwezen wordt. Nu, 21 jaar later, neemt Carver deze voorstelling in reprise, met vrijwel het hele oorspronkelijke team, zowel voor als achter de schermen.


VR 25|01 Marjolein Meijers 20.15 uur Niemands meisje Stadsgehoorzaal Leiden, Aalmarktzaal  tekst en regie Daphne de Bruin met Marjolein Meijers, Walter Kuipers en Onno Kuipers

 ankroet, platzak en finaal aan de grond: zo laat Niemands B Meisje, de nieuwste muziektheatershow van Marjolein ‘Berini’ Meijers en haar muzikanten, zich het best omschrijven. Inktzwarte satire en swingende muziek komen samen in een show die zwaar in het rood begint, maar eindigt met een positief saldo. Met haar muzikale talent en de skills van een rascomédienne brengt Marjolein een theatershow vol heartbreakers en tearjerkers, daarbij muzikaal ondersteund door Walter en Onno Kuipers.

ZA 23|03 Jan Rot 20.15 uur De grote Jan Rot Show Stadsgehoorzaal Leiden, Aalmarktzaal In De grote Jan Rot Show staat Jan Rot lekker in zijn eentje op het podium met piano en gitaar en laat hij het publiek in twee keer 50 minuten alle hoeken van zijn muziekkamer zien. Hij stuift door zijn carrière, van zijn debuut als stersopraan bij de Zandvoortse Zangertjes, zijn tijd als Hollandse rocker, zijn hit met Doe Maar! De musical, tot zijn klassieke avonturen en de meest recente filmpjes op YouTube. Jan Rot live is een unieke ervaring: “ijzersterk... intens... ontspannen...” (Telegraaf)

DO 18|04 Conny Janssen 20.15 uur ZOUT Leidse Schouwburg

Danst

choreografie Conny Janssen muziek Anne Soldaat

Uitverkochte theaterzalen, lovende recensies, een nominatie voor de Zwaan voor beste dansproductie seizoen 2010-2011 en door het publiek genomineerd voor de Danspublieksprijs 2012! ZOUT is een echte Conny Janssen: stoer, theatraal, puur en voorzien van een ijzersterk toneelbeeld en uitstekende live muziek. Het is een voorstelling die prikkelt, schuurt en iets teweegbrengt.


Een greep uit het theateren concertaanbod 2012|2013

WO 10|10

Jack Wouterse | SLAAF

n

Leidse Schouwburg

VR 12|10 Janne Schra | De nieuwe... Janne Schra

n

Stadsgehoorzaal Leiden, Grote Zaal

DI 06|11 Theater Zuidpool i.s.m. NT Gent | Faust ofte Krakeling beneden de Louteringsberg Leidse Schouwburg ZO 18|11

Jan Jaap van der Wal | Benefiet voor Duchenne-onderzoek Leiden, Aalmarktzaal

DI 20|11

THIS is ISH | ISH – no boundaries in movement

DI 11|12

Nachtgasten

WO 12|12

Noord Nederlands Toneel | Don Juan

WO 06|02

Het Zuidelijk Toneel | Peer Gynt

VR 08|02

Toneelschap Beumer & Drost | Padvinders (8+)

ZA 09|03

De Voortzetting van Art&Pro | Yes, Prime Minister

VR 15|03

Mondo Leone | Gratis Rijkdom

DO 28|03

Orkater | 237 redenen voor sex

VR 12|04

Introdans Ensemble voor de Jeugd | Bont en Blauw (6+)

ZA 13|04

Noord Nederlands Toneel | Misdaad & Straf

WO 17|04

Van der Laan & Woe | Buutvrij

WO 01|05

Scapino Ballet | Le Chat Noir

WO 15|05

Nachtgasten

Kijk voor meer voorstellingen en concerten op:

n

n

n

n

Stadsgehoorzaal

Leidse Schouwburg

Leidse Schouwburg

n

Leidse Schouwburg

Leidse Schouwburg n

Leidse Schouwburg n

Leidse Schouwburg

Stadsgehoorzaal Leiden, Aalmarktzaal

n

n

n

n

n

Leidse Schouwburg

n

n

Leidse Schouwburg

Leidse Schouwburg

Leidse Schouwburg

Leidse Schouwburg

Leidse Schouwburg

S TA D S P O D I A . N L

n

Theater Ins Blau seizoensbrochure 12-13  

Theater Ins Blau is een compact theater en een creatieve broedplaats in het centrum van Leiden. Het vlakkevloertheater, met 200 stoelen, bie...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you