Page 1

MAJ 2014 OSKARSHAMN

Happenings VAD HÄNDER I OSKARSHAMN?

FIKA UTANFÖR STADEN VI LISTAR GULDKORNEN

BRITISH CLASSIC CARS

SÄTTER KRISTDALA PÅ KARTAN

OKG PRESENTERAR

Årets granne RECEPT

RESA

TÄVLINGAR

2014

FÖRETAGSNYTT

LOKALT


Vi söker...

04

...efter en skribent som vill vara med och hjälpa våra annonsörer och kunder med att producera skarpa och säljande texter för såväl tryckt media som för digitala och sociala medier. För rätt person och om intressen finns, står jobbet som Chefredaktör nära till hands. Vi har högt uppsatta mål och förutom att producera StadsMagasinet Oskarshamn satsar vi nu hårt på andra magasin och produkter.

20

Vi sitter i centrala lokaler i Oskarshamn och söker en hel- eller deltid. Du som på annat sätt vill samarbeta med oss är också välkommen att höra av dig.

35

Är det Du eller känner du någon som skulle vara passande för detta? Hör av dig med en ansökan till jobb@stadsmagasinet.se eller ring 0491-154 00. Läs mer om tjänsten på stadsmagasinet.se/oskarshamn Vi ser fram emot att höra från dig!

19

Redaktionen Tobias Knutsson: VD, Ansvarig utgivare, Chefredaktör tobias@stadsmagasinet.se Alexander Carlsson: Försäljningschef, Redaktör alexander.carlsson@stadsmagasinet.se Maria Roth: Skribent maria.roth@stadsmagasinet.se Robin Jäderup: Grafisk formgivare, Omslagsfoto robin@stadsmagasinet.se Adress: Köpmangatan 4 572 30 Oskarshamn Telefon: 0491-154 00 E-post: info@stadsmagasinet.se Webb: www.stadsmagasinet.se Repro: StadsMagasinet Tryck: V-TAB Vimmerby

08 Årets Granne Vid Oskarsgalan i mars belönades Ulf och Elsie Ljunggren med utmärkelsen Årets granne, för engagemanget i Fallebo Gård och för hjälpresorna till Estland. Sida 4-5

Länsförsäkringar Kristin Ekermark Tällström är ny i rollen som marknadsområdeschef på Länsförsäkringar i Oskarshamn och vill nu sätta den lokala banken på kartan. Sida 25

Vill du annonsera i

Samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns nya stadsdel vid vattnet fortsätter att planeras och utredas. Sida 8

Resereportage Följ med oskarshamnstjejen Emily Rubin till Hawaii. Shopping i mängder, amerikansk mat och häftiga utflykter! Sida 35

Hör av dig till oss 0491 - 154 00 alt. till Alexander Carlsson, 076 175 70 00

Döderhults profilprodukter De är experter på tryck, reklam och profileringsprodukter. De brinner för att hjälpa sina kunder, stora som små, och skulle aldrig låta en kund lämna butiken missnöjd. Sida 20-21

Mat & Dryck Per Ehrlund tipsar om den perfekta grillade maten för vårens och sommarens alla utflykter. Dessutom en spalt med Henrik på Fingerkroken Sida 36-37

StadsMagasinet? annonsera@stadsmagasinet.se

2 | StadsMagasinet.se


ÖPPET ALLA DAGAR TILL 21

Få ut mer av lunchrasten

I vår nya salladsbar från Picadeli kan du själv plocka ihop din lunch eller middag - Checka sedan ut i en av våra självbetjäningskassor* (* Du behöver inte vara medlem)

Snabbt, nyttigt och gott!

Sallad på ditt sätt!

StadsMagasinet.se | 3


Årets gr ann

e

Ulf och Elsie Ljunggren är årets pristagare av Årets granne Text: Maria Roth & Alexander Carlsson Foto: Robin Jäderup

Goda grannar i Oskarshamn, Estland och hela världen Ulf och Elsie Ljunggren är två starka eldsjälar som inte bara är goda grannar i Oskarshamn, utan även goda grannar till våra estniska vänner på andra sidan Östersjön. Vid Oskarsgalan i mars belönades paret med utmärkelsen Årets granne, för engagemanget i Fallebo gård och inte minst för hjälpresorna till Estland. Nu har det gått några veckor sedan Oskarsgalan och ni har hunnit smälta detta - hur känns det nu? Många påpekar detta och gratulerar, även personer vi inte känner. Vi är mycket tacksamma och hedrade över utmärkelsen. Vad tänkte ni när ni fick höra att er granne Hans Bolling hade nominerat er? Oj då, tänkte vi. Vad gör vi som är så speciellt? Man blir såklart väldigt glad och tacksam och vi ser det som ett gott betyg. Hans själv gör ett jättebra och fint jobb och förtjänar tillsammans med föreningen Magasinets vänner själva att bli nominerade. Hur skulle ni beskriva Fallebo gård? Vi bor på en fantasisk plats med väldigt god, trevlig och öppen stämning. Vi är fyra hushåll med mycket trevliga människor. Tack Bolling, Roth och Walder för att ni finns! Sedan finns det en duktig förening, Magasinets vänner, som sköter och håller ordning på djuren, de andra

4 | StadsMagasinet.se

fritidshusen och landskapet däromkring. Vilket fantastiskt jobb! Varför tror ni att just ni vann priset Årets granne? Vi fick höra att vi är bra grannar både på hemmaplan och till Estland, så jag tror det var kombinationen av Elsies jobb här på gården och mitt engagemang i Estland. Jag är så glad att även Elsies arbete lyfts fram för det är tack vare henne som jag har kunnat åka till Estland. Hur har dagarna på gården sett ut för dig under alla år, Elsie? Jag har jobbat som dagbarnvårdare i 13 år. Tänk vilket ställe Fallebo gård är för dagbarn att växa upp på! Här kan man gå den dagliga rundan och titta till kaninerna, kycklingarna, lammungarna, hästarna och inte minst grisen Pelle. Jag visste att jag fick Shalom på köpet när vi gifte oss, men det ger mig också utrymme att göra annat. Jag och Ulf tänker lika, men lever olika och det gör att vi trivs så bra ihop. Vad fick dig Ulf att börja engagera dig för Shalom och ert Estlandsprojekt? Mina föräldrar tog hand om alkoholister när jag var i 10-årsåldern, så jag har nog fått med mig det från modersmjölken. Även Elsies föräldrar tog hand om barn som hade det svårt och vi har alltid känt att vi vill fortsätta hjälpa folk.

Berätta om din första resa till Estland! Vi åkte första gången med missionsbåten Shalom till Estland 1990, då Torsten Karlsson initierade Pärnu som Oskarshamns vänort i Estland. Det var en upplevelse att glida in i Rigabukten och bli bordad av en rysk patrullbåt och fyra k-pistbeväpnade män som kom upp på fördäcket. Vi var första västerländska båt i Pärnu hamn på 50 år. Vi fick väldigt många vänner där och har skickat många hjälp- sändningar till Estland sedan dess. Hur ser ditt engagemang i projektet ut i dag? Vi skickar 15-20 långtradare med hjälpsändningar till Estland varje år och jag vill passa på att tacka alla oskarshamnare för stödet våra estniska vänner får när ni lämnar in grejer till Shalom second hand. Sedan 2009 har vi varje år åkt över till Estland med Industriprogrammet på Oscarsgymnasiet och byggt uteleksaker som gungor, klätterställningar och karuseller för barn i socialt utsatta områden. Vi har nu också åkt över med över 100 cyklar i två resor med Introduktionsprogrammet.


Du jobbar som lärare på Oscarsgymnasiet, vad tycker dina elever om engagemanget? Det är motiverande för eleverna att svetsa saker som de kan ge bort istället för att svetsa och sedan slänga. De får hjälpa till och se värdet av det. Engagemanget från eleverna är oerhört. De ber om att få jobba över för att bli färdiga med sina produkter och jag tror det är en stor win-win-situation. Socialt utsatta barn som kanske inte har mat för dagen får en lekpark att ha roligt i eller en cykel att cykla på.

Har du något särskilt minne från någon Estlandsresa? Mitt starkaste minne från Estland är faktiskt från den första resan när de grät av hopp och glädje när vi kom dit. Ett annat minne är från våra tidiga elevresor. En svensk pojke i 17-årsåldern samtalar med en högstadieelev från Estland om vad de gör på fritiden. “Jag spelar dator och kör motorcross” säger oskarshamnseleven. “Jag odlar potatis och tomater så att vi får något att äta” säger estlandseleven. För våra elever är det stort att göra något på riktigt som barn blir mycket glada över.

Hur länge kommer ni fortsätta med detta? Det är många aspekter som spelar roll. I dagsläget ser jag inget slut, men vi är i stort behov av företag som sponsrar. Hittills har vi har fått ett fantastiskt stöd av företag, föreningar och kommunala inrättningar till dessa resor. Hur upplever ni utmärkelsen Årets granne och OKG som delar ut det? Det är ett speciellt pris på bara positiva vis. Alla kan få det och det är trevligt. Det är också väldigt hedrande att ett så stort företag som OKG delar ut det och de sköter det jättebra.

Motivering “Ulf och Elsie Ljunggren har genom sina resor till Estland visat att när nöden är som störst är hjälpen som närmast. Med samma självklarhet som medmänniskor hjälper en gra nne på hemmaplan, har Ulf åkt över med elever från Oscarsgymnasiet och byggmaterial för att bland annat bygga lekplatser åt dem som inte har sam ma möjligheter som oss . Ulf och Elsie är därför int bara våra goda grannar, e deras omtanke har gett utt rycket även en vidare betydelse för våra grann ar på andra sidan Östers jön.”

Emmy Davidsson, ko

mmunikatör på OKG

Vem kan få utmärkelsen Årets granne?

- Vi lever i ett hårt samhälle och det behövs eldsjälar som gör det till en mjukare plats att bo på. Goda relationer gör att vi håller samman och är en grogrund för framsteg inom alla nivåer i samhället. OKG vill uppmuntra en sådan utveckling och det är därför vi delar ut hederspriset Årets granne, säger Emmy Davidsson, kommunikatör på OKG AB.

Det är du som privatperson som nominerar och hedersutnämningen kan gå till alltifrån en privatperson i Oskarshamns kommun som du tycker ska premieras för sitt engagemang, eller till en förening eller en organisation i Oskarshamns kommun som bidrar till att skapa god atmosfär. En jury på OKG utser därefter en vinnare.

Om du redan nu vet vem som borde få priset nästa år kan du skicka din nominering till info@okg.eon.se.

- Att Elsie och Ulf fick utmärkelsen i år beror på flera anledningar. Vi tyckte att de tog “grannebegreppet” till en helt ny dimension. De är goda grannar både här på hemmaplan men även i ett mer globalt perspektiv. Dessutom är OKG en av sponsorerna bakom resorna till Estland, så vi har fått följa arbetet på nära håll och sett att deras arbete verkligen gör skillnad. Ulf och Elsie är helt klart värdiga pristagare.

Emmy och hennes kollegor kommer även, precis som inför årets gala, finnas på plats på stan i mars 2015 för att ta emot nomineringar. - I år stod vi inne på Flanaden en lördag några veckor innan galan för att samla in oskarshamnarnas röster. Vi märkte att det var lyckat och fick in hela 30 röster bara på några timmar. Där och då insåg nog många att vi alla faktiskt har grannar eller personer i vår närhet som borde uppmärksammas.

Prisutdelande företag

Tidigare vinnare

OKG Aktiebolag är ett företag inom E.ON-koncernen som äger och driver tre av Sveriges kärnkraftsreaktorer, Oskarshamn 1, 2 och 3. Genom att producera tio procent av Sveriges el tillhör OKG en av de stora leverantörerna av baskraft till det nordiska elförsörjningsnätet. OKG är också en av Kalmar läns största arbetsgivare, och genom att vi samarbetar med flera andra företag skapar vi ännu fler arbetstillfällen.

2013 Röda korset i Kristdalas frivilliggrupp 2012 Georg och Christine Klein, Norra vägen 2011 Annette och Peter Bengtsson, Mysingsövägen 2010 Bråbygdens föräldrakooperativ 2009 Misterhultsföretagen

Text: Maria Roth Foto: Candice Lee Olin

Utmärkelsen Årets granne delas varje år ut av OKG i samband med Oskarsgalan. Hedersutnämnelsen delas ut för att belysa de insatser som har skapat goda relationer, både i arbetslivet och i det övriga livet.

StadsMagasinet.se | 5


Hamnens Dag Söndag 1 juni kl 10:00 - 15:00

Varmt välkommen till Hamnens Dag! Oskarshamns Hamn visar i samarbete med Kustbevakningen/KBV upp den nya anläggningen som är Sveriges mest moderna anläggning för kustbevakning. Sveriges största hamnsaneringsprojekt – guidade turer med buss, samt fiskedamm för barnen. De som vill får möjlighet att kliva ombord på bogserbåten Herbert och KBVs nya fartyg KBV 033 och se hamnens maskin/kranpark. Eller varför inte blicka ut över Oskarshamn från kranens hisnande höjder?

Under dagen medverkar följande samarbetspartners: S/S Nalle, Båt- och maskinmuseet, Robotbåt 142 Ystad, SSRS/Sjöräddningen, Sjöfartsverkets lotsbåt, Attraktiva Oskarshamn, Latitud 57 och Motorbåtsklubben. Fri entré På Seglarhyllan.. ..kan man fika till subventionerat pris mellan 10:00-15:00. På Badholmen.. …en god hamnlunch till specialpris. För mer information: Claes Molldén, Oskarshamns Hamn AB, tel. 0491-872 05, claes.mollden@port.oskarshamn.se


Vad händer?

Boxningsgala i Parken 10 maj Det är dukat för krogboxning när Oskarshamns Boxningsklubb och Parken Oskarshamn den 10 maj bjuder in till en boxningsgala. - Att arrangera galor i sporthallar blir lite opersonligt. För att få rätt stämning och inramning krävs att man tar steget in på ”krogen”, säger Carl Jörneklint från Oskarshamns Boxningsklubb. Räkna med förstklassig mat och dryck, spotlights, Dj, högklassig boxning och ett förmodat drag av den högre kalibern. Inträdet kostar 150 kronor och biljetter finns att köpa på Parken Oskarshamn. Internationell happening 11 maj Kören Ladies Only bjuder den 11 maj kl 16.00 - 19.00 in till en mångkulturell föreställning i samarbete med andra aktörer inom stadens kultur- och samhällsliv. Afghanska föreningen, Döderhultsvikgillet, Gamla Oskarshamn och Ung Aktiv är några av aktörerna som deltar. Räkna med en härlig blandning av sång, dans, musik, mat och utställningar. Inträdet kostar 50 kronor för vuxna, gratis för barn och skolungdom.

Turista hemma 18 maj Nu är Turista hemma tillbaka efter ett par års uppehåll! Söndagen den 18 maj är dagen då besöksmål och verksamheter kostnadsfritt välkomnar och öppnar upp för besökare att utforska sin egen hemkommun. - En perfekt dag för dig som vill upptäcka nya smultronställen eller återupptäcka gamla guldkorn. Vi har märkt att både invånare och besöksmålen har saknat den där här dagen, så vi hoppas att många tar chansen den 18 maj, säger Marika Bergsten, turistinformatör på Attraktiva Oskarshamn. Läs mer på oskarshamn.com/turistahemma.

Hamnens dag är en viktig tradition för Oskarshamnarna Är du också nyfiken på hur hamnen ser ut bakom grindarna? Passa då på att besöka Hamnens dag den 1 juni. Häng med på guidade turer, kliv ombord på bogserbåten Herbert, se hamnens maskin- och kranpark eller njut av vackra Oskarshamn från kranens hisnande höjder. - Hamnens dag har blivit en fin tradition i Oskarshamn. Jag har inte bott här så länge men jag har förstått att hamnen är väldigt viktig för oskarshamnarna, det hörs ju inte minst på ortnamnet. Det känns kul att vi åtminstone en gång om året kan öppna upp för allmänheten, säger Anders Jonsson, vd på Oskarshamns Hamn AB.

Syftet med Hamnens dag är att visa upp hamnen och att alla som verkar i hamnen ska få möjlighet att visa upp sina verksamheter. Under dagen pågår många aktiviteter i hamnområdet. Oskarshamns kommun kommer till exempel berätta om Sveriges största hamnsaneringsprojekt och Kustbevakningen kommer visa sina lokaler och fartyg. - Det kommer vara guidade turer med buss för de som är intresserade av hamnområdet och vad som händer bakom grindarna. Vi kommer visa upp vår kranoch maskinpark och för den som gillar höjder finns det möjlighet att blicka ut över Oskarshamns från en av våra kranar. Båtar och fartyg är såklart en stor del av Hamnens dag och som besökare har du möjlighet att gå ombord på flera av dem, bland annat bogserbåten Herbert och Kustbevakningens nya fartyg KBV 033. Dessutom kommer Flottan på besök med ett krigsfartyg som man också kan gå ombord på. Text: Maria Roth Foto: Oskarshamns Hamn

Oskarshamns egna stadsmarknad mitt i centrum Snart är det dags för Oskarshamns egna stadsmarknad mitt i centrum. Tolvskillingsmarken den 24 maj blir en riktig folkfest med artister i toppklass, hisnande karuseller och sockervadd i överflöd. En fin tradition och ett ypperligt tillfälle att njuta av vår vackra stad. I år innehåller programmet flera spännande nyheter. - I år kommer det finnas ett 50-tal knallar, vilket är dubbelt så många som i fjol. En nyhet för i år är också att vi kommer arrangera talangtävlingen Stjärnskott. Dessutom får vi besök av självaste Anton Ewald som kommer spela några av sina låtar. Därefter kommer han även signera skivor, berättar Emil Wilhelmsson, centrumledare på Attraktiva Oskars- hamn.

folket i Melodifestivalen 2013 med låten Begging. Närmast såg vi honom i årets Melodifestivalen där han tog sig hela vägen till finalen med låten Natural. - Flera lokala band kommer uppträda under dagen, bland annat Oskarshamn Concert Band. Självklart kommer det i vanlig ordning även finnas ett tivoli med sockervadd och allt annat som hör tivolin till, säger Emil. Tolvskillingsmarken är helt gratis, så varför inte passa på att istället göra några riktiga superklipp hos knallarna eller i butikerna som givetvis kommer hålla öppet med bra erbjudanden. Text: Maria Roth

Anton Ewald slog igenom på riktigt när han bara 19 år gammal charmade svenska StadsMagasinet.se | 7


Samråd om Inre hamnen i höst Så här ser förslaget för Brädholmen ut. Oskarshamns nya stadsdel vid vattnet fortsätter att planeras och utredas för fullt på samhällsbyggnadskontoret. Ännu återstår mycket arbete för att möjliggöra den nya stadsdelen, men målet om att kunna samråda ett planprogram över hela området under hösten kvarstår. - I ett planprogram åskådliggör vi hela den tänkta utformningen, visar att det fungerar utifrån buller, trafik, järnväg och andra riskfaktorer, säger planarkitekt Erik Hjertqvist. Vi redovisar också vad som krävs för att verkligställa planerna, t ex hur man behöver flytta eller ändra på en del befintliga verksamheter eller markanvändningar. Tanken är helt enkelt att planprogrammet ska bli ett sammanhållande dokument som redovisar allt kring den nya stadsdelen. Under hösten ska det finnas tillfällighet att tycka till och lämna synpunkter på programmet. - Vi hoppas på stort engagemang bland Oskarshamnarna. Inre hamnen-projektet syftar till att få stadens möte med havet till en vital och rik plats - en given plats i Oskarshamnarnas och besökarnas vardagliga stadsliv, säger Erik.

Dessutom behöver vi få igång bostadsbyggandet och Inre hamnen anses vara intressant plats att investera i. För att få det så bra som möjligt är invånarnas tankar och synpunkter viktiga, fortsätter han. I den fortsatta planeringen för Brädholmen, Skeppsbron och Badholmen har kommunen beslutat att Nyréns Arkitektkontors förslag ska utgöra grunden. Utformningen kommer med all sannolikhet att fortsätta utvecklas under planeringens gång och ser förmodligen annorlunda ut på en hel del områden till hösten. Drygt 200 bostäder plus lokaler för olika verksamheter rymmer förslaget. Kvarteren är medvetet mycket variationsrika och inrymmer en önskvärd brokighet i sin blandning med olika höjder, arkitektur och bostadstyper – allt för att få en spännande och positiv upplevelse i gaturummet. Förslaget innehåller en rad förbättringar för stadens offentliga liv, inte minst i form av Skeppsbrokajen och det nya Hamntorget – Inre hamnens nya hjärta.

I hjärtat av Inre hamnen ser vi Ham ntorget – ett torg med många målpunkter och aktivitet er.

Notera också att gästhamnen fått ett nytt läge vid Skeppsbrokajen, att Badholmen har berikats med ytterligare en bro samt att Skeppsbron fått en ny sträckning och i större utsträckning är en stadsgata med mindre trafik och lägre hastigheter. Se hela förslaget och hör arkitekterna berätta om det på www.oskarshamn.com/inrehamnen. Arbete pågår också med att utveckla norra Inre hamnen. Där utgör Mandaworks/Adepts/Hospers/WSP:s förslag grunden för det fortsatta arbetet.

Torget erbjuder många målpunkter. En plats för aktivitet, avkoppling, lek, glädje och sorg. En given plats för det vardagliga stadslivet.

g förlängning in 1. Hamngatan blir en naturli av olika verki det nya området och kantas Gatan landar a. arn ing samheter i bottenvån et. torg mn Ha på så småningom

Text: Samhällsbyggnadskontoret Bild: Nyréns Arkitektkontor

för Bräd2. Planbild över Nyréns förslag bron. pps Ske och men holmen, Badhol

8 | StadsMagasinet.se


DRIVER´S EDITION. Perfekt för dig. I vår Fabia Driver ´s Edition-modell ingår all utrustning du kan tänkas behöva. Utrymme och körglädje får du på köpet.

SKODA Fabia TSI 86 Drivers Edition Jubileumspris fr 119.900 kr

Bränsleförbrukning blandad körning 4,9l/100 km

Konsumentleasing från 1098:-/mån 30% kontant, 48 mån, 6000 mil

CO 2 från 114 g/km

NYA YETI

FÖR ALLT DU VILL Nu kan vår mest varierande bil ge dig fler möjligheter än någonsin. Oavsett om du drömmer om vidsträckta landskap och utmanande skogsvägar eller om du smidigt vill kunna ta dig runt inne i stan behöver du aldrig känna dig begränsad. SKODA Yeti har allt ifrån den senaste fyrhjulsdriften till automatisk fickparkering. Nu finns den dessutom i två olika utföranden, så att du kan välja exakt det som passar dina behov bäst. .

Välkommen in och provkör!

SKODA Yeti Driver´s Edition 1,4 TSI 122 hk fr.199 900 kr Bränsleförbrukning blandad körning 6,4/100 km CO 2 från 148 g/km

Oskarshamn

Vetlanda

Öppet: Mån-tor 9-18

Södra Fabriksgatan 0491-76 15 35

Verkstadsgatan 2 0383-467 315

fre 9-17 lör 10-13 www.be-ge.nu

Be-Ge Personbilar AB


Smarriga helgutflykter

stress och stadspuls? Vill du äta och dricka gott i en lugn och trivsam miljö, långt ifrån Här listar vi några guldkorn! om. Mysiga caféer och restauranger utanför tätorten finns det gott

Mörtfors Pensionat

Restaurang Torpet

Gesällbageriet

I den lilla idyllen Mörtfors norr om Oskarshamn hittar vi Malin och Helena, som tillsammans driver Mörtfors Pensionat. När maten är lagad från grunden, bakverken är bakade med kärlek och atmosfären ger en ro i själen är det inte konstigt att pensionatet blivit ett av de kanske populäraste utflyktsmålen i länet.

Victor Nilsson har alltid älskat att laga mat och har tidigare drivit restaurang i Åre och jobbat på populära Högmarsö Krog i Stockholms skärgård. Sedan ett år tillbaka är han och sambon Annika Melkersson tillbaka i hemstaden Oskarshamn och driver numera Restaurang Torpet vid Oskarshamns Golfklubb.

- Allt vi gör ska vara genomtänkt och hålla en väldigt hög klass. Vi vill ge våra gäster det där lilla extra som man annars bara får på dyra restauranger. Här kan man äta riktigt bra mat i en avslappnad miljö, säger Malin.

- I samma veva som vi bestämde oss för att flytta tillbaka till Oskarshamn fick vi ett erbjudande om att ta över restaurangen, och det ville vi absolut. Det är en otroligt trevlig miljö här ute vid golfbanan och gräsmattorna är alltid gröna.

När Mia och Mattias Hildung förälskade sig i gården i Figeholm hade de inte en aning om vad som väntade. De upptäckte den lilla bakstugan som tillhörde gården, och bakningen blev snart en passion och ett gemensamt intresse. I dag driver de tillsammans Gesällbageriet och förser figeholmare, oskarshamnare och turister med bullar och bröd bakade i stenugn.

Helena är pensionatens nya kalaskokerska och kommer nu sätta sin egna touch på maten. I år utökas menyn med viltkött från skogarna runt Mörtfors och med det möra jerseyköttet från Wirum Säteri.

Victors passion för mat tar sig uttryck på många sätt. Han lagar all mat från grunden, tar inga genvägar och försöker i möjligaste mån använda sig av närproducerade råvaror. Fantastiska såser och en himmelskt god fiskgryta är några av hans specialiteter. Kan man inte få nog av såserna går det faktiskt att köpa med sig en burk hem.

Mia och Mattias fortsatte att baka på sin fritid och hade en telefonlista på folk som var intresserade av brödet. Sommaren 2009 höll de öppet under sommaren och fler och fler började hitta dit. När hösten kom kände de att det var vemodigt att slå igen, så de fortsatte att ha öppet på lördagarna. Numera jobbar Mia heltid med bageriet.

- Vi vill att det ska smaka lite som mormors mat och att det ska kännas mysigt att komma och äta hos oss, säger Annika.

- I dag bakar vi många olika sorters bröd och bullar i bakstugan. Allt görs från grunden och i så hög utsträckning som möjligt med ekologiska ingredienser. Vårt mest populära bröd är den allra första limpan vi bakade, Figeholmslimpan.

- Helena lagar helt galet god husmanskost! Hon lagar helt fantastiska såser som man vill dricka direkt ur såskannan. Vid hennes första servering applåderade gästerna maten, berättar Malin entusiastiskt. - Jag älskar att laga mat, det är min passion. Jag vill att maten ska kännas rustik, fräsch och äkta. Vi prioriterar lokala producenter för att kunna använda de finaste och mest miljövänliga råvarorna. Förutom den fantastiska maten serverar Malin och Helena även kakor och sötsaker gjorda med kärlek och omsorg. Vad sägs till exempel om härligt gräddig, lokalproducerad glass från Wirum Säteri eller varför inte grädda din egna våffla?

Förutom frukost och lunch erbjuder de även catering, temakvällar, musikunderhållning med mera. - Något som är väldigt populärt och uppskattat är våra matlagningsevent. Då lagar man tillsammans maten man sedan ska äta. Många är väldigt intresserade av mat i dag och det här är ett jättebra sätt att lära sig ännu mer och få tips från en professionell kock.

- Allt började med att vi bakade en limpa efter ett gammalt recept från Mattias mamma, som vi sålde på en julmarknad. Folk blev som tokiga i den där limpan och ville ha mer, säger Mia.

Många som kommer till bageriet passar också på att njuta av en kopp kaffe och ett smarrigt wienerbröd eller en kardemummabulle i den mysiga trädgården eller på bageriets övervåning.

3 Århundraden Café och Antikhandel Affe och Thomas har med sin antikhandel och sitt café lyckats sätta det slumrande Berga på kartan. På helgerna vallfärdar folk dit för att unna sig fantastiska bakverk i den lantliga, personliga och trivsamma miljön. Den där oemotståndligt goda banankolapajen är helt klart värt resan!

10 | StadsMagasinet.se

Text: Maria Roth Foto Mörtfors Pensionat: Erika Stenlund


• BORRNING • SPRÄNGNING

DET

IVA S O PL ET

EX

• HYDRAULISK BERGSPRÄCKNING

G

ETA FÖR

• SÄKERSTÄLLANDE AV BERGYTOR

NYHET!

NU SÄLJER VI ÄVEN TRÄDGÅRDSVÄXTER M. TILLBEHÖR

Till: kalaset Till: sammans

Vart du än ska, res tillsammans med oss. Välkommen ombord!

klt.se | 010 - 21 21 000

BESÖK OSS PÅ FICKSJÖVÄGEN 21

WWW.SODERMANS.SE | TEL: 070-259 57 41 En del av Landstinget i Kalmar län

OPMs markiser ger den bästa lösningen för solskydd, lämpliga för villan, kontoret, butiken och restaurangen. Välkommen in till vår utställning! (Samma lokal som Strandbergs Möbler)

Din lokala tillverkare av solskydd. Adress: OPM / Strandbergs Möbler Åsavägen 41 572 36 Oskarshamn Tel: 0491-761690 Fax: 0491-761699 info@opm-solskydd.se www.opm-solskydd.se

NU INVE

ST E R A R

V I YT T

E FÖR F ERLIGAR

RAMTID

EN

VÄLKOMMEN TILL VÅR

GALAX! DET HÄR ÄR VI BRA PÅ

Broschyrer / Visitkort / Kataloger / Brevpapper / Affischer / Canvastryck / Blanketter / Kalendrar Kuvert / Magasin / Vykort / Korrespondenskort Direktreklam / Pappskyltar och mycket mer! HÄLSA PÅ OSS! Trädgårdsgatan 1, Oskarshamn TELE 0491-894 00 WEBB www.grafiskttryck.se

Ny Xerox digitalpress i samarbete med

12 | StadsMagasinet.se

Docu Ware


Nyheter i korthet

Nytt sommarcafé öppnar i Besväret Charlotte Stenström och Cecilia Behrens startar upp ett trädgårdscafé på Besvärsgatan i sommar. C & C Trädgårdscafé kommer hålla till både i Charlottes trädgård och i ett av husen på Besvärsgatan 10 och de kommer servera kaffe med hembakat. Under hela juli kan du besöka C & C Trädgårdscafé, men de smygstartar med att hålla öppet under Kristi himmelfärdshelgen i slutet av maj. För att få en hint om vad tjejerna kommer bjuda på i sommar rekommenderar vi att spana in Cecilias populära kakblogg: ceccesblogg.se.

Text och foto: Petra Gustafsson

Anders Norén och Mathias Tjäder, nya ägare av Lengyel Group Ibland uppstår möjligheter som man inte kan motstå. För Anders Norén och Mathias Tjäder, tidigare anställda på Lengyel Group AB var steget från att vara anställd till att ta över ägandet av företaget självklart. – Jag känner det här företaget och har varit med och format det, så när möjligheten dök upp kändes det självklart att säga ja, säger Anders Norén som är en av de två nya ägarna på Site Group Sweden AB. För den andra ägaren Mathias Tjäder var valet lika enkelt. – Efter sex år i företaget kom den här chansen perfekt och jag trivs väldigt bra med att jobba med Anders. Anders och Mathias har historiskt varit verksamma inom så skilda områden som Försvarsmakten, bergindustrin och konsultbranschen. – Vi kompletterar varandra på ett spännande sätt och våra bakgrunder gör att vi alltid hittar nya sätt att utvecklas på säger Mathias. Tidigare har företagsnamnet haft stark koppling till den tidigare ägaren. Det nya bolagsnamnet Site Group Sweden AB andas vilka områden vi verkar inom,

Måndagskväll i bigården Döderhultsortens biodlarförening arrangerar varje vecka fram till den 25 augusti Måndagskväll i bigården vid Naturcenter Lilla Hycklinge i Oskarshamn. Mellan klockan 18.00-19.00 får du helt kostnadsfritt en utmärkt chans att lära dig mer om biodling och testa på de löpande arbeten som krävs för att våra bisamhällen ska utvecklas på bästa sätt. Telia renoverar butiken Teliabutiken i Oskarshamn ska få en uppfräschning. Renoveringen har pågått för fullt de senaste veckorna och den 9 maj slår de äntligen upp portarna för sin nya butik. Ny inredning på Café Shalom Café Shalom i Oskarshamn har blivit hemtrevliga och mer personligt. Under påskhelgen byttes en hel del möbler ut och det är numera en äldre, mysigare stil som genomsyrar caféet. Man ser även en modern touch i förvandlingen och det finns till exempel trådlöst internet i hela lokalen. De nya möblerna kommer från second hand-butiker, nätauktioner och loppisar.

vilket är projektplanering, logistik och projektledning inom bygg-, anläggnings- och installationsprojekt. Vi erbjuder tjänster som syftar till att underlätta för projekt och verksamheter att utföra sitt arbete effektivt, detta genom att hålla en god kontroll på kundens arbete, material och utrustning samt genom att hålla ordning på servicebehoven, berättar Anders Norén. Framtiden ser mycket ljus ut. – I dagsläget är vi sex anställda men målet är på sikt att bli ca tio heltidsanställda och lika många till under ”heta” perioder, allt för att skapa långsiktighet och bli mer konkurrenskraftiga, avslutar Mathias Tjäder.

Tillsammans ska de rusta om Bohmans Sju företagare och privatpersoner har gått ihop och köpt upp den 17 800 kvadrat- meter stora tomten vid Bohmans Fanérfabrik norr om hamnen i Oskarshamn. De vill nu utveckla den till ett attraktivt område både för oskarshamnare och turister att vistas i.

- Vi gör det här för Oskarshamn och för oskarshamnarna, säger Håkan Ohlsson, Fastokraten AB, som har utsetts till vd i Bohmans Fastigheter AB. Våra tankar med köpet av fastigheten är att öppna upp den så att flera aktörer kan komma in för att köpa en del, hyra lokaler och garage, bygga bostäder och så vidare, fortsätter han. Bolagets förhoppning är att det ska finnas någon som är intresserad av att bygga bostäder, både bostadsrätter och hyresrätter, bakom kontoret där stålhallarna i dag ligger. Det finns redan nu möjlighet att hyra lokaler för förvaring. - Det finns möjlighet både för företag och privatpersoner att hyra hela eller olika delar av lokaler för tillverkning eller för-

Följande företag och privatpersoner står bakom satsningen och utgör numera Bohmans Fastigheter AB: Fredrik Bladås (Kustbygg), Håkan Ohlsson (Fastokraten), Jonas Lind (Skrotfrag) Magnus Axelsson (Jemek AB), Hans Bolling (Kolberga Plåtslageri), Birger Hellman och Inge Nilsson. varing. Vi erbjuder till exempel förvaring av båtar, bilar, husvagnar och så vidare. Även mindre förråd. Bohmans Fanérfabrik har stått tom sedan 2010 och nu ser Håkan och de andra ägarna fram emot att sätta igång med projektet, som kommer fortskrida successivt under många år framöver. Målet är att utveckla en ny stadsbild med ett unikt läge vid havet. Text: Maria Roth Foto: Tobias Knutsson StadsMagasinet.se | 13


Att göra en service på bilen är precis som att med jämna mellanrum gå till tandläkaren. På så sätt upptäcks

Serva bilen hos någon som kan!

som kontinuerligt behöver uppdateras för att bilen ska fungera korrekt? - AttAttvända sig till en auktoriserad bilgöra en service på bilen är precis verkstad när detjämna är dags för service som att med mellanrum gå har många fördelar, säger Roger Sixtensson, till tandläkaren. På så sätt upptäcks eventuella fel brister iitid, innan Verkstadschef påoch SKOBES Vetlanda. något allvarligt händer. Visste du till

gå- Har till en tekniker som är specialutbildad du fel på ditt öga skulle du troligtvis inom just Dessutom får dutillprata vilja gå tillVolvo. en ögonspecialist och inte direkt med våraDet ”specialistläkare”, en allmänläkare. är samma sak med dvs. bilen. Har du en till exempel en Volvo ska våra personliga servicetekniker. du gå till en tekniker som är specialut-

Vi på Skobes rekommenderar att vända

vara läge att se över bilens pollenfilter om du inte har gjort det i samband med behöver hjälp AC. enman tidigare service. Alla med som ärsin pollenallergiker förstår hur besvärande det kan vara annars. - Man kan inte bara fylla på ny köld-

exempel 15 attåren det finns mjukvaror i din inomenkelt just Volvo. du Vibildad har helt rättDessutom utbildadfår personal De senaste har teknikutvecklingbil som kontinuerligt behöver uppdatprata direkt med våra ”specialistläkare”, på SKOBES rekommenderar att vända kommer det fortsätta läcka ut en i bilarna utvecklats oerhört snabbt. och rätt verktyg, vilket gör att du som ViSjälvklart eras för att bilen ska fungera korrekt? det vill säga våra personliga servicesig till en miljöcertifierad verkstad när köldmedia sommed i sinsin turAC. påverkar miljön kund slipper onödiga extrakostnader tekniker. man behöver hjälp negativt, samt att det inom en ganska samt minimerar risken att få akuta stordator, avsevärt mer avancerad än - Att vända sig till en auktoriserad framtid blir vilja en ytterligare problem med bilen, säger hemdatorn. Men precis som bilverkstad när det är dags förhemdatorn service “ Har du fel på Roger. ditt öga skullesnar du troligtvis gå till kostnad har många säger Tomasunderhåll Stalsbo, kräver bilen fördelar, återkommande en ögonspecialist och inte till en allmänläkare.” servicechef/verkstadschef på SKOBES i form av programuppdateringar föri att ”HAR DU FEL PÅ ÖGAT SKULLE DU TROLIGTVIS Oskarshamn. fungera optimalt samt förebygga framGÅ rätt TILL EN ÖGONSPECIALIST INTE -VILJA Vi har helt enkelt utbildad personal - Man kan inte bara fylla påOCH ny köldmetidaDeproblem. Är de inte uppdaterade och rätt verktyg, vilket TILL senaste 15 åren har teknikutvecklingör att EN du somALLMÄNLÄKARE.” dia utan att felsöka var läckaget finns. kangen deti ibilarna värstautvecklats fall leda oerhört till att bilen snabbt. kund slipper onödiga extrakostnader Självklart kommer det fortsätta läcka ut för kunden problemet stannar och inte går att köra. De flesta bilarna är som en avancerad köldmedia som eftersom i sin tur påverkar miljön inte är samt minimerar risken att få akuta stordator, avsevärt mer avancerad än problem med bilen, säger Tomas. samt att det inom en ganska åtgärdat. Våren verkar ha kommit för att stanna negativt, Menverkstad precis somfår hemdatorn Somhemdatorn. auktoriserad vi fabriks- och det är hög tid att se över din AC för snar framtid blir en ytterligare kostnad kräver bilen återkommande underhåll & pollenfilter kunden eftersom problemet Det är mycket att tänkainte påär när det information om tekniska förbättringar attACden ska fungera bra under vårens för i form av programuppdateringar för att Våren verkar ha kommit för att stanna åtgärdat. handlar om bilar och det är säkerligen somfungera vi uppdaterar din bil med utan och sommarens bilresor. optimalt samt förebygga framtioch det är hög tid att se över din AC för många somatt ärtänka osäkra närdetdet kommer kostnad vid service, fortsätter han. da problem. Är de inte uppdaterade kan - Det är mycket på när att den ska fungera bra under vårens och till underhållet av bilen. Vi på SKOBES Det är viktigt att ha ordning på den det i värsta fall leda till att bilen sommarens bilresor. handlar om bilar och det är säkerligen och inte att köra. som är osäkra det kommer är specialister pånärvåra märken Volvo, På stannar SKOBES är går teknikerna special- biten, särskilt om du har husdjur eller många underhållet av bilen. Vi på SKOBES är kan - Det är viktigt attkänsligare ha ordning på Ford, Renault och Dacia, hos oss utbildade inom de olika bilmärkena och småbarn, de är änden oss vuxna till På SKOBES är teknikerna specialutbiten, särskilt om du har husdjur eller specialister på våra märken Volvo, Ford, är alltid uppdaterade med den senaste och man måste tänka på att det kan bli du som kund känna dig trygg att din bil bildade inom de olika bilmärkena och småbarn, de är känsligare än oss vuxna och Dacia, hos oss kan du som har fått den service och uppdatering av reparationsmetodiken. riktigt varmt i bilen. Det kan dessutom Renault är alltid uppdaterade med den senaste och man måste tänka på att det kan bli kund känna dig trygg att din bil har fått mjukvaror får dinavbil att fungera vara läge att se över bilens pollenreparationsmetodiken. riktigt varmt i bilen. Det kan dessutom den service ochsom uppdatering mjukoptimalt, - Har du fel på ditt öga skulle du troligtvaror som fåravslutar din bil attRoger. fungera optimalt, vis vilja gå till en ögonspecialist och inte med en tidigare service. Alla som är avslutar Tomas. till en allmänläkare. Det är samma sak pollenallergiker förstår hur besvärande med bilen. Har du en t.ex. Volvo ska du det kan vara annars.

GRATIS PRESTANDAKONTROLL AV DIN AC* För dig med Volvo, Renault, Ford eller Dacia

1 års fri assistan s ingår all tid vid originals ervice hos oss **

*Erbjudandet gäller t.o.m. 30/6-14 **Gäller tills då bilen blir 10 år och endast personbilar Volvo, Renault och Dacia.

www.skobes.se OSKARSHAMN Inkörningsvägen 2 Telefon, växel: 0491 - 897 00 14 | StadsMagasinet.se


ICA Kå-Be hallen • ICA Kå-Be hallen Kå-Be hallen • Kå-Be Hallen

Nu finns ICA Matkassen Nu fi nns Vardagar som de borde vara. ICA Matkassen ICA Kå-Be hallen • ICA Kå-Be hallen Kå-Be hallen • Kå-Be Hallen

På jakt efter bostad eller lokal i Oskarshamn? KUSTSTADEN FASTIGHETER AB grundades 1998 och är idag Oskarshamns största privata hyresvärd. En stark lokal förankring, långsiktighet och kontinuerlig tillväxt är ledord i verksamheten. Genom att själv utveckla och förvalta kan vi erbjuda både bostäder och lokaler med god standard.

Laga enkelt middagar förpersoner. 4 personer. Laga enkelt 5middagar middagar Laga enkelt 3-55 för 2-4 Läs mer kabehallen.se Läs merpåpå ICA.se. Läs kabehallen.se

Vardagar som de borde vara. Laga Laga enkelt enkelt 55 middagar middagar för 4 personer. Läs mer på ICA.se. Läs kabehallen.se

LEDIGA LOKALER: Lokal, 350 kvm

Drottninggatan 1 Butikslokal med stor potential i centrala Oskarshamn. Går att dela till två separata lokaler.

Lokal, 495 kvm

Lilla Torget 6

Unik kontorslokal i centrala Oskarshamn. Äldre fastighet med imponerande takhöjd. Hiss finns i fastigheten.

ed För dig m ICA Kort

Vi kör ICA matkassen till din dörr! med För dig ICA Kort

Fixa festen Fixa festen med med en god Vi kör ICA matkassen till din dörr! Deliplanka från KåBe hallen. Exotisk/Grillplanka Fixa festen Fixa festen med med en god Deliplanka från KåBe hallen. Exotisk/Grillplanka

Lokal, 100 kvm

Flanaden 6

Nyrenoverad kontorslokal med bästa läge i centrala Oskarshamn. Fibernät finns i fastigheten.

www.kuststaden.se KUSTSTADEN FASTIGHETER AB Garvaregatan 6, 572 30 Oskarshamn VÄXEL 0491-135 00 UTHYRNING 070-250 10 55 E-POST info@kuststaden.se

eller grillkryddat kött och KåBe hallens erkänt goda potatissallad eller grillkryddat kött och KåBe hallens erkänt goda potatissallad

Välkomna!

Välkomna! Kå-Be hallen Kristinebergs Centrum • Tel. 0491-104 33 Öppet: 9 – 21 alla dagar fr o m 20 juni

Kå-Be hallen

Kristinebergs Centrum • Tel. 0491-104 33 Kristinebergs Centrum Tel.0491-104 33 Öppet: 9 – 21 alla dagar fr o m 20 juni Öppet: 9-21 www.kabehallen.se

StadsMagasinet.se | 15


Jaktbutiken för dig som jagar om natten I Baggetorp, ungefär 25 km norr om Oskarshamn, driver Christer Hansson tillsammans med sin familj den lilla jaktbutiken Smålandjakt. I butiken säljer han alla möjliga jakttillbehör, men vänder sig framförallt till jägare som ägnar sig åt vildsvinsjakt. - Jag har alltid haft ett stort intresse för jakt och nu när vildsvinen har ökat så har det blivit att man ägnar mera tid åt skyddsjakt och åteljakt. Många bönder har problem med just vildsvin som förstör åkrarna och betesmarken. Det har saknats en jaktbutik i Oskarshamnsområdet som säljer digitala nattsikten så därför valde jag att starta den här, berättar Christer som på sin fritid driver butiken hemma på gården i Baggetorp.

Nyheter i korthet

då blir det betydligt svårare att skjuta rätt gris, ja nästan omöjligt. Med nattsikte har man tid att studera vilka grisar som ska skjutas. I butiken säljer Christer även andra typer av jakttillbehör, till exempel värmekikare som används för att söka av stora områden. - Det finns en hel del information om produkterna på min hemsida smalandjakt.se. Text och foto: Maria Roth

Södermans T N G i Fårbo satsar på uteväxter Sprängexperterna Södermans T N G i Fårbo utökar nu sin verksamhet och öppnade den 12 april upp grindarna för försäljning av uteväxter, planteringsjord och diverse planteringstillbehör. Du kan även ta med din kruka eller balja och låta Södermans hjälpa dig att plantera. De erbjuder dessutom hemkörning av planteringsjord. Öppet måndag-fredag 10.00-17.30, lördag-söndag 10.00-13.00.

Att jaga under nattetid är enligt Christer både spännande och intressant men kan också vara väldigt svårt om man inte har rätt utrustning. I jaktbutiken säljer Christer digitala nattsikten som gör att man som jägare blir helt osynlig. -Vildsvin är smarta djur. De har lärt sig att åtelbelysning eller laserlampa är farligt,

Bagageloppis i Oskarshamn i sommar Att sälja saker du inte behöver eller ändå aldrig använder är smart både för plånboken och ur miljösynpunkt. Dessutom är det kul! Retrobloggaren och loppisdrottningen Sara Axtelius hälsar i sommar oskarshamnare, turister och loppisfantaster välkomna på bagageloppis vid Elajohallen. - Då är det bara att packa bilen full med grejer du vill bli av med. Det kan vara leksaker, baddräkter, sommarkläder eller egentligen vad som helst. Ett enkelt, kul och miljösmart sätt att bli av med sakerna du inte längre behöver, säger Sara som arrangerar loppisarna tillsammans med Oskarshamns AIK. Bagageloppisarna arrangeras under tre onsdagar i juli, med start veckan efter Latitud 57. Inträdet är gratis men vill man sälja något kostar det 150 kronor för en enkelplats. Sara rekommenderar att boka

16 | StadsMagasinet.se

i förväg för att vara säker på att få plats. Intresset för loppisar har nämligen ökat rejält i Oskarshamn, inte minst sedan Sara flyttade hem igen för några år sedan. Hon tyckte att Oskarshamn saknade en riktigt bra loppis och startade därför upp vad som kom att bli Smålands största megaloppis. - Jag tror att många gillar den här gemenskapen som loppisar ger, man träffar många nya människor med samma intresse som en själv. Dessutom vill många sticka ut och hitta sin egna stil, och då är loppisar perfekt. Text: Maria Roth Foto: Robin Jäderup

Hamnfestivalen tar form Under fyra dagar i juli månad bjuds det på allt från talangjakt och bingo till barnprogram, tivoli och uppträdanden från en lång rad olika artister. Hamnfestivalen bjuder i vanlig ordning på ett fullspäckat program med artister som Ung Aktiv, Little Lion, Oskar Lindwall, 7 Inch Love, Pointless Sympathy, Sleeping Haze, Annie Hall, Trofast och Semesterorkestern. Missa inte en av Oskarshamns härligaste sommartraditioner på Brädholmen 23-26 juli.

Kebabköket har öppnat Det var i början av april som Kebabköket slog upp portarna på Slottsgatan 17 i Oskarshamn. Kebabköket är en medelhavsinspirerad restaurang med kebab och grillspett som specialiteter. På menyn finns flera olika kebabrätter, grillspett, sallader och vegetariska rätter. Något som är unikt för Kebabköket i Oskarshamn är att du kan kombinera din kebab i princip hur du vill. Välj mellan fläskkött, nötkött eller kyckling och ät kebaben antingen i pitabröd, baguette, tunnbrödsrulle eller med pommes eller bulgur.


p Sweden AB

r Site Grou Lengyel Group AB bli

SITE

VINTERFĂ–RVARING AV BĂ…TAR UPP TILL 6 METERS HĂ–JD

SITE GROUP SWEDEN AB

VINTERFÖRVARING AV BIL, HUSVAGN ELLER BÅT 2,5 X 6 M² FÖRRÅD 12-18M²

ERBJU

DANDE

20 FĂ–R

STA SO

M BOK

2500:-

FĂ–R H

AR

ELA VIN

TERN

erbjuder som Site Group Sweden AB projektplanering, tidigare tjänster inom dning. logistik och projektle berättar vi mer! sü Kontakta oss gärna

0491-768 768 | 070-58 61 632

Site Group Sweden AB | Tel. 0491-141 00

SMART • STARK • TRYGG • TYST

Elmontage i Oskarshamn Norra Fabriksgatan 3 572 30 OSKARSHAMN Tel: 0491-144 00 Fax: 0491-143 00 www.elmontageoskarshamn.se

NIBE HJÄLPER DIG ATT SOVA GOTT! Vür nya bergvärmepump har alla de egenskaper du kan drÜmma om. SMART – En varvtalsstyrd pump som anpassar sig automatiskt till husets effektbehov, resultatet blir ett jämnt inomhusklimat.

INVER TER STYRD*

STARK – Imponerande effektiv och energisnül. TRYGG – Integrerad varmvattenberedare med marknadens bästa ürsvärmefaktor.

FÜr Din elsäkerhets skull

TYST

– Värmepumpen är tystgüende och har utrustats med maximal ljuddämpning.

NIBE F1255 är med sin unika teknik det självklara valet fÜr en tryggare vardag och en god nattsÜmn. Dessutom kan du fjärrstyra den med din smartphone/surfplatta. *Läs mer om den nya tekniken pü www.nibe.se/1255

VI FINNS PĂ… DAMMGATAN 18 I OSKARSHAMN VARDAGAR 07-16 | Ă–VRIGA TIDER ENLIGT Ă–VERENSKOMMELSE

  

   OSKARSHAMN TEL. 0491-189 91 www.ror-kalsson.se

  

   OSKARSHAMN TEL. 0491-189 91 www.ror-kalsson.se

 StadsMagasinet.se | 17


Ladda för framtiden ...

Vare sig du är privatperson och bor i villa, bostadsrätt eller lägenhet. Vare sig du är en stor eller liten företagare, så är vi din elleverantör. Vi har funnits i över hundra år och tänker finnas en lång tid framöver. Nu kan du tanka biogas hos oss! Genom effektiv energianvändning, god service och säker distribution är vi en slagkraftig energipartner som tål jämförelser! El / Fjärrvärme / Bredband / Kabel -TV / Telefoni

+

+

www.oskarshamnenergi.se | Nära dig när du behöver oss!

Filmer i Maj

Sverigepremiärer 30/4 Divergent Brick Mansions 2/5 Enough Said 9/5 Bad Neighbors En Sång från Hjärtat Legend of Hercules 14/5 Godzilla 16/5 Locke 23/5 Grace of Monaco X-Men: Days of Future Past 28/5 Maleficent 30/5 A Million Ways to Die in the West Opera Live from the Met 10/5 Rossini: Askungen

w

biografen .co .saga m ww

18 | StadsMagasinet.se

ÖVRIGT I PARKEN UNDER MAJ: 4 MAJ, KL 18:00 SENIORDANS TILL CEDRIX. 11 MAJ, KL 16-19 LADIES ONLY HAPPENING 16 MAJ, KL 21-01 DANS TILL HIGHLIGHTS


Dröm dig bort från vardagen med en Längtar du efter att kunna drömma dig bort från vardagen genom en biltur till en vacker plats eller för att bara åka en tur i sommarkvällen? Då kanske en klassisk, brittisk bil är något för dig. I Kristdala driver Stefhan Rosén och Flemming Madsen British Classic Cars. De säljer och förmedlar gamla engelska bilar och erbjuder även renovering av bilar i egen verkstad. Hur kom det sig att ni startade British Classic Cars? Det var när Flemming skulle hjälpa mig att laga min bil, som vi upptäckte vårt gemensamma intresse. Sommaren 2011 bestämde vi oss för att satsa på engelska bilar och starta ett företag tillsammans. 2012 invigdes vårt showroom i före detta banken i Kristdala. Vi brinner för det här och tycker det är riktigt roligt. Vi vill göra det möjligt för “vanliga” människor att kunna äga, vårda och köra äldre bilar. Varför just klassiska, brittiska bilar? De äldre bilarna har en charm och en själ som inte finns på samma sätt i de moderna bilarna som tillverkas. I dag ska bilarna ta oss fram och tillbaka från en punkt till en annan på det säkraste, snabbaste och mest miljömedvetna sätt. De passar vårt moderna liv, men för oss som vill drömma oss bort från vardagen för en biltur till en vacker plats eller för att åka en tur i sommarkvällen passar en gammal klassisk bil perfekt.

Hur hamnade företaget i Kristdala? Här kan vi bedriva vår verksamhet till lägre omkostnader vilket både vi och våra kunder tjänar på i det långa loppet. Vi värnar också om de småländska värdena i vårt affärsmannaskap, såsom redlighet, hederlighet och sparsamhet. Är det krångligt att äga en klassisk bil? Många anser att man måste veta allt om sin klassiska bil och kunna meka med den, men så behöver det inte alls vara. Är man kund hos British Classic Cars tar vi väl hand om bilen i form av service och reparationer. Vissa vet kanske inte vart de ska göra av bilen på vintern, men då kan British Classic Cars även erbjuda vinterförvaring till småländska priser. Efter varje säsong kan man lämna in bilen till oss, så gör vi en enklare service, tittar igenom bilen och återkommer till kunden om det är något som behöver åtgärdas inför nästa säsong. Till våren kommer man och hämtar bilen igen och vi kan också ordna så att bilen besiktigas innan. Vi ser till att våra kunder får ett problemfritt ägande, helt enkelt. Vilka bilmärken hittar man hos er? Vi har valt att enbart arbeta med bilmärken som vi kan och som vi själva brinner vi och där vi har etablerat goda kontakter med bra leverantörer. Vi säljer och förmedlar märken som till exempel MG och Jaguar, Morris, Lotus, Triumph och andra engelska klassiska bilmärken.

De bilar som säljs av oss har köpts in och sedan servats och vid behov även renoverats. Vi försöker alltid köpa in de bästa bilarna och förädla dem vidare till ett bättre skick. På så sätt skapar vi ett bra investeringsobjekt till våra kunder. Istället för ränta på dina sparpengar får du mycket glädje, upplevelser och kanske är det början till ett nytt intresse. Vilka bilar tar ni emot för service och reparationer? När det gäller bilmärkena MG och Jaguar lämnar vi service på samtliga årsmodeller till och med 1992. Vi inriktar oss enbart på att hjälpa bilägare till äldre fordon, därför har vi satt en gräns. Det beror också på att vi har kompetens, erfarenhet och intresse av att jobba med äldre fordon. För oss är det viktigt att jobba med hög kvalitet, hög kompetens, hög servicenivå och till småländska priser. Går det att köra en klassisk bil även till jobbet? Det finns absolut en möjlighet att köpa en klassiker som tjänstebil. Jämfört med att ha en ny bil som tjänstebil är klassikern ett bättre ekonomiskt alternativ. Hos British Classic Cars kan du leasa en klassiker, som är väl genomgången och där servicen ingår de tre första åren. Text: Maria Roth Foto: British Classic Cars

StadsMagasinet.se | 19


De har profilprodukterna som får ditt företag att synas

Text: Maria Roth Foto: Robin Jäderup

De är experter på tryck, reklam och profileringsprodukter. De brinner för att hjälpa sina kunder, stora som små, och skulle aldrig låta en kund lämna butiken missnöjd. Dessutom har de världens roligaste jobb, åtminstone enligt dem själva. Mats och Eva Reinholdsson driver Döderhults Profilprodukter sedan flera år tillbaka - och förmodligen i många år framöver. Döderhults Profilprodukter vänder sig i första hand till företag som behöver arbetskläder, presenter eller profileringsprodukter. I butiken finns allt från pennor och usb-minnen till exklusivt designade klädkollektioner. - Vi är experter på reklam och tryck. Hos oss kan man hitta i princip allt man kan tänka sig att ett företag behöver när det gäller presentartiklar, profileringsprodukter och kläder - allt från kostymer till grövre arbetskläder. Vi har ett eget tryckeri här i butiken och självklart kan vi sätta tryck på allt vi säljer. De flesta vill ju till exempel ha sin logotyp på kläderna eller profileringsprodukterna. Började hemma i garaget Till en början drev Mats verksamheten hemma i garaget, men i och med att kundkretsen växte insåg han snart att de behövde en större lokal. I många år höll de, precis som företagsnamnet antyder, till i Döderhult, men flyttade 2010 till en ny, större lokal på Gyllingsvägen. - Verksamheten har fortsatt att växa och vi har haft otroligt mycket att göra. Vi insåg för en tid sedan att vi helt enkelt inte hann med, så därför har vi nu anställt Tova Andersson som framförallt ska avlasta Mats inne i tryckeriet. Vi är jätteglada att ha Tova på plats och det känns viktigt för att vi ska kunna hålla samma servicegrad som tidigare, säger Eva. Tova Andersson trivs bra med sitt nya arbete och ser fram emot fortsättningen.

“Det här är utan tvekan det roligaste jobbet jag har haft! Det är kul och varierande och kunderna som kommer in hit är alltid väldigt positiva. Dessutom är Mats och Eva är väldigt härliga människor att jobba tillsammans med.”

20 | StadsMagasinet.se

Spännande nyheter Förutom en nyanställning har Döderhults Profilprodukter även utökat med en splirrans ny plotterskärare. - Den här maskinen gör det möjligt för oss att plottra bilder på till exempel roll ups, banderoller, vepor och så vidare. Sådant som företag kan tänkas behöva på mässor, utställningar och liknande. Vi levererar utställningsmaterialet färdigt och klart, och det är bara för kunden att ställa upp det där det ska stå. Det är en häftig utveckling i företaget, säger Mats. Som en del i utvecklingen har Döderhults Profilprodukter även anslutit sig som partner till New Wave Group, tillsammans med ett 70-tal andra företag i Sverige. Det innebär att de kan erbjuda ett antal produkter som är unika för gruppen. Ett exempel på en sådan produkt är specialdesignade tröjor som man kan få utformad i stort sett hur man vill när det gäller färger, tryck och så vidare. Återförsäljare av kända märken Döderhults Profilprodukter är återförsäljare av många kända klädmärken som Craft, Clique, ProJob och Blåkläder. Dessutom är de ensam återförsäljare i Oskarshamn av märket Harvest. Eva berättar att många tror att man måste beställa stora mängder av kläderna, men att det inte alls är så. - Vi är väldigt måna om alla våra kunder - stora som små - så givetvis går det utmärkt att beställa även små mängder. Vi kan sätta tryck på alla våra produkter och hjälper gärna kunden att hitta rätt färger, material och så vidare. Till skillnad från när man beställer på internet kan vi på ett bättre sätt hjälpa kunden att undvika fallgroparna och hitta en produkt som passar kunden och användningsområdet. Mats beskriver bredden i sortimentet som den stora styrkan i företaget. Presenter för alla tillfällen På Döderhults Profilprodukter finns en stor avdelning med presentartiklar och give aways. Där finns klassiska prylar som isskrapor, muggar och pennor, men de har även ett stort utbud av gåvor från märken som Orrefors Kosta Boda, Sagaform och d-vice. Börjar det bli dags för en sommarpresent till dina anställda eller kunder? Då har Eva de bästa tipsen. - Varför inte ge bort är ett par keramiska hörlurar? En liten grej men med väldigt hög kvalitet och bra ljud. Vi har också en

Eva & Mats Reinholdsson

och Tova Andersson

jättefin picknickkorg fylld med produkter som kan vara trevlig att ge bort. Jag skulle vilja säga att vi ha en present för allt, beroende på hur man vill ge bort den. Passa på att fynda Även om Döderhults Profilprodukter i första hand vänder sig till företag, hälsar Eva, Mats och Tova även privatpersoner hjärtligt välkomna till butiken. Där finns till exempel en liten outlet där det går att fynda produkter som utgått ur sortimentet. - Många brukar säga att det är väldigt harmoniskt att gå omkring här i butiken. Vi spelar aldrig någon musik utan det är en lugn atmosfär där vi vill att kunden ska känna sig trygg. Från början handlade affärsidén om att serva sitt närområde med profilprodukter och reklam. Nu har Döderhults Profilprodukter kunder även utanför kommungränserna och många väljer att komma tillbaka. - Att kunderna kommer tillbaka ser vi som ett gott betyg. Antingen beror det på att vi är väldigt trevliga eller att vi gör ett väldigt bra jobb, säger Mats.

- Eller både och, säger Eva och skrattar.


StadsMagasinet.se | 21


Två nya kranar är redo att lyfta tungt De två nyförvärven riktigt glänser där de står i solskenet i väntan på nya uppdrag. Johan Krüger på Mobil-lyft i Oskarshamn berättar att de två nya mobilkranarna är en investering för att kunna tillgodose kundernas behov och för att kunna hålla en hög servicenivå. - Vi brukar försöka byta ut kranarna vart tionde år, så nu var det dags igen. De här kranarna är fräscha, moderna och miljömässigt anpassade. Dessutom är de väldigt smidiga att ta sig fram med, berättar Johan. Mobil-lyft sysslar, precis som namnet antyder, med allt som har med lyft att göra. Eftersom Oskarshamn är en industristad förläggs en stor del av arbetena ute på industrierna, men det är även många privatpersoner som hör av sig och behöver hjälp.

“Ska alltså till älskade, finaste, exotiska Oskarshamn och hänga med fab folk i sommar. Juste ska skriva musikal med söta små barn också” @agyoreo

I maskinparken finns fyra olika maskiner med lyftkapacitet från 45 ton till 220 ton. Dessutom finns en runtomsvängande teleskoptruck som även kan användas som kran.

“Att man ska behöva flytta till en annan stad för att inse hur härligt det är i Oskarshamn.” @melindabn

- Vi försöker vara väldigt flexibla och det ska alltid finnas någon som är tillgänglig. Många industrier får aldrig stå still, så vi måste alltid vara beredda att åka ut med kort varsel. Text och foto: Maria Roth

- Förra gången var det ”East Tower” som skulle byggas på med 6 våningar, det var en 5-stjärnig hotelldel som byggdes till och som bland annat inkluderar en spaoch wellnessavdelning. Påbyggnaden i sin helhet blev klar sommaren 2013 och den gången levererade vi elinstallationer till ca 50 mer exklusiva rum och sviter,

22 | StadsMagasinet.se

“Ostkustleden vid Stensjö by. Fantastisk plats fem mil norr om lilla staden lagom. Ännu ett skäl att bo i #Oskarshamn” @AnnaBredmar “I Oskarshamn hos syrran. Mutar systerbarnen med godis om de lär sig Vita Hästen-låten. Funkar bra. Två nya fans: check. Sorry IKO. :)” @jensen_f “Öppet i Oskarshamn en Långfredag. Jösses, tror knappt mina ögon! Vilket kliv framåt!” @peven “Vill flytta härifrån men ångrar mig ibland när Oskarshamn gång på gång toppar listan med bäst väder” @AnnieTingstrm

Elmontage gör jobb för Gothia Towers

Ryktet om det kvalificerade elföretaget sprider sig och när StadsMagasinet besöker Elmontage är de i full gång med att installera elkomponenter i sänggavlar åt Gothia Towers i Göteborg. Faktum är att det är andra gången som de får det prestigefyllda uppdraget.

Månadens bästa tweets om #oskarshamn

trädgården med bil, och i många fall är det enklare att lyfta in materialet. Vi kan även hjälpa till att flytta hus, om man till exempel behöver flytta men ändå vill ha kvar sitt hus.

- Häromveckan var vi ute hos en privatperson och lyfte in betong till en pool. Ofta kan det vara svårt att ta sig in i

Elmontage är ett serviceföretag som utför alla former av elinstallationer. Med kontor i Oskarshamn och Rockneby täcker de in stora delar av Oskarshamn, Rockneby, Mönsterås, Högsby, Västervik och Hultsfreds kommuner samt dess närområden.

Twitter-flödet

säger Christer Hjalmarsson som driver företaget. Ett tredje torn är nu under uppbyggnad och den här gången är det ca 471 rum som skall installeras och allt ska vara färdigt redan till semestern, fortsätter han. I och med detta blir Gothia Towers ett av de fem största hotellen i Europa, med över 1200 rum. Christer menar att de flesta jobben kommer genom rekommendationer eller bra samarbeten. Den här gången samarbetar de med Pronova Interiör som levererar inredningen till Hotellet. Text och Foto: Tobias Knutsson

“Bland det bästa med att vara hemma i Oskarshamn är att alla använder ‘så gutt’ om allt som är bra #bortabramenhemmabäst” @rrebeccam “Kan starkt rekommendera att inte åka inlines nerför kråkerumsbacken!” @stefanjansson1 “Börjar bli hipsteraktig. Föredrar ekologiskt, gillar Fi på fejjan å ser fram emot det mysiga nya caféet i en trädgård på besväret (Oskarshamn)” @DenizHadzalic Följ StadsMagasinet på Twitter: @SMOskarshamn


KÖP KOSTYM:

SKJORTA + SLIPS PÅ KÖPET

Gäller utvalda skjortor och slipsar vid köp av kostym från ord. pris 2495:(Kan ej kombineras med andra erbjudanden)

Oskarshamn

Lilla Torget 3 | 0491 108 08 BROTHERS.SE

StadsMagasinet.se | 23


Banken för dig och ditt företag. En kundnära och personlig bank!

PUTS- OCH FASADARBETEN, MURSPISAR, KAKEL/KLINKERS Peter Mjösberg Mobil 070-345 30 46

Kenth Johansson Mobil 070-345 30 47

Tel: 0491-76 08 43 | Bilgatan 7 | 572 27 Oskarshamn

PELLETS • BRIKETTER • VED

ÄNGELSTORP GÅRD Ring 0491- 64 054

www.haradssparbanken.se

Kundtjänst tel. 0499-452 00, e-post: info@haradssparbanken.se

25% rabatt

på utomhusfärg! Fram t.o.m. 31 juli:

20% rabatt

på tapeter från Fiona Kungsgatan 6, “Kråkerumsbacken” 572 30 Oskarshamn Öppettider: Måndag-Fredag 10-18, Lördag 10-14

www.fluggerfarg.com

• Däckbyten • Verkstadsarbeten Varmt i b il

Gör e

en?

n ACs hos o ervice ss!

MÅN-FRE 07:00 - 17:00 | STENSBERGSVÄGEN 15 | OSKARSHAMN

Nyhet!

Apotekets Allergikoll Boka catering till student- och examensfesten BUFFÉER SMÖRGÅSTÅRTOR TÅRTOR Restaurang Tuppen 0491-768128.

Funderar du på om du är allergisk? Med ett enkelt blodprov kan du testa om du visar positivt svar för exempel björk, gråbo, katt, hund, kvalster eller mögel. Testet gör du på Apoteket och på bara 20 minuter får du svar på om det är positivt eller inte. Testet kostar 450:- och tar bara 20 minuter. Fråga oss så berättar vi mer.

RESTAURANG - CATERING - VANDRARHEM AXEL MUNTHES KONFERENSCENTER

www.oskarshamnsfolkhogskola.se

24 | StadsMagasinet.se

Apoteket Stora Torget 3, Oskarsham mån–fre 8–18 lör 9–15 apoteket.se Tel 0771 - 450 450


Den lokala banken som ägs av kunderna

- Vi är en relativt ung bank, men har sedan starten 1996 vuxit successivt. Nu är vi den femte största banken i Sverige och erbjuder ett fullt sortiment, precis som vilken annan bank som helst. Skillnaden är att vi är kundägda, vilket betyder att våra kunder också är våra delägare. Delar av vårt överskott går tillbaka till kunderna i olika former av återbäring och under 2014 kommer till exempel 39 miljoner kronor gå tillbaka till dem.

Elin

Kristin menar att de som finns nära dig har lättare att engagera sig, förstå och hjälpa. Kanske är det också därför som Länsförsäkringar Bank har haft Sveriges mest nöjda kunder åtta gånger under de tio senaste åren? Elin, Annelie och Mathias ser förutom detta, många andra fördelar med att vara bankkund hos Länsförsäkringar.

-G

enom att samla bank, försäkring och sparande blir du förmånskund hos oss. Det innebär att du får bättre kontroll på din vardagsekonomi och kan luta dig tillbaka, med både tid och pengar över till annat. Dessutom får du som förmånskund bankkort, internet-, telefon-, och mobilbank med mera helt kostnadsfritt, säger Elin.

-B

åde vår internetbank och mobilapp är riktigt bra. Internetbanken är lättöverskådlig, enkel att hantera och ger en samlad bild av din ekonomi. Vår mobilapp vann dessutom pris för bästa mobilapplikation under 2013. Den är enkel att använda, har många bra funktioner och utvecklas hela tiden, säger Annelie.

Annelie

Att Länsförsäkringar Kalmar län arbetar med försäkringar känner de flesta av oss till. Men visste du att de även är en bank som år efter år tillhör toppskiktet när det gäller Sveriges mest nöjda bankkunder? Kristin Ekermark Tällström är ny i rollen som marknadsområdeschef på Länsförsäkringar i Oskarshamn och vill nu sätta den lokala banken på kartan.

-S

om förmånskund får du extra bra erbjudanden, rabatt på dina sakförsäkringar och en personlig bankrådgivare som hjälper dig till en bättre vardagsekonomi utifrån dina förutsättningar. Dessutom ger vi även bolån till bra villkor, säger Mathias.

- Det känns riktigt häftigt att jag har hittat mitt drömjobb här i lilla Oskarshamn, säger hon. Det är ett spännande företag och jag tycker det är väldigt motiverande att varje dag arbeta för kundernas skull. Den lokala närvaron är styrkan Inom marknadsområdet Oskarshamn arbetar, förutom Kristin, tre bankrådgivare - Annelie Engström, Elin Sandstedt och Mathias Ericson. För dem är den lokala närvaron deras styrka. - Den personliga relationen till kunderna är väldigt viktig och eftersom vi är ett lokalt bolag kan vi lägga all kraft på att lära känna våra kunders behov och villkor, säger Kristin.

De jobbar för kundernas skull Förutom att Länsförsäkringar Bank är med i toppskiktet när det gäller Sveriges mest nöjda bankkunder, har de även väldigt nöjda bolånekunder. Under åtta av de nio senaste åren har de haft Sveriges mest nöjda bolånekunder, enligt Svenskt Kvalitetsindex 2013.

Mathias

K

ristin har arbetat i branschen i 12 år, varav de flesta åren i Stockholm. För tre år sedan flyttade hon tillbaka till hemstaden Oskarshamn, och när tjänsten som marknadsområdeschef på Länsförsäkringar utannonserades tvekade hon inte en sekund.

- Även om vi fortfarande är en liten bank märker vi att de som kommer hit blir väldigt nöjda. Jag tror det är ett resultat av lokal närvaro, lång erfarenhet och ett bra utbud av tjänster, givetvis i kombination med engagerade medarbetare med ett stort kundfokus. Vår kundägdhet, som särskiljer oss från konkurrenterna, tror jag också är en bidragande faktor – i vår bank finns inga andra intressenter än kunderna själva, avslutar Kristin. Text och foto: Maria Roth

StadsMagasinet.se | 25


Det är lika spännande varje gång jag börjar närma mig Skobes i Oskarshamn. Jag ställer mig alltid frågan. - Hur ser det ut den här gången, hur mycket finns kvar?

Del 3 Bilhallen flyttar ut

Faktum är att det är fortfarande ganska mycket som står kvar, men inte så länge till. Bara om några dagar kommer ”rivningskulan” att störta genom den nu tomma bilhallen. Så alla ni som törstar efter lite rivningsaction får ta med er en brassestol, fikakorgen och bänka er på Inkörningsvägen 2 där Skobes håller till. Jag börjar med att försöka lokalisera vart chefen, Johan Franzén, håller till. Han sitter i alla fall inte kvar på samma ställe som förra gången. Efter lite kurragömma hittar jag honom vid sitt skrivbord inne i den nya butiks - och loungedelen. - Välkommen till mitt nya kontor, säger Johan med ett glatt leende. Det var det enda stället som var någorlunda lugnt på, för om några dagar försvinner allt som är bakom den här väggen, fortsätter Johan och pekar på väggen precis bredvid honom. - Jag ser att ni börjat få in lite ny inredning? - Ja, nu börjar en del saker att falla på plats. Det är inte ens i närheten av klart, men det är skönt att få börja så smått med delar av inredningen, säger Johan. Vi har även fått upp hyllorna inne på reservdelslagret, nu ska vi bara försöka få ordning på alla lådor som fått agera ”tillfälligt lager” och sortera upp det på hyllorna igen. - Bilhallen är tom, vart har du gjort av Håkan och Magnus och vart är alla bilarna, frågar jag nyfiket, samtidigt som jag smyger mig allt närmare kaffeautomaten. - Är det ok om jag tar en kopp? -Självklart! Känn dig som hemma, jag vill också ha en kopp, får jag som svar. Med en varm kopp kaffe i handen, tar vi oss ut på gården, där ett nytt tält får agera bilhall, i alla fall tills den nya bilhallen kommer på plats. I tältet finns alla de nya bilarna och utanför tältet, prydligt uppställda på rad står de begagnade bilarna. Osökt börjar jag som vanligt att fantisera och får en skön känsla av att jag befinner mig hos en typisk ”american car dealer”, någonstans i USA. Nu är det bara själva ”car dealern” i den rosa hawaiiskjortan och med en cigarr i mungipan som fattas, och så det triangelformade flaggspelet förstås. Det hade varit en skön syn!

26 | StadsMagasinet.se

- Vill du se mitt ”nya” kontor säger Magnus, som precis kommit ut från en barrak precis intill nybilstältet och som för tillfället agerar säljkontor. Jag kliver in på det nya kontoret och får nu en känsla av att jag förflyttat mig från den ”amerikanska bilhandlaren” till en sommarstuga någonstans på Öland. Även det är ganska skön känsla. Magnus fastnade med en kund utanför och nu när han är borta tar jag mig friheten att provsitta Magnus kontorsstol, jag måste

ju få känna på hur det känns att vara en stjärnsäljare på Skobes. När jag ställer ner min halvdruckna kaffekopp på skrivbordet råkar jag klumpigt nog välta ut den och varmt kaffe rinner nu över hela skrivbordet. Ett block fyllt med något som ser ut att vara viktiga anteckningar blir genomdränkt. Vad gör jag nu? Jag får tag i några servetter och torkar febrilt bort allt kaffe från skrivbordet, precis som om jag någonsin skulle kunna dölja mina spår. Jag torkar snabbt bort allt jag kan, lägger blocket på tork och smyger försiktigt ut ur kontoret igen.


- Har ni inga bra klipp nu när ni bygger om, frågar jag Magnus som ett desperat försök att locka bort honom från kontoret? - Självklart har vi det säger Magnus och pekar på en grupp Fordbilar. Vi har bytt in några riktigt fina bilar och fler är på gång. Där finns något för alla smaker och alla ligger naturligtvis helt rätt i pris. Nu har Håkan gjort oss sällskap och jag passar på att fråga honom samma sak. - Håkan, vad har du för bra klipp nu i ombyggnadsrean frågar jag? - Vi vill helst inte kalla det för ombyggnadsrea eftersom det inte är det, vi håller alltid konkurrenskraftiga priser. Men som kompensation för att det är lite rörigt för våra kunder, kan det hända att vi tänjer lite extra på de redan små marginalerna. Ska jag rekommendera något vill jag slå ett slag för våra lätt begagnade Volvobilar, bland annat Volvon som står där, det är en V60 som vi precis sänkt från 195 000:- till 174 000:- och det skulle jag vilja påstå är ett riktigt bra köp, mycket bil för pengarna tillägger han. Nu vill jag se ”nybilstältet” tänker jag och styr mina steg mot tältet. Jag blir förvånad över hur fint det är i tältet, grabbarna har verkligen gjort det bästa av situationen. Både nybilstältet och begagnat-marknaden har fått en bra och tydlig plats. I ärlighetens namn tror jag faktiskt det kommer att vara mer trafik nu än tidigare. Vägen går förbi precis utanför, så det är lätt för kunderna att få en överblick över vad som finns. Magnus och Håkan sitter nu mycket närmare själva begagnatmarknaden än tidigare, vilket kommer att vara ett stort plus för den som har frågor. Ett redan personligt företag blir nu om möjligt ännu mer personligt. Text och foto: Tobias Knutsson

Har du mot all f örmodan missat våra tidigare reportage om Skobes går det som vanligt att läsa dessa på vår hemsida, sta dsmagasinet.se/oskarshamn.

StadsMagasinet.se | 27


R ET AG AR E!

H EJ FÖ

Vill du effektivisera din fakturahantering?

I takt med att marknaden för scanning av fakturor växer, kan pärmar och papperskopior snart vara ett minne blott. Fördelarna med ett elektroniskt fakturaflöde är många. Som företagare sparar du både tid och pengar och kan i lugn och ro fokusera på din kärnverksamhet. - Scanning av fakturor har funnits på marknaden ett par år, men i början var det bara större företag som hade råd. Nu har priserna hunnit ifatt och det är lönsamt även för småföretagen att gå över till ett elektroniskt fakturaflöde. Allt fler företag väljer att lägga scanningen hos en servicebyrå och på ett år har scanning via Fortner vuxit med 22 procent, berättar Stefhan Rosén, kontorsansvarig på Fortner AB i Oskarshamn. Effektiv hantering av fakturaflödet Fortner Scanning Solution bidrar till att företaget får en effektiv hantering av hela sitt fakturaflöde. Fakturan skickas till en box och scannas redan samma dag av personalen på Fortner.

Direkt hamnar fakturan i ett EFH-system och som kund kan du från din dator eller smartphone direkt logga in, attestera fakturan och betala den.

rascanning och har även hunnit få iväg brevutskick med information till sina leverantörer om den nya faktureringsadressen.

- Till skillnad från när man jobbar med pärmar och papper kan man befinna sig vart som helst i världen och ändå komma åt sina fakturor och betala dem i tid. Man har kontroll över fakturaflödet på ett helt annat sätt och risken för fel minskar. Du behöver inte längre tänka på kopiering och arkivering och du blir av med stora administrativa kostnader.

Ett steg in i en digital framtid Personalen på Fortner arbetar dagligen med fakturascanning och har kunder från i stort sett alla branscher. Det är kundens önskemål om ett framtida arbetssätt som avgör, medan branschtillhörighet och storlek på företag inte spelar någon roll. Stefhan märker att önskemålet om att kunna skicka och ta emot fakturor elektroniskt ökar hela tiden.

Dessutom kan du enkelt med hjälp av din smartphone scanna in underlag till bokföringen, till exempel kvitton från luncher eller biljetter. På så sätt minskar risken för att missa vissa småkvitton som man kanske annars struntar i eller glömmer bort.

- Systemet är webbaserat vilket betyder att du kan logga in från vilken dator som helst, även om du befinner dig i Barcelona eller någon annanstans i världen, säger Stefhan. Stefhan poängterar att systemet är oerhört säkert eftersom det krävs flera olika unika koder och lösenord för att ta sig in, poängterar han. Snabb implementering hos kunden Fortner har erfarna driftsättare och implementeringen ho dig som kund sker snabbt, smidigt och problemfritt. Efter en mindre förstudie hjälper Fortner dig med utbildning och driftsättning. - En driftsättning kan vanligtvis genomföras inom ett par veckor, berättar Stefhan. Då är kunden igång med faktu-

28 | StadsMagasinet.se

- Allt fler företag ställer krav på att fakturaflödet ska vara elektroniskt och givetvis är detta något vi på Fortner planerar för och är rustade för, även om vi tror att papper och pdf är format som kommer leva vidare ett tag till.

Scanning av fakturor är ett steg in i framtiden och också en början till en helt digital lösning. Stefhan ser att denna automatisering och digitalisering kommer leda till att Fortner kan lägga mer tid på konsultation och på så sätt hjälpa företag att växa. Företaget kan i sin tur, i större utsträckning än tidigare, ägna sig åt kärnverksamheten och fokusera på utveckling och resultat. Text: Maria Roth

StadsMagasinet.se | 28


SMAKFULLA FIKALÖSNINGAR FÖR SMARTA FÖRETAG! S

Trygghet sedan generationer Ända sen 1528 har vi skorstensfejare arbetat i folkets och rikets tjänst. Vårt uppdrag att förhindra bränder är, liksom på medeltiden, fortfarande viktigt. För trots säkrare bostäder och bättre uppvärmningssystem kvarstår problemen. Varje år förstörs stora värden och hela familjers liv kullkastas till följd av eldstadsrelaterade bränder. OskarshamnsSotarna arbetar varje dag för att Du ska kunna känna dig trygg med din eldning! Vårt företag är kvalitets- och miljöcertifierat enligt FR2000.

Skorstensfejaremästare Claes Jönsson

Sotare i tredje generationen, med 30 års erfarenhet av eldstäder och skorstenar i Oskarshamns kommun.

Sotning Konsultation Brandskyddskontroll Ventilationsrensning OVK Skorstensbesiktningar Säg ja till svarta jobb!!

Tel 0491-91800

www.oskarshamnssotarna.se

StadsMagasinet.se | 29


Annonsera på Oskarshamns största LED-skärm

Parken 25 m²

36 000 fordon per dygn, 25 000 visningar per månad

Ring 0491-154 00

0491 - 154 00 / 076-175 70 00 | annonsera@stadsmagasinet.se

30 | StadsMagasinet.se


Johan får dina pengar att växa Swedbank i Oskarshamn fortsätter att expandera och den senaste förstärkningen i teamet heter Johan Åkesson. Johan kommer att arbeta med Private Banking, vilket betyder att han hjälper dig att investera dina pengar för att de ska kunna växa så mycket som möjligt. - Jag kommer arbeta med kapitalförvaltning och värdepappersrådgivning. Jag ger helt enkelt tips och råd på hur våra kunder bör investera sina pengar för att få dem att växa, säger Johan.

Johan är ny i rollen som Private Banker och har tidigare arbetat som villamäklare på Fastighetsbyrån, som är en samarbetspartner till Swedbank. Då arbetade han i Kalmar, men är nu stationerad i Oskarshamn. - På Swedbank finns oerhört mycket erfarenhet och vi har experter inom alla områden, vilket känns tryggt både för oss som arbetar här och såklart även för våra kunder. Oskarshamn känns som en spännande ort att arbeta i och vi ser ett växande behov av just Private Banking, förklarar Johan. Private Banking finns i Oskarshamn sedan lång tid tillbaka, men detta är första gången en Private banker är stationerad här och arbetar med Oskarshamn som huvudort. Tjänsten vänder sig framförallt till personer med kapital på cirka 2-3 miljoner kronor och uppåt.

- Ofta är kunderna själva väldigt pålästa och kunniga, men det är inte alltid de ser hela djupet. Varje kunds situation är unik och det vi på Swedbank kan hjälpa till med är att se helheten och hitta de skräddarsydda lösningarna. Johan började på Swedbank i mitten av mars, men innan han kan börja arbeta på allvar måste han, som alla andra rådgivare, skaffa en så kallad SwedSec-licens. Han räknar med att ha sin licens i mitten av maj. - Det börjar klia i fingrarna nu. Jag vill ut och börja träffa folk och nätverka igen. Det jag ser fram emot mest i min nya roll är att träffa kunder, utbyta erfarenheter och såklart se kundens pengar växa! Text och foto: Maria Roth

Johan Åkesson är nyanställd Oskarshamn

i Private Banker på Swedbank

Välkommen tillbaka, Louise! Efter ett års mammaledighet är Louise Eriksson nu tillbaka på jobbet, redo att möta kunderna på Swedbank igen. Louise har uppskattat tiden hemma tillsammans med sonen Thor, men ser nu fram emot nya rutiner. - Det är otroligt häftigt att bli mamma för första gången och tiden hemma med Thor har varit fantastiskt. Nu känns det ändå skönt att vara tillbaka på jobbet med ny energi och när en arbetsdag är slut längtar jag efter att få komma hem på ett annat sätt. Louise gick på mammaledighet precis innan Swedbank flyttade till de nya lokalerna, men tycker ändå det har gått snabbt att komma in i rutinerna igen. - Allt är helt nytt och det känns jättekul. Lokalerna är jättefina och känns väldigt moderna. Mer “vi” på något sätt. Jag tycker banken har utvecklats positivt och nu handlar det mycket mer om rådgivning och den kundnära kontakten. Det gillar jag!

Louise har arbetat på Swedbank sedan 2008 och blev fastanställd 2010. Hon trivs bra med sitt arbete i kundtjänsten, där hon varje dag möter kunder med olika typer av frågor och funderingar. Det kan handla om till exempel pension, placeringar och vardagsekonomi i stort. - Det är nog det roligaste jobbet på hela banken. Man måste vara beredd på allt och man måste kunna väldigt mycket. I höst kommer jag även börja jobba med bolån, vilket ska bli riktigt kul. Det blir mindre spontana träffar och fler bokade möten, men det känns roligt att äntligen kunna hjälpa till med helhetsaffären. När Louise får frågan om hon planerar fler föräldraledigheter ler hon stort.

Louise Eriksson med sonen Thor Hasselquist.

- Det är inga fler barn på gång just nu i alla fall, säger hon och skrattar. Text: Maria Roth Foto: Candice Lee Olin StadsMagasinet.se | 31


SOMMARKORTET ÄR HÄR Från och med 18 maj kan du köpa ett sommarkort på Friskvårdshuset för 1 500 kronor. I kortet ingår gym i två plan samt all gruppträning och du kan använda kortet så mycket du vill t.o.m 31 augusti.

KÖP NU SPARA MER!

Ordinarie pris fö r ett gymkort på Friskvårdshuset är 600 kronor per månad, så ju tidigare du köper sommarko rtet - desto mer spar ar du!

Friskvårdshuset

Träning & hälsa

www.friskvardshuset.se | Dammgatan 12 | Oskarshamn | Tel. 0491-164 04


Philip Wärmegård

V

åren och sommaren är inte långt bort och automatiskt vill man kanske vistas utomhus när det gäller sin träning. Att ta sin träning utomhus har sina fördelar, den friska luften och solljuset har ofta stor inverkan på vårt humör så man kan säga att vinningen blir alltså både fysisk och mental. I Oskarshamn finns det många platser där man kan träna utomhus på olika sätt, varför inte Havslättsslingan och utegymmet där, slingan i Kristineberg, ta en löptur runt döderhultsdalen eller varför inte använda sig utav Hjortberget och dess utmaningar. Några av dessa platser kommer även Friskvårdshuset att använda sig utav då vi vecka 19 kommer att starta med Outdoor Challenge. Ett gruppträningspass där du har chansen att njuta av vår natur samtdigt som du får träna igenom kroppen på ett effektivt sätt. Personlige Tränaren Philip Wärmegård är ledaren som under passets gång ser till att just DU får ut det yttersta av din träning. Håll utkik på vår hemsida under våren och sommaren för andra evenemang och gruppträningspass utomhus!

dshuset!

Glad sommar önskar Friskvår

sis

ta c

ha

ns

en

!

Foto: ctfoto.se

Oskarshamns Mr & Ms

Beach 2014

Var med och tävla om titlarna ”Mr Beach 2014” och ”Ms Beach 2014” och varsitt fint paketpris från Friskvårdshuset, Intersport och Coop till ett värde av

Det kvittar när din förebild togs eller när din resa började, huvudsaken är att din efterbild är tagen under tävlingsperioden.

8 500:- /st.

Skicka in dina bilder och motivering till info@stadsmagasinet.se senast den 16 maj.

Under perioden 1 mars – 16 maj har du möjlighet att medverka i tävlingen.

I Stadsmagasinets juninummer kommer vi att presentera de båda vinnarna, Oskarshamns ”Mr & Ms Beach 2014”.

Det vi vill ha av dig är din bästa före- och efterbild, där du visar hur du har förändrat din kropp. Det kan handla om att du har gått ner i vikt, blivit muskulös eller bara snyggat till formen. Vi vill också ha en motivering till varför just du borde vinna den ärofyllda titeln.

Lycka till och kämpa på!

Tävlingen kommer att avgöras via en jury bestående av personal från Stadsmagasinet, Friskvårdshuset, Intersport och Coop. Priser: helårskort på Friskvårdshuset 5 000:-, presentkort på Intersport 2 000:- samt ett presentkort på Coop 1 500:-.

Exempel bil Foto: Pet der “före- och eft ra Gustaf er” sson

Är du, eller har du det som krävs för att bli Oskarshamns ”Mr & Ms Beach 2014”?

Friskvårdshuset

Träning & hälsa

StadsMagasinet.se | 33


Studentpresenter i Oskarshamn Vi rekommenderar att ge bort något man kan ta med sig in i vuxenlivet, något som symboliserar uppväxten eller ett minne för livet. Det är säkerligen fler än vi som har fått erfara flera totalt onödiga och intetsägande studentpresenter, som än idag ligger kvar i garderoben. Därför listar nu StadsMagasinet de perfekta studentpresenterna som garanterat kommer att användas eller i alla fall minnas för livet. En fotobok Absolut en minnesvärd present som bara blir bättre och roligare genom åren att titta i. Samla ihop alla de bästa bilderna från födelsen till idag och klipp ihop det enkelt. Vill man inte göra det digitalt på nätet så kan man göra det ännu charmigare genom att printa ut fotona på Audio Video, köpa en tom bok på Melciors Bokhandel och sedan klippa och klistra hur man vill.

Klocka Ju äldre man blir desto mer uppskattar man en fin klocka som man dagligen, om inte var timme, tittar på. Får man en klocka i present så kanske man även tänker på personen man fick den av när man sneglar på tiden. Titta in på Klockbaren för tips och inspiration. Tallrikar, glas och bestick ”Äta bör man, annars dör man” brukar man säga. En mycket bra present som man uppskattar framför allt när man flyttar hemifrån. Denna present fungerar lika bra som ett standard-kit man använder dagligen eller lite finare som man kan fortsätta ge och samla på. På InHouse vet dem vad som är inne och vad du ska ge.

Kastrull, stekpanna och köksredskap Vi fortsätter i hemmets hjärta och tipsar vidare på andra saker som är mycket behövligt när man tagit studenten och flyttat hemifrån, som även kommer finnas kvar år efter år i köket. Inne på Electrolux Home finns det samlingar med olika finesser, utföranden och färger. Smycken Halsband, örhängen, ringar… smycken finns för både killar och tjejer, samt i alla dess utföranden. Detta är även en present som aldrig blir för gammal och som man kommer minnas för livet, oavsett om man kommer använda det dagligen eller till fest. Titta in hos våra olika smyckeshandlare, Anderssons Ur & Guld, Gröndals Guld & Silver eller Nisses Guldsmed, i Oskarshamn för olika varumärken eller egen smida smycken.

Top Shelf Solen tittar fram allt oftare och man känner sig både piggare och gladare när man vistas utomhus i solens värme. Våren har kommit - och det är dags för… vårstädning! Inte alltid så roligt, men det känns bra när det är gjort! Därför fokuserade jag mycket på städning och att rengöra när jag gick runt i Oskarshamn för att hitta månadens Top Shelf. Inte bara i hemmet, utan även för kropp och själ.

Pukka Detox Té Öppna och känn doften! Oj vilken härlig blandning för att rensa kroppen! Ekologiskt och även koffeinfritt. 39:- Life Butiken 

Dishwashing Liquid Essential Oils Apelsin & Rosmarin. Miljövänligt diskmedel och handtvål. Torkar inte ut händerna även under de där långa diskpassen. 149:- Heaven for Kids.

En resa eller upplevelse Vem blir inte glad av att få en resecheck i present efter 12 år bakom en skolbänk? Och vem glömmer bort en lyckad upplevelse? Inne på Resecity får man bra råd och tips för den bästa upplevelsen. Text: Alexander Carlsson

34 | StadsMagasinet.se

Väckarklocka Sätt telefonen på laddning i ett annan rum när du sover. Ta en rejäl paus under natten. En vanlig väckarklocka är minst lika effektiv! Den finns i flera olika färger och har en stegrande alarmsignal, så det finns ingen risk att du försvor dig. 169:- Klockbaren.


Hawaii-Oahu-Honolulu Att resa till ett ställe som Hawaii låter som en dröm – det var precis så det var när vi efter lång planering åkte dit i december och dessutom firade hela julhelgen där. Vår resa till Hawaii började med en flygresa från Kastrup till San Fransisco, där var det ett par timmars väntetid, trötta efter över elva timmar på flyg men alldeles för uppspelta för att ens försöka sova, för vem vill missa en flygplats!? Väl på väg igen så hade vi cirka 6 timmars flygtid - vi som trodde att vi var så nära innan vi skulle nå vår slutdestination på ön Oahu och huvudstaden Honululu. Värmen som kom emot oss den 15 december 2013, trots att klockan var närmare 23 var helt fantastisk! Under två veckor fick vi uppleva de mest fantastiska saker

Ön – bil Vi valde att en dag hyra en bil och köra runt hela ön. En upplevelse vi aldrig kommer att glömma, inte nog för att bilen var helt fantastisk – en Camaro, utan alla underbara platser vi fick se. Allt från härlig grönska till romantiska lugna ständer till häftiga stränder där många surfing tävlingar hålls eftersom vågorna där är galet höga. Vi stannade till på ett ställe som heter Polyniesian Culture centre som är ett stort område där de olika öarna som ingår i Polynesien presenteras. Man får ta del av de olika kulturerna vad gäller både livsstil och kultur. På detta center firade vi sedan vår julafton den 24 december. Ett annat stopp på vägen var vid Dole Pineapple Plantation www.dole-plantation.com/ . Helt otroligt att se ananas odlas och växa fritt tack vare det tropiska klimatet. Dessutom fanns det glass, juice, kakor, choklad – ja ALLT med ananas! Är man på denna ö, är ett besök till Pearl Harbour ett måste. Att få uppleva krigsskeppet USS Missouri, de olika flygplanen från US Air Force och ubåten USS Bowfin är historia ut i fingertopparna. Mäktiga USS Missouri var helt klart en höjdpunkt.

Shopping Här finns ALLT! Du kan välja att shoppa billigt i ABC stores, där finns livsmedel, solskydd, alkohol, kläder, ja allt du kan tänkas behöva. Vad gäller mode finns allt från H&M till Victoria Secret till lyxbutikerna Prada, Gucci och Versace.

Vädret Vi hade mellan 25-30 varje dag och kvällstid 20-25, luftfuktigheten är låg vilket gör att det är behagligt dygnet runt. Text och Foto: Emily Rubin

Vi bodde så vi hade utsikt över berget Diamond Head som egentligen är en krater. En vandring upp på toppen här ger en fantastisk utsikt över huvudstaden Honolulu. Åt ena hållet ser man Stilla Havet breda ut sig så långt ögat kan nå, åt ett annat håll höghus och stadspulsen från Honolulu och ett annat håll total grönska som man aldrig sett förut. Vandringen upp kan ta en till två timmar beroende på takt men väl uppe så är varenda steg värd de svettdropppar som försakats för utsikten är som sagt fenomenal!

Mat Maten är typisk amerikansk med stora portioner! Vi hade inte frukost på det hotell vi bodde på så varje morgon hade vi möjligheten att prova olika frukostställen runtom i Honulolu nära Wakikki beach. Bland annat fanns det American Pancakes i olika smaker och storlekar som vi aldrig sett förut! Vad gäller middag på kvällstid testade vi olika restauranger, bland annat Red Lobster som vi bara sett på film, Hard Rock Café blev välbesökt samt vår absoluta favorit Cheescake Factory! Generösa portioner med bra kvalitet, fantastisk service och gudomliga desserter!

StadsMagasinet.se | 35


Grillat för utflykten! Kycklinghjärtan med grillad ölbrässerad baconlindad purjolök Det här receptet känns lyxigt men är ganska enkelt att göra, ännu bättre blir det om du kan servera den med en nygrillad abborre eller gös. Ingredienser: Kan göras dagen innan. ca 450 gr färska kycklinghjärtan 1 knippe persilja 1 hel vitlök 2 msk olivolja Salt Peppar Gör så här: • Hacka persiljan och vitlöken fint. • Lägg hacket i en lufttät påse, i med oljan, salt/peppar och hjärtana. • Skaka om. • När det är dags att grilla dina hjärtan, så kan du trä upp dem på ett eller flera spett. • Grilla hjärtana i 4-6 minuter på medelhög värme.

Recept: Per Ehrlund Foto: Metemagasin

Grillade ölbrässerad baconlindad purjolök Ingredienser: 1 st purjolök 3 pkt bacon 4 msk öl 4 msk vatten 1 nypa chiliflakes Alufolie Aluform Gör så här: • Skär av purjolöken där de mörkgröna bladen börjar. • Skär den i två bitar, dela purjon på mitten. • Skölj noga. • Droppa lite öl på snittsidorna på purjolöken, salta peppra • Lägg ihop purjolöken och linda baconet runt purjolöken. • Lägg purjolöken i en aluform, häll i ölen och vattnet i formen. • Strö över chiliflakesen på baconrullen, salta och peppra. • Täck över formen med alufolie så det sluter relativt tätt. • Kör formen i grillen eller på elden på medelhög värme till låg värme. • Låt allsammans stå och puttra i ca 20 minuter. • Du kan även köra den i ugnen en till två dagar innan. • Kör då formen i 180 gr i ca 20 minuter. • När det är dags att äta så tar du fram rullarna och grillar på dem på medelhög värme i ca 10 minuter eller tills de fått färg och är genomvarma. Serveras med grillat bröd och grillad citron tillsammans med massor av färsk skivad chili.

36 | StadsMagasinet.se


Stengrillad rumpsteak i tortilla med pak choy och syrade kålrötter Det här är en rätt som har mycket smaker och du steker köttet på en upphettad sten, den tar inte stor plats i ryggsäcken eller.

Pak choy 2 st pak choy som är ett slags ostasiatisk kål, funkar även med vitkål men inte riktigt.

Ingredienser: 2 st tunt skivad gul lök 2 st urkärnad röd chili strimlad 8-10 st små vete tortillas 1 st favoritsås på flaska, gärna lite het och syrlig, te x Spirit of Africa Chilli garlic sauce 4 st bakad potatis 1 st liten parmesan ost el annan långlagrad ost

Gör så här: • Lägg kålen så nära elden som möjligt utan att den blir bränd. Låt den ligga tills den har mjuknat något. • Skär den i tjocka strimlor.

Syrad kålrot 1/2-1 st fint strimlad kålrot 1dl risvinsvinäger, går även bra med äpplecidervinäger. 2 tsk socker 1 nypa salt Gör så här: • Lägga alla ingredienser i en lufttätt påse, förslut påsen och skaka om innehållet. • Den syrade kålroten går med fördel att göra dagen före. • Samma dag som du ska ut, öppna upp påsen och häll ut vätskan, förslut påsen igen.

Köttet 5-6 st 5mm skivor av nötkött gärna rumpsteak för att den har en fin marmorering i köttet men går även med te x lövbiff. 2 msk Teriyaki sås Salt/peppar Gör så här: • Hittat en flat sten min 5cm tjock, lägg stenen i eldstaden. • Elda över och runt stenen , ju längre desto bättre. • När det är dags att steka ditt kött så skrapa av den flata ytan på stenen med en pinne el liknade, lite aska kvar gör inget. • Stek köttet hastigt på stenen max 1 min på varje sida. • När köttet är klart lägg det då på en skärbräda el liknade, smeta in köttet med Teriyakisås och skär det i centimeter bitar och lägg det i tortillan. Fördela alla ingredienser i öppna tortillabröd, drissla din favoritsås över, som avslutning, riv eller skär bitar av parmesan över. Vik ihop och njut. Serveras med bakad potatis och en god lager.

t l a p s s Henrik

Restauranger och värdshus har funnits i mannaminne tillbaka i historien, men aldrig har matlagning och kockar varit så inne som idag. Halv åtta hos mig, Masterchef, Kniven mot strupen, Leif Mannerström och Jamie Oliver. Alla sätter restaurangbranschen i fokus - på gott och ont. Många blir inspirerade och vill testa olika maträtter från olika kulturer och maträtter med olika tekniska svårighetsgrader. Mat sätts i strålkastarljuset och föder i nästa tur halvfabrikat och färdiga rätter med en massa E-nummer. Jag värnar om närproducerad mat som har vänliga uppfödningar, få kilometrar till slakt och nära till köket. Tyvärr finns aspekten att KRAV-märkta och lokalproducerade livsmedel är omänskligt dyra. Varför kan inte staten gå in och subventionera nationella uppfödare som vill producera ”vänligt”?  Alla vill väl äta bra mat? I Oskarshamn börjar restauranglivet ta färg med fler och bättre restauranger än på länge. Kebabköket öppnade för några veckor sedan, konceptkedjan Harrys kommer inom kort och enligt rykten en ny indisk restaurang i Asianhouse’s lokaler. Badholmen har öppnat upp på nytt med dagens luncher och Hotel Corallen har disponerat om  sin lunch till en buffé. Förra året fick  Skorpetorp och Oskarshamns golfklubb nya krögare och Restaurang Torpet öppnade. Vi på Restaurang Fingerkroken fortsätter med vällagad  husmanskost som buffélunch. Vi har under våren börjat integrera vår meny med mer närproducerade livsmedel och hela husmansrätter än förut. Vi har möjlighet, tillsammans med våra matleverantörer och Coop, att servera god mat och samtidigt värna om miljön liksom smaken och kvaliteten på våra livsmedel. Även om vi är många som delar på stadens restauranggäster på dagar och kvällar hoppas jag att det finns driv och engagemang att hålla kvalitet på råvaror och tillagning. Henrik Nilsson Kök & Restaurangchef på Restaurang Fingerkroken Bra sås reder sig självt StadsMagasinet.se | 37


MORS DAG MENY

TVÅRÄTTERSMENY

Varmrätt och Dessert/Kakbu

ffé

Helstekt fläskfilé med kanta

rellsås

Stekt lax med grön sparris, vitvinssås och rökt paprikaolja Barnbuffé Spaghetti med köttfärssås eller Köttbullar med gräddsås

SÖNDAG 25 MAJ KL. 11:30

-15:30

169 kr inkl. meny, lättdryck och kaffe Barn HALVA priset upp till 13 år

BOKA BORD 0491-89819

STOR DESSERT/KAKBUF

TOLVSKILLING Tolvskillingserbjudande på Restaurang Fingerkrok en kl. 11:00-15:30 Välkomna på lunchbuffé med närproducerad mat Örtstekt fläskotlettrad från Voxtorpsgården med gräddig rödvinssås Pannbiff med köttfärs från Sm ålandskött med lök och skysås Färsk torskgratäng i dill och kräftsås 90 kr inkl. salladsbuffé, lät tdryck, kaffe & liten kaka

Vi vet att vi är lite tidiga, me

n har ni tänkt på...

STUDENTEN STUDENTBUFFÉN

Apelsinmarinerad fläskfilé | Kycklingspett Rostbiff med pickels | Pepp ar och citronlax Örtkräm | Krämig pastasalla d med honung och dragon |Säsongens grö nsallad | Fruktfat Smör och bröd

EXOTISK PLANKA

Grillad fläskfilé | Nötpastram i | Kassler Kycklingdrumstick | Frukt | Potatissallad Ostbricka med två ostar oc h kex 149 kr / portion

Vi bjuder på studenttårta till studentbuffén eller plankan! Erbjudandet gäller för avhäm

tning mellan 10-15 juni

KONTAKTA OSS 0491-898 19 fingerkroken@kfoskarsham n.se www.fingerkroken.se 38 | StadsMagasinet.se


Stadskrysset

Oskarshamnsprofilen

Vinn en solcellsladdad och vattentät klocka från Casio (värde 798:-) Nedan följer fem ledtrådar till ord som kan förknippas med Klockbaren. Tillsammans bildar dessa ett ord i den markerade lodräta raden.

Vem där? Det kan vara en butiksägare, någon från kommunalrådet, en entreprenör - Ett välkänt ansikte helt enkelt. Kan du se vem det är? Skicka in din gissning till tavling@stadsmagasinet.se. Använd “Oskarshamnsprofilen” som ämne och inkludera även kontaktuppgifter. Vi behöver din gissning senast den 23 maj. Gissar du rätt deltar du i utlottningen av två Trisslotter!

1. 2. 3. 4. 5.

För att klockan ska röra sig alls krävs ett sådant. En klok pekare. Något som ett fickur saknar. Ett klockmärke som med siffran 3 blir sund. Här kan du säga hej till Klockbaren.

Skicka in din lösning till tavling@stadsmagasinet.se. Skriv “Stadskrysset” i ämnesraden och lämna även kontaktuppgifter. Vi behöver din lösning senast den 23 maj.

Ledtråd: Där ljud och bild möts.

Grattis till Heléne Åstrand i Oskarshamn som vann förra numrets Ordkaos och därmed vann en skrivare från Nordway Store.

Finn 5 Fel

HANDEL

VINN ETT PRESENTKORT FRÅN

HANDEL OSKARSHAMN Gör så här: Ringa in de fel du ser i bild 2 och skicka lösningen till StadsMagasinet. För att vara med i utlottningen behöver vi din lösning senast den 23 maj. Grattis till Josefin Svensson i Oskarshamn som vann förra numrets Finn Fem Fel och därmed vann ett presentkort från Handel Oskarshamn! Skicka talongen till: StadsMagasinet Oskarshamn Köpmangatan 4 572 30 Oskarshamn eller maila in ett foto med lösningen till tavling@stadsmagasinet.se Namn Adress Telefon

ELECTRONIC USE ONLY

500:Värde

KAN LÖ SAS PÅ ÖVE IN R 45 PLA T OSKAR SER I SHAM N


a r a v id t ll a a k Vi s

รฅ p t s r รถ st kรถtt! Oskarshamn

StadsMagasinet Oskarshamn maj 2014  
StadsMagasinet Oskarshamn maj 2014  

Oskarshamns skönaste lokala nyhetsmagasin!

Advertisement