Page 1

BICC PEER BROCH URE 2017/ 2018


COL O F O N

Oplage: 3000 exemplaren Verschijningsdatum: 6 juni 2017 Deze brochure is een uitgave van Stad Peer Samenstelling: Merel Cremers & Maarten Geuns Met dank aan de BICC-baliemedewerkers, -technici en -vrijwilligers www.biccpeer.be Cover: Lieven Geuns www.lievengeuns.com Ontwerp: King Arthur bvba, Rik Mockers & Philip Lodewijckx www.kingarthur.be V.u.: Stad Peer, College van Burgemeester en Schepenen, Zuidervest 2a, 3990 Peer

2


2017 – 18 VO O R W O O R D

UITGELEZEN CULTUUR PLEZIER

Peer is vierkant voor cultuur. Omdat cultuur belangrijk is, in alle tijden en omstandigheden, om diverse redenen zo leert ons de Britse filosoof Alain de Botton. Cultuur verenigt ons en maakt ons minder eenzaam. Cultuur laat ons anders kijken naar alledaagse dingen en brengt ons terug naar de essentie, weg van de Hollywood-glamour. Cultuur zorgt ervoor dat we in balans blijven, het is voedsel voor onze geest. En cultuur is propaganda in de mooiste zin van het woord: het moedigt ons aan onszelf te ontwikkelen en een betere zelf te worden. Daarom is het belangrijk om te investeren in cultuur. BICC ’t Poorthuis is ‘the place to be’. De plaats om te ontspannen, om anderen te ontmoeten, om te leren, om geraakt te worden door schoonheid en nog zoveel meer. Het BICC programma bevat een fijne selectie gevarieerde en kwaliteitsvolle activiteiten op maat van Peer. Voor Perenaars en door Perenaars, kijk maar eens in onze gloednieuwe rubriek ‘Te gast’. En met bijzondere aandacht voor ons feestjaar, Peer 650 jaar stad. Al bij al een seizoen vol uitgelezen cultuurplezier. Maar ons aanbod is maar compleet als u erbij bent. Wij hopen van harte u volgend seizoen te mogen ontmoeten op één van onze voorstellingen. Kom binnen, zet u en geniet.

Lutgarde Ceyssens

Lieve Broekx

Kristel Wyers

Schepen van Cultuur

Voorzitter BICC

Diensthoofd Vrije Tijd


4


10 T.E.M. 20 JUNI 2017 BIC C P E E R

VROEGBOEK KORTING (50%) Ben jij een vroege vogel? Ben jij er graag als de kippen bij? Perfect! Profiteer dan van deze vroegboekkorting. Voor een selectie van onze voorstellingen uit verschillende rubrieken kan je tickets kopen aan de helft van de prijs. Deze vroegboekkorting is geldig vanaf zaterdag 10 juni om 9 uur tot en met dinsdag 20 juni om 23.59 uur. Wil je genieten van deze korting voor één van onderstaande voorstellingen? Koop dan je ticket in deze periode. Wees er snel bij, want uitverkocht is uitverkocht!

Zo. 15/10/17 Nellie & Cezar — Geheimen op zolder (Vanaf 2 jaar) Vr. 20/10/17 Ann Helena Kenis — Op het randje Vr. 24/11/17 Duo Doppio Stile & Katrien Kolenberg — Muziek van sterren Vr. 26/01/18 Nicolas Achten & Didier Laloy — Akoestische siësta Zo. 28/01/18 Circo Ripopolo — Dopo Ripopolo (Vanaf 6 jaar) Za. 03/02/18 Roel Vanderstukken & De Corsari’s Wo. 21/02/18 Luk Dewulf — Ik kies voor mijn talent Za. 03/03/18 Jan Jaap van der Wal — SCHOON Wo. 18/04/18 Ruben Mersch — Waarom iedereen altijd gelijk heeft Za. 21/04/18 Major Tom — We are not Bowie


01 – 06 DE U S T E R C O N C E R T

FILIP NEYENS — Focus op fagot

De doorgewinterde concertganger heeft uiteraard de fagot en - weliswaar in mindere mate - ook de contrafagot aan het werk gezien en gehoord, hetzij in kamermuziekverband, hetzij in verschillende orkestformaties. Beide instrumenten komen echter veel minder vaak als solist aan bod omwille van hun ‘bescheiden’ klankprojectie en als gevolg daarvan de eerder beperkte literatuur. In de 20ste en 21ste eeuw komt daar echter verandering in en zien steeds meer componisten het potentieel van de laagste houtblazer. Het repertoire voor dit concert is bijgevolg grotendeels hedendaags van inslag, maar daarom niet minder toegankelijk. Het zal er ongetwijfeld voor zorgen dat de luisteraar de uiteenlopende karakters en mogelijkheden van de fagot en zijn grote broer ten volle kan (her)ontdekken.

Donderdag 1 juni 2017 | 20.30 uur 9 euro | 7 euro (Pieterpas) | Inclusief drankje Deusterkapel, Deusterstraat

6


10 – 06 MUI L P E E R

C L U B C O N C E R

T

Muilpeer is klaar voor de zomer en dat zal je ook zien aan de line-up van dit clubconcert. Het Leuvense Los Callejeros is onweerstaanbaar! Met hun mix van salsa, merengue, cumbia, rumba, rock, reggae, flamenco, latin en swing duiken ze mee in de wereldkeuken waar de iconen luisteren naar namen als Manu Chao en Sergent Garcia. Daarna staan Buscemi en MC TD Rankin klaar om je een instant vakantiegevoel te geven. Buscemi is een vaste waarde in het Belgische dj-landschap en staat bekend om zijn eclectische tropische sets en staat dit jaar op ons podium met live mc.

LOS CALLEJEROS BUSCEMI & MC TD Zaterdag 10 juni 2017 | Deuren open vanaf 20.30 uur Gratis


29 – 06 DE U S T E R C O N C E R T

In ‘Stella Splendens’ laat Hendrik Vanden Abeele liederen horen uit het rijke repertoire van de Mariale devotie. In de wereld van het gregoriaans was Maria al van in de vroege middeleeuwen een bron van inspiratie. De verzamelnaam ‘liederen’ werd gebruikt, omdat het om muziek van diverse pluimage gaat: antifonen, hymnen, sequensen, ... Vooral in die laatste categorie was de muzikale creativiteit groot. Naar de inhoud en de muzikale uitwerking dus een dankbaar onderwerp voor een avond laatmiddeleeuwse muziek, van gregoriaans over fragmenten uit het ‘Llibre Vermell de Montserrat’ tot de nieuwe muziek van de ‘Ars Nova’ toe. Hendrik Vanden Abeele zingt, en speelt op het organetto.

HENDRIK VANDEN ABEELE — Stella Splendens (zang en organetto)

Donderdag 29 juni 2017 | 20.30 uur 9 euro | 7 euro (Pieterpas) | Inclusief drankje Deusterkapel, Deusterstraat

© Tim Theo Deceuninck


20 – 07 DE U S T E R C O N C E R T

AN RASKIN — Passie en weemoed (Bajan)

Tijdens dit concert nemen we je mee op een ontdekkingsreis doorheen de geschiedenis en de ontwikkeling van het fascinerende instrument de bajan of de (Russische) knopaccordeon. De componisten die we horen hebben allen een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de bajan tot volwaardig concertinstrument. Tot die eerste categorie behoren zeker de composities van Panitzki, die o.a. Russische volksmelodieĂŤn vertaalde naar bajan solo. De composities van Semjonow kunnen beschouwd worden als een soort overgang, maar vertonen nog steeds een grote associatie met de Russische volkscultuur. Maar de bajan komt tot volle ontwikkeling bij Gubaidulina, een Russische componiste van Tataarse origine. Veel van haar werken vertrekken vanuit het mysterie en de levenswijsheid van de Russisch-orthodoxe liturgie.

Donderdag 20 juli 2017 | 20.30 uur 9 euro | 7 euro (Pieterpas) | Inclusief drankje Deusterkapel, Deusterstraat


24 – 08 DE U S T E R C O N C E R T

Afsluiter van de Deusterconcertenreeks is een onweerstaanbare muzikale combinatie van Spaanse en Zuid-Amerikaanse componisten zoals Isaac Albéniz, Emilio Pujol, Agustin Barrios Mangoré en zijstapjes naar de geniale muziek van Johann Sebastian Bach. Hedendaagse muziek van de hand van Roland Chadwick (waarvan Honings zelfs al de compositie ‘Tiny wooden Gods’ op CD zette) komt ook aan bod. De gitaar is in handen van de nog erg jonge Perenaar Cedric Honings die zich nu al als een niet te miskennen en bijzonder groot talent toont. Hij laat je luisteren naar de natuurlijke klanken van de gitaar met haar rijk palet aan klankkleuren.

CEDRIC HONINGS — Hommage aan de gitaar

Donderdag 24 augustus 2017 | 20.30 uur 9 euro | 7 euro (Pieterpas) | Inclusief drankje Deusterkapel, Deusterstraat

10


09 – 09 MU I L P E E R

MUILPEER STADS FESTIVAL — Derde editie

Voor de derde editie van het Muilpeer Stadsfestival halen de jongeren samen met Jeugdraad Peer weer het onderste uit de kan met een affiche om u tegen te zeggen. Lokale bands bieden we podiumkansen, maar ook passeren grotere namen de revue, zoals Meuris en The Clement Peerens Explosition. Duid dus 9 september alvast met stip aan in je agenda, want in de loop van juni worden de eerste namen gedropt. Daarnaast kan de fairtradecocktailbar niet ontbreken. Het wordt sowieso een gezellige beleving die je niet mag missen!

Zaterdag 9 september 2017 | Vanaf 18 uur Gratis | Armand Preud’hommeplein, Peer

11


07 – 10 FA M I L I E

Laat je kind kennismaken met de wondere wereld van clowns, dinosaurussen, superhelden en piraten. Hoe kan dit? Door de magie van prentenboeken! Eén keer per maand halen onze vrijwilligers alles uit de kast om jouw kind een bijzondere ochtend te bezorgen. Hierbij zoeken ze de mooiste prentenboeken voor je uit en koppelen deze aan de leukste knutselactiviteiten. Op deze manier kan jouw zoon of dochter zijn creativiteit en fantasie de vrije loop laten. Iedere maand werken we rond een ander thema. Zaterdag 7 oktober: dinosaurussen, 18 november: sinterklaas, 9 december: Kerstmis, 20 januari: ziek zijn, 24 februari: carnaval, 24 maart: humor, 28 april: Pasen, 26 mei: feest!

KLEINE VOORLEES HELDEN — Vanaf 3 jaar

Zaterdag 7 oktober 2017 | 9.30 uur Gratis | Inschrijven verplicht via de website www.biccpeer.be

12


07 – 10 BIC C S E I Z O E N S O P E N I

N

ANDRÉ BRASSEUR & BAND — Gepresenteerd door Belpop Bonanza

G

De comeback van André Brasseur is een van de mooiste muziekverhalen van de jongste jaren. De koning van het hammondorgel keert na 40 jaar in de vergetelheid terug met een jonge en straffe begeleidingsgroep. Hij pakte Pukkelpop in en stapelt de uitverkochte zalen en de onderscheidingen op elkaar. En het beste moet nog komen voor de 77 jaar oude virtuoos. Brasseur brengt anderhalf uur stomend spelplezier waarbij geen mens kan blijven stilzitten. In september 2017 komt hij zelfs met een nieuwe cd, helemaal klaar om op het publiek in Peer af te vuren. Met André Brasseur (hammond), Ben Van Camp (gitaar), Ben Brunin (basgitaar), Dirk Jans (drums), Jo Hermans (trompet), Wietse Meys (saxofoon) Nadien ben je van harte welkom op de receptie van de cultuuravond, aangeboden door Stad Peer.

Zaterdag 7 oktober 2017 | 20.30 uur 15 euro | 13 euro (Pieterpas)


10 – 10 FI L M

EVERYBODY HAPPY — Een film van Nic Balthazar (België, 2016, 93’)

Ralph Hartman (Peter Van den Begin) is een succesvolle stand-up comedian die het moeilijk heeft. Vooral dan met zichzelf. Hij wordt immers achtervolgd door het mannetje in zijn hoofd, dat nog nauwelijks wil zwijgen. Ondertussen moet Hartman zichzelf zien staande te houden in het genadeloze milieu van de stand-up comedy, tijdens een vermoeiende tournee met vermoeiende collega’s en grote verwachtingen. Terwijl zijn negatieve stem op hem inhakt. Gelukkig is er Laura Maris (Barbara Sarafian) die zijn probleem lijkt te herkennen. ‘Everybody Happy’ is een parabel over hoe we allen op de rand kunnen komen te staan. Maar ook hoe we van die afgrond zouden kunnen wegstappen. Een film die de wereld niet zal redden. Maar jou misschien wel.

Dinsdag 10 oktober 2017 | 20.30 uur 6 euro | 4 euro (Pieterpas) | In het kader van ‘Fit in je Hoofd’, Werelddag Geestelijke Gezondheidszorg

14


11 – 10 KU N S T L E Z I N G

Pop-Art is de naam van een stroming in de moderne beeldende kunst uit de jaren ‘50. Kunstenaars, zoals Andy Warlhol en Roy Liechtenstein haalden hun inspiratie uit het dagelijks leven: beelden uit de film- en televisiewereld, reclame, pin-ups, strips, en gebruiksvoorwerpen. Artikelen uit de supermarkt en massaproducten zoals kleding, huishoudelijke apparaten, voedsel in blik, of etenswaren zoals hamburgers en sandwiches dienden tot voorbeeld. Kunstenaars brachten ze in reusachtige afmetingen in beeld, herhaalden ze eindeloos of gaven ze in ongewoon perspectief weer. Deze kunstlezing is een goede voorbereiding op het bezoek aan de topwerken in het Ludwig Museum in Keulen.

KUNST LEZING — Pop-Art

Woensdag 11 oktober 2017 | 20.30 uur 7 euro | 5 euro (Pieterpas) | Gratis indien je een ticket hebt voor de culturele uitstap naar Keulen op 14 oktober.

15


13 – 10 NO O R D E R K L A N K E N

HATHOR CONSORT — L’Echo du Danube Johann Schenck (Amsterdam, 1660 - Düsseldorf, 1712) was een Nederlandse barokcomponist en gambist. Tijdens dit concert hoor je extracten uit zijn werk ‘L’Echo du Danube’ en ‘Le Nymphe di Rheno’ die rond 1700 in Amsterdam erg populair waren. Schencks vioolmuziek weerspiegelt de coalitie van stijlen op dat moment in Noord-Europa. Zijn werk werd beïnvloed door de Duitse vioolschool en de Franse voorkeur voor elegantie en dansbewegingen. Hij wijdde zijn composities voor twee gelijke violen aan zijn opdrachtgever Johann Wilhelm, die ook een gepassioneerde amateur-viola da gamba speler was. De bijzondere en intense choreografie die tijdens dit concert opgevoerd wordt is vanzelfsprekend nauw verbonden aan de muziek van Schenck. Femke Gyselinck (dans & choreografie) Romina Lischka & Irene Klein (viola da gamba)

Vrijdag 13 oktober 2017 | 20.30 uur met inleiding 13 euro | 11 euro (Pieterpas)


14 – 10 CU L T U R E L E

U I T S T A P

Wist je dat Keulen de vierde grootste stad van Duitsland is? Daarenboven vloeit de Rijn, één van de langste en belangrijkste rivieren in Europa, doorheen deze metropool. Als kers op de taart ligt Keulen net over de Belgische grens en vormt daardoor de perfecte citytrip dicht bij huis. In de voormiddag bezoeken we het Ludwig Museum waar je de grote meesters kan bewonderen: Pablo Picasso, Roy Liechtenstein, Mark Rothko, Jackson Pollock en vele anderen, met een Nederlandstalige gids. Na de middagpauze staat een wandeling met gids in het historisch centrum van de stad op de planning. Extra aandacht gaat naar de alombekende Dom, het gezicht van de stad en één van de belangrijkste bezienswaardigheden.

KEULEN — Stad vol geschiedenis

Zaterdag 14 oktober 2017 | 7.45 uur 50 euro (inclusief bus, gidsen, tickets, lunch) Bus: A. Preud’hommeplein, in het kader van deze uitstap kan je gratis naar de lezing over Pop-art komen op woensdag 11 oktober. © Irene Klein

17


15 – 10 FA M I L I E

Nellie en Cezar nemen jullie mee naar hun leukste speelplek in huis: de zolder. Daar vinden ze een heleboel herinneringen, goed bewaarde geheimen, mysterieuze dozen en héél veel oude rommel. In hun plezierige en muzikale zoektocht op zolder, vinden ze een oude muziekdoos. Van wie zou die zijn? Werkt ze nog? Danst de ballerina nog altijd even vrolijk? Samen met de kinderen zoeken Nellie en Cezar dit allemaal uit en nemen ze iedereen mee in een muzikale, interactieve en soms wel spannende voorstelling voor kinderen vanaf 2 jaar. Lossen de kids, samen met Nellie en Cezar, het mysterie van de ‘geheimen op zolder’ op? Kunnen ze een geheim bewaren? Na de voorstelling kunnen de kinderen nog genieten van een echte kinderreceptie met bubbels en veel lekkers.

NELLIE & CEZAR — Geheimen op zolder Vanaf 2 jaar

Zondag 15 oktober 2017 | 14 uur 7 euro | 5 euro (Pieterpas)


18 – 10 LE Z I N G

INDRA DEWITTE — Wat voor media volgen we morgen?

Indra Dewitte (1972) is journaliste van geboorte. Ze komt uit een sociaal bewogen gezin. Een kritische blik op de samenleving en een warm engagement zijn haar met de paplepel ingegeven. De morele verontwaardiging over wat er fout gaat in de wereld zette haar op weg naar de journalistiek. Ze belandt eind jaren ’90 op de nieuwsdienst van VTM, maar Dirk Tieleman haalt haar in 2000 naar de VRT, om een gezicht te geven aan het duidingsmagazine Koppen. Daarna wordt ze het gezicht van Panorama, Terzake en De Zevende Dag, om nu te werken als hoofdredacteur van Het Belang van Limburg. Indra gelooft in een digitale toekomst, zonder de kracht van papier op te geven. Indra Dewitte heeft een uitgesproken mening over de toekomst van de media, en de regionale media in het bijzonder.

Woensdag 18 oktober 2017 | 20.30 uur 7 euro | 5 euro (Pieterpas)


20 – 10 LOC AT I E V O O R S T E L L I N G

ANN HELENA KENIS — Op het randje Wil jij ook massa’s vrienden, meer geld verdienen, knapper, slanker en strakker zijn, fluitend naar je werk gaan, een tiptop huishouden? Kortom: je wil graag perfect(er) zijn? Dan heb je vast en zeker al wel eens op het randje gestaan. Niet van een zwembad of zo, maar op het randje van je goesting in nóg meer en nóg beter. De knotsgekke cabaretière Ann Helena Kenis, bekend als finaliste in Belgium’s Got Talent in 2015, brengt haar derde humoristische en muzikale onewomanshow: Op het Randje. Ze vertelt over boezems en ontboezemingen, over het ontstaan van de “all you can eat”-restaurants, over sociale stress in de supermarkt en overal elders. Oh ja, en er zijn ook nog problemen op de BBQ van de tennisclub. Bonus: 10 (!) leuke liedjes.

Vrijdag 20 oktober 2017 | 20.30 uur 12 euro | 10 euro (Pieterpas) | Locatie wordt later meegedeeld De Mondiale Raad Peer en Wereldwinkel Peer zorgen voor een fairtradehapje achteraf. 20

© Ellie Vandenbrande


21 – 10 MUI L P E E R

C L U B C O N C E R

T

Muilpeer staat helemaal klaar om Freaky Age te ontvangen. Zij brachten in februari 2017 hun vierde studioalbum ‘Inner Stranger’ uit. Met de voorloper ‘Like A Machine’ liet de band zich met snedige gitaren en explosieve drums al van hun rauwste kant horen, maar het album is zoveel diverser. ‘Inner Stranger’ combineert talrijke nieuwe invloeden met het succesrecept van potige indie-rock waarop de groep zich ondertussen al 10 jaar kan beroepen. Tijdens hun carrière bouwde de band een arsenaal aan hitsingles op. Met het nieuwe album onder de arm staat Freaky Age klaar om opnieuw een van de spannendste liveacts in België te worden. Noteer ook alvast 10 februari en 9 maart 2018 in je agenda voor een gezellige clubavond. Daarnaast organiseert Muilpeer op 30 april 2018 voor de eerste keer Lokale Helden.

FREAKY AGE — Inner Stranger

Zaterdag 21 oktober 2017 | Deuren open om 20.30 uur Gratis

21


24 – 10 PE E R P O P U L A I R

Voor deze matinee hebben we weer een film van formaat voor jou klaarstaan. De vijfde langspeelfilm van Hilde Van Mieghem heet ‘Sprakeloos’ en is de verfilming van het gelijknamige boek van Tom Lanoye. De film kan rekenen op acteurs met een mooi palmares, onder wie Stany Crets, Viviane De Muynck en Marie Vinck. Het leven van de succesvolle schrijver Jan Meerman wordt ondersteboven gekeerd wanneer zijn moeder onverwachts een beroerte krijgt. Zijn flamboyante en levendige moeder verliest haar spraakvermogen. Haar spraak wordt herleid tot jammerlijke kreten en brabbeltaal. Jan worstelt in deze moeilijke periode met de deadline van zijn nieuwe roman. De confrontatie die Jan moet aangaan met zijn moeder dwingt hem om alles in vraag te stellen, ook zijn literaire prioriteiten.

SPRAKE LOOS — Een film van Hilde Van Mieghem (België, 2017, 105’)

Dinsdag 24 oktober 2017 | 14 uur 12 euro | 10 euro (Pieterpas) Taart en koffie inbegrepen

22


25 – 10 FA M I L I E

DE GVR —

Een film van Steven Spielberg (VS, 2016, 117’) Vanaf 5 jaar

Het eenzame weesmeisje Sofie maakt kennis met de magische reuzenwereld. Wanneer ze ‘s nachts wakker ligt, wordt ze plotseling uit haar bed geplukt en ontvoerd. Maar Sofie heeft niets te vrezen; het is de Grote Vriendelijke Reus. Een reus die misschien eigenaardige woorden gebruikt, maar geen vlieg kwaad doet. Ze komt er echter al snel achter dat zijn soortgenoten minder vriendelijk zijn en samen met de GVR smeedt ze een plan om alle kinderen in de wereld te beschermen tegen de kwaadaardige reuzen.

Woensdag 25 oktober 2017 | 14 uur 4 euro | 2 euro (Pieterpas)


10 – 11 MU Z I E K

SOUL SISTER Wegens groot succes (en ook wegens veel goesting) zullen Jan Leyers en Paul Michiels ook dit najaar samen optreden. Hun tournee van afgelopen najaar langs meer dan 30 zalen was in een mum van tijd uitverkocht. Soulsister zal in het najaar 2017 met veel plezier hun CC-tour hernemen. Jan Leyers & Paul Michiels speelden eind 2016 meer dan 30 concerten samen met muzikanten Hervé Martens en Patrick Dorcean. Het publiek kon de voorstelling dan ook zeer smaken ... Op alle concerten nam het publiek afscheid met een staande ovatie. 30 Jaar geleden kwam de debuutsingle van Soulsister uit. You Get To Me werd door pers en publiek enthousiast onthaald en betekende het begin van een unieke carrière in de Belgische popgeschiedenis. Soulsister reeg de hits aan elkaar, tourde met Sting door Europa en haalde de Amerikaanse Billboard Hot 100.

Vrijdag 10 november 2017 | 20.30 uur 27 euro | 25 euro (Pieterpas)


12 – 11 FA M I L I E

Het is nogal wat, het hele land afreizen om overal de tekeningen en brieven op te halen, de schoorsteen te checken, de blije kindergezichtjes te zien. De Sint en zijn Zwarte Pieten maken ook een tussenstop in Peer om de handjes van alle kinderen te schudden en cadeautjes uit te delen. Na zijn aankomst kan je genieten van een wervelende sinterklaasshow van De Gouden Staf. Of wat had je gedacht van allemaal leuke knutselateliers en workshops. Er valt vanalles te beleven tijdens deze Sinthappening.

SINT HAPPENING — Vanaf 3 jaar

Zondag 12 november 2017 | 13.30 uur Sintintrede in Peer-centrum: 13.30 uur Voorstelling van De Gouden Staf: 14.45 uur, 16 uur, 17.15 uur 1 euro voor de sinterklaasshow | Sintverteltheater: 14.45 uur en 16 uur 1 euro voor sintverteltheater | Workshops: 14-17 uur Een organisatie van SCAP en De Gouden Staf 25


15 – 11 LE Z I N G

Wouter Torfs komt uit een ondernemersnest. Zijn grootouders legden de basis van de schoenenwinkelketen. Als kleine jongen ging Wouter al helpen op braderijen. “Mijn grootmoeder zei me dat je “van nen ezel geen koerspeerd kunt maken...” Het was haar manier om te zeggen dat als er geen verkoopstalent inzit, je er ook geen topper van zal maken. Dat is nog steeds een fundament van ons HR-beleid. We investeren in talent, en in mensen met de juiste attitude.” Op die manier tekende Wouter Torfs een succesvolle strategie uit, met de focus op klantvriendelijkheid. Wouter Torfs ontwikkelde een verfrissende visie op leiderschap. “De nieuwe leider leidt zijn organisatie vanuit waarden. De nieuwe leider inspireert in plaats van te controleren. Hij moet coachen, stimuleren, want de kracht komt van het team.”

WOUTER TORFS — Werken met hart en ziel. Bouwstenen voor een Great Place to Work Woensdag 15 november 2017 | 20.30 uur 7 euro | 5 euro (Pieterpas)

26


18 – 11 HU M O R

GILI — Charlatan

Al meer dan tien jaar waarschuwt mentalist Gili ons tegen de gevaren van manipulatie, tegen kwakzalvers die misbruik maken van de goedgelovigheid van hun medemens. Maar wat gebeurt er als Gili zich zélf inlaat met charlataneske praktijken? In zijn nieuwe zaalshow Charlatan laat Gili zijn evil twin volledig los. Hij zet zijn ‘gaven’ op scherp om bewust zijn ‘slechte ik’ te laten zegevieren. Op slinkse wijze bespeelt en bedriegt charlatan Gili systematisch het publiek en smeert je met een bedrieglijke charme eender wat aan. Voor de finale van de show creëert Gili zelfs een onweerstaanbare nood bij zijn toeschouwers waarvan ze aan het begin van de avond nog niet eens wisten dat ze die hadden. Verwerpelijk, zeg je? Inderdaad, maar wreed plezant!

Zaterdag 18 november 2017 | 20.30 uur 15 euro | 13 euro (Pieterpas)

27


22 – 11 LE Z I N G

MARLEEN MARTENS — Opgravingen Grote-Brogel

In 2015 en 2016 legden archeologen in Grote-Brogel in alle discretie een belangrijke cultusplaats uit de Vroeg-Romeinse periode vrij. Op die plaats werden honderden munten, mantelspelden en armbanden aangetroffen. Het zijn offers uit de turbulente periode nadat Caesar onze gebieden veroverde. Marleen Martens, doctor in de archeologie en werkzaam bij het agentschap Onroerend Erfgoed, leidde de opgraving. Zij specialiseert zich al jaren in Romeinse cultusplaatsen. Hierdoor kan ze je een uniek beeld schetsen van de mysterieuze offerrituelen van de bevolking in de Kempen in de Romeinse periode en ook daarvoor. Ze legt in haar betoog verbanden met de cultusplaats die werd opgegraven in Wijshagen. Volgens haar liggen er mogelijk nog oudere Keltische giften verborgen in de moerassige sprenkzone van de Abeek.

Woensdag 22 november 2017 | 20.30 uur 7 euro | 5 euro (Pieterpas)

28


24 – 11 NO O R D E R K L A N K E N

Zit je soms met je hoofd in de wolken? Je reist namelijk doorheen de sterren en door de geschiedenis van het heelal. Het filosofisch-muzikaal Duo Doppio Stile (met violist Hugh Desmond en pianist Waldo Geuns) baseert zich voor dit project op het actuele onderzoek naar de trillingen van de sterren. Bestaat er zoiets als een ‘Harmonie der Sferen’ en vormen de sterren een groot kosmisch orkest? We horen muziek van vroeger tot nu, reikend van Bach tot de aangrijpende neoklassieke muziek van Pärt, Glass en Richter. De muziek gaat gepaard met een reis doorheen de geschiedenis van het heelal aan de hand van beeldmateriaal van NASA en ESA. De oerknal, de eerste sterren, sterrenstelsels en superclusters, ... deze kosmische fenomenen die aan bod komen worden toegelicht door Professor Katrien Kolenberg.

DUO DOPPIO STILE & KATRIEN KOLENBERG — Muziek van sterren

Vrijdag 24 november 2017 | 20.30 uur 13 euro | 11 euro (Pieterpas)

© Joris Casaer


02 – 12 HU M O R Wauberg wordt te klein om zo een denderende line-up te ontvangen. Niemand minder dan David Galle brengt een try-out van zijn nieuwe voorstelling. Hij is een performer in hart en nieren. Hij analyseert vooral de lichtheid van ons bestaan en deelt dit graag op het podium. Daarnaast neemt hij ook Sander VDV mee, die geen blad voor de mond neemt. Hij is rechtuit, in your face. Niet voor gevoelige zieltjes dus. Sander deed mee aan Humo’s Comedy Cup en schreef voor Achter De Rug, een programma van Woestijnvis. Last but not least maakt Dries Heyneman de line-up compleet. Je kent hem als scenarist en acteur van Bevergem. Hij werkte druk mee achter de schermen aan de voorstellingen van menig Vlaamse comedian, maar nu staat hij zelf op het podium. Hou je klaar voor een onweerstaanbaar grappige avond!

COMEDY AVOND IN JH DE STYX — David Galle, Sander VDV & Dries Heyneman

Zaterdag 2 december 2017 | 20 uur 7 euro | 5 euro (Pieterpas) Jeugdhuis De Styx | Venkelstraat 10, Peer

30

© Rudi Schuerewegen


03 – 12 FA M I L I E

SPROOKJES ENZO & PROGETTO BAGLIORI — Incontri#2 Vanaf 3 jaar Bij valavond steken we de vuren aan en nodigen we je uit op een eigenzinnig vuurspektakel in openlucht. Met Incontri#2, wat staat voor ontmoetingen, vertellen we je een klein verhaal vol sterke beelden dat je doet wandelen tussen de sterren en laat dansen tussen de vlammen. Paraplu’s worden draaimolens van vuur, vuurslangen schieten weg in het donker … Een magische vuurperformance voor iedereen! Met Pietro Chiarenza, Nicola Cazzalini & Sara Passerini (spel), Pietro Chiarenza (concept, regie & scenografie), Michele Moi (muziek), Thijsje Strypens (kostuum)

Zondag 3 december 2017 | 17 uur 7 euro | 5 euro (Pieterpas) Op de site rond BICC ‘t Poorthuis


12 – 12 PE E R P O P U L A I R

Willem Vermandere is over de berg van 75 jaar geklommen. Maar hij gaat na 50 jaar op de planken onverminderd op stap met zijn muziektrawanten. Nog steeds met een scherpe kijk op de zotte wereld, een knipoog en een glimlach, nooit bitter of ontgoocheld, eerder ontroerd over de kleine dingen van elke dag. Zingen houdt hem jong, zingen is durven, zingen is blij zijn. De passie voor het zingen zelf gaat niet over. Zoals oude wijn, met de jaren steeds maar beter en beter.

WILLEM VERMANDERE — 50 jaar op de planken

Dinsdag 12 december 2017 | 14 uur 12 euro | 10 euro (Pieterpas) Taart en koffie inbegrepen

32


13 – 12 LU I S T E R A V O N D

KEVIN HOUBEN — Stadssymfonie

Componist Kevin Houben kreeg van de Stad Peer een compositieopdracht voor de creatie van een stadssymfonie in het kader van de viering van het lustrum ‘Peer650’ in 2017. Het eminente Nationaal Orkest van België met sterdirigent Dirk Brossé voerde in maart 2017 deze creatie uit. De Stadssymfonie werd een magistrale en blijvende ode aan de Stad Peer en zijn inwoners. Kevin Houben laat je de opnames horen die zijn gemaakt tijdens de uitvoering van de Stadssymfonie. Daarnaast krijg je een blik in het hoofd van Kevin. Waar haalde hij zijn inspiratie? Hoe heeft hij de geschiedenis van Peer verwerkt in zijn werk? Luister en geniet van deze avond.

Woensdag 13 december 2017 | 20.30 uur 7 euro | 5 euro (Pieterpas)


21 – 01 LE Z I N G

BART MOEYAERT — Toast Literair

Ook dit jaar combineren we een gezellig zondags ontbijt met een literaire beleving. De boeken, het toneelwerk en de poëzie van Bart Moeyaert zijn sinds zijn debuut in 1983 door lezers van alle leeftijden ontdekt en gewaardeerd. Daardoor bekleedt hij dan ook een aparte plaats binnen de Nederlandstalige literatuur. Bart Moeyaert neemt de aanwezigen mee van het jaar 1939 naar vandaag. In de tijd daartussen wordt het verhaal verteld van het gezin waarin hij is opgegroeid, het verhaal over het ontstaan van zijn eerste boek en het verhaal hoe zijn ideeën evolueerden. Ook gaat hij dieper in op een aantal titels van zijn werken. De aanwezigen krijgen op verschillende manieren een kijk op wat hij doet en denkt.

Zondag 21 januari 2018 | 9.30 uur 12 euro | 10 euro (Pieterpas) | 9.30 uur: fairtradeontbijt 10.30 uur: Bart Moeyaert | i.s.m. Davidsfonds Peer. Oxfam Werelwinkel Peer en Voedselteam Peer zorgen voor een lekker fairtradeontbijt. 34

© Dries Luyten


26 – 01 NO O R D E R K L A N K E N

Diatonische accordeon, theorbe en barokzang? Twee aparte werelden die op zich geen reden hadden om mekaar te ontmoeten. Nochtans gaat Didier Laloy samen met Nicolas Achten de uitdaging aan. Beide musici staan reeds enkele jaren op de planken en schotelen een concert voor dat zijn inspiratie zoekt in de traditionele folk- en barokmuziek. Stukken van Monteverdi, Moulinier, De Visée, of zelfs de middeleeuwse Hildegard Von Bingen dialogeren met eigen composities van Didier Laloy. Het resultaat is een warme uitwisseling waar emotie en plezier hoogtij vieren. Om de beleving van dit concert nog aparter te maken, kiezen we voor een ‘akoestische siësta’. In een ingetogen sfeer wordt het publiek uitgenodigd om op kussens en ligstoelen te luisteren.

NICOLAS ACHTEN & DIDIER LALOY — Akoestische siësta

Vrijdag 26 januari 2018 | 20.30 uur (met inleiding) 13 euro | 11 euro (Pieterpas)

35


28 – 01 FA M I L I E

Klaar voor een namiddag vol circus? In Dopo Ripopolo gaat Gabriele ervandoor met de kassa en een knappe Russische trapeziste, waardoor Giancarlo zich alleen moet zien te redden. Hij haalt al zijn creativiteit boven, want the show must go on! Blijven zijn naïeve handelingen en charmante ingevingen overeind wanneer hij na 20 jaar alleen in de circusarena komt te staan? Kom het zelf ontdekken tijdens deze woordeloze voorstelling vol clownerie en circus. Er is zowel een zit- als een staantribune aanwezig. Na de voorstelling kunnen de kinderen nog meedoen met een leuke activiteit.

CIRCO RIPOPOLO — Dopo Ripopolo Vanaf 6 jaar

Zondag 28 januari 2018 | 14 uur 7 euro | 5 euro (Pieterpas)


03 – 02 MU Z I E K

ROEL VANDER STUKKEN & DE CORSARI’S Zet je schrap voor een flinke portie nostalgie met Roel Vanderstukken en Sarah De Koster. De Corsari’s vormen een 6-koppige liveband die de swingende 50’s en 60’s nieuw leven inblaast en iedereen naar de dansvloer lokt. Met opgefriste hits van Ritchie Valens, The Monkees, Elvis Presley, The Beatles, The Hollies, Jackie Wilson, Paul Anka en Roy Orbison waant het publiek zich middenin een glorieuze spiegeltent. Net zoals op de betere trouwpartijen herontdek je de liedjes, die je bijna was vergeten. Je zal je afvragen met wie je die avond niét hebt gedanst. De Corsari’s met Roel Vanderstukken en Sarah zijn je glamoureuze gidsen doorheen de wervelende sfeer van weleer!

Zaterdag 3 februari 2018 | 20.30 uur 15 euro | 13 euro (Pieterpas)


07 – 02 EC O - C O M E D Y Pesticiden, Roundup, glyfosaat… Het lijken niet meteen begrippen die je tegenkomt in een comedyshow. Toch vormen pesticiden de rode draad in de nieuwe show van Steven Vromman, die hij speciaal voor de nieuwe Veltcampagne 2020pesticidevrij gemaakt heeft. Tijdens deze ‘Smoestuinshow’ gaat de Low Impact Man met het publiek op zoek naar de smoezen waarom zoveel mensen nog pesticiden gebruiken, maar tegelijk geeft hij er op zijn eigen komische manier een draai aan waarmee je niet anders kan dan ‘groen’ lachen. Train alvast maar je lachspieren. Steven Vromman verwierf bekendheid met zijn tv-programma Low Impact Man en dat is meteen ook de titel waarmee hij momenteel theatershows maakt en uitvoert in Vlaanderen en Nederland. Het centrale thema in zijn shows is de zoektocht naar duurzame oplossingen voor de huidige milieuproblematiek.

STEVEN VROMMAN — De Smoestuinshow

Woensdag 7 februari 2018 | 20 uur 7 euro | 5 euro (Pieterpas) Een organisatie van Mondiale Raad Peer, Velt Peer en MINA-raad Peer 38


20 – 02 PE E R P O P U L A I R

DANS NAMIDDAG — Als in de tijd van toen

Start alvast met het stretchen van je spieren en het opblinken van je dansschoenen, want het BICC organiseert voor iets minder jonge dansers met frisse benen een dansnamiddag zoals in de tijd van toen. Wij zorgen voor leuke dansbare swing, rock, jive, een pakkende slow, maar verwacht je ook aan een wals en een frisse tango en chachacha. De charmante presentator van dienst, Sonny Vande Putte, praat de middag aan elkaar met weetjes over muziek. Ook als je zelf geen danser bent, valt hier dus veel te beleven.

Dinsdag 20 februari 2018 | 14 uur 12 euro | 10 euro (Pieterpas) Kaas en wijn inbegrepen


21 – 02 LE Z I N G

LUK DEWULF — Ik kies voor mijn talent

Luk Dewulf studeerde Pedagogische Wetenschappen en is een pionier van het talent-denken in België en Nederland. Zijn boek “Ik kies voor mijn talent” is al toe aan zijn 15de druk en zijn ideeën zijn wijd verspreid in het onderwijs en in het bedrijfsleven. Daarnaast is hij auteur van “Help! Mijn batterijen lopen leeg”. Een boek over burn-out dat in 2012 bekroond werd tot beste Learning & Development boek. De centrale gedachte van het boek is dat een burn-out in veel gevallen ontstaat door het feit dat mensen zich niet gezien of erkend voelen door iemand in de werkomgeving. Daartegen gaan vechten. En crashen. Een relationele en systemische benadering. Luk Dewulf is een bevlogen spreker die zijn publiek steeds weer raakt en aan het denken zet. Daarnaast is hij een talentenfluisteraar en talent- en burn-outcoach.

Woensdag 21 februari 2018 | 20.30 uur 7 euro | 5 euro (Pieterpas)

40


23 – 02 NO O R D E R K L A N K E N Dankzij het Osuna ensemble hoor je wat Marco Polo gehoord zou kunnen hebben tijdens zijn reizen naar het Verre Oosten. Drie muzikale persoonlijkheden ontmoeten elkaar: Thomas Baeté, vedelspeler en vertolker van troubadourgezangen, Emre Gültekin, sazvirtuoos, die opgroeide in de muzikale tradities uit Anatolië en Raphaël De Cock die de steppen van Centraal-Azië tot leven brengt met en het bespelen van de chatkan. Op het programma staan ‘Estampies du roy’ (13de-eeuwse dansen die de kruisvaarders meenamen naar West-Europa) naast een traditionele hypnotische dans uit Anatolië, de Zeybek. Een schare Mongoolse gezangen vervolledigen het programma. Voor deze productie werkt het Osuna ensemble samen met de zandkunstenares Colette Dedyn die Marco Polo’s reizen tot leven roept dankzij wonderlijke, poëtische landschappen.

TRIO OSUNA & COLETTE DEDYN — Langs de Zijderoute Vrijdag 23 februari 2018 | 20.30 uur 13 euro | 11 euro (Pieterpas)

© Sascha Grimm


25 – 02 FA M I L I E

Meneer Beer en De Woeste Wolven is een muzikaal bosfestijn voor alle kleine durvers en grote berenvrienden. Dit ‘pop-concert’ is een beestige co-productie met de topmuzikanten van Walrus. ‘Mensen zijn vreemde dieren’, zucht Meneer Beer. En hij slaat met een klap zijn koffer dicht. Genoeg is genoeg. Duik mee met Meneer Beer het bos in. Waar Woeste Wolven de muzikale plak zwaaien, Staf de Uil een oogje in het zeil houdt en Eddy De Vos uren kan uitweiden over koetjes en kalfjes. Na de voorstelling kunnen de kinderen nog meedoen met een leuke activiteit.

THEATER TIERET — Meneer Beer en de Woeste Wolven Vanaf 5 jaar

Zondag 25 februari 2018 | 14 uur 7 euro | 5 euro (Pieterpas)

42


28 – 02 LU I S T E R A V O N D

STRAVINSKY TOEGELICHT — Door musicologe Rose-Marie Hendrikx

Igor Stravinsky (1882-1971) is ongetwijfeld één van de meest invloedrijke componisten uit de twintigste eeuw. Hij gaat op zoek naar een alternatieve uitdrukking voor het romantische idioom en is een ware muzikale kameleon. In zijn veelzijdige oeuvre toont hij immers een ontzettend grote verscheidenheid en een continue metamorfose. Aandacht voor ritmiek speelt hierbij telkens een belangrijke rol. Tijdens deze luisteravond illustreert Rose-Marie Hendrikx de stijlevolutie die Stravinsky doorloopt met tal van luisterfragmenten en zoomt ze in op l’Histoire du Soldat, een bijzonder werk voor muziektheater uit 1918.

Woensdag 28 februari 2018 | 20.30 uur 7 euro | 5 euro (Pieterpas) | Gratis indien je een ticket hebt voor de voorstelling L’Histoire du Soldat op 2 maart.


02 – 03 NO O R D E R K L A N K E N Muziek van Igor Stravinsky in combinatie met het werk van literair talent Charles Ferdinand Ramuz, dat moet vuurwerk geven. Dat was zo honderd jaar geleden al en is nu nog steeds zo. L’Histoire du Soldat (De geschiedenis van een soldaat) heeft de tand des tijds moeiteloos doorstaan en vandaag staat er voor jou een versie klaar die dit werk in een intrigerend ander daglicht stelt. Alles speelt zich af op een plek waar een soldaat een potje kan kaarten met de duivel. Waar de prinses niet spreekt maar wel bloedmooi aanwezig is. Waar de wereld de verleiding is en de liefde het enige heil daartegen. Waar de muziek zowel de verlokking als de genezing kan zijn. Mis deze sprookjesachtige allegorie van de magische en dubbelzinnige kracht van de muziek niet. Roeland Hendrikx (klarinet), Nicolas Dupont (viool), Severin von Eckardstein (piano) en Elena Peeters (woord).

L’HISTOIRE DU SOLDAT — Suite

Vrijdag 2 maart 2018 | 20.30 uur met inleiding 13 euro | 11 euro (Pieterpas) | Indien je en ticket hebt voor deze voorstelling, mag je gratis naar de luisteravond op 28 februari 2018. 44

© Koen Bauters


03 – 03 HU M O R

JAN JAAP VAN DER WAL — SCHOON SCHOON is de tweede show die comedian Jan Jaap van der Wal maakt speciaal voor en in Vlaanderen. De liefde tussen Jan Jaap en z’n tweede thuisland is nog niet bekoeld. Sterker nog, die is dieper geworden. In SCHOON gaat hij verder in op alles wat mooi is aan Vlaanderen. En pas op: de schoonheid kan ook zitten in de lelijke dingen. De rafelrandjes, en scherpe hoekjes, en uitgewreven vlekken. Ze zijn allemaal SCHOON. Het is maar hoe je ernaar kijkt. Twee jaar geleden viel Vlaanderen als een blok voor de Nederlandse comedian Jan Jaap van der Wal en vice versa. Zijn laatste wapenfeit was een indrukwekkende passage tot in de finaleweek in De Slimste Mens waar hij zowel z’n verbaliteit als intelligentie kon showen. Sindsdien is hij een van de wisselende panelleden in De Ideale Wereld.

Zaterdag 3 maart 2018 | 20.30 uur 15 euro | 13 euro (Pieterpas)


07 – 03 FI L M

Deze autobiografie vertelt het verhaal over het Somalische fotomodel Waris Dirie. Ze groeide op als kind van een nomade en werd al vroeg besneden. Op 13-jarige leeftijd werd ze uitgehuwelijkt aan een oude man, waarna ze wist te vluchten naar een oom in Londen. Per toeval kwam ze in aanraking met een fotograaf en zo kreeg ze een vooraanstaande carrière als fotomodel. Met haar bekendheid nam ze de rol aan van ambassadrice tegen vrouwenbesnijdenis. Deze film wordt georganiseerd door de Mondiale Raad Peer. Zij bieden je na de film nog een fairtradeattentie aan.

DESERT FLOWER — Een film van Sherry Hormann (Verenigd Koninkrijk, 2009, 120’)

Woensdag 7 maart 2018 | 20.30 uur 6 euro | 4 euro (Pieterpas) Een organisatie van Mondiale Raad Peer


14 – 03 KU N S T L E Z I N G

WILLEM ELIAS — Moderne kunst

Moderne kunst bestaat vandaag meer dan 150 jaar, maar voor de meeste mensen blijft ze onbekend terrein: moeilijk of niet te begrijpen. Kunst is een soort geheimtaal, een product van eigengereide enkelingen die creëren volgens voortdurend veranderende spelregels. Tijdens deze kunstlezing zet Willem Elias deze spelregels eenvoudig uiteen. Dankzij zijn jarenlange ervaring in het begrijpelijk uitleggen van kunst, bezorgt hij het juiste gereedschap om de mysteries van kunstwerken te ontrafelen. Willem Elias was hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel in het vakgebied Culturele Agogiek en decaan van de faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen. Hij verrichtte onderzoek naar de relatie tussen kunst en educatie. Hij publiceerde meerdere boeken en talrijke artikels over kunsteducatie, cultuurfilosofie, cultuurbeleid, esthetica en hedendaagse kunst.

Woensdag 14 maart 2018 | 20.30 uur 7 euro | 5 euro (Pieterpas) | Gratis indien je een ticket hebt voor de culturele uitstap naar Eindhoven op 17 maart.


16 – 03 HU M O R

MICHAEL VAN PEEL — Vijgen na pasen

2017. De misnoegdheid grijpt vrolijk om zich heen. Amerika wordt geleid door een kwaaie cavia op een oranje leren zetel. Terreur teistert het oude continent. Maar dat kan de Belgen niet meer deren. Angst is even banaal geworden als files, staatshervormingen en graaiende politici. Tijd voor een feestje. Eén voor allen. Eén voor één! De eindejaarsconference van Michael Van Peel, intussen een vaste waarde zowel in de theaters als op radio en televisie, wordt traditioneel uitgezonden op oudejaarsavond. Maar tijdens deze voorstelling gaat Van Peel net iets verder en pikt hij in op de meest recente gebeurtenissen. Niet te missen dus!

Vrijdag 16 maart 2018 | 20.30 uur 15 euro | 13 euro (Pieterpas)

48


17 – 03 CU L T U R E L E

U I T S T A P

Eindhoven is een krachtige levendige stad. Je vindt er een constante stroom aan nieuwe ontwikkelingen in creativiteit, innovatie, technologie, design en kennis. In de voormiddag brengen we een bezoek aan het Van Abbemuseum, het museum voor hedendaagse kunst, waar we een rondleiding krijgen over de topstukken. Namiddag trekken we naar Strijp-S: het oude Philips terrein en historisch erfgoed. Tijdens de wandeling ligt de nadruk op het verleden van Philips, de huidige creatieve ontwikkelingen en het toekomstperspectief van Strijp-S.

EIND HOVEN — Design stad

Zaterdag 17 maart 2018 | 9.15 uur 46 euro (inclusief bus, gids, tickets en lunch) Busopstap: A. Preud’hommeplein. In het kader van deze uitstap kan je gratis naar de kunstlezing op 14 maart 2018. 49


21 – 03 LE Z I N G

Hoe machtig ben je als consument? Er zijn klantenen ombudsdiensten, consumentenprogramma’s, -wetgeving en -organisaties. Waarom laat je je dan toch soms nog in de luren leggen? Sven Pichal was de voorbije jaren de bevoorrechte getuige van dat wat we allemaal doen: consumeren. Hij debatteerde met alle geledingen binnen bedrijven over hoe zij tegenover klanten staan en hij sprak met klanten over hoe zij zich soms bekocht voelen. Massa’s ervaringen, die inzicht geven, maar ook nieuwe vragen oproepen. Met als belangrijkste: komt er een dag dat je je als consument niet meer laat misleiden? Sven Pichal (1979) werkt als journalist voor radio- en televisieprogramma’s. Bij Radio 1 maakte hij samen met Annemie Peeters het populaire consumentenen discussieprogramma Peeters & Pichal. In het najaar van 2014 verhuist hij naar Radio 2 voor het consumentenprogramma De Inspecteur.

SVEN PICHAL — Sven consumeert

Woensdag 21 maart 2018 | 20.30 uur 7 euro | 5 euro (Pieterpas)

50


23 – 03 DA N S F E E S T

RETRO SWINGPARTY — Modern Times

Je houdt ervan om je dansbenen los te zwieren op festijnen als Radio Modern? Dan is deze Retro Swingparty zeker ook iets voor jou! Peer wordt belegerd door een delegatie zwierige en mooi in-retrostijl-uitgedoste danskoppels en we weten allemaal wat dat wil zeggen ... Rockin’ and a-rollin’! Laat je een echte retrolook aanmeten met gekrulde lokken en rode lippen door de lieftallige Modernettes in het Beauty Boudoir. ‘Cause it don’t mean a thing if it ain’t got that swing! Of krijg dansles om de echte swing onder de knie te krijgen om daarna de hele nacht te feesten. Jouw retro-outfit is absoluut een meerwaarde om deze avond compleet te maken.

Vrijdag 23 maart 2018 | Deuren open om 21 uur 15 euro | 13 euro (Pieterpas)


27 – 03 PE E R P O P U L A I R

LUCIEN VAN IMPE In de hete zomer van 1976 won Lucien Van Impe als laatste Belg de Ronde van Frankrijk. Nu, tweeënveertig jaar later, vertelt hij voor het eerst zelf zijn verhaal. Het is een spannende vertelling over legendarische klimpartijen en de strijd om het geel, pap en Zoetemelk, verliezen en winnen. Het is evengoed een nostalgietrip naar de jaren waarin Van Impe met vijf broers opgroeide in een volkscafé en liever muzikant dan wielrenner wilde worden. Het is een eerlijke terugblik op gemiste kansen en de status van beste klimmer ooit. Samen met auteur Filip Osselaer brengt Lucien Van Impe de wonderlijk mooie zomer van 1976 tot leven. Ze brengen verhalen over Thévenet en de bolletjestrui, over bedrog en uren in de kou met kranten op het station. Een trip door Frankrijk en Mere. Een verhaal van klein, menselijk geluk.

Dinsdag 27 maart 2018 | 14 uur 12 euro | 10 euro (Pieterpas) Taart en koffie inbegrepen

— Hoe ik als laatste Belg de Tour won


28 – 03 FA M I L I E

Gus is een schuw vogeltje, alles behalve een durver. Maar grote dromen heeft hij wel. Dan breekt het moment van de grote vogeltrek aan. Darius, die de zwerm al jaren aanvoert op hun lange reis naar het zuiden, krijgt een ongeluk. Al z’n geheime kennis over de route moet hij toevertrouwen aan een opvolger. En dat wordt ... Gus! Die wil graag de wijde wereld ontdekken, maar is hij klaar voor zo’n belangrijke opdracht?

GUS — Een film van Christian De Vita (Frankrijk, 2015, 90’) Vanaf 5 jaar

Woensdag 28 maart 2018 | 14 uur 4 euro | 2 euro (Pieterpas)

53


18 – 04 LE Z I N G

RUBEN MERSCH — Waarom iedereen altijd gelijk heeft

Ruben Mersch (1976) is filosoof en bioloog. Met zijn bestseller ‘Oogkleppen’ opende hij de ogen van veel mensen. We denken graag dat we rationele wezens zijn, dat we zeker weten wat we denken te weten, maar is dat wel zo? Worden we soms niet op een vals spoor gezet door ons eigen brein? Ruben Mersch denkt van wel. Ruben pleit voor tegengif – in handzame dosissen. “Er zijn manieren om goede argumenten van slechte argumenten te onderscheiden.Ik leg uit hoe je statistische fouten herkent en hoe je op zoek kan gaan naar betrouwbare data.” Gegarandeerd een boeiende lezing voor iedereen!

Woensdag 18 april 2018 | 20.30 uur 7 euro | 5 euro (Pieterpas)

54


20 – 04 NO O R D E R K L A N K E N Pianist-componist Stefan Meylaers gaat in dialoog met artistiek directeur-dirigent Kris Stroobants om samen met het publiek de raakpunten en verschillen van hun vak te exploreren. Op een onderhoudende manier tasten ze samen grenzen af en demonstreren hun gelijk en ongelijk aan de hand van composities van Bach, Jenkins, Glass en Meylaers zelf. Prachtige muziek die onderling ook nog eens verbonden is. Er wordt gepraat, gemusiceerd, uitgedaagd en interactief geduid. Een concert dat de magie van de muziek vanuit een ruim kader en boeiende invalshoeken laat zien en de talrijke ingenieuze raderwerkjes zal blootleggen.

STEFAN MEYLAERS & KRIS STROOBANTS — Performer meets creator: De mythe ontbloot

Vrijdag 20 april 2018 | 20.30 uur 13 euro | 11 euro (Pieterpas)


56


21 – 04 MU Z I E K

MAJOR TOM — We Are Not Bowie

“Something happened on the day he died”. Bowie is niet meer. De man die op de aarde was gevallen. De dunne witte hertog. Ziggy Stardust. Major Tom. Blackstar. Het icoon der iconen van de rockmuziek. Tom Hannes en Eric Engels verzamelen een groep theatermakers, vormgevers en muzikanten. Het resultaat is een 11-koppige bende, met als gemeenschappelijke deler hun fascinatie voor muziekiconen. De ziel van de artiest wordt tot in de kleinste details geëerd. Met precisie, poëzie en humor. De voorstelling toerde al in 2012 en 2013. Op algemene aanvraag maakt de groep nog een laatste ronde in Vlaanderen. Speciaal hiervoor werd de voorstelling voorzien van een special treatment voor het publiek: sinds 10 januari 2015 kon Bowies allerlaatste werk niet ontbreken. Van Ziggy Stardust en de Serious Moonlight Tour over Blackstar en terug.

Zaterdag 21 april 2018 | 20.30 uur 15 euro | 13 euro (Pieterpas)


1367 – 2017 65 0 J A A R

S T A D

P E E R

In 2017 vieren we de 650ste verjaardag van Peer die in 1367 haar stadsrechten verkreeg. Een feestjaar in onze stad vol evenementen en activiteiten waaronder ook het cartoonfestival. Méér dan 250 cartoonisten van over de hele wereld namen deel aan de cartoonwedstrijd ‘Bruegel anno 2017’. Ze werden uitgedaagd om Bruegel te linken met het heden. Het wordt een leuke en vooral grappige ontdekkingstocht langs uitdagende cartoons.

Andere activiteiten in het kader van Peer650: T.e.m. 31 juli: Cartoonfestival 3 - 11 juni: Tentoonstelling ‘Houtsnijwerk’ door Kunstkring Perebloesem in Bruegelhuis 11 juni: Armand Preud’hommewandeling door KWB Peer aan Parochiecentrum Peer 24 juni: On650Peer – Wereldwijde radioverbindingen door vzw Repeater Peer op het Armand Preud’hommeplein 24 juni: Volksfeest op de Markt met o.a. Kaatje, Salim Seghers en Rosa Parks 17 sept.: Postzegeltentoonstelling OLV Onder de Toren door Postzegelkring De Toren in de Sint-Trudotoren in Peer 23 sept.: Games of Peer op Sportzone De Deuster 24 sept.: Gildendag 18 nov.: Notes & Beats door de Koninklijke Harmonie Peer in Sporthal De Deuster 2 dec.: Lichtjeswandeling door Landelijke Gilde Peer aan Markt Peer

PEER 650


TE GAST 2017 – 18 59


03 – 06 TE G A S T — TE N T O O N S T E L L I N G

KUNSTKRING PEREBLOESEM — 25 jaar houtsnijplezier

2017 is een jubileumjaar. Niet alleen voor de Stad Peer, maar ook voor Kunstkring Perebloesem. Deze werd op 2 oktober 1992 opgericht vanuit de cursus “Houtsnijwerk”. Samen met 650 jaar Stad Peer, willen we deze 25ste verjaardag in de kijker zetten met een tentoonstelling. Een deel van die tentoonstelling zal gewijd zijn aan de Stad Peer. Een combinatie van kunstwerken uit de “oude doos” en recente houtsnijwerken. Het andere deel zijn prachtige creaties van alle nu nog actieve houtsnijders van Kunstkring Perebloesem.

Zaterdag 3 juni t.e.m. zondag 11 juni 2017 Maandag 10-17 uur, donderdag 13-21 uur, dinsdag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag: 13-17 uur | Gratis Bruegelhuis, Markt 15, Peer 60


21 – 10 TE G A S T — TE N T O O N S T E L L I N G

Reinhilde Gijbels stelt eindelijk haar artistieke werk van de laatste 20 jaar tentoon: tekeningen, olieverfschilderijen, grafiek ... waarin ze vooral een dynamische, figuratieve voorstelling geeft van de vrouw zoals ze is: puur en naturel.

18 – 11 TE G A S T — TE N T O O N S T E L L I N G

GERTY KUYPERS — Schilderwerken

Het publiek kon al genieten van haar kunst in haar boetiek YumYum te Peer, maar nu is de tijd rijp voor een solo-expositie voor het grote publiek.

REINHILDE GIJBELS — 20 jaar artistiek werk

Zaterdag 21 en zondag 22 oktober 2017 10 - 18 uur | Gratis Bruegelhuis, Markt 15, Peer

Na haar vroege pensioen als lerares aan het Agnetendal, stortte Gerty zich op haar vroegere hobby: tekenen en schilderen. Haar schilderijen groeien uit een willekeurig samenspel tussen kleuren, vormen en allerhande materialen. Ze ontstaan uit haar eigen fantasiewereld, gepaard met emoties. “Schilderen is en blijft voor mij een ontlading op het witte schildersdoek”, zegt ze.

Zaterdag 18, zondag 19, zaterdag 25 en zondag 26 november 2017 13 - 18 uur | Gratis Bruegelhuis, Markt 15, Peer

61


25 – 11 TE G A S T — DU U R Z A A M

Couleur Foyer zegt het zelf! We toveren de foyer om tot een kleurrijke beleving in het teken van (h)eerlijke voeding. Wil je meer weten over korte keten, waarbij we een brug slaan tussen boer en consument? Of wil je je verdiepen in de wereld van Fair Trade? Kom dan naar de leuke workshops en toffe infostandjes en maak kennis met de Fairtrade Ondernemers en Fairtrade Ambassadeurs van Peer. Tegelijk kan je snuisteren op de geschenkenbeurs van de Oxfam Wereldwinkel Peer.

COULEUR FOYER — Duurzame toekomst

Zaterdag 25 en zondag 26 november 2017 | 13 - 18 uur Gratis | Een organisatie van Oxfam Wereldwinkel Peer en Mondiale Raad Peer


18 – 03 TE G A S T — FA M I L I E

KONINKLIJKE HARMONIE PEER — Music 4 Kids Vanaf 4 jaar

Een sprookjesachtig verhaal met een groot orkest helemaal in ‘t echt . Voor een onvergetelijke zondagmiddag met de kinderen. De Koninklijke Harmonie van Peer neemt je weer mee op een betoverende reis en laat je kennismaken met de pracht en praal van de blaasinstrumenten. Helemaal op maat van de kapoenen. Dit belevingsspektakel is mooi om te zien en om naar te luisteren. Je zal oren en ogen tekort komen. Na de voorstelling mogen de kinderen zelf op het podium klauteren en de instrumenten uittesten.

Zondag 18 maart 2018 | 14 uur 7 euro | 5 euro (Pieterpas)


28 – 04 TE G A S T — TE N T O O N S T E L L I N G

Marie-France Geuens geeft de teken- en schildercursus in het Bruegelhuis aan beginnende en gevorderde amateurkunstenaars. Tijdens dit toonmoment kunnen bezoekers de werken van zowel de cursisten als van haarzelf bewonderen. Het groeiproces van de cursisten zal duidelijk worden wanneer hun werken van het begin en van het einde van de cursus naast elkaar worden gelegd.

ONZE PASSIE GEPRESENTEERD — Schilderwerken

Zaterdag 28 en zondag 29 april, zaterdag 5 en zondag 6 mei en zaterdag 12 en zondag 13 mei 2018 | 14 - 18 uur Gratis | Bruegelhuis, Markt 15, Peer

64


04 – 05 TE G A S T — MU Z I E K

AMARYLLIS — Vragen staat vrij

Lutgart Simoens stond ruim 23 jaar garant voor een mooie hartverwarmende muzikale zondagavond met haar legendarische Radio 2 programma ‘Vragen staat vrij’. Deze sfeer wil Amaryllis graag oproepen tijdens hun show waarin jij alles bepaalt. Op hun website www.amaryllisjk.com kan je verzoekjes aanvragen, waarbij je zeker mag vermelden voor wie en waarom je dit aanvraagt. Het belooft dus een avond te worden vol met klassiekers van hits, op jouw verzoek in een eigen Amaryllis-jasje gestoken.

Vrijdag 4 en zaterdag 5 mei 2018 | 20.30 uur 12 euro | 10 euro (Pieterpas)


03 – 07 WOR K S H O P

VOR MING 2017 – 18 66

Samen met jou willen we een supertof interactief verhaal brengen over de archeologische site in GroteBrogel en wat zich op die plek heeft afgespeeld in het verleden. Je wordt ondergedompeld in een wereld vol rituelen die zich afspelen in heilige bossen. Eerst gaan we zelf opgraven op een archeologische site, dinsdag gaan we op uitstap naar het depot met de artefacten en naar het Gallo Romeins Museum in Tongeren, op woensdag gaan we wandelen in de A-beek vallei, en verder gaan we brainstormen en de verzamelde inhoud verwerken op een app!

ARCHEOLOGIE 5-DAAGSE VOOR JONGEREN — 16 tot 20 jaar

Van maandag 3 juli tot en met vrijdag 7 juli 2017 10-17 uur | Gratis Inschrijven verplicht via annouk@mooss.org Catering en vervoer vanaf Stad Peer inbegrepen


07 – 09 WOR K S H O P

UITDATABANK: HOE MAAK IK EEN EVENEMENT AAN VOOR MIJN VERENIGING? Sinds 2005 beschikt de Vlaamse Overheid met de UITdatabank over een specifieke website voor de verzameling en de verspreiding van het cultuur- en vrijetijdsaanbod in Vlaanderen en Brussel. Een concert, voorstelling, tentoonstelling of film? Wandelingen, sportevenementen, kermissen? Het krijgt allemaal zijn plaatsje in de UITdatabank. Je hoeft jouw activiteit maar één keer in te voeren om je aanbod te zien verschijnen in een heleboel agenda’s. Tijdens deze workshop bekijken we hoe je een activiteit kan toevoegen en opzoeken. Begeleiding: Vormingplus

Donderdag 7 september 2017 13.30-16 uur of 19.30-22 uur Gratis voor verenigingen van Peer 5 euro voor verenigingen buiten Peer Een organisatie van Vrijwilligersloket Peer

07 – 09 CU R S U S

Heb je zin om je creatief en artistiek te uiten? Dat kan door het volgen van deze cursus tekenen en schilderen. Oefening baart kunst. Met een beetje geduld, de juiste techniek en waarnemen wat je ziet, gaat er voor jou een nieuwe wereld open. Elke week wordt er een nieuwe compositie opgebouwd met belichting. Zowel beginners als gevorderden kunnen op elk ogenblik aansluiten bij deze boeiende en leerrijke cursus. Vrijblijvend een les komen volgen is altijd mogelijk, mits reservering. Iedere donderdag doorlopend tot 28 juni 2018

WAARNEMINGSTEKENEN & SCHILDEREN VAN ECHTE COMPOSITIES Vanaf donderdag 7 september 2017 19.30 - 22 uur | 40 euro voor 5 lessen Inschrijven en betalen via Catharina Neelen (catharinaneelen@skynet.be, 0497 83 86 24) Bruegelhuis, Markt 15, Peer 67


19 – 09 CU R S U S

21 – 09 LE E S C L U B

LEESCLUB Afrikaanse dansen zijn feestelijk, vrolijk, verleidelijk en voor iedereen geschikt. De opzwepende Afrikaanse ritmes dwingen je tot een dans vol explosieve energie en inspanning. Hierdoor werk je meteen aan een goede conditie. Met veel passie, energie en enthousiasme geeft Alou Ndiaye les. Je danst op ritmes van WestAfrika, live gespeeld op djembé.

Vanuit de eigen leeservaring vormen vijf beklijvende boeken een ideaal aanknopingspunt voor evenveel boeiende gesprekken. Meningen en beoordelingen worden uitgewisseld, elk boek wordt deskundig geanalyseerd en in de juiste context geplaatst.

Begeleiding: Alou Ndiaye

Andere data:

Start reeks 1: 19 september 2017, reeks 2: 16 januari 2018 en reeks 3: 17 april 2018

AFRIKAANS DANSEN Vanaf dinsdag 19 september 2017 20.30-22 uur 80 euro voor 10 lessen

68

21/09/2017 Zuiverheid – Jonathan Franzen 19/10/2017 Kom hier dat ik je kus – Griet Op de Beeck 25/01/2018 De weg – Cormac McCarthy 08/03/2017 Jij zegt het – Conny Palmen 26/04/2018 Het verlangen – Serge Simonart

Vanaf donderdag 21 september 2017 | 20 uur 9 euro per avond Begeleiding: Marie-Jeanne Snoeks (Leesweb) i.s.m. Markant


23 – 10 WOR K S H O P

Ben je fan van felgekleurde bloemen en kronkelige takjes met mooi gekartelde blaadjes? Ben je ook benieuwd om deze mooie flora om te zetten op papier? Botanisch tekenen is een mooie en rustgevende manier om bloemen te tekenen en te schilderen. Tijdens deze workshop ontwerp je jouw eigen botanische illustratie in aquarel. Daarna kan je jouw creatie plaatsen in een glasraampje, dat de origineelste blikvanger in jouw interieur zal worden. Begeleiding: Nooks (lifestyle platform voor iedereen die zich kan vinden in een uniek concept rond handmade projecten)

BOTANISCH TEKENEN Maandag 23 oktober 2017 | 19.30-22.30 uur 30 euro Bruegelhuis, Markt 15, Peer

31 – 10 WOR K S H O P

4

K I D S

GRIEZEL KNUTSELEN — 6 tot 9 jaar

Halloween is in het land: tijd om te griezelen. Het Bruegelhuis toveren we om tot een maffe knutselplek, waar je kan griezelknutselen! Je gaat aan de slag met houtskool en glow in the dark-materialen. We gaan daarbovenop ook nog een heks boetseren. Verwacht je aan een goedgevulde namiddag waarbij je gebruik maakt van een leuke combinatie van materialen en technieken. Griezelen maar! Begeleiding: Bazarts

Dinsdag 31 oktober 2017 | 13.30-16.30 uur 5 euro | Bruegelhuis, Markt 15, Peer Meenemen: vieruurtje


03 – 11 WOR K S H O P

4

K I D S

Tijdens deze leuke activiteit stappen deelnemers terug in de tijd van het gamelandschap. We spelen met helden zoals Mario, Sonic en Shinobi, we strijden onder meer tegen bad-guys Bowser en Dr. Robotnik, en dit allemaal binnen de wereld van Nintendo, Sega en Atari. Voor jonge tieners die vooral bekend zijn met de meest moderne games is het een ontdekkingstocht waarin ze spelenderwijze de roots van het gamen tegenkomen. Fun verzekerd! Begeleiding: Killerbee vzw

RETRO GAMING — 12 tot 15 jaar

Vrijdag 3 november 2017 | 13.30-16.30 uur 5 euro | Bruegelhuis, Markt 15, Peer Meenemen: vieruurtje Een organisatie van Huis van het Kind

70


07 – 11 WOR K S H O P

GLUTENVRIJ KOKEN Als je overgevoelig of allergisch bent voor gluten dan doe je er goed aan om elk contact met gluten te mijden. Maar genieten van het leven en vooral gezond leven moet tegelijk mogelijk zijn. Hoe combineer je dat? Dat is eenvoudiger dan je denkt. Tijdens deze kookworkshop leer je smakelijke, eenvoudige en kleurrijke bereidingen en hoofdgerechten klaarmaken met glutenvrije granen. Meebrengen: schort, mesje, snijplank, keukenhanddoek en doosje om bereidingen aan het eind mee naar huis te nemen. Begeleiding: Vormingplus

Dinsdag 7 november 2017 | 19.30-22.30 uur 20 euro Breugelhoeve, Weyerstraat 1, Peer

27 – 11 LE Z I N G

Opvoeding kan geen exacte wetenschap zijn: elke tiener, elke ouder en elk gezin is anders. Door een groot aantal getuigenissen te verwerken van ouders en tieners wil Sarah Van Gysegem lezers in de eerste plaats geruststellen: het is overal wel iets. Ze wil ouders helpen om het hoofd koel te houden en bracht het boek ‘Typisch Tieners’ uit. Het boek is gebaseerd op het tijdschrift BOTsing, een opvoedingsondersteunend magazine voor leden van de Gezinsbond met tieners tussen twaalf en zeventien jaar. De lezer krijgt heel wat herkenbare situaties, praktische adviezen en handige tips van deskundigen voorgeschoteld.

SARAH VAN GYSEGEM — Typisch tieners

Maandag 27 november 2017 | 20 uur 5 euro | 3 euro (leden Gezinsbond) Een organisatie van Gezinsbond

71


11 – 12 WOR K S H O P

CADEAUTJES MET EEN WAUW-FACTOR Onder begeleiding van Ine Brands van Studio Lala ga je aan de slag. Studio Lala is al een hele tijd een online hit. Niet alleen hippe mama’s en bloggers vallen voor het Studio Lala concept, ook BV’s zoals Erika Van Tielen zijn fan. Breng maximaal drie cadeautjes mee die je een handmade-factor wil bezorgen. Wedden dat jouw cadeautjes het meeste zullen opvallen onder de kerstboom? Je krijgt trouwens een leuke goodiebag mee naar huis om nog verder aan de slag te gaan! Begeleiding: Studio Lala

Maandag 11 december 2017 | 19.30-22.30 uur 40 euro Bruegelhuis, Markt 15, Peer

13 – 02 WOR K S H O P

4

K I D S

Vogels staan symbool voor vrijheid. Ze vliegen over alles heen en krijgen een kijk op de wereld. De kinderen ontwerpen hun eigen vogel, hun eigen symbool voor vrijheid! Op grote stukken papier nemen we jouw vogel over. De begeleider geeft je een demonstratie met oliepastel, zodat je je vogel kan inkleuren en versieren naar jouw smaak. En je ontdekt hoe we je vogel bijna echt laten vliegen! Begeleiding: Bazarts

VOGELMOBIEL IN 3D — 6 tot 9 jaar

Dinsdag 13 februari 2018 | 13.30-16.30 uur 5 euro | Meenemen: vieruurtje Bruegelhuis, Markt 15, Peer


15 – 02 WOR K S H O P

4

K I D S

1-MINUUT FILM — 12 tot 15 jaar

De leukste internetfilmpjes zijn kort en krachtig. Tijdens deze workshop leren de deelnemers in een mum van tijd een eigen idee in een kort beeldverhaal omzetten. Daarvoor ontdekken ze hoe een camera werkt, hoe je een leuke verhaallijn uitwerkt, hoe de personages van de super kortfilm eruit zien en spreken. Er is veel plaats voor spelplezier en experiment. De groep deelnemers maakt zijn eigen filmpjes en toont deze op het einde van de workshop aan elkaar of aan het aanwezige publiek. Op vraag kan deze workshop ook rond een bepaald thema draaien. Begeleiding: Villa Basta

Donderdag 15 februari 2018 | 13.30-16.30 uur 5 euro | Meenemen: vieruurtje Bruegelhuis, Markt 15, Peer Een organisatie van Huis van het Kind 73


27 – 02 WOR K S H O P

05 – 03 LE Z I N G

STEMPELS MAKEN Een stempel maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met deze eenvoudige techniek maak je op korte tijd een stempel die je meerdere keren opnieuw kan gebruiken.

Tijdens deze infosessie wordt stap voor stap aangegeven hoe men een bestaande vzw in regel kan stellen met alle mogelijke juridische, fiscale en boekhoudkundige verplichtingen.

Jenske van Studio Loupje voorziet een stapel mooi papier, zodat je je onmiddellijk kan uitleven en jezelf van kerstkaarten, inpakpapier en naamkaartjes kan voorzien. Je kan goud, koper en zilverpoeder in je stempelinkt verwerken, extra leuk om je zelfgemaakte materialen een extra touch te geven.

Begeleiding: Steven Matheï en Raf Giagnacovo

Begeleiding: Studio Loupje

Dinsdag 27 februari 2018 | 19.30-22.30 uur 20 euro | Bruegelhuis, Markt 15, Peer

74

EEN VZW IN ORDE BRENGEN MET DE WETTELIJKE BEPALINGEN

Maandag 5 maart 2018 | 20 uur Gratis Een organisatie van Vrijwilligersloket Peer


06 – 03 WOR K S H O P

BASIS FOTOGRAFIE Je hebt een digitaal fototoestel, maar er staan zoveel knoppen op waar je nog weinig of niets van begrijpt. En van het bladeren door de eindeloze digitale menu’s word je ook niet wijzer. Dan is deze cursus echt iets voor jou! Je krijgt duidelijk inzicht in de basisbegrippen van fotografie (diafragma, ISO, sluitertijd, scherpstelling, resolutie,...). Je kunt je verworven kennis tijdens de cursus al dadelijk in praktijk omzetten. Meenemen: digitaal fototoestel Begeleiding: Chretien Paesen (Vormingplus)

Dinsdag 6 en 13 maart 2018 19.30-22 uur | 25 euro voor 2 sessies Meenemen: digitaal fototoestel Bruegelhuis, Markt 15, Peer


15 – 03 LE Z I N G

FREDERIK IMBO — Waarom we 2 oren hebben, en slechts 1 mond communicatie anders bekeken

We hebben 2 oren en slechts 1 mond. En daar is een reden voor: om twee keer zoveel te luisteren als te spreken. Want door te luisteren sta je open voor je gesprekspartner. Maar je vervult niet altijd de rol van ontvanger. Ook als zender ga je best optimaal in dialoog met de ander. Met verrassende en herkenbare voorbeelden en heel wat praktische handvaten, til je jouw communicatiestijl naar een hoger niveau. Een flitsende, creatieve presentatie frist je kennis op van de do’s en don’ts van communiceren met elkaar. Nog nooit kreeg je in zo’n korte tijd zoveel eyeopeners!

Donderdag 15 maart 2018 | 20.30 uur 5 euro | Een organisatie van PLOK

05 – 04 WOR K S H O P Tijdens deze workshop gaan de kinderen samen met papa, mama, opa of oma quality time doorbrengen. Is yoga al een onderdeel van jouw leven of is het helemaal nieuw voor je? Dat maakt helemaal niets uit, want yoga kan door iedereen beoefend worden. Beweging en creativiteit staan centraal. De oefeningen worden thematisch aangevuld met activiteiten die aansluiten bij de belangstelling en beleving van je kleuter (zingen, dansen, spelletjes zonder competitie, verhaaltjes vertellen. enz.). Door yoga te beoefenen leert je kind o.a. het verschil te voelen tussen spanning en ontspanning, sociale vaardigheden verder te ontwikkelen. Begeleiding: Yohara

YOGA MET JE (KLEIN)KIND — Voor ouders en kinderen 3 tot 6 jaar

Donderdag 5 april 2018 | 11-12.30 uur 5 euro per deelnemer Bruegelhuis, Markt 15, Peer


10 – 04 WOR K S H O P

4

K I D S

GRAFFITI — 12 tot 15 jaar

Met een spuitbus in de hand kan je ongelofelijke resultaten bereiken. Even oefenen hoe je een spuitbus het best kan vastnemen, hoe hard je moet drukken en voila, je bent vertrokken om je eigen graffitiwerk te maken! Eens je weet hoe je het moet aanpakken, weet je ook welke lagen je over elkaar wil en kan zetten. Je maakt kennis met de mogelijkheden van de spuitbus, waarna je een space art-werk maakt of werkt met positieve en negatieve sjablonen. Nadien kan je op jouw eigen originele manier sjablonen maken om je naam of tag te verfraaien. Begeleiding: Villa Basta

Dinsdag 10 april 2018 | 13.30-16.30 uur 5 euro | Bruegelhuis, Markt 15, Peer Een organisatie van Huis van het Kind

77


PRAKTISCHE INFO Info en ticketverkoop

Online via: www.biccpeer.be BICC-balie: Zuidervest 2a, 3990 Peer Tel: 011 610 720 E-mail: bicc@peer.be

Openingsuren BICC

Tickets gekocht aan de balie kan je contant betalen of met bancontact. Telefonisch gereserveerde tickets betaal je per overschrijving of via de betaallink op het rekeningnummer (IBAN: BE44 3631 2341 3645, BIC: BBRUBEBB) met vermelding van naam en activiteit.

• Dinsdag tot donderdag van 9-12 uur en van 14-19 uur, zaterdag van 9-12 uur • Telkens 30 minuten voor aanvang van de activiteit • Gesloten op wettelijke feestdagen

De betaling dient in orde te zijn binnen 14 dagen na reservatie. Na ontvangst van de storting kan je de tickets terugvinden in je mailbox van Antigone Tickets.

Ticketverkoop

Mits betaling van 2 euro annulatiekosten per ticket is een terugname mogelijk m.u.v. de dag van de voorstelling.

De ticketverkoop start op zaterdag 10 juni 2017 om 9 uur. Je kan vanaf dan online of via de BICC-balie tickets aankopen. Het online aankopen van tickets heeft enkele voordelen, zoals een snelle afhandeling, waardoor je zeker bent van goede plaatsen. Indien je niet wegwijs geraakt uit de online verkoopmodule, dan helpen we je graag verder in het BICC. We staan voor je klaar om samen het bestelproces online te doorlopen.

78

Betaling

Annulatie

Kortingen

De aankoop online verloopt in 4 stappen: 1. Surf naar onze website www.biccpeer.be en kies voor ‘Tickets Online’ 2. Kies je voorstellingen 3. Meld je aan (of registreer je bij een eerste online aankoop) 4. Betaal (online of via overschrijving).

• Vroegboekkorting: 50 % korting op een selectie van voorstellingen van zaterdag 10 juni 2017 vanaf 9 uur tot en met dinsdag 20 juni 2017 tot 23.59 uur. • Pieterpas: 2 euro korting voor Perenaren op aangeduide activiteiten. De Pieterpas kost 2 euro en is 2 jaar geldig. Je kan hem aanvragen aan de BICC-balie of rechtstreeks afhalen bij Toerisme Peer. • Min 26 jaar: 50% korting op een selectie van voorstellingen • Groepen vanaf 10 personen: 50% korting op een selectie van voorstellingen. • Leerlingen muziekonderwijs en Kunst & Musea: 50% korting op de Noorderklankenconcerten

Je ontvangt je tickets via PDF in je mailbox van Antigone Tickets. Bij de voorstelling breng je een print van je ticket mee.

Gelieve de BICC website te raadplegen voor de actuele kortingen of eventuele wijzigingen.


Facebook

Breng zeker eens een bezoek aan onze Facebookpagina ‘BICC Bibliotheek en Cultuurcentrum Peer’. Zo ben je steeds op de hoogte van onze activiteiten.

Cadeaubonnen

Geen inspiratie voor een geschenk? Aan de balie kan je één of meer cadeaubonnen van het BICC kopen. De cadeaubon heeft een waarde van 5,00 euro. De cadeaubon is één jaar geldig en kan ingeruild worden voor een voorstelling naar keuze. Op een cadeaubon wordt niet teruggegeven. Ook de Peerse geschenkbon is verkrijgbaar bij Toerisme en geldig in het BICC.

Foto-, film- en geluidsopnames

Fotograferen en/of het maken van film- of geluidsopnamen is niet toegestaan tenzij daarvoor vooraf toestemming is verkregen, zowel van de artiesten als van het BICC.

Laatkomers

De aanvangstijden van de voorstellingen zijn vermeld in de brochure. Laatkomers worden slechts toegelaten indien dit mogelijk is of tijdens de eerste onderbreking. Kaarten van laatkomers worden niet terugbetaald.

Vestiaire

Uit veiligheidsoverwegingen vragen we je jas niet mee te nemen in de zaal, maar gebruik te maken van de gratis bewaakte vestiaire. Je kan je jas afhalen tot 30 minuten na de voorstelling.

Foyer Café

Het cafetaria is iedere werkdag geopend vanaf 19 uur, tijdens geplande activiteiten en tijdens de maandagmarkt van 10 uur tot 14 uur. Het cafetaria biedt een assortiment van dranken en versnaperingen aan. Fairtradeproducten als koffie, thee, wijnen, fruitsappen hebben een eigen plaats in het aanbod.

Voorzieningen voor andersvaliden

Het BICC is toegankelijk voor andersvaliden. Er zijn aangepaste toiletten en speciale parkeerplaatsen

in de nabijheid van het gebouw. Voor rolstoelgebruikers worden in de Grote zaal plaatsen voorbehouden. Geef een seintje bij het reserveren van je kaarten en wij doen het nodige. Een begeleider van andersvaliden (in het bezit van de begeleiderpas) kan de activiteiten gratis bijwonen. Een begeleiderpas kan je aanvragen bij de Provincie Limburg (011 23 73 96).

Ringleiding

De Grote zaal is uitgerust met een ringleiding. Gebruikers van een hoorapparaat kunnen hun toestel zo instellen dat zij enkel het signaal horen dat door de ringleiding gaat waardoor zij ook een optimaal geluid hebben.

Internet

Het BICC voorziet gratis wifi.

Zaalreservaties

Het BICC verhuurt meerdere zalen met een capaciteit van 25 tot 800 personen voor het organiseren van podiumactiviteiten, vergaderingen, voordrachten, workshops. Het tariefreglement en de specifieke reglementen vind je op de BICC website.

Wijzigingen

Hoewel deze brochure met de grootst mogelijke zorg werd samengesteld, zijn fouten en wijzigingen in de voorstellingsgegevens niet uitgesloten. Voor alle info in deze brochure geldt: wijzigingen voorbehouden. De meest actuele informatie vind je steeds op onze website.

Meer weten?

Je twijfelt, kan niet goed kiezen of wenst meer informatie? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren, wij geven graag een woordje uitleg. Bibliotheek Cultuurcentrum BICC ’t Poorthuis, Zuidervest 2a, 3990 Peer 011 610 720 - bicc@peer.be www.biccpeer.be

79


DEUSTERCONCERT Do. 1 juni 2017 Do. 29 juni 2017 Do. 20 juli 2017 Do. 24 augustus 2017

Filip Neyens – Focus op Fagot Hendrik Vanden Abeele – Stella Splendens An Raskin – Passie en Weemoed Cedric Honings – Hommage aan de gitaar

CONCERT Za. 7 oktober 2017 Vr. 10 november 2017 Za. 3 februari 2018 Vr. 23 maart 2018 Za. 21 april 2018

Belpop Bonanza presenteert: André Brasseur & Band Soulsister Roel Vanderstukken & De Corsari’s Modern Times: Retro Swingparty Major Tom – We are not Bowie

HUMOR Vr. 20 oktober 2017 Za. 18 november 2017 Za. 2 december 2017

KAL EN DER 2017 – 18

Wo. 7 februari 2018 Za. 3 maart 2018 Vr. 16 maart 2018

Ann Helena Kenis – Op het randje Gili – Charlatan Comedy-avond in JH De Styx – David Galle, Sander VDV en Dries Heyneman Steven Vromman – De Smoestuinshow Jan Jaap van der Wal – SCHOON Michael Van Peel – Vijgen na Pasen

MUILPEER Za. 10 juni 2017 Za. 9 september 2017 Za. 21 oktober 2017 Za. 10 februari 2018 Vr. 9 maart 2018 Ma. 30 april 2018

Muilpeer Clubconcert – Los Callejeros & Buscemi Muilpeer Stadsfestival Muilpeer Clubconcert – Freaky Age Muilpeer Clubconcert Muilpeer Clubconcert Lokale Helden


FAMILIE Za. 7 oktober 2017 Zo. 15 oktober 2017 Wo. 25 oktober 2017 Zo. 12 november 2017 Za. 18 november 2017 Zo. 3 december 2017 Za. 9 december 2017 Za. 20 januari 2018 Zo. 28 januari 2018 Za. 24 februari 2018 Zo. 25 februari 2018 Za. 24 maart 2018 Wo. 28 maart 2018 Za. 28 april 2018 Za. 26 mei 2018

Kleine Voorleeshelden – Thema: Dinosaurussen (3+) Nellie & Cezar – Geheimen op zolder (2+) Filmvertoning ‘De GVR’ (2016) – (5+) Sinthappening (3+) Kleine Voorleeshelden – Thema: Sinterklaas (3+) Sprookjes enzo & Progetto Bagliori – Incontri#2 (3+) Kleine Voorleeshelden – Thema: Kerstmis (3+) Kleine Voorleeshelden – Thema: Ziek zijn (3+) Circo Ripopolo – Dopio Ripopolo (6+) Kleine Voorleeshelden – Thema: Carnaval (3+) Theater Tieret – Meneer Beer en de Woeste Wolven (5+) Kleine Voorleeshelden – Thema: Humor (3+) Filmvertoning ‘Gus’ (2015) – (5+) Kleine Voorleeshelden – Thema: Pasen (3+) Kleine Voorleeshelden – Thema: Feest! (3+)

LEZING Wo. 11 oktober 2017 Wo. 18 oktober 2017 Wo. 15 november 2017 Wo. 22 november 2017 Zo. 21 januari 2018 Wo. 21 februari 2018 Wo. 14 maart 2018 Wo. 21 maart 2018 Wo. 18 april 2018

Kunstlezing – Pop-art Indra Dewitte – Wat voor media volgen we morgen? Wouter Torfs – Werken met hart en ziel. Bouwstenen voor een Great Place to Work Marleen Martens – Opgravingen in Grote-Brogel Toast Literair – Bart Moeyaert Luk Dewulf – Ik kies voor mijn talent Kunstlezing door Willem Elias – Moderne Kunst Sven Pichal – Sven Consumeert Ruben Mersch – Waarom iedereen altijd gelijk heeft

NOORDERKLANKEN — KLASSIEKE MUZIEK Vr. 13 oktober 2017 Vr. 24 november 2017 Vr. 26 januari 2018 Vr. 23 februari 2018 Vr. 2 maart 2018 Vr. 20 april 2018

Hathor Consort – L’Echo du Danube Duo Doppio Stile & Katrien Kolenberg – Muziek van Sterren Nicolas Achten & Didier Laloy – Akoestische Siësta Trio Osuna & Colette Dedyn – Langs de Zijderoute L’Histoire du Soldat - Suite Stefan Meylaers & Kris Stroobants – Performer meets Creator: De Mythe Ontbloot

81


LUISTERAVOND Wo. 13 december 2017 Kevin Houben – Stadssymfonie Wo. 28 februari 2018 Muzieklezing door Rose-Marie Hendrikx

PEER POPULAIR — MATINEE Di. 24 oktober 2017 Di. 12 december 2017 Di. 20 februari 2018 Di. 27 maart 2018

Filmvertoning ‘Sprakeloos’ van Hilde Van Mieghem (2017) Willem Vermandere – 50 jaar op de Planken Dansnamiddag als in de tijd van toen Lucien Van Impe – Hoe ik als laatste Belg de Tour won

FILM Di. 10 oktober 2017 Wo. 7 maart 2018

Everybody Happy – Een film van Nic Balthazar (2016) Desert Flower – Een film van Sherry Hormann (2009)

CULTURELE UITSTAP Za. 14 oktober 2017 Za. 17 maart 2018

Keulen Eindhoven

TE GAST Za. 25 november 2017 Zo. 26 november 2017 Zo. 18 maart 2018 Vr. 4 mei 2018 Za. 5 mei 2018

Couleur Foyer Couleur Foyer Koninklijke Harmonie Peer – Music 4 Kids (4+) Amaryllis – Vragen staat vrij Amaryllis – Vragen staat vrij

PEER650 T.e.m ma. 31 juli 2017

82

Cartoonfestival


TENTOONSTELLING Za. 3 juni 2017 Za. 21 oktober 2017 Za. 18 november 2017 Za. 28 april 2018

Kunstkring Perebloesem – 25 jaar Houtsnijplezier Reinhilde Gijbels Gerty Kuypers Onze passie gepresenteerd

CURSUSSEN EN WORKSHOPS VOOR VOLWASSENEN Do. 7 september 2017 Do. 7 september 2017 Do. 21 september 2017 Di. 26 september 2017 Ma. 23 oktober 2017 Di. 7 november 2017 Ma. 27 november 2017 Ma. 11 december 2017 Di. 16 januari 2018 Di. 27 februari 2018 Ma. 5 maart 2018 Di. 6 en 13 maart 2018 Do. 15 maart 2018 Di. 20 maart 2018 Di. 17 april 2018

Cursus Waarnemingstekenen en schilderen van echte composities UITdatabank: Hoe maak ik een evenement aan voor mijn vereniging? Leesclub Cursus Afrikaans dansen – reeks 1 Workshop Botanisch Tekenen Workshop Glutenvrij koken Lezing – Typisch Tieners door Sarah Van Gysegem Workshop Cadeautjes met een WAUW-factor Cursus Afrikaans dansen – reeks 2 Workshop Stempels maken Infosessie – Een vzw in orde brengen met de wettelijke bepalingen Cursus Basisfotografie Lezing – Frederik Imbo – Waarom we 2 oren hebben en slechts 1 mond Workshop Sociale Fotoreportage Cursus Afrikaans dansen – reeks 3

WORKSHOPS VOOR KINDEREN Di. 31 oktober 2017 Vr. 3 november 2017 Di. 13 februari 2018 Do. 15 februari 2018 Do. 5 april 2018 Di. 10 april 2018

Workshop Griezelknutselen (6-9) Workshop Retro-gaming (12-15) Workshop Vogelmobiel in 3D (6-9) Workshop 1-minuutfilm (12-15) Yoga met je (klein)kind (3-6) Workshop Graffiti (12-15)

83


BICC PEER Bibliotheek Cultuurcentrum BICC ‘t Poorthuis Zuidervest 2a, 3990 Peer 011 610 720 bicc@peer.be www.biccpeer.be

Bicc-brochure 2017-2018  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you