Page 1

hèt WINKELCENTRUM TUSSEN DE TWEE GROOTSTE STEDEN VAN ONS LAND


Mechelen troef! Mechelen is een centraal gelegen stad met een rijke geschiedenis! De stad zit sinds enkele jaren in een versnelde dynamiek. Mechelen blijft verrassen en vernieuwen. Ze biedt de kracht en het potentieel van een groeiende en bloeiende stad. Kortom dè plaats voor jouw merk!

De centrale ligging en rijke geschiedenis zijn onmiskenbaar de grootste en gekendste troeven. We zetten nog vijf bijkomende troeven op een rijtje voor jou.


1.

Mechelen groeit! Mechelen groeit in veel opzichten. Het bevolkinsaantal stijgt sterk. Vandaag telt onze stad 83.000 fiere Mechelaars.

VERJONGING Zowel de binnenstedelijke herontwikkelingen zoals het Clarenhof, als uitbreidingsgebieden zoals Stuivenberg en diverse priva­te projecten trekken jonge gezinnen met kinderen aan: dit betekent duizenden nieuwe inwoners en… grote mogelijkheden voor extra winkelaanbod!

STIJGING KOOPKRACHT Ook de samenstelling van de bevolking verandert; meer tweeverdieners met kinderen trekken naar de stad. Het aandeel inkomensaangiften boven de € 20.000 en zelfs boven de € 50.000 ligt in Mechelen al een aantal jaren boven het gemiddelde van de 13 centrumsteden.

Daarmee stijgt de koopkracht in Mechelen sterker dan in de andere centrumsteden. Dat èn de voortdurende verjonging bieden mooie perspectieven voor de detailhandel.

83.000 75.000

1990

nu

inwonersaantallen bron: stad mechelen 2013


14 73

STIJGING PASSANTEN

t

n d e l sz a

k

Van 100.000 bezoekers per week in 2006 naar 140.000 bezoekers in 2012, ‘den Bruul’ wint enorm aan populariteit! Ze staat op hetzelfde niveau als de Gentse Veldstraat en de Brugse Steenstraat en passeert de Leuvense Diestsestraat (110.000). De Mechelaar vindt zijn gading in eigen stad. Maar ook bezoekers uit de welvarende regio vinden steeds makkelijker de weg naar de Dijlestad.

Die koopstromen zijn belangrijk voor het omzetpotentieel èn voor de (huur)waarde van het pand. MEER WINKELS

ov

e r n ac h

t

ge

.0

00

De leegstand daalt in Mechelen! Met 15,6% in 2010 naar 9,8% in 2012 gaat Mechelen in tegen de algemene tendens in stadscentra. In het commercieel centrum is er zelfs sprake van een daling van 10,6% in 2009 naar 7,3% in 2012.

Zien ondernemen, doet ondernemen… Een dynamische omgeving inspireert en trekt klanten aan. in n

180

s

45

.

00

er k n e 0w m

er

Mechelen heeft een trendy imago! Iedereen komt naar hier want Mechelen is niet alleen aantrekkelijk om te wonen maar ook om te werken, studeren en winkelen.

ha

pa ssa n

en

Mechelen trekt aan

6

00

en

2.

0 0.

MEER BEDRIJVEN Voortdurend kiezen kleine en grote bedrijven voor Mechelen. Het aantal Mechelse werknemers stijgt jaarlijks. Op dit moment staat de teller al op 45.000.

Meer werknemers ... betekent nog meer bestedingen en nog meer kansen voor (nieuwe) winkels. MEER TOERISTEN Ook steeds meer toeristen, zakelijk en leisure, kiezen voor Mechelen. Het aantal overnachtingen steeg sinds 2007 met 15%.

En toeristen besteden geld! Zij besteden voornamelijk aan horeca en shopping. MECHELEN TREKT VERDER AAN ... Het stationsproject zet Mechelen verder op de kaart: vandaag al op minder dan tien minuten van de nationale luchthaven naar Mechelen centraal.

Mechelen zal nog meer bedrijven en toeristen aantrekken.


3.

Beleef Mechelen Shoppen en genieten in de Dijlestad! Mechelen biedt een sfeervol historisch kader voor ieders ideale dagje uit.

WINKELEN IN… een CULTUURHISTORISCHE - KUNSTSTAD De stad kent een roemrijk verleden, haar geweldig patrimonium getuigt hiervan. De stadsschouwburg, de musea, het cultuurcentrum, talrijke theatergezelschappen en kwalitatieve evenementen vormen het hart van het rijke cultuurleven in de stad. Als één van de vijf Vlaamse kunststeden biedt Mechelen een sfeervol kader om in te winkelen.

MECHELEN KINDERSTAD Mechelen biedt heel wat permanente activiteiten voor kinderen zoals het Speelgoedmuseum, Planckendael en Technopolis. Daarnaast zijn er jaarlijks nog tal van evenementen voor kinderen in de stad.

EEN GEZELLIGE, SFEERVOLLE STAD Mechelen investeert in een gezellige en sfeervolle stad. Geniet van de mooie pleinen zoals de Korenmarkt en de Lamotsite of wandel eens door de vernieuwde Melaan, ga lekker tafelen of aperitieven op de Vismarkt, Grote Markt of Wollemarkt. Kom tot rust in de autoluwe binnenstad en geniet met volle teugen van een stad die inzet op veiligheid en netheid.

EEN VEELZIJDIGE STAD Mechelen kadert haar Vlaamse identiteit binnen de diversiteit van haar samenleving en draagt bij tot de uitstraling van het Vlaamse erfgoed en Nederlandstalige karakter van de stad. Een stad met internationale allures, waar een consequente toepassing van het Nederlands centraal staat.

Mechelen laat je zorgeloos genieten! Een stad op mensenmaat ...


team mechelen

Bart Somers Burgemeester

Mechelen is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de sterkhouders van de Vlaamse economie. Het succes van de stad heeft te maken met de centrale ligging van de stad, maar ook met de juiste beleidskeuzes. Mensen onderschatten het belang van handel voor een stad. De toekomst van onze stad en haar handelsapparaat zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het aantal passanten neemt jaarlijks toe en de leegstand daalt. Het is aan de lokale overheid om verder te gaan op dit positief elan. De stad is overtuigd dat ontwikkelingen zoals het nieuwe commerciële complex op de VEDEA-site langs de Bruul een positieve stimulans gaan geven. Daarnaast blijft de stad ook investeren in de handel zoals de heraanleg van de commerciële as tussen het station en de Grote Markt. Het belang van deze commerciële as gaat fors toenemen dankzij het stationsproject. Dit project betekent niet alleen een nieuw station, maar ook een betere verkeersontsluiting, 2000 parkeerplaatsen, directe verbinding met Zaventem,… Dit project zal Mechelen op een kwalitatieve manier laten groeien, zeker economisch.

Wim Jorissen Schepen economie

Het nieuwe bestuur wil de commerciële activiteiten in de stad verder versterken. Aan de ene kant krijgt het strategisch plan hiervoor een update en wordt er een modern centrummanagement uitgebouwd. Een integraal marketingplan moet Mechelen sterker op de kaart zetten en nog meer bezoekers trekken. Er worden extra synergieën gezocht tussen de markt en de handel zodat ze elkaar zullen versterken. Daarnaast wil de stad de bestaande overlegstructuren tussen stad en ondernemers nog verbeteren en de samenwerking tussen handelaars verder ondersteunen. Het is belangrijk dat alle stakeholders zich scharen achter een gedeelde visie op de commerciële toekomst van de stad. Als makelaars, ontwikkelaars, investeerders, retailers en lokale handelaars zich herkennen in het toekomstbeeld van de stad, dan is er meer mogelijk. Mechelen winkelstad zet zich in de markt als een totaalbeleving met een gevarieerd aanbod aan winkels in een historisch en kindvriendelijk kader met een heel persoonlijke contact naar zijn bezoekers.


4.

Mechelen winkelt! Mechelen biedt een historisch kader voor de bezoeker en een economisch kader voor de ondernemer. In de stad wordt er actief gewerkt aan de ondersteuning en promotie van de lokale handel.

VOOR IEDER WAT WILS Mechelen biedt een enorme diversiteit op een compacte ruimte. In een winkellus van 1450 meter vind je niet enkel grote en kleine ketens, chique boetieks en trendy winkeltjes. Ook huizen van traditie en verrassende speciaalzaken dragen bij tot de complete winkelervaring. Een behapbaar winkelcentrum dat in de toekomst uitgebreid wordt tot aan het centraal station.

Een gevarieerd aanbod aan winkels langs een aangename shoppinglus perfect op maat van de klant. KOM ERBIJ De leegstand in Mechelen daalde in 1 jaar tijd met 5%. We spreken toffe ketens aan, stimuleren kleine zelfstandigen en faciliteren pop-up stores. Mechelen werkt actief de leegstand en verkrotting weg. De leegstaande panden van vandaag zetten we in de kijker door kunst, kijketalages of opendeurdagen.

Mechelen, een commerciële stad die blijft groeien, innoveren en verrassen. PROMOTIE De “Mechelen staat je goed!” krant op 140.000 exemplaren vormt een inspiratiebron voor shopaholics. Braderieën en shoppingweekends met unieke marktjes zoals de hypermarkt en marché moustache lokken veel bezoekers. De Mechelenbon, met een verkoop van 75.000 euro in het eerste half jaar na lancering, biedt een exclusief cadeauidee aan Mechelaars en bezoekers. Mechelen zet haar winkelgebied op tal van manieren in de kijker.

Haak in op een bestaande dynamiek, je haalt er meteen voordeel uit.

Haak in op een bestaande dynamiek en je haalt er meteen voordeel uit.


5.

Mechelen je partner De stad motiveert en ondersteunt ondernemerschap. Ze helpt je plannen te vertalen naar realiteit. Samen met Mechelen neem je een vlotte start!

SAMENWERKEN Mechelen heeft een duidelijk detailhandelsbeleid; structureel overleg met de handelaarsverenigingen enerzijds en periodiek overleg met de ketens anderzijds. Zo houden wij voeling met de ondernemers èn blijven retailers op de hoogte van de toekomstvisie van de stad.

Overleggen en samenwerken, cruciaal voor een optimaal ondernemersklimaat waarin alle partijen elkaar vertrouwen en versterken. BEGELEIDEN In het Ondernemershuis maakt de dienst economie je wegwijs binnen de stad. Je komt de beste locatie voor je winkel te weten en de beste partners om je verder te begeleiden met al je vragen. Ook informeren ze je over vergunningen.

Kom langs in het Oh! en neem een vliegende start.

Kanunnik De Deckerstraat 20a 2800 Mechelen T +32 (0)15 29 78 62 economie@mechelen.be


Mechelen op de kaart Verkeersassen

Treinverbindingen

E19

Parkeermogelijkheden

Antwerpen

20 min

Douaneplein

150

Antwerpen

20 min.

Brussel

20 min.

Grote Markt

155

Brussel

30 min.

Leuven

26 min.

Hoogstraat

109

Gent

45 min.

Kathedraal

130

Lamot

180

Rode Kruisplein

204

Station

200

Veemarkt

129

Zandpoortvest 1

112

Zandpoortvest 2

450

Zwarte zustersvest

200

N26 Leuven

30 min.

Zaventem

10 min.

N14 Lier

20 min.

51.000 Gemiddeld aantal Passanten/week

127.000

128.000

KORENMARKT

HOOGSTRAAT

BRUUL

O.L.V. STRAAT

HENDRIK CONCIENSESTRAAT

De shoppinglus van Mechelen kan je vergelijken met een driehoek. Den Bruul en IJzerenleen zijn A1 winkelgebied en trekken de hoogste bezoekersstromen aan. Dit vertaalt zich in de hoogste huurprijzen van het winkelgebied. De OnzeLieve-Vrouwestraat vervolledigt deze winkeldriehoek.

De Hendrik Consciencestraat en de Graaf van Egmontstraat vormen samen met de Bruul en zijn pleinen de winkelboulevard van de toekomst. De centrale as Grote Markt-station zal er in de toekomst helemaal anders uitzien. Het wordt een echte boulevard, een visitekaartje en toegangspoort voor Mechelen. Bijzondere aandacht gaat naar de verblijfskwaliteit en het comfort van de bezoekers. Een boulevard met veel aandacht voor groen en water, voor kunst, voor horeca en gezellige pleintjes. Kortom, een plaats waar het fijn vertoeven is. De heraanleg start vanaf de Grote Markt richting Bruul, Botermarkt, Vijfhoek, Graaf van Egmontstraat, Kardinaal Mercierplein, H. Consciencestraat tot aan het stationsplein. De verschillende straten zullen naadloos in elkaar overgaan, afgewisseld met levendige eigentijdse pleinen. 

De IJzerenleen -vormelijk en architecturaal zeer aantrekkelijk- kent een vrij hoge filialiseringsgraad. Boetieks, speciaalzaken en delicatessewinkels wisselen elkaar hier af. De IJzerenleen kent quasi geen leegstand.

IJZEREN LEEN

+

GROEIPOLEN

De Bruul en de Botermarkt zijn een belangrijke vestigingslocatie voor internationale ketens en merken aangevuld met speciaalzaken die grote merken aanbieden. De branches zijn hoofdzakelijk gericht op de recreatieve consument (mode, schoenen, lederwaren, hobby,…).

GROTE MARKT

+

De shoppinglus, een complementair geheel.

+

De Onze-Lieve-Vrouwestraat vervolledigt het geheel als A2 winkelgebied. Hierdoor trekt de straat veel startende zelfstandigen met een eigentijds winkelconcept aan. Door haar lange geschiedenis als handelsstraat gaan winkels met jarenlange traditie hier hand in hand met trendy shops. De straat trekt hierdoor een gevarieerd publiek. De 3 winkelwandelstraatjes, Geitestraat - Blauwhondstraat en Borzestraat zorgen voor de doorstroming tussen Bruul en Ijzerenleen en kennen hierdoor een gelijkaardig profiel als de hoofdwinkelstraten. Een groter aantal zelfstandigen aangevuld met occasionele trekkers. De huurprijzen liggen hier echter gevoelig lager.

Dit grote project staat natuurlijk niet op zich. Het maakt deel uit van heel wat herwaarderingsprojecten: de autoluwe binnenstad, het stationsproject ‘Mechelen in beweging’ en de publieke parking onder het Kardinaal Mercierplein. Het sluit bovendien aan bij heel wat recent gerealiseerde of startende projecten zoals de heraanleg van de Grote Markt, het Dijlepad, woonproject Het Clarenhof, de herinrichting van de Vesten en het openleggen van de Vlieten. De Graaf van Egmontstraat biedt vandaag al een ruim aanbod aan luxeproducten en designmerken. De Hendrik Consciencestraat is het sluitstuk van de winkelboulevard tot aan het station, en biedt potentieel voor toekomstige commerciële ontwikkelingen.


Kom de stad binnen via één van onze commerciële invalswegen. De Hoogstraat en de Korenmarkt, aangevuld met een stukje Adegemstraat, zijn een verbindingsas van de Brusselsesteenweg naar de winkellus. Het is een gemengde winkelstraat gericht op bovenlokale en lokale verzorging. De straat biedt een variatie van buurtwinkels en diverse ambachten, aangevuld met commerciële diensten en horeca. Sinds de heraanleg kent de straat een heropleving; nieuwe winkels openen en bestaande renoveren. De aantrekkingskracht van de straat is gestegen. Horeca concentreert zich ter hoogte van het plein aan de Korenmarkt. De Keizerstraat en de Veemarkt maken de verbinding van de Grote Markt met het Nekkerspoelstation en de Zandpoortvestparking. Winkels concentreren zich ter hoogte van de Befferstraat. De Veemarkt heeft een gemengde functie van voornamelijk horeca in combinatie met detailhandel, commerciële dienstverlening en cultuur. Vanaf de parking aan het Rode Kruisplein loop je via de Sint-Katelijnestraat de stad binnen. In deze straat wisselen wonen en winkelen elkaar af. De straat heeft een verzorgde aanleg met mooie gebouwen zodat de consument de stad wordt ingeleid op een aangename manier.

Bereikbaarheid Alle invalswegen naar Mechelen komen uit op de stadsring R12. Signalisatieborden leiden je van daar vlot naar de diverse parkings. Ze liggen op wandelafstand van het autoluwe winkelcentrum. Een overzicht van de parkings vind je terug op het kaartje. Het stationsproject verbetert de bereikbaarheid van Mechelen niet alleen op het vlak van openbaar vervoer maar ook voor het autoverkeer. Door de nieuwe verbindingsweg worden de vesten ontlast. De stationsbuurt wordt ook een interessante omgeving voor nieuwe initiatieven.

Mechelen

in cijfers

commercieel centrum + groeipolen

Verzorgingsgebied Mechelen:

Winkelvloeroppervlakte: 

Aantal inwoners: 472.676 Gemiddeld inkomen/inwoner: € 17.734

43.282 m2

GEMIDDELD INKOMEN/GEMEENTE

Branchering Levensmiddelen Persoonlijke verzorging Kleding & mode Schoenen & leder Juwelier & Optiek Huishoudelijke & luxe artikels Sport & spel Hobby Media Plant & dier Bruin & witgoed Wonen Detailhandel Horeca Cultuur Ambacht Financiële instellingen Particuliere dienstverlening

12,10 % 4,10 % GEMIDDELD INKOMEN/GEMEENTE 17,30 % 1 € 22.058 Keerbergen 2,60 % € 20.671 2 Meise 3 Bonheiden 4,10 % € 20.349 4 Zemst 2,60 % € 20.160 5 € 20.023 Boortmeerbeek 1,30 % € 19.896 6 Kampenhout 1,30 % € 19.369 7 Steenokkerzeel 8 Grimbergen 2,60 % € 19.297 9 € 18.845 Kapelle-op-den-Bos 1,30 % € 18.795 10 Haacht 11 Londerzeel2,60 % € 18.407 12 Sint-Katelijne-Waver 4,10 % € 17.594 13 € 17.521 Duffel 2,60 % € 17.314 14 Putte 15 Zaventem20,10 % € 16.779 16 Heist-op-den-Berg 1,30 % € 16.500 17 € 16.465 Mechelen 6,70 % € 16.269 18 Willebroek 19 Vilvoorde 4,10 % € 15.561 20 Boom 9,30 % € 15.351

16 13 14

12

20

1

3 18

17 10

5 9

4

11

6 19 2

8

7

15

1

Keerbergen

€ 22.058

2

Meise

€ 20.671

3

Bonheiden

€ 20.349

4

Zemst

€ 20.160

5

Boortmeerbeek

€ 20.023

6

Kampenhout

€ 19.896

7

Steenokkerzeel

€ 19.369

8

Grimbergen

€ 19.297

9

Kapelle-op-den-Bos

€ 18.845

10

Haacht

€ 18.795

11

Londerzeel

€ 18.407

12

Sint-Katelijne-Waver

€ 17.594

13

Duffel

€ 17.521

14

Putte

€ 17.314

15

Zaventem

€ 16.779

16

Heist-op-den-Berg

€ 16.500

17

Mechelen

€ 16.465

18

Willebroek

€ 16.269

19

Vilvoorde

€ 15.561

20

Boom

€ 15.351


Verantwoordelijke uitgever: Erik Laga, Grote Markt 21, 2800 Mechelen Wettelijk depotnummer: D/2013/0797/028 Fotografie: Image4you, Layla Aerts, Stefaan Van Damme Vorm: brand-ink.be

Web brochure retailers  
Web brochure retailers  
Advertisement