Page 1

maart 2014 nr 48

Stedelijk Personeelsblad Ambtenaren Mechelen

Een AG MAC?

Gebiedsregisseurs?

Blijf op de hoogte van de laatste bewegingen binnen het stadsbestuur

De mensen maken de stad 50 jaar diversiteit in Mechelen mag gezien worden

1000 km van Kom op tegen Kanker

Steun de laatste personeelsacties en zet de fietsers op weg!


Blikopener

schijnwerper

Achter de schermen bij

Stad om te zoenen

Willem Beeck

Op 6 februari, een zonnige maar koude winterdag, vond de fotoshoot plaats voor de nieuwe Stad om te zoenen-campagne. Zowel het campagnebeeld als de cover voor Nieuwe Maan werd op de gevoelige plaat vastgelegd. Onze modellen-voor-één-dag, collega’s en figuranten, weerstonden de ijzig koude wind voor de fotosessie. Het resultaat zie je binnen enkele weken bij de lancering van Stad om te zoenen én op de cover van Nieuwe Maan mei-juni.

Villa32 mocht vorig jaar een nieuwe bewoner verwelkomen. Willem Beeck (24) coördineert sinds november de werking van Project Wolf. Binnen dit project zetten tal van Mechelse jongeren hun tanden in allerlei media. SPAM waagde zich aan een babbel met de leider van de wolvenroedel.

plantjes die Caroline en Viviane verpotten de decor. onderdeel zullen uitmaken van het

Onthaal, ondertekening van de fotoformulieren en een uitgebreide briefing voo r de medewerkers.

De fotografe stelt de cam

era en de belichting in.

, hebben zich Onze modellen, Kris, Antonie en Saïd voor een ondertussen omgekleed en zijn klaar ren pose ag midd voor

Dag Willem, vertel eens over Project Wolf. Wat voor dier is dat? “Project Wolf is een medialab voor en door jongeren, het werd opgestart in 2012. Binnen dit project geven we jongeren de kans om zelf media te maken en ermee te experimenteren. Zoals een wolf heeft onze werking vier poten: tekst, fotografie, radio en video. Iedereen tussen 16 en 26 jaar met goesting om media te maken, is hier van harte welkom! Wij bieden de infrastructuur, het technisch materiaal, workshops met echte professionals en ondersteuning. Project Wolf is een initiatief van de dienst Jeugd maar maakt deel uit van het Europese project, Villa Crossmedia. Zo zijn er in Brugge en Ipswich (GrootBrittannië) ook medialabs met jongeren, waarmee we ervaringen uitwisselen. Verder werken we samen met veel partners, waaronder Thomas More.”

Ook de figuranten ondervinden dat het in februari nog erg koud kan zijn... Brr... lijk Karen houdt haar jas en sjaal wijse aan totdat het echte werk begint. De fotografe zet iedereen in de juiste pose op de juiste plaats.

d

it anders dee Saïd poseert alsof hij noo d. eel neb voor het campag

Voor de coverfoto voor Nieuwe Maa n poseren onze vrijwilligers zonder jas om een lente gevoel op te roepen.

En San zag dat het goed was :-)

kan werken. En kijk, nu ben ik hier al vier maand aan de slag. In het begin was het een beetje zoeken, omdat alle vrijwilligers elkaar al kenden en ik hun vertrouwen en respect moest verdienen. Maar ik denk dat dat nu wel goed zit (lacht).” De jongeren nemen op vrijwillige basis deel aan Project Wolf. Lukt dat goed? “Ondertussen is voor elke poot een vaste kern gegroeid van enorm geëngageerde jongeren. Deze trekkers zorgen ervoor dat de wolf blijft bewegen. De doelstelling is om Project Wolf verder bekend te maken bij de doelgroep. In de werking staat vooral het proces centraal: hoe de jongeren met elkaar omgaan, hoe ze bijleren, hoe ze

Bij Project Wolf staat vooral het proces centraal: hoe de jongeren met elkaar omgaan, hoe ze bijleren, hoe ze hun kennis doorgeven,… Dat is belangrijker dan het eindproduct dat ze afleveren. Hoe ben je bij de jeugddienst terechtgekomen? “Ik ben al jarenlang actief in jeugdhuis Joko. Als penningmeester regelde ik de financiën en administratie en sinds 2011 ben ik er voorzitter. Zo kwam ik in contact met de jeugddienst en de jeugdraad. Tijdens mijn opleiding communicatiemanagement vond ik hier een stageplaats. Toen was Project Wolf nog een welpje, het hele concept stond nog in z’n kinderschoenen. Ik hielp mee om o.a. communicatieplannen uit te tekenen, ludieke campagnes te bedenken, ... Door mijn ervaring bij het jeugdhuis heb ik bewezen dat ik goed met jongeren en vrijwilligers

hun kennis doorgeven, … Dat is belangrijker dan het eindproduct dat ze afleveren. Natuurlijk streven we naar toffe radioprogramma’s, een aantrekkelijk magazine, … maar het moet niet perfect zijn. Dat ze zich amuseren en bijleren is van tel, want dat houdt hen gemotiveerd en zo geven ze de microbe aan mekaar door.

Naam: Willem Beeck Dienst: Jeugd, Locatie: Villa32 T 015 29 77 92 E willem.beeck@mechelen.be W www.projectwolf.be

Waar zijn de wolven nu zoal mee bezig? “Binnenkort komt er een nieuwe website die visueel aantrekkelijker, gebruiksvriendelijker en interactiever is. Jongeren kunnen zelf inhoud uploaden en de site onderhouden. In maart rolt er een nieuw nummer van ons Gromm-magazine van de persen, met als thema ‘extreem in Mechelen’. Met de radioploeg werken we aan een livestream via het internet. De nieuwe Showcase komt er aan, waar bands in een akoestische setting spelen en al de poten van Wolf aan bod komen. Verder blijven we actief op zoek gaan naar partners om mee samen te werken en nieuwe jongeren om onze roedel te versterken.”

Hou onze buurt proper 2

3


(w)eet je planeet

Doe mee aan de

samenaankoop muurisolatie!

Energie besparen… iedereen heeft er de mond van vol! Maar hoe bespaar je energie zonder aan comfort in te inboeten? Een woning verliest de meeste warmte door het dak waardoor een goede dakisolatie niet mag ontbreken! De buitenmuren zijn in de meeste woningen de tweede belangrijkste oorzaak van warmteverliezen (ongeveer 20% van totaal). Ook de isolatie van muren is bijgevolg een absolute noodzaak. Stad Mechelen en Energiepunt Mechelen organiseren samen met IGEMO en Berlaar, Bornem, Duffel, Puurs, Sint-Amands, SintKatelijne-Waver of Willebroek, een gezamenlijke aankoop van muurisolatie(materiaal) om Mechelaars en natuurlijk ook collega’s met een slecht of niet geïsoleerde muur aan te zetten tot een betere isolatie. Door gezamenlijk muurisolatie aan te kopen of te laten plaatsen kan de prijs aanzienlijk gedrukt worden. Een flinke besparing dus en gezien de verwachte stijging van de energieprijzen wordt het voor de toekomst financieel nog aantrekkelijker! Daarenboven krijg je ook in 2014 voor de na-isolatie van muren in bestaande woningen nog premies. En wie tegelijk de muren isoleert en ramen vervangt met hoogrendementsglas, komt in aanmerking voor een combinatiepremie die dan voor glas vier keer hoger is. Zowel het isoleren van buitenmuren als het navullen van spouwmuren zijn in de samenaankoop opgenomen en omvat de aankoop van isolatiematerialen voor zelfplaatsers maar ook de uitvoering door een erkend aannemer. Collega, ben je dus inwoner van Berlaar, Bornem, Duffel, Mechelen, Puurs, Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver of Willebroek, dan kan je deelnemen aan de samenaankoop muurisolatie. In elke deelnemende gemeente vindt een infoavond plaats.

Groene Apen

gesignaleerd in het Cultuurcentrum Milieuzorg komt niet uit de lucht gevallen binnen de culturele sector. Met het nieuw decreet Lokaal Cultuurbeleid van 6 juli 2012 is milieuzorg ook expliciet een beleidsprioriteit geworden. Het project Groene Apen wil bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra ondersteunen bij het invullen van die ambitie. Het project wordt getrokken vanuit Ecolife met steun van de Vlaamse overheid. Het Cultuurcentrum Mechelen stelde zich eind vorig jaar kandidaat voor een trajectbegeleiding in 2014 en werd ook geselecteerd. In eerste instantie zullen de personeelsleden bevraagd worden naar hun aandachtspunten over milieuzorg op de werkplek. Op basis van de resultaten zullen gericht enkele acties verder worden uitgewerkt. De grootste ecologische troef van het Cultuurcentrum ligt echter ook in haar externe werking, in de interactie met het publiek. Hiertoe zullen ook de ‘vrienden’ van het Cultuurcentrum bevraagd worden over wat het CC voor hen kan betekenen op het vlak van milieuzorg (bereikbaarheid, programmatie,…). En hoe staat het ondertussen met de energiebesparing in het gebouw? Het gebouw beschikt sinds de zomer 2013 over een nieuw regelsysteem voor de verwarming. Deze maatregel op zich resulteert al in een energiebesparing (gas) van meer dan 10%. Dit jaar staat ook een vervanging van de stookketels op het programma waardoor het gasverbruik verder zal dalen (prognose: 20% extra). Ook de personeelsleden en gebruikers van de zalen zullen verder worden aangemoedigd om hun eigen energiegedrag verder onder de loep te nemen. Het sluiten van (buiten)deuren is hierbij een belangrijk aandachtspunt. In samenwerking met de afdeling Gebouwen, de dienst Duurzame Ontwikkeling en Energie, IGEMO en Ecolife geven de personeelsleden van het CC alvast het goede voorbeeld wat betreft energiezorg op de werkplek. Hierbij dan ook een oproep aan alle personeelsleden van de stad om hier dagelijks aandacht voor te hebben!

Infoavond muurisolatie - mechelen op dinsdag 1 april 2014 om 20u, ontmoetingscentrum De Kettinghe te Heffen (Sint-Amandusstraat 5A), gratis, inschrijven is noodzakelijk. E energiepunt@mechelen.be, T 015 29 78 92 of www.mechelen.be/energiepunt

4

goed bezig Scheurkalender tegen pesten De Mechelse Kinderraad heeft in het kindercharter een sectie opgenomen om pesten aan te pakken. De scheurkalender is één van de acties die de stad neemt om pesten op school tegen te gaan. De kalender is immers een goede manier om pesten bespreekbaar te maken in de klas. De scheurkalender bevat korte opdrachten om met leerlingen in de klas aan de slag te gaan. Binnen de opdrachten komen er verschillende thema’s aan bod, waaronder dus ook pesten. Volgend schooljaar komt er een nieuwe kalender, deze keer met input van Mechelse leerlingen. Leerlingen mogen een tekening of rebus maken, een gedicht of mop schrijven rond één van deze thema’s: vriendschap, respect, liefde, racisme, (cyber)pesten, milieu (duurzaamheid, afval, natuur, groen, dieren), vervoer, sport, cultuur/vrije tijd.

Internationale erkenning voor autoluwe binnenstad De autoluwe binnenstad maakt kans op de Eurostar Ashden Awards for Sustainable Travel. Deze prijs wordt uitgereikt om duurzame mobiliteitsprojecten extra in de kijker te plaatsen. Van de shortlist werd Mechelen als enige Belgische project weerhouden. Op 22 mei weten we of de stad de prijzenpot van 30 000 pond in de wacht zal slepen. Duimen maar! Naast de sterke economische cijfers en de succesvolle intrede van MediaMarkt, is er met de nominatie ook internationale erkenning voor het verrichte pionierswerk.

De scheurkalender is een samenwerking tussen Preventie en Veiligheid, dienst Onderwijsondersteuning, Mechelen Kinderstad en de afdeling Marketing & Communicatie. Er kwamen vanuit de scholen al vele positieve reacties.

Geen stilte na de storm! Op vrijdag 3 januari 2014 zorgde een onverwachte, hevige storm voor heel wat schade en ellende in Mechelen. Mechelen kroop letterlijk door het oog van de naald… Het rampenplan werd onmiddellijk in werking gezet. Dankzij de inzet van de hulpdiensten en collega’s werd de schade van de storm gecoördineerd opgevolgd en verdere schade tot een minimum herleid, werden slachtoffers van de storm professioneel en efficiënt verder geholpen, de Mechelaars geïnformeerd en alle schade in kaart gebracht en opgeruimd. Langs deze weg bedanken we dan ook graag het Rode Kruis, Volksgezondheid, Civiele Bescherming, politie, brandweer, uitvoeringsdiensten, dienst Begraafplaatsen, Gemeenschapswachten, dienst Stadsgebouwen, afdeling Marketing & Communicatie én noodplanambtenaar Steven Vermeeren. Puik werk!

5


personeelsnieuws

Het eenheidsstatuut Is er nog een verschil tussen arbeiders en bedienden?

Vereenvoudigde

Deze verschillen tussen arbeiders en bedienden kenden we: • Proeftijd: Deze was korter voor arbeiders dan voor bedienden. • Ziekte bij contractuelen: langer gewaarborgd loon voor bedienden, arbeiders vallen sneller terug op de mutualiteit • Opzegtermijnen: deze waren aanzienlijk langer voor bedienden dan voor arbeiders.

Wat wijzigt er? Sinds 1 januari 2014 geldt het eenheidsstatuut. Sindsdien is de proeftijd afgeschaft en vallen alle werknemers onder dezelfde opzegregeling. Ook de “carenzdag”, de eerste en onbetaalde ziektedag, wordt afgeschaft. Maar binnen ons bestuur werd de eerste ziektedag al verschillende jaren wel betaald, dus dat verandert voor ons niet.

De afschaffing van de proeftijd De proeftijd zoals we die nu kennen bij het begin van een contractuele tewerkstelling, verdwijnt. Enkel voor studenten en uitzendkrachten blijft deze behouden. Er kan in de plaats daarvan wel een “inwerkperiode” voorzien worden, maar tijdens die periode gelden geen verkorte opzegtermijnen meer zoals vroeger tijdens de proeftijd. Dit geldt zowel voor de werknemer als de werkgever. Opgelet! Dit staat volledig los van de proefperiode zoals deze wordt toegekend aan de statutairen op proef.

Dezelfde ontslagregeling voor arbeiders én bedienden Sinds 1 januari 2014 geldt een nieuwe berekeningswijze voor opzegtermijnen (of compenserende vergoedingen): Tijdens de eerste vijf jaar anciënniteit, wordt de opzeggingstermijn iets sneller opgebouwd. Van het vijfde tot het negentiende jaar is de evolutie ge-

rendement

loopbaankansen

De evaluaties, zoals we die nu kennen, nemen heel veel tijd in beslag. Je hebt 14 competenties waarop je geëvalueerd wordt. Bovendien lijken sommige competenties op elkaar. Daarom starten de stad en het OCMW-Sociaal Huis met een nieuw competentiemanagement vanaf 1 januari 2015. In de loop van 2014 werkt het departement Personeel de omschakeling uit onder de noemer ‘Talent aan het werk’. lijkmatiger en na 20 jaar anciënniteit gebeurt de opbouw vertraagd.

beiders en bedienden van voor 2014 met een vergoeding.

Deze nieuwe opzeggingstermijnen gelden algemeen en voor iedereen. De berekening gebeurt dus identiek voor arbeiders en voor bedienden. De formule Claeys voor hogere bedienden wordt niet meer toegepast.

De verworven rechten van werknemers die al in dienst waren voor 1 januari 2014 blijven voor iedereen behouden!

Een opzegtermijn gaat steeds in op de eerstvolgende MAANDAG, zowel bij opzeg door de werkgever als de werknemer. Tot voor kort was dit de eerste dag van de volgende maand voor bedienden. Bij ontslag door de werknemer geldt de helft van de termijn die geldt voor de werkgever. Sinds 1 januari is de opzeg zowel door de werkgever als door de werknemer gelijk voor arbeiders en bedienden, de verworven rechten van vóór 2014 blijven behouden. Voor arbeiders wordt dan ook een ontslagcompensatie voorzien. Dit is een netto-vergoeding die de RVA betaalt. Deze corrigeert het verschil tussen ar-

Dit onderscheid blijft behouden: Het onderscheid tussen arbeiders en bedienden bij ziekte • Contractuele arbeiders hebben recht op twee weken gewaarborgd inkomen. (1ste week volledig betaald, 2de week 68,93% betaald) • Bedienden hebben recht op 1 maand gewaarborgd inkomen.

De functietitel In de arbeidsovereenkomsten en op overige documenten zal voorlopig nog steeds het verschil gemaakt worden. Er staat steeds vermeld of je arbeider dan wel bediende bent. Hieraan wijzigt niets.

Het onderscheid tussen arbeiders en bedienden blijft dus toch nog even bestaan, maar er is wel een stap gezet in de richting van meer gelijkheid.

6

talent

evaluatie

Je hebt waarschijnlijk al wel iets vernomen over het “eenheidsstatuut”. De media hebben hierover al geregeld berichten de wereld ingestuurd. Maar wat verandert er nu écht en wat betekent dit concreet voor jou als medewerker bij de stad Mechelen?

Sinds 1 januari 2014 geldt het zogenaamde “eenheidsstatuut”, een nieuwe wet die het verschil tussen arbeiders en bedienden wil wegwerken.

werkplezier

Waarom ‘Talent aan het Werk’? De opmaak van je competentieprofiel houdt rekening met je taken voor het komende jaar. Het is aan de leidinggevende om medewerkers zoveel mogelijk in te zetten voor taken waarin zij hun talenten kunnen tonen. Naast de taken zijn er 3 kerncompetenties die voor iedereen hetzelfde zijn, namelijk klantgerichtheid, samenwerking en engagement. Dan komen er nog maximum 3 à 5 competenties bij die gelinkt zijn aan je taken. Een voorbeeld: In je planningsgesprek van begin 2015 krijg je als taak om in dat jaar minstens 80% van de meldingen binnen de 3 dagen af te handelen. Hiervoor heb je de competentie ‘vakkennis’ nodig. Op het einde van 2015 zal je beoordeeld worden op het behaalde resultaat en deze competentie. Zo krijg je dus een profiel dat rekening houdt met je taken en de competenties die je nodig hebt om deze taken te vervullen. De profielen kunnen dus verschillend zijn van persoon tot persoon en van jaar tot jaar. Nu zijn alle evaluatieformulieren voor iedereen van eenzelfde functie gelijk. Principes van Talent aan het Werk Door uitdagende opdrachten kunnen medewerkers groeien in hun job. Via loopbaankansen kunnen medewerkers groeien in de organisatie. Op deze manier zetten we de talenten van medewerkers optimaal in. Dit verhoogt de motivatie. Het werkplezier stijgt omdat mensen kunnen tonen waar ze

goed in zijn. De organisatie profiteert van een hoger rendement en betere resultaten. Wat gebeurt er in 2014? De personeelsdienst maakt een competentiewoordenboek op. Hierin zullen alle competentieprofielen staan waaruit de leidinggevende kan kiezen en welke gedragsindicatoren hierbij horen. In de loop van februari waren er klankbordgroepen die de personeelsdienst daarbij hielpen. Indien alles op punt staat, zullen er opleidingen volgen voor de leidinggevenden en krijgen ook de medewerkers meer informatie over de verschillende soorten profielen. Wat gebeurt er in 2015? Begin 2015 word je geëvalueerd op basis van het ‘oude evaluatiesysteem’, dus met de 14 competenties. Je hebt immers begin 2013 een planningsgesprek gehad op basis van dit oude systeem. Maar het planningsgesprek zal volgens het ‘nieuwe systeem’ gebeuren. Aangezien de evaluaties jaarlijks worden, zal je dus begin 2016 geëvalueerd worden volgens het ‘nieuwe systeem’. Ook de eindscores veranderen van naam. De positieve scores bijzonder gunstig en gunstig blijven behouden. De negatieve scores, minder dan verwacht en ongunstig krijgen de benaming ongunstig en bijzonder ongunstig.

7


Welzijn

op het werk

Het onder invloed zijn van alcohol of drugs is één van de belangrijke factoren die de veiligheid en gezondheid van de werknemers en hun omgeving aantasten. Met het alcohol- en drugsbeleid willen we vooral preventief werken door zowel aan de leidinggevende als aan het personeelslid een aantal tools aan te bieden om Middelen verstandig met alcohol om te gaan.

Sinds maart 2013 is de gezamenlijke werkgroep welzijn op het werk OCMW/stad een feit. De werkgroep zwoegde er hard aan om onze gezamenlijke visie op welzijn op punt te stellen, net als de domeinen en acties waarrond gewerkt zal worden. In deze SPAM willen we dan ook graag het nieuwe actieplan ‘Welzijn op het werk’ voorstellen.

De verschillende domeinen

Onze visie De medewerkers zijn voor onze organisatie het belangrijkste kapitaal voor het leveren van een kwaliteitsvolle dienstverlening. Het is daarom onontbeerlijk om gemotiveerde en goed opgeleide medewerkers aan te trekken en hen op een professionele wijze te begeleiden tijdens hun loopbaan. Als we zeggen dat medewerkers ons belangrijkste kapitaal zijn, spreekt het vanzelf dat aandacht voor alle aspecten van “welzijn” op het werk een noodzakelijke doelstelling moet zijn. Medewerkers die zich goed voelen op de werkvloer, presteren beter. Los daarvan vinden we dit vanuit ethisch oogpunt als mensvriendelijke werkgever ook een zeer belangrijk gegeven.

Een visie op welzijn op het werk is natuurlijk één ding, maar welzijn op het werk is een grote kast waar veel kapstokken in passen. Deze kapstokken zijn de verschillende domeinen waarrond we acties gaan ontwikkelen. We werken met vier hoofddomeinen die we telkens opsplitsen naargelang het thema. Elk van deze hoofddomeinen splitsen we op.

Beschermingsmiddelen

Alcohol en drugs

Tabak

Welzijn op het werk is ook nauw verweven met het hele HR-beleid. We willen immers dat personeelsleden van bij het begin tot het einde van hun loopbaan zich goed voelen in de organisatie. Vandaar dat een beleid rond onthaal, aanwezigheid op de werkvloer en leeftijd een belangrijk onderdeel zijn van het welzijnsbeleid.

Veiligheid Preventie en attitude Onthaal

Gezondheidspromotie

HR

welzijn op het werk

Middelen

Uiteraard is ook veiligheid een belangrijk onderdeel van het welzijnsbeleid. Niet alleen het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving, maar ook aandacht voor preventie en veiligheidsbewustzijn zijn hier belangrijke aandachtspunten.

HR

Aanwezigheidsbeleid Leeftijdsbewustpersoneelsbeleid

Veiligheid De werkgroep welzijn op het werk bestaat uit verschillende medewerkers van beide besturen met uiteenlopende functies:

Gezondheidspromotie Stress, burn out en mentale weerbaarheid Psychosociaal

OGGW* Nazorg na schokkende gebeurtenis

Ergonomie

Fysisch

Promoten van gezonde leefgewoonten Hef- en tiltechnieken en rughygiëne

Joren Maetens Hoofdtechnicus onderhoud openbaar domein stad Mechelen

Dr. Nadine Blaffart arbeidsgeneesheer Provikmo

Lieve Meysmans Adviseur-afdelingshoofd juridische zaken stad Mechelen

Dr. Kristine Lehouck arbeidsgeneesheer Provikmo

Sandra Glorie kinderverzorgster stad Mechelen

Suzy Brouckmans preventieadviseur psychosociaal welzijn Provikmo

Het “fysieke” luik van gezondheidspromotie richt zich vooral op het voorkomen van aandoeningen die werk gerelateerd zijn. Met een actie zoals de ‘Fit en gezond week’ proberen we bijvoorbeeld personeelsleden aan te zetten om meer te bewegen en gezonder te eten.

Ann Claes hoofdmaatschappelijk werker OCMW Mechelen

Anja Nees Personeelsconsulent stad & OCMW Mechelen

Joris Maetens preventieadviseur OCMW Mechelen

Mattias Bral Personeelsconsulent stad & OCMW Mechelen

Het “psychosociale” luik richt op het voorkomen van psychische en sociale problemen als gevolg van bepaalde gebeurtenissen. Naast het voorkomen van pesten op het werk willen we ook inzetten op het beperken van stress en burn out en een luisterend oor bieden na een schokkende gebeurtenis.

Gina Serneels logistiek medewerker OCMW Mechelen

Lies De Caluwé Teamverantwoordelijke Personeelsmanagement stad & OCMW Mechelen

Philippe Maudens Kapitein-Commandant Brandweer Mechelen

Mia Spaey departementshoofd Personeel stad & OCMW Mechelen

Gezondheid is niet enkel de afwezigheid door ziekte, maar ook naar een toestand van volledig fysiek, sociaal en mentaal welbevinden. Daarom wordt in ons welzijnsbeleid niet alleen ingezet op de fysische aspecten van gezondheid, maar ook op het psychosociaal welbevinden.

* Ongewenst en Grensoverschrijdend Gedrag op het Werk

8

9


KOM OP TEGEN KANKER

Zamel mee geld in voor de 1000 km van

Kom op tegen Kanker

De fietstocht van 1000 km ten voordele van Kom op tegen Kanker komt er weer aan. Dat wil zeggen dat er 5000 euro ingezameld moet worden om onze stadsploeg te laten meerijden. We kunnen nog allemaal ons steentje bijdragen door deel te nemen aan de inzamelacties die onze collega’s organiseren. Ook dit jaar zal een stadsploeg in het Hemelvaartsweekend van 29 mei tot 1 juni deelnemen aan de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. Mechelen is dit jaar opnieuw gaststad voor de 1000 km. Een reden te meer dus om alles uit de kast te halen! Het principe van de 1000 km is eenvoudig. Er worden vier volledige dagen gefietst waarbij elk teamlid telkens een etappe van 125 km aflegt. De 1000 km is zo de langste fietstocht van Vlaanderen. Teams van verschillende organisaties en bedrijven nemen het tegen elkaar op om de strijd tegen kanker aan te gaan. Om te mogen deelnemen aan deze sportieve uitdaging, moeten we minimum 5000 euro inzamelen voor onze stadsploeg. De volledige opbrengst gaat integraal naar wetenschappelijk kankeronderzoek. Net zoals bij de vorige edities, zetten alle collega’s hun beste beentje voor via allerlei acties om zo die befaamde 5000 euro in te zamelen. Er zijn al tal van leuke acties

georganiseerd. Zo was er al een creamarkt, een dessertenbuffet, een hotdogverkoop en een tweedehandsboekenverkoop. Heb je deze acties gemist? Niet getreurd, er staan nog andere leuke initiatieven op het programma. Kom op 24 april naar de Keldermanszaal om te bieden op een leuk aanbod van een collega op de Goede Veiling. Nadien kan je er dan ook een lekkere pasta eten bij de pastaverkoop. Op 22 mei is er in het Cultuurcentrum een after work drink. Daar kan je je dan volledig laten gaan op het concert van de Mechelinas band, de gelegenheidsband van onze stadscollega’s!

Sportieve collega’s Een etappe van 125 km fietsen is zeker niet evident. Toch zijn er ieder jaar collega’s die zich van hun sportiefste kant laten zien voor het goede doel. Joris en Carine zijn beiden fervente fietsers die helemaal te vinden zijn voor dit initiatief en niet aan hun proefstuk toe zijn.

Van links naar rechts op de foto:

Help onze stadsploeg mee aan de

Gert Poortman, Joris Slootmaeckers, Roel Van Den Bril, Carine Van Hoorenbeeck, Leen Schaerlaekens, Dirk Mattheeuws

nodige 5000 euro door deel te nemen aan de acties en kom de collega’s tijdens de zware ritten van de 1000 km aanmoedigen langs de zijlijn. Laat zien dat de Mechelse ambtenaren het hart op de juiste plaats hebben!

Joris Slootmaeckers (Projectcoördinator Mobiliteit) “Vorig jaar nam ik een eerste keer deel aan de 1000 km en dat was zeker een unieke ervaring. Dit jaar neem ik graag opnieuw deel. Zoals zovelen, heb ik een paar kennissen die getroffen werden door kanker. Ik steun dan ook ten volle kankeronderzoek. Ik vind de actie vooral leuk omdat het duidelijk zichtbaar maakt hoeveel mensen zich willen engageren in de strijd tegen kanker. Daarnaast neem ik ook deel omdat ik heel graag fiets. Ik gebruik mijn fiets voor zowat alle dagelijkse verplaatsingen. Enkel als ik te veel boodschappen moet meenemen op mijn fiets of op een trouwfeest toekom met mijn fiets, kijken mensen wel eens raar op. Die 125 km fietsen lijkt een hele opgave, maar met wat doorzettingsvermogen en een goede voorbereiding is dat zeker mogelijk. Ikzelf volg geen speciaal trainingsschema want ik sport de hele winter gewoon door. Het is zeker niet gemakkelijk om 5000 euro bijeen te sprokkelen voor de deelname, maar gelukkig zijn er veel collega’s die leuke inzamelingsacties organiseren. Zo bereidde onze dienst dit jaar een lekker dessertenbuffet!”

Carine Van Hoorenbeeck (administratief medewerker dienst Jeugd) “Ik neem voor de vierde keer deel aan de 1000 km en ik vind de samenhorigheid die leeft bij de fietsers geweldig. Ook de aangrijpende verhalen in de groep over kanker zijn telkens weer bijzonder. Maar het is vooral de blik van de mensen langs de kant die zorgt voor een onbeschrijfelijk gevoel! Ik ben vrij sportief en fietsen is mijn hobby, daarom heb ik geen speciaal trainingsschema, want ik fiets al genoeg doorheen het jaar. Ik ben er zeker van dat het inzamelen van die 5000 euro weer zal lukken. Ik wil dan ook een dikke proficiat wensen aan iedereen die telkens weer die geslaagde acties op touw weet te zetten!” JE kan de acties van de 1000 km van Kom op tegen kanker via intranet volgen.

10

11


reorganisatie

AG Mechelen Actief in Cultuur • In het figurentheater de Maan wordt al volop gebouwd aan nieuwe, aangepaste theaterzaaltjes, een ontvangstruimte en een café. Bedoeling is om er een dynamisch kinderkunstencentrum op te zetten waar verschillende kinderkunstenorganisaties hun productie kunnen presenteren.

Mechelen heeft er een autonoom gemeentebedrijf bij: het MAC, Mechelen Actief in Cultuur (naar analogie van dat andere gemeentebedrijf SAM, Sport Actief Mechelen). In de loop van het voorbije jaar werd duidelijk dat de oprichting van zo’n gemeentebedrijf voor cultuur wenselijk was. Een drietal factoren speelde daarbij een cruciale rol:

1.

Ten eerste vraagt het gemeentedecreet duidelijkheid en transparantie voor alle verzelfstandigde ‘satellieten’ binnen de stedelijke organisatie. Bestaande vzw’s, gemeentebedrijven en andere vormen van verzelfstandiging waren dus aan herziening toe, zo ook de vzw PROCC die instaat voor de programmatie van het Cultuurcentrum. Het Cultuurcentrum Mechelen behoort tot de A categorie binnen Vlaanderen en heeft een duidelijk maatschappelijke opdracht: het organiseren van culturele en artistieke activiteiten met het oog op cultuurparticipatie, gemeenschapsvorming en cultuurspreiding. De werking van deze vzw PROCC focust op het eigen aanbod en alles wat daarbij komt kijken: van prospectie over programmatie tot techniek, productie, communicatie en promotie. Het aanbod en de activiteiten van het CCM richten zich op de stad Mechelen en de brede regio.

• Na meer dan dertig jaar leegstand wordt het Predikherenklooster gerestaureerd en herbestemd als stedelijke bibliotheek. De slogan ‘Een plek om op verhaal te komen’ geeft twee hoofdaccenten aan: sterke aandacht voor literatuur en een laagdrempelige ontmoetingsplaats creëren. In het Predikherenklooster worden verhalen verzameld, verhalen verteld en verhalen gemaakt. Actieve participatie is het streefdoel. Als alles volgens plan verloopt, zal de bibliotheek eind 2018 haar deuren openen.

• Onder de tuin van het Hof van Busleyden is ondertussen een bijzondere museale ruimte gebouwd met grote mogelijkheden voor het organiseren van internationale tentoonstellingen. In een tweede fase worden nu ook de bovengrondse gebouwen van het oude hof museumvaardig gemaakt waarin niet alleen ruimte voorzien wordt voor voor presentatie, maar ook voor educatieve ruimtes als kinderateliers en voor bureauruimte. In 2018 opent het stadsmuseum opnieuw zijn deuren met een eigentijds stadsverhaal en een regionale erfgoedwerking. Het zal zich kunnen meten aan gelijkaardige initiatieven in Gent (STAM), Antwerpen (MAS) en Leuven (Museum M).

Om de band met de stedelijke organisatie hecht te houden, maar toch ook met de nodige soepelheid te kunnen inspelen op opportuniteiten in de dagdagelijkse werking, werd gekozen om de vzw om te zetten in een AG. tweede staat er in de meerjarenplanning van de stad 2. Ten een behoorlijk budget ingeschreven voor de uitbouw van culturele infrastructuur. Op dit ogenblik zit een vijftal projecten in de pijplijn, in verschillende stadia van het bouwtraject. (zie kaders) De investeringen in deze culturele infrastructuur omvatten vele miljoenen euro’s. Via een gemeentebedrijf kan een groot deel van de BTW-kost voor de bouw- en verbouwtrajecten gerecupereerd worden. Uiteraard een belangrijk argument om deze bouwactiviteiten op te nemen binnen het autonoom gemeentebedrijf.

• Een podiumzaal met 800 zitjes wordt voorzien op de site Hof van Egmont. In de meerjarenplanning is budget voorzien voor studie. De zaal zelf zal pas in een volgende stedelijke legislatuur gerealiseerd worden.

We zijn ervan overtuigd dat de uitbouw van het autonome gemeentebedrijf MAC een belangrijke hefboom is in het vergroten van de kwaliteit en de uitstraling van de culturele werking en infrastructuur. (Heidi De Nijn, departementshoofd Cultuur)

3.

Ten derde is er vanuit het departement cultuur al geruime tijd nood aan een meer flexibele manier van werken wat infrastructuur, logistiek en techniek betreft. Dit zowel voor de museale werking als de werking binnen de diensten archief, bibliotheek, erfgoedcentrum, deeltijds kunstonderwijs en Cultuurcentrum. Via het AG zou een groot deel van de werking aan efficiëntie en effectiviteit kunnen winnen door het hergroeperen van taken en functies en het meer gericht inzetten op al dan niet tijdelijke expertise en middelen. Een gemeentebedrijf biedt hiervoor meer soepelheid dan de stedelijke administratie. Voorlopig beperken de activiteiten van het AG zich nog tot deze van de in ontbinding zijnde vzw PROCC. In de loop van het jaar 2014 zal samen met het bestuur van het nieuwe AG een pad uitgetekend worden dat duidelijk stelt welke andere culturele activiteiten bijkomend opgenomen worden. De statuten zijn in die zin heel open opgesteld,

12

• De bouw van een nieuwe depotruimte is hoogst dringend. Niet alleen is de vraag acuut vanuit stedelijke diensten (archief, musea, bibliotheek,…), ook nietstedelijke verenigingen en organisaties in de stad en de regio hebben al lang nood aan extra depotruimte. Bovendien zijn de huidige stockageruimtes verre van optimaal. De stad investeert in een nieuw depot dat na verloop van tijd zal uitgroeien tot een intergemeentelijk erfgoeddepot. Er wordt gemikt op 2015 om een eerste fase van dit depot in functie te hebben.

zodat een brede invulling mogelijk is. De externe leden van de raad van bestuur kunnen en willen ons vanuit hun eigen expertise bijstaan in deze oefening. Via overeenkomsten, in de eerste plaats met de stad zelf, zullen bepaalde aspecten van stedelijke diensten overgeheveld worden. Specifiek voor de concrete verwezenlijking van de BTW- optimalisatie is door de financiële dienst een expert aangetrokken die nagaat welke activiteiten vandaag en in de toekomst BTW-plichtig zijn. We zijn ervan overtuigd dat de uitbouw van het autonome gemeentebedrijf MAC een belangrijke hefboom is in het vergroten van de kwaliteit en de uitstraling van de culturele werking en infrastructuur.

13


Nieuwe werking voor

Wijk- en dorpszaken

Van 12 wijken en dorpen naar 4 gebieden Sinds januari 2014 werkt de stad op het niveau van vier grotere gebieden, in plaats van twaalf wijken en dorpen. Per gebied is een gebiedsregisseur werkzaam. Hij of zij houdt voeling met wat er leeft in het gebied. We spreken dus niet meer van wijkmanagers.

Begin 2014 wijzigde de wijk- en dorpswerking. Hierdoor verandert de dienstverlening én krijgt de Mechelaar een nieuw aanspreekpunt voor dossiers in de buurt. De hervorming betekent ook een nieuwe aanpak voor inspraak en participatie, waarbij de stad zoveel mogelijk Mechelaars wil bereiken.

Wat is de taak van de gebiedsregisseur? Gebiedsregisseurs zijn het aanspreekpunt voor bewoners. Zij verbinden burger en stad. Dat werkt in twee richtingen:

gebiedsregisseur van stad naar burger • wanneer er stadsprojecten of plannen zijn waarbij bewoners worden betrokken, zal de gebiedsregisseur buurtbewoners contacteren. • intern streven we ernaar dat collega’s de gebiedsregisseurs aanspreken wanneer er projecten in het gebied op stapel staan

2 NOORD

4

RAND

van burger naar stad • voeling houden met wat leeft in de buurt en signalen opvangen van bewoners • bewoners helpen met het vormgeven aan hun buurtinitiatieven: een speeltuintje aanleggen, een verwaarloosd stukje openbaar domein opfrissen, … alle suggesties zijn welkom, maar moeten de steun van de buurt hebben

1

centrum

Gebiedsregisseur als link tussen bewoner en stad Andere medewerkers die op gebiedsniveau werken zijn de ‘voelsprieten’ van de gebiedsregisseur: wijkagenten, stadswachten, kinder- en tienerwerkingen, dorpshuisverantwoordelijken, … Dankzij regelmatig overleg kunnen de krijtlijnen uitgezet worden. Dit jaar nog werft de dienst drie nieuwe collega’s aan die als buurtopbouwwerker aan de slag gaan.

4 RAND 3 ZUID

14

1

gebied CENTRUM (Centrum) Dirk Mattheeuws T 015 27 33 43 E dirk.mattheeuws@mechelen.be

3

gebied ZUID (Zuid, Arsenaal en Tervuursesteenweg) Belinda Brams T 015 21 61 55 E belinda.brams@mechelen.be

2

gebied NOORD (Noord en Nekkerspoel) Kris Jannes T 015 27 32 76 E kris.jannes@mechelen.be

4

gebied RAND (Walem, Heffen, Hombeek, Leest, Muizen, Battel) Ann Dosfel T 015 29 83 71 E ann.dosfel@mechelen.be

Dirk Ann

Kris Belinda

15


ICT Algemene bewonersvergadering Per wijk en dorp worden er nog steeds algemene bewonersvergaderingen georganiseerd. Hierop worden alle bewoners van de wijk of het dorp uitgenodigd. De huidige formule wordt licht aangepast: zowel stadsbrede projecten als lokale onderwerpen komen op de agenda. Er wordt steeds ruimte voorzien voor vragen en opmerkingen van bewoners.

Permanenties in wijk- en dorpshuizen De dorpshuizen en wijkhuis Battel blijven één halve dag per week open van 9u-13u. Bewoners kunnen er nog steeds terecht voor een bibservice, aankoop van vuilzakken, enkele burgerattesten,… De openingsuren kan je terugvinden op de website www.mechelen.be/ wijkenendorpen In de wijkhuizen is er geen permanentie meer. Ze blijven wel ter beschikking voor verhuur en de gebiedsregisseur kan er steeds afspreken met buurtbewoners. De wijkagenten behouden een wekelijks spreekuur in elk wijk- en dorpshuis.

Het huren van wijk- en dorpshuizen De lokalen van onze wijk- en dorpshuizen kennen een intensieve verhuur. Lokale verenigingen plannen hier verga-

deringen, er worden kaartnamiddagen georganiseerd en yogalessen gehouden. Sinds januari zit de verhuur van deze lokalen gecentraliseerd bij onze collega Rita Verbergt. E wijkendorpshuizen@mechelen.be E dekettinghe@mechelen.be (verhuur ontmoetingscentrum De Kettinghe in Heffen)

Sociale cohesie San Bogaerts is projectmedewerker sociale cohesie. Stadsbrede initiatieven die bewoners op een positieve manier bij elkaar brengen, volgt zij op. Zo kan je onder meer bij haar terecht voor de netheidsactie Stad om te Zoenen, Burendag en het vrijwilligersbeleid.

Bewonersinitiatieven Bewoners die graag lokale projecten opstarten om het sociaal weefsel te versterken, kunnen door onze dienst ondersteund worden. Hiervoor is er het nieuwe reglement ter ondersteuning van de bewonersinitiatieven. Dit kan gaan om initiatieven met een permanente of tijdelijke werking. De vroegere buurtcomités kunnen naadloos overstappen in dit nieuwe concept.

Feesten in de straat Banden tussen bekende en onbekende buren  versterken om zo de leefbaarheid te

dorpshuis Heffen

verhogen, daar staan straatfeesten voor. De stad moedigt straat- en buurtfeesten daarom ook aan. Een feest op straat vergt heel wat voorbereiding en er zijn regels te respecteren. Wijk- en dorpszaken is hierin de partner van de bewoners en zorgt ervoor dat aanvragen de juiste wegen binnen de stad, politie en brandweer bewandelen. Binnenkort zal het nieuwe evenementenloket hiervoor een vast aanspreekpunt zijn.

Een financieel steuntje in de rug Sinds geruime tijd kan onze afdeling rekenen op de professionele medewerking van bewonersinitiatieven en verenigingen voor de huis-aan-huis bedeling van wijk- en dorpsgerichte communicatie. Hiermee kunnen zij hun dagelijkse werking financieel ondersteunen. Voor het tweede jaar op rij kunnen zij daarnaast een Schone bende vormen: door jaarlijks 2 of 3 zwerfvuilacties te organiseren, kunnen zij een financiële toelage bekomen. Dit kadert in de netheidsactie Stad om te Zoenen, zie www.mechelen.be/stadomtezoenen.

GSM abonnement

van de stad blijft onbelastbaar Zo’n 350 personeelsleden hebben een gsm-abonnement via de stad Mechelen, omdat ze tijdens hun buitendienst of zelfs buiten de werkuren ook bereikbaar moeten zijn.

Tot op heden waren zowel de professionele als de privégesprekken ten laste van de stad tot een bepaald bedrag (25 of 50 euro). Alles wat hierboven ging, kwam op je factuur terecht. Maar fiscaal gezien is dit niet correct. De stad is hier dan ook op aangesproken door de fiscus. We hadden de keuze: ofwel kwam het gsm-abonnement op je loonbrief bij voordelen in natura te staan (en betaal je hierop belastingen) ofwel maakten we een onderscheid tussen professionele en privégesprekken. De stad heeft gekozen om de gesprekken te scheiden zodat het gsmabonnement niet op je belastingbrief komt. We schakelden dus op 24 februari 2014 over op een nieuw systeem waarbij de privégesprekken rechtstreeks gefactureerd worden aan de gsm-gebruiker met een abonnement van de stad.

Hoe werkt dit nieuwe systeem? Als je voor het werk wilt bellen, draai je gewoon het nummer dat je wilt bereiken. Dit gesprek kost je niets. Het maximumbedrag valt dus ook weg. Alle gesprekken die je voor de stad voert, zijn gratis. Er is dus geen beperking op het aantal oproepen voor het werk. Maar wanneer je je gsm gebruikt voor een privételefoontje moet je een ‘2’ voor het telefoonnummer zetten. Zo weet Proximus dat dit een privételefoontje is en zal deze

oproep rechtstreeks aan jou gefactureerd worden. Staan er privénummers in je gsm? Verander dan het nummer door er een 2 voor te zetten. Dan kan je je nooit vergissen. Voorbeeld: 015 20 20 20 is het telefoonnummer van je ouders. Zet dan in je adresboek het nummer 2015 20 20 20. 0032 475 50 50 is het gsm-nummer van je kind, zet dan ook hier een 2 voor het telefoonnummer 20032 475 50 50.

Wat houdt dit in? Je wordt dus niet fiscaal belast op het gebruik van je gsm. Sms’jes zijn altijd gratis (dus zowel privé als professioneel). Ook wanneer je een 2 in je telefoonlijst hebt toegevoegd, zullen de sms’jes niet aangerekend worden. Opgelet: sms-parkeren is altijd ten laste van jou. Wil je op internet met je gsm? Die dienst moet geactiveerd worden door ICT. Internetkosten zijn voor jou, tenzij je hiervoor de goedkeuring hebt van je diensthoofd en je departementshoofd. Bezorg deze toestemming dan aan ICT. De beschikbare internet-pakketten vind je op intranet terug (dit zijn de prijzen exc. BTW). Voor privégesprekken betaal je 0,0625 euro per minuut wanneer je belt naar een gsm-nummer. Bel je naar een vast toestel betaal je niets, ook niet bij privégesprekken.

WEDSTRIJD

DOE MEE & win Dragana Cica (bibliotheekassistente) vond de oplossing van de zoekprent uit de vorige SPAM (vak D10) en wint een Mechelenbon.

Wil jij ook kans maken op zo’n prijs? Zoek de Mechelenbon in deze SPAM (neen, niet de bon op de foto hiernaast), geef het paginanummer door en maak kans op een Mechelenbon (ah ja :-)!) ter waarde van € 50 (meer info over het gebruik van de bon vind je op www. uitinmechelen.be/mechelenbon). Bezorg je antwoord voor 14 april 2014 aan redactieSPAM@mechelen.be of via de binnenpost aan Marketing & Communicatie.

dorpshuis Muizen

dorpshuis Walem

16

17


evenement

Vijgen na Pasen‌ Kerst en Nieuwjaar liggen al even achter ons, maar we gunnen je graag nog een blik op enkele sfeerfoto’s die genomen zijn in de Mirage-feesttent tijdens de kerstreceptie op 20 december 2013. SPAM wenst iedereen alsnog een gezond en gelukkig jaar toe! Ah ja! :-)

18

19


tijd voor diversiteit

De mensen maken de stad 50 jaar diversiteit in Mechelen

Naar aanleiding van het thema 50 jaar diversiteit in Mechelen, werken collega’s Jorien De Cloedt (27) en Sarah Kaerts (34) van mmMechelen Feest vzw samen met de stafcel samenleving-diversiteit een stadsbrede campagne uit ‘De mensen maken de stad’. Die legt nadruk op de diversiteit die Mechelen rijk is. Sarah en Jorien lichten graag even toe wat ons dit jaar allemaal te wachten staat. Waarover gaat ‘De mensen maken de stad’ juist? Sarah: We willen diversiteit in Mechelen in de spotlights zetten. De campagne bestaat uit verschillende lagen. Zo zijn er enkele eigen evenementiële highlights, maar evenzeer is het de bedoeling partners te inspireren om met het thema aan de slag te gaan. Dat kan bijvoorbeeld door binnen bestaande projecten in te zetten op diversiteit. Uiteraard is er ook heel wat werk achter de schermen dat hopelijk op lange termijn een duurzame impact zal hebben. Het is de bedoeling dat er niet enkel gecommuniceerd wordt, maar dat het thema diversiteit ook leeft bij de mensen. Niet alleen de huizen en gebouwen maken de stad, maar ook de bewoners en die zijn nu eenmaal divers: wat betreft herkomst, leeftijd, generatie, gender, geloof, beroep,… Vandaar de titel ‘De mensen maken de stad’ We hebben het ook echt over diversiteit, waarvan migratie van nature een onderdeel is. Welke evenementen kunnen we allemaal verwachten? Jorien: Ik heb vorig jaar stage gelopen bij mmMechelen Feest en ik werk nu specifiek aan het project FACE-IT. Een enorme opgave, want we willen tegen het voorjaar via foto’s in de binnenstad symbolisch mensen van 128 verschillende origines, die samen de stad maken, een gezicht geven. Het vergt heel wat werk. We zoeken deze mensen onder andere via partners zoals scholen en verenigingen. De voorbereiding loopt goed, want we hebben inmiddels zeventig enthousiastelingen gevonden.

20

Corinne

Jorien Sarah

Ook de dienst Economie lanceert in het voorjaar een fotoproject, gekaderd binnen hun project ‘Café Herman’. In samenwerking met studenten van Thomas More zullen foto’s worden gemaakt die ondernemers van andere origine verbinden met de stad Mechelen. Deze foto’s zullen nadien in de etalages van de deelnemende winkels opgehangen worden. Sarah: In april lanceren we een interactieve campagne die een rode draad zal vormen voor alle activiteiten en tijdens UiT zonder uitlaat, op 21 september, alle Mechelaars op een originele en feestelijke manier samenbrengt. Net zoals de kleren de man maken, maken de mensen de stad. Elk bouwt op zijn of haar manier mee aan de stad en dit willen we op een leuke manier zichtbaar maken. Fiëbre vzw, organisatie achter o.a. de Murgafanfare’s – naar een Latijns-Amerikaans idee – en het Mestizo Arts Festival, geeft vorm aan deze campagne.

© Kur t Deruyter

Een sfeerbeeld van he

t projec t FACE-IT.

weekend van Erfgoeddag, met als thema ‘Grenzeloos’ en in het najaar verwachten we o.a. de erfgoedwandelingen van het project ‘Bruggenbouwers’. Ook bestaande diversiteitsinitiatieven zoals ‘Samen Inburgeren’ en ‘Bijt in Mechelen’, die de stafcel Samenlevingdiversiteit ondersteunt, krijgen een extra boost. Bijvoorbeeld door de introductie

Net zoals de kleren de man maken, maken de mensen de stad.

Malika Laura

Diversiteit is een overkoepelend thema, waar verschillende diensten en organisaties hun schouders onder zetten. Zo zal Kazerne Dossin in samenwerking met o.a. ROJM ‘GEMBLOUX, à la recherche de l’armée oubliée’ programmeren, een theater over Marokkaanse soldaten in de tweede wereldoorlog en zet De Langste Veggietafel vanaf dit jaar nog meer in op de Mechelse diversiteit. Het thema van de Speeldag wordt dit jaar ‘Reis rond de wereld’,… Daarnaast zoomen enkele projecten meer specifiek in op 50 jaar Marokkaanse migratie. De twee Mechelse moskeeën nodigen iedereen uit voor hun tentoonstelling over 50 jaar Marokkaanse migratie tijdens het

van een ‘Bijt in Mechelen’-dag, die inzet op kennismaking met cultuur en vrije tijd. Zijn jullie altijd al bezig geweest met diversiteit? Sarah: Ik werk al jaren rond het thema. Ik heb eerst sociaal-cultureel werk gestudeerd, waarbij ik een dansproject met Romameisjes opzette. Nadien heb ik Antropologie gestudeerd. Ik heb lesgegeven aan nieuwkomers, was school-buurtcoördinator in Schaarbeek

en werkte bij het Minderhedenforum rond cultuur (erfgoed) en participatie. Jorien: Voor mijn studies fotografie heb ik stage gelopen in Ecuador. Nadien ben ik ook nog sociaal-cultureel werk gaan studeren. Ik vind het vooral interessant dat je kunst kan gebruiken om mensen van eender welke afkomst dichter bij elkaar te brengen, als sociaal bindmiddel. Hoe zien jullie het project nog evolueren? Sarah: Het valt ons vooral op dat er veel enthousiasme is. Veel Mechelaars tonen interesse. Burgers zijn oprecht blij dat ze inwoner zijn van deze stad. Het succes van de fotocampagne toont nu al aan dat mensen echt hun gezicht willen geven aan Mechelen. We hopen natuurlijk ook dat het stadspersoneel actief meedoet met de activiteiten de komende maanden en nadenkt over de etnisch-culturele gevoeligheid binnen stadsprojecten. Mits een kleine koerswijziging bereik je immers vaak een andere groep en resultaat.

GOED OM WETEN Vanaf 1 april 2014 opent het digitaal evenementenloket van mmMechelen Feest. Meer info volgt later via intranet en op www.mechelen.be/evenementenloket.

21


blikvanger Geluidskunstenaar Koen Vermeulen

experimenteert zich in de kijker als Gottland

Personeel

Op pensioen Donderdag 5 juni 2014 is het zover: onze jaarlijkse ‘feestdag’. De Personeelsdag belooft ook dit jaar weer een leuke dag te worden, een dag om samen met de collega’s te genieten van sport, cultuur en gezellig samenzijn.

Koen Vermeulen (26), medewerker bij de Erfgoedcel, is goed op weg om een grote naam te worden in de muziekwereld. Popdeuntjes en dansmuziek zal je van hem niet te horen krijgen, maar als Gottland scheert hij hoge toppen met zijn experimentele luistermuziek. Een ambitieuze jongeman met grootse plannen. SPAM stelt hem hier graag aan je voor. Dag Koen. Kan je je even kort voorstellen? Ik ben opgegroeid in Sint-KatelijneWaver, maar ben nu al enkele jaren een Mechelaar. Na mijn studies Geschiedenis in Leuven werkte ik een jaar op de Cultuurdienst in Duffel. Ik was heel blij dat ik drie jaar geleden bij de Erfgoedcel mocht beginnen werken. Naast muziek is geschiedenis immers ook een passie voor mij en daar kom je bij de Erfgoedcel natuurlijk volop mee in aanraking.

het vlak van techniek, het ‘afmixen’ bijvoorbeeld. Ik ben daar ook erg perfectionistisch in, dus ik ondervind dat ik nog altijd veel kan bijleren op dat vlak.

En hoe past muziek in je leven? Muziek is de rode draad in mijn leven. Ik kan eigenlijk geen dag meer zonder muziek te maken. Dat was ooit anders. Tot mijn 13de sportte ik veel, maar dat veranderde plots toen muziek in mijn leven kwam. Eerst leerde ik keyboard spelen, daarna gitaar en later ook nog de basis van drummen. Ik heb alles uit boeken geleerd en via korte workshops. Een klassieke muziekopleiding heb ik dus niet gehad. Eens de muziekmicrobe me te pakken had, had ik de zelfdiscipline om er dagelijks minstens 2 uur en vaak zelfs 6 à 7 uur (!) mee bezig te zijn.

Ik ben geen entertainer, dus een Sportpaleis vullen, hoeft voor mij niet.

Dat is behoorlijk veel… Ja, maar dat is ook nodig als je iets wil aanleren. Ondertussen leer ik nog altijd bij, zeker op

Welke muziek maak je? Mijn muziek is het best te omschrijven als experimentele luistermuziek. Het is op zich geen radiomuziek, daarvoor is het niet toegankelijk genoeg. Maar, mijn muziek bevat nog altijd melodie, wat niet altijd het geval is bij experimentele mu-

ziek. Muziek draait voor mij rond emoties. Ik schrijf ook maar maximum 6 nummers per jaar, net omdat ik er zolang aan sleutel tot het gevoel voor mij goed zit. Ik heb ook alles zelf in handen; ik speel thuis alle muziekpartijen in en besteed er dan nog eens zoveel tijd aan om de productie af te mixen. Ik maak elektronische muziek en gebruik synthesizers, gitaren, samplers en diverse akoestische instrumenten. Op het podium gebruik ik geen computer en werk ik voornamelijk met live looping. Van waar komt de naam Gottland? Gotland is een eiland in Zweden. Ik zag dit

staan in een boek en had het gevoel ‘dat is het!’. Om esthetische redenen heb ik er een tweede ‘t’ aan toegevoegd. Ben je al lang bezig als Gottland? Gottland is een muzikaal soloproject waar ik in 2011 mee begonnen ben. In 2013 beleefde ik met Gottland een goed jaar; ik kon zowat maandelijks optreden. En dat is meer dan genoeg, want elk optreden vul ik anders in. En er kruipt wel wat tijd in de voorbereiding van een optreden. Doe je nog andere projecten naast Gottland? Ja, cross-overprojecten zoals Loodlicht en Kerkruis, theater Lucky Leo, het STROHM-collectief en daaruit gegroeid ONDERSTROHM. Deze projecten hebben plaats in mooie erfgoedlocaties en zijn een samenspel van projecties, kunst, muziek,… Bij een live-performance bepaal ik trouwens ook wat de andere muzikanten en artiesten doen, ik ben als het ware dirigent van het stuk. Ik geef ook workshops over live looping. Wat zijn je ambities als muzikant? Ik ben geen entertainer, dus een Sportpaleis vullen, hoeft voor mij niet. Ik speel liever voor een select publiek dat mijn muziek weet te waarderen en in bijzondere locaties. Uiteraard zou ik graag leven van mijn muziek, maar zover is het natuurlijk nog niet… We wensen je nog een mooie toekomst als geluidskunstenaar! Wie graag eens hoort welke muziek Koen maakt als Gottland, kan eens surfen naar https:// soundcloud.com/gottland of www.facebook.com/Gottland

22

in & uit

Dag van het

Het volledige programma lag nog niet vast bij het afsluiten van de redactie van deze SPAM, maar de dienst Personeel verzekerde ons alvast dat het programma ook dit jaar weer divers en verrassend zal worden, zodat iedereen zijn gading vindt. Voor het namiddagprogramma is het ook dit jaar weer verzamelen geblazen in het Tivolipark voor de barbecue. Hopelijk zijn de weergoden ons dit jaar goed gezind, zodat we niet moeten uitwijken naar Perron M. Duimen maar! Benieuwd welke leuke voormiddagactiviteiten er op het programma staan? Dan zal je nog even geduld moeten uitoefenen tot begin mei wanneer je je uitnodiging krijgt… De inschrijvingen starten op 12 mei.

Lydia Pollaerts Sportdienst november 2013

Ingeblikt Sam Geerts

Barry Barri

Team verkeerssignalisatie

Gemeenschapswachten

09.12.2013

16.12.2013

David Katshiunga

Sabine Slaets

Kinderkribbe Dennenstraat

kabinet schepen Koen Anciaux

18.12.2013

01.01.2014

Bert Vanderstappen

Gregory Colson

Musea

Milieudienst

20.01.2014

10.02.2014

bloemetjes & bijtjes

 lena 29 juli 2013 Lies Saldien (afdeling Gebouwen) en Jonas Temmerman

Svea Helena  24 januari 2014 Alexander Van Leuven (Preventie & Veiligheid) en Katrien

Nieuw leven! Kindje geboren? Laat het ons weten en stuur een foto naar redactieSPAM@mechelen.be

23


Bloemen voor

Petra Mariën

Het lefboeket Elke SPAM zet een dienst andere collega’s letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes omwille van een leuke samenwerking, een speciale prestatie of gewoon omdat ze het verdienen.

Colofon SPAM is een uitgave door en voor het personeel van de stad Mechelen. Druk drukkerij Epo Lay-out Karen Jacobs, afdeling Marketing & Communicatie Werkten mee aan dit nummer Willem Beeck, Myriam Colle, Heidi De Nijn, Jorien De Cloedt, Vera Denis, Natascha Diericx, Ann Dosfel, Sarah Kaerts, Anja Nees, Petra Reynaerts, Joris Slootmaeckers, Johan Van Damme, Carine Van Hoorenbeeck, Koen Vermeulen, Caroline Verschaeren Hoofdredacteur Vera Denis, afdeling Marketing & Communicatie Foto’s en cartoon Karen Jacobs, Rudy Moens,

De sportdienst schenkt de bloemen aan Petra Mariën van de uitvoeringsdienst en wel hierom: Wie feestmateriaal bij de uitvoeringsdiensten reserveert, heeft veel kans Petra Mariën aan de lijn te hebben! Petra werkt voor het team Transport en Evenementen van de uitvoeringsdiensten en plant alle aanvragen voor evenementen en het materiaal dat organisatoren nodig hebben in.

“Petra doet het grootste deel van de reservaties van het feestmateriaal, wat in sommige periodes een helse job kan zijn, maar ze doet het steeds met de glimlach. Ook als de aanvragen eens laattijdig binnenkomen, probeert ze de stadsdiensten en andere organisaties toch in de mate van het mogelijke verder te helpen. Ze is een heel toffe collega.”

V.U. Erik Laga, stadssecretaris, Grote Markt 21, 2800 Mechelen Wettelijk depot D/2014/0797/007 Iedere medewerker is verantwoordelijk voor zijn bijdrage. Bijdragen mogen niet worden overgenomen tenzij met toestemming van de auteur en vermelding van de bron. De redactie werd op 10.02.2014 afgesloten. De redactieraad is niet verantwoordelijk voor wijzigingen achteraf. E redactieSPAM@mechelen.be

Spam48 web  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you