Page 1

WAK | van 25 april tot 4 mei 2014

week van de amateurkunsten van 25 april tot 4 mei 2014

1


Voorwoord Est. 1914

Price 6d

vrijdag 25 april t.e.m. 4 mei 2014

week van de amateurkunsten Beste Cultuurliefhebber De Week van de Amateurkunsten is een meer als gevestigde waarde in cultureel Vlaanderen. Het opvallende logo duikt elk jaar in de lente weer op, om u er attent op te maken dat de WAK weer voor de deur staat. Ook in 2014 is dit niet anders. We verwijzen graag nog even naar 2011, toen Lommel de WAKkerste stad van Vlaanderen was. Met deze mooie prijs werd de inzet van de afgelopen jaren beloond. De trofee betekende ook een stimulans om de komende jaren weer pareltjes van edities van te maken. Talloze verenigingen, verscheidene kunstenaars en ontelbare enthousiastelingen hebben hun beste beentje voor gezet. Dankzij al deze input, hebben we een mooi en evenwichtig programma kunnen samenstellen. U kan het bijna niet bedenken, of u kan het ontdekken tijdens de Week van de Amateurkunsten. Geen enkele kunstvorm is te gek om tegen te komen. Beeldende kunst zorgt voor dat extraatje bij muziek. Aquarel maakt een dans met hout. Theater wordt multimediaal en eenieder brengt zijn talent naar voor. Laat u dan ook verrassen, wij zijn ervan overtuigd dat dit weer een gevarieerde week zal zijn. In 2014 zal het thema niet ver te zoeken zijn. We herdenken immers de start van de Eerste Wereldoorlog, exact 100 jaar geleden. Deze gebeurtenis zal de leidraad zijn doorheen de hele WAK-week. Een thema om even stil bij te staan, maar ook om hoopvol naar de toekomst te kijken. U ziet, alle ingrediÍnten voor een succesvolle editie zijn aanwezig. We zijn u dan ook graag terug tijdens een of meerdere evenementen die de WAK-week rijk is. Graag tot dan! Lucien D’Joos Voorzitter Raad voor Cultuur en Kunst

Rita Phlippo Schepen van Cultuur

Peter Vanvelthoven Burgemeester

De Week van de Amateurkunsten gaat in 2014 door van vrijdag 25 april tot en met zondag 4 mei 2014. 22


Vrijdag 25 april Noten na Pasen De Nieuwe Harmonie CC De Adelberg 20.15 uur € 8 (VVK), € 10 (Kassa), kinderen jonger als 12 jaar zijn gratis Onder het motto “Noten na pasen” trakteert De Nieuwe Harmonie het publiek op een hoogstaande muzikale avond. Een gevarieerd programma wordt gebracht door zowel de jonge muzikanten van het Jeugdharmonieorkest als de ervaren ratten van het Harmonieorkest Iedereen welkom op deze muzikale hoogdag!

Zangnamiddag ‘een muzikale reis rond de wereld‘ ’ Koor Sint Cecilia Hoevezavel 14 uur Gratis

Koor Sint Cecilia neemt ons mee op een reis rond de wereld. Hoge noten en diepe bassen, uitgestrekte melodieën en prachtige muziek van over de hele wereld. Laat de globetrotter in je los en kom genieten van dit optreden.

Dialooggesprek rond verschillende religies Huis van de Wereld Bib Lommel 19.30 uur Gratis inkom We gaan in dialoog met verschillende religies en opvattingen. Niets is zo interessant om andere mensen en meningen te leren kennen. Een verruiming van de eigen geest.

Jong op de Planken Jeugddienst Lommel Huis van de Jeugd 20.30 uur Gratis inkom We gieten Jong op de Planken volledig in een nieuw jasje. We trekken volop de kaart van jonge en aanstormende DJ’s. De winnaar van deze avond krijgt alvast een mooi plaatsje gereserveerd op het podium van School’s Out 2014. Kom uit je kot en toon je talent!

33


Zaterdag 26 april Country Avond

om het beste van zichzelf te geven. Er staat immers veel op het spel. Wie neemt de beruchte trofee mee naar huis?

The Swanny River Country Dancers Zaal Den Horst 20 uur €6

Een country-avond, boordevol dans en muziek. Voor de editie 2014 hebben we optredens van The Route 66 Country Band en Nick McAlley geprogrammeerd.

Belgisch Kampioenschap Show- & Gardedans DoReMi & De Vergeetmenietjes CC De Adelberg 9 uur €6 Er wordt de hele dag gestreden om de Belgische titel in verschillende leef tijdscategorieën en verschillende dansstijlen. Groepen vanuit heel België zakken af naar Lommel,

44

Zondag 27 april Startdag Project W.O. I Duitse Militaire Begraafplaats 13.15 uur Gratis inkom Hoe kleine verhalen de Groote Oorlog kunnen herdenken. Muziek, dans, woord en beeldende kunst zorgen voor een ingetogen spektakel. Woordkunstenaar JeeKast stelde een bijzonder programma samen voor deze proloog. Anja van Engeland, begeleid door het harmonieorkest van het NIKO, zorgt voor beklijvende muziek op een beklijvende plek. Er rusten bijna 40.000 soldaten op deze begraafplaats. Dat zijn meer mensen dan er in Lommel wonen. Hierbij ook de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Op die plek, achteraan op de begraafplaats, zullen kinderen een vredesboodschap brengen. Jonge kunstenaars van het NIKO, Pantarei en Imago Tijl werkten samen aan dit uniek concept. Sustain zorgt voor de muzikale ontvanst.


55


Zondag 27 april Fools

Fotozoektocht

Nuit Blanche CC De Adelberg 14 uur Gratis inkom

OKRA Lommel Centrum Lommel Centrum – Oorlogsmonument aan de kerk van Lommel Centrum

Nuit Blanche speelt Fools, een komedie van Neil Simon. Littletown, een klein dorpje eind jaren ’50. James, een ambitieuze schoolmeester, gaat de uitdaging aan om Bonnie, de dochter van de dokter, te onderwijzen. Een uitdaging die snel moeilijker blijkt dan eerst gedacht wanneer hij erachter komt dat het dorp gebukt gaat onder een vloek. Een vloek die hen berooft van elke vorm van intelligentie. De schoolmeester besluit alles in het werk te stellen om de vloek te verbreken. Maar zal dit lukken….?

Gratis

dinsdag 29 april Natuurwandeling ‘Vluchten’ Femma Balendijk Loxia Balendijk 9 uur €2 Een zoektocht naar de oude boerderij ‘Van Hamel’. Eens gevonden zullen de straffe verhalen van toen terug naar boven komen. Hierna wordt er in de Loxia een praatcafé geopend om gezellig verder te babbelen.

Maandag 28 april Duoconcert Koninklijke Harmonie Hoop in de Toekomst Koninklijke Fanfare Sint Eligius Kapittelhof 14 uur Gratis inkom Een uniek duoconcert tussen twee Koninklijke muziekgroepen. Niet te missen en toegankelijk voor iedereen.

66


vrijdag mei dinsdag 292april Concert Seniorennamiddag Lokomotion, Lokomotief, Raad voor Cultuur en Kunst HetCC Daghet en Sustain De Adelberg CC 13.30 De Adelberg uur 20 uur Gratis inkom Gratis Een swingende namiddag voor iederEeneen. kwartet! Maar danofmet viervan muziekgezJong van geest vrolijk hart? elschappen. Een prachtig samenbrengen rond Wees welkom. Zet je beste beentje voor hetop thema ‘oorlog en Iedereen gezelschap de dansvloer of vrede’. geniet van dansmet zijn eigenheid. En toch, één prachtig demo op het podium. Kortom, voor elk geheel. wat wils.

woensdag 30 april Fools De bloemNuit dieBlanche haar bladeren CC De Adelberg opende naar de hemel zaterdag 20 uur 3 mei Gratis inkom Pantarei CC De Adelberg Zie zondag 27 april. 20.15 uur

€ 10 (via nathalie.biemans@telenet.be)

vrijdag 2 mei ing. In hun nachtmerries verzamelden ze hoop, die verborgen in de modder van het voortbestaan die rode smet kon zijn. Concert De scharlaken vlek in de verte, waar klaprozen bloeiden en leeuweriken zongen te Lokomotion, Lokomotief, Het Daghet, midden van het kanongebulder... Amicula en Sustain De Adelberg Die ene papaverCCwaaraan men zich kon vastklampen... De bloem20 dieuur haar bladeren opende Gratisop te vangen. naar de hemel om de tranen In war zijn betekent ‘zich vergissen, De de Lommelse balletschool Pantarei danst op 3 vermei ward zijn’. Er bestaat een verband tussenOorhet om 20.15 u. een voorstelling waarin de Groote Engelse war (‘oorlog’) en het Nederlandse war log vanuit een ander perspectief bekeken wordt. (in in de war Ook warrig, verwarHet perspectief vanzijn). de vrouw, de moeder, een vadren en verwarring hebben hiermee maken. er, het verlangen en de toekomst in Detebloem die haar bladeren opende naar de hemel. Lommelse koren Lokomotief, Lokomotion en jaar migratie Het Daghet 50 verwarren je met uiteenlopende koorbewerkingen van Coldplay, Ed Sheeran, Huis van de Wereld Miel Cools, Eric Withacre en zelfs Abba. MuzDe Kievit iekgroep Sustain zoekt dan weer de minder 14en uursteekt ze in een folkbekende pareltjes op Gratis inkom jasje. De jongedames van Amicula, ons gastkoor uit Overpelt, herinneren ons eraan dat de oorlog nog steeds erg aanwezig is in verre Er is In een mooi u landen. totaal meerprogramma dan honderdvoor zangers samengesteld. U kan maar genieten volgende bezingen de gruwel, ook van de mooie kanten van de oorlog. Reserveer je kaart tijdig, Danskriebels plaatsen zijn beperkt.

De lucht was geladen met een dreiging die van over de grens leek teen komen. Mensen uit raakten er onrustig Foto's beelden W.O.I door en keken schuw achter zich. Een zeldzame radio berichtte over wat kranten schreven. Vrouwen VJI Lommel en kinderen bleven Huisalleen van deachter, Jeugdvoor even, heel even... 14 uur Gratis inkom En ondertussen palaverden mannen in chique pakken aanbeelden de grote en groene tafeluit alsof ze beklijvende in het casino Mooie foto’s een van het leven zaten met alseninzet mensenlevens, periode. Een handige tips tricks om deze te zoveel waard als de strepen of de sterren op hun bewerken. jas. In de huizen ging het leven gewoon zijn gang. Maar de koffie die geschonken werd, leek zwarter en smaakte bitterder door het gezicht van een Groote oorlog. De vrouwen droomden van de thuiskomst van hun man, moeders van hun zoon en vaders van hun held. En als ze in de spiegel keken, zagen ze in hun ogen de reflectie van een getormenteerde man of vrouw. Een spiegelbeeld vol vragen zonder antwoord, vol tranen zonder vocht, vol verwacht-

77


zaterdag 3 mei De bloem die haar bladeren opende naar de hemel Pantarei CC De Adelberg 20.15 uur â‚Ź 10 (via nathalie.biemans@telenet.be)

In hun nachtmerries verzamelden ze hoop, die verborgen in de modder van het voortbestaan die rode smet kon zijn. De scharlaken vlek in de verte, waar klaprozen bloeiden en leeuweriken zongen te midden van het kanongebulder... Die ene papaver waaraan men zich kon vastklampen... De bloem die haar bladeren opende naar de hemel om de tranen op te vangen. De Lommelse balletschool Pantarei danst op 3 mei om 20.15 u. een voorstelling waarin de Groote Oorlog vanuit een ander perspectief bekeken wordt. Het perspectief van de vrouw, de moeder, een vader, het verlangen en de toekomst in De bloem die haar bladeren opende naar de hemel.

De lucht was geladen met een dreiging die van over de grens leek te komen. Mensen raakten er onrustig door en keken schuw achter zich. Een zeldzame radio berichtte over wat kranten schreven. Vrouwen en kinderen bleven alleen achter, voor even, heel even... En ondertussen palaverden mannen in chique pakken aan de grote groene tafel alsof ze in het casino van het leven zaten met als inzet mensenlevens, zoveel waard als de strepen of de sterren op hun jas. In de huizen ging het leven gewoon zijn gang. Maar de koffie die geschonken werd, leek zwarter en smaakte bitterder door het gezicht van een Groote oorlog. De vrouwen droomden van de thuiskomst van hun man, moeders van hun zoon en vaders van hun held. En als ze in de spiegel keken, zagen ze in hun ogen de reflectie van een getormenteerde man of vrouw. Een spiegelbeeld vol vragen zonder antwoord, vol tranen zonder vocht, vol verwachting.

88

50 jaar migratie Huis van de Wereld De Kievit 14 uur Gratis inkom Er is een mooi programma voor u samengesteld. U kan genieten van volgende activiteiten: - Voordrachten door jongeren - Tentoonstelling met oude foto’s van de eerste generatie - Receptie met verschillende hapjes - Springkasteel - Voetbalwedstrijd tussen de tweede en derde generatie


zondag 4 mei Danskriebels Anick Berghmans CC De Adelberg 14 uur (deuren geopend om 13.30 uur) € 4 (te verkrijgen via Anick Berghmans – 0476 90 94 62) € 5 (dagkassa, en enkel indien mogelijk) Met grote trots kondigen we tijdens de WAK opnieuw “Danskriebels” aan! Een wervelende show waarbij je kan genieten van veel dans en muziek. Vele dansers en verschillende Lommelse verenigen zullen pronken op het grote podium! Door het grote succes van de voorgaande jaren, zal er dit jaar met voorverkoop gewerkt worden.

99


Doorlopend Iedere postzegel heeft zijn eigen verhaal & Postzegels sparen is kennis vergaren Postzegelkring ‘De Eik’ Bib Lommel Doorlopend Voor scholen Een jaarlijkse vaste waarde tijdens de WAK is de workshop van de Lommelse postzegelclub De Eik. Met een aanstekelijk enthousiasme kwijten de deskundige filatelisten zich van hun taak. Geheel vrijwillig geven ze tijdens de schooluren in de Stedelijke Bibliotheek workshops aan de kinderen van de Lommelse basisscholen. Elke postzegel heeft zijn eigen verhaal, maar is ook een kunstwerk. Het brengt de kinderen in andere landen, ze maken kennis met andere munteenheden, kunstwerken, wetenschappers, enz…, kortom, een hele wereld. Klassen van het vierde, vijfde of zesde leerjaar kunnen deelnemen aan de workshop. Inschrijven kan via de Bib.

EXPO Raad voor Cultuur en Kunst RaadCEL Lommel Centrum Elke dag geopend van 14 tot 17 uur Gratis inkom Een blitzkrieg van prachtige kunstwerken, samengebracht in het kloppend hart van Lommel Centrum. Een mooie mix van beelden, schilderwerken en foto’s. En nog zoveel meer ook uiteraard.

10

10


Ateliers voor Overdag

Aquareltentoonstelling Ateliers voor Overdag Café Den Engel Doorlopend Gratis inkom Den Engel staat garant als gastvrije gastheer voor de Lommelse aquarelkunstenaars. Naar jaarlijkse traditie en dus niet te missen uiteraard.

One to nine Gerda Schroeten Glasatelier (buntstraat 1) Zondag 27 april en zondag 4 mei 14 tot 18 uur

Tentoonstelling Huis van de Jeugd Zaterdag 26 april & Zondag 27 april 14 uur Gratis inkom

Ateliers voor Overdag bestaat 30 jaar. Reeds 30 jaar vindt jong en oud zijn weg naar deze creatieve cursussen. En graag geven we een tussenstand na 30 jaar. U kan de mooiste werkstukken komen bewonderen, een kijkje nemen naar het dagelijks leven van deze lesgevers en cursisten of gewoon gezellig een drankje nuttigen. Uniek is dat er ‘live’ raku gestookt zal worden.

Een prachtig thuisatelier, lichtjes verborgen, maar daarom niet met minder schatten.

11 11


Est. 1914

Overzicht activiteiten Week van de Amateurkunsten

Price 6d

Vrijdag 25 april Koor Sint Cecilia – Een muzikale reis rond de wereld Hoevezavel Huis van de Wereld – Dialooggesprek rond religies Bib Lommel De Nieuwe Harmonie – Noten na Pasen CC De Adelberg Jeugddienst Lommel – Jong op de Planken Huis van de Jeugd Zaterdag 26 april Belgisch kampioenschap Show- en gardedans – DoReMi CC De Adelberg The Swanny River Country Dancers – Country avond Zaal den Horst Zondag 27 april Proloog W.O.I Duitse Militaire Begraafplaats Ateliers voor Overdag – Tentoonstelling Huis van de Jeugd Nuit Blanche – Fools CC De Adelberg Harmonie Hoop in de Toekomst & Fanfare Sint Eligius, Duoconcert Kapittelhof Maandag 28 april OKRA Lommel-Centrum – Fotozoektocht Lommel Centrum – Oorlogsmonument aan de kerk van Lommel Centrum Dinsdag 29 april Femma Balendijk – Natuurwandeling ‘Vluchten’ Loxia Balendijk Raad voor Cultuur en Kunst – Seniorennamiddag CC De Adelberg Woensdag 30 april VJI Lommel – Foto’s en beelden uit W.O.I Huis van de Jeugd Nuit Blanche – Fools CC De Adelberg Vrijdag 2 mei Lokomotion, Lokomotief, Het Daghet & Sustain – Concert CC De Adelberg Zaterdag 3 mei Huis van de Wereld – 50 jaar migratie De Kievit Pantarei – De bloem die haar bladeren opende naar de hemel CC De Adelberg Zondag 4 mei Anick Berghmans – Danskriebels

12

CC De Adelberg

Week van de Amateurkunsten 2014  

De volledige brochure van de WAK, met alle activiteiten.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you