Page 1

infomagazine

20ste jaargang - nr. 4  juli - augustus 2017

uit de PEPERBUS METEEN VERWITTIGD BIJ

EEN NOODSITUATIE? REGISTREER JE VIA WWW.BE-ALERT.BE

3 BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Q16-2569_KANS_crisis_campagne_BE ALERT_Affiche_A4_02.indd 3

6 DVC De Passage

17 Staycation Zomerse groetjes uit Lier

22-27

16, 20

03/05/2017 16:06

in Lier

WIN


Liers Vlaaike dag waarde warme bakker met je gist en je meel je appelkoekjes met kaneel en je zeven granen zonnebloempit lang galetten klein grof wit dag warme broodjesmakker van je lakker lakker lakker met je sjoekes en tompoeskes ik groet je omdat het een zoete ochtend is ség wa sto dien tist ‘ier zoe te zwanze ik gon die kwast agâkes zan broet gaive ieder oem toer duurt al lank genoeg

Een gedicht van Tom Marien voor de Orde van het Liers Vlaaike

ach zo heet dit kleinood lierse vlaai te zijn zo bescheiden van formaat en toch geurt de bruine kleur naar de zoetekoek van vannacht ik dacht al zo daarnet toen ik binnen kwam gekletterd met mijn lege tas vol lange letters wat is dat pygmeegebak dat denkt zo vol en rond te zijn wat is dat innieminnie vormpje dat kruidig ruikt en net niet onder de toogtafel duikt

ge mut dor ni over ston zeike ge mut da in awe frak slage menier de voor mij een klein lang licht gesneden powéét een koffiekoek met chocola en eentje met wa hémme wet toch zoe druk druk druk rozijnen -nee niet die lange doe maar rondmmmmmmmmmmmmm en olala ook zo één cirkelvormig bruin oeeeeeeeeeeeeeh gebakje aaaaaaaaaaaaah van je smikkel smukkel smakje oh la la la laaaaaaaaaaaaaaah ség bitskoemmer da noeme zier een liers vlaai-ke -weulle klappe van vlôkes mor soiten dor kunde goe van nor de koer gon wha ha ha

‘t smokt menier pesies nogal goe wétte dor stééke weulle der tien van in ne rol én plakke dattie doen och nondedjol

ooh gij kop’ren vlaai gij maakt mij links en rechts en laag en high gij doet mij krekel kraaien suskewieten gij doet mij bloemekes zaaien planten gieten alsof er na de laatste hap geen nete meer zal stromen ség menier mijn beste warme broodjesrakker ség bitskoemmer geef mij al uw decimale rollen èj paljas! ik denk dat ik vanaf vandaag menier de powéét ge mut wél nog afdokke hé het rijmen laat voor wat het is bon de volgendeeeeeh zonder bruingebakken woorden zal ik niet minder liever leven én ver madam maar zonder vlaaike bij elk toekomstig krieken zag ik wellicht mijn laatste ochtendgloren wa magget zén ver madam

Het stadskantoor, OCMW en gemeentehuis van Koningshooikt zijn gesloten op di 11 juli (Feest van de Vlaamse Gemeenschap), vr 21 juli (Nationale feestdag), ma 14 augustus (brugdag) en di 15 augustus (O.L.V. Hemelvaart). Stad Lier Dungelhoeffsite Paradeplein 2 bus 1 2500 Lier tel. 03 8000 300 info@lier.be, www.lier.be www.facebook.com/ StadLier

 L oketten stadskantoor:

• Uitsluitend op afspraak! Maak STEEDS vooraf een afspraak via www.lier.be, telefonisch of aan de onthaalbalie • Je kan een afspraak maken voor volgende momenten: - ma tot vr van 9 tot 12.30 uur - ma ook van 15 tot 19 uur - wo ook van 14 tot 16 uur (behalve tijdens schoolvakanties)

OCMW Lier Sociaal Huis Dungelhoeffsite Paradeplein 2 bus 2 2500 Lier tel. 03 8000 500  O CMW: info@ocmwlier.be • ma tot vr van 9 tot 12.30 uur www.sociaalhuislier.be • ma ook van 14 tot 19 uur • di, wo en do van 14 tot 16 uur (behalve tijdens schoolvakanties)

COLOFON

Onthaalbalie: • ma van 9 tot 19 uur • di, wo en do van 9 tot 16 uur • vr van 9 tot 12.30 uur

Parkeren kan in de ondergrondse parkeergarage, te bereiken via Mechelsesteenweg-Kazernedreef. Je parkeert gratis als je binnen het half uur terug buiten rijdt. Gemeentehuis van Koningshooikt: • Let op! Maak steeds vooraf een afspraak via www.lier.be, telefonisch of aan de onthaalbalie van het stadskantoor • Je kan een afspraak maken voor volgende momenten: - ma en do van 14 tot 16 uur - di van 15 tot 19 uur - vr van 8.30 tot 12 uur

Uit de peperbus is een uitgave van de stad Lier. Redactieadres: Dienst externe communicatie, Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier, tel. 03 8000 351, communicatie@lier.be Layout en druk: Antilope Printing Verantwoordelijke uitgever: Frank Boogaerts, p/a Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier

2

uit de PEPERBUS


BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie Een overstroming, een grote brand of een zwaar verkeersongeval waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen. Bij een noodsituatie wil je graag snel verwittigd worden. De stad gebruikt daarvoor BE-Alert. Dit systeem brengt je meteen op de hoogte van een noodsituatie via sms, e-mail of een gesproken bericht op je (vaste) telefoon. BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee de stad, maar ook de gouverneur of de minister van binnenlandse zaken een bericht kunnen uitsturen naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Zo kan je snel de nodige aanbevelingen krijgen om bijvoorbeeld ramen en deuren te sluiten bij een brand. Er zijn twee manieren om een bericht van BE-Alert te ontvangen. Ofwel wordt een alarm verstuurd op basis van de adressenlijst in het systeem. Om een bericht te ontvangen, moet je vooraf ingeschreven zijn. Doe dit op www.be-alert.be. Je kan meerdere adressen en telefoonnummers registreren. Heb je je geregistreerd, woon je in Lier maar werk je bijvoorbeeld in Brussel, dan krijg je bij een noodsituatie in de buurt van je thuisadres een bericht.

METEEN VERWITTIGD BIJ

EEN NOODSITUATIE? REGISTREER JE VIA WWW.BE-ALERT.BE

Bij een grote noodsituatie kan er ook een bericht gestuurd worden op basis van de locatie. Iedereen die fysiek aanwezig in in de buurt van de noodsituatie krijgt dan een sms met de nodige richtlijnen. Inschrijven op BE-Alert is volledig gratis.

Registreer je vandaag nog op www.be-alert.be!

ZEKER DOEN Q16-2569_KANS_crisis_campagne_BE ALERT_Affiche_A4_02.indd 3

03/05/2017

De stad bekijkt de komende maanden ook de mogelijkheden om BE-Alert in te schakelen om je als inwoner te verwittigen over hinder en/of omleidingen in je straat door bijvoorbeeld wegenwerken.

juli-augustus 2017

3


Op de fiets. Op een Blue-bike! Blue-bike zit in de lift. Ook in Lier. Met dit fietsdeelsysteem kan je een fiets lenen aan een uitleenpunt. Een abonnement kost 12 euro per jaar. Daarnaast betaal je 1,15 euro per ontlening tot maximum 24 uur. Blue-bike is beschikbaar in 43 steden en 48 stations verspreid over heel België. In Lier kan je een Blue-bike lenen op drie locaties: aan het Fietspunt naast het station, aan de bushalte op de Veemarkt en aan de bushalte aan parking De Mol. Lier was daarmee de eerste stad in België die Blue-bike fietsen aanbiedt aan een bushalte en een parking. Ideaal dus voor korte trajecten in de stad. En pendelaars die met de trein naar Lier komen, kunnen hun traject naar de binnenstad of hun werkplek op één van de bedrijventerreinen met de fiets verderzetten.

Magali Gullentops vindt Blue-bike een superuitvinding. “Ik heb geen auto en gebruik de Blue-bike vooral als mijn fiets bij de fietsenmaker is. Als een vriendin met de trein op bezoek komt, ontleen ik voor haar ook een blue-bike. Zo kunnen we ons snel door de stad verplaatsen. Soms neem ik in een andere stad een blue-bike aan het station om sneller op mijn bestemming te geraken. Ik vind het echt een superuitvinding! En zeker nu er een Blue-bikestation met spiksplinternieuwe fietsen vlak bij mij thuis is geopend.”

i

4

 ww.blue-bike.be w www.facebook.com/bluebikebelgium #bluebikebelgium

uit de PEPERBUS

Aantal ritten met een Blue-bike in Lier 2015 1.604 2016 2.457

Ann De Meulemeester en Litchi Simons zijn al twee jaar enthousiaste gebruikers. “In het begin gebruikten we de Blue-bike vooral om van het station naar elkaar thuis te rijden. Intussen wonen we samen in Lier. Wij nemen vaak de trein. Het geeft een enorme vrijheid om na de treinrit een Blue-bike te nemen en te gaan en staan waar je wil. Toen we voordien bus en tram namen, waren we gebonden aan vaste haltes en dienstregelingen. Binnenkort kan onze baby hopelijk mee op de fiets. De Blue-bikes zijn degelijke fietsen waarmee je echt wel wat kilometers kan fietsen. Met het draagmandje achterop is mijn rug gevrijwaard van het dragen van een zware rugzak of veel boodschappen. Superhandig ook dat we telkens twee fietsen kunnen uitlenen. Voor mijn werk gebruik ik de Blue-bike om vanuit het station naar m’n huisbezoeken te fietsen. En de Blue-bike nodigt ons ook uit om soms impulsief de trein te nemen voor een uitstap, wetende dat we vanuit het station met de Blue-bike verder op verkenning kunnen! Dankzij de Blue-bike app weten we vooraf of en hoeveel fietsen er beschikbaar zijn.”


’t Stadhuis blinkt terug De voorbije maanden werd het stadhuis grondig gerenoveerd. Vorig najaar sloten de deuren en moesten trouwers en toeristen even uitwijken naar een andere locatie. Maar nu blinkt het stadhuis terug in al zijn pracht. Meer nog. Je kan het stadhuis voortaan ook huren voor een receptie, lezing of presentatie.

Het gerenoveerde stadhuis kreeg een aantal nieuwe functies. Op de ‘kelderverdieping’, waar vroeger het toeristisch bureau huisde, vind je nu ruimtes bruikbaar bij evenementen, opbergruimtes, en - net als vroeger - openbare toiletten. De toiletten zijn helemaal vernieuwd. Je kan er terecht tijdens de openingsuren van Visit Lier.

Ook de bovenverdieping werd grondig onder handen genomen. Omdat je de drie zalen vanaf 1 juli kan huren, kwam er een vestiaire, een nieuwe keuken en toiletten. De zalen zijn aangekleed met portretten van de burgemeesters die onze stad leidden, beelden van de Lierse edelsmid Van Boeckel en een tekst van Felix Timmermans.

In de oude raadzaal, op het gelijkvloers, kon je vorige zomer al kennismaken met de nieuwe stek van Visit Lier. Er kwam ook ruimte voor de werkplekken van de medewerkers van Visit Lier. De toegang tot het stadhuis, op het gelijkvloers, kreeg een nieuw tochtsas in glas. De trouwzaal is opgefrist zodat jong of oud er met volle goesting het ja-woord kan geven. Naast de trouwzaal vind je het bureau van de burgemeester.

De grootste ingreep bij de renovatie was de plaatsing van een lift. Die gaat van de kelderverdieping tot de eerste verdieping.

?

WIST JE DAT

Alle ruimtes werden opnieuw geschilderd, met extra aandacht voor de goudschildering van het stucwerkplafond in de inkomhal. Het smeedwerk op balkon en pui is voorlopig nog niet gerestaureerd. Dit najaar wordt het dossier hiervoor opgestart.

 de bouw van een raadhuis op de Grote Markt

startte rond 1367.

 het huidige stadhuis gebouwd is op de funde-

ringen van het oude raadhuis.

 bij de bouw van het stadhuis, tussen 1740

en 1745, ook de Belforttoren uit 1369 werd geïncorporeerd.  het stadhuis een staaltje is van classicistische rococostijl. Het is opgericht als een groot herenhuis met kelderverdieping, centrale hal en prachtig gebeeldhouwde houten trap.  het plafond in de centrale hal versierd is met rococomotieven.  de eiken rococo-wenteltrap in 1775 met de hand gebeiteld werd door de Lierse schrijnwerker Willem Van Everbroeck.  het interieur grotendeels in Lodewijk XV-stijl is, zoals de lambriseringen, de vleugeldeuren, de ramen en de luiken in de raadzaal.

Te huur Vanaf 1 juli kan je de bovenverdieping van het stadhuis huren voor een receptie, ontvangst, lezing, voordracht of presentatie. Het maximaal toegelaten aantal aanwezigen bedraagt 150. Je huurt telkens de volledige bovenverdieping voor een volledige dag (tot maximum middernacht). De bovenverdieping telt 3 zalen: de Schepenzaal, de Hertog Jan-zaal en de Gildenzaal. Het doel van de huur moet passen binnen het historisch kader van het gebouw. Per weekend kan er 1 verhuring plaatsvinden. Naast stoelen en receptietafels, kan je ook gebruik maken van de opwarmkeuken en de muziekinstallatie voor het spelen van achtergrondmuziek. De huurprijs is afhankelijk van de categorie waarbinnen de aanvraag valt en bedraagt maximum 450 euro. Een reservatieaanvraag doe je online via http://verhuur.uitinlier. be/aanvraag-zaal Ga je trouwen? Je kan, onder bepaalde voorwaarden, de bovenverdieping huren voor een trouwreceptie van 2 uur. Je betaalt daarvoor 200 euro.

juli-augustus 2017

5


Overdag naar het dagverzorgingscentrum, ’s avonds thuis in de zetel Wist je dat woonzorgcentrum Paradijs ook een dagverzorgingscentrum heeft? DVC De Passage vangt overdag maximum 15 ouderen op. Het dagverzorgingscentrum, dat opende in 2013, neemt de opvang en zorg over van de partner of mantelzorgers. Zo kunnen ouderen langer thuis in hun vertrouwde omgeving blijven wonen.

8.30 uur

onthaal met koffie en thee

9.30 uur 

welkom en informatie van de dag

10 uur

(groeps-)activiteiten/ baden

Al wie 65 jaar of ouder is, kan terecht in DVC De Passage. Ouderen kunnen er één of meerdere dagen per week naar toe. Het personeel helpt bij het wassen en de verzorging. ’s Middags schuift iedereen aan tafel voor een warme maaltijd. Naast een fijne dag in goed gezelschap, kan je ook vrijblijvend deelnemen aan de activiteiten. De vier medewerkers zorgen telkens voor een goedgevulde dag.

12 uur

middagmaal

13 uur

middagrust

14 uur

(groeps-)activiteiten

15.30 uur

koffiepauze en napraten

16 uur

naar huis

Lieve, de vrouw van Robert, had Alzheimer. Robert verzorgde haar zoveel mogelijk zelf. Twee keer per week ging Lieve naar De Passage. Ondertussen is Lieve overleden. “Ik en niemand anders zou Lieve thuis verzorgen. De raad van mijn kinderen om hulp te zoeken negeerde ik meermaals. Ik kon het wel alleen, ook al was ik zelf de 80 gepasseerd. Tijdig hulp vragen en durven zeggen dat het lastig wordt. Ik wachtte er te lang mee. Met de hulp van thuisverpleging, gezinshulp en het dagverzorgingscentrum beterde het snel voor mij. En ook Lieve ondervond dat het allemaal fijne mensen waren. Ze ging twee keer per week naar De Passage. Ze was er tevreden en blij en ik had op dat moment terug een beetje vrije tijd om heel wat uitgestelde zaken en karweitjes te doen.” © R. Bols

Na een maand in De Passage, zegt Marieke (92 jaar): “Ik vind het hier zo plezant, dat ik aan mijn kinderen ga vragen of ik een dag meer mag komen.”

6

uit de PEPERBUS

Hilde werkt sinds 3 jaar in WZC Paradijs, waarvan 1,5 jaar in De Passage. “Ik doe dit werk heel graag. Je bent 7 uur per dag met dezelfde mensen bezig. Zo heb ik tijd om hen beter te leren kennen en kan ik nog meer op maat werken. Zoeken naar hun interesses, hen stimuleren om bezig te blijven,…”


Een dag opvang in DVC De Pasage kost 24 euro voor inwoners of 26 euro voor niet-inwoners van Lier. Verschillende ziekenfondsen betalen een deel van de dagprijs terug.

Vrijwilligers zorgen voor vervoer De Passage haalt gebruikers indien nodig ’s morgens thuis op en brengt hen ’s avonds terug naar huis. Met de liftbus kunnen ook rolstoelgebruikers vervoerd worden. Je betaalt 1,25 euro per kilometer. Wil je zelf ook aan de slag als vrijwilliger in de dagopvang of in WZC Paradijs? Laat het weten op tel. 03 490 41 21.

i

Dagverzorgingscentrum De Passage, Transvaalstraat 44 tel. 03 490 41 13 (sociale dienst) tel. 03 490 41 21 (DVC De Passage) dvc.depassage@ocmwlier.be

Interesse? Neem contact op met Geertrui Verwimp, maatschappelijk assistent. Zij geeft je graag meer info. Of vraag even of je langs kan komen.

Eddy rijdt als vrijwilliger al sinds de start van De Passage met de bus. “Het voelt voor mij enorm goed aan om voor de mensen te kunnen zorgen. Voor hun lach en genegenheid, doe ik het. Dat is met geen geld goed te maken. Ik hoop dit nog lang te kunnen volhouden.”

Senioreninfo Thuiszorgtoelage voor ouderen De stad geeft jaarlijks een toelage aan hulpbehoevende inwoners die nog thuis wonen. Ben je ouder dan 60 jaar en heb je een beperkt inkomen, dan kom je misschien in aanmerking voor een thuiszorgtoelage. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds en heb je een BEL-score van 30 tot en met 34 punten, dan ontvang je jaarlijks een toelage van 600 euro. Heb je 35 punten of meer op de BEL-score, dan neem je best contact op met je ziekenfonds voor info over de Vlaamse zorgverzekering.

Verantwoordelijke uitgever: Dirk Dewolf, Koning Albert II-laan 35 bus 33, 1030 Brussel - april 2017

Hoe aanvragen? Je aanvraag voor een BEL-score doe je via de sociale dienst van je ziekenfonds. De aanvraag voor de thuiszorgtoelage doe je via het aanvraagformulier op www.sociaalhuislier.be.

i Zon in overvloed, verzorg jezelf en anderen goed. warmedagen.be

wees voorbereid

drink voldoende

hou jezelf koel

 ilde Stroobants, seniorenconsulent H tel. 03 491 67 76, senioren@lier.be.

hou je huis koel

juli-augustus 2017

7


Lier Summier

DE WINNAARS K. Voorhoof, M. Dujardin, M. Pierloz, A. Celis, J. Verhoft, C. Borry, E. Hendrickx, J. Mathys, C. Gabriels en H. De Ridder wonnen een UiTPAS met de wedstrijd in de vorige editie. Proficiat en veel plezier ermee!

IN SEPTEMBER NAAR DE ACADEMIE? Een instrument leren bespelen. Toneel spelen. Dansen. Of liever tekenen of schilderen. Het kan allemaal aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK) en de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (SAMWD). Starten kan vanaf 6 jaar, maar ook volwassenen kunnen er terecht. Op de secretariaten van beide academies haal je een brochure met meer informatie. Inschrijven in beide academies kan tot 30 september. Voor de SASK kan je ook digitaal inschrijven via www.academielier. be.

i SASK I Koepoortstraat 1

tel. 03 488 14 27 sask@lier.be www.academielier.be SAMWD I Gasthuisvest 50 tel. 03 480 45 79 samwd@lier.be www.samwdlier.be

i

GEZOC

HT

OPEN MONUMENTENDAG Op zondag 10 september is het weer Open Monumentendag, het grootste erfgoedfeest van het jaar. In Lier kan je heel wat ontdekken. Hou het programma in het oog op www.openmonumentendag.be. Wij zoeken nog vrijwillige gidsen voor op de site van ’t Kranske in de Kerkstraat. Wil jij een handje toesteken? Geef een seintje op tel. 03 490 40 70 of via leen.dierckx@lier.be.

LEES ONLINE DE BESLUITEN VAN GEMEENTE- EN OCMW-RAAD De openbare besluiten van de gemeenteraad en de OCMW-raad kan je sinds kort raadplegen via een gebruiksvriendelijke toepassing op www.lier.be en www.sociaalhuislier. be. Lier is de eerste stad in de provincie Antwerpen om met dit systeem te werken. Je kan via een eenvoudige zoekfunctie inhoudelijk zoeken op wat er de laatste jaren in de gemeenteraad en OCMW-raad beslist werd. Raadpleeg de verslagen via www.lier.be/Bestuur/Politiek en management/Gemeenteraad of zoek op ‘gemeenteraad’. Voor de verslagen van de OCMW-raad kan je terecht op www.sociaalhuislier.be.

8

uit de PEPERBUS

WZC PARADIJS OP FACEBOOK Jawel, sinds kort kan je woonzorgcentrum Paradijs online volgen. Wat staat er deze week op het menu? Welke evenementen organiseert het Paradijs? Volg het Paradijs via www.facebook.com/ WZCParadijs/.

NOG REISPAS NODIG? Tot uitputting van de voorraad (van 500 stuks!) verrassen we iedereen die een reispas afhaalt met een bagagelabel. Hangt het label al aan je koffer? Deel je foto op Instagram met #instadlier.


Lier Summier

FISCALE ATTESTEN VOOR JEUGDKAMPEN Onkosten van kampen en/of weekends voor kinderen onder de 12 jaar die lid zijn van een erkende Lierse jeugdvereniging, kan je bij je belastingaangifte voegen. Voor kinderen met een zware handicap is de leeftijdsgrens 18 jaar. Om hierop aanspraak te maken, heb je als ouder een fiscaal attest nodig dat je bij de belastingaangifte van de personenbelasting voegt. De blanco attesten voor kampen en/of weekends vind je op de website van Jeugdcentrum Moevement: www.moevement.be/ fiscaal-attesten/fiscaal-attest-voor-jeugdwerkinitiatieven. Het attest bestaat uit twee delen: 1. H et eerste deel, ingevuld door de schepen van jeugd, bevestigt dat de betrokken vereniging een erkende Lierse jeugdvereniging is. 2. H et tweede deel, met gegevens van het kind en het kamp, vul je als ouder in. Je laat dit daarna ondertekenen door een verantwoordelijke van de jeugdvereniging.

OP DE PLANNING: NIEUWE SPORTHAL EN NIEUWE GYMHAL De stad ondertekende met het gemeenschapsonderwijs GO! een intentieovereenkomst voor de bouw van een nieuwe sporthal op de site van Atheneum Lier - Campus Arthur Vanderpoorten aan de Leuvensevest. Zo komt er een extra locatie bij om te sporten in de stad. Daarnaast maakt de stad ook budget vrij voor de bouw van een gymhal naast sporthal ’t Spui op de site van Atheneum Lier – Campus Louis Zimmer aan de Predikherenlaan. De gymhal zal gebruikt worden door de Lierse turnverenigingen en er komt in het gebouw ook een dansklas voor de SAMWD. De werken voor de sporthal en de gymhal starten in de loop van 2018.

juli-augustus 2017

9


Lier Summier

VERANDEREN VAN ENERGIELEVERANCIER KOST NIKS Heel wat Vlamingen denken onterecht dat ze bij het veranderen van elektriciteits- en aardgasleverancier een verbrekingsvergoeding moeten betalen. Veranderen van leverancier is gratis. Je nieuwe leverancier regelt alle papierwerk met je huidige leverancier. Je moet enkel een nieuw elektriciteits- en/of aardgascontract sluiten.

© 123RF.com

ZWEMACADEMIE VOOR IEDEREEN In zwembad De Waterperels kunnen kinderen op een veilige manier leren zwemmen en vaardigheden oefenen. Niet alleen het behalen van een zwemdiploma staat centraal, maar veiligheid en vrij kunnen bewegen in het water is minstens even belangrijk. Ook voor watergewenning kunnen zij er terecht. Sinds een jaar krijgen kindjes met een GOMOR-pas (ondertussen UiTPAS met kansentarief) korting op het inschrijvingsgeld voor watergewenning en zwemlessen. Al meer dan 50 Lierse kindjes maakten gebruik van deze korting. Ook met de nieuwe UiTPAS blijft de korting zowel voor kinderen als voor volwassenen bestaan.

De verwarring is mogelijk te verklaren doordat sommige leveranciers in hun algemene voorwaarden vermelden dat de vaste vergoeding verschuldigd is per begonnen jaar. Als je je contract voortijdig beëindigt, moet je toch de volledige jaarlijkse vergoeding betalen. Er zijn grote verschillen in de bedragen van de vaste vergoeding. Vraag daarom naar de algemene voorwaarden van je leverancier. Via www.vtest.be kan je zien wat de vaste vergoeding is van elektriciteits- en aardgascontracten. Klik in de resultatentabel in de kolom “Totale kostprijs op jaarbasis” op ‘Meer’.

i www.vreg.be

i S&R De Waterperels

Kazernedreef 100 tel. 03 293 58 90 dewaterperels@sr-dewaterperels.be

PARKETVLOER SPORTHAL DE KOMEET KRIJGT BEURT In juli wordt de parketvloer van sporthal De Komeet opgeschuurd. De werken starten begin juli en duren tot 5 augustus. Tijdens de werken is de sporthal niet beschikbaar.

JE STAD NETJES HOUDEN, DAAR WORD JE VOOR BELOOND.

10

uit de PEPERBUS

V.U.: Frank Boogaerts, p/a Paradeplein 2 bus 1, Lier

Tegelijkertijd wordt de schikking van de terreinen gewijzigd. Door ze dichter bij elkaar te leggen, komen er drie extra badmintonterreintjes bij.


Lier Summier

BABBEL MEE TIJDENS DE ZOMERBABBEL

IK GEEF HET OP EEN BRIEFJE

Tijdens de zomervakantie sluiten de scholen en stoppen heel wat taalactiviteiten. De stad vindt het belangrijk dat anderstaligen ook tijdens de zomer hun Nederlands kunnen blijven oefenen. Dat kan tijdens de ‘Zomerbabbel’. Nederlandstalige vrijwilligers en anderstaligen schuiven samen aan tafel. Samen praten ze over actuele onderwerpen en hun interesses.

De juiste brief in de juiste brievenbus. Om de postbode daar een handje bij te helpen, gelden een aantal regels. Het adres is de enige informatie die aangeeft voor wie een brief bestemd is. Daarom moet het adres: 1. volledig zijn. Het bestaat uit minstens 3 lijnen: de naam van de bestemmeling, de straatnaam gevolgd door het huisnummer (en waar nodig het busnummer voorafgegaan door het woordje “bus”), de postcode en de plaatsnaam. 2. correct zijn. 3. in de juiste vorm en op de juiste plaats op de omslag staan Ook de manier waarop je het adres op de omslag aanbrengt, is belangrijk. 1. Schrijf leesbaar en met voldoende contrast. Zorg voor voldoende afstand tussen de regels en lijn het adres links uit. 2. Laat een ruimte van 3 centimeter van de onderkant vrij. 3. Gebruik geen “B, BE, NL, FR “… ISO-code voor de postcode. Stuur je een zending naar het buitenland, schrijf dan de naam van het land in hoofdletters onder de lijn met de postcode en plaats van bestemming.

V.U.: LUCIEN HERIJGERS, P/A PARADEPLEIN 2 BUS 1, LIER

Je kan komen meedoen met de Zomerbabbel in juli en augustus telkens op woensdag van 19 tot 21.30 uur in de refter van het stadskantoor, Paradeplein 2. Deelname is gratis.

juli-augustus 2017

11


— NIEUW! —

PUBLIEKE BBQ — evenementenweide —

Op de publieke barbecue kan je barbecueën in de periode van 1 april tot 30 oktober, tussen 10 en 22 uur. Het volledige reglement vind je op www.lier.be en hangt ter plaatse uit naast de barbecue.

12

uit de PEPERBUS


Al een UiTPAS in je achterzak? Begin juni startte in Lier UiTPAS, de spaar- en kortingskaart voor sport, cultuur en vrije tijd. Heb jij ondertussen je UiTPAS al op zak? Je krijgt enkele leuke welkomstvoordelen cadeau als je een pas aankoopt. Bovendien spaar je punten als je deelneemt aan een UiTPAS-activiteit. Die punten kan je omruilen voor een korting, een geschenk of een ander leuk voordeel. De UiTPAS vervangt meteen ook de andere Lierse (vrijetijds) passen. De voordelen van de vroegere vriendenpas van het Liers Cultuurcentrum, de M-pas voor kinderen en de Sport-Overdagpas kan je als welkomstgeschenk met korting op je UiTPAS laten zetten. De UiTPAS vervangt ook de GOMOR-pas. GOMOR-houders kunnen hun pas inruilen voor een gratis UiTPAS met kansentarief. Zo geniet je korting als je deelneemt aan een stedelijke UiTPAS-activiteit.

Praktisch ff UiTPAS: 5 euro, persoonlijk en onbeperkt geldig (UiTPAS met kansentarief: gratis) ff Verkoopspunten: Liers cultuurcentrum - jeugdcentrum Moevement - sporthal De Komeet - Visit Lier - onthaal stadskantoor - dienstencentrum De Waaier ff Afhaalpunt UiTPAS met kansentarief: Sociaal Infopunt (Sociaal Huis) – Dienstencentrum De Waaier ff Waar kan je punten sparen? Liers cultuurcentrum – jeugdcentrum Moevement – sporthal De Komeet - Visit Lier – dienstencentrum De Waaier – zwembad De Waterperels – bibliotheek De Fé – dienstencentrum Rosmolen – Stedelijk museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly

i

UiTPAS vervangt M-pas Met de start van UiTPAS verdwijnt dus de vertrouwde M-pas. Wil je gebruik maken van de buitenschoolse opvang Kadee, vakantiespeelpleinwerking Speelmicroob of tienerwerking Moev’it, dan kan je elk schooljaar het lidmaatschap voor het Moevement laten activeren op je UiTPAS. Het lidmaatschap kost vijf euro voor een jaar (dezelfde prijs als de oude M-pas), maar het eerste jaar krijg je het gratis aangeboden als welkomstvoordeel.

www.uitpaslier.be

Proficiat FiereLier! Jan Boonen helpt al 25 jaar een oudere dame uit de buurt. Hij nam, samen met de thuiszorg, elke vrijdag de zorg over haar zieke man op zich. Ondertussen is de man overleden. Toen de dame kort daarna invalide werd en zelf geen boodschappen meer kon doen, bleef hij helpen. Elke zondagmorgen om klokslag 10 uur komt Jan langs om haar boodschappen te doen. Hij plaatst nadien alles netjes op zijn plaats en blijft nog wat babbelen. Hij biedt zo een luisterend oor en een helpende hand. Daarvoor kreeg hij de FiereLier-prijs voor april-mei-juni.  Ken jij iemand die in aanmerking komt als ‘FiereLier’? Op www.lier.be vind je de voorwaarden en een online formulier. Je kan je suggestie ook bezorgen via dienst protocol, Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier of fierelier@lier.be.

juli-augustus 2017

13


WEETJE VAN DE BIB

Voor wie graag leest tijdens de zomervakantie of nu toch eens die films wil bekijken die al zolang op het verlanglijstje staan, is de zomeruitleen in de bib goed nieuws. Tot 15 augustus kan je bibmaterialen (met uitzondering van ‘sprinters’) langer uitlenen dan gewoonlijk. Boeken, strips, cd’s, tijdschriften en luisterboeken mag je 6 weken houden, dvd’s 3 weken.

Lees je liever tijdschriften of kranten? Die vind je in het leescafé. Bij goed weer is het trouwens zalig vertoeven bij een drankje in de tuin. Je kan ook tijdschriften uitlenen. Je herkent ze aan de sticker ‘uitleenbaar’. Enkel het recentste nummer moet in de bibliotheek aanwezig blijven. Alle oudere nummers kan je uitlenen. Een tijdschrift mag je 4 weken uitlenen, en in de zomer dus 6 weken. Het is éénmaal verlengbaar, behalve als een andere lener het heeft gereserveerd.

WERKEN AAN STRATEN Proefopstelling in Sint-Gummarusstraat In de SintGummarusstraat staat momenteel als proefopstelling een wegversmalling met enkele bloembakken. Deze opstelling kadert in het voorontwerp van de heraanleg van de straat. De snelheidsremmende versmalling moet voor een veiligere situatie zorgen. In een bewonersvergadering kregen de bewoners meer informatie bij het voorontwerp en konden zij hun bezorgdheden uiten. Samen met de bewoners sprak de stad af om eerst een proefopstelling in te richten. Na een evaluatie wordt het ontwerp voor de heraanleg verder uitgetekend. De heraanleg zelf start ten vroegste in 2018. Weg- en rioleringswerken Putsesteenweg Aan de Lierbaan in Putte zijn weg- en rioleringswerken bezig. De gemeenteraad besliste de weg- en rioleringswerken op de Putsesteenweg te Koningshooikt te koppelen aan de heraanleg van de Lierbaan. De werken op het Lierse grondgebied starten in augustus. In een eerste fase wordt een fietspad aangelegd. De bewoners krijgen in een bewonersvergadering eind juni meer informatie over deze werken.

14

uit de PEPERBUS

Brug Sion In de loop van augustus worden funderingswerken uitgevoerd voor de bouw van de fiets- en wandelbrug over de Nete. De brug zelf wordt op de (rechter)oever van de Nete geassembleerd. De plaatsing volgt in het najaar. Nieuwe straat: Botertonstraat Tussen de Rivierstraat, de Rijenweg en de Kleine Nete zijn de ruwbouwwerken voor de woonblokken “de Boterton” al een tijdje aan de gang. Het openbaar domein tussen deze woonblokken wordt door de stad aangelegd. De nieuwe straat krijgt de naam ‘Botertonstraat’, naar zuivelhandel De Boterton die hier vroeger gevestigd was. Heraanleg voetpaden Vanaf augustus worden de voetpaden in verschillende straten heraangelegd. In augustus komen de Boomlaarstraat (tussen de Ogezlaan en de Baron Opsomerlaan) en Anton Bergmannlaan (vanaf Antwersestraat tot Rederijkerslei) aan bod. Asfaltwerken De voorbije maanden werden in verschillende straten asfaltwerken uitgevoerd. De asfaltering van het fietspad op de Berlaarsesteenweg gebeurt tijdens de zomervakantie.


Op pad met de medewerkers van Werkmmaat 8.45 uur

Het stadspark, de evenementenweide en de stedelijke sportvelden achter het begijnhof zijn een groene oase in de binnenstad. Je kan er spelen, sporten, ontspannen en gezellig picknicken. Medewerkers van vzw Werkmmaat zorgen voor het onderhoud van de speeltuin, de uitbating van het Koffiehuisje, het vertelhuisje en de minigolf en de verhuur van de tennisvelden. Vanaf deze zomer onderhouden ze ook de publieke barbecue op de evenementenweide. Deze vzw biedt langdurig werkzoekenden of leefloners de kans om via sociale tewerkstellingsprojecten door te stromen naar het reguliere arbeidscircuit. We gingen al vroeg op pad met Gino, Stef, Chris, Christof, Jason en Linda, de medewerkers in het stadspark, en coördinator Jos.

Jason zorgt voor een propere speeltuin en picknickweide. Met de opbrengsten van het Koffiehuisje kocht Werkmmaat onlangs twee zitbanken. Goed voor 11 meter extra zitcomfort.

9.00 uur Ondertussen knipt Chris de struiken op de minigolf mooi in vorm.

9.15 uur Jason en Stef zorgen er ook voor dat de minigolf er netjes bijligt. Zo worden de balletjes niet geremd of afgeleid.

9.30 uur

De hele ploeg verwijderde de vervuilde bovenlaag van de tennisterreinen. Ze egaliseren opnieuw het veld en brengen nieuwe belijning aan.

©J. Flour

11 uur In de zomer opent het Koffiehuisje de deuren om 11 uur. Bij Linda kan je terecht voor heerlijke drankjes en ijsjes.

©J. Flour

14 uur Van al dat spelen word je moe. Tijd om tot rust te komen met een leuk boek? Het Vertelhuisje verwelkomt kinderen en verhalenvertellers om rustig te komen lezen en weg te dromen. ©J. Flour

juli-augustus 2017

15


WIN

Zoek deze zomer het schaap en WIN Ben jij een echte schapenkop en leg je alles opzij om het verloren schaap te zoeken? In juli trekt dit rode schaap op pad in Lier. Wie het als eerste ontdekt gaat aan de haal met een cadeaupakket! In de loop van juli zal het rode schaap enkele keren op een nu nog geheime plaats in de stad verschijnen. Met tips op de Facebookpagina van de stad en via onze Instagramaccount leiden we je in de goede richting. We plaatsen het schaap op verrassende plaatsjes in de stad. Ga op zoek en breng het gevraagde voorwerp mee. Geef je ons schaap als eerste een knuffel en heb je het juiste voorwerp bij, dan krijg je als beloning een Liers cadeaupakket met centrumbon en leuke schapenkopproducten.

! s e j p a

a h c s e jk

n da e h s erra midde v , iode levens ookp r e p Met dank aan Vosschemie-Benelux bvba om hun schaapje aan ons uit te lenen.st e ein, or de l u e p f e e s dez je mar pein do op de c j n i milie (1) heb t marse groom bepaal a f f a en o haapje k je wa toef sl ap, dat d n e , vri inen sc wol dru n flinke rt scha n e r e a g bu arsepe oor de uit je e t of zw o n i V ht je oezig m nodig. s (2) sp Een w c a . Verw een sn uppels haapje lokken r c v r Voo oladed cake-s colade oceen luchtige Een zomers dinertjehof Wat cho ullen! cup lunch. c f e o d n dacht je van een Lierseoversie van k het sm r e Italiaanse k j i o k l r V o l ‘caprese-slaatje’? Hee osv kok epein. Nodig: mozzarellabolletjes, arskleine tomaten of m kerstomaatjes, basilicum, enkele peperbolletjes,

i l r e e H

Zin in een schaapje mozzarella?

een scheutje (olijf)olie… en wat handigheid om een knoddig schaapje te creëren. Smakelijk!

1 We zijn benieuwd naar jouw creatie. Deel het resultaat op Instagram met #instadlier.

16

uit de PEPERBUS


Staycation Zomerse groetjes uit Lier Je hoeft niet ver weg te gaan om een zalige zomervakantie te beleven. Lierse zomerdagen zijn top! Zonnecrème op je snoet, zonnebril op en regenjasje voor de zekerheid in je zak. Zomeren, luieren, kuieren, ontdekken, beleven, proeven,… Genoeg te doen in de stad om jouw Liers staycationprogramma samen te stellen. We zetten alvast enkele toppers op een rijtje. Doe je mee?

©R. Bols

©D. Tilemans

De zomer start in ’t park met op 4 juli, de laatste dag van ‘Zomer in ’t park’, Supervlieg voor de jongsten. www.zomerinhetpark.be

©Visit Lier

Een boottochtje op de Binnennete brengt verkoeling op warme dagen en verrast je met een unieke kijk op de stad vanop het water. De Koninklijke Moedige Bootvissers varen je graag rond in een oude palingschuit. Afvaren kan elke zaterdag, zondag en feestdag van 14 tot 18 uur. Tijdens de periode van de Davidsfonds-zomerzoektocht (tot 17 september) kan je ook elke weekdag om 14 uur stipt mee voor een tochtje. www.visitlier.be

Verrassend en toch dichtbij: ontdek het mechanisme van de carrousel in de Zimmertoren. www.visitlier.be ©Visit Lier

Kruip in een grote opblaasbal en speel een partijtje voetbal: Bubble soccer! Reserveer minimum een week vooraf. www.ontpop.be

Wat is er stoerder dan een fikse wandeling langs de Jutse Plassen in Koningshooikt? Wandelend langs dit waterretentiebekken kom je een grote verscheidenheid aan fauna en flora tegen. Reigers, meerkoeten, futen en aalscholvers wachten je alvast op. www.natuurpunt.be/natuurgebied/jutse-plassen

Of ga eens schaapjes knuffelen op de schapenweide achter het Spui.

©N. Moyaert

Spring of swing, neurie of zing luidkeels mee. Lier Centraal brengt sfeer in de stad. www.liercentraal.be

©Visit Lier

Uitwaaien, al steppend op de Netedijk. Maar ook met de fiets of te voet is het zalig genieten. juli-augustus 2017

17


20 kaarsjes voor Kadee Bijna 20 jaar geleden, op 1 september 1997, opende in Lier op twee locaties buitenschoolse kinderopvang “De Microbenclub”: op de Speelmicroob aan de Sluislaan en in de voormalige jongensschool van Koningshooikt. De opvang kwam er op vraag van ouders, scholen, welzijnsdiensten en jeugddienst. Een coördinator en 16 (halftijdse) begeleid(st)ers verzorgden de opvang van de kinderen voor en na school. De vraag bleek snel groter dan het aanbod. Een derde locatie in de Pastoriestraat, een vierde op Lisp en een vijfde op de site van het Atheneum – Campus Louis Zimmer, vroeger KTA, volgden. De opvang op Lisp, aanvankelijk in containers, breidde verder uit. In Koningshooikt kwam er een tienerlokaal bij en de houten gebouwtjes van de Speelmicroob werden enkele jaren geleden vervangen door een nieuwbouw. ‘De microben’ deden hun werk goed. Ze verspreidden zich razendsnel. De tiende verjaardag van de buitenschoolse kinderopvang werd gevierd met een naamsverandering. De Microbenclub werd Kinderopvang Kadee. Ook de personeelsbezetting werd in de loop der jaren flink uitgebreid. De opvang telt momenteel een coördinator, administratief medewerker, hoofdbegeleider en 28 begeleid(st)ers.

18

uit de PEPERBUS

Elke schooldag vertrekken ongeveer 80 kinderen vanuit de opvang naar school. Na schooltijd is dat een viervoud. In de schoolvakanties kunnen kinderen ook terecht op Kadee ’t Spui en Kadee Koningshooikt. Een aantal keer per jaar buigt de adviesraad ‘Lokaal Overleg Kinderopvang’ zich over het Lierse opvanglandschap. Deze raad, bestaande uit een 20-tal personen, geeft advies en stuurt bij waar nodig.


’n Liers

plezierke

In de vorige editie vroegen we welk zomers drankje jou ’n Liers plezierke biedt. Heel wat inwoners deelden graag hun favoriete drankje met ons. Onder hen Laura, Anke en Nore.

Anke vindt het zalig om in het gezellige lounge-hoekje in haar tuin te nippen van een lekkere gin, met veel liefde gemaakt door haar toekomstige man.

Laura en haar ‘mamsie’ genieten dubbel en dik van een lekkere sangria op een terrasje in de binnenstad.

Nore vult haar drinkbeker graag met een lekker vruchtensapje.

P

OPROE Goesting gekregen van zoveel lekkers? De zomermaanden zijn de periode bij uitstek om je neer te vlijen op een van de zonnige terrasjes in de stad, in je hangmat in de tuin of een stoel op je terras. Geniet er met volle teugen van je Liers plezierke. Santé!

Ben jij een sportieveling? Waar sport je dan het liefst? Wat is jouw favoriete sportplek in Lier of Koningshooikt? Welke sport beoefen je daar en wanneer? Laat het ons weten voor 10 juli via peperbus@lier.be of via een berichtje aan stad Lierexterne communicatie, Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier. Noteer je naam, adres en telefoonnummer. Misschien kom jij met je verhaal in de volgende ‘Uit de peperbus’!

juli-augustus 2017

19


Š Visit Lier

Speel je mee? Sinds vorig jaar kan je in het zomerseizoen sup-surfen op de Binnennete en city-soccer spelen in de binnenstad. Deze zomer komen daar nog drie cityspelen bij.

Bij bubble soccer kruip je in een grote opgeblazen bal om een potje voetbal te spelen. Twee teams van vijf personen nemen het tegen elkaar op.

Archery tag kan je vergelijken met een soort van handboogschieten. Twee teams staan tegenover elkaar op een speelveld met aan elke kant kussens als verdediging. Je moet je tegenstanders uitschakelen door ze met een pijl te raken. Even terug naar de middeleeuwen dus. Uiteraard zijn de pijlen veilig en draag je extra gezichtsbescherming. Ook leuk voor kinderen!

Poolen aan een reuzegrote opgeblazen pooltafel van 7 op 4 meter? Dat kan bij Giant pool. Voor de nieuwe cityspelen werkt de stad samen met Ontpop: www.ontpop.be.

i

Visit Lier, stadhuis, tel. 03 8000 555

WIN

Kiekje schaap Wij Lierenaars hebben wat met schapen. Waar we ook gaan, we blijven schapenkoppen. Kom jij deze zomer op vakantie in binnen- of buitenland een leuk schaap tegen? Een olijke kudde, een schilderij met schaapjes, graffiti, een kunstwerk? Maak er een kiekje van en deel het op Instagram via #instadlier of mail je foto voor 15 september naar peperbus@lier.be. De mooiste kiekjes belonen we met een schapenknuffel.

Š E. Tavernier

20

uit de PEPERBUS


Proficiat! Goud, diamant en platina. Een eeuw en zelfs meer. De stad zet echtparen die 50, 60 en 70 jaar getrouwd zijn in de bloemetjes. Ook wie 100 wordt of nog meer kaarsjes mag uitblazen feliciteren we graag.

ulemans en Gustaaf Ce op Look waren Joanna Van . d w u o jaar getr 15 april 65

En ook in mei waren er heel wat diamanten jubilarissen.

ruelle en François La Groof Rosalia De

Raymond Dyckmans en Josée Rouvroy

gouden werden de i n ju 7 g a d aanden Op woens fgelopen m a e d n a v n jubilarisse huis. op het stad ontvangen

Frans De Vocht en José

Celis

Jan Garcia en Josée Nauwelaerts

1 mei werd Laura Jans sens 102 jaar oud.

Eind april vierden Pol Goris en Maria Van Loock hu n 60ste huwelijksverjaarda g.

lmez en Maurice De rmette Simonne Ve

Joannes Van Rompaey en Francisca Ceu lemans

(Julia) werd Maria i e m 7 p o En aarmee jaar. Zij is d 8 0 1 l o o H Van Lier. woner van de oudste in

Met dank aan © Lier in beeld en © Lier Belicht.

juli-augustus 2017

21


in Lier JONGEREN WORKSHOPS ARTAFACT  GRAFITTI. wo 5 juli  RAPPEN. wo 12 juli  KUBBEN. wo 2 augustus  BADMINTON. ma 7 augustus van  PORTRETFOTOGRAFIE MET SMARTPHONE. wo 9 augustus  T-SHIRT PIMPEN. ma 14 augustus

Telkens van 13 tot 16 uur. Voor jongeren van 16-26 jaar. 12 euro. Jeugdhuis De Moeve, Aarschotsesteenweg 1. Inschrijven: mail je naam + geboortedatum + gsm-nummer + e-mailadres naar an-sofie@moeve.be.

 ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������

YOUNG WHEELS ZOMERKAMP. ma 10 tot vr 14 juli of ma 31

juli tot vr 4 augustus. Skaten of scooten? Skateboard of step? Lesgevers staan klaar om je de wereld op wieltjes te laten ontdekken. Voor 4-6 jaar en 7-9 jaar. 90 euro + m-pas/moev’it-pas/uitpas met abonnement moevement. Inschrijven in Moevement of via www.moevement.be. Jeugdcentrum Moevement, Aarschotsesteenweg 1, tel. 03 480 36 30, moevement@lier.be of www.moevement.be/zomerkampen

22

uit de PEPERBUS

TAALBAD NEDERLANDS OEFENEN VIA TOFFE ACTIVITEITEN Badminton, rappen, smartphone fotografie, BBQ, …

V.U.: Rik Verwaest en Ivo Andries p/a Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier

B OBBEJAANLAND. do 10 augustus van 8.30 tot 18.30 uur. 20 euro. Vertrek aan de Speelmicroob. T IENERDRIEDAAGSE. wo 16 tot vr 18 augustus. 50 euro. JC Moevement. P IMP YOUR T-SHIRT. di 22 augustus van 14 tot 16.30 uur. 2 euro. JC Moevement. A DVENTURE ISLAND. do 24 augustus van 11.45 tot 17.30 uur. 10 euro. Vertrek aan JC Moevement. T -DAY. wo 30 augustus van 8 tot 17 uur. 10 euro. Vertrek aan de Speelmicroob. A NIMATOR VOOR 1 DAG. elke donderdag in juli en augustus van 9 tot 16 uur. Draai een dag mee als animator op het speelplein (Speelmicroob). Enkel voor echte speelbeesten vanaf 14 jaar. Meer info en inschrijven: www.moevement.be/moevit ����������������������������������������������������������

DANSKAMP. Volkskunstgroep

Pallieterke. wo 23 tot vr 25 augustus telkens van 9 tot 16 uur. JC Moevement, Aarschotsesteenweg 1, volkskunstgroeppallieterke@hotmail.com

03.07 | 05.07 | 10.07 | 12.07 07.08 | 09.08 | 14.08 | 16.08 | 21.08 | 23.08 van 10 tot 16 uur | 1 euro per dag | De Moeve, Aarschotsteenweg 1, Lier voor (EX)OKAN JONGEREN uit het secundair onderwijs INSCHRIJVEN via onderwijs@lier.be, 0494 52 44 47, in je school of aan het sociaal infopunt (sociaal huis)

TAALVAKANTIE EROP UIT MET DE FAMILIE! 04/07 KINDERBOERDERIJ 06/07 SPELEN IN LIER

van 10 tot 15 uur | Gratis samenkomst parking Moevement, Aarschotsesteenweg 1 V.U.: Rik Verwaest en Ivo Andries p/a Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier

B UMPERBALL. di 4 juli van 14 tot 16.30 uur. 2 euro. JC Moevement. L ASERSHOOTEN. do 6 juli van 13.30 tot 16 uur. 5 euro. Laser Impact, Plaslaar. K AJAKTOCHT. do 13 juli van 10 tot 17 uur. 5 euro. Vertrek aan JC Moevement. A RCHERY TAG. di 18 juli van 14 tot 16.30 uur. 5 euro. JC Moevement. P ARKOUR – FREERUNNING. do 20 juli van 13 tot 16 uur. 2 euro. Vertrek aan JC Moevement. G RAFFITI. di 25 juli van 14 tot 16.30 uur. 2 euro. JC Moevement. W ALIBI. do 27 juli van 8.30 tot 18.30 uur. 22 euro. Vertrek aan de Speelmicroob. G IRLS ONLY. di 1 augustus van 14 tot 16.30 uur. 2 euro. JC Moevement. S UBTROPISCH ZWEMMEN. do 3 augustus van 9 tot 18 uur. 5 euro. Vertrek aan JC Moevement. F ORT BOYARD. di 8 augustus van 14 tot 16.30 uur. 2 euro. JC Moevement.

 ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

ZOMERPROGRAMMA MOEV’IT

voor ANDERSTALIGE KINDJES uit kleuter & lager onderwijs, samen met hun familie INSCHRIJVEN via onderwijs@lier.be, 0494 52 44 47, in je school of aan het sociaal infopunt (sociaal huis)


www.uitinlier.be

|

www.facebook.com/uitinlier

|

www.twitter.com/uitinlier

ZO PAR 24 ≡ THEATER ▴

Het Grote Gelijk & SAMWD Lier ≡ Lady Godiva

☼ CIRCUS

Circus Zanzara

▴ MUZIEK/WOORD ☼

Stijn Trauwaen & Tom Marien

≡ ZOMERCINEMA ▴

La La Land ≡ King of the Belgians ▴ Hell or High Water Manchester by the sea ☼ Captain Fantastic ≡ Moonlight ▴ Trainspotting 2

+ ELKE AVOND HUISORKEST + PIZZA’S & TAPAS + Z☼MERBAR WWW.ZOMERINHETPARK.BE

juli-augustus 2017

23


in Lier SENIOREN DIENSTENCENTRUM DE KROON T OUR DE FRANCE. di 4 juli  ( BIJNA ECHT) TENNISSEN EN BOWLEN. di 18 juli K NUTSELEN MET KLEI. di 25 juli K WIS. di 1 augustus B EZOEK AAN POLITIE LIER. di 8 augustus B LOEMPOT SCHILDEREN. di 22 augustus R UMMIKUB. di 29 augustus Telkens om 13.30 uur. DC De Kroon, Transvaalstraat 44, tel. 03 491 67 70, gsm 0470 13 01 90, dekroon@lier.be, www. sociaalhuislier.be �����������������������������������������������������������

TUINFEEST: HET ZOMERT IN DE WAAIER. vr 25 augustus van 12 tot 17 uur.

DC De Waaier, Dorpsstraat 111, tel. 03 481 61 05, dewaaier@ocmwlier.be, www. sociaalhuislier.be

FAMILIE DE SCHATTEN VAN VLIEG. BIBLIOTHEEK. 1 juli tot 31 augustus. Bib De Fé,

Kardinaal Mercierplein 6, lier.bibliotheek. be

PEUTERSPEELPUNT IN HERDERIN

elke ma en wo tussen 3 en 12 juli en tussen 16 en 30 augustus van 9.30 tot 12.30 uur Bij Peuterspeelpunt Kinnebaba kan je een hele voormiddag met je baby of peuter (tot 3 jaar) komen spelen, een kopje koffie drinken en babbelen met andere ouders. In de zomervakantie vind je het Peuterspeelpunt in wijkhuis Herderin (hoek Waversesteenweg – Corenhemelstraat). Ook grote zus en/of broer mag mee komen spelen. Inschrijven is niet nodig en deelnemen is gratis.  Info: huisvanhetkind@lier.be, gsm 0497 52 94 76, www.sociaalhuislier.be

SPORT

OP SPRING 10.30 M O 1 JULI AMEN UUR S ARTJE MET SARIESSCHE ZWEMBAD DE WATERPERELS. ND OPENINGSWEEKEND 1 & 2 JULI VANDE T NIEUWE E H N I De Waterperels vliegt de zomer in met BAD BUITEN een supernieuw aanbod. Het wordt dolle pret voor jong en oud in de bandenglijbaan met adembenemende lichteffecten en een bloedstollende infinity jump. Daarnaast krijgt de Lierenaar na meer dan 30 jaar terug een openluchtzwembad. Het buitenbad blijft ook in de winter open. Een extra kinderwereld binnen, een waterspeeltuin buiten en een triple slide familieglijbaan zorgen voor nog meer waterpret. Als ontspanning kan je op de nieuwe ligweide relaxen en genieten. Op 1 juli krijg je tijdens de officiële opening tussen 10.30 en 12 uur een gratis ijsje. Maar tijdens het feestweekend van 1 en 2 juli is er nog veel meer te beleven:  a quabootjes voor de kids in het 25-meterbad (van 10.30 tot 12 uur) p hotoboot - wees creatief in badpak, maak de gekste foto’s en win gratis tickets R ad der Fortuin (tot 15 jaar) W iggle Bridge - test je evenwicht op de loopmat (van 13.30 tot 17 uur)  s peurtocht in het bad b allonenkoning in de inkomhal (1 juli van 14.30 tot 16.30 uur) Tijdens het openingsweekend krijgt elk gezin ook een leuk gadget. w ww.sr-dewaterperels.be www.facebook.com/SRDeWaterperels/

SPORT IT-KAMPEN. 3 juli tot 18 augustus. www.sportit.be ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

AC LYRA VZW L YRA SUMMER SPORTS. 24 tot 28 juli vanaf 9 uur. Atletiekpiste, Aarschotsesteenweg 3, gsm 0472 60 22 57  ATHLETIC CLASSIC

- INTERNATIONALE ATLETIEKMEETING. za 5 augus-

tus van 12 tot 22 uur. Atletiekpiste, Aarschotsesteenweg 3, gsm 0486 72 07 84

EXPO MET 4 IN LIER. vr 25 augustus van 20 tot

22 uur, za 26 augustus van 14 tot 19 uur, zo 27 augustus van 10 tot 17 uur. Schaeckbert, Grote Markt 57, pevece@telenet.be 24

uit de PEPERBUS

CURSUS LEVENSREDDEND HANDELEN (EHBO) BIJ BABY’S EN KINDEREN. Delta Healthcare Consulting. ma 3 juli van 19 tot 22 uur. Parochiezaal D’Open Poort, Berlaarsesteenweg 17, tel. 03 444 05 97, info@dhcc.eu, www.dhcc. eu/opleidingen

 ��������������������������������������������������������

KUNSTKAMP SPEEL-TIJD.

Stedelijke Musea. 4 tot 6 juli. Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly, F. Van Cauwenberghstraat 14, info@bruegelland.be, www.bruegelland.be


www.uitinlier.be

BIODANZA: 4 ELEMENTEN. do 6 en 27 juli, 10 en 24 augustus telkens van 19.30 tot 21.45 uur. Steinerschool Lier, Mallekotstraat 43, www.levensplezier.be, gsm 0497 60 52 82, nanja@levensplezier. be �����������������������������������������������������������

FAMILIECURSUS SCHILDEREN ‘VEDIC ART’. ma 17 tot vr 21 juli en za

26 tot wo 30 augustus telkens van 10 tot 22 uur. Bioboerderij ‘Kraakvers’, Misstraat 199A-Koningshooikt, gsm 0496 98 35 36, elke.vedicart@gmail.com, www.vedicartbyelke.com �����������������������������������������������������������

NAAR HET MONTMARTRE VAN OSCAR. Het Huis van Oscar. vr 21 tot zo

23 juli. Huis van Oscar, Vredebergstraat 6, tel. 03 488 71 22, info@huisvanoscar.be

|

www.facebook.com/uitinlier

|

GRATIS festival

www.twitter.com/uitinlier

GROTE MARKT Lier

MUZIEK EN FUN EEN ZOMER LANG

6 JULI

3 AUGUSTUS

KINDERNAMIDDAG

COVERBAND

NEDERLANDSTALIG

SING ALONG

VANAF

14u +

19U 13 JULI

19U 10 AUGUSTUS

SALSA & LATINO

19U 17 AUGUSTUS

SCHLAGER

19U 24 AUGUSTUS

 �����������������������������������������������������������

CURSUS SALSA (CUBAANS) - GRATIS PROEFLES. Dansinstituut Walkiers.

za 29 juli vanaf 21 uur. Dansinstituut Walkiers, Aarschotsesteenweg 2, tel. 03 480 30 30, info@dansinstituutwalkiers.be, www.dansinstituutwalkiers.be

19U 20 JULI

VLAAMSE POP/FOLK

19U 27 JULI

LIER ON STAGE 19U

POP&ROCK 19U

 �����������������������������������������������������������

RITUELE EN CREATIEVE WORKSHOP: OCEANDRUM MAKEN. Thuis in Jezelf. za 26 augustus van 10 tot 19 uur. Het Vliegend Konijn, Lispersteenweg 14b1, www.hetvliegendkonijn.be, tel. 03 488 72 31, info@hetvliegendkonijn.be

CONTACTGEGEVENS: INFO@LIERCENTRAAL.BE Bezoek ons op facebook

SCHILDEREN IN OPENLUCHT OP MOOIE PLEKJES IN DE REGIO

Elke dinsdag in juli en augustus heb je de kans om op een mooie locatie in de opm Adv Peperbus_2017.indd 1 regio aan het werk te gaan. Tekenen, aquarellen of schilderen met olieverf, SAMWD het kan allemaal. Ieder brengt zijn eigen materiaal mee en uit zijn creativiteit op O RGELBESPELING. elke zo van 2 juli tot zijn eigen manier. Let wel, er worden 6 augustus van 15 tot 16 uur. geen lessen gegeven. Op 18 juli wordt V ESPERDIENST OPGELUISTERD er geschilderd op het Zimmerplein. DOOR KOOR HELICON. zo 2 juli van 16 tot 17 uur. Info en inschrijven: Sint-Gummaruskerk, Kardinaal Toerisme Heist-op-den-Berg, tel. 015 25 Mercierplein, tel. 03 480 45 79 15 82, toerisme@heist-op-den-berg.be. �������������������������������������������������������������� www.facebook.com/zomerschilderdagen LORETO SIXTH FORM COLLEGE. Britain

MUZIEK

07/06/2017 SLOTCONCERT ZINGELIERE.

zo 27 augustus om 13.30 uur Gratis slotconcert van de driedaagse zangstage Zingeliere in de Jezuïetenkerk. Een honderdtal kinderen van 6 tot 15 jaar start al zingend het nieuwe seizoen van de Lierse muziekacademie.

Band Summer. vr 14 juli, Zwartzusterskapel, Gasthuisvest 50 ��������������������������������������������������������������

KING EDWARD MUSICAL SOCIETY OF MACCLESFIELD CONCERT BAND. Britain Band Summer. za 19 augustus, Zimmerplein

juli-augustus 2017

25

13:05


in Lier VARIA DE LEUKSTE ZOEKTOCHT VAN VLAANDEREN

6 juli | Grote Markt LIER 14 uur KINDERDISCO & tal van attracties en luchtstructuren 19.15 uur

21 uur

FRIMOUT

KLEINKUNSTPARELS

Barbara Dex, Della Bosiers, Jelle Cleymans & Lucas Van den Eynde

8 juli | Zaal Koningshof KONINGSHOOIKT fanfares van 14 tot 19.30 uur

K.F. DE EENDRACHT – KONINGSHOOIKT K.F. GRAAF D’ELISSEM – O.L.V. WAVER K.F. TROUW IN DEUGD – PUTTE K.F. DE VRIJE BURGERS – KONINGSHOOIKT K.F. SINT REMIGIUS – BEERZEL K.F. DE VERBROEDERDE VRIENDEN – OLEN

Initiatief voor het

FEEST van de VLAAMSE GEMEENSCHAP

N BRONZE EN AG WOEN2S0D 17

tot 17 september Elk jaar organiseert het Davidsfonds een zomerzoektocht in een Vlaamse stad. Voor deze 31ste editie komen duizenden speurneuzen naar Lier en Koningshooikt om de streek te ontdekken en verrassende vragen op te lossen. Vier lusvormige parcours leiden je langs de hoogtepunten, verborgen parels, gastvrije horeca en handelaars die leuke extraatjes aanbieden. Spring op de fiets of neem de auto en maak kans op een van de mooie prijzen.

Koop je deelnemingspakket bij Visit Lier. Hierin vind je een deelnemingsbrochure met wegbeschrijving, de vragen en een streekgids over Lier en het Pallieterland.  15 euro voor Davidsfonds Cultuurkaarthouders  20 euro voor KBC klanten  25 euro wanneer je lid wordt van Davidsfonds  30 euro zonder een van de vorige voordelen info: www.davidsfonds.be/zomerzoektocht

VAN 3 JUNI TOT 17 SEPTEMBER MET DE MET DE

DE MOOISTE PLEKJES IN LIER EN OMGEVING

VOOR JONG EN OUD

BOORDEVOL CULTUUR EN NATUUR

OF

DE LEUKSTE

ZOEKTOCHT

VAN VLAANDEREN EXCLUSIEVE ACTIES VAN HORECA EN WINKELIERS

NIET 1, MAAR 4 ZOEKTOCHTEN

WAARDEVOLLE PRIJZEN VERKEN STAD EN STREEK MET BEKENDE LIERENAARS IN HET GRATIS BOEK

EEN ORGANISATIE VAN

PALLIETERPARCOURS DAVIDSPARCOURS

UNIEKE ANTWOORDCODE

1

maruskerk in Lier on) vanop de Sint-Gumpian EN RT e accorde CE ON DC AR IA , o, hobo, klassiek BE brant k in samenspel (jazztrio Beiaard solo, maar oo augustus van 20 tot 21 uur in de Luistertuin van de Coli Alle woensdagavonden

26

van juli en


www.uitinlier.be

S MAKEN VAN GUMMARUS. zo 9 juli van 14 tot 16 uur. H ISTORICAL WALKING TOUR. zo 23 juli van 14 tot 16 uur. E CO FIETSTOUR. zo 6 augustus van 13.30 tot 16.30 uur. M ELK DE DAG. zo13 augustus van 14 tot 16 uur. G RAFFITIWANDELING LIER UP. zo 27 augustus van 14 tot 16 uur. Visit Lier, Grote Markt 58, tel. 03 8000 555, info@visitlier.be, www.visitlier.be

GRATIS

INKOM

www.facebook.com/uitinlier

VINTAGE BROCANTERIE (SUMMER EDITION) LIER. Brocanterie-Events. zo

30 juli van 9 tot 18 uur. Grote Markt. info@ brocanterie.be, www.brocanterie.be, gsm 0475 843 993.

 ���������������������������������������������������������

KERSELAER VRIENDEN VZW. K ERSELAER KERMIS 2017. vr 28 tot zo 30 juli. K AARTNAMIDDAG. za 29 juli van 14 tot 18 uur. Kerselaer Weide, Hooglachenen 25, tel. 03 450 00 83, info@kerselaerkermis.be

85 Bootvissers Viering

Moedige

jaar

Vier met ons meeustus 2017 Zaterdag 5k aLierugvanaf 14 uur plaats: StadSpar

PROGRAMMA

• Reuzetent, g

root springkas teel en schminksta nd • Pleziervaart en en ritjes m et de koets mogelijk • Foodtrucks m et croque-burg ers, wafels, kibbe lings en frietje s Optredens va n: doorlopend D ansclub Scratc h doorlopend R ed Hackle Pipe B and 18 - 20.30 uur Knappe Koppe n 21 uur Ronny Lee 23 uur Pino B aresi

|

www.twitter.com/uitinlier

GENTLEMEN’S CUP EN DEBUTANTENKAMPIOENSCHAP.

Ruiterclub Tallaerthof. vr 18 tot zo 20 augustus telkens van 13 tot 20 uur. Stoeterij Tallaerthof, Heistraat 3 - Koningshooikt, gsm 0475 46 92 33, gerald.trekels@ telenet.be �����������������������������������������������������������

VU: Maurits De Smedt, Ringenhofweg 120, 2500 Lier, 0497 52 15 16

ZONDAGSE THEMAWANDELING

|

BLOEDINZAMELING. Rode Kruis.

wo 30 augustus van 18.30 tot 20.30 uur. Jeugdcentrum Moevement, Aarschotsesteenweg 1 , tel. 0800 777 00, bloed@rodekruis.be, www.bloedgevendoetleven.be

EXTRA RONDVAARTEN OP DE BINNENNETE

tot 17 september Tijdens de periode van de Davidsfonds-zomerzoektocht organiseren de Koninklijke Moedige Bootvissers elke weekdag een extra boottocht. Iedereen kan meevaren. Afvaart stipt om 14 uur.

Geef zelf je a

cti

UiTdatabanviteit in! k.be Organiseer je een evenement? Surf naar UiTdatabank.be en maak een account aan. Daarmee kan je zelf activiteiten invoeren. Je activiteit verschijnt dan in deze UiT-kalender, op www. uitinlier.be, www.UiTinVlaanderen. be en mogelijks in andere digitale en gedrukte agenda’s. Voor deze UiTkalender heeft de stad het recht om info te weigeren, aan te passen of in te korten. Organiseer je een evenement in september of oktober? Voer alle gegevens voor 16 juli in de UITdatabank in. Dat is op tijd voor opname in de volgende editie.

juli-augustus 2017

27


MOOOVers worden getrakteerd op 160 Turkse pizza’s!

5

7

© E.Tavernier

14

Sport overdag op tocht in Hallerbos .

Snuisterijen op de brocantemarkt

14

mei

Lierische kunsten: daar zit muziek in!

13

mei

The Love Boat :onvergetelijke avond voor vrijwilligers van het Lierse jeugdwerk

Bloemenpracht op zondagochtend

Klim op op de fiets!

mei

mei

mei

21

mei

© L.Leemans

Leren over Zorg! 550 bezoekers namen deel aan de Lierse Erfgoeddag

mei

1

april

© Carobohets

27

april

©D.Tilemans

23

© L. Follon.

’n beetje Lier

Het fort van Lier geeft zijn geheimen prijs: Forté !

21

mei

© J.Flour

Heb jij ook een sprekend beeld van voorbije activiteiten of evenementen in de stad?

Forté: muziek op de Fortengordel 2017

24

mei

Viering 75 jaar Chiro Sint -Gummarus

Bezorg het ons via communicatie@lier.be. Instagram-gebruikers kunnen hun foto met ons delen via #instadlier. Geef ook een korte beschrijving mee en de datum waarop het beeld is geschoten. De mooiste snapshots krijgen een plekje op deze bladzijde.

uit de PEPERBUS juli - augustus 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you