Page 1

infomagazine

20ste jaargang - nr. 5  september - oktober 2017

uit de PEPERBUS

3 Sporten in Lier, daar zit beweging in

in Lier

7 Lier heeft iets met het Bataljon Artillerie

15 Een toekomstbeeld voor de stationsomgeving

21-27

9

WIN


Goed om weten

Een tweede verblijf in Lier Een tweede verblijf is een private woongelegenheid die je niet als hoofdverblijf gebruikt. Je bent dus niet op dat adres ingeschreven in het bevolkingsregister. Naast een studio of weekendhuisje kan dat bijvoorbeeld ook een appartement of woning zijn. Als eigenaar betaal je aan de stad een jaarlijkse bijdrage voor een tweede verblijf. De grootte van de bijdrage hangt af van het type constructie en de ligging. Studentenkamers worden niet belast. Opgelet: Een woning die je verhuurt aan een huurder die niet is gedomicilieerd op het adres van de huurwoning, is ook een tweede verblijf. Je zal als verhuurder hiervoor een aanslagbiljet ontvangen. Dit kan je doorrekenen aan je huurder. Je

Stad Lier Dungelhoeffsite Paradeplein 2 bus 1 2500 Lier tel. 03 8000 300 info@lier.be, www.lier.be www.facebook.com/ StadLier

verwittigt best je huurder vooraleer je een huurcontract afsluit. Tegen 31 oktober moeten alle tweede verblijven gemeld zijn bij de stad. Je doet dit via het aangifteformulier dat je vindt op www.lier.be of vraag het op via wonen@lier.be. Heb je vorig jaar als eigenaar een tweede verblijf gemeld, dan ontvang je voor eind augustus een nieuw aangifteformulier.

Ludo helpt zijn buurman al verschillende jaren bij het bereiden van de dagelijkse maaltijd. Hij doet ook regelmatig boodschappen voor hem. Ludo blijkt steeds bereid om andere buren te helpen. Daarvoor kreeg hij de FiereLier-prijs voor juli-augustus-september.

Indien je geen aangifte indient, riskeer je een boete van 150 euro bij een eerste overtreding. Vanaf de tweede opeenvolgende overtreding wordt de belasting verdubbeld.

i wonen@lier.be

 L oketten stadskantoor:

• Uitsluitend op afspraak! Maak STEEDS vooraf een afspraak via www.lier.be, telefonisch of aan de onthaalbalie • Je kan een afspraak maken voor volgende momenten: - ma tot vr van 9 tot 12.30 uur - ma ook van 15 tot 19 uur - wo ook van 14 tot 16 uur (behalve tijdens schoolvakanties)

OCMW Lier Sociaal Huis Dungelhoeffsite Paradeplein 2 bus 2 2500 Lier tel. 03 8000 500  O CMW: info@ocmwlier.be • ma tot vr van 9 tot 12.30 uur www.sociaalhuislier.be • ma ook van 14 tot 19 uur • di, wo en do van 14 tot 16 uur (behalve tijdens schoolvakanties)

COLOFON

Proficiat FiereLier!

Onthaalbalie: • ma van 9 tot 19 uur • di, wo en do van 9 tot 16 uur • vr van 9 tot 12.30 uur

Parkeren kan in de ondergrondse parkeergarage, te bereiken via Mechelsesteenweg-Kazernedreef. Je parkeert gratis als je binnen het half uur terug buiten rijdt. Gemeentehuis van Koningshooikt: • Let op! Maak steeds vooraf een afspraak via www.lier.be, telefonisch of aan de onthaalbalie van het stadskantoor • Je kan een afspraak maken voor volgende momenten: - ma en do van 14 tot 16 uur - di van 15 tot 19 uur - vr van 8.30 tot 12 uur

Uit de peperbus is een uitgave van de stad Lier. Redactieadres: Dienst externe communicatie, Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier, tel. 03 8000 351, communicatie@lier.be Layout en druk: Antilope Printing Verantwoordelijke uitgever: Frank Boogaerts, p/a Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier

2

uit de PEPERBUS


© Lier Belicht

Sporten in Lier, daar zit beweging in In Lier wordt heel wat gesport. Bewijs hiervan zijn de talrijke sportkampioenen die elk jaar tijdens ‘De Nacht van de Sport’ gehuldigd worden. Onze stad telt 84 erkende sportverenigingen. Samen hebben ze ongeveer 10.720 leden. De stad investeert dan ook heel wat in sporten en in een moderne en goed uitgebouwde sportinfrastructuur. In openlucht sporten kan op verschillende plaatsen in onze stad. Op de stedelijke sportvelden, naast het begijnhof, vind je twee tennisterreinen, een omnisportveld, voetbalveld, volleybalterrein en een minigolf. Om te minivoetballen kan je daar terecht, maar ook aan de A. Bergmannlaan staat een minipitch. En in de toekomst komt er opnieuw een minivoetbalveld op de Sionsite. In verschillende buurten zijn er trapen speelveldjes waar jongeren kunnen ‘sjotten’. Op de Oever komen ‘ouderen’ aan hun trekken op een petanquebaan.

buitenaccommodatie. Denk bijvoorbeeld aan de tennisclubs, voetbalclubs en de hockeyclub. Andere clubs hebben dan weer een eigen binnenaccommodatie.

Op de atletiekpiste Netestadion zijn de atletiekclubs actief. Verder beschikken verschillende sportclubs over een eigen

Sinds 2006 kan je naar hartenlust zwemmen in De Waterperels. Het zwembad, gerealiseerd als een publiek-private samenwerking,

Voor zaalsporten en turnen heeft de stad ook zelf verschillende binnenlocaties: ff Sporthal en turnzaal De Komeet, Eeuwfeestlaan 183 ff Sporthal en turnzaal ’t Spui, Predikherenlaan 181 ff Turnzaal Koningshooikt, Dorpsstraat 109

breidde onlangs uit met een openluchtzwembad, waterspeeltuin en familieglijbaan. Dagelijks of wekelijks sporten enkele duizenden Lierenaars, verspreid over al deze locaties en over de verschillende clubs, in competitieverband of gewoon voor ’t plezier. Zowel jong als oud sporten en blijven dus in beweging. Ook de schoolsportdagen, sportkampen, scholenveldloop, SNS (sport-naschool), seniorensportdagen, voetbal-, tennis- en andere tornooien, natuurlopen en marathons, Pallieterjogging, wandeltochten,… bewijzen dat Lier niet stilzit. En zeker niet te vergeten: de tientallen, of misschien wel honderden, joggers die geregeld de vesten lopen.

september-oktober 2017

3


Wist je dat? ffsporthal De Komeet maar 8 uur per dag “slaapt”? Vanaf 8 uur komen de scholen er sporten en om 24 uur stopt de laatste voetbalploeg. ffLierenaar Tom Pelsmaekers en Els Rens, lid van AC Lyra, deelnamen aan de Olympische Spelen in 2016 in Rio. Tom Pelsmaekers als zeiler in de 49er-klasse en Els Rens liep de marathon.

De stad investeert in sportinfrastructuur In Sporthal ’t Spui werd onlangs de oude verlichting vervangen door zuinige LED-verlichting. Deze zomer kreeg Sporthal De Komeet nieuw gelaagd glas in de binnenramen en nieuwe nooddeuren en lichtkoepels in de gangen. De inkomhal, de gangen, een aantal kleedkamers en de toiletten werden opgefrist. Het terras aan de cafetaria werd vernieuwd. Tegelijkertijd werd ook de sportvloer opgeschuurd, opnieuw belijnd en gevernist. Door deze herinrichting is er nu alternerend plaats voor 10 badmintonvelden, zaalvoetbal, 4 volleybalvelden of 3 basketbalvelden.

Nieuwe gym- en danshal

ffvorig jaar 1.725 leerlingen deelnamen aan de schoolsportdagen, 570 kleuters aan de kleutersportdagen en 1.286 lopers aan de Pallieterjogging. ffde stedelijke sportraad een erkende adviesraad is die aan de stad advies geeft over alles wat te maken heeft met sport. De raad is samengesteld uit afgevaardigden van de verschillende sportclubs.

De stad maakte onlangs budget vrij voor de bouw van een gymhal naast sporthal ’t Spui op de site van Atheneum Lier - Campus Louis Zimmer aan de Predikherenlaan. De gymhal zal gebruikt worden door de Lierse turnverenigingen. Er komt in het gebouw ook een nieuwe dansklas voor de SAMWD.

Nieuwe sporthal campus Arthur Vanderpoorten

Op de site van Atheneum Lier - Campus Arthur Vanderpoorten aan de Leuvensevest komt ook een nieuwe sporthal. De stad ondertekende hiervoor een samenwerkingsovereenkomst met gemeenschapsonderwijs GO! De grootte van de hal zal vergelijkbaar zijn met die van sporthal De Komeet. Tijdens de schooluren gebruikt de school de hal, na de schooluren kunnen sportverenigingen er terecht.

Nieuwe sportaccommodatie Hoge Velden

De laatste jaren verdwenen her en der in de stad voetbalterreinen. Om het tekort op te vangen, wil de stad in samenwerking met de clubs nieuwe sportaccommodatie ontwikkelen voor de Lierse jeugdploegen en voor amateurs. Via een Ruimtelijk Uitvoeringsplan werd de zone aan de Hoge Velden aangeduid als zone voor ‘hoogdynamische recreatie’. De plannen voor de ontwikkeling zijn volop lopende: de aankoop en eventuele onteigeningen van gronden gaan volop verder.

Op zoek naar een sportclub? Op www.uitinlier.be/sport-inlier vind je een overzicht van de sportclubs in Lier. Veel clubs organiseren in september proeflessen.

© Lier Belicht

© Lier in beeld

Fitnessen in openlucht

Net voor de zomervakantie opende aan Jeugdcentrum Moevement een fitnesspark. Om in te spelen op de Calisthenics-rage plaatste de stad er, in open lucht, rekstokken en klimrekken. Je traint met behulp van je eigen lichaamsgewicht en kracht.

i sporthal@lier.be - tel. 03 480 52 51 4

uit de PEPERBUS


’n Liers

plezierke

In de vorige editie vroegen we waar Lierenaars het liefst sporten. Heel wat sportievelingen deelden hun favoriete sportplek met ons. Onder hen Eva, Betty en Kim.

Eva loopt regelmatig een toertje op de vesten. “Ik ben een actieve dertiger die graag in beweging is. Als mama van 3 tieners had ik de voorbije jaren niet altijd veel tijd om te sporten. Joggen was en is nog steeds dé manier om in beweging te blijven op een vrij momentje tussendoor. In Lier zijn er gelukkig veel mooie plekken om te lopen. Samen met twee vriendinnen loop ik al 10 jaar wekelijks een toertje rond de vest. Dit is en blijft onze favoriete plek om bijkletsen en sporten te combineren. Onze vriendschap is trouwens ontstaan door een start-to-run en is door te lopen alleen maar sterker geworden. We zijn ook heel blij met de nieuwe verlichting op de vesten. Zo kunnen we ook op donkere winteravonden blijven lopen.”

Kim speelt volleybal in competitieverband bij Smash Lier. “In september begin ik aan mijn 9e seizoen, waarvan 7 bij Lier. Ik vind volleybal heel leuk omdat je het in team speelt. Als je al jaren samen speelt, ken je elkaar heel goed. Je leert ook nieuwe mensen kennen, je maakt nieuwe vrienden, zowel binnen je club als er buiten. Volleybal is echt mijn passie en je vindt me vaak in sporthal De Komeet, als speelster, trainster, coach en scheidsrechter. De sporthal voelt dan ook als een thuis voor mij.”

© AC Lyra

Betty is één van de drie coaches van het G-team van AC LYRA, een groep atleten met een beperking. “Elke vrijdagavond kijk ik uit naar de training op de atletiekpiste. De warmte en waardering die onze groep uitstraalt, zou ik voor geen geld willen missen. Het G-team groeide stelselmatig. Nu zijn er 40 atleten aangesloten. We zijn ook zeer fier dat Olympische Kampioene Marieke Vervoort bij onze club aansloot. Als Belgische ambassadrice van de G-sport gaf ze een belangrijke impuls aan onze werking. Haar memorabele en verrassende afscheid op de piste zindert nog na. De oprichting van een speciale groep G-kids betekende ook veel voor mij. Ik ben ervan overtuigd dat we zo de toekomst verzekeren van ons team en nog vele jaren zullen genieten van de warmte en spontaniteit die al onze atleten uitstralen! Dus ja, de atletiekpiste is mijn favoriete sportplaats!”

P

OPROE

Hou jij van de kermis? Ga je elk jaar naar de novemberfoor of de kermis in Koningshooikt? Wat is jouw favoriete kermisattractie? Is het wafelkraam jouw favoriet of hou je eerder van de molens, schietkramen, visspelen, lunaparken, of spectaculaire attracties?

Laat het ons uiterlijk 20 september weten via peperbus@lier.be of via een berichtje aan stad Lierexterne communicatie, Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier. Noteer je naam, adres en telefoonnummer. Misschien kom jij met je verhaal in de volgende ‘Uit de peperbus’. september-oktober 2017

5


Stad en OCMW hebben, verspreid over de stad, meer dan 277 woongelegenheden in eigendom. We huren ook zelf 7 panden die verder verhuurd worden. Waarom? Omdat we elke Lierenaar zijn of haar recht op wonen willen garanderen. Heel wat renovatiewerken aan deze woningen worden door eigen personeel uitgevoerd.

Een dak boven ieders hoofd De woningen van stad en OCMW worden op diverse manieren verhuurd. Een groot deel wordt verhuurd op de sociale huurmarkt via de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting (LMH). Iets meer dan 100 woningen verhuren we op de private huurmarkt. Daarnaast zijn er nog ouderenwoningen, crisiswoningen, overbruggingswoningen en LOI-woningen (Lokaal Opvanginitiatief).

Private verhuring

Verhuring van een woning op de private huurmarkt gebeurt via biedingen. Na de bekendmaking van een basisprijs kan iedereen een bod uitbrengen. Alle tijdig binnengekomen biedingen worden vergeleken en er wordt toegewezen aan de hoogste bieder.

Ouderenwoningen

De ouderenwoningen vind je in Pallieterland, Hof van Beieren, Mechelbaan, Ijzerlaan, Kozak en Hagenbroeksesteenweg. Als kandidaat-huurder moet je ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van de stad en minstens een lid van het gezin moet 60 jaar of ouder zijn. Bij een invaliditeit van 66% of meer vervalt die leeftijdsgrens. Er zijn ook voorwaarden rond woningen in eigendom en maandinkomen.

Crisiswoningen

Deze woningen zijn bestemd voor mensen die dakloos zijn of dat dreigen te worden, bijvoorbeeld na een brand. Ze kunnen er maximaal 10 maanden verblijven. Er gelden ook andere specifieke voorwaarden. Zo moet je actief deelnemen aan een begeleidingstraject in het kader van herhuisvesting.

6

uit de PEPERBUS

58

LMH (sociale huurmarkt)

105

private huurmarkt

88 23

ouderenwoningen crisiswoningen

35 10

overbruggingswoningen LOI-woningen

Overbruggingswoningen

Wie omwille van kansarmoede op de woonmarkt niet aan de bak komt, stroomt vanuit een crisiswoning vaak door naar een overbruggingswoning. Dit gebeurt in afwachting van een woning toegewezen door de LMH. Deze woningen zijn alleen bedoeld voor cliënten van het OCMW.

Investeren in renovatie

Telkens een huurwoning vrij komt, wordt nagekeken of er werken moeten gebeuren alvorens ze terug te verhuren. Vaak gaat het om kleine herstellingen, maar soms is ook een grondige renovatie aangewezen. De kleine herstellingen worden zo snel mogelijk door arbeiders van stad en OCMW uitgevoerd. Bij grotere herstellings- en renovatiewerken wordt bekeken of we dit zelf kunnen inplannen of dat er een externe aannemer aangesteld wordt. De renovatie van de ouderenwoningen in het Sint-Annagodshuis (aan de Begijnhofstraat), verhuurd door de LMH, enkele jaren geleden gebeurde bijvoorbeeld door een extern aannemer.

Lokaal Opvanginitiatief-woningen

Asielzoekers in procedure of erkende vluchtelingen vinden vaak onderdak in een LOI-woning. De toewijzingsprocedure en voorwaarden worden volledig beheerd door Fedasil.

In de Volmolenstraat bezit het OCMW enkele erfgoedwoningen. Het gaat om huizen van het voormalige meisjesweeshuis De Marollen of de school Muys in den Bril. Begin 2017 werd de renovatie, door eigen arbeiders, van nr. 11 beëindigd. Aansluitend startte de renovatie van nr. 21. De woning werd gestript tot op de ruwbouw en volledig gerenoveerd volgens de huidige normen, rekening houdend met de erfgoedwaarden. De zolderverdieping wordt een tweede slaapkamer, de daken en vloeren worden thermisch geïsoleerd en de woning krijgt een nieuwe keuken, nieuwe elektriciteit, sanitair en verwarming. Na de renovatie wordt de woning ingezet als overbruggingswoning.

© R. Bols


Lier heeft iets met het Bataljon Artillerie Eind juni werden op het Paradeplein twee artilleriestukken ingehuldigd. Dezelfde dag kregen ook twee vertegenwoordigers van het Bataljon Artillerie de titel van erepoorter van onze stad. Vanwaar die link tussen Lier en het leger?

De cadettenschool

In 1888 startte de bouw van een artilleriekazerne aan de toenmalige Vaartlaan, nu de Baron Opsomerlaan. Nadat het 7de artillerieregiment de kazerne kort gebruikte, werd er in 1914 de eerste afdeling van het 2de artillerieregiment gekazerneerd. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg het gebouw de naam Dungelhoeffkazerne, naar Gustave Dungelhoeff, een gesneuvelde commandant. In 1935 werd op het domein een monument voor de gesneuvelden van het 2de Artillerieregiment ingehuldigd. Een jaar later aangevuld met de gesneuvelden van het 4de Artillerieregiment. Na de Tweede Wereldoorlog en doorheen de daaropvolgende decennia was de Dungelhoeffkazerne een opleidingscentrum voor chauffeurs, infanterie, cadetten en militaire officieren. In de volksmond was de kazerne gekend als ‘de cadettenschool’. Tot 1991 konden jongens, en vanaf 1978 ook meisjes, er de laatste drie jaren van hun middelbare school volgen. In 1998 verhuisde de voorbereidende divisie tot de Koninklijke Militaire School naar Laken. De stad kocht de gebouwen. Na de lokale politie in 2006, verhuisde in 2013 het grootste deel van de stadsadministratie naar de gebouwen van de vroegere kazerne.

© Archief Lier - www.kempenserfgoed.be

2de artillerieregiment

Hoewel het 2de artillerieregiment al sinds 1914 deel uitmaakte van de geschiedenis van Lier, groeiden het regiment en de stad vooral sinds 1961 meer en meer naar elkaar toe. 1961 was een dieptepunt in de relatie tussen Oost en West. Een groot deel van de Belgische strijdkrachten verbleef ten tijde van de Koude Oorlog in West-Duitsland. Om de band met het thuisfront aan te halen nodigde de toenmalige Luitenant-Generaal steden en gemeenten uit om het peterschap te aanvaarden over een eenheid van onze strijdkrachten in Duitsland. Voor Lier was het, omwille van de historische kazernering, een logische keuze om te kiezen voor het 2de artillerieregiment. Op 22 juli 1962 nam de stad het peterschap op van dit artillerieregiment gekazerneerd in Lüdenscheid. De daaropvolgende jaren werd de vriendschapsband tussen stad en 2A verder uitgebouwd tijdens talrijke wederzijdse contacten. Ook Lierse verenigingen en jeugdgroepen werden daarbij betrokken. Het Regiment zette de verbondenheid met Lier in de verf door meerdere keren zijn Regimentsfeesten te vieren op de Grote Markt. Tijdens de viering van 800 jaar stadsrechten in 2012 was er een medailleparade op de Grote Markt en aansluitend een taptoe. 2A, ondertussen het Bataljon Artillerie met thuisbasis in Brasschaat, neemt met een afvaardiging ook elk jaar deel aan de Palllieterjogging. En zo zijn er nog heel wat andere activiteiten waarbij stad en regiment hun verbondenheid vieren.

september-oktober 2017

7


Houwitsers op het Paradeplein Zo ook met de bewaargeving van twee artilleriestukken. Om het peterschap extra in de verf te zetten, prijken op het Paradeplein sinds eind juni een 25 pounder houwitser Mark II en een getrokken houwitser 105 mm. De stad ontfermt zich nu over deze twee uit gebruik genomen artilleriestukken van het Bataljon Artillerie. Gelijktijdig met de inhuldiging, reikte de stad de titel van Erepoorter uit aan Luitenant- kolonel stafbrevethouder Christoph Huys en Adjudant-majoor Rudi Vandeperre van het Bataljon Artillerie. Daarmee wil de stad deze vertegenwoordigers eren voor hun inzet voor onze onderlinge relaties.

Taptoe op Grote Markt Op 6 september kan je op de Grote Markt opnieuw naar een taptoe kijken en luisteren. Je geniet van optredens van de Koninklijke Muziekkapel van de Lokale Politie Antwerpen, de Red Hackle Pipe Band en de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen (defensie).

V.U.: Ivo Andries,

p/a Paradeplein

2 bus 1, Lier

© Lier belicht

ffwo 6 september van 19 tot +/- 20.30 uur ffGrote Markt ffgratis

TAPTOE 06.09 LIER 2017 Grote 19 — Markt 20.30 uur

© Lier in beeld

8

uit de PEPERBUS


Lier Summier

SLUIT RAMEN EN DEUREN! Een overstroming, een grote brand of een zwaar verkeersongeval waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen. Bij een noodsituatie wil je graag snel verwittigd worden. De stad gebruikt daarvoor BE-Alert. Met een sms’je of gesproken bericht op je (vaste) telefoon ben je onmiddellijk op de hoogte van de situatie en te nemen maatregelen. Inschrijven op BE-Alert is volledig gratis. Nog niet gedaan? Doe het snel op www.be-alert.be. Ken je iemand die niet over een mailadres beschikt en toch zou willen registreren? Hiervoor kan je bij de onthaalbalie van het stadskantoor terecht of per telefoon bij het klantencontactcentrum op tel. 03 8000 300.

Vacatures bij stad en OCMW Lier: Deskundige mobiliteit (A1a-A2a) Consulent bibliotheek (B1-B3) Klantenadviseur bibliotheek (C1-C3) Ergotherapeut DVC De Passage (BV1-BV3) > Solliciteer ten laatste op zondag 3 september via jobs@lier.be Gemist? Volg alle jobs via facebook.com/stadlier

METEEN VERWITTIGD BIJ

EEN NOODSITUATIE?

MOBIEL RECYCLAGEPARK KOMT WEER LANGS In oktober kan je op twee dagen opnieuw terecht in het mobiel recyclagepark van IVAREM. Lukt het je niet om naar het gewone recyclagepark te rijden, dan heb je zo de kans om je afval correct aan te bieden en te laten recycleren. ffwo 4 oktober van 14 tot 18 uur: Gasthuisvest ffwo 11 oktober van 14 tot 18 uur: De Laag, Koningshooikt

© Ivarem

REGISTREER JE VIA WWW.BE-ALERT.BE

Q16-2569_KANS_crisis_campagne_BE ALERT_Affiche_A4_02.indd 3

WIN

03/05/2017 16:06

KIEKJE SCHAAP Wij Lierenaars hebben wat met schapen. Waar we ook gaan, we blijven schapenkoppen. Kwam jij deze zomer op vakantie in binnen- of buitenland een leuk schaap tegen? Een olijke kudde, een schilderij met schaapjes, graffiti, een kunstwerk? Deel je foto op Instagram met #instadlier of mail hem voor 15 september naar peperbus@lier.be. De mooiste kiekjes verdienen een schapenknuffel.

Je kan op het mobiele recyclagepark zo goed als alle afvalstoffen deponeren die ook op het recyclagepark aanvaard worden. Betalen kan met bancontact. Let wel: het mobiele recyclagepark aanvaardt enkel kleine hoeveelheden afval. Voor afvalstoffen die met de (aanhang) wagen worden aangevoerd, stuurt IVAREM je door naar het normale recyclagepark.

i

 ww.ivarem.be/mobielrecyclagepark.html of gratis w infolijn 0800 90 441

september-oktober 2017

9


Lier Summier App 112 BE Dringend hulp nodig? Bel de noodcentrales nu ook via app.

1

2

3

Download

Registreer

Bel

Ga naar

of

Store.

Zoek " 112 BE ". Download en installeer de app.

Vul je naam, je contactgegevens en extra info in.

Gebruik de app als je dringend hulp nodig hebt van brandweer, ambulance of politie in België.

www.112.be

APP 112 BE: DE APP DIE LEVENS REDT Dringend hulp nodig? Je kan de noodcentrales nu ook via een app bellen. Het belangrijkste voordeel is dat je de noodnummers niet moet onthouden. Je klikt gewoon op het icoontje van brandweer, ambulance of politie afhankelijk van welke hulp je nodig hebt. Bovenden kunnen de noodcentrales je dankzij deze app makkelijker terugvinden. Op een afgelegen plaats of een ingewikkeld netwerk van autostrades kan je vaak zelf niet meteen doorgeven

waar je bent. De app stuurt je positie naar de noodcentrale zodra je belt en stuurt daarna elke 30 seconden een update van je positie. De app kan zo een kostbare tijdswinst opleveren. Heb je de noodcentrales gebeld en reageer je daarna niet meer, laten de noodcentrales je smartphone rinkelen zodat de hulpdiensten je makkelijker kunnen terugvinden en helpen.

UIT IN LIER MET JE UITPAS Met een UiTPAS, de spaar- en kortingskaart voor sport, cultuur en vrije tijd, spaar je punten als je deelneemt aan een UiTPAS-activiteit. Je kan ze omruilen voor een korting, een geschenk of een ander leuk voordeel. De UiTPAS vervangt ook de vroegere vriendenpas van het Liers Cultuurcentrum, de M-pas voor kinderen, de Sport-Overdagpas en de GOMOR-pas. Wie recht heeft op een UiTPAS met kansentarief geniet bovendien korting op stedelijke UiTPAS-activiteiten. ff5 euro, persoonlijk en onbeperkt geldig ffPunten spaar je in Liers cul(UiTPAS met kansentarief: gratis) tuurcentrum – jeugdcentrum ffVerkooppunten: Moevement – sporthal De - Liers cultuurcentrum Komeet - Visit Lier – dien- jeugdcentrum Moevement stencentrum De Waaier - sporthal De Komeet – zwembad De Waterperels – - Visit Lier bibliotheek De Fé – diensten- onthaal stadskantoor centrum Rosmolen – Stedelijk - dienstencentrum De Waaier museum Wuyts-Van Campen ffAfhaalpunt UiTPAS met kansentarief: en Baron Caroly - Sociaal Infopunt (Sociaal Huis - Dienstencentrum De Waaier www.uitpaslier.be

i

Half juli waren er in Lier al 4.084 UiTPAS’en over de toonbank gevlogen, waarvan 2.677 passen met kansentarief. Begin juni kocht Kaat (7) in het Liers cultuurcentrum de 100.000ste UiTPAS van Vlaanderen.

10

uit de PEPERBUS

De intrede van de UiTPAS betekent ook het einde van de vertrouwde M-pas. Hij zag er elk jaar anders uit. Je kan ze nog één keertje bekijken: de M-passen van de afgelopen 14 jaar.


© Lier Belic ht

DE WINNAARS

NIEUW GROEN IN FRUITHOFLAAN EN TARWELAAN

In 2015 startte de stad met een proefproject op de Binnennete, tussen het spuihuis en de De Heyderstraat, om de hoeveelheid slib te reduceren met een biologisch product voorzien van aërobe micro-organismen. Omwille van de gunstige resultaten werd vorig jaar ook de vijver van het stadspark mee opgenomen in het project. En ook hier is er minder geurhinder en een betere waterkwaliteit. De behandeling van de vijver loopt nog tot oktober. Eind deze zomer volgt dan nog het deel van de Binnennete van Sint -Jansbrug tot aan de stadsvest.

In de Fruithoflaan en Tarwelaan zorgen de wortels van de moeraseiken voor wortelopdruk. Zo komen de voetpadtegels los en dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Uit een bevraging bij de bewoners van de Fruithoflaan bleek dat het merendeel opteert voor andere bomen. De stad besliste daarom om de eiken in beide straten te rooien en te vervangen door straatbomen van het type sierpeer, een kleinere boomsoort die zelden vruchten draagt en in het voorjaar een mooie witte bloei heeft. Ook de gazonstroken worden hersteld. Het rooien start in het najaar in het deel waar de oudste en dus grootste bomen staan.

© A. Van Loock

© Archief Lier

Zoek het schaap! Kyana vond op 5 juli als eerste ons rode schaap in het stadspark. Een week later spotten Laurien en Aaron, met paraplu, het schaap op de schapenweide. Op 19 juli was Kevin snel aan zwembad De Waterperels. Voor de laatste zoektocht op 26 juli trok ons schaap naar Koningshooikt. Ester en Gregory gaven het een knuffel bij de Jutse plassen.

SLIBREDUCTIE BINNENNETE IS SUCCES

Lier Summier

TORENUURWERK SINTGUMMARUSKERK OUDER DAN GEDACHT Tot op heden dacht men dat de restanten van het torenuurwerk uit 1612, na de brand in 1702, werden gebruikt om een nieuw uurwerk te maken. Nieuw onderzoek toont aan dat de oorsprong van het uurwerk enkele eeuwen eerder in de tijd te vinden is. Tijdens een Nederlands doctoraatsonderzoek werd een verkoopakte ontdekt waaruit blijkt dat een torenuurwerk uit Maastricht, gemaakt in 1395, is verkocht aan Lier. Voor het patrimonium van de stad betekent deze herdatering dat Lier een pronkstuk op wereldniveau bezit.

HELP MEE TEKSTAFFICHES UIT WOI TE BESCHRIJVEN

GEZOC

HT

Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren tekstaffiches het communicatiemiddel bij uitstek. De overheid gebruikte ze om de bevolking te informeren over het oorlogsverloop en de gevolgen van de bezetting. Door deze affiches kunnen we het leven in oorlogstijd beter begrijpen. Het archief Lier liet de tekstaffiches, in bezit van de stad, digitaliseren. Ze moeten nu verder beschreven worden. Daarvoor zoeken we vrijwilligers. Je kan van thuis uit online werken. Wil jij deelnemen? Meld je aan via https://velehanden.nl/projecten/ bekijk/details/project/picvh_gnt_tagging. Hier vind je ook meer informatie over het project. Als je graag alleen de affiches uit Lier beschrijft, dan kan je dat aangeven bij de knop ‘voorkeuren’.

i

 rchief, tel. 03 8000 314, A archief@lier.be

HUUR EEN KRAAMPJE OP DE KERSTMARKT De zomer is nog niet gedaan, maar toch denken we al aan de kerstperiode. De kerstmarkt vindt dit jaar plaats van 15 tot 17 december. Ook nu weer zullen er houten chalets en tenten op de Grote Markt en het Felix Timmermansplein verschijnen. Wil je zelf graag een kraampje op de kerstmarkt? Stuur een mailtje naar kerstmarkt@herenvanlier.be. De inschrijvingsperiode start begin oktober. De vzw Gilde Heren van Lier nemen je dan op in hun mailinglijst. Van zodra alle concrete info beschikbaar is, ontvang je daarover een mail. Organiseer je zelf een evenement rond de kerstperiode? Denk er dan aan om tijdig je aanvraag in te dienen op www.ikorganiseerinlier.be september-oktober 2017

11


Lier Summier

ZOMERPOETS IN BUURT EEUWFEESTLAAN De Eeuwfeestlaan en omliggende straten gingen proper gepoetst de zomer in. Eind juni haalden bewoners er borstel en vuilblik boven om de stoep voor hun deur te vegen. Met dit proefproject riep de stad inwoners op om samen met de buren hun straat net te maken. De stad zorgde voor vuilzakken en grijpstokken. De deelnemers werden in de bloemetjes gezet met een bloembak met zomerse bloempjes. Die fleurden de straten nog eens extra op. En wat nog belangrijker was: buren konden tijdens de zomerpoets nog eens gezellig bijpraten. Iets wat we tegenwoordig veel te weinig doen.

EEN BABY!? INFOMARKT VOOR AANSTAANDE EN PRILLE OUDERS Voor aanstaande ouders is niet altijd even duidelijk op welke hulp en zorg zij een beroep kunnen doen voor, tijdens en na de bevalling. Bovendien wordt de verblijfsduur in het ziekenhuis van een nieuwe mama en haar baby steeds korter. Dat maakt het voor de verpleegkundigen van Kind en Gezin moeilijk om alle prille ouders in het ziekenhuis te bezoeken en het aanbod van Kind en Gezin voor te stellen. Speciaal voor aanstaande en prille ouders organiseert het Huis van het Kind, in samenwerking met Kind en Gezin, vanaf nu drie keer per jaar een infomarkt waar je een antwoord vindt op al je vragen over geboorte, borstvoeding, kraamzorg, opvoeding,… Je kan je ook inschrijven voor verschillende workshops, informatiemomenten en je kan enkele demonstraties volgen. De eerste infomarkt vindt plaats op dinsdag 26 september van 18.30 tot 21.00 uur in de polyvalente ruimte van woonzorgcentrum Paradijs (Transvaalstraat 44). Toegang is gratis, inschrijven is niet nodig. Tijdens deze eerste infomarkt kan je deelnemen aan een workshop borstvoeding, verzorgd door een lactatiekundige van het H. Hartziekenhuis. Daarvoor moet je wel inschrijven. Stuur hiervoor een mailtje naar huisvanhetkind@lier.be of een sms ‘workshop borstvoeding + naam’ naar tel. 0497 52 94 76.

i

 eam Sociaal Beleid, Coördinator Huis van het Kind T huisvanhetkind@lier.be, tel. 0497 52 94 76.

Noteer alvast ook: Infoavond kruipen, stappen, lopen. Je krijgt concrete tips en bewegingsoefeningen om de psychomotorische ontwikkeling van je kind te bevorderen. Begeleiding: Liesbeth Verhoeven - licentiate L.O. en motorisch remedial teacher. Een organisatie van CM in samenwerking met Huis van het Kind op do 26 oktober om 20 uur, in WZC Paradijs (polyvalente zaal), Transvaalstraat 44. Inschrijven kan via www.cm.be/agenda of tel. 014 40 35 45.

EXTRA WAGEN VOOR CAMBIO-AUTODELEN Omdat meer en meer Lierenaars gebruik maken van Cambio komt er een 8ste wagen bij. Met Cambio-autodelen kan je, tegen een vergoeding en na reservatie, gebruik maken van een wagen. Je betaalt op basis van het gebruik/verbruik (tijdsduur en aantal kilometers). Lier beschikte reeds over zeven wagens: twee op de Vismarkt, drie aan het station, één op parking Zaat en één ter hoogte van de Dungelhoeffsite (Baron Opsomerlaan). Daar komt nu een achtste wagen, én parkeerplaats, bij op parking Zaat.

i 12

uit de PEPERBUS

www.cambio.be


Lier Summier

Overweeg je om in de SASK een opleiding te volgen maar wil je eerst weten hoe het er aan toe gaat? Kom naar de Open Lesweek van 11 tot 17 september. Je kan een gratis proefles bijwonen voor je je inschrijft.

DE FÉ VOOR PEUTERS EN KLEUTERS Heb jij (klein)kinderen tussen 3 en 8 jaar? Naast een ruim aanbod aan prentenboeken, voorleesboeken, luisterboeken en dvd’s, biedt de bib nog andere manieren om het taalgevoel van je kind op een speelse manier te ontwikkelen.

WEETJE VAN DE BIB

Met Fundels komen prentenboeken tot leven op je tablet, met animatiefilmpjes en educatieve spelletjes. Download de gratis Fundels-app en meld je aan met je bibliotheek-account. Je kan als lid van de bib zeven Fundels per jaar lenen. Elke Fundel kan je na de download 4 weken gebruiken. Ook als je niet online bent.

i http://www.bibliotheek.be/Fundels

B

en je tussen 3 en 8 jaar? Kom je dan in de bibliotheek laten betoveren door de mooiste verhalen. De voorlezers van het Vertelparadijs lezen 2 keer per maand voor. Als je voor de vijfde keer komt luisteren krijg je een cadeautje. zat 16/09/2017 | woe 04/10/2017 | zat 21/10/2017 | zat 18/11/2017 woe 06/12/2017 | zat 16/12/2017 | woe 03/01/2017 | zat 19/01/2017 woe 07/02/2017 | zat 17/02/2017 | woe 07/03/2017 | zat 17/03/2017 woe 04/04/2017 | zat 21/04/2017 | woe 02/05/2017 | zat 19/05/2017 woe 06/06/2017 | zat 16/06/2017 P.S. Op woensdag start het Vertelparadijs om 14 uur en op zaterdag om 11 uur. Een beetje te laat? Geen probleem, je kan binnenkomen bij het volgende verhaaltje. Kardinaal Mercierplein 6 | 2500 Lier tel. 03 480 11 96 | bibliotheek@lier.be lier.bibliotheek.be

Een voorleesmoment wordt extra magisch met kamishibai. Dit zijn kleine verteltheatertjes waarin grote (A3-) tekeningen passen. Je verschuift de tekeningen en vertelt intussen het verhaal dat achteraan te lezen staat. Ook voorlezen voor een groepje kinderen wordt zo kinderspel. Een kamishibaivertelling is perfect als rustpunt tijdens een verjaardagsfeestje. In de uitgebreide collectie vertelplaten vind je vast een verhaal dat past binnen het thema van je feestje, van prinsessen tot piraten. De kamishibaiverteltheatertjes en -vertelplaten kan je net zoals een boek gratis uitlenen. Je krijgt er een handleiding en voorleestips bij. Vraag ernaar aan de infobalie.

i lier.bibliotheek.be (zoek op ‘kamishibai’) www.facebook.com/bibliotheek. lier/

september-oktober 2017

13


Proficiat! Goud, diamant en platina. Een eeuw en zelfs meer. De stad zet echtparen die 50, 60 en 70 jaar getrouwd zijn in de bloemetjes. Ook wie 100 wordt of nog meer kaarsjes mag uitblazen feliciteren we graag.

an n Eugène V 16 juli ware en Maria Roosbroeck ouwd 60 jaar getr Vermeiren

es aren Joann Op 1 juni w isca c n ra ey en F Van Rompa ouwd. tr e g r 60 jaa s n a m le u e C

Op 15 juni vier den Augustinus Boels en Maria Pelgrims hun 60ste huwelijksv erjaardag.

! s e j p a

Pieter li mochten En op 26 ju rs hun José Peete ren. van Loij en a rjaard g vie ste huwelijksve 65

a h c s e jk

n da e h s erra midde v Enkele dagen la , ter, op 20 juli, isoMdare levens ookp bliezen Nicolaa Op 23 juli bleie r s Cornelissen p stn 101 peinia, r de l en Gerarda Moo Vefre e yc ke e Met dank aan © Lier in beeld ns sa men 60 cu ouiot. en © Lier Belicht. rsekaarnsjes ze kaarsjes uit. e a d e d d m i p n e e ilie i ) heb j arsep room o paal j m a of f apje (1 wat m ef slag dat be n e end scha druk je inke to chaap, i r v ren, peinen de wol een fl wart s u b nog marse . Voor spuit je wit of z e j g t ach snoezig ls nodi jes (2) n. Een w r e Ve aap vlokke pppomponschaapje. h een druEen Ideetje voor een knutselmoment? c r s o de o e- co dein deckinderkamer k a Leuk om je tafelVte decoreren, oplate hanl a o o hocje aleideetjes lenje! gen of misschienczoek lvan cup voorofdechdecoratie u m d n s r kerstboom… Voo svlokke eerlijk okostevig in. H karton, grote naald, e Nodig: bolletje wol,kstuk gekleurd p se schaar en lijm. mar

i l r e e H

Pomponschaapje

Knip het sjabloon twee keer uit karton. (Je kan het downloaden op www.lier.be, zoek op ‘crea’). Knip een gleufje in beide 1 sjablonen (in de cirkel). Maak dan een pomponnetje door de wol rond de cirkels te wikkelen. Hoe meer wol je gebruikt, hoe boller je pompon zal zijn. Vergeet ook het stukje tussen de pootjes niet.

14

uit de PEPERBUS

Knip de wol aan de rand van de sjablonen los. Neem een stukje wol en strik het stevig vast tussen de twee sjablonen. Kleef ten slotte het schapenkopje op je pompon en steek bovenaan een lintje door het gaatje van het sjabloon! Klaar is kees.


Een toekomstbeeld voor de stationsomgeving Enkele jaren geleden keurde de stad het ‘Masterplan stadsvernieuwingsproject stationsomgeving Lier’ en de samenwerkingsovereenkomst ‘Stationsomgeving stad Lier’ met het Vlaamse Gewest goed. Het project werd daarna even stilgelegd omwille van het doorkruisen van het dossier ‘Tweede havenontsluiting’. Ondertussen nam de stad het stationsproject opnieuw op en is het een plan in wording. In het kader van het dossier ‘Tweede havenontsluiting’ werd een milieueffectenplan opgesteld waarin vier tracés werden onderzocht. De weerhouden tracés passeren niet meer langs de stationsomgeving. De stad Lier startte daarom opnieuw het stationsproject op. Een snelle realisatie van onder andere de ontsluitingsweg richting station is van belang voor de ontsluiting van de buurt. De stad wil ook de projecten rondom de stationsomgeving die in de pijplijn zitten actualiseren én de betrokken partners betrekken in een vernieuwde samenwerkingsovereenkomst. Het oorspronkelijke masterplan werd verfijnd maar gaat nog steeds uit van 5 strategische doelstellingen: een performante multimodale knoop, een krachtig eindpunt voor de stedelijke route, een representatieve entree tot de stad (met onder meer de ontsluitingsweg van en naar het station), een volwaardige tweede stationszijde en een verzachting van de breuk in het weefsel. Om de doelstelling ‘een representatieve entree tot de stad’ te realiseren, wordt ingezet op de integratie van een groene verkeersader, een hoogwaardige landschappelijke aanleg van de ontsluitingsweg en zijn omgeving en een verkeersregime dat afgestemd is op binnenstedelijk verkeer en de ontwikkeling van

de omgeving van de weg tot een volwaardige stedelijke structuur, waarbij de belevingswaarde en het programma van de bebouwing het stedelijke karakter van de route versterken. In de update van het masterplan stationsomgeving is het concept van de ondergrondse stationsparking gewijzigd naar een bovengronds parkeergebouw.

Ring West

Daarnaast keurde de gemeenteraad eind juni het masterplan ‘Ring West’ goed. Het plangebied is ingedeeld in verschillende zones en omvat de gronden aan de binnenzijde van en palend aan de ring R16 tussen de door te trekken Tramweglei aan de noordzijde en het kruispunt van de Mechelsesteenweg ten zuiden. In het ontwerp voor de zone tussen R16, Tramweglei en Bosstraat (de

zone ‘Condius’) wordt naast ‘traditioneel’ wonen ook ruimte voor vrije beroepen en assistentiewoningen voorzien. De ontsluitingsproblematiek van het winkelpark ‘Den Boom’ vraagt een haalbare oplossing. In het masterplan wordt zowel voor de mobiliteitsproblematiek als voor toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden een oplossing geboden. Er wordt daarbij een herontwikkeling van de detailhandel gecombineerd met wonen en dienstverlenende functies voorzien. In een toekomstig op te stellen RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) is het de bedoeling een ovonde te voorzien die een oplossing kan bieden voor de verdere afwikkeling van dit deel van Ring West. De zuidelijke lob, deelzone ‘Oude Bosstraat’ zal ontsluiten op de september-oktober 2017

15


Frans Boogaertslaan en vervolgens op de Mechelsesteenweg. In het ontwerp van het masterplan wordt centraal in het gebied het tracé van de straat verlegd om percelen die nu in tweede orde liggen toegankelijk te maken. De huizen aanliggend aan de straat blijven ontsloten, maar het huidig tracé tot aan de Mechelsesteenweg krijgt het statuut van fietspad. Zo wordt een fietsas voorzien vanaf

Mechelsesteenweg die via het ‘Den Boom’ project aansluiting geeft op de ontsluitingsweg van en naar het station. Het masterplan streeft naar kwalitatieve verdichting. Inplanting en grootte worden nu verder verder onderzocht. Ontwikkelingsmogelijkheden moeten de kost voor aanleg van het nieuwe openbaar domein en

omvorming van bepaalde terrein immers kunnen dragen. Meer weten over de plannen voor de stationsomgeving? Kom naar de infovergadering. ffma 11 september om 19 uur ffStadskantoor, zaal ‘Den bloeyenden wijngaerdt’, Paradeplein 2

Fietscomplex met een tunnel onder de Ring - © Provincie Antwerpen

Stationsomgeving wordt fietsknooppunt Lier wordt een belangrijk knooppunt in het fietsostradenetwerk in de provincie Antwerpen. Op termijn zal je vanuit Lier via fietsostrades veilig en vlot naar Antwerpen, Mechelen (via Lint), Aarschot en Herentals kunnen fietsen. Het station wordt daarbij de fietsdraaischijf van de regio. De provincie Antwerpen bereidt momenteel de aanleg van fietsostrade F11 tussen Antwerpen en Lier voor. Deze fietsostrade verbindt 16

uit de PEPERBUS

het station van Berchem met dat van Lier. Op een half uurtje zal je de 11 km van Antwerpen naar Lier kunnen afleggen. Om fietsers vlot en veilig tot aan het station van Lier en verder te brengen, investeren de provincie, de stad en de Vlaamse overheid in een fietscomplex aan het station. De aanleg van dit fietscomplex is een belangrijke schakel in de uitbouw van Lier als knooppunt in

het fietsostradenetwerk. Er komt een tunnel onder de Ring en een brug over de spoorlijnen richting de noordzijde van het station. De provincie Antwerpen investeert ook in de verbinding met de Hockeyweg. De stad Lier betaalt, met steun van het Fietsfonds van de provincie en de Vlaamse overheid, de aanrijhelling van de F16 uit Lint. Een concrete timing voor realisatie is er momenteel nog niet.


Op pad met de bodes van ‘t stad

Wie in Lier trouwde, heeft ongetwijfeld al met hen kennisgemaakt. Zij bereiden de plechtigheid mee voor, zorgen dat de documenten klaarliggen en verwelkomen het bruidspaar en hun familie. Daarnaast hebben de bodes van stad en OCMW nog heel wat andere taken. Ze verdelen de interne en externe post, brengen allerlei documenten en benodigdheden van de ene locatie naar de andere en helpen bij recepties en ontvangsten.

9.30 uur Rudy sorteert op het stadskantoor de post.

10 uur Daarna volgt de verdeling van de post over de verschillende stadslocaties. Rudy gaat onder meer langs bij de academie en Visit Lier, terwijl collega Patrik de post op de OCMW-diensten aflevert.

12 uur Voor een receptie in het stadhuis wordt het nodige materiaal aangevoerd.

13.45 uur

Bob checkt of alle documenten voor het huwelijk klaarliggen en zet de muziek die het bruidspaar koos, klaar.

14 uur Hij verwelkomt het paar en overloopt met hen de huwelijksplechtigheid. september-oktober 2017

17


Samen voor een klimaatvriendelijke stad Met de ondertekening van de zogenaamde burgemeestersconvenant voor klimaat en energie gaat de stad Lier mee de uitdaging aan om tegen 2030 het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en meer lokaal geproduceerde, hernieuwbare energie te gebruiken. Met het burgemeestersconvenant engageert Lier zich, net als heel wat andere steden en gemeenten in Europa, om aan een beter klimaat te werken. Het convenant is een initiatief van de Europese Commissie en heeft een belangrijke Europese uitstraling. De Europese Unie volgt op of de stad haar engagementen nakomt.

Het streefdoel is ambitieus:

-40%

een vermindering van de uitstoot van de broeikasgassen met minstens 40 %

-27%

een vermindering van energieverbruik met 27 %

27%

min. 27 % energie uit lokaal geproduceerde hernieuwbare energie

Met groepsaankopen van groene energie en elektrische (bak)fietsen, het aanbieden van deelauto’s,… draagt de stad alvast bij om dat doel te bereiken. Maar niet alleen de stad, ook elke Lierenaar kan zijn of haar steentje bijdragen.

18

uit de PEPERBUS

Naar een doordachtere manier van transport Ongeveer 1/3 van de totale CO2uitstoot komt van transport. En een kwart van het totale energieverbruik gaat naar transport. Om de impact op het klimaat te verminderen, zijn duurzamere verplaatsingen nodig. Dit betekent dat we de wagen wat vaker moeten bannen en beter kiezen voor de fiets, het openbaar vervoer of bijvoorbeeld een deelauto. Heb je er zelf al eens aan gedacht om je wagen te verkopen en voortaan een Cambio-deelauto te gebruiken?

Energie-efficiënt wonen en leven

Huishoudens produceren ongeveer ¼ van de totale CO2-uitstoot en slokken 1/3 van het totale energieverbruik op. Een leven zonder elektriciteit, verlichting of verwarming is niet meer mogelijk, maar toch kan je streven naar minder energieverbruik. Door je woning beter te isoleren, je verlichting aan te passen en energiezuinig te (ver)bouwen, zet je een stap in de goede richting. De stad kiest ondertussen bewust voor energiezuinige verlichting in of aan gebouwen en op openbare plaatsen. Zo kreeg de Binnennete onlangs LED-verlichting. Ook voor woningen is LED-verlichting geschikt. De aankoop is iets duurder, maar na max. 2 jaar heb je die investering terugverdiend. Ook in kantoor- of bedrijfsgebouwen en in landbouwbedrijven moeten zulke inspanningen overwogen worden.

i

duurzaam@lier.be

WERKEN AAN STRATEN Weg- en rioleringswerken Putsesteenweg Op de Putsesteenweg in Koningshooikt worden weg- en rioleringswerken uitgevoerd. Langs beide zijden komt een fietspad. Daarnaast wordt de verharding vernieuwd en zal het regenwater van de woningen afgekoppeld en aangesloten worden op de gracht langs de oneven zijde van de straat. In een bewonersvergadering eind juni kregen de bewoners meer informatie over de uitvoering van de werken. Heraanleg Kanunnik Davidlaan De komende maanden wordt de Kanunnik Davidlaan heraangelegd. De hele straat wordt éénrichtingsverkeer richting Mechelsestraat. De weg wordt aangelegd in gezaagde kassei met een breedte van minimum 4,20 meter en een asverspringing. De rijweg ter hoogte van de Begijnhofstraat wordt voldoende breed aangelegd met een centrale vluchtheuvel. Indraaiende auto’s en uitrijdende fietsers volgen zo elk een afzonderlijk traject. Er komt een parkeerstrook wisselend van kant. Het aantal parkeerplaatsen blijft behouden. Het voetpad aan beide zijden van de straat wordt aangelegd in dubbelklinkers. Verder zorgen kleinere laanbomen, enkele grotere solitaire bomen en twee soorten struikgewassen voor groen in de straat. De werken starten eind september-begin oktober en zullen ongeveer een jaar duren. Tijdens de werken wordt een omleiding voorzien.


Dit was de zomer van Jeugdcentrum Moevement

De Lierse jeugdverenigingen streden om de titel ‘Heerser van de Lierse binnenwateren’ tijdens de tweede editie van de Pallieter Peddel. KSA zegevierde en haalde de wisselbeker binnen.

Een week lang repeteerden een dertigtal jongeren tussen 9 en 15 jaar tijdens de musicalstage. In zowat alle lokalen van het jeugdcentrum werd ijverig gedanst en gezongen, met als grote weekafsluiter de voorstelling voor familie en vrienden.

Het Moevement organiseerde dit jaar voor het eerst zomerkampen, zoals het Timmerdorp, de tienerdriedaagse en ook Young Wheels, een week vol skate- en stepplezier.

Ondanks de nattigheid alleen maar lachende snoeten tijdens de ’Grote Springkastelendag’.

In juli en augustus werd jeugdhuis De Moeve overgenomen door Project Wildernis, een team enthousiaste jongeren bokste zelf een gevarieerd zomerprogramma in elkaar.

Voor anderstalige nieuwkomers tussen 12 en 18 jaar oud was er TAALBAD. De Nederlandse taal werd geoefend via toffe activiteiten en workshops zoals rappen of smartphone-fotografie. Samen met Lierse jongeren werd ook deelgenomen aan sportieve en culturele activiteiten.

Ook de tieners startten hun zomervakantie op gepaste wijze met het Tienerfestival, exclusief bestemd voor 12 tot 15-jarigen. Met een ‘Golden Ticket’ mocht je het festivalterrein zelfs gratis op.

Kinderopvang Kadee draaide op volle toeren deze zomer: zo’n 450 kinderen kwamen spelen en knutselen terwijl mama en papa moesten werken.

Zomervakantie… dan denken heel wat kinderen automatisch aan de Speelmicroob. De speelpleinwerking is intussen aan haar 27ste zomer toe. Een ploeg van jonge, enthousiaste animatoren garandeerde ook dit jaar een vakantie vol spel en plezier. En óf dat er gespeeld werd!

september-oktober 2017

19


© Lier in beeld

Actie! Dat was de rode draad tussen de activiteiten en uitstappen van tienerwerking Moev’it. Bumperball, lasershooten, freerunning, adventure island, kajaktocht, fort bayard… Op tijd inschrijven was de boodschap, want de inschrijvingen liepen als een trein.

Wie zijn/haar body in topvorm wilde krijgen, kon dit met behulp van het nieuwe Calisthenicstoestel. Voortaan kan je op het grasterrein aan het Moevement terecht voor een stevige urban workout!

Het mooie weer zorgde voor veel BBQ plezier in het stadspark. Tal van families en vrienden maakten er een gezellige bijeenkomst van op deze nieuwe pleisterplek. De zomer op haar best!

Senioreninfo Seniorenfeest Ook dit jaar nodigen stad en OCMW alle Lierse senioren die 70, 80 en 90 jaar worden uit op een sfeervol seniorenfeest. De jarigen zijn welkom op donderdagnamiddag 12 oktober in CC De Mol. © Lier Belicht

NIEUW dit jaar is een infobeurs voor alle Lierse senioren. Ben je ouder dan 60 jaar, dan ben je op 12 oktober tussen 19 en 21 uur van harte welkom in CC De Mol (Aarschotsesteenweg 3). Ben je geboren in 1957 en blaas je dit jaar 60 kaarsjes uit, dan krijg je hiervoor nog een persoonlijke uitnodiging in de bus. Op de infobeurs vind je infostands van de Lierse seniorenverenigingen, informatie over het aanbod rond thuiszorg, de woonzorgcentra en dienstencentra. Je kan er ook terecht voor informatie over ontspanningsactiviteiten en het socio-culturele aanbod in de stad. Centraal staat ook hier een gezellig samenzijn met een drankje.

De zestigers zijn welkom op di 3 en 17 oktober en 7 november. De tachtigers verwachten we op di 10 en 24 oktober en 14 november. Telkens van 13.30 tot 16.30 uur.

i sonja.imbrechts@ocmwlier.be

i Hilde Stroobants, seniorenconsulent, tel. 03 491 67 76, senioren@lier.be.

Zestigers en tachtigers van Jut Ben je een zestiger uit Koningshooikt of omgeving? Of een tachtiger? Voor beide groepen organiseren Vormingplus Regio Mechelen vzw en Sociaal Huis Lier een reeks van drie praatnamiddagen in dienstencentrum De Waaier (Dorpsstraat 111). Onder begeleiding en bij een drankje en stukje taart, babbel je over ouder worden, je dromen, zorgen en verwachtingen. 20

uit de PEPERBUS

PRAATCAFÉ DEMENTIE & WERKGROEP DEMENTIE WZC PARADIJS PRESENTEREN: BLIND GEHEUGEN Maandag 18 september om 19.30 uur dienstencentrum De Kroon (polyvalente zaal WZC) - Transvaalstraat 44, Lier Tijdens de week van dementie bieden we in het praatcafé dementie een theatervoorstelling van Paljas vzw. Deze voorstelling wordt, ondanks het ernstige onderwerp met veel humor gebracht, maar is ook zeer herkenbaar en pakkend. Meer info: Hilde Stroobants, Paradeplein 2 bus 2 - Lier tel. 03 491 67 76 |senioren@ocmwlier.be www.sociaalhuislier.be

Ticets: 5 euro, te betalen aan de inkom van de zaal. Inschrijven via e-mail naar senioren@lier.be en vanaf 1 sept. aan de onthaalbalie van het WZC Het Paradijs


in Lier ZO 08.10 | FILMONTBIJT

6+

MIJN NAAM IS COURGETTE

VR 13.10 | KLASSIEK

I SOLISTI DEL VENTO

Mensen & Grenzen

VR 22.09 | KLASSIEK

FRIEDERIKE HEUMANN NIHAN DEVECIOGLU THOMAS BOYSON

De zee der herinnering

Zet de radio wat luider

WO 18.10 | CAFÉ PAROLE

ZA 30.09 | MUZIEK

LIESBETH LIST, BERT VERBEKE JELLE CLEYMANS

Zing-Vecht-Huil-Bid-Lach-Werk-en-Bewonder ZO 01.10 | FAMILIE

DI 17.10 | MATINEE

CONNIE NEEFS HANNE NEEFS HANS PETER JANSSENS

5+

BEELDSMEDERIJ DE MAAN

Uilskuiken en Takkeling DO 05.10 | THEATER

HET GEVOLG & B12 VZW

Lost Boys

JOKE EMMERS

DO 19.10 | VR 20.10 | HUMOR

KAMAL KHARMACH UITVERKOCHT!

De schaamte voorbij ZA 21.10 | MUZIEK

MAARTEN SCHUERMANS BJORN ERIKSSON & LES BLAUW

JONGEREN 29STE SCHOLENVELDLOOP

wo 27 september om 14 uur De stad Lier organiseert in samenwerking met atletiekclubs AC Lierse en AC Lyra de 29e editie van de scholenveldloop. Aan deze wedstijd kunnen alle leerlingen van de Lierse basisscholen en van de 1ste graad middelbaar onderwijs deelnemen. De afstand is afhankelijk van de leeftijd, jongens en meisjes lopen apart. Elke deelnemer krijgt een prijs, de eerste drie van elke reeks een medaille. Daarnaast is er ook een beker voor de school met de meeste leerlingen. In de laatste reeks nemen de leerkrachten en de ouders het tegen elkaar op.  Atletiekpiste Netestadion, Aarschotsesteenweg  info: Verhuur infrastructuur en sport, tel. 03 480 52 51, sport@lier.be

Paramount Records

DO 26.10 | THEATER

ZA 07.10 | MUZIEK

KLAAS DELRUE HANNELORE BEDERT SENNE GUNS JAN DE CAMPENAERE

Living Hero: Bruce Springsteen

DAG VAN DE JEUGDBEWEGING

THEATER ZUIDPOOL

De felomstreden kroon… ZO 29.10 | KLASSIEK

SLAVISCHE MEESTERS

WWW.LIERSCULTUURCENTRUM.BE

vr 20 oktober van 6.30 tot 8.30 uur Op 20 oktober stapt heel jeugdbewegend Vlaanderen de deur uit in uniform. Zo vieren zij het engagement van jongeren die zich elke week inzetten om meer dan 255.000 kinderen een jaar vol spel en plezier te bezorgen. Uiteraard viert ook Lier deze hoogdag. De jeugddienst en de jeugdgraad nemen het voortouw om er samen met de jeugdverenigingen een groot feest van te maken met een gratis ontbijt voor alle jongeren in jeugdbewegingskledij. Om iedereen goed wakker te krijgen, is er ook animatie en muziek.  Meer info: amber.staepels@lier.be

WORKSHOPS ARTAFACT  MONOTYPES. di 12 september van 19 tot 22 uur  STEMPELS MAKEN. wo 27 september van 14 tot 16 uur  BISTERTECHNIEKEN. di 3 oktober van 19 tot 21 uur  PORSELEIN BESCHILDEREN. wo 25 oktober van 14 tot 16 uur Voor jongeren van 16-26 jaar.  10 euro, inschrijven: mail je naam, geboortedatum, gsm-nummer en mailadres naar info@ moeve.be.  Jeugdhuis De Moeve, Aarschotsesteenweg 1

september-oktober 2017

21


in Lier JongDOEK en ARTAFACT organiseren: the pigeon project Stel: je bent tussen 16 en 26 jaar, je wil je verdiepen in theater en film, je ontmoet graag nieuwe mensen en logeert al eens graag op een ander. Ja, ja en ja? Dan hebben wij een mooi project voor jou! JongDOEK en ARTAFACT slaan de handen in elkaar om samen met 15 jongeren onder begeleiding van twee professionele coaches een kortfilm te maken op 5 intense dagen. Het enige wat vast ligt? Het vertrekpunt is ‘duivenmelkerij’. We menen het. Roekoe! Data — Zondag 15/10 van 14u-17u, zondag 22/10 van 14u-17u en van zaterdag 28/10 tot en met woensdag 1/11/2017 (vanaf 10u tot ongeveer 19u, incl. toonmoment) Locatie — De Vredeberg (workshops) en Bed Muzet (overnachting) in Lier

FAMILIE

Kruipen, stappen, lopen Infoavond in Lier

EEN BABY!? INFOMARKT VOOR AANSTAANDE EN PRILLE OUDERS. Huis van het Kind. di 26 sep-

tember om 18.30 uur. WZC Paradijs (polyvalente zaal), Transvaalstraat 44, huisvanhetkind@lier.be, tel. 0497 52 94 76.

 ��������������������������������������������������������������������������������

INFOAVOND KRUIPEN, STAPPEN, LOPEN. CM. do 26 oktober om 20 uur. WZC Paradijs (polyvalente zaal), Transvaalstraat 44, www.cm.be/agenda, tel. 014 40 35 45 (inschrijven verplicht).

Docenten — Stijn van de Wiel en Luk Lenoir zijn respectievelijk professioneel theatermaker en filmmaker. Dit olijke team heeft al verschillende jongerenprojecten samen achter de kiezen en zijn dan ook fantastisch op elkaar ingespeeld. Prijs — €125, inclusief maaltijden en overnachting (kansentarief mogelijk)

Info ARTAFACT — 0497 94 75 53 an-sofie@moeve.be JongDOEK — 03 206 75 84 imke.vannuffelen@opendoek.be Check het facebookevent ‘THEPIGEONPROJECT_Lier’ V.U. An-Sofie Gysemans, Aarschotsesteenweg 1, 2500 Lier Niet op de openbare weg gooien a.u.b.

SPORT AC LYRA  BELGISCH KAMPIOENSCHAP ESTAFETTEN. zo 3 september van 10 tot 19 uur.  15° METALYRALYMPICS VOOR ATLETEN MET BEPERKING. za 30 september.  PROVINCIAAL KAMPIOENSCHAP HAMER- EN GEWICHTWERPEN. zo 1 oktober van 10 tot 18 uur. Atletiekpiste Netestadion, Aarschotsesteenweg 3, gsm 0486 72 07 84. �������������������������������������������������������������������������������������������

FIETSELIEREN. Landelijke Gilde Lier-Noord. zo 10 september

vanaf 9 uur. Parochiezaal, Mechelsesteenweg 233. luc.florus@ skynet.be, gsm 0477 75 69 25, liernoord.landelijkegilden.be.

SENIOREN SENIOREN DANSNAMIDDAGEN. Dansinstutuut

SCHAPENKOPPENLOOP Aragon, Vredebergstraat, annemarieclaes0@gmail.com.

Walkiers. vanaf 21 september ����������������������������������������� telkens op do en zo. DansinZESTIGERS VAN JUT. stituut Walkiers, Aarschotsesteenweg 2, tel. 03 480 30 30, PRAATNAMIDDAGEN. info@dansinstituutwalkiers.be, Vormingplus Regio Mechelwww.dansinstituutwalkiers.be. en vzw en Sociaal Huis Lier. di 3 en 17 oktober (en 7 no ������������������������������������������� vember) van 13.30 tot 16.30 uur. DC De Waaier, Dorpsstraat START NIEUWE WERKJAAR NEOS LIER. Netwerk 111, Koningshooikt, sonja. van Ondernemende Senioren. imbrechts@ocmwlier.be di 26 september om 14 uur. Hof ����������������������������������������� van Aragon, Vredebergstraat, annemarieclaes0@gmail.com. TACHTIGERS VAN JUT. �������������������������������������������

VOORDRACHT: KERMIS! DE VERHALEN EN DE LIEDJES DOOR EDDIE NESTEN. NEOS LIER. Netwerk van Ondernemende Senioren. di 24 oktober om 14 uur. Hof van

22

uit de PEPERBUS

PRAATNAMIDDAGEN.

Vormingplus Regio Mechelen vzw en Sociaal Huis Lier. di 10 en 24 oktober (en 14 november) van 13.30 tot 16.30 uur. DC De Waaier, Dorpsstraat 111, Koningshooikt, sonja. imbrechts@ocmwlier.be

zo 8 oktober tussen 9.30 en 11.30 uur Atletiekclub A.C. Lierse sport ten voordele van SOS Kinderdorpen. De Schapenkoppenloop is een sportief en familiaal gebeuren met een parcours van 5 km, 10 km en 10 mijl. Wandelaars, joggers of hardlopers kunnen hun vertrektijdstip vrij kiezen tussen 9.30 en 11.30 uur. Dit jaar is er een speciale editie van de stadswandeling: een exclusieve rondleiding in de nieuwe moskee met inbegrip van een Turkse thee en zoetigheden.  8 euro (6 euro met voorinschrijving tot 3 oktober)  Atletiekpiste Netestadion, Aarschotsesteenweg  Info: www.schapenkoppenloop.be

PODIUM BLIND GEHEUGEN (THEATERVOORSTELLING). Praatcafé Dementie en werkgroep dementie WZC Paradijs. ma 18 september om 19.30 uur. DC De Kroon (Polyvalentie zaal WZC), Transvaalstraat 44, senioren@ocmwlier.be, tel. 03 491 67 76, www.sociaalhuislier.be


|

www.facebook.com/uitinlier

|

www.twitter.com/uitinlier

© SERGE COOLS

www.uitinlier.be

THEATER DE SEINE 5 0 TINTEN TUPPERWARE!. za 2 september om 20.15 uur, zo 3 september om 15 uur. K AMERS VOL LIEFDE. za 9 september om 20.15 uur, zo 10 september om 15 uur. Theater De Seine, Lisperstraat 97, gsm 0473 57 96 96, deseine@skynet.be. �����������������������������������������������������������

JA ZUSTER NEE ZUSTER. Toneellabo Arlecchino. za 7 tot za 28 oktober, telkens om 20 uur. LOC Den Bril / Spaanse Poort, Bril 6, gsm 0479 01 77 06, www.arlecchinolier.be.

MUZIEK MUSICA DIVIN : DE ZEE DER HERINNERINGEN. Friederike

Heumann, Nihan Devecioglu & Thomas Boysen. vr 22 september om 20.15 uur. Begijnhofkerk, Sint-Margaretastraat 1b, tel. 070 22 28 00, http://www.musica-divina.be. �����������������������������������������������������������

ORGELBESPELING. SAMWD. zo 15 en 22 oktober van 14 tot 16 uur. SintGummaruskerk, Kardinaal Mercierplein, tel. 03 480 45 79.

CURSUS WORKSHOP NAALDKANT

vanaf za 30 september (1 maal per maand tot 26 mei), telkens van 13.30 tot 16.30 uur De Vrienden van de Academie voor Schone Kunsten organiseren een workshop Naaldkant. Naaldkant is, zoals het woord zelf zegt, werken met naald en draad.Je hoeft geen ervaring met kant te hebben. Wie wil inschrijven, stort 90 euro op rekening BE83 7765 9094 4915 met vermelding van naam en “Naaldkant”. S ASK, Koepoortstraat M arie Lodeweyckx, tel. 0485 49 62 19

za 23.09.2017 | vanaf 12 uur | Stadspark Lier DANSINSTITUUT WALKIERS IS OUDSTE DANSSCHOOL VAN BELGIË

In september bestaat Dansinstituut Walkiers 75 jaar. Daarmee is het de oudste dansschool van België. Oud maar niet ouderwets, want stijldansers komen heel ruim aan bod, maar ook heel wat andere en moderne dansvormen en aerobics hebben hun vaste stek. De jubileumkijkdagen vinden plaats op zaterdag 2 en zondag 3 september telkens om 20 uur. Tijdens deze dagen wordt iedereen verwelkomd met een glaasje cava. Van 4 tot 17 september zijn er gratis proeflessen voor beginners.

PROEFLESSEN  DANS ‘BASISCURSUS’. ma 4 september om 20.15 uur, wo 6 september om 19 uur, do 7 september om 21 uur, za 9 september om 16.45 uur, ma 11 september om 18.45, di 12 september om 21.30 uur, zo 17 september om 19.15 uur.  TOTAL SWING. wo 6 september om 20 uur.  GRIEKSE DANS. do 7 september om 19.15 uur.  DANSEN SINGLES. do 7 en ma 11 september om 19 uur.  COUNTRY LINE DANCE. di 12 september om 18.45 uur en za 16 september om 13.45 uur. september-oktober 2017

23


in Lier A RGENTIJNSE TANGO (BEGINNERS). zo 17 september om 19.30 uur. S TART DANSCURSUS DISCO-SWING. do 7 september om 20 uur.  Info: Dansinstituut Walkiers, Aarschotsesteenweg 2, tel. 03 480 30 30, www.dansinstituutwalkiers.be, info@dansinstituutwalkiers.be

G EZONDHEIDSZORG : VOOR

VORMINGPLUS REGIO MECHELEN IEDEREEN BLIJVEND TOEGANKELIJK EN BETAALBAAR?. Maggie De  KENNISMAKING MET JE ANDROID SMARTPHONE OF Block. di 3 oktober om 19 uur. ColibrantTABLET. ma 2 en 9 oktober om 9.30 uur. zaal, Deensestraat 6-7.

HVV Vrijdenkend Lier, tel. 03 488 03 33 of 03 480 89 23, gsm 0495 43 14 29, upv. kernlier@gmail.com; lier@demens.nu, hvv.vrijdenkendlier@telenet.be. �����������������������������������������������������������

SUPERETTE NINETTE OPENDEURDAGEN - AANVANG NIEUWE DANSLESSEN. Dansclub

Scratch. 6 tot 9 september. Oude Jongensschool, www.dansclub-scratch. be. �����������������������������������������������������������

JE IMMUUNSTELSEL ALS BONDGENOOT. Vormingplus Regio Mechelen.

wo 6, 13, 20 en 27 september telkens van 9.30 tot 12 uur. Dienstencentrum De Waaier, Dorpsstraat 111, Koningshooikt, tel. 015 44 41 00, regiomechelen@vormingplus. be.

 �����������������������������������������������������������

DIGITAAL LEZEN. wo 13 september

van 10.30 tot 12.30 uur. Bibliotheek De Fé, Kardinaal Mercierplein 6, tel. 015 44 41 00, regiomechelen@vormingplus.be.

 �����������������������������������������������������������

NATUURPUNT DE WIELEWAAL  VOGELS HERKENNEN OP DE JUTSE PLASSEN. za 16 september van 9 tot 12.30 uur. parking Jutse Plassen, Putsesteenweg, Koningshooikt.  PLANTENWERKGROEP OP NAZARETH IN LIER. za 30 september van 9 tot 12.30 uur. parking ter hoogte van Oude Lier/Hof van Nazareth, einde Nazarethdreef. Natuurpunt De Wielewaal, gsm 0494 58 35 25, www.natuurpunt.be. �����������������������������������������������������������

HVV VRIJDENKEND LIER  WAAROM HET BESTAAN VAN DE

GOD VAN HET CHRISTENDOM MOEILIJK AAN TE NEMEN IS. prof. Dr. Etienne Vermeersch. ma18 september om 20 uur. CC Vredeberg, Vredebergstraat 12-14.

24

uit de PEPERBUS

J UWELEN MET PERSOONLIJKE BOODSCHAP. do 21 september om 19.30 uur. S TEMPELS MAKEN. do 28 september om 19.30 uur. W ORKSHOP - HOUTEN JUWELEN MAKEN. do 12 oktober om 19.30 uur. Superette Ninette, Kantstraat 6, gsm 0468 22 47 95, info@superetteninette.be. �����������������������������������������������������������

PROEVEN VAN LEVENSLOOPBAANBEGELEIDING?. Kantelpunt. wo 20

september en di 17 oktober om 20 uur. Het Looks, Ros Beiaardstraat 13, gsm 0477 30 66 99, ilse@kantel.be, www.kantel.be.

Colibrant, Deensestraat 6-7.  KENNISMAKING MET JE IPHONE OF IPAD. ma 2 en 9 oktober om 13.30 uur. Bibliotheek De Fé, Kardinaal Mercierplein 6.  FILM ‘THE INVISIBLE CITY/ KAKUMA’ MET NABESPREKING. di 10 oktober om 19.30 uur. CC Vredeberg, Vredebergstraat 12-14.  IK LUST JE RAUW: KENNISMAKING MET RAW FOOD. wo 11 oktober van 18 tot 21 uur. Sociaal Restaurant Kome Nete, Maasfortbaan 13. Vormingsplus Regio Mechelen, tel. 015 44 41 00, regiomechelen@vormingplus.be. �����������������������������������������������������������

KANK ER EENS OVER KLAPPEN OVER RELATIES IN TIJDEN VAN KANKER. Kom op tegen Kanker. do

12 oktober van 14 tot 16 uur. Colibrant, Deensestraat 6-7, tel. 03 8000 300, welzijn@lier.be.

VARIA CULTUURMARKT

zo 3 september van 11 tot 18 uur De deelraad Muziek- en Podiumkunsten organiseert opnieuw de Lierse Cultuurmarkt. Niet minder dan 20 organisaties presenteren hun programma voor het komende theater- en podiumseizoen. Naast de informatiestandjes op de binnenkoer, kan je in zalen De Marollen en Spaanse Poort op regelmatige tijden een pre-view gaan bekijken. Meer dan 10 deelnemende verenigingen geven een leuk optreden. Live-muziek op de binnenkoer, een eetstandje, een gezellig terras en een leuke foyer maken het gebeuren compleet.  Gratis  aparte fietsenstalling is voorzien.  Den Bril  Info: Philip De Koninck, tel. 0476 79 70 58


www.uitinlier.be

THOMAS MORE INFOAVOND & INSCHRIJVINGEN. Thomas More. wo 6

september van 18 tot 21 uur. Thomas More Campus Lier, Antwerpsestraat 99, www. thomasmore.be. �����������������������������������������������������������

CATALONIË: OP WEG NAAR ONAFHANKELIJKHEID? VVB Lier-Berlaar. do

7 september om 20 uur. Het Looks, Ros Beiaardstraat 13, vvb@vanclemen.eu, www. facebook.com/VVB-Lier-Berlaar. �����������������������������������������������������������

‘T LOOKS OEP Z’N LEUKST. buurtwerking ’t looks. za 9 september vanaf 13.30 uur. Kluizeplein, buurtwerkingtlooks@ gmail.com.

|

www.facebook.com/uitinlier

|

www.twitter.com/uitinlier

FOTOWEDSTRIJD BENEVISIE

tot 10 september Kon. Fotogroep Pallieter organiseert mee een fotowedstrijd met prints voor amateurfotografen en fotografen in opleiding aan scholen of academie in de provincie Antwerpen en Brabant West (NL). Elke deelnemer levert vier prints aan, twee in kleur en twee in monochroom, ten laatste op 10 september. De geselecteerde werken worden later tentoongesteld in het Vleeshuis. R eglement en deelnemingsformulier: www.fgp.be

Winkelen & Feesten

straattheater, muziek en winkelplezier zaterdag en zondag,

9 en 10 september 2017 van 14 uur tot 20 uur

Antwerpse Poort tot Leuvense Poort Lier

OPEN MONUMENTENDAG

zo 10 september Voor de 29ste keer kan je tijdens Open Monumentendag historische locaties en monumenten in onze stad ontdekken. Dit jaar wordt het verleden van de site van ’t Kranske en de hofkapel ontsluierd. Je leert er meer over tijdens de doorlopende rondleidingen tussen 10 en 18 uur.

ZOMERZOEKTOCHT IN LIER EN OMSTREKEN. Davidsfonds. tot 17 sep-

tember. Visit Lier, Grote Markt 58, www. davidsfonds.be. �����������������������������������������������������������

Tijdens de rondleidingen kunnen de jongste bezoekers aan de slag met een kinderzoektochtboekje. Open Monumentendag werkt dit jaar ook samen met Dag van de Architectuur. Het ideale moment om de Jezuïetenkerk te bezoeken. Vroeger vormde de kerk een geheel met het klooster-retraitehuis van de paters Jezuïeten. Tegenwoordig worden er concerten en andere evenementen georganiseerd. Je krijgt toelichting over dit project en je kan genieten van een optreden om 10.30 en 11.30 uur. Er is ook toelichting, zonder optreden, om 14 en 16 uur. Inschrijven hiervoor kan via bart.de.vos@jezuietenkerk.be.

Naast dit alles kan je op Open Monumentendag ook terecht in de Gevangenenpoort voor de boeiende tentoonstelling ‘De Mammoet van Lier’. En ook het Het Huis van Oscar doet mee aan Open Monumentendag. Bekijk het hele programma op www.openmonumentendag.be

Naar goede gewoonte is Open Monumentendag één van de zeldzame gelegenheden om gratis de Sint-Gummarustoren te beklimmen onder begeleiding van een stadgids. Haal je ticket bij Visit Lier (in het stadhuis) 10 september vanaf 10 uur. In de Sint-Gummaruskerk starten vanaf 14 uur gidsbeurten met aandacht voor recuperatie en herbestemming van religieus textiel.

Dit jaar neemt Lier deel aan de avant-première Open Monumentendag op zaterdag 9 september, exclusief voor leden van Herita. Een unieke kans om het Lierse begijnhof te ontdekken met o.a. een bezoek aan de restauratiewerken in de Symforosastraat. Voor meer informatie: http://herita.be/ ledenaanbod/exclusief.

BLOEDAFNAME RODE KRUIS LIER.  ma 11 september. Stadion K Lierse SK, Lispersteenweg 237.  ma 18 september. St. Gummaruscollege, Kanunnik Davidlaan 10.  ma 25 september. De Waaier, Dorpsstraat 111, Koningshooikt. telkens van 18 tot 20.30 uur. info@rodekruislier.be. �����������������������������������������������������������

SINT-URSULA LISP QUIZ. za 7 oktober – deuren 19.15 uur – start 20 uur. Basisschool Sint-Ursula Lisp, Frankenweg 6, inschrijven (voor 30 september) via Sulquiz2017@gmail.com.

 �����������������������������������������������������������

TWEEDEHANDSBEURS VOOR KINDERKLEDING, ARTIKELEN EN SPEELGOED. Gezinsbond Koningshooikt. za 14 oktober van 13.30 tot 15.30 uur. Parochiecentrum Koningshof, Mechelbaan 22, Koningshooikt, tel. 03 482 34 25.

 �����������������������������������������������������������

DAG VAN DE KRINGWINKEL. Opnieuw & Co. za 21 oktober van 10 tot 18 uur. Opnieuw & Co, Antwerpsesteenweg 387. september-oktober 2017

25


in Lier

VOLLE MAAN WANDELING

LIER, HOOFDSTAD VAN HET EERSTE WEEKEND VAN DE KLANT!

za 30 september en zo 1 oktober Dag van de Klant (UNIZO) en Sunday Shopday (Comeos) slaan dit jaar de handen in elkaar en brengen het beste van beide events samen in het Weekend van de Klant. Voortaan zullen klanten het eerste weekend van oktober extra in de watten gelegd worden. De eerste editie van het Weekend van de Klant heeft plaats in Lier. Het belooft een spetterend weekend te worden met straat- en kinderanimatie. De deelnemende Lierse handelaars verwennen je met een leuke attentie. Wil je graag eens door een BV bediend worden, kom zeker een kijkje nemen in de deelnemende winkels en op de Grote Markt, waar ook radiozender MNM twee dagen neerstrijkt voor live uitzendingen en optredens. Op zaterdag staat een optreden van Sing Your Song op het programma, op zondag van Discobar Galaxy.

vr 6 oktober om 20 uur Denk je bij Volle Maan ook aan spannende verhalen en mysterieuze of lugubere situaties? Wil je het fijne weten over wat een Volle Maan met een mens doet? Neem dan deel aan deze bijzondere tocht onder leiding van een stadsgids. Vertrek aan het stadhuis. Halverwege deze avondwandeling bekom je van de spanning tijdens een drankpauze.  duur 2 uur  8 euro  Vooraf inschrijven via info@visitlier.be  Info: Visit Lier, tel. 03 8000 555, www.visitlier.be

FILMREEKS - EEN UNIEKE BLIK OP MIGRATIE

di 10 oktober, 14 november en 12 december, telkens om 19.30 uur. Vormingplus regio Mechelen organiseert in samenwerking met de stad Lier en Cassette for timescapes een reeks van drie films waarin de migratie-

problematiek op een genuanceerde manier in beeld gebracht wordt. Na de film volgt tekens een nabespreking met de regisseur (onder voorbehoud). The invisible city/Kakuma - Lieven Corthouts - di 10 oktober Kakuma (letterlijk ‘Nergens’), een Keniaans kamp middenin de woestijn, bestaat 20 jaar en is intussen uitgegroeid tot een stad van 200.000 inwoners. Onder hen veel kinderen zonder ouders. Tegen alle verwachtingen in grijpen deze kinderen alle mogelijkheden aan om in het kamp een nieuw leven en een toekomst uit te bouwen. Corthouts toont tot wat de kinderen van Kakuma in staat zijn en legt de ware dynamieken van de hedendaagse vluchtelingenkampen bloot. Problemski Hotel - Manu Riche – di 14 november No man is an island - Tim De Keersmaecker - di 12 december  5 euro  CC Vredeberg, Vredebergstraat 12-14  Info en vooraf inschrijven (verplicht): www.vormingplus-regiomechelen. be of tel 015 44 41 Geef zelf je a 00. ctivite

za 14.10.2017 | 20.15 uur | CC De Mol

 Info: www.weekendvandeklant.be

ZONDAGSE THEMAWANDELINGEN VISIT LIER. Visit Lier. H ISTORISCHE STADSWANDELING. zo 24 september om 14 uur. V OLKSWANDELING MET MUZIKALE BEGELEIDING. zo 8 oktober om

14 uur. B EKLIMMING VAN DE SINT-GUMMARUSTOREN. zo 15 oktober om 14 uur. Visit Lier, Grote Markt 58, tel. 03 8000 555, info@visitlier.be, www.visitlier.be.

Heb je aan drie noten genoeg om de Toverfluit van Mozart of een gitaarriff van Jimi Hendrix te herkennen? Dan moet je met een fluostift de tweede cultuurquiz markeren. Muzikanten, dansers, tekenaars… illustreren live op het podium quizvragen. Het wordt dus een feest voor zowel het gevoel als het verstand!

SCHRIJF TEN LAATSTE 10 OKTOBER IN MET EEN PLOEG VAN MAX. 5 PERSONEN VIA TEL. 03 488 06 79 OF INFO@LIERSCULTUURCENTRUM.BE 15 EURO PER PLOEG | TEN VOORDELE VAN WWW.DELIERVZW.BE

26

uit de PEPERBUS

UiTdataban

it in!

k.be

Organiseer je een evenement? Surf naar UiTdatabank.be en maak een account aan. Daarmee kan je zelf activiteiten invoeren. Je activiteit verschijnt dan in deze UiTkalender, op www. uitinlier.be, www. UiTinVlaanderen.be en mogelijks in andere digitale en gedrukte agenda’s. Voor deze UiT-kalender heeft de stad het recht om info te weigeren, aan te passen of in te korten. Organiseer je een evenement in november of december? Voer alle gegevens voor 24 september in de UITdatabank in. Dat is op tijd voor opname in de volgende editie.


V.U.: Ivo Andries, p/a Paradeplein 2 bus 1, Lier

TAPTOE 06.09 LIER 2017

Grote 19 — Markt 20.30 uur


Mariale kinderprocessie op het begijnhof

© Gerdademeyer

Natuurlijk mooi.

© Lier Belicht

18

juni

8

juni

Jaarmarkt in Koningshooikt

24

juni

© miniveerle

juni

Gin o’clock!

Fris en fleurig

© Lier in Beeld

7

juni

3

11

juni

© carobohets

Nieuwe inwoners genieten van hun ontbijt

mei

Frisse schapenkoppen/coupes

Bal Populaire!

25

juni

© D. Tilemans

30

mei

© robinpeeters

28

© i.lse_b

’n beetje Lier

Veel volk in het stadhuis

Kinderen swingen op Lier Feest

2

juli

Supervlieg in ’t zomerse park

© D. Tilemans

25

juni

© D. Tilemans

Heb jij ook een sprekend beeld van voorbije activiteiten of evenementen in de stad? Bezorg het ons via communicatie@lier.be. Instagram-gebruikers kunnen hun foto met ons delen via #instadlier. Geef ook een korte beschrijving mee en de datum waarop het beeld is geschoten. De mooiste snapshots krijgen een plekje op deze bladzijde.

uit de PEPERBUS september - oktober 2017  
uit de PEPERBUS september - oktober 2017  
Advertisement