Issuu on Google+

met a agendber sept>ep.m 18

Warre Borgmans

> speelt De Diepte van het Dal

seizoenstart > Canta Luna < > STUK START! < > OPEK Ontploft! < evenement > Toplocaties in de kijker op Open Monumentendag < festival > The Opposites bouwen een feestje op Studentenwelkom <

nr 8: september - jg 6 maandelijks tijdschrift (verschijnt niet in juli) afgiftekantoor Leuven erkenningsnummer P708747


met a d n e g a ber m e t p se > p. 18

inhoud Warre Borgmans De Diepte van het Dalp3

Canta Luna 30CC trapt het seizoen al zingend af

p4

STUK START!

p11

Studentenwelkom met The Opposites 

p13

OPEK Ontploft!

p1413

14

4

11 Woon je buiten Leuven en ontvang je UiT in Leuven ook graag in je brievenbus? Bezorg ons je gegevens en we sturen je het gratis magazine iedere maand op. Mail je volledige adresgegevens naar uitinleuven@leuven.be of bezorg het ons via de post: UiT in Leuven, Professor Roger Van Overstraetenplein 1, 3000 Leuven.

ZED WEER E S I R F VANA G D S A WOEN MBER E T 11 SEP

VANAF 11 SEPTEMBER OPNIEUW

PURE CINEMA www.cinemazed.be

*

EUVEN RAAT 96 L T S E S M A .BE NA EMAZED WWW.CIN

TICKETS 6 / 7,5 EURO

*

GEEN RECLAME, GEEN LAWAAI, GEEN PAUZE, GEEN POPCORN


interview

Warre Borgmans:

“Ziektes zijn een gat in de markt” Het Leuvense theaterseizoen 2013-14 is nog maar net uit de startblokken geschoten of toneelliefhebbers maken zich al op voor een hoogdag van formaat. Op vrijdag 27 en zaterdag 28 september rollen ze in 30CC/Minnepoort immers de rode loper uit voor de première van De Diepte van het Dal, een toneelstuk over depressie met in de hoofdrol Warre Borgmans (57). Reden genoeg voor ons blad om deze sympathieke duizendpoot aan de tand te voelen over zijn passie voor het acteren en zijn verwachtingen omtrent deze nieuwe productie.

Vriend en vijand prijzen jou als een acteur met die typische ‘naturel’. Acteren lijkt voor jou haast kinderspel. Wat is dat geheim? Warre: “Bedankt voor het compliment. Zo’n naturel vind ik erg belangrijk, al kan iets kunstmatigs ook heel mooi zijn. Neem nu een knap gedicht waarbij gezocht is naar woorden. Als je zoiets op een verteerbare manier kan aanbieden, dan vind ik dat zeer straf.” “Ik neem mijn beroep niet al te serieus, waardoor ik mij een zekere lichtheid kan permitteren. In een voorstelling zuig ik de mensen in mijn verhaal. Dat gebeurt ter plekke. Ze moeten het gevoel krijgen dat hen iets overkomt, dat ze er middenin zitten. Om zoiets te kunnen doen, moet je als acteur over een naïviteit beschikken. Wellicht gaat die naturel daarin schuil. Stel jezelf voor dat je in een vreemde stad arriveert. Dan ben je overgeleverd aan wegwijzers en overkomt je als het ware iets ‘doms’. Dat gevoel van afhankelijkheid moet het publiek in mijn voorstellingen ook krijgen. Ik neem hen op sleeptouw in mijn eigen wereld. Weet je, ik heb tijdens mijn acteerstudies aan het Antwerps Koninklijk Vlaams Conservatorium drie jaar les gehad van Dora van der Groen. Wij (in de klas van Warre zaten ondermeer Vic De Wachter en Luk Perceval, red.) waren de eerste lichting toneelacteurs die van haar les kregen. Alle klassikale regels gooide zij overhoop. Ze maakte van ons kleine rebellen, doordat ze zelf ook een apart iemand was. Er was duidelijk een stukske af. Ik heb erg veel aan haar te danken.”

foto Marco Mertens

Warre: “De mensen classificeren me inderdaad graag als een komisch acteur, mede omdat ik met die soloprojecten het land rondtrek. Het zijn opvoeringen die ik, van naaldje tot draadje, zelf heb gecreëerd. Ik heb trouwens altijd een grote affiniteit gehad met komische acteurs à la Danny Kaye, Jerry Lewis en Peter Sellers. Toch bezit ik niet het talent van een Freek de Jonge om een soloshow in mekaar te steken. Ik probeer in mijn programma’s al mijn talenten te benutten binnen de grenzen van mijn mogelijkheden. Ken je dat fragment uit de film Mamma Mia! waar Pierce Brosnan samen met Meryl Streep een duet zingt? Die man kan eigenlijk niet zingen, maar binnen zijn mogelijkheden brengt hij het er toch nog goed van af. Wel, zo’n kwetsbare prestatie ontroert mij meer dan een lied gezongen door de perfecte operazanger. Trouwens, wie lacht er nu niet graag? Mensen hebben tegenwoordig een enorme behoefte om zich te amuseren.”

Hoe zou jij jezelf als acteur omschrijven? Warre: “Dat is een moeilijke vraag, maar ik zal ze zo juist en eerlijk mogelijk proberen te beantwoorden. Kijk, van kindsbeen af wou ik acteur worden. Twijfels waren er nooit, ook niet toen mijn schoolmakkers zogenaamde ‘ernstige’ studies gingen aanvatten. Alhoewel, eventjes heb ik overwogen om Psychologie te gaan studeren. Ik ging zelfs naar de oriëntatiedagen van de unief, maar daar bleek snel dat in de aula zitten en alle finesses van het menselijk gedrag bestuderen toch niet mijn roeping was. Ik ben dan wel een acteur, maar vind mezelf daarin niet zo bijzonder. Ik zie mezelf eerder als een uitvoerend dienaar van de kunsten. Geen kunstenaar, want die creëert iets bovenmenselijks. Neem nu componisten zoals Mozart of Beethoven, of grote acteurs zoals Robert De Niro of Max von Sydow. Dát zijn kunstenaars in mijn ogen.”

Met het toneelstuk De Diepte van het Dal toer je binnenkort doorheen het land. Het stuk is geschreven door jouw neef Dimitri Leue. Vertel eens waarover het gaat? Warre: “Het stuk kadert in een drieluik dat gaat over de wondere wereld van het psyche. Het eerste toneelstuk in de reeks was Het Lortcher-syndroom en dat ging over dementie. Nu schreef Dimitri met De Diepte van het Dal een dramatische tragedie over depressie. Hij is er opnieuw in geslaagd om op een verteerbare manier over een ziekte te vertellen, zonder ze belachelijk te maken. Dat op zich is al een kunst, want zulke onderwerpen zijn gefundenes Fressen om plat te brengen. Ik weet niet wat het is, maar ziektes marcheren tegenwoordig goed. Ze zijn het gat in de markt. Iedereen heeft wel een kwaal of kent iemand met een ziekte. Wat het derde luik gaat worden, dat weten we nog niet. Hij moet dat stuk nog schrijven, maar één ding is zeker: daarna is het toch gedaan met de ziektes (lach).”

Kom kom, niet zo bescheiden. Sinds enkele jaren maak jij zelf ook solovoorstellingen (Schone Woorden en Eindelijk! Hamlet, red.) waarbij het publiek in een deuk ligt van het lachen. Zie jij jezelf dan niet als een komiek?

Het onderwerp ‘depressie’ is verre van luchtig te noemen. Bestaat het gevaar niet dat dit een donker en zwaarwichtig toneelstuk wordt? Warre: “Er is niets op tegen om over een ernstig onderwerp een ernstig stuk te maken. Ik hoor vaak

dat op televisie alles plezant moet zijn. In De Diepte van het Dal gaan we de lach er niet te pas en te onpas bijvoegen. Trouwens, ik sta samen met Joke Emmers, Ward Kerremans, Dimitri Leue en Verona Verbakel op het podium en wij zijn allemaal opgewekte mensen (lach). Wij gaan er samen over waken dat de mensen zich zullen amuseren. Het wordt ongetwijfeld een ontroerend en pakkend stuk. Bovendien is er muziek. Die wordt live gespeeld tijdens de voorstelling en werd er speciaal voor gecomponeerd. Ook dat zorgt mee voor de luchtige noot.”

Tot slot, in Leuven beleven jullie de première met De Diepte van het Dal. Vanwaar deze eer? Warre: “De programmatoren van 30CC waren er als de kippen bij om ons te boeken, dus zeker en vast een pluim voor hen (lach). Het is spannend om in Leuven van start te gaan. Met Braakland/ZheBilding heb ik al enkele producties achter de rug en het Opek-gebouw vind ik een toffe plek om te komen. Weet je, ik sta te popelen om aan de slag te gaan. Momenteel hebben we alleen nog maar onze tekst op papier en dat zijn dode letters. Wanneer we volgende week met de repetities starten, dan blazen we er leven in (dit interview werd begin augustus afgenomen en toen waren de repetities nog niet begonnen, red.). Je vergroeit met een productie en er ontstaat iets. Ik ben zeer benieuwd of we er deze keer in zullen slagen, want het kan nog alle kanten uit. Laat Leuven dus maar komen, ik stroop er alvast mijn mouwen voor op.” Break-a-leg met de repetities en afspraak in 30CC/Minnepoort. 

(Bart Persoons)

PRAKTISCH

vr 27 + za 28/9, 20.00 uur, De Diepte van het Dal, in 30CC/Minnepoort, Dirk Boutslaan 62, Leuven info & tickets: www.30CC.be – 016 300 900

Voor wie Warre nog op een andere manier aan de slag wil ‘horen’: hij is de vertelstem in de film Het Verloren Vriendje die ook in september in première gaat bij Cinema ZED. Je leest er meer over op pagina 9 van deze UiT in Leuven.

www. uitinleuven.be • 3


seizoensopener

30CC TRAPT HET SEIZOEN AL ZINGEND AF MET CANTA LUNA

regisseur Vital Schraenen in. Schraenen is een ervaren rot in de theaterwereld en van alle markten thuis: auteur, regisseur, licht- en decorontwerper, vertaler en bewerker. Canta Luna is voor hem dubbel genieten omwille van zijn voorliefde voor het koorrepertoire en het meer dan avontuurlijke parcours dat er aan voorafgaat. Ook de Brusselse componist en muzikant Olivier Thomas levert een bijdrage met muziekcomposities waarin klanknabootsingen een bijzondere rol spelen.

Tijdens Canta Luna hoor je meer dan 200 stemmen in een unieke samenzang. Niet minder dan negen Leuvense koren laten de lokroep van hun muziek weerklinken. Het succesvolle Kinderkoor De Orgelpijpjes, Buurtkoor Parcoeur, Solidariteitskoor Caminhando bekend om hun liederen rond verbondenheid, Sin Serio dat schitterde tijdens Amateurama 2013, het gemengd volwassenenkoor Meerdaal Vocaal, Kamerkoor Florilegium, Barbie Shop en het heerlijk amusante koor Ma non Troppo met een voorliefde voor liefdesliederen uit alle windstreken zijn van de partij. Zij worden vervoegd door VoiXlà, een unieke groep gedreven zangersmuzikanten met een eigenzinnig en gedurfd repertoire. Tel daar dan nog drie uitzonderlijke solisten, waaronder de heldere stem van stadssopraan Noémie Schellens, en enkele professionele instrumentalisten van de unieke fanfare Remork (huisband van het Brusselse

PROVINCIEDOMEIN beeld Uncompressed

30CC, het cultuurcentrum van Leuven, start ook dit jaar het nieuwe seizoen feestelijk op een aparte locatie. Canta Luna, met stadssopraan Noémie Schellens en een pak Leuvense koren, belooft een stemmig evenement te worden in het immer mooie provinciedomein van Kessel-Lo.

muziektheater collectief MET-X) bij en je weet dat dit een unieke avond wordt.

STADSSOPRAAN NOÉMIE SCHELLENS

30CC werkt intens samen met stadssopraan Noémie Schellens rond Canta Luna. Om het bonte geheel in goede, artistieke banen te leiden, schakelden ze ook

Noémie Schellens is absoluut opgetogen met de keuze voor het amfitheater in het provinciedomein: “We toveren een mooi plekje natuur om tot een bijzonder sfeervolle, meerstemmige en harmonieuze plek. Het wordt een bijzondere belevenis en een van de orgelpunten van mijn stadssopraanschap. Mijn liefde voor koorrepertoire, prachtige decors en muzikaal avontuur komen immers heerlijk samen in Canta Luna. Ik vind het ook fantastisch om in dit avontuur met de vele uitstekende koren die Leuven rijk is te kunnen samenwerken.” (KA)

PRAKTISCH

za 21/9, vanaf 20.00 uur, Canta Luna, in het Amfitheater van het Provinciedomein Kessel-Lo info & tickets: 016 300 900 - www.30CC

film

TERUG NAAR CINEMA ZED!

vriendschap vindt. Deze film van de maker van Take Shelter viel in het kritische Cannes erg in de smaak.

Cate Blanchett speelt de rol van haar leven in Blue Jasmine

Cinema ZED opent de deuren voor een nieuw eigenzinnig filmseizoen met een maand barstensvol recente releases. Een inhaalbeweging voor al het lekkers dat je de voorbije twee maanden hebt moeten missen. Met Blue Jasmine is Woody Allen weer helemaal terug: een slimme film die zowel aangrijpend als

4 • www. uitinleuven.be

REALISME EN MAGIE

Maar uiteraard is er ook voor minder bekende koppen en minder evidente genres plaats op het ZED-scherm. Kapringen is een spannende thriller van de makers van de populaire tv-reeks Borgen over de beklemmende realiteit van hedendaagse piratengijzelingen voor de Somalische kust. In de Franse magische, surrealistische film L’Ecume des Jours volgen we de ‘fabuleuze’ Audrey Tautou die leeft van de liefde tot ze geveld wordt door een mysterieuze ziekte: er groeit een waterlelie in haar longen. Daarnaast is het uitkijken naar het sensuele Jeune & Jolie dat op Cannes voor heel wat controverse zorgde en het veelgevraagde Hannah Arendt, een uniek portret van een invloedrijke filosofe.

DOCUMENTAIRES

grappig is, met een geweldige actrice in de hoofdrol. Steractrice Cate Blanchett speelt de rol van haar leven als de wanhopige Jasmine die haar highsociety leventje in elkaar ziet storten, maar ondanks alles de schijn wil ophouden. Ze wordt nu al getipt voor een Oscar voor beste actrice. Nog een ster in een steengoede film: Matthew McConaughey speelt in Mud een mysterieuze en charismatische outcast die zich in het zuidelijke Mississippi verborgen houdt voor de politie en in twee tienerjongens onverwachte bondgenoten én

ZED gaat ook verder in een andere traditie, namelijk die van ijzersterke documentaires. Vergeet Me Niet is een openhartig en liefdevol portret van een filmmaker over zijn dementerende moeder. Een prachtig document dat, met de nodige humor, het echte leven toont, en de eindigheid ervan. De documentaire The Sound of Belgium is een vrolijke, alternatieve kroniek van de Belgische muziekgeschiedenis over de opkomst en gloriedagen van de Belgische elektronische muziek scene. Een soundtrack vol pompende beats maakt dat je dansend de zaal verlaat. In het kader van STUK START, de openingsvierdaagse van STUK heeft ZED een special rond Ryan Gosling in petto. (AD)

PRAKTISCH

Alle info op: www.cinemazed.be


muziek

muziek

COCOROSIE

16 jaar

ORANGE FACTORY

De mooie zusjes Sierra en Bianca van CocoRosie zakken in het najaar af naar Leuven met hun nieuwste plaat Tales of GrassWidow. Het Amerikaanse CocoRosie was tien jaar geleden een pionier in het freakfolk genre. Freakfolk is een folkgenre dat gekenmerkt wordt door het gebruik van akoestische instrumenten en elementen uit de avantgarde, barok en psychedelische folk. Er worden vaak onconventionele geluiden, thema's en verschillende zangstijlen gebruikt. Vorig jaar nog kwamen hun feeërieke composities mooi tot hun recht in de tuin van museum M tijdens M-idzomer 2012. In september zijn ze terug in Leuven met hun nieuw album Tales of a GrassWidow (2013). Ze kozen niemand minder dan Valgeir Sigurdsson om ook deze plaat te producen. (Dat deed hij al eens in 2007). “Dat resulteert nu in een plaat die rijk is aan contrasten en paradoxen, een organische aanpak koppelt aan een elektronisch en grillig futurisme en dat laat samengaan met een fikse dosis duisternis.” (Cobra) Eind mei gaven ze een prachtig concert in het Koninklijk Circus. Focus Knack noemde de zusjes achteraf zelfs ‘de heilige tweevuldigheid’ en omschreef het concert als: “een bijzondere avond in

foto CocoRosie

het gezelschap van twee mysterieuze freakfolknimfen.” Naar Het Depot neemt deze heilige tweevuldigheid ook hun gekke kostuums en beatboxer Tez mee om de verwondering compleet te maken! (MC)

PRAKTISCH

wo 18/9, 20.00 uur, CocoRosie, in Het Depot, Martelarenplein 12, Leuven info & tickets: www.hetdepot.be

evenement

LEUVEN KERMIS

Leuven Kermis

In Leuven is september de leukste tijd van het jaar want dan strijkt de kermis neer in de binnenstad. Op de eerste maandag is het extra feest, want dan vindt de Leuvense jaarmarkt plaats, met tal van activiteiten en optredens van onder meer Danny Fabry en Peter Koelewijn. De kermiswagens strijken neer op hun vertrouwde stek op het Ladeuzeplein, het Hooverplein en de Oude Markt. Helemaal nieuw dit jaar is de Mini Jones, een klim- en klauterinstallatie voor kleine waaghalzen en de Flipper Extasy, die het evenwichtsorgaan van grotere waaghalzen test op 11 meter hoogte. Na drie jaar terug van weggeweest: het reuzenrad! En verder mag je rekenen op de oude vertrouwde molens en kraampjes. Wie van spektakel houdt, zakt best af naar de binnenstad voor het vuurwerk op 6 september, wie aan zijn portefeuille denkt, onthoudt dat je op woensdag 18 september aan halve prijs geniet.

LEUVENSE JAARMARKT

Een hoogtepunt voor het Leuvense marktgebeuren is ontegensprekelijk de jaarmarkt ter gelegenheid van Leuven Kermis. Traditioneel wordt op de eerste maandag van Leuven Kermis – dat is dit jaar op 2 september - samen met de jaarlijkse veeprijskamp, de dierenmarkt en de braderie in het centrum van de stad, een grote jaarmarkt ingericht. Vanaf

‘s morgens stromen duizenden mensen de stad binnen om te genieten van de tentoongestelde waren, de animatie en de gezellige drukte in het commerciële hart van Leuven. Op de dierenmarkt in de Heilige Geeststraat leren de Leuvense stadskinderen het platteland kennen door kennis te maken met koeien, paarden, varkens en schapen. Pret is verzekerd op de gigantische stroberg die omgebouwd werd tot glijbaan. Verder zijn er ook workshops waar kinderen kunnen knutselen met hooi of dierenmaskers leren maken. De jaarlijkse veeprijskamp vindt plaats op het SintJacobsplein. Vanaf dit jaar is de inkom gratis. Wie het plein afwandelt naar de Kapucijnenvoer ontdekt daar tal van doestanden voor kinderen. Op het Martelarenplein start vanaf 8.00 uur ’s ochtends een grote antiek- en brokantemarkt. De braderie vind je in alle straten van het centrum. Wie op zoek gaat naar streekproducten, passeert best langs de Grote Markt.

OPTREDENS

Geen feest zonder muziek. De Grote Markt vormt het decor voor fijne optredens van Red Rozettes, Lisa del Bo, Danny Fabry en Peter Koelewijn. (HM/AM)

PRAKTISCH

t/m 22/9, Leuven Kermis, op het Ladeuzeplein, Hooverplein en de Oude Markt, met op 6/9 vuurwerk en 18/9 familiedag, ma 2/9, 8.00-18.00 uur, 64ste Jaarmarkt, in het centrum van de stad

beeld Malleus

Orange Factory, een concertorganisator uit Leuven, bestaat 16 jaar en dat wordt gevierd met een stonerrock feest in Het Depot met onder meer Colour Haze en Ufomammut, twee vooraanstaande bands uit de Europese psychedelische rock en doom scene.

Muzikaal mag je je verwachten aan een stevig psychedelisch rockfestijn, het Duitse Colour Haze maakt een potente hedendaagse versie van jaren 70 rock. Ufomammut brengt pikzwarte doom metal waarin trage stukken afgewisseld worden met hypnotiserende psychedelica. Verder staat er ook flink wat opkomend talent op de affiche. Het Nederlandse Monomyth is een space rock band met muzikanten uit 35007 en Incense. The Telstar Sound Drone uit Denemarken telt leden van Baby Woodrose in de rangen en brengt in feedback ondergedompelde psych rock. Opener van de avond is de heftige rock van Zolle. In de foyer van Het Depot stellen Malleus, ontwerpers van vele Orange Factory concertposters, een selectie originele zeefdrukken tentoon.

STONERROCK

In het voorjaar van 2000 organiseerde Orange Factory voor het eerst zogenaamde stoner sessies in Jeugdhuis Sojo. Bij de eerste bands die uitgenodigd werden om op te treden tijdens één van deze avonden, waren Colour Haze en Ufomammut. Sindsdien hebben beiden er meermaals concerten gegeven en bouwden ze elk voor zich een steeds groter publiek op, inmiddels zijn beide bands Sojo ontgroeid en dus gedroomde afsluiters voor een Orange Factory verjaardagsfeest in samenwerking met Het Depot. (SV)

PRAKTISCH

za 28/9, 17.30 uur, 16 Jaar Orange Factory, in Het Depot, Martelarenplein 12, Leuven info & tickets: 016 22 06 03 www.hetdepot.be - www.orangefactory.be

www. uitinleuven.be • 5


expo

DE MENS EN ZIJN PORTRET

een expo van Kunstkring ’t Vensterke Vanaf eind september en een flink stuk in oktober stellen tien kunstenaars, allen lid van de Groot-Leuvense Kunstkring ’t Vensterke samen tentoon in de wandelgangen van het Leuvense stadhuis. De rode draad doorheen hun expo is: De mens en zijn portret.

’t Vensterke is een kunstkring waarin men 2x per week – op dinsdag en donderdag van 20.00 tot 22.00 uur – samenkomt voor modeltekenen. De meeste leden zijn academisch gevormd en willen verder oefenen om het (model)tekenen te onderhouden en te bestendigen. Van alle leden wordt verwacht dat ze een minimumervaring aan modeltekenen hebben. Er is geen begeleiding of leerkracht meer voorzien. Wil je aansluiten? Dan neem je best contact op met Hilde Maes via hildemaes@yahoo.com. (HM)

Elke kunstenaar geeft zijn specifieke benadering weer van dit thema via een selecte keuze aan tekeningen, litho’s, schilderijen, beelden. De wisselwerking tussen de individualistische expressie eigen aan elke kunstenaar en de globale benadering van de groep is uitzonderlijk te noemen. Het resultaat hiervan is een bezoek meer dan waard!

PRAKTISCH

za 28/9 t/m wo 23/10, 14.00-18.00 uur, De mens en zijn portret/ Kunstkring ’t Vensterke, Stadhuis, Grote Markt, Leuven gesloten op maandag en dinsdag

expo

FOTO EXPO TWENS GRATIS

ASTRONAUT VAN ORANJE

Andy Fierens & Michaël Brijs

Ergens in de nabije toekomst, in een verre uithoek van ons heelal suist het vrachtschip Rex door de kille leegte. Kapitein Borms is ontstemd: de groep patiënten die vlak voor vertrek op Vaticaans bevel is ingescheept, zorgt voor onrust onder zijn manschappen. Wie zijn ze, wat mankeert hun, en waarom verspreiden ze zo’n godvergeten gore stank? De boekentip van deze maand is een debuutroman en een hilarisch ruimte-epos dat in september verschijnt. Astronaut van Oranje, geschreven door Andy Fierens en Michaël Brijs is een mengeling van science fiction, satire en een grote dosis absurditeit. Astronaut van Oranje is geselecteerd voor het Slow Book Festival op 13 november bij 30CC (meer info op www.30CC.be).  (DT)

PRAKTISCH

Astronaut van Oranje van Andy Fierens en Michaël Brijs wordt uitgegeven door De Bezige Bij en is vanaf eind september te vinden in de boekhandel. UiT in Leuven mag twee mensen blij maken met een exemplaar en deelname aan het Slow Book festival van 30CC. Laat danny.theuwis@leuven.be weten wie jouw favoriete ruimtevaarder is en waarom en misschien val jij wel in de prijzen.

WIN

de wereld door de ogen van een twintiger

Twens is de allereerste fototentoonstelling van het gloednieuwe Leuvense fotografenplatform Unexposed. Zij presenteren werk van 15 beloftevolle jonge Belgische fotografen.

beeld Unexposed

boekentip 30CC

GRATIS

Unexposed deed een oproep naar jonge fotografen, allen twintigers – twens – om werk in te sturen. Deskundige juryleden Lore Boon (M), Prof. Dr. Johan Swinnen (beeldcultuur VUB) en journalist Rik Vanpuymbroek (De Morgen) maakten een boeiende selectie uit het werk van deze beloftevolle Belgische fotografen. De bezoeker mag zich verwachten aan een gevarieerde en gedurfde staalkaart van hoe hedendaagse jonge fotografen de wereld in beelden vatten. Twens is daarmee meteen de voorbode van een jaarlijkse fotografietentoonstelling in september in Leuven. Voor 2014 staat er alvast een nieuw en uitgebreid fotocircuit met werk van internationaal gerenommeerde fotografen op het programma.

FOTOGRAFIEPLATFORM

Unexposed is een initiatief van 14 enthousiaste Leuvense beroepsfotografen die onbelichte aspecten van de hedendaagse fotografie in de kijker willen zetten. Eind juni ondertekenden ze daartoe een samenwerkingsovereenkomst met stad Leuven. Een eerste gemeenschappelijk initiatief is Twens, een foto-expo in 30CC/Romaanse Poort, van 12 tot en met 28 september. (LG)

PRAKTISCH

12/9 t/m 28/9, Twens, in 30CC/Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, Leuven open: ma-vr: 9.00-16.30 uur + za-zo: 10.00-18.00 uur

met werk van Roxanne Bauwens, Jef Claes, Alina Cristea, Nicolas Decat, Gert Goovaerts, Adriaan Hauwaert, Joris Hermans, Cathérine Lemblé, Jasper Léonard, Frieder-Jan Moerman, Bram Reekmans, Nathalie Samain, Bastiaan Van Aarle, Lisa Van Damme en Lisa Van Der Stock. info: www.unexposed.be


evenement

JARIGE OPEN MONUMENTENDAG ZET TOPLOCATIES IN DE KIJKER

Alle registers open voor jubileumeditie foto bodyandparts

foto tinainthecity

foto tinainthecity

Open Monumentendag mag dit jaar 25 kaarsjes uitblazen. Ook Leuven maakt zich op voor een feestelijke editie. Op zondag 8 september zetten weer heel wat exclusieve locaties de deuren open, van een villa uit het interbellum tot het Hollands College. Blikvanger is het monumentale gerechtsgebouw, dat verrast met lezingen, rondleidingen en … theater. De Kemel: met die spotnaam bedachten de Leuvenaars hun gerechtsgebouw toen het in 1930 in gebruik werd genomen. De bouw ervan had jaren aangesleept. De kostprijs van het complex was oorspronkelijk geraamd op 7 miljoen frank – omgerekend een slordige 1,73 miljoen euro – maar zou uiteindelijk het dubbele bedragen. Kemel of niet, het Leuvense justitiepaleis is ook vandaag nog een indrukwekkend monument. Gidsen loodsen je op Open Monumentendag langs het beeldhouwwerk in de eclectische gevel en de muurschilderingen in het interieur. Je kunt ook kennismaken met de ‘bewoners’ van het gerechtsgebouw. Of wat dacht je van een bezoekje aan het cellencomplex? Politierechter Kathleen Stinckens (bekend van het VIER-programma ‘De Rechtbank’) gunt de bezoekers een blik achter de schermen van de politierechtbank. Harry Van Oers, voormalig

inspecteur-generaal van het Belgische gevangeniswezen, vertelt over de dag die zijn leven veranderde. Professor Wouter Van den Bogaert heeft het over forensische geneeskunde en in de rechtbank van koophandel kun je gaan kijken naar een heus theaterstuk.

VAN GAI SOLEIL NAAR MEISJESKOSTSCHOOL

Het gerechtsgebouw is lang niet de enige exclusieve locatie op de affiche. Zo kun je tijdens De Grote Interbellumwandeling uitzonderlijk een bezoek brengen aan een modernistische villa langs de Tiensesteenweg. Gai Soleil, Coin Fleuri, Pergola: de namen alleen al doen je toch watertanden? Een andere plek met geschiedenis is het voormalige Hollands College aan het Pater Damiaanplein. Vanaf 1617 verbleven Nederlandse aspirant-priesters in de statige gebouwen. Later boden ze onderdak aan het meisjesinternaat van zuster Paridaens. En sinds kort heeft het oude college (met zijn prachtige kapel) een nieuwe bestemming als uitvalsbasis van de denktank KU Leuven Metaforum. Let op: voor de rondleiding in het Hollands College is vooraf inschrijven noodzakelijk. Ook het aantal deelnemers aan De Grote Interbellumwandeling is beperkt. Reservaties: omd@leuven of 016 27 22 71.

BROUWKETELS EN STOOMMACHINES

Misschien wel een van de meest fotogenieke locaties in Leuven is de voormalige brouwerij Artois aan de Sluisstraat. In het gebouw De Hoorn werd in 1926 de

FIETSEN VAN KLOOSTER NAAR KASTEEL Liever de fiets? Kies dan voor de fietstocht Van klooster naar kasteel. Die voert je langs monumentale pareltjes in Heverlee. Starten doe je aan de Boodschapkapel van het Heilig Hartinstituut of aan het Arenbergkasteel – twee locaties die je zeker moet bezoeken op Open Monumentendag. Je rijdt onder meer langs het kasteelpark en de eeuwenoude romaanse Sint-Lambertuskapel. O ja: vergeet niet je eigen fiets mee te brengen!

eerste Stella gebrouwen. De brouwzaal, met de typische koperen bierketels, is een architecturaal hoogstandje. Tijdens een vrij bezoek of een rondleiding ontdek je hoe de oude brouwerij aan een nieuw leven begint als bedrijvencentrum. En waarom niet de hele buurt ontdekken tijdens Vaartkomopzondag, dat dit jaar op dezelfde datum als Open Monumentendag valt? Je leest er meer over op pagina 12 van dit nummer. Aan de andere kant van de stad, op het oude kasteeldomein van de hertogen van Arenberg, vind je het Thermotechnisch Instituut uit 1931. Professor Van den Bulck, de grote bezieler van het instituut, laat bezoekers maar wat graag kennismaken met de collectie stoommachines. Het opvallende gebouw werd recentelijk gerenoveerd.

BEST OF

Deze jubileumeditie van Open Monumentendag is ook een best of: heel wat toppers van de voorbije 24 jaar staan opnieuw op het programma in Leuven. De rondleidingen in het historische stadhuis en de Abdij van Park kunnen ongetwijfeld ook nu weer op grote belangstelling rekenen. Nog zo’n klassieker is de Universiteitsbibliotheek aan het Mgr Ladeuzeplein, met zijn sierlijke klokkentoren. Vanaf 13.00 uur kan je samen met een gids de toren beklimmen: het bezoek aan de beiaard is de fysieke inspanning meer dan waard! (Glenn Geeraerts)

MET EEN GIDS OP PAD Wil je het Leuvense erfgoed verkennen tijdens een wandeltocht? Laat een gids je dan op sleeptouw nemen. Aan de balie van Toerisme Leuven (Naamsestraat 3) start een wandeltocht langs de oude universiteitscolleges. Ook de Vaartkom is het decor van een gegidste wandeling. Vertrekkend aan het monument voor de Kanaalgravers ontdek je een buurt in beweging. Historische gevels in het stadscentrum vormen dan weer het thema van de rondleidingen die aan de pui van het stadhuis beginnen.

PRAKTISCH

foto tinainthecity

zo 8/9, Open Monumentendag, in Leuven info: www.leuven.be/omd of gratis programmabrochure bij Toerisme Leuven, Naamsestraat 3, Leuven


muziek

DON’T KILL MY VIBE

Don’t kill my vibe, een rap, slam en performance bootcamp voor jongeren tussen 12 en 20 jaar, presenteert het resultaat van een intensieve workshopreeks. Deze zomer maakten jonge deelnemers in OPEK eigen teksten die ze nu met veel overtuiging brengen tijdens Vaartkomopzondag op 8 september.

Don’t kill my vibe is een project van Artforum. Artforum is een kunstenorganisatie voor jonge kunstenaars. Artforum organiseert in heel Vlaanderen workshops, cursussen en artistieke projecten. Ze laten kinderen en jongeren kunst ontdekken, maar vooral ook zelf creëren. Urban Woorden is een jong socio-cultureel project,

OPROEP! MUZIKANTEN GEZOCHT VOOR ZAPPA EXTENDED!

Artforum zoekt jonge muzikanten en zangers voor een nieuw project. Jongeren van 12 tot 20 jaar die graag optreden en voor wie een podium een tweede thuis is, moeten zeker deelnemen aan Zappa Extended in OPEK dit najaar. Zappa Extended is een intensieve weekcursus waarbij er wordt gewerkt met muziek, zang of beiden onder leiding van de Nederlandse topmuzikante Corrie van Binsberge. De cursus begint op 14 oktober met een informatie- en productievergadering, het echte werk vindt plaats in de herfstvakantie. Vanaf november toert Zappa Extended doorheen heel Vlaanderen en zelfs in Frankrijk! Inschrijven kan vanaf NU door een mailtje te sturen naar info@ artforumvzw.be.

Afgelopen zomer sloegen Artforum en Urban Woorden de handen in elkaar voor het ambitieuze Don’t kill my vibe project. Tijdens dit project en de intensieve workshopreeks kregen jongeren begeleiding bij het schrijven van teksten en leerden ze hoe ze hun performance op het podium konden verbeteren. Het resultaat van deze rap, slam en performance bootcamp, waar er veel gezweet, gezwoegd en geschreven (en geschrapt!) is, wordt getoond op Vaartkomopzondag. De jongeren brengen hier hun eigen teksten met veel show en overtuiging.

ARTFORUM EN URBAN WOORDEN

muziek

opgericht door mensen met een passie voor poëzie (slap), rap en performance.

PRAKTISCH

za 8/9, Don’t kill my vibe op Vaartkomopzondag OPEK, Vaartkom, Leuven info: www.leuven.be/vaartkomopzondag

muziek

HALLUCINATIONS

visueel jazzconcert foto Yves Peeters Group

Yves Peeters Group en visueel kunstenaar Joop Pareyn creëren samen Hallucinations, een voorstelling waarbij het visuele aspect de muziek extra kleur geeft. Voor 30CC meteen goed als aftrap van het nieuwe muziekseizoen. Dit voorjaar verscheen All you see, de tweede cd van Yves Peeters Group en waardige opvolger van Sound Tracks uit 2010. De muziek is speciaal gecomponeerd voor Hallucinations, een voorstelling

jazzy americana. In All you see sluipt een kleurrijke mengeling met invloeden uit de americana én de Afrikaanse muziek binnen. Jazz blijft een basisingrediënt. Dat Afrika duidelijk vertegenwoordigd is in de nieuwe songs, blijkt meteen uit de titels. Matonge, geschreven door saxofonist Nicolas Kummert, onlangs nog te zien aan de zijde van Viktor Lazlo, is een ode aan de kleurrijke Brusselse wijk. Bamako verwijst dan weer naar een doortocht van Yves Peeters in Mali. In het openingsnummer Look, it’s alive, van de hand van bassist Nicolas Thys, hoor je dan weer Zuid-Afrikaanse invloeden vermengd met de unieke New Orleans sound. Genoeg voor Theater Marni om het te omschrijven als : "Mysterieuze muziek, een beetje country, een beetje bluesy, die op schitterende wijze doet denken aan de woeste landschappen van verlaten contreien, in Texas, de Sahel of elders." Aanschouw het op 28 september in 30CC/Schouwburg. (DT)

PRAKTISCH

waarbij kunstenaar Joop Pareyn voor een belangrijke visuele toevoeging zorgt. Jazzconcerten zijn immers niet altijd even spannend om naar te kijken en daar wilde Yves Peeters verandering in brengen. Door middel van videoprojecties en aangepaste belichting raak je helemaal in de juiste sfeer en komt de ‘verhalende’ en ‘beeldrijke’ muziek, geïnspireerd door Afrika, volledig tot zijn recht.

AFRIKA

Met het debuut Sound Tracks bewandelt Yves Peeters Group nog volop het pad van de sfeervolle,

za 28/9, 20.00 uur, Hallucinations/Yves Peeters Group en Joop Pareyn, in 30CC/Schouwburg, Bondgenotenlaan 21, Leuven info & tickets: www.30CC.be – 016 300 900

30CC geeft 3x2 tickets weg voor dit concert. Wees er snel bij en mail naar danny.theuwis@leuven.be met het antwoord op de vraag: “Met welke groep speelde Yves Peeters mee tijdens de voorbije Leuven Jazz editie?”

WIN


eg .be

kinderen

li UiTmetV

HET VERLOREN VRIENDJE EN ANDERE VERHAALTJES

UGO’S UNIVERSUM familiespel

De eerste kinderfilm van het nieuwe seizoen in Cinema ZED is meteen Nog tot begin oktober kun je een première! Het Verloren aan de hand van een bijzonder Vriendje is een hartverwarmend vormgegeven familiespel verhaal over de merkwaardige op ontdekking gaan in M. vriendschap tussen een jongen en een pinguïn. De Aan de balie beeld Ugo Rondinone van het museum vertelstem is van Warre ontleen je een Borgmans. vogelkooitje. Daarin zitten spannende Op een dag vindt een kleine vragen en een hele jongen een pinguïn op zijn resem opdrachten die je stoep. De jongen weet niet door de tentoonstelling van goed wat aan te vangen hedendaags kunstenaar Ugo met het verdwaalde Rondinone leiden. Je ontdekt diertje. Omdat zijn levensgrote wassen beelden niemand hem lijkt van mannen en vrouwen, een reeks te missen besluit met de hand geboetseerde vogeltjes, hij de pinguïn enkele ongewone klokken in glasraam dan maar en een grote verrassende installatie met zijn vol zonnetjes. Als je de hele tocht tot een goed einde brengt, maakt je tot slot je eigen installatie. (AA)

PRAKTISCH

DE BOMMA’S

eerste 30CC-familievoorstelling van dit seizoen foto Feikes Huis

gelfeest vind je Vleu leu et h ks pe Op e

tot 6/10, Ugo’s Universum, in M, Vanderkelenstraat 28, Leuven van 4 tot 99 jaar info & reservatie (verplicht): bezoekm@leuven.be - 016 27 29 29 www.mleuven.be

d oe lg

en prijsje en e teg

De Bomma’s van Feikes Huis is losjes gebaseerd op het boek Twee oude vrouwtjes van Toon Tellegen. Het gaat over een bomma en een bomma en een fluitketel en een dressoir en een thermoskan en een vuurtje en een hoge klok en een stofzuiger en de krant.

En ook over een dansje en ajuinen en een breipriem en Dreft en veel koffie en veel slagroom. In De Bomma’s maak je twee oude vrouwtjes mee die zielsveel van elkaar houden, elkaar ook haten, maar ondanks alles samenleven. Makers en spelers Nikè Moens en Vick Verachtert zetten een indringende voorstelling neer in een levensecht interieur, volgepakt met spullen. Met zorgvuldig gekozen voorwerpen, meubels en handelingen schetsen zij de bewoners en hun leven. Elke bomma heeft haar eigen taak, alles is perfect in balans. Tot op een dag alles radicaal verandert ... De twee jonge, Vlaamse makers zijn verantwoordelijk voor concept, vormgeving én spel. Beiden studeerden Scenografie aan de Koninklijke Academie Voor Schone Kunsten te Antwerpen. (MV)

PRAKTISCH

zo 29/9, 15.00 uur, De Bomma’s | Feikes Huis, in 30CC/Wagehuys, Brusselsestraat 63, Leuven vanaf 9 jaar info & tickets: 016 300 900 - www.30CC.be

roeiboot terug te brengen naar de Zuidpool. De reis belooft een beproeving te worden … De kortfilm Het Verloren Vriendje is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Oliver Jeffers en was op festivals over de hele wereld te zien als Lost and Found. De film won meer dan 60 prijzen en werd in 2010 ook vertoond op het Kortfilmfestival. Voor de bioscooprelease werd de film door Warre Borgmans ingesproken. In de compilatie Het Verloren Vriendje en andere verhaaltjes wordt Lost and Found voorafgegaan door 4 andere woordeloze kortfilms over vriendschap. (AD)

PRAKTISCH

wo 11, wo 18, zo 22, zo 29/9, 15.00 uur, Het Verloren Vriendje en andere verhaaltjes, in Cinema ZED, Naamsestraat 96, Leuven vanaf 4 jaar info & tickets: www.cinemazed.be

VLEUGELFEEST met tweedehands speelgoedmarkt

Op het Vleugelfeest van zaterdag 31 augustus 2013 organiseert jeugdcentrum Vleugel F een tweedehands speelgoedmarkt. Hier kunnen kinderen (6-15 jaar) van jeugdcentrum Vleugel F spulletjes verkopen die ze niet meer gebruiken (o.a. speelgoed). Op zaterdag 31 augustus 2013 zijn er op het binnenplein van de Romaanse Poort in de Brusselsestraat zeker koopjes te doen, op de speelgoedmarkt. Tijdens het Vleugelfeest valt er echter nog veel meer te beleven. Je kan je laten schminken, er zijn springkastelen en er is animatie. Ook de inschrijvingen voor het najaarsprogramma van jeugdcentrum Vleugel F starten dan. Het programma vind je nu al online op www.vleugelf.be. In september starten de kleuters meteen met een speel- en knutselatelier. Wie van muziek en verkleden houdt, is welkom in het atelier dolle draaitrommels en apenmaskers. De kinderen knutselen handige en leuke potjes, zoals een pennenhouder en een melktanddoosje. (TVW)

PRAKTISCH

za 31/8, Vleugelfeest, in JC Vleugel F, Brusselsestraat 61, Leuven za 28/9, start zaterdagateliers, in JC Vleugel F, Brusselsestraat 61, Leuven info: www.vleugelf.be - 016 27 27 50


klassiek

NOVECENTO SPAANS GETINT

Novecento gaat de Spaanse en LatijnsAmerikaanse toer op in drie van de zeven concerten. Grijp je kans om drie meesterlijke strijkkwartetten van de 20ste eeuw te beleven met het Arditti Quartet of ga luisteren hoe de piano meer en meer een slagwerkinstrument werd op het einde van de 20ste eeuw. Het festival haalt een flamencozangeres naar Leuven voor El Amor

Brujo van Manuel de Falla, een verhaal vol passie en trots en een vleugje magie. Bij de cultfilm Un chien andalou (Salvador Dali/Luis Buñuel) wordt de filmscore Las siete vidas de un gato van de Argentijn Matalon live uitgevoerd. HERMESensemble, het Antwerps collectief, staat voor deze gelegenheid onder leiding van de Nederlandse dirigent Ed Spanjaard.

LATIJNS-AMERIKAANSE TOETS

Het solorecital met de Spaanse gitarist Pablo Sainz Villegas wordt ongetwijfeld een topper. Villegas speelt werken uit het 20ste-eeuwse repertoire van onder andere Heitor VillaLobos. Maar muziek heeft de Zuid-Amerikaanse harten nog op andere wijze beroerd: de componist Frederic Rzewski baseerde op het strijdlied ¡El pueblo unido jamás será vencido! een reeks variaties voor piano. Pianist Daan Vandewalle voert dit werk keer op keer uit met volle overgave (i.s.m. de Leuvense koren Dauwgard, Kontrarie en Caminhando).

KAMERMUZIEK PUR SANG

Het Franse Wanderer Trio is al lang in de ban van het pianotrio, een bezetting in kamermuziek voor viool, cello en piano. Deze musici spelen een programma met muziek van Maurice Ravel, Frank Martin en Gabriel Fauré. Het Arditti Quartet ontwart de verstrengelingen van de verdoken liefdesverklaringen in de kwartetten van Alban Berg en Leoš Janácek. In het eerste strijkkwartet van György Ligeti is het genie al te horen: een stuklopend mechaniekje hier, een betoverend klankvlak daar …

SPRONG NAAR DE 21STE EEUW

Novecento neemt je mee tot op het einde van de 20ste eeuw: lyrische passages wisselen af met expressieve en demonische toccata's, primitieve oerkracht weerklinkt hyper-energetisch en luid, de grens tussen piano en slagwerk vervaagt … Helmut Lachenmann wekt klanken op alle (on)mogelijke manieren tot leven. Gérard Grisey gooit je in een draaikolk met wervelende noten en snedige herhalingen. Karlheinz Stockhausen combineert piano en percussie met tape in een delicate dialoog en schrijft er (muziek)geschiedenis mee. (MS)

PRAKTISCH

23/9 t/m 29/10, Novecento, in Leuven info: www.festivalvlaamsbrabant.be tickets: 30CC/Ticketbalie - 016 300 900

Trio Wanderer, foto Marco Borggreve

interview

VIJF VRAGEN AAN

MICHIEL VANDEVELDE

foto Clara Hermans

Wat kan het concept ‘liefde’ vandaag nog betekenen? Die vraag staat centraal in Love Songs (Veldeke), de nieuwste voorstelling van fABULEUS. Samen met negen jongeren gaat choreograaf Michiel Vandevelde op zoek naar antwoorden. En ook Hendrik van Veldeke komt om het hoekje kijken.

Wie is Michiel Vandevelde? Michiel Vandevelde: “Ik ben in de eerste plaats theatermaker. Mijn stukken kun je situeren op het kruispunt van muziek, theater, dans en beeldende kunst. Vorig jaar studeerde ik af bij P.A.R.T.S, de dansschool met Anne Teresa De Keersmaeker als bezielster.” Voor Love Songs liet je je inspireren door Hendrik van Veldeke, een dichter uit de twaalfde eeuw. Hoe kom je bij hem terecht? “De laatste Dag van de Oude Muziek in Alden Biesen stond volledig in het teken van Veldeke, van wie zo’n 25 minneliederen bewaard bleven. Liefdesgedichten, zeg maar. Nu zijn die teksten voor 21ste-eeuwse lezers niet bepaald boeiend. Maar liefde als thema blijft natuurlijk actueel.” Hoe ben je dan met die middeleeuwse erfenis aan de slag gegaan? “Voor deze voorstelling heb ik een jaar lang samengewerkt met een groep tieners en jonge twintigers. Samen zijn we gaan nadenken over wat liefde in onze maatschappij nog kan betekenen. We hebben documentaires bekeken over het onderwerp. Ook zijn we op zoek gegaan naar filosofen die over de liefde hebben geschreven. Zo kwamen we onder meer terecht bij Alain Badiou en Friedrich Nietzsche. Maar ook een citaat van de dichter Arthur Rimbaud over het heruitvinden van de liefde krijgt een centrale rol in de voorstelling.” Wie fABULEUS zegt, denkt aan een symbiose van dans en theater. Is dat ook wat het publiek van Love Songs (Veldeke) mag verwachten?

“Onze zoektocht heeft 25 nieuwe lovesongs opgeleverd. Een 21ste-eeuws antwoord op het werk van Veldeke, zou je kunnen zeggen. Het wordt een muzikale performance waarbij zang wordt afgewisseld met hedendaagse dans.”

Zelf ben je geen onbekende meer voor wie vaker naar de fABULEUS-producties gaat kijken. “Dat klopt, ik zette op m’n dertiende mijn eerste stapjes bij het gezelschap. Dat was tijdens de voorstelling Instant Karma. Intussen zijn we tien jaar later en begeleid ik jongeren bij het op poten zetten van hun eigen voorstelling. Wie wil weten hoe het resultaat van zo’n project eruitziet, moet beslist naar Love Songs (Veldeke) komen kijken.” (Glenn Geeraerts)

PRAKTISCH

za 28 + zo 29/9, 20.00 uur, Love Songs (Veldeke)/ fABULEUS, in OPEK, Vaartkom 4, Leuven info & tickets: 016 300 900 – www.30CC.be


STUK START

festival

GRATIS

getoond voorzien van (bestaande) dialogen uit films Het gratis openingsfestival van STUK of tv-series. De alledaagse werkelijkheid wordt is een uitstekende appetizer voor het ingezet als een nieuw scenario met verrassende nieuwe culturele seizoen. Op het acteurs. Big Brother zal ook jou in de gaten houden! programma onder meer een beeldende theatervoorstelling over naturisme, een GUILTY PLEASURES open tekstrepetitie, een guilty pleasures- Muziek is er op woensdagavond met de Brusselse band Recorders. Ze hebben tot nu toe een vreemd concert, een verborgen camera en een parcours afgelegd en zijn al goed bekend in het filmreeks starring Ryan Gosling. Verenigd Koninkrijk waar ze het voorprogramma verzorgden van The Fratellis. Eind 2012 trokken ze naar Los Angeles om hun debuut op te nemen en nu zijn ze helemaal klaar om België te veroveren. Die zegetocht begint in Leuven. Het voorprogramma wordt verzorgd door het Antwerpse MEAN. Op de laatste dag van STUK START leggen Sir Yes Sir en Roselien hun ziel bloot en verklappen hun guilty pleasures. Sir Yes Sir is de groep rond de Antwerpse multi-instrumentalist Tijs Delbeke (o.a. bekend van dEUS en Dez Mona), Roselien Tobbackx is een eigenzinnige Leuvense met een overdonderende

STUK START met disco dip Viva la naturisteraçion, foto Sanne Peper

Van 25 tot 27 september gooit STUK zijn deuren wijd open. STUK START is een driedaags festival dat een voorsmaakje biedt van het aanstormend culturele seizoen en dat de drempel helemaal laag houdt doordat alle activiteiten volledig gratis zijn. Een ideaal moment om even te proeven van wat STUK dit seizoen in petto heeft.

om een publiek debat op gang te brengen.

RYAN GOSLING

Ryan Gosling feest ook mee, want hij is de special guest in de filmreeks die cinema ZED voor STUK START heeft samengesteld. Gosling wisselt zonder problemen grote Hollywoodproducties af met kleine, gewaagde arthouse films en weet steeds opnieuw

GESCHIEDENIS VAN HET NATURISME

Theater komt onder meer van onze noorderburen. In hun gelauwerde voorstelling Viva la naturisteraçion! schetst De Warme Winkel in een onnavolgbare stijl een geschiedenis van het nudisme. Door menig theatercriticus uitgeroepen tot een van de beste voorstellingen van 2011 en nu voor het eerst in België. Daarnaast brengt de Kroatische Ivana Müller met We are still watching een voorstelling die de vorm heeft van een open tekstrepetitie. De gedeclameerde tekst speelt met humor en geeft ons een aparte kijk op het theater. Instant Fiction van de Nederlandse Sarah van Lamsweerde gaat aan de slag met het fenomeen van videobewaking, dat niet meer uit het straatbeeld is weg te denken: winkels, parkeergarages, nachtclubs ... alles en iedereen wordt dag en nacht in de gaten gehouden. Een verborgen camera registreert taferelen in STUK. In realtime worden die registraties op andere plekken op grote schermen

Sir yes sir

stem. Na het concert wordt in het STUKcafé een aanstekelijke playlist gespeeld met de schoonste en foutste guilty pleasures. In de Expozaal stelt de Amerikaanse Sharon Daniel vier werken voor onder de noemer Convictions. Haar werk bestaat uit installaties met een documentair karakter en met een socio-politieke thematiek. In de expo kijkt ze met een kritisch oog naar het rechtssysteem en het nut van alternatieve straffen. Daarvoor laat ze de stemmen, de verhalen en de meningen horen van mensen die vaak ongehoord blijven. Dat doet ze met de expliciete betrachting

De zegetocht van de Recorders begint in Leuven

pers en publiek in te palmen met zijn ingetogen acteerstijl. Op het programma zijn jongste film Only God Forgives, zijn beste film Drive, zijn eerste hoofdrol The Believer en een die de acteur van een heel andere kant laat zien Lars and the Real Girl. Daarnaast nog een merkwaardige performance van Sarah Vanhee, die binnensluipt bij belangrijke vergaderingen, samenkomsten ... en daar ongevraagd het woord neemt, en een video van twee Nederlandse artiesten die gedurende negen uur een kilogram disco dip (=gekleurde korreltjes die je op de ijsjes van de kinderen vindt) uit elkaar halen en alle korrels van dezelfde kleur op een hoop gooien.

Kortom, STUK START belooft een spannende en overgetelijke START te worden van een even spannend seizoen. Aarzel niet & kom gewoon af! (FG)

PRAKTISCH

Cinema ZED kiest Ryan Gosling als special guest

25, 26 + 27/9, STUK START, in STUK, Naamsestraat 96, Leuven info: www.stuk.be - 016 320 320


muziek

SPIN DOCTORS

Doet de naam Spin Doctors geen belletje rinkelen? Hun megahit Two Princes uit 1991 doet dat wellicht wel. Deze funky alternatieve rockband uit New York werd met hun debuutplaat Pocket Full Of Kryptonite (1991) rechtstreeks het sterrendom in gekatapulteerd. Op 27 september stellen ze – eindelijk – de plaat die ze altijd hadden willen maken voor in Het Depot.

foto Spin Doctors

Van Pocket Full of Kryptonite werden wereldwijd maar liefst 10 miljoen exemplaren verkocht. Nadien brachten ze nog vier albums uit en lagen ze een jaar stil. Dit jaar maakten ze eindelijk het album dat ze hadden willen maken voor het succes hen overviel. If The River Was Whiskey werd live opgenomen en neemt je mee naar de roots van de band, die in de New Yorkse bluesbars liggen. Verwacht je dus aan de sound van de Spin Doctors, rijkelijk overgoten met een blues-sausje. Ze klonken nooit eerder zo bluesy en relaxed.

DUCKSTORE

Duckstore verzorgt die avond het voorprogramma. Duckstore werd enkele jaren geleden opgericht door Luk de Graaff, voormalig zanger/gitarist van The Monalisas, ooit nog RockRally-finalisten. De groepsleden hebben een rijk muzikaal verleden bij o.a. X-Legged Sally, BJ Scott, The Wolf Banes, Neeka en Tom Robinson. Ze brengen nummers die

met beide voeten in de jaren 60 staan, tot aan het middenrif lustig graaien in de schatkamers van de popmuziek en verder naar boven toch nog een verrassend eigen leven gaan leiden. De muziek is melodieus met een melancholische, soms donkere ondertoon. Een mix van inventieve ritmes en subtiele en bijwijlen stevige gitaren. Komt dat zien! (MC)

evenement

VAARTKOMOPZONDAG

Keizersberg, het park zelf, de zijstraten van de noordoever … Andere projecten zijn nog in volle werf of planfase: De Latten, het Engels Plein, Vaartstraat 94 en de feestzaalsite in de stadswijk DijleDelta, het Sluispark, het parkeergebouw met studentenhuisvesting, de Q en de Twist in de stadswijk Tweewaters … Verschillende bouwheren – publieke en private – werken mee om de Vaartkom uit te bouwen en zijn met deze concrete werken en plannen bezig. Deze partners stellen tijdens Vaartkomopzondag graag hun plannen voor en zetten hun werven en gebouwen open. Via een handig wandelboekje leg je je eigen parcours af en ontdek je de verschillende stadsvernieuwingen rond het water. Door de nieuwe trappenpartij vanaf de Vaartkom geraak je bovendien ook vlot in het park van de Keizersberg. Vaartkomopzondag zet het park in de kijker onder andere door een keramieken klaprozentuin.

GRATIS Infohuis stadsvernieuwing

Op zondagnamiddag 8 september 2013 kan je de veranderingen in de Vaartkom ter plaatse ontdekken, op de derde editie van Vaartkomopzondag. De Leuvense Vaartkom evolueert zeer snel. Stilaan groeit deze oude en industriële site rond de vaart en de Dijle uit tot een nieuwe en groene stadswijk. De Vaartkom zit nu op een kantelmoment: de toekomst is al duidelijk zichtbaar op verschillende plekken, terwijl op andere plaatsen het verleden nog even regeert. Zo zijn ondermeer de volgende projecten bijna of helemaal afgerond: OPEK, De Hoorn, De Balk van Beel, Vander Elst, de trappen naar de

CULTUREEL PARCOURS

Daarnaast kan je ook op verschillende plekken in de Vaartkom en op de Keizersberg genieten van muziek, dans en theater gebracht door (opkomend) Leuvens talent. Vaartkomopzondag biedt dit jaar namelijk ook een cultureel parcours waarvoor verschillende plekken in de Vaartkom en op de Keizersberg het verrassende decor vormen. Zo treedt op de Keizersberg onder meer stadssopraan Noémie Schellens op. (KSt)

PRAKTISCH

zo 8/9, 13.00-18.00 uur, Vaartkomopzondag, centraal onthaalpunt, start wandelparcours: De Hoorn, Sluisstraat, Leuven info: www.leuven.be/vaartkomopzondag

PRAKTISCH

vr 27/9, 20.00 uur, Spin Doctors + Duckstore, in Het Depot, Martelarenplein 12, Leuven info & tickets: www.hetdepot.be

dans

TANGO AMPARO

Put on your dancin’ shoes. Tango Amparo is het gratis Argentijnse tangobal op 8 september in het hartje van de stad op het Rector De Somerplein. Van 15.00 tot 20.00 uur kan iedereen zich laten verleiden door deze zwoele dans. Vanaf 16.00 uur is er een initiatie voor beginners, om 19.00 uur volgt een demonstratie door de gastdocenten van Leuvense tangoverenigingen. Jé Tango DJ en DJ Loop verzorgen de muziek.

GRATIS

theater

IMPROFIEL IMPROVISEERT DE INDRINGER

Improfiel pakt uit met een splinternieuw improconcept. Een indringer laat zekerheden en normen verdampen tot een waanzinnige … tja … wat eigenlijk? Dit improvisatietheater ontstaat bijna volledig door de inbreng van het publiek dat voorstellen en ideeën kan aanreiken. De indringer speelt op 14/9 om 20.00 uur in het Reynaert Theater Malpertuus. Reserveren kan via info@improfiel.be.


THE OPPOSITES

evenement

OP STUDENTENWELKOM

Fok jou. Dom, lomp en famous. Broodje Bakpao. Slapeloze Nachten. Sukkel voor de liefde. Moet het nog gezegd dat The Opposites ontzettend populair zijn in Nederland én België? Hun ietwat rauwe hiphoptracks vallen duidelijk in de smaak en leveren een stevige livereputatie op. Straks zijn ze top of the bill op het Leuvense Studentenwelkom. UiT in Leuven polste bij Twan van Steenhoven aka Big 2 naar de plannen.

Waarmee was je bezig voor je met The Opposities begon? BIG 2: “Van kleins af ben ik al met muziek bezig. Toen ik twaalf was, leerde ik Willem kennen en gingen we samen rappen. We waren 16 toen we onze eerste cd maakten en twee jaar later haalden we ons eerste platencontract binnen. In 2005 is het echt goed beginnen lopen toen de single Slaap overal doorbrak. Plots werden we mainstream en begonnen we een veel breder publiek aan te spreken. Het ging van dan af erg hard.” Was het altijd al rap voor jou of hou je van verschillende muziekjes? BIG 2: “We houden van veel afwisseling, zo smaken we alles uit de top 40 en ook onbekende dingen, maar we zijn beiden erg verliefd op de hiphop, dat is wel waar. Toch zal je in mijn Spotify-playlist bijna geen hiphop tegenkomen.” Voor wie het nog niet weet, waar komt jullie groepsnaam vandaan? BIG 2: “Het heeft puur met uiterlijke dingen te maken. Willem is klein en donker, ik ben groot en blank en The Opposites klonk wel mooi. We komen beide uit dezelfde regio, we woonden zo’n 20 kilometer van elkaar, maar zaten bij elkaar op school. In de brugklas op ons twaalfde leerden we elkaar echt goed kennen.” Nu wonen jullie in Amsterdam. Leuke boel daar? BIG 2: “Je hebt een Amsterdamse partyscene waar hiphop duidelijk aanwezig is naast een heleboel andere stromingen. Het grenst allemaal aan elkaar en dat kan je wel horen in onze muziek. We zijn door verschillende stijlen beïnvloed.” Enig idee waarom jullie zo populair zijn? BIG 2: “Ik denk dat we hard werken en positief ingesteld zijn, we zijn ook best aardige jongens (lacht). Veel mensen gunnen ons het succes wel. Ik denk dat we muziek en clips maken die een groot publiek aanspreken. Daarnaast zijn we ook zelf heel ambitieus. Alles wijkt voor onze muziek. Die staat op nummer één in ons leven. Het team rondom ons is ondertussen een hechte familie geworden. We gaan er allemaal voor en maken plannen die alsmaar groter worden.” Straks zijn jullie headliner op het Leuvense Studentenwelkom! BIG 2: ” We speelden al een paar keer in Leuven en dat werd telkens een voltreffer. Ook nu gaan we proberen iedereen een zo leuk mogelijke tijd te laten beleven en helemaal los te laten komen tot alle shirts uitgetrokken zijn (lacht). Iedereen kan ongestoord zijn oerinstincten naar boven laten komen. In Leuven zullen we uitpakken met een set met onze bekendste nummers. We kijken er naar uit. Leuven is een prachtige stad met vooral heel veel studenten die enthousiast uit de bol kunnen gaan." (Steven Verhamme)

foto The Opposites

We gaan door tot alle shirts uitgetrokken zijn HET LEUVENSE STUDENTENWELKOM Studentenwelkom is een klassieker in het Leuvense studentenleven. Op twee locaties en twee dagen trappen de studenten het nieuwe jaar af met fijne concerten, een belevingsmarkt, culturele informatie, sportdemonstraties, lekker eten (wereldkeuken!) en nog veel meer. Woensdag 25 september vind je het feestje op het Ladeuzeplein, met optredens van de winaars van Students on Stage: The Blues Vision (17.00), Compact Disk Dummies (18.00), Safi & Spreej (19.45) en uiteraard The Opposites (21.00). Tussendoor zorgt DJ Dysfunkshunal voor muziek. Donderdag 26 september zak je best af naar de Oude Markt voor de Belgium’s Biggest Open Air Club 2, hosted by La Rocca, Carré en Noxx.

GRATIS

PRAKTISCH

wo 25/9, 15.00 uur, op het Ladeuzeplein do 26/9, 19.00 uur, op de Oude Markt, in Leuven info: www.studentenwelkom.be


activiteit

OPEK ONTPLOFT!

Op vrijdag 6 september knalt OPEK een feest langs ramen en deuren naar buiten. OPEK ONTPLOFT! en schiet zo het nieuwe cultuurseizoen op gang. De Vaartkom zal daveren op de rhythms en beats, voor iedereen, oud én jong.

Op het programma: een coole kidsparty met Stijn ‘JUNKY’ Platenkiezer MC, die voor de gelegenheid in zijn platenbakken duikt, op zoek naar plaatjes om de kleinste beentjes in beweging te zetten. Uiteraard mogen de papa's en de mama's meedansen. Het plein voor OPEK verandert in een festivaltarmac waar Rudy Bravo zich al swingend in het zweet zal werken. Zwevend tussen hommage en parodie, toevallige ontmoeting van glamour en hard labeur, meezingfestijn met nostalgische allure, collectieve aha-erlebnis. Nederlandstalige klassiekers met een hoek af! Voor en na draait OPEK door. Dj’s uit eigen stal graaien in hun platenbak op zoek naar hun favoriete grooves. In de ‘grote zaal’ ben je getuige van een opmerkelijk terug-van-nooit-weggeweest-optreden. De straffe live band DAAU heeft een nieuw album Eight Definitions en komt dit in een exclusieve try-out voorstellen. Geen klassiek, geen rock, geen folk, maar dat alles tegelijkertijd. De Bugalu club and friends sturen ons al dansend de nacht in. Zij zijn de absolute grondleggers van shampoo house, de

Herentse hakkers crew, elektroklak, Kessel-Lo-disco, (de) post-gabber, emo-trance, clic’n clac en matadijumpstyle, en brengen je een knetterende en beenharde dj-set. En er is nog meer: een dak met een gloednieuw terras en een machtig uitzicht over de Leuvense Vaartkom; een loungebar in de nok van OPEK waar de Radio Scorpio’s Lazy Sundays DJ’s de meest zwoele schijven aan mekaar rijgen; vuur, vuur en nog eens vuur, geen brand maar een staaltje

klassiek

32 FOOT/THE ORGAN OF BACH

BL!NDMAN [sax]

De succesproductie BL!NDMAN plays Bach uit 2000 krijgt vandaag een even welluidend als overweldigend vervolg: 32 FOOT/The Organ of Bach. Met de cd-release van dit nieuwe Bachproject blaast BL!NDMAN 25 kaarsjes uit. Redenen genoeg om het ensemble uit te nodigen in 30CC.

In Bachs tijd waren orgels ware muziekfabrieken met orkestrale proporties. Het benutten van alle registers met hun waaier aan dynamische mogelijkheden was een kolfje naar de hand van de grootmeester. Enkele van zijn creaties worden door de saxofonisten van BL!NDMAN ontrafeld tot aparte partijen waardoor de ingenieuze constructie van het muzikale weefsel nog sterker in de verf wordt gezet. “Oorspronkelijk wilde ik met BL!NDMAN alleen muziek spelen die voor saxofoonkwartet was gecomponeerd. Bewerkingen leken me uitgesloten”, vertelt artistiek leider Eric Sleichim in Zone C over het belang van Bach voor het ensemble. “Wel speelden we tijdens repetities af en toe willekeurige koralen. Dat is een uitstekende oefening voor een ensemble, omdat je elkaar in deze muziek onmogelijk kan bedotten. Na verloop van tijd werd die vingeroefening bijna een mystieke ervaring. Zo ontstond BL!NDMAN plays Bach, waarvoor ik Bachs koraalpartita’s bewerkte.”

MAJESTUEUS ORGEL

“Hoewel Bach zelden een specifiek orgelregister voorschrijft, zijn de pedaalpassages duidelijk bedoeld voor de langste baspijpen, de zogenoemde 16-voeters en 32-voeters,” verklaart Sleichim de titel

14 • www. uitinleuven.be

verwonderende vuurkunst en last but not least: de Rode Duivels in Schotland, mét live-verslaggeving vanuit OPEK. Goal! GOAL! GOOOOAAAL! Dat het knallen zal!

PRAKTISCH

vr 6/9, 18.00- …, OPEK ONTPLOFT!, in OPEK, Vaartkom 4, Leuven info & tickets: 016 300 900 - www.30CC.be

muziek

ANARCHISTISCH AVONDVERMAAK

DAAU geeft een exclusieve try-out sessie van hun nieuwe cd Ten Definitions. Het belooft weer een helemaal ander werk te worden dan hun vorige cd’s. Volgens klarinettist Han Stubbe is er deze keer meer gewerkt vanuit ideeën van individuele bandleden. Zelf verwoordt hij het als: “Bij Eight Definitions heb ik het gevoel dat ze naar ons volledige oeuvre verwijst, naar 20 jaar DAAU. Van akoestische dingen naar elektronische, van dynamische en eclectische naar meer verstilde. Alleen de spanning, het drama hebben we bewust minimaal gehouden. De plaat is naar ons doen behoorlijk licht op de hand.” Kom zelf oordelen over dit nieuwe werk op 6 september in OPEK tijdens OPEK ONTPLOFT, tickets bij 30CC.

foto Guy Kocken

van hun concert. “Alleen in zijn orgelbewerking van Vivaldi’s Concerto in d maakt Bach expliciet gewag van dat 32-voetsregister. Het is een prachtig stuk dat ons toelaat om de majestueuze rijkdom van het orgel te verenigen met Vivaldi’s spitante virtuositeit. Op basis van dit werk lonkte ik naar andere composities, zoals de Passacaglia in c en de Toccata in C. Al deze muziek had obstakels voor ons in petto, zoals dat lage 32-voetsregister dat onmogelijk door een saxofoon kan worden vertolkt. We zochten ons heil in de fusie van de saxofoonklank met live electronics.” Van prelude over passacaglia tot toccata en concerto wordt Bachs orgelrepertoire nieuw leven ingeblazen in dit verjaardagsconcert. (AD)

PRAKTISCH

do 26/9, 20.00 uur, 32 Foot/ The Organ of Bach | BL!NDMAN [sax], in 30CC/Predikherenkerk, O.L. Vrouwstraat z/n, Leuven info & tickets: www.30C.be - 016 300 900

foto Daau


muziektheater

BRAAKLAND/ZHEBILDING

SPEELT THUISMATCH

In september klinkt het fluitsignaal voor de start van het nieuwe theaterseizoen. Zo ook bij Braakland/ZheBilding, officieel stadsgezelschap van Leuven. Het geeft de aftrap van een seizoen in eerste klasse. En die aftrap vindt misschien wel plaats voor jouw deur, want BZB trekt de stad in met de De Braakland/ZheCaravan. Omdat ze dit seizoen meer dan ooit zullen spelen voor de Leuvenaar en zijn metropool.

UIT IN LEUVEN VOLGENS DRIEDUIZEND

Braakland/ZheBilding wil het nieuwe theaterseizoen letterlijk op de kaart zetten. Met zo'n zestigtal voorstellingen in Leuven verdubbelen ze hun speelcapaciteit in eigen huis, OPEK. Bovendien kan je nu ook op andere momenten dan de reguliere naar theater. Naar de Lunchvoorstelling 's middags, bijvoorbeeld. Of naar een Late Night, 's avonds laat. Midden in de week en in het weekend. Zelfs op zondagnamiddag, naar een Matinee (met kinderopvang!) Opdat komen kijken makkelijker en aangenamer wordt voor alle mensen die hier wonen, studeren of werken. De Leuvenaar in al zijn gedaanten. En met die Leuvenaars willen ze graag kennismaken. Door naar hen toe te reizen, bijvoorbeeld. Per caravan!

LOCATIE

DATUM

Vaartkom Leuven Artoisplein Leuven Heverlee station Heverlee kerk Abdij van Park Heverlee Grote Markt Leuven Martelarenplein Leuven Provinciegebouw Leuven Wijgmaal station Wijgmaal kerk GB Carrefour/Koning Albertlaan Kessel-Lo B.A. de Becker Remy plein Kessel-Lo Bibliotheek Tweebronnen Leuven Ladeuzeplein Leuven OPEK Vaartkom Leuven

Kom een kijkje nemen in de Braakland/ZheCaravan en ontdek wat Braakland/ZheBilding dit seizoen voor jou in petto heeft. Haal er de gloednieuwe seizoensbrochure en raamaffiche. Spring eens binnen voor een koffie en een gesprek. Kom jouw boodschap posten in de Braakland/ZheBrievenbus. En laat je verrassen door kleine performances en artistieke interventies in jouw buurt. (SH)

5 tot 8 september 2013 15 september 2013 16 tot 18 september 2013 19 tot 21 september 2013 22 september 2013 23 tot 29 september 2013 30 september 2013 1 oktober 2013 2 tot 3 oktober 2013 4 tot 5 oktober 2013 6 oktober 2013 7 tot 8 oktober 2013 9 tot 12 oktober 2013 13 tot 15 oktober 2013 16 tot 19 oktober 2013

PRAKTISCH

De Braakland/ZheCaravan reist van 5 september tot 19 oktober doorheen Leuven en omstreken. Kijk vooral eens op het tourschema wanneer hij halt houdt in jouw buurt. En volg de belevenissen van De Braakland/ZheCaravan via www.braakland.be

3000

In september strijkt de kermis neer in de stad. Jong en oud, groot en klein, iedereen heeft wel zijn favoriete attractie. Drieduizend fotograaf Peter Debacker deelt met vele anderen een fascinatie voor de Polyp. Vorige editie wist hij dit op en top Leuvense beeld te schieten...

www. uitinleuven.be â&#x20AC;˘ 15


5 TIPS van DEN AKADEMIE VAN ‘T LEIVES

Op woensdag 21 augustus hielden René Cuypers, Marcel Dujardin, Leona Meurrens, Jean Staes en Rudiger Vangeel trots ‘hun’ gloednieuw Leuvens Lexicon boven de doopvont in het Leuvense stadhuis. Het lexicon is de opvolger van de veelgeprezen Diksjonêr van ’t Leives. Het telt zo’n 10.000 typisch Leuvense woorden die ‘vertaald’ worden naar het Nederlands en omgekeerd en is een must voor elke Leuvenaar. UiT in Leuven vond dit de perfecte gelegenheid om bij ‘Den Akademie’ hun vijf tips voor Leuven te halen.

LEUVEN KERMIS

Hier is de Leuvenaar thuis. Op Leuven Kermis en zeker op de bijhorende jaarmarkt ontmoeten de Leuvenaars elkaar. Het sappige dialect is er niet van de lucht. Ook Den Akademie van ’t Leives heeft er een standje. Je vindt ze dit jaar op de Bondgenotenlaan ter hoogte van Neckerman.

2

foto Filip Claessens

3

1

DE SAPPEGE LEIVENIEER

MANNEN VAN ’T JAAR

Nog zo’n hoogtepunt is de stoet van de Mannen van het Jaar, elke tweede zondag van september. Dan trekken alle jaartallen in vol ornaat door de stad. foto Toerisme Leuven

FACEBOOK

De sappege Leivenieer is een werk van de hand van Rik Poinet, medestichter van Den Akademie. De titel verraadt het al: dit is een lijst met typische Leuvense uitdrukkingen zoals je ze alleen uit de mond van een echte Leuvenaar zal horen. Wil je testen of je een echte voor je neus hebt? Vraag hem of haar dan om de zin “Ge moet de sjêt van et pjêd mei de sjieër snoë” uit te spreken en je weet welk vlees je in de kuip hebt. Wie overigens graag een verhaal in het Leives leest, vindt van dezelfde auteur vast ook Roënoot De Vos een aanrader.

Wil je elke dag je kennis van ’t Leives bijspijkeren? Word dan fan van Den Akademie op facebook (Academie Leuvens Dialect). Elke dag gaan ze samen met jou op zoek naar de betekenis van typische Leuvense woorden zoals schabelleke, vèsem, kneusel … Op de website onsleives.be vind je nog meer informatie. Op de foto: kneusele

4

5

LEIVES

Ben je op zoek naar een goed gesprek in ’t Leives? Ga dan naar de vrijdagmarkt, neem een Lijnbus door de stad of drink een pintje in volkscafés als Jeezekesboom, Marengo, Toewip, Café Sport, Tempo … Ben je het dialect nog niet meester en wil je het graag leren? Dat kan. Surf naar www.onsleives.be en neem contact op met Den Akademie via vroogskes. En oefen alvast op de sjêt van et pjêd.

NNI IEEUU W W

nuari 2013 ag 16 Ja Woensd Januari 2013 Woensdag 16

is U attis grra wg Uw s id g io g rre egiogids

NI EU W

NIEU W

NI NIEU EUWW Woensdag 9

A

NNDD RAA SSTTR tis O a O OO gr ids w g

W W

N PE

o

Shops & rest sen De beste adres bij u in de buurt

U gio re

da en vveenn ag bbeelele en lz. eerr tete tLeuv 9 b wwaatt rocnhdo 5

ER s

NI EUWW NIEU

ss Aeanrs AAlllleeltlt in in vvaa

is TW atti s

grra idds

en wa les Al wat er te belev se les Al lt in het Leuven ense va valt in het Leuv

belev Alles wat er te valt in Tienen

gg az az ag sdaasm mag ensd en ijks Wooekel W elijk ek

o sto S rest & re s& ops hop Sh ste adressen

r

Een pluim voo

p ho & s sseenn

be De beste adressen De j u in de buurtt bi bij u in de buur

van

De buren ss de suikerfabriek De dag van sto ddrere e an Re bbeessteteddaaee bbuuuurtrt erii Bueken e Jo Joer rtin ns v DDee uu in in Ma ltje end eck n er: r nd eten, bbijij daa n ijkvorioor Dieeatrolf His leve ‘Gezo rd trainen, r d ot het tet e keiha eukim t K DIENST d rreeg aggeenenbdeelenlevdveen h AINER m’n m u n n CONT R arsdcaguinkuozikalleen werken aan doe In pdl e i . . a er t tetbraand VOOR AL UW n a ‘A le itie. Ik m , n u e z cond l Eheeen deeleunceran ELét BOUWAFVAL ee bl z t er os tr voor de koers’ t d alles k a INERS v o ’ v CONTA h ro ê r in 55 bels wwaadteeOOos d t o toc h wen p me stan u sstto TOTê30 M s’ VAN 10 t oar toocp ll esin d e q m je u g u A 3 r ja rk e nnq g aa35uta aérn otp le Avllaltlt in we re en 01 EE016 48 , m aé n e de g , ma éém et unst s && resssset n va i2 n73in73 fax o nlants.be er45trtij03 ynks n ar nein el blad aoit mar venroe K 016 zinjn oppse addbrueuur rt info@zandgroe Not nosn Kreoggaeenroela nu ladarie teb ijnnoonoitnaaar n vaan den Hoelede ssoeB SShhobeeststeddaee bu s n Ja emde Hoegaar rgeaaavt ijbf f gnnts.be e nGeetbets www.zandgroev el b Glabbeek­Zuurb den Rummen H‘Kuug ekk v me 16 a ijn gdeeeBouterse Deeij bu inin vijKortena Linter Meensel ti s Attenrod dd Outgaar tarie g agerkrken is m Attenhoven bbooe k Landen Db ij u a ddgaemriaewtem w w w m) ) Kersbeek­Misko da g e l a in e is Zoutleeu Kapellen t g f s a in ee un d oe b No nm n ij Waanro r id baas n kr ­ de ‘HWalshou he.eDet w raa a. in llbbl ddaag Mtij nzijn vTienen s stam en ij zijn oe l f va en’ e lg h t n ny yesrd, K,aKuratoê n M g aa aa k e p uv m . ez e e se Wk ijgm gr g W D ne rdr uuikto voel lgo re ge o Le vo an HHeet en siDoen nnedeeq ee a a o o de foijntoplatenho arriieeek Hbeon o ndeerre enik ikveenel n art peenn sizo da ven w io m t aHolsb ekVa­Wal ersbek e ve e w at t Ma a3,agrte epneient nt nn zoemmoeor r r ik iea anaerd ao rp n a au M (7 3,kagn naE U eg en bele NNerooleisetM­Woleeenrtbe n (7 j.’no.’ e ee rt g e k ‘Ik oknanis pa, aw baeainrd Hev or l kin ­Jrp n ‘Izok rkn iso pe, gwB en tw t g a t d r aa ent ntdo ag r te ek r as kin o de 0% zowewooneodrknedrwoerweg b Anheef n kwit meet we HemaasrLSeHodLinePeeoufdeet­llefdwt­HaaanbaerstlrterelgtLaSiTingelt e RRas l z. at e stre t p l e o s ilip p b w w -7 ee o h denain denelemee Sin Te S

w goggi AUN Uwgiio

LLEE UUVV EENN

28 • 3210 Lubbeek

b

b

s

&

re sen

es t dr ur

n va

Phhilip P

el

g Te

at La

je

or n do ere vlo

ze on

le ya ro

b

b

0C

ADG

b

b

b

b b b

bkjk rg ve Binken ndi Agnt­Jth ee bbt­eSiAb gZaa ve bb rte nin eek b Lu giojn Se r nem t­ b Za baa ierb bnBe b K ill rt b

b

b b

b

b bb b b b

ge dein no aarom eBlrgOuanHKd­aouraKthHratvaevor­Raaennineris­Rote­W om m n nte b

% 40

b

b

ZV0

ies ot om lpr ge te

aaaait it

s u le in Al alt v

b

b

b

b

b

b

b

b

b

b

b

b

b

3

ACZOE00A

2

Aardebrug

Rondom, dé nieuwe gratis regiogids.

agenda a 9 lz.. agenbedlev blz 9b en t er te

regiog

5 blz. agenda en

13 0013 ri 22 ari nuua JJaanee 2233 in in

13 20 13 ri 20 ua ri an ua 6 J an g1 6J da ag 1 s n d oe s W oen W

TIENEN

Januari 2013

OT EN H Cgra tis SV U Uw R A LE ids

NIEUW

N L EN VE UV EU LE

b

b

b

en nd n ro de , g ronb en b iz n, g b hub ize n, u te ,ghio n io en tebre ebm eunw reg rt in m w a p b pe u Ap kpoaort p in p o A te b ko te

b

n an va kv oek H boe gb ag da et d Het

huizen, gronden

b menten, n Apparte den de b b on in uw regio on koop gr ,gr ,te en izen iz hu n,hu ten, te en re gioo en regi em rtem rt uw uw pa pa in in Ap op Ap op ko ko te te

Enquête e

ADVCD00C


evenement

RAFTEN OP DE VAARTCHALLENGE De Vaartchallenge is een supertoffe sportwedstrijd langs de Vaart. Op zondag 15 september organiseert Tofsport Leuven de 9de editie.

Tijdens de Vaartchallenge nemen verschillende groepen het tegen elkaar op langs een drie kilometer lang parcours. Onderweg zijn er een aantal behendigheidsproeven waarbij je tijd kan winnen of verliezen. Expert of niet, iedereen kan meedoen aan deze leuke uitdaging. Op het water tref je dan ook teams van allerlei allooi: bedrijven, verenigingen, vriendenclubjes en families. Enkel motivatie en een goede teamspirit zijn nodig om de uitdaging aan te gaan.

GEZELLIGHEID TROEF

Naast de Vaartchallenge zelf is er ook randanimatie met sportieve uitdagingen en andere leuke activiteiten voor groot en klein. Als afsluiter is er het jaarlijkse BBQ-festijn. Inschrijven doe je best snel: de uiterste inschrijvingsdatum is al maandag 2 september. Er worden maximum 75 ploegen toegelaten. Er zijn prijzen voor heren- en damesteams, gemengde ploegen én voor de leukst verklede deelnemers. (RH)

PRAKTISCH

zo 15/9, Vaartchallenge, langs de Remysite, in Wijgmaal info: 016 27 24 57 - tofsport@leuven.be inschrijven: www.leuven.be

foto Tofsport Leuven

sport

POESKE SCHERENS

Op 15 september wordt in Leuven de GP Jef ‘Poeske’ Scherens gereden op een licht gewijzigd parcours. Vorig jaar werd de profkoers gewonnen door Steven Caethoven. De Oost-Vlaming klopte in een spurt met zes Stijn Neirynck en Frederic Amorison. Een peiling bij Caethoven wat de wedstrijd voor hem betekent.

Welke herinneringen heb je aan je overwinning? Steven: “Het was een vrij snelle wedstrijd in een race die me wel ligt want het is een constante afvallingskoers. In de finale bleven zo de beste renners over en ik kon als eerste van een groepje van zes over de meet komen in een spurt.” De wedstrijd barstte al snel open, niet? Steven: “Er was lange tijd een kopgroep die al vroeg kon ontsnappen en voorop reed tot op 50 kilometer van het einde. Daarna kwam alles samen, we zijn in schuifjes weggereden en in de finale, met ondermeer de helling van de Wijnpers en die van de Naamsevest, viel de kopgroep uiteen en gingen we dus met zes naar de meet.”

Nochtans had je nogal wat pech onderweg. Steven: “In de loop van de race had ik een paar keer een mechanisch defect. Toch had ik een begenadigde dag en kon ik de wedstrijd naar mijn hand zetten. Voor onze ploeg was het een welgekomen zege na enkele moeilijke maanden. En dus was die zege een enorme boost voor de ploeg.” Hoe lastig is de GP Jef Scherens? Steven: “Het is een beetje een intervalwedstrijd met korte opeenvolgende inspanningen, een opeenvolging van korte nijdige hellingen rond Leuven. Je kent dus nooit een moment van rust. Toekomen in het centrum is wel leuk, een heel mooie aankomst en grote publieke belangstelling. Ik hoop dat ik er dit jaar opnieuw kan bij zijn. Ik zal als oudwinnaar wellicht rugnummer één dragen wat toch speciaal is.” Ben je tevreden over je huidige seizoen? Steven: “Ik ben niet echt tevreden, begin dit jaar had ik klierkoorts en dus geen goeie basis. Ik heb goeie dagen en slechte. Wel heb ik al een mooie zege behaald in Ruddervoorde. Ook voor de ploeg is het een moeilijk jaar maar iedereen blijft knokken.”  (Steven Verhamme)

PRAKTISCH

zo 15/9, GP Jef Scherens, in Leuven info: www.gpjefscherens.be

ADVBX00G


agenda uitgaan

uitstappen

film

muziek

evenement

september 2013 comedy

theater

klassiek

ZO 8 SEPTEMBER

VLIERBEEKSE FEESTEN

evenement VLIERBEEKSE FEESTEN

De Vlierbeekse Feesten vieren dit jaar hun 34ste editie. De Abdij van Vlierbeek biedt zoals steeds het decor voor een weekend vol gezelligheid. Onder de activiteiten zijn onder andere: een rommelmarkt, een speelparadijs voor de kinderen, een quiz, comedy, verteltheater, exposities … De Vlierbeekse Feesten vinden plaats op 6 september van 20.00 tot 24.00 uur, op 7 september van 8.00 tot 24.00 uur en op 8 september van 8.00 tot 17.00 uur. Meer info op www.vlierbeeksefeesten.be .

ZO 1 SEPTEMBER BEZOEK AAN HET ●uitstappen ARENBERGKASTEEL 15.00-16.30 uur >Arenbergkasteel, Kardinaal Mercierlaan 94, Heverlee www.gidsenleuven.be MA 2 SEPTEMBER LEUVENSE JAARMARKT ●uitstappen 09.00-18.00 uur >Centrum Leuven www.leuven.be VR 6 SEPTEMBER OPEK ONTPLOFT ●muziek 18.00 uur >OPEK, Vaartkom 4, Leuven www.opek.be TRY-OUT SESSIONS IN OPEK ●muziek DAAU 21.30 uur >OPEK, Vaartkom 4, Leuven 016 300 900 www.30CC.be

foto Marco Mertens

ROMMELMARKT ●evenement 08.00-16.00 uur TUSSEN D'OORTJES ●theater Selle de Vos 12.00-17.00 uur >Abdij van Vlierbeek, Abdij Vlierbeek 5, Kessel-Lo www.vlierbeeksefeesten.be TANGO AMPARO LEUVEN ●uitgaan 15.00-20.00 uur >Rector de Somerplein, Rector De Somerplein 1, Leuven https://www.facebook.com/ groups/312241448907422/?fref=ts DI 10 SEPTEMBER SENIORS AT THE MOVIES: ●film THE GREAT GATSBY Baz Luhrmann, Leonardo Di Caprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan 14.00 uur >Kinepolis Leuven, Bondgenotenlaan 145149, Leuven http://kinepolis.be/nl/movie/36045

VLIERBEEKSE ●evenement FEESTEN 2013 20.00-24.00 uur >Abdij van Vlierbeek, Abdij Vlierbeek 5, Kessel-Lo vlierbeeksefeesten@gmail.com www.vlierbeeksefeesten.be ZA 7 SEPTEMBER

VLIERBEEKSE FEESTEN VLIERBEEKRIDERS ●sport CYCLING TOUR 08.00-14.00 uur A WORLD OF COMEDY ●comedy MET WILLIAM BOEVA, BERT GABRIËLS EN MC DENNIS Bert Gabriëls, William Boeva, Dennis Vansant 20.30-23.00 uur >Abdij van Vlierbeek, Abdij Vlierbeek 5, Kessel-Lo www.vlierbeeksefeesten.be

ZA 14 SEPTEMBER IMPROFIEL IMPROVISEERT ●theater 'DE INDRINGER' Improfiel 20.00-22.30 uur >Reynaerttheater Malpertuus, Redingenstraat 4, Leuven 0497 55 70 22 - info@improfiel.be www.improfiel.be PHENOMENA ●uitgaan 23.00 uur >Rumba&Co, Kiekenstraat 6, Leuven http://phenomena.be

literatuur

dans

ZA 21 SEPTEMBER CANTALUNA ●muziek (SEIZOENSOPENER 30CC) Leuvense koren en stadssopraan Noémie Schellens 20.00 uur >Provinciedomein, Gemeenteplein 5, Kessel-Lo 016 300 900 www.30CC.be EXPERIENZ WOMEN ONLY ●uitgaan 22.00-06.00 uur >MusiCafé, Muntstraat 5, Leuven www.experienz.be MA 23 SEPTEMBER NOVECENTO ●muziek HERMESensemble, Ed Spanjaard, Carmen Fernandez 20.30 uur >Aula Pieter De Somer, Charles Deberiotstraat 24, Leuven www.festivalvlaamsbrabant.be

festival

sport erfgoed

WO 25 SEPTEMBER STUK START INSTANT FICTION ●theater Sarah van Lamsweerde 13.00-15.00 uur | 19.30-23.15 uur COLOR CORRECTION ●film Lernert & Sander 19.00 uur VIVA LA NATURISTERAÇION! ●theater De Warme Winkel & De Utrechtse Spelen 20.00 uur RECORDERS ●muziek + MEAN (STUK START) 20.30 uur WE ARE STILL WATCHING ●theater Ivana Müller 22.00 uur >Kunstencentrum STUK, Naamsestraat 96, Leuven 016 320 320 - ticket@stuk.be www.stuk.be WIELERTOERISTENTOCHT ●sport JAGERTOCHT 2013 Rudiger De Pauw

sport BADMINTONTORNOOI

Tal van wereldtoppers zakken ook dit jaar weer af naar Leuven voor het Yonex Belgian International 2013 in Sportoase. Van 11 tot 14 september 2013 vindt hier het belangrijkste internationale badmintontornooi van België plaats. Vorig jaar waren er sterren als Juliane Schenk, Yao Jie, Marc Zwiebler … te spotten. De kwalificaties starten op woensdag, de finales worden zaterdagavond gespeeld. Tickets te verkrijgen via www.belgian-international.be. 

foto janhenckens.com

ZO 15 SEPTEMBER BOSWANDELTOCHT ●wandeling 07.00-15.00 uur >Heilig Hartinstituut, Naamsesteenweg 355, Heverlee www.wsp.be KEN-UW-STAD-WANDELING: IN HET SPOOR VAN EEN PRINSELIJKE GIDS ●uitstappen 15.00-17.00 uur >Monument De Kanaalgravers, Vaartkom n/a, Leuven www.gidsenleuven.be WO 18 SEPTEMBER COCOROSIE 20.00 uur >Het Depot, Martelarenplein 12, Leuven www.hetdepot.be

Lees alles over dit en andere events en sponsormogelijkheden op www.steuntourforlife.be en help ons team door Alpen, Jura, Vogezen en Ardennen, op weg naar een betere wereld. ADVBY00G


kruiswoordraadsel

PUZZEL MEE & WIN EEN LEUVENS LEXICON

expo 19de-EEUWSE LICHAMEN IN M

Wist je dat M zo’n 52.000 kunstwerken en objecten in haar collectie heeft zitten? Deze kunnen natuurlijk niet allemaal permanent tentoongesteld worden. Regelmatig worden dus belangrijke stukken uit depot gehaald voor wisselende kleine presentaties. Dit najaar focust M op een ensemble van 19de-eeuwse marmeren beelden en atelierplaasters die het menselijk lichaam verbeelden. Thema’s: het portret, het vrouwelijk naakt, de ambachtsman, de heldhaftige mythologische jongeling of nog, Bijbelse voorstellingen. Met werk van bekende - Jef Lambeaux en Frantz Vermeylen – en minder bekende kunstenaars. Nog tot 31 januari in M. Info: www.mleuven.be of 016 27 29 29 

Den Akademie van't Leives presenteert haar gloednieuw Leuvens Lexicon en wij mogen er een exemplaar van weggeven aan een slimme puzzelaar. Stuur de oplossing van deze puzzel voor 22 september naar uitinleuven@leuven.be of stuur een kaartje met het antwoord naar de redactie. Een onschuldige hand doet de rest.

foto Paul Laes

>Kwartier Cdt E. de Hemptinne, Hertogstraat 184, Heverlee philip.vandenbossche@mil.be DO 26 SEPTEMBER STUK START INSTANT FICTION ●theater Sarah van Lamsweerde 13.00-15.00 uur | 19.30-23.15 uur COLOR CORRECTION ●film Lernert & Sander 19.00 uur VIVA LA NATURISTERAÇION! ●theater De Warme Winkel & De Utrechtse Spelen 20.00 uur WE ARE STILL WATCHING ●theater Ivana Müller 22.00 uur >Kunstencentrum STUK, Naamsestraat 96, Leuven 016 320 320 - ticket@stuk.be www.stuk.be 32 FOOT ●klassiek BL!NDMAN [sax] 20.00 uur >30CC/Predikherenkerk, O.L. Vrouwstraat z/n, Leuven 016 300 900 www.30CC.be VR 27 SEPTEMBER STUK START INSTANT FICTION ●theater Sarah van Lamsweerde 13.00-15.00 uur | 19.30-23.15 uur COLOR CORRECTION ●film Lernert & Sander 19.00 uur

LECTURE OF EVERY ONE ●theater Sarah Vanhee / CAMPO 19.00 uur VIVA LA NATURISTERAÇION! ●theater De Warme Winkel & De Utrechtse Spelen 20.00 uur GUILTY PLEASURES ●muziek (STUK START) Sir Yes Sir + Roselien 20.30 uur WE ARE STILL WATCHING ●theater Ivana Müller 22.00 uur >Kunstencentrum STUK, Naamsestraat 96, Leuven 016 320 320 - ticket@stuk.be www.stuk.be DE DIEPTE VAN HET DAL ●theater Warre Borgmans, Dimitri Leue, Antoon Offeciers en Te Gek!? 20.00 uur >30CC/Minnepoort, Dirk Boutslaan 62, Leuven 016 300 900 www.30CC.be SPIN DOCTORS ●muziek + DUCKSTORE 20.00 uur >Het Depot, Martelarenplein 12, Leuven www.hetdepot.be ZA 28 SEPTEMBER BROCANTERIE ●uitstappen TIENSE OM TE ZIEN 09.00-18.00 uur >Boven Tiensestraat, Leuven 0475 843 993 - info@brocanterie.be www.brocanterie.be

© 2013 Wim De Weerdt - www.wimdeweerdt.com

69

13

2

24

39

43

1

12

64

14

37

42

16

47

51

Horizontaal 1 Bloem uit Amsterdam – 5 Acteur in 'De diepte van het dal' (30CC) – 11 Ziedaar (Fr.) – 12 Griekse Cupido – 13 Te weten (afk.) – 15 Aangehecht takje – 16 Winterse luchtgesteldheid – 18 The Voice – 20 Leuvense StadsSopraan – 21 Handvat – 22 Gestold vleesnat – 24 Verboden insecticide – 25 Voormalige Amerikaanse popgroep – 26 Afrikaans zoogdier – 27 Familielid – 29 Sportgebeurtenis – 31 Muzieksoort – 32 Winters voertuig – 34 Schaaldier – 37 Voedsel – 39 Kippenproduct – 40 Symbool voor lithium – 41 Stuk voor stuk – 43 Oosters gerecht – 45 Watervogel – 47 Naaldgaatje – 49 Symbool voor plutonium – 50 Beteuterd – 51 Erbarmen – 52 Half dozijn – 54 Stuk stof – 56 Kerel – 57 Bokslegende – 58 Slappe persoon – 60 Handtas – 62 Papegaai – 63 Weduwe van Lennon – 65 Dierengeluid – 66 Levenslucht – 67 Inkerving – 69 Bekend Poeske – 70 Vlaamse rivier. Verticaal 1 Gewicht – 2 Lekker lang blijven liggen – 3 Laatstleden (afk.) – 4 Opslagplaats – 5 Schreeuwlelijk – 6 Soort groen – 7 Kleine keitjes – 8 Gedrochtelijk wezen – 9 Fotografische term (afk.) – 10 Niet vlot – 11 Wat is het vriendje dat samen met andere verhaaltjes in ZED vertoond wordt? – 14 Hartelijk – 17 Japanse schrijver en Nobelprijswinnaar in 1994 – 19 Insect – 23 Oosters weefsel – 28 Persoonlijk vnw. – 30 Slang uit 'Jungleboek' – 33 Straat in Leuven – 34 Deel van het gezicht – 35 Groente – 36 Toeristische trekpleister van Leuven – 38 Drinkbeker – 40 Vent van niks – 42 Hit van The Kinks – 44 Ion van zwavel in oxidatietoestand – 45 Amerikaanse soldaat (afk.) – 46 Groene edelsteen – 48 Jammer – 50 Krampachtige samentrekking – 52 Vlaamse radiopionier – 53 Engelse titel – 55 Voordat – 59 Ziekenhuisserie (1994-2009) – 61 Uitroep van walging – 64 Verrassende huwelijksuitroep – 68 Groep wachtenden.

Vind online de leukste adresjes voor Resto

Wellness

Surf naar Nieuwsblad.be/Rondom en haal meer uit je regio

Shopping

Uitgaan


In Convictions brengt de Amerikaanse Sharon Daniel vier werken met een documentair karakter samen. Ze laat de stemmen horen van mensen en groepen die vaak ongehoord blijven zoals gevangenen en drugsgebruikers. Aan de hand van hun getuigenissen stelt ze kritische bedenkingen bij o.m. de rechtsstaat, het justitie-apparaat, rechtvaardigheid en straf, de privatisering van de gevangenissen ... Opening op 26 september, nadien nog gratis te bezoeken tot eind november. Meer info: www.stuk.be.

GRATIS

oproep fABULEUSAUDITIES

fABULEUS zoekt jongeren voor de nieuwe productie liefdesverklaring van choreografe Nicole Beutler. Wie? Jonge mensen tussen 16 en 23 jaar die graag bewegen, muzikaal zijn en met veel overtuiging een tekst kunnen brengen op een podium (een poptekst, speech, slam poetry …). Jongeren die bovendien kunnen beatboxen, hebben een klein streepje voor. Schrijf je in voor de auditieworkshop op 7 en 8 september, in OPEK. Info & inschrijven: elea@fabuleus.be.

ZO 29 SEPTEMBER DE BOMMA’S ●theater Feikes Huis i.s.m. Compagnie Frieda & Scheld’apen 15.00 uur | vanaf 9 jaar >30CC/Wagehuys, Brusselsestraat 63, Leuven 016 300 900 www.30CC.be LOVE SONGS (VELDEKE) ●theater fABULEUS 20.00 uur >OPEK, Vaartkom 4, Leuven 016 300 900 www.30CC.be

EXPO M - Museum Leuven Vanderkelenstraat 29, Leuven 016 27 29 29 bezoekm@leuven.be ma-zo: 11.00-18.00 uur do: 11.00-22.00 uur wo: gesloten UGO RONDINONE t/m 6/10/2013 LIGHTMAP IEF SPINCEMAILLE t/m 31/12/2013 COLLECTIEPRESENTATIE: LICHAMEN t/m 31/01/2014

erfgoed SALSA CAHIER POESKE SCHERENS

Journalist en historicus Fran Herpelinck schreef een boek over Jef Scherens, getiteld Het fenomeen “Poeske” Scherens. Scherens, die zijn hele leven in dienst van de fiets en de competitie zou stellen, domineerde vanaf het begin van de jaren 30 tot aan het einde van de jaren 40 het internationale sprintnummer. De publicatie geeft een beeld van een tijdsklimaat met de sprinter als leidsman op de populaire wielerbanen van West-Europa. Zij verschijnt als tiende deel in de reeks SALSA-cahiers en is verkrijgbaar bij het stadsarchief en boekhandel Peeters. Info: www.leuven.be/archief.

T/M 28 SEPTEMBER DEVOTED FOTO'S VAN JAN LOCUS >KADOC, Vlamingenstraat 39, Leuven http://kadoc.kuleuven.be T/M 20 OKTOBER 100 JAAR SCOUTS IN LEUVEN alle dagen open >Kapel van de voormalige Sint-Geertruiabdij, Leuven jc.dopere@euphonynet.be T/M 30 OKTOBER BROUWERIJBEZOEKEN STELLA ARTOIS - INDIVIDUEEL Stella Artois za-zo: 13.00-14.30 uur >Stella Artois, Brouwerijplein 1, Leuven www.brouwerijbezoeken.be T/M 17 NOVEMBER CONVICTIONS

Sharon Daniel do 14.00-21.00 uur vr-zo 14.00-18.00 uur > Kunstencentrum STUK, Naamsestraat 96, Leuven 016 320 320 www.stuk.be T/M 31 DECEMBER DAMIAAN VEREEUWIGD VOOR DE LENS alle dagen open >Damiaancentrum, Sint-Antoniusberg 5, Leuven www.damiaanvandaag.be 8 SEPTEMBER T/M 29 SEPTEMBER ICONEN, EEN ONTMOETING Lucia Lipkens Janssen ma-vr: 10.00-17.00 uur za-zo: 14.00-18.00 >Kerk in Nood, Abdij van Park 5, Heverlee 016 39 50 50 info@kerkinnood.be www.kerkinnood.be

together we win zaterdag 14 september – 20u00

Oud-Heverlee Leuven Charleroi ADRKH00J

expo CONVICTIONS | SHARON DANIEL

16 JAAR ORANGE FACTORY ●muziek Colour Haze, Ufomammut … 17.30 uur >Het Depot, Martelarenplein 12, Leuven www.orangefactory.be DE DIEPTE VAN HET DAL ●theater Warre Borgmans, Dimitri Leue, Antoon Offeciers en Te Gek!? 20.00 uur >30CC/Minnepoort, Dirk Boutslaan 62, Leuven 016 300 900 www.30CC.be HALLUCINATIONS ●muziek Yves Peeters Group en Joop Pareyn 20.00 uur >30CC/Tweebronnen, Diestsestraat 49, Leuven 016 300 900 www.30CC.be LOVE SONGS (VELDEKE) ●theater fABULEUS 20.00 uur >OPEK, Vaartkom 4, Leuven 016 300 900 www.30CC.be

RAYDEN TRANSPORT

Voor update raadpleeg onze website www.ohl.be


NIEUWE MAAN Riet Bongaerts en Lies Selleslach 14.30-17.30 uur | start reeks >Yurt, Matadilaan 9, Heverlee liesselleslach@hotmail.com www.sankenyaka.be

expo 100 JAAR SCOUTING IN LEUVEN

De Scouts van Leuven hebben reden om feest te vieren! De Leuvense Scouts, Hardis de Saint-Michel bestaan namelijk 100 jaar. Ze doen dat onder meer door een tentoonstelling te geven die zeker een bezoekje waard is. De uitgebreide erfgoedtentoonstelling bestaat uit objecten, foto’s en verhalen en biedt een nostalgische kijk op de geschiedenis van de Scouts van Leuven. De tentoonstelling vindt plaats in het Scouts en Gidsen Museum in de Sint-Geertrui Abdij in Leuven en is nog te bezoeken tot 27/10.

Waversebaan 66, Heverlee, 016 63 25 42 pantarei_bel@yahoo.com www.yogapantarei.handelsgids.be ZACHTE YOGA LESSENREEKSEN YOGACENTRUM PANTA-REI VZW start reeks >Gemeentehuis Heverlee, Waversebaan 66, Heverlee 016 63 25 42 pantarei_bel@yahoo.com www.yogapantarei.handelsgids.be

WO 4 SEPTEMBER FIETSENONDERHOUD Pieter Tweepenninckx 19.00-21.30 uur | start reeks >Velo, Hollestraat 1, Heverlee 016 525 900 info@vormingplusoostbrabant.be www.vormingplusoostbrabant.be

ZO 8 SEPTEMBER 2-JARIGE OPLEIDING GEMMOTHERAPIE start reeks >De Druïde, Jan Van Avondtstraat 25, Wilsele levensstroom@gmail.com www.dedruïde.com

DO 5 SEPTEMBER YOGA LESSENREEKSEN YOGACENTRUM PANTA-REI VZW start reeks >Gemeentehuis Heverlee,

theater INSPINAZIE IMPROVISEERT

Inspinazie start ook dit jaar weer met nieuwe reeksen improvisatietheater-lessen. Bij deze lessen worden improstijlen en impro-vaardigheden aangeleerd en verbeterd. En uiteraard is improvisatie ook experimenteren. Inspinazie werkt met twee groepen ingedeeld volgens leeftijd: Inspinazie XXS is een groep voor 9 tot 12 jarigen, Inspinazie XS is een groep voor 13+. De jongere leeftijdsgroep spitst zich vooral toe op het spelen van personages en begint ook met het inspelen op elkaar. De oudste groep gaat vooral verhalen verzinnen en verhalen spelen vanuit het niets. De nieuwe lessen starten vanaf 15 september. Inschrijven? info@inspinazie.com.

27 SEPTEMBER T/M 31 OKTOBER FOTOTENTOONSTELLING HET VLAAMSE PLATTELAND IN DE FIFTIES Jos Halsberghe ma-vr: 09.00-17.00 uur za: 09.00-12.30 uur >KADOC, Vlamingenstraat 39, Leuven 016 32 35 25, info@cagnet.be www.cagnet.be

film THE SOUND OF BELGIUM

Trek voor één keer je dansschoenen aan om naar de cinema te gaan: na een uitverkochte zaal op DOCVILLE plaatst Cinema ZED The Sound of Belgium opnieuw op de agenda. Een niet te missen feest voor ogen en oren! Meer info: www.cinemazed.be

VORMING ZO 1 SEPTEMBER ABC-DIERENSTUDIO IN M MUSEUM LEUVEN 13.00-17.00 uur >M - Museum Leuven, Vanderkelenstraat 28, Leuven bezoekm@leuven.be www.mleuven.be KUNST IN DE MIX 14.00-15.30 uur >M - Museum Leuven, Vanderkelenstraat 28, Leuven 016 27 29 29 bezoekm@leuven.be

OOSTRAND OOSTRAND

A Uw gratis

Uw g ids regiog enda

ag beleven at er te Alles wuw streek valt in

e stede bbuur DDee bbuein de n bbijij u in vaan oekk v

agbboe et ddag H Het

Het dagboek van Het dagboek van

e adress De best de buurt bij u in

van gboek Het da

H‘Kug usoseBo ns

nn zijn ynku s ns

Philippe Raskin Philippe Raskin

Tegel Solden Laat je vloeren door onze royale tegelpromoties

aerrtt

erg)) eef enb de N ee,f Kort enbenrg, even de nNde ortmisse n,

26

ar

i2

01

3

vo o

r

CO NT A VO INE RD BO OR IE AL U NS VA CON WAF UW T T V N Aa 10 AIN AL rd eb TO ER ru S T g in 01 2 30 fo @ fa 6 8 • M

Enquête Enquête

te

Martin Dieltje e ns van K

n op vijf Bijna eepenaren de e vijf lanooite met Antwer en wagen ­ rode W­Misde nt B s.b ko ovijf ute nooit met ‘Huang ge m wagen enaar t rse ook sta ef lsde a Kiso mi he hari m ou wagen de naar r jn mk art gaat tegmwerk roe het in tenak Geetb een kw et de auto Leuvenhet Zo en ets werk . De ba u as tl de fotog L is raaf van eeuw ande Glab nooit m t werk mijn pla be n he tenhoeze Bierbe Lin ek­Z ek naar n’ te u

atren Rre d ud olf H ‘Aarsc ho ecke

% Een da t is De he in het le TEGELS maaar in-30 vaneldeleguk onin g A ven Jo dag w inprkelemn,uzom ikante en t ‘Ge eri B van n n) z ij m eer uceralleen ote e ja e Sch mmod d(48 nme uuvvalteijd zon r nnt dded m ue er DE ROY k e e va L‘IkLee,ga e t n Be id r rte de leeg uuarid die e hheetKeAasserscl­Lm t werk, hee w ihar d et ken stand’ bbtseedna hoot Le Binkom fie dzzou u neeaunntoednieoom r Bauv alenBe de ooeeNiWinneulsewrleod in Blanden conerken d tra en, Me rbem gijbb zopzeEverberg neeek Duisburg Erps­Kwerps e Rams Lu ma Huldenberg Kortenberg ee ddHoeilaart en ndijkOu Kraainem nto tm d HaasrLeefdaal inr nnkom ggarleMeerbeek ie zosse se e H ode He Ho el Ril dit aa inen d­H emi utv a even l Notarieel Duisburg blad Erps­Kwerps laa Everberg ie Loonbeek Hoeilaart Huldenberg t Neerijse Kortenberg erl Nossegem ren Kraainem Ottenburg Leefdaal o Overijse l Sint­Agatha­Rode we ne Sint­ u r ee an k l e t O n Sin i Ho oontioerteSterrebeek Heverle a untoTervuren es e. Peuw utg ga t­Joris­W llenb vvMeerbeek aart Loonbeek e Holsb huizen, blad erg ng Notarieel NossegemVossem Stevens­Woluwe Ottenburg egarNeerijse Overijse Sint­Agatha­Rode Wezembeek­Oppem aa ard Zaventem Appartementen, vaka ingSint­ gronden voo Ik d m’n , e Teste LaSin en do rd eek H t­J rp orisM e ohentdZueidernava % lak,, mna er -5KK0oe%nB.pin dRia plak zij n ereer

b

b

b

b

EN ST e EIGINGSDIEN nel sio en TS AA profes rf - g t me lui, we volgin vak top jec pro

PL

ADVCJ00C

nu

Enquê

KOR TIN

Ja

twerkjes

Maarten Denys

G volle op het EN dige gamm a

Kijk snelna op pagi

m

De de bur sui en ker van fab rie k

Maarten Denys Kraainem) (73, gepensioneerd, (73,kan gepensioneerd, Kraainem) ‘Ik niet zonder auto. 2 Mijn za x 0 73 321 b ww nKoning 0L dg 16 48 auto ‘Ik kan zonderen auto. Mijnzijn K Atte zoon is niet aannemer ik volg ub w.z ro 73 Koning n 3maar a ev 45 auto 5 bee toch an regeert, zoon is volg zijn Tie pelle hove werk op,aannemer waardooren ik ik veel en dg k ne n b n b ro 03maar toch ro regeert, werk op, waardoor ik veel n b Ke Att onderweg ben.’ ela ev gaat bijna één op rsb en W e n nr bijna aa ts.b onderweg ben.’ één op oe n eek rogaat d

-70%

êtee uêt zwaaaaitit nqu E Enq g Auuttoo zrwin 40

ocatus Davy Br

pl ui

0A

to ressto &rresesseenn ppss & o h d s S Sho ste aadrueurtt

& resto en Shops

ss ssen en bu buur urtt

OE0

s wahet Leu AAlllleesin het vvaaltlt in

bijj uu in in de de

E e kijk eIn n pdlu Lé im veor: tu de in terio orr

ACZ

d ndaven geen lz. aag beleleven 99 bblzw.att eerr teteeuvbeeennssee L v

Shops & resto Shops & resto

g9

lz Al val les w . ag t in at e Tie er te nda ne be n Sh lev en De op s bij bes u i te a & re n d dr s e b ess to e u Ee urt n n

Resto & sho DDee be p best stee ad adre re bi

De beste adressen De u beste bij in deadressen buurt bij u in de buurt

da

iog ti id s s

5b

5 9 blz. a g

Burchtlaan 72 • 1785 Merchtem • Tel.: 052/37 24 30 • www.tegelsderoy.be dinsdag-vrijdag: 13u30 tot 18u30 • donderdag tot 20u • zaterdag 10u tot 17u

b

b

b

bb

TDR_Nieuwsblad_100x94.indd 1

b

b

b

b

b

b

b

b

b

b

b b

b

b

bb

b b

b

b

b

b

b

b

03/01/12b 19:53

b

b

b

b

b

b

b

b

ADGZV00C

3 blz.

iiss rra attd g ss g w i U Uwgiioog gid e rreg a

ns

AA UU LE R SCH EN OT re wV g gra

enda Al Alle less w wat at er er te va te be valtlt in bele levenn in Aa enrs roch ndotLeuvve en

5 blz. agenda 5 blz. agenda

Alles wat er te beleven Allesinwat te beleven valt de er Oostrand valt in de Oostrand

ADHYP00B

3 201 3 ari 201 anu ari 16 J anu daagg 16 J s n e Wooensd W

oe

b

b b b b

b

b b

b

b

b

b

b

b

b

b

b

b

b

b

b bb b bb

b

b

b

b

b

b

b

b

b b

b

b

b

TI

EN

EN

Rondom, dé nieuwe gratis regiogids.

W NIEU

N EN VE UV LLE EU ratis

W

Uw gr regiogatis ids

Uw gratis regiogids regiogids

da

Woens

W EU NI

W Woe oens ns

da dagg 23 W 23 Ja Wek ekeli Janu elijks nuar jks m arii 20 mag agaz 2013 azin 13 inee

RPEN NTWE

Woensdag 16 Januari 2013 Woensdag 16 Januari 2013

13 nuari 20 g 16 Ja

WW EUEU NINI

NI EU W

NNIE IEUUW W


sport SCHOLENVELDLOOP

De Vlaamse veldloopweek viert dit jaar zijn jubileumeditie. Deze 25ste editie kondigt zich aan als een bijzonder evenement. Vorig jaar namen maar liefst 219.866 jongeren deel aan de plaatselijke veldlopen die in 282 gemeenten werden georganiseerd. Op woensdag 25 september vindt om 14.00 uur de topdag plaats in Park Heuvelhof in Kessel-Lo. Alle info op: www.leuven.be/sport

MA 9 SEPTEMBER OPENDEURDAG HANIGUN 20.00-22.00 uur >Turnzaal Windekind, Schapenstraat 98, Leuven www.deronde-leuven.be DI 10 SEPTEMBER PROEVEN VAN HEDENDAAGSE DANS Georgina del Carmen Teunissen 19.00-20.30 uur start reeks >De Bron, Koetsweg 122, Kessel-Lo 016 25 16 21 info@WiSPER.be www.WiSPER.be OPENDEURDAG DE RONDE LEUVEN 20.00-22.15 uur >Turnzaal Windekind, Schapenstraat 98, Leuven www.deronde-leuven.be

KALLIGRAFIECURSUS DE BASIS Mieke van Rensbergen 19.30-21.30 uur | start reeks >30CC/Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, Leuven 0486 38 81 61 www.miekevanrensbergen.blogspot.be MONDHARMONICA VOOR BEGINNERS Andreas De Clerck 19.30-21.30 uur | start reeks >Vormingplus Oost-Brabant, Paul van Ostaijenlaan 22, Heverlee 016 525 900 - info@vormingplusoostbrabant.be www.vormingplusoostbrabant.be DI 17 SEPTEMBER UN CHIEN ANDALOU HET VERHAAL VAN EEN FILM ZONDER VERHAAL Valerie Delaey en Eveline Heylen 10.00-16.30 uur >30CC/Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, Leuven cursussen@amarant.be www.amarant.be CURSUS WIJNKENNIS 19.30-22.30 uur | start reeks >Vergaderzaal van het Texaco tankstation, E40 (richting Luik - Brussel) s/n, Heverlee 0495 59 80 35 - cursussen@aossl.be www.aossl.be

ZA 14 SEPTEMBER VERDWIJN IN EEN SCHILDERIJ 14.00-15.30 uur >M - Museum Leuven, Vanderkelenstraat 28, Leuven 016 27 29 29 bezoekm@leuven.be MA 16 SEPTEMBER REISVERSLAG KROATIĂ&#x2039; 14.00-16.00 uur >Seniorama vzw, Vanden Tymplestraat 35, Leuven www.seniorama.be PROEFLES ARGENTIJNSE TANGO Callan & Chantal 19.25-20.20 uur >De Wijnpers, Mechelsevest 72, Leuven 0487 45 74 68 www.toxictango.com

KINDER CREA YOGA Spring Blossom en Lies Selleslach 16.30-18.00 uur | start reeks >Sprookjestuin (vlakbij Sportoase), Matadilaan 9, Heverlee liesselleslach@hotmail.com www.sankenyaka.be VR 20 SEPTEMBER KLEUR EN STIJL Elke Coeimans 13.00-15.30 uur ook op 27.09 en 04.10 >LDC Ter Vlierbeke, Rustoordlaan 3, Kessel-Lo 016 525 900 info@vormingplusoostbrabant.be www.vormingplusoostbrabant.be ZA 21 SEPTEMBER NOG MEER SNAPSHOTFOTOGRAFIE Vicky Bogaert 10.00-17.00 uur | ook op 22.09

>OPEK, Vaartkom 4, Leuven 016 25 16 21 - info@WiSPER.be www.WiSPER.be MA 23 SEPTEMBER ARTSEN ZONDER VAKANTIE 14.00-16.00 uur >Seniorama vzw, Vanden Tymplestraat 35, Leuven www.seniorama.be PROEFLES ARGENTIJNSE TANGO Callan & Chantal 19.25-20.20 uur >De Wijnpers, Mechelsevest 72, Leuven 0487 45 74 68 www.toxictango.com BACHATA LEUVEN VOOR BEGINNERS Claudia Machuca 20.00 uur | start reeks >Ons Huis,

uitstap TIENSE OM TE ZIEN

Op 28 september wordt de gezellige en aantrekkelijke wijk van de Boven Tiensestraat in Leuven opnieuw omgetoverd tot het decor voor een nieuwe en derde editie van een grote jaarlijkse braderie. De straat biedt veel animatie voor kinderen en een braderie met brocanterie. Deze braderie vindt plaats op zaterdag 28/9 van 9.00 tot 18.00 uur. Info: www.brocanterie.be.

WO 18 SEPTEMBER ART/TOI THEATER VOOR KINDEREN VAN 6 TOT 9 JAAR ART/TOI THEATER VOOR KINDEREN VAN 9 TOT 12 JAAR ART/TOI THEATER VOOR JONGEREN VAN 12 TOT 15 JAAR ART/TOI THEATER VOOR JONGEREN VAN 15 TOT 18 JAAR start reeks >OPEK, Vaartkom 4, Leuven www.artforumvzw.be

GRATIS

DO 19 SEPTEMBER DUBBELSLAG MAAKT JE MEESTER IN DE PODIUMKUNSTEN start reeks >OPEK, Vaartkom 4, Leuven info@opek.be www.opek.be MENSEN FOTOGRAFEREN Peije van Klooster 09.30-11.30 uur | ook op 26.09 >LDC Wijnveld, Wingerdstraat 14, Leuven 016 525 900 info@vormingplusoostbrabant.be www.vormingplusoostbrabant.be

de nieuwe pasuit magazine is er! neem hem mee. nu in de

display!

gratis magazine. www.pas-uit.be

ADVCG00G


colofon

Goudbloemstraat 28, Leuven www.salsasabrosita.be DI 24 SEPTEMBER EEN POËTICA VAN HET OUDE EGYPTE OVER HET HOE EN WAAROM VAN DE EGYPTISCHE KUNST 10.15-12.45 uur | start reeks >M-Museum Leuven, Vanderkelenstraat 28, Leuven cursussen@amarant.be www.amarant.be ALGEMENE SEMIOTIEK EN WERELDBEELDEN 20.00-22.30 uur | start reeks >Letteren, Blijde-Inkomststraat 21, Leuven 016 22 93 24 - postuwlm@yahoo.com http://uwlm.be SPOT ON ... ON THE SPOT! Anja Wouters 10.00-16.30 uur | start reeks >OPEK, Vaartkom 4, Leuven info@tievo.be WO 25 SEPTEMBER DE MUZIEK VAN DE MIDDELEEUWEN EEN MIDDELEEUWSE MUZIEKGESCHIEDENIS IN VEERTIG TOPPERS Hendrik Vanden Abeele start reeks >30CC/Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, Leuven cursussen@amarant.be www.amarant.be VATICANUM II, VERNIEUWING OF VERNIELING ... AANLOOP EN VERLOOP (DEEL 1) Juliaan Vandekerkhove 20.00-22.00 uur >Damiaancentrum, Sint-Antoniusberg 5, Leuven 016 31 63 68 - info@damiaanvandaag.be www.damiaanvandaag.be DO 26 SEPTEMBER KERAMIEKATELIER VOOR BEGINNERS Bernadette Lefevere 09.30-12.30 uur | start reeks >LDC Ter Putkapelle, Bosstraat 11, Wilsele 016 525 900 info@vormingplusoostbrabant.be www.vormingplusoostbrabant.be ZA 28 SEPTEMBER KALLIGRAFIECURSUS BEGINNERS Godelief Tielens 09.00-12.00 uur | start reeks >Ontmoetingscentrum Genadedal, Velderblok 12, Kessel-Lo 013 44 42 94 godelief_tielens_veertje@yahoo.com www.kalligrafie-veertje.be

vorming PROEVEN VAN HEDENDAAGSE DANS

Hedendaagse dans, wat is dat eigenlijk? Moeilijke vraag, want onder deze noemer vallen vele verschillende technieken en benaderingen. WiSPER start op 10 september met een korte proeversreeks. Een aantal bewegingsprincipes zijn de start voor vier dinsdagavonden vol ontdekking en dansplezier: Hoe beweeg ik? Welke bewegingen vind ik fijn en niet fijn om te doen? Waarom? Door enkele eenvoudige bewegingsfrases in te oefenen leer je dansmateriaal verwerken en het je eigen maken. Er komen ook eenvoudige maar leuke improvisatieopdrachten aan bod, die je stap per stap leren hoe je je lichaam bewuster kunt gebruiken. Proeven van hedendaagse dans: dinsdagen 10, 17, 24 september en 1 oktober. Telkens van 19.00 tot 20.30 uur. Meer info en inschrijven kan via www.wisper.be - info@wisper. be - 016 25 16 21 Naast hedendaagse dans staan bij WiSPER ook reeksen Flamenco, Tango, Afrikaanse dans … op het programma. foto Tuur Uytenhove

UiT in Leuven, gratis maandblad voor cultuur en vrije tijd redactieraad: Annik Altruy, An Dewinter, Frank Geypens, Martje Ceulemans, Robrecht Penders, Lisa Raes, Tiny 'T Seyen, Linda Van Assche en Steven Dusoleil hoofdredactie en coördinatie: Kristel Salaets vormgeving: brusselslof.be dtp, druk & distributie: Corelio Connect Noord coverbeeld: Warre Borgmans, foto Marco Mertens verantwoordelijke uitgevers: Denise Vandevoort en Dirk Vansina, Professor Roger Van Overstraetenplein 1, Leuven redactiesecretariaat: UiT in Leuven, Professor Roger Van Overstraetenplein 1, Leuven of uitinleuven@ leuven.be Uw activiteit in Uit In Leuven? Dat kan! Registreer je op www.uitdatabank.be en voer je aanbod in. De redactie maakt een selectie uit het aanbod en is niet verantwoordelijk voor fout ingevoerde gegevens. Deadline invoer: iedere 1ste dag van de maand voor de kalender van de maand die volgt. publiciteit: mail naar sales.leuven@corelio.be of bel op 016 44 28 38.

oplossing juli-augustus FOTOGRAFIE VOOR BEGINNERS Vicky Bogaert 10.00-17.00 uur | start reeks >OPEK, Vaartkom 4, Leuven 016 25 16 21 - info@WiSPER.be www.WiSPER.be MA 30 SEPTEMBER CLOWNERIE VOOR BEGINNERS Sven Verelst 19.30-22.00 uur | start reeks >De Bron, Koetsweg 122, Kessel-Lo SCHILDEREN VOOR BEGINNERS Lies Van Weverberg 19.30-22.00 uur | start reeks >OPEK, Vaartkom 4, Leuven STUDENTS@THE THEATRE Jelle De Wit 19.30-22.00 uur | start reeks >OPEK, Vaartkom 4, Leuven IMPROVISATIETHEATER VOOR BEGINNERS Marc Breban

20.00-22.30 uur | start reeks >Inspinazie, Opvoedingsstraat 19, Kessel-Lo 016 25 16 21 - info@WiSPER.be www.WiSPER.be T/M 10 OKTOBER INSCHRIJVINGEN EERSTE JAAR CREATIEF SCHRIJVEN, WEL >Sociale Wetenschappen, Van Evenstraat 2, Leuven 016 22 93 24 - postuwlm@yahoo.com http://uwlm.be T/M 15 DECEMBER HEB JE EEN VERHAAL? WIL JE €400, €200, OF €125 VERDIENEN MET SCHRIJVEN? >WEL, Universitaire Werkgroep Literatuur en Media, Kapucijnenvoer 67/31, Leuven 016 22 93 24 postuwlm@yahoo.com http://uwlm.be

M-IDZOMER M-IDZOMER

Surf zeker eens naar onze website

voor informatie over onze volgende wedstrijden

ADVAM00G


CANTA LUNA: BETOVEREND STEMMENEVENT VAN 30CC Cultuurcentrum 30CC trapt het seizoen al zingend af met een stemmig evenement rond stadssopraan Noémie Schellens en de Leuvense koren. Op zaterdag 21 september in het provinciedomein in Kessel-Lo. Info & tickets: www.30CC.be

S K T A U R T

STUDENTENWELKOM Het Studentenwelkom heet alle Leuvense studenten van harte welkom met een stevig feestje op 25 en 26 september. Top of the bill op woensdag is het optreden van The Opposites. Op donderdag spelen DJ’s van ’s lands bekendste discotheken de Oude Markt plat. Alle info: www.studentenwelkom.be

t

S

TOPLOCATIES IN DE KIJKER OP OPEN MONUMENTENDAG Open Monumentendag viert haar jubileum op zondag 8 september in stijl en zet de deur van talrijke toplocaties wijd open. Bezoek het stadhuis, De Hoorn, het Gerechtsgebouw, neem deel aan de talrijke wandelingen of onderneem een begeleide fietstocht. Alle info: www.leuven.be/omd

® GRATIS OPENINGSDRIEDAAGSE ® STUK START! Het gratis openingsfestival van STUK van 25 tot 27 SDAG NDERDAG september isWOENeen uitstekende appetizer voor hun VRIJDAG DO nieuwe culturele seizoen. Op het programma onder meer een beeldende theatervoorstelling sep sep sep over naturisme, een guilty pleasures-concert, een verborgen camera en een filmreeks starring Ryan Gosling. Alle INFO & TICKETS: 016 320 320 | WWW.STUK.BE | INFO@STUK.BE info: www.stuk.be.

25

26

27

OPEK ONTPLOFT! Op vrijdag 6 september knalt OPEK een feest langs ramen en deuren naar buiten. OPEK ONTPLOFT! en schiet zo het nieuwe cultuurseizoen op gang. De Vaartkom zal daveren op de rhythms en beats, voor iedereen, oud én jong. Alle info: www.opek.be


Uil september definitief