Page 1

Business Magazine VA LLEI 15e jaargang | nr 1 | januari 2011

ondernemend voor ondernemer s

Jonge en oude meesters Fotografie: GertJan Koster

IN DIT NUMMER

3

Wijnveen Aluminiumbouw is de winnaar van de Wageningse Ondernemersprijs. Het ruim honderd jaar oude bedrijf gaat volgens de jury constant met zijn tijd mee.

4

Passen al die netwerkevenementen niet meer in uw drukke agenda? Dankzij de nieuwe website www.0318netwerkagenda.nl is het plannen een stuk eenvoudiger.

5

Het Notaris Fischer Huis werd voor ĂŠĂŠn dag omgetoverd tot Bobby Fischer Huis. Frank Buunk van Kunsthandel Simonis & Buunk combimneerde schaken en kunst.


De grote specialist in Renault, Mitsubishi en Hyundai

oopt k o t u a n e e i r Wie in febr ua rt laat u e b s d u o h r e of een ond n prijs e e p o s n a k t aak uitvoeren, m gezin! voor het hele tuin of en k, 1 dag dier nt* r a tp e r p g a d ra o.a.: 1 enkoekrestau n n a p n o b r e din

Autobedrijf G.J. Vette BV

uw sportieve dealer ! Levering alle merken, nieuw en gebruikt. Onderhoud, reparatie, APK, airco-service, uitlijnen, lease, schadeherstel alle merken en verzekeringen, altijd gratis leenauto! Industrieweg 2, Renkum, Tel. 0317-399333

www.vette.nl

*vraag naar de voorwaarden


ALGEMEEN 15e jaargang | nr 1 | januari 2011 | Business Magazine

Wijnveen Aluminiumbouw wint ondernemersprijs

Bart Wijnveen en Henk Jansen kregen de prijs van burgemeester Geert van Rumund.

WAGENINGEN - Wijnveen Aluminiumbouw is de winnaar van de Wageningse Ondernemersprijs 2010. De directeuren Bart Wijnveen junior en Hans Jansen namen de prijs tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Wageningen in ontvangst uit handen van burgemeester Geert van Rumund. De jury vond dat Wijnveen aan alle vereiste criteria voldeed. Dat waren de kwaliteit van het ondernemerschap, het innoverend vermogen en het belang van de onderneming voor het Wageningse bedrijfsleven en de lokale gemeenschap. “Wijnveen Aluminiumbouw is een florerende producent van raam- en gevelelementen. Door conti-

nue innovatie en hoge kwaliteitsnormen gaat het ruim honderd jaar oude bedrijf met zijn tijd mee en is het uitgegroeid tot een belangrijke speler op haar markt. Een bedrijf waar Wageningen trots op kan zijn.” De ondernemersprijs wordt sinds zes jaar gezamenlijk door de gemeente en het Wagenings Ondernemers Contact

(WOC) uitgereikt. Wijnveen was dit jaar samen met Columbus Koffie, Thee en Kookwinkel en gewasbeschermingsbedrijf Ceradis genomineerd uit 29 inzendingen. “Ook de andere genomineerden zouden goede winnaars zijn geweest”, stelde Van Rumund nadrukkelijk.

TROTS Bart Wijnveen en Hans Jansen waren trots op hun prijs. “Dit kwam voor ons totaal onverwacht. Wij vormen sinds 5½ jaar samen de nieuwe directie. In 2006 zijn we verhuisd naar het Nudepark. We zijn er trots op dat we in economisch moeilijke tijden ons bedrijf toch goed overeind kunnen houden. Dat doen we niet alleen, onze tientallen medewerkers spelen daar een cruciale rol in.

koeriersdiensten en kleintransport koel- en diepvriesvervoer, op- en overslag

Kryptonstraat 6, 6718 WR Ede, T 0318-641334

www.bmkoeriers.nl

Morgenochtend zullen we hen dan ook allemaal op gebak trakteren.” De geschiedenis van Wijnveen begon in 1897 toen Henk Wijnveen besloot om zijn vakmanschap rechtstreeks aan de man te brengen. De naam Wijnveen stond al gauw bekend als producent van kruiwagens en boerenkarren. Vlak vóór de Tweede Wereldoorlog schakelde Wijnveen over op staal, en richtte hij zich hoofdzakelijk op carrosseriebouw. Een gedenkwaardig jaar was 1947: de eerste Wijnveen brandweerauto, geheel in eigen beheer vervaardigd, rolde uit de fabriek. Onder impuls van Bart Wijnveen sr. groeide Wijnveen verder uit, ditmaal in de richting van stalen ramen en deuren voor kantoren en fabrieken. Om zich volledig op moderne productiemethoden te richten, werd in 1960 aan de Nude een compleet nieuw en modern bedrijfspand opgericht. De opkomst van aluminium vormde voor Wijnveen een nieuwe start. Het accent kwam voornamelijk op de verwerking, productie en installatie van aluminium ramen en gevelelementen te liggen. Intussen werd Bart Wijnveen sr. bijgestaan door zijn zoon, Henk Wijnveen jr. Henk was tot 2005 de algemeen directeur daarna droeg hij het stokje over aan de vierde generatie. <

3


4 ALGEMEEN

Stad in bedrijf | 15e jaargang | nr 1 | januari 2011

WWW.0318NETWERKAGENDA.NL

Digitale netwerkagenda voor de regio REGIO – Wie kent het niet. Heb je je net opgegeven voor die interessante workshop, komt er een uitnodiging binnen van een businessclub met een spreker die je eigenlijk niet mag missen. Of je leest in Stad in Bedrijf achteraf over een bijeenkomst waar je graag bij had willen zijn. Maar je wist niet dat het werd georganiseerd. Voor al die mensen is er goed nieuws. Op de site www.0318netwerkagenda.nl is sinds begin januari een overzicht te vinden van alle netwerkevenemenJanneke Hamstra, Jillis Baggerman en Lea Combé zijn de initiatiefnemers van de digitale agenda.

ten in de regio. De website is een initiatief van Jillis Baggerman en Janneke Hamstra van Jillis Baggerman makelaardij en Lea Combé. Zij zijn zelf regelmatig te vinden bij regionale netwerkbijeenkomsten, die worden georganiseerd door businessclubs, bedrijven en andere initiatiefnemers. Volgens het drietal is dat belangrijk en gaat het in het zaken doen om contacten, gunnen en uiteraard om goed werk leveren: “Mensen kunnen je alleen maar werk gunnen als ze je daadwerkelijk kennen of goede berichten van anderen over je hebben gehoord. Aangezien er steeds meer netwerkbijeenkomsten bijkomen, is het moeilijk om overal bij te zijn. We merken dat het met onze volle agenda’s lastig plannen is, aangezien veel bijeenkomsten pas vrij kort van te voren bekend gemaakt worden. Het komt dan ook regelmatig voor dat er op het zelfde moment meerdere initiatieven plaatsvinden. Dit kan voor bezoekers en organisatoren vervelend zijn.”

KRACHTEN BUNDELEN Daarom nam het ondernemende trio het initiatief om hiervoor een oplossing te vinden. Zo werd de digitale agenda geboren. Lea Combé: “Wij hebben de afgelopen maanden namelijk een digitale netLea Combé en Janneke Hamstra vullen de website.

werkagenda laten ontwikkelen. De website draagt de naam www.0318netwerkagenda.nl, aangezien netwerken in de gemeente Ede en Veenendaal centraal staat. We merken de laatste tijd dat in dit gebied de krachten op verschillende manieren worden gebundeld en de gemeentegrenzen op zakelijk gebied meer vervagen.”

OVERZICHTELIJK De 0318netwerkagenda is sinds begint januari online. Alle evenementen die door de organisatoren zijn aangemeld, vindt de bezoeker van deze website overzichtelijk op een rij. Door een korte omschrijving van de bijeenkomst en een duidelijke benoeming van datum, tijd en locatie biedt deze online agenda bezoekers een overzichtelijk aanbod. Organisatoren maken eenvoudig en kosteloos een account aan en kunnen vervolgens zelf hun evenementen op de website plaatsen. Daarnaast kunnen er foto’s en filmpjes worden toegevoegd. Het is duidelijk dat de website in een behoefte voorziet. Inmiddels hebben ruim 450 ondernemers en werknemers hun belangstelling al getoond door lid te worden van de speciale LinkedIn groep. En de organisatoren weten de website ook al te vinden, in de eerste weken is de agenda al flink gevuld met activiteiten en evenementen.<


ALGEMEEN 15e jaargang | nr 1 | januari 2011 | Business Magazine

NOTARIS FISCHER HUIS VOOR ÉÉN DAG BOBBY FISCHER HUIS

Jonge grootmeester tussen oude meesters

Hans Böhm speelde met bijzondere schaaksets.

EDE – Waar denkt u aan bij de term Fischer Huis? Veel Edenaren denken dan aan het monumentale pand in de Notaris Fischerstraat, waar kunsthandel Simonis & Buunk gevestigd is. Frank Buunk van de kunsthandel is echter een schaker en schakers denken bij de naam Fischer aan Bobby Fischer, de legendarische wereldkampioen. Daarom lag het voor de hand dat Buunk een schaakevenement in zijn kunsthandel organiseerde. In de kunsthandel hingen begin januari diverse schilderijen met schaken als thema. Op diverse tafels stonden speciale schaaksets uitgestald. Daar gingen de 16-jarige grootmeester Anish Giri, Nederlands sterkste schaker en nu reeds de nummer 52 van de wereld, en meester Hans Böhm de strijd aan tegen de sterkste spelers uit de regio. Wie niet mee wilde spelen, kon de schilderijen en schaaksets in aparte ruimtes bewonderen.

SIMONIS & BUUNK Frank Buunk speelde zelf uiteraard mee, hij boekte een verdienstelijke remise tegen Böhm. Daarna had hij even tijd om uit te leggen waarom hij dit eve-

nement organiseerde. “Van jongs af aan heb ik al belangstelling voor bijzondere schaakspellen, ik heb er in de loop der jaren dan ook de nodige van gekocht Toen we in 2005 het Notaris Fischer Huis gingen openen, heb ik een optimistische bui mijn jeugdidool Bobby Fischer daarvoor uitgenodigd. Dat leverde helaas niets op. Dit jaar bestaat de Edese Schaakvereniging 85 jaar en ik vond het leuk om nu iets speciaals te organiseren. Het is mijn plan om ons pand tweejaarlijks om te toveren in het Bobby Fischer Huis en een schaakevenement te organiseren.”

tische stukken van de schaakstukkenverzameling van Simonis & Buunk. Met de schaakset ‘Vrouwen versus Mannen’ in Eva- en Adamskostuum van de Russische kunstenaar Oleg Raikis was het soms even opletten. ‘Vastgoedschaker’ Cor van Zadelhoff zat achter een 19e-eeuws ivoren Staunton spel. De mooiste set van de verzameling, bevestigde Böhm zijn tegenstander die hij van enkele serieuze aanwijzingen voorzag. Van Zadelhoff was er zo mee in zijn nopjes dat hij dit keer ‘stenen verwisselde voor oud ivoor’. Böhm speelde in een hoog tempo dertig partijen in een wisselsimultaan met vijf remises en 25 winstpartijen.

Anish Giri nam het op tegen de 33 sterkste schakers van Ede, Wageningen en Veenendaal. Hij gebruikte hiervoor de schaaksets die er wat conventioneler uitzagen. Hij moest slechts twee remises afstaan en won dus 31 partijen. De deelnemers waren onder de indruk van zijn schaakkwaliteiten. Voor Giri was het evenement in Ede blijkbaar een goede voorbereiding op het Tata toernooi dat een week later in Wijk aan Zee begon. Daar baarde hij opzien door de Noorse nummer 1 van de wereld, Magnus Carlsen, in 22 zetjes keihard van het bord te zetten.<

EXOTISCHE STUKKEN Hans Böhm speelde met de meest exoAnish Giri nam het op tegen de sterkste spelers.

5


6 ADVERTENTIE

Stad in bedrijf | 15e jaargang | nr 1 | januari 2011

GADGETS

BOEK IN BEDRIJF In deze rubriek presenteren wij u elke maand drie boeken die voor u als ondernemer interessant kunnen zijn. Met verhalen die tot uw verbeelding spreken. Ter inspiratie of als handleiding.Informatie over de bestelwijze vindt u op de vermelde websites. tekst: Aletta den Hartog

Oerdriften op de werkvloer Bram Buunk Afgunst, pesten, agressie, seksueel gedrag en roddelen komen veelvuldig voor op de werkvloer. Het zijn de menselijke gedragingen en gevoelens die op het eerste gezicht niet passen in een professionele houding. In 'Oerdriften op de werkvloer' wordt een evolutionaire benadering van menselijk gedrag in organisaties uitgewerkt die een verklaring wil bieden voor ogenschijnlijk irrationeel gedrag. Het veelal politiek incorrecte betoog wordt geïllustreerd met interviews met ondernemers, politici, beleidsmakers, consultants en wetenschappers. www.uitgeverijprometheus.nl

Nextopia Leven, liefde en zaken in de expectations society

Wakker worden Wakker worden is voor veel mensen sowieso geen feestje, maar de komende donkere maanden wordt het verlaten van dromen en bed alleen maar lastiger. Met de Wellness Clock Radio wordt geprobeerd dit leed zoveel mogelijk te verzachten. Met deze wekker kun je de dag beginnen met alle kleuren van de regenboog, die elkaar in deze wekker steeds afwisselen. Maar je kunt je natuurlijk ook laten wekken door een prettig melodietje. Ben je alleen wakker te krijgen met een doordringende buzzer? Geen punt, die zit hier ook op. Bron: Lenco.eu<

Onopvallend Tegenwoordig is er geen enkele reden om zonder camera op stap te gaan. Ten eerste is de kans groot dat jouw mobiele telefoon beschikt over zowel een foto- als videocamera, maar ook los zijn de camera’s inmiddels zo handig klein, dat je altijd wel iets op zak kunt hebben. Als je echter iets wilt filmen of fotograferen zonder op te vallen, wordt het een stuk lastiger en dan zou deze Car Key Camera wel eens van pas kunnen komen. De camera hangt aan de sleutelbos en zal niet snel als camera herkend worden. Door de ingebouwde camera en microfoon kun je met de Car Key Camera makkelijk foto’s, video’s en/of geluidsfragmenten opnemen. En door het interne geheugen van 2 GB heb je genoeg ruimte voor meerdere bestanden. Bron: Megagadgets.nl<

Micael Dahlén We leven steeds meer leven in een wereld waar niet vandaag, maar morgen de dienst uitmaakt. Tegenwoordig is niet de huidige iPhone het ding om te begeren, maar de vólgende iPhone. Die is namelijk nóg beter, en heeft alle kinderziektes van de huidige generatie verholpen. Dahlén leidt daaruit af dat het tegenwoordig steeds meer gaat om verwachtingen, en steeds minder om de realiteit van nu. www.unieboekspectrum.nl

Media & Reclame

Desktop Holder Na de presentatie van de iPad werd, naast alle voordelen, ook meteen een nadeel duidelijk. Veel gebruikers bleken behoefte te hebben aan een houder om de iPad als een desktop op het bureau te zetten. En waar een vraag is, komt er van alle kanten antwoorden. De iPad Desktop Holder is daar een mooi voorbeeld van. Ontworpen in de stijl van de iMac en bestaande uit een metale frame met rubberen bevestigingen op de hoeken om de iPad goed op zijn plek te houden. Tevens is hij op diverse manieren verstelbaar, zodat je de iPad in bijna iedere gewenste hoek kunt plaatsen. Meer op Bestel.nl.<

John Faasse, Marjolein Moorman en Peter Neijens

Trikke uPT In veel opzichten is een bewonderenswaardig boek. In de eerste plaats om zijn leesbaarheid en toegankelijkheid. Verder omdat het volgepakt is met informatie en omdat de voors en tegens van de verschillende media worden onderbouwd met relevante cijfers. Verder geeft het boek een korte uitleg van de vele vaktermen uit het mediaplannersvak, van bursting/dripping tot twinspot en van DMS (Decision Makers Survey) tot CPM (costs per mille). En daarmee kan het boek worden beschouwd als een spoedcursus mediaplanning voor beginners. www.noordhoffuitgevers.nl

De inmiddels zeer bekende en geliefde Trikke, een voertuig dat je kunt voortbewegen door zelf heen en weer te bewegen, heeft er een gemotoriseerd broertje bij. De Trikke uPT wordt elektrisch aangedreven en haalt met gemak 25 km/u. Door het gepatenteerde 3CV mechanisme kan de uPT ook als hybride voertuig gebruikt worden; het combineren van spierkracht met de elektrische aandrijving in het voorwiel. Of het nu gaat om het ritje van huis naar kantoor, naar de winkels of een ritje naar het terras, met deze Trikke kun je aankomen. Bron: Trikke-europe.com.<


ALGEMEEN 15e jaargang | nr 1 | januari 2011 | Business Magazine

NIEUWE SHOWROOM OPENT DE DEUREN

Boxem Keukens herrijst uit de as EDE – In december hebben ze al proef gedraaid, maar begin februari gaat de nieuwe showroom van Boxem Keukens officieel open. Daarmee komt een eind aan een vervelende periode voor het Edese keukenbedrijf. In 2009 zorgde een brand naast de showroom voor zoveel schade dat alles opnieuw moest worden opgebouwd. “Het pand moest tot op de fundering gesloopt worden”, leggen Willem en Joost Boxem uit. “Het bedrijf ging wel door, maar we hebben een klein jaar zonder showroom gezeten. Maar een geluk bij een ongeluk was wel dat we ons konden bezinnen op de toekomst. De keukenbranche is de afgelopen jaren flink veranderd en uiteraard heeft de economische crisis er ook flink ingehakt. Toch heeft de crisis ook weer positieve effecten. Je merkt dat mensen de keuken in hun oude huis gaan renoveren of vervangen. Dus we zien onze oude klanten nu vaak weer terug.”

INSPIRATIE OPDOEN Voor de nieuwe showroom heeft Boxem

Keukens gekozen om minder keukens op minder vierkante meters op te stellen. “Klanten zijn in het huidige internettijdperk vaak al goed geïnformeerd over de vele mogelijkheden. Die laten wij uiteraard zien. Maar elke showroomkeuken is voorzien van bijzondere snufjes. Mensen die bij ons langskomen kunnen inspiratie opdoen en we helpen hen met andere oplossingen waar ze zelf nooit aan gedacht hebben. Onze deskundig opgeleide keukenadviseurs zorgen daarvoor. Voor de montage begeleiden wij de monteurs in eigen beheer. We kunnen eveneens de installatie en afwerking verzorgen van wand en vloer. Kortweg gezegd zoeken wij de klanten die zichzelf willen ver-

De keukens van Boxem zijn voorzien van de modernste snufjes.

wennen. We zijn geen volume- of offertefabriek.”

ELKE WENS IS MOGELIJK Bij het betreden van de showroom zie je onmiddellijk dat je hier met een speciale keukenzaak te maken hebt. Dit zijn

prachtige keukens van gerenommeerde merken. Willem en Joost Boxem laten de nieuwste snufjes op keukengebied zien. Een werkblad van beton, verwarming in het plafond, een afzuigkap die geïntegreerd is in het werkblad, of een vaatwasmachine voorzien van binnenverlichting. Vrijwel elke wens is in een hedendaagse keuken mogelijk. Dit zal dan wel enorm duur zijn, denk je onvermijdelijk. Dat valt volgens vader en zoon Boxem mee, ook de klant met de wat krappere beurs kan al voor een keuken van rond de 5000 euro in hun zaak terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT Boxem Keukens is aangesloten bij 'Uw KeukenSpeciaalzaak', een samenwerkingsverband tussen ruim vijfendertig keukenspecialisten in Nederland. Persoonlijke aandacht en een warme ambiance staan voorop en hiermee willen de aangesloten zaken zich onderscheiden van de grote, vaak als onpersoonlijk ervaren keukenketens. “Een keuken kopen is tenslotte een belangrijke beslissing”, weet Willem Boxem. “Dan wil je dat jouw keukenadviseur je kent en rustig de tijd neemt om je in dat proces geduldig en op niveau te begeleiden naar de ideale keukenoplossing voor jouw specifieke situatie, wensen en budget.” Boxem Keukens is te vinden aan de Zandlaan in Ede. Nieuwsgierige mensen kunnen een kijkje nemen in de inspirerende showroom of op www.boxem.nl.< Inspiratie opdoen in de nieuwe showroom van Boxem Keukens.

7


8 ADVERTENTIE

Stad in bedrijf | 15e jaargang | nr 1 | januari 2011

JURIDISCH ADVIES

Opzet bij ziekte; loondoorbetalingsverplichting Een van uw werknemers vindt het leuk om in zijn vrije tijd met een parachute op zijn rug van gebouwen of andere hoge objecten te springen in de hoop dat de parachute goed functioneert (oftewel: BASE-jumpen). Dit is altijd goed gegaan tot dat ene weekend waarin de parachute net iets te laat opent. Gevolg: de werknemer is vanwege ernstige verwondingen langere tijd niet in staat zijn werkzaamheden uit te voeren. Het is u bekend dat u in geval van ziekte van een werknemer verplicht bent het loon door te betalen. Geldt dit echter ook voor de werknemer die aan activiteiten deelneemt waarbij de kans op lichamelijk letsel groot is. Men denke daarbij aan voornoemd voorbeeld BASEjumpen, maar ook kickboxen, offpiste skiĂŤn, of volgens sommigen, voetbal in de wat lagere klasse. Op grond van artikel 7:629 lid 3 sub a BW heeft een werknemer geen recht op doorbetaling van zijn loon tijdens ziekte, indien de ziekte door zijn opzet is veroorzaakt. Als we het voorbeeld van de BASE-jumper even als uitgangspunt nemen; is er in die situatie sprake van opzet aan de zijde van de werknemer? Uit de toelichting bij de wet blijkt dat het moet gaan om het willens en wetens veroorzaken van ziekte en niet om het enkel riskeren daarvan. De opzet van de werknemer moet derhalve daadwerkelijk zijn gericht op het veroorzaken van ziekte. Indien de ziekte dus het noodzakelijke gevolg is van het handelen van de werknemer, dan kan men niet spreken van opzet. De werkgever van voornoemde BASE-jumper zal dan ook het loon tijdens de periode van ziekte dienen door te betalen. Wettelijk gezien 70% van het loon, maar veelal op grond van de arbeidsovereenkomst en/of CAO door de werkgever aangevuld tot 100%. Uit hetgeen hiervoor uiteen is gezet volgt dat het niet gemakkelijk zal zijn om aan te tonen dat ziekte is veroorzaakt door opzet. Wordt het criterium door rechters in de praktijk echter wel zo strikt toegepast? Uit enkele voorbeelden blijkt dat rechters het criterium ietwat ruimer uitleggen dan de letter van de wet en de toelichting daarop. Zo heeft de kantonrechter Sittard-Geleen geoordeeld dat er sprake was van opzet in de situatie waarin

24 uur per dag 7 dagen per week info@kps-koeriers.nl

ress exp PS! r e K p jaar tuurlijk 0 Na Al 1

t: 0318 622 622 f: 0318-651111

SNELVRACHT & SYSTEEMVRACHT Van brief tot europallets Nationaal en internationaal

www.kps-koeriers.nl

EXPRESS KOERIER

mr F. van Vierssen Van Veen Advocaten

een vlieginstructeur, die werd aangesproken op ontoelaatbaar gedrag en daarop uit woede met zijn hand tegen de muur sloeg, waardoor zijn middenhandsbeentje brak. De werkgever was niet verplicht om het salaris door te betalen. Een ander voorbeeld betreft de situatie waarin een werknemer ten gevolge van zijn alcohol- en drugsverslaving ziek was. De kantonrechter Gouda oordeelde dat ook hier sprake was van opzet aan de zijde van de werknemer. In eerste instantie lijkt het er gezien de redactie van de wet en de daarbij behorende toelichting op dat het zo goed als uitgesloten is dat kan worden aangetoond dat een werknemer zijn ziekte opzettelijk heeft veroorzaakt. Uit de praktijk blijkt echter dat de feiten en omstandigheden van het geval in het voordeel van de werkgever kunnen uitpakken. Voor nader advies kunt u contact opnemen met Van Veen Advocaten, mr F. van Vierssen, 0318-687878. < Van Veen Advocaten Keesomstraat 9 6717 AH EDE 0318 68 78 78

Kleef Reclame en Acquisitiebureau Gespecialiseerd in: Clubbladen, Programmabladen, Personeelsbladen, Openingsbrochures

K le e f Wandscheerstraat 37, 6717 KP Ede telefoon 0318 645542 fax 0318 645543 mobiel 0624 589136 e-mail a.kleef@planet.nl


ALGEMEEN 15e jaargang | nr 1 | januari 2011 | Business Magazine

Hardeman-Joosten voor natuursteen, tegels en badkamers

Elly en Johan Hardeman tonen een ruim assortiment tegels en natuursteen.

EDERVEEN - Trots kijken Johan, Elly en Gerwin Hardeman naar de uitbreiding van hun showroom aan de Oudendijk 15 in Ederveen. Sinds begin januari richt tegel- en natuursteenbedrijf Hardeman-Joosten zich namelijk ook op de aankleding van badkamers. Wastafels, badkamermeubels en kranen, Hardeman-Joosten biedt een ruime keuze met vele mogelijkheden. Maar de kernactiviteit van HardemanJoosten blijft toch de verkoop en plaatsing van natuursteen en keramische tegels. In de prachtige showroom is dan ook een ruim assortiment natuursteen en keramische tegels uitgestald. Op de benedenverdieping is bijzonder natuursteen uit landen over de hele wereld te vinden. Heeft u al eens gehoord van Chinees hardsteen of Chinees basalt? Bij Hardeman-Joosten is het verkrijgbaar. En het is een prijstechnisch aantrekkelijk alternatief voor het meer bekende Belgisch hardsteen. Via de bijzondere natuurstenen trap (dat kan dus ook), loop je naar boven waar een ruime keuze is in tegels in allerlei soorten, maten en kleuren.

GEVELS Hardeman-Joosten levert aan particulieren die een nieuwe badkamer, een toilet of een vloer in keuken of woonkamer willen. Maar ook voor de zakelijke markt biedt Nu ook badkamermeubels bij Hardeman-Joosten.

Hardeman-Joosten vele mogelijkheden. Zo hebben zij de afgelopen jaren in Veenendaal de natuurstenen gevelbekleding van diverse winkels gemaakt. Dit is echt maatwerk, het natuursteen is op maat gezaagd. Een klus die je Hardeman-Joosten wel kunt toevertrouwen. Architecten en aannemers weten het bedrijf dan ook te vinden.

VAKWERK Een groot pluspunt van HardemanJoosten is dat Johan en Gerwin vrijwel alles zelf aanbrengen. “Zelf zit ik al 25 jaar in de branche”, zegt Johan Hardeman. “Het is mooi dat ik die ervaring nu kan overdragen op mijn zoon. Hij levert inmiddels dezelfde kwaliteit als ik. Dat is prettig voor mij, maar vooral voor de klanten.” Hardeman-Joosten werkt uitsluitend met kwalitatief hoge producten. “Daar doen wij geen concessies in en daarom is het belangrijk dat wij zelf ook vakwerk afleveren.”

ADVIES De showroom is het domein van Elly. Maar als klanten specifieke vragen of wensen hebben, schuift Johan ook aan. “We ontwerpen zelf, door middel van 3D tekeningen laten we mensen zien hoe hun wensen in de praktijk uitpakken. Verder geven we uitgebreid advies over de vele mogelijkheden. Bijvoorbeeld over akoestische vloeren in appartementen die aan bepaalde normen moeten voldoen. Of over vloerverwarming die wij ook kunnen verzorgen. En allerlei accessoires die het helemaal afmaken. Daarom zijn we nu ook uitgebreid met de producten voor de badkamer. Omdat we het werk zelf uitvoeren, hebben mensen met maar één contactpersoon te maken. Die korte lijnen zorgen er voor dat het werk volgens afspraak wordt uitgevoerd.” Wie een kijkje wil nemen in de showroom van Hardeman-Joosten kan even bellen naar 0318-572016. Er zijn namelijk geen specifieke openingstijden. Om inspiratie op te doen, of om te kijken naar het uitgebreide aanbod is ook een bezoek aan de website de moeite waard, www.hardemanjoosten.nl. Daarop staan zestien pagina vol met foto’s van gerealiseerde projecten. <

9


TUSSEN DE BEDRIJVEN DOOR 15e jaargang | nr 1 | januari 2011 | Business Magazine

Pizza’s bij ontbijtservice Ontbijtservice Beschuitje Ede breidt de activiteiten uit met Pizzafestijn. Net voor de feestdagen is Michèl Pieters gestart met dit nieuwe cateringconcept. Dat zeker gaat aanslaan voor kinderfeestjes of zomaar gezellig in het weekeind. Op de website www.pizzafestijn.nl is een keuze te maken om eigen pizzacreaties te maken. Bodems, kaas en saus gaan in de mini pizzaoven die in bruikleen wordt geleverd. Tevens zijn er extra bijgerechten bij te bestellen zoals ciabatta brood met Italiaanse kruidenboter, of een vers gebakken focaccia brood. Ook aan een heerlijk Italiaans wijntje is gedacht.<

Maak ruimte Onlangs is het boek ‘Maak ruimte’ verschenen. Met voorbeelden uit de praktijk wordt duidelijk waar en hoe een coachingtraject het verschil maakt. Niet alleen de successen, ook de beperkingen en bedreigingen worden gepresenteerd. Een handig boekje over coaching als ondersteuning van carrière en bedrijfsstrategie. Auteur Henk Roseboom, woonachtig in Veenendaal, put uit zijn rijke ervaring als coach en trainer. Hij laat in dit boek zien hoe bedrijven en individuen coaching inzetten om beter te kunnen draaien. Rosebooms achtergrond in onder meer de bouwwereld staat garant voor een pragmatische aanpak van individuele coaching, gericht op helder omschreven doelen. Het boek wordt uitgegeven door de Edese uitgeverij De Boekenproducent.<

Schilderijen voor FeelGood

Henk Anema nieuwe voorzitter VNO-NCW Valleiregio Tijdens een goed bezochte ledenbijeenkomst van werkgeversvereniging VNO-NCW Valleiregio is Henk Anema benoemd tot voorzitter van de regio. Hij neemt het voorzitterschap over van Henrie van Beusekom, die na zes jaar, waarvan vier jaar als voorzitter, terugtreedt uit het bestuur. Anema: “Ik ga me vooral inzetten om onze regionale belangen binnen de gemeenten en provincies op de kaart te krijgen. Daarbij gaan we de samenwerking zoeken met andere werkgeversvertegenwoordigers zoals MKB en de bedrijvenkringen. In samenwerking moet onze kracht zitten.” Henk Anema, directeureigenaar van 3D Worknet, woont in Leusden. Al jarenlang is zijn bedrijf gevestigd in Ede. Eerder was Anema bestuurslid bij het Edes Bedrijven Contact.<

Meer ‘Tussen de Bedrijven door’ op pagina 12-13 >> Ontwerp MAD bekroond MAD introduceerde dit jaar de nieuwe Remschijf Afdraaimachine voor het optimaliseren van remschijven. Voor deze ergonomisch vormgegeven en geavanceerde machine ontving dit gerenommeerde Veenendaalse bedrijf een GIO Erkenning 2010. De Erkenning Goed Industrieel Ontwerp (GIO) is de enige prijs in ons land die het vakmanschap van ontwerper én opdrachtgever bekroont. De jury stelde vast dat de Remschijf Afdraaimachine functionaliteit combineert met originaliteit, innovatie en gebruiksgemak. De GIO Erkenning is tevens een blijk van vertrouwen in de commerciële kracht van het product. <

MKB Valleiregio heeft zes schilderijen geveild voor het goede doel: FeelGood Modeshow. Vanaf 2006 organiseren GertJan en Krista Schoot samen met Dick van der Maas de modeshow. Gert-Jan: “De laatste jaren zijn steeds meer regionale bedrijven sponsor van FeelGood omdat ze betrokken zijn bij de activiteiten die voor lichamelijke en geestelijke gehandicapten in de regio georganiseerd worden.” De zes schilderijen zijn eerder dit jaar door de ondernemers van MKB Valleiregio geschilderd op een creatieve avond. Nu zijn ze geveild tijdens het kerstdiner dat plaatsvond in de indoor skibaan in Bottrop. De opbrengst is ruim 500 euro. Dit bedrag komt geheel ten goede aan FeelGood. FeelGood vindt plaats op maandagavond 11 april in het pand van Kembo. <

Hoofdprijs Pin en Win Rinnerd Plantinga heeft de hoofdprijs in de Wageningse Pin en Win actie gewonnen. In december rekende hij een bedrag van 5,59 euro af met zijn pinpas. Een wijs besluit, want begin januari nam hij bij Arke Reizen zijn prijs, een reischeque van 3.000 euro, in ontvangst. De voorzitter van de Stichting Ondernemersfonds Wageningen, Ruud van Doorn, was bij de prijsuitreiking aanwezig. Hij was erg tevreden met het succes van de Pin en Win actie. In zes weken tijd werden op de website www.wageningencentrum.nl maar liefst 27.187 keer de gegevens van een pinbon ingevuld. Een aantal dat de verwachtingen verreweg heeft overtroffen.<

Vernieuwde website Java-Vacature Java-Vacature.nl uit Barneveld heeft een nieuwe website gelanceerd. Sinds de oprichting van Java-vacature.nl is gebleken dat er vraag en behoefte is naar een platform voor Java-specialisten en Java-bedrijven. Op Java-vacature.nl kunnen deze twee groepen elkaar ontmoeten. De nieuwe website is overzichtelijker en gebruiksvriendelijker. Mensen op zoek naar een Java baan kunnen gemakkelijk aantrekkelijk Java-vacatures vinden. Bedrijven die op zoek zijn naar Java-kandidaten kunnen zelf in een handomdraai de vacatures plaatsen. <

11


12 TUSSEN DE BEDRIJVEN DOOR Stad in bedrijf | 15e jaargang | nr 1 | januari 2011

Renkum kiest voor ROBIN BEST Outdoor Media ROBIN BEST Outdoor Media uit Bunnik heeft de aanbesteding van de A0 reclame in Renkum gewonnen. Vanaf 1 maart 2011 exploiteert ROBIN BEST Outdoor Media 64 tweezijdige A0 displays op basis van exclusiviteit. De A0 buitenreclame is, mede door de prima prijs-kwaliteitverhouding, uitermate geschikt voor lokale bedrijven en evenementen. Er kunnen zowel commerciële als niet-commerciële campagnes worden geplaatst, ook voor adverteerders buiten de gemeente Renkum. <

Afvalcombinatie wijzigt naam in ACV Per 1 januari heeft Afvalcombinatie de Vallei haar naam veranderd in ACV. De naamswijziging gaat gepaard met een nieuw logo en een nieuwe uitstraling. Het is een logische stap die past bij de toenemende verschuiving van afval naar recycling en de ambitie van Afvalcombinatie om regionaal gezien te worden als de logische partij voor afval, reiniging en (gedeeld) beheer van de openbare ruimte. ACV zamelt afval in voor de gemeenten Ede, Renkum, Veenendaal en Wageningen en is bovendien actief op het gebied van straat- en rioolreiniging, gladheidbestrijding, ongediertebestrijding en containerverhuur. Het nieuwe logo is geïnspireerd op het symbool voor recycling en geeft tegelijkertijd de regionale focus weer. De frisse kleuren groen en blauw benadrukken het duurzame karakter van het bedrijf. <

Koopovereenkomst commerciële ruimten Sajet Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM (onderdeel van de BAM Groep) en Burgland Vastgoed hebben een koopovereenkomst gesloten voor de commerciële ruimten in het plan Sajet in Veenendaal. Sajet is het eerste deelplan dat AM heeft ontwikkeld in het grootschalige centrumplan Brouwerspoort. De overeenkomst betreft de overname door Burgland Vastgoed van 2.080 m² commerciële ruimten verdeeld over tien afzonderlijke units. Sajet omvat naast de commerciële ruimten, tachtig appartementen en een openbare, ondergrondse parkeergarage voor 200 auto’s. Alle appartementen zijn verkocht aan particulieren. De parkeergarage is verkocht aan ING REIM en wordt geëxploiteerd door Q-Park. Huurders van de commerciële ruimten zijn onder meer ING Bank, Sunday’s zonnestudio en Ami kappers. Ingenious Vastgoed uit Veenendaal heeft namens Burgland Vastgoed bemiddeld in de kooptransactie. <

Flamingoplant bureauplant van het jaar De luchtzuiverende Flamingoplant is de Bureauplant van het Jaar. Een jury met vertegenwoordigers uit de wetenschap én praktijk boog zich over een selectie planten om er één uit te roepen tot Bureauplant van het Jaar. De Flamingoplant volgt daarmee de Goudpalm op. Plantdeskundigen, onder meer afkomstig van Wageningen UR, stelden vast dat de Flamingoplant niet alleen een uitstekend luchtzuiveraar is maar ook tegen een stootje kan. Juryvoorzitter Prof. dr. Bert van Duijn (Fytagoras Plant Science): “Doordat de Flamingoplant tevens in grotere maten verkrijgbaar is, kan de plant in huis en op kantoor ook op de grond geplaatst worden. De kleinere maten zijn juist uitstekend geschikt om op het bureau naast het beeldscherm te zetten. Een belangrijke plek, want onderzoek heeft juist aangetoond dat iedereen die langer dan vier uur per dag met een beeldscherm werkt, zich aantoonbaar prettiger voelt en productiever is dankzij planten op de werkplek. De Flamingoplant is een echt kantoormaatje.”<

Veel inschrijvingen voor Businessdagen Noordwest Veluwe Voor de Stad in Bedrijf Business Dagen van eind maart op het Bouw & Infra Park in Harderwijk zijn nog slechts dertig beursplaatsen beschikbaar. Geïnteresseerde regionale bedrijven zullen zich dan ook snel in moeten schrijven want bij 105 standhouders is het maximale aantal deelnemers bereikt. De Stad in Bedrijf Business Dagen zijn zowel op dinsdag 29 maart als op

woensdag 30 maart van twee uur ’s middags tot negen uur ’s avonds. De eerste dag kent een feestelijke afsluiting met een borrel en een hapje in de nieuwe horecatent. On-

dertussen is bekend dat de catering in handen is van Delicio, Broodje Kok en Maartenz Catering. De horeca wordt verzorgd door Van de Mheen Foodservices. <

Voor meer informatie en de reservering van een standhouderplaats kunt u contact opnemen met Peter Molleman, telefoon 06-40261298. De deelnemers aan de Businessdagen zijn te vinden op: www.stadinbedrijf.nl


TUSSEN DE BEDRIJVEN DOOR 15e jaargang | nr 1 | januari 2011 | Business Magazine

Op kop voor klimaatneutraal ondernemen

Nieuwe directeur Honda dealer de Bois Met ingang van 1 januari is Jos Hogeland de nieuwe directeur van Honda dealer de Bois. Hij volgt hiermee Thomas de Bois op die in januari 2009 zijn twee Honda bedrijven aan PGA Nederland NV verkocht. Daarna heeft hij zich beziggehouden met de integratie van deze bedrijven met de drie andere Honda vestigingen van het in Veenendaal gevestigde PGA Nederland. Vandaag de dag is de Bois met vijf vestigingen de grootste Honda dealer van Nederland. Een van de vestigingen zit in Veenendaal aan de Plesmanstraat.<

Onlangs ondertekende Hendriks geveltechniek uit Veenendaal de intentieverklaring Op Kop. Aan project Op Kop kunnen 100 bedrijven – Koplopers – deelnemen die als doel hebben klimaatneutraal te willen opereren. Commercieel directeur Peter van de Vliert: ‘We zijn Koploper om twee redenen. Ten eerste willen we vanuit onze productvisie bijdragen aan een beter klimaat. Het aluminium dat wij inkopen bestaat al voor circa tachtig procent “it gerecycled materiaal. Verder kan aluminium met weinig onderhoud tientallen jaren meegaan. Recycling spreekt voor ons vanzelf. Zo zamelen we afvalmateriaal apart in en wordt al het glas weer gerecycled.” De tweede reden voor participatie ligt in de voorbeeldfunctie die Hendriks geveltechniek heeft. Peter van de Vliert: ‘Wij maken deel uit van de Hendriks groep. Als één van de grotere werkgevers in Veenendaal nemen we onze verantwoordelijkheid, ook op het gebied van duurzaam ondernemen. We zullen zowel een bewustwordingsproces op gang brengen bij onze medewerkers, als energiebesparende maatregelen doorvoeren.”<

Jeroen Burger financieel directeur bij INNAX

Promotie Veenendaal heeft Expertpanel Om navelstaren te voorkomen, heeft de stichting Promotie Veenendaal een extern panel van deskundigen bereid gevonden om gevraagd en ongevraagd citymarketing advies te geven. Voorzitter van dit expertpanel is Harald Bergmann, burgemeester van Albrandswaard (foto). Citymanager Roeland Tameling: “De gemeente heeft met een prestatieovereenkomst Promotie Veenendaal opdracht gegeven om te werken aan verbetering van het imago en de bekendheid van Veenendaal. De deskundigheid van het Promotie Veenendaal Expertpanel wordt hierbij vanaf 2011 structureel ingezet.” Harald Bergmann licht toe: “De deelnemers aan het Expertpanel komen op basis van concrete adviesvragen in principe twee keer per jaar bijeen en adviseren over doelstellingen, doelgroepen, marketingstrategie en concrete activiteiten.” Als eerste actie hebben ze verbetersuggesties gedaan voor het Strategisch Marketingplan.<

Gebouwverduurzamer INNAX uit Veenendaal, een onafhankelijk dienst- verlener op het gebied van energie, techniek, milieu en veiligheid voor gebouwen, heeft Jeroen Burger onlangs aangesteld als financieel directeur. De 39-jarige Jeroen Burger brengt meer dan tien jaar ervaring op het gebied van algemeen management, corporate finance en strategische planning. “INNAX is een organisatie met sterke toekomstperspectieven”, aldus Burger. “Ik kijk er naar uit om bij te dragen aan de verdere strategische ontwikkeling van de organisatie. Daarnaast heeft INNAX een groen hart. Het gaat tenslotte om het verduurzamen van gebouwen. En dat is een markt die mij zeer aanspreekt.”<

Nieuwe directeur MARIN Vanaf 1 januari wordt het Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN) in Wageningen geleid door Bas Buchner. Hij neemt het roer over van Arne Hubregtse, die algemeen directeur wordt van zwareladingrederij Biglift. Buchner: “Onder leiding van mijn voorgangers George Remery en Arne Hubregtse heeft MARIN zich ontwikkeld tot een ondernemende organisatie die midden in de Nederlandse en internationale maritieme markt staat en wereldwijd de grootste is in haar soort. Op die koers gaan we verder: met enthousiasme de grenzen van onze kennis blijven verleggen, zodat we onze klanten op tijd oplossingen kunnen bieden in een snel veranderende maritieme wereld. Daarin draait het om innovaties op het gebied van efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid.”<

Heeft u nieuws voor tussen de bedrijven door?

Mail naar vallei@stadinbedrijf.nl B+P Communicationsystems Gold Partner HP B+P Communicationsystems heeft de status Gold Partner 2011 van HP gekregen. Als Gold Partner is het Edese bedrijf optimaal in staat om te adviseren op het gebied van networking. Robert van Kasteren, directeur van B+P Communicationsystems: “Met deze investering laten wij zien dat wij op het gebied van switching, routing en security een serieuze speler zijn. Wij hebben de ambitie om met HP Networking de grootste speler van Nederland te worden.” Om de status van Gold Partner te verwerven heeft B+P flink geïnvesteerd. Dat heeft tot nu toe in totaal 32 certificaten opgeleverd, ruim voldoende om de gouden status te verkrijgen. Van Kasteren: “Wij vinden het belangrijk om te investeren in mensen. Dit vertaalt zich namelijk direct door naar de klant.”<

13


14 ADVERTENTIE

Stad in bedrijf | 15e jaargang | nr 1 | januari 2011

Valleiders verwennen vrijwilligers Hospice BENNEKOM – Vlak voor kerst was het derde sociale evenement van businessclub De Valleiders. Er werd een plezierige en leerzame dag georganiseerd voor de vrijwilligers van Hospice Bennekom. De Valleiders zijn drie jaar geleden opgericht onder de naam Business Young Professionals Vallei. Het is een businessclub voor mensen tot 45 jaar waarbij het ondernemende en persoonlijke karakter van haar leden in combinatie met professionaliteit voorop staat. De Valleiders komen eens per maand bij elkaar in kasteel Hoekelum om te netwerken. Deze bijeenkomsten worden ingevuld met bijvoorbeeld bedrijfspresentaties, professionele sprekers, trainingen en entertainment. De leden van deze businessclub wonen en werken in de Valleiregio en vinden het belangrijk maatschappelijk betrokken te zijn. Vanuit deze gedachte werd ook dit jaar

Businessclubleden en Hospice-vrijwilligers beleefden een genoeglijke middag.

weer een sociale activiteit georganiseerd. Eerder organiseerde De Valleiders een diner voor de voedselbank en vorig jaar werden de vrijwilligers van De Zonnebloem in het zonnetje gezet. Dit jaar werd het evenement dus georganiseerd voor vrijwilligers van Hospice Bennekom. Hier kunnen mensen binnen de kring van hun dierbare, de laatste levensfase doorbrengen. In Hospice Bennekom wordt ‘high-care zorg’ geboden in een huiselijke omge-

ving. De gasten worden begeleid door een specialistisch team van verpleegkundigen, verzorgenden en getrainde vrijwilligers. Vanwege de unieke locatie en de prachtige historie werd ook dit sociale evenement weer gehouden op kasteel Hoekelum. De dag bestond uit een rondleiding door het kasteel, een compleet verzorgde high tea en verschillende presentaties op het gebied van erven, schenken en bewindvoering. Het

initiatief van de jonge ondernemers werd door de vrijwilligers van de Zonnebloem zeer gewaardeerd. De gasten vonden het een interessante en smaakvolle dag. “Uiteraard doen wij ons vrijwilligerswerk met liefde en plezier. De waardering van de mensen, daar doen we het voor. Een hartelijk woord van dank aan de organisatoren”, aldus één van de vrijwilligers. Kijk voor meer informatie voor De Valleiders op www.devalleiders.nl.<

COLUMN

Groter percentage hooggevoeligen onder ZZP-ers Daar waar 1 op de 5 personen veel gevoeliger is dan de gemiddelde mens, is dit aantal onder ZZP-ers significant hoger. Veel kenmerken, waar Hoog Gevoelige Personen (HSP-ers) aan te herkennen zijn, zie je terug in de kwaliteiten van een zelfstandig ondernemer. Een jaar geleden werd ik lid van de ontbijt-netwerkgroep BNI in Ede. Toen ik vertelde dat ik Hoog Sensitieve Personen (HSP-ers) coach staarde ben menigeen mij meewarig aan en begreep niet waar ik het over had. Ook niet toen ik het vertaalde naar Hooggevoelig. ‘Nog nooit van gehoord!’. Bij anderen voelde ik weerstand. Pas later begreep ik dat het woord ‘hoog’ de indruk had gewekt dat deze personen als ‘beter’ werden gekwalificeerd dan de ‘rest’. Iets waar HSP-ers juist

wars van zijn: hun uitgangspunt is juist de gelijkwaardigheid van ieder mens, los van rang of stand. Er waren er drie die het begrip wél kenden vanwege hun eigen hooggevoeligheid. Om meer begrip te kweken en de kennis te vergroten, vroeg ik ieder BNI-lid een HSP-test in te vullen. Twintig procent van de bevolking zou hooggevoelig moeten zijn dus, inclusief mijzelf, zou ik nog zeker één HSP-er uit de vijfentwintig leden kunnen filteren.

Wat schetste mijn en ieders verbazing toen bleek dat niet vijf maar tien leden positief uit de test kwamen. Vooral degenen die niet wisten van het bestaan van Hoog Sensitieve Personen, maar het zélf bleken te zijn, werden getriggerd om meer te weten te komen. ZZP-ers beschikken per definitie over verschillende sterke kanten waardoor ze hun eigen bedrijf durven te starten. Hun creativiteit, hoge arbeidsethos en verantwoordelijkheidsgevoel, hun oplossend vermogen en inlevingsvermogen (wat wil mijn klant) en de kwaliteit om de klant daadwerkelijk tevreden te stellen, zijn allemaal eigenschappen die eruit springen bij ZZP-ers maar óók bij hooggevoelige personen. Veel HSP-ers werken daarbij het liefst niét in een drukke omgeving met veel col-

lega’s, maar verkiezen de rust van een eigen werkplek met eigen tijdsindeling boven een vaste baan. Misschien bent uzelf ook een Hoog Sensitief Persoon… of behoort veertig procent van de ZZP-ers om u heen tot deze categorie…. Tijd om u er eens in te verdiepen?

Annelyn de Boer Annelyn de Boer Coaching


ALGEMEEN 15e jaargang | nr 1 | januari 2011 | Business Magazine

Premedite levert meubels en interieurs op maat RENKUM – Wel eens binnen gelopen in ziekenhuis UMC in Utrecht of bij het raadhuis van de gemeente Ede? En zijn de mooie interieurs u daar opgevallen? Dat is vast het werk van een bekende ontwerper. Mis! De interieurs zijn ontworpen en gemaakt door Premedite uit Renkum. Premedite is namelijk een meubel- en interieurbouwer en levert professioneel maatwerk voor de zakelijke én particuliere markt. Premedite ging in 1992 van start als eenmansbedrijf en is inmiddels uitgegroeid tot een onderneming met zeventien medewerkers. Sinds vorig jaar zijn Ben Snitselaar en Marcel Kok de directieleden. Zij waren al werkzaam bij Premedite en namen het over toen de toenmalige eigenaar te kennen gaf dat hij het bedrijf wilde verkopen. Premedite betekent ‘goed nadenken voordat je aan iets begint’. Het zegt alles over de manier van werken.

KWALITEIT “Wij maken interieurs en meubels maat, met een goede prijs-kwaliteitverhouding”, legt het tweetal uit. “Aan de hoge kwaliteit doen wij geen concessies. Dat gaat van een nachtkastje tot een balie

in een winkel. En wij ontwerpen ook het interieur. Wij luisteren goed naar de wensen van de klanten. Zij weten meestal wat ze willen en wij kunnen het allemaal maken. Soms komen ze met een kladje op de achterkant van een sigarenkistje. Of ze hebben een mooi kastontwerp van Jan des Bouvrie gezien en willen dat ook. Wij vertalen dat in een mooi ontwerp van onszelf. We maken voorstelschetsen of een 3D impressie. En we gaan net zo lang door tot de klant het gevoel heeft: ‘dát is wat ik wil.” Na het ontwerpen komt het maken van de meubels. Ook dat is bij Premedite in goede handen. Een kijkje in de fabriek leert dat ook hier de kwaliteit bepalend is. “Een fout van een millimeter kan al grote gevolgen hebben”, aldus Marcel

De mensen en machines van Premedite leveren constant het beste werk af.

Kok. “Dus leveren onze mensen en onze machines constant het beste werk af. En we hebben zo’n leuk vak. Elk meubel, elk ontwerp is uniek. Dat maakt dat ons vak elke dag weer anders is.”

ONTWERPEN EN REALISEREN Een thuis in je huis maken. Dat is een slogan die Premedite waar probeert te maken. “En dat geldt ook voor de zakelijke markt”, legt Ben Snitselaar uit. “Als je ziet hoe veel uren mensen daar doorbrengen, dan moeten ze zich daar ook thuisvoelen.” Dus ontwerpt en realiseert Premedite winkelinterieurs, receptiebalies of een keuken in een restaurant. Door de goede contacten in de regio kan Premedite de klanten ook ontzorgen door samen met collega-bedrijven de hele projectinrichting voor hun rekening te nemen. Op de website van het bedrijf, www.premedite.nl, staan veel voorbeelden van projecten die Premedite al gerealiseerd heeft. Neem eens een kijkje bij de vele foto’s en bewonder de mooie interieurs en meubels. Wellicht raakt u geïnspireerd om zelf ook eens contact op te nemen met Premedite.< Marcel Kok en Ben Snitselaar buigen zich over een ontwerp.

15


16 ADVERTENTIE a

Stad in bedrijf | 15e jaargang | nr 1 | januari 2011

Business Magazine o n d e r n e m e n d vo o r o n d e r n e m e r s ga zin e Bu sin es s Ma VALL EI ri 2011 | nr 1 | janua 15e jaargang

ond ern eme

ern eme nd voo r ond

rs

Verrassend en informatief. Stad in Bedrijf biedt maandelijks een kijkje in de keuken van het regionale bedrijfsleven. Op een betrokken manier worden de ontwikkelingen in de lokale economie nauwgezet gevolgd en scherpzinnig in kaart gebracht. Tegelijk is er aandacht voor de andere kant van de ondernemer.

de meesters Jonge en ou

TERWOLDE

a

ER IN DIT NU MM Koster

VOORST n Fotografie: GertJa

Stad in Bedrijf heeft drie edities. Editie Apeldoorn verschijnt in de Gemeente Apeldoorn en Voorst. Editie Noordwest Veluwe verschijnt in het gebied rond Harderwijk en Nijkerk en editie Vallei in de gemeenten Ede, Wageningen, Veenendaal, Rhenen en Barneveld, Renswoude, Scherpenzeel en Renkum. De totale oplage bedragt ca. 30.000 exemplaren.

TWELLO

3

is de iniumbouw Wijnveen Alum e Onderde Wagenings winnaar van erd jaar Het ruim hond nemersprijs. de jury gaat volgens oude bedrijf zijn tijd mee. constant met

4 enten netwerkevenem Passen al die agenda? uw drukke niet meer in website nieuwe de is het Dankzij erkagenda.nl www.0318netw eenvoudiger. stuk plannen een

5

werd voor Fischer Huis y FiHet Notaris toverd tot Bobb één dag omge Buunk van Kunst scher Huis. Frank & Buunk combinis handel Simo en en kunst. mneerde schak

www.stadinbedrijf.nl

Wilt u weten wat Stad in Bedrijf voor uw bedrijf kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op! Alle Kleef 06-24589136, Wim Verschuren 06-29550519 of Jan Vogel 06-28780568

dinsdag 29 en woensdag 30 maart 2011 Bouw & Infrapark Harderwijk

Stad in Bedrijf Business Dagen Noordwest Veluwe ‘Geslaagder dan ooit’! Deze typering kan met een gerust hart uitgesproken worden over de Stad in Bedrijf Businessdagen van eind maart 2010. Duizenden geïnteresseerden, waaronder tal van burgemeesters en wethouders, bezochten de totaal uitverkochte beurs. Unaniem spraken de standhouders over een kwalitatief hoogstaande beurs met bezoekers die echt langskwamen om zaken te doen.

U mag dit evenement uiteraard niet missen! Voor meer informate en de reservering van een presentatie-unit kunt u contact opnemen met Peter Molleman, telefoon 06-40261298, of via het kantoor in Apeldoorn, telefoon 055-5332991. Zo’n twee weken voor de Business Dagen zal Stad in Bedrijf een special uitgeven met alle wetenswaardigheden over de Business Dagen. Uiteraard zal Stad in Bedrijf in deze uitgave via redactionele artikelen de nodige aandacht geven aan de deelnemende bedrijven. Tevens zullen er naar schatting zo’n 24.000 uitnodigingen worden verstuurd aan bedrijven die de meeting kunnen bezoeken. Standhouders ontvangen honderd entreekaarten waarmee zij hun eigen relaties kunnen uitnodigen. Beurstijden: dinsdag 29 maart van 14.00 tot 21.00 uur, met aansluitend van 21.00 tot 23.00 uur een standhoudersborrel en woensdag 30 maart van 14.00 tot 21.00 uur.


ALGEMEEN 15e jaargang | nr 1 | januari 2011 | Business Magazine

Langlaufen Excuusbrief op de golfbaan GEWIKT & GEWOGEN

HEELSUM - De winter viel vroeg in. Sneeuw en ijs zorgden voor de nodige overlast. Maar het zorgde hier en daar ook voor de nodige creativiteit. Op golfbaan Heelsumse Veld was het uiteraard onmogelijk om te golfen. Dus werd er bedacht dat de prachtige locatie ook geschikt was om te langlaufen.

Het moet toch niet gekker worden. Vorig jaar schreef ik op deze plek al eens over onze perikelen om een hypotheekofferte te krijgen. Maar het kan blijkbaar nog beroerder. Mijn vriendin heeft haar huis verkocht. Goed nieuws dus. Dacht ze. Want terwijl ik dit schrijf zitten we op twee weken voor de geplande overdracht en de kopers weten nog steeds niet of ze de aangevraagde hypotheek krijgen. Het enige wat ze hebben is een excuusbrief van Delta Lloyd dat het allemaal een beetje langer duurt. Je zou na de afgelopen jaren verwachten dat de financiële sector zich ietwat bescheidener opstelt, maar niets is minder waar. Wat want schrijft meneer F. Schuitemaker in zijn excuusbrief? “De afgelopen maanden mochten wij fors meer hypotheekaanvragen ontvangen dan in dezelfde periodes van voorgaande jaren. Het kan daardoor voorkomen dat de verwerkingstijd van uw hypotheekaanvraag langer duurt.” En vervolgens krijgen de kopers te horen dat eerst de hypotheken worden behandeld die volgende week (!) bij de notaris passeren. Met als gevolg kopers en verkoper flink in de stress. Doen ze daar het werk met een uitzendkracht en twee stagiaires? Want het lijkt mij stug dat ze het opeens zo druk hebben. Gezien de huidige woningmarkt mag je als hypotheekverstrekker de vlag uitsteken als iemand weer een hypotheek wil hebben. Normaal noem ik in deze rubriek nooit man en paard, maar voor deze keer een hele dikke min voor Delta Lloyd! KEES STAP

COLOFON Langlaufen op de prachtige locatie van golfbaan Heelsumse Veld.

Het was nooit eerder bedacht, maar vlak voor de Kerst was het zover. Er werd acht kilometer aan geprepareerde loipes aangelegd. Iedereen was welkom om te komen langlaufen, leden en niet-leden van de golfclub. Op de baan waren materialen zoals ski’s, schoenen en stokken te huur. Edward Jacobs verzorgde clinics voor degenen die de kneepjes van het langlaufvak onder de knie wilden krijgen. En na afloop was het nagenieten met goed verzorgde koek en zopie en après ski.

GOLFACTIEF Maar golf blijft uiteraard het belangrijkste op het Heelsumse Veld. Daarom is golfclub De Heelsumse in januari gestart met GolfActief. Dit is een nieuwe naam voor een bestaand project. Sinds 2007 besteedt de golfclub namelijk extra aandacht aan de wat oudere leden. Het doel daarbij is: het spelpeil te verbeteren, blessures te voorkomen en langer van de golfsport te genieten ofwel langer gezond in beweging te blijven. De

golfclub heeft hiervoor, in samenwerking fysiotherapeut Olaf van Loon van Golftherapie, een speciaal programma ontwikkeld. Dit combineert training in golftechniek met fysieke training. Daarnaast zijn er workshops en inloopochtenden met onder andere pitch- en puttwedstrijden. Het programma bestaat uit golflessen, gerichte sportspecifieke fitnessoefeningen, zoals Pilates en TPI. TPI (Titleist Performance Institute) leert de golfer, lettend op de mogelijkheden van het lichaam, een zo effectief mogelijke golfswing aan door middel van verschillende golf- en ook niet-golfgerelateerde oefeningen. Het is een manier van lesgeven waarbij gelet wordt op de individuele mogelijkheden van de golfer. Pilates is een bewegingsmethode die zich focust op een evenwichtige ontwikkeling van het lichaam om vervolgens efficiënt en gracieus te kunnen bewegen. Meer informatie over GolfActief is te vinden op www.gbhv.nl.<

Stad in Bedrijf is een uitgave van Wegener Media BV in samenwerking met Nijsen Media BV. Stad in Bedrijf verschijnt 12 x per jaar en wordt gratis verspreid op basis van controlled circulation onder alle bedrijven in het Valllei-gebied: Wageningen, Ede, Rhenen, Veenendaal, Renkum, Barneveld, Renswoude en Scherpenzeel. Hoofdredactie en redactie: Kees Stap, t. 06-30277145, k.stap@planet.nl, Fotografie: Gert-Jan Koster, Regiodirecteur: Eric Nijsen, t. 055-5332991, Lay-out/opmaak: Berby Hanekamp, Nijsen Media BV, Uitgeefadres: Ketelboetershoek 25, 7328 JE Apeldoorn, t. 055-5332991, vallei@stadinbedrijf.nl Acquisitie: Alle Kleef (bladmanager en regio Ede) 0318-645542/06-24589136, a.kleef@planet.nl, Wim Verschuren (Veenendaal/Rhenen) 0318-511290/06-29550519, Jan Vogel (Wageningen/Renkum/Oosterbeek), 06-28780568.

17


18 ALGEMEEN

Stad in bedrijf | 15e jaargang | nr 1 | januari 2011

ZWIER SLIK ERELID, ERIK HULZEBOSCH EREGAST

Eerste agenda Bedrijvenkring VEENENDAAL - De Veenderhoeve (De Klomp) puilde letterlijk uit bij de

Daarom is besloten hem tot erelid van de BKV te benoemen.”

hinderd door wat je op school hebt geleerd.”

TOPSPORT EN ONDERNEMEN Daarop volgde een korte introductie van de bekende marathonschaatser, dertien keer Nederlands kampioen, tevens wereldkampioen skeeleren en inmiddels gewaardeerd spreker over topsport en ondernemen: Erik Hulzebosch. “Sinds 1963 zijn er maar drie Elfstedentochten gehouden en ik ben één keer tweede geworden. Afgelopen seizoen ben ik als schaatser gestopt, dus zal ik hem nooit gaan winnen”, begon Hulzebosch. Hij hoeft ermee niet te zitten, want in zijn 23-jarige carrière als beroepsschaatser won hij meer dan genoeg om daarmee nu als ondernemer succes te boeken. Met zijn bedrijf Maple Skate timmert hij inmiddels aardig aan de weg. Op z’n veertiende van school gegaan, maar zoals hij het zelf uitdrukt ‘juist daardoor veel meer geleerd’. “Als je niks kunt kun je eigenlijk alles, omdat je niet wordt ge-

In bijna onnavolgbare snelheid (en in sappig Hardenbergs dialect) schetst hij zijn loopbaan. Met drie oudere broers en twee oudere zussen heeft de vroeger hevig stotterende hekkensluiter Hulzebosch het zwaar. “Ze zijn allemaal slimmer dan ik. Mijn vader was ondernemer en hij was altijd blij. Dus wilde ik ook ondernemer worden. Op mijn veertiende ging ik van school en mijn vader zei: doe maar wat. Ik ging kranten bezorgen, verdiende 25 gulden in de week en was blij. Toch wilde ik meer.”

laatste bijeenkomst in 2010 van Bedrijvenkring Veenendaal (BKV). De belangstelling voor Erik Hulzebosch was zo groot dat inderhaast extra tafels en stoelen moesten worden aangesleept. De Veenderhoeve improviseerde razendsnel en alle gasten konden zittend eten en luisteren naar Hulzebosch en BKV-voorzitter Koos Rodenburg. De laatste overhandigde de eerste, in eigen beheer uitgegeven, BKV-bureauagenda aan wethouder Marco Verloop. Daarna werd ook nog ambtelijk secretaris Zwier Slik in het zonnetje gezet.

“Een contra-beweging”, zei Rodenburg over de agenda. “Iets tastbaars in de virtuele wereld. Een natuurzuiver product van drukkerij Zuiderhof.” Gelet op het volle programma ging hij snel over naar Zwier Slik (80), zestien jaar ambte-

lijk secretaris van de BKV, maar al sinds ‘mensenheugenis hieraan en alle BKVvoorgangers verbonden’. “Wie kent Zwier niet? Hij geeft cachet met wijsheid en intermenselijk contact.

Erik Hulzebosch toont zijn eigen Maple Skate.

SUKKEL In 1985 was er een Elfstedentocht. Erik was veertien en had, volgens eigen zeggen, nog nooit geschaatst. “Je kon toen gemakkelijker meedoen, dus op het inschrijfbewijs van mijn broer en de schaatsen van mijn vader heb ik meegedaan. De laatste honderd kilometer


ALGEMEEN 15e jaargang | nr 1 | januari 2011 | Business Magazine

Veenendaal uitgereikt heb ik steeds gedacht: ik ga weer naar school.” Toen hij een dag later met het ‘kruisje’ thuis kwam stond hij in alle kranten als jongste deelnemer. “Ik was ineens geen sukkel meer. Ik kon schaatsen.” Hij wilde de beste worden. “Op mijn zeventiende was ik zo sterk als een paard en wilde wedstrijdrijden met grote mannen als Piet Kleine en Hilbert van der Duim. Vroeg mijn vader of hij me wilde brengen, want fietsen leek me te ver. Zei hij: Waar denk je te eindigen? Nou, ik hoop met het peloton mee te kunnen komen. Dan ga ik niet mee, oordeelde senior, want als je denkt ‘dit wordt niet wat, wordt het ook niks’. Erik prentte zich in te zullen winnen en won. “Ik ging met mijn rechtervoet als eerste over de finish en met mijn linker als 47e. Ik was Nederlands kampioen en besloot ter plekke te stoppen, zo verzuurd was ik.” Hij maakte kennis met de media en vooral met coryfee Mart Smeets. “Kwam er achter dat ik geen Nederlands spreek, dat hij me niet verstond. Ik zei dat hij dan een probleem had, want ik verstond hem wel.”

BIJLEREN En hij leerde. “Ik moest zoveel bijleren. Sinds ik van school ging heb ik alleen maar geleerd.” Vader Hulzebosch was daarbij een laconieke stimulans. “Je bent nou zo vaak voor televisie ge-

BKV-voorzitter Koos Rodenburg zet ambtelijk secretaris Zwier Slik in het zonnetje.

weest. Het is tijd om te cashen. Er is vast wel een bedrijf dat je wilt sponsoren.” Op de fiets bezocht Erik zijn eerste sponsor. Onderweg de instructies van pa repeterend. Onder meer dat hij vriendelijk en sociaal moest zijn en ervoor moest zorgen dat beiden met een goed

gevoel uit de onderhandelingen kwamen. Met een driejarig contract voor zestigduizend gulden fietste hij naar huis. Veel geld, maar daarvoor presteerde Hulzebosch ook veel. Hij schat zo’n duizend

wedstrijden te hebben geschaatst (geeft toe dat overdrijven niet altijd verkeerd is) en daarvan zo’n honderd te hebben gewonnen. De belangrijkste wedstrijd was de Elfstedentocht in 1997, waarvoor hij favoriet was. “Twee kilometer hardlopen, tweehonderd kilometer schaatsen, vier kilometer klunen. Toch wel een drukke dag. Vooral omdat je overal verkeerd kunt rijden. Henk Angenent won en ik werd tweede.” Hulzebosch vertelt met smaak hoe hij zijn sponsors bediende. Onder meer met zijn carnavalshit, die van niets op 12 kwam in de top 100. “Een verschrikkelijk dom nummer. Maar het werd gedraaid en ik had er 350 optredens per jaar mee. Ik was tien kilo zwaarder en helemaal naar de klote. Ik wilde gewoon weer schaatsen. Een eigen ploeg. Elf jaar heb ik voor Nefit geschaatst. Acht jaar geleden heb ik een schaatsje gemaakt vanuit een uit de hand gelopen hobby. De Maple Skate.” Inmiddels schaatsen daar wereldtoppers mee.

De Veenderhoeve puilde letterlijk uit.

Rodenburg grijpt in. Hulzebosch, verontschuldigend: “Ik kan nog uren doorpraten.” Niemand die daaraan twijfelt. Rodenburg besluit samenvattend: “Gewoon jezelf zijn dus, dan doe je het vaak het beste.” <

19


/2011-01  
/2011-01  

http://stadinbedrijf.nl/content/vallei/2011/2011-01.pdf

Advertisement