__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

3 6 0 0, G E NK

VE N N EST RAAT PRAAT

EDI T IE #4 (2019)

BEELD : RENAAT NIJS

VOOR DE Z I N T UI GE N

Van praat komt praat, maar praat jes vullen geen gaat jes… dus laat je prikkelen door de straat.


VOORWOORD

OVER

DE STR A AT

T E K S T : W I M D R I E S & T O O N VA N D E U R Z E N B E E L D : S TA D G E N K

Vollebak genieten De Vennestraat staat voor proeven, zien, ruiken, horen en voelen. Je vindt er sfeervolle en authentieke restaurantjes, cafĂŠs en winkeltjes met unieke en smaakvolle producten. Op zaterdag kan je gezellig kuieren over de versmarkt. En door de nabijheid van C-mine ben je slechts enkele stappen verwijderd van de creativiteit. Design is hier nooit ver weg. Dit jaar strijkt de vierde Istanbul DesignbiĂŤnnale neer in C-mine. De tentoonstelling onderzoekt de relatie tussen design en onderwijs. Vanaf 28 juni krijg je meer dan 100 (inter)nationale ontwerpers te zien die zich baseerden op de Turkse realiteit.

Laat je ook dit jaar vier zaterdagen onderdompelen in de Straat van de Zintuigen. Het volledige programma vind je in dit krantje en via de website: www.vollebakvennestraat.be

De Vennestraat maakt zich ook op voor de 6de editie van het succesvolle Vollebak Vennestraat. Het multiculinaire verhaal van deze bijzondere handelsstraat wordt ieder jaar sterker. En dat mag je letterlijk nemen: geniet, zoals ons, van een hip drankje, een lekker hapje of een heerlijke barbecue aan de lange tafel, in het midden van de straat. Kom luisteren naar de live optredens. Laat je zintuigen prikkelen door het straatdesign, de blauwe bakken en de heerlijke kruiden.

De ontwerpers van Het LABO puzzelen patronen voor een parkeerplaats in de straat, gebaseerd op de maat van de klinkers. Kan jij ze alle 9 terugvinden?

ontwerp Nienke Van der Reijden

HET LABO KLINKERT

02

VENNESTR AAT


KIJK EENS NA AR BENEDEN T E K S T : D AV I D H U B E N Y — S TA D G E N K B E E L D E N : S T U D I O P I E T E R S T O C K M A N S & R E N A AT N I J S

Productie van de tegel van Pyrgos in het atelier van Studio Pieter Stockmans.

De Vennestraat is een creatieve straat die ambacht, authenticiteit en design op een warme manier combineert. Via het traject ‘Designinnovatie’ werd er een look en feel voor de straat én de handelaars uitgewerkt. Dit leidde reeds tot heel wat ingrepen in de straat, gaande van een overkoepelend logo, uithangborden, bestickering op etalages, bierkaartjes, placemats, muurschilderingen … Nieuw in de straat is de promenade van witte, porseleinen tegels ontstaan uit een creatieve samenwerking tussen Studio Linde Hermans en stad Genk. Noortje De la haye en Linde Hermans zorgden voor het concept en de uitwerking van de geveltekeningen. Studio Pieter Stockmans realiseerde de tegels met het typische wit-blauwe design. Vanaf nu kan je dus flanerend de 65 handgetekende tegels bewonderen. Iedere tegel is uniek en beeldt het pand met het desbetreffende huisnummer af.

Enkele nieuwsgierigen rond de tegel van ‘t Tulpke.

De handelaars zijn alvast zeer enthousiast. Hopelijk jij ook!

De technische dienst staat in voor de plaatsing. Hier leggen ze de laatste hand aan de tegel van Golden Horn. PR AAT

03


DE TURKSE Z A AKJES

VAN

DE STR A AT

TEKST : NELE REYMEN B E E L D E N : R E N A AT N I J S

HUISNR.

139

Barbier Yusuf In heel de Vennestraat vind je één ronddraaiende kapperspaal, het herkenbare en traditionele symbool, met blauwe, rode en witte strepen. Het is een baken in de Vennestraat en het is de plek waar je als man moet zijn voor een degelijke knip- of trimbeurt. Barbier van dienst? De jonge YUSUF. De man met vaste hand, scherpe blik en de nodige kennis van zaken. Turkije heeft een rijke traditie wat kappers betreft en YUSUF wil die traditie dan ook in Genk laten verder leven. En dat lukt hem aardig goed. Mannen schuiven aan en wachten hun beurt geduldig af voor een knipbeurt. En die knipbeurt mag al eens wat extra hebben met op aanvraag een ingeschoren ster of andere geometrische vorm. Geen uitdaging is YUSUF te groot en zijn werkwijze én resultaten zijn te zien op zijn Instagrampagina @barbershopyusuf. Al kan je ook

04

gewoon even in Genk rondlopen en zijn creaties op straat tegen het lijf lopen. Al moet je hen niet voor het hoofd stoten. Het liefst bestellen de mannen vandaag echter een ‘fade’, ook wel bekend als het typische opscheerkapsel. Eén van Yusufs favoriete onderschriften op sociale media is dan ook dit: I am back, get your fades by barber Yusuf. Afgesloten door een emoticon van een brandend vuurtje en — wat anders — die kapperspaal.

VENNESTR AAT


HUISNR.

62

Kebab Ali Baba “Tevreden, zoals altijd!” Dat staat te lezen op de webpagina met online beoordelingen over ALI BABA . Volgens de ene is het dan ook de beste kebabzaak van heel Limburg, voor de andere is het zelfs de lekkerste kebab ever.” Toen KADIR OZAKTAN in 1992 de kebabzaak opende, kon hij alleen maar dromen van zo’n succes. Al voorspelde enkele jaren later de opening van een tweede zaak in de Stalenstraat toch ook al veel goeds. Vandaag houden de twee ALI BABA’s goed stand in Genk en staan ze nog steeds voor hetzelfde als in het begin: kwaliteit. En die kwaliteit zit ook in de familie, want ondertussen heeft zoon ALI het roer overgenomen. Of de vleesspiezen, in dit geval. “Mensen die geen Turks spreken weten het misschien niet, maar döner betekent draaien”, legt hij uit. “Kebab is het vlees. Wij kopen ons vlees in bij de buurman, want in de Vennestraat PR AAT

kent en helpt iedereen elkaar. En zo kunnen we ook kwaliteit garanderen, met kebab van gemarineerde kalfsbiefstuk: yaprak. Een unieke smaak, voor iedereen die echt lekker wil eten.” En dat willen we toch allemaal? Gelukkig hoef je dan ook geen Turks te spreken om de smaak van dat vlees op die draaiende spiezen te appreciëren, of het nu tussen een broodje zit of in een schotel verwerkt is. Dat bewijzen de vele lege spiezen die na een druk weekend overblijven. Eén kebab van de vele gaat steevast naar MEHMET, die naar eigen zeggen al zesentwintig jaar lang elke dag kebab eet. “Ik ben vijftig jaar en nog gezond. Je moet gewoon opletten met de sauzen”, zegt hij met een smakelijke glimlach, terwijl hij met zijn hand over zijn buik wrijft. “De sauzen maken het verschil.” Zijn favoriet? Half pikant. “Al merk ik dat de Vlaamse klanten liever voor looksaus gaan. Vooral de vrouwen. Dat is zoals de jongere generatie liever frisdrank drinkt, terwijl de oudere generatie kiest voor Ayran, een soort yoghurtdrank. De ideale combinatie met kebab, als je het ons vraagt.” En zij zijn natuurlijk de kenners. Tevreden, zoals altijd.

05


INGREDIËNTEN

VAN

DE STR A AT

TEKST & FOTO : JO LEMMENS

Inek Dili W ER K W I JZE:

I NGR EDI Ë N T E N:

Bouillon — — — — — — —

1 rundertong 4 uien 8 blaadjes laurier 1 bol look 1 dik stuk gember 2 chilipepers 2 steranijs Binding

— — — —

6 el tomatenpuree 4 el paprikapuree (Dudemsa) 50 gr bloem 50 gr roomboter Bijgerechten

— — — — —

rucola citroen witte wijnazijn 6 teentjes look chilipasta (Dudemsa)

Chefkok Jo Lemmens van restaurant U geeft zijn eigen touch aan het typisch Turkse gerecht Kelle Paça. “ Het recept vraagt tijd maar is fascinerend. Het is verschrikkelijk lekker. Ik heb het in Istanbul gegeten en het is mijn favoriet! Het gerecht heet Kelle Paça. Kelle betekent hoofd en Paça poot. Ik gebruik tong. Het is een intense bouillon.”

Vraag naar een schoongemaakte tong bij je slager. Doe hem in een ketel met koud water en breng tot net aan het kookpunt, haal de tong eruit en giet het water weg. Vul de ketel nu met de tong en alle ingrediënten voor de bouillon en zet net onder water. Laat op een zacht vuur 4 uur koken. Haal de tong uit de bouillon en laat afkoelen. Zeef de bouillon en laat tot de helft inkoken. Neem een andere ketel en smelt hierin de boter. Voeg de bloem toe en laat 5 minuten bakken. Voeg nu de tomatenpuree en paprikapuree toe en bak even mee. Goed blijven roeren! Voeg nu al roerend beetje bij beetje de bouillon bij het bloem/ tomaten/paprika-mengsel. Breng op smaak met zout. Pel de tong en snij in kleine blokjes, voeg toe aan de soep. Serveer de soep met een kommetje fijn gesneden look met een beetje azijn, een kommetje chilipasta en een bord met rucola en citroen.

De soep wordt geserveerd met 3 bijgerechtjes: rucola en citroen, een kommetje met look in azijn, en een kommetje met chili.

06

VENNESTR AAT


SPIEGELTJE SPIEGELTJE ... Heb je de smaak te pakken? In de horecazaken van de Vennestraat kan je de andere portretten en patronen spotten en vervolledigen.

PR AAT

07


GLOEDNIEUW

IN

DE STR A AT

TEKST : K AAN ILBAS BEELDEN : SELMA GURBUZ

HUISNR.

10 4

El Mundo: een wereld van tapas Iedereen heeft er wel eens van gehoord: hartige hapjes die men serveert bij een glaasje wijn of met een frisse cocktail. Samen met zijn vrouw SANDRA brengt MARCO JOOSTEN een frisse wind: bij de tapasbar EL MUNDO heb je geen vast menu. Ze werken er enkel met suggesties. “Zeven jaar lang hebben we samen een pizzeria gerund, dus de samenwerking zit goed”, vertelt MARCO . Van een pizzeria naar een tapasbar, die omschakeling blijft zelfs voor hen een raadsel. “Het moest zo zijn. Ik zou het een toevalligheid noemen”, legt MARCO uit. Er is een wereld aan tapas die ze er serveren, uitgaande van traditionele gerechten die ze telkens vernieuwen. Buiten dit assortiment is goed gezelschap belangrijk. “Je komt hier met kameraden, collega’s en familie voor quality time”, aldus MARCO . Hij wijst naar een krijtbord waar het dagmenu en de WiFi-verbinding met de naam good vibes op geschreven staan.

08

Voor het koppel is het dag in dag uit EL MUNDO, met de focus op hun klanten die ze telkens optimaal willen bedienen. “Het is iets wat ik met hart en ziel doe, ik sta hier gewoon graag en dat voelen de klanten ook”, licht MARCO toe. Zijn oprechtheid vind je ook terug in zijn woorden: “Eerst at ik ze, nu maak ik ze”, vertelt hij lachend. Hij heeft tapas leren maken door ze zelf veel te eten. Het is duidelijk dat MARCO gepassioneerd is door tapas. Deze passie brengt hij samen met zijn vrouw succesvol over in EL MUNDO.

VENNESTR AAT


De ontwerpers van Het LABO puzzelen patronen voor een parkeerplaats in de straat, gebaseerd op de maat van de klinkers. Kan jij ze alle 9 terugvinden?

ontwerp Ick Reuvis

HET LABO KLINKERT

bij ons was het andersom”, vertelt MARCO . Familie heeft altijd centraal gestaan bij MARCO en PRICILIA . Bij

HUISNR.

98

La Peña: Spaanse gezelligheid

PR AAT

Een centraal gelegen restaurant, een welklinkende naam en een geschiedenis om jaloers op te zijn: LA PEÑA wordt vandaag de dag beheerd door kleindochter PRICILIA GONZALEZ en haar man MARCO SCHMITZ . De multiculturaliteit in de Vennestraat wordt door dit koppel nogmaals bevestigd: hij is een Nederlander en zij is een Spaanse. Hun ontmoeting heeft plaatsgevonden tijdens de salsalessen. “Je zou verwachten dat PRICILIA het meest van ons enthousiast is over salsa, maar

de Schmitz-familie zat ondernemen in het bloed en de Gonzalez-familie heeft een kleurrijke voorgeschiedenis in het uitbaten van Spaanse clubs. “Zonder de kennis en hulp van onze ouders hadden we LA PEÑA niet kunnen starten”, stelt MARCO . LA PEÑA betekent letterlijk rots, maar in de volksmond heeft het een veelzeggende betekenis, met name ontmoetingscentrum. Dat spelen ze ook uit. “Buiten onze heerlijke keuken hebben we een feestzaal die we verhuren voor speciale gelegenheden”, licht MARCO toe. “Ook organiseren we Spaanse danslessen voor geïnteresseerden”. Met deze knusheid en de gigantische stier op de muur brengt het koppel Spanje — meer specifiek Andalusië — naar de Vennestraat. Klanten kunnen er eten zoals echte Spanjaarden. Hoewel de Spaanse keuken bekend staat om zijn paëlla, is dit zeker niet hun enige troef. “Je kan hier alle soorten Spaanse gerechten eten: vleessoorten die je kent, maar ook gerechten waar je nooit van gehoord hebt”, aldus MARCO . Laat je angst voor het onbekende thuis en kom hier zeker een kijkje nemen.

09


HUISNR.

17 9

Schoenmakerij Saki: van berucht naar beroemd De catchy naam is niet het enige dat blijft hangen als je bij SCHOENMAKERIJ SAKI bent geweest. Zijn openheid houdt je geboeid en zijn service maakt je koning. Tot zijn eigen verbazing zit schoenmakerij in de familie. “Niet zo lang geleden ben ik te weten gekomen dat mijn grootvader ook een schoenmaker was”, vertelt de 46-jarige Athanasios Strakas, beter bekend als SAKI . Toch wist hij aanvankelijk niet wat hij wou doen. “Ik kon moeilijk aarden bij andere bedrijven en hun vaste regels”, aldus SAKI . “Op zich ben ik een geduldig persoon,” vertelt hij verder, “maar als ik merk dat ik geen respect krijg, ben ik weg”. SAKI, geboren in Griekenland en getogen in Genk, bevestigt dat verschillende culturen op een fijne manier met elkaar leven in de Vennestraat. Zelf probeert SAKI zich vooral te focussen op de positieve zaken in het leven. En zijn klanten zo goed mogelijk verder helpen, hoort erbij. “Ik probeer

De ontwerpers van Het LABO puzzelen patronen voor een parkeerplaats in de straat, gebaseerd op de maat van de klinkers. Kan jij ze alle 9 terugvinden?

ontwerp Peter Firman

HET LABO KLINKERT

er altijd voor te zorgen dat ze met een smile vertrekken,” voegt SAKI toe, “dan pas voel ik me goed”. Het zijn niet enkel de democratische prijzen, maar ook zijn spontaniteit speelt een grote rol. Zolang er wederzijds respect is, heet SAKI iedereen welkom. Misschien was SAKI vroeger wat onbezonnen, maar door het oprichten van zijn eigen schoenmakerij staat hij matuurder in het leven. “Een goede schoenmaker moet binnen de vijf minuten het probleem zien, anders forget it”, legt SAKI vol overtuiging uit. Voor een snelle en professionele service moet je bij hem zijn.

10

VENNESTR AAT


Papi van Il Toscanino siert het campagnebeeld van Vollebak Vennestraat 2019

HUISNR.

10 1

Il Toscanino: parli Italiano? Er zit muziek in de Vennestraat. Rasechte en passievolle Zuiderse muziek. Italianen PAPI en EVA leren Nederlands via hun klanten. “Het Nederlands is ‘n moeilijke taal, ik begrijp er niks van”, vertelt PAPI in zijn speels Italiaans. De naam van het restaurant komt van de Italiaanse provincie Toscane, waar ze vroeger PR AAT

hun zaakje hadden. Nadat een aantal Genkse klanten er de specialiteiten van PAPI en EVA hadden geproefd, stelden ze voor of het koppel interesse had om een zaak in Genk te openen. De rest is geschiedenis. Buiten de versgemaakte ambachtelijke pasta bestaat hun menu ook uit verschillende vleesgerechten, wijnen en klassieke Italiaanse desserts. “De desserts maak ik zelf, gebaseerd op familierecepten en verrijkt met een eigen touch”, licht EVA toe. Buiten de taal zijn er nog verschillen tussen hun Belgische en Italiaanse klanten. “Belgen eten vroeger dan Italianen”, stelt PAPI . “Hier eten ze rond zes of zeven uur in de avond, in Italië rond negen of tien uur”. In het begin was dat even aanpassen. “En Italianen zie je ook nooit cappuccino drinken bij het avondeten”, voegt PAPI lachend toe. Hun passie kan je terugvinden in hun ambacht. Niet enkel PAPI en EVA , maar tevens hun producten en bereidingswijze zijn rasecht Italiaans. Voordat ze het vlees bereiden, bewaren ze het eerst 90 dagen in een koele omgeving. Dit wordt het rijpingsproces genoemd. “Het vlees wordt dan extra zacht en smaakvol”, legt PAPI uit. Geduld hoort er ook bij. Als je het restaurant binnen wandelt, zie je ongetwijfeld PAPI verse pasta maken en EVA glimlachen bij haar inventieve desserts. Een dynamische en smaakvolle avond gegarandeerd.

11


DE TURKSE Z A AKJES

HUISNR.

VAN

DE STR A AT

TEKST : NELE REYMEN B E E L D E N : R E N A AT N I J S

147

Qubbe Lounge Op tafel staat een pannetje met eieren, een schotel met frietjes en een bereiding met tomaten. Onder andere. Het is half tien ’s ochtends en deze stevige maaltijd geldt als ontbijt in de QUBBE LOUNGE . Kahvalti, een typisch Turks ontbijtbuffet, want voor minder gaan ze hier niet. Al krijgt u ook gewoon een pistolet met kaas als u het vriendelijk vraagt. “Onze kaart is heel uitgebreid”, leggen ze uit bij QUBBE LOUNGE . “Van spek met eieren, over hamburgers tot gebak, milkshakes of cocktails.” De kaart is zelfs zo uitgebreid dat je een iPad krijgt om je keuze te maken en te bestellen. “Twee weken lang hebben we non-stop gekookt en geëxperimenteerd, terwijl vrienden en familie optraden als smaakjury. Alles wat op de kaart staat, is door experts getest en goedgekeurd.” Het is een expertise waar u niet anders kunt dan op vertrouwen.

Maar in plaats van hier met hand, tand en woorden proberen uit te leggen wat QUBBE LOUNGE te bieden heeft, moet u misschien gewoon even door dat menu op de iPad scrollen. Eén snelle blik op de foto’s van de gerechten en drankjes en u begint gegarandeerd te watertanden. En dan zit er maar één ding op: bestellen. Dan begrijpt u het zéker. Het spaart u bovendien een trip naar Turkije uit, want met QUBBE LOUNGE krijg je meteen een stukje Istanboel in Genk, waar ‘qubbe’ ook gewoon ‘koepel’ betekent: een plaats waaronder mensen samenkomen. Om gezellig te tafelen bijvoorbeeld.

HUISNR.

8 7-89

Café Turkiye Aan de muur hangt een portretfoto van Ataturk, de vader der Turken. Op de tafels liggen tafellakens met de print van een kaartspel. Aan de toog zitten mannen die tussen pot en pint ook nog volgen wat er op de televisie te zien is. “Politiek”, zegt KERIM onschuldig. Al weet hij ook dat er even vaak voetbal opstaat. Kerims vader opende na enkele jaren in de mijn te werken in 1974 CAFÉ TURKIYE . Wat van dit café één van de oudste zaken van de Vennestraat maakt. “Ondertussen ben ik zesenzeventig jaar en nog steeds open ik elke dag om 8uur ’s morgens het café,” vult vader NACI aan. KERIM lacht, maar in zijn lach schuilt respect. En het verklaart meteen waarom het populairste drankje in dit café eigenlijk gewoon koffie is.

12

VENNESTR AAT


De ontwerpers van Het LABO puzzelen patronen voor een parkeerplaats in de straat, gebaseerd op de maat van de klinkers. Kan jij ze alle 9 terugvinden?

ontwerp Mar10 Geladi

HET LABO KLINKERT

HUISNR.

12 7

Kapper Halil Bij HALIL is een kapsalon niet zomaar een kapsalon. Dat doet de grote, comfortabele zetel in het achterste deel van de zaak al vermoeden. Mannen waaien binnen en vers geknipt weer buiten, de ene brengt een stapel pizza’s mee, de andere gaat achterin enkele kopjes thee halen. “Een gezellige babbel en een goede knipbeurt. Dat is hier allemaal heel gewoon”, zegt HALIL . “Naar de kapper gaan is een sociaal gegeven, voor jong en oud. Sommige klanten beginnen zelfs spontaan te helpen en haren weg te borstelen. Dat is typisch aan onze cultuur, aan onze manier van werken en zijn.” Het is de manier die hij nog in Turkije heeft aangeleerd, waar hij ooit zijn opleiding tot kapper kreeg en jarenlang een kapperszaak uitbaatte. Tot de liefde hem naar Genk lokte. Die eigen zaak kwam er opnieuw en tot op vandaag is knippen en kappen het enige wat HALIL wil doen. Op de traditionele, Turkse wijze. “De baard scheren gebeurt hier met speciale schuimzeep en een scheermes. Dat is soms millimeterwerk. Het epileren van de wenkbrauwen en de bovenwangen doe ik ook op de traditionele manier, met draad. Die techniek is niet gemakkelijk, maar wel aan te leren. Het komt uit het Midden-Oosten, maar er zijn ook steeds meer Europeanen die de techniek leren.” HALIL schudt lachend en snel zijn handen even los en bewijst daarmee: je moet niet meer aanleren wat al in je vingers zit. PR AAT

13


BIO.M ARKED.

ROSENDAL .MARKED.

HOEFSTADSTR A AT HUISNR. 2 1

TEKST : K AAN ILBAS & GILBERTE CL AES BEELDEN : SELMA GURBUZ

R O SENDA L .M A RK E D.

IEDERE Z ATERDAG VAN 0 8U — 13U

14

VENNESTR AAT


Wanneer je op een zaterdagvoormiddag de Vennestraat verkent kan je naar de Hoefstadstraat uitwijken. Interieurarchitect GILBERTE CLAES en haar broer KRIS hebben i.s.m. LUC VLEUGELS hun krachten gebundeld om de eerste bio-markt van Limburg te realiseren. ROSENDAL.MARKED. , respectievelijk vallei der rozen en Deens voor markt, focust zich op groene waarden, creatieve, architecturale en duurzame economie. Men kan er een diversiteit aan ambachten ontdekken waar het product steeds op de eerste plaats komt. De markt profileert zich binnen de ruime context van de straat en de stad Genk en door zijn specifiek karakter verhoogt het de diversiteit van de Vennestraat. De markt heeft een groendak en een zone van bloemen en eetbare gewassen in het midden van de markt. Het plantenassortiment op het groendak van Rosendal is speciaal ontwikkeld voor bijen en vlinders.

PR AAT

Langzaam groeien is belangrijk voor al hun projecten. De klanten die langskomen, nemen de tijd en laten hun zintuigen prikkelen. Je vindt hier o.a. versgebakken brood, bio-groenten en fruit, ambachtelijke kazen, honing, hummus, pickels en versgemaakte soep. ROSENDAL.MARKED. zoekt naar ambachten met een hedendaagse benadering. De broodtotem is hiervan een voorbeeld, winnaar van de BKRKaward brood. De broodtotem bestaat uit 2 schalen van klei die samen een bol vormen en uitgelijnd worden door een broodplank van massief beukenhout. ROSENDAL.MARKED. vertraagt de tijd en houdt rekening met het sociaal aspect, het is een shelter voor onthaasting.

15


DE TURKSE Z A AKJES

HUISNR.

VAN

DE STR A AT

TEKST : NELE REYMEN B E E L D E N : R E N A AT N I J S

15 4

Mashar Pide Zeg nooit zomaar ‘pizza’ tegen ‘pide’. Dat zou namelijk hetzelfde zijn als een Italiaan en een Turk met elkaar verwisselen. “De Turkse pide mag je wel een soort van pizza noemen, maar dan met een flinterdunne korst, een lange bootvorm en een omgedraaid randje. Er zijn verschillende vullingen, naargelang smaak en voorkeur.”, legt AYUSTA uit, die twee jaar geleden MASHAR PIDE heeft overgenomen van de man naar wie de zaak ooit genoemd is. Wat dankzij hem ooit startte met kebab en rijstgerechten in een kleine kar aan de mijncités, groeide uit tot een zaak die niet meer weg te denken is uit de Vennestraat. Al zit het geheim bij MASHAR PIDE niet enkel in de naam of de traditie, noch enkel in de vorm of de smaak. “Het belangrijkste bij ons is FEHIME ”, lacht AYUSTA . Waarop FEHIME dankbaar knikt. Zij is namelijk de chef die fier postvat naast de traditionele pideoven en elke pide met liefde en zorg bereidt. En dan rest hen enkel nog de klanten. U dus.

16

Voor u zich uitgehongerd op de uitgebreide menukaart stort, even een verklarende woordenlijst: — — — — — —

Kiymali pide is pide met gehakt Kusbasili pide is pide met lamsvlees Kasar peynirli pide is pide met oude kaas Beyaz peynirli pide is pide met fetakaas Ispanakli pide is pide met spinazie Tavuklu pide is pide met kip

En maak u geen zorgen. Als u toch gewoon ‘een Turkse pizza’ bestelt, is AYUSTA of één van zijn collega’s er alsnog om u bij te staan in uw keuze.

VENNESTR AAT


HUISNR.

136A

Café Vatan Spor Er wordt in Vlaanderen wel eens smalend gezegd dat een café zonder bier simpelweg geen café is. Als het gaat over Turkse cafés zoals vereniging CAFÉ VATAN SPOR , passen we dat gezegde echter graag aan: geen café zonder koffie. Om het allemaal wat makkelijker te maken en de dorst te lessen: een overzicht van de drie meest typische Turkse dranken. RAKI: dit is een Turkse sterke drank, een anijslikeur die meestal wordt aangelengd met water waardoor je een typische melkwitte kleur krijgt. Veel Turken noemen het drankje ook wel aslan sütü’ wat zoveel betekent als ‘leeuwenmelk’. Omdat je een leeuw moet zijn om deze sterke drank te kunnen drinken. ZWARTE THEE: Turken kunnen de hele dag door hun ‘çay’ drinken, die vooral verbouwd wordt in de Turkse provincie Rize, bij de Zwarte Zee. Als het even kan drink je de thee uit tulpvormige glaasjes zonder handvat. En verbrand je je vingers of tong daarbij niet.

PR AAT

TURKSE KOFFIE: Turkse koffie is meer dan alleen een drankje, het is onderdeel van een cultuur. De stijl, bereidingswijze en traditionele presentatie zijn hierbij belangrijk. Poederfijn gemalen koffie wordt samen met suiker en water driemaal opgekookt. Het verkregen brouwsel wordt meteen uitgeschonken en gedronken, het bezinksel blijft achter in de koffiekan en daarin zou je de toekomst kunnen aflezen. Al kunnen wij u ook zeggen hoe die toekomst eruit ziet: een beetje mokka, maar vooral rooskleurig.

17


OP EEN STEENWORP

VAN

DE STR A AT

C-mine — Creativiteit in het kwadraat

C-mine, op de grondvesten van de oude steenkoolmijn van Winterslag, is de laatste jaren ontpopt tot creatieve hotspot. Een publiekslieveling ook, met in 2018 80.000 bezoekers voor THE WORLD OF TIM BURTON . Elke dag kruisen creatieve ondernemers, studenten, toeristen, cultuurliefhebbers,… er het pad. Ze vinden er inspiratie. In de tunnels van C-mine expeditie, in de exporuimtes van het energiegebouw, in de gangen van LABYRINT, tussen het porselein van PIET STOCKMANS . Er is altijd iets nieuws te zien of te doen, een ontdekkingstocht voor al wie houdt van kunst, design, cultuur of een dagje uit.

5 tips om C-mine te (her)ontdekken EXPO’S

Het jaar rond kan je in de tentoonstellingsruimtes van C-mine boeiende expo’s bezoeken. Van lokaal talent tot grote internationale namen. In 2019 krijgt design een hoofdrol. Met de 4de ISTANBUL DESIGNBIËNNALE die naar C-mine reist, maar ook een tentoonstelling over het 50-jarig bestaan van de opleiding ‘Product Design’ in Genk. C-MINE EXPEDITIE

Daal af in de ondergrond en onderneem een avontuur: voel, hoor zie en ervaar! Je komt creatieve installaties tegen die reflecteren op het mijnverleden. Met dit jaar enkele nieuwe verhalen uit de ondergrond, gepresenteerd via hologrammen en 3D -maquettes.

LABYRINT

De sculpturale kunstinstallatie van Gijs Van Vaerenbergh, centraal op het C-mine plein, werd inmiddels een vaste waarde. Het stalen doolhof werd gebouwd in 2015 ter ere van het tienjarig bestaan van C-mine. Laat je verrassen door bijzondere perspectieven en een unieke dwaaltocht doorheen een kilometer aan stalen gangen. STUDIO PIETER STOCKMANS

In het oude metaalmagazijn ontdek je het unieke porselein van keramist en kunstenaar Piet Stockmans. Zijn shop met het typische blauw-witte porselein is een streling voor het oog. Bovenaan in de exporuimte vind je met de regelmaat van de klok tijdelijke tentoonstellingen en kan je het vrije werk van Piet bewonderen. LEZINGEN, VOORSTELLINGEN & MUZIEK

NIEUW! © THOMAS POLLARIS

18

C-MINE PAS

Vriend worden van C-mine? Met de C-mine pas krijg je niet alleen korting op alle voorstellingen, maar ook bij C-mine expeditie, Euroscoop, de shop van Piet Stockmans en de horeca gelegen op C-mine. www.c-mine.be/pas

Boeiende lezingen over hedendaagse topics, een streepje muziek of toptheater. C-mine brengt jaarlijks een boeiend cultureel programma, net als een aanbod van lezingen en workshops uit de creatieve sector. De agenda ontdek je op c-mine.be.


IN HET GROEN B E E L D E N : ©KOEN VANMECHELEN 2019 FOTO’S : JEROEN VERRECHT

Gratis voor inwoners van Genk in 2019! www.labiomista.be

LABIOMISTA Vanaf 6 juli 2019 Op de fundamenten van het mijnverleden en de oude dierentuin van Zwartberg ontdek je vanaf deze zomer LABIOMISTA , een evoluerend kunstwerk dat je meeneemt in de unieke visie van kunstenaar Koen Vanmechelen over identiteit, fertiliteit & bio-culturele diversiteit. Een pad strekt zich uit over een terrein van 24 hectare en passeert langs Vanmechelens kunstwerken, installatie en de dieren die een essentiële rol in zijn werk spelen. Je wandelt via het onthaalgebouw naar de gerenoveerde directeursvilla, onder de studio van de kunstenaar tot in het park met de dierenweides en het parkpaviljoen. In Nomadland, de verbinding tussen LABIOMISTA en de buurt vind je een picknickplaats, volkstuintjes en een evenementenweide. Deze zomer kan je er elke zondag terecht voor pop-up food & drinks in samenwerking met de buurt.

Seizoen 2019: van 6 juli t.e.m. 3 november 2019 Open van dinsdag t.e.m. zondag. Marcel Habetslaan 50

De ontwerpers van Het LABO puzzelen patronen voor een parkeerplaats in de straat, gebaseerd op de maat van de klinkers. Kan jij ze alle 9 terugvinden?

ontwerp Annick De Waal & Stans Vrijsen

HET LABO KLINKERT

19


in samenwerking met V.U. WIM DRIES, STADSPLEIN 1, 3600 GENK

Profile for Stad Genk

Vennestraat Praat - editie 4 (2019)  

Magazine Vennestraat Genk

Vennestraat Praat - editie 4 (2019)  

Magazine Vennestraat Genk

Profile for stadgenk
Advertisement