Page 38

FOCUS OP EEN BUURT

BOSKANT

onder de modder. Enkel het wit van hun ogen was nog zichtbaar. Ze kleedden zich uit op straat en zijn dan maar in hun ondergoed naar huis gereden. (lacht) We vonden die editie ook schoenen met hopen!” Op Facebook kondigt de Boskant Midnight Summerparty zich dit jaar aan op 9 én 10 juli. De ambitie mag hiermee alvast even duidelijk als onveranderd wezen: feesten tot het weer klaar is. Al geven de organisatoren wel schoorvoetend toe dat zo’n nachtje doordoen elk jaar iets zwaarder weegt. Gelukkig kunnen de Boskantboys rekenen op een team van ongeveer 60 medewerkers. “Als de muziek om 7 uur onherroepelijk uitgaat, zakken tientallen overgebleven feestvierders af naar de lokale Herdersemse cafés, een traditie”, zegt Erwin. Nog een traditie: voor aanvang van de fuif worden alle wijkbewoners uitgenodigd op de feestweide. Ook Paul en Edmond zijn jaarlijks van de partij. De oude garde geniet zichtbaar mee van het succes. “We mogen niet stoppen van Paul, hij zou kwaad zijn”, klinkt het met een kwinkslag. Zelfs Pauls moeder Charlotte is er op haar 93ste nog elk jaar altijd graag bij.

Baasrode-Pontweg De Pontweg loopt als een lange lijn doorheen de wijk. Richting Aalst wordt ze even onderbroken door het kruispunt met de Gudstraat en daarna geeft ze zich over in de Aalsterse Botermelkstraat. Dit is een restant van de oude Baasrode-Pontweg, zo heette de Botermelkstraat vroeger. Ze verwijst naar een belangrijke handelsroute in de middeleeuwen, die leidde naar het veerpont bij de kerk van Baasrode. De benaming duikt nog tot diep in de jaren ’40 op in verschillende krantenartikels.

38

Erwin De Cock, een van de bezielers van de Boskant Midnight Summerparty

De Boskant leeft, zoveel is zeker. “In onze wijk kennen de meeste mensen elkaar nog”, vertelt Paul. “We organiseren ook jaarlijks een groot buurtfeest, enkel voor de bewoners, met optredens en kip aan ’t spit. En in de Sint-Antoniusstoet (jaarlijkse folklorestoet in Herdersem in januari, red.) lopen maar liefst 3 groepen mee van den Boskant.” Edmond weet nog iets typisch van de Boskant: ovenkoeken. Een recept waar wij zijn mee gestart”, zegt hij. “En ons IQ”, flapt Erwin er uit. “Dat ligt ook wel hoger dan in de rest van Herdersem.” (hilariteit).

Kleine kapel, grote kapel Op de Pontweg rij je van kapel naar kapel. Van de kleine, piekfijn onderhouden Barbarakapel, op het kruispunt met de Broekstraat, naar het eilandje met de grotere Heilig Hartkapel (Boskantkapel). Beide kapellen sieren de wijkvlag van de Boskant. De wijk is trots op haar kapellen. De Boskantkapel is een De pittoreske landmark. Ze Sint-Barbarakapel is werd gebouwd ’s avonds mooi verlicht. in 1873 en is beschermd. Twee jaar geleden werd ze volledig gerestaureerd. Aan de voet van de kapel pronkt ‘Lippeke’, een bronzen klok uit 1769, afkomstig uit de kerk van Herdersem.

Chipka juni 2016  

Maandelijks infomagazine van de Stad Aalst.

Chipka juni 2016  

Maandelijks infomagazine van de Stad Aalst.