Page 25

“Als marktkramer geboren” Marc Spaenhoven vind je met zijn kledingkraam op het Vredeplein. Hij zetelt ook in de deelraad economie om de belangen van de marktkramers te verdedigen. Bovendien is hij letterlijk als marktkramer geboren. “Vroeger was het op zaterdagmorgen nog school, maar toch moest ik als klein manneken meehelpen met mijn ouders. Mijn grootouders hebben nog op de overdekte markt op de Hopmarkt gestaan. Als ik nu in de lift van de parking naar de foto’s kijk, doet het me wel wat. Ik vind het wel jammer dat die overdekte markt niet meer bestaat, want in ons regenland komt dat wel goed van pas.” Marc heeft ook jarenlang een winkel in Aalst gehad, maar toch staat hij het liefst op de markt, in zijn ‘rijdende winkel’. “Het

is een virus, net als Aalst Carnaval (lacht). De tijden zijn wel veranderd. In mijn sector is er meer concurrentie van ketens en winkelcentra, maar ik heb ook wel een trouw publiek. Zelfs als het regent, de grote spelbreker van de markt.”

De markt is een virus, net als Aalst Carnaval.” Mister Bancontact “Die regen treft de winkels in het centrum even hard als de markt”, zegt Marc. “En zij krijgen dan nog concurrentie van online winkels. Ik geloof nog steeds in persoonlijk contact met de klant. En zeker voor kledij, dat moet je kunnen voelen én passen. Ik was wel één van de eerste marktkramers die gebruikmaakte van Bancontact, een veilige manier van betalen.” Speeksel verloren De sfeer tussen de verschillende marktkramers is opperbest. “Vroeger heerste er tijdens de markt veel nijd en afgunst, we zouden gevochten hebben voor een klant (lacht). Nadien gingen we wel gezellig iets drinken. Volledig terecht natuurlijk, want we hadden teveel speeksel verloren door tegen de klanten te babbelen. Maar die tijd is voorbij. Nu gaan we na de markt allemaal direct naar huis.” Opvolging Die traditie kan Marc misschien doorgeven aan zijn opvolgers. “Mijn kinderen hebben een goede job, dus ik denk dat ik de laatste marktkramer van de familie ben. Met spijt in het hart denk ik er stilletjes aan om te stoppen.”

25

Chipka juni 2016  

Maandelijks infomagazine van de Stad Aalst.

Chipka juni 2016  

Maandelijks infomagazine van de Stad Aalst.