CHIPKA februari 2021

Page 1

STA D S M A G A Z I N E FEBRUARI 2021

Nergens beter dan thuis


DEZE MAAND

12

10 "Ik probeer echt tussen de carnavalisten te staan."

"We gaan geen champagne ontkurken omdat we veel boetes geschreven hebben."

32

24

"Vanaf 14 februari tellen we af naar Aalst Carnaval 2022"

"Het is belangrijk om je woning klaar te maken voor de toekomst" 4 6 10 12 16 18

2

FLITS Aalsterse sportlaureaten Nieuws PiĂŤdestal Carnavalaalstkoentje Dialoog Korpschef Jurgen Dhaene Op pad ... Academie voor Beeldende Kunsten Over Vaccinatiecentrum Aalst

20 22 24 30 32 36

Infografiek Het vaccin: veelgestelde vragen 3X Toekomstgericht wonen Dossier Slimme woning, slimme wijk Infografiek Geen Carnaval: wat nu? Reportage Team Carnaval Buurten 50 jaar Aalsterse Gilles


“Iedereen gratis inenten”

16 "Hier groeit kunst"

36 "Een goeie Gille moet ritme hebben"

40 42 42 48 50 52

FLITS Weesgedichten De Werf ... gaat digitaal Uit in Aalst Instagram Stadsberichten Backcover "Tot noste joor"

2021 gaat de Aalsterse kronieken van de geschiedenis in als het jaar waarin we geen Carnaval konden vieren. De corona-epidemie en alle strenge maatregelen om het virus in te dijken nopen ons om ons volksfeest te annuleren. Als rechtgeaarde Aalstenaar én carnavalist bloedt mijn hart. Wat zal ik net als jullie al die memorabele momenten missen. Het geluid van de Aalsterse Gilles die de zondagsstoet inleiden, ‘Ajoin’ brullen vanop het balkon van het stadhuis, de krop in de keel bij het aanlichten van de verbrandingspop. Ik besef heel goed hoe ingrijpend het is dit volksfeest te moeten opofferen. Maar het coronavirus is genadeloos, en dus kunnen we niet anders dan onze verantwoordelijkheid nemen. Ik reken erop dat jullie dat ook doen. Nu in onze stad de eerste vaccins zijn toegediend, kunnen we stilaan dromen van een fijnere toekomst. We stomen volop een vaccinatiecentrum klaar in sporthal Denderdal in Erembodegem voor alle inwoners van Aalst en die van Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert en Lede. Zodra de vaccins voor de brede bevolking beschikbaar zijn, staan we klaar om iedereen gratis in te enten. Ik ben ervan overtuigd dat we dit allemaal samen massaal gaan laten doen. We snakken zo naar onze vrijheid. Het vaccin is de weg daar naartoe.

3


Sportlaureaten

FLITS

Een fysieke uitreiking voor de Aalsterse sportlaureaten zat er dit jaar niet in. Dit doet niets af aan de prestaties van de winnaars van de editie 2020, namelijk zwemmer Noah De Schrijver en VC Dames Eendracht Aalst. Zwemmer Noah De Schryver van zwemclub Neptunus behaalde het afgelopen jaar knappe overwinningen en ereplaatsen op zowel internationaal, Belgisch als Vlaams niveau in de reeksen 100 en 200 meter schoolslag. Zo behaalde hij zilver op de Antwerp Diamond Speedo Race, verzamelde hij podiumplaatsen tijdens het Belgisch Kampioenschap en werd hij ook nog Vlaams kampioen 200 meter schoolslag.

4

VC Dames Eendracht Aalst werd verkozen als sportploeg van het jaar 2020. Zowel met de A als de B- ploeg werden ze het voorbije sportjaar kampioen in 1ste nationale en 1ste provinciale in het damesvoetbal. Voor de ploeg is het een mooi vervolg op de knappe prestaties van de voorbije jaren waarin ze reeds meerdere keren landskampioen en Belgisch bekerwinnaar werden. Kapitein ChloĂŤ Van Mingeroet mocht de trofee in ontvangst nemen.


5


KORT NIEUWS XXL kunst in de Sint-Martinuskerk

Eenmalige consumptiecheque Met de coronacrisis brak er een financieel moeilijke tijd aan voor heel wat inwoners, handelaars en verenigingen. Met ondersteuning van de Vlaamse overheid, biedt de Stad Aalst consumptiecheques aan voor mensen met een beperkt inkomen. Deze cheques kunnen als betaalmiddel gebruikt worden bij lokale handelaars en vrijetijdsverenigingen. Je kunt de consumptiecheques aanvragen als je beschikt over een UiTPAS met actief kansenstatuut of als je voldoet aan de criteria van de UiTPAS aan kansentarief. Ook als je nog geen UiTPAS met kansentarief hebt, wordt er nagekeken of je recht hebt op het kansentarief én de consumptiecheques. Elke inwoner van Aalst (ongeacht de leeftijd) die voldoet aan bovengenoemde voorwaarde krijgt éénmalig een consumptiebudget van 50 EUR onder de vorm van 5 consumptiecheques met een waarde van 10 EUR. Je kunt de consumptiecheque gebruiken bij lokale handelaars en vrijetijdsverenigingen die werken met de UiTPAS. Een volledig overzicht van deelnemende handelaars en verenigingen vind je op www.aalst.be. Aanvragen Je kunt de consumptiecheques aanvragen bij Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen (Sinte Annalaan 41/02, Aalst, tel. 053 78 36 60) of in het administratief centrum (Werf 9, tel. 053 77 9300). Meer info op www.aalst.be.

6

De Sint-Martinuskerk staat sinds 2003 in de steigers. Deze zomer werkten de restauratoren de buitenkant van de kerk af. Op dit moment nemen ze het hoogkoor en haar kunstschatten onder handen. Om deze werkzaamheden aan het zicht van de bezoekers te onttrekken, is het hoogkoor afgeschermd door een grote wand. Op deze wand creëerde kunstenaarscollectief Blauwhaus ‘De Tuin van Gistern* en Morgen’. Dit XXL kunstwerk van maar liefst 367 m2 neemt je mee in de erfgoedverhalen van de kerk. Zo ontdek je de hond die Rochus bijstond tijdens zijn genezing van de pest, het varken dat de Heilige Antonius in staat stelde om de zieken te verplegen en de pelikaan die haar borst openpikt om haar jongen te voeden. Al deze elementen samen vormen een tuin die groeit en bloeit rond één van de topstukken van de Sint-Martinuskerk: de sacramentstoren. Meer info over dit kunstwerk en de restauratie via www.sintmartinuskerk.be. Wil je de restauratiewand live bewonderen? Hou dan rekening met de geldende coronamaatregelen: draag een mondmasker en houd afstand. Er zijn in de kerk maximaal 15 personen tegelijkertijd toegelaten. De wand blijft nog tot het einde van 2021 staan.


284 728 EUR

Padvinders gezocht Stad Aalst wil haar trage wegen opwaarderen. Trage wegen bieden een veilige en soms kortere route naar werk, school of buurtwinkel en zijn een goed alternatief voor onze steeds drukkere verkeerswegen. Eerder werden al Erembodegem, Herdersem, Meldert, Moorsel en Baardegem onder de loep genomen. Nu volgen Hofstade, Nieuwerkerken, Gijzegem en het centrum van Aalst. Alle trage wegen moeten worden geïnventariseerd. Daarbij doen we graag een beroep op jouw enthousiasme en streekkennis. Hou je van wandelen en ben je benieuwd om ook de weinig betreden plekjes te leren kennen? Schrijf je dan zeker in voor de infoavond. • Nieuwerkerken: 5 maart, om 20 uur in de zaal Edgard Hooghuys, Schoolstraat 2 Nieuwerkerken. • Gijzegem: 9 maart, om 20 uur in SBS de Springplank, Damkouterbaan 6 Gijzegem. • Hofstade: 18 maart, om 20 uur in onthaalcomplex/ Trefcentrum, Keizersplein 21b Aalst. • Deelgebied Aalst met kennismaking Trage wegen app: gezamenlijke terreinuitstap in Aalst-centrum met behulp van de Trage wegen-app op zaterdag 20 maart van 9.30 tot 12 uur. Vertrek aan fietsenstalling sporthal Schotte. Indien de infomomenten wegens de coronamaatregelen niet kunnen plaatsvinden, dan wordt er in een digitaal alternatief voorzien. Info en inschrijvingen • Infoavond Gijzegem, Nieuwerkerken en Hofstade: lies@rlsd.be (tel. 09 210 90 54). • Wandeling Aalst en Trage wegen app: maxime.vancoillie@tragewegen.be • Trage wegen vzw: info@tragewegen.be of tel. 09 331 59 20 Met steun van de provincie Oost-Vlaanderen, Regionaal Landschap Schelde-Durme en Trage Wegen vzw.

Zoveel bedroeg de subsidiepot die in 2020 is uitgedeeld aan 67 Aalsterse sportverenigingen, een stijging van 44%. Ook in deze bijzonder moeilijke tijden wil de stad zo de verenigingen ondersteunen.

Extra groen voor Aalsterse straten Stad Aalst vergroent de openbare ruimte in de Watertorenwijk en enkele centrumstraten. 18 Zweedse lijsterbessen (sorbus intermedia ‘Brouwers’) worden dit voorjaar aangeplant in de August Marcelstraat, de Diepestraat, de Gustaaf Papestraat, de Nieuwbeekstraat, de Stefaan De Jonghestraat, de Sint Jobstraat en de Kalfstraat. Nog eens 19 bomen krijgen een plek in de Watertorenwijk. De Zweedse lijsterbes is een langzaam groeiende windbestendige boom die de droogte goed verdraagt. De ‘Brouwers’-variëteit draagt beduidend minder vruchten. Bij de inplanting van de boomvakken wordt rekening gehouden met de bestaande parkeerplaatsen en de verschillende nutsleidingen. Tijdens de werken worden enkel parkeerplaatsen ingenomen, er is verder geen hinder voor het verkeer.

7


KORT NIEUWS Erfgoedcel Denderland zorgt ook de komende 6 jaar voor het erfgoed in onze regio In december vernieuwde de Vlaamse overheid de samenwerkingsovereenkomst met Erfgoedcel Denderland, wat betekent dat de Erfgoedcel ook de komende 6 jaar voor het erfgoed in onze regio zal zorgen. Het is echter niet zomaar een verlenging. Er komen heel wat andere accenten en nieuwigheden bij. Zo breidt het werkingsgebied van de erfgoedcel uit. Naast Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove sluit nu ook gemeente Haaltert aan. Nieuw is ook de werking rond onroerend erfgoed. Erfgoedcel Denderland focuste tot op heden enkel op cultureel erfgoed (roerend en immaterieel erfgoed). Met de oprichting van IOED (intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst) Denderland wordt die lacune nu opgevuld. Blijf op de hoogte Schrijf je in op de nieuwsbrief, volg Erfgoedcel Denderland op sociale media en hou zeker de website erfgoedceldenderland.be in de gaten.

75 000 EUR voor ZorgLab Aalst ZorgLab Aalst ontvangt een subsidie van 75 000 EUR per jaar van de Provincie Oost-Vlaanderen. Met deze subsidies organiseert ZorgLab Aalst inspiratiesessies, workshops en netwerksessies rond innovatie in de zorg voor Oost-Vlaamse ondernemers en biedt ze de mogelijkheid aan ondernemers om hun product te beleven door de bril van de eindgebruiker. Dit geeft aan ondernemers de unieke kans om waardevolle feedback te ontvangen van mensen uit het veld, zorgverleners, mensen met een zorgvraag en mantelzorgers.

8

Digitale aanmelding 1e jaar secundair De inschrijvingen voor het schooljaar 2021-2022 voor het 1ste jaar secundair zullen in Aalst verlopen via een digitale aanmelding. Alle leerlingen die de overstap maken van de lagere school naar een Aalsterse school voor secundair onderwijs moeten zich eerst aanmelden via de website www.naarschoolinaalst.be. Daarna kunnen ze zich inschrijven in een school. Je kunt je aanmelden vanaf 15 maart tot en met 23 april 2021. Het tijdstip of de dag van aanmelden is niet belangrijk, als het maar in deze periode gebeurt. Broers en zussen en kinderen van personeel krijgen voorrang, maar zij moeten zich ook aanmelden om te kunnen inschrijven. Na de aanmeldingsperiode worden alle aangemelde leerlingen geordend op basis van schoolkeuze. Wanneer er meer aanvragen zijn dan plaatsen, zal het systeem de leerlingen ordenen op basis van toeval. Inschrijven voor het basisonderwijs De inschrijvingen voor het schooljaar 20212022 in het gewoon basisonderwijs starten op 8 maart 2021 om 8 uur. Broers en zussen en kinderen van personeelsleden kunnen met voorrang inschrijven van 1 tot en met 26 februari 2021. De inschrijvingen voor het buitengewoon basisonderwijs starten op 19 april 2021. Broers en zussen kunnen met voorrang inschrijven vanaf 22 maart 2021. De inschrijvingen gebeuren in chronologische volgorde. Neem contact op met de school van jouw keuze om te weten te komen hoe je je kind coronaveilig kunt inschrijven.


Poëzie op de winkelramen, Valentijnsactie handelaars De maand februari is meestal een kalme maand voor handel en horeca. Het coronavirus maakt het dit jaar extra moeilijk. Daarom wil de stad hen een ‘hart’ onder de riem te steken. We breien een vervolg aan de succesvolle actie van Utopia, waarbij Aalstenaars tijdens de Week van de Poëzie een gedicht adopteren voor op hun raam. In de periode rond Valentijn zal je ook poëzie zien verschijnen op de ramen van de handelszaken. Vanaf 8 februari zullen de winkeletalages versierd worden in het thema van Valentijn. Op de etalages zelf zal poëzie verschijnen van de leerlingen uit de Academie voor Podiumkunsten. Dit jaar geen carnavalstaferelen op de ramen in de binnenstad, maar hartverwarmende gedichten. Het ideale moment dus om te flaneren in de winkelstraten. Wie weet doe je wel inspiratie op voor een leuke Valentijn thuis!

•••

TELEX

Nieuwe rotonde Pierre Corneliskaai, Eendrachtstraat en Victor Bocquéstraat Op 1 februari 2021 starten de werken aan de nieuwe rotonde aan de Pierre Corneliskaai, Eendrachtstraat en de Victor Bocquéstraat. Ook de aantakking op de nieuwe bypass naar het industrieterrein wordt afgewerkt. Langsheen de rotonde komen afgescheiden fietspaden. Door de aanleg van de nieuwe bypass zal het verkeer op de R41 vlotter doorstromen naar rotonde ‘Neuzeken’. Verkeer vanuit de Boudewijnlaan kan via de nieuwe bypass naar het Wijngaardveld, zonder de tegenliggers te hinderen op de R41. De werken worden uitgevoerd met steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en zullen eind juni 2021 afgerond zijn.

•••

••• Na de afgelasting van Aalst Carnaval viel helaas ook het doek over de Winterfoor 2021. Dat werd door de Aalsterse Veiligheidscel beslist. ••• In de vorige CHIPKA deden we al een oproep om je telefoonnummer te koppelen aan je rijkregisternummer. Dit kan je zelf doen via ‘mijn dossier’ op de website van de federale overheid. Lukt het niet? Stuur je gegevens dan door naar bevolking@aalst.be en dan doen de stadsmedewerkers dit voor jou. ••• In Babbelonië komen Nederlandstaligen en anderstaligen samen om te praten. Sinds corona gebeurt dit nu tijdelijk online: via Zoom op de computer, smartphone of tablet. Wie graag wil deelnemen kan dit vrijblijvend proberen, elke donderdag van 9 tot 11 uur of van 19 tot 21 uur, of op zaterdag van 13 tot 15 uur. Stuur een mail naar marijke.verleyen@vormingplus-vlad. be en vermeld op welk moment je wil deelnemen. ••• Februari is opnieuw de maand van Tournée Minérale. De DrugLijn roept alle Belgen op om in februari een maand geen alcohol te drinken. Meer info vind je op tourneeminerale.be. ••• Sinds 15 november 2020 moet pluimvee opgehokt worden of afgeschermd zijn met behulp van netten. Dit geldt ook als je slechts enkele kippen houdt. Deze maatregel is voor onbepaalde duur van kracht. •••

9


Koen ‘Carnavalaalstkoentje’ De Vogelaere “Ik probeer echt tussen de carnavalisten te staan”

10


PIËDESTAL

D

e carnavalsmicrobe is een hardnekkig beestje. Geen vaccin tegen opgewassen. Vraag dat maar aan Koen De Vogelaere (45). Al op 8-jarige leeftijd verhuisde hij van Aalst naar Brugge, maar zijn fascinatie voor ons uitbundige volksfeest bleef intact. Onder de naam ‘Carnavalaalstkoentje’ startte hij in 2010 met een eigen carnavalsblog. “Een hobby”, zo noemt hij de blog vandaag nog steeds bescheiden. Maar dan wel één die hem ondertussen tot een begrip maakte in de Aalsterse carnavalswereld.

Twee tot drie keer per week zakt Koen naar Aalst af voor zijn blog. Met de trein nog wel, want door een ernstige polsaandoening is autorijden onmogelijk geworden. Maar zelfs dat stopt de Brugse Aalstenaar niet af om verslag uit te brengen over alles wat gonst in carnavalsmiddens. Al gonst het daar nu heel wat minder dan normaal deze tijd van het jaar… Sociaal weefsel bedreigd “Het moreel staat bij veel carnavalsgroepen op een laag pitje, al voel ik wel dat daar verandering in komt”, vertelt Koen. “Er is opnieuw perspectief, er wordt stilaan aan editie 2022 gedacht. Maar financieel is het voor hen een heel zwaar jaar geweest. Deze situatie mag geen 2 jaren duren, anders gaat het sociale weefsel kapot. En dan mogen we nog van geluk spreken dat we in 2020 nog Carnaval hadden, in tegenstelling tot in Halle bijvoorbeeld.” Fier klein manneke Het respect tussen Koen en de carnavalisten is wederzijds. Al een aantal keer werd hij vereeuwigd met een isomokop op een praalwagen en sinds enkele jaren is Koen peter van carna-

valsgroep ‘Lekken en Plekken’. Ook het kostuum dat hij draagt op onze fotoshoot, kwam er uit erkentelijkheid: de opvallende hoed uit foam kreeg hij cadeau van de Nederlandse designer Marion Hoop en zijn kostuum is van de hand van het Aalsterse Atelier Sandy. “Ik probeer echt tussen de carnavalisten te staan. Zo is het ook begonnen. Ik ging naar de basisschool in de Sint-Annawijk. In de carnavalsperiode brachten we al eens een bezoek aan de Couverture, de voormalige carnavalswerkhallen. Dat maakte zo’n indruk dat ik regelmatig terugkeerde. De carnavalisten begonnen me te kennen en kwamen al eens bij mij te rade: “zeg manneke, weet jij waar de wagen van ‘Sjik’ staat?” En dan was ik fier dat ik hen dat kon aanwijzen (lacht).” Aanvullend werken Tijdens Carnaval logeerde ik telkens bij mijn grootouders en later, in mijn tienerjaren, nam ik regelmatig zelf de trein naar de werkhallen. Op den duur ken je veel mensen in het carnavalsmilieu en verschillende carnavalisten moedigden me aan: “Waarom doe je daar niets mee?” In mei 2010 startte ik dan mijn blog

op. Ondertussen volgde een tweede blog met een overzicht van alle vaste carnavalsgroepen van 2000 tot nu, een Facebookpagina en een carnavalsagenda waarop je alle activiteiten, eetfestijnen, bals en dergelijke vindt. Ik kan gelukkig rekenen op de vaste medewerking van Silke Hermans en fotograaf Patrick De Boeck. Tijdens de zondagsstoet komen daar nog extra fotografen bij. Ik deel ook info met Sören Delclef van de website ‘Ajoinpedia’ en met DigitaleRegioAalst (D.R.A.). Zo vullen we mekaar aan.” Correcte spelling Of de carnavalsmicrobe ook besmettelijk is binnen het gezin? “Niet echt”, zegt Koen. “Mijn vrouw heeft haar eigen hobby’s en de interesse van mijn kinderen is beperkt. Zelf ga ik elk jaar naar de Carnavalsacademie (in de Academie voor Podiumkunsten, red.) en ik volg met plezier de lessen ‘Oilsjters’ van Jan Louies. De spelling van het Aalsterse dialect op mijn blog moet juist zijn, dat kan gevoelig liggen. In de loop der jaren merk ik dat Aalst Carnaval veel professioneler geworden is. Duurder ook, maar mede dankzij de opleidingen aan de academie beginnen meer groepen weer dingen zelf te produceren en te recycleren, in plaats van alles uit te besteden. Natuurlijk is het nu noodzakelijk dat de jeugd hierbij betrokken wordt. Hun opvolging en engagement zal Aalst Carnaval hard nodig hebben.” https://carnavalaalstkoentje. blogspot.com/

11


Korpschef Jurgen Dhaene: "Inbreuken tegen coronaregels is een nieuwe categorie misdrijven in onze statistieken. Dat gaat dan over mondmaskerplicht, samenscholingsverbod, avondklok, afstandsregels."

12


DIALOOG “We hebben het politiewerk moeten heruitvinden. Werkelijk élke opdracht vraagt om een coronareflex.”

P

olitie Aalst heeft de handen meer dan vol door de coronacrisis. Afgelopen jaar werden er maar liefst 2 100 shiften van 2 man gedraaid, enkel en alleen voor corona. Korpschef Jürgen Dhaene staat aan het hoofd van het Aalsterse politiekorps. Samen met hem blikt CHIPKA terug en vooruit.

Hoe verliep de eindejaarsperiode? Jurgen: “Het is bijzonder rustig gebleven. We hebben ook geen heksenjacht gehouden hé. We zijn er niet om de mensen te pesten. De Aalstenaar heeft zich voorbeeldig gedragen en we hebben amper incidenten gehad. Het is niet de bedoeling om zo veel mogelijk pv’s uit te schrijven, wél om de cijfers van het aantal coronabesmettingen zo laag mogelijk te houden. Als we daarvoor moeten handhaven dan is dat onze rol, maar we gaan geen champagne ontkurken omdat we veel geschreven hebben.” Welke invloed heeft corona op de criminaliteitscijfers van het afgelopen jaar? Jurgen: “Het totaal aantal geregistreerde misdrijven is met 3 procent gedaald tegenover 2019. Niet zo spectaculair, we merken vooral een verschuiving in het soort feiten. Zo is het aantal misdrijven tegen goederen - dat zijn diefstallen, inbraken en vandalisme - met bijna één derde gedaald. Logisch, mensen zaten meer thuis door de lockdown of door verplicht thuiswerk en dan wordt er veel minder ingebroken. Cybercriminaliteit is dan weer met 30 procent gestegen tegenover 2019. Hoe zit het met geweld binnen het gezin? Jurgen: “In tegenstelling tot wat in de pers

vermeld wordt, zijn bij ons de cijfers voor intrafamiliaal geweld gedaald. Zeer vreemd! Ik vermoed dat onze cijfers slechts het topje van de ijsberg zijn. Het zogenaamde ‘dark number’ is veel groter. Veel slachtoffers durven het geweld niet aangeven. Het feit dat veel mensen altijd thuis zitten, doet daar geen goed aan. Drugs- en alcoholfeiten dalen ook in de cijfers. Hier geldt dezelfde logica: alles speelt zich meer af binnen de 4 muren van de huiskamer. Inbreuken tegen coronaregels is een nieuwe categorie misdrijven in onze statistieken. Dat gaat dan over mondmaskerplicht, samenscholingsverbod, avondklok, afstandsregels.” Wat is de impact van corona op het politiewerk? Jurgen: “We hebben het politiewerk moeten heruitvinden. Werkelijk élke opdracht vraagt om een coronareflex. Patrouille rijden gebeurt nu met een mondmasker. Dat is raar, maar zo moet het nu eenmaal. Fouilleren, boeien, alcoholcontroles, speekseltesten voor drugs… dat zijn allemaal handelingen waarvoor we onze procedures moesten herschrijven. We komen nu eenmaal nauw in contact met mensen. Ons poetspersoneel heeft ook veel meer werk om alles te ontsmetten. We moeten onze shiften plannen

13


in bubbels om het risico op besmettingen binnen het korps te verkleinen.” Wat is het moeilijkst? Jurgen: “Mensen herkennen op camerabeelden was vroeger al moeilijk, maar nu met het mondmasker is dat quasi onmogelijk. We gaan meestal af op kledij en andere kenmerken. Wanneer we iemand zijn identiteitskaart controleren, moeten we vragen het mondmasker even af te zetten. Strikt genomen mag dat niet. Als politie moeten we constant zelf de regels overtreden om ons werk te kunnen doen. Uiteraard zijn we daartoe gemachtigd. Dat is net als in het verkeer: daar mogen we ook zelf een overtreding begaan om een andere te stoppen.” Is het politiewerk er gevaarlijker op geworden? Jurgen: “Speeksel is tegenwoordig een wapen. Helaas hebben we recent nog een zeer ernstig spuwincident gehad. Een agressief persoon spuwde tijdens een interventie op meerdere politiemensen. Die man bleek corona te hebben en had enkele dagen ervoor ook al eens in onze cel gezeten. Daardoor moesten we in totaal 24 politiemensen in quarantaine plaatsen en laten testen. Ik kan je verzekeren dat dat allesbehalve plezant is, zowel voor de betrokken collega’s als voor alle politiemensen.”

Rekenen jullie ook op de burgerzin van de Aalstenaar tijdens de carnavalsdriedaagse? Jurgen: "Carnaval is officieel afgelast, maar toch hebben we genoeg medewerkers ingepland onder het motto ‘better safe than sorry’. Zondag valt niet uit te sluiten dat enkelingen zich op het parcours van de stoet

“Het maakt ons niet altijd populair, maar handhaving is een stukje van de puzzel om de coronaepidemie in te dijken.” | Jurgen

Hoe reageren mensen op de coronamaatregelen? Jurgen: “Wij zijn altijd de boeman en krijgen regelmatig een hoop bagger over ons. Of we nu persoonlijk akkoord gaan met alle maatregelen of niet, wij zijn uitvoerende macht en moeten zorgen dat ze nageleefd worden. Dat maakt ons niet altijd populair, maar handhaving is een stukje van de puzzel om de corona-epidemie in te dijken. We rekenen op ieders burgerzin om de spelregels correct toe te passen.” Coronapatrouilles waken erover dat Aalstenaars de coronamaatregelen naleven.

14


begeven om daar toch carnaval te vieren. De popverbranding is er nog zo eentje. Wie weet gaan er wel mensen hun eigen pop verbranden. Ga zo maar verder, ideeĂŤn nog genoeg. We bespreken op de veiligheidscel hoe we hier mee omgaan. Er volgen nog extra burgemeestersbesluiten zoals het verbod om zich tijdens de carnavalsweek verkleed en/of

met carnavalsattributen op de openbare weg te begeven. In elk geval mag niemand van het korps verlof nemen en de federale politie staat klaar voor bijstand. Moest er toch een mini-carnaval ontstaan dan zijn we klaar om uit te rukken. Maar we hopen van harte dat dat niet nodig zal zijn en dat het gezond verstand primeert op de behoefte aan plezier."�

15


1

2

3

OP PAD in de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten KSO & DKO De voorbije maanden zijn we nog nooit zo creatief geweest: er is gebakken, gehaakt, gebreid, geschilderd… en we hebben duizenden foto’s en video’s de wereld ingestuurd. Wie genoeg heeft van Youtube tutorials, kan maar beter een cursus volgen aan de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten (ABK). 16

1. De Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten – ‘’t Oud zwembad’ in de volksmond – huisvest zowel kunstsecundair als deeltijds onderwijs. Scholieren kunnen er voor de tweede en derde graad terecht voor een combinatie van theoretische vakken en praktijklessen in de beeldende, architecturale en audiovisuele vorming. Van dinsdag tot en met zaterdagnamiddag snuiven creatievelingen van 6 tot 99 jaar, zowel in de namiddag als tot ’s avonds laat, de inspirerende geur van verf, inkten, hout en andere materialen op …


4

5

Interesse? Maak een afspraak via tel. 053 72 39 65 (DKO) of 053 72 39 65 (KSO). Inschrijven voor het KSO kan vanaf 21 mei 2021. Vanaf volgend schooljaar biedt het KSO nieuwe richtingen aan in algemeen beeldende kunsten, architectuur of interieur en de audiovisuele kunsten. Meer info: www.academiebk-aalst.be

2. Kinderen van 6 tot 12 worden in de kinderateliers ondergedompeld in de wereld van de kunst. Ze maken kennis met allerlei materialen en artiesten. Lieselot zit in het vierde leerjaar en volgt haar eerste jaar aan de academie. “Ik knutsel graag en vind het tof om rare dingen te maken. En die mogen we meenemen naar huis. Maar mijn kunstwerkjes belanden wel vaak op de zolder”, lacht ze. 3. Karen en Rani (achteraan op foto) volgen al 20 jaar les op de academie. “We zijn een hechte vriendengroep geworden. We hebben alle tekenlessen doorlopen bij Stefaan, één van de founding fathers van het atelier. En ja, ook modeltekeningen hoort daar bij. Onze tekenen schilderlessen zijn een soort van therapie geworden. Anderen gaan op café, wij gaan naar de academie. En in coronatijden is dat zeker de juiste keuze”, knipogen ze.

4. De academie is ongelooflijk goed uitgerust. Dat merkt ook Peter die in zijn 2e jaar fotokunst zit. “Er is een uitgebreide fotostudio, donkere kamers en een state of the art uitgeruste computerklas. Maar de grootste troef vind ik de leerkrachten. Lisa daagt me continu uit, haalt me uit mijn comfortzone en laat me groeien.” ‘Hier groeit kunst’ is niet voor niets de slogan van de academie. 5. 'Boys and their toys’, dat gezegde is op het lijf geschreven van Johan, die al heel wat cursussen heeft gevolgd. “Ik zit nu in mijn 6e jaar installatie- en beeldhouwkunst en daarvoor mag ik mijn kettingzaag al eens bovenhalen. Ik vind het ongelooflijk plezant. Mijn enige probleem is dat mijn vrouw zich iedere keer afvraagt waar we mijn volgende werk nu weer gaan zetten."

17


OVER

Vaccinatiecentrum Denderdal Sporthal Denderdal in Erembodegem wordt het vaccinatiecentrum voor de Eerstelijnszone Regio Aalst. Dit betekent dat de inwoners van Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert en Lede zich daar kunnen laten vaccineren. De keuze viel op Sporthal Denderdal omwille van de centrale ligging en de goede uitrusting.

Vaccinatiestraten

Centraal en mobiel

Het vaccinatiecentrum moet tegen 1 februari klaar zijn en zal operationeel zijn tot de vaccinatiecampagne is afgerond. Er is voldoende ruimte om 10 vaccinatiestraten in te richten, goed voor het maximaal vaccineren van zoveel mogelijk inwoners per dag, afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins. Er zullen ook 's avonds en in het weekend vaccinatiemomenten zijn. Als er meer vaccins beschikbaar zijn, kan er ook nog een versnelling hoger geschakeld worden.

De stad Aalst zorgt met Sporthal Denderdal voor een centrale plek waar we kwaliteitsvol kunnen vaccineren, rekening houdend met ieders comfort. Voor wie zich niet naar het vaccinatiecentrum kan verplaatsen, zorgen we voor een oplossing op maat, zoals een vaccinatie via de huisarts of via mobiele ploegen. Dat wordt nog verder uitgewerkt. Veel hangt af van het type vaccin dat op dat moment beschikbaar is en op welke manier het getransporteerd en toegediend moet worden.

Kortestraat 21, Erembodegem

18


Vaccinatiekaart eid zwelling of roodh Een milde pijn, ats is normaal. aan de injectiepla ongerust? erger, of ben je rts. Lijkt de reactie ct op met je huisa conta dan Neem is zorg

.be

laatjevaccineren

Uitnodiging

Mobiliteit

Wie vanaf maart in aanmerking komt voor een vaccinatie, zal zo snel mogelijk hiervoor een uitnodiging ontvangen. Alle Aalstenaars moeten voor vaccinatie naar Denderdal. Als het toegewezen uur je niet past, kan je dit nog veranderen. Alle info hiervoor vind je op je uitnodiging.

Erembodegem wordt het epicentrum van de grootste logistieke operatie van onze regio. Dit heeft uiteraard een impact op het verkeer. Voor de medewerkers zal alvast in extra parkeerplaatsen voorzien worden. De politie zorgt voor een vlotte verkeersafwikkeling en zal ingrijpen indien nodig. Er is ook telkens securitypersoneel aanwezig. De stad vraagt iedereen om geen nodeloze overlast te bezorgen voor de buurtbewoners.

Meehelpen? Om het hele vaccinatieproces vlot te laten verlopen, zoekt de stad nog medewerkers die volgende vacatures kunnen invullen: • begeleider • administratief medewerker • vaccinator • klaarmaker vaccin • arts-toezichthouder Surf naar www.aalst.be/vaccinatie en vul het aanmeldformulier in. Jouw gegevens worden bijgehouden in een interne database en wanneer nodig, contacteren we je om mee te draaien in het vaccinatiecentrum. Je krijgt hiervoor een vergoeding. Meer praktische info hierover volgt later. Voor meer vragen kan je steeds terecht op vaccin@aalst.be.

Je laten vaccineren is het beste plan, zodat het leven straks weer starten kan. Blijf de voorzorgsmaatregelen volgen.

Meer info: www.laatjevaccineren.be 19


COVID-19-vaccin: veel gestelde vragen COVID-19 de wereld uithelpen is iets wat we allemaal samen moeten doen. Hoe meer mensen zich laten vaccineren tegen COVID-19, hoe beter.

1

Waarom moet ik me laten vaccineren?

3

Hoe werkt het vaccin tegen COVID-19?

2

Is het COVID-19-vaccin wel veilig?

4

Hoe wordt het vaccin toegediend?

Met het COVID-19-vaccin voorkom je dat je ernstig ziek wordt ĂŠn red je levens. Je draagt bij aan de groepsimmuniteit en helpt de verspreiding van het virus te stoppen.

Ja. Alle vaccins zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA).

Het vaccin stimuleert je immuunsysteem waardoor je lichaam antistoffen aanmaakt om de virusdeeltjes te bestrijden. Het COVID-19-vaccin bevat geen levende virussen en kan nooit COVID-19 veroorzaken.

Je krijgt een injectie in de bovenarm. De vaccinatie neemt maar enkele minuten in beslag.

vaccinatie

20


5

6

8 9

Hoeveel dosissen moet ik krijgen?

Van de meeste vaccins heb je twee dosissen nodig, die met een tussentijd van drie tot vier weken toegediend worden. Bij de eerste inenting verneem je wanneer je de tweede dosis krijgt.

Zijn er bijwerkingen?

10

Dat kan, maar ernstige bijwerkingen zoals een allergische reactie zijn zeldzaam. Dergelijke reacties treden op tussen vijf en tien minuten nadat het vaccin is toegediend. Ze zijn goed behandelbaar. Daarom moet je na de vaccinatie nog een kwartiertje in de buurt blijven zodat het zorgpersoneel je goed kan opvolgen.

11 12 7

Wie mag zich eerst laten vaccineren?

1. Bewoners en personeelsleden van woonzorgcentra 2. Bewoners en personeelsleden van andere zorgvoorzieningen voor kwetsbare personen, zorgverleners in de ziekenhuizen en in je buurt (huisartsen, thuisverplegers). 3. Kwetsbare personen: 65-plussers 4. Mensen met chronische ziekten 5. EssentiĂŤle beroepen 6. De rest van de bevolking

Wanneer weet ik dat het aan mij is? Je wordt verwittigd voor je vaccinatie.

Waar word ik gevaccineerd? Vaccinatiecentrum Denderdal (Kortestraat 21, Erembodegem).

Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?

Nee, want dat zou het vaccinatieproces alleen maar vertragen.

Is de vaccinatie gratis? Ja.

Moet ik de coronamaatregelen blijven volgen als ik gevaccineerd ben?

Ja, want niet iedereen kan tegelijk gevaccineerd worden. Ook als je gevaccineerd bent, moet je de 6 gouden regels blijven respecteren: draag een mondmasker, ontsmet je handen, hou afstand, volg de regels over nauwe contacten, doe activiteiten het liefst buiten, denk aan kwetsbare mensen.

Je laten vaccineren is het beste plan zodat het leven straks weer verder kan. Meer weten? www.laatjevaccineren.be.

21


3X

TOEKOMSTGERICHT WONEN Als zorgstad wil Aalst haar inwoners zo lang mogelijk thuis laten wonen, liefst van al in een wijk die daarop afgestemd is. Ook wie nood heeft aan extra zorg verdient een fijne thuis. Er zijn heel wat spelers op de markt die dezelfde bekommernis delen. CHIPKA zet 3 projecten in de kijker die slimme oplossingen bieden.

Voor mensen met een verstandelijke beperking In Meldert gaat deze lente het allereerste Thomashuis in België open. Het is een initiatief waar mensen met een verstandelijke beperking een echte thuis wordt geboden in een liefdevolle omgeving. De bewoners leven er samen met een zorgkoppel als één grote familiegroep. In Meldert nemen Bart en Annelies Eggermont deze rol op zich en ze gaan er ook wonen. “Iedere bewoner krijgt een grote individuele kamer die ze helemaal zelf inrichten, verder delen we een aantal gemeenschappelijke ruimtes. Maar bovenal leven we in groep op een zo gewoon mogelijke manier. Er is veel aandacht voor persoonlijke ontplooiing en de dingen die de bewoners zelf willen ervaren. Verder willen we zoals ieder huishouden zo goed mogelijk deel uitmaken van Meldert. Inclusie is voor ons heel belangrijk."

22


Cohousing voor 55-plussers Abbeyfield Vlaanderen is een vzw die cohousing projecten ontwikkelt voor 55-plussers. Charlotte Hanssens is voorzitter: ”We richten ons tot koppels of alleenstaanden die nu willen anticiperen op hun oude dag en er bewust voor kiezen om samen te wonen, hun toekomst samen vorm te geven, en tegelijk hun privacy en autonomie te bewaren. Een Abbeyfieldhuis telt 9 tot 13 huurflats, plus een grote gemeenschappelijke keuken, leefruimte, logeerkamer, tuin, berging... Je woont er privé, maar je leeft er samen. Momenteel onderzoeken we of er in Aalst interesse is voor ons concept. Zo hebben we al verschillende online infosessies georganiseerd. We kregen al heel wat inschrijvingen van geïnteresseerde Aalstenaars.”

Assistentiewoningen in hart van de wijk Op de Pier Kornelsite aan de Dender bouwen ontwikkelaars Revive en Matexi verder aan een duurzame woonbuurt voor jong en oud. “Naast woningen en appartementen bieden we ook assistentiewoningen aan voor mensen met een zorgnood en voor 65-plussers”, zegt Florence Leroy van Matexi. “Er zijn 50 erkende assistentiewoningen in het hart van de site. Kwaliteit, wooncomfort en veiligheid zijn hier dé sleutelwoorden! Elke woning is volledig rolstoeltoegankelijk en beschikt ook over een noodoproepsysteem. Zo kan je onmiddellijk hulp inroepen als er een probleem is. De woonassistent is het centrale aanspreekpunt en helpt bewoners bij alle soorten vragen: van een kappersbezoek regelen tot een taxi bellen. De woonassistent organiseert ook tal van activiteiten om het buurtgevoel te versterken, al ligt dat nu met corona wat moeilijker.”

23


Levenslang thuis wonen doe je in een slimme woning en een slimme wijk

24

Wim en Leen uit Aalst willen zo lang mogelijk in hun eigen huis wonen.


DOSSIER

D

e corona-epidemie gooit ons leven drastisch om. Door de lockdowns en verplicht telewerk hebben we het afgelopen jaar veel meer tijd thuis gespendeerd. Misschien heb je ook wel al eens nagedacht over je eigen toekomst? Waar wil je wonen als je wat ouder bent? Heel wat mensen dromen ervan om zo lang mogelijk in hun eigen huis en eigen buurt te blijven. Als zorgstad werkt Aalst rond deze uitdagingen.

Slimme woning Op de Graanmarkt bevindt zich de test- en demonstratiewoning van ZorgLab Aalst. In deze woning kun je de nieuwste toepassingen bekijken om levenslang thuis te blijven wonen. Stad Aalst deed de voorbije jaren veel kennis en ervaring op. Zorgstad-coördinator Elise Van Opstal wil die met ons delen. Waarom is levenslang thuis wonen een uitdaging? Elise: “Een huis is meer dan bakstenen. Het is een thuis, een plek van jezelf, vol herinneringen en gevoelens, waar je graag vertoeft en waar je je ziet oud worden. Het is dan belangrijk om vooruit te kijken en je woning klaar te maken voor de toekomst. In veel gevallen kan je best langer thuis blijven wonen, zonder dat dit direct een flinke verbouwing betekent of de kosten

niet te overzien zijn. Om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, kan je verschillende dingen doen: Je kunt hulp inroepen van vrienden, familie of kennissen. Je kunt professionele hulp aan huis vragen en je kunt jouw huis aanpassen.” Wanneer moet je hier aan beginnen denken? Elise: “Jong geleerd is oud gedaan: ook als je een woning koopt, bouwt of verbouwt, kunnen kleine ingrepen een wereld van verschil uitmaken. Eigenlijk kun je niet vroeg genoeg nadenken over de toegankelijkheid van je woning, want ook als je jong bent, kun je tijdelijk slecht te been zijn door een blessure, ziekte of ongeval. Een levensloopbestendige woning vergemakkelijkt je leven en verhoogt je comfort in heel wat opzichten. Zo is dom-

Wim en Leen krijgen een rondleiding in de demowoning van ZorgLab. De vaatwasser staat op bedienhoogte, zo hoef je je niet te bukken.

25


DOSSIER otica zoals automatische lichten en deuropening op afstand ook voor jonge gezinnen handig, bijvoorbeeld als je met je handen vol boodschappen aan de voordeur staat.” Waarom is er een demowoning in Aalst? Elise: “We merken dat veel mensen die zo lang mogelijk thuis willen wonen, praktische vragen hebben over de inrichting en aanpassing van hun woning. Er zijn heel wat nieuwe ontwikkelingen die gericht zijn op een mooie aangepaste woning en inrichting, maar mensen zijn hier vaak niet van op de hoogte. Wij willen deze toepassingen laten zien aan onze inwoners. Zo kunnen ze hun woning op de juiste manier aanpassen of uitrusten.” Wat kan je daar allemaal ontdekken? Elise: “De demonstratiewoning van ZorgLab Aalst op de Graanmarkt biedt je heel wat inspiratie. Met een rondleiding vol persoonlijk advies krijg je inzicht in wat er mogelijk is. Het ziet eruit als een modern appartement, met een inkomhal, toilet, keuken, zithoek, slaapkamer en badkamer. Er zijn brede schuifdeuren tussen de verschillende ruimtes, stopcontacten en toestellen op armhoogte, maar ook nieuwe technologie met valdetectie voor mantelzorgers, een oproepsysteem enzovoort.”

Zorgstadcoördinator Elise Van Opstal wil mensen doen nadenken over hoe ze zo lang mogelijk in hun huis kunnen blijven wonen.

Zijn er nog andere oplossingen voor wie langer thuis wil wonen? Elise: “Soms is je woning levensloopbestendig maken een té grote investering. In dat geval kun je overwegen om te verhuizen naar een nieuwe woning. De stad stimuleert projectontwikkelaars om appartementen aangepast te bouwen. Er zijn natuurlijk ook verschillende alternatieve mogelijkheden in Aalst zoals assistentiewoningen (de vroegere serviceflats) of samenwoonprojecten waar je privé woont, maar samen leeft met anderen. Ook zorgwonen of kangoeroewonen (waar je een kleinere woonst creëert bij een familielid) is een oplossing, of een tijdelijke zorgwoning in de tuin. Broed je op zo’n plannen of heb je raad nodig? Maak dan een afspraak bij de balie Bouwen en Wonen in het administratief centrum.”

Hoe lang kan jij thuis blijven wonen? Screen je woning. Aan de hand van een eenvoudige vragenlijst kom je te weten hoe geschikt je woning is om levenslang thuis te blijven wonen. • Hoeveel treden telt je ingang? • Kan je de voordeur vanop afstand open doen? • Staan de keukentoestellen op bedienhoogte? • Heb je een inloopdouche? • … Na het invullen van dit soort vragen, krijg je een score die aangeeft hoe toegankelijk je huis momenteel is. Scoort je woonst niet zo fantastisch? Dan zijn er tal van tips om de verbeterpunten aan te pakken. Scan de QR-code en screen je eigen woning

26


Plannen om te bouwen of te verbouwen? Denk aan morgen. Levensloopbestendige aanbevelingen voor de nieuwbouw en verbouwing van een private woning

TIPS voor nieuwbouw

• Bespreek met je architect dat je een levensloopbestendige woning wil. • Denk goed na over de indeling van je woning. Organiseer de ruimtes van het gelijkvloers zo dat ze later een andere functie kunnen krijgen. Als je later slecht te been bent kan je van je berging een badkamer maken en van je garage een slaapkamer. Voorzie al in wachtleidingen.

TIPS voor renovatie • • • •

Vernieuw je je badkamer? Kies dan voor een antislipvloer en een inloopdouche. Vermijd drempels in je woning Voorzie in kasten met zo veel mogelijk schuiven. Bij vernieuwing van de elektriciteit voorzie je in stopcontacten op armhoogte

Nog meer tips en aanbevelingen lees je op www.aalst.be/zorglab-aalst/je-eigenlevensloopbestendige-woning-ontdek-het-hier

Bezoek de demowoning van ZorgLab Door de strenge coronamaatregelen kan je momenteel enkel een solobezoek inplannen. Je krijgt dan een privérondleiding in de demonstratiewoning. Maak je afspraak via afspraken.aalst.be.

In de demowoning ligt er antislipvloer in de badkamer en zijn er geen drempels om valpartijen te vermijden.

27


DOSSIER Slimme wijken Om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen heb je meer dan alleen een aangepaste woning nodig. Liefst van al woon je in een slimme wijk. Voorzieningen zoals een bakker, beenhouwer en apotheker zijn vlakbij en het openbaar domein is slim ingericht. Zo is het toegankelijk voor iedereen, ook voor wie wat slechter te been is. Ruimtelijk planner bij het team Planning en stadsvernieuwing Lot Cole geeft tekst en uitleg.

Wat is een slimme wijk? Lot: “De sleutel voor een wijk waar je je leven lang kunt wonen is de intelligente combinatie van elementen rond wonen, groene buitenruimte, infrastructuur en diensten. De stad wil van Mijlbeek zo’n eerste slimme wijk maken en heeft daarvoor een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opgemaakt. Mijlbeek moet uitgroeien tot een levendige wijk waar je je leven lang kunt blijven wonen, waar je vlot toegang hebt tot zorg en waar mensen elkaar ontmoeten en helpen. Waar je binnen de wijk je dagelijkse noden kan invullen en waar de voorzieningen dicht bij elkaar liggen. Waar je in het groen kunt sporten en in de buitenlucht activiteiten kunt doen. Het is belangrijk om mensen te prikkelen om buiten te komen, om sociale contacten op te bouwen en jezelf maximaal fit en gezond te houden. De aanleg van de buitenruimtes helpt hierbij.” Kan je enkele concrete voorbeelden geven? Lot: “Het nieuwe RUP laat toe een vrijstaande zorgunit te bouwen in je tuin. Daar kun je een persoon die zorg nodig heeft, tijdelijk in opvangen. Als Zorgstad pioniert Aalst hiermee. Het RUP geeft ook een nieuwe toekomst aan de site van de voormalige bloemenveiling Flora. Daar komt een slimme wijk met verschillende woonvormen en tal van voorzieningen om jong en oud gezond te laten samenleven. Een aangename boulevard met ontmoetingsplekken doorkruist het gebied en alles is vlot bereikbaar voor voetgangers en fietsers.”

Lot Cole: “Mijlbeek wordt een slimme wijk. Op de Florasite komt een mix van woonvormen waar jong en oud gezond kunnen samenleven”

28

Hoe zorg je ervoor dat de publieke ruimte geschikt is voor jong en oud? Lot: “De publieke ruimte moet veilig en vlot toegankelijk zijn voor iedereen, of je nu met naaldhakken, een buggy of een rollator op


In een slimme wijk liggen voorzieningen zoals een apotheker vlakbij.

Het zwembadpark ligt vlakbij de wijk Mijlbeek, ideaal om even te verpozen in het groen.

pad bent. Er zijn slimme looproutes met brede paden zonder obstakels, genoeg rusten ontmoetingsplekken en veilige oversteekplaatsen. Groen mag absoluut niet ontbreken. Het zorgt voor verkoeling en nodigt uit om je te ontspannen of te bewegen.” Wat doet de stad om nog meer wijken levensloopbestendig te maken? Lot: “We verankeren dit in de regelgeving: de publieke ruimte moet toegankelijk zijn en woningen en wijken levensloopbestendig. Zowel in ruimtelijke uitvoeringsplannen (Electrabelsite, Immerzeel+) als in stedenbouwkundige verordeningen (De Kaaien, meergezinswoningen) worden regels verwerkt om Aalst klaar te maken voor de toekomst. In slimme wijken vind je alles wat je nodig hebt in je dagelijks leven vlakbij. Je hoeft je minder te verplaatsen en dus is er minder verkeer. Wie hier bouwt of een grotere site ontwikkelt moet mee in dit verhaal. De stad past zelf ook deze principes toe in haar stadsontwikkeling. Als we pleinen herinrichten, checken we of ze toegankelijk zijn voor jong en oud.”

29


Helaas, geen Aalst Carnaval in 2021

Verbod op alcoholverbruik op de openbare weg

Vanwege COVID-19 gelden er van zaterdag 13 tot en met zondag 21 februari volgende verbodsbepalingen:

Samenscholingsverbod

30


Verbod om zich verkleed Verbod op elektronisch en/of met carnavalsattributen en niet-elektronisch op de openbare weg te begeven versterkte muziek (kinderwagens, karren...) op de openbare weg en in voor het publiek toegankelijke ruimtes

Verbod voor carnavalsuitgangswagens op de openbare weg

31


32

Jelle: "De meeste groepen vragen naar manieren om hun kas te kunnen spijzen."


REPORTAGE

2021: Geen Carnaval in Aalst (maar wel op tv!)

‘A

alst Carnaval en Winterfoor afgelast'. Nooit gedacht dat we dit ooit zouden moeten typen. Een ongewone situatie, ook voor Jelle Moens, Kim Woolley en Dorien Dooms, zeg maar ‘Team Carnaval’ bij de dienst Evenementen van de stad. Normaal hollen ze deze tijd van het jaar van vergadering naar event, maar ook zij moeten zich nu heroriënteren. Zij verleenden dit jaar hun medewerking aan TV OOST, die uitpakt met een special rond de carnavalsraadzitting op zaterdag en een archiefprogramma op carnavalszondag. De carnavalswerkhallen, enkele weken vóór carnavalszondag 2021. Dit jaar geen gezellige drukte, geen rumoer van slijpschijven, las- of spuittoestellen, of van carnavalsradio’s. Enkel roerloze praalwagens, kunstwerken van de vorige Carnaval, die staan te wachten om ontmanteld of verkocht te worden. Het is ook wennen voor Jelle, Dorien en Kim. Hoe verloopt het contact met de carnavalsgroepen in zo’n speciaal jaar? Kim: “’t Is stilletjes. De mensen leggen er zich bij neer dat het zo is...” Jelle: “De meeste vragen gaan over de mogelijkheden om hun kas te spijzen. Of ze take-away mogen organiseren, of afhaal eetfestijnen mogen organiseren… Tot nu toe vielen zowat al hun activiteiten weg en ze hebben nood aan inkomsten. Ook voor hen is dit een financieel zware periode. Tot nu toe hebben we gelukkig nog geen weet van groepen die ermee ophouden.” Dorien: “En af en toe krijgen we vragen van verzamelaars van carnavalssouvenirs, dat is vaste kost (lacht).”

Hoe anders is het voor jullie, zo’n carnavalsloos jaar? Jelle: "Nu worden we ingeschakeld op andere, coronagerelateerde projecten. Zo werken Kim en ik nu mee aan contacttracing en we hebben ook alle drie meegedraaid in de buitenschoolse kinderopvang bij de stadsscholen. Normaal gezien hadden we nu in een heel stresserende periode moeten zitten, met de Verkiezing Prins Carnaval." Het carnavalsmilieu is niet gekend als een makkelijk wereldje. Lukt het om jullie mannetje te staan? Dorien: “Ik werk nog maar 3 jaar voor Carnaval en nu beginnen de meesten me te kennen. Daarvoor was het inderdaad niet simpel. Vooral tijdens drukke momenten zoals de Verkiezing Prins Carnaval, of op carnavalszondag moet je soms de champetter uithangen. Assertief zijn en af en toe eens roepen, dat gebeurt. Sommige carnavalisten proberen dan over je heen te lopen, maar dat verandert wel als men je een beetje kent. Nu is het al veel plezanter werken.”

33


REPORTAGE Kim: “Laat ons zeggen dat sommige carnavalisten dan ook zeer creatief zijn in het interpreteren van reglementen (lacht). In 2022 zal ik 20 jaar voor Carnaval werken. Ik startte op de dienst Organisatie, toen nog in het onthaalcomplex Keizershallen. Ik leerde dat het belangrijk is om te luisteren en om je af en toe te laten zien. Blijf eens een pint drinken, doe eens een praatje, dat lost veel op. In die zin was het vroeger makkelijker werken. Carnavalisten die met iets zaten, sprongen gewoon binnen bij ons op kantoor om iets uit te praten, dat verliep gemoedelijker. Sinds we in het administratief centrum werken, kan dat niet zomaar meer.” Komen jullie zelf uit een carnavalsmilieu? Dorien: “Mijn ouders zijn fervente carnavalisten en ook goed gekend, maar zelf was ik de laatste 3 jaren vóór ik deze job had niet eens naar Carnaval geweest.” Jelle: “Ik ben opgegroeid met Carnaval. Zelf ben ik nooit bij een groep geweest, maar mijn grootvader, François De Schryver was de stichter van Arend Carnaval. Veel carnavalisten

“Op zaterdag 13 februari starten we het aftellen naar Aalst Carnaval 2022!” | Jelle kende ik al van vroeger, van in de living bij mijn grootouders.” Kim: “Tot voor enkele jaren waren mijn papa (de Aalsterse rocker John Woolley, red.) en mama ook fervente carnavalisten, ze waren ooit lid van carnavalsgroep 'De Destereers', later ‘d’Echte Aa Destereers’, de losse groep waar ik ook deel van uitmaakte." Hoe ziet een normale carnavalszondag er uit voor jullie? Jelle: “Dan sta ik rond 7.30 uur al in het administratief centrum, want dan begint de vorming van de stoet aan de Albrechtlaan, Moorselbaan,

Kim: "Je af en toe eens laten zien en een praatje doen bij de carnavalisten, dat lost veel op."

34


wordt. Jan Moens en Jan Louies bedachten sketches die gekoppeld worden aan oude beeldfragmenten van de raadszitting. Prins Carnaval 2016 Dennis doet de presentatie, vanuit een studio in De Werf.” Jelle: “Op carnavalszondag doen we iets gelijkaardigs, maar dan ligt de klemtoon op de carnavalsdriedaagse. Verwacht reportages, archiefbeelden en straffe verhalen over Aalst Carnaval. Nadien kun je op TV OOST trouwens ook live de carnavalsmatch van OKAPI Aalst volgen. Ik zou zeggen, maak het je gezellig op zondag thuis. Op 13 februari 2021 start het aftellen naar Aalst Carnaval 2022!” Dan toch iets om naar uit te kijken! Bedankt! Dorien: "Pas op maandagnacht na de prijsuitreiking drinken wij ons eerste pintje."

Varkensmarkt en Pierre Corneliskaai. Het is een enorme puzzel om elke groep op de juiste plek in de stoet te krijgen. Ik breng de hele dag door in de veiligheidscel, van daaruit wordt Carnaval drie dagen lang gemonitord. Na de stoet blijf ik nog tot soms na middernacht voor de jurering.” Dorien: “Ik kom samen met Kim om 8 uur aan en pendel steeds heen en weer tussen de groepen op de vorming. Vorig jaar had ik zondagavond 35 kilometer op de teller van mijn fiets en heb ik 7 kilometer gestapt. Ik ben doodmoe naar huis gegaan. Pas maandagnacht na de prijsuitreiking kunnen we ons eerste pintje drinken.” Kim: “Op carnavalszondag combineer ik de vorming in de voormiddag en de crisiscel in de namiddag. Ik sta in contact met alle verantwoordelijken via een zender. Op zondag hebben we op het parcours al gauw zo’n 70 à 80 toezichters, vrijwilligers, enzovoort.” Wat kan de carnavalist die op zijn honger zit dit jaar verwachten? Kim: “Op vraag van TV OOST werkte ik de afgelopen weken mee aan een special over de carnavalsraadszitting die op zaterdagavond 13 februari uitgezonden

Afstemmen op TV OOST! Zaterdag 13 februari • Special Carnavalsraadzitting 'Roodszitting 2021 De Corona-ediesje’, om 20 uur. Zondag 14 februari • Namiddagprogramma rond Aalst Carnaval, uitzending start om 14 uur. • Carnavalsmatch basketbal: OKAPI Aalst – Limburg United om 17 uur.

35


BUURTEN Klaar voor nog eens 50 jaar: De Aalsterse Gilles De Gouden schoen, de Gouden ajuin... allemaal goed en wel, maar de Gouden appelsien? Die bestaat nog niet. En mocht die al bestaan, dan ging die dit jaar zeker naar de Aalsterse Gilles. Uitgerekend in dit carnavalsloze jaar viert de folkloregroep haar 50-jarige bestaan, een gouden jubileum. Jammer, maar het goede nieuws is wel dat de toekomst van de vereniging verzekerd lijkt. “We werken met een wachtlijst voor nieuwe leden.�

Voorzitter Marleen Meert is al 48 jaar lid bij de Aalsterse Gilles

36


D E AALST ER SE G I LLES Het aanzwellende geluid van opzwepend tromgeroffel, het schelle trompetgeluid, rinkelende belletjes en de cadans van houten klompen… Je hoort ze al van ver aankomen en je weet: ‘t is begonnen. De Aalsterse Gilles zorgen telkens voor het eerste kippenvelmoment van Aalst Carnaval. Een gevoel dat niet enkel leeft bij de toeschouwers van de stoet, maar ook bij de deelnemers zelf. “Die eerste trommelslagen van de harmonie, dat blijft bijzonder,” zegt Marleen Meert. “Ja, daar komt soms zelfs een traantje bij.”

van de huisregels tijdens de stoet. Zo is roken en drinken verboden en mogen de hoeden in geen geval worden afgezet. Per straat wordt er een voorraad appelsienen klaargezet, want ook de timing is zeer strikt: om 15 uur móeten de Gilles op de Grote Markt staan. “Bij kans op slecht weer volg ik de buienradar nauwgezet”, voegt Marleen toe. “Net voor de start van de stoet moet ik beslissen: hoeden op of niet. Neerslag zou onze pluimen kapot maken en die zijn veel te kostbaar. Die struisvogelveren vind je hier niet.”

Magie Marleen is voorzitter van de Aalsterse Gilles. “Ik ben lid sinds 1973. Mijn ouders waren in die tijd conciërge van het voormalige stadsgebouw in de Kattestraat, waar ook de bibliotheek gevestigd was. De Gilles kwamen zich daar omkleden of iets eten. Die magie, dat trok me meteen aan.” Als een mater familias kijkt ze toe op de strikte naleving

100kg pluimen Dat weet Eric Van Malderen maar al te goed. Eric is al 38 jaar lid bij de Gilles. In 1983 trok hij samen met zijn broer naar Zuid-Afrika om er de struisvogelveren aan te kopen. Ze sieren vandaag nog altijd de hoeden van de Gilles, maar ze zijn dringend aan vervanging toe. Het kostenplaatje is echter niet min. “Struisvogelveren kosten

Eric Van Malderen reisde in 1983 naar Zuid-Afrika om struisvogelveren.

Alle materiaal van de Gilles is genummerd en elk lid heeft zijn nummer.

37


D E A A L ST E R S E G I L L E S

900 EUR per kg”, zegt Eric. “Er zijn 40 hoeden, goed voor ongeveer 100 kg pluimen. Een hoed van een volwassen man weegt 5 kg en zo’n pluim is ongeveer 80cm lang. Sinds 1984 onderhouden wij alles zelf: onze linnen kostuums, onze hoeden, onze klompen en gouden lederen maskers… dat is uniek. De jaren daarvoor huurden we onze kostuums in Binche, maar dat contact is verwaterd.” Appelsien of sinaasappel? “Ook de houten bezems voor de dans op maandag en de kleine bezempjes die we uitwerpen, maken we zelf”, gaat Eric verder. “Die zijn nergens te koop, daar wordt zelfs voor gevochten. Ook naar de appelsienen wordt duchtig gegrepen, zo’n 2 ton wijnappelsienen per carnaval. Bij één van die buitenstoeten in Nederland, zorgde dat ooit voor een grappige spraakverwarring. “Kregen we daar van de organisatie massa’s appels om uit te gooien (lacht). In Ne-

Het hele gezin van drijvende kracht Marieke Leyssens is lid van de Aalsterse Gilles.

38

derland spreekt men immers van sinaasappels, niet van appelsienen. Die organisator stuurden we gauw terug naar de winkel.” Geen kasseistampers Veel plezier, maar soms ook een traan. In de loop der jaren verloor de vereniging ook waardevolle leden, denk maar aan muzikant Hendrik De Smedt (Harry Pinky), of de recent overleden erevoorzitter Urbain D’Haese. Maar vooral het overlijden van bezieler Rony De Bruyn in 2008 zorgde voor een zware klap. Dat de vereniging vandaag weer bruist, heeft ze onder andere te danken aan de inzet van secretaris Marieke Leyssens. “Na Rony’s overlijden moesten we echt van op nul herbeginnen en alles uitzoeken, want hij deed zowat alles alleen”, vertelt Marieke. “Voor de opslag van ons materiaal weken we uit naar een locatie


BUURTEN “De gemiddelde leeftijd daalde de laatste jaren met ongeveer 10 jaar.” | Marleen vlakbij de Volksplaats. Maar uitbreiden zit er hier niet meer in. Daarom kunnen we ook geen extra leden werven. We werken met een wachtlijst. Dat geeft ons ook wel enige luxe om selectief te zijn. Wil je Gilles worden, dan moet je blijk geven van motivatie. En misschien wel de belangrijkste voorwaarde: je moet ritme hebben! Kasseistampers kunnen geen Gilles worden (lacht).”

Kindjes blij maken Vandaag tellen de Aalsterse Gilles ongeveer 100 leden: 32 Gilles, aangevuld met een 30-tal leden van de harmonie en nog eens een 30-tal ceremonieleden die voor de bevoorrading en begeleiding zorgen in de stoet. De laatste jaren daalde de gemiddelde leeftijd met ongeveer 10 jaar en daar heeft ook het gezin van Marieke aandeel in. Naast haar man Jürgen Van de Winkel mogen ook de kinderen Norah (12), Lotte (12) en Lucas (9) zich volwaardig Gille noemen. Broertje Simon (4) moet nog een jaar wachten, want de leeftijdsgrens is 5 jaar. Jongste Gille Lucas heeft zijn ceremoniejaar achter de rug en mag in 2022 voor het eerst appelsienen werpen. Norah stapte al op 5-jarige leeftijd voor het eerst mee in de stoet. “Ik wilde dat zelf zo graag. Al waren er de eerste keer wel traantjes bij, want de stoet duurt lang. Appelsienen werpen en vooral kleine kindjes blij maken, dat is het leukste.”

Gouden Gilles(bier) De traditie van de Gilles in Aalst reikt verder dan 1971. Tussen 1927 en 1933 verkleedde de groep ‘De Slecht Gekleede’ zich in de carnavalsstoet als ‘Ajuingilles’. Een tweede vereniging, ‘Door Eendracht Veel Vermaak’, werd in 1923 opgericht. Zij doopten zichzelf in 1930 om tot de ‘Ware Gilles’. Die vereniging bestond tot 1971, maar moest afhaken door ledentekort. Om deze rijke Gillestraditie niet verloren te laten gaan, werden onder impuls van onder andere Bert Van Hoorick, Gust De Man en Gustaaf De Stobbeleer, de ‘Aalsterse Gilles’ opgericht op 17 juni 1971. Ter ere van die verjaardag lanceren de Gilles ook een eigen bier, gebrouwen door de Glazen Toren. Goudkleurig bier, met een toets van appelsien.

Lucas mag zich volgend jaar voor het eerst volwaardige Gille noemen.

39


Cultuur die binnenkomt De Werf gaat digitaal

40


DE WERF

H

et Aalsterse cultuurcentrum is nog tot eind maart gesloten, maar niet getreurd! Er is hard gewerkt aan een alternatief: live-uitzending van voorstellingen, podcasts, lezingen, dansinitiaties… en zelfs de allereerste Aalsterse Top 053, gepresenteerd door Jonas Decleer. Dit voorjaar wordt jouw thuis het podium van De Werf.

Online voorstellingen

Op dit gloednieuwe virtuele podium verschijnen grote namen – denk aan Gunter Lamoot, Pascale Platel, Yves De Pauw, Koen De Graeve, het Indische danscollectief Bollylicious – maar er zal ook ruimte zijn voor lokaal talent. De meeste activiteiten kan je – al dan niet live – gratis bekijken via de website van De Werf. Voor sommige activiteiten krijg je een link na inschrijving. Om dit te kunnen realiseren hebben de medewerkers van De Werf een studioruimte gebouwd ter hoogte van de schouwburg. Het hele aanbod staat binnenkort op www.dewerfdigitaal.be. Je vindt er activiteiten voor jong en oud, bezoekers en scholen, om te doen en te inspireren, om te dromen en cultuur weer wat ademruimte te geven.

Stem mee voor de Top 053!

De nieuwe studioruimte krijgt op 6 februari haar vuurdoop met de allereerste ‘Top 053’. De creativiteit van de Aalstenaar heeft nooit grenzen gekend en vertolkte in sommige muziekgenres zelfs een pioniersrol. Maar wie is volgens jou verantwoordelijk voor de allerbeste Aalsterse popmuziek? De oude rockers van Irish Coffee? De kleinkunst van Jan De Wilde? De beats van Technotronic? Het jongere geweld van Intergalactic Lovers? Of toch iemand anders? Jij beslist het! Alle muziek gemaakt op Aalsterse bodem en/of door geboren en getogen Aalstenaars, van new wave en hardrock tot recente en oude(re) elektronische muziek komt in aanmerking. Oilsjterse carnavalsmuziek doet niet mee aan de Top053. Die muziek krijgt al via de juiste en gespecialiseerde kanalen zijn verdiende erkenning.

Luister mee op 6 februari

Op www.top053.be vind je inspiratie in de ‘longlist’. Daarmee kun je jouw persoonlijke top 3 selecteren en doorgeven. Deze top 3 bepaalt mee wie de allereerste ‘Top 053’ mag aanvoeren. Op zaterdag 6 februari zendt De Werf digitaal vanaf 17 uur de allereerste ‘Top 053’ uit. Radiomaker Jonas Decleer presenteert en leidt tussendoor interviews met tal van gastsprekers en muzikanten in goede banen.

Wie is volgens jou verantwoordelijk voor de allerbeste Aalsterse popmuziek? 41


FLITS

Actie #weesgedichten

42

Tijdens de poëzieweek (28 januari tot 3 februari) transformeert Aalst in een poëziestad. Utopia selecteerde 100 dichters die elk één gedicht ter adoptie afstaan. Al deze gedichten werden door illustratoren van de Academie voor Beeldende Kunst op ramen aangebracht. De actie was een overdonderend succes, want in een mum van tijd vonden alle gedichten een warme thuis. Vanaf 28 januari (gedichtendag) wordt wandelen dus een poëtische ontdekkingstocht. Kan jij alle weesgedichten spotten?


43


De UiTkalender ziet er opnieuw

een beetje anders uit dan wat je gewoon bent. Het meest recente overzicht van alle activiteiten in Aalst vind je op www.uitinaalst.be.

Online leesclub - Tommy Orange - 'Er is geen daar daar' Dit seizoen staat de leesclub helemaal in het teken van reizen. Tijdens deze derde online bijeenkomst lees en discussieer je mee over ‘Er is geen daar daar’, een maatschappelijk urgent boek van Tommy Orange. Iedereen kijkt uit naar de Big Oakland Powwow: hét evenement van het jaar. Iedereen zal er zijn – de lieve mensen, de bange, de vrolij-

ke, maar ook de boze en de gewelddadige. Hun stemmen schetsen een mozaïek van verlangens, verwijten en verwachtingen. Dit zal niet anders dan schokkend kunnen aflopen. Woensdag 24 februari, van 20 tot 22 uur. Schrijf je gratis in via www.utopia-aalst.be.

DENDER

Kampen krokusvakantie Zoek je nog een activiteit voor je bengel(s) tijdens de krokusvakantie? Neem dan hier eens een kijkje: • Filmkamp REKKER: maak je eigen animatiefilm in Netwerk (Houtkaai 15, Aalst) 15-19 februari, 10-12 jaar, 125 EUR • Craft teens: ‘Naai je onesie’ Site du Parc (Erembodegemstraat 31/33, Aalst) 15-18 februari, 10+, 150 EUR DENDER

• Craft teens: ‘Leren naaien’ Site du Parc (Erembodegemstraat 31/33, Aalst) 15-19 februari, 10+, 150 EUR • Craft teens: ‘Naaien met ervaring’ Site du Parc (Erembodegemstraat 31/33, Aalst) 19-23 februari, 10+, 100 EUR • Lentekampje: knutselen, muziek, spelen en fantaseren in het Elfennest (Hoveniersstraat 53, Aalst), 15-17 februari, 115 EUR DENDER

Alle kampen zijn terug te vinden op www.uitinaalst.be.

Filmkamp REKKER

44

Handig naaien met Craft teens.


Kinderactiviteiten in Utopia In februari kan je in Utopia terecht voor volgende cursussen: bouw je droomwereld met Minecraft, gebruik een naaimachine in Fablib om een hoogtechnologisch thema uit te werken, maak een mechanisch monster met Lego of vertel je sprookjesverhaal in Legoblokjes. Voor de allerjongsten is er een spelletjesnamiddag ‘Verdwalen in het grote boekenbos’. Elke activiteit kost 3 EUR, behalve de spelletjesnamiddag, die is gratis. Reserveer je ticket op www.utopia-aalst.be.

HET ATELIER

DENDER

Winterrit voor wielrenners Dit is de laatste maand dat je kan deelnemen aan de Van Hee & Partners Cycling Team Winterrit. Elke zondagmorgen om 9 uur is er een uitgestippelde rit, 67 km richting Oosterzele aan B-tempo zonder veel hoogtemeters en steile hellingen, maar met voldoende uitdaging. Stel de rit in op je gps, de link vind je op RouteYou. Start en aankomst aan de Renault-garage Valckenier (Merestraat, Aalst). Groepen van maximaal vier renners. Meer info over het lidmaatschap: vhpcyclingteam@gmail.com.

Wandel- & looproute in het stadspark Trek je sportschoenen aan en ontdek de loopen wandelroutes van Sport Vlaanderen in het stadspark en natuurreservaat Osbroek. Kies een duidelijk bewegwijzerde route op jouw maat: de blauwe (2,58 km), de rode (3,2 km) en de groene (1,88 km). Je kunt er lopen en joggen in een prachtig stukje natuurgebied in het hart van de stad. Zet even je gedachten op nul, geniet van de natuurlijke omgeving en lopen maar!

New Songs for Old Cities Nog tot het einde van februari kan je in Netwerk naar de expo ‘New Songs for Old Cities’ over de plaats van kunst in de stad. Sommige straten en gebouwen zijn er al honderden jaren, functies veranderen, uitdagingen ontstaan. Hoe vorm je zo’n kakofonie om tot een harmonisch geheel? De studenten van het HISK tonen herinneringen, dromen en ambities uit verschillende tijdperken. Bestel je ticket (1,50 EUR) op www.netwerkaalst.be.

Online lezing “LGBT+ in je omgeving” Voel jij je ongemakkelijk als iemand uit je omgeving uit de kast komt, bang dat je een transpersoon beledigt of ben je net trots op de diversiteit in je vriendengroep? Tijdens de eerste online inspiratieavond ‘LGBT+ in je omgeving’ van Phao wordt uitgelegd wat seksuele en genderdiversiteit juist inhoudt en krijg je inspiratie hoe ook jij zonder moeite een LGBT+ bondgenoot wordt. Dinsdag 9 februari, van 20 tot 21.15 uur, gratis. inschrijven voor 4 februari via info.phao@gmail.com.

45


Kinderworkshops bij Het Elfennest (Hoveniersstraat 53, Aalst)

Knutselen voor Valentijn We hebben allemaal wel iemand die we heel graag zien. Dat hoeft niet per se je liefje te zijn. Misschien verdient jouw papa, mama, broer, zus, oma, opa, beste vriend(in)… wel een cadeautje. In het Elfennest knutsel je een mooie verrassing voor je liefste. De jongere kinderen kunnen boetseren of met een hamertje werken. Voor de oudere kinderen staat er een echte uitdaging klaar. Tussendoor zijn er beweegspelletjes. Woensdag 3 februari, van 14 tot 17 uur, 25 EUR, tickets via elfennest.be.

DENDER

Beste-vriendinnen-dag Kan jij je BFF ook niet missen? Breng haar mee en geniet samen van een creatieve dag. Het Elfennest organiseert een beste-vriendinnen-dag waarbij jullie samen een kunstwerk maken, elkaar (op de kleren) masseren, vertrouwensspelletjes spelen, iets knutselen voor elkaar, het ook even stil maken… Kortom: een exclusieve BFF quality dag! Speciaal voor meisjes van 7 tot 11 jaar. Er is plaats voor max. 6 duo’s. Breng zelf een lunchpakket en een yoga-matje of grote badhanddoek mee. Zaterdag 6 februari, van 9 tot 16 uur, 42 EUR, tickets via elfennest.be.

Carnavalsuitzendingen TV OOST Op zaterdag 13 februari om 20 uur brengt TV OOST 'Roodszitting 2021 - De Corona-ediesje’, een één uur durende special over de Carnavalsraadszitting. Één dag later, op wat normaal carnavalszondag 14 februari zou zijn, volgt een archiefprogramma rond Aalst Carnaval om 14 uur, gevolgd door de carnavalsbasketbalmatch van OKAPI Aalst tegen Limburg (17 uur). Meer info: www.tvoost.be.

Molen van Oordegem (Lede).

46

DENDER


Digitale infoavonden door Huis van het Kind

DAK zoekt foto’s met een carnavalsverhaal

Deelname aan de infoavonden is gratis, maar inschrijven noodzakelijk via huisvanhetkind@aalst.be, tel. 053 72 36 54. Je kunt slechts 1 e-mailadres per deelnemer doorgeven, waarna je de link krijgt doorgestuurd. WijTijd Donderdag 11 februari 2021 van 19.30 tot 21.30 uur Björn Accoe brengt met ‘WijTijd’ een boeiende en praktische lezing om ouders meer bewust te laten genieten van de momenten die ze samen met hun kinderen doorbrengen. Ben ik dan een slechte mama? Hoogsensitief, hoogbegaafd en andere etiketjes die aan ons gezin kleven Donderdag 25 februari 2021 van 19.30 tot 21.30 uur ‘Ben ik dan een slechte mama?’ is een persoonlijk verhaal dat voor veel mama’s en papa’s erg herkenbaar zal klinken, want er zijn ontzettend veel stoere prinsen en schattige prinsessen die net ietsje anders functioneren dan wat men zo graag ‘het gemiddelde’ noemt. Wat moet je met al die meningen? Wat met al die andere etiketten en vooroordelen? Patsy Kerckhofs vertelt zonder gêne, maar vooral met groot respect voor zij die een tikkeltje harder moeten werken om hun mooiste leven te leiden.

Geen Aalst Carnaval in 2021, maar dat weerhoudt het Aalsterse Dokumentatiecentrum voor Karnaval vzw (DAK) er niet van om een wedstrijd te organiseren. Met ‘Aalst in kleur- Oilsjt es miejr dan ne stoet alliejn’ zoekt en beloont DAK vijf topfoto’s ‘met een verhaal’, te verwoorden in 3 tot 5 regels. Alle edities van Aalst Carnaval komen daarvoor in aanmerking. Enkel inzendingen uit vorige wedstrijden zijn uitgesloten. Insturen kan tot 15 maart. Meer info: www.dak.be.

47


UIT#CHIPKA Deel je foto's met #CHIPKA Wil jij je instagramfoto's ook op deze pagina's zien verschijnen? Tag ze dan met #CHIPKA en post ze op Instagram. Door ze te posten geef je de stad toestemming om je foto's in het stadsmagazine te plaatsen. Let er ook op dat iedereen die op de foto staat hiervan op de hoogte is.

@bramvanderstockt • Een veilig en gelukkig nieuwjaar gewenst #brandweer #ploeg2 #chipka #oilsjt #2021

@chantal_boel62 • Lenne en Odile op zoek naar Rudolf, kerstzoektocht stad Aalst 2020. #chipka #visitaalst

@cindyvanderborght • Lichtjes wandeling Aalst. Marie geniet van smoutebollen #Aalst #oilsjt #wandeling #lichtjes #chipka #chipkadee #smoutebollen

@doriendoet • Vrijgevochten vrouwen enzo. Wie herkent de scène zonder naar rechts te swipen? #chipka #friendstvshow #theonewithalltheweddingdresses #2021mood

@dvnoppen • Genieten van de eerste sneeuw en de mooie plekjes in eigen streek #refitwalk #chipka

@gewoein_dennis • New Post! Nieve Post! Mersie Nieve gebieren #chipka #doilsjtersebegoinen

@gpjens • woont gelukkig in Nieuwerkerken want stad Aalst is “ondergesneeuwd” #eerstesneeuw #winterprik #ondergesneeuwd #stadaalst #nieuwerkerken #aalstvergeetjenooit #chipka

@jarichvd • We groeien naar mekaar toe...of zou het toch aan mijn bord liggen? #newcat #bieken #kattin #adoptie #chipka #oilsjt #aalstaanmijligt

@javenka2612 • En dan ineens is hij weg, onze watertoren! #chipka #mistigedag #aalst #9300 #watertorenwijk

@jeroenhoutman66 • #wanderlust #aalst #aalstaanmijligt #visitaalst #chipka #stadaalst #aalstnatuurlijk

Like zeker ook de Facebookpagina van CHIPKA!

48


@katrien_wauters • Fiere anderhalvemeter-Meter #nieuwjaarsbrief #liefstemetekind #heuvelpark #chipka

@katrienbinst • Lekker neusje. Mmmmm #florenfleur #sneeuwpret #oilsjt #chipka

@kshots.belgium • Christmas kitsch Nog eentje, voor de lichten doven. #aalst #oilsjt #chipka #urbanlights #urbanlife #streetphotography

@laurentphilips • #nieuwjaarsbrief #genieten #coronakapsel #hapjesmethandgel #happy2021 #newyear #aalstaanmijligt #chipka

@lisa_desimpelaere • Do you want to build a snowman? It doesn't have to be a snowman #winter #chipka #doyouwanttobuildasnowman #frozen #familytime

@resto_het_verschil • Snowflakes are kisses from heaven. #firsttimeplayinginthesnow #chipka #freezing #countingmyblessings #creatingmemories

@saraderijck • #opwandel #Hofstade #chipka #mistig

@maaikecharm • Christmas in town... @zuidkaai #zuidkaai #christmas #christmaslights #aalst #9300 #oilsjt #chipka #riverside #dender

@vandaelephilip • Sint-Antoniusstoet in tijden van corona #chipka #herdersem #antonius #sintantonius #sintantoniusstoet #aalst #corona #corona2021

@yellow.tag.photography • The star of my city #shootthelow #rooftoppingofficial #night_owlz #illegalfreedom #chipka #aalst

@pieter.we • #mistig #brusselsesteenweg #aalst #9300 #9300aalst #aalstvergeetjenooit #aalstagram #visitaalst #chipka #trafficlight #verkeerslicht #greenlight #fog #mist

49


STADSBERICHTEN Spreekdagen van burgemeester, schepenen en voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn Christoph D’Haese burgemeester • Politie • Brandweer • Juridische Zaken • Bestuursondersteuning • Patrimonium & Overheidsopdrachten • GAS • Preventie & Bescherming • Drugsbeleid, Integrale Veiligheid & Noodplanning • Bestuurlijke Handhaving • Stadsmarketing en communicatie • Strategische Planning • ICT • Lokale Integrale Veiligheidscel • Evenementen • tel. 053 72 31 00 • spreekuur: na afspraak • burgemeester@aalst.be Karim Van Overmeire 1e schepen • Onderwijs • Bibliotheek • Europese en Internationale Samenwerking • Erfgoed •Museum • Vreemdelingenzaken • Inburgering • Vlaams Karakter • Kerkfabrieken • tel. 053 72 31 20 • spreekuur: maandag van 16.30 tot 17.30 uur na afspraak • schepenvanovermeire@aalst.be Caroline Verdoodt 2e schepen • Ruimtelijke Ordening • Planning • Omgevingsvergunning • Ruimtelijke & Stedelijke Ontwikkeling • Facility • tel. 053 72 31 70 • spreekuur: woensdag van 17 tot 19 uur na afspraak • schepenverdoodt@aalst.be Matthias De Ridder 4e schepen • Financiën • Gebiedsgerichte werking • Sport • tel. 053 72 30 60 • spreekuur: woensdag van 16.30 tot 18 uur na afspraak • schependeridder@aalst.be Jean Jacques De Gucht 5e schepen • Stadvernieuwing • Openbare werken • Mobiliteit • Personeel • Cultuur • tel. 053 72 30 70 • maandag 18.30 tot 19.30 uur na afspraak • jeanjacques.degucht@aalst.be Caroline De Meerleer 6e schepen • Burgerlijke stand – Bevolking • Senioren • Toerisme • Dierenwelzijn • Onthaal • Productontwikkeling en -beheer – tel. 053 72 31 40 – spreekuur: woensdag van 17 tot 19 uur na afspraak – caroline.demeerleer@aalst.be Katrien Beulens 7e schepen • Economie & Landbouw • Klimaat, Milieu & Natuur • Gezin & Kinderopvang • Jeugd en Vrije Tijd • Energie • tel. 053 72 31 81 of 83 • spreekuur: na afspraak • katrien.beulens@aalst.be Sarah Smeyers 8e schepen • Sociale Zaken • Ouderenzorg • Wonen • Welzijn • Voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst • tel. 053 72 31 47 • spreekuur: na afspraak • sarah.smeyers@aalst.be David Coppens Voorzitter gemeenteraad en raad voor maatschappelijk Welzijn • spreekuur: na afspraak via gsm 0494 40 49 23 • david.coppens@aalst.be

Administratief centrum (Werf 9, Aalst).

50

Geboorten & Overlijdens Geboorten Geregistreerd van 30 nov. tot 6 dec. 2020 Blindeman Robbe (M); De Kegel Emilia (V); Lagring Eleonora (V); Siah Mer Amirhossein (M); Uwaila Joshua (M); Vanlinthout Kamiel (M). Geregistreerd van 7 tot 13 dec.2020 Aelbrecht Herremans Lex (V); Asasoni De Winter Ethan (M); Ciobanu Anays-Maria (V); Ibashyan Alberto (M); Murad Russil (V); Roelandt Nando (M); Spaens Dex (M). Geregistreerd van 14 tot 20 dec. 2020 Bourgeois Tuur (M); De Maesschalck Hannelore (V); Hssaini Rayhane (V); Popa Nicolas (M); Reÿmenhaut Rémi (M); Smets Aria (V); Standaert Oona (V); Van Acoleyen Sep (M); Van der Linden Elina (V). Geregistreerd van 21 tot 27 dec. 2020 Abdelrhman Elien (V); Buggenhoudt Emilio (M); Erten Karan (M); Habanabakize Iranzi (M); Masaoudi Noor (V); Van Lierde Charel (M). Overlijdens Geregistreerd van 30 nov. tot 6 dec. 2020 De Coster Willy, 71 jaar (Aalst); De Proft Dirk, 62 jaar (Moorsel); De Vis Annie, 77 jaar (Moorsel); De Wael Valentine, 71 jaar (Aalst); Du Four Jacqueline, 85 jaar (Aalst); Ghysels Marina, 61 jaar (Meldert); Gribbe Magdalena, 80 jaar (Aalst); Heirbaut Alfons, 87 jaar (Gijzegem); Janssens Yvonna, 88 jaar (Gijzegem); Meert Roland, 78 jaar (Aalst); Mortier Paula, 94 jaar (Aalst); Piron Els, 56 jaar (Erembodegem); Piron Tom, 48 jaar (Aalst); Schollaert Kathleen, 55 jaar (Hofstade); Schuddinck Simone, 84 jaar (Herdersem); Thornton Simone, 51 jaar (Erembodegem); Uyttersprot Marie, 75 jaar (Herdersem); Van Assche Petrus, 89 jaar (Aalst); Van Caelenberge Frans, 82 jaar (Aalst); Van Geit Luc, 67 jaar (Aalst); Van Rossem Philemon, 78 jaar (Herdersem); Wauters Nancy, 52 jaar (Aalst). Geregistreerd van 7 tot 13 dec. 2020 Caudron Roger, 86 jaar (Hofstade); Clocheret Joanna, 87 jaar (Aalst); Colembier Daniel, 96 jaar (Hofstade); De Grande Carine, 60 jaar (Aalst); De Kuiper Dora,


53 jaar (Aalst); De Meyer Honoré, 86 jaar (Erembodegem); De Roover Mathildis, 92 jaar (Erembodegem); De Smet Jaak, 84 jaar (Aalst); Huygens Jozef, 67 jaar (Moorsel); Kheder Ahmed Kalash, 80 jaar (Aalst); Mertens Carina, 64 jaar (Aalst); Robyns Angele, 92 jaar (Moorsel); Schollaert Willem, 82 jaar (Hofstade); Seghers Anny, 78 jaar (Aalst); Vandendriessche Marie, 97 jaar (Herdersem); Van der Elst Jan, 64 jaar (Erembodegem); Van de Velde Leona, 78 jaar (Aalst); Vande Walle Georges, 70 jaar (Aalst); Vanlancker Lucie, 100 jaar (Erembodegem); Verbeke Godelieve, 87 jaar (Aalst); Verbraekel Louis, 74 jaar (Aalst); Verstraeten Kathleen, 56 jaar (Aalst); Wellekens Marie, 84 jaar (Aalst); Willems Ghisleen, 87 jaar (Aalst). Geregistreerd van 14 tot 20 dec. 2020 Cleemput Gilbert, 73 jaar (Meldert); De Croock Emilienne, 88 jaar, Aalst; De Donder Joanna, 91 jaar (Gijzegem); De Meersman Maria, 86 jaar (Aalst); De Mesmaeker Cornelius, 87 jaar (Aalst); De Rop Denise, 84 jaar (Erembodegem); De Vos Victorine, 94 jaar (Erembodegem); De Wever Maria, 93 jaar (Erembodegem); De Winne Emilia, 89 jaar (Aalst); D'Haese Urbain, 87 jaar (Aalst); Meert Albert, 88 jaar (Erembodegem); Meganck Monique, 75 jaar (Aalst); Ruyssinck Petrus, 84 jaar (Nieuwerkerken); Saerens Petrus, 90 jaar (Meldert); Van der Niepen Simmona, 92 jaar (Aalst); Van Goethem Willy, 87 jaar (Aalst); Van Nuffel Antoine, 79 jaar (Aalst); Verhoeven Josephus, 85 jaar (Aalst).

Colofon

Geregistreerd van 21 tot 27 dec. 2020 Cleemput Gilbert, 73 jaar (Meldert); De Croock Emilienne, 88 jaar, Aalst; De Donder Joanna, 91 jaar (Gijzegem); De Meersman Maria, 86 jaar (Aalst); De Mesmaeker Cornelius, 87 jaar (Aalst); De Rop Denise, 84 jaar (Erembodegem); De Vos Victorine, 94 jaar (Erembodegem); De Wever Maria, 93 jaar (Erembodegem); De Winne Emilia, 89 jaar (Aalst); D'Haese Ur-

Redactie: Stadsmarketing en communicatie Werf 9 - 9300 Aalst tel. 053 77 9300 - info@aalst.be www.aalst.be www.facebook.com/StadAalst @StadAalst issn: 2406-3959 Verantwoordelijke uitgever: Christoph D’Haese - burgemeester p.a. Werf 9 - 9300 Aalst

bain, 87 jaar (Aalst); Meert Albert, 88 jaar (Erembodegem); Meganck Monique, 75 jaar (Aalst); Ruyssinck Petrus, 84 jaar (Nieuwerkerken); Saerens Petrus, 90 jaar (Meldert); Van der Niepen Simmona, 92 jaar (Aalst); Van Goethem Willy, 87 jaar (Aalst); Van Nuffel Antoine, 79 jaar (Aalst); Verhoeven Josephus, 85 jaar (Aalst).

Medische wachtdiensten •

Huisartsenwachtpost Regio Aalst Leopoldlaan 44, 9300 Aalst, www.hawp.be Indien je uitzonderlijk niet terecht kunt bij je huisarts en een coronatest moet laten afnemen, kun je je wenden tot de Huisartsenwachtpost aan de Leopoldlaan 44: op maandag tot donderdag van 19 tot 20 zonder afspraak, van vrijdag 19 tot maandagmorgen doorlopend na afspraak via het centrale nummer 1733. Dierenartsen Centraal oproepnummer: tel. 0471 79 45 63 (van zaterdag 12 tot zondag 24 uur • feestdagen: vanaf 22 uur de avond voor de feestdag tot 24 uur). Apothekers (Aalst•centrum) Algemene informatie over de wachtdiensten in Vlaanderen: tel. 0903 99 000 (1,50 EUR/min) of www.apotheker.be

Maak vooraf een afspraak op www.aalst.be Openingsuren: maandag 8.30 – 14.30 uur dinsdag 8.30 – 14.30 uur woensdag 13 – 20.30 uur donderdag 8.30 – 14.30 uur vrijdag 8.30 – 14.30 uur

Fotografie: Geert De Wolf: cover, pagina 3, 36 tot 39, 42-43 en backcover. Hendrik De Schrijver: 4-5 Guy Kokken: 2, 10 en 46 Tim De Backer: 2, 7, 12 en 14-15 Marieke Penne: 3, 16 en 17 Studio Nunu: 2 en 24 tot 29 Shana De Neve: 2 en 36 tot 39 Met dank aan Elien, Chris en Herwig voor de medewerking aan de cover. Druk en lay-out: Drukkerij Artoos - Klimaatneutraal bedrijf Dit magazine is gedrukt op 100% gerecycleerd papier Oplage: 46.075 exemplaren

51


Aalst Carnaval 27 februari tot 1 maart 2022