CHIPKA editie juni 2019

Page 1

Juni 2019

S t a d s m a g a z i n e

Start werken nieuw zwembadcomplex


INHOUD

36 Kampioen powerliften

10 32

4 FLITS: Verzameldag Wereldoorlog Twee 6 NIEUWS

Coverbeeld vrij naar M. Svarbova

2

16

Drievelden

Volkstuintjes Ten Rozen

"Schapen grazen op stukken waar machines niet kunnen komen"

10 PIËDESTAL: Johan Kerremans 12 DIALOOG: Ondernemersaward 16 OP PAD MET: Zorgpad en -volkstuintjes Ten Rozen 18 OVER: Huis van het Kind

20 3X: Onder water 22 DOSSIER: Nieuw zwembadcomplex 28 INFOGRAPHIC: Outdoor sporten


22

WELKOM Nieuw zwembadcomplex

Beste stadsgenoot, In deze CHIPKA moet U zeker de oproep lezen van het Stadsarchief. Begin september is het precies 75 jaar geleden dat de stad werd bevrijd. Ter gelegenheid van die verjaardag wordt beeldmateriaal over de Tweede Wereldoorlog in Aalst en deelgemeenten ingezameld. Je kan ook kennismaken met powerlifter Johan Kerremans. Hij behaalde op het EK in Hongarije 4 medailles.

12

Ondernemersaward

30 3X: Gazon 32 REPORTAGE: Stadsherder 36 FOCUS OP EEN BUURT: Drievelden

39 Uit in Aalst 40 DE WERF: PiKANT! in Moorsel 42 KALENDER 48 INSTAGRAM: #CHIPKA 50 Stadsberichten

En ook de Ondernemersaward, het bewijs van de inventiviteit en creativiteit van Aalsterse ondernemers krijgt aandacht. De zomer komt er aan en dan geven wij graag tips om te sporten. Het aanbod in onze stad is alvast heel gevarieerd. En ongetwijfeld charmeert u het verhaal van Ward, de jawel, Aalsterse stadsherder. Zijn dieren grazen in Somergembos. Zijn verhaal vanaf pagina 32. En voor een barbecue, kaatstornooi of de superstar op wielen, moet U zeker passeren naar de wijk Drievelden achter het OLV. En tot slot, wellicht ĂŠĂŠn van de meest prestigieuze tentoonstellingen die onze stad aanbood. Een aanrader als citytrip naar deze stad: PiKANT!

3


FLITS

Verzameldag beeldmateriaal WO II op 15 juni Begin september is het precies 75 jaar geleden dat Aalst werd bevrijd. Ter gelegenheid van die verjaardag organiseert het Stadsarchief een verzameldag van beeldmateriaal over de Tweede Wereldoorlog in Aalst en deelgemeenten.

4


Kom op zaterdag 15 juni met foto's, filmmateriaal, dagboeken, brieven, documenten, voorwerpen en/of verhalen over Aalst en deelgemeenten tijdens WOII naar het Stadsarchief (Oude Vismarkt, Aalst). Je materiaal wordt gescand of gefotografeerd. Wie materiaal laat digitaliseren krijgt een tegoedbon voor de publicatie ‘Toen en nu: 1940-1944, Vijfenzeventig jaar later’. Voor meer info kan je mailen naar jeroen.meert@aalst.be of bellen naar 053 72 36 08.

1940, Werfplein met zicht op de vernielde kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Druiven en de Sint-Martinuskerk. Foto: collectie De Paepe

5


NIEUWS Sportieve Ladies Night Donderdag 13 juni vindt de derde editie van de ‘Ladies Night’ plaats in het stedelijk zwembad en sportcentrum Schotte. 200 dames worden er gratis verwend en krijgen bovendien nog een goodiebag mee naar huis. De derde editie heeft een zomers ‘zen’ kantje. Yoga, massage, cocktails, een kajaktocht, een workshop sport make-up... Inschrijven kan via www.aalst.be of spring eens binnen bij Schotte.

Superstar op Wielen

Pinkstermaandag 10 juni, dat is in Aalst Superstar op Wielen. Geoefende en minder geoefende fietsers kunnen in groepjes van minstens 5 personen rustige paden en minder gekende plekjes ontdekken. Je kunt kiezen uit 4 routes van gemiddeld 30 kilometer. Nieuw dit jaar is een route van 10 kilometer, speciaal voor kinderen. Start- en aankomst is Sportcentrum Osbroek (Frans Blanckaertdreef, Aalst). Je kunt starten tussen 10 en 13 uur. Onderweg moet je als ploeg enkele leuke sportproeven afleggen. Onder alle deelnemers verloten de Stad Aalst en WTC Den Blok 3 mountainbikes en andere leuke prijzen. Deelnemen kost 2 EUR (verzekering inbegrepen). Inschrijven doe je ter plekke.

Vrijwilligers voor Autovrije Zondag gezocht

Op zondag 22 september 2019 organiseert Stad Aalst de vijfde editie van Autovrije Zondag. De stad zoekt nog vrijwilligers om die dag de nadarhekken aan de rand van de autovrije zone te bewaken. Elke vrijwilliger is verzekerd, krijgt een lunchpakket en een vrijwilligersvergoeding. Interesse? Schrijf je in via www.aalst.be/ formulier/vrijwilliger-autovrije-zondag.

6

Stairways to…Rubens Ondertussen weet iedere Aalstenaar wel dat er in de Sint-Martinuskerk een meesterwerk van Rubens hangt. Dankzij het kunstproject ‘Vlaamse meester in situ’ kun je het monumentale kunstwerk tot 30 september via een metershoge trap van héél dichtbij bewonderen. Naast de trap vind je een aanraakscherm met meer info over het kunstwerk, de maker, de context en het andere waardevolle erfgoed van de Sint-Martinuskerk. Ook kinderen kunnen via dit touchscreen de thematiek van het schilderij op een speelse manier ontdekken. ‘Vlaamse meesters in situ’ wijst je de weg naar een 40-tal unieke locaties in Vlaanderen waar je nog werken van Vlaamse meesters terugvindt op de plaats waar ze destijds gemaakt zijn. Het doek ‘Heilige Rochus’ van Pieter Paul Rubens is zo’n in situ werk. Rubens schilderde het in opdracht van de Aalsterse hop-en graanhandelaars. Van 1 juni tot en met 30 september is de Sint-Martinuskerk alle dagen gratis toegankelijk tussen 9 en 17 uur (uitgezonderd vrijdag, dan sluit de kerk om 14 uur). Meer info ontdek je via www.visit-aalst.be. Het Agentschap Onroerend Erfgoed heeft twee onderzoekspremies toegekend aan de stad om een vooronderzoek te laten uitvoeren over het topstuk van Rubens. Dit zal gebeuren in de zomer van 2020. De subsidie dient voor het vooronderzoek, dat noodzakelijk is om in te schatten wat de toestand van de werken is, om zo een restauratievoorstel te kunnen uitwerken.


Wegenis- en rioleringswerken in Erembodegem en Moorsel Fiets langs erfgoed in Denderland met #ST(R)OOM Op zaterdag 29 juni kun je deelnemen aan een geleide fietstocht waarbij je uitleg krijgt over het erfgoed langs de Dender en het spoor. Je kunt kiezen tussen twee lussen: een fietstocht richting Ninove of één richting Aalst. Afspraak om 13.30 uur in de Pastorietuin aan de Schiptrekkersbrug in Denderleeuw (Dorp 14 of via het jaagpad langs de Dender). De fietstocht is ongeveer 20 km lang en duurt maximaal 2.30 uur. Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht, via http://erfgoedceldenderland.be/huidigeprojecten/ stroom.

De stad wil enkele straten in Erembodegem en Moorsel volledig vernieuwen in de periode 2020-2022. Ter voorbereiding op deze werken voert de stad de komende maanden diverse bodemonderzoeken uit en komen afkoppelingsdeskundigen langs bij de bewoners. In Moorsel zal gewerkt worden in de Waverstraat, Corenteweg, Land Van Aalststraat, Elzenweg, Gudstraat, Kattenbroekstraat, Koning Albertstraat, Bloemenveldstraat, Biesebroekweg, Baaikensveldweg, Rijgerstraat en delen van de Avouéstraat, Beugemstraat en Kortenbosdries. In Erembodegem gaat het over de Welleweg, Burgemeester De Cocklaan, Kapellekensbaan en het resterende deel van de Rooms-Hofstraat. Bij aanleg van gescheiden riolering in de straat zijn bewoners immers wettelijk verplicht om het hemelwater van hun woning af te koppelen. Bewoners met een woning die hiervoor in aanmerking komen, worden de komende maanden gecontacteerd door een deskundige van de stad voor een plaatsbezoek. Deze zal hen bijstaan in de procedure voor de afkoppeling.

Ken jij nog een speciale erfgoedlocatie langsheen de Dender, of een interessant erfgoedplekje langs de spoorlijnen in Denderland? Binnen dit project zijn erfgoedverhalen, leuke anekdotes en afbeeldingen welkom. Laat dan snel van je horen via erfgoedcel@ aalst.be.

Vrijwilligerstrofee voor Dries Slagmulder en Chiro Atrejoe Stad Aalst reikte op zaterdag 27 april voor de eerste keer een Vrijwilligerstrofee uit aan zowel een individuele vrijwilliger als aan een vrijwilligersorganisatie. De eer viel te beurt aan Dries Slagmulder en Chiro Atrejoe. Dries is een creatieve duizendpoot in het jeugdwerk. Voor Chiro Atrejoe uit Aalst viel de bekroning samen met hun 20-jarige bestaan. De jeugdbeweging investeert jaarlijks zwaar in de zoektocht naar enthousiaste leiders.

7


NIEUWS

Utopia viert 1 jaar op 21 juni Op vrijdag 21 juni viert Utopia zijn 1-jarig bestaan. Sindsdien kwamen er maar liefst 541 000 bezoekers over de vloer en gemiddeld telt de nieuwe bibliotheek ongeveer 2 000 ontleningen per dag! Cijfers om van te duizelen en redenen genoeg voor een stevig feestje! Van 14 uur tot middernacht is er animatie en muziek. Om 18.30 uur kun je uitbundig meezingen met De Helaasheid der Zingen. De Academie voor Podiumkunsten, die ook haar thuis heeft in Utopia, verzorgt om 19.30 uur een volkse vertelling. Vanaf 21 uur zorgt Vinyl on Wheels voor ambiance op het plein. Het Utopiacafé laat een foodtruck komen.

Aalst Sport is op zoek naar peters en meters voor de 3 Aalsterse mountainbikeroutes. Jouw taak bestaat er in om regelmatig de routes te controleren en beschadigingen of onregelmatigheden te melden. Mail voor meer info naar info@aalstsport.be.

Meer info: www.facebook.com/utopiaaalst.

Alle plastic verpakkingen bij het PMD

‘Koop de Zomer’ op 1 en 2 juni

Dit betekent een pak minder restafval. ILvA verwacht dat er jaarlijks 8 kilogram minder restafval per persoon zal worden geproduceerd. Een winst voor het milieu én de portemonnee dus. De nieuwe regels zijn eenvoudig. Is het een verpakking en is het gemaakt van plastic? Dan mag het bij het PMD. Voor botervlootjes, folies en yoghurtpotjes zal de weigeringssticker dus niet meer nodig zijn.

De zomer wordt opnieuw ingezet met een weekendje gezellig shoppen in Aalst. Op zaterdag 1 en zondagnamiddag 2 juni brengt live salsamuziek de zomerse sfeer helemaal tot leven in de winkelstraten. Zowel zaterdag als zondag kan je om 16 uur opRuil dedrie Grote Marktomeen shopkastickets voorludieke een ludieke shoppingtas van #zakskenemmen en pingtas van #zakskenemmen krijgen pimp ze met een koopdezomer-button. op vertoon van drie kastickets van die w w w. a a l s t . b e / k o o p d e z o m e r dag. Bij de handelaars kan je ‘KOOP DE ZOMER’-buttons scoren om je winkeltas te pimpen!

2019_CHIPKA_BACK_KoopDeZomer_V2.indd 1

8

Gezocht: mountainbikers

15/05/2019 11:02:49

Vanaf juni mogen alle plastic verpakkingen in de blauwe zak. Door deze uitbreiding zullen we nu naast plastic flessen ook plastic folies, schaaltjes, vlootjes, zakjes en potjes bij het PMD mogen gooien.

Regels

Uiteraard mogen, net als vroeger, de verpakkingen van motorolie, pesticiden en giftige stoffen nog altijd niet. Er is ook een nieuwe en belangrijke regel: de plastic folies en de schaaltjes moeten van elkaar verwijderd worden en los de nieuwe blauwe zak in gegooid worden. En net zoals vandaag moeten verpakkingen leeg en liefst geplet de zak in. Steek verpakkingen zeker niet in elkaar, want dan belanden ze bij het restafval. www.denieuweblauwezak.be


Openbaar onderzoek : Natuurinrichting Wellemeersen en omgeving Oude Dender

De stad werkt aan de uitbouw van een 'groenpool', een 800 ha groot openruimtegebied ten zuidoosten van Aalst. Ten zuiden van Aalst liggen het stadpark, het Osbroek, de Gerstjens, het Heuvelpark, het Kluisbos en de Wellemeersen-Kapellemeersen. Mooie natuurgebieden die heel wat te bieden hebben. Stad Aalst wil ze met elkaar verbinden en ervoor zorgen dat ze op een aantrekkelijke en veilige manier vanuit het stadscentrum en Erembodegem te bereiken zijn. Meer info: www.aalst.be.

Win je eigen winkel in Aalst Droom jij er van een eigen zaak te openen in Aalst? Zit je met een fantastisch winkelidee, en wil je eens testen of het ook werkelijk aanslaat? Dan is deze wedstrijd zeker iets voor jou. De winnaar krijgt een pand ter beschikking in de winkelgalerij Pieter van Aelst. En dit vijf maanden lang! Ga ervoor en stel nu jouw creatief ondernemersidee voor. Misschien krijg je dit najaar al jouw eerste klanten over de vloer. Je idee indienen kan tot 30 juni. Surf naar www.aalst.be/economie/win-je-winkel voor alle details.

TELEX Voor de snelle beslissers: vanavond, woensdag 29 mei, nodigt Erfgoedcel Denderland je uit om mee de toekomst van ons erfgoed te bepalen. In ruil voor een traktatie in cafĂŠ Den Biekorf ontvangen de medewerkers graag jouw mening. Inschrijven is wel verplicht via www.erfgoedceldenderland.be. De stad biedt gratis polsbandjes aan voor kinderen waarop je de naam en het adres van je kind kunt noteren. De polsbandjes kunnen niet gescheurd worden, zijn waterafstotend en worden gesloten door middel van een plakstrip. Gratis af te halen bij het onthaal van het administratief centrum (Werf 9), het politiehuis (Beekveldstraat 29) en de wijkposten, Utopia (Utopiaplein 1) en de bibfilialen in de deelgemeenten en de dienst Toerisme (Hopmarkt 51). Inschrijven bij de Academie voor Podiumkunsten kan in de maand juni. Je kunt enkel inschrijven voor een volledig schooljaar. Inschrijven kan in het secretariaat van de Academie in Utopia (Utopia 1, Aalst), dat geldt ook voor de leerlingen van vestigingsplaatsen Binnenstraat, Erembodegem en Gijzegem. Leerlingen die les volgen in Denderleeuw of Herzele kunnen zich ter plaatse of in Aalst inschrijven. Meer info op https://apkaalst.be. Zorglab wil het buurtcontact en burenhulp in Aalst stimuleren en ontwikkelt een systeem dat hierbij kan helpen. Zorglab zoekt nog een leuke naam voor het systeem. Laat je creatief idee horen via 053 72 36 39. De vernieuwde sociaal culturele raad van de stad Aalst nodigt Meer info vind je op www.aalst.be/zorglab. iedereen uit die geĂŻnteresseerd is in cultuur op 12 juni om 19.30 uur in het onthaalcomplex Keizershallen (Keizersplein 21 b). Samen met jou willen we werken aan een cultureler Aalst. Heb jij een leuk idee of kan je tips geven over hoe het beter kan, dan ben je van harte welkom. Meer info: cultuur@aalst.be.

9


PIËDESTAL

10

Het is een hobby die ik professioneel beoefen. Maar dankzij mijn sport heb ik mijn gezondheid terug gekregen en dat is onbetaalbaar.” – Johan


Johan Kerremans Europees kampioen powerliften Voor wie een summerproof lichaam wil, zijn squatten, benchpressen en deadliften geen onbekende termen. De meester van deze disciplines woont gewoon in Meldert. Powerlifter Johan Kerremans (52) verzette vorige maand op het Europese kampioenschap in Hongarije 785 kilogram, goed voor 3 gouden en 1 zilveren medaille. CHIPKA trok naar Johans tweede thuis, een gym in Lebbeke. “Ik ben hier 12 jaar geleden beginnen te trainen. Ik had een aantal verwittigingen gekregen en moest iets doen aan mijn gezondheid. Orhan Bilican, eigenaar van de club en mijn trainer, stond eigenlijk al klaar om mijn abonnement terug te betalen toen hij me voor het eerst zag (lacht).” Basisbewegingen Die terugbetaling bleek niet nodig. “Powerliften is een sport waarmee je het best op latere leeftijd begint en die je lang kunt volhouden. We hebben 3 disciplines: squatten, waarbij je een gewicht in de nek legt, door de knieën gaat en terug recht komt. Bij het bankdrukken lig je op een bank, laat je het gewicht zakken en duw je het terug. En bij het deadliften, mijn specialisatie, hef je een bar met gewichten met gestrekte rug tot aan je knieën. Dit zijn eigenlijk de 3 basisbewegingen van alle sporten.” Populair door crossfit Johan vind je zo’n 5 tot 6 dagen in het krachthok. “Per training verzet ik ongeveer 3 ton. Op nationaal niveau heb ik in mijn categorie (50-60-jarigen) en gewichtsklasse (+120kg) weinig concurrentie. Internationaal zijn vooral de Amerikanen, de Russen en de Scandinaviërs zeer sterk. Daar is de sport ook veel groter dan hier. Hoewel we een verandering merken door de populariteit van de crossfit. Crossfitters komen bij ons technieken aanleren en dat motiveert om meer en meer te liften. Hopelijk worden we, net als het gewichtheffen, ooit ook een olympische discipline.”

Onbetaalbare gezondheid Ondanks zijn vele medailles zal Johan zeker niet rijk worden van de sport. “Ik krab het goud van al de medailles om mijn gezin te onderhouden (lacht). Het is zo dat wij geen enkele financiële ondersteuning krijgen. We betalen alle verplaatsingen en accommodaties. Zelfs mijn outfit moet ik zelf bekostigen. Het is een hobby die ik professioneel beoefen. Maar dankzij mijn sport heb ik mijn gezondheid terug gekregen en dat is onbetaalbaar.” Zuiver winnen Na winst van de Europese titels richt Johan zich op het WK 2020 in Zuid-Afrika. "Daar wil ik de Russen en Amerikanen, die niet altijd zuiver trainen, verslaan. Ik wil bewijzen dat je met aanleg, talent en training de absolute wereldtop kunt bereiken. Dat, en een goed team. Ik heb misschien de makkelijkste job, enkel heffen, maar mijn trainer moet mijn kracht op het juiste moment inzetten. En mijn vrouw Nele zorgt er met verschillende maaltijden per dag voor dat ik in de plusklasse kan blijven (lacht). Een kilootje meer of minder heeft een enorme impact op mijn kracht.”

Belgisch kampioenschap Powerliften Je kunt Johan aan het werk zien op 5 oktober op het Belgisch Kampioenschap Powerliften in Erembodegem. Meer info: www.facebook.com/vgpfo.

11


DIALOOG

12


Ondernemersaward

Ondernemersaward En de winnaars zijn…

Op 25 april reikte Broeikas in cultuurcentrum De Werf de jaarlijkse Ondernemersaward uit. Carte Blanche krijgt een jaar lang het label ‘Ondernemer van het jaar’. De award van Prille Klimmer ging naar Sonck Knives. Gangmaker van het jaar is Arnoud Van Der Straeten van Utopia. CHIPKA sprak met de winnaars. Broeikas, een initiatief van HoGent, Odisee en Stad Aalst, organiseerde voor de achtste keer op rij de Ondernemersaward. De studenten Bedrijfsmanagement nomineerden inspirerende ondernemers. Maar liefst zestien zaakvoerders waren bereid hun kennis ten dienste te stellen van de jonge generatie. Uit een top drie werd uiteindelijk de winnaar gekozen via televoting op het slotevent. Julie Backaert en Tom Van den Driessche van Carte Blanche mogen zich ‘Ondernemer van het Jaar’ noemen.

Nooit verwacht dat we als kleine garnalen in de bloemetjes zouden worden gezet.” - Julie Wat doet Carte Blanche? Julie: “We noemen onszelf sfeerarchitecten. We creëren events op maat van de klant, dat gaat van trouwfeesten tot productlanceringen. We bieden een totaalpakket: locaties zoeken, de uitnodigingen ontwerpen, de catering, de aankleding van de zaal, de bloemen. Als sfeerarchitecten bedenken we een rode draad voor het volledige concept. We hebben oog voor detail en we hebben een gezonde dosis humor.” Hoe zijn jullie begonnen? Julie: “Ik werkte als zelfstandig interieurarchitecte. Een bevriend koppeltje had interieurfoto’s gezien op mijn website. De

sfeer sprak hen zodanig aan dat ze me vroegen om hun trouwfeest te stylen. Mijn goede vriendin Eva en ik besloten onze creativiteit en passie te bundelen. Onze eerste opdracht werd een succes en al snel volgde een tuinfeest, een babyborrel. Voor we het wisten waren we gelanceerd. Eva verloor in 2018 haar strijd tegen kanker. In datzelfde jaar stapte mijn man Tom mee in het bedrijf.” Hoe voelt het om deze award te winnen? Tom: “Ik ben vol ongeloof, maar het geeft heel veel voldoening. Ik had het nooit verwacht dat we als kleine garnalen in de bloemetjes zouden worden gezet. Tenslotte moesten we opboksen tegen kleppers zoals Zero Emission Solutions en Buro Project.” Wat brengt de toekomst? Julie: “We hebben intussen klanten uit heel Vlaanderen, dankzij mond-tot-mond reclame en sociale media. En we hebben onze eerste internationale opdracht binnen: Amerikanen die hier in België komen trouwen.” Tom: “Nu we drie jaar bezig zijn, merken we dat klanten terugkeren. Koppels voor wie we het trouwfeest hebben verzorgd, kloppen nu aan voor geboortekaartjes en babyborrels. Zo’n feesten mogen organiseren, schept een vertrouwensband. Sommige klanten zijn intussen echte vrienden geworden."

13


DIALOOG

Prille klimmer

Naast de Ondernemersaward reikt Broeikas de award van Prille Klimmer uit. Die gaat naar messenmaker Michiel Sonck van Sonck Knives. Hoe kwam je op het idee om messen te maken? Michiel: “Net als mijn vader ben ik een fervent jager, vandaar de liefde voor jachtmessen. Na een zoektocht naar het ideale mes is mijn businessidee ontstaan. Ik zocht iets unieks, duurzaams en persoonlijks, maar dat vond ik in geen enkele winkel. Ik ben dan maar zelf in de leer gegaan bij een messensmid en ben een eigen jachtmessenlijn begonnen. De messen zijn uit Damascusstaal, heel sterk maar ook erg kunstig dankzij het unieke laagjespatroon. Je kunt het soort lemmet zelf kiezen en het handvat kan je volledig personaliseren naar eigen smaak. De componenten zijn buffelhoorn, leder en wortelhout in verschillende kleuren. Je studeert nog, hoe combineer je dit? Michiel: “Ik ga overdag naar school en ’s avonds werk ik in mijn atelier. Ik volg KMO management aan HOGENT campus Aalst. Ideaal, de theorie in de les kan ik onmiddellijk toepassen in mijn onderneming." Hoe pak je de verkoop aan? Michiel: “Ik verkoop mijn messen uitsluitend via jachtwinkels. Jagers gaan vaak naar dezelfde jachtwinkel en hebben er een persoonlijke band mee, daarom werk ik met hen samen. Bij een messensmid kost een mes al rap 600 à 700 EUR, ik vond dat nogal duur. Mijn messen kosten rond de 300 EUR en toch kan de klant het mes zelf samenstellen."

14

Wat is je ultieme ambitie? Michiel: “In elke jachtwinkel in Europa liggen. Als jagers een jachtmes kopen, dat ze zeggen “Ik moet een mes hebben van Sonck Knives.” Nu ik een jachtmes heb ontwikkeld dat in de smaak valt, durf ik ook iets nieuws

aan te gaan. In juni lanceer ik het ‘Aalsters ajuinmes’ een all-round keukenmes in Japanse stijl, vooral gericht op de Aalsterse markt. De ajuin verwijst naar het staal dat lijkt op de ringen van een ajuin." Inspireert Aalst om te ondernemen? Michiel: “Aalst is een hippe stad die enorm beweegt. Ik heb mijn atelier in Huis de Bolle waar ook andere jonge ondernemers en creatievelingen zitten. Dat is inspirerend. Vroeger zat ik in mijn tuinhuis altijd alleen bezig. Hier komen af en toe mensen langs. Door te praten met andere ondernemers krijg je vaak goede ideeën en da’s belangrijk"

In juni lanceer ik het ‘Aalsters ajuinmes’ een all-round keukenmes in Japanse stijl, vooral gericht op de Aalsterse markt.” - Michiel


Ondernemersaward

Gangmaker Tijdens de Ondernemersaward werd ook een lokale gangmaker in de schijnwerpers gezet. Iemand die onze stad duurzamer, creatiever en innovatief maakt. Deze erkenning ging naar Arnoud Van der Straeten, diensthoofd bibliotheek en drijvende kracht achter Utopia, de culturele huiskamer van de stad waar bib en Academie voor Podiumkunsten samen onderdak vonden. Wat is de maatschappelijke meerwaarde van Utopia voor de stad? Arnoud: “Utopia is geworden waarvoor het is ontworpen: een ontmoetingsplek. Zelfs de grootste cultuurbarbaar heeft Utopia gevonden en da’s schitterend om zien. ‘t Is ook meer dan een bibliotheek. Je kunt er ook les volgen, zalen huren, events bijwonen en het café is een absolute trekpleister. Aalstenaars komen zelf rondleidingen geven in het gebouw aan familie en vrienden. Da’s het mooiste compliment. Aalst heeft Utopia echt in zijn hart opgenomen.” Utopia inspireert ver voorbij de landsgrenzen? Arnoud: “De persfoto’s van Kaan architecten hebben in elk continent in vaktijdschriften gestaan. Wekelijks krijgen we bezoek van bibliotheken uit binnen- en buitenland, zo komen er binnenkort 36 Zuid-Koreanen. De combinatie van verschillende functies maakt Utopia zo innoverend. Dat gaat meer en meer de trend worden. Elke overheid met een bouwplan voor een bib, wil nu combineren.” Verrassend dat een ambtenaar een award krijgt op de hoogmis voor ondernemers? Arnoud: “Op papier ben ik geen ondernemer, maar er zijn wel gelijkenissen. We managen deze ‘boîte’ zoals een bedrijf, heel resultaatgericht. De clichés over ambtenaren zijn al lang voltooid verleden tijd. Utopia is eigenlijk een grote winkel waar we dagelijks 2 500 klanten ontvangen. Het uitstallen van de collectie, de zelfuitleen, de activiteiten, het lesaanbod, horeca, zaalverhuur… er komt heel wat bij kijken. Dé uitdaging: alle klanten met elkaar verzoenen.”

We managen deze ‘boîte’ zoals een bedrijf, heel resultaatsgericht.” - Arnoud

Hoe blij ben je met de titel van gangmaker? Arnoud: “Superblij. De trofee prijkt op de balie. Ik beschouw dit meer als een erkenning voor Utopia en het hele team van medewerkers dan voor mij persoonlijk. We hebben allemaal beestig hard gewerkt!”

Ben je jong en heb je vragen rond ondernemen? Of heb je zelf een onderneming en stel je je graag kandidaat voor de Ondernemersaward 2020? Neem dan contact op via info@broeikas.be. www.broeikas.be

15

m


OP PAD IN

... Zorgpad en volkstuintjes Ten Rozen Courgettes, boontjes, sla, wortelen, radijzen, aardbeien… Het groeit allemaal in de volkstuintjes aan de sociale appartementensgebouwen Ten Rozen. Naast de 44 tuintjes hebben eigenaars Dewaco (sociale huisvestigingsmaatschappij) en de stad ook een verdiept tuinpad aangelegd dat kan gebruikt worden door mensen met een beperking. De stad zet bewust in op dit zorgpad en bijhorende volkstuintjes. Zo kunnen tuinders met een beperking ook eigen groenten en kruiden kweken. Het perceel aan de Oscar De Bunnestraat bevindt zich op een steenworp van woonzorgcentrum Ten Rozen en Levensvreugde Verblijven.

Bart

Tuinieren tegen verzuring De man die alles in goede banen leidt is Bart van Samenlevingsopbouw. “Wij zijn actief in De Klaproos, een klein buurtcentrum in 1 van de 5 appartementsgebouwen. We proberen te werken tegen de verzuring van de maatschappij en de bewoners van de 340 wooneenheden samen te brengen. En dat lukt prima dankzij de tuintjes. Het is geweldig om te zien dat gevestigde Aalstenaars tuintips geven aan de nieuwe Aalstenaars die afkomstig zijn uit Syrië, Congo of Afghanistan.”

Ernest

16

Paradetuin Buurtbewoner Ernest is hiervan het beste bewijs. Dagelijks komt hij naar zijn paradetuin. “Ik heb hier nu 2 jaar een volkstuin. Bijna alles wat ik eet, is van eigen kweek. Vanuit mijn appartement heb ik zicht op mijn tuintje. Buren met wie ik anders niet zou praten, help ik in hun tuintje. Sommigen die niet van hier zijn weten niet zo goed hoe ze er aan moeten beginnen.” Ook VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) geeft iedere zaterdagvoormiddag tips voor beginnende tuinders.


Lieve Handen vuilmaken En met tuinieren kan je niet vroeg genoeg beginnen. Leerkracht Lieve komt tweewekelijks met haar leerlingen van Levensvreugde werken in hun tuintje. “Ik kom hier met mijn leerlingen voor het vak ‘praktijk op verplaatsing’. De ene donderdag komen we in ons moestuintje werken, de andere week gaan we bij boer Dirk. We hebben soms leerlingen die het moeilijk hebben op school en die zien we in de tuin helemaal openbloeien. Die kunnen dan later doorstromen om echt tuinierwerk te doen.” Leerlingen Kimberly en Sharlien zijn alvast niet bang om hun handen vuil te maken. “Vandaag hebben we aardbeien en courgettes geplant. Van onze oogst maken we soep voor iedereen in Levensvreugde”, vertellen ze. Zorgpad Nieuw bij de volkstuintjes is het aangelegde zorgpad, een verdiept pad waar je kunt tuinieren op tafelhoogte. Ideaal voor rolstoelgebruikers en mensen met rugklachten. Het pad wordt beplant met extra geurende en bloeiende planten en kruiden die de zintuigen prikkelen. Zo kunnen ook slechtziende mensen hier contact maken met de natuur. Buurtbewoonster Sonja komt alvast nieuwsgierig kijken. “Ik heb zelf een beperking en sukkel met mijn evenwicht. Nu ik het zorgpad zie, begint het bij mij toch ook te kriebelen om me in te schrijven voor een plekje. Ik kom hier dagelijks langs en breng vaak zoetigheden mee voor de naarstige werkers.” Extra tuintjes Momenteel zijn er al 25 volkstuintjes in gebruik. In een latere fase worden de bestaande tuintjes nog uitgebreid met een gemeenschappelijke berging, een overdekt terras, een bijenhotel, een bbq en petanquebanen. In het najaar komen er nog 15 extra tuintjes van zo’n 50m2 bij. Geïnteresseerden kunnen hiervoor contact opnemen met Bart Vanderstraeten via bart.vanderstraeten@samenlevinsopbouw.be.

Kimberly & Sharlien

Sonja

Open tuinendagen

Op zaterdag 1 en zondag 2 juni stelt VELT zijn ecotuinen open. In Aalst kun je volgende tuinen bezoeken: Volkstuin Ten Rozen Oscar Debunnestraat 80, Aalst - Toegankelijk zaterdag 1 juni van 10 tot 18 uur Tuin Luc Pierlé en Caroline Van de Vijver Faluintjesstraat 67, Meldert - Toegankelijk zaterdag 1 en zondag 2 juni telkens van 10 tot 18 uur.

17


[OVER]Huis van het Kind EĂŠn plek voor alle vragen over je gezin. Van bij het prille begin van de zwangerschap tot het moment dat je kind afstudeert, helpen onze medewerkers je graag verder met je vragen. Het Huis van het Kind is gevestigd in de rechtervleugel van het stadhuis op de Grote Markt.

Infoavonden, workshops, gespreksgroepen Vele ouders worstelen met dezelfde vragen en vaak is het fijn om ervaringen te delen of in groep uitleg te krijgen over een bepaald thema. Daarom organiseert het Huis van het Kind infoavonden, workshops en gespreksgroepen. Het aanbod is zeer ruim en vind je terug in de vormingskalender op de website.

Gesprek op maat Opvoeden doe je elke dag, maar het is niet altijd makkelijk. Soms heb je als ouder niet voldoende aan een brochure of boek. Je kunt in het Huis van het Kind daarom ook terecht voor een gesprek op maat. We gaan samen op zoek naar tips of passende antwoorden.

18


Op zoek naar een crèche of een onthaalouder? Meld je aan bij het Huis van het Kind. We hebben een overzicht van alle opvanginitiatieven in Groot-Aalst en zoeken samen met jou naar een plek die past bij je opvangnoden. Ook voorschoolse, buitenschoolse en vakantieopvang kan je in Huis van het Kind aanvragen.

Op zoek naar kinderopvang

Volg de ontwikkeling van je kind Kind en Gezin heeft een vaste stek in het Huis van het Kind. Op 10 belangrijke momenten in de ontwikkeling van je kind biedt Kind en Gezin een gratis consult. Ze volgen de groei, gezondheid en ontwikkeling van je kind op tot 3 jaar. Bovendien kan je je kind gratis laten vaccineren.

Ondersteuning van het gezin Domo vzw is een vrijwilligersorganisatie die langdurige ondersteuning biedt aan gezinnen die het (tijdelijk) moeilijk hebben. De Domo vrijwilliger komt elke week een paar uur op bezoek om wat taken over te nemen van de ouders en een luisterend oor te bieden. Domo vzw is steeds op zoek naar vrijwilligers.

www.huisvanhetkindaalst.be huisvanhetkind@aalst.be of 053 72 36 54 Grote Markt 3, 9300 Aalst

Openingsuren: maandag en donderdag van 9 tot 13 uur en dinsdag van 14 tot 19 uur

19


3X

Waterproof make-up en gelatine

ONDER WATER

Het ‘nieuwe’ zwembad aan de Zwembadlaan is al 35 jaar de tweede thuis van Aalsterse waterratten. Dagelijks komen er honderden sportievelingen aan hun conditie werken of hun lichaam aansterken na een revalidatie. Velen trekken solo hun baantjes, maar er zijn ook heel veel watersportclubs. CHIPKA ging kopje onder met duikclub Hydra en Neptunus, die niet enkel competitiezwemmen, maar ook waterballet en waterpolotrainingen aanbiedt.

20

Marthe (links) en Louise showen al 4 jaar hun meest sierlijke moves bij Neptunus. “Het is niet dat we echte ballerina’s zijn, bij waterballet doe je andere bewegingen dan bij ballet op het droge. Zoals alle atleten trainen we hard aan onze conditie en onze uithouding.”, vertelt Marthe. “We oefenen vooral om onze routine op een hedendaags liedje helemaal perfect te krijgen. Ieder jaar geven we een grote show waarbij we kunnen tonen wat we in onze mars hebben. En zoals het bij waterballet hoort gaan we voor de glamoureuze look: massa’s kleurrijke make-up en gelatine in ons haar voor de strakke afwerking”, zegt Louise.


Hevige contactsport

In een aquarium

Simon (links) en Dieter geven 2 keer per week training waterpolo bij Neptunus. “Onze ploeg is de laatste jaren enorm gegroeid”, zegt Dieter. “Op 5 jaar tijd zijn we opgeklommen van 4e naar 2e klasse. We zetten dan ook enorm in op onze jeugdspelers. En dat loont! Simon speelt nu al in 1e klasse bij Mechelen.” Nieuwe leden zijn zeker nog welkom. “Waterpolo is een toffe, kleine wereld waar we alle slechte gewoontes van het competitiezwemmen afleren (lacht)”, vertelt Simon. "Het is wel niet voor watjes. Je moet heel wat conditie hebben en je komt vaak onzacht in aanraking met de bal of een andere speler.”

Ann duikt al 20 jaar bij Hydra. “Ik heb vroeger veel gezwommen, maar toen ik op reis mensen zag duiken, wilde ik dat ook eens proberen. Ondertussen gaan we vooral op duikvakantie. Egypte is de traditionele vakantieplek om te duiken, maar ik heb al een groot stuk van de wereld onder water gezien. Mijn grote droom is nog het Australische Great Barrier Reef. Maar ook dichtbij heb je mooie plekjes. Met de club gaan we vaak naar de Oosterschelde. Iets minder kleurrijk dan de exotische bestemmingen, maar je voelt je toch ook in een aquarium. De kleuren, de vissen, de planten. Ik word helemaal zen onder water. En dat is nodig, want boven water ben ik nogal een hevige (lacht).”

21


Het zwembad breidt uit

Voor wie houdt van waterpret klinkt dit als muziek in de oren. Aalst Sport heeft grote plannen met het stedelijk zwembad. Waterglijbanen en een -speeltuin, wellness, duikplanken, sportbaden‌ Zowel plezierzwemmers als sportzwemmers zullen aan hun trekken komen in het hypermoderne zwembadcomplex. Het wordt een combinatie van nieuwbouw en renovatie van het huidige bad.

22


DOSSIER ZWEMBAD Het huidige zwembadgebouw en de bijhorende technische installaties zijn 35 jaar oud. De infrastructuur is aan vernieuwing toe. Bovendien is het zwembad te klein geworden. Er is een tekort aan zwemwater in Aalst. De hedendaagse norm bedraagt 1,4 m2 per 100 inwoners. Aalst zit daar flink onder met slechts 1 m2 per 100 inwoners. Schoolzwemmers hebben te weinig plaats om te leren zwemmen. Watersportclubs (zwemmen, waterballet, duiken, waterpolo…) kunnen niet groeien door dit tekort aan zwemoppervlakte. Aalst wil daarom het zwembad uitbreiden. Uitbreiding van het aanbod Het nieuwe zwembadcomplex zal méér zwemmers kunnen ontvangen. Bovendien zullen meer doelgroepen er hun gading vinden. Gezinnen met kinderen hoeven niet meer naar naburige steden om te genieten van glijbanen en waterspeeltuinen. Zwangerschapszwemmen, babyzwemmen, watergewenning en revalidatiezwemmen krijgen een plek. En ook

watersporters krijgen meer mogelijkheden. Zo zullen triatleten hun zwemtraining kunnen combineren met loop- en fietstrainingen in de sportzaal. Schoonspringers krijgen voor het eerst een plek in Aalst, duikclubs zullen beter kunnen trainen, waterpolo kan uitbreiden… Wie bouwt? Het autonoom gemeentebedrijf SportAG coördineert de bouw van het nieuwe zwembad in opdracht van de stad. De werken zullen uitgevoerd worden door de zwembadbouwers van VITA groep. Het wordt een combinatie van nieuwbouw en renovatie. Het huidige bad kost de stad momenteel 1,3 miljoen EUR per jaar. Het nieuwe zwembad zal de stad de volgende 30 jaar 1,7 miljoen EUR per jaar kosten. Die prijs omvat alle kosten: de bouw van het complex, de uitbating , alle nodige herstellingen en renovaties en de energiekosten. Aalst Sport rijfde verschillende subsidies binnen, goed voor een totaalbedrag van 1,8 miljoen EUR.

Het toekomstige buitenaanzicht van het nieuwe zwembadcomplex.

23


DOSSIER ZWEMBAD

Zwem even met ons mee door het nieuwe complex Sportbad van 50m Het sportbad van 50 meter is meteen het grootste bad van het complex. Het wordt uitgerust met alle trainingsfaciliteiten en het zwemwater is 27 graden. De sportieve zwemmer kan er aan zijn conditie werken en baantjes trekken op eigen tempo. Het competitiebeest kan er volop trainen voor wedstrijden, ideaal voor zwemmers en triatleten. Bovendien is het bad ook geschikt

voor wedstijden op nationaal niveau. Klein sportbad met springtoren In het huidige zwembad is er geen aparte zone om ongestoord zwemles te geven. Daar komt verandering in. Het sportbad van 35 meter op 25 meter biedt jonge zwemmers de ruimte om in alle rust te leren zwemmen onder professionele begeleiding.

Het grote sportbad is uitgerust met alle faciliteiten voor trainingen en wedstrijden.

Het kleine sportbad met duikplanken voor schoonspringen en een verstelbare bodem.

24


De wellnesszone met het verwarmde instructiebad.

Zowel plezierzwemmers als sportzwemmers zullen aan hun trekken komen.� Het bad is ook uitgerust voor duikers en schoonspringers. Er komen twee springplanken van 1 meter, twee van 3 meter en een springtoren van 5 meter. Bovendien kan de bodem van dit zwembad in twee delen naar beneden tot een diepte van 3,8 meter. Het huidige zwembad gaat slechts tot 2 meter diep. Schoonspringers hebben de extra diepte nodig en ook voor duikers is dit zeer interessant. De 3 duikclubs zullen er beter kunnen trainen en ook voor de duiktrainingen van de brandweer komt de verstelbare bodem goed van pas. De watertemperatuur is 29 graden. Het kleine sportbad is ook heel geschikt voor waterpolowedstrijden. Er zijn in het zwemcomplex tribunes voorzien die zowel uitkijken op het kleine als het grote sportbad, in totaal goed voor 500 zitplaatsen. Verwarmd instructiebad met wellness In de wellnesszone komt er een verwarmd bad van 10 op 15 meter. Het is bedoeld voor de allerkleinste zwemmertjes, maar ook zwangere vrouwen en revaliderende personen kunnen genieten van het warme

water. Meerdere sauna’s, een stoombad, massagedouches en voetbaden maken van dit gedeelte een volwaardige wellnesszone waar je maximaal kunt ontspannen. Funzone met waterglijbanen In het recreatieve gedeelte kan jong en oud zich volledig uitleven. De funzone bestaat uit een combinatie van smalle en brede glijbanen, kleine familieglijbanen en peuterbanen. Goed voor een totale lengte van 215 meter glijplezier. Voor de kleinsten is er een waterspeeltuin met kleurrijke speelelementen. De temperatuur in de funzone en in het wellnessgedeelte is gevoelig hoger dan in de sportbaden. Zo hebben de recreatieve zwemmers het lekker warm. Sportbar en extra ruimtes Aan de kleedruimte zijn er 3 douchepleinen voorzien en kleedkamers in verschillende afmetingen. Naast 104 individuele cabines zijn er ook 14 gezinscabines en 10 groepscabines. Naast de verschillende baden komt er ook een polyvalente sportzaal. De 356 m2 aan sportvloer zal geschikt zijn voor dans, gevechtsporten, omnisport, yoga ‌ . Na het zwemmen kan je in de sportbar je batterijen opladen en genieten van een hapje of drankje. Vanuit

25


DOSSIER ZWEMBAD

Waterpret verzekerd in de funzone met zicht vanuit de sportbar.

De funzone bestaat uit een combinatie van smalle en brede glijbanen, kleine familieglijbanen en peuterbanen. de sportbar heb je als bezoeker zicht op alle zwembaden binnen het gebouw. Twee vergaderzalen en twee pop-up ruimtes die je kunt afhuren, vervolledigen het sportcomplex. Energiezuinig zwembad Om de CO2-uitstoot van het zwembad zo laag mogelijk te houden, worden er geavanceerde technieken gebruikt. Het afgevoerde spoel- en douchewater wordt gezuiverd en de warmte wordt terugge-

26

wonnen. De gerecupereerde warmte wordt vervolgens gebruikt voor de verwarming van het gebouw. Maar zo wordt er ook 70% minder water verbruikt en de lozing van het vervuilde water wordt met 70% verminderd. Het gebouw wordt zeer grondig geĂŻsoleerd en luchtdicht gemaakt. Dankzij LED-verlichting met aanwezigheidssensoren wordt energie bespaard en op het dak zullen zonnepanelen zonne-energie opwekken. Het is de ambitie om van het nieuwe zwemcomplex een BEN-gebouw te maken, een Bijna Energieneutraal gebouw. De stad krijgt hiervoor maar liefst 187 500 EUR subsidies van Vlaanderen. Zwembad blijft open Het zwembad zal gedurende bijna de volledige bouw- en verbouwingswerken open blijven. Er is bewust gekozen voor een gefaseerde aanpak. Tegen half juni wordt de laatste vergunning afgeleverd en in augustus starten de eerste afbraakwerken. De kleedkamers, het onthaal, de vergader-


Het afgevoerde spoelen douchewater wordt gezuiverd en de warmte wordt teruggewonnen zaal en de sportzaal verhuizen dan naar een tijdelijke infrastructuur ter hoogte van de speeltuin. Op de plaats van de oude kleedkamers wordt het nieuw gedeelte aangebouwd. Daar komen het grote en het kleine sportbad, de vergaderzalen en de kleedkamers. Zodra dit deel af is – wellicht begin 2021 - gaat het open voor het publiek. Zo kunnen scholen, sportclubs en lesgevers meteen verhuizen van het oude zwembad naar het nieuwe bad. Daarna wordt de bestaande kuip aangepakt. De huidige structuur wordt de basis voor het

fungedeelte, de sportzaal, de welnesszone, het revalidatiebad en de sportbar. Deze werken zullen in de loop van 2022 klaar zijn. Er wordt gemikt op een feestelijke opening van het volledige zwemcomplex in het voorjaar van 2022.

Zwembad in cijfers Aantal zwemmers 2018: 58 220 zwembeurten via de kassa 54 869 zwembeurten via een abonnement • Aantal Aalsterse zwemclubs: 9 • Aantal scholen die jaarlijks komen zwemmen: 55

Meer info op www.aalst.be/zwembad

27


Sporten in open lucht! Geven de lentekriebels ook sportkriebels? Op heel wat plaatsen in Aalst kan je individueel en in de frisse lucht aan het sporten gaan. Alle locaties vind je op: www.aalst.be/sportinfrastructuur Reservaties: info@aalstsport.be of tel. 053 72 38 75

LOPEN Osbroek: • Verlicht looppad rond de sportvelden • Startpunt vrij lopen met lockers en douches (2 EUR per beurt) • Op de atletiekpiste kan je een baan afhuren voor 3,50 EUR/uur Zwembadpark: • Startpunt vrij lopen op verlichte Finse piste – 935m sportcentrum Schotte: • Startpunt vrij lopen met lockers en douches (2 EUR per beurt)

MOUNTAIN BIKE & BMX • Vlaanderens grootste openbaar mountainbike/ BMX-park aan sporthal Denderdal • Ingedeeld in 5 zones • Gratis • Mogelijkheid een BMX te huren (8 EUR per dagbij de Fietserij)

MTB- routes • 3 lussen van 20 - 28 -15.5 km of in totaal 63.5km

FITNESS • Outdoor fitness met 13 toestellen aan sportterreinen Osbroek • Beweegbank op de Graanmarkt met meervoudige fitnessfuncties

28


BEACHVOLLEY

SKATEN

• 3 terreinen op sporterreinen Osbroek (8,50 EUR per uur)

• Skatepark BETONG op sportterreinen Osbroek

PAARDRIJDEN Ros Balatumruiterroute • 3 bewegwijzerde lussen op Aalsters grondgebied (12km, 18,5km en 28km) • De ruiterroute kan je downloaden via www.sport.vlaanderen/ruiterroutes

TENNIS • 2 tennisterreinen op sporterreinen Osbroek (7 EUR per uur)

PETANQUE • 19 petanquepleinen

SPORT & SPEL • 58 sport-en speelpleinen

29


3X

“Met tegenzin”

HOE ONDERHOUD JIJ JE GAZON? Een tuintje hebben is leuk, maar het onderhoud, dat zorgt bij sommige mensen toch voor een haat-liefdeverhouding. Maar hoe intensief moet dat onderhoud te zijn? Verkies je een perfect getrimd gazon, of een bloementapijt van madeliefjes en paardenbloemen? CHIPKA hield zich schuil bij het grasveldje op de Grote Markt en vuurde van daaruit enkele vragen af.

30

De zussen Carmen en Carla uit Aalst hebben allebei een tuin, maar groene vingers hebben ze niet. “Nee!” klinkt het vastberaden in koor. “Integendeel”, gaat Carmen verder, “ik heb last van hooikoorts, dus werken in de hof zit er niet in. In de zomer rijden we het gazon één keer per week af. De helft van onze tuin is al verhard, voor mijn part mag dat nog meer zijn.” Carla knikt. “In de zomer rijden wij zelfs tot twee keer per week het gazon af. We wonen naast een beek, dus groeit het gras snel. Ik heb wel aardbeien staan en keukenkruiden zoals basilicum en munt."


“Liever meer bomen”

“Makkelijk in onderhoud”

Jan uit Aalst kocht net een nieuwe grasmaaier. De helft van zijn 200m2 grote tuin bestaat uit gazon, maar vlinders en bijen zijn er meer dan welkom. “Ik zet ook bijenplanten zoals lavendel en salie”, zegt Jan. “Ik plantte ook 3 bomen en mocht ik kunnen, ik zette er nog meer. Mijn huidige haag zou ik graag vervangen door een meer streekgebonden exemplaar, een beukenhaag bijvoorbeeld. Op het gazon groeien verschillende bloemen, boterbloemen, margrieten… ik laat ze staan. Regelmatig ga ik onkruid wieden, want pesticiden gebruik ik niet meer. Ook al is dat met mijn slechte rug niet altijd evident. Ik steun Natuurpunt en ga op zoek naar tips hoe het anders kan.”

Nadine uit Aalst en haar echtgenoot genieten van hun aangelegde tuin. “In de zomer werken we er gemiddeld wekelijks 2 uur in. We tuinieren graag, het is ontspannend. Onze tuin is redelijk strak en makkelijk in onderhoud, met vooral toetsen van wit en groen. Achteraan kochten we een stukje weide aan en daar mag het gras verwilderen. Chemicaliën gebruiken we niet en de bloemetjes mogen gerust op het gazon blijven staan."

31


STADSHERDER

Herder Ward zet zijn schapen in 32

Ward met ĂŠĂŠn van de paaslammetjes, van het ras Ardense voskop. Twintig jaar terug was dit Belgische schapenras nog met uitsterven bedreigd.


In het Somergembos ruilde de stad lawaaierige bosmaaiers en andere benzine slurpende maaimachines gedeeltelijk in voor een veel milieuvriendelijker alternatief: schapen. De wollige grazers knappen de klus met plezier op en bovendien verrijken ze het landschap met hun aanwezigheid. Een staaltje natuurbeheer in de zuiverste zin van het woord. Ward De Cooman is de hoeder van de kudde, hij werd aangesteld als stadsherder van Aalst. “Noem het een uit de hand gelopen hobby.” We spreken met Ward af op een weide in het Heuvelpark, op de grens met het Somergembos. Zijn silhouet is al van op afstand zeer herkenbaar: een lange jas, een hoed en een staf. Rond zijn hals bungelt een stervormig herdersfluitje. Als hij er op blaast, schieten zijn honden meteen in actie. Met gespitste oren en alerte blik, volgen ze elk bevel zonder verpinken op en drijven ze de schapen in de gewenste richting. Ze volgen ook nauwgezet commando’s op die Ward hen geeft, in het Engels nog wel: ‘lay down’, 'steady’, ‘come by’… Ward heeft er een logische verklaring voor. Ward: “Mocht ik nu naar jou iets roepen, bijvoorbeeld ‘links’ of ‘rechts’, dan zouden de honden in actie schieten hé (lacht). Daarom spreek ik hen in het Engels aan. Als herder maak je deel uit van een samenwerkend trio: de herder, de hond en het schaap. De honden zijn bordercollies, superintelligente en energieke dieren. De perfecte match met het schaap. Ik hanteer ook een authentieke staf van Schotse makelij uit hazelaarhout, met als handvat de hoorn van een ‘Scottish blackface’, een Brits schapenras. Daarmee kan ik een schaap vangen, want de dieren zijn schuw en laten zich niet snel benaderen.”

Je werd aangesteld als ‘stadsherder’. Wat mogen we daar precies onder verstaan? Ward: “Op vraag van de stad laat ik mijn schapen grazen in de vallei van de Somergembeek. Dat doen ze ook op ruige stukken, waar je met machines nauwelijks zou kunnen komen. Schapen zijn de milieuvriendelijkste manier om te maaien, én ze zijn geschikter dan koeien of paarden, die de ondergrond meer kapot trappen.”

33


STADSHERDER

Ben je herder van beroep? Ward: “Neen, het is een uit de hand gelopen hobby, noem het gerust een passie. Voor mij is het de ideale ontspanning, want ik heb een drukke job als bio-ingenieur bij de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). In 2007 kocht ik mijn eerste vier schaapjes. Ondertussen is de kudde aangegroeid tot 90. Op vraag van de VMM, van Natuurpunt en nu dus ook van Stad Aalst, laat ik ze grazen op 8 verschillende locaties. Ik volg de schapen dagelijks op. Een paar weken op reis gaan zit er bijgevolg al een paar jaar niet meer in, ik kan de dieren niet zomaar in de steek laten. Ik ben een huisduif geworden (lacht). Mijn dochter Helena (13) is mijn ‘secretaresse’. Alle schapen hebben een stamboom en zij geeft ze een naam. De lammetjes van dit jaar dragen de beginletter Q. Zo heeft elk jaar zijn eigen beginletter.” Welk schapenras is dit? Ward: “Dit zijn ‘Ardense voskoppen’. Een Belgisch ras dat twintig jaar geleden met uitsterven was bedreigd. Vandaag zit de populatie opnieuw in de lift. Het zijn robuuste, oersterke schapen die van nature niet zoveel nodig hebben, want van oorsprong graasden ze op rotsachtige weilanden in de Ardennen. Voor de vette Vlaamse weilanden zijn ze bijzonder geschikt en ze kunnen dus ook armere stukken aan. Een Engels vleesschapenras zou dit type begrazing niet volhouden.” Je wordt ook vaak aangesproken door wandelaars merk ik tijdens ons gesprek. Ward: (glimlacht) “Dat klopt en dat vind ik fijn. Het is leuk om de interesse van de mensen te zien en om hen correct te kunnen informeren. Je hoort en leest immers nogal wat misvattingen, vooral op sociale media. Mensen uiten bijvoorbeeld hun verontwaardiging als ze zien dat er geen stal

34

is voor beschutting. Maar voor deze dieren volstaat de schaduw van bomen en hagen. Een stal is in de zomer vaak te warm en bovendien een broeihaard voor bacteriën.” Tot slot: heb je nog een goede raad voor wandelaars en passanten? Ward: “De voornaamste twee: hou je hond aan de leiband en voeder de schapen niet. Zo hebben genoeg aan gras en lopen anders het risico op ziektes.”

Bart Backaert: “Goedkope ecologische maatregel” Bart Backaert is als hoofd van de Groendienst en levende natuurencyclopedie een gekend figuur in Aalst. Hij kwam op het idee om Ward in te schakelen. Bart: “Dieren het werk laten opknappen biedt enorm veel voordelen. Het is een goedkope, ecologische natuurbeheersmaatregel. Het spaart mankracht uit, je hoeft geen maaisel meer af te voeren en er sneuvelen geen nuttige insecten. Maar toch moeten we hier ook deels machinaal blijven maaien, als we willen dat de bloemen terug komen en de biodiversiteit verhoogt. Om dat mogelijk te maken moet de bodem immers verschralen, verarmen. Dat doe je niet via begrazing. De dieren produceren immers mest, en dat verrijkt de bodem. We zorgen dus voor de ideale combinatie. ”


De schapen grazen ook op ruige stukken waar machines niet kunnen komen.� - Ward

35


FOCUS OP EEN BUURT

DRIEVELDEN KERMIS 36


Tijdens het komende Pinksterweekend komt de woonwijk vlakbij het reusachtige Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis weer tot leven. Vlakbij café Drie Velden vindt dan een recreatief kaatstoernooi, een buurtbarbecue en de doortocht van Superstar op Wielen plaats. Het café is vervlochten met handbalclub HC Aalst en vervult als enige overgebleven kroeg in de buurt een niet te onderschatten sociale rol. “Hier kun je nog eens een klapke doen, het eens uitleggen en af en toe eens liegen.” We stappen café Drie Velden binnen op een zonnige dinsdagavond. Aan de voordeur worden we begroet door een man die zich, refererend naar zijn uitbundige snor, voorstelt als D’Artagnan. Patrick is zijn echte naam en zijn accent verraadt West-Vlaamse roots. “Ik ben afkomstig uit Brugge en woon hier nu 10 jaar. Het bevalt me hier, ik kom regelmatig een pintje drinken. Liefst in alle stilte, ik ben een observator. Ik voelde me in elk geval wel meteen aanvaard.” Zijn roots heeft hij alvast gemeen met uitbater Tom Neyt (34). Ook een geboren Bruggeling, maar hij woont hier wel al sinds zijn vierde en stelt zich gewoon voor in onversneden Oilsjters. Zijn vrouw Iris Van den Stock steekt een handje toe, na haar werkdag in een supermarkt. “Mijn eerste horeca-ervaring”, vertelt Iris. “Aanvankelijk was ik er wel een beetje bang voor, maar nu vind ik het plezant.”

Trouw cliënteel “Vijf jaar geleden nam ik hier de tapkraan over”, vertelt Tom. “Ik kan rekenen op een

trouw cliënteel, want naast de klanten uit de buurt, is dit het clublokaal van zowel Handbalclub HC Aalst als van carnavalsgroep Om en Vedrom.” Het interieur van het café is gemoderniseerd. Aan één muur prijken tal van feestelijke foto’s en ook erg geslaagde cartoons die Tom zelf van z’n trouwe klanten maakte (foto op pagina 2). Ons oog valt op een post-itje met het opschrift ‘Quinten vèr 2025 – Na stoot vast’. Beste Quinten, het staat in CHIPKA. Carnaval is hier immers nooit ver weg. Op het raam van het café prijken nú al de namen voor de volgende kandidaat-prinsen, Yvan De Boitselier en Werner Kinoo. “Ik kies geen partij”, glimlacht Tom. Vollen bak Op straat voor het café laten platgereden snoepjes sporen na van Arend Carnaval. Hier vond op zondag de ontbinding van de Arendstoet plaats. “Om 18 uur kon je hier niet over of door, dat was hier vollen bak”, zegt Eddy Van Overstraeten. Trouwe klant Eddy, als ex-lid van carnavalsgroep De Steynzoel’n ook wel gekend als ‘Pa Steynzoel’, is de vader van ex-Arendprins én Prins Carnaval Gary (2001). “Het zou spijtig zijn mocht de Arendstoet verdwijnen, ik ben altijd graag geweest.” Klapke doen “Intussen is Drie Velden ook nog het enige café in de directe omgeving”, gaat Eddy verder. “Vroeger had je ook nog café Keienberg en veel eerder ook café De Zwaan. Ook enkele gekende volksfiguren zijn er niet meer:

37


FOCUS OP EEN BUURT

DRIEVELDEN KERMIS

Cé (links) organiseert voor de vijfde keer een kaatstoernooi.

Nico Mattheüs, Frans ‘De Kiek’, den berremiëster van Keienberg, Rudy Van den Borre, ex-uitbater van Discotheek De Kings, en ook de bekendste van al, Odilon Mortier woonde vlakbij. Hij kwam hier regelmatig een pintje drinken. Een andere klant, Roger (84), bevestigt. “Gelukkig is dit café er nog”, zegt hij. “Ik ben alleen. De luidruchtige festiviteiten laat ik wel aan mij voorbijgaan. Overdag kan ik hier tenminste een klapke komen doen, het eens uitleggen en af en toe eens liegen. (lacht)” Eendracht Vrij “Tijdens Arend Carnaval hield de handbalclub het café open”, vervolgt Tom. “Zij zorgen hier regelmatig voor een feestje. De club, die jaren terug nog ‘Eendracht Vrij’ heette en ook de wit-zwarte clubkleuren draagt, maakte een doorstart als HC Aalst. Momenteel komt de club uit in Liga 2. Voor de voetbalfans, dat is vergelijkbaar met de (voormalige) vierde klasse. Eind de jaren ’60, begin de jaren ’70, speelde Eendracht Vrij nog even op het hoogste niveau. Het is een toffe bende die goed samenhangt. Ze brengt ook drie jeugdteams in competitie.”

38

Kaatstoernooi voor niet-kaatsers Cédric Verhasten, alias de Cé en Frank Moens, voorzitter ad-interim bij HC Aalst, engageren zich tijdens het Pinksterweekend voor de activiteiten, meer specifiek voor het kaatstoernooi op zaterdag. “Voor de vijfde keer organiseren we een kaatstoernooi”, licht Cé toe. “We zoeken zeker geen echte kaatsers, enkel mensen die op een plezante manier willen kennismaken met de sport kunnen zich inschrijven. Achteraf drinken we allemaal samen een pint en doorlopend is er barbecue. Dus: heb je zin in een namiddag amusement, kom dan gerust eens langs!”

Programma Drievelden kermis

Zaterdag 8 juni: recreatief kaatstoernooi en ambiance tussen 10 en 20 uur. Zondag 9 juni: barbecue voor buurtbewoners en kinderanimatie i.s.m. Stad Aalst. Pinkstermaandag 10 juni: doortocht Superstar op Wielen met een handbalproef.


IN AALST

DE WERF

19 20

MOLENSTRAAT 51053 72 38 11 9300 AALSTWWW.CCDEWERF.BE

ABO’S EN LOSSE TICKETS VANAF ZA 8 JUNI, 13u u

39


PiKANT! in Moorsel!

Ik selecteerde werken van oude meesters zoals Rubens, Van Dijck en Jordaens. Maar er is voor elk wat wils: moderne kunst, bruidskleden en -jurken voor de romantische zielen en we hebben ook een spel laten maken voor de kinderen� 40


IN AALST Vergeet Bilbao, Firenze en New York. Wie deze zomer op kunstcitytrip wil, boekt het best een retour naar Moorsel. Van 30 mei tot en met 30 september kun je er op 3 locaties ‘PiKANT!’ bezoeken. Geen duffe tentoonstelling, maar wel een speelse beleving over een stof die velen liever uit dan aantrekken. CHIPKA werd op het prachtige Waterkasteel verwacht bij Katharina Van Cauteren, professor kunstgeschiedenis en curator van PiKANT!.

Aalsterse economie. En toen Willy Michiels zeer genereus zijn Waterkasteel ter beschikking stelde, moest ik geen twee keer nadenken.”

Hoe kom je er bij om een tentoonstelling over kant te maken? Katharina: “Hoewel ik gespecialiseerd ben in de schilderkunst van de 15e, 16e en 17e eeuw heb ik een enorme affiniteit met kant. Mijn grootmoeder van 92 jaar koestert nog steeds een mysterieus koffertje van haar ‘matante’, een hele chique dame die kanthandelaarster was in Brussel. Ze leverde aan gravinnen en prinsessen. En zo heeft waarschijnlijk iedereen nog een stukje kant liggen van de bomma.”

PiKANT! loopt op 3 locaties in Moorsel. Katharina: “Inderdaad. In de Orangerie van het Waterkasteel tonen we historische stukken in een betoverende opstelling. En in de kelder waan je je op 5th Avenue in New York. Deze ruimte kleden we aan als een winkelstraat. Aan de ene kant staan er prachtige oldtimers, aan de andere kant zijn er winkelvitrines opgesteld met elk een kant-thema. Daarom werken we ook samen met de firma Van de Velde, bekend van onder andere Marie Jo en hun luxemerk Andres Sarda. Hier geldt het motto ‘kijken mag, aankomen niet’ (lacht). Daarnaast zetten we ook installaties op in de mooie erfgoedkapel van Sint-Gudula en we palmen ook de kerk in.”

Met de titel ‘PiKANT!’ lok je alvast een ruim publiek. Katharina: “Het is uiteraard een fijne woordspeling, maar kant is ook echt pikant. Het is een stof die verbergt en toont tegelijkertijd. Het prikkelt de verbeelding. Het laat vermoeden wat er onder zit, maar toch ook niet helemaal. Doorheen de geschiedenis wordt kant gebruikt op plekken die tot de verbeelding spreken zoals randen van onderrokken of kousjes. In de middeleeuwen werd kanten lingerie echt een statussymbool en zoals dat gaat met statussymbolen werden die meer gedecoreerd en ook geëtaleerd.” Je hebt tentoonstellingen georganiseerd in de grote kunststeden. Hoe kom je in Moorsel terecht? Katharina: “Het is mijn achtertuin (lacht). Mijn familie is van Aalst en ikzelf woon in Affligem. Maar Aalst heeft ook een rijke kantgeschiedenis. In de 19e eeuw was kant booming business. Vanuit religieuze hoek werd er hard ingezet op kantonderwijs om jonge meisjes van de straat te houden en hen een inkomen te bezorgen. Kant gaf een enorme impuls aan de

Jullie kunnen uitpakken met grote namen. Katharina: “De tentoonstelling is een organisatie van The Phoebus Foundation, in de volksmond nog steeds gekend als de kunstcollectie van Fernand Huts van Katoen Natie, ook al is het een stichting en geen privéverzameling. Hoe dan ook: dat is mijn speeltuin. Ik selecteerde werken van oude meesters zoals Rubens, Van Dijck en Jordaens. Maar er is voor elk wat wils: er is moderne kunst, met dank aan de Aalsterse firma De Nul voor de technische ondersteuning en uitvoering, bruidskleden en -jurken van onder andere koningin Astrid voor de romantische zielen en we hebben ook een spel laten maken voor het hele gezin.”

Aalstenaars gratis naar PiKANT! tot eind juni

VOUCHER "

Deze voucher geeft je recht op 2 toegangstickets voor PiKANT!. Je kunt je tickets gratis afhalen aan de balie in de Orangerie van het Waterkasteel (Opwijksesteenweg, Moorsel). Deze voucher is geldig van 30 mei tot en met 30 juni 2019. Om wachten te voorkomen reserveer je het best vooraf online via www.pikant.vlaanderen. PiKANT! kun je elke dag bezoeken van 11 tot 18 uur. Jongeren tot 18 jaar mogen gratis binnen. Deze voucher kun je niet omwisselen voor geld of andere voordelen.

41


Meer info over elk van de activiteiten: www.uitinaalst.be

DEN

DER

Locatie-adressen •

5e poëtischDaensmuzikale Daens wandeling

Cultuurcentrum De Werf Molenstraat 51, Aalst www.ccdewerf.be ‘t Gasthuys Stedelijk Museum Aalst Oude Vismarkt 13, Aalst 053 72 36 02 museum@aalst.be www.aalst.be/museum

Op zondag 23 juni organiseert het Priester Daensfonds een poëtisch-muzikale wandeling. Starten doe je om 16 uur aan de feestzaal van het stadhuis. De wandeling leidt je langs minder vertrouwde plekjes. Onderweg kan je genieten van stukjes poëzie van onder meer Herman De Coninck, en muziek gebracht door onder andere Vivace en Kratzfuss.

Infokantoor Toerisme Hopmarkt 51, Aalst www.visit-aalst.be info@visit-aalst.be 053 72 38 80

BEGELEIDE RONDLEIDING Loeren nor den toeren

door Natuurpunt Aalst zaterdag 1 juni van 10 tot 12 uur voor de Sint-Jozefkerk, Esplanadeplein, Aalst contact: www.natuurpunt.be/ agenda/loeren-nor-den-toeren katrien.buysse@gmail.com

Zondagse themawandeling 'In de voetsporen van Daens' door Toerisme Aalst zondag 2 juni van 14 tot 16 uur Toeristisch infokantoor, Hopmarkt 51, Aalst prijs: 5 EUR contact: www.visit-aalst.be

RUILVOORDEEL

DENDER

vrijdag 21 juni van 9.30 tot 17.30 uur Tragel 17 aan 'De Nul', Aalst prijs: 20 EUR Bezoek scheepswerf Baasrode: 3 EUR contact: www.rivertours.be DENDER

door Forum Aalst Historiek zaterdag 29 juni van 14 tot 16.30 uur Stadhuis, Grote Markt 3, Aalst prijs: gratis contact: forumaalsthistoriek@gmail.com dirk-meert@skynet.be

42

Tickets kosten 10 EUR, of 1,50 EUR als je een UiTPAS met kansentarief hebt. Tickets kan je kopen bij de leden, via overschrijving of bij de start van de wandeling. UiTPAS RUILVOORDEEL! Ruil 20 UiTpunten voor een gratis ticket. Stuur een mailtje met vermelding van je naam en UiTPASnummer naar uitpas@aalst.be.

CONCERT

Dagtocht naar St-Amands vanuit Aalst en Dendermonde

"Misdaad in Aalst"

Jouw evenement in deze kalender?

Mijn innig geliefde vorst Leopold door BachPlus zondag 16 juni van 11.30 tot 12.45 uur Jezuietenkerk, Pontstraat, Aalst prijs: 18 EUR; VVK: 15 EUR

RUILVOORDEEL

DENDER

MUTE / I AGAINST I / Generation 84 door Rock 'n Load Concerts donderdag 20 juni Cinema, Hopmarkt 13, Aalst prijs: 13 EUR

DENDER

RUILVOORDEEL

Poëtisch-Muzikale Wandeling

door Priester Daensfonds zondag 23 juni van 16 tot 18 uur Stadsfeestzaal, Grote Markt 3, Aalst prijs: 10 EUR

RUILVOORDEEL

DENDER

Death By Stereo (us) / Steele justice

door Rock 'n Load Concerts woensdag 26 juni Cinema, Hopmarkt 13, Aalst prijs: 13 EUR

DENDER

BEURS Garageverkoop

zaterdag 6 april door Gezinsbond Hofstade zondag 2 juni van 9 tot 18 uur Hofstade prijs: 5 EUR

DENDER

CURSUS & WORKSHOP Ouder+kindyoga (9 - 12 jaar)

door Dans en Grietje zondag 2 juni van 9.45 tot 10.45 uur De Gendarmerie, Denderstraat 22, Aalst prijs: 18 EUR; per duo/les contact: www.dansengrietje.be, dansengrietje@telenet.be

Ouder-kind yoga voor 2 tot 4-jarigen

zondag 2 juni van 11 tot 11.50 uur zondag 16 juni van 11 tot 11.50 uur zondag 30 juni van 11 tot 11.50 uur Sportcomplex Schotte, Kapellekensbaan 8, Erembodegem prijs: 15 EUR

Kinderyoga voor 5 tot 7-jarigen

Barokconcert - Vivaldi door JOTAM-koor zaterdag 22 juni Sint-Antoniuskerk, Capucienenlaan 97, Aalst prijs: 14 EUR; Aan de kassa: 16 EUR

contact: meulemanelien@hotmail.com

DENDER

zondag 2 juni van 12 tot 12.50 uur zondag 16 juni van 12 tot 12.50 uur zondag 30 juni van 12 tot 12.50 uur Sportcomplex Schotte, Kapellekensbaan 8, Erembodegem prijs: 10 EUR

Vo


er?

IN AALST

Voer het tijdig in op www.uitdatabank.be.

Ontstressen in minder dan 5 minuten

door Live The Connection zondag 2 juni van 13.30 tot 17 uur De Fakkel, Pachthofstraat 87/2, Gijzegem prijs: 69 EUR

Workshop: SOS Stress Versterk je veerkracht!

door Fit&Well2DAY Bond Moyson Oost-Vlaanderen maandag 3 juni van 19.30 tot 21.30 uur Bond Moyson Aalst, Geraardbergsestraat 69, Aalst prijs: 20 EUR; Bond Moyson leden: 10 EUR

Grasafval voorkomen en verwerken

door ILvA dinsdag 4 juni van 20 tot 22 uur Ilva, Industrielaan 18, Erembodegem prijs: gratis

Boskadeekes: Insectenhotel

voor kinderen tussen 8 en 14 jaar door Basecamp vzw woensdag 5 juni van 14 tot 15 uur Hof den Tuitelaar, Putstraat 5, Meldert prijs: 15 EUR DENDER

Openstaan voor dromen, kansen en uitdagingen

Tim Delmoitie Photography

zaterdag 8 juni van 13 tot 18 uur zaterdag 15 juni van 13 tot 18 uur De Werf prijs: 50 EUR contact: www.ccdewerf.be/agenda/ 2359/tim-delmoitie-photography, ccdewerf@aalst.be

Workshop: Carving lepels

door Basecamp vzw zaterdag 8 juni van 14 tot 17 uur Hof den Tuitelaar, Putstraat 5, Meldert prijs: 45 EUR

DENDER

Verrassende vegetarische salades

door Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender donderdagen 6 en 13 juni van 19 tot 22 uur Stedelijk trefcentrum Aalst, Keizersplein 21B, Aalst prijs: 44 EUR

What's all this buzz about bees?

door Qarfa donderdag 6 juni van 20 tot 22 uur Qarfa, Stationsstraat 13, Aalst prijs: 5 EUR DENDER

door Steunpunt Welzijn zaterdag 15 juni van 11 tot 16.30 uur De Gendarmerie, Denderstraat 22, Aalst prijs: gratis contact: www.inkleur.be/repaircafeaalst/home

Workshop: Vuur uit je rugzak door Basecamp vzw zondag 16 juni van 14 tot 17 uur Hof den Tuitelaar, Putstraat 5, Meldert prijs: 30 EUR

DENDER

Kookworkshop Salades

door Qarfa woensdag 12 juni van 19 tot 22 uur Qarfa, Stationsstraat 13, Aalst prijs: 25 EUR DENDER

Bodemverbeteraars, organische meststoffen en substraten door ILvA donderdag 13 juni van 20 tot 22 uur Ilva, Industrielaan 18, Erembodegem prijs: gratis

Babymassage

door Reddie Teddy vrijdag 14 juni van 14 tot 16.30 uur Huis van het Kind, Grote Markt 3, Aalst prijs: gratis DENDER

door PRH - Persoonlijkheid en Relaties woensdagen 5, 12 en 19 juni van 19 tot 22.15 uur in De Werf prijs: 60 EUR

Repair Café

Radioamateurs in het Brandweermuseum

Ouder+kindyoga (6-10 jaar)

door Dans en Grietje zondag 16 juni van 9.45 tot 10.45 uur De Gendarmerie, Denderstraat 22, Aalst prijs: 18 EUR per duo/les contact: www.dansengrietje.be, dansengrietje@telenet.be

Weefhaken: tas in dikke en dunne katoen door Femma Sint-Anna Aalst dinsdagen 18 en 25 juni van 19.30 tot 22 uur Femma Sint-Anna Aalst, Roklijfstraat z/n, Aalst

DENDER

“Wat moet ik nu geloven dokter?” door Hendrik Camu door Gezinsbond Moorsel dinsdag 18 juni van 20 tot 22 uur Trefcentrum, Bergsken, Moorsel prijs: 5 EUR; niet-leden: 10 EUR

Het weekend van 15 en 16 en 22 en 23 juni kun je in het Brandweermuseum in Erembodegem terecht voor de Radio Amateurs Club. Bij grote rampen moet de brandweer soms een beroep doen op zendamateurs voor contact met afgesloten gebieden. Je kunt tijdens deze 2 weekends meer te weten komen over de werking van radio’s en zenders.

Boskadeekes: Bos EHBO

Het Brandweermuseum bevindt zich in de Industrielaan 23b, in Erembodegem.

Levensreddend handelen (EHBO) bij baby's en kinderen

voor kinderen tussen 8 en 14 jaar door Basecamp vzw woensdag 19 juni van 14 tot 17 uur Hof den Tuitelaar, Putstraat 5, Meldert prijs: 15 EUR DENDER

Dansdragen

door Dans en Grietje woensdag 19 juni van 10.30 tot 11.30 uur De Gendarmerie, Denderstraat 22, Aalst prijs: 15 EUR

door Delta Healthcare Consulting woensdag 19 juni van 19 tot 22 uur

43


Meer info over elk van de activiteiten: www.uitinaalst.be De Werf, Molenstraat 51, Aalst prijs: 36 EUR contact: info@dhcc.eu

Jouw evenement in deze kalender?

ETEN & DRINKEN

Kookworkshop Veggie Barbecue door Qarfa donderdag 20 juni van 19 tot 22 uur Qarfa, Stationsstraat 13, Aalst prijs: 25 EUR DENDER

Nuttige insecten en hun waardplanten in de tuin

door ILvA donderdag 20 juni van 20 tot 22 uur Ilva, Industrielaan 18, Erembodegem prijs: gratis

SchrijfcafĂŠ

door Zinderen zondag 23 juni van 10 tot 12 uur De Looyerij, Kapellekensbaan 10, Erembodegem prijs: 15 EUR contact: zinderen.wordpress.com/ schrijfcafe, info@zinderen.be

Ontstressen in minder dan 5 minuten

door Live The Connection zondag 23 juni van 13.30 tot 17 uur De Fakkel, Pachthofstraat 87/2, Gijzegem prijs: 69 EUR

Tablet Atelier

door Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender dinsdag 25 juni van 9.30 tot 10 uur LDC De Dendervallei, Alfons De Cockstraat 12 bus A, Herdersem prijs: 5 EUR

Tablet Atelier

door Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender dinsdag 25 juni van 13 tot 15.30 uur LDC De Toekomst, Sint Kamielstraat 85, Aalst prijs: 5 EUR

Scrabbleclub Chipka Aalst

donderdag 27 juni van 19.30 tot 22.30 uur De Werf, Molenstraat 51, Aalst prijs: 1,50 EUR contact: www.ccdewerf.be/agenda/2347/scrabbleclub-chipka-aalst, ccdewerf@aalst.be DENDER

Speeddate Aalst

door SmartVibes maandag 3 juni van 19.30 tot 21.30 uur Wijnbar Piazza, Vredeplein 3, Aalst prijs: 29 EUR

Kantien Royal - Foodtruck Festival

vrijdag 7 juni van 16 tot 23.30 uur 8, 9 en 10 juni van 12 tot 23.30 uur Werfplein, Aalst prijs: gratis contact: www.kantienroyal.be

Verras papa met een beestig ontbijt door Provincie Oost-Vlaanderen zondag 9 juni van 8.30 tot 11 uur Ons Dagelijks Groen, Kammenkouterstraat 80, Meldert prijs: 16 EUR; 3-9 jaar: 8 EUR; tot 2 jaar: 0 EUR contact: www.odgroen.be info@odgroen.be

Geocaching: Schatten zoeken in Moorsel Een moderne schattenjacht, dat is geocaching. Met de GPS in de hand leg je een parcours af en ga je via raadsels en tips op zoek naar de schat. Op 22 juni om 14 uur kan je samen met KVLV Moorsel de basisprincipes leren kennen. Daarna ga je op pad om het uit te proberen. Starten doe je in KLJ Heem (Waverstraat, Moorsel). Stevige schoenen en een smartphone (met gps-app) of gps breng je best mee. Inschrijven kan tot 10 juni via kvlvmoorsel@hotmail.com. Je hoeft geen lid te zijn van KVLV om deel te nemen. DEND

ER

44

Zomer BBQ

door Hondenschool PoHo zaterdag 22 juni Hondenschool PoHo, Steenbergstraat 12, Hofstade prijs: 17 EUR

DENDER

Spaghettifestijn

door AKV KOMPASJE zaterdag 29 juni van 11.30 tot 21.30 uur zondag 30 juni van 11.30 tot 15 uur @IBSO De Horizon, Molendreef 57, Aalst prijs: 10 EUR

EVA's plantaardige BBQ

door EVA Aalst zaterdag 29 juni van 12 tot 15 uur Boerderij De Loods, Kerrebroekstraat 145, Aalst prijs: 20 EUR contact: www.facebook.com/#!/EVA.Aalst DENDER

FESTIVAL Latino Festival Aalst

door Bosjop van vrijdag 31 mei tot zondag 2 juni Werfplein, Aalst prijs: gratis contact: www.latinofestival.be, info@bosjop.eu

Champagnefeesten

door Champagnefeesten VZW vrijdag 31 mei vanaf 18 uur zaterdag 1 juni vanaf 11 uur De keirk, Geraardbergsesteenweg 77, Erembodegem prijs: 5 EUR contact: www.champagnefeesten.be

FIETS- EN WANDELROUTE Kraak-de-code fototocht

door Gezinsbond Meldert maandag 10 juni van 13.45 tot 18 uur Parochiecentrum, Stevensveldstraat 3, Meldert prijs: 3 EUR

Vo


er?

IN AALST

Voer het tijdig in op www.uitdatabank.be.

Geocaching: wandelzoektocht met gps door kvlv Moorsel 22 juni, 14 uur KLJ Heem, Waverstraat, Moorsel inschrijven voor 10 juni contact: kvlvmoorsel@hotmail.com DENDER

vrijdag 21 juni vanaf 14 uur Utopia bibliotheek, Utopia 1, Aalst prijs: gratis contact: www.utopia-aalst.be info@utopia-aalst.be DENDER

Zomerkermis Aalst

LEZING & CONGRES

Netwerkfilm

dinsdag 4 juni: Woman at War vrijdag 7 juni: El Reino dinsdag 11 juni: Pajaros de Verano donderdag 13 juni: The King vrijdag 14 juni: Green Book door Netwerk Aalst - 20 uur Netwerk Aalst, Houtkaai 15, Aalst prijs: 6 EUR; Filmkaart: 50 EUR DENDER

La Danseuse (2016) door Platform Toneelatelier Aalst vzw zaterdag 15 juni van 20.30 tot 22.15 uur Zaal platform, Meuleschettestraat 32, Aalst prijs: gratis contact: www.facebook.com/ TALaalst, www.toneelatelier.com DENDER

KERMIS & FEESTEN 12e groot buurtfeest van den Boskant

zaterdag 8 juni vanaf 18.30 uur Pontweg 88, Herdersem prijs: 30 EUR; kinderen tussen 5 en 12 jaar: 10 EUR; kinderen jonger dan 5: gratis contact: laurent.vrb@telenet.be

Centrumkermis Erembodegem

Van 14 juni tot 20 juni Erembodegem-Dorp, Erembodegem Van 21 juni tot 24 juni avondmarkt op maandag 24 juni Moorsel Dorp

vanaf 14 jaar - door Basecamp vzw donderdag 6 juni van 20 tot 22 uur Hof den Tuitelaar, Putstraat 5, Meldert prijs: 15 EUR DENDER

door Familiekunde Vlaanderen regio Aalst - donderdag 6 juni van 20 tot 22 uur - De Crypte, Erembodegem-Dorp prijs: gratis contact: www.familiekunde-aalst.be info@familiekunde-aalst.be DENDER

Lezing: Digitale stress bij werknemers - Hoe digitaal gedrag bijsturen? maandag 3 juni van 20 tot 22 uur Utopia bibliotheek, Utopia 1, Aalst prijs: 5 EUR contact: www.utopia-aalst.be info@utopia-aalst.be DENDER

TAL Cinema

Tussendoortje: Rugzakologie

De bastaarden van de Graven van Vlaanderen en de staatshoofden van België

Van 28 juni tot 14 juli Centrum Aalst

FILM

Eerste kermis Moorsel

1 jaar Utopia! - Hip Hip Hoera voor Utopia!

Boekvoorstelling “Vijd. Het verdriet van het Lam Gods” Wandel in deze nieuwe minutieus gedocumenteerde historische roman van Jonas Bruyneel door de straten van het middeleeuwse Gent, tussen handelaars, schippers en politici. Tijdens de boekvoorstelling, op 27 juni in Utopia, brengt de auteur tekst uit het boek, muzikaal opgeluisterd door klarinetiste Hadewych Van den Eynde en soundscapes door multi-instrumentalist Klaas Tomme. De toegang is gratis. UiTPAS RUILVOORDEEL! Ruil tijdens deze voorstelling 5 UiTPUNTEN voor 2,5 EUR korting bij aankoop van het boek (winkelprijs: 21,99 EUR). DEN

DER

Adem veerkracht in en stress uit - infosessie Hartcoherentie door Hartsgewijs maandag 24 juni van 19.30 tot 20.30 uur Praktijk Hartsgewijs, Regelsbruggestraat 32, Aalst prijs: gratis

Boekvoorstelling: 'Vijd. Het verdriet van het Lam Gods'

door vzw Snor donderdag 27 juni van 19.30 tot 22 uur Utopia bibliotheek, Utopia 1, Aalst prijs: gratis contact: www.facebook.com/vzwsnor/ DENDER

RUILVOORDEEL

MARKT & BRADERIE 6° Garageverkoop Hyacintjes door Wijkcomité De Hyacintjes zondag 2 juni van 9 tot 16 uur Wijk Hyacinthenstraat, Aalst prijs: gratis

Rommelmarkt Buurtplein Station Kerrebroek

zondag 2 juni van 9 tot 17 uur Station Kerrebroek, Ledebaan, Aalst

Meldert Bruist - Winkelen onder de kerktoren door Zwam vzw maandag 10 juni van 9 tot 13 uur

45


Meer info over elk van de activiteiten: www.uitinaalst.be

Dorpslein Meldert, Meldert prijs: gratis contact: www.zwammeldert.be

DENDER

Stoffencircus

zondag 16 juni van 10 tot 17 uur Florahallen, Albrechtlaan, Aalst prijs: gratis contact: www.stoffencircus.nl info@stoffencircus.nl

Molenkouter Rommelmarkt zondag 23 juni van 9 tot 17 uur Jozef Borremanstraat, Aalst prijs: gratis contact: facebook.com/events/ 379658376130890

Jouw evenement in deze kalender?

ROUTE

Faluintjesjogging

2e gezinsfietstocht TFSR

door Together for safer roads vzw zaterdag 1 juni van 10 tot 17 uur Polyvalente zaal, Schoolstraat 2, Nieuwerkerken prijs: 5 EUR; aan de kassa: 8 EUR contact: www.tfsr.be

SPEL & QUIZ Spelavond Prettig Gescoord

PARTY & FUIF

zaterdag 29 juni vanaf 20 uur Waterdienst, Louis Paul Boonstraat 1, Aalst

4de editie Nacht van de Leerkracht

door Vzw Kroffel vrijdag 28 juni vanaf 21 uur Sint-Annazaal Aalst, Roklijf 4, Aalst prijs: 9 EUR; VVK: 7 EUR

Meldert Bruist – winkelen onder de kerktoren Op Pinkstermaandag 10 juni – tussen 9 en 13 uur vindt de derde de editie van Meldert Bruist plaats. Onder het motto 'winkelen onder de kerktoren' kun je op het Dorsplein kennismaken met de Meldertse zelfstandigen. Ga proeven bij de verschillende kraampjes en laat jezelf in de juiste stemming brengen door het optreden van een groep virtuose muzikanten.

SPORT & BEWEGING Faluintjesjogging

DEND

ER

zondag 2 juni - Sporthal Faluintjes, Beugemstraat 1, Moorsel prijs: 8 EUR; Kinderen: 2 EUR; Voorinschrijvingen: 6 EUR contact: faluintjesjogging.be benny@bremt.be DENDER

Van Hee & Partners Cycling Team

Elke zondag tot 30 september, van 9 tot 12 uur Sint-Annakring, Roklijf 4, Aalst contact: vhpcyclingteam@gmail.com

Fietsen in de omgeving van Nieuwerkerken

door KVLV Nieuwerkerken Elke maandag tot 24 juni Parking Zaal Volkskring, Vlaamsegaaistraat 10, Nieuwerkerken prijs: gratis contact: marleenbeurms@gmail.com DENDER

DEND

ER

Fietstochten in het Land van Aalst

door Femma Sint-Anna Aalst woensdag 19 juni om 19.30 uur Parking Sint-Annazaal, Roklijf 2, Aalst prijs: gratis contact: www.femma.be/ nl/groep/aalst-sint-anna DENDER

46

De Faluintjesjogging leidt je naar jaarlijkse gewoonte op 2 juni langs enkele mooie plekjes in Moorsel. Volwassenen kunnen kiezen tussen een kort parcours van 5 kilometer, of de grote lus van 11,5 km. Voor kinderen is er een snoepjesrun en een kidsrun. Wil je graag deelnemen? Schrijf je vooraf in via http://www.toastit-live.be/ faluintjesjogging, of meld je ter plaatse aan. Kinderen tot 12 jaar betalen 2 EUR. Volwassenen betalen 6 EUR vooraf, of 8 EUR aan de kassa. Heb je een UiTPAS met kansentarief, dan kost het 1,50 EUR. De opbrengst van deze editie wordt geschonken aan de Chiro en KLJ van Moorsel.

Krazy Kravaalrun

door Middelbare Steinerschool Aalst woensdag 26 juni van 14 tot 18 uur Café Stinne, Putstraat 116, Meldert prijs: 5 EUR

TENTOONSTELLING Circumstellar, the next generation

Tentoonstelling met glaswerk van Wouter Bolangier Open vrij-za-zon tussen 14 en 18 uur nog tot 16 juni Galerij Pi Kwadraat, Gentsestraat 61, Aalst prijs: gratis contact: www.wouterbolangier.be ypermanpaul@gmail.com

Dialogues with people [...]

door Netwerk Aalst Nog tot 30 juni Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst, Houtkaai, Aalst

Vo


er?

IN AALST

Voer het tijdig in op www.uitdatabank.be. prijs: 5 EUR; Voordeeltarief: 3 EUR; Kansentarief: 1,50 EUR contact: www.netwerkaalst.be info@netwerk-art.be DENDER

PiKANT! 5 eeuwen cultuurgeschiedenis uitgekleed van 30 mei tot 30 september, elke dag van 11 tot 18 uur Waterkasteel van Moorsel, Karel Van Croydreef 15, Moorsel prijs: 10 EUR

DENDER

UiTPAS RUILVOORDEEL:

DENDER

Ruil je UiTpunten op de Ontmoetingsdag van de Vrijwilliger: Koffie- en theepakketjes (20 UiTpunten), lantaarnsets (15 UiTpunten), pennensets (10 UiTpunten), kaartenetuis en herbruikbare boodschappentassen (5 UiTpunten), lanyards en zadelhoesjes (3 UiTpunten).

2 UiTpunten

THEATER Toneelatelier: RHINOCEROS van Eugène Ionesco

door Platform Toneelatelier Aalst vzw vrijdag 31 mei zaterdag 1 juni van 20.30 tot 22 uur Zaal platform, Meuleschettestraat 32, Aalst prijs: 11 EUR DENDER

• 1 EUR korting bij een aankoop uit de permanente boekenverkoop van de Utopia-bibliotheek. Ruilen kan aan de kassa, met een maximum van 5 ruilacties per kalenderjaar.

5 UiTpunten

• Unieke magneet, uit hout gesneden. Ruilen kan aan de balie van het Toeristisch infokantoor, Hopmarkt 51 of in ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst. • 2,50 EUR korting bij aankoop van het boek ‘Vijd. Het verdriet van het Lam Gods.’ bij de boekvoorstelling op 27 juni in Utopia. Ruilen kan aan de verkoopsstand.

10 UiTpunten

• Carnavalsvlag. Ruilen kan door een mailtje te sturen naar uitpas@aalst.be met vermelding van je naam en UiTPASnummer.

SENIOREN

20 UiTpunten

Lezing Erfenisrecht

door Dienst Senioren Aalst woensdag 5 juni van 19 tot 21 uur Stadsfeestzaal, Grote Markt 3, Aalst prijs: gratis DENDER

Zangworkshop 55-plussers door Dienst Senioren Aalst donderdag 6 juni van 13.30 tot 16 uur Cultuurcentrum De Werf, Molenstraat 51, Aalst prijs: 65 EUR contact: senioren@aalst.be

UiTpunten gespaard? Ruil ze hier!

DENDER

Dansnamiddag voor 55-plussers door Stad Aalst woensdag 19 juni van 14 tot 17 uur Stedelijk Trefcentrum (onthaalcomplex), Keizersplein 21, Aalst prijs: gratis contact: senioren@aalst.be DENDER

• Gratis naar de poëtisch-muzikale wandeling van het Priester Daensfonds. van NZA Erembodegem. Stuur een mailtje met vermelding van je naam en UiTPASnummer naar uitpas@aalst.be.

30 UiTpunten

• Gratis naar het barokconcert Vivaldi, georganiseerd door JOTAM. Ruilen kan door een mailtje te sturen naar uitpas@aalst.be met vermelding van je naam en UiTPASnummer.

Ruilen kan tot zolang de voorraad strekt.

Barokconcert Vivaldi JOTAM brengt, in samenwerking met het koor De Sangghesellen uit Halle, het Kyrie, Gloria en Credo van Antonio Vivaldi; drie losse misdelen die hij schreef voor het ‘Ospedale della Pietà’ in Venetië tussen 1713 en 1717. Tickets voor dit concert op 22 juni in de Sint-Antonius van Paduakerk kan je bestellen via

marie.heirmans@skynet.be en kosten 14 EUR (16 EUR aan de kassa, of 1,50 EUR aan kansentarief). Meer info op www. jotam.be. UiTPAS RUILVOORDEEL! Ruil 30 UiTpunten voor een gratis ticket. Stuur een mailtje met vermelding van je naam en UiTPASnummer naar uitpas@ aalst.be. DEND

ER

47


UIT #CHIPKA @daandebondt • Na zonneschijn komt regen. #topdagaalst #chipka

@creaklas • Pontstraat = SCHOOLSTRAAT #chipka #aalst #chipkadee @chipkadee

@bbombeek • Paajd. #kunstoevers #chipka

@alexanderverdoodt • Vier generaties Aalsterse vrouwen. #chipka #4generaties #alexanderverdoodt

@dorothyvanrossum • Trots! Opening jubileumweekend 80 jaar scouts Sint-Joris #CHIPKA @johny_trash • Deze topper is sinds gisteren blad/steen/schaar koning van #chirogewestaalst! #prouddad #rockpaperscissors #chipka #dezwettemaan @katealosta

@dstr_air • Come fly with me, let’s fly, let’s fly away... #love #chipka. Foto door @vloesj

@jarichvd • Tof ploegsken toppers die u11 van hofstade! #stan #keeperken #hofstadeu11 #hofstade #tornooike #eendrachthekelgem #3eplaats #chipka @ronysegaert • #meiboom #meiboomplanting #meiboom 2019,#aalst ,#buurtvereniging ,#chipka

@ktsfromalosta • Het was wederom plezant! #kunstoevers#foujiyama#ship#ktsband

48

@moensbrecht • Buitenstoet van akv de melkmoilen #oilsjtspantdekroeinmetdozjeopdentroein #melkmoilen #mm2019 #chipka


@saraderijck • Spiegelstraat #DirkMartensstraat #aprilsegrillen #reflection #chipka

@sofiebeirens • If life gives you just chill and enjoy #summeriscoming #foodtruckmarket #dendervillage #aalst #1mei #chipka

@vdbekene • May we never stop loving the simple things. #picnic #picnicinthepark #summer #friends #goodfood #keepitsimple #lovelydiscussions #sun #chipka

@vickyhoste • Arend carnaval #chipka #wijzijnaalst #visitaalst #aalst #arendcarnaval #carnaval

@wateryolo.aalst • !OH OH WATERYOLO 2.0! Wat een editie! Bedankt aan alle sponsors en feestbeesten die deze avond tot een succes hebben gebracht! ÆTot volgend jaar! #ohohwateryolo #neptunusaalst #waterpolodames #9300 #chipka @wendyvds1802 • 5th Avenue First place #powerduo #fleurandbeyonce #showoffdancecomplex #fifthavenuedancecompetition #chipka#dancerslife

@caroline_masquelier • Natuurpracht Kravaalbos#aalst #9300 #kravaalbos #kravaalbosmeldert #meldert #nature #naturephotography #duitsestaandekorthaar #draadhaar #chipka #hiking #hiking

@never_the_designated_driver • Happy Easter y'all! #meneermax #framily #crew #brallie #sundayfunday #lecrew #friends #friendstragram #chipka

Deel je foto’s met #CHIPKA Wil jij je Instagramfoto’s ook op deze pagina’s zien verschijnen? Tag ze dan met #CHIPKA en post ze op Instagram. Door ze te posten geef je de stad toestemming om je foto’s in het stadsmagazine te plaatsen. Let er ook op dat iedereen die op de foto staat hiervan op de hoogte is. Like zeker ook de Facebookpagina van CHIPKA.

@jeugdhuisypsilon • Niet één maar liefst 23 vrijwilligers van het jaar in 1 beeld. Zonder hen zou Schellemette er nooit zijn. Zonder hen zou Jeugdhuis Ypsilon niet hetzelfde zijn. #teamraketliefde #chipka @studiosurplace

49


STADSBERICHTEN Spreekdagen van burgemeester, schepenen en voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn Christoph D’Haese burgemeester • Politie • Brandweer • Juridische Zaken • Bestuursondersteuning • Patrimonium & Overheidsopdrachten • GAS • Preventie & Bescherming • Drugsbeleid, Integrale Veiligheid & Noodplanning • Bestuurlijke Handhaving • Stadsmarketing en communicatie • Strategische Planning • ICT • Lokale Integrale Veiligheidscel • Evenementen • tel. 053 72 31 00 • spreekuur: na afspraak • burgemeester@aalst.be Karim Van Overmeire 1e schepen • Onderwijs • Bibliotheek • Europese en Internationale Samenwerking • Erfgoed •Museum • Vreemdelingenzaken • Inburgering • Vlaams Karakter • tel. 053 72 31 20 • spreekuur: maandag van 16.30 tot 17.30 uur na afspraak • schepenvanovermeire@aalst.be

Jean Jacques De Gucht 5e schepen • Stadvernieuwing • Openbare werken • Mobiliteit • Personeel • tel. 053 72 30 70 • maandag 18.30 tot 19.30 uur na afspraak • jeanjacques.degucht@aalst.be

Mia De Brouwer 6e schepen • Burgerlijke stand • Bevolking • Senioren • Toerisme • DierenwelCaroline Verdoodt zijn • Onthaal • Productontwikkeling 2e schepen • Ruimtelijke Orde- en -beheer • tel 053 72 31 40 • spreekuur: woensdag van 17 tot 19 uur na na ning • Planning • Omgevingsvergun- afspraak • mia.debrouwer@aalst.be ning • Ruimtelijke & Stedelijke Katrien Beulens Ontwikkeling • tel. 053 72 31 70 7e schepen • spreekuur: woensdag van 17 • Economie & Landbouw tot 19 uur na afspraak • Klimaat, Milieu & • caroline.verdoodt@aalst.be Natuur • Gezin & Kinderopvang • Energie • tel. 053 72 31 81 Ilse Uyttersprot of 83 • spreekuur: na afspraak 3e schepen • katrien.beulens@aalst.be • Sport • Cultuur • Jeugd • Vrije Tijd Sarah Smeyers • De Werf Cultuur8e schepen centrum • Kerkfabrieken • Onder• Sociale Zaken houd gebouwen & logistiek • Ouderenzorg • Wonen • Gebouwen & technieken • Welzijn • Voorzitter • tel. 053 72 31 13 • spreekuur: woensdag van 17 tot 19 uur na af- Bijzonder Comité Sociale Dienst spraak • ilse.uyttersprot@aalst.be • tel. 053 72 31 47 • spreekuur: na afspraak • sarah.smeyers@aalst.be Matthias De Ridder 4e schepen Het kantoor van de • Financiën • Gebiedsburgemeester en schepenen gerichte werking bevindt zich in het • tel. 053 72 30 60 administratief centrum • spreekuur: woensdag van 16.30 tot 18 uur na afspraak (Werf 9, Aalst). • schependeridder@aalst.be

50

Geboorten & overlijdens Geboorten binnen de stad Geregistreerd van 1 tot 5 april 2019 Mohammed Walid (M); Wesemael Isahlie (V); Langelet Alixe (V); Geeroms Mona (V); Diallo Amadou (M); Dochiţa Sharon (V); Mustafa Yazan (M); De Waegeneer Lieke (V); Verleysen Renée (V); De Brucker Willie (M); Ismailova Inez (V); De Neef Liesse (V). Geregistreerd van 8 tot 12 april 2019 De Landsheer Matteo (M); Lovedeep Harfateh (M); Chemlali Lina (V); De Petter Flynn (M); Depoorter Luna (V); El Barkani Lamis (V); Lindsay Daniel (M) De Sutter Lewis (M). Geregistreerd van 15 tot 19 april 2019 Abbas Pélien (V); Mangut Alessia (V); Bouwmeester Tess (V); Otremba Stanisław (M); Moerenhout Hailey (V); De Maere Lander (M); van Gammeren Runar (M); Nana Sougg (M). Geregistreerd van 22 tot 26 april 2019 Trentin Marie (V); Fransen Hanne (V); Busschots César (M); Keppens Fil (M); Yale Andy (M); De Wit Van den Steen Aline (V); Van De Winkel Babet (V); Nzonzi Kazesa Joyce (V); Plas Noah (M); Kapeta-Tshisekedi Janos (M); Golubitskij Emin (M); Azouhri Issem (M). Geregistreerd van 29 april tot 3 mei 2019 Coppens Alexander (M); Fondzeyuy Rihan-Therese (V); De Luyck Bryan (M); Ouahmane Ilyas (M); Nijs Marit (V); Alnaeemy Larine (V). Overlijdens binnen de stad Geregistreerd van 1 tot 5 april 2019 Hofman Celestine, 96 jaar (Moorsel); De Coninck Alice, 85 jaar (Baardegem); De Bondt Christel, 53 jaar (Aalst); De Coster Guy, 63 jaar (Aalst); Rombaut Florent, 84 jaar (Moorsel); Vermang Suzanna, 97 jaar (Aalst); de Wit Frans, 87 jaar (Aalst); Van de Gucht Elise, 77 jaar (Aalst); Verpeten Maria, 83 jaar (Aalst); Eimermacher Helga, 78 jaar (Aalst); Schouppe Elisa, 83 jaar (Aalst); Van Bossuyt Maria, 83 jaar (Erembodegem); Van Lembergen Frans, 88 jaar (Moorsel); Verhoeven Simonna, 88 jaar (Herdersem); Mbole Dmokoko Thérèse, 42 jaar (Gijzegem); Troch Leona, 78 jaar (Gijzegem). Geregistreerd van 8 tot 12 april 2019 Cassiman Maria, 90 jaar (Erembodegem); Van Lierde Alma, 81 jaar (Aalst); De Vulder


Silvester, 100 jaar (Aalst); Camphyn Georges, 82 jaar (Nieuwerkerken); Heyvaert Frans, 87 jaar (Aalst); Tas Petrus, 92 jaar (Herdersem); Van Vaerenbergh Blondine, 80 jaar (Aalst); De Meerleer Ghislaine, 93 jaar (Hofstade); Eemans William, 72 jaar (Aalst); Van Der Niepen Willy, 70 jaar (Aalst); Bracke Diana, 88 jaar (Aalst); De Vriendt Valery, 87 jaar (Aalst); Du Bois Gustaaf, 84 jaar (Meldert); Van Hauwermeiren Patrick, 61 jaar (Hofstade); Yeli-Monkenya Isabelle, 48 jaar (Meldert); Callebaut Denisia, 91 jaar (Aalst); Slachmuylders Ghislain, 89 jaar (Aalst); Van Steenberge Gerard, 84 jaar (Erembodegem). Geregistreerd van 15 tot 19 april 2019 Van Huyck Rosa, 93 jaar (Gijzegem); Verleysen Georgette, 79 jaar (Herdersem); Franck Willy, 84 jaar (Erembodegem); Van Cauwenbergh Pascal, 48 jaar (Aalst); Van der Jeught Yolande, 65 jaar (Herdersem); Vercauteren Godelieva, 90 jaar (Moorsel). Geregistreerd van 22 tot 26 april 2019 De Bruyne Frans, 79 jaar (Aalst); Uyttersprot Hortense, 83 jaar (Aalst); Van Campenhout Elisabeth, 99 jaar (Aalst); Van Handenhove Augustina, 95 jaar (Moorsel); De Wever Frans, 88 jaar (Moorsel); Geeraerts Godfried, 63 jaar (Aalst); Guldolf Fredy, 75 jaar (Herdersem); Maes Adolf, 98 jaar (Moorsel); Oosterlinck Diane, 82 jaar (Aalst); Matthijs Sandra, 49 jaar (Aalst); Van den Broeck Frans, 86 jaar (Erembodegem); Muller Christiane, 79 jaar (Aalst); Verbeeck André, 94 jaar (Gijzegem);

Colofon

Opgelet! Maandag 10 juni (Pinkstermaandag) zijn de stadsdiensten gesloten.

Redactie: Stadsmarketing en communicatie Werf 9 - 9300 Aalst tel. 053 77 9300 - info@aalst.be www.aalst.be www.facebook.com/StadAalst @StadAalst issn: 2406-3959 Verantwoordelijke uitgever: Christoph D’Haese - burgemeester p.a. Werf 9 - 9300 Aalst

Moens Wilfried, 75 jaar (Herdersem); Schellekens Lucianus, 96 jaar (Aalst); Van Gucht Jozef, 99 jaar (Aalst). Geregistreerd van 29 april tot 3 mei 2019 Auwelaert Louisa, 92 jaar (Baardegem); Van Der Cruyssen Maria, 81 jaar (Aalst); Bogma Lila, 92 jaar (Aalst); Dhaeyer Koen, 49 jaar (Aalst); Van der Meirsch Frans, 65 jaar (Aalst); Verbeiren Maria, 92 jaar (Gijzegem); Verhasselt Mariette, 68 jaar (Baardegem); De Boeck Raymonda, 82 jaar (Meldert); De Meyer Clémence, 88 jaar (Gijzegem).

Medische wachtdiensten 1) Huisartsenwachtpost Regio Aalst Leopoldlaan 44, 9300 Aalst, www.hawp.be • centraal oproepnummer: tel. 0900 69 018 • weekdagen na 19 uur: je wordt doorverbonden met de wachtarts van je regio • weekend: vrijdagavond 19 uur tot maandagochtend 8 uur • feestdag + de brugdag(en): vanaf 19 uur de avond vóór de feestdag tot de ochtend erna 8 uur 2) Dierenartsen Centraal oproepnummer: tel. 0471 79 45 63 (van zaterdag 12 tot zondag 24 uur • feestdagen: vanaf 22 uur de avond voor de feestdag tot 24 uur). 3) Apothekers (Aalst•centrum) Algemene informatie over de wachtdiensten in Vlaanderen: tel. 0903 99 000 (1,50 EUR/min) of www.apotheker.be

Openingsuren: maandag 8.30 – 14.30 uur dinsdag 8.30 – 14.30 uur woensdag 13 – 20.30 uur donderdag 8.30 – 14.30 uur vrijdag 8.30 – 14.30 uur

Fotografie: Geert De Wolf: 1, 2, 36, 37 en 38 Guy Kokken: 2 en 10 Marieke Penne: 2, 16, 17, 18 en 19 Hendrik De Schrijver: 2, 32, 33 en 35 Luk Monsaert: 2, 12, 14 en 15 Gert Swillens: 6, 22 en 27 Tim Delmoitie: 40 Jean-Pierre Swirko: 50 VITA Groep: alle 3D beelden nieuw zwembad, pagina's 3, 23, 24, 25 en 26 Druk en lay-out: Drukkerij Artoos - Klimaatneutraal bedrijf Dit magazine is gedrukt op 100% gerecycleerd papier Oplage: 44 500 exemplaren

51


xxxxx xxxxxxx

Ruil drie kastickets om voor een ludieke shoppingtas van #zakskenemmen en pimp ze met een koopdezomer-bu koopdezomer-button.

w w w. a a l s t . b e / k o o p d e z o m e r

2019_CHIPKA_BACK_KoopDeZomer_V2.indd 1

15/05/2019 11:02:49