__MAIN_TEXT__

Page 1

Autovrije Zondag PROGRAMMA


2


Beste bezoeker, Ook dit jaar neemt Aalst deel aan Autovrije Zondag. Op 17 september – tijdens de week van de mobiliteit - geven we het centrum van Aalst symbolisch terug aan de wandelaars en fietsers. Van 12 tot 19 uur is de stadskern afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. We willen je op deze dag triggeren om anders te denken over je eigen verplaatsingen. Dat doen we niet alleen met info over duurzame mobiliteit, maar ook door je de kans te geven om onze stad te (her)ontdekken. De rode draad doorheen alle activiteiten: beleef je stad op een andere manier! Heb oog voor een leefbare stad waar niet auto’s, maar voetgangers en fietsers het straatbeeld bepalen. Samen met onze partners bieden we je een boeiend en afwisselend programma aan: op onze 10 evenementenpleinen kan je proeven van tientallen activiteiten, of je nu gaat voor actie of ontspanning, met of zonder kinderen. Heel wat buurtcomités grijpen deze dag bovendien aan om hun buurt in de kijker te zetten. In deze brochure ontdek je alles wat er op Autovrije Zondag te beleven valt in onze binnenstad én hoe je er vlot geraakt! Begin maar al te plannen… Veel (lees)plezier en tot op Autovrije Zondag!

Dylan Casaer, schepen van Mobiliteit, personeel en welzijn

3


4


5


1. Spiegeltent Pupillen

6

Lady Linn brengt om 16.30 uur haar liefde voor muziek in de spiegeltent op de Pupillen.


Wielerbierencafé In een authentieke spiegeltent op de binnenkoer van de Pupillen kun je 10 bijzondere wielerbieren proeven in het pop-up café ‘De Ontknoping’. Vul je bidon met Saison du Lucien, De Bie Vélo, Kwaremont, Cyclist, Koerseklakske, Bruin Muurken, Blond Muurken, Orvélo Tripel, Orvélo Drome of Roman Black Label.

Modeshow wielerkledij door Saartje Vandendriessche 14 en 15.15 uur Leg je je er eindelijk bij neer dat jouw wieleroutfit eigenlijk enkel hip was in het najaar van 1995? Of komt er stilaan sleet op dat zeemvel in je koersbroek? Zet je op de eerste rij van de wielerkledijmodeshow en bekijk de nieuwste wielertenues voor mannen én vrouwen. Wielerspeci-

aalzaak Van Eyck en wielerkledijmerken F! by Fabulous, Mud Chick en Little Black Bike showen er hun nieuwste outfits op de catwalk. Presentatrice en wielerfanaat Saartje Vandendriessche neemt de presentatie voor haar rekening.

Lady Linn Duo 16.30 uur Hoeven we Lady Linn nog voor te stellen? De zangeres was recent nog te zien in het populaire VTM-programma ‘Liefde voor muziek’ en is een graag geziene gast in Aalst. Lady Linn: "Ik voel me nu wel Gentse, maar eigenlijk ben ik afkomstig uit Serskamp, niet zo ver van Aalst. Ik trad al enkele malen op in cultuurcentrum De Werf met mijn band The Magnificent Seven.” Deze keer laat Lady Linn zich slechts begeleiden door één muzikant, wat garant staat voor een sfeervolle, intieme set om 16.30 uur. Voor en na haar optreden neemt ‘DJ MacGuyver the Caminodriver’ de tent op sleeptouw met feestelijke beats.

7


2. Hopmarkt Elektrische fietsenmarkt Elektrisch fietsen zit in de lift. Ontdek de nieuwste modellen op de Hopmarkt bij de standen van Van Eyck, Eurobike, Fietsen Bické, Go Sport, Geert Velo en vzw Bea. Test zelf de voordelen van een elektrische fiets op een afgebakend parcours.

Duurzaamheidsmarkt Al gehoord van ZES, Pasar of Voedselteams Aalst? Ontdek hun ecovriendelijke werking op de duurzaamheidsmarkt. Kinderen zullen er zich ook niet vervelen met een springkasteel en het behendigheidsparcours van de Fietsersbond. Na al die inspanning lonken de heerlijke ijsjes van Zuivelhoeve Keymeulen.

3. Grote Markt Aalst ontknoopt De Grote Markt is al enkele decennia autoluw. Een mooi voorbeeld voor andere stadspleinen die later werden heraangelegd. Stad Aalst plant nog meer verkeersingrepen om verzadiging en files in de toekomst tegen te gaan en om onze binnenstad leefbaar te houden. Bij de infostand van Aalst Ontknoopt, in de doorgang naar de binnenkoer van het oude stadhuis, kom je alles te weten over het nieuwe mobiliteitsplan van de stad. Je kunt er ook je fiets laten registreren en kennismaken met de UiTPAS.

Music maestro Stadsradio Goeiedag zet op de Grote Markt zijn mobiele radiostudio op en zorgt er voor ambiance. Om 17 uur zorgen stadsbeiaardier Kristiaan en zijn zoon Pieter Van Ingelgem voor een muzikale noot vanop het belfort.

8

Kelnerloop van 14 tot 17 uur Vzw Grote Markt, de vereniging van plaatselijke horeca-uitbaters en winkeliers, organiseert een ludieke kelnerloop. Zowel kinderen, kelners als ‘amateurs’ stormen – gewapend met een plateau drankjes – over de Grote Markt. Alle deelnemers krijgen een attentie, de winnaar gaat naar huis met een mooie prijs.

Trippen in 3D Dankzij het ‘Distracted Driving Game’ en de ‘3D-tripping’ van de Responsible Young Drivers word je zelf een crash test dummy. Gelukkig enkel in de virtuele wereld. Je ervaart de effecten van sms’en achter het stuur en rijden onder invloed.


Een kelnerloop zorgt voor spannende momenten op de Grote Markt tijdens Autovrije Zondag.

9


Geen geluiden van druk verkeer, Autovrije Zondag is het ideale moment om helemaal zen te worden. Geniet van een gratis welnessmoment of een yogasessie door Sarat op de Graanmarkt.

4. Graanmarkt

10

Mobiele wellness Een voetbad in een aanhangwagen, een zwembad in een caravan of een sauna op wielen? Op Autovrije Zondag kun je zelfs in voertuigen helemaal ontstressen. Welkom op de mobiele wellness! De dames van huidverzorgingsmerk CĂŽme geven gratis hand- en gelaatsverzorgingen en visagiste Jozefien Goedgezelschap kan je van make-uptips voorzien. Twee foodtrucks staan klaar om de inwendige mens te versterken.


Yoga door Sarat

Cambio-autodelen

Namaste! Sarat, de goedlachse Aalsterse yogagoeroe, ruilt zijn yogahuis op Rechteroever tijdelijk voor de Graanmarkt. Draag je meest comfortabele outfit en doe mee aan ĂŠĂŠn van de yogasessies. Zowel voor beginners als ervaren yogi's.

Heb je zelf geen eigen wagen en heb je er af en toe eentje nodig, dan kun je een beroep doen op Cambio. In Aalst staan er 5 wagens ter beschikking op 4 standplaatsen (Graanmarkt, Statieplein, Varkensmarkt en het Vredeplein). Laat je op de Graanmarkt informeren tijdens Autovrije Zondag of surf naar www.cambio.be.

sessies om 13, 14.30 en 16 uur

13 tot 14 uur: tieners en volwassenen 14.30 tot 15.30 uur: 6- tot 12-jarigen 16 tot 16.30 uur: 3- tot 6-jarigen

11


5. De Kaaien

Vandaag zijn de Houtkaai en de Pierre Corneliskaai nog een drukke verbindingsas tussen de Sint-Annabrug en de Zwarte Hoekbrug, voorzien van parkeerplaatsen langs het water. Maar daar komt verandering in. Stad Aalst broedt op plannen om dit stadsdeeltje aan de Dender – en bij uitbreiding ook de andere Denderoevers - op te waarderen. Kom er alles over te weten aan de Houtkaai.

Kermis zoals toen Kunstencentrum Netwerk is een bolwerk voor creativiteit en hedendaagse kunst aan de Houtkaai. Aan de zomerbar met dj-set is het zalig vertoeven en je kunt er straattheateracts meepikken. Aan de kaai voeren onder andere een minirad, een kinderzweefmolen en een carrousel je terug naar de kermis van weleer. Een gratis ritje naar je kindertijd.

6. Werfplein Terwijl senioren het Werfplein gebruiken als opstapplaats voor een ontspannende gegidste boottocht op de Dender, is het plein zelf vrouwenterrein tijdens Autovrije Zondag. Onder het motto: actie en plezier met de vriendinnen palmen de Ladies Games het plein aan de Dender in.

12

Ladies Games Inschrijven om deel te nemen aan de Ladies Games kan tot 13 september via www.ladiesgames.be, maar meegenieten van al dat vrouwelijk geweld kan sowieso nog de dag zelf. Op het programma staan 6 actieve, ludieke ‘battles’ tussen dames. Wat dacht je van een ‘Ladies Obstacle Run’, waarbij je mega lipstick en handtassen moet ontwijken? Of de ‘Dress to Impress’, een fotoshootwedstrijd met de meest creatieve campagne? Het geheel wordt afgesloten met een heuse afterparty. De Ladies Games zijn een initiatief van de magazines Flair en Libelle en Hercules projects.


Snuister tussen de retrospullen op de tweedehandsmarkt in het Klein Parksken.

7. Koningin Astridpark Tweedehandsmarkt

Criterium van de Eeuwige Vlam

Een tweedehandsmarkt, geen rommelmarkt, zo stelt De Fietserij duidelijk. De markt biedt plaats aan allerhande retrospullen, van kledij tot meubels. Ook de muziekliefhebber die z’n muziek nog het liefst op een old school platenspeler beluistert zakt beter even af naar het Koningin Astridpark, want hier vallen koopjes te doen. En wat zou een tweedehandsmarkt op een wielerplein doen zonder wielerspullen? Fietsen, petjes, truitjes, broekjes… stop jezelf in een nét niet foute retro outfit.

Kermiskoersen! Voor een keer niet rond de kerktoren, maar wel rond het Koningin Astridpark. Start vanaf 13 uur.

RETRO – VINYL - BICYCLE

Foodtrucks Kom gerust met een lege maag, want er staan verschillende foodtrucks. Van gin tot bier, van croque tot cake. De mannen van de Graanbar stellen hun hippe caravan al open vanaf vrijdag 15 september , met een afterwork-event om 15 uur en een familienamiddag op zaterdag.

13


14

In de straten van de Watertorenwijk ruimen auto’s plaats voor een rommelmarkt en een buurtfeest.


8. Watertorenwijk Rommelmarkt van 9 tot 16 uur De buurtwerking van de Watertorenwijk is één van de meest actieve van de stad. Op het

Watertorenplein en in alle aanpalende straten nemen tientallen standhouders hun plekje in voor een grote rommelmarkt en garageverkoop. Bewoners schuiven vanaf 14 uur aan tafel voor hun buurtfeest.

9. Houtmarkt Lammeke zoet van 11 tot 20 uur Een oer-Vlaams recept om vingers en duimen bij af te likken. Neen, bij lammeke zoet krijg je geen lamsvlees voorgeschoteld, maar wel op

de barbecue gerookte haring. Vzw ‘CAN-ter-AF’ en café Canterbury serveren het gerecht zoals het hoort, met pellepatatten erbij. Geen fan van vis? Geen probleem. Er zijn ook kippenbrochettes. Straatmuzikanten zorgen voor een vrolijke noot en gratis volksspelen zorgen voor vertier.

10. Esplanadeplein Ontwerp je droomplein van 12 tot 18 uur

Colofon

Het Esplanadeplein staat een heuse opknapbeurt te wachten. Als jij de baas zou zijn van Aalst, hoe zou het Esplanadeplein er dan uitzien? Ontwerp het plein van je dromen!

Redactie:

Stadsmarketing en communicatie Werf 9, Aalst tel. 053 77 9300 info@aalst.be www.aalst.be www.aalstontknoopt.be

Fotografie: alle foto's Gert Swillens met uitzondering van pagina 3 (Guy Kokken) en pagina 6 (Lalo Gonzalez). Met dank aan: vzw Aalst Troef

Tijdens Autovrije Zondag exposeert de Werkgroep Esplanade de tekeningen en maquettes van de jonge creatievelingen. Ook op de dag zelf kunnen 5 tot 12-jarigen hun fantasie de vrije loop laten in de knutselhoek. Er zijn mooie prijzen te winnen en alle deelnemertjes krijgen een leuke attentie.

Druk en lay-out: Drukkerij Artoos – Klimaatneutraal bedrijf. Deze brochure is gedrukt op 100% gerecycleerd papier Oplage: 2 000 exemplaren Depotnummer: D/1799/2017/32 Verantwoordelijke uitgever: Christoph D’Haese, burgemeester, p.a. Werf 9, Aalst

15


Meer info: www.aalstontknoopt.be

Profile for Stad Aalst

Autovrije Zondag 2017 - programma  

Op zondag 17 september 2017 doet Stad Aalst opnieuw mee met Autovrije Zondag. Binnen de ring R41/N9 zijn alle straten die dag het speelterre...

Autovrije Zondag 2017 - programma  

Op zondag 17 september 2017 doet Stad Aalst opnieuw mee met Autovrije Zondag. Binnen de ring R41/N9 zijn alle straten die dag het speelterre...

Profile for stadaalst