Page 1

infokrant Waregem 2012

De Spr ong

Stedelijke berichten

2

Zomers lang

5

Waregem Zuid

Klaar voor de start

7

afgiftekantoor: 8790 Waregem verschijnt 5 maal per jaar 10e jaargang • nr. 2 • juni 2012

website: www.waregem.be e-mail: secretariaat@waregem.be

Niet te missen

13

(van de zomer)

Ontspannen, winkelen en paarden staan centraal in juni

Verder is er op zaterdag een rommel- en antiekmarkt in de Stationsstraat. Ook kinderen vervelen zich geen moment tijdens deze shop-vierdaagse met de talrijke animatie die voorzien wordt. Wie houdt van shoppen en verrassingen, weet dus waarheen! Op vrijdag vanaf 15.00u. en op zaterdag en zondag vanaf 14.00u.

We hebben er lang moeten op wachten, maar Waregem belooft het nu: uiterlijk midden juni start de zomer! Van vrijdag 15 tot en met maandag 18 juni zijn drie centrumstraten, de Markt en winkelcentrum Het Pand vier dagen lang het decor van nogal wat activiteiten. De aanloop naar de zomervakantie kan niet beter beginnen.

Pandjes en Batjes

In het centrum van Waregem zetten heel wat winkels hun deuren wagenwijd open voor de 42e editie van de Pandjes en Batjes. Je vindt er ongetwijfeld de mooiste koopjes, je komt je oude vrienden tegen en blijft zeker hangen op één van

de vele terrasjes. Maar dat is niet alles! Naast alle gekende handelszaken vind je er ook nog tal van marktkramers, zijn er diverse muziekgroepen en doet gekke straatanimatie je de alledaagse sleur vergeten. Voor de allerkleinsten is er ook nog een echte kinderfoor!

Steps Shopping Day op zaterdag 16 juni Dit jaar rollen bovendien veel zaken op zaterdag letterlijk de rode loper uit. Jouw favoriete winkels bieden samen met Steps Shopping Day talrijke voordelen, kortingen en leuke extraatjes aan. Als extra zijn er nog enkele probeer- en proefstandjes aan de voorkant van Het Pand.

Elegantietocht voor koetsen

Op zondag 17 juni veroveren mooie paradepaardjes van 10.00u. tot 17.00u. het stadscentrum. Tijdens de derde editie van de elegantietocht

is het niet de snelheid van de paarden die telt, wel hun gracieuze verschijning. Er nemen opnieuw tientallen authentieke koetsen deel. Die worden allemaal beoordeeld door een professionele jury, maar ook alle toeschouwers op de Markt kunnen hun stem laten gelden. Het zit hem in de details tijdens de elegantietocht: de opsmuk van de paarden, de uitstraling van de koets, de kledij van de menner en passagiers, … het totaalplaatje moet kloppen. Een hippisch evenement om van te genieten!

LLDienst feestelijkheden 056 62 12 11 feestelijkheden@waregem.be


2 S t e d e l i j k e b erichten

Verkiezingen ook voor inwoners van vreemde origine Op zondag 14 oktober trekken we naar het stemhokje voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ook als Waregemnaar van vreemde origine kan je jouw stem laten gelden. Je moet hiervoor voldoen aan enkele voorwaarden en uiterlijk op 31 juli ingeschreven zijn. Wie al in België gestemd heeft in 2000 of 2006 is automatisch ingeschreven en krijgt een oproepingsbrief.

rechten van de mens en de fundamentele vrijheden. Hiermee verklaar je dat je deze naleeft. De verklaring staat in het inschrijvingsformulier.

Je bent burger van een lidstaat van de EU

Inschrijvingsformulieren liggen bij de dienst bevolking op het stadhuis. Het ingevulde formulier moet je vóór 31 juli persoonlijk terug bezorgen in het stadhuis.

Je bent onderdaan van één van de 26 andere lidstaten van de Europese Unie en minstens 18 jaar op 14 oktober 2012. Ook ben je ingeschreven in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister van Waregem ten laatste op 1 augustus 2012 en geniet je op de verkiezingsdag van je burgerlijke en politieke rechten. Ten slotte ben je ook uiterlijk op 31 juli 2012 ingeschreven op de kiezerslijst.

Je bent burger van een staat buiten de EU

Als je als burger van een staat buiten de EU wil stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen, moet je voldoen aan alle voorwaarden voor burgers uit de EU (zie hiernaast). Daarnaast moet je ook minstens vijf jaar onafgebroken in ons land wonen. Dit bewijs je met een wettelijke verblijfstitel. Ten slotte onderteken je ook een verklaring over de Grondwet, de wetten van het Belgische volk en het Verdrag tot bescherming van de

Inschrijven voor 31 juli

LLDienst bevolking 056 62 12 40 bevolking@waregem.be

Park Casier krijgt opknapbeurt Park Baron Casier is de groene long pal in ons stadscentrum. Het is ook het decor van nogal wat georganiseerde evenementen (ijspiste, kasteelconcerten, Kleinste Steeple) en volledig vrijblijvende momenten van ontspanning. Maar eerlijk is eerlijk: het park is aan een opknapbeurt toe.

Meer skateen BMX-plezier Tijdens de voorbije paasvakantie knutselden een vijftiental enthousiaste jongeren met steun van de stad een nieuwe skate/BMX ramp in elkaar. Deze ramp zorgt voor een mooie uitbreiding van het skatepark aan het Jeugdcentrum. Ze is ongeveer 19 meter lang, 6 meter breed en anderhalve meter hoog. Het resultaat, een ontwerp van Pieter Possenier, mag zeker gezien worden. Pieter hielp mee met de jongeren en bouwde eerder al dergelijke skatetoestellen in andere steden en gemeentes. De nieuwe ramp werd ondertussen al stevig ingereden door de jongeren. Het feit dat het toestel meestal flink bevolkt is, duidt erop dat ze er zich goed kunnen op uitleven.

Het stadsbestuur beseft dit ook en wil de toekomst van het park veilig stellen. Het gaf enkele jaren terug een studiebureau de opdracht om een beheerplan op te maken. Dat plan moest rekening houden met alle mogelijke belangen, zoals milieu, recreatie, bezoekers… Deze uitgewerkte toekomstvisie werd goedgekeurd door de gemeenteraad. Eerst werden in 2009 de restauratiewerken van het hekken rond het park uitgevoerd. Het park zelf wordt nu ook aangepakt. Een architectenbureau van tuinen en landschappen kreeg de opdracht om alles in concrete stappen uit te werken. Dit resulteerde in een gedetailleerd overzicht van de werken en een raming van de kosten.

Gefaseerde aanpak

Alle werken in één keer uitvoeren is niet mogelijk. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook om het park altijd toegankelijk

te houden, worden de aanpassingen in verschillende fasen uitgevoerd. De werken worden gespreid over een viertal jaren en worden telkens in de winterperiode uitgevoerd. De gemeenteraad van mei 2012 zette het licht op groen voor de eerste fase. Dit omvat onder andere de gedeeltelijke vernieuwing van de aanplantingen langs de Gaverbeek, de omvorming van de nieuwe boomgaard tot een avontuurlijke speelruimte en de herinrichting van de hondenweide. De werken zullen aanvangen na Waregem Koerse. De uiteindelijke bedoeling is om het park in zijn volle glorie van weleer te herstellen. Zonder weliswaar de moderne noden uit het oog te verliezen.

LLDienst milieu 056 62 12 81 milieu@waregem.be

De constructie wordt een spine ramp genoemd omdat het middenstuk lijkt op een ruggengraat (spine in het Engels). Wie zijn kunsten met skateboard of BMX wil botvieren, kan elke dag gratis terecht op de site van het Jeugdcentrum.

LLJeugddienst 056 62 13 85 jeugd@waregem.be Park Casier in volle glorie rond het jaar 1900.

Infokrant Waregem • 2012 - 2


3 Samenleving

Vermijd ongewenst bezoek Jaarlijks zijn er in België meer dan 60 000 inbraken in woningen. Gezond verstand, enkele goede gewoontes en wat ingrepen kunnen al heel wat voorkomen. Goede gewoontes Sommige zaken zijn goedkoop en zo eenvoudig dat ze vaak over het hoofd worden gezien. Toch zijn ze een eerste en belangrijke stap. Enkele tips: ■■ Beheer je sleutels goed: hang er geen naamplaatjes met adres aan, verberg ze niet onder de bloempot of deurmat,… ■■ Sluit altijd ramen, deuren en garagepoort. Vergeet ook kantelramen en je vliegenraam niet! ■■ Vermijd veel cash geld in huis. Ook je bankkaart samen met de code bewaren is taboe. ■■ Snoei tijdig je haag. Een beetje sociale controle kan nooit kwaad. ■■ Ga je op vakantie, geef je huis dan een bewoonde indruk. Dit kan bijvoorbeeld door: je brievenbus op tijd leeg laten maken, het licht laten branden met een timer, geen berichtjes ophangen of je rolluiken af en toe omhoog laten halen. ■■ Ben je voor een bepaalde periode niet thuis –dat kan ook een ziekenhuisopname zijn-, dan kan je bij politiezone Mira altijd toezicht aanvragen. Op onregelmatige tijdstippen komen zij dan een kijkje nemen rond jouw woning. Alle info vind je op www.pzmira.be. Toezicht aanvragen gebeurt online via police-on-web.be.

Kleine aanpassingen helpen

Het verstevigen van ramen en deuren maken het inbrekers een pak moeilijker. Er bestaat in de handel een heel gamma producten om je woning beter te beveiligen. Enkele voorbeelden zijn: veiligheidsglas installeren, je kluis inbouwen, een veiligheidscilinder in de voordeur plaatsen,... Meer informatie hierover kan je krijgen van de preventie-adviseur bij de politie of via de rubriek preventie op de website van PZ Mira.

Elektronische maatregelen

Sinds enkele jaren is er ook een waaier aan elektronische systemen op de markt te vinden. Alarmsystemen of videobewaking zijn de meeste gekende hieronder. Deze zijn een aanvulling op bovenstaande tips en moet je altijd aangeven via police-on-web. Maar vergeet nooit dat een goede buur goud waard is!

LLPolitiezone Mira - cel preventie en veiligheid 056 62 64 92 secretariaat@pzmira.be www.police-on-web.be www.pzmira.be

Vierde verwendag voor mantelzorgers Naar aanleiding van de ‘Dag van de Mantelzorg’ plaatst Waregem op 23 juni de mantelzorger in de kijker. Door hun inzet kunnen zieke of zorgbehoevende mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Tussen 14.00u. en 18.00u. kunnen mantelzorgers zich dan in de watten laten leggen in CC De Schakel. 23 juni, de langste dag van het jaar, staat symbool voor de grote inspanning van mantelzorgers. Een engagement dat zij vaak de klok rond, 7 dagen op 7, nemen. Het stadsbestuur wil, in samenwerking met een aantal Waregemse vrouwenverenigingen en de stedelijke bibliotheek, de mantelzorger een verwendag aanbieden. We halen mantelzorgers uit hun dagelijkse zorgwerk en zetten ze in de kijker tijdens deze verwennamiddag. Alle Waregemse mantelzorgers of mantelzorgers die ondersteuning bieden aan een zieke of zorgbehoevende persoon uit Waregem zijn welkom. Een uitgebreid verwenbuffet, verschillende lectuur, diverse workshops en een muzikale slotapotheose dragen bij tot deze namiddag. Alle aanwezige mantelzorgers ontvangen van het stadsbestuur bovendien een verwenattentie als blijk van waardering voor hun dagdagelijkse inzet. Deze verwennamiddag wordt gratis aangeboden, inschrijven is echter noodzakelijk! Draag je regelmatig zorg voor iemand uit je nabije omgeving? Heb je behoefte om de batterijen op te laden of om ervaringen uit te wisselen? Dan is deze verwennamiddag absoluut iets voor jou! Ken je iemand die zorg draagt voor een chronisch ziek kind, een partner met een handicap of een dementerende ouder? Geef dan gerust deze info door.

LLInschrijvingen via dienst welzijn en sociale zaken 056 62 12 36 socialedienst@waregem.be

Politiezone Mira twittert De stedelijke instanties zijn helemaal mee met hun tijd. Ook politiezone Mira is al even actief op de sociale netwerksite Twitter. De politie twittert vooral over verkeer en veiligheid, thema’s die iedereen dus aanbelangen. Ook tijdens grote evenementen in de stad kan je het veiligheidsnieuws op de voet volgen.

#waregemkoerse

De Waregem Koerse Feesten worden daarbij een goeie oefening. Wie de tweets over veiligheid en verkeer tijdens de feesten op de voet wil volgen: #waregemkoerse.

LLPolitiezone Mira | Twitter naar @politizoneMIRA | www.pzmira.be


4 Z o m e r i n Waregem

Zomers lange zomerslang

Het zomerverlof is dichterbij dan je denkt… Je hebt misschien al je vakantie geboekt, of misschien blijf je gewoon thuis. Wat je ook van plan bent, juli en augustus zijn in Waregem zomers lang! We bieden je 62 dagen heel wat mogelijkheden om er eens op uit te trekken. Met deze zomerslang zal je er niets van missen. Sla geen enkel vakje op onze zomerslang over.

1 juli Begin van de vakantie! Drafrennen op het Gaverbeekhippodroom. Elke zondag in juli en augustus vanaf 14.30u.

24 juli

2 juli Parkies Kasteelconcerten. Muziek en ambiance in het Park Casier vanaf 19.30u.

3 juli Niet op vakantie zonder Kids-ID! Heb je kinderen jonger dan 12 jaar? Vergeet dan zeker niet om tijdig een Kids-id aan te vragen. Dat is een geldig reisdocument in de landen waar geen reispas (paspoort) vereist is, zoals in de meeste landen van de Europese Unie. Een aanvraag in gewone procedure kost slechts 3 euro (+ recente pasfoto) en duurt ongeveer drie weken. Sneller is ook mogelijk, maar dit kost dan ook veel meer (tussen 106 en 170 euro). Meer info: dienst bevolking | 056 62 12 44 | bevolking@waregem.be www.waregem.be/kids-id. Op dinsdag is het stadhuis trouwens open tot 18.30u.

7 juli

6 juli

Lekker veilige barbecue! In de zomer ruik je het op elke mooie avond, die heerlijke barbecuegeur. Mits een beetje gezond verstand blijft het ook elke keer plezant voor iedereen. Plaats je barbecue steeds op een veilige vlakke ondergrond, liefst zo ver mogelijk weg van planten of textiel. Laat de barbecue vooral staan, hou kinderen op een afstand en barbecue nooit in je zwembroek. Gebruik bij voorkeur aanmaakblokjes, wacht tot de kolen witheet zijn en zorg achteraf dat alles goed dooft. En voor de rest: smakelijk en geniet ervan!

Kinderdagen in winkelcentrum Het Pand. Een heel weekend plezier en animatie!

Waregem Zingt en Rockt op het plein van de Kunstacademie. Gratis openlucht-meezing- en muziekfestival in de Olmstraat. (Meer info pag. 14)

28 juli Ketnet Kindernamiddag aan de stadionvijvers. Ketnet strijkt met al zijn fratsen een hele namiddag neer in Waregem. Met flink wat animatie, speeltuigen en een optreden van de Ketnetband met de enige echte… Kaatje!

29 juli Drafrennen op de Gaverbeekhippodroom (14.30u.).

30 juli

26 juli

Boottochten op de Leie – Kortrijk. Ontdek je eigen streek vanop het water, heen en terug naar Kortrijk. Info en reservatie bij de stedelijke infodienst of via www.toerisme-leiestreek.be

Parkies Kasteelconcerten. Muziek van Dean en ambiance in het Park Casier vanaf 19.30u.

1 augustus Loopt het zonnen gesmeerd… Nogal wat mensen fleuren op als de zon schijnt of als ze er eens lekker lui kunnen in liggen. Te veel is echter nooit goed: beperk daarom het aantal uurtjes dat je zonneklopt en smeer je vooral goed in. Vermijd de zon ook op de heetste momenten van de dag (doorsnee van 12.00u. tot 16.00u.) en draag voldoende beschermende kledij. Kinderen zijn nog meer vatbaar voor zonnebrand. Kindjes jonger dan 1 jaar blijven het best helemaal uit open zonlicht, terwijl je oudere kinderen best goed beschermt met zonnebrandolie, een t-shirt en hoofddeksel.

2 augustus

25 augustus Boottochten op de Leie – Sint-Martens-Latem. Ontdek je eigen streek vanop het water, heen en terug naar Sint-Martens-Latem. Info en reservatie bij de stedelijke infodienst of via www.toerisme-leiestreek.be

Boottochten op de Leie – Rijsel (FR). Ontdek je eigen streek vanop het water en steek zelfs de grens over naar Rijsel. Info en reservatie bij de stedelijke infodienst of via www.toerisme-leiestreek.be.

8 augustus Boottochten op de Leie – Sint-Martens-Latem. Info en reservatie bij de stedelijke infodienst of via ww.toerisme-leiestreek.be.

4 augustus Nationale Eventing op het Gaverbeekhippodroom. Vanaf 9.00u. paardenspektakel op het middenplein van de paardenrenbaan. Vanaf 10.30u. jumping in de all-weatherpiste van het Blososportcentrum. Toegang gratis!

5 augustus Drafrennen op de Gaverbeekhippodroom (14.30u.).

6 augustus Parkies Kasteelconcerten. Muziek van Tom Dice en ambiance in het Park Casier vanaf 19.30u.

Infokrant Waregem • 2012 - 2

30 augustus (en 31 augustus) Paardentheater Don Quichote. We breien uitzonderlijk nog een fraai verlengstuk aan Waregem Koerse. Dit spectaculaire paardentheater komt een week exclusief naar Waregem! Verzeker je snel van een (culinair) ticket. Hebben we je hiervoor warm gemaakt? Binnenkort meer info…

28 augustus

26 augustus

Waregem Koerse en vuurwerk. Dé hoogdag voor Waregem en ruime omstreken. Eigenlijk hoeven we dit zelfs gewoon niet meer uit te leggen…

Waregem Koerse Feesten – Mabatobato. Ontdek de rijkdom van veel culturen. Voor de ogen, oren en maag!

29 augustus 27 augustus

25 augustus

Waregem Koerse Feesten – slotdag Foor open tot 22.00u.

Waregem Koerse Feesten – Kleinste Steeple en Bavik Live. Park Casier staat in jeugdig helden vuur en muzikale vlam op zaterdag (met o.a. De Leeuw vs Meuris)!

Waregem Koerse Feesten – jaarmarkt en Bavik Live. In de namiddag over de koppen lopen in de centrumstraten en ’s  avonds in park Casier uit de bol op tonen van o.a. Daan!


8 juli

12 juli

Fietsen en wandelen op de elfde Waregemse Gordel, een sportieve blijver op de zomerkalender. Korte of lange afstand, de keuze is helemaal aan jou. Alle routes starten en eindigen op de Markt. Vrije start vanaf 7.30u. ’s  morgens.

Wie verkoeling zoekt in de (hopelijk) warme en zonnige zomer, kan zeker terecht in zwembad De Treffer. Elke werkdag een fikse portie waterpret en zwemvertier van 10.00u. tot 12.00u. en van 14.30u. tot 21.00u. Op zaterdag van 10.00u. tot 18.00u. en op zondag van 9.00u. tot 18.00u.

9 juli Parkies Kasteelconcerten. Muziek van Cleymans & Van Geel en ambiance in het Park Casier vanaf 19.30u.

5 Z o m e r i n Wa r e g e m 15 juli Drafrennen op de Gaverbeekhippodroom (14.30u.).

14 juli Inschrijfdag Grabbelpas augustus. Zin om eens flink te grabbelpassen in augustus? Schrijf je dan vandaag in van 10.00u. tot 12.00u. op 056 62 13 85 of online via www.studiograbbel. waregem.be. Doen!

10 juli Spring voor je vertrek op reis nog even binnen in de bib voor een spannende portie thrillers

16 juli Parkies Kasteelconcerten. Muziek van Xansation en ambiance in het Park Casier vanaf 19.30u.

11 juli 17 juli

Academische zitting voor de Vlaamse feestdag. Guido Fonteyn, Vlaamse Brusselaar, journalist en Walloniëkenner, is de centrale spreekgast in de raadzaal van het stadhuis (Meer info pag. 12)

Boottochten op de Leie – Rijsel (FR). Ontdek je eigen streek vanop het water en steek zelfs de grens over naar Rijsel. Info en reservatie bij de stedelijke infodienst of via www.toerisme-leiestreek.be

20 juli Boottochten op de Leie – nocturne. Ontdek je eigen streek vanop het water, op 20 juli in de avondschemering. Inclusief een lekker varkentje aan het spit. Info en reservatie bij de stedelijke infodienst of via www.toerisme-leiestreek.be

21 juli

Vieringen Nationale Feestdag. Met om 12 juli Als je deze zomer op reis vertrekt, dan blijft je 10.00u. een misviering in de Dekanale huis enkele dagen of weken onbewoond. Geef Kerk en om 10.45u. bloemenhulde aan inbrekers dan geen kans! We geven enkele het oorlogsmonument. tips op pagina 3.

22 juli Drafrennen op de Gaverbeekhippodroom (14.30u.).

23 juli Parkies Kasteelconcerten. Muziek van Janez Detd Circo en ambiance in het Park Casier vanaf 19.30u.

9 augustus Boottochten op de Leie – Roeselare. Ontdek je eigen streek vanop het water, heen en terug naar Roeselare. Info en reservatie bij de stedelijke infodienst of via www.toerisme-leiestreek.be.

10 augustus Waterverbruik. Water kan verfrissing brengen in de zomer. Een heerlijke frisse douchestraal of een duik in je zwem- of plonsbad doet wonderen. Ook je planten en grasperk kunnen er wel bij varen, en bij uitbreiding ook je wagen. Hou het echter binnen de perken en verspil geen water bij een langdurig warme periode.

12 augustus

15 augustus

Geen drafrennen op het hippodroom. Ga voor één keer 3 vakjes verder.

Boottochten op de Leie – Deinze. Ontdek je eigen streek vanop het water, naar het Oost-Vlaamse Deinze. Terugkeer per bus. Info en reservatie bij de stedelijke infodienst of via www.toerisme-leiestreek.be

13 augustus Parkies Kasteelconcerten. Muziek van The Expendables en Isabelle A en ambiance in het Park Casier vanaf 19.30u.

19 augustus

23 augustus

20 augustus

Opening Waregem Koerse Foor. Het startschot van de Waregemse feestweek. Inclusief een kwartier gratis kermis en steepleworp.

Parkies Kasteelconcerten in Park Baron Casier. Muziek van Poppy en ambiance in het park vanaf 19.30u.

Den Grooten Tocht op de Amerikaanse begraafplaats. De wandeltocht Mechelen – Ieper houdt halt aan het Flanders Field American Cemetery. Met een hulde en herdenking aan de gesneuvelden uit WOI. Met optreden van het Kotjesvolk ’s avonds. City Mountainbike Challenge. Mountainbikers baas in Waregem! Spectaculaire races op de Markt en in Park Casier voor iedereen. Een aanrader om naar te kijken of om mee te doen!

24 augustus Waregem Koerse Feesten – Seniorensteeple in de namiddag en Nacht van de Humor ’s avonds. Alles in de tent aan de stadionvijvers

LLDienst feestelijkheden | 056 62 12 11 | feestelijkheden@waregem.be | www.uitinwaregem.be


6 Mobiliteit

Wegenwerken tijdens de zomer De zomer is de ideale periode om wegenwerken uit te voeren. De weersomstandigheden zijn beter en de dagen zijn langer. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft dan ook een aantal grote wegenwerken gepland in de regio.

E17 rijrichting Kortrijk

Kort voor de zomer krijgt de E17 tussen de grens met OostVlaanderen en Kortrijk een nieuwe asfaltlaag. De werken worden vooral ’s nachts uitgevoerd. Er blijft dan een rijstrook open voor het verkeer. De op- en afritten Waregem, Deerlijk, Kortrijk Oost en Hoog Kortrijk worden afgesloten naarmate de vooruitgang van de werken.

E17 rijrichting Deinze

Vanaf 15 juli wordt het volledige wegdek heraangelegd in beton tussen Kruishoutem en Deinze. Na deze werken zal deze zone

voorzien zijn van een duurzaam onderhoudsvrij wegdek voor de komende dertig jaar. De werken duren drie maand en er wordt 24 uur per dag en 7 dagen op 7 gewerkt. Er blijven in beide richtingen steeds twee versmalde rijstroken beschikbaar.

Gentseweg in Waregem

Vorig jaar werd de brug van de Expresweg over de Gentseweg aangelegd. Momenteel wordt gewerkt aan de Gentseweg onder deze brug. Tijdens deze werken is de doorgang volledig afgesloten in beide richtingen ter hoogte van de Expresweg. Na het zomerverlof start de vernieuwing van de Gentseweg tussen de Staakmolenstraat en de Roterijstraat. Tijdens deze werken wordt er in dit stuk van de Gentseweg voor het verkeer richting Zulte eenrichtingsverkeer ingevoerd. Na de werken zal het regenwater er via een nieuw riool naar de Leiebeek lopen. Dit verkleint de kans op wateroverlast.

Blijf altijd op de hoogte

De weersomstandigheden bepalen de vorderingen van al deze wegenwerken. Alle actuele info over de wegenwerken kan je volgen via de website of door de verkeersdienst te contacteren.

LLDienst verkeer | 056 61 12 76 verkeer@waregem.be/wegenwerken

Bereikbaar bruisend Waregem Het mobiliteitsplan van de stad Waregem dateerde van 2002 en was aan een herziening toe. Na analyse bleek dat het volstond om bepaalde thema’s verder uit te diepen en andere thema’s te actualiseren. De Vlaamse Overheid verplicht de steden en gemeenten om een duurzaam mobiliteitsscenario uit te werken. In Waregem kreeg dit scenario de naam Bereikbaar bruisend Waregem. Er is een vlotte bereikbaarheid voor iedereen: fietsers krijgen aangename routes naar het centrum, het openbaar vervoer brengt iedereen vlot en veilig thuis en de automobilist kan zijn wagen kwijt op loopafstand van zijn bestemming.

Bereikbaar en leefbaar

Door de indeling van het wegennet wordt er aan de wegen specifieke functies toegekend. Zo wordt het vrachtverkeer zoveel mogelijk op wegen van hogere categorie gehouden en doorgaand verkeer wordt geweerd op bepaalde wegen. Op andere wegen ligt dan weer de nadruk op een vlotte doorstroming. Zo streven we naar bereikbaarheid van de activiteiten, doorstroming voor doorgaand verkeer en leefbaarheid ter hoogte van de stadskernen. In Waregem is de fiets het ideale vervoermiddel. Het fietsroutenetwerk biedt nu al veilige verbindingen. Verder staan nieuwe fietspaden tussen de dorpskernen op de planning.

Openbaar vervoer

Ook de kwaliteit van het openbaar vervoer wordt nog verbeterd. De IC-treinstop in Waregem creëert al vlotte overstap-mogelijkheden tussen trein en bus. De bussen krijgen via de Ringweg nog betere verbindingen.

Infokrant Waregem • 2012 - 2

De stationsomgeving wordt eveneens aangepakt. Ze wordt vlotter bereikbaar voor zowel bussen (ruimere haltes), autoverkeer (uitwuifzone), fietsverkeer (nieuw fietspad langs de spoorweg) als voor voetgangers (betere oversteekplaats). De doelstellingen van het mobiliteitsplan zijn in concrete acties omgezet in het beleidsplan. Het volledige beleidsplan kan je komen inkijken bij de dienst verkeer of downloaden.

LLDienst verkeer | 056 61 12 76 verkeer@waregem.be/leefomgeving/mobiliteit/mobiliteitsplan


7

Dossier Waregem Zuid Een nieuwe bib en boulevard in de stad Stadsvernieuwing: het is beslist een trendy woord. Het staat voor alle ontwikkelingen die een stadsbestuur voorziet om haar inwoners een aangename, veilige en hedendaagse leefomgeving te geven. Afbreken, opbouwen, aanplanten, aanleggen,… het komt er allemaal in voor. Dit zijn heel mooie woorden. En Waregem gaat bewust mee met deze trend. Met de bouw van een nieuwe bibliotheek en de heraanleg van de omgeving zal onze stad er binnen enkele jaren flink anders uitzien. Op de gronden van het Ware Heem (hoek Holstraat en Zuiderlaan) zal er de komende jaren flink wat bouwbedrijvigheid zijn. Het stadsbestuur en het OCMW schreven hiervoor in 2009 samen een opdracht uit. In de omschrijving stond ook de ontwikkeling van een nieuwe toegang naar het stadscentrum via de Zuiderlaan of via de Holstraat naar Het Pand. Het totale project bevat niet enkel de bouw van een nieuwe bibliotheek. De herinrichting en aanleg van het openbaar domein (boulevard), ondergrondse en bovengrondse parkeergelegenheden, appartementen en commerciële ruimtes maken het plaatje compleet.

Slopen om te vernieuwen

Uiteindelijk gaven stadsbestuur en het OCMW groen licht aan de firma Vanhaerents nv. Zij zullen instaan voor het hele project. Alles samen zal de kostprijs een goeie 13 miljoen euro bedragen. De (afbraak)werken worden aangevat in het najaar. Eerst wordt het voormalige rust- en verzorgingstehuis ‘t Ware Heem gesloopt. De nieuwe bibliotheek is het eerste nieuwe gebouw dat gebouwd wordt. Het is de bedoeling om het publieke gedeelte van het project af te werken in ongeveer 3 jaar tijd. Alles wordt gerealiseerd onder de vorm van Publiek Private Samenwerking (PPS).

Wat is Publiek Private Samenwerking (PPS)? 13 miljoen euro betaal je natuurlijk niet zomaar. Daarom kiezen het stadsbestuur en het OCMW om het project te doen via een Publiek Private Samenwerking (PPS). Dit is een veelgebruikte samenwerkingsvorm tussen een overheid en één of meer private ondernemingen. Kort gezegd: de projectontwikkelaar bouwt én financiert alles wat voorzien is. In dit project stelt de ontwikkelaar het publieke gedeelte (bibliotheek en promenade) ter beschikking van het stadsbestuur. Het private gedeelte (appartementen en commerciële ruimtes) wordt dan weer door de projectontwikkelaar te koop aangeboden aan geïnteresseerden.

LLDienst patrimonium | 056 62 12 62 | patrimonium@waregem.be

1

3

40

66

1874

Met dit project wordt 1 lange winkel-wandellus aangelegd in het centrum van Waregem.

De bouw van het publieke gedeelte van het project (de bib en de boulevard) zal ongeveer 3 jaar duren.

Door slim gebruik te maken van bouwtechnieken zal de nieuwe bib 40% minder energie verbruiken

Op het plan staat ook de bouw van 66 appartementen, in verschillende oppervlakten en voor alle budgetten

In 1874 werd de voorganger van het Ware Heem, het hospice Sint-Joseph in gebruik genomen


8 Do s s i e r Wa r e g em Zuid

De promenade Je wandelt er langs water, gras en groen naar het centrum

De bibliotheek De inrichting is gebouwd rond een centrale binnenplaats en een gangpad

De appartementen

Binnen enkele jaren wonen met zicht op de stadionvijvers

De omgeving

Met verloop van tijd krijgt alles een eigen karakter

Infokrant Waregem • 2012 - 2


9 D o s s i e r Wa r e g e m Z u i d De boulevard moet de nieuwe verbinding van de bibliotheek naar Het Pand worden. Deze promenade begint in de Zuiderlaan langs de nieuwe gebouwen van het OCMW en loopt tot aan de –nu nog– achterkant van Het Pand en de stadionvijvers.

de Zuiderlaan en Het Pand is er wel een niveauverschil. Daarom wordt het geheel een zacht oplopende helling naar het niveau van Het Pand.

de boulevard komen een aantal winkels en horecamogelijkheden. Daarboven staan er 66 appartementen op het plan, samen goed voor drie gebouwen.

Vergelijken met de Ramblas in Barcelona is misschien van het goeie te veel, maar de boulevard vormt wel de ruggengraat van het project. Eerst en vooral wordt het een autovrije zone. Als je er wandelt, dan kom je langs een waterpartij, een grasvlakte en enkele groene toegangen naar de ondergrondse parking. Tussen

Op de promenade bevindt zich aan de Zuiderlaan een kleine bovengrondse parking. De grote ondergrondse parking sluit er naadloos op aan. Aan de andere kant van de site, waar nu de Schakelstraat ligt, is een rijweg voorzien voor wagens en vrachtwagens. Zo kunnen die ook nog Het Pand, de Post, CC De Schakel, het stadshuis en de OCMW-gebouwen bereiken. Op het gelijkvloers rond de bibliotheek en

Door de ontwikkeling ontstaat er een aantrekkelijke lus voor winkelen en wandelen. Die gaat van de Markt door de Holstraat tot aan de bibliotheek, langs het binnenplein naar de autovrije promenade. Daar gaat het van De Schakel naar Het Pand en terug naar de Markt.

De huidige bibliotheek barst uit haar voegen. Als je af en toe eens een boek of DVD ontleent, dan heb je dit al zeker gemerkt. De nieuwe stedelijke bibliotheek zal wel ruim genoeg plaats bieden aan alle lees- en luisterwerk. Ze wordt ook heel aangenaam om van buiten naar te kijken. Het is bovendien ook het eerste gebouw dat wordt opgetrokken binnen het hele project.

Via een hellend gangpad in de vorm van een spiraal kan je overal in de bibliotheek komen. Alle afdelingen, leeszalen en zithoeken zijn errond georganiseerd. Dat is niet alleen makkelijk, maar het helpt je ook om het overzicht te bewaren. De nieuwe bibliotheek is immers meer dan twee keer groter in oppervlakte dan de huidige vestiging in de Schakelstraat.

isolatie, de installaties voor verwarming en warm water, de zonnewarmte,… Hoe lager het energiepeil, hoe energiezuiniger. Het nieuwe bibliotheekgebouw is zo ontworpen dat het ongeveer 40% minder energie verbruikt dan een standaard kantoorgebouw. Bovendien produceert het ook ongeveer 40% minder CO2.

De nieuwe bib lijkt aan de buitenkant een glazen blok met een dakrand die wat uitspringt. Door het glas heen zie je de slimme manier waarop het gebouw is ontworpen. De inrichting van de bibliotheek is gebouwd rond een centrale binnenplaats.

Omdat het om een volledig nieuw gebouw gaat, kan er ook flink wat aandacht gaan naar energie en milieu. Een standaard kantoorgebouw in Vlaanderen moet minimaal een E100-energiepeil hebben. Dit peil houdt onder meer rekening met de

Wonen in Waregem is goed, dat kan je als Waregemnaar zeker bevestigen. En rustig wonen in het stadscentrum van onze stad is daarenboven een luxe. Als je ook uitkijkt op de stadionvijvers is dat nog eens extra meegenomen. Binnen enkele jaren zal die mogelijkheid er zijn.

worden ze allemaal te koop of te huur aangeboden. Wel is het zo dat de appartementen slechts de laatste fase van het project vormen. Het is dus nog even wachten als je geïnteresseerd bent.

Het project bibliotheek – promenade – woongelegenheden wordt gebouwd via een Publiek Private Samenwerking (zie pagina 7). Dat houdt in dat ontwikkelaar Vanhaerents deze appartementen voor eigen rekening optrekt. Na afwerking

De bouw van de bibliotheek en boulevard maakt deel uit van een ruimere visie. Het project Waregem Zuid is immers groter dan alleen deze eerste bouwwerken. De term Waregem Zuid duidt in feite op een groter gebied in het Waregemse stadscentrum. De nieuwe bib en de boulevard liggen aan de rand ervan. In zijn geheel omvat dit al het openbaar domein van de Holstraat (stuk Markt – Zuiderlaan) tot aan de Expresweg.

In totaal staan er ongeveer 66 appartementen op het plan. Ze zijn verdeeld over een drietal categorieën. Er komen dertig appartementen aan de boulevard. Deze hebben een oppervlakte tussen 85m² en 200m². Aan de bibliotheek zijn zestien budgetappartementen voorzien. Zij hebben

Daarin liggen onder andere winkelcentrum Het Pand, het hele Jeugdcentrum, de stadionvijvers en het bijhorende park, het Regenboogstadion, Waregem Expo en de parking, alle voetbalvelden naast en achter de Expo en de joggingpiste. Het is de bedoeling om het openbaar domein in dit gebied met verloop van tijd een eigen herkenbaar karakter te geven. Dat dit een plan van meerdere jaren is, mag wel duidelijk zijn.

Dit kan door een heleboel technieken. Zoals onder andere een zeer goede isolatie, efficiënte zonnewering, gebruik van daglicht, installaties met een hoog rendement en een groendak. Milieuvriendelijk detail: het water van het dak wordt opgevangen in een reservoir en kan hergebruikt worden in de toiletten.

een oppervlakte vanaf 55m². Als laatste staan er ook twintig éénkamerappartementen op de plannen. Die voldoen aan het Vlaamse grond- en pandendecreet, dat wonen betaalbaar houdt. De appartementen zijn voorzien van balkons (met houten schuiframen) aan alle zijden. Zo bepalen ze het uitzicht van de gebouwen, maar zorgen ze ook voor extra ademruimte in alle plaatsen. Alle woningen zijn voorzien van hedendaagse technische installaties en akoestisch comfort. De appartementen zijn voorzien voor 2015.

Alle ideeën hieromtrent vind je terug in het masterplan Waregem Zuid. Je kan dit masterplan op eenvoudige aanvraag inkijken in het secretariaat op het stadhuis.


10 Do s s i e r Wa r e g em Zuid

Andere tijden Iedereen kent het rusthuis Ware Heem in de Holstraat. Nu staat het al enkele jaren leeg, maar misschien hebben jouw ouders of grootouders er nog enige tijd verbleven. Of misschien heb je er zelf nog gewerkt. Op diezelfde plaats stond er vóór het Ware Heem al een ander gebouw met dezelfde functie. We nemen je even terug mee naar het Godshuis/Hospice Sint-Joseph.

Verboden te spuwen in de kapel

Op de hoek van de Holstraat en de Zuiderlaan werd in 1870 gestart met de bouw van een nieuw ouderlingengesticht Hospice Sint-Joseph. Bij de Waregemnaar uit die tijd was het vooral gekend onder de naam oudemanshuis. Het werd geleid door de Zusters van het Geloof, gesticht in 1833 in Tielt. Bij de opening op 1 februari 1874 telde het 89 ouderlingen. Felix De Ruyck, toenmalig bewoner van het kasteel Casier en stichter van Waregem Koerse, schonk in 1888 bij testament 40 000 goudfranken voor de bejaarden. In die tijd een bijzonder groot bedrag. Het zou nu overeenkomen met ongeveer 100 000 euro!

tachtig jaar dienst. Guido Gezelle schreef er in de nieuwjaarsmaand van 1899 een gedicht over. Dit deed hij ter gelegenheid van de 25e verjaardag ervan. dan was er een genaamde De Ruyck, die leefde en waakte och leefde en waakte, man en vrouwe op deze dag die de arme onterfde liên zijn erfgenamen maakte die wel de vader dit gasthuis heeten mag dat veertigduizend maal zijn goedheid bij den Heere beloond zij, en dat elk zijn voorbeeld volgen leere

Guido Gezelle

Het gebouw werd gebruikt tot 1955. Toen werd het gesloopt en vervangen door het Ware Heem. Het godshuis deed uiteindelijk

LLstadsarchief | 056 62 12 18 | archief@waregem.be

De inwoners van het Godshuis Sint-Jozef moesten zich onder meer aan volgende regels houden: ■■ De kostgangers zijn aan de Overste eerbied en gehoorzaamheid verschuldigd. Zij moeten ook beleefd zijn tegenover de Zusters. ■■ Deze die bekwaam zijn eenigen arbeid te verrichten, moeten het werk aanvaarden dat hen wordt opgelegd, in de mate van hun krachten en van hunne geschiktheid; zij zijn verplicht, als het hen bevolen wordt, de gebrekkige kostgangers bij te staan en mogen er zich niet aan onttrekken. ■■ De stilzwijgendheid zal gestadig moeten onderhouden worden op de slaapkamers en telkens wanneer de dienstdoende zuster het zal verzoeken. ■■ Het is de kostgangers ten strengste verboden op den grond te spuwen in de kapel. Blijkbaar mocht overal elders wel lustig gespuwd worden…

Andere projecten Waregem Zuid is een project van stadsontwikkeling anno 2012. Maar ook decennia geleden heeft onze stad – toen nog gemeente – geïnvesteerd in een groot project. Dat is vandaag nog altijd duidelijk zichtbaar: het sportstadion en alles er rond. Alleen, die permanente ijspiste is er nooit gekomen… Dat er in het stadscentrum van Waregem zo een groene open plaats is, hebben we te danken aan de Gaverbeek met Keukelmeersen als natuurlijk overstromingsgebied. De gronden waren erg moerassig en dus minder geschikt als bouwgrond. Het gemeentebestuur van Waregem zag er wel heil in. Door de jaren heen kochten ze percelen grond, tot het gebied van 47 hectare dat we nu kennen. Daarop vinden we de stadionvijvers, het Regenboogstadion, De Treffer, De Schakel, de tennisclub, Het Pand, het Jeugdcentrum Infokrant Waregem • 2012 - 2

en de hele site van het OCMW. Vanaf 1952 startte het gemeentebestuur met de aankoop van de gronden en het uitgraven van de vijvers. Het plan was om de hele site om te bouwen tot een waar sport- en ontspanningscentrum waar alle sporten een plaats zouden krijgen. Dit idee is in de loop van de tijd in verschillende plannen gegoten. Het overgrote deel van de originele opzet zie je vandaag effectief in het straatbeeld, terwijl enkele andere alleen op papier

zijn blijven bestaan. Zo zien we op een plan uit eind de jaren ’40 een vaste rolschaatspiste opduiken op de plaats waar nu het rondpunt van de Verbindingsweg ligt. Mits flink wat liters water zou dit dan in de winter een ijspiste worden. Op een andere tekening uit 1955 (zie afbeelding) vinden we dan weer een openluchtzwembad én een overdekt zwembad waar nu de tennisclub ligt. Nog opvallender misschien is het openluchttheater waar nu de stedelijke camping ligt. Goeie ideeën blijven echter altijd hangen.

Nu beschikt Waregem over een ijspiste in de winter, het succesvolle zwembad De Treffer en cultuurcentrum De Schakel.

LLstadsarchief | 056 62 12 18 | archief@waregem.be


11 Milieu

Trakteer je tuin op een vitaminekuur

Winteoefn-bak

compostva

) (zie pag. 16

Composteren is een natuurlijk proces waar triljoenen organismen en nuttige bacteriën aan meewerken. Jij hoeft enkel voor de optimale omstandigheden te zorgen. Je doet er jezelf en je tuin een groot plezier mee. Daarom organiseren we op woensdag 6 juni en woensdag 20 juni een infoavond op het containerpark. Zo leren we Waregem composteren. Compost ontstaat uit allerlei tuinresten: snoeihout, plantenstengels, bladeren, … zolang het maar plantaardig is. Ook keukenresten met een plantaardig karakter kunnen tot compost worden omgezet.

Compost doet leven

Compost heeft een hele reeks groene voordelen: het voedt het bodemleven, bevat langzaam werkende voedingsstoffen, houdt water beter vast, brengt de zuurgraad van de bodem tot een optimale waarde, verbetert de bodemstructuur en beschermt de planten tegen parasieten. Ook in de moestuin bewijst compost zijn waarde. Bovendien onderdrukt een compostlaag de onkruidgroei. Wie fijn gezeefde compost

op zijn gazon spreidt zal zijn gazon zien heropleven. Omdat compost voornamelijk uit stabiele humus bestaat, heeft het een jarenlang effect. Het gras hoeft niet altijd groener te zijn aan de overkant.

Wil je er meer over weten

Kom dan naar één van onze infoavonden die plaats vinden op de demoplaats composteren, in het containerpark in de Lindestraat 75 in Waregem. Meer info en inschrijven kan via de website www.waregem.be/compostmeesters of bij de milieudienst.

LLDienst milieu | 056 62 12 80 milieuzorg@waregem.be

Gierzwaluwen vinden nest in Waregem Vorig jaar sloegen Natuurpunt en het stadsbestuur de handen in elkaar om een gierzwaluwenproject op te starten. De missie bestond er uit om nestkastjes te maken en die in Waregem te verspreiden. Natuurpunt tekende het model van de nestkastjes uit, maar de productie werd toevertrouwd aan de deskundige handen van de derdejaarsleerlingen Hout uit het Waregemse VTI. Bij de materiaalkeuze werd de milieuvriendelijke kaart getrokken: de nestkastjes werden gemaakt uit duurzaam hout zonder chemicaliën. Op woensdag 19 april werden de eerste nestkasten opgehangen aan de gebouwen van het VTI, aan de kant van de SintJozefstraat. Net op tijd, want begin mei verschenen de eerste gierzwaluwen aan de hemel. Net terug uit hun winterverblijf in Afrika gingen de mannetjes meteen op zoek naar hun oud nest om dat op orde te brengen voor hun vrouwtjes, die enkele dagen later

arriveerden. Sommige nesten sneuvelen echter tijdens de winter en dan gaan de gierzwaluwen op zoek naar een nieuwe woonst. De kans is klein dat de nestkasten die dit jaar werden opgehangen al bewoond zijn. Toch is het belangrijk dat de kasten er nu al hangen omdat sommige zwaluwen tijdens de nestperiode al op zoek gaan naar een betere woonst voor het volgende seizoen.

Hoe kan jij helpen

Je kan helpen door nestjes te bouwen of bestaande nesten te beschermen. Je kan zelf gierzwaluwkasten ophangen en je renovaties plannen buiten het broedseizoen. Wil je een gierzwaluwkast aan een gebouw hangen? Neem dan contact op met de milieudienst. Natuurpunt komt dan bij je langs om te oordelen of de locatie geschikt is. Bij een positieve evaluatie wordt het nestkastje opgehangen.

Een subsidie voor bewoonde zwaluwnesten

Elke eigenaar of huurder van een gebouw waar zich bewoonde zwaluwnesten bevinden, komt in aanmerking voor een subsidie. De subsidie bedraagt 25 euro voor een kolonie bestaande uit een, twee of drie nesten. Als er vier of vijf nesten zijn krijg je 37 euro en bij zes of meer nesten kan je 50 euro ontvangen. Deze subsidie kan je aanvragen voor bewoonde huis-, boeren- en gierzwaluwnesten. De aanvragen kan je indienen tijdens het broedseizoen, nog tot en met 15 juli.

LLDienst milieu 056 62 12 80 milieuzorg@waregem.be


12 Cultuur

Vlaamse feestdag Waregem Zingt en Rockt!

Zaterdag 7 juli – Plein Kunstacademie – Olmstraat 25 Dit gratis meezingspektakel voor jong en oud is intussen een echt succesnummer in Waregem. Het publiek staat centraal en zingt samen populaire liedjes die tot het collectief geheugen behoren. Net als vorige edities wordt dit meezingspektakel ingebed in een gratis festivalprogramma aangeboden door vzw Rock Waregem. Voor de kinderen is er vanaf 15.00u. een heus kinderdorp. Afspraak dus op 7 juli voor dit gratis openlucht stadsfestival, met op de affiche o.a. het partyproject Brahim Beats & Basses en DJ Tomas De Soete.

Nog meer UiTtips

voor 11-daagse Vlaanderen Feest Wie de fiets- of wandelkriebels voelt opkomen, kan op zondag 8 juli deelnemen aan de Waregemse Gordel. Alle routes starten op de Markt vanaf 7.30u. Omstreeks 16.30u. is er een gratis optreden van de pop-rockband Travellin Combies op de Markt. Ook het Waregemse 11 juli-comité tekent present om alle aanwezige fietsers en wandelaars een fijn hapje aan te bieden. De opbrengst van deze Vlaamse sportieve hoogdag gaat naar twee goede doelen: Make-A-Wish Waregem en de Avond van het Hart. Info: www.waregemsegordel.be Voor een gezellige picknick kan je op zondag 1 juli terecht in het Margarethapark in wijk Nieuwenhove. Voor een lekker literair ontbijt met muzikale omkadering moet je op zondag 8 juli in OC De Mote in Desselgem zijn. In Beveren-Leie organiseert d’Oude Plaetse van 6 tot 8 juli een vlastentoonstelling in ’t Fonteintje in de Sint-Jansstraat. Op vrijdagavond komen verhalen over het Beverse vlasverleden er opnieuw tot leven. Tijdens dit feestweekend zijn kinderanimatie, een barbecue en optredens van o.a. Alfred Den Ouden voorzien. Op zaterdag 14 juli pakt het 11 juli-comité van Beveren-Leie uit met de avondfietstocht Bomen Vertellen met gids waarna een receptie wordt aangeboden in OC De Kernelle.

Cultuurdienst zkt! Voorzangers gezocht Voor het meezingspektakel zijn we op zoek naar voorzangers, mensen die van op het podium met hun zang en enthousiasme het hele publiek aanzetten om mee te zingen. Er zijn geen vereisten: jong of oud, man of vrouw, douchezanger of geschoolde stem… iedereen is welkom! Goesting om mee te zingen (alleen, met vrienden, met je vereniging,…)? Neem dan contact op met de cultuurdienst.

De stedelijke cultuurdienst wil een aanspreekpunt zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur en daarover meer informatie wil. We beschikken over heel wat gegevens van lokaal cultureel talent maar ongetwijfeld zijn er nog artiesten, kunstenaars en culturele verenigingen die nog niet gekend zijn door de dienst. Dus als je schildert, muziek maakt, acteert, beeldhouwt, schrijft,… en we kennen elkaar nog niet, speel ons dan zeker jouw gegevens door.

LLDienst cultuur | 056 62 12 56 | cultuur@waregem.be

Academische zitting

Woensdag 11 juli – 19.00u. – Raadzaal Stadhuis Het stadsbestuur en de cultuurraad nodigen je graag uit op de officiële 11 juli-viering met als centrale gast Guido Fonteyn, Vlaams Brusselaar, journalist en Walloniëkenner. In zijn lezing gaat hij in op de clichés of vastgeroeste begrippen, die Vlamingen en Walen elkaar toeschrijven. Hij vermeldt deze clichés, en gaat op zoek naar de oorsprong ervan. Tussendoor word je getrakteerd op een muzikaal intermezzo met Nele Tiebout (saxofoon).

Infokrant Waregem • 2012 - 2


13 Kunstig

40 jaar authentiek

FANdag FUNdag:

plezier voor jong en oud op 9 juni

In 1972 werd CC De Schakel opgericht, in de afgelopen 40 jaar wist het Waregemse cultuurcentrum een onuitwisbare stempel op het regionale cultuurlandschap te drukken. Een kwalitatieve programmatie en de populaire abonnementen, zijn maar twee van de vele bijzonderheden uit dit succesverhaal. Dit feestjaar wordt afgetrapt met een aanbod voorstellingen en concerten om U tegen te zeggen. Guido Belcanto, Wim Mertens, Tom Lanoye, Hooverphonic, Kommil Foo,… of heb je eerder een zwak voor Das Pop, Piv Huvluv, Sioen, Les Ballets C de la B en De Nieuwe Snaar? Het zijn maar een paar toppers die volgend seizoen naar Waregem afzakken. Het aanbod is goed voor 80 onvergetelijke avonden die stuk voor stuk het label 40 jaar authentiek waar maken. De seizoensbrochure met het volledige aanbod landt eerstdaags in je brievenbus. Een abonnement heb je al bij vijf voorstellingen en kan je vanaf woensdag 6 juni bestellen. Heb je na 10 juni onze brochure nog niet ontvangen, geef ons een seintje en wij sturen je er alsnog eentje op.

Op zaterdag 9 juni organiseert CC De Schakel van 10.00u. tot 17.00u. een FANdag. Het ideale moment om met de hele familie af te zakken naar De Schakel. Niet alleen kan je er terecht voor het samenstellen van je abonnement, er worden ook superleuke activiteiten voorzien voor kinderen en al wie zich eeuwig jong voelt. Posterpimping, een aantrekkelijke velcro-wand en als kers op de taart een retro autoparcours op de esplanade. Neem plaats aan de bar en verdiep je in het seizoenaanbod terwijl je dreumesen zich rot amuseren. De Schakel is en blijft op en top gezinsvriendelijk!

LLCC De Schakel | 056 62 13 40 | reservatie@ccdeschakel.be

Eindejaarsvoorstellingen kunstacademie Beeldende Kunst

Eind juni kan je de eindejaarstentoonstelling van de afdeling Beeldende Kunst bezoeken. Dit kan op 23, 24 en 30 juni (10.00u. tot 12.00u. en 14.00u. tot 18.00u.) en van 25 tot 29 juni (telkens 16.00u. tot 19.00u.). Dit is het aantrekkelijke aanbod: ■■ alle leerlingenwerken: lagere, middelbare en hogere graad ■■ jaarthema Sporen met bijhorend wildbreiproject in de kijker ■■ Info over alle cursussen ■■ Inschrijvingen voor academiejaar 2012-2013 ■■ Schoolbezoeken per klas 25 tot en met 29 juni (enkel op aanvraag) In dezelfde periode worden de tekeningen en kunstwerkjes van de leerlingen van Desselgem, Nieuwenhove, Anzegem en Vichte tentoongesteld in hun eigen locaties.

Openbaar examen Muziek en Woord Een examen hoeft niet altijd achter gesloten deuren. Iedereen die interesse heeft, kan vrij de eindejaarsexamens Muziek en Woord bijwonen. De eindexamens van de afstuderende leerlingen zijn dat het interessantst. Hier zie je het resultaat van 10 jaar opleiding aan de kunstacademie.

Opendeurdag Muziek, Woord en Dans

Zaterdag 23 juni – 9.30u.–15.30u. De opendeurdag draait dit jaar helemaal rond film. ’s Morgens zijn er open klassen, doorlopende optredens van alle klassen en verschillende workshops voor kinderen uit het basisonderwijs. Op de middag is er een lunchcafé met een panelgesprek met jonge cineasten en cineasten in spe. Het zijn allemaal oudleerlingen van de kunstacademie die uitblinken in hun discipline. Wannes Destoop (‘Badpakje 46’), Jessie De Leeuw (Humo Award op Internationaal Kortfilmfestival 2011), Niels Putman (student RITS), Edward Populaire (student NARAFI), Lauriane Corijn en Johannes (acteerden in kortfilm van Niels Putman). Tijdens de opendeurdag kan je kennismaken met de kortfilms van deze jonge talenten. De inschrijvingen aan de kunstacademie lopen van 15 juni tot en met 8 juli.

Hou zeker de kalender op de website van de academie in de gaten!

LLStedelijke Kunstacademie | 056 61 48 50 (beeldende kunst) of 056 60 09 18 (muziek-woord-dans) | www.academiewaregem.be


14 N i e t t e missen

Militaire taptoe

Vrijdag 8 juni – 19.00u. – Park Baron Casier Op 8 juni vieren we het 45-jarig bestaan van de verbroedering tussen onze stad en het Artilleriebataljon. Je mag je verwachten aan een muzikaal gebeuren met een militair- en burgertintje. Vier Waregemse muziekmaatschappijen openen de avond. Daarna geven de militairen van het Bataljon Artillerie een demonstratie, net als hun collega’s van het drilpeloton. De Waregemse school voor bijzonder onderwijs Zonneburcht wordt jaarlijks verwend met een weekje verblijf in de kazerne en bedankt de militairen met een bijzonder optreden. De Passchendaele 1917 Pipes&Drums zorgen voor een streepje doedelzakmuziek, ook de Muziekkapel van de Antwerpse politie brengt een show en de Koninklijke Muziekkapel van de marine sluit de avond af met een show die een streling is voor oor en oog. Toegang is volledig gratis en het evenement duurt tot ongeveer 21.00u.

Pandjes & Batjes

Vrijdag 15 tot en met maandag 18 juni Jaarlijks lopen tijdens de Pandjes en de Batjes de centrumstraten vol met koopjesjagers. De vele mooie kortingen en leuke buitenkansjes, afgekruid met een streepje animatie worden door de vele kooplustigen duidelijk geapprecieerd! Dit jaar rollen bovendien veel zaken op zaterdag de rode loper uit voor hun klanten. Ze bieden samen met Steps Shopping Day talrijke voordelen, kortingen en leuke extraatjes aan in jouw favoriete winkel. Verder is er op zaterdag een rommel- en antiekmarkt in de Stationsstraat. Ook kinderen vervelen zich geen moment tijdens deze shop-vierdaagse met de talrijke animatie die voorzien wordt. Wie houdt van shoppen en verrassingen, weet dus waarheen! Op vrijdag vanaf 15.00u., op zaterdag en zondag vanaf 14.00u.

Piekniek Elektriek

Maandag 25 juni – 12.00u.-18.00u. - Stadionvijvers Ben je versuft na de lange examenperiode? Geen probleem, want dan kan je op maandag 25 juni komen chillen aan de stadionvijvers in Waregem. Weg van alle mogelijke zorgen met leuke beats die zullen weergalmen dankzij enkele lokale top-dj’s. Kom dus gewapend met je picknickmand meegenieten van de zon, sfeer en het aangename gezelschap. De jeugddienst zorgt voor picknicklakens, leuke gadgets, gekke randanimatie en gratis ijsjes!

Parkies Kasteelconcerten

Elke maandag in juli en augustus – Park Baron Casier Net zoals in de voorbije jaren is Waregem in de zomermaanden elke week gastheer van de Parkies Kasteelconcerten. Iedere maandag vanaf 19.30u. kunnen alle muziekfanaten weer in park Casier terecht voor een swingende avond muziek en plezier. Het recept van de avond blijft identiek, en dat zegt genoeg! Programma: (02/07) Sweet Coffee, (09/07) Cleymans & Van Geel, (16/07) Xansation, (23/07) Janez Detd Circo, (30/07) Dean, (06/08) Tom Dice, (13/08) The Expendables & Isabelle  A, (20/08) Poppy

Ketnet Kindernamiddag Zaterdag 28 juli - Stadionvijvers

Op 28 juli staan de kinderen centraal in Waregem. Ketnet strijkt met al zijn fratsen en activiteiten een hele namiddag neer aan de stadionvijvers. Met de Ketnet Speelhoek, een springkasteel, rodeo, een dansinitiatie met Melvin,… Ook de oortjes worden verwend met een optreden van de Ketnetband en de enige echte Kaatje!

LLDienst feestelijkheden | 056 62 12 11 | feestelijkheden@waregem.be | www.uitinwaregem.be | www.facebook.com/uitinwaregem Infokrant Waregem • 2012 - 2


15 Zomerkampen

Sportief en creatief de zomer door De inschrijvingen voor de sportkampen en vakantieateliers zijn alweer gestart. Op de website staat een volledig overzicht of je kan de folder gewoon afhalen bij de sportdienst of bij CC De Schakel. Alle inschrijvingen gebeuren in chronologische volgorde en zijn pas definitief nadat je een bevestiging kreeg. Klas beëindigd in schooljaar 2012 maandag 2 – vrijdag 6 juli 1 2 03a 03b 04a 04b 5 6 7 8 9 10 11

Fruitslasalsa (muziek) Theaterspelen (theater) Keukenpieten (koken + sport) Keukenpieten (koken + sport) Musicaldans (dans + sport) Musicaldans (dans + sport) Mijn schaduw en ik (crea + sport) Omni-gymnastiek Omni-trampoline Ponygewenning Ponyrijden vervolmaking Boogschieten Windsurfen

2e en 3e kleuter 6e lager, 1e t/m 3e secundair 3e kleuter, 1e lager 1e t/m 3e lager 1e en 2e lager 5e en 6e lager 3e t/m 5e lager 1e t/m 3e lager 4e t/m 6e lager 1e t/m 3e lager 3e t/m 6e lager 4e t/m 6e lager, 1e en 2e secundair 4e t/m 6e lager, 1e en 2e secundair

maandag 9 – vrijdag 13 juli 12

Word popster in één week (muziek, theater, crea) 13 Prime time KNT (film, media, theater) 14a Keukenpieten (koken + sport) 14b Keukenpieten (koken + sport) 15 Kastpoppen (crea + sport) 16 Heldenmoed (dans + sport) 17 Hippe helden (film, media, crea + sport) 18 Kleuterkamp: Bij de brandweer + omnisport 19 Olympische week 20a Minivoetbal 20b Minivoetbal + omnisport 20c Minivoetbal 21 Zeilen 22a Ponyplezier voor beginnelingen 22b Ponyplezier voor beginnelingen + omnisport maandag 16 – vrijdag 20 juli 23 Kleuterkriebels fietsen + omnisport 24 Het grote circus + omnisport 25 Alles met de bal 26a Tennis 26b Tennis 27 Schaken + omnisport

6e lager, 1e t/m 3e secundair 3e t/m 6e secundair 3e kleuter, 1e lager 1e t/m 3e lager 1e t/m 3e lager 3e en 4e lager 4e t/m 6e lager 1e t/m 3e kleuter 1e t/m 6e lager 1e t/m 6e lager 1e t/m 6e lager 1e t/m 6e secundair 3e t/m 6e lager, 1e en 2e secundair 3e t/m 6e lager 3e t/m 6e lager

2e en 3e kleuter 1e t/m 6e lager 4e t/m 6e lager 1e t/m 3e lager 4e t/m 6e lager, 1e en 2e secundair 1e t/m 6e lager, 1e en 2e secundair

maandag 13 – vrijdag 17 augustus (niet op woensdag 15 augustus) 28 29 30 31

Kleuter@fun Gezondheidskamp Sportreis door de wereld Modelluchtvaart + omnisport

2e en 3e kleuter 1e t/m 3e lager 4e t/m 6e lager 4e t/m 6e lager, 1e t/m 3e secundair

maandag 20 – vrijdag 24 augustus 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Kleuterkamp: Bij de brandweer + omnisport Balsporten + omnisport Golf en tennis Zeilen Badminton + omnisport Avontuur + fietsen Windsurfen Frans + omnisport Waterpolo + omnisport

1e t/m 3e kleuter 1e t/m 3e lager 3e t/m 6e lager, 1e en 2e secundair 3e t/m 6e lager, 1e en 2e secundair 3e t/m 6e lager 4e t/m 6e lager, 1e en 2e secundair 4e t/m 6e lager, 1e en 2e secundair 4e t/m 6e lager, 1e en 2e secundair 4e t/m 6e lager, 1e en 2e secundair

maandag 20 – zaterdag 25 augustus 41

Heldhaftig druk – en bouwwerk (crea)

2e t/m 6e lager

LLSportdienst | 056 60 07 44 info@waregemsport.be

LLCC De Schakel | 056 62 13 40 www.waregem.be/sport/sportkampen


16 D i e n s t v erlening Openingstijden stadswinkel maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag

van

tot

van

8.30u. 8.30u. 8.30u. 8.30u. 8.30u. 9.00u.

12.00u. 13.00u. doorlopend open 12.00u. 13.00u. 12.00u. 13.00u. 12.30u. gesloten 12.00u. gesloten

tot 17.00u. 18.30u. 17.00u. 17.00u.

maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag

tot 12.00u. 12.00u. 12.00u. 12.00u. 12.30u. 12.00u.

van op afspraak op afspraak op afspraak op afspraak gesloten gesloten

tot 17.00u. 18.30u. 17.00u. 17.00u.

Op zaterdag zijn enkel de stadswinkel en de dienst bevolking open, terwijl de eerste zaterdag van de maand alle diensten open zijn. Het stadhuis en de stadswinkel zijn gesloten op 11 juli, 21 juli, 28 juli, 4 augustus en 11 augustus.

Deelgemeentehuizen Beveren-Leie maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag

8.30u. - 11.45u. 8.30u. - 11.45u.

Desselgem

Sint-Eloois-Vijve

13.30u. - 16.45u. 13.30u. - 16.45u.

8.30u. - 11.45u. 8.30u. - 11.45u. 8.30u. - 11.45u.

13.30u. - 16.45u. 8.30u. - 11.45u.

De deelgemeentehuizen zijn gesloten op 11 juli en van 21 juli tot en met 15 augustus.

Openingstijden openbare bibliotheken Waregem maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag

13.30u.-19.00u. 10.00u.-12.00u. 13.00u.-19.00u. 13.00u.-19.00u. 10.00u.-12.00u. 13.00u.-19.00u. 13.00u.-19.00u. 10.00u.-16.00u.

Centraal nummer 0900 105 00 (0,50 euro per minuut) of www.apotheek.be of aan de ingang van iedere apotheek Waregem en Sint-Eloois-Vijve Beveren-Leie en Desselgem

056 60 91 00 056 71 05 90

Tandartsen

 903 399 69 0 (1,50 euro per minuut) Het callcenter verbindt je door met de dichtst bijzijnde tandarts van wacht. (enkel zaterdag, zon- en feestdagen van 9.00u. tot 18.00u.) Centraal nummer

Nuttige telefoonnummers Politiezone Mira O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Antigifcentrum Brandwondencentrum Kankerfoon De Druglijn Ambulante Drugzorg Waregem Anonieme Alcoholisten Zelfmoordlijn

056 62 67 00 056 62 31 11 070 245 245 09 332 34 90 0800 15 802 078 15 10 20 056 60 86 60 03 239 14 15 02 649 95 55

SOS nummers

Brandweer en ziekenwagen Politiehulp Kinder- en jongerentelefoon Rode Kruis Vlaanderen Tele-onthaal Algemeen Europees noodnummer Child Focus

100 101 102 105 106 112 116000

Desselgem

Sint-Eloois-Vijve

16.00u.-19.00u.

09.00u.-12.00u.

Wedstrijdvraag

14.00u.-19.00u. 14.00u.-19.00u.

14.00u.-19.00u.

Vorige prijsvraag

10.00u.-12.00u.

10.00u.-12.00u.

Crazy Horse staat aan het rondpunt Zultseweg-Churchilllaan en paard Infinity aan de ingang van de hippodroom

De bibliotheken van Waregem, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve zijn gesloten op 11 juli en 21 juli en op 15, 27 en 28 augustus. De bibliotheken van Desselgem en Sint-Eloois-Vijve zijn gesloten van 1 tot en met 15 augustus.

Openingstijden containerparken maandag – dinsdag – woensdag – vrijdag 12.00u. - 19.00u. donderdag Gesloten zaterdag 8.00u. - 14.00u. Alle containerparken zijn gesloten op 11 juli, 20 juli en 21 juli. Het containerpark in Beveren-Leie is gesloten van 16 juli tot en met 26 juli. Het containerpark in de Lindestraat in Waregem is gesloten van 30 juli tot en met 9 augustus.

Colofon De Sprong is een uitgave van het stadsbestuur van Waregem tel.: 056 62 12 11 fax: 056 62 12 23 e-mail: secretariaat@waregem.be website: www.waregem.be

Verantwoordelijke uitgever Burgemeester Kurt Vanryckeghem Gemeenteplein 2, 8790 Waregem

Infokrant Waregem • 2012 - 2

Apothekers

Dokters

Openingstijden diensten in het stadhuis van 8.30u. 8.30u. 8.30u. 8.30u. 8.30u. 9.00u.

Wachtdienst en nuttige telefoonnummers

Nieuwe wedstrijdvraag Waar werden in Waregem de eerste nestkasten opgehangen om de gierzwaluwen te verwelkomen?

Te winnen 1 compostvat of compostbak

Antwoorden uiterlijk tegen 29 juni sturen naar: Prijsvraag De Sprong - Gemeenteplein 2 - 8790 Waregem of mailen naar desprong@waregem.be

Samenstelling, coördinatie en eindredactie Dienst externe zaken Gemeenteplein 2; 8790 Waregem tel.: 056 62 12 11 fax: 056 62 12 90 e-mail: info@waregem.be

Verspreiding

Gratis en vijf maal per jaar aan alle inwoners van Waregem

De officiële berichtgeving over Waregem is terug te vinden  in Het Gouden Blad  op de stedelijke website www.waregem.be  op teletekst op de regionale zender WTV van pagina 350 tot 364  www.facebook.com/ uitinwaregem

De Sprong - editie juni 2012  

2de editie van het Waregemse stadsblad De Sprong editie Juni

De Sprong - editie juni 2012  

2de editie van het Waregemse stadsblad De Sprong editie Juni

Advertisement