__MAIN_TEXT__

Page 1

VEIKKO LEHTI OY:N TIEDOTUSLEHTI 2018

Ilari näki koivussa polkupyörän Wiilubike on kokemäkeläinen innovaatio puusta. | sivu 6

Siisti asuntomessualue sai kiitosta

Paperisia paloja Porista

Jätehuollon hermokeskus palveli rakentajia. | sivu 10

Arto Pihlajamäki kerää kulttuuriperintöä. | sivu 14

Osallistu kilpailuun – voita Artekin klassikkojakkara!


Optinen lajittelija

s. 12

Veikko Lehti Oy on hankkinut 20 vuotta täyttävälle Aittaluodon lajitteluasemalle uutta tekniikkaa hyödyntävän optisen lajittelijan. Kierrätettävä jäte päätyy nyt uusiokäyttöön entistä paremmin infrapunasäteilyn ansiosta.

Poimi talteen

Wiilubike

Asuntomessut

Käyttökelpoiset jätehuollon vinkit.

Ilari Alaruka teki polkupyörän puusta.

Messujen jätehuolto sujui jouhevasti.

s. 5

s. 6

s. 10

Kerättyä

Siisti juttu

Lehdellä

Poimintoja omenoista joulukuusiin.

Arto Pihlajamäen aarteina on tuhansia Pori-aiheisia tavaroita.

Ajojärjestelijä Matti Tuomisaari suunnittelee jäteautojen reitit.

s. 12

s. 14

s. 16

VEIKKO LEHTI OY:N TIEDOTUSLEHTI 2018

2

Toimitus

Kuvat

Paino ja jakelu

Veikko Lehti Oy

Johanna Sjövall Henna Glade

Satakunnan Viikko Alma Manu Oy, Tampere


Aittaluodon lajitteluasema Avoinna ma klo 12–18, ti–pe klo 9–11 Kulku lajitteluasemalle muuttui 2.7.2018 alkaen Horninkadun päästä (ajo-ohje Helmentieltä Puuilon ohitse portille). Kulku omalla vastuulla. Alueella on 30 km/h nopeusrajoitus. Väistä alueen työliikennettä. Otetaan vastaan: Puuta, risuja, lajiteltuja hyötyjätekuormia kuten energiajätettä, haravointijätettä, metallia. Vastaanottomaksu 5 € / toimitus. Enintään henkilöauton peräkärryllinen. Puu ja risut otetaan vastaan veloituksetta.

VEIKKO LEHTI OY Teljänkatu 10, 28130 PORI p. 02 631 6100, f. 02 637 0287 www.veikkolehti.fi

3


Hyvää kierrätystä tehdään yhteistyössä Veikko Lehti Oy on reipas ysikymppinen kierrätysalan ammattilainen. Yrityksessä on käynnissä sukupolvenvaihdos, ja huomisen osaajia on kasvamassa tulevissakin sukupolvissa. Tässä Veikko-lehdessä viivähdämme historiassa ja kurkistamme tulevaisuuteen, mutta olemme tukevasti juuri tässä ajassa kiinni. Jätehuolto kierrätysmahdollisuuksineen on nykyisin tärkeä osa ympäristöämme ja sen hyvinvointia. Mitä ajojärjestelijä tekee työssään? Matti Tuomisaari kertoo sivulla 16, mitä kaikkea ajoreitin suunnittelussa pitää ottaa huomioon. Jäteautojen kulkureitit suunnitellaan mahdollisimman tehokkaiksi sekä asukkaiden että yrityksen kannalta. Aina eivät kuljettajan ja asukkaan odotukset kohtaa. Joskus ollaan liian aikaisin liikkeellä ja jonkun mielestä taas liikenteen tukkona aamuruuhkassa. Näitä asioita sitten sovitellaan, jotta yhteisymmärrys löytyy. Porin asuntomessujen aluevalvoja Aleksi Vihtilä kertoo lehdessä (s. 10) jätehuollosta messualueenrakennusaikana.Uusillaasuin-

4

alueilla kannattaa jo katusuunnittelussa ottaa huomioon jäteauton kulkureitit. Myös tontilla jäteastian sijoitus on tärkeä suunnitella etukäteen niin, että se sopii ympäristöönsä eikä ole kuin jokin ylimääräinen pönttö, joka ei tunnu kuuluvan mihinkään. Kannustamme tekemään ympäristöystävällisiä valintoja ja vähentämään jätettä. Joka lehdessämme annamme kierrätys- tai tuunausvinkin, niin tässäkin. Katso sivulta 9, miten rikkinäistä polkupyörän sisäkumia voi hyödyntää liikenneturvallisuudessa yhdessä heijastinkankaan kanssa. Kannattaa myös tutustua jätehuollon vinkkeihin seuraavalla sivulla. Ne ovat juuri niitä asioita, joita eniten asiakaspalvelussamme kysytään. Tiedätkö, miten eri puuaines lajitellaan oikein? Takakannessa on tuttuun tapaan kilpailu, jossa voit testata tietosi. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan Artekin puujakkara. Mukavia lukuhetkiä!


POIMI TALTEEN

Käyttökelpoiset jätehuollon vinkit 2018 Ajankohtaisista asioista tiedotamme nettisivuillamme www.veikkolehti.fi, käy tutustumassa. Arkipyhäviikolla tyhjennyspäivään voi tulla muutoksia, vaikka vakituinen tyhjennyspäivä ei olekaan pyhä. Jäteauto voi tulla paria päivää aiemmin tai myöhemmin. Esimerkiksi joulu 2018 on erittäin haastava jätteenkuljettajan kannalta niin monen peräkkäisen pyhän takia. Viikon 52 ajoja ajetaan varmasti osittain jo viikolla 51. Älä laita jäteastian viereen mitään, mitä et

halua vietävän pois. Kuljettajan on mahdoton arvioida, onko astian vieressä oleva tavara roskaa vai ei.

Ylimääräisen tyhjennyksen jäteastialle voi tilata tarvittaessa. Se on normaalin tyhjennyksen hintainen silloin, kun se voidaan tehdä jäteauton ollessa alueella muutenkin. Jos jäteastiasi tyhjennysväli on kesällä joka toinen viikko ja talvella joka neljäs viikko, tiheämpi tyhjennysväli on kesä–elokuussa (viikot 23–35) ja syys–toukokuussa (viikot 36–22). Viikot eivät aina mene kuukauden vaihteen kanssa tasan. Voit tarkistaa laskustasi tyhjennyspäivän ja käyttää vaikka tämän lehden takakannessa olevaa kalenteria ja merkata siihen tyhjennyspäivät. Tarkista, etteivät puiden oksat haittaa jäteauton kulkua kiinteistölle. Iso jäteauto vaatii henkilöautoa enemmän tilaa. Kasvustot olisi hyvä poistaa ajoreitiltä noin 3,5 m korkeudelta ja leveydeltä. Risut voi tuoda Aittaluodon lajittelua-

Maanantaiaamu on asiakaspalvelussamme kaikkien ruuhkaisinta aikaa. Jos mahdollista, soita vähän myöhemmin tai tee tilaus nettisivujemme kautta. Sekajäteastiaan voi laittaa vain tavallis-

ta kotitaloudesta syntyvää jätettä. Painavat jätteet voivat kipattaessa rikkoa astian. Remonttijätteelle kannattaa tilata erillinen noutopalvelu.

Joulukuuset keräykseen. Kuusia varten on lava heti joulun jälkeen ja tammikuun puoliväliin asti Veikko Lehti Oy:n toimiston takapihalla. Taloyhtiöt voivat tilata joulutarjouksessa olevan vaihtolavan kuusia varten. Kuusen voi myös jättää eri maksusta jäteauton kuljetettavaksi. Likakaivojen tyhjennys voidaan sopia säännölliseksi. Talvella likakaivon tai säiliön kansi on hyvä kaivaa lumesta esiin. Kaivot ja säiliöt tyhjennetään noin viikon kuluessa tilauksesta.

Jäteomenat veloituksetta omenalavalle. Omenoita otetaan vastaan elokuusta lokakuun loppuun Veikko Lehti Oy:n toimiston takapihalla, Kuninkaantien puolella. Omenat toimitetaan riistaruoaksi.

Pesetä 240 l tai 660 l jäteastioita. Ne pestään desinfioivalla aineella pesuautossa paikan päällä. Palvelu on käytössä huhti-lokakuussa ja kun lämpötila on plussan puolella. Hiekoita liukkaalla kelillä kulku jäteastialle. Valaise reitti jäteastialle, ellei astia ole tien reunassa. Pimeässä kauempana pihassa olevaa astiaa on vaikea löytää.

semalle (tarkista aukiolo) tai tilata niille oman vaihtolavan.

5


Kunnianosoitus koivuille ja kaarnalaivoille Ilari Alaruka vietti lapsena paljon aikaa metsässä. Nyt suuret koivut saavat hänen silmissään polkupyörän rungon muodon.

Annettu tai opetettu, kumpi lie. Ilarin vahva metsäsuhde kehittyi jo pienenä poikana. Sinne piti päästä. Varhaisimmat metsämuistot liittyvät Ilarille tärkeään ihmiseen. – Taatan kanssa tehtiin paljon vihtoja koivusta. Kauvatsalla oli myös metsälampi, jonka luo me yhdessä mentiin. Siellä tehtiin käpylehmiä ja kaarnalaivoja, joita lammessa uitettiin, Ilari muistelee. Myöhemmin yläasteikäisenä kutsuivat metsähommat, ja hinku touhuta raivaus- ja moottorisahan kanssa yltyi. Alkoi olla selvää, että puu ja Ilari kietoutuvat yhä vankemmin yhteen.

lisesti kuin ajatuksen tasolla. Ilari oli pohtinut, miksi suomalaisia innovaatioita jää herkästi pöytälaatikkoon. Miksi niin moni metsänomistaja on nyrpeänä siitä, että kuitupuusta saa kehnon hinnan. – Kuka metsänomistaja vaan saa alkaa tehdä puistaan vaikka huonekaluja, jolla ehkä paremman tuoton saisi, hän osoittaa. Ilari halusi käyttää energian uuden luomiseen. Hän alkoi nähdä koivussa polkupyörän muodon. – Halusin itse kokeilla, että laittaisin paremmat ja isommat koivut muuhun käyttöön. Niin puinen polkupyörä, Wiilubike syntyi.

Uutta puusta

Ilari ja puurunkoisen polkupyörän kehittänyt Wood Innovations Finland Oy tahtovat luoda puhetta puusta. Wiilubiken olemassa olon aikana puheenaiheeksi on noussut se, että sellu korvaa puuvillan, ja että kertakäyttömukien muovipinta muuttuu puuperäiseksi. Ilarin usko on metsän mahdollisuuksissa. – Puusta on teknisesti mahdollista toteuttaa miltei mitä vaan, siinä missä muovista ja metallistakin. Siispä polkupyörä koivusta – miksi ei?

Yläasteikäinen kokemäkeläisnuorukainen kulki minne vain pyörällä. Vapaa-aikanakin pyörien kanssa touhuttiin tuunauksen muodossa. Nyt kolmikymppisenä vapaa-aika kuluu puiden parissa hikoillessa. – Jotkut menevät kuntosalille, minä menen liikkumaan metsään. Raivaus- ja moottorisahan kanssa touhuaminen on enemmän hyvää fiilistä kuin työtä. Metsä antoi kasvupohjan uudelle keksinnölle – niin kirjaimel-

6

Kova kestämään

Materiaalin sopivuus menopelin rungoksi herättää ihmisissä ensin ihmetystä. – Kunnes kysyjä huomaa itsekin oman kysymyksensä järjettömyyden. Kun ulos katsoo, niin hyvin ne puut ulkona näyttävät pärjäävän ja puuveneetkin kelluvat meressä, Ilari naurahtaa. Pyörät syntyvät kokemäkeläisistä suurista koivuista. Juuri koivuista puulajin kestävyyden takia. Koivu sorvataan ohuiksi viiluiksi, ladotaan ja vahvistetaan. – Muutaman vuoden tuotekehityksen ja testausten jälkeen runko sai kestävyytensä niin, että se täyttää pyörästandardin vaatimukset. Jokaisen pyörän pintaviilu on uniikki, Ilari sanoo.

Into polkimissa

Pyöräily on jäänyt Ilarille päälle. – Alle kolmenkymmenen kilometrin työmatkan olen aina polkenut. Metsien koivut tarjoavat ympäristötekoja suosivalle miehelle kulkuvälineen lisäksi lämpöä. Metsätyöt eivät jääneet vain uutteran klapimiehen nuoruusvuosiin. – Joku voisi ajatella, että eikö sillä muuta tekemistä ole kuin tehdä klapeja? Itse ajattelen sitä


"Kaupunkiajossa nopein ja ekologisin kulkupeli on polkupyÜrä."

7


"Jokaisen pyörän pintaviilu on uniikki." toista vaihtoehtoa. Jos en tekisi klapeja ja kuljettaisi niitä ihmisille, pitäisi monen lämmittää kotinsa vaikka öljyllä, avaa Ilari puutöiden syvempää merkitystä. Wiilubikella ajaessa hänen tunnelmansa palautuvat omiin elämänkokemuksiin. – Oma harrastus ja nuoruuden into tulevat takaisin sillä polkiessa. Tunnen lapsenomaista iloa, kun polkea sotkotan sillä menemään. Saman fiiliksen haluaisin välittää jokaiselle puupyörän polkijalle. Taatakin olisi ylpeä, mitä yhteisistä metsäreissuista kumpusi. – Puupyörät vievät takaisin puupyssyjen ja kaarnaveneiden veistelyyn. Samaa haluan tarjota omille lapsille. Kiitollinen saa elämänkokemuksista olla, ja mihin ne ovat kantaneet, Ilari toteaa. Ja lähtee metsään.

8


Uusi elämä hylätylle pyörälle Runkoja rivissä ja lokasuojia jonossa. Pyöräpaja pursuaa uuden elämän mahdollisuuksia. Pyöräpaja tekee vanhasta pyörästä priiman pelin. Kaikki osat käytetään hyödyksi, mitä vain voidaan – ja loput kierrätetään asianmukaisesti. – Meillä huolletaan pyöriä ja tehdään hylätyistä yksilöistä kuin uusia. Kaikki kierrätetään jollakin tavalla, kertoo pyöräpajan vastaava Jari Hämäläinen porilaisen pyöräpajan toiminnan ideologiasta. Vanteiden, runkojen, satuloiden ja ohjaussarvien joukosta voi vaikka 50-luvun mummis

tai 70-luvun Jopo löytää kauan kadoksissa olleen osansa. Kolme työelämäkokeilussa olevaa nuorta tekevät Hämäläisen ohjauksessa ympäristötekoja. – Jopa vanteita suoristetaan ja pinnoja uusitaan. Vuodessa myyntikuntoon valmistuu reilu sata polkupyörää. Por mestar inluodossa sijaitsevaan pajaan päätyy pyöriä teiden varsilta, unohdetut menopelit taloyhtiöistä tai sieltä täältä telineistä. Palveluihin kuuluu jopa pyörien nouto sovitusta paikasta.

Valjasta fillari tulevan kesän ajokauteen – tuo pyöräsi huoltoon jo talvella!

Polkupyöräpaja palvelee Pormestarinluodossa osoitteessa Alahangantie 1, ja on avoinna arkisin 8–15. HYÖDYKSI

Sisäkumista somisteeksi Ole hyvä ympäristölle, ja tee itse hapsuheijastin kierrätysmateriaalista.

Tarvitset:

• Polkupyörän sisäkumia • Avainrengas tai klipsu

• Heijastinkangasta • Sakset

1. Leikkaa polkupyörän sisäkumista noin 25:n senttimetrin pala. Halkaise ja pese se. 2. Leikkaa heijastinkankaasta samankokoinen pala. Varmista, että sakset ovat terävät. Leikkaa sekä kumista että heijastinkankaasta max sentin levyisiä suikaleita. Noin kymmenen suikaletta kummastakin. 3. Kerää suikaleet kimpuksi niin, että heijastinsuikaleita jää hyvin näkyviin. Pujota kimppu renkaasta, ja solmi kimppu yhteen renkaan alapuolelta yhdellä kumisuikaleella. 4. Kiinnitä hapsuheijastin laukkuun tai taskun vetoketjuun. Olet valmis näkymään ja näyttämään hyvältä pimeässä!

9


Helppo jätehuolto joka rakentajalle Karjarannan asuntomessualueen kolmekymmentä taloa rakennettiin siisteillä työmailla. Vaihtolavat täyttyivät – ja vaihtuivat uusiin – vikkelään.

Aleksi Vihtilällä oli asuntomessujen ajan tärkeä tehtävä. – Päätyöni oli tehdä kaikkien rakentajien elämä mahdollisimman helpoksi, aluevalvojana Porin asuntomessuorganisaatiossa työskennellyt Vihtilä sanoo. Asiakaspalvelun ja valvontatyön lisäksi hän vastasi alueen jätehuollosta. Viesti kansallisesta asuntomessuorganisaatiosta oli selvä: alue on oltava siisti koko rakentamisajan. – Ympäristön siisteys oli ykkösjuttu. Pakkausmuoveja tai rakennusjätettä ei missään nimessä saanut päätyä jokeen tai muualle ympäristöön. Eikä päätynyt, Vihtilä kuittaa tyytyväisenä.

to rullasi kuin rasvattu, Vihtilä muistelee. Hermokeskuksessa oli oma lavansa niin kivi-, puu, energia-, metalli- ja sekajätteille. Lisäksi alueella oli puristin pakkausmateriaaleille. Hyvä jäteorganisointi joudutti osaltaan yli kolmenkymmenen talon valmistumista ajallaan. – Rakentajien ei tarvinnut itse kuljettaa rakennusjätettä pois alueelta peräkärrykaupalla, vaan jokainen sai tulla kippaamaan jätteen oikeaan astiaan tähän. Heiltä kuulleen palautteen mukaan keskitetyllä jätekeräyksellä oli rakentamisurakassa elämää helpottava vaikutus.

Keskitetty jätehuolto pelasi

Siisti Karjaranta sai kiitosta

Messualue on nyt luovutettu asujilleen, ja arki Porin 21. kaupunginosassa on käynnistynyt. Vihtilä seisoo tyhjällä sorakentällä, jolla vielä talojen rakennusvaiheessa riitti liikennettä päivittäin. Kyseinen paikka tarjosi rakentajille helpotusta talon rakentamisesta syntyvän jätteen kierrätykseen. – Tässä Repolankadun varrella sijaitsi jätelajittelun hermokeskus, jonka kaupunki rakentajille järjesti. Vilinää riitti ja jätehuol-

10

Messualue tuli Veikko Lehden jätteenkeräysautoille tutuksi kuluneen kesän aikana. Jätelavat käytiin tyhjentämässä hermokeskuksesta kolmesti viikossa. Kumppanin kanssa jätehuollon yhteistyö toimi saumattomasti – ja Vihtilän mukaan nopeasti. Jätehuoltokumppani oli jatkuvasti tilanteen tasalla. – Erillistä tilausta ei tarvittu, sillä vaihtolava-autot ajoivat päivittäin alueen ohi ja näin kuljet-

tajat seurasivat itse lavojen täyttymistä. Ajo ja tyhjentäminen sujuivat hyvin joustavasti, Vihtilän aisaparina Veikko Lehdeltä toiminut myyntiedustaja Mika Lohja sanoo. Jätehuolto niin rakentamisen aikana kuin asuinalueen valmistuttua oli ensimmäisiä asioita, jotka uutta infraa suunniteltaessa oli otettava huomioon. – Jäteastioiden sijoittelu on tärkeää, jotta asukkaiden on niitä helppo käyttää. Astiat on oltava myös helposti tyhjennettävissä aiheuttamatta vaaraa asukkaille tai ympäristölle. Asukkaiden määrä on myös huomioitava, jotta tiedetään, kuinka monta jätepistettä on ja montako keräysvälinettä tarvitaan, Lohja toteaa. Messualueen siisteys sai lopulta positiivista huomiota messujen katto-organisaatiosta. Hermokeskuksen lavat vaihtuivat messujen aikana pienempiin sekajäteastioihin. – Näytteilleasettajille oli järjestetty oma tila jätteiden lajittelua varten. Messuilla jätejakeet todella vaihtoivat laatua, kun kipsilevyistä tulikin jäätelöpaperikääreitä ja pahvimukeja.


"Messualueen siisteys sai lopulta positiivista huomiota messujen katto-organisaatiosta."

Rakennatko uutta tai korjaatko vanhaa? Näin huolehdit jätehuollosta rakentamisen aikana. Energiajäte

Kerää pakkausmuovit, styrox ja tyhjät betonija laastisäkit esimerkiksi jätesäkkeihin. Ne noudetaan yhdellä kertaa tilauksesta energiajätettä keräävän auton kyytiin.

Vaihtolava

Vaihtolavalle voi olla tarvetta jo perustuksia tehdessä, kun täytemaata pitää saada tontilta pois. Se tuodaan tilauksesta, ja voi olla paikalla 3–4 päivää. Kaikki kuljettamamme vaihtolavat puretaan ja lajitellaan Aittaluodossa. Hyödynnettävät laadut toimitetaan hyötykäyttöön ja loput kaatopaikalle. Rakennusjätekuormista saadaan hyötykäyttöön noin 90 prosenttia.

600 litran sekajäteastia

Sekajäteastia tyhjennetään joko tilauksesta tai säännöllisesti. Rakentajalle hinta on sama, vaikka astia tyhjennettäisiin vain tilauksesta.

Peräkärrykuorma Aittaluotoon

Jokainen rakentaja voi itsekin tuoda lajiteltuja rakennusjätteitä (ei villaa, muovimattoja, lasia) tai energiajätettä Aittaluodon lajitteluasemalle maanantaisin klo 12–18 ja tiistaista perjantaihin klo 9–11. Henkilöauton peräkärryllinen maksaa 5 €. Puujäte on veloitukseton.

Talo valmiina!

Urakan päätteeksi alkaa asuminen ja säännöllinen 240 tai 600 litran jäteastian tyhjennys.

11


Kerättyä

Tarkkaan lajiteltu jäte on uutta raaka-ainetta Uusi optinen lajittelija erottelee kierrätyskelpoisesta jätteestä jäteraaka-aineita. Esimerkiksi energiajätteestä laite erottelee muoveja. Lajittelussa erotettuja raaka-aineita voidaan uusiokäyttää uusien tuotteiden valmistuksessa. Näin ollen voidaan säästää neitseellisten raaka-aineiden käytössä ja pienentää hiilijalanjälkeä. Optinen lajittelija hyödyntää lajittelussa infrapunasäteilyä ja näkyvään valoon perustuvaa väriskannausta. Jätteiden joukosta saadaan poimittua halutut jakeet, esimerkiksi PVC-muovit. Sama kuorma voidaan kierrättää lajittelijassa uudelleen ja erottaa joukosta jokin toinen muovilaatu. Veikko Lehti Oy toimii kiertotalouden edelläkävijänä ja investoi parhaaseen mahdolliseen jätelajittelussa käytössä olevaan tekniikkaan.

12

Uusi kohtaa vanhan. Veikko Lehti ja pojanpojat Vili ja Veeti Lehti ihastelevat Aittaluodon 20 vuotta täyttävälle lajitteluasemalle ostettua uutta tekniikkaa hyödyntävää optista lajittelijaa.


Kesän tapahtumia Alueellamme oli tänä kuumana kesänä paljon tapahtumia, joissa oli Veikko Lehti Oy:n jätehuolto vessoineen. Porissa Iskelmä kesä 2018, Suomi Areena, Porispere, Silakkamarkkinat, Noormarkun markkinat ja kaikki Käviksen tapahtumat. Raumalla RMJ Juhannusjuhlat ja Rauman pitsiviikot, Kokemäellä Sataravin Juhannusravit, Nakkilassa nahkiaismarkkinat ja monia muitakin.

Omenoista iloa eläimille Perinteinen omenalava tyhjennettiin elo–lokakuun aikana 28 kertaa. Tänä vuonna riistaeläimet ovat saaneet monta tonnia muonaa. Omenalavaa on kyselty muuallekin Poriin. Pidämme sen jatkossakin tontillamme Teljänkatu 10:ssä, koska näin voimme valvoa sen käyttöä ja tarvittaessa siivota ympäristön nopeasti. Lavalta on voinut myös halutessaan hakea omenoita.

Mihin SER-jäte kuuluu? Älä laita SER-jätettä sekajäteastiaan, vaan toimita se vastaanottopisteisiin. Veikko Lehti Oy vastaanottaa SER-jätettä Porissa osoitteessa Kartanontie 42 arkisin klo 8–15.

Joulukuusi lämmittää – loppuun saakka Joka vuosi heti tapaninpäivän jälkeen vastaanotamme pois heitettyjä joulukuusia vaihtolavalle Teljänkadulle. Kuuset menevä kiertoon: ensin ne toimitetaan haketettavaksi, jonka jälkeen hake toimitetaan voimalaitoksille polttoaineeksi. Kuuset ovat hyödyksi koko elinkaaren ajan. Voi ajatella, että vanhasta kuusestaan saa joulun jälkeen vähän valoa tai lämpöä omaan talouteensa.

Mikä SER?

Sähkö- ja elektroniikkaromua ovat kaikki isot ja pienet laitteet, jotka ovat toimineet sähköllä, paristoilla tai ovat olleet puhelinverkossa.

Tuulta päin

13


SIISTI JUTTU

Kuitti on pala Poria Arto Pihlajamäen aarteina on tuhansia Pori-aiheisia tavaroita. Paikallishistoriaa edustavat yritysten kirjekuoret ja kuitit, joita keräilijä on palapelin tavoin koostanut kansioiksi.

Ei mitään järkeä. Mutta missä tässä maailmassa on? Tämä on Arton vakiovastine keräilyinnostuksen ihmettelijälle. Valtavan Pori-aiheisten esineiden kokoelman haltija on aloittanut urakkansa ajoissa. – Ensimmäinen postimerkkikansio on ollut täynnä jo 5-vuoti-

aana. Isältä se keräilijäluonne periytyi. Sittemmin se vähän lähti rönsyilemään, Arto Pihlajamäki juttelee pilke silmäkulmassa. Harrastus lipsahti vahvasti Pori-aiheisten postikorttien keräämiseen kolmekymmentä vuotta sitten. Kunnes koitti seuraava lipsahdus.

– 90-luvulla sattui silmien eteen por ilaisten yritysten kirjekuorien laaja kokoelma. Sillä tiellä olen, vaikka rouva topakasti tuolloin kehottikin pysymään vaan niissä korteissa. En totellut, hän naurahtaa.

Kilokaupalla paperiaarteita

Onko vintilläsi vanhoja Pori-aiheisia lehtiä, papereita tai kortteja? Ennen kuin kippaat ne paperinkeräykseen, vinkkaa niistä Artolle: arto.pihlajamaki@dnainternet.net 14

Tänä päivänä Arton Pori-aiheiset kortit voidaan laskea tuhansissa ja koko kokoelman esineet kymmenissä tuhansissa. Kokoelma kätkee sisälleen valtavasti paikallista historiaa, sillä haaviin on vuosikymmenten varrella tarttunut tunnettujen porilaisten yritysten paperisia liikelomakkeita. – Aloin tehdä niistä omia kokonaisuuksia. Keräsin esimerkiksi Porin oluttehtaan kirjekuoren, laskulomakkeen, lähetyslistan ja etikettejä yhteen. Kellareista, suuleista ja vanhoista kaupparakennuksista voi tehdä todellisia löytöjä. Kun ih-


Kuitti kuljetuksesta. Vuonna 1941 kauppias Mäki sai Oskari Lehdeltä kuitin, kun lantala oli tyhjennetty. Nyt kuitti rikastaa Arton kokoelmaa.

miset eivät tyhjentele koko omaisuuttaan vaihtolavoille, voi mitä yllättävimmistäkin paikoista löytyä keräilijälle arvokas esine. – Jonkun toisen roska on minulle aarre. Pääsin muun muassa Murren kumikorjaamon kellariin ennen, kuin talo purettiin. Sieltä löytyi muun muassa paperitavaraa yrityksen alkutaipaleelta vuodelta 1929. Niistäkin syntyi kaksi komeaa kansiota. Se on kuin kunnianosoitus yrityksen ja tontin historialle.

Kulttuuriperintöä tavaroiden takaa

Nykyään keräily on jo enemmän kuin harrastus. Se on elämäntapa ja osa Arton persoonaa.

– Löytämisen ja pelastamisen riemu on aika sama 24- ja nyt 54-vuotiaalla ukolla. Paikallishistorian tallentajalle kotiseudun merkitys jokaisessa kokoelman palassa. – Olen koko ikäni asunut tässä kaupungissa, vanhempani ovat täällä työskennelleet ja minä itse sekä omat lapset myös. Tämä on hieno kaupunki. Tarinat tavaroiden ja esineiden takana tuovat Artolle erityisen merkityksen keräilyyn. Kohtaamiset satojen ihmisten kanssa ovat jättäneet jäljen. – Ihmisten kuunteleminen on valtavan antoisaa. He innostuvat kertomaan kahvikuppien äärellä kiinnostavia juttuja tavaroista.

Korjataan mieluummin vanha

Vimma säästämiseen ulottuu Arton elämäntapoihin. – Kaikki pyritään käyttämään mahdollisimman loppuun. Monta vehjettä on korjattu, kun moni olisi siinä vaiheessa ostanut jo uuden, hän sanoo. Pori-kokoelma jatkaa iloisesti kasvamistaan. Harjaantunut keräilijäsilmä kun ei aarteiden löytymiseltä välty. Säästöön – ja kokoelman jatkeeksi – päätyvät myös tämän ajan yrityskuoret. – Veikko Lehden laskun kirjekuori mukaan luettuna, sanoo tyytyväinen jätehuollon asiakas kolmen vuosikymmenen ajalta.

15


LEHDELLÄ

Käppärätie

Matti varmistaa fiksuimman reitin Jäteauton järkevä reittivalinta säästää ympäristöä ja tekee työpäivästä mahdollisimman jouhevan. Ajojärjestelijä Matti Tuomisaarelle on tärkeää varmistaa, että kuljettajat voivat tehdä työnsä hyvin.

Matin työpäivä alkaa aamukuudelta. Ensimmäisenä pitää varmistaa, että jäteautot ja työntekijät ovat päässeet liikenteeseen. Pitkin työpäivää puhelin soi, ja ajojärjestelijä on valmiina auttamaan niin kuljettajia kuin asiakkaita jätekeräykseen liittyvissä asioissa. Kun uudet asiakkaat solmivat Veikko Lehden kanssa jätehuoltosopimuksia, se tietää Matille töitä. – Tuoreet jätehuoltosopimukset aiheuttavat muutoksia jäteautojen reiteille. Uuden asiakkaan jäteastia paikannetaan ajokartalle ja suunnitellaan jätteiden nouto sopivalle reitille. Ajojärjestelijä varmistaa, että asiakkaiden jäteastiat tyhjennetään sovituin välein, Matti sanoo.

Ympäristö edellä

Ajoreitin suunnittelussa on mietittävä, mikä reitti kuormittaa vähiten ympäristöä, ja missä järjestyksessä se on fiksua ajaa. Reittisuunnittelussa punnitaan myös lenkin pituus kuljettajan työpäivään nähden. – Ajojärjestelijä tekee tiivistä yhteistyötä jäteautonkuljettajien kanssa. Hommaan kuuluu

16

huolehtia ajojärjestelyin, että jokainen kuljettaja saa tehdä työnsä hyvin. Arjessa se tarkoittaa järkevää reittiä eri kaupunginosien ominaispiirteet huomioiden. Ympäristö on visusti mielessä Matin arjessa. Ylimääräistä kuormitusta pyritään vähentämään tehokkaan seurannan avulla. – Jäteautojen polttoainekulutusta valvotaan seurantajärjestelmästä. Jäteastiat kerätään mahdollisimman täysinä, jotta autojen jätekeräyskierrokset ovat mahdollisimman tehokkaita sekä ajankäytön että ympäristön näkökulmista, Matti kertoo.

Järkevällä reitillä ei turhia hypitä

Satakunnassa kulkee toistakymmentä Veikko Lehden jäteautoa useilla eri reiteillä. Tiiviisti rakennetulla asuinalueella monen talouden jäteastiat sijaitsevat lähellä toisiaan. Se on etu, sillä monen jäteastian kippaaminen kuormaan yhdellä pysähdyksellä säästää kuljettajan työaikaa. – Porin kuudennessa osassa jäteauton ajomatka on alle kymmenen kilometriä. Ruutukaavaalueella reitti on suunniteltava

järkeväksi. Kuudennessa osassa jätteet haetaan ensin alueen reunoilta, jonka jälkeen siirrytään pitkille kaduille. Vasta lopuksi jäteauto noutaa jätteet lyhyiden katujen varsilta. Tehokkaalla ajojärjestelyllä kuormitetaan näin ympäristöä mahdollisimman vähän.

Kuljettajilla tärkein työ

Työpäivä kuluu Matillakin pitkälti auton ratissa. Hän nauttii liikkuvasta työstään, jossa saa olla hyödyksi osana suurta kokonaisuutta. – Pitkää pinnaa, nopeita hoksottimia ja tiimityöskentelytaitoja, hän listaa ajojärjestelijältä vaadittavia ominaisuuksia. Kun auto hajoaa tai asiakkaalla on kysyttävää, Matti on puhelimen päässä. Arki sisältää myös työnohjauksellisia ja henkilöstöhallinnon tehtäviä. Ymmärrys työstä on karttunut pitkän kokemuksen myötä. Matilla itselläänkin on takana kymmenen vuoden ura jäteautonkuljettajana. – Kuljettajat tekevät sen tärkeimmän työn. He tuntevat reitit kuin omat taskunsa ja mikä tärkeintä, he ovat kontakti asiakkaisiin, hän kiittää.

Tom


Maan

mmilantie

Ensin laidat, sitten poikkikadut.

Tuom

llank

Kalev anpu

Raat

imie

isto

henk

atu

atu

u

Esiva

atu

inkat

Tapio n

katu

arink

Malm

Rauh anpu isto

tieka tu

Kielo

katu

Luvia

npui

stoka tu

Helsingintie

Matin työpäivä alkaa varhain päivän ajojen tarkistuksella. Päivän edetessä mies liikkuu kentällä ja on aina kuljettajien apuna.

Matti ja jäteauton kuljettajat tekevät tiivistä yhteistyötä. Matti nauttii liikkuvasta työstään, jossa saa olla monipuolisella tavalla hyödyksi. Kuvassa myös Timmy Salo.

Jäteautonkuljettajan terveiset asiakkaille

Kiitos, kun hiekoitatte talvella reitin jäteastialle. Pimeällä myös pihavalo olisi mukava. Muistattehan, että jäteastian vieressä tai päällä ei saa olla mitään mitä ei ole tarkoitettu jäteautoon. Kuljettaja ei pysty arvioimaan, onko esine tai tavara uusi vai vanha, vaan kaikki lähtee mukaan.

17


Palveluitamme Hyötyjäte Jätehuolto • Jäteastioiden tyhjennykset • Keräysvälineiden välitys: 240/600 l, etulastaajakontit, jätepuristimet • Jätehuollon suunnittelu ja neuvonta

Voit tilata energia-, paperi-, metalli-, lasi- ja biojätteen keräysastian yksin tai muodostamalla kimpan yhdessä naapureiden kanssa.

Lokahuolto

Vaihtolavat ja laatikot Meiltä voit tilata vaihtolavoja: • Siivouksiin • Remonttiin • Risuille ja haravointijätteille • Työmaille

Suurtehoimuri

• Saostuskaivojen ja säiliöiden tyhjennykset • Kiinteistön ulkopuolisten viemäreiden avaus paineella • Puhdavesikaivojen pesut ja tyhjennykset • Rasvakaivojen tyhjennykset

Kuivaimulla voidaan imeä ja puhaltaa erilaisia materiaaleja: • Puruja, esim. välipohjat • Turvetta • Hiekkaa • Eristeitä • Sementtiä • Tuhkaa ja nokea

Vaaralliset jätteet

Arkistojen tuhoaminen

Ent. ongelmajätteet. Yksityishenkilöt voivat viedä vaaralliset jätteet Kierrätyskeskukseen. Yrityksille tarjoamme kokonaisvaltaista vaarallisten jätteiden huoltoa.

Veikko Lehden tietoturvapalvelut: • Paperit • Kovalevyt • Levykkeet • Kalvot

18

Siirrettävät Tip Top -vessat Huolehdimme toimituksesta ja tyhjennyksestä. Valikoimastamme löytyy myös inva-WC:itä.

Tutustu palveluihimme ja pyydä tarjous: 02 631 6100 tai www.veikkolehti.fi


Vuosikalenteri 2019 Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu vk ma ti ke to pe la su 1 1 2 3 4 5 6 2 7 8 9 10 11 12 13 3 14 15 16 17 18 19 20 4 21 22 23 24 25 26 27 5 28 29 30 31

vk ma ti ke to pe la su 5 1 2 3 6 4 5 6 7 8 9 10 7 11 12 13 14 15 16 17 8 18 19 20 21 22 23 24 9 25 26 27 28

vk ma ti ke to pe la su 9 1 2 3 10 4 5 6 7 8 9 10 11 11 12 13 14 15 16 17 12 18 19 20 21 22 23 24 13 25 26 27 28 29 30 31

vk ma ti ke to pe la su 14 1 2 3 4 5 6 7 15 8 9 10 11 12 13 14 16 15 16 17 18 19 20 21 17 22 23 24 25 26 27 28 18 29 30

MUISTATHAN HIEKOITTAA myös jäteastian läheisyyden.

LIKAKAIVON KANNET voi tyhjennystä varten kaivaa lumen alta.

TILAA VAIHTOLAVA kevään siivouksiin. TARKISTATHAN, etteivät puiden oksat haittaa jäteautojen kulkua.

RISUJA OTETAAN VASTAAN ympäri vuoden veloituksetta Aittaluodon lajitteluasemalla (ma klo 12–18, ti–pe klo 9–11).

Toukokuu Kesäkuu vk ma ti ke to pe la su 18 1 2 3 4 5 19 6 7 8 9 10 11 12 20 13 14 15 16 17 18 19 21 20 21 22 23 24 25 26 22 27 28 29 30 31

vk ma ti ke to pe la su 22 1 2 23 3 4 5 6 7 8 9 24 10 11 12 13 14 15 16 25 17 18 19 20 21 22 23 26 24 25 26 27 28 29 30

TILAA KIINTEISTÖLLE oma haravointijäteastia (ei haja-asutusalueilla). Vakituisten haravointijäteastioiden tyhjennys alkaa.

TYHJENNYSVÄLI MUUTTUU asiakkailla, joilla on sovittu kesä- ja talviajan vakituiset muutokset.

Heinäkuu Elokuu vk ma ti ke to pe la su 27 1 2 3 4 5 6 7 28 8 9 10 11 12 13 14 29 15 16 17 18 19 20 21 30 22 23 24 25 26 27 28 31 29 30 31

vk ma ti ke to pe la su 31 1 2 3 4 32 5 6 7 8 9 10 11 33 12 13 14 15 16 17 18 34 19 20 21 22 23 24 25 35 26 27 28 29 30 31

MEILTÄ SIIRRETTÄVÄT Tip Top -vessat kesän juhliin tai rakennustyömaille.

TUO OMENAT veloituksetta vaihtolavalle, ilmoittelemme paikasta nettisivuilla ja paikallislehdissä.

Syyskuu

Lokakuu

Marraskuu Joulukuu

vk ma ti ke to pe la su 35 1 36 2 3 4 5 6 7 8 37 9 10 11 12 13 14 15 38 16 17 18 19 20 21 22 39 23 24 25 26 27 28 29 40 30

vk ma ti ke to pe la su 40 1 2 3 4 5 6 41 7 8 9 10 11 12 13 42 14 15 16 17 18 19 20 43 21 22 23 24 25 26 27 44 28 29 30 31

vk ma ti ke to pe la su 44 1 2 3 45 4 5 6 7 8 9 10 46 11 12 13 14 15 16 17 47 18 19 20 21 22 23 24 48 25 26 27 28 29 30

vk ma ti ke to pe la su 48 1 49 2 3 4 5 6 7 8 50 9 10 11 12 13 14 15 51 16 17 18 19 20 21 22 52 23 24 25 26 27 28 29 1 30 31

JÄTEKULJETUSTEN TALVIAIKA alkaa asiakkailla, joilla on sovittu kesä- ja talviajan vakituiset muutokset.

MUISTA LIKAKAIVOJEN tyhjennys ja tilaa muutamaa päivää ennen tarvetta.

PIMEÄSSÄ ON VAIKEA löytää jäteastiaa, ellei se ole lähellä tietä tai polku valaistu.

TYHJENNYSPÄIVÄ voi muuttua joulunpyhien vuoksi joko aikaisemmaksi tai myöhäisemmäksi.

VEIKKO LEHTI ASIAKASPALVELU

HYÖTYJÄTTEIDEN LAJITTELUASEMA

Teljänkatu 10, Pori Puh. 02 631 6100 www.veikkolehti.fi

Aittaluodon teollisuusalue Avoinna ma klo 12–18, ti–pe klo 9–11

SÄHKÖ- JA ELEKTRONIIKKAROMUN VASTAANOTTO Kartanontie 42, Pori Avoinna arkisin klo 8–15

Ota kätevä kalenteri talteen! Voit merkitä kalenteriin tyhjennysrytmisi mukaiset jäteastian tyhjennyspäivät. Voit tarkistaa päivät laskustasi.

19


Kilpailu Kaikki puuaines ei kuulu puujäteastiaan. Tiedätkö, mikä kuuluu ja mikä ei?

1 2 3

4

5

6 7

Osallistu ja vastaa netissä! www.veikkolehti.fi/ kilpailu

Mitkä seuraavista kuuluvat puujätteeseen? Rastita oikeat vaihtoehdot.

1 Haravointijäte 5 Sahanpuru

Nimi:

2 Laminaatti 6 Lastulevy

3 Maalattu puu 7 Painekyllästetty puu

4 Tapetti

Vastaanottaja maksaa postimaksun Mottagaren betalar portot

Puhelin:

Osoite: Sähköposti: Kaikkien kilpailuun osallistuneiden kesken arvotaan yksi koivunsävyinen Artekin Jakkara 60 -tuoli (arvo 195 €). Vastaukset viimeistään 14.12.2018. Ilmoitamme voittajalle henkilökohtaisesti.

Veikko Lehti Oy Tunnus 5005595 00003 Vastauslähetys

Profile for StaartAgency

Veikko 2018  

Veikko 2018  

Advertisement