__MAIN_TEXT__

Page 1

veikko lehti oy:n tiedotuslehti 2016

Vanhan talon uusi elämä Laura ja Frans kunnioittavat vanhaa. sivu 6

Ei roskaa vaan raaka-ainetta Suurin osa kotitalousjätteestä on kierrätettävissä – jos niin halutaan. sivu 12

Kokemäen lajitteluasema Tarkista uudet aukioloaikamme. sivu 10

Osallistu kilpailuun takasivulla!


Kierrätyksen eturintamassa Veikko Lehti Oy:n lavakuljettajat ovat kierrätyksen ja uusiokäytön eturintamassa: he noutavat niin pienkiinteistöjen, remontti- ja saneerauskohteiden kuin suurten kauppakeskusten hylkypahvit. Pahvijäte kuljetetaan Corenson kartonkitehtaalle käytettäväksi uudelleen ja esimerkiksi rakennustyömaiden sekalainen jäte lajitellaan huolellisesti Aittaluodon plokkaushallissa.

s. 16

Tuo hyötyjätteitä Aittaluodon lajitteluasemalle Avoinna ma klo 12–18, ti–pe klo 9–11 Kulku Kuninkaanlahdenkadulta teollisuusalueen pääportilta. Kulku omalla vastuulla. Alueella on 30 km/h nopeusrajoitus. Väistä alueen työliikennettä. Otetaan vastaan: Puuta, risuja, lajiteltuja hyötyjätekuormia kuten energiajätettä, haravointijätettä, metallia. Vastaanottomaksu 5 € / toimitus (vain käteinen, ei kortteja. Enintään henkilöauton peräkärryllinen). Puu ja risut otetaan vastaan veloituksetta.

VEIKKO LEHTI OY Teljänkatu 10, 28130 PORI p. 02 631 6100, f. 02 637 0287 www.veikkolehti.fi

Pääkirjoitus

Poimi talteen

Ikivanhasta uusi Kerättyä

Pidetään kierrätyspisteet siisteinä.

Käyttökelpoiset vinkit.

Jättiurakka, joka taatusti hirvittäisi monia!

Rinki–ekopisteitä useita Satakunnassa.

s. 4

s. 5

s. 6

s. 10

Ei roskaa vaan raaka-ainetta

Ekoteko

Siisti juttu

Lehdellä

Kuluttajalla on keskeinen rooli kierrättämisessä.

Eteläpuistossa iloitaan auringosta entistäkin enemmän. Miksi?

Sampo-Rosenlewilla on otettu ympäristö huomioon.

Lavakuljettaja Mikko korjaa talteen valtavat määrät kierrätettävää.

s. 12

s. 14

s. 15

Toimitus veikko lehti oy:n tiedotuslehti 2016

2

Veikko Lehti Oy SEK

Ulkoasu SEK Johanna Sjövall, kuvat

s. 16 Paino ja jakelu Satakunnan Viikko Alma Manu Oy, Tampere

3


PÄÄKIRJOITUS

Esa Lehti

POIMI TALTEEN

Käyttökelpoiset vinkit

Pidetään kierräyspisteet siisteinä Satakunnassa on useita pakkausten tuottajavastuun myötä perustettuja Rinki-ekopisteitä. Näissä kerätään tuottajavastuun alaisia pakkausjätteitä, kuten muovia, kartonkipakkauksia, lasia ja metallia. Veikko Lehti Oy on tällä alueella Rinki Oy:n kumppani ja huolehdimme eri jätelaatujen tyhjennyksistä ja käsittelystä sekä kierrätyspisteiden siisteydestä. Hyötyjätekeräyksen lisäksi jäteautonkuljettajamme kiertävät säännöllisesti tarkistamassa ja siivoamassa pisteitä. Tässä siisteysasiassa toivomme yhteistyötä asukkailta. On tärkeää, että kierrätyspisteisiin ei tuoda muuta kuin sinne kuuluvaa hyötyjätettä. Isot huonekalut ja jätesäkit kuuluvat ihan muualle. Televisiot, maalipurkit, akut ja muut vaaralliset jätteet voi viedä veloituksetta oman kunnan järjestämään keräykseen. Jos keräyspisteen roskaaminen jatkuu, se joudutaan mahdollisesti lopettamaan kokonaan. Järjestelmä on luotu mm. siksi, että mahdollisimman paljon pakkausjätteestä saataisiin uuden raaka-aineeksi. Me täällä Satakunnassa olemme tehneet tätä jo kauan, mutta aina on parantamisen varaa. Kasvaneet muovijätteen määrät ovat rasittaneet ympäristöämme hajotessaan pikkuhiljaa mikromuoviksi, joka ajautuu meristä ja maasta pieneliöihin. Jopa kastemadosta on löydetty muovia. Muovi on kuitenkin hyvä raaka-aine, kunhan huolehdimme sen puhtaudesta ja kierrätyksestä. Jätemäärät riippuvat ostopäätöksistä ja pois heitetyn jätteen päätymisestä kiertoon. Vastuuta on annettu näin myös kuluttajalle. Muovia on paljon keräämässämme energiajätteessä ja myös se on uusioraaka-aineeksi sopivaa. Tällä hetkellä uusiokäytön lisäksi energiajätettä toimitetaan polttoaineeksi lähiseudun voimalaitoksille. Tuottajavastuun laajeneminen mahdollista yritystoiminnan kehittämisen kiertotalouden suuntaan. Tätä kautta lisääntyy myös kierrätysraaka-aineiden käyttö niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Meillä Veikko Lehti Oy:ssä on kokemusta jätteistä jo 90 vuoden ajalta. Vuosikymmenien varrella olemme kehittäneet alueellista kierrätystä yhteistyössä asukkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Me osaamme sen.

Arkipyhäviikolla tyhjennyspäivään voi tulla muutoksia vaikka vakituinen tyhjennyspäivä ei olekaan pyhä. Jäteauto voi tulla paria päivää aiemmin tai myöhemmin. Älä laita jäteastian viereen mitään, mitä et halua vietävän pois. Kuljettajan on mahdoton arvioida, onko astian vieressä oleva tavara roskaa vai ei. Sekajäteastiaan vain tavallista kotitaloudesta syntyvää jätettä. Painavat jätteet voivat kipattaessa rikkoa astian. Remonttijätteelle kannattaa tilata erillinen noutopalvelu. Joulukuuset keräykseen. Vaihtolava on heti joulun jälkeen ja tammikuun puoliväliin asti Veikko Lehti Oy:n toimiston takapihalla. Taloyhtiöt voivat tilata joulutarjouksessa olevan vaihtolavan kuusia varten.

Likakaivojen tyhjennys

voidaan sopia säännölliseksi. Talvella likakaivon tai säiliön kansi on hyvä kaivaa lumesta esiin. Kaivot ja säiliöt tyhjennetään noin viikon kuluessa tilauksesta.

Risut Aittaluodon lajitteluasemalle (tarkista aukiolo) tai tilaa risuille oma vaihtolava.

Hiekoita liukkaalla kelillä kulku jäteastialle. Valaise reitti jäteastialle, ellei astia ole tien reunassa. Pimeässä kauempana pihassa olevaa astiaa on vaikea löytää.

Tarkista etteivät puiden oksat haittaa jäteauton kulkua kiinteistölle. Iso jäteauto vaatii henkilöautoa enemmän tilaa. Kasvustot olisi hyvä poistaa ajoreitiltä noin 3,5 m korkeudelta ja leveydeltä. Haravointijäteastia

kiinteistöllä ja siinä säännöllinen tyhjennys on kätevää. Palvelu on käytössä suurimassa osassa Porin asemakaava-alueita. Jos haluat tilata palvelun, muista että haravointijäteastiassa pitää olla säännöllinen tyhjennysväli.

Jäteomenat

veloituksetta omenalavalle. Omenoita otetaan vastaan elokuusta lokakuun loppuun Veikko Lehti Oy:n toimiston takapihalla. Omenat toimitetaan riistaruoaksi.

Pesetä 240 l tai 660 l jäteastioita. Ne pestään desinfioivalla aineella pesuautossa paikan päällä. Palvelu on käytössä huhti-lokakuussa ja kun lämpötila on plussan puoella.

Jos jäteastiasi tyhjennysväli on kesällä joka toinen viikko ja talvella joka neljäsviikko, tiheämpi tyhjennysväli alkaa aina 1.kesäkuuta ja harvempi tyhjennysväli 1.syyskuuta tyhjennysviikkojen mukaan.

4

5


teksti Timo Metsänen kuvat johanna sjövall

Vanhan kunnostaminen vaatii rohkeutta Harva osaisi – tai edes uskaltaisi – ryhtyä kunnostamaan todennäköisesti ehkä kolmekin vuosisataa nähnyttä, pitkään tyhjillään seissyttä taloa asumiskuntoon. Moni saattaisi jopa epäillä, syntyykö tuosta mitään kelvollista. Laura ja Frans Koivuniemi eivät kuulu tällaisten arkajalkojen heimoon: he näkevät komeassa vanhassa talossa Merikarvialla unelmiensa kodin. Tupaantuliaisiin voi kuitenkin vielä vierähtää tovi jos toinenkin. – Työlistan kärkeen nousivat hirsiseinän korjaus eli kengitys, sekä alapohjan ja ulkolaudoituksen kunnostus. Täytyyhän talossa pysyä lämpö sisällä, toteaa Frans. – Koska täällä on ollut kosteaa ja kylmää pitkään, jouduimme purkamaan kaikki seinissä olleet vuosien saatossa kostuneet ja rikkoutuneet pinkopahvit ja tapetit. – Talven pakkasia odotellessa olisi syytä saada myös ikkunoita kuntoon. Olisi sitten talvellakin mukavampi tehdä remonttia, Laura Koivuniemi sanoo. Kunnostettavia ikkunaruutuja komeassa talossa onkin peräti sata – ja toistaiseksi ikkunaremontti on jäänyt kiireellisempien puuhien jalkoihin. Merikarvialla moni ohikulkija on harmitellut 20 vuotta tyhjillään seissyttä, hiljalleen ränsistynyttä taloa, jonka kunnostukseen Koivuniemet päättivät uskaltautua. Uudet omistajat onkin otettu hyvin vastaan ja kannustusta projektiin on saatu monilta pihaan poikenneilta. – On ollut mukava huomata, että ihmisiä kiinnostaa, kun vanhaa korjataan, eikä vain raivata pois uuden tieltä, Frans kertoo. – Eräs ohikulkija oli aivan haltioissaan, kun huomasi, että talolla on taas elämää ja totesi meidän antaneen

6

sille jälleen sielun. Siitä ja kaikista muistakin kannustavista puheista on jäänyt olo, että olemme tehneet oikean päätöksen ryhtyessämme tähän, Laura lisää.

Oma apu, paras apu

Vasara kyllä heiluu omissakin käsissä, mutta silti näin mittava projekti on melkoinen haaste. Monenlaista tietoa, vinkkiä ja ohjetta tarvitaan jatkuvasti. Onneksi suvussa on kirvesmies, joka osaa neuvoa ja auttaa monessa käänteessä ja lähipiiristä on löytynyt paljon innokkaita talkoolaisia. Asiantuntevia vinkkejä on saatu myös Rakennuskulttuuritalo Toivosta, jossa käytiin ikkunan korjauskurssikin. Vanhoja ikkunoita kun aiotaan vaalia ja ne kunnostetaan itse, kunhan niiden vuoro tulee. Kaikeksi onneksi talon jykevät lattialankut ja sisäkaton rakenteet ovat hyvässä kunnossa. Myös vanhat tulisijat pystytään säilyttämään. Seinätkin ovat suorassa ja yksi erityinen ilonaihe oli vaneripäällysteiden alta löytyneet alkuperäiset ovet. – Ovien maali osoittautui sen verran sitkeäksi, että raaputtimista ei ollut minkäänlaista iloa, Frans Koivuniemi manailee. – Sitten kokeiltiin maalin poistoa läm-

pöpuhaltimen avulla ja johan alkoi homma edetä! Aikansa tämä souvi silti ottaa.

Usein iltavuorossakin

Vaikka työtä on riittänyt, ei nuortaparia huoleta. He ovat jo hyväksyneet sen, että pelkän vapaa-ajan puitteissa ei ihan salamavauhtia edetä. Koivuniemet asuvat vajaan tunnin ajomatkan päässä Porissa. Päivätöistä huolimatta talolla tulee vietettyä paljon aikaa. Vapaapäivien lisäksi työmaalle suunnataan usein ”iltavuoroon” töiden jälkeen. Kumpikaan ei ole opiskellut rakennusalaa, mutta tradenomin papereista on sentään ollut hyötyä budjetoinnissa. Perinnerakentamista on opiskeltu kirjoista ja Internetistä.

Hitaasti, mutta varmasti

– Joskus tuntuu siltä kuin mitään ei olisi saatu aikaiseksi, vaikka töitä on paiskittu olan takaa, Laura huokaa. – Kun esimerkiksi lattialankut saadaan taas paikoilleen alapohjan kunnostamisen jälkeen, näyttää kaikki samalta, kuin muutama kuukausi sitten. Valtavasti valmistakin on kyllä syntynyt. Pelkästään elokuun aikana tarmokas pariskunta ennätti esimerkiksi purkamaan tuvan ja

” Rikkinäistä ei välttämättä tarvitse vaihtaa uuteen, mieluummin korjaamme sen.” 7


Haarukasta koukku

” Saapa nähdä, milloin täällä voisi ensimmäisen yönsä viettää.”

Varmaankin jokaiselta meistä löytyy kaappien ja laatikoiden kätköistä käyttämättömiä, turhaksi painolastiksi muuttuneita tavaroita, joilla voi kuitenkin olla näppärissä käsissä monenlaista käyttöä. Ulasoorilainen Mika Koskelainen luo puhdetöinä uutta ja upeaa lähes mistä tahansa pois heitetyistä esineistä ja materiaaleista. Lusikat ja haarukat taipuvat ihan käsivoimilla ja vanhasta hirrestä saa vaikka peilin kehykset. Mikan käsissä ovat syntyneet tämän

”Tämä on meidän juttumme”

8

HYÖDYKSI

Varastokätköt koristeiksi

kamareiden rosseja eli alapohjia, kylpyhuoneen pohjaa, kohentamaan navettarakennusta, keittämään uuden satsin punamultaa maalaamista varten, tekemään polttopuita ja maalaamaan, tyhjentämään, siistimään sekä suunnittelemaan monta kohdetta. Moinen työinto saa vähän rauhallisempaan menoon tottuneen kaupunkilaisen pään pyörälle.

Sekä Laura että Frans ovat varttuneet maatiloilla, joissa opittiin arvostamaan vanhaa ja totuttiin käsillä tekemiseen pienestä pitäen. Kaupunkiasuminen oli vain opiskeluajan välivaihe. Kaupunkivuodet saivat heidät vakuuttuneiksi, ettei kerrostaloelämä ole heitä varten. Talon tuleva emäntä myöntääkin avoimesti olevansa vanhaan hurahtanut. – Tämä on meidän juttumme, Laura vakuuttaa. – Yritämme tehdä itse niin paljon kuin suinkin pystymme. Vaatii kärsivällisyyttä, että ei lähde heti ensimmäisen haasteen tullen ostamaan jotain uutta. Rikkinäistä ei välttämättä tarvitse vaihtaa, mieluummin korjaamme sen. – Meillä on ollut onni matkassa: mitään peruuttamattomasti tuhoutunutta tai kalliisti korvattavaa ei ole löytynyt, Frans lisää. Koivuniemet ottivat tietoisen riskin ostaessaan vanhan, kylmillään olleen ja huonokuntoiselta näyttävän talon,

Ikkunanpokista hieno kehys

kin sivun hauskat esineet. Kokeile sinäkin! Mainioita ideoita ja vinkkejä löytyy netin blogeista ja vaikkapa Facebookista. Siitä vaan jalostamaan parhaat omaan käyttöön.

Varaosapankista saa ehtaa aitoa jonka todellista kuntoa pystyttiin vain arvailemaan. Pariskunnan rohkeutta onkin taidettu hämmästellä pitkin Merikarviaa. – Päätimme vain luottaa siihen, että koska talon seinät ovat vielä suorassa, ei pinnan alla voi olla mitään liian dramaattista yllätystä, Frans kertoo..

Vanhaa on ilo kunnostaa

– Työtä riittää, mutta vanhaa on ilo kunnostaa, Laura toteaa. – Vanhan talon tunnelma tulee sen historiasta ja näkyy esimerkiksi vuosisatojen saatossa kuluneissa ovien kynnyksissä. Juuri pitkä historia meitä talossa kiehtoo. Saamme jatkaa jotain, jonka joku on joskus kauan sitten aloittanut. – Mielenkiintoisinta onkin ollut kuulla tarinoita talon histo-

riasta ja huomata esimerkiksi, kuinka välikattoa on aikanaan nostettu ja koko taloa korotettu muutamalla hirrellä, Frans kertoo. - Vanhat lankut saattavat vähän natista eikä juuri mikään ole vatupassissa, mutta tässä talossa on luonnetta, eikä tällaista tunnelmaa saa uutta taloa rakentamalla. Lähikuukausina Laura ja Frans keskittyvät ala- ja välipohjien eristämiseen sekä laudoituksen ja tulisijojen kunnostamiseen. Päivä jos toinenkin voi vierähtää seinien tilkitsemisessä ja katoissa odottaa pinkopahvin jäljiltä pitkä rivi nauloja nypittäväksi. – Saapa nähdä, milloin täällä voisi ensimmäisen yönsä viettää, Koivuniemet arvuuttelevat toiveikkaina.

Puuttuuko upeasta perintöpiirongista vetimiä? Kaipaisiko komea kakluunisi pientä ehostusta? Porin Varaosapankista löytyy eri-ikäisiä ja kokoisia käytettyjä ovia, ikkunoita, tulisijamateriaaleja, kattotiiliä, lavuaareja, heloja, hakoja ynnä muuta kierrätyskelpoista rakennustarviketta. Myyntivarasto karttuu lahjoitetuista, purku- ja saneerauskohteista pelastetuista rakennusosista. Jonkin verran uusiakin rakennusosia löytyy. Porin Seudun Rakennuskulttuuriseura ry ylläpiti Varaosapankkia 14 vuotta. Toiminta siirtyi 1.4.2014 Porin kaupungille Nuorten työpajan yhteyteen. Veresten voimien voi odottaa tuovan uutta potkua rakennusosien kunnostustoimintaan. – Kun taustalla on leveämmät hartiat, toivomme, että tilat saadaan entistäkin paremmin kunnostajien tarpeita vastaaviksi ja toiminnalle löytyy dynaaminen vetäjä kesällä eläköityneen, todellisen monitoimiosaajamme tilalle, Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo sanoo.

Rakennuskulttuuritalo Toivo on Satakunnan Museon vuonna 1995 perustama korjausrakentamisen keskus. Se sai nimensä talossa sotien välisenä aikana toimineen Hedelmämehutehdas Toivon mukaan. Tiloista löytyy mm. vanhojen rakennusten korjausnäyttely, joka havainnollistaa erinomaisesti rakennuksen korjausvaiheita ja korjausmenetelmiä, materiaaleja ja sisustuksia aina 1800-luvulta 1950-luvulle saakka. – Varaosapankki toimii edelleen erittäin tiiviissä yhteistyössä Rakennuskulttuuritalo Toivon kanssa, Tuulikki Kiilo alleviivaa. – Toivo tarjoaa tarvittavat neuvot, opastukset ja erilaiset kurssit vanhoista rakennustekniikoista ja materiaaleista, perinteikkäät materiaalit puolestaan löytyvät Varaosapankista. Vinkkinä mainittakoon vielä, että myös luovalle sisustajalle Varaosapankin myymälä osoitteessa Veturitallinkatu 7 on todellinen aarreaitta!

Rakennuskulttuuritalo Toivo netissä: pori.fi/toivo Lisää tietoa Varaosapankista, mm. hyödyllinen korjaajan muistilista: varaosapankki.org

9


Kerättyä

Rinki-ekopisteet

VeikkoLehti menossa mukana!

kuva Hannu Ikonen

Veikko jytäili kesällä! Veikko Lehti Oy huolehti jälleen kerran usean kesätapahtuman jätehuollosta vessoineen päivineen. Kirvatsin Jytä oli tämän kesän se Tapahtuma. Kirjurinluoto oli täynnä entisiä nuoria ja onneksi myös paljon oikeasti nuoria oli lähtenyt mukaan.

Elokuun alussa valmistuivat Rinki-ekopisteet Satakuntaan. Näissä kerätään tuottajavastuun alaisia pakkausjätteitä, kuten muovia, kartonkipakkauksia, lasia ja metallia. Veikko Lehti Oy on tällä alueella Rinki Oy:n kumppani ja huolehdimme pisteiden eri jätelaatujen tyhjennyksistä ja siisteydestä. Rinki-ekopisteissä kerätään tuottajavastuun alaisia pakkauksia. Useisiin vanhoihin tuttuihin keräyspisteisiin on paperin, lasin ja metallin lisäksi tullut myös pakkausmuovin ja -kartongin keräys. Ellei kartonginkeräystä ole erikseen, voit edelleen laittaa paperinkeräykseen myös pahvit ja kartongit. Toimi keräysastiassa olevan ohjeen mukaan. Satakunnan alueella muovia kerätään nyt useiden kauppojen pihoilla Porin lisäksi myös ympäristökunnissa. Keräyspitseet löytyvät osoitteesta www.rinkiin.fi.

Kokemäen lajitteluasemalla uudet aukioloajat Lajitteluasema on avoinna pienasiakkaille joka kuukauden 2. keskiviikko klo 15–18. Otamme vastaan veloituksetta omiin kasoihin: - SER romua (kodinkoneet, sähkö- ja elektroniikkaromu) - paperi / pahvia - metallia - pakkausmuovia - pakkauslasia - puuta Veloitamme lajittelemattomista kuormista ja kaatopaikkakuormista 60 € (vain käteismaksu, ei kortteja) Ei biojätettä, ei vaarallisia jätteitä

Kartanonvoima 7, Suokkaan teollisuusalue www.kokemaenymparistohuolto.fi Puh. 02 631 6100 10

Pakkausmuovia ovat vain kotitalouden tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset: • Elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset • Pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset • Muovipullot, -kanisterit ja -purkit, mieluiten litistettyinä • Muovikassit, -pussit ja -kääreet Kartonkipakkauskeräykseen voi laittaa • Aaltopahvilaatikot • Kartonkitölkit, esim. maito- ja mehutölkit • Kartonkiset einespakkaukset, kuivatuotteiden kartonkipakkaukset • Kuivien tuotteiden kartonkipakkaukset, esim. muro- ja keksipaketit • Paperipussit ja -kassit • Pizzalaatikot, munakennot • Kartonkiset kertakäyttöastiat • WC- ja talouspaperirullien hylsyt • Käärepaperit, esimerkiksi kopiopaperin kääreet • Juomien pahviset monipakkaukset, esim. sixpackit ja salkut

Muista. Lasinkeräykseen voi laittaa VAIN pakkauslasia, kuten lasipurkkeja ja -pulloja.

Tavaran tuojia oli ruuhkaksi asti!

Kaikkia näitä voit viedä rinki keräyspisteeseen.

Järjestimme suuren kierrätystempauksen huhtikuussa Järjestimme keväällä Porin Prisman ja Kodin Terran parkkipaikoilla kierrätystempauksen, jossa otettiin vastaan, metallia, lumppua, muovia, energiajätettä, kodinkoneita ja muuta sähkö-ja elektroniikkaromua. Tavaran tuojia oli satoja ja tapahtuman alussa ihan ruuhkaa. Mukavasti kaikki lajittelivat tuomisensa oikeisiin osoitteisiin ja lavoja vaihdettiin tapahtumien aikana (klo 13–20) useita kertoja.

11


Ei roskaa vaan raaka-ainetta Materiaali

Keräyspiste

Mihin toimitetaan

Kotitaloudesta kertyvästä jätteestä suurin osa pystytään jo kierrättämään uusiokäyttöön. Kuluttajalla on keskeinen rooli, että raaka-aineet saadaan kiertoon. Sekajätteeseen heitetty

menee tällä hetkellä suoraan massapolttoon. Keräysastioihin ja kierrätyspisteisiin toimitetun Veikko Lehti ja muut alan toimijat sen sijaan pystyvät kierrättämään eteenpäin.

teksti ella koota kuvitus Emmi Laaksonen

POSLIINI Aittaluodon kiviaineskeräys

Uusiokäyttö

Veikko Lehti toimittaa täytemaaksi Täytemaa maanrakentamiseen

PAHVI / KARTONKI

Huom! Pienkeramiikkaa voi laittaa sekajätteeseen.

Paperi-, pahvi- ja kartonkikeräys - yleiset kierrätyspisteet - yritysten, taloyhtiöiden ja asuinalueiden keräysastiat

BIOJÄTE

Veikko Lehti toimittaa jatkojalostukseen

Biojätekeräys - yritysten ja taloyhtiöiden keräysastiat - yksityisten ja asuinalueiden keräysastiat

Hylsykartonki

PAPERI

Veikko Lehti toimittaa jatkojalostukseen Biokaasu, kasviravinne

Paperinkeräys ja paperi-, pahvi- ja kartonkikeräys - yleiset kierrätyspisteet - yritysten, taloyhtiöiden ja asuinalueiden keräysastiat

ENERGIAJÄTE Energiajätekeräys - yritysten ja taloyhtiöiden keräysastiat - yksityisten omat keräysastiat

Veikko Lehti toimittaa jatkojalostukseen Uusiopaperi, selluvilla

Veikko Lehti toimittaa jatkojalostukseen Sähkö, lämpö

METALLI Metallikeräys - yleiset kierrätyspisteet - yritysten, taloyhtiöiden ja asuinalueiden keräysastiat

MUOVI

Veikko Lehti toimittaa jatkojalostukseen

Veikko Lehti toimittaa jatkojalostukseen

Muovipakkausten keräys

Metalliteollisuuden raaka-aine

Muovin raaka-aine

LASI Pakkauslasinkeräys - yleiset kierrätyspisteet - yritysten ja taloyhtiöiden keräysastiat Tuottajavastuuyhteisö Rinki Oy toimittaa jatkojalostukseen Uusiolasi Huom! Muut lasit kuten juomalasit ja maljakot kuuluvat sekajätteeseen.

12

TEKSTIILI SEKAJÄTE Sekajätekeräys Veikko Lehti toimittaa massapolttoon Maailmalla näille kehitetään koko ajan kierrätysmahdollisuuksia.

Kuluttajapakkausten keräyspisteet www.rinkiin.fi

Energiajätekeräys - yritysten ja taloyhtiöiden keräysastiat - yksityisten omat keräysastiat Lumppukeräys - yleiset keräystapahtumat Veikko Lehti toimittaa jatkojalostukseen Eristettä, öljynimeytysmattoja

13


teksti Timo Metsänen kuva Johanna Sjöval

EKOTEKO

SIISTI JUTTU teksti Timo Metsänen kuva Johanna Sjöval

Porin Eteläpuistossa nautitaan auringosta muita enemmän Asunto Oy Porin Eteläpuisto 11 otti merkittävän askeleen kohti parempaa energiataloudellisuutta. Taloyhtiöön tehtiin viime vuonna energiaremontti ja käyttöön otettiin poistoilman lämmöntalteenotto ja aurinkokeräimet, joilla tuotetaan taloyhtiöön lämpöä ja lämmintä käyttövettä. Vastaavia järjestelmiä ei tiettävästi löydy koko Suomesta kuin kaksi.

Hanke, joka sai kaikkien kannatuksen

– Asia oli vireillä taloyhtiössämme jo jonkin aikaa, koska lämmityskustannukset ovat nostaneet asumiskustannuksia merkittävästi, kertoo suunnittelija ja taloyhtiön puheenjohtaja Reijo Hernesniemi. – Päädyimme ratkaisuun, jossa otettiin käyttöön poistolämpöpumput ja aurinkokeräimet ja samalla voitiin ottaa huomioon myös nykyään yhä tärkeämmät ympäristönäkökohdat. Järjestelmä on ollut käytössä vajaan vuoden ajan ja jo tänä aikana on saatu jopa enemmän säästöjä kuin alkuperäisissä laskelmissa uskallettiin arvioida. – Kaukolämmön kulutus on laskenut 60–80 %, joten voimme siis olla tyytyväisiä päätökseemme!

14

”Miksi tätä ei tehty jo aikaisemmin?”

Kun talon yhtiökokoukselle esiteltiin uusi järjestelmä, moni kysyi: miksi tätä ei tehty jo aiemmin? Vastaus on helppo: tekniikka ei ollut valmista. Eteläpuisto 11:n osakkaat voivatkin olla ylpeitä edelläkävijän asemastaan. – Kesän aurinkoisina päivinä on iloittu aurinkokeräimistä. Niillä on saatu taloyhtiöön lähes ilmaista energiaa, Hernesniemi sanoo. Investoinnin takaisinmaksuaika on tämän hetken energiahintojen perusteella noin kymmenen vuotta.

Länsirannikko etsii energiatehokkuutta

Ehkä osittain myös Eteläpuisto 11:n ennakkoluulottoman esimerkin innoittamana Porin Isolinnankadulle valmistui elokuun lopulla toinenkin vastaavanlainen kohde. Järjestelmä on koekäyttövaiheessa, mutta säästöpotentiaali on jo havaittavissa. Satakunnassa järjestelmiä on rakennettu kevään 2016 aikana Porin lisäksi ainakin Raumalle, Nakkilaan ja Huittisiin. Länsirannikolla on siis otettu melkoinen harppaus kohti uutta energia-ajattelua!

Sampo-Rosenlew ottaa huomioon ympäristön Sampo-Rosenlew Oy:n tehdas Porissa valmistaa leikkuupuimureita ja metsäkoneita. Tehtaan toiminnasta syntyvien jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen on panostettu runsaasti viime vuosina. Sampo-Rosenlew Oy:llä jätteet lajitellaan siellä, missä ne syntyvätkin eli tuotantotiloissa ja työpisteillä, joista Veikko Lehti toimittaa ne kierrätettäviksi. Suuri osa jätteistä on erilaisia pakkausmateriaaleja. Kierrätykseen päätyvät energia- ja sekajäte, puu, metalli, pahvi- ja paperi. Myös maalaamoiden vaaralliset jätteet sekä eri pisteissä syntyvä kiinteä öljyinen jäte, loisteputket, aerosolipullot sekä sähkö- ja elektroniikkaromu otetaan erikseen talteen ja toimitetaan jatkokäsiteltäväksi. Jäteastioilla on tuotantotiloissa omat määritellyt paikkansa, jotka on varustettu lajittelua helpottavilla merkinnöillä. Henkilöstö on koulutettu kattavasti jätteiden oikeaan lajitteluun. Veikko Lehden keräilyautot tyhjentävät täydet astiat viikottain. Pahvit lajitellaan pahvipakkareihin ja metallit sekä puut vaihtolavoille. Vaaralliset jätteet Veikko Lehti noutaa erikseen niille varatusta tilasta, jonne on merkitty omat säilytyspaikat mm. jäteöljyille, maalijätteille sekä fosfatointi- ja rasvanpoistosakoille. – Nykyään sekä yhteiskunnan asettamat vaatimukset että yleinen mielipide edellyttävät yrityksiltä yhä suurempaa panostusta näihin asioihin, sanoo

Hanna Lehtola, joka toimi turvallisuus- ja ympäristöpäällikkönä jutun kirjoituksen aikaan.

Tavoitteena jätteen määrän vähentäminen

– Sampo-Rosenlewilla haluamme kiinnittää erityishuomiota kaiken jätteen määrän vähentämiseen ja tietenkin myös vaarallisten jätteiden turvalliseen käsittelyyn. Jätteiden mahdollisimman tehokas lajittelu ja kierrätys on myös taloudellinen kysymys – se on tehokas tapa säästää. – Jätesuunnittelumme perustuu täysin tehtaan omiin tarpeisiin. Kehittäessämme jätehuoltoa kokeilimme erilaisia ratkaisuja ja päädyimme lopulta nykyiseen. Veikko Lehden asiantuntijat olivat tukenamme keräämistä ja kierrätystä miettiessämme. – Kuten monella muullakin yrityksellä, haasteenamme on jätelajittelun kattavuus ja tehokkuus. Toisaalta jätelajittelu ja siihen liittyvä toimintakulttuurin kehitys helpottuu jatkuvasti myös yrityksissä, koska lajittelu kotitalouksissakin on lisääntynyt ja näin henkilöstö on yhä valveutuneempaa lajittelun osalta.

15


LEHDELLÄ teksti Timo Metsänen kuva Johanna Sjöval

Mikko ajaa puhtaamman huomisen asialla

1

2

Lavakuljettajan päivään mahtuu monenlaista keikkaa pienkiinteistöjen jätenoudoista kauppakeskusten hylkypahvien kuljetuksiin, kun Mikko Söderqvist starttaa aamuvarhaisella palvelemaan asiakkaitamme. Työpäivä alkaa tehtävänjaolla Aittaluodon kuljettajatiloissa. Samalla vaihdetaan pikaiset kuulumiset ja vinkit omilta reiteiltä.

Tiiviisti pakattu myymälän pahvijäte kipataan Aittaluodon pahvikeräykseen. Täällä paperit ja pahvit erotellaan toisistaan ja jalostetaan eteenpäin.

3 ”Kaupunki ja yritys- ja yksityisasiakkaat tulevat nopeasti tutuiksi.”

Kauppakeskuksen jätteen lajittelupisteessä vaihdetaan täyttynyt energiajätepuristin.

4 Energiajäte viedään Aittaluotoon jatkojalostukseen. Talteen saadaan suuri määrä jätettä, jolla tuotetaan esimerkiksi lämpöä ja energiaa.

16

5 Asiakkaan luota noudetaan risujätekuorma. Kiinteistön omistajan on huolehdittava jätteen poiskuljetuksesta – ja siinä auttaa Veikko Lehti Oy.

17


Palveluitamme Jätehuolto • Jäteastioiden tyhjennykset • Keräysvälineiden välitys: 240/600 l, etulastaajakontit, jätepuristimet • Jätehuollon suunnittelu ja neuvonta.

Vuosikalenteri 2017

Hyötyjäte Voit tilata energia-, paperi-, metalli-, lasi- ja biojätteen keräysastian yksin tai muodostamalla kimpan yhdessä naapureiden kanssa.

Vaihtolavat ja laatikot Meiltä voit tilata vaihtolavoja: • Siivouksiin • Remonttiin • Risuille ja haravointijätteille • Työmaille

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu vk ma ti ke to pe la su 5 1 2 3 4 5 6 6 7 8 9 10 11 12 7 13 14 15 16 17 18 19 8 20 21 22 23 24 25 26 9 27 28

vk ma ti ke to pe la su 52 1 1 2 3 4 5 6 7 8 2 9 10 11 12 13 14 15 3 16 17 18 19 20 21 22 4 23 24 25 26 27 28 29 5 30 31

Toukokuu Kesäkuu Lokahuolto

Suurtehoimuri

• Saostuskaivojen ja säiliöiden tyhjennykset • Kiinteistön ulkopuolisten viemäreiden avaus paineella • Puhdavesikaivojen pesut ja tyhjennykset • Rasvakaivojen tyhjennykset

Kuivaimulla voidaan imeä erilaisia materiaaleja: • puruja, esim. välipohjat • turvetta • hiekkaa • eristeitä • sementtiä • tuhkaa ja nokea

Arkistojen tuhoaminen

Vaaralliset jätteet ent. ongelmajätteet. Yksityishenkilöt voivat viedä vaaralliset jätteet Kierrätyskeskukseen. Yrityksille tarjoamme kokonaisvaltaista vaarallisten jätteiden huoltoa.

Siirrettävät Tip Top -vessat Huolehdimme toimituksesta ja tyhjennyksestä. Valikoimastamme löytyy myös inva-WC:itä.

Tutustu palveluihimme ja pyydä tarjous: 02 631 6100 tai www.veikkolehti.fi. 18

Saferec tietoturvapalvelut. • paperit • kovalevyt • levykkeet • kalvot

vk ma ti ke to pe la su 9 1 2 3 4 5 10 6 7 8 9 10 11 12 11 13 14 15 16 17 18 19 12 20 21 22 23 24 25 26 13 27 28 29 30 31

vk ma ti ke to pe la su 13 1 2 14 3 4 5 6 7 8 9 15 10 11 12 13 14 15 16 16 17 18 19 20 21 22 23 17 24 25 26 27 28 29 30

Heinäkuu Elokuu

vk ma ti ke to pe la su 18 1 2 3 4 5 6 7 19 8 9 10 11 12 13 14 20 15 16 17 18 19 20 21 21 22 23 24 25 26 27 28 22 29 30 31

vk ma ti ke to pe la su 22 1 2 3 4 23 5 6 7 8 9 10 11 24 12 13 14 15 16 17 18 25 19 20 21 22 23 24 25 26 26 27 28 29 30

vk ma ti ke to pe la su 26 1 2 27 3 4 5 6 7 8 9 28 10 11 12 13 14 15 16 29 17 18 19 20 21 22 23 30 24 25 26 27 28 29 30 31 31

Syyskuu

Lokakuu

Marraskuu Joulukuu

vk ma ti ke to pe la su 35 1 2 3 36 4 5 6 7 8 9 10 37 11 12 13 14 15 16 17 38 18 19 20 21 22 23 24 39 25 26 27 28 29 30

vk ma ti ke to pe la su 39 1 40 2 3 4 5 6 7 8 41 9 10 11 12 13 14 15 42 16 17 18 19 20 21 22 43 23 24 25 26 27 28 29 44 30 31

vk ma ti ke to pe la su 44 1 2 3 4 5 45 6 7 8 9 10 11 12 46 13 14 15 16 17 18 19 47 20 21 22 23 24 25 26 48 27 28 29 30

VEIKKO LEHTI ASIAKASPALVELU Teljänkatu 10, Pori Puh. 02 631 6100 www.veikkolehti.fi

HYÖTYJÄTTEIDEN LAJITTELUASEMA Aittaluodon teollisuusalue Avoinna ma klo 12–18, ti–pe klo 9–11

vk ma ti ke to pe la su 31 1 2 3 4 5 6 32 7 8 9 10 11 12 13 33 14 15 16 17 18 19 20 34 21 22 23 24 25 26 27 35 28 29 30 31

vk ma ti ke to pe la su 48 1 2 3 49 4 5 6 7 8 9 10 50 11 12 13 14 15 16 17 51 18 19 20 21 22 23 24 52 25 26 27 28 29 30 31

SÄHKÖ - JA ELEKTRONIIKKAROMUN VASTAANOTTO Kartanontie 42, Pori Avoinna arkisin klo 8–15

Voit merkitä kalenteriin tyhjennysrytmisi mukaiset jäteastian tyhjennyspäivät. Voit tarkistaa päivät laskustasi.

Ota talteen! 19


u l i a p l i K Lehdessä on jälleen paljon tärkeää asiaa lajittelusta ja kierrätyksestä.

Mitä mielestäsi pieni roskis vastaa isolle? i ntäväkes Miten isä s s a, skien kan ä pärjää ro i eik noin pien kun olet ein edes sinua us tä? tyhjenne

Valitsemme parhaan kommentin ja voittaja saa valita liput kahdelle Porispereen tai Pori Jazziin. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan lisäksi kaksi (2 kpl) pääsylippua Kuninkaalliseen joulukonserttiin 13.12.2016 Porin Promenadikeskukseen. Vastaukset viimeistään 15.11.2016. Ilmoitamme voittajille henkilökohtaisesti. Veikko Lehdellä on oikeus käyttää kaikkia kilpailuun jätettyjä vastauksia viestinnässään ja markkinoinnissaan kilpailun jälkeen ilman erillistä suostumusta tai korvausta.

?

Vastaa netissä! www.veikkolehti.fi/ kilpailu

Mitä pieni roskis vastaa isolle? Vastaanottaja maksaa postimaksun Mottagaren betalar portot

Nimi: Puhelin: Osoite: Sähköposti:

Veikko Lehti Oy Tunnus 5005595 00003 Vastauslähetys

Profile for StaartAgency

Veikko 2016  

Veikko 2016  

Advertisement