__MAIN_TEXT__

Page 1

veikko lehti oy:n tiedotuslehti 2013

Designia keräyslasista Kiikoisissa värilliset lasipullot jalostuvat käyttöesineiksi, joiden skandinaavinen kauneus noteerataan myös muualla Euroopassa. sivu 6

Kokeile kotona Sinappipurkin uusi elämä sivu 9

Puuvillan työmaalla Kuutio uutta kauppakeskusta tuottaa alle kilon jätettä. sivu 12

Veikko Lehti, 80 v. Aamuisin ajettiin lihaa ja päivällä jätteitä. sivu 16

Osallistu kilpailuun!


Puuvillan ympäristövaikutukset puntarissa Puuvillan ympäristövaikutukset punnitaan tarkoin rakennuksen koko elinkaarelle. Tavoitteena on saavuttaa kansainvälisen LEED-ympäristösertifikaatin kultataso ja rakennuksen energiankäytön osalta paras A-luokka. Tämä tarkoittaa ympäristönäkökulmien tarkkaa huomioimista paitsi rakennusvaiheessa, myös valmiin rakennuksen osalta.

4

s. 12-15 9

6

Pääkirjoitus

Veikko kylässä

Hyöty käyttöön

Jätehuollon haaveet toteutuivat ja tuhoutuivat.

Kaikki Lasistudio Jan Torstenssonin esineissä käytetty materiaali on kierrätyslasia.

Tee-se-itse lasista.

10

16

18

Kerättyä

Siisti juttu

Palveluksessasi

Makupaloja Roope-sonnin omenoista jättipalsamin kitkentään ja laatujärjestelmän sertifiointiin.

Perheyrityksen perustaja aloitti apulaisena, eteni toimitusjohtajaksi ja jatkaa juoksupoikana.

Tarvitsetko huussia, lokahuoltoa entä jätelavaa?

Toimitus

Ulkoasu

veikko lehti oy:n tiedotuslehti 2013

Veikko Lehti Oy SEK Point Oy, Pori

SEK Point Oy, Pori Your Image

Paino ja jakelu Satakunnan Kansa Alma Manu Oy, Tampere 2013


PÄÄKIRJOITUS

Esa Lehti

Haaveet toteutuivat Kädessäsi on uudistunut Veikko Lehti Oy:n tiedotuslehti. Olemme toimineet alalla yli 90 vuotta, ihan tarkka alkamisvuosi 1920-luvun alkupuolelta ei ole tiedossa. Juhlistamme pyöreitä vuosikymmeniä näin tipoittain. Tämä lehti on yksi osa sitä. Juhlan aihetta on myös siinä, että olemme saavuttaneet jo vuosia sitten asetetun tavoitteemme. Se oli, että kaatopaikan penkkaan toimitetaan mahdollisimman vähän jätettä. Nyt tänä vuonna kaikki sekajätteenä kerätty yhdyskuntajäte on toimitettu energiahyötykäyttöön yli 99 prosenttisesti. Hyvät asiakkaamme, olette olleet meille paras kannustin tavoitteidemme saavuttamisessa. Olette valinneet meidät jätehuoltopalvelun toimittajaksi ja luottaneet toimintaamme. Monet ovat olleet asiakkaitamme vuosikymmeniä. Pitkät asiakassuhteet, hyvä viranomaisyhteistyö ja luotettavat yhteistyökumppanit ovat mahdollistaneet kasvumme pelkästä jätteenkuljettajasta monipuoliseksi ympäristöhuoltoalan toimijaksi. Olemme kouluttaneet henkilökuntamme ympäristöasioiden osaajiksi. Lajitteluasemillamme erottelemme hyötykäyttöön tuttuja materiaaleja, puuta, metallia, energiajätettä yms. Jatkamme työtä edelleen ja teemme kehitystyötä, jotta saisimme kierrätettyä vielä enemmän ja yhä useampia materiaaleja. Olemme ylpeitä työstämme. Olemme saavuttaneet yli 90 % kierrätysasteen. Kiitos siitä kuuluu kaikille yhteistyökumppaneillemme ja henkilökunnallemme.

Porin seudun jätelautakunta päätti elokuussa, että kaikki asumisessa syntyvä jäte on toimitettava Porin jätehuollon ylläpitämälle Hangassuon kaatopaikalle. Päätöksestä on valitettu.


Kiikoisten viikinki kierrätyslasia kesyttämässä Syysaamun koleus vaihtuu vähitellen lasiuunin luomaan elävään lämpöön. Kiikoisten lasistudiossa Satakunnan ja Sastamalan rajalla tunnelma on muutenkin varauksettoman lämmin. Studion sokkeloista ilmestyy sieltä täältä lasista innostuneita nuoria. Harjoittelija ja työelämään tutustuja tarttuvat omistajien ohjauksessa päivän tehtäviin: lasilyhtyihin sopivan kierrätysmateriaalin hakuun ja lasikoristeiden valmistukseen. Lasinpuhaltajaksi opiskeleva Antti häärää jo verstaan puolella. Puupalikoista kootulla, perinteitä huokuvalla pölkkylattialla komeilee myös hänen tulevan lasikarriäärinsä sydän, oma uuni.

Tuotteet Euroopan kiertueella

Jan Torstensson ja Tuulikki Tähtivaara-Torstensson ryhtyivät muotoilualan yrittäjiksi vähän sattumalta, ja toisaalta juuri niin pitikin käydä. Reilu vuosikymmen sitten Suomen Lasimuseossa vieraillessaan Jan muisteli omassa suvussaan olleen useampia lasinpuhaltajia. Sukututkimus vahvisti asian. Lasinkesyttäjiä oli jäljitettävissä kahdeksan sukupolvea aina 1700-luvun Norjaan saakka. Kun sukunimen -sson viittaa vahvasti poikaan ja Tor- pohjoismaisten muinaisjumalaan Thoriin, voi historian lyhyellä oppimäärällä uskoa, että vastassa on varsinainen viikinki. Tosin skandinaavisesta muotoilusta ja kierrätyslasista haltioituneessa Keski-Euroopassa hänet on jo ehditty nimittämään lasin kuninkaaksi. – Tuotteitamme on mukana kiertävässä Second Life -uusiolasinäyttelyssä ja ne ovat parhaillaan esillä Wienin Designviikoilla. Siellä hypetetään tätä menetelmää ja pohjoismaista tyyliä, kertoo Torstensson hieman hämmentyneenä suosiostaan. – Hyvä muotoilu sopii käyttötarkoitukseensa. Muotoilumme on niukkaa, selkeää, pohjoismaista, Tähtivaara-Torstensson lisää.

Haastava materiaali, ainutlaatuinen menetelmä

Juuri sukututkimus innoitti Jan Torstenssonin opiskelemaan lasinpuhallusta. – Valmistuin lasinpuhallusartesaaniksi Ikaalisten käsi- ja taideoppilaitoksesta vasta viisikymppisenä. Myös Tuulikki innostui aikuisiällä opiskelemaan itselleen uuden, korusuunnittelijan ammatin. Vuonna 2008 pariskunta osti Kiikoisten vanhan huoltoaseman, jonka kantavat puitteet hyödynnettiin studion rakenteissa. – Vanhassa on inhimillinen leima. Olemme aina korjanneet vanhaa hyvää ja hyödyntäneet käyttökelpoista. Parhaillaan Jan ja Tuulikki remontoivat asumaansa satavuotiasta omakotitaloa, joka on suojelukohde. Kaikki Lasistudion esineissä käytetty materiaali on kierrätyslasia. Jan on aikaisemmalta ammatiltaan konstruktioteknikko ja suunnitellut tuotteiden valmistukseen tarvittavat uunit itse. – Olemme Suomessa ainoa valmistaja, joka lämmittää ja muotoilee kierrätyslasiaihion tällä menetelmällä ja tässä mittakaavassa. Maassa on toki muitakin suunnittelijoita, jotka esimerkiksi katkaisevat ja hiovat pulloja käyttöesineiksi. Korujen lasihelmien raaka-aine on pinttiä eli lasitehtaiden lasijätettä, juomalasit ja maljakot syntyvät satakuntalaisista ravintoloista hankituista värillisistä olut- ja viinipulloista. Lasilyhtyihin käytetään paikallisten asukkaiden lahjoittamia lastenruokapurkkeja ja mehupulloja. Värillisen kierrätyslasin saatavuus on, ehkä yllättäen, hyvin haastavaa. Erityisen kiinnostuneita Torstenssonit ovat Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan vihreistä ja ruskeista pulloista, joista Vuoden 2005 Uutuustuotteina huomioidut HIK!-lasit valmistetaan. – Kun uuni on lämmitetty, muotoilemme kerralla uunillisen.


” Pullojen alkuperäinen muoto hyödynnetään uusioesineessä. Käytämme neljäsosan energiamäärästä verrattuna lasimassasta valmistettuun tuotteeseen.”

Harrastuksesta liiketoiminnaksi

Perheyrittäjyys on Torstenssoneille enemmän elämäntapa kuin työ. – Olemme yhdessä 24/7, mutta toisaalta työnjakomme Lasistudiossa on selkeä, Tähtivaara-Torstensson kertoo. Aiemmin järjestötoiminnassa taloushallinnon tehtävissä työskennellyt Tuulikki vastaa nyt korujen lisäksi yrityksen kirjanpidosta, lasikurssien myynnistä ja studion yhteydessä toimivasta tilauskahvilasta. Jan huoltaa uunit ja jälkityöstössä käytettävät työkalut sekä opettaa asiakasryhmät lasimuotoilun rytmikkäisiin vaiheisiin. – Toistemme esineisiin voimme sulassa sovussa antaa neuvoja niin, että lopulta ei voi sanoa kumman suunnittelema lopullinen tuote oikeastaan on.

Muista! Värillinen ja kirkas lasi kuuluvat lasinkeräykseen. Metallikannet ja -korkit metallikeräykseen. HUOM! Hehkulamput ovat sekajätettä. Energiansäästölamput sisältävät elohopeaa ja ovat vaarallista jätettä (ent. ongelmajätettä).


Hyöty käyttöön Lahjaksi omatekoista Elise keitti puutarhan omenoista kanelilla maustettua hilloa. Touko piirsi etiketit osoitetarroihin. Sirpa valmisti karviaisista ja porkkanaraasteesta ”Köyhän miehen lakkahilloa”.

Vinkki: leivo pipareita ja vie tuliaisiksi koristellussa lasipurkissa.

Tuulikin lasikorut • Lasihelmiä • Hopealankaa • Vahattua puuvillanyöriä • Kärkipihdit ja sivuleikkurit Lasihelmiä myyvät lasistudiot, askarteluliikkeet ja verkkokaupat. Lasistudio Jan Torstenssonin lasihelmet on valmistettu lasitehtaan jätelasista eli pintistä ja värijauheesta.

Helppohoitoiset lemmikit Ukko askarteli miniakvaarion sinappipurkista, lasiväristä, siimasta ja kartongista.

Vinkki: purkin pohjalle voit kätkeä kauniita kiviä ja kuivaa hiekkaa.


Kerättyä Arkipyhien jätteenkuljetus Muistattehan, että joulupyhien aikana jätteiden noutopäivät voivat muuttua viikoilla 49–2. Muutos voi koskea myös niitä kiinteistöjä, joiden vakituinen tyhjennyspäivä ei osu pyhän kohdalle. Pyydämme ystävällisesti varautumaan siihen, että jäteastia voidaan tyhjentää parikin päivää aikaisemmin tai myöhemmin. Ihan tarkkoja päivämääriä emme pysty etukäteen kertomaan. Samaa koskee myös pääsiäisen aikaa, joka ensi vuonna on huhtikuussa.

Omenalava tuli taas tarpeeseen Tänä vuonna oli todella runsas omenasato ja kaikkia omenoita ei voitu käyttää ihmisten ravinnoksi. Veikko Lehti Oy:llä oli Teljänkadulla perinteiseen tapaan asukkaiden käytettävissä vaihtolavat jäteomenia varten. Lavat tuotiin elokuun puolivälissä ja niitä tyhjennettiin syyskuussa melkein päivittäin. Omenat vietiin riistan

ruuaksi ja lavalta sai myös hakea omenia. Kuvassa oleva Roope-sonnikin sai nauttia syksyn sadosta monena päivänä. Roopella oli kuulemma tapana katsoa, millaiset kasat omenia muut ylämaan karjan jäsenet saivat ennen kuin koski omaansa. Jos jollakin oli isompi kasa, se kyllä käytti vahvemman oikeutta ja otti sen haltuunsa.

Kaatopaikalle asumisessa syntynyttä jätettä nolla tonnia Veikko Lehti Oy on seurannut kuljettamiaan jätelaatujen määriä toistakymmentä vuotta. On ollut hienoa huomata, että kaatopaikalle menevän jätteen määrä on näiden vuosien varrella jatkuvasti laskenut.

Eri jätejakeiden määrän kehitys 2000-2013 80 000 70 000 60 000 50 000 40 000 30 000 20 000 10 000

metalli paperi

biojäte energia

lasi seka

0

2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013


Jättipalsamien ja -putkien hävitystä Veikko Lehti Oy oli yhteistyössä Ekokem Oy:n ja Ely-keskuksen kanssa vieraskasvilajien torjuntatalkoissa. Hanakasti levittäytyvät vieraslajit, kuten jättipalsami ja jättiputki sekä kurtturuusu valtaavat alaa alkuperäislajeilta. Kartanon toimipisteessä otettiin vastaan veloituksetta eri järjestöjen ja kansalaisten säkkeihin keräämiä vieraslajikasveja ja toimitettiin Ekokemiin hävitettäväksi. Kaikkiaan hävitettäviä kasveja vastaanotettiin tänä vuonna 2,4 tonnia.

Laatu- ja ympäristösertifikaatit Veikko Lehti Oy sai viime vuonna loppuvuodesta valmiiksi laatujärjestelmän ja Inspecta Sertifiointi Oy myönsi ISO 9001:2008 sertifikaatin. Nyt on loppusuoralla ympäristöjärjestelmän sertifiointi.

Suoraveloitus maksutapana lakkaa Olemme lähettäneet kaikille suoraveloitusasiakkaillemme kirjeen koskien suoraveloituksen loppumista. Suoraveloitus muuttuu automaattisesti joko suoramaksuksi tai e-laskuksi, riippuen siitä, onko asiakas käyttänyt verkkopankkia vai ei. Suoramaksusta saa samanlaisen paperilaskun kuin ennen suoraveloituksestakin. E-lasku tulee vain nettipankkiin, erillistä ilmoitusta ei paperilla lähetetä. Omasta pankista pitäisi suoraveloitus irtisanoa, ellei hyväksy automaattista muutosta. Tavallinen paperilasku on yhä mahdollinen. Tähän muutokseen eivät yritykset pysty vaikuttamaan, vaan suoraveloitus loppuu kokonaan Suomessa viimeistään tammikuussa 2014.


Puuvillan puhtoinen tulevaisuus Puuvillan kauppakeskuksen työmaa on Suomen suurin käynnissä oleva talonrakennustyömaa. Rahaa kuluu noin miljoona euroa viikossa. Tämän mittaluokan rakennusprojekteilla myös ekologinen jalanjälki tuppaa paisua isoksi. Paitsi Porissa, jossa huippujääkiekon jälkeen on päätetty kunnostautua rakentamalla huippuekologinen kauppakeskus. Tekninen kiinteistöpäällikkö Juha Veistonen Porin Puuvilla Oy:stä kertoo, että he ovat tilanneet pääurakoitsija Skanska Talonrakennus Oy:ltä modernin kauppakeskuksen, jonka tulee saavuttaa kansainvälisen LEED -ympäristösertifikaatin kultataso. Tämä tarkoittaa ympä-

Jenna huuhka Skanska talonrakennus oy


ristönäkökulmien tarkkaa huomioimista paitsi rakennusvaiheessa, myös valmiin rakennuksen osalta. LEED-sertifionnin lisäksi rakennuksen energiankäytön halutaan olevan tehokasta – valmiin kauppakeskuksen tulee kuluttaa lämmitys- ja jäähdytysenergiaa, sekä kiinteistössä tarvittavaa sähköä vuodessa alle 150 kilowattituntia bruttoneliötä kohden.

muassa ilmastointikoteloinnit, eli otetaan hukkapalat käyttöön. Jos paloja ei pystytä työmaalla hyödyntämään, ne menevät jätelavalle josta Veikko Lehti toimittaa ne Knauf Oy:n kipsilevytehtaalle kierrätysraaka-aineeksi. Meiltä lähtenyt kipsi päätyy lopulta uuden kipsilevyn muodossa takaisin rakennuskäyttöön.”

Kipsi kiertää takaisin työmaille

Valmis kauppakeskus on siisti jättiläinen

LEEDin kultatasolle pääsemistä ei ole tehty helpoksi. Ympäristövaikutukset pitää miettiä rakennuksen koko elinkaarelle. Näin juuri Porissa on tehty. “Tämä työ alkoi jo vanhojen rakennusten purkuvaiheessa. Pilaantunut maa-aines puhdistettiin ja uudelleenkäytettiin samalla työmaalla.”, Veistonen kertoo. Myös syntyvän rakennusjätteen määrä on painettu pieneksi. “Kuutiometri uutta kauppakeskusta on tuottanut tässä vaiheessa projektia alle kilogramman jätettä, josta hyötykäyttöön lajitellaan jo työmaalla yli 80 %”, kertoo projekti-insinööri Jenna Huuhka Skanska Talonrakennus Oy:ltä. “Syntypaikkalajitellun jätteen noutaa Veikko Lehti Oy ja he saavat hyödynnettyä vielä rakennussekajätteestäkin valtaosan, jolloin kaatopaikalle päätyy vain 3,4 % kaikesta syntyvästä rakennusjätteestä”, Huuhka jatkaa. Miten Skanska sitten pääsee näin hyvään tulokseen? Huuhka selittää, että jätteen määrää minimoidaan tarkkaan hiotulla materiaalitehokkuudella: “Otetaan esimerkkinä vaikka kipsilevy. Se tilataan työmaalle määrämittaisena, jolloin hukkapaloja tulee mahdollisimman vähän. Jos hukkapaloja tulee, pyritään niiden avulla hoitamaan muun

Uutta liiketilaa valmistuu kaiken kaikkiaan 43 000 m2. Tiloihin mahtuu toimimaan yli 80 uutta liikettä, jotka tarvitsevat vettä, lämpöä ja jäähdytystä. Huuhka kertoo, että kaikki rakennukset kuormittavat eniten ympäristöä käytön aikana. Tämän vuoksi ympäristötietoinen suunnittelu on erityisen tärkeää. Puuvillan kauppakeskuksen lämmitys- ja jäähdytysenergiasta yli 80 % saadaan maalämpökaivojen avulla. Rakennukseen tulee vettä säästävä vesikalusto ja hulevesi kerätään puuvillan alueella jatkossa erikseen. Myös kierrätys ja jätteiden lajittelu tehdään kauppakeskuksessa helpoksi, jotta kierrätykseen kelpaamattoman jätteen määrä pysyisi lähellä nollaa avajaisten jälkeenkin. Kauppakeskusjohtaja Pasi Välimaa Porin Puuvilla Oy:stä seuraa tyytyväisin mielin, miten Puuvillan alue siirtyy olemassaolossaan kohti uutta ympäristötietoista vaihetta, joka kiinnostaa myös kaupungin asukkaita: “Porin päivänä työmaahan kävi tutustumassa noin 2500 porilaista. Puuvillan tarina kiinnostaa, koska se on osa kaupungin historiaa ja myös osa monen kaupunkilaisen omaa historiaa.”


Jäte on Aittaluodossa läpikulkumatkalla Jätelava kipsilevyineen saapuu kuorma-autolla Aittaluodon lajitteluasemalle, jossa Veikko Lehti Oy:n toiminta näyttää hyvin organisoidulta ja tehokkaalta: Rekat ajavat vaa’an kautta sisään, kuormaajat siirtävät jätteitä niille kuuluviin kasoihin ja pienasiakkaat purkavat peräkärryjään annettujen ohjeiden mukaisesti. Kaikki tietävät askelkuvionsa ja tahtipuikkoja heiluttaa varmoin ottein Jane Wilen. Volyymit Aittaluodossa ovat valtavia. Pelkästään Puuvillan työmaalta on jätettä tuotu jo yli 300 tonnia. “Tyypillisenä päivänä vaa’an kautta ajaa yli 50 rekka-autoa”, Wilen kertoo. Pääosa jätteestä tulee yrityksiltä, mutta pienasiakkailtakin vastaanotetaan lajiteltuja hyötyjätekuormia. Lajittelukeskus näyttää siistiltä, mikä on yllättävää. Ollaanhan täällä kuitenkin tekemisissä jätteiden kanssa.

Raaka-aine hyödynnetään lähellä

Mutta minne jäte sitten jatkaa Aittaluodosta? “Uusiokäyttöön tai energiaksi”, vastaa Wilen. Muovi- ja muu palava jäte kuljetetaan pääosin Euraan Kauttuan voi-

malaitokselle poltettavaksi. Osa menee Pori Energialle Kaanaaseen. Metalli lähtee Kuusakoskelle. Paperija pahvijäte menee naapuriin, eli Aittaluodossa toimivalle Corensolle, joka käyttää ne pakkaushylsyjen raaka-aineena. Paperi on haluttua raaka-ainetta myös noormarkkulaiselle Polarvilla Oy:lle, joka tekee siitä ympäristöystävällistä eristysmateriaalia, eli puhallettavaa selluvillaa. Uusio- ja energiaraaka-aineiden hyödyntäjille yhteistä on, että ne sijaitsevat kaikki suhteellisen lähellä Aittaluotoa ja Poria. Materiaalivirrat halutaan pitää lyhyinä. Tämä pienentää kuljetusten hiilijalanjälkeä ja mahdollistaa palvelun tuottamisen kustannustehokkaasti. Lajittelukeskus on toiminut alueella jo 15 vuotta ja sinä aikana toiminta on mennyt vauhdilla eteenpäin. Kun aikoinaan autot ajoivat päivittäin tavaraa kaatopaikan penkkaan, pystytään nykyään jätevirroista hyödyntämään yli 90 % ja iso osa kuljettajista ei ole ajanut uransa aikana ainuttakaan kuormaa Hangassuon kaatopaikalle.


Aittaluodon lajitteluaseman palvelut yksityisasiakkaille Avoinna: ma klo 12–18, ti–pe klo 9–11 Kulku Kuninkaanlahdenkadulta teollisuusalueen pääportilta. Otetaan vastaan: Lajiteltuja hyötyjätekuormia kuten energiajätettä, haravointijätettä ja metallia. Vastaanottomaksu 5 €/enintään henkilöauton peräkärryllinen. Puu ja risut otetaan vastaan veloituksetta.

Johanna Lehti Veikko Lehti Oy


Siisti juttu 1920-luvun alku Veikon isoisä Oskari Lehti saa liikenneluvan ammattimaiseen kuljettamiseen, hevosella. Hevosia käytettiin ajoon tehtaissa ja talojen lantaloita tyhjennettiin ainakin kerran vuodessa.

1943

1963

Lehdellä on jo useampia hevosia ja kaksi niistä on annettu sotaan. Veikko on usein tuffan mukana ja mielessä siintelee lupaus omasta hevosesta, kunhan hän pääsee ripiltä. Oskari pitää lupauksen ja Veikko saa oman Pekka-hevosen.

Veikko on jo usean vuoden toiminut yrittäjänä. Kuorma-autolla ajetaan aamuisin lihaa teurastamolta ja päivällä jätteitä. Lava tietysti pestään hyvin välillä. Lapsista Esa, Kari, Jouni ja Erkki ovat syntyneet.

1983 Lainsäädäntö muuttuu. Jätteenkuljetus tulee kaava-alueilla pakolliseksi kaikille vuoden 1984 alusta. Jäteastioita tilataan sellaisella vauhdilla, ettei toimistonväki kerkeä edes pissalle. Ammattimainen paperinkeräys on aloitettu jo 70-luvun loppupuolella yhteistyössä Sotainvalidien Veljesliiton kanssa.

1933

1953

1973

Veikko syntyy. Oskarin liiketoiminta on kasvanut. Monet nykyäänkin olemassa olevat kiinteistöt tai niiden edeltäjät ja yritykset ovat jo asiakkaina.

Oskari Lehti kuolee ja yritystoimintaa jatkavat Veikon isä Antti ja setä Uuno. He ovat toki ostaneet yritystoiminnan isältään jo aiemmin. Vuonna 1951 on ostettu ensimmäinen kuorma-auto ja sen jälkeen hevosilla ei enää ajettu jätettä. Armeijassa Veikko kävi omien sanojensa mukaan huilaamassa.

Yritys kasvaa kovalla vauhdilla. Ensimmäinen vain jäteajoon tarkoitettu pakkari on ostettu 60-luvun lopulla. Myös tankki- ja vaihtolava-autot ovat ajossa. Vaimo Raililla on omaa yritystoimintaa ja siinä sivussa hoidetaan Veikon firman laskutusta. Pojat vanhemmasta päästä alkavat osallistua talon töihin, nuorin on 2-vuotias.

Veikko Lehti 80 vuotta Veikko Lehti Oy noin 90 vuotta Itse Veikko Lehti, joka on antanut nimensä firmalle, täytti kesäkuussa 80 vuotta. Juhlallisuuksia ei isommin pidetty, koska Veikko on vaatimaton mies, eikä halunnut tehdä asiasta numeroa. Vanhat armeijan autokomppanian kaverit kutsuttiin kahville ja oman perheen kanssa pidettiin pienet juhlat. Veikko on tehnyt töitä koko ikänsä. Ensin isoisä Oskarin apupoikana, sitten isä Antin apulaisena ja jo 23-vuotiaasta itsenäisenä yrittäjänä. Yritys kasvoi ja osakeyhtiö muodostettiin 80-luvulla. Toimitus-

johtajan tehtävistä Veikko siirtyi 1994 ”juoksupojaksi”. Edelleen Veikko siivoilee piha-alueita ja toimittaa asioita. Ilman työtä hän ei osaa olla. Hän on nähnyt koko jätehuollon muutoksen: ajan, jolloin jätettä ei juuri syntynyt, vaan kaikki käytettiin uudestaan ja uudestaan. Talouden nopean nousun sotien jälkeen ja sen myötä jätemäärän kasvun. Tämän ajan, jolloin pois heitetään ihan kelvollisiakin tavaroita ja kaikkien häpeäksi ruokaa.


2013 2003 Aittaluotoon on perustettu lajitteluasema, jossa käsitellään jätteitä ja otetaan vastaan hyötyjätteitä asukkailta. Kartanon toimipisteessä on aloitettu ongelmajätteiden varastointi. Veikko itse on jäänyt eläkkeelle ja pojat vetävät yritystä. Eläkkeellä olo ei tarkoita toimettomuutta, joka päivä Veikko käy auttelemassa. Lajittelu on lisääntynyt. Nyt kerätään taloyhtiöiltä ja yrityksiltä bioja energiajätettä. Toimialue on laajentunut uusien yrityskauppojen myötä.

1993 Jätemäärät alkavat valtakunnan tasolla olla sellaisia, että aletaan yhä enemmän puhua kaatopaikkojen kuormituksista ja päästöistä. Lajittelu laajenee paperin lisäksi metalliin ja lasiin. Yritys on kasvanut yrityskaupankin myötä ja työntekijöitäkin on jo oman väen lisäksi useita. Kaikki viisi poikaa ovat innolla mukana yrityksessä.

Veikko Lehti Oy on täyden palvelun ympäristöhuoltoalan yritys. Asiakaskunta koostuu omakotitaloista, taloyhtiöistä ja yrityksistä. Työntekijöitä on lähes 50 ja aliurakoitsija- ja muu yhteistyöverkosto laaja. Yritys on tehnyt isoja investointeja kaatopaikalle menevän jätteen vähentämiseksi ja luonut tehokkaan logistisen ketjun jätteiden hyötykäytölle. Veikko ajaa Volvollaan katsomaan kavereita ja hoitaa myös edelleen tarvittavia yrityksen asioita.


PALVELUKSESSASI

Palvelut kotitalouksille ja yrityksille Energiajätettä lähialueen voimalaitoksille Tarjoamme kotitalouksille energiajäteastiaa sekajäteastian lisäksi. Energiajätteeseen sopivat muun muassa elintarvikkeiden pakkausmuovit. Energiajäte kerätään ja murskataan lajitteluasemallamme. Laadun varmis-

tuksen jälkeen se on kierrätyspolttoainetta, joka käytetään lähialueiden voimaloissa. Naapurit voivat ottaa yhteisastioita biojätteelle, energiajätteelle ja paperille.

Eri jätelaatujen keräys ja kuljetus

Saferec- tietoturvapalvelu

Jäteastioiden välitys

Palveluun kuuluu sekä tuhottavien paperien että muiden materiaalien hävittäminen, esimerkkeinä kiintolevyt ja tallenteet, sähkö- ja elektroniikkaromu, henkilö- ja luottokortit sekä tuotannon hylkyerät. Käytössä on DIN 32757-standardin mukaiset turvallisuusvaatimukset täyttävä silppuri, joka ristiinsilppuaa paperimateriaalin vähintään turvaluokka 3:n mukaiseksi silpuksi.

Jätehuollon suunnittelu ja neuvonta Kierrätyspolttoaineen valmistus Kuivaimu Kuivamateriaali imetään kuivaimurin säiliöön ja tyhjennetään asianmukaiseen paikkaan. Kuivaimulla voidaan imeä erilaisia materiaaleja.

Lajitteluasemien eri jätelaatujen vastaanottopalvelut

Sähkö- ja elektroniikkaromun vastaanotto Vaihtolavat ja laatikot • Siivouksiin • Remonttiin • Risuille ja haravointijätteille • Työmaille Vaihtolavat puretaan ja lajitellaan Aittaluodossa. Rakennusjätelavasta hyötykäyttöön saadaan lähes 80 %. Kaatopaikalle viedään vain se aines, mitä ei pystytä hyödyntämään. Lava voi olla asiakkaalla ilman lavavuokraa muutaman vuorokauden.

Vaarallisten jätteiden kuljetus (yritykset) Viemärikuvaus paljastaa ongelmakohdat

Lokahuolto • Saostuskaivojen ja säiliöiden tyhjennykset • Kiinteistön ulkopuolisten viemäreiden avaus • Puhdavesikaivojen pesut ja tyhjennykset • Rasvakaivojen tyhjennykset • Sadevesikaivojen pesut

Viemärien ja putkistojen avauksia, huuhtelua ja kuvauksia. Viemärikuvaus on siisti, edullinen ja nopea tapa ja sen avulla voidaan varmistua esimerkiksi remontin tarpeellisuudesta. Kuvaus tehdään putkiston sisällä kulkevalla kameralla ja se dokumentoidaan digitaalisena tallenteena USB-tikulle.

WC:t Siirrettävät Tip Top -vessat juhlien tai remontin ajaksi. Vastaamme vessojen toimituksesta ja tyhjennyksestä. Valikoimastamme löytyy myös inva-WC:itä.

Tutustu palveluihimme ja pyydä tarjous: www.veikkolehti.fi


2014 Vuosikalenteri Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu vk ma ti ke to pe la su 1 1 2 3 4 5 2 6 7 8 9 10 11 12 3 13 14 15 16 17 18 19 4 20 21 22 23 24 25 26 5 27 28 29 30 31

vk ma ti ke to pe la su 5 1 2 6 3 4 5 6 7 8 9 7 10 11 12 13 14 15 16 8 17 18 19 20 21 22 23 9 24 25 26 27 28

vk ma ti ke to pe la su 9 1 2 10 3 4 5 6 7 8 9 11 10 11 12 13 14 15 16 12 17 18 19 20 21 22 23 13 24 25 26 27 28 29 30 14 31

vk ma ti ke to pe la su 14 1 2 3 4 5 6 15 7 8 9 10 11 12 13 16 14 15 16 17 18 19 20 17 21 22 23 24 25 26 27 18 28 29 30

muistathan hiekoittaa

likakaivon kannet

tilaa vaihtolava kevään siivouksiin. tarkistathan,

risuja otetaan vastaan

myös jäteastian läheisyyden. voi tyhjennystä varten kaivaa lumen alta.

etteivät puiden oksat haittaa jäteautojen kulkua.

veloituksetta Aittaluodon lajitteluasemalla (ma klo 12–18, ti–pe klo 9–11).

Toukokuu Kesäkuu

Heinäkuu Elokuu

vk ma ti ke to pe la su 18 1 2 3 4 19 5 6 7 8 9 10 11 20 12 13 14 15 16 17 18 21 19 20 21 22 23 24 25 22 26 27 28 29 30 31

vk ma ti ke to pe la su 22 1 23 2 3 4 5 6 7 8 24 9 10 11 12 13 14 15 25 16 17 18 19 20 21 22 26 23 24 25 26 27 28 29 27 30

vk ma ti ke to pe la su 27 1 2 3 4 5 6 28 7 8 9 10 11 12 13 29 14 15 16 17 18 19 20 30 21 22 23 24 25 26 27 31 28 29 30 31

vk ma ti ke to pe la su 31 1 2 3 32 4 5 6 7 8 9 10 33 11 12 13 14 15 16 17 34 18 19 20 21 22 23 24 35 25 26 27 28 29 30 31

tilaa kiinteistölle

tyhjennysväli muuttuu

meiltä siirrettävät

tuo omenat veloituksetta

oma haravointijäteastia (ei haja-asutusalueilla). vakituisten haravointijäteastioiden tyhjennys alkaa.

asiakkailla, joilla on sovittu kesä- ja talviajan vakituiset muutokset.

Tip Top -vessat kesän juhliin tai rakennustyömaille.

vaihtolavalle, ilmoittelemme paikasta nettisivuilla ja paikallislehdissä.

Syyskuu

Lokakuu

Marraskuu Joulukuu

vk ma ti ke to pe la su 36 1 2 3 4 5 6 7 37 8 9 10 11 12 13 14 38 15 16 17 18 19 20 21 39 22 23 24 25 26 27 28 40 29 30

vk ma ti ke to pe la su 40 1 2 3 4 5 41 6 7 8 9 10 11 12 42 13 14 15 16 17 18 19 43 20 21 22 23 24 25 26 44 27 28 29 30 31

vk ma ti ke to pe la su 44 1 2 45 3 4 5 6 7 8 9 46 10 11 12 13 14 15 16 47 17 18 19 20 21 22 23 48 24 25 26 27 28 29 30

jätekuljetusten talviaika

muista likakaivojen tyhjennys ja tilaa muutamaa päivää ennen tarvetta.

pimeässä on vaikea löytää

alkaa asiakkailla, joilla on sovittu kesä- ja talviajan vakituiset muutokset.

vk ma ti ke to pe la su 49 1 2 3 4 5 6 7 50 8 9 10 11 12 13 14 51 15 16 17 18 19 20 21 52 22 23 24 25 26 27 28 1 29 30 31

tyhjennyspäivä voi muutjäteastiaa, ellei se ole lähellä tua joulunpyhien vuoksi tietä tai polku valaistu. joko aikaisemmaksi tai myöhäisemmäksi.

Voit merkitä kalenteriin tyhjennysrytmisi mukaiset jäteastian tyhjennyspäivät. Voit tarkistaa päivät laskustasi.

Ota talteen!


u l i a p l i K

Tämä kodin käyttöesine kuuluu sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräykseen kuten vatkaimet, radiot, tuulettimet, kahvinkeittimet, jääkaapit ja akkukäyttöiset työkalutkin.

Mikä esine oli ennen purkamista osiin? Nimi: Puhelin:

Vastaa netissä! www.veikkolehti.fi > Yhteys > Yhteydenotto/Palaute Kirjoita kilpailuvastauksesi Asia-kenttään.

Vastaanottaja maksaa postimaksun Mottagaren betalar portot

Osoite: Sähköposti: Kaikkien osallistujien kesken arvotaan kaksi HIK! -lasipakkausta. Pakkauksen arvo 55 €. Vastaukset viimeistään 15.12.2013. Ilmoitamme voittajille henkilökohtaisesti.

Veikko Lehti Oy Tunnus 5005595 00003 Vastauslähetys

Profile for StaartAgency

Veikko 2013  

Veikko Lehden Oy:n tiedotuslehti 2013

Veikko 2013  

Veikko Lehden Oy:n tiedotuslehti 2013

Advertisement