Page 1

Εφημερίδα για τα Δικαιώματα των Παιδιών

Σχολ. Έτος 2017 - 2018

Αύριο δεν έχουμε σχολείο Παιδιά που έχουν σχολείο και παιδιά που δεν έχουν… Παιδιά που θέλουν το σχολείο και παιδιά που δεν το θέλουν… σελ. 2

Μαθαίνοντας για τα δικαιώματα με την έκτη σελ. 3

Τώρα παίζουμε; σελ. 2

Συνεντεύξεις – Μιλάνε μαζί μας… … ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Φίλιππος Μανδηλαράς & ου ο Διευθυντής του 3 Δημ. Σχολείου Καρπενησίου σελ. 5

Ώρα για διασκέδαση Κρυπτόλεξο, κόμικ, διαφορές σελ. 7, 8

Αφιέρωμα στην ποίηση σελ. 4

Με το βιβλίο στο χέρι...

παρουσιάσεις

σελ. 6


Σελίδα |2

Αύριο δεν έχουμε σχολείο Υπάρχουν παιδιά που έχουν σχολείο αλλά δεν το εκτιμούν. Από την άλλη, υπάρχουν παιδιά που θέλουν να πάνε σχολείο αλλά δεν τους δίνεται αυτή η δυνατότητα. Πάνω από 13 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία για μόρφωση με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι ελπίδες τους και το μέλλον τους. Στη Συρία, στο Ιράκ, στην Υεμένη και στη Λιβύη πάνω από 8.850 σχολικά κτίρια είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς που ανεγέρθηκαν. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους λόγω του φόβου και της ανασφάλειας. Αυτά τα παιδιά θα το εκτιμούσαν πολύ αν τους βοηθούσαμε να χτιστεί ένα σχολείο στην περιοχή τους. Βοηθώντας μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που ασχολούνται με τα δικαιώματα των παιδιών, αυτά τα παιδιά θα αποκτήσουν ένα χαμόγελο ως τα αυτιά. Ενώ συμβαίνουν αυτά, σε άλλες περιοχές υπάρχουν παιδιά που δεν εκτιμούν το σχολείο και θέλουν να το καταστρέψουν και να μην πηγαίνουν πια σε αυτό. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η εκπαίδευση είναι αγαθό που τους προσφέρεται και το βλέπουν σαν υποχρέωση, την οποία θέλουν να αποφύγουν. Ελπίζουμε όλα τα παιδιά να αντιληφθούν την αξία του σχολείου και να το αγαπήσουν. Είναι ένα δικαίωμα που δεν πρέπει να καταπατείται σε κανένα σημείο του πλανήτη. Λοιπόν, αύριο δεν έχουμε σχολείο... Είναι άραγε αυτό πάντα λόγος για να χαιρόμαστε;

Τώρα παίζουμε; Στα παλιά χρόνια, τα παιδιά έβγαιναν έξω στη φύση και έπαιζαν όλα μαζί. Συνήθως τα παιχνίδια τους ήταν κυνηγητό, κρυφτό, εφτάπετρο, μήλα, ψείρες και πολλά άλλα ενδιαφέροντα και ομαδικά παιχνίδια. Τα παιχνίδια τους ήταν φτιαγμένα από απλά και λιτά υλικά, όπως ξύλο, λάστιχο και χαρτί. Τώρα τα παιδιά της ηλικίας μας παίζουν στους υπολογιστές και δε βγαίνουν καθόλου έξω. Κάποια δεν πηγαίνουν ούτε σχολείο για να παίξουν με τα ηλεκτρονικά, δεν κάνουν καμία δραστηριότητα για να παίξουν τέτοιου είδους παιχνίδια και σιγά σιγά εθίζονται σε αυτά. Μακάρι τα παιδιά της σημερινής εποχής να μην είναι όλη την ώρα μπροστά σε μια οθόνη και να σκεφτούν τι θα γίνει αν συνεχιστεί αυτό…


Σελίδα |3

Μαθαίνοντας για τα δικαιώματα με την έκτη Οι μαθητές της έκτης τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου μίλησαν την σχολική χρονιά που διανύουμε για τα δικαιώματα των παιδιών. Συζήτησαν για την ειρήνη και τον πόλεμο, παρακολούθησαν βίντεο και έφτιαξαν τις δικές τους αφίσες. Αναφέρθηκαν, επίσης, στην καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας, εξέφρασαν τις απόψεις τους για τα προβλήματα αυτά που βασανίζουν τον πλανήτη και πρότειναν λύσεις. Ασχολήθηκαν με το δικαίωμα στην ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα με το ασφαλές διαδίκτυο. Ετοίμασαν ενημερωτικό υλικό και παιχνίδια για μικρότερα παιδιά σε ηλεκτρονική μορφή. Καταπιάστηκαν με το δικαίωμα στην υγεία και έφτιαξαν αφίσες για τα οφέλη του αθλητισμού, ενώ όλοι μαζί δημιούργησαν διατροφική πυραμίδα. Επίσης, ζωγράφισαν τους τοίχους του γυμναστηρίου, έφτιαξαν ποιήματα και δημιούργησαν αφίσες κατά του καπνίσματος. Ονειρεύτηκαν έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον. Πραγματοποίησαν καθαρισμό στο χώρο του σχολείου, έκαναν δεντροφύτευση και ανακύκλωση χαρτιού, ενημέρωσαν τους μαθητές όλου του σχολείου για την ώρα της Γης και υποσχέθηκαν στη Γη να την προστατεύουν σε όλη τους τη ζωή. Με τις δράσεις τους αυτές θα ήθελαν να σας παροτρύνουν να τους ακολουθήσετε κι εσείς στην προσπάθειά τους να σώσουν τον πλανήτη.


Σελίδα |4

Αφιέρωμα στην ποίηση «Δικαιούμαι κι εγώ»

«Μαζί για τη Γη…»

Δικαιούμαι ένα βιβλίο και να πάω στο σχολείο. Δικαιούμαι φαγητό και πολύ καθαρό νερό.

Ήταν κάποτε ένα Πάντα κι έσβηνε τα φώτα πάντα. Βοηθούσε τον πλανήτη για να έχει ένα σπίτι.

Δικαιούμαι και παιχνίδι με τους φίλους στο γρασίδι. Δικαιούμαι μια ζωή ειρηνική, έτσι ας είμαστε όλοι φιλικοί.

Δεν μπορούσε όμως μόνο, τη δουλειά να συνεχίσει. Γι’ αυτό φώναξε εμάς να το πούμε και σε σας.

Δικαιούμαι σεβασμό, γι’ αυτό έτσι θα φέρομαι κι εγώ. Δικαιούμαι ένα κόσμο αληθινό, δίκαιο και ταπεινό.

«Την ώρα της Γης μαζί προσπαθούμε να σβήσουμε τα φώτα. Όλοι να σωθούμε…»

Δικαιούμαι υγεία και χαρά για να νιώθω εγώ καλά. Δικαιούμαι κοινωνία καλή και παιδεία σωστή.

Έτσι, η Ιωάννα, ο Γιάννης κι η Σοφία πήγαν βόλτα στην πλατεία και ο δήμαρχος έκλεισε τα φώτα, αφού έβγαλαν μια selfie πρώτα.

Δικαιούμαι κι ΕΓΩ!

Κι όταν την ανέβασαν στο insta, έγραψαν «Με τον πλανήτη πρώτο τραπέζι πίστα»! Για το καλό του πλανήτη συνεργαζόμαστε όλοι. Υπερήρωες γινόμαστε για να έχουν τα παιδιά μας πόλη. Άμεση δράση να αναλάβουμε, την κλιματική αλλαγή να προλάβουμε…

Προτάσεις για βιβλία... Η σειρά βιβλίων "Τα Δικαιώματα του Παιδιού" του Cabrera Aleix βασίζεται στις Αρχές της Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Σε κάθε βιβλίο της σειράς παρουσιάζεται μία από τις αρχές της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού. "Το μονοπάτι του σοφού" "Το παιδί που δεν είχε δει τον ήλιο" "Ο Αμίν έχασε το δρόμο του" "Το μαγικό κουτί της Αριάδνης" "Ο νέος κόσμος του Ρίκι"

"Που πήγαν όλοι οι γονείς" "Το χρώμα των γνώσεων" "Οι μικροί πειρατές" "Ένα κάστρο γεμάτο χαμόγελα" "Ο έμπορος της φιλίας"


Σελίδα |5

Συνεντεύξεις – Μιλάνε μαζί μας… … ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Φίλιππος Μανδηλαράς - Υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο αρχίσατε να γράφετε παιδικά βιβλία; - Βιβλία για παιδιά ξεκίνησα να γράφω γιατί μου το ζητήσανε. Πρώτα έγραφα για μένα. Μετά σιγά σιγά μου άρεσε η επαφή με τα παιδιά. Γράφω με λαχτάρα. - Υπάρχει κάποιο βιβλίο που ήταν αληθινή ιστορία; - Όχι. - Υπάρχει κάποιο βιβλίο που δεν έχετε τελειώσει; - Ναι. Μπορεί να ξεκινάω μια ιδέα και να τη συνεχίζω στο μυαλό μου, να κρατάω σημειώσεις και μετά κάποια στιγμή να μη μ’ αρέσει. Συμβαίνει. Συμβαίνει πολύ συχνά. Να μη μ’ ενδιαφέρει πια, να παλιώσει… σε μένα, μέσα μου. - Υπάρχει κάποιο βιβλίο σας που συνδέεται άμεσα με τα δικαιώματα των παιδιών; - Όλα. Όταν γράφεις βιβλία για τα παιδιά, όλα τα βιβλία, θες δε θες, τα περιλαμβάνουν. Μπορεί να μην είναι στον κατάλογο των παιδικών δικαιωμάτων, αλλά τα σέβονται τα παιδιά.

… ο διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου Αντωνίου Δημήτριος - Πιστεύετε ότι τα παιδιά έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους μεγάλους; - Όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα. Κάποιες φορές τα παιδιά μπορεί να κάνουν χρήση ή κατάχρηση των δικαιωμάτων τους, όπως και οι μεγάλοι. - Θεωρείτε ότι καταπατούνται τα δικαιώματα των παιδιών; - Σε κάποιες χώρες τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν το δικαίωμα της εκπαίδευσης ή και άλλα, αλλά σε κάποιες άλλες δεν καταπατούνται. Αντιθέτως γίνεται αγώνας για την υπεράσπισή τους. - Προστατεύονται τα δικαιώματα των παιδιών στο ελληνικό σχολείο; - Ναι, ανάλογα με τους κανόνες και σε συνεργασία με τους κανόνες του σπιτιού και της οικογένειας του κάθε παιδιού.


Σελίδα |6

Με το βιβλίο στο χέρι...

Παρουσιάσεις

Πατάτες πατάτες, της Anita Lobel Το βιβλίο μας μιλάει για την ειρήνη στον κόσμο και περιγράφει την ιστορία μιας μάνας που ζούσε με τους δυο γιους της ανάμεσα σε δύο χωριά που είχαν πόλεμο. Για να προστατέψει τα παιδιά της είχε χτίσει πολύ ψηλούς τοίχους και εκεί καλλιεργούσαν πατάτες. Όταν τα παιδιά μεγάλωσαν, θέλησαν να φύγουν. Έτσι ο ένας πήγε στο στρατό του ενός χωριού και ο άλλος στου άλλου. Όμως σύντομα άρχισαν να πονάνε και να πεινάνε και κατάλαβαν τι σήμαινε πόλεμος. Μετανιωμένοι γύρισαν στη μητέρα τους, η οποία έφερε την ειρήνη με τις πατάτες της.

Δώσε την αγάπη, της Αγγελικής Βαρελλά Το βιβλίο μας μιλάει για την αγάπη και περιγράφει την ιστορία δυο φίλων, του Μάνου και του Στάθη, οι οποίοι κάθονταν στο ίδιο θρανίο, μέχρι τη στιγμή που τους χώρισε η δασκάλα τους γιατί ήρθαν δυο καινούρια παιδάκια, ένα από την Αλβανία και ένα από την Πολωνία. Ο Μάνος ήταν πολύ θυμωμένος που κάθισε ένας Πολωνός δίπλα του, ώσπου μια μέρα η δασκάλα τους ανακοίνωσε ότι θα ερχόταν στην τάξη τους ο άγιος της φιλίας. Τότε, κάποιος «έδωσε την αγάπη όπως δίνει ένα μήλο» και όλα τα παιδιά έγιναν πολύ καλοί φίλοι.

Ο Δινώσαυρος, του Αντώνη Παπαθεοδούλου Το βιβλίο μας μιλάει για την προσφορά και τη βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Περιγράφει έναν δεινόσαυρο, ο οποίος ήταν πολύ καλός και έδινε ό,τι μπορούσε στους άλλους. Κάποτε δοκίμασε να δώσει πίτσα σε όλον τον κόσμο που πεινούσε και έκανε διάφορες εφευρέσεις με τους φίλους του. Στο τέλος, βρήκαν τη λύση και η πίτσα έφτανε σε όσους τη χρειάζονταν. Έτσι ο Δινώ-σαυρος ήταν πολύ ευτυχισμένος.

Το άτυχο δάχτυλο, της Κατερίνας Σέρβη Το βιβλίο μας μιλάει για την φιλία και περιγράφει ένα παιδί που το έλεγαν Δημήτρη και είχε στα χέρια του δέκα δάχτυλα που το βοηθούσαν σε όλα. Όμως, ο ένας αντίχειρας ήταν πολύ άτυχος και συνεχώς έκλαιγε. Τα υπόλοιπα δάχτυλα δεν ήθελαν να τον βλέπουν λυπημένο και αποφάσισαν να τον παρηγορήσουν. Τον προέτρεψαν να δει θετικά πράγματα και να μην παραπονιέται. Ο δεξής δείχτης του θύμισε πως οι αντίχειρες είναι χρήσιμοι και απαραίτητοι για όλες τις δουλειές. Αμέσως, ο αντίχειρας χάρηκε και σκέφτηκε θετικά.


Σελίδα |7

Ώρα για διασκέδαση Κρυπτόλεξο Βρες και κύκλωσε στο κρυπτόλεξο τις λέξεις που δίνονται.

Κόμικ Διάβασε το κόμικ και συμπλήρωσέ το...


Σελίδα |8

Ώρα για διασκέδαση Διαφορές Παρατήρησε τις εικόνες και βρες 5 διαφορές.

Προτάσεις για ταινίες

Λίγο μαγείρεμα…

 Ψάχνοντας το Νέμο (ο πρωταγωνιστής

Κέικ δικαιωμάτων

ζητάει να πάει πάλι στο σπίτι του)

 Ψυχρά κι ανάποδα (η πρωταγωνίστρια θέλει μια κανονική ζωή)

 Ξενοδοχείο για τέρατα (η κόρη του Δράκουλα θέλει να ζήσει ελεύθερη)

 Εγώ ο απαισιότατος (τρία κορίτσια ζητάνε μια οικογένεια)

 Λόραξ (ο πρωταγωνιστής θέλει μια αληθινή πόλη και καθαρό περιβάλλον)  Ζωούπολη (η πρωταγωνίστρια θέλει ισότητα)

Υλικά     

1 κούπα ειρήνη 1 πρέζα ισότητα 1 κουταλιά εκπαίδευση 1 στάλα σεβασμό 1 σωρό παιχνίδι

Εκτέλεση Βάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ αγάπης, ανακατεύουμε καλά, ψήνουμε και μοιραζόμαστε με τους φίλους και την οικογένειά μας.


Σελίδα |9

Ήξερες ότι…;

Χρήσιμα τηλέφωνα 1107:

Εθνική Γραμμή Προστασίας

Παιδικής

(δωρεάν, 24 ώρες, κάθε μέρα) 116 111:

Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων

- … υπάρχουν παιδιά στον κόσμο που πεθαίνουν αβοήθητα; - … κάθε χρόνο πεθαίνουν 10 εκατομμύρια παιδιά από πείνα; - … σ’ έναν πόλεμο πολλά παιδιά μένουν μόνα τους, είτε γιατί έχουν χάσει τους γονείς τους, είτε γιατί αυτοί έχουν σκοτωθεί; - … χιλιάδες παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο κάθε χρόνο για να δουλέψουν στους δρόμους των πόλεων; - … τουλάχιστον 215 εκατομ. παιδιά (5-17 ετών) εργάζονται παγκοσμίως; - … περίπου 7 χιλιάδες ανυπεράσπιστα παιδιά από άλλες χώρες, μπαίνουν στην Ελλάδα χωρίς συνοδό κάθε χρόνο;

(δωρεάν, Δευτέρα έως 2:00μμ-8:30μμ, 9:30πμ-2:00μμ)

Παρασκευή: Σάββατο:

1056:

Εθνική Τηλεφωνική για τα Παιδιά

Γραμμή

(δωρεάν, 24 ώρες, κάθε μέρα) 800 11 32 000:

Γραμμή του Συνηγόρου του Παιδιού για παιδιά (δωρεάν, Δευτέρα έως 9:00πμ-4:00μμ)

Παρασκευή:

115 25:

Γραμμή Μαζί για το Παιδί (χρέωση μιας αστικής μονάδας, Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00πμ-9:00μμ)

- … υπάρχουν χιλιάδες παιδιά στον κόσμο που ζουν σε καταστάσεις πολέμου, είναι λιποβαρή, δεν έχουν εμβόλια, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, εργάζονται σκληρά για να ζήσουν, τα παίρνουν στρατιώτες, δεν έχουν φαγητό και στέγη; - … διάφορες εθελοντικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται στη χώρα μας για τα δικαιώματα του παιδιού;

- … όλα τα παιδιά έχουν τα ίδια δικαιώματα, ανεξάρτητα από το χρώμα, το φύλο, τη θρησκεία, τη γλώσσα, τη φυλή τους;


Σ ε λ ί δ α | 10

3ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου Αμοργού 6 36100, Καρπενήσι 2237022693 mail@3dim-karpen.eyr.sch.gr

Μαθητές Γαβριήλ Σοφία Γκορόγιας Κων/νος Δουλαβέρης Κων/νος Καραγιάννη Ειρήνη Κατσιάδας Ευστάθιος Κολαζά Αγγελική Κολοκώτσιος Ιωάννης Κόπανος Δημήτριος Κουδουνάς Ιωάννης Κουτσιούμπας Νικόλαος Κωστορρίζου Ειρήνη Κωτσής Παναγιώτης Μαντέκας Χαράλαμπος

Εκπαιδευτικός Τζιοβάρα Θεοδώρα

Μούρτου Ανδριάνα Μούτσελου Ιωάννα Μπέσσα Αναστασία Ντάκου Χαρίκλεια Πανάρα Αντιγόνη Παρμάκη Αγγελική Πλούμπης Βασίλειος Πλούμπης Φώτιος Τσιάρας Ευάγγελος Τσούκα Μαρία Τσώνη Ευθυμία Χατζηγεώργου Παρασκευή

Τα εκτάκια ΜΙΛΑΝΕ  

Εφημερίδα για τα Δικαιώματα των Παιδιών Σχολ. Έτος 2017 - 2018

Τα εκτάκια ΜΙΛΑΝΕ  

Εφημερίδα για τα Δικαιώματα των Παιδιών Σχολ. Έτος 2017 - 2018

Advertisement