Page 1


Door Jasper Mouws

10 do's om je volk tevreden te houden Om de bevolking van je land tevreden te houden is het een goed idee om even naar de geschiedenis te kijken, want daar waar andere dictators fout zijn gegaan is het handig om daar leer uit te trekken. Om je hierbij te helpen hebben we een lijst opgesteld met 10 do's met daarbij bijbehorende gebeurtenissen waar collega dictators op soms extreme wijze de fout in zijn gegaan. Natuurlijk is het aan jezelf wat je hier mee doet, maar de geschiedenis leert ons dat dit toch erg belangrijke punten zijn. * De jaartallen die genoemd zijn in de teksten zijn de jaren dat de persoon de leiding had over het betreffende land.

1 Organiseer "open" verkiezingen Geef het volk het gevoel dat het ook wat te zeggen heeft, zorg bijvoorbeeld voor een politieke tegenhanger en respecteer de stemmers voor deze partij (dat deze partij ook gewoon in jou handen is blijft natuurlijk strikt geheim). Mengistu Haile Mariam (EthiopiĂŤ 1987-1991) had geen enkel probleem met het elimineren van iedereen waarvan hijzelf dacht dat zij zich tegen hem zouden kunnen keren. Hij heeft zelfs een keer een speech gegeven waar de dood van de revolutie en de EPRP (Etheoplian People's Revolutionary Party) werd aangekondigd. Om zijn woorden extra kracht bij te zetten gooiden hij 3 flessen gevuld met bloed naar zijn luisteraars. Daarbij werd er ook een beweging opgezet waarbij er duizenden "Kebeles" werden vermoord en er belasting werd gevraagd aan familie als deze hun overleden familielid kwam ophalen!

2 Mits zuiveringen op de agenda staan, voor deze discreet uit Zorg dat je zuiveringen niet de in de grote media komen, dit pakt extreem negatief uit (wereldwijd). Jozef Stalin (Sovjet unie 1924-1953) voerde in zijn land grootschalige zuiveringen uit en vermoorde daarbij miljoenen intellectuele, burgers, wetenschappers, enz. Tijdens zijn "Great Purge" (Grote Zuivering) liet Stalin ĂŠlk persoon vermoorden wat zich tegen het regime (kon) keren.

3 Compenseer je gesneuvelde soldaten niet door burgers aan te vallen Een verloren oorlog is een vernedering. Laat je hier echter niet door tegenhouden, de toekomst is namelijk waar je veranderingen kunt maken. Van de dictators die moordde voor macht was Ismail Enver Pasja (Ottomaanse rijk- Turkije 19141921) uniek. Als enorm machtig leider van de Jong Turkse revolutie leidde hij het land naar de Balkan oorlogen en de eerste Wereldoorlog. Desondanks zijn ervaring op het slagveld was Enver erg slecht in het leiden van zijn leger en verloor daarom slag na slag. Wat echter


veel erger is dat Enver ongeveer 1.5 miljoen Armeniërs en 1 miljoen mensen van andere etnische groeperingen vermoorden om zijn verliezen op het slagveld te compenseren.

4 Neem je overtuiging niet te letterlijk Een overtuiging is goed, het is immers de richting die je jouw land stuurt. Waar je echter rekening mee moet houden is dat je deze niet te letterlijk doorvoert. Dat kan alleen maar slecht uitpakken. Als communistisch leider van Cambodja nam Pol Pot (1963-1998) zijn overtuiging veel te letterlijk. Volgens zijn communistische idealen was elk mens -in welke vorm dan ook- gelijk. Met deze gedachten stuurde hij stadsmensen naar het platteland en omgekeerd. Natuurlijk pakte zijn plannen niet goed uit en daarom Strafte hij zijn bevolking door hun het recht op educatie, medicatie en voeding te ontzeggen. Daarnaast heeft Pol Pot ongeveer 2.5 miljoen mensen vermoord die niet zijn ideale volgden.

5 Mocht je de taak krijgen een 3e wereld land te verbeteren, verbeter dan dat land en niet jezelf

Deze taak kan erg goed uitpakken, het geeft namelijk wereldweide aanzien en uiteindelijk kun je de grondstoffen of overige zaken van het land (op verantwoorde en legale wijze) gebruiken. De Koloniale leider van België Leopold II (België 1865-1909) kreeg de taak van overige Europese landen om de leefomstandigheden van Congolese inwoners sterk te verbeteren. In plaats van dat hij deze taak serieus nam vermoordde hij 15 miljoen mensen of maakte deze tot slaaf voor zijn persoonlijk voordeel * zo werden bijvoorbeeld de handen afgehakt van slaven (dus ook vrouwen en kinderen!) als zij niet de hoeveelheid rubber ophaalde volgens zijn verwachtingen.

6 verdedig niet één bepaalde groepering ten koste van anderen Het verdedigen van je volk is een goede zaak, het is immers een van je hoofdtaken als leider. Wat echter absoluut geen goed idee is, is om één bepaalde groepering te beschermen tegen je overige bevolking. Als enige Leider van Nazi- Duitsland was Adolf Hitler (Duitsland 1933-1945) verantwoordelijk voor de dood van 17 miljoen mensen, waaronder hij 6 miljoen Joden, Communisten, gehandicapten en andere groeperingen vermoordde ter verdediging van zijn "Arische Über Ras". Ook was Adolf Hitler één van de grote verantwoordelijke van de tweede wereldoorlog.

7 zoek bij ontevredenheid de schuld bij jezelf, niet bij een ander Ontevredenheid binnen je bevolking is niet handig. Echter jij als dictator bent de enige die daar wat aan kan doen, en daarom ligt deze verantwoording ook geheel bij jou. Kim ill Sung (Noord-Korea 1948-1994) Leidde Noord-Korea met kracht, agressie en misleiding. Gedurende zijn periode als leider verloor hij zoveel respect van zijn volk dat hij uiteindelijk


Amerika de schud gaf dat het een epidemie verspreidt zou hebben over het land. Om deze beschuldiging nog overtuigender te maken vermoordde hij 1.6 miljoen Noord- Koreanen.

8 Geef rebellen de kans om zich te laten horen Rebellie is een uiting van de bevolking om te laten weten dat het niet goed gaat. In plaats van dat je je er tegen verzet kun je kijken of je kunt ingaan op hun eisen, dit kan leiden tot een beter welzijn binnen het land. Sadam Hussein (Irak 1979-2003) is een van de bekendste voorbeelden die zich hard verzette tegen rebellie. zo vermoorde hij 2 miljoen Koerden, Shabaks, Assyrians, Mandeans en andere Etnische groeperingen die zich verzetten tegen zijn regime.

9 Pak nooit zomaar grond af van je bewoners Boeren of grondeigenaren hebben meestal meer ervaring van het verbouwen van hun land dan jij als dictator. Daarom kun je beter samen werken in plaats van de boer te verdrijven van zijn land. Dit zal uiteindelijk leiden tot een grotere productie van grondstoffen (en het is ook een stuk beter voor de economie). Ho Chi Min (Noord-Vietnam 1933-1955) was ontzettend trots op zijn land hervormingen, echter het resultaat hiervan was een doden tal van 100.000 doordat landeigenaren hier niet aan meewerkten. Andere ervoeren hongersnood en afzondering in oorlogskampen.

10 zorg voor een sterke economie Een sterke economie is de basis van een sterk land, maak je hier dan ook sterk voor en voer geen plotselinge grote veranderen door. Na een periode van sterke groei kondigde president Robert Mugube(Zimbabwe 1978-1988) grootschalige landhervormingen aan. Onder het mom van "kolonistische oneerlijkheid werd er land afgepakt van blanken landeigenaren en deze werd geschonken aan zwarte boeren. Echter hadden de meeste van deze boeren geen ervaring met het bewerken van het land, met als gevolg dat voedsel voorraden drastisch daalde. Het gevolg hier van was een grote inflatie, banken vielen en daardoor was het voor boeren ook niet meer mogelijk leningen af te sluiten. De inflatie werd op de gegeven moment zo groot de prijs van twee broden ongeveer 50 miljoen bedroeg.


Cursus media design in huisstijlen Door Jasper Mouws Als dictatuur is het erg belangrijk om een eigen huisstijl te hebben, een huisstijl is immers wat je bevolking en de rest van de wereld ziet. Daarom is het raadzaam om een logo of beeldmerk te pakken dat ook echt bij jou en je dictatuur past. Om je hierbij te helpen hebben we voor je een cursus gemaakt. We laten je via een paar simpele stappen zien hoe je doormiddel van kernwaarden, logo en kleur kunt laten zien wie of wat je bent en waar je voor staat. Om te beginnen is het handig om naar de geschiedenis van verschillende huisstijlen (en de bijbehorende dictatuur) te kijken. Zo zien we bijvoorbeeld dat afbeeldingen van sterren, gereedschap of oude symbolen erg in trek zijn. Dit dus omdat deze simpele symbolen precies aanduiden waar het land voor staat. We pakken even wat bekende voorbeelden en kijken kort waar deze voor staan.

1 De hamer en sikkel, met een ster Door de afbeeldingen van gereedschap zien we dat dit een arbeiders partij is die staat voor het volk en gelijkheid. Het draait hier dus om een communistische partij.

2 Hakenkruis Van origine is het hakenkruis symbool van voorspoed en geluk. Dit duid aan dat deze dictatuur een grote blik heet op de toekomst en een "perfecte" staat wil oprichten.

3&4 Sterren


Door de afbeeldingen van de sterren laten deze landen zien dat zij de blik naar boven hebben gericht, ze werken aan een groter geheel, en meer macht en aanzien (beide overigens communistische landen).

Bij het zoeken van je huisstijl is het daarom handig om naar je kernwaarden te kijken, zijn je kernwaarden bijvoorbeeld gelijkheid en macht dan kun je bijvoorbeeld denken een weegschaal en een zwaard. Maar belangrijker is het dat je symbool vooral herkenbaar is, zodat iemand die in principe jou dictatuur niet kent gelijk weet waar je voor staat. Dit kun je ook bereiken met het gebruik van verschillende kleuren, zo dwingen wit, geel, rood, blauw en zwart veel respect af. Maar kijk er wel mee uit dat het geen bont geheel word waar het doel niet duidelijk is. Eigenlijk is de simpelheid van een logo nog het belangrijkste van allemaal.

Nu zelf aan de slag! We beginnen met de kernwaarden te verbeelden. Laten we zeggen dat de kernwaarden gelijkheid en macht zijn. Gelijkheid kun je uitdrukken door bijvoorbeeld een weegschaal te laten zien, en macht door en een wapen op af te beelden. Bijvoorbeeld:

Zoals je ziet is dit een erg simpel ontwerp en onze kernwaarden staan er duidelijk op. Vervolgens gaan kijken we naar kleur. Zoals eerder gezegd wekken kleuren zoals rood zwart wit geel en blauw respect op. Waar je echter wel rekening mee moet houden is dat deze kleuren niet


allemaal met elkaar combineren, je moet dus een afweging maken. Zo zijn zwart met rood, rood met geel en geel met blauw goede combinaties. Rood wit en blauw kan overigens ook goed. In dit voorbeeld zullen we de kleuren rood en geel gebruiken.

Zo zie je dat we dat we binnen enkele korte stappen een sterk logo hebben kunnen ontwerpen die alles representeert waar jij als dictator voor staat. Kortom, denk duidelijk en simpel en kijk ook eens naar je voorgangers. En voor je het weet heb je een ijzersterk logo die men over een paar eeuwen nog herinnerd.

dating event jasper Vind jij het dictatorschap ook zo eenzaam? heb je wel genoeg contacten, maar toch niet dat ene persoonlijke contact waar zoveel behoefte aan hebt? Die lieve partner die vraagt aan je of je lekker geslapen hebt en of je zin hebt om gezellig samen naar de bioscoop te gaan? Dan is er nu speciaal voor jou de DictaDate dag. Een dag vol leuke single mannen en vrouwen die opzoek zijn naar een lieve dictator die er voor hun is, maar wel een die de baas is in de relatie. iets voor jou of wil je meer weten? Meld je dan snel aan op www.dictadate.com


Europa > België België, aan jou taak de leef omstandigheden van Kongo sterk te verbeteren :)! Vind ik leuk · Reageren · Delen · 1 januari 1880 vanuit Frankrijk · Leopold II vind dit leuk.

Gebeurtenis

Kongo joined België Vind ik leuk · Reageren · Delen · 8 januari 1880 vanuit Frankrijk · Leopold II Vind dit leuk


Leopold II heeft 1 nieuwe foto toegevoegd aan het album Kongo. Kongo polonaise :D

Vind ik leuk · Reageren · Delen · 18 februari 1885 vanuit Frankrijk ·

Europa Gast?! Wat is dit? Dit hadden we niet afgesproken?! 2 uur . geleden . Vind ik leuk

1

Leopold II Ach, ik dacht: waarom niet? hè het is nu toch van mij. ;) 1.5 uur . geleden . Vind ik leuk gebeurtenis

Europa en Leopold II zijn niet langer vrienden. Vind ik leuk · Reageren · Delen · 19 mei 1890 vanuit België ·

Ismail Enver Pasha > Leopold II Damn! Weer een oorlog verloren! Beter ga ik wraak nemen op Armernië! Vind ik leuk · Reageren · Delen · 3 mei 1896 vanuit Turkije · Leopold II Vind dit leuk

Leopold II goed bezig jongen! Alleen moet wel zeggen dat ik hier veel beter in ben! ;) 3 dagen geleden . Vind ik leuk

Ismail Enver Pasha: Pff denk je dat echt? Blaaskaak..... Eergisteren om 15.34 . Vind ik leuk

1


Leopold II Wat? zeg hou jij grote mond eens! Vandaag om 04.00 . Vind ik leuk

Gebeurtenis

Jozef Stalin Joined. Vind ik leuk · Reageren · Delen · 25 april 1924 vanuit Rusland ·

Jozef Stalin Jongens Rustig aan joh, iedereen is gelijk toch? ;) Vind ik leuk · Reageren · Delen · 28 april 1924 vanuit Rusland · Leopold II Vind dit leuk

Leopold II Whatever... Vandaag om 23.00 . Vind ik leuk

Ismail Enver Pasha Pff, Het zal wel. Vandaag om 23.15 . Vind ik leuk

Gebeurtenis

Adolf Hitler Joined. Vind ik leuk · Reageren · Delen · 28 april 1933 vanuit Duitsland ·

Jozef Stalin vind dit leuk

Adolf Hitler > Jozef Stalin Moet jij nodig zeggen met je "communisme"... Vind ik leuk · Reageren · Delen · 28 april 1933 vanuit Duitsland ·

Jozef Stalin Nee jij dan met je "perfecte" staat


Ga toch weg man... Gisteren om 12.37 . Vind ik leuk

Gebeurtenis

Jozef Stalin en Adolf Hitler zijn niet langer vrienden. Vind ik leuk · Reageren · Delen · 28 april 1945 vanuit Duitsland

Ho Chi Minh vind dit leuk

gebeurtenis

Robert Mugabe heeft zijn profielfoto verandert.

Vind ik leuk · Reageren · Delen · 28 april 1933 vanuit Duitsland ·

Leopold II vind dit leuk Leopold II Nieuwe bril Rob? Vandaag om 15.00 . Vind ik leuk

1


Massavernietigingswapencatalogus


Vandaag in de catalogus: massavernietigingswapens. We hebben weer een leuke verzameling van kernwapens die we weer uitvoerig zullen bespreken. We zullen het hebben over de Duitse V2, de Amerikaanse Little Boy en Fat Man, de Waterstof bom, en de Russische Tsar Bomba.

V2 raket De V2 was de eerste onbemande geleidde ballistische lange afstandsraket die werd ingezet door het Duitse Leger vanaf 1944t/m 1945 om vanaf Duitsland doelen te raken in de rest van Europa. Primaire doelen waren vooral Londen en Parijs, maar zijn later in de oorlog ook in anderen delen van Europa gebruikt, en aan het einde zelfs in Duitsland zelf. Technische informatie Naam Land van herkomst Type wapen Eerst operationeel Manier van afvuren Brandstof: Maximale hoogte Bereik Springkop Effectiviteit: Impact: Totaal aantal rakketten afgevuurd

V2 (Nazi) Duitsland Lange afstandsraket 1944 Zelf voortgestuwd Ethyl alcohol en vloeibare zuurstof 83 tot 93 km 321-362 km Amatol fp60/40 (gewicht 738kg) Is in staat een heel huizenblok weg te blazen 15 kiloton TNT 3000

Little boy Little boy was de kernbom die door het Amerikaanse leger op Hiroshima gedropt is, door deze actie werd het japanse leger tot overgaven gedwongen. Little boy word gezien als het eerste geslaagde kernwapen technische informatie Naam Land van herkomst Type wapen Eerst operationeel Manier van afvuren Brandstof:

Little boy Amerika Kernbom 1945 Gedropt vanuit een vliegtuig. /


Basis van Explosie Maximale hoogte Bereik Springkop Effectiviteit: Impact: Totaal aantal rakketen afgevuurd

Kernsplijting op basis van uranium. 9.500 meter / Uranium-235 In staat om een hele stad weg te vagen. 56,7 TJ (vergelijkbaar met 15 kiloton TNT). 1

Fat man Fat man was net zoals Little boy een atoombom dat is 1945 door het Amerikaanse leger werd gedropt op Japan. Echter werd deze bom in plaats van Hiroshima, op Nagasaki gedropt. Door slecht weer de bom 11 kilometer buiten Nagasaki gedropt op dun bevolkt gebied. Bij de explosie vielen ongeveer 40.000 doden en 25.000 gewonden technische informatie Naam Land van herkomst Type wapen Eerst operationeel Manier van afvuren Brandstof: Basis van Explosie Maximale hoogte Bereik Springkop Effectiviteit: Impact: Totaal aantal rakketten afgevuurd

Fat man Amerika Kernbom 1945 Gedropt vanuit een vliegtuig. / Kernsplijting op basis van plutonium en berylliumpolonium. 9.500 meter / Berrylium- Polonyum In staat om een hele stad weg te vagen. 21 kilton TNT 1

Waterstofbom De waterstof bom is een atoombom die het grootste deel van zijn explosieve kracht uit kernfusie van waterstof atomen tot helium verkrijgt. De waterstof bom is ontworpen in de koude oorlog door zowel Amerika als Rusland. De eerste door Amerika afgegooide waterstofbom was Ivy Mike. Deze werd afgegooid in Enwitok (Marshall eilanden). technische informatie Naam Land van herkomst Type wapen Eerst operationeel Manier van afvuren Brandstof:

Waterstofbom Sovjet Unie en Amerika Kernwapen 1952 Afwerpen vanuit vliegtuig /


Basis van Explosie Maximale hoogte Bereik Springkop Effectiviteit: Impact: Totaal aantal rakketen afgevuurd

Kernfusie van die waterstof atomen tot helium verkrijgt. / / Waterstof isotopen deuterium en/of tritium tot helium . Genoeg om Noord Europa mee weg te vagen Vergelijkbaar met 15 megaton TNT. 2

Tsar Bomba De Tsar Bomba is de grootste de bom die ooit door de mensheid gemaakt is. Het had een kracht van 50 megaton TNT. De originele bom had een kracht van 100 megaton TNT, maar de enige keer dat deze bom tot ontploffing is gebracht is was een test door de Russen. Een van de werkzamen stoffen werd daarbij vervangen door kernenergievrij lood werd de kracht gereduceerd. De Tsar bomba werd afgegooid op 30 april 1958 technische info Naam Land van herkomst Type wapen Eerst operationeel Manier van afvuren Brandstof: Basis van Explosie Maximale hoogte Bereik Springkop Fffectiviteit: Impact: Totaal aantal rakketten afgevuurd

Tsar Bomba Sovjet-Unie Waterstofbom 1958 Vliegtuigdropping / Kernfusie reactie met lithium deuteride. 10500 m / Kernsplijting volgens het implosie principe Groot genoeg om Europa weg te vagen. Kracht vergelijkbaar met 50 TNT. 1


Kladversie