Page 1

Maart 2015 Jaargang 2 nummer 1 Muziekvereniging St. cecilia Rijsbergen secretariaat@sintceciliarijsbergen.nl

Jac van Oers neemt afscheid van de bestuurstafel 13 jaar langs was hij de penningmeester van onze vereniging. Daarnaast heeft Jac namens de harmonie –zo ongeveer in zijn eentje- jaren de Rijsbergse kermis georganiseerd. Hij vindt het nu tijd om het stokje over te dragen. Niet om het rustiger aan te doen. “Welnee”, zegt hij, “ik heb een aantal taken bij de KBO erbij gekregen”. Wij wensen Jac daar veel succes en vooral plezier mee. Jac, bedankt voor alles wat je voor St. Cecilia hebt gedaan. Wil je het hele interview lezen dat met Jac is afgenomen blader dan door naar de laatste bladzijde.

Hessels Intallatiebedrijf sponsor in „the spotligth“

Ik vind het belangrijk dat dorpsactiviteiten opgeluisterd worden door de harmonie, dat hoort erbij. Ik heb dat van thuis uit meegekregen. Ook heel goed voor de jeugd, want muziek verbroedert.

Nieuwe opzet slagwerk

Op naar het O.M.T.

slagwerkgroep

groot orkest

De laatste jaren is gebleken dat het lastig is om de jeugd vast te houden als het gaat om slagwerk. Dit willen we natuurlijk niet en daarom is er besloten tot een nieuwe aanpak. Dit is in goed overleg gegaan met beide instructeurs, het bestuur en de leden van het slagwerk Er is een duidelijk opleidingsplan opgesteld zodat toekomstige jeugdleden weten waar zij aan toe zijn. Binnen dit plan krijgt de drumband meer aandacht als voorheen. Het opleidingsplan bestaat uit de volgende stappen: 1/ individuele les; 2/ instroom in percussiegroep en beginnersgroep drumband 3/ instroom in het jeugdorkest 4/ doorstroom naar gevorderden groep drumband en deelname aan straatoptredens 5/ instroom in het "grote" orkest We hopen door deze heldere stapsgewijze aanpak de jeugd een goed beeld te kunnen geven van wat ze mogen verwachten bij onze vereniging en dat het ze zal motiveren om door te gaan.

Voor het groot orkest is het eerste kwartaal altijd een rustige periode. We kunnen terugkijken op een geslaagd nieuwjaarsconcert. We zijn dankbaar voor de vele positieve reacties die we gehad hebben. Een solist die als Mr. Bean het podium betrad en onze dirigent John Curfs die deze keer zelf in de spotlight trad met een geweldige Posthoorngalop. De aftrap van 2015 was er wat ons betreft weer een om te onthouden. We kijken in deze periode ook al een beetje vooruit. 29 maart zal de 50ste editie van het Onderling Muziek Toernooi in de sporthal van Zundert plaatsvinden. Voor harmonie St. Cecilia een extra grote eer dat wij het dit jaar mogen organiseren. Naast ons eigen orkest zullen alle andere muziekverenigingen van gemeente Zundert hun beste beentje voor zetten in strijd om de wisselbeker. Zeker een aanrader voor de muziekliefhebber die zijn blik iets wil verbreden! Helemaal vanwege de extra festiviteiten omdat dit de 50ste editie is. We hopen u daar allemaal welkom te mogen heten.

Onderling Muziek Toernooi zondag 29 maart 12:00 uur Sporthal onder de Mast Zundert. Tot slot is het vast niet onopgemerkt gebleven dan de PLUS in Rijsbergen dit jaar een mooie sponsoractie houdt. Alle klanten krijgen zegeltjes waarmee ze kunnen sparen voor hun favoriete vereniging. St. Cecilia Rijsbergen (orkest, opleiding en majorettes) doet hier ook aan mee. Zoals u waarschijnlijk wel weet, hebben we alle sponsoring die we kunnen krijgen hard nodig. Dus schakel vrienden, kennissen, familie, etc in om zo veel mogelijk spaarkaarten vol te krijgen en steun onze vereniging!


Niet alleen in ’t Nesje

Podiumplaatsen op Champions throphy

jeugdopleiding Voor de leerlingen van onze vereniging is 't Nesje een bekende plaats en de meesten komen er wekelijks. Alleen is het lesaanbod op dit moment zo dat er ook nog gerepeteerd wordt in `t Bollenzaaltje van Jack en Nelleke en in de zaal. 't Nesje is dus overbezet.

Majorettes

Afgelopen jaar hebben wij veel samengewerkt met de St. Bavoschool, met projecten voor de groepen 5 en 6 en voor de groep 2. Het doel hiervan was om deze kinderen kennis te laten maken met muziek en de instrumenten binnen onze vereniging, Daarnaast wilden we ook leerlingen werven in de groepen 5 en 6. Begin van dit schooljaar is ook besloten om weer met een blokfluitgroepje te gaan starten en dat is ook gelukt. Wekelijks hebben nu 4 kinderen blokfluitles en deze wordt gegeven in de St. Bavoschool. Ook werd er met de directie gesproken over andere vormen van kennismaken met muziek voor tijdens en buiten school. Komend schooljaar zal dit nog niet gemakkelijk zijn in verband met de nieuwbouw van de school en daardoor de tijdelijke verhuizing, maar het is goed mogelijk dat in het schooljaar 2016/17 in, zoals het dan gaat heten, IKC (Individueel Kind Centrum) St. Bavo ruimte komt voor onze activiteiten. We blijven natuurlijk ook zo veel mogelijk werven via de normale wegen. De huidige leden hebben afgelopen maand het jaarprogramma thuis gekregen en daar staan weer leuke muziek- en ontspanningsmomenten in. Ook willen wij onze leden die op de St. Bavoschool hun steentje hebben bijgedragen bedanken voor hun medewerking.

In Neerpelt vond afgelopen Zaterdag 28 Februari 2015 in Belgie de Internationale wedstrijd tussen Nederland en Belgie plaats . Majorettes van St Cecilia kwamen met 3 onderdelen tijdens de wedstrijd aan de beurt. Als eerste mocht Nina Vergouwen op de vloer die bij de Nederlandse Kampioenschappen een bronzen medaille meenam ze draaide een prachtige routine en werd beloond met een schitterende Eerste plaats . Vervolgens was de beurt aan het A team onder leiding van Sandra Haarbosch en in deze groep zitten in Meike, Laura, Nadja, Kyra, Elvira, Evi, Celine, Milou en Birke die op de Nederlandse Kampioenschappen als tweede eindigde. Ze draaide een mooie routine door de spanning waren er iets teveel drops dat met als resultaat een mooie vierde plaats . Maar toch is het A team Vierde geworden wat toch een hele goede prestatie is . En als laatste was de B groep aan de beurt onder leiding van Kelly Rukus en Milou Rommers en in deze groep zitten Celine, Meike, Nadja, Kyra, Jetske, Birke, Kathelijne, Fatima, Judith en Demi die op de Nederlandse kampioenschappen , Kampioen waren geworden . Ze draaide een hele mooi routine met een paar drops maar een prima show ze haalde hiermee een prachtige tweede plaats .

Op 30 januari 2015 is Louis Hessels van ons heen gegaan. Louis was sinds 1973 lid van onze vereniging. Bugel en trompet waren de instrumenten die bij Louis hoorden. Hij was een erg trouw lid. Er moest een goede reden zijn als Louis niet op de repetitie was. Als vereniging konden we op hem steunen en mochten we steeds een beroep op hem doen. Zo is de voorraad instrumenten en uniformen bij Louis en Yvonne jarenlang veilig ondergebracht geweest. Na de repetitie nog een pilsje pakken, moppen tappen en wat darten of kaarten. Dan was Louis in zijn element. Wat hebben we allemaal veel plezier met hem gehad tijdens dauwtrappen en kindjes kijken. Die bijzondere lach van hem zullen we nooit vergeten. Louis was een vrolijke noot binnen de vereniging. Altijd opgewekt en vol humor. Helaas werd hij door zijn ziekte gedwongen om de muziek achter zich te laten. Nu we definitief afscheid hebben moeten nemen van Louis koesteren we de vele mooie momenten met hem.

Dus alles bij elkaar was het een mooie dag met goede resultaten , helaas is Belgie wel de Champions Trophy winnaar geworden maar we gaan in de revanch.


Stichting RICH Op weg naar RICH 2015‌.. Gezien het grote culturele succes van RICH 2013 is het voornemen om in oktober 2015 wederom de sporthal om te toveren tot een muziektempel voor de editie RICH 2015. De muzikale voorbereidingen voor dit evenement zijn reeds begonnen. Het merendeel van de muziek is al in bezit van de muzikanten, de commissie PR en communicatie is druk bezig met het promoten van RICH o.a. middels social media. De zanggroep is inmiddels ook gestart met de wekelijkse repetities. De commissie sponsoring is druk bezig met het werven van sponsoren. Daarnaast zijn ook de commissie regie, licht en geluid en de commissie facilitair druk bezig. Over deze commissies zult u een volgende keer meer lezen. Dit keer is er vooral de aandacht voor de oprichting van stichting RICH. De afgelopen periode heeft de projectgroep RICH zich bezig gehouden met het oprichten van een dergelijke stichting. RICH is nu een onafhankelijke stichting van de muziekvereniging Harmonie St. Cecilia. Wel is St. Cecilia nauw betrokken bij RICH, en zullen zij hieraan hun medewerking verlenen. Doel van de stichting is: een muzikaal cultureel evenement voor Rijsbergen georganiseerd door Rijsbergen. Om dit voor elkaar te krijgen is dus een stichting opgericht, middels het passeren van de oprichtingsakte met statuten. Kortom we zijn weer een stap verder om RICH verder te ontwikkelen en te vernieuwen. Verder is men momenteel nog bezig met het werven van potentiÍle sponsoren. Deze werving gebeurt gefaseerd, zodat het een en ander werkbaar wordt gehouden. We hopen natuurlijk op een grote positieve respons van sponsoren. Want hoe meer sponsorgeld er binnenkomt, hoe meer mogelijkheden er ontstaan om RICH verder te ontwikkelen en te vernieuwen. Mocht u de ontwikkelingen van RICH verder willen volgen, dan kunt u een kijkje nemen op de vernieuwd website: www.richrijsbergen.nl of volgen op facebook: www.facebook.com/richrijsbergen Kortom we hebben weer stappen gemaakt, en gaan gestaag onderweg naar een fantastisch eindstation: RICH 2015, 23 en 24 oktober 2015; sporthal 't Trefpunt.

Bijzondere geste Voor in de agenda Slagwerk 30 maart Jaarvergadering 27 april Straatoptreden koningsdag 14 mei Dauwtrappen 20 juni Bavoloop percussiegroep 21 juni Optreden op zomermarkt jeugdpercussie. Majorettes 12 april Demo dag 27 april Koningsdag 17 mei Concours waalwijk 31 mei Concours Zundert 14 juni Concours Breda Jeugdopleiding: 21 juni Kermisoptreden op de zomermarkt 22 juni Rondje kermis 2 juli Voorspeelavond Harmonieorkest: Naast diverse extra repetities: 29 maart OMT Sporthal onder de mast optreden: 12:00 30 maart Jaarvergadering 27 april Straatoptreden koningsdag 4 mei Dodenherdenking 14 mei Dauwtrappen 21 juni Kermisconcert op de zomermarkt 23 juni Kiendjes kijken

Na overleg met haar moeder en broer John heeft Marga van Kuijck besloten om 3 instrumenten aan de vereniging te schenken. Niet zomaar instrumenten. Het gaat hier om een tenor- en een altsax die van haar overleden vader Kees zijn geweest. Kees van Kuijck heeft daarmee o.a. als voorman van De Nachtuilen geblazen. Daarnaast gaf ze ons ook een trompet in beheer over, afkomstig van haar overleden man Johan. Johan Bouwers maakte muziek bij De Meulenwieken. De opleiding kan deze instrumenten goed gebruiken. Familie van Kuijck, hartelijk dank!


Jac van Oers neemt afscheid Vervolg van voorpagina Dinsdag avond 3 maart moet ik samen met Jac van Oers naar een vergadering. Ik spreek met hem af om bij hem thuis eerst nog een bakkie te doen, want ik heb hem nog wat te vragen. Het is een hele klim om er te komen. Ik had natuurlijk ook de lift kunnen pakken, maar ik wil me niet laten kennen. Eenmaal boven staat Jac me al op te wachten en ziet me nog net een puf er uit gooien. “Worde ok al een ouwe vent?” Eenmaal binnen wacht altijd weer die 10 meter lange gang, voordat je de woonkamer binnen komt. Een prachtig appartement, midden in het dorp tegen over de oude Rabobank; een toplocatie met uitzicht op het Linnekensplein en ver daar achter tot over de Belgische grens. “Koffie Rob?”, komt uit de keuken.” Gelukkig”, denk ik, ” Toos is ook thuis”. Steun en toeverlaat erbij is altijd beter voor het interview. Toos schuift gezellig aan en presenteert een koekje. Jac neemt na 13 jaar afscheid als bestuurslid van St. Cecilia. Jaren waarin veel bij st. Cecilia is gebeurd en veel is er veranderd. 13 jaar lang was hij penningmeester, waarvan een groot deel tevens als secretaris en zelfs nog een jaar waarnemend voorzitter toen Peter van de Bemd stopte en er niet meteen een andere voorzitter voorhanden was. Als penningmeester voelde hij zich ook verantwoordelijk voor het binnenhalen van sponsorgelden, dus startte hij dit ook maar op. Jac deed meer. In 2004 werd de organisatie van de kermis overgenomen van de gemeente en Jac werd door de toenmalig voorzitter Kees Mathijssen gevraagd om dit mee op te zetten. Eerst heeft hij voor de overdracht een jaartje meegelopen met Jaap Hoekman, die dit namens de gemeente in zijn takenpakket had. Het duurde niet lang of Jac dook er volledig op. Hij regelde een veegploeg onder leiding van Jac Koeken en met Toon Bastiaansen had hij iemand die zorgde voor de nodige elektriek. Voor de rest heeft hij jarenlang zo ongeveer in zijn eentje die kermis georganiseerd. Onvoorstelbaar. Daar kwamen we ruim 2 jaar geleden achter, toen Jac aangaf het ietsje rustiger aan te willen doen met de kermis. Het bestuur heeft toen besloten om een speciale commissie voor de organisatie van dit jaarlijks terugkerend evenement in het leven te roepen. Bij iedere vergadering werd stukje bij beetje duidelijk hoeveel werk dit wel is. “Gaat Jac wat meer thuis zijn zo dadelijk?”vraag ik aan Toos. “Welnee”, zegt ze, “hij heeft er bij de KBO wat taken bij gekregen. “O Jac, kun je het niet laten?” “Nee”, zegt Jac, “ik moet wel een beetje bezig blijven”. Toos toont zich teleurgesteld. Ze had gehoopt om hem nu wat vaker thuis te hebben. Helaas. Jac doet voor de KBO een tabletproject om ouderen m.b.v. en tablet meer contact met de buitenwereld te laten krijgen. Momenteel wordt hij ook opgeleid tot WMO-adviseur en zal hij op pad gaan om bij individuele ouderen thuis te kijken wat er nodig is aan ondersteuning. Met die informatie zal hij de gemeente gaan adviseren. Jac op tournee dus. Terugkijkend op zijn tijd als bestuurslid kan hij nog erg lachen om het moment dat Peter v.d. Bemd te grazen werd genomen. Met zijn vrouw was afgesproken dat ze met kiendjeskijken bij hem thuis zouden langs gaan. Toen Peter op die bewuste kermisdinsdag werd verteld brak hem het zweet uit bij het idee dat hij niet voldoende bier en hapjes in huis had. Maar Marieke zat dus in het complot. Jac maakt zich wel een beetje zorgen over de afnemende animo bij de jeugd. Dat kan beter vindt hij. Het is bijna half 9 en ik geef Jac aan dat we het moeten gaan afronden. Ik stel hem nog een laatste vraag: Wat heeft je nog het meest geplezierd in deze vereniging? Jac antwoord dat hij het geweldig vond om met het volledige harmoniekorps en majorettes door het dorp te paraderen: “Wat is het toch een mooie club denk ik dan trots en de reacties van de mensen langs de weg zijn ook altijd leuk”. Mooier kunnen we het niet afsluiten. Jac, namens alle leden en bestuur heel erg bedankt voor alles wat je voor St. Cecilia hebt gedaan en voor deze vereniging hebt betekend.

Verkeersregelaars gezocht Kermiscommissie Muziekvereniging St. cecilia organiseert ook dit jaar weer de zomer kermis en zomermarkt. Hiervoor zijn wij nog op zoek naar verkeersregelaars. Heb jij of iemand die je kent op zaterdagavond 20 juni of zondag 21 juni tijd heeft om 2 of 3 uurtjes verkeersregelaar te zijn? Wij zouden wij hier heel blij mee zijn. Neem voor meer info contact op met secretariaat@zomerkermisrijsbergen.nl

Nieuwsbrief maart 2015  

Ceciliaantje maart 2015

Nieuwsbrief maart 2015  

Ceciliaantje maart 2015

Advertisement