Page 57

Snaga sajamske industrije

NOVI TRENDOVI I IZAZOVI Sajmovi i dalje ostvaruju tri temeljne funkcije: 1. Poslovna funkcija 2. Makroekonomska funkcija 3. Socijalna funkcija Istaknute su i činjenice da se najveći broj sajamskih centara nalazi u Europi, čak 496 velikih prodajnih mjesta što čini 48% ukupnog sajamskog udjela te da se godišnje organizira otprilike 31.000 sajamskih projekata sa ukupno 4,4 milijuna izlagača i više od 260.000.000 posjetitelja.

M

eđunarodna unija sajmova – UFI odlučila je da se 8. lipnja obilježava GLOBAL EXHIBITION DAY kako bi se ukazalo na značenje sajmovanja i njegovu važnu ulogu u suvremenim gospodarskim kretanjima. Inicijativi da se obilježi GED priključio se i Zagrebački velesajam, koji je organizirao zanimljiv skup pod mottom: SNAGA SAJAMSKE INDIUSTRIJE – DANAS I SUTRA. Bilo je to prigoda da se na jednom mjestu progovori o potrebi reafirmacije sajmova, ukaže na najvažnije elemente djelovanja sajmova i potakne, potakne širu suradnju zainteresiranih i osuvremeni sajamske prostore.

Neosporivo je da sajmovi imaju značajan marketinški učinak. Istraživanja potvrđuju da 85% izlagača smatra B2B sajmove važnim ili vrlo važnim elementom svoje marketinške aktivnosti. Novi trendovi i tehnološka podrška digitalnih medija zahtijevaju drugačiji pristup organizaciji sajmova: veću specijalizaciju, kraće trajanje, različite komplementarne sadržaje kojima se dopunjuje sajamski program i sve višu razinu sajamske infrastrukture.

sjednik Hrvatske obrtničke komore. Svojim konkretnim primjerima iz prakse, značaj sajmova za razvoj i internacionalizaciju poslovanja svojih tvrtki potvrdili su: Bernarda Cecelja, direktorica tvrtke BERNARDA d.o.o. iz Čakovca; Željko Vrbanus, vlasnik i direktor Metalne galanterije Vrbanus iz Siska; Matilda Bulić, članica Uprave Školske knjige iz Zagreba; mr.sc. Hrvoje Pezo, predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine; Vinko M. Ćuro, predsjednik Međunarodnog ekonomskog foruma Perspektive iz Sarajeva te Renata Godek, direktorica Marketinga u Končaru koja je ujedno i moderirala ovaj Panel. Neven Marković, tajnik Saveza inovatora Zagreba, uključio se putem linka, iz Pittsburga, gdje predvodi delegaciju hrvatskih inovatorana sajmu INPEX. Zaključci Međunarodnog poslovnog skupa potvrdili su da su sajmovi, organizirani po visokim UFI standardima, jedan od najsnažnijih marketinških alata, tzv. multiplikatori gospodarskih aktivnosti s izravnim i mjerljivim utjecajem na rast poslovanja te

Poticaji razvoju gospodarstva Na prvom panelu Međunarodnog poslovnog skupa koji je nosio naziv: „SAJMOVI - Platforma poslovne i društvene komunikacije“ sudjelovali su: Josip Zaher, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore; Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca; dr.sc. Dina Tomšić, voditeljica Podružnice Zagrebački velesajam; dr Rajko Bujković, izvršni direktor Jadranskog sajma iz Crne Gore (Budva); dr.prof. Aleksandar Andrejević, rektor, Educons Univerzitet iz Srbije i dugogodišnji generalni direktor Novosadskog sajma; dr.sc. Siniša Zarić, prof. Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dugogodišnji generalni direktor Beogradskog sajma. Uvodničar i moderator 1. panela bio je Ante Gavranović. Između ostalog, istaknuto je da je „Face to face“ komunikacija danas jednako važna, ako ne i važnija od digitalne. Organizacija sajmova pozitivno djeluje na turizam svakog grada, pa tako i grada Zagreba prvenstveno u popunjenosti hotela i ugostiteljskih objekata. Prema provedenom istraživanju Infratest Burke iz Münchena, indirektni ekonomski multiplikatori sajamske aktivnosti su izuzetno visoki pa tako na 1 kunu prihoda Zagrebačkog velesajma, Grad Zagreb ostvaruje 11,7 kuna prihoda.

Uz sajmove se više vežu konferencije, prezentacije, okrugli stolovi, posjeti postrojenjima i objektima, a sve kako bi se dala veća važnost, pružilo više mogućnosti i privuklo što više izlagača i posjetitelja. Sajmovi budućnosti stavljaju pred organizatore nove izazove. Osobni kontakt će intenzivirati komunikaciju i dijalog s posjetiteljima. Jača predstavljanje robnih marki i brendova, a imidž postaje sve važniji element nastupa.

Sajmovi otvaraju nova tržišta Drugi panel na temu: „GOSPODARSTVO TREBA SAJMOVE“ bio je koncipiran na način da se predstave dobri primjeri iz prakse. Uvod u Panel imao je Darko Knežević, potpred-

sa snagom definiranja trendova u tematskim djelatnostima. Takve statuse potvrđuje i značajno povećanje intenziteta aktivnosti Zagrebačkog velesajma u prvoj polovini ove godine. U okviru manifestacije Global Exhibitions Day, održan je i „Dan otvorenih vrata Zagrebačkog velesajma“ na kojem su prezentirani sajmovi u drugoj polovici 2016. godine. Zagrebački velesajam je još jednom istaknuo svoju misiju da je 'Srce' poslovne i društvene komunikacije Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Organizacijom ovog Međunarodnog poslovnog skupa i prezentiranjem sajmova, ujedno je dostojno obilježio Dan sajamske industrije i potvrdio status vodeće sajamske kuće u Hrvatskoj i u okruženju.

(A.G.)

www.suvremena.hr

57

Profile for Suvremena trgovina - online

Suvremena 3 2016  

Stručni časopis za trgovinu, trgovina, financije, gospodarstvo, turizam, marketing, carina, sajmovi, Magros, trgovina u urbanim sredinama, l...

Suvremena 3 2016  

Stručni časopis za trgovinu, trgovina, financije, gospodarstvo, turizam, marketing, carina, sajmovi, Magros, trgovina u urbanim sredinama, l...

Advertisement