__MAIN_TEXT__

Page 1

Hrvatski streljački savez

ONLINE ČASOPIS HRVATSKOG STRELJAČKOG SAVEZA

230 godina

Broj 14(35) lipanj, 2015. ISSN: 0350-4808

Snježana Pejčić, Valentina Gustin i Josip Glasnović sigurni za Rio 2016.

Intervju Bože Radoš, predsjednik Hrvatskog streljačkog saveza: saveza:

Interes mladih kao ulog za budućnost


Hrvatski streljaÄ?ki savez


ISSN 0350-4808

SADRŽAJ Riječ urednika

Tihomir Sertić

Aktualne vijesti

4 5

Intervju: Bože Radoš Interes mladih kao ulog za budućnost

T.S.

10

Plan i program rada Hrvatskog streljačkog saveza za 2015. godinu

Bože Radoš

13

Osijek i streljana Pampas ugošćuju velika natjecanja

Davor Krušelj

16

Hrvatska i dalje u vrhu svjetskog samostrela Pero Stojnić

18

Godina prvih viza za Rio 2016.

Dražen Božić

22

Izvješće o nastupima reprezentacije u 2014. godini

B.R.

24

Najbolji strijelci

26

Kalendar natjecanja

27

Državni rekordi

27

Br. 14/2015

STRELJAŠTVO

Br.

14(35)

Zagreb,

Str.

lipanj

1-30 2015.

èasopis Hrvatskog streljaèkog saveza

UREDNIK:

Tihomir SERTIĆ

UREDNIŠTVO:

Tihomir SERTIĆ, predsjednik Zdravko BATINIĆ Davor KRUŠELJ Srećko SERTIĆ Pero STOJNIĆ

PRIJELOM:

Srećko SERTIĆ

Časopis izlazi kvartalno IZDAVAČ:

Hrvatski streljački savez Zagreb, Livadićeva 22 Tel.: 233-1122, 233-2277 Faks: 233-1177

ZA IZDAVAČA:

Dragutin Vrbek, glavni tajnik


STRELJAŠTVO

Poštovane čitateljice i čitatelji

Streljaštvo u novom ruhu

U

natoč činjenici što je streljaštvo jedan od masovnijih sportova u Hrvatskoj, medijski je malo zastupljeno. Prostor dobivaju samo vrhunski rezultati ostvareni na velikim natjecanjima. Problem je to koji je prepoznat i od ISSF-a i ESC-a koji ulažu veliki trud kako bi streljački sport učinili medijski atraktivnijim uz pomoć modernih informatičkih tehnologija, prijenosa uživo putem televizije i interneta te primjenom drugih načina komunikacije.

To je ključni zadatak i Hrvatskog streljačkog saveza u kojem smo u posljednjih godinu dana uložili velike napore kako bismo ukazali na važnost streljaštva, kako u profesionalnom, tako i u amaterskom pogledu. Vraćanje streljaštva u školstvo te privlačenje većeg broja mladih u ovaj sport predstavlja glavnu orijentaciju HSS-a u nastupajućem vremenu. Jedan od načina kako to želimo ostvariti i potaknuti aktivnost u našem sportu stoji upravo pred vama - novo, redizajnirano izdanje časopisa „Streljaštvo“ koje planiramo izdavati četiri puta godišnje te ćemo dati sve od sebe da ovim putem približimo sve aktual„Cilj nam je streljaštvo vratiti u nosti, informacije i druga važna zbiškolski program te osigurati veću vanja u streljaštvu i oko njega. U toj prisutnost sporta u medijima“ nakani, dakako, treba nam i vaša pomoć te ovim putem pozivamo sve županijske streljačke saveze da se snažnije uključe u izradu sadržaja slanjem informacija o svojim aktivnostima, održanim natjecanjima na lokalnoj razini i drugim vijestima koje ćemo rado popratiti na stranicama našega časopisa. A sve to sa zajedničkim ciljem da podignemo interes za naš sport od najmanjih uzrasta, vratimo streljaštvo u školski program kako bi u budućnosti dobili novu Snježanu Pejčić i Josipa Glasnovića ili najmlađu Valentinu Gustin koji su u dosadašnjem tijeku 2015. godine osigurali olimpijske kvote za nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru iduće godine. Osim izvješća s dva posljednja Svjetska kupa u Fort Benningu i Münchenu, na kojima su naši natjecatelji ostvarili zapažene rezultate, u ovom broju magazina „Streljaštvo“ pročitajte i ponešto o osječkoj streljani „Pampas“, izvješća o ostvarenjima u 2014. godini u disciplinama Leteće mete i Samostrel te druge sadržaje. Za idući broj svakako očekujte i značajno širi obujam sadržaja koji za vas pripremamo. Dotad, svima želim puno uspjeha u radu, a poglavito našim strijelcima koje očekuju brojna izlučna natjecanja.

4  STRELJAŠTVO

Vaš urednik


Aktualno

Vijesti U 2015. HOO-u 126,6 milijuna kuna

P

od predsjedavanjem predsjednika Zlatka Mateše, Skupština Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), na sjednici održanoj 4. svibnja, usvojila je ključne programske i financijske dokumente svojega djelovanja. Tako je jednoglasno usvojen prijedlog Programskog i financijskog izvješća za 2014. godinu koja je, prema ocjeni HOO-a, bila puna, za sport iznimno nepovoljnih gospodarskih prilika te nesigurnosti u dotoku sredstava, ali ipak izvanrednih sportskih rezultata hrvatskih sportaša koji su osvojili 306 medalja. Među njima je četvrta srebrna olimpijska medalja jednog od najvećih svjetskih i hrvatskih sportskih imena Ivice Kostelića na ZOI Soči 2014. Na 40. sjednici skupštine HOO-a usvojen je prijedlog Programa javnih potreba sporta državne razine i proračun HOO-a za 2015. godinu s izmjenama i dopunama. U predolimpijskoj 2015. godini HOO-u će biti na raspolaganju 126.594.721 kuna od kojih su prihodi iz Državnog proraču-

na usklađeni s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta u travnju ove godine i iznose 107.959.746 kuna. Ostali izvori su vlastita marketinška sredstva, prihodi Olimpijske solidarnosti te ostali prihodi.

Ude i Cernogoraz u HV-u

J

edanaest vrhunskih sportašica i sportaša, među kojima su i dvojica osvajača olimpijskih medalja Filip Ude i Giovanni Cernogoraz, ušlo je u pričuvnu službu Oružanih snaga RH, a ugovore o tome potpisali su ministar obrane Ante Kotromanović i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša. „Mi s ovim ugovorom samo produžujemo suradnju s HOO-om. Shvaćamo vrijednost naših sportašica i sportaša koji ostvaruju vrhunske rezultate i promoviraju našu zemlju širom svijeta. Ovim ugovorom omogućit ćemo im kontinuitet rezultata jer je to za opće dobro i od interesa za sve nas“, kazao je ministar Kotromanović. U pričuvni sastav ušli su atletičarka Ana Šimić, gimnastičar Filip Ude, hrvači Božo Starčević, Neven i Nenad Žugaj, taekwondaši Ana Zaninović i Vedran Golec, judašica Barbara Matić, te strijelci Giovanni Cernogoraz, Anton Glasnović i Josip Glasnović. U sustavu MORH-a već je 18 vrhunskih sportaša kojima će se također ponuditi sklapanje ugovora o službi u ugovornoj pričuvi, a to su Danil Domdjoni (karate), Andreja Đaković (judo), Bojan Đurković (streljaštvo), Šime Fantela (jedrenje), Filip Grgić (taekwondo), Filip Hrgović (boks), Ivan Kljaković Gašpić (jedrenje), Ivana Maranić (judo), Igor Marenić (jedrenje), Damir Martin (veslanje), Tina Mihelić (jedrenje), Martin Sinković (veslanje), Valent Sinković (veslanje), Tonči Stipanović (jedrenje), David Šain (veslanje), Lucija Zanino-

vić (taekwondo), Natko Zrnčić Dim (skijanje) i Snježana Pejčić (streljaštvo).

STRELJAŠTVO  5


Aktualno Sjajna Snježana Pejčić postavila novi svjetski rekord

S

nježana Pejčić je nakon europskog, postavila i novi svjetski rekord na Svjetskom kupu koji je od 8. do 16. travnja održan u korejskom Changwonu. Snježana je u kvalifikacijama osvojila treće mjesto da bi u finalu discipline 50m malokalibarska puška trostav pomela konkurenciju i novim svjetskim rekordom (463 kruga) slavila ispred Talijanke Petre Zublasing i Njemice Seline Gschwandtner. Snježana je već osigurala plasman na finale Svjetskog kupa koji se održava krajem godine, kao i plasman na Olimpijske igre u Riju.

Valentina Gustin osigurala plasman na OI

V

alentina Gustin, 18-godišnja hrvatska streljačica, osigurala je svoje mjesto na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru iduće godine. Na Svjetskom kupu u Münchenu, Hrvatica Valentina Gustin osvojila je drugo mjesto u disciplini 10m zračna puška, čime je ispunila normu za plasman na Olimpijske igre. Time se pridružila popisu osmero hrvatskih sportaša koji su već potvrdili svoju vizu za Rio de Janeiro, a na kojemu se nalaze njezini kolege Snježana Pejčić i Josip Glasnović te Tina Mihelić, Šime Fantela, Igor Marenić, Ivan Kljaković-Gašpić, Tonči Stipanović te Filip Hrgović. Bolja od Gustin u finalu je bila olimpijska pobjednica Yi iz Kine, a hrvatska je predstavnica srebro uzela rezultatom od 207,3 kruga. U kvalifikacijama je za 0,2 kruga bila bolja od Snježane Pejčić, dok je Tatjana Perec u kvalifikacijama završila na 58. mjestu.

Srbija osvojila najviše medalja u Fort Benningu

V

iše od 600 natjecatelja iz 76 zemalja natjecalo se na ISSF Svjetskom kupu za pušku i pištolj u američkom Fort Benningu. Bio je to peti Svjetski kup ove sezone, a održan je od 13.-18. svibnja. Natjecatelji su u deset disciplina Olimpijska puška i pištolj pokušavali osigurati jednu od ukupno 24 olimpijske kvote za Rio 2016 te skupiti što više bodova u okviru Svjetskog kupa. Nakon deset održanih finala, tim Republike Srbije završio je na vrhu poretka s tri zlatne medalje koje su osvojili Milutin Stefanović i Andrea Arsović u disciplini 10m Zračna puška u muškoj i ženskoj konkurenciji, dok je treće zlato donio Damir Mikec u disciplini 50m Pištolj. Po osvojenim medaljama drugoplasirana je Kina (zlato – 1, srebro – 2, bronca – 1), a treće mjesto zauzela je reprezentacija Bugarske (zlato – 1, srebro – 1, bronca – 1). Naša Snježana Pejčić osvojila je dva srebra: u disciplini 10m Zrač6  STRELJAŠTVO

na puška te u disciplini 50m Puška (u kvalifikacijama za ovu disciplinu Pejčić je izjednačila svoj svjetski rekord s 592 kruga). S dva srebra Hrvatska je natjecanje u Fort Benningu završila na devetom mjestu.


U Vukovaru održan memorijalni turnir 12 Redarstvenika” ”

U

organizaciji Udruge umirovljenika MUP-a vukovarskih branitelja Domovinskog rata i Streljačkog kluba Grič-7 Vukovar u gradu na Dunavu je 2. svibnja 2015. po jedanaesti put održan Memorijal „12 Redarstvenika“. Već tradicionalno nastupili su strijelci iz svih klubova koji djeluju na području Vukovarsko-srijemske županije kao i Udruge umirovljenika MUP-a. Ekipno najbolji su bili strijelci iz GSD 1887 Lokomotiva Vinkovci (365), drugo i treće mjesto s jednakim rezultatom (364) podijelili su SD Vinkovci i SK Nosteria iz Nuštra, a četvrti je bio domaćin SK Grič-7 Vukovar. U pojedinačnom plasmanu prvo mjesto je osvojio Bruno Vučković (186), drugo Deny Fernbach (184), a treće Paula Francešević (184).

Lokomotiva najuspješnija na juniorskom turniru ORION 2015

U

niorke, sve iz SK Kustošija Zagreb. Prva je bila Ira Kovačević s 349 pogođenih krugova, druga Ines Ružić s 346 i treća Gea Seifert s 337 krugova.

organizaciji GSD 1887 Lokomotiva Vinkovci 23. svibnja održan je tradicionalni streljački turnir ORION 2015. Natjecalo se 34 juniora i juniorki u gađanju standard zračnom puškom i pištoljem. U disciplini zračna standard puška muški nastupilo je 14 juniora. Zlatnu medalju uzeo je Tomislav Špaček sa 614,2 kruga iz GSD 1887 Lokomotiva Vinkovci. Srebro je osvojio Domagoj Đođ iz SK Radnik Đurđevac s 589,2 kruga, a broncu Dominik Cindrić iz GSD 1887 Lokomotiva Vinkovci sa 580,9 krugova. U disciplini standard zračna puška žene nastupilo je 12 juniorki, a zlato je s 400,08 krugova osvojila Laura Kvas iz GSD 1887 Lokomotiva Vinkovci. U disciplini standard zračni pištolj muški nastupila su četiri juniora. Zlatnu medalju s 352 kruga osvojio je Martin Jozić iz SD Vinkovci, srebro je pripalo Marku Tokiću s 511 krugova, a bronca Kristijanu Josiću s 502 kruga, oba iz SK Nosteria Nuštar. U disciplini standard pištolj žene nastupile su tri ju-

Plan aktivnosti Streljačkog saveza KKŽ

S

treljački savez Koprivničko-križevačke županije do kraja 2015. godine u planu rada ima sljedeće aktivnosti: Provođenje prvenstva županije u svim disciplinama iz kalendara natjecanja Hrvatskog streljačkog saveza; Provođenje „Kosinus“ županijske lige u streljaštvu serijskom zračnom puškom za sve kategorije; Organizaciju sudačkog seminara za produljenje i stjecanje novih sudačkih licenci; Organizaciju 4. Međunarodne radionice za trenere i sportaše tijekom rujna 2015. godine u Koprivnici; Usklađivanje Statuta sa Zakonom o udrugama. STRELJAŠTVO  7


Aktualno Liga za najmlađe strijelce

U

sklopu županijske lige u streljaštvu Sisačko-moslavačke županije u međunarodnoj disciplini zračnog pištolja za najmlađe strijelce iz škole streljaštva, u Kutini su u organizaciji streljačkog kluba Magnum kutinski strijelci započeli s ligom za najmlađe uzraste, mlađe i starije kadete i kadetkinje. U ligi sudjeluju tri kutinska kluba: Magnum, Brinjani i Kutina 1949. Liga se provodi u deset kola a najbolji strijelci koji ispune normu pucaju na županijskoj ligi i stječu pravo nastupa na većim državnim natjecanjima. Streljački klub Magnum iz Kutine svake godine provodi školu streljaštva u disciplini zračnog pištolja međunarodni program, a kroz školu svake godine prođe 50 do 100 učenika. Od ove godine u radu s najmlađim strijelcima sudjeluju i SK Kutina 1949, kao i najmlađi streljački klub Brinjani. U Sisačko-moslavačkoj županiji uz tri kutinska kluba odlično radi i streljački klub HVIDR-a Sisak koji se, zajedno s kutinskim Magnumom, natječe u Prvoj Hrvatskoj ligi ISSF programa.

Kina na vrhu poretka 6. ISSF Svjetskog kupa

O

svojivši tri zlatne medalje Narodna Republika Kina završila je na vrhu poretka šestog ISSF Svjetskog kupa koji je od 27. svibnja do 1. lipnja održan u njemačkom Münchenu. Zhu Qinan, Zhang Jingjing i Yi Siling doprinijeli su kineskom uspjehu na natjecanju u kojem je sudjelovao 901 sportaš/ica iz 87 zemalja u deset olimpijskih disciplina za pušku i pištolj. Uspjeh Kine upotpunila su dva srebra i tri bronce te je s ukupno osam medalja završila ispred domaćina Njemačke koja je osvojila tri medalje i to sve tri zlatnoga sjaja, dok je do trećega mjesta stigao Portugal zahvaljujući dvjema zlatnim medaljama. Kina, zajedno s još devet zemalja, osvojila je po dvije kvote za Olimpijske igre koje se održavaju iduće godine u Rio de Janeiru. Dodatne četiri zemlje osvojile su preostale četiri vize za Olimpijadu, što ukupno čini zbroj od 24 olimpijske kvote koje su dodijeljene na ovom natjecanju. Ono što je za nas posebno značajno jest što je u okviru tih kvota jedna pripala Hrvatskoj i to sjajnoj Valentini Gustin koja je osvojila srebro te je s tim odličjem Hrvatska na ovom natjecanju podijelila osmo mjesto s još četiri reprezentacije. Kineska reprezentativka Chen Dongqi postavila je novi svjetski rekord u kvalifikacijama discipline 10m zračna puška s rezultatom od 422,9 bodova, što je za 0,4 boda više od dosadašnjeg najboljeg svjetskog rezultata. Yoo See Young iz Republike Koreje izjednačila je dva rekorda u disciplini 50m puška trostav. Yoo je ostvarila 592 boda, što je novi juniorski svjetski rekord te izjednačenje važećeg 8  STRELJAŠTVO

svjetskog rekorda. Yang Haoran, najbolji strijelac na svijetu u puški, postavio je novi juniorski svjetski rekord u finalnom krugu discipline 50m puška trostav. Devetnaestogodišnji Yang, koji je osvojio dva odličja na ovom natjecanju, zaključio je finale trostava s 457 bodova premašivši prethodni svjetski rekord za 0,9 bodova. Nastavak serije ISSF Svjetskih kupova održat će se u Gabali u Azerbajdžanu od 6. do 16. kolovoza 2015. godine, što će biti sedmo i posljednje natjecanje ove sezone Svjetskoga kupa.


Urošu Kačavendi za dlaku izmakla olimpijska viza

U

roš Kačavenda ostvario je svoj najveći uspjeh u sportskoj karijeri plasmanom u finale Svjetskog kupa u Münchenu u gađanju zračnim pištoljem. Kvalifikacijski rezultat od 579 krugova omogućio mu je ukupno 6. rezultat i mogućnost osvajanja olimpijske kvote. Četvero strijelaca u finalu nije imalo osvojenu kvotu, a pošto su dijeljene ukupno tri kvote u ovoj disciplini (10m zračni pištolj), bilo je izgledno da će jedan ostati bez plasmana na OI. Nažalost, to se dogodilo upravo našem Urošu koji je na kraju zauzeo 7. mjesto, što je izvrstan rezultat, ali OI su za sada ostale tek u planu.

Samostrel kup u Velikom Trgovišću

S

treljačko društvo Veliko Trgovišće organiziralo je 23. svibnja u tom zagorskom mjestu 4. VT turnir samostrelom field. Po hladnom i kišovitom vremenu vrhunske rezultate postigli su najiskusniji strijelci. Ovo je bilo prvo okupljanje strijelaca samostrelom na otvorenom ove sezone uz sjajnu organizaciju natjecanja od strane SD Veliko Trgovišće. U juniorskoj konkurenciji pobijedio je Luka Štrbenac (PGSD Zagreb), druga je bila Valentina Kozumplik (SD Dubrava 1094), a treći Martin Oborovečki (SD Veliko Trgovišće). U ženskoj konkurenciji prvo je mjesto uvjerljivo osvojila Nikolina Krivanek ispred Valentine Pereglin i Tihane Odlešić-Kačavenda (sve SD Dubrava 1094). U muškoj je konkurenciji također uvjerljivo trijumfirao Domagoj Pereglin (SD Dubrava 1094), ispred klupskog kolege Marijana Kajfeša i Zorana Špolera (GSD Požega 1871). U ekipnoj konkurenciji prvo mjesto osvojili su SD Dubrava 1094, drugo mjesto GSD Požega, a treće SD Veliko Trgovišće. Na proglašenju pobjednika nagrade najboljima dodijelili su zamjenica načelnika Velikog Trgovišća Štefica Kukolja, glavni tajnik Hrvatskog streljačkog saveza Dragutin Vrbek i član stručne komisije Međunarodne samostrelske unije Pero Stojnić. Predsjednik društva Rudolf Kontrec ml. uručio je prijelazni pehar za najbolji rezultat natjecanja Domagoju Pereglinu (865). Na samom kraju prisutni su uz veliki pljesak pozdravili legendarnu Branku Pereglin, osvajačicu brojnih svjetskih i europskih medalja.

STRELJAŠTVO  9


Intervju Vraćanje streljaštva u školstvo te privlačenje većeg broja mladih u ovaj sport predstavlja glavnu orijentaciju Hrvatskog streljačkog saveza u nastupajućem vremenu, kaže Bože Radoš, predsjednik Hrvatskog streljačkog saveza

Interes mladih kao ulog za budućnost

J

edan od glavnih ciljeva je podizanje razine informatizacije u streljačkom sportu, modernizacija streljana kako bi mogle ugostiti velika natjecanja te jačanje interesa medija kako bi se privukli sponzori, ojačala financijska struktura te osigurala daljnja ulaganja u streljaštvo, navodi Radoš. Za predsjednika Hrvatskog streljačkog saveza izabrani ste početkom svibnja 2014. godine. Što ste stavili u fokus vašega mandata? Glavni prioritet je osiguranje budućnosti streljaštva u Hrvatskoj jer je upravo streljaštvo jedan od prvih organiziranih sportova s već 230 godina tradicije. Treba stvoriti uvjete za budući razvoj sporta kako bi i dalje nastavili postizati uspješne rezultate te uložiti dodatne napore kako bi se streljaštvo vratilo u školski program i time zainteresiralo što veći broj mladih. Danas imamo natjecanje kadeta s ukupno 300 sudionika, ali siguran sam da ima još dosta prostora da se mladi vrate u streljaštvo i osigura budućnost ovog tradicionalnog sporta koji bi i u budućnosti mogao postizati izvanredne rezultate. U ovom kratkom vremenu vašeg predsjedanja Savezom postignuti su značajni rezultati hrvatskih strijelaca. Na neki način, nastavljen je kontinuitet uspješnosti karakterističan za naše strijelce. Koje rezultate smatrate posebno značajnim? 10  STRELJAŠTVO

Bože Radoš Predsjednik Hrvatskog streljačkog saveza

Najznačajniji rezultati koje su hrvatski strijelci postigli u prošloj i ovoj godini su svakako osvojene olimpijske kvote Snježane Pejčić i Josipa Glasnovića za Olimpijske igre u Riu 2016. godine. Snježana Pejčić je prva sportašica u Hrvatskoj koja je ostvarila kvotu i plasirala se na Olimpijske igre, a u ožujku ove godine isto je učinio i Josip Glasnović. Obradovali su nas i drugi strijelci kao što su Valentina Pereglin, zatim samostreljač-

ka ekipa koja je lani proglašena najboljom ekipom i po ocjeni sportskih novinara i po ocjeni Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), što su sve veliki uspjesi za streljački sport u Hrvatskoj. Naime, Snježana Pejčić je osvojila pojedinačnu srebrnu medalju na Prvenstvu svijeta u gađanju puškom 50 m trostav, Valentina Pereglin srebrnu medalju u gađanju samostrelom Field za seniorke, osvojene su i tri zlatne ekipne medalje u gađa-


nju samostrelom Field, dok su Valentina Gustin i Borna Petanjek osvojili brončane medalje na Europskom prvenstvu u konkurenciji juniora u gađanju zračnom puškom. Streljaštvo je jedan od najtrofejnijih hrvatskih sportova s više od 280 medalja na velikim svjetskim natjecanjima. Kakav je društveni tretman najtrofejnijih sportaša? Naši najtrofejniji sportaši dobili su društveno priznanje uvrštenjem u pričuvni sastav Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) te, kao što sam već istaknuo, proglašenjem ekipe seniorki u gađanju samostrelom Field najboljom sportskom ekipom za 2014. godinu od strane Hrvatskog olimpijskog odbora i Sportskih novosti.

Bože Radoš, Tihomir Sertić i Dragutin Vrbek prilikom intervjua

Bavimo se sustavno školovanjem kadro- Iduće godine se održava Olimpijada. JeStreljaštvo je jedan od masovnijih spor- va za streljaštvo. Postoji li u tom pogledu ste li zadovoljni pripremama naših stritova u Hrvatskoj. Koliko je aktivnih čla- čvrsta veza s Hrvatskom vojskom i Mi- jelaca? Kako se odvija suradnja s Hrvatnova streljačkih klubova u Hrvatskoj? nistarstvom unutarnjih poslova (MUP)? skim olimpijskim odborom? Koliko je aktivnih strijelaca? Kakva je Kroz sustav školovanja streljačkih suda- Osvojene kvote i postignuti rezultati rodna i dobna strukca prošao je veli- na do sada održanim Svjetskim kupotura te koliki je inteki broj djelatnika vima pokazuju da su hrvatski strijelci, res mlađih narašta- Početak bavljenja streljaštvom MUP-a i MORH-a koji kandidiraju za nastup na predstoja za taj sport? Ima od 11. godine života predstavlja i oni i dalje aktiv- jećim Svjetskim kupovima, Europskim li Hrvatska dovoljno veliki hendikep za ovaj sport no, kao streljački i Svjetskim prvenstvima te Europskim prikladnih streljana? suci, sudjeluju na igrama, u dobroj formi. Ova godina je Aktivnih članova streljačkih klubova je svim natjecanjima koja organizira Hrvatbogata natjecanjima na kojima postoji oko 5.600. Podjednako je muških i žen- ski streljački savez. I u sustavu školovamogućnost osvajanja olimpijske kvote i skih članova, a 30 posto članova je u mla- nja streljačkih trenera sudjeluju djelatnema puno prostora za održavanje pođim dobnim skupinama tako da može- nici MUP-a i MORH-a. sebnih priprema. Na Svjetskim kupovima mo biti zadovoljni interesom mladih za nastupit će svi natjecatelji koji su potenstreljački sport iako bi trebalo još više cijalni kandidati za osvajanje olimpijske U samostalnoj Hrvatskoj održan je veraditi na privlačenju polaznika osnovnih kvote, što iziskuje posebne napore za lik broj međunarodnih natjecanja poškola. Naš hendikep, u odnosu na druge osiguranje financijskih sredstava i izvan put Svjetskog i Europskog prvenstva, te sportove, je zakonsko ograničenje za poPrograma koji sufinancira HOO. Do sada Svjetski kupovi. Očekujemo li domaćinčetak bavljenja streljaštvom od 11. gostvo neke velike streljačke manifestacije suradnja s Hrvatskim olimpijskim oddine života jer se velika većina mladih je u skorije vrijeme? borom bila dobra i redo tog doba već opredijeli za neki drualizirano je financiragi sport kojim se može baviti od najra- Već ove godine, u Streljane treba modernizirati nje svih natjecanja iz nijih godina života. U Hrvatskoj imamo srpnju, u Osijeku će Programa. Treba podosta streljana koje zadovoljavaju po- se održati Svjetski kako bi Hrvatska mogla hvaliti napore Hrvattrebe osnovne obuke streljačkog spor- kup u streljaštvu oso- ugostiti velika natjecanja skog olimpijskog odta, ali treba poduprijeti modernizaciju ba s invaliditetom, a postojećih objekata elektronskim me- planirana je organizacija Europskog pr- bora u suradnji s Ministarstvom obratama budući da organizacija većih na- venstva i Svjetskog kupa u gađanju le- ne Republike Hrvatske za angažiranje pet strijelaca u pričuvni sastav MORH-a. tjecanja zahtijeva uporabu elektronike. tećih meta 2018. godine u Novigradu.

5.600 – broj aktivnih članova streljačkih klubova u Hrvatskoj STRELJAŠTVO  11


Intervju Skupština ISSF (Svjetska streljačko sportska federacija) ima u svojim redovima četvero Hrvata u visokim tijelima ove organizacije. Znači li to dobru suradnju s ovom organizacijom i koliko to pridonosi uspješnom radu Hrvatskog streljačkog saveza? Na ovogodišnjoj skupštini u tijela ISSF-a izabrani su: Tomislav Šepec - predsjednik Komiteta za pušku, Dragutin Vrbek - član Komiteta za pištolj, Jadranka Strukić - Tehnički komitet te Biserka Vrbek Komitet za statusna i pravna pitanja. To je veliko priznanje Hrvatskom streljačkom savezu za suradnju u radu s ISSF-om i uspješnim organizacijama velikih natjecanja u Hrvatskoj te sudjelovanju hrvatskih sudaca na međunarodnim natjecanjima širom svijeta. Biserka Vrbek članica je Prezidijuma Europske streljačke konfederacije (ESC) i aktivno sudjeluje u donošenju bitnih odluka o razvoju streljačkog sporta u Europi i svijetu, što je također veliko priznanje hrvatskom streljačkom sportu. Dakako da takva suradnja utječe i na uspješniji rad Hrvatskog streljačkog saveza.

publici. ISSF i ESC upravo rade na prijedlozima koji bi streljački sport učinili medijski atraktivnijim, kako bi privukli veći broj gledatelja te uz korištenje suvremene tehnologije osigurali prijenose uživo na televiziji i internetu sa svih natjecanja. Jednim dijelom to je već omogućeno, no s aktivnijim interesom mladih i povećanjem broja sudionika u samom streljaštvu zasigurno će doći do rasta interesa medija u Hrvatskoj za ovaj sport.

I pored zaista odličnih rezultata hrvatskih strijelaca, uočljivo je da streljaštvo u hrvatskim medijima nije adekvatno zastupljeno. Koji je stvarni razlog toga? Što smatrate najvažnijim zadacima u Streljački sport nije medijski atraktivan budućem radu Hrvatskog streljačkog jer nema publiku kojoj se mediji obra- saveza? ćaju, ali postizanje vrhunskih rezulta- Kao što sam već ranije spomenuo, ključta nađe prostor za objavu u medijima. ni zadaci se ogledaju u vraćanju streljaštva u školstvo, priSustav natjecanja i vlačenju mladih, a veliki broj streljačAktivno se radi na prijedlozima kako bi se to ostvakih disciplina nije koji će streljaštvo učiniti rilo potrebne su pogodan za praćenje široj publici medijski atraktivnijim sportom nam i nove informatičke tehnologii potrebno je izvršiti neke promjene u sustavu natjecanja je. Streljaštvu treba osvježenje kako bi kako bi se ovaj sport približio masovnoj Hrvatski streljački savez mogao voditi

12  STRELJAŠTVO

adekvatne evidencije, a kako bi same prijave na natjecanje i ostvareni rezultati bili što ažurniji potrebno je podići nivo informatizacije u streljaštvu čime ćemo postati zanimljiviji i medijima jer će rezultati i druge informacije u svakom trenutku biti dostupne. Uz pomoć Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatske radio-televizije nastojat ćemo promovirati streljaštvo i na taj način podići interes medija i javnosti čime postajemo zanimljiviji i sponzorima. Sve to je do ključne važnosti kako bi ojačali financijsku strukturu saveza i omogućili daljnja ulaganja u streljaštvo. Kao posljedica svega toga došli bi još bolji rezultati u streljačkom sportu. Aktivnosti je potrebno proširiti i na lokalne razine pa bi iznimno važno bilo da županijski savezi i klubovi za vrijeme ljetnog odmora u suradnji s lokalnim školama organiziraju kampove za mlade kako bi streljaštvo proširilo svoju bazu, animiralo nove talente i iskoristilo potencijal koji zasigurno postoji. Pripremio: Tihomir Sertić


Plan Streljaštvo u 2015.

Plan i program rada Hrvatskog streljačkog saveza za 2015. godinu Program rada u 2015. godini nastavak je aktivnosti iz prethodne godine, kao i aktivnosti koje definira predolimpijska godina

R

ealizacija Plana i programa rada Hrvatskog streljačkog saveza za 2015. godinu temelji se na: œ Kalendaru natjecanja ISSF-a, ESCa, IAU-a i HSS-a; œ Osiguranju sredstava iz programa Hrvatskog olimpijskog odbora za: ‒ reprezentativne nastupe, ‒ plaće zaposlenika u Hrvatskom streljačkom savezu prema ugovorima o radu i ostale izdatke za angažiranje na poslovima izvan redovnog plana, ‒ pokriće ostalih troškova, što uključuje redovno poslovanje Saveza, članarine međunarodnim asocijacijama (ISSF, ESC, IAU), troškove prisustvovanja sjednicama međunarodnih streljačkih asocijacija, ‒ realizaciju Razvojnih programa za strijelce i sufinanciranje rada trenera na listama Hrvatskog olimpijskog odbora, œ Osiguranju vlastitih sredstava Hrvatskog streljačkog saveza iz članarina, uplata za aktivnosti, marketinga, najma poslovnog prostora. Program rada u 2015. godini nastavak je aktivnosti iz prethodne godine, kao i aktivnosti koje definira predolimpijska godina:

œ Redovna Skupština Hrvatskog streljačkog saveza u početku 2015. i krajem 2015.,

redefiniranje opsega i sadržaja elemenata za testiranje.

œ Svjetsko prvenstvo u samostrelu Field,

Tijekom 2015. godine treba dopuniti, izmijeniti i usuglasiti Statut sa Zakonom o udrugama i Zakonom o sportu te sve akte Hrvatskog streljačkog saveza s tako usuglašenim Statutom.

œ Svjetsko prvenstvo u gađanju letećih meta, œ Europske igre, œ Europska prvenstva 10 m i Leteće mete, œ Svjetski kupovi, œ Euro-kupovi, œ Međunarodna natjecanja, œ Nacionalna prvenstva, Lige i Kup natjecanja temeljem Kalendara natjecanja i Sustava natjecanja Hrvatskog streljačkog saveza, œ Školovanje trenera u suradnji s Hrvatskom olimpijskom akademijom, Kineziološkim fakultetom i ISSF-om, œ Sudjelovanje naših predstavnika u tijelima ISSF-a, ESC-a i IAU-a, œ Angažmani hrvatskih sudaca s međunarodnim licencama na velikim međunarodnim natjecanjima, œ Program priprema hrvatske streljačke reprezentacije, œ Rad s mlađim dobnim kategorijama i organizacija Kampova mladih, œ Obvezno testiranje vrhunskih strijelaca – članova reprezentacije, uz

Potrebno je intenzivirati rad tijela i komisija Hrvatskog streljačkog saveza, a posebno kao nastavak rada na sljedećim aktivnostima: œ Zajednički pristup školovanju stručnih kadrova i korištenju objekata s Hrvatskim olimpijskim odborom i Ministarstvom obrane, œ Nastavak aktivnosti na vraćanju streljaštva u program Hrvatskog školskog sportskog saveza, œ Preispitati, dopuniti i unaprijediti rad streljačkih udruga, gradskih i županijskih saveza, œ Nastaviti suradnju s društvenosportskim strukturama koje brinu i provode CISM prvenstva, IPC prvenstva, Univerzijadu i drugo, œ Nastojati osigurati, kroz Odbor za marketing, dodatna sredstva za financiranje programa, a posebno za programe mladih, pripreme reprezentacija, nabavke opreme i streljiva. STRELJAŠTVO  13


PROGRAM RADA REPREZENTACIJA HRVATSKOG STRELJAČKOG SAVEZA ZA 2015. GODINU Polazeći od činjenice da imamo osvojenu jednu olimpijsku kvotu za Rio 2016. i deset kvota za Europske igre Baku 2015. te realne šanse za povećanje broja nastupa na OI Rio 2016. kroz nastup na Svjetskim kupovima, Europskim igrama, SP, EP zračnim i malokalibarskim oružjem, osnovne smjernice programa rada u 2015. godini bile bi: ZRAČNO i MK ORUŽJE Europska prvenstva: 1. Europsko prvenstvo u gađanju zračnim oružjem, Arnhem (NED), 02.-08. ožujka 2015. 2. Europsko prvenstvo u gađanju MK oružjem, Maribor (SLO), 19. srpnja - 02. kolovoza 2015. Na temelju ostvarenih rezultata na Izbornim natjecanjima, na Europskom prvenstvu zračnim oružjem nastupit će seniorske (s primarnim ciljem borbe za dodatne kvote) i juniorske ekipe. S obzirom na to da će Europsko prvenstvo MK oružjem biti u Mariboru, planiran je nastup nešto većeg broja natjecatelja. Svjetski kupovi: Kalendarom ISSF-a utvrđeno je održavanje sljedećih svjetskih kupova u 2015. godini: 1. Svjetski kup Changwon (KOR) Pu/Pi, 08.-16. travnja 2015. 2. Svjetski kup Fort Benning (USA)Pu/Pi, 11.-19. svibnja 2015. 3. Svjetski kup München (GER), 26. svibnja – 02. lipnja 2015. 4. Svjetski kup Gabala (AZE), 06. – 16. kolovoza 2015. Na Svjetskim kupovima nastupit će više natjecatelja, s naglaskom na nastup kandidata za osvajanje olimpijskih kvota. Međunarodna natjecanja: Međunarodno natjecanje u Rušama (16.18. siječnja 2015.) ima status izbornog natjecanja za EP, a poslužit će i kao po14  STRELJAŠTVO

kazatelj trenutačnih mogućnosti reprezentacije za Europsko prvenstvo zračnim oružjem u Arnhemu (NED). Na Međunarodnom natjecanju u Münchenu (28.-31. siječnja 2015.) natjecatelji s ostvarenim kriterijskim rezultatom na izbornim natjecanjima nastupit će o trošku Hrvatskog streljačkog saveza, a kao i prethodnih godina vjerojatno će biti organiziran zajednički prijevoz autobusom i za sve ostale natjecatelje i trenere. Međudržavni susret Slovenija – Hrvatska u Ljubljani (14. veljače 2015.) održat će se u svim kategorijama i bit će zadnja provjera forme za EP. Grand Prix of Liberation u Plzenu (06.-10. svibnja 2015.) treba promatrati u funkciji provjere seniorskih ekipa za nastupe na Svjetskim kupovima u Fort Benningu i Münchenu. Meeting of the Shooting Hopes u Plzenu (10.-14. lipnja 2015.) potrebno je planirati u skladu s mogućnostima, za izgledne kandidate za nastup na Europskom prvenstvu u Mariboru. Pripreme reprezentacije: Za natjecatelje koji će nastupiti na Europskom prvenstvu u Mariboru (SLO) potrebno je organizirati pripreme u trajanju 4-5 dana, pod vodstvom trenera koji će putovati na Europsko prvenstvo. Termin održavanja priprema planiran je za lipanj 2015. godine. Pripreme olimpijskih kandidata organizirat će se prema njihovim individualnim planovima. Glavni natjecateljski ciljevi u 2015. godini: Uzimajući u obzir ostvarene rezultate u zadnje tri godine, najrealnije šanse za nastupe na službenim reprezentativnim natjecanjima u 2015. godini imaju: Na Europskom prvenstvu zračnim oružjem nastup s ekipom žene-puška i ostvariti plasman do 5. mjesta, a u pojedinačnom poretku po mogućnosti jedno finale i osvajanje druge kvote, a ostale natjecateljice u 1/3 poretka. Muški-puška realno ima manje imena koja su postizala rezultate u okviru mogućnosti sličnog plasmana i formiranje

Hrvatski streljački savez

Plan

OSNOVAN

1784.

ekipe će biti u skladu s rezultatima na izbornim natjecanjima. U kategoriji juniorke-puška plasman ekipe do 6. mjesta, a pojedinačno jedno finale, te juniori-puška tek s trenutno nekoliko kandidata za odlazak na Europsko prvenstvo. U kategoriji žene-pištolj imamo realne šanse za kvalitetniji plasman, iako su oscilacije u rezultatima dosta izražene te će izborna natjecanja pokazati pravo stanje. Kategorije juniori-pištolj i juniorke-pištolj su također na razini nekoliko pojedinaca koji pokazuju mogućnost za kvalitetniji nastup, ali za sada bez sigurnog formiranja ekipa. Unatoč više nastupa na nekoliko Europskih prvenstava, u kategoriji muški-pištolj morali bi postizati kvalitetnije rezultate za odlazak na Europsko prvenstvo, kao i generalno svi naprijed spomenuti jer se Europsko prvenstvo održava u Nizozemskoj (avio prijevoz, skupi hoteli i ostali troškovi). Na Europskom prvenstvu MK oružjem u Mariboru od svih natjecatelja očekujemo u ekipnom dijelu plasman od 6. do 8. mjesta, a pojedinačno 1-2 finala, s ciljem osvajanja jedne medalje. Rezultati bitno ispod ovog nivoa bili bi neuspjeh, odnosno procjena mogućeg uspjeha morala bi korespondirati s izbornim procesom i uspješnošću na prethodnim većim natjecanjima u 2013. i 2014. godini. Na natjecanjima Svjetskih kupova prioritet bi trebali biti kvalitetni nastupi (finala) i osvajanje kvota za Olimpijadu Rio 2016. U ciklusu Svjetskih kupova cilj bi također trebao biti ostvarenje 2-3 nastupa na finalu Svjetskog kupa.


Načini financiranja reprezentacije: Natjecatelje za svako pojedino natjecanje po sadašnjim pravilima predlaže direktor reprezentacije, na osnovi ostvarenih rezultata, ispunjenih kriterija na Izbornim natjecanjima i procjene pripremljenosti te postavljenih ciljeva-sportskih dosega. Kriterijske norme dodatni su izraz kvalitete natjecatelja i ekipa, kao i sposobnost da isti ili bolji nivo rezultata ostvare na planiranim natjecanjima. Svi evidentni kandidati dužni su pripremati se u svojim klubovima po individualnim programima svojih trenera. Hrvatski streljački savez će u skladu s kriterijima nastojati osigurati potrebna financijska sredstva za nastupe planirane ovim Programom, a za sve ostale aktivnosti i nastupe bez ostvarenih kriterijskih rezultata sredstva su dužni osigurati klubovi strijelaca ili sponzori. Za natjecanja u Europi koja su vezana uz dodatna financijska sredstva (avio karte), moguće je primijeniti strože kriterije, odnosno osigurati dodatna sponzorska sredstva kao i sufinanciranje klubova. Izbor reprezentativaca: Za nastup na Međunarodnom natjecanju IWK München uvjet je postizanje nivoa rezultata na Izbornim natjecanjima koja su definirana Kalendarom, te ostvareni rezultati na ostalim natjecanjima: Trofej Mladosti, 3. kolo 1A lige Hrvatske u Osijeku i Međunarodno natjecanje u Rušama. Nastup na Grand prix of Liberation u Plzenu ima ulogu provjere forme za Europsko prvenstvo MK oružjem 2015. i konkurirat će natjecatelji s kriterijskim rezultatima za Europsko prvenstvo i Svjetske kupove, odnosno oni koji ostvare zadane norme na kontrolnim/izbornim MK turnirima. SAMOSTREL Svjetsko prvenstvo u gađanju samostrelom Field u terminu kolovoz/rujan 2015. godine bit će najvažniji nastup u programu za 2015. godinu. Na ostalim natjecanjima, Svjetskim i Europskim kupovima, kao i domaćim na-

tjecanjima, primijenit će se kriteriji i način ispunjavanja uvjeta za nastup kroz odluke Komisije za samostrel, a prema raspoloživim financijskim sredstvima. LETEĆE METE Kao specifične discipline, glavninu Planova i način realizacije pojedinih aktivnosti koordinira Komisija za leteće mete (Trap, Skeet i Parni trap) u dogovoru s direktorom reprezentacije, a Izvršni odbor svojim odlukama intervenira ukoliko neki od prijedloga ne korespondiraju s prethodno utvrđenim planovima. Međunarodni kalendar natjecanja vrlo je zgusnut i tri Svjetska kupa koncentrirana su od kraja veljače do kraja travnja, a Svjetsko prvenstvo održava se u rujnu 2015. godine. Svjetski kupovi: Kalendarom ISSF-a utvrđeno je održavanje sljedećih svjetskih kupova u 2015. godini: 1. Svjetski kup Acapulco (MEX) - leteće mete, 28. veljače – 10. ožujka 2015. 2. Svjetski kup Al Ain (UAE) - leteće mete, 19. – 29. ožujka 2015. 3. Svjetski kup Larnaca (CYP) - leteće mete, 24. travnja - 04. svibnja 2015. 4. Svjetski kup Gabala (AZE), 06. – 16. kolovoza 2015. Budući da se u 2015. godini ispunjavaju kvote za Olimpijske igre planira se nastup kandidata na svim kupovima, iako je prvi SK u Acapulcu već krajem veljače. Na tom natjecanju nastupit će strijelci samo ako će imati vremenske uvjete za postizanje optimalne forme za moguće osvajanje kvote. Međunarodna natjecanja: Kalendarom natjecanja planirani su nastupi na Grand Prix u Pragerskom i Grand Prix u Beogradu, kao dvije destinacije na kojima će se pojavljivati natjecatelji iz Europe, poglavito olimpijci. Ovisno o raspoloživim financijskim sredstvima i po procjeni Stručne komisije o svrhovitosti nastupa, realno je ostvariti nastup i drugih natjecatelja. Međudržavni susret reprezentacija Slovenije i Hrvatske, koji se održava u Slo-

veniji, bit će također natjecanje na kojem će boje reprezentacije braniti natjecatelji koji na domaćim natjecanjima Kupa Hrvatske ili pozivnim turnirima, kao i međunarodnim nastupima, ostvare najbolje rezultate. Pripreme reprezentacije: Uvažavajući činjenicu da imamo jednog olimpijskog kandidata, pripreme će vjerojatno biti dosta individualizirane jer širi krug reprezentativaca ima od važnijih natjecanja Europska prvenstva i dva Svjetska kupa u Europi te će, realno gledano, pripreme za ostale reprezentativce biti nekog minimalnog opsega. Glavni natjecateljski ciljevi: Ostvarenjem visokih plasmana proteklih godina i osvajanjem jedne kvote za nastup na Olimpijadi Rio 2016. i deset kvota za Europske igre, cilj je prije svega ostvariti plasman u finale na Svjetskim kupovima, a time ući u borbu i za kvotu. Načini financiranja reprezentacije: Prema konačnom financijskom planu i sredstvima odobrenim kroz HOO, detaljnije će se razraditi načini financiranja svih reprezentativnih akcija. Za natjecatelje koji ispune zadane kriterije i ostvare potrebne norme, odlazak na službena natjecanja (Europsko prvenstvo, Svjetski kupovi, Grand Prix natjecanja i međudržavni susret Slovenija Hrvatska), kao i nužne pripreme koje će definirati Stručna komisija, trebao bi biti financiran u realnom obujmu, pogotovo što će olimpijski kandidati imati i vlastita dodatna sredstva za pripreme, natjecanja i opremu. Način odabira reprezentacije: Kroz ispunjavanje zadanih normi i realizaciju postavljenih ciljeva na natjecanjima, Stručna komisija i treneri reprezentativaca predlagat će pojedince i ekipe za nastupe na određenim natjecanjima.

HRVATSKI STRELJAČKI SAVEZ za Izvršni odbor HSS-a Predsjednik: Bože Radoš, dipl.ing.

STRELJAŠTVO  15


Streljana Pampas

STRELJAŠTVO SE VRATILO U GRAD NA DRAVI piše: Davor Krušelj

Osijek i streljana Pampas ugošćuju velika natjecanja Početkom svibnja bit će ponovno održane kvalifikacije EYL za Regiju istok u zračnom oružju, a početkom srpnja na streljani Pampas održava se Svjetski Kup za invalidne osobe na kojem će biti i mogućnost osvajanja kvota za odlazak na Paraolimpijadu 2016. godine 16  STRELJAŠTVO

D

obro poznata činjenica da je na tlu Hrvatske upravo u gradu Osijeku davne 1784. godine započelo organizirano bavljenje sportom i to upravo streljaštvom, osnivanjem Građanskog streljačkog društva „Osijek 1784“, možemo slobodno reći kako je upravo Osijek zasluženo postao i streljački centar u ovom dijelu Europe. Godine 1984. izgrađena

je streljana Pampas za potrebe održavanja EPSO 1985. godine i s manjim prekidima tijekom Domovinskog rata streljačka natjecanja se konstantno održavaju u gradu Osijeku. Moramo spomenuti da su dosad na streljani Pampas odrOsnivanje GSD „Osijek 1784” označava početak organiziranog bavljenja sportom u Hrvatskoj


Osječka županija 1984. – izgrađena streljana Pampas

okolnih klubova iz Osječko-baranjske županije, bez kojih bi bilo praktički nemoguće provesti ovako velika natjecanja.

S obzirom na bogatu tradiciju, Osijek je zasluženo postao streljački centar u ovom dijelu Europe

žana: dva Svjetska kupa u disciplinama letećih meta (1987. i 1989.), tri EuropPredstojeća natjecanja u ska prvenstva u streljaštvu (EPSO) i to 1985., 2009 i 2013., a u dvorani Zrinje- Osijeku vac su dva puta održane kvalifikacije U periodu koji je pred nama, tijekom European Youth League (EYL) te nebro- 2015. godine Osijek će ugostiti još dva jena Prvenstva Hrvatske i natjecanja iz velika natjecanja. Početkom svibnja bit kalendara Hrvatskog streljačkog saveza. će ponovno održane kvalifikacije EYL za Prijelomna godina u vraćanju Osijeka na Regiju istok u zračnom oružju, a početkom srpnja na streljačku kartu Europe i Osijek i streljana Pampas streljani Pamsvijeta bila je 2009. kada spremni su za organizaciju pas održava se je, povodom proslave velikih streljačkih natjecanja Svjetski Kup za 225. godišnjice streljaštva, streljana Pampas rekonstruirana te invalidne osobe na kojem će biti i moje nabavljena nova oprema SIUS i Matta- gućnost osvajanja kvota za odlazak na relli za održavanje velikih natjecanja. Ne Paraolimpijadu 2016. godine. smije se zaboraviti i spomenuti streljač- Natjecanje European Youth League za ke djelatnike koji su sudjelovali u pro- Regiju istok okupit će strijelce iz Bosne vođenju svih navedenih natjecanja koji i Hercegovine, Rusije, Srbije, Ukrajine i dolaze većinom iz GSD „Osijek 1784“ i Hrvatske u disciplini zračne puške, a u

disciplini zračni pištolj nastupit će predstavnici Rusije, Srbije, Ukrajine i domaćina Hrvatske. Dvije prvoplasirane reprezentacije stječu pravo nastupa na finalu EYL koje se održava početkom listopada u Švedskoj. Na Svjetskom Kupu za invalidne osobe očekuje se nastup oko 250 strijelaca iz 45 zemalja svijeta, a Osijek će ih ugostiti po prvi puta jer do sada nikada nije bilo organizirano natjecanje u streljaštvu za invalidne osobe. Kroz dosadašnja iskustva sigurni smo da će većina strijelaca koji dođu u Osijek iz njega otići zadovoljni i cjelokupnom organizacijom i postignutim rezultatima, a u iščekivanju nekih drugih velikih natjecanja Osijek i streljana Pampas će nastaviti u podizanju što kvalitetnijih uvjeta za njihovu organizaciju.

Sudionici prošlogodišnjih kvalifikacija EYL

STRELJAŠTVO  17


Samostrel SAMOSTREL U 2014.

Hrvatska i dalje u vrhu svjetskog samostrela 8 medalja – osvojili hrvatski strijelci na Svjetskom prvenstvu

Predstavnici Hrvatske na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Frankfurtu osvojili su najviše medalja, ali im je prvo mjesto po uspješnosti izmaknulo samo zbog toga što je reprezentacija Njemačke imala više zlatnih odličja ZEMLJA

Detalj sa strelišta

piše: Pero Stojnić

N

ajznačajnije samostrelsko natjecanje u 2014. godini bilo je 17. IAU Match & Field Svjetsko prvenstvo održano u Njemačkoj u Frankfurtu na Majni od 4. do 10. kolovoza. Na ovom natjecanju nastupila su 222 natjecatelja iz 15 zemalja. Hrvatska samostrelska reprezentacija nastupila je u Innsbrucku u sljedećem sastavu: Kadeti: Stjepan Borak, Martin Oborovečki, Luka Štrbenac.

ZLATNA

SREBRNA

BRONČANA

UKUPNO

GERMANY

5

1

1

7

CROATIA

3

3

2

8

RUSSIA

2

2

2

6

FRANCE

0

4

3

7

FINLAND

0

0

1

1

18  STRELJAŠTVO

Juniori: Donik Begaj, Ivan Kelečić, Valentina Kozumplik. Seniorke: Nikolina Krivanek, Branka Pereglin, Valentina Pereglin (ekipa), Sanja Komar (pojedinačno). Seniori: Marijan Kajfeš, Andrej Krstinić, Domagoj Pereglin. Suci: Gorana Stojnić. Vodstvo: Pero Stojnić (vođa puta), Damir Oborovečki, Branko Pereglin.


ODLIČNI REZULTATI U natjecateljskom dijelu strijelci hrvatske reprezentacije osvojili su najviše medalja, ukupno osam. Međutim, na tablici s prikazom osvajača medalja, najbolja je Njemačka zbog više osvojenih zlatnih odličja. Pogledajmo detaljan pregled rezultata hrvatskih strijelaca: Seniori: 3. Andrej Krstinić 1.710 + 96, 4. Domagoj Pereglin 1.705 + 95, 9. Marijan Kajfeš 1.695. Ekipno 1. mjesto s 2.561 krugom (ispred Njemačke i Francuske). Seniorke: 2. Valentina Pereglin 1.719 + 95, 4. Sanja Komar 1.700 + 95, 5. Branka Pereglin 1.699 + 93, 6. Nikolina Krivanek 1.694 + 91, 9. Ekipno 1. mjesto s 2.573 kruga (ispred Francuske i Njemačke), čime su Hrvatice izjednačile svoj svjetski rekord star 13 godina. Ovo je ujedno i osma titula svjetskih prvakinja.

Juniori: 3. Valentina Kozumplik 1.667 + 95, 7. Ivan Kelečić 1.660 + 88, 8. Donik Begaj 1652 + 93. Ekipno 1. mjesto s 2.516 krugova (ispred Rusije i Francuske).

Seniorke su na Svjetskom prvenstvu u Frankfurtu izjednačile svoj svjetski rekord

Najbolji juniori: Robin Bosch (GER) 1. mjesto, Artem Popov (RUS) 2. mjesto, Valentina Kozumplik 3. mjesto

Najbolji seniori: Pascal Christoffel (FRA) 2. mjesto, Ralf Hillenbrandt (GER) 1. mjesto, Andrej Krstinić (3. mjesto)

Najbolje seniorke: Ina Schmidt (GER) 1. mjesto, Valentina Pereglin (2. mjesto), Tiffanie Trouillet (FRA) 3. mjesto STRELJAŠTVO  19


Samostrel Kadeti: 2. Martin Oborovečki 1.683 + 90, 5. Luka Štrbenac 1.652 + 98, 6. Stjepan Borak 1.659 + 90. Ekipno 2. mjesto s 2518 krugova (iza Rusije). U kategoriji veterana Hrvatska nije imala predstavnika. Također, nismo imali predstavnika niti u disciplinama gađanja Match samostrelom. Istaknuo bih odličan nastup dvoje debitanata koji su osvojili srebrne medalje. Valentina Pereglin kod seniorki i Martin Oborovečki kod kadeta. Valentina je postigla i ukupno drugi rezultat među svim natjecateljima, dok je kadet Luka Štrbenac imao najbolji rezultat finalnog dijela natjecanja. Hrvatske seniorke imale su ukupno najbolji ekipni rezultat, čak 12 krugova više od muških prvaka, tima Hrvatske.

Najbolji kadeti: Martin Oborovečki (2. mjesto), Lolita Kochetova (RUS) 1. mjesto, Violetta Samotaeva (RUS) 3. mjesto

IZBORNA SKUPŠTINA I OSTALA NATJECANJA Na dan 8. kolovoza održana je Izborna skupština IAU - Međunarodne samostrelske unije. Hrvatsku je na ovoj Skupštini predstavljao Pero Stojnić koji je izabran za člana Komiteta za Field samostrel. Novi predsjednik Međunarodne samostrelske unije je Francuz Charles Mechin. Kao prednatjecanje ovom Svjetskom prvenstvu 5. kolovoza je održano natjecanje pod nazivom „Frankfurt cup Crossbow Field 2014“, na kojem su nastupili svi naši natjecatelji, osim seniorke Sanje Komar. Naši strijelci su osvojili ukupno sedam medalja. U muškoj konkurenciji Andrej Krstinić i Domagoj Pereglin postigli su istovjetan rezultat od 854 kruga. Međutim, zbog više strogih centara Andrej je bio prvi, a Domagoj drugi. Marijan Kajfeš je s 841 krugom zauzeo 11. poziciju. Kod seniorki Valentina Pereglin je s najboljim rezultatom cijelog natjecanja od 864 kruga bila prva, Nikolina Krivanek s 843 kruga četvrta, dok je Branka Pereglin s 842 kruga bila peta. U juniorskoj konkurenciji Valentina Kozumplik je bila druga s 838 krugova, Ivan Kelečić treći s 834 kruga i Donik Begaj osmi s 820 krugova. U kadetskoj konkurenciji Martin Oboro20  STRELJAŠTVO

Branka Pereglin (5. mjesto), Gorana Stojnić - međunarodni sudac-članica Žirija natjecanja, Sanja Komar (4. mjesto) – članice prve hrvatske samostrelske field medalje na 7. svjetskom prvenstvu u Wiesbadenu (GER) 1994. godine kada su osvojile 2. mjesto

večki je bio drugi s 835 krugova, Stjepan Borak treći s 833 kruga te Luka Štrbenac peti s 824 kruga. U 2014. godini hrvatski samostrijelci nastupili su još i na četiri međunarodna natjecanja: Austria open u Innsbrucku (Austrija), 19. Croatia Cup u Ivanić Gra-

du, Bohemia svjetski kup u Otrokovicama (Češka Republika) i 9. Europa Cup u Slavonskom Brodu. Na nacionalnoj razini održano je pet natjecanja: 11. Kup Požege, 10. Prvenstvo Hrvatske u dvorani na 18 m u Pisarovini, Pozivni turnir 3. VT Kup IR900 u Velikom Trgovišću, 17.


Damir Borovčak-trener, Andrej Krstinić, Marijan Kajfeš, Domagoj Pereglin, Valentina Kozumplik, Stjepan Borak, Branka Pereglin, Donik Begaj, Sanja Komar, Nikolina Krivanek, Ivan Kelečić, Martin Oborovečki, Valentina Pereglin, Branko Pereglin-trener, Luka Štrbenac, Pero Stojnić-vođa puta

Charles Mechin je lani izabran za predsjednika Međunarodne samostrelske unije

Linija gađanja po završetku natjecanja

Članovi hrvatske samostrelske reprezentacije na svečanosti otvaranja 17. IAU Svjetskom prvenstva u samostrelu na centralnom trgu u Frankfurt/AM

Kup Dubrave te 20. Prvenstvo Hrvatske u Požegi. Svi rezultati natjecatelja u gađanju samostrelom mogu se pronaći na web adresi: www.crossbow-croatia.hr. STRELJAŠTVO  21


Leteće mete Leteće mete 2014.

Godina prvih viza za Rio 2016. Protekla, 2014. godina, bila je ujedno uspješna i izazovna za naše strijelce, no u letećim metama jednu vizu za Olimpijadu već imamo, a drugima se s pravom nadamo u 2015. godini

Posebne čestitke idu Josipu Glasnoviću koji je ostvario kvotu za Olimpijske igre u Riju

P

očetak je godine, kalendar natjecanja je već poznat, pa je vrijeme za pripreme i planove onih najboljih. Na pozivnom turniru u trapu (kraj ožujka) naši finalisti iz Londona polučili su za početak godine vrlo dobre rezultate: Anton Glasnović 120, a Giovanni Cernogoraz 117 pogodaka. U skeet disciplini na naplatu dolazi problematika s Pravilnikom o civilnim strelištima i nemogućnost redovitog treni22  STRELJAŠTVO

ranja. Ekipa entuzijasta iz SK Voljak Solin ipak privodi kraju zakonsku proceduru i omogućuje opstojnost ove discipline. Dalmacija je ipak tradicionalni centar skeet streljaštva. Parni trap nam još uvijek ne pruža rezultatska zadovoljstva, ali je ipak svaki pomak prema naprijed, kako bi se stvorili bolji uvjeti za strijelce, itekako vrijedan pažnje.

Trap kao najmasovnija i najtrofejnija disciplina ima ustaljeni sustav natjecanja u KUP-u, s četiri kola koja su raspoređena zemljopisno po Lijepoj našoj, od Osijeka preko Zagreba do Novigrada u

Na međunarodnim KUP natjecanjima u Almati i Münchenu ostvareni su vrhunski rezultati


Europske igre u lipnju prva prilika za osvajanje kvota

PRVA KVOTA ZA OLIMPIJADU

Istri te Zadra. Od međunarodnih KUP natjecanja naši strijelci odlaze u Almati (Kazahstan) i München (Njemačka), gdje ostvaruju vrhunske rezultate, naročito u Münchenu (Anton Glasnović – 124, Josip Glasnović – 121, Giovanni Cernogoraz – 121 i Saša Sedmak – 120).

Prvenstvo Europe održano je u susjednoj Mađarskoj. Naša reprezentacija dolazi obraniti dvostruku krunu i ekipno i pojedinačno (Larnaca - 2012., Suhl - 2013.). Anton Glasnović u konačnici osvaja nezahvalno 4. mjesto s najboljim rezultatom iz kvalifikacija (124), a ekipa nam je brončana s 353 pogotka. Prvenstvo Hrvatske održano je u Osijeku i predstavljalo je ujedno generalnu probu za nastup na Prvenstvu svijeta u Granadi (Španjolska), gdje su se osvajale prve kvote za Olimpijske igre u Riju 2016. godine. Rezultati naših bili su dobri: ekipno 7. mjesto (362 = 121 + 121 +120), dok je za pojedinačne uspje-

he nedostajala koja meta za ulazak u finale i borbu za kvote (3). U konačnici, braća Glasnović svojim su rezultatima u 2014. godini ispunili uvjete za nastup na prvim Europskim igrama koje se održavaju u Bakuu (Azerbajdžan) tijekom lipnja 2015. godine. Svim strijelcima „letaćima“ želim uspješne rezultate u 2015. godini te osvajanje kvota za OI na nekom od predstojećih natjecanja te pritom upućujem posebne čestitke Josipu Glasnoviću koji je taj cilj u međuvremenu ostvario (Svjetski Kup Al Ain). Dražen Božić Predsjednik komisije za leteće mete HSS-a STRELJAŠTVO  23


Rezultati Rezultati strijelaca

Izvješće o nastupima reprezentacije u 2014. godini U razdoblju od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2014. hrvatski su strijelci nastupili na brojnim važnim natjecanjima pa pogledajmo zapaženije rezultate i plasmane

IWK MÜNCHEN, 10 m, 23.01.-26.01.2014. Na međunarodnom natjecanju IWK München nastupilo je 27 hrvatskih natjecatelja. U konkurenciji više od 580 natjecatelja iz 42 zemlje postignuti su polovično zadovoljavajući rezultati i plasmani, od kojih kao najvažnije ističemo: Snježana Pejčić (10 m zračna puška žene) 418,8+186,6 /3. Borna Petanjek (10 m zračna puška juniori) 625,4+161,3 /4. Ivana Babić (10 m zračna puška juniorke) 415,6+162,6 /4. Ivan Petričević (10 m zračna puška juniori) 622,2+140,2 /5. Ante Krišto (10 m zračni pištolj juniori) 575 / 9. Darko Sunko (10 m zračni pištolj muški) 579 / 11.

10 m zračni pištolj žene 7. mjesto Vlatka Pervan – 383+94,9 krugova 5. mjesto ekipno – 1137 krugova (Vlatka Pervan, Marija Marović, Zlatka Hlebec) 10 m zračni pištolj juniorke 8. mjesto Lara Varat – 379+75,8 krugova 5. mjesto ekipno – 1105 krugova (Lara Varat, Martina Lučić, Matea Omazić) 10 m zračna puška žene 7. mjesto ekipno – 1238,0 krugova (Snježana Pejčić, Maša Berić, Tanja Perec) 10 m zračna puška juniorke 2. mjesto Ivana Babić – 412,5+206,9 krugova – kvalifikacije YOG (osiguran nastup) 6. mjesto Valentina Gustin – 410,9+121,7 krugova – kvalifikacije YOG

EUROPSKO PRVENSTVO MOSKVA, 10 m, 26.02.-06.03.2014.

SVJETSKI KUP, FORT BENNING, 10 m, 25 m, 50 m, 26.03.-03.04.2014.

Na Europskom prvenstvu zračnim oružjem participirao je 31 član (20 sportaša i 11 trenera). U konkurenciji 575 natjecatelja iz 45 zemalja ostvaren je slabiji učinak, bez pojedinačne ili ekipne medalje, u odnosu na EP 2013.(jedna medalja). Ekipno i pojedinačno naši su natjecatelji ostvarili sljedeće zapaženije rezultate i plasmane: 10 m zračna puška juniori 2. mjesto Borna Petanjek – 616,3+206,2 kruga – kvalifikacije YOG (osiguran nastup) 4. mjesto Borna Petanjek – 620,7+162,4 kruga 8. mjesto Ivan Petričević – 621,1+ 77,2 kruga 8. mjesto Ivan Petričević – 621,4+ 77,4 kruga – kvalifikacije YOG 4. mjesto ekipno – 1855,9 (Borna Petanjek, Ivan Petričević, Josip Vištica)

Na Svjetskom kupu u Fort Benningu nastupila je samo Snježana Pejčić u pratnji trenera (Sene Čusto), ali nije ostvarila neki posebno zapažen rezultat: - 50 m puška 3x20 – 19. mjesto – 577 krugova - 10 m puška – 23. mjesto – 412,8 krugova

24  STRELJAŠTVO

HUNGARIAN GRAND PRIX BERETTA, Sarloszpusta, 05.-08.05.2014. U svrhu priprema za EP Leteće mete TRAP, nastup na Hungarian GP realizirali su: - Josip Glasnović – 1. mjesto = 118+13+14 - Saša Sedmak – 4 mjesto = 118+12+10 - Anton Glasnović – 17. mjesto = 113 - Ana Baban – 7. mjesto = 55


45. GRAND PRIX OF LIBERATION, PLZEN, 10 m, 25 m, 50 m, 07.-11.05.2014. U Plzenu je nastupilo 16 natjecatelja. Od realiziranog 31 nastupa značajniji su uspjeh ostvarili: - Josip Kuna 50 m 60 ležeći = 626,6 (597)+187,2 - 8. mjesto - Snježana Pejčić 50 m 60 ležeći = 623,3 (595) - 5. mjesto - Saša Špirelja 25 m brzo gađanje = 582 - 8. mjesto

SVJETSKI KUP, ALMATI, LETEĆE METE, 16.-25.05.2014. Nastupila su tri natjecatelja u disciplini TRAP i u konkurenciji 84 natjecatelja iz 46 zemalja ostvarili su sljedeće rezultate i plasmane: - Josip Glasnović – 8. mjesto = 119 meta - Giovanni Cernogoraz – 19. mjesto = 117 meta - Anton Glasnović – 30. mjesto = 115 meta

SVJETSKI KUP, MÜNCHEN, 10 m, 25 m, 50 m, 04.-12.06.2014. (96 zemalja + 1865 natjecatelja) Na Svjetskom kupu u Münchenu nastupilo je 15 sportaša. Od ukupno 31 nastupa, osim nekoliko solidnih rezultata u eliminacijama i kvalifikacijama (T. Perec 19./146 10 m puška, P. Gorša 24./131 10 m puška, Ž. Posavec 21./70 50 m pištolj), jedini plasman u finale ostvarila je u disciplini 50 m puška trostav žene Snježana Pejčić s osvojenim 4. mjestom i rezultatom 584+433,0 krugova. Karakteristična je bila velika zastupljenost natjecatelja, a u svim disciplinama 50 m bile su provedene eliminacije.

SVJETSKI KUP, MÜNCHEN, Leteće mete, 04.-12.06.2014. Na Svjetskom kupu u Münchenu nastupili su; - Anton Glasnović - 6. mjesto = 124+1+13+4 - Josip Glasnović - 42. mjesto = 121 - Giovanni Cernogoraz - 45. mjesto = 121 - Saša Sedmak - MQS = 120 Nakon uzbudljivih nastupa prvog i drugog dana, finale je izborio Anton Glasnović, koji je i prethodnih godina ostvarivao dobre rezultate u Münchenu, dok su Josip i Giovanni unatoč visokim rezultatima (nivo za finala na nekim natjecanjima) u konačnici bili daleko od borbe za medalju.

SVJETSKI KUP, MARIBOR, 10 m, 25 m, 50 m, 13.-21.06.2014. Zbog blizine destinacije participirao je povećani broj natjecatelja: ukupno 23 sportaša realiziralo je 38 nastupa. Kako je bilo i nekoliko debitanata (posebno juniori), postignuti rezultati

nisu bili spektakularni, ali je svaki nastup bio u funkciji priprema za SP. Od ostvarenih plasmana vrijedi istaknuti nastupe: - Snježana Pejčić 3. mjesto = 580+440,7 krugova 50 m puška trostav žene - Maša Berić 15. mjesto = 414,2 kruga 10 m puška žene - Bojan Đurković 18. mjesto = 621,6 krug 50 m ležeći puška muški - Petar Gorša 22. mjesto = 623,1 krug 10 m puška muški - Petar Gorša 22. mjesto = 1163 kruga 50 m puška trostav muški

24. MEETING OF SHOOTING HOPES, PLZEN, 10 m, 25 m, 50 m, 18.-22.06.2014. Također u funkciji provjere za nastup na SP, nastupe (24) je realiziralo ukupno devet natjecatelja: L.L. Ćelić, D. Mance, A. Mikuljan, I. Petričević, M. Čerina, B. Petanjek, M. Zeljković, I. Babić i D. Vukadin, od kojih su se najbolje snašli i realizirali plasmane u finale: - Marta Zeljković 2. mjesto = 412,9+204,1 10 m puška juniorke - Ivana Babić 3. mjesto = 575+438,7 50 m puška trostav juniorke - Borna Petanjek 5. mjesto = 1153+416,7 50 m puška trostav juniori - Ante Krišto 6. mjesto = 535+106,3 50 m pištolj juniori

EUROPSKO PRVENSTVO, SARLOSPUSZTA, LETEĆE METE, 16.-27.06.2014. Nakon dva ekipna i pojedinačna zlata (2012. i 2013.) ista ekipa željela je svakako osvojiti medalju. U konkurenciji 23 ekipe medalju su osvojili, ali ovoga puta brončanog sjaja, dok je Antonu Glasnoviću, u konkurenciji 83 natjecatelja, pripala drvena medalja, iako je prije finala imao najbolji rezultat (124). - Anton Glasnović (124) = 12+14 4. mjesto - Giovanni Cernogoraz (116) 28. mjesto - Josip Glasnović (113) 41. mjesto

SVJETSKO PRVENSTVO, FRANKFURT/MAIN, samostrel FIELD, 04.-10.08.2014. Na 17. Svjetskom prvenstvu u disciplini samostrel FIELD, nastupilo je 13 članova hrvatske reprezentacije. Tri hrvatske ekipe (seniori-2561, seniorke-2573, juniori-2516) osvojile su 1. mjesta, dok su kadeti-2526 osvojili 2. mjesto. U pojedinačnoj konkurenciji naši su strijelci postigli sljedeće rezultate i plasmane:

STRELJAŠTVO  25


Rezultati Seniori: 3. mjesto 4. mjesto 9. mjesto

Andrej Krstinić Domagoj Pereglin Marijan Kajfeš

1806 (1710+96) 1800 (1705+95) 1695

Seniorke: 2. mjesto 4. mjesto 5. mjesto 6. mjesto

Valentina Pereglin Sanja Komar Branka Pereglin Nikolina Krivanek

1815 (1719+96) 1795 (1700+95) 1792 (1699+93) 1785 (1694+91)

Juniori: 3. mjesto 7. mjesto 8. mjesto

Valentina Kozumplik Ivan Kelečić Donik Begaj

1762 (1667+95) 1748 (1660+88) 1745 (1652+93)

Kadeti: 2. mjesto 5. mjesto 6. mjesto

Martin Oborovečki Luka Štrbenac Stjepan Borak

1773 (1683+90) 1750 (1652+98) 1749 (1614+91)

YOUTH OLYMPIC GAMES, NANJING, 16.-28.08.2014. Od naših mladih olimpijaca očekivao se kvalitetan nastup, što je značilo plasman u finale i borbu za medalje. U pratnji sportaša je bio trener Renato Kovačić. Prva je na liniju izašla Ivana Babić i s 410,9 krugova, što je bio 8. rezultat, izborila finale. Kako nije imala dovoljno super preciznih pogodaka (10.6-10.9), a imala je i dva dosta slaba pogotka (9.1), svoj nastup je završila nakon 14 finalnih hitaca na 5. mjestu sa 141,4 kruga. Borna Petanjek je idućeg dana zapeo jednu stepenicu do finala te u konačnici sa 612,1 krugom ostao na 9. mjestu.

SVJETSKO PRVENSTVO, GRANADA, Leteće mete, 06.-20.09.2014. Na Svjetskom prvenstvu nastupila su ista trojica natjecatelja kao i na EP, ovoga puta s višim rezultatima i boljim plasmanima, iako bez ulaska u finala (G. Cernogoraz 121/25., J. Glasnović 121/27. i A. Glasnović 120/35.). U ekipnom plasmanu zauzeli su vrlo kvalitetan plasman, 7. mjesto od 37 ekipa. Zaostali su samo tri mete za broncom, a iza njih je ostalo više iskusnih i dokazanih reprezentacija. Jedan od razloga minimalnih zaostataka je svakako kompliciran, dug i naporan put do Granade (više od 18 sati).

SVJETSKO PRVENSTVO, GRANADA, 10 m, 25 m, 50 m, 06.-20.09.2014. U situaciji ograničenih sredstava, a dosta ostvarenih norma rezultata, nastup su realizirala 22 natjecatelja (45 nastupa s eliminacijama). Za realizaciju puta ovako velikog broja natjecatelja i trenera koristili smo tri kombi vozila i jedan osobni auto. Zahtjevan put kombiniran je sa spavanjem na pola puta do Granade, u polasku i u povratku. Kako nismo bili jedina reprezentacija koja je ovako putovala (Srbija, Slovenija, Češka, Slovačka, Italija, Francuska itd.), mislim da smo bili u sličnoj situaciji po pitanju utjecaja tako dugog puta na ostvarene rezultate. Kako je ovo bila prva prava prilika za osvajanje kvota, svi ostvareni rezultati i plasmani ocjenjuju se u usporedbi s mogućim osvajanjem kvote, a ovoga puta to je uspjela jedino: Snježana Pejčić – 2. mjesto 50 m puška trostav žene = 586+455,1 Od ostalih nastupa treba istaknuti sljedeće rezultate i plasmane: - Leon Luka Ćelić – 7. mjesto 25 m pištolj = 574 kruga - Željko Posavec – 13. mjesto 50 m pištolj muški = 560 krugova - Ante Krišto – 14. mjesto 50 m pištolj juniori = 540 krugova - Snježana Pejčić – 15. mjesto 10 m puška žene = 415,2 kruga

Najbolji strijelci Najbolje strijelce pratite na ovom linku

26  STRELJAŠTVO


Ekipni plasman 10 m juniorke – 6. mjesto = 1235,9 krugova (V. Gustin, I. Babić, M. Zeljković) Ekipni plasman 50 m ležeći muški – 8. mjesto = 1862,9 krugova (B. Đurković, P. Gorša, I. Štritof), je izniman rezultat, u disciplini u kojoj je konkurencija vjerojatno najjača.

FINALE EUROPSKE LIGE MLADIH, SMEDEREVO, 02.-05.10.2014. Nastup u Finalu EYL ostvarila je (na kvalifikacijama u Osijeku, 16.-18.05.2014.) samo puškarska ekipa u sastavu: Ivana Babić, Valentina Gustin, Borna Petanjek i Andrija Mikuljan (Ivan Petričević). U kvalifikacijama po grupama izgubili su prvi susret protiv Norveške 14:10, a zatim su ostvarili pobjedu nad Finskom 20:4 i Švedskom 20:4, što im je donijelo plasman na 2. mjesto u grupi (2 boda i 50 poena) i borbu za brončanu medalju s ekipom Mađarske. U tom dvoboju, rezultatom 65:55 za Mađarsku, osvojeno je u konačnici 4. mjesto.

FINALE SVJETSKOG KUPA 10 m, 25 m, 50 m, GABALA, 21.-25.10.2014. Na finalu Svjetskog kupa u disciplini 50 m puška trostav žene nastup je realizirala Snježana Pejčić u pratnji svog trenera Se-

nea Čusta. Rezultatom od 589 krugova, kao prvoplasirana u kvalifikacijama, najavila je spremnost za konačnu pobjedu. Odličnim nastupom, pogotovo u završnici, nadoknadila je dva kruga zaostatka i s 460,2 boda osvojila prvo mjesto. Osim ovih najznačajnijih natjecanja, realizirano je više ostalih nastupa iz redovnih sredstava za reprezentativne nastupe, kao i iz posebnih programa za RIO 2016 POK-e (potencijalni olimpijski kandidati: zlatni, brončani, „A“ i „B“ - S. Pejčić, G. Cernogoraz, M. Marović, B. Đurković, J. Glasnović, A. Glasnović, Ž. Posavec, I. Štritof). Iz Razvojnih programa HOO-a (B. Petanjek, L.L. Ćelić, A. Krišto, I. Babić, M. Zeljković, I. Petričević, M. Čerina, L. Varat, V. Kozumplik) također su korištena dodatna sredstva za navedene aktivnosti: - 10 m - Trzin, Ruše, Sarajevo, Beograd, Hrvatska-Slovenija, Kvalifikacije EYL Osijek - 10 m, 25 m, 50 m - Grand Prix i pripreme Novi Sad, pripreme Bordeaux, pripreme Izrael - Leteće mete - GP Beograda, pripreme Lonato, pripreme Porpetto - Samostrel - Otrokovice, Innsbruck HRVATSKI STRELJAČKI SAVEZ za Izvršni odbor HSS-a Predsjednik: Bože Radoš, dipl.ing.

Kalendar natjecanja Pogledajte na ovom linku

Državni rekordi Državne rekorde naći ćete ovdje

STRELJAŠTVO  27


Nova knjiga

Prva knjiga o streljaštvu naših autora

HRVOJE SERTIÆ TOMISLAV LAZIÆ

ske igre 1992. g. u Barceloni. Nakon navedenih olimpijskih igara nastavlja rad sa streljačkom reprezentacijom Hrvatske u sljedećem četverogodišnjem ciklusu za OI 1996. g. u Atlanti u ulozi programera i trenera za tjelesnu pripremu strijelaca. Autor je skupa testova za testiranje strijelaca u dijagnostičkom centru na Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu. Diplomirao je na Višoj trenerskoj školi pri Fakultetu za fizičku kulturu i postao Viši sportski trener Streljaštva 2000. godine, te je izabran u nastavno zvanje višeg predavača za predmet Streljaštvo 2002. g. Aktivno sudjeluje u pripremi olimpijca Petra Gorše za nastup na OI u Pekingu 2008. g. Tijekom 2008. g. kao jedan od trenera Petra Gorše doprinosi u osvajanju Juniorskog prvenstva Europe i zlatne medalje u zračnoj pušci (veljača 2008.) te brončane medalje u malokalibarskoj pušci (srpanj 2008.) i nastupu na OI u Pekingu u tri discipline gađanja puškom. Autor je programa predmeta streljaštvo za Sveučilišni studij na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u sklopu novog programa studija za Magistra kineziologije u skladu sa Bolonjskim procesom 2005. g. Nositelj je predmeta Streljaštvo na Sveučilišnom studiju Kineziološkog fakulteta od akademske godine 2005./06. g. Voditelj je studijskog smjera streljaštvo i predavač na Studijskom centru za izobrazbu trenera nekada, Odjelu za izo-

OSNOVE STRELJAŠTVA

K

aže se da je streljaštvo sport za populaciju od 7 do 77 godina. Da, točno, ali i više od toga i dalje i duže. Najstarija uzrasna skupina (kategorija) u konkurenciji veterana je iznad 70 (80) godina ali se u toj kategoriji natječu i 80 godišnjaci koji ne rijetko postižu rezultate na kojima bi im i njihovi konkurenti koji im mogu biti sinovi ili unuci, pozavidjeli.

O autorima: Hrvoje Sertić rođen je 08. 09. 1963. god. u Zagrebu. Na Fakultetu za fizičku kulturu diplomirao je 1988. g. Titulu doktora društvenih znanosti iz znanstvenog polja odgojnih znanosti – grana kineziologija stekao je 2000. g. U 1991. godini postaje trener za tjelesnu pripremu streljačkog kluba „Zagreb 1786“ i Hrvatske streljačke reprezentacije u sklopu priprema za Olimpij28  STRELJAŠTVO

brazbu trenera Društvenog Veleučilišta i prije na Višoj trenerskoj od 1995. godine. (15 generacija). Voditelj je i predavač te nositelj svih kolegija streljaštva na Specijalističkom diplomskom stručnom studiju na SCIT-a. Mentor je preko 60 diplomskih radova s temama iz streljačkog sporta. Autor i koautor je tri znanstvena i 6 stručnih radova vezanih za streljaštvo. Tomislav Lazić rođen je 06. studenoga 1974. g. u Zagrebu. Nakon O.Š. Veljko Vlahović upisuje Tehničku školu Ruđer Bošković, a potom i Fakultet za fizičku kulturu (današnji Kineziološki fakultet) na kojem je diplomirao 2011. g. temom „Specifičnosti discipline malokalibarski pištolj slobodnog izbora na 50m“. Nakon više naslova prvaka Hrvatske u raznim pištoljskim disciplinama, te nekoliko nastupa za reprezentaciju Hrvatske, posvećuje se trenerskom poslu pa tako 2005. g. dobiva posao trenera u SK Kustošija. Najveći uspjeh svoje trenerske karijere, a ujedno i najveći uspjeh streljaštva gluhih osoba, ostvaruje 2013. g., kada na Olimpijskim Igrama gluhih u Sofiji, Bugarska njegova natjecateljica, Lana Skeledžija, osvaja olimpijsku srebrnu medalju u gađanju zračnim pištoljem za žene. Te iste godine postao je izbornik reprezentacije Hrvatske u streljaštvu osoba s invaliditetom sa kojima odmah osvaja ekipnu srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u Alicanteu, Španjolska u disciplini R9, MK puška ležeći SH2. Njegov trenutno najveći trenerski uspjeh je osiguravanje mjesta na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru iduće godine Valentine Gustin, 18-godišnje hrvatske streljačice, na Svjetskom kupu u Münchenu, gdje je Valentina osvojila drugo mjesto u disciplini 10m zračna puška.


PROIZVODNJA, UNUTARNJA I VANJSKA TRGOVINA, ŠPORT I USLUGE 10000 ZAGREB, Livadićeva 22, CROATIA Telefoni: 01 / 2332-277, 2331-122 Telefax: 01 / 2331-177

Športsko streljačko oružje najpoznatijih proizvođača

ANSCHÜZT FEINWERKBAU HÄMMERLI WALTER Streljivo i diabolo kuglice

RWS - DINAMIT NOBEL HN - HAENDLER NATERMMAN ELEY TENEX LAPUA Mete i ostala oprema

EDELMANN KROMER ANSCHÜTZ STRELJAŠTVO  29


Hrvatski streljaÄ?ki savez

Profile for Suvremena trgovina - online

Streljastvo 14 2015  

Online časopis Hrvatskog streljačkog saveza, streljaštvo, leteće mete, samostrel

Streljastvo 14 2015  

Online časopis Hrvatskog streljačkog saveza, streljaštvo, leteće mete, samostrel

Advertisement