Issuu on Google+

Sam Stuckey P O R T F O L I O B.ARCH | UNIVERSITY OF OREGON | 2006-2010


2 2

Sam Stuckey


PROJECTS rose city culinary institute

04

everett street middle school

10

sustainable living center

16

raymond residence

20

resume

25

3 3


Rose City Culinary Institute

A Modern Food Heaven Located in the heart of Portland’s Old Town District, the Rose City Culinary Institute anchors the northwest corner of Ankeny and 1st. From the top down, teaching kitchens and circulation spaces are organized to maximize the penetration of natural light from the east and south sides of the building. A roof top terrace opens up from the library on the third floor, providing space for students use as both social and gardening space. Above the terrace two large holding tanks store rainwater which is used for irriagtion in the garden year round. The school’s main entrance takes advanatage of a lightrail stop on 1st Avenue, just outside of the front door. The Ankeny Street entrance serves a restaurant which is open to the public and run by students and staff, showcasing the work of the RCCI students.

4


Portland, OR // Spring 2008

The material composition of brick, glass, and natural wood blends in nicely with the vernacular language of the historical Portland neighborhood while simultaneously setting itself apart from the established historic office buildings. The horizontal wood slats that rise in a vertical stack along both 1st and Ankeny allow for light to penetrate the heart of the building, while still shading and obscuring the view out from the teaching kitchens. The teaching kitchens are the soul of the institution and thus are treated in a way as to be the focus for passers-by.

South Elevation

East Elevation

5


Rose City Culinary Institute

7

6

10

4

6

6

6

6

6 2

3

6

7

5

5

7

10

5

11

5 13

6 6

5 1

8 5

1st Floor

6

6

6

6

6

6

9

9 16

16

2nd Floor

parti

vertical circulation horizotal circulation

3rd Floor

natural light


5

11

5 13

9 16

4th Floor

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

-

Restaurant Kitchen Lobby Flex Space Rest Room Office Storage Loading Dock Teaching Kitchen Meeting Room Classroom Coffee Bar Seating Area Outdoor Terrace Library Student Lounge

Corner Perspective Portland, OR // Spring 2008

7

7

East/West Section

North/South Section


8

Sferisterio / Macerata, Italy


Villa Rotunda / Vicenza, Italy

9


Everett Street Middle School

For Students and Citizens

The Everett Street Middle School was designed as a new kind of place of learning that not only gives students a place to learn algebra and social studies, but also connects them to the city they live in. The school was created to support a curriculum which engages students with more than the traditional school subjects, but lets them see those subjects through the filter of poliltics, media, and civil engagement. The design of the school centers around a fully functioning broadcast studio on the ground floor, from which a steel lattice broadcast tower rises through the heart of the school towards the sky. The broadcast tower acts as a visual organizing element for the building as well as serving as a defacto bulletin board for student news and work. Class rooms, labs, and other rooms open inwards toward the broadcast tower.

10


5

FU_COLD FU_HOT FU_WASTE FU_TOTAL FIXT_CODE

1

4 9

EELD TD ASO TLTAO C OW _H CTT_XUIF

2

13

10

12

[Basment] Auditorium

11

8

7

7

[1st] Studio

7

[2nd] Cafeteria

15

15

15 16

14

7

14

14

7

FU_COLD FU_HOT FU_WASTE FU_TOTAL FIXT_CODE

15

[3rd] Classrooms

7

FU_COLD FU_HOT FU_WASTE FU_TOTAL FIXT_CODE

7

FU_COLD FU_HOT FU_WASTE FU_TOTAL FIXT_CODE

7

[4th] Classrooms

[5th] Classrooms

17

7

18

19 7

[6th] Gymnasium

15

15

18

[7th] Roof Garden

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

-

Audtorium Reception Stage Administration Lobby Storage Rest Room Green Room Production Room T.V. Studio s s ro o m * S e e C la

11 12 13 14 15 16 17 18 19

-

Kitchen Library Cafeteria Hall / Lockers Classroom Deck Gymnsium Locker Rooms Roof Garden

Portland, OR // Fall 2009

6

FU_COLD FU_HOT FU_WASTE FU_TOTAL FIXT_CODE

7

FU_COLD FU_HOT FU_WASTE FU_TOTAL FIXT_CODE

3

p.1 1 D e s ig n -

11


12

Everett Street Middle School Site Axon Site Plan


Each classroom is equipped with a built-in teachers desk that is shielded from the rest of the room by a large bookshelf. Punched openings in the shelving unit allow the teacher to keep an eye on classroom activity.

4th St. Elevation

The classrooms are laid out to be flexible, multifunctional spaces. A lab classroom is sandwiched between two classrooms and divided by a shared workspace. With this layout each classroom is able to take advantage of the facilities in the lab classroom and collaborate with other classes on larger work projects.

A built in unit houses a large, flat screen televison that is used as a media display. The unit also holds two pull-out display boards that effectively double the amount of display space available in the classroom.

Everett St. Elevation

Portland, OR // Fall 2009

Classroom Design

13


14

Powells Books / Portland, Oregon


Bridge at Castelvecchio / Verona, Italy

15


Sustainable Living Center Lets Build a Place Located in Salem’s new Pringle Creek development, the Sustainable Living Center gives residents a centralized location to learn about and participate in sustainable living strategies. Two classic green house hold community gardens, a bike shop provides free repairs, and a small library provides educational resources for the Pringle Creek community members.

16


9

Second Floor Pringle Creek Community Map

10

7 10 5

6 4

11

First Floor

1 2 3 3

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

-

Entry Lobby Office Bike Repair Kitchen Rest Room Classroom Reading Room Roof Deck Greenhouse Storage

The ground floor of the Sustainable Living Center serves as the public interface for the community resources in the program. A community kitchen, lobby for offices, a large room for community events and classes, and a bicycle repair shop are all easily accessible. The bicycle shop also opens up to the alley side of the building with a large overhead garage door so that community members can ride right up to the door. The second floor houses a reading room, full of resources on sustainable living and a spacious roof deck.

Salem, OR // Fall 2008

8

17


Sustainable Living Center

Northwest Elevation

Southeast Elevation 18


Southwest Elevation

Northeast Elevation 19


20

Castillo Residence / Austin, Texas


De La Garza Residence / Austin, Texas

21


Raymond Residence The Modernist

The house is situated on the high point of a large lot in Massachusetts, overlooking the empty footprint where Rachel Raymond’s original house sat. The home is entered from the west and approached by a long, curved driveway. The south side of the house is heavily glazed to collect the sunlight, and the porch on the second floor also collects a lot of light during the day. Above the garage is a private deck off of the master bedroom with a view to the west, perferct for watching the beautiful New England sunset.

22


7 4

1 3

6

2

-

Den Master Bedroom Master Bath Office Bathroom Bedroom Deck

7

2nd Floor

Outside living space is created by a deck just off the dining room to the east. There is covered outdoor cooking space against the garage and a dining area defined by the second story overhang and slender columns that support it. The second level consists of two private bedrooms organized around less formal social space. The living space is wide open and well lit from the south facing windows. Just like the first floor, a nana wall on the south face of the building allows the wall to entirely open up to the deck and bring fresh air spilling into the house. The master bedroom has its own master bath as well as an attached office space and more intimate roof deck on the north side of the house. From this deck the views to the west are perfectly framed, making it the perfect place to wach a beautiful New England sunset.

1 2 3 4 5 6 7

5

15

8

13 12

9

11 10

16

1st Floor

14

8 9 10 11 12 13 14 15 16

-

Entry Foyer Living Room Kitchen Dining Room Bathroom Laundry/Utility Room Patio/Outdoor Kitchen Garage Deck

Boston, MA // Fall 2009

The house is laid out in a very simple manor. The first floor is dominated by three main rooms - the kitchen, dining room, and living room. Thick masonry walls create strong thresholds at the intersections of those spaces. Continous glazing along the south side provides ample sunlight and warmth while also highlighting the horizontality of the building. A nanawall of the kitchen is able to open entirely against the concrete wall removing the glass barrier between the interior and exterior of the house. The living room is defined by a slight level change which separates it from the circulation spaces around the entry. The kitchen nestled between the two thick walls with views out to the south. The dining room is just off to the side with a lower ceiling and intimate dining atmosphere.

23


Raymond Residence

Site Plan

Exploded Axon

24

Cross Section


Massing (1st)

Massing (2nd)

Support 1/3 Living 2/3

South Elevation

Long Section

Southern Sunlight

North Elevation

Boston, MA // Fall 2009

Living Space / Support Space

25


26

Brion Cemetary / San Vito, Italy


27


Sam Stuckey // 2011


Sam Stuckey Portfolio