Page 3

Anna ensiapua haavoille ja puremille Alkusyksyllä lenkkipolulla tai marjametsässä saattaa saada ikävän yllätyksen törmätessään myrkylliseen matelijaan. – Kyyn pureman erottaa iholla näkyvästä kahdesta punaisesta pisteestä, jotka ovat toisistaan noin 3–4 millimetrin päässä. Puremakohta saattaa myös turvota, jolloin pisteiden etäisyys ja ulkonäkö muuttuvat, kertoo ensiapukouluttaja Camilla Mäkinen. Käärmeet väistävät yleensä ihmistä, mutta elo–syyskuussa kyyn pureman mahdollisuus kasvaa, kun kyyt ovat saamassa poikasia. Tällöin emon liikkuminen on vaikeampaa ja myrkkyrauhaset paaston takia täynnä, jolloin kyy saattaa puolustautua puremalla. Kyy on myrkyllinen, joten jos epäilet käärmeen purreen, hakeudu aina lääkäriin. Purtua kohtaa kannattaa pitää kohoasennossa turvotuksen hidastamiseksi ja liikuttaa mahdollisimman vähän myrkyn leviämisen estämiseksi. Varsinaiselle puremakohdalle ei tule tehdä mitään itse. – Uuden tiedon valossa kyypakkauksen kortisonista ei ole apua, joten sen tehoon ei voi luottaa eikä potilaan viemistä hoitoon saa viivyttää, Mäkinen kertoo. Lenkkikaverina kulkevat koirat saavat usein käärmeen puremia. Myös käärmeen pureman saanut koira pitää viedä eläinlääkäriin, koiralle ei anneta kyypak-

kausta käärmeenpuremaan ilman eläinlääkärin ohjeistusta. Sen sijaan kyypakkausta kannattaa pitää kotona ampiaisen pistoa varten. Kortisoni laskee turvotusta ja lieventää tulehdusreaktiota. Lisäksi kylmäpakkaus auttaa tehokkaasti pistokohdan kipuun. – Mikäli ampiaisen pistolle on allerginen, voi pisto aiheuttaa hengenvaarallisen hengitysteiden turpoamisen, joka vaikeuttaa tai estää hengittämisen. Silloin on nopeasti käytettävä lääkärin määräämää adrenaliinikynää (reseptilääke) ja soitettava hätänumeroon 112.

Anna haavan hengittää Yleisiä arjen tapaturmia ovat myös pienet pintahaavat. Pintahaavan hoidossa tärkeintä on hyvä puhdistus, jolla poistetaan haavasta hiekka ja muut vierasesineet. Mikäli haavaan jää vaikkapa juuri hiekkaa, tulee kääntyä terveyskeskuksen puoleen. – Suosittelen puhdistukseen vesijohtovettä tai keittosuolaliuosta, jos sellaista on saatavilla. Myös haavasprayt ovat hyviä, ja niitä on helppo käyttää missä vain, Mäkinen vinkkaa. Haavojen sidontaan saa apteekista haavasidoksia, kuten Mepore. – Tapaturmainen haava paranee parhaiten, kun se pääsee hengittämään hyvin, Mäkinen toteaa.

Camilla Mäkinen on koulutukseltaan sairaanhoitaja, ja hän toimii Camilla Safety -yrityksessä ensiapukouluttajana ja turvallisuusasiantuntijana.

22,90

12,90

14,90

Melatoniini Orion 1,9 mg 100 tabl.

Bepanthen Eye 20 x 0,5 ml

Perskindol Active Gel 100 ml

Nieltävä tai neutraalinmakuinen suussa hajoava vahva melatoniinitabletti.

Kuivia, ärtyneitä ja väsyneitä silmiä kosteuttava silmätippa kätevissä kerta-annospipeteissä.

Viilentävä ja lämmittävä geeli rentouttamaan lihaksia ennen fyysistä rasitusta tai palauttamaan rasituksen jälkeen.

0,23/kpl (norm. 26,78)

(norm. 14,38)

149,00/l (norm. 19,38)

Profile for Mainostoimisto SST Oy

Seinäjoen apteekin Terveyssuora elokuu 2019  

Seinäjoen apteekin Terveyssuora elokuu 2019  

Profile for sstmainos