Page 1

Iäkkäät autoilijat oletettua pienempi riski

2018 kesäkuu Myllyn Apteekin terveyslehti

Apteekin intiimituotteet tuovat hyvinvointia arkeen

Dosentti ja ihotautilääkäri Mari Grönroos:

Ota aurinkosuojaus rutiiniksi Psoriaatikko etsii hoitotasapainoa

Aqualan L, 200 g

Kosteuttava ja hyvin imeytyvä voide koko perheelle.

7,90

39,50/kg (norm. 10,20) Tarjous voimassa 31.7.2018 asti.

Lisää tarjouksia s. 35


HYDROCORTISON® 1%

Lääkevoide allergiselle ja ärtyneelle iholle. Hydrocortison vähentää tulehdusta ja lievittää kutinaa. Vaikuttava aine on hydrokortisoni. Käytetään paikallisesti ihottumiin ja allergioihin silloin, kun iho ei ole infektoitunut. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Pakkauskoot 10 g, 20 g, 50 g ja 100 g.

itsehoitoapteekki.fi Lisätietoja puh. 010 426 2928 ark. klo 8–16.

4/2018

• Kutinaan • Ihottumaan • Ärtyneelle iholle


[PÄÄKIRJOITUS] [SISÄLLYS]

Apteekkitoiminta kehittyy koko ajan Suomen Apteekkariliitto julkaisi maaliskuussa 28 ehdotusta apteekkitoiminnan kehittämiseksi. Uusi APTEEKKI -ohjelman ehdotukset pohjautuvat asioihin, joita me apteekkilaiset havaitsemme päivittäin työssämme. Kustannustehokkaiden lääkehoitojen ja lääkitysturvallisuuden kehittäminen on tarpeen. Pidämme myös tärkeänä, että apteekki koetaan matalan kynnyksen terveyspalveluna, joka voi keventää merkittävästi perusterveydenhuollon kuormitusta. Apteekkien farmaseuttista osaamista voisikin hyödyntää nykyistä laajemmin. Uudet, apteekkien tarjoamat innovatiiviset palvelut – kuten ohjelmassa oleva lääkehoidon aloituspalvelu – edistävät rationaalista lääkehoitoa. Se on inhimillisesti tärkeää ja kansantalouden näkökulmasta välttämätöntä. Paljon on tehty suomalaisissa apteekeissa oikealla tavalla. Sitä todistaa sivulla 21 esitelty tutkimus, jossa suomalaisilta kysyttiin arvioita apteekeista ja niiden palveluista. Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta on tyytyväinen apteekkien toimintaan. Siksi uudistuksiakin pitäisi tehdä niin, että hyvää ja toimivaa ei heitetä romukoppaan pelkän uudistamisen nimissä. Kehitetään uutta ja korjataan vanhaa mutta hallitusti. Uusi APTEEKKI -ohjelman ehdotukset antavat tähän hyvän pohjan. Apteekkimme laajaa aukioloa arvostetaan paljon ja kesälläkin palvelemme normaalien aukioloaikojen mukaan lukuun ottamatta juhannusaattoa, jolloin apteekkimme on avoinna klo 9–14. Toivotan omasta ja henkilökuntani puolesta oikein aurinkoista kesää. Nautitaan Suomen suvesta!

4–5 7 8–9 11 12–15 16–17 20 21

Vatsa kuntoon kuiduilla ja liikunnalla Apteekkari vastaa Suojaa ihon pigmenttihäiriöt auringolta Ajankohtaista Tervettä rusketusta ei ole olemassa Taistelu omaa ihoa vastaan kääntyi voitoksi Hui, haava! Tutkimus: Suomalaiset ovat tyytyväisiä apteekkeihin

22–23

Lemmikin kanssa mökillä ja luonnossa

25 26–28 29

Huh hellettä – juo, vaikka ei janota

30–31

Apteekin intiimituotteet tuovat hyvinvointia arkeen

32–33 34 35

Uutuuksia apteekin hyllyllä

Iäkäs kuski ei aina ole riski Professori Kuoppamäki: Lääkkeitä on jatkossakin saatava läheltä

Ristisanatehtävä Tarjoukset

Julkaisija Myllyn Apteekki Toimitusneuvosto Anne Elo-Kinnunen, Myllyn Apteekki Ritva Ylänkö, Herttoniemen apteekki Janne Mikkola, Pähkinärinteen apteekki Marjo Rajamäki, Sodankylän apteekki Sari Eerikäinen, Tainionkosken apteekki Toimitus Mainostoimisto SST Oy Painopaikka Newprint Oy, Raisio Painosmäärä 190 854 kpl

Anne Elo-Kinnunen apteekkari Palvelemme Kauppakeskus Myllyn 1. kerroksessa Alkon ja Prisman välissä. www.myllynapteekki.fi apteekki@myllynapteekki.fi puh. 02 332 3910 Avoinna ma–pe 9–21, la 9–19, su 11–19


Vatsa kuntoon kuiduilla ja liikunnalla Teksti: Janne Mikkola, farmasian tohtori, apteekkari, Pähkinärinteen apteekki

Elintavoilla on suuri merkitys suolen toimintaan. Vähäkuituinen ruokavalio, vähäinen liikunta ja riittämätön nesteiden saanti voivat aiheuttaa ummetusta. Myös ulostamistarpeen laiminlyönti voi pahentaa oireita. Aikuisten ummetuksesta on kyse, jos suoli toimii harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai uloste on niin kiinteää, että ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa.

Myös vahvat kipulääkkeet, vatsahappoja neutraloivat ns. antasidit, rauta ja tietyt sydän- ja verenpainelääkkeet voivat hidastaa suolen toimintaa. Sairauksista mm. kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa ummetusta. Lääkäriin on syytä hakeutua, jos ilmenee pahenevia vatsakipuja, ulostamiseen liittyvää kipua, veriulosteita, laihtumista, poikkeavaa väsymystä tai suolen toiminta muuttuu yhtäkkisesti. Lisäksi lääkäriin on syytä hakeutua, jos itsehoito ei auta riittävästi.

nan tuotteista, kuten viljasta, kasviksista ja hedelmistä. Esimerkiksi täysjyväleipä ja -puuro ovat hyviä kuitujen lähteitä. Liikunnan lisääminen tekee hyvää vatsan toiminnalle. Liikuntaa kannattaa lisätä oman voinnin mukaan, esimerkiksi ottamalla rutiiniksi päivittäiset kävelylenkit. On myös tärkeää pyrkiä ylläpitämään säännöllistä ulostusrytmiä, sillä toistuva ulostustarpeen ”sammuttaminen” pidättämällä pahentaa ummetusta. Lääkkeettömät hoitokeinot eivät vaikuta välittömästi, vaan pikkuhiljaa 1–2 kuukauden kuluessa.

Elintavat etusijalla

Apteekista apua kovaan vatsaan

Ummetuksen hoidossa on tärkeä tarkistaa ensin omat elintavat, lääkehoito tulee vasta seuraavana. Ensin kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että saa riittävästi kuituja ravinnosta ja muistaa juoda riittävästi. Ravinnon kuidut sitovat vettä suolistossa, lisäävät suolen sisältöä ja edesauttavat vatsan toimintaa. Kuituja saa kasvikun-

4

Jos lääkkeettömät keinot eivät auta, kannattaa kysyä apteekista apua ummetuksen hoitoon. Ensisijaisesti suositellaan makrogolia (PEG) tai vaihtoehtoisesti laktuloosia tai ravintokuituvalmisteita. Näistä makrogoli näyttäisi olevan tehokkain ja sen käyttöön liittyy vähän haittavaikutuk-


"

Ummetuksen hoidossa on tärkeä tarkistaa ensin omat elintavat, lääkehoito tulee vasta seuraavana.

sia. Kaikkien näiden valmisteiden kanssa on tärkeä juoda riittävästi ja muistaa yllä mainitut muutkin elintapojen muutokset. Valmistetta käytetään pakkauksen ohjeen mukaisesti ja annosta säädellään vatsan toiminnan mukaan. Annos on sopiva, kun ulostaminen onnistuu kivuttomasti ja ulostetta tulee vähintään joka toinen päivä. Yleisin syy hoidon epäonnistumiselle on valmisteen epäsäännöllinen käyttö tai liian pieni annos. Jos muut keinot eivät auta, voi kokeilla suolen toimintaa kiihdyttäviä laksatiiveja, kuten sennaa, bisakodyyliä tai natriumpikosulfaattia. Niitä suositellaan ainoastaan satunnaiseen lyhytaikaiseen käyttöön. Äkillisen tilanteen laukaisuun voi käyttää myös pienoisperäruisketta. Lähde: Itselääkitys Käypä hoito -suositus, www.käypähoito.fi


MAINOS

LAKTOOSI-INTOLERANSSI? ILMAVAIVOJA? Uusi 2-tehoinen

APTEEKKI Tehokapseli Duo Pilkkoo laktoosin ja helpottaa ilmavaivoja

KESÄN HERKUT ILMAN VATSAVAIVOJA

• Noin 18 %:lla suomalaisista on laktoosi-intoleranssi*. Uutuusvalmiste pilkkoo laktoosin ja helpottaa keskeistä oiretta, ilmavaivoja. • Myös toiminnallisten suolistovaivojen oireiston taustalla voi olla laktoosi-intoleranssia tai hypolaktasiaa. Laktoosi on yksi FODMAP-hiilihydraateista.*

APTEEKKI Tehokapseli Duo on markkinoiden ainoa valmiste, joka sisältää samassa kapselissa sekä vahvan annoksen laktaasientsyymiä että ilmavaivoja lievittävää dimetikonia.

Kenelle? • Laktoosi-intolerantikoille täysin uudenlainen 2-tehoinen valmiste, joka sekä pilkkoo laktoosin että helpottaa ilmavaivoja. • Toiminnallisiin suolistovaivoihin liittyviin ilmavaivoihin varsinkin silloin, kun maitotuotteet aiheuttavat oireita. APTEEKKI Tehokapseli Duo helpottaa liiallisen kaasun aiheuttamia vatsavaivoja, kuten ilmavaivoja ja turvotusta. Tuotteessa vaahtoamisenestoaine dimetikoni alentaa suolistossa olevien ilmakuplien pintajännitystä ja estää ilmavaivojen yhteyteen liittyvän vaahdon muodostumista. Valmisteen laktaasientsyymi parantaa ruoasta peräisin olevan maitosokerin (laktoosin) pilkkoutumista. Yksi kapseli sisältää: 100 mg dimetikonia ja 5000 FCC laktaasientsyymiä. Ei alle 6- vuotiaille. Laktoositon, gluteeniton ja soijaton. Kapseli ei sisällä liivatetta. Tuote on valmistettu Suomessa. Saatavilla 10, 30 ja 100 kapselin pakkauskoossa. APTEEKKI Tehokapseli Duo on CE-merkitty valmiste.

*Lähteet: Duodecim terveyskirjaston artikkelit Laktoosi-intoleranssi, Ilmavaivat, vatsan turvotus sekä Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)

Markkinoija: Oy Medifon Ab, www.apteekki.fi


Apteekkari vastaa Anne Elo-Kinnunen, apteekkari, Myllyn Apteekki

Miksi vahvempi lääke ei ole aina tehokkaampi? Lääkkeen vahvuus on yksi valmisteen ominaisuus, joka vaikuttaa sen tehoon. Se, kuinka paljon lääkettä tarvitaan (esimerkiksi kuinka monta milligrammaa), jotta lääke tehoaisi, riippuu lääkevalmisteen sisältämästä lääkeaineesta. Jos valmisteet sisältävät eri lääkeainetta, ei niiden tehoa voi verrata vertailemalla milligrammamääriä. Toista lääkeainetta saatetaan tarvita enemmän halutun vaikutuksen aikaansaamiseksi. Lisäksi lääkeaineet voivat vaikuttaa eri mekanismeilla, minkä takia niiden tehoakaan ei voi verrata vahvuuksia vertailemalla. Hyvä esimerkki on kivun hoitoon käytettyjen lääkeaineiden, ibuprofeenin ja parasetamolin, vertailu. Ne ovat kaksi eri lääkeainetta ja niiden vaikutusmekanismi elimistössä on erilainen. Itsehoidossa ibuprofeenin kerta-annos aikuiselle on 400 milligrammaa ja parasetamolia voi ottaa kerta-annoksena 1 000 milligrammaa. Nämä kerta-annokset hoitavat samalla tavalla kipua.

Maksimiannokset ovat itsehoidossa 1 200 milligrammaa (ibuprofeeni) ja 3 000 milligrammaa (parasetamoli) vuorokaudessa. Toisaalta, kun vaikutusmekanismi on erilainen, voidaan esimerkiksi parasetamolia ja ibuprofeenia käyttää tarvittaessa rinnakkain.

Antibiootit eivät vaikuta Saccharomyces boulardii -valmisteisiin, joten ne voi ottaa tarvittaessa samanaikaisestikin. Saccharomyces boulardii -valmisteita ei puolestaan pidä ottaa samanaikaisesti suun kautta otettavien hiiva- tai sienilääkkeiden kanssa (esim. flukonatsoli), vaan niiden välillä kannattaa pitää muutaman tunnin väli.

Miksi maitohappobakteeri pitää ottaa eri aikaan kuin antibiootti? Antibiootit vaikuttavat suoliston omaan bakteerikantaan ja voivat aiheuttaa haittavaikutuksena ripulia. Probioottivalmisteita, kuten maitohappobakteereita ja hiivasienipohjaisia Saccharomyces boulardii -valmisteita, voidaan käyttää antibioottikuurin aiheuttaman ripulin estoon. Ne näyttäisivät pienentävän antibioottihoitoon liittyvän ripulin riskiä noin 50 %. Antibiootit voivat tuhota myös maitohappobakteereja, minkä takia niitä ei suositella otettavaksi samaan aikaan. Noin 2–3 tunnin väli maitohappobakteerin ja antibiootin ottamisen välillä on yleensä riittävä.

Lähetä kysymys Palstalla apteekkari vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin. Onko sinulla kysyttävää terveydestä tai apteekkipalveluista? Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen apteekkarivastaa@gmail.com. Julkaisemme osan kysymyksistä palstalla.

7


Suojaa ihon pigmenttihäiriöt auringolta Iho ruskettuu auringonvalon vaikutuksesta ihosolujen tuottaessa ruskeaa pigmenttiä eli melaniinia. Melaniini suojaa ihoa UV-säteilyn haitoilta, mutta jos iho altistuu liikaa auringolle, alkavat ihosolut tuottaa ylimääräistä melaniinia, mikä aiheuttaa iholle pigmenttihäiriön. Teksti: Hanna Mattila, proviisori, Tainionkosken apteekki

Melaniinia tuottavien solujen toiminta voi häiriintyä myös hormonaalisten muutosten tai lääkkeiden vaikutuksesta. Läiskiä voivat aiheuttaa myös ihotulehdukset tai UV-säteiden ja kosmetiikan yhteisreaktio. Iän myötä solujen toiminta hidastuu, jolloin melaniinin tuotanto voi häiriintyä. Pigmenttimuutokset ilmenevät useimmiten kasvojen, käsien ja kaulan alueen iholla.

Erilaisia pigmenttihäiriöitä eri elämänvaiheissa Lapsilla ja teini-ikäisillä saattaa ilmetä ihon pigmenttihäiriönä pisamia, joiden pigmenttisolut tuottavat melaniinia enemmän kuin muut solut. Pisamat tummenevat auringonvalon vaikutuksesta ja vaalenevat talveksi. Aikuisille voi muodostua kesakoita, joiden tumma väri säilyy ympäri vuoden. Kesakoissa melaniinia tuottavien solujen lukumäärä on lisääntynyt. Jos aikuisen iho on altistunut vuosia auringonvalolle, voi käsiin ja kasvoihin muodostua ruskeita ”vanhuuden kesakkoja”. Aikuisiällä poskeen, otsaan tai ylähuulen päälle voi muodostua myös isom-

8

pia pigmenttihäiriöitä eli maksaläiskiä. Ne ovat usein epäsäännöllisen muotoisia ja tummuvat auringossa. Maksaläiskien syntyyn vaikuttavat UV-säteily ja ihotyyppi, mutta myös hormonaaliset muutokset. Hormonitoiminnan tasaantuessa maksaläiskät voivat hävitä itsestään. Hiusrajalla ja kaulassa voi esiintyä ihon tummumista, joka johtuu kosmetiikkatuotteiden sisältämien hajusteiden tai alkoholin sekä auringon yhteisvaikutuksesta. Ikäihmisille tulee usein omanlaisiaan luomia, jotka ovat yleensä melaniinikertymiä. Ihon melaniinituotanto voi olla paikoitellen myös vähentynyt, jolloin riski ihon palamiselle on suurempi. Hiusten harmaantuessa melaniinituotantokin iholla vähenee, jolloin aurinkosuojauksesta on syytä huolehtia entistä tarkemmin.

Ihonhoitotuotteilla ja vaatetuksella on vaikutusta Ihon tulehduksen, kuten aknen jälkeen iholle saattaa muodostua tummia läiskiä, jotka ovat litteitä ja joiden väri vaihtelee ihon sävyn ja värimuutoksen syvyyden mukaan.

Pigmenttimuutoksien muodostumista iholle voi vähentää ja ennaltaehkäistä suojaamalla ihoa auringonvalolta. Jos auringossa oleilua ei voi välttää, on tärkeä suojata ihoa vaatetuksella sekä riittävän suojakertoimen omaavalla aurinkovoiteella. Jos iho on taipuvainen maksaläiskiin, on hyvä käyttää auringonsuojaa jo alkukeväästä lähtien ja suojakertoimen olisi hyvä olla 50+. Ihonhoitotuotteilla voi tasoittaa ihon väriä ja vaalentaa ihoa pigmenttimuutoskohdista. Ne voivat myös ennaltaehkäistä uusien pigmenttimuutosten syntymistä. Joitakin tuotteita voidaan käyttää erilaisten ihovaurioiden, kuten palovammojen ja dermatologisten toimenpiteiden jälkeen ehkäisemään ihon tummenemista.

"

Jos iho on taipuvainen maksaläiskiin, on hyvä käyttää auringonsuojaa jo alkukeväästä lähtien ja suojakertoimen olisi hyvä olla 50+.


9


E S I T TÄ Ä

KESÄ Hyvinvoiva iho vaatii jatkuvaa hoitoa – myös kesällä. Tässä kesäkassiisi parhaat tuotteet, joiden avulla ihosi pysyy raikkaana, kosteutettuna ja pehmeänä läpi kesän.

NÄMÄ SEKÄ MUUT ACO FACE -TUOTTEET

MICELLAR CLEANSING WATER Kasvojen hellävaraiseen puhdistukseen

RESCUE MIST

MOISTURISING DAY CREAM

Kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa

Tutustu tuotteisiin aco.fi. Tarjous on voimassa kesäkuun ajan.

Pehmentää ja siloittaa ihoa

ACO180416FI1

-20 %


[AJANKOHTAISTA]

Painon pudottaminen saattaa parantaa diabeteksen Tyypin 2 diabetes on mahdollista parantaa suurelta osalta potilaista, jos heidän painoaan saadaan pudotettua tarpeeksi. Lancet-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tämä onnistui tavallisissa terveyskeskuksissa toteutetussa tutkimusohjelmassa. Tutkimuksessa laihduttaminen paransi diabeteksen joka toiselta potilaalta, ja he myös pääsivät eroon diabetes- ja verenpainelääkityksistä. Verrokkiryhmässä paranemisen saavutti vain 4 prosenttia potilaista. Vaikutukset vaihtelivat sen mukaan, miten monta kiloa potilas onnistui ka-

ristamaan. Noin 5–10 kiloa laihtuneista parani 34 prosenttia, 10–15 kiloa laihtuneista parani 57 prosenttia ja yli 15 kiloa karistaneista peräti 86 prosenttia. Potilaita seurattiin vuoden ajan. Tutkimukseen värvättiin 300 vapaaehtoista lihavaa potilasta, joilla oli diagnosoitu tyypin 2 diabetes kuuden vuoden sisällä. Tulokset osoittavat tyypin 2 diabeteksen olevan usein parannettavissa, kunhan painoa saadaan pudotettua tarpeeksi. Vielä ei tiedetä ovatko muutokset pysyviä. Lähde: Uutispalvelu Duodecim (Lancet 2018;391:541–551)

Suola nostaa verenpainetta muusta ruokavaliosta huolimatta Liiallinen suolan käyttäminen nostaa verenpainetta mutta tutkijat eivät ole tienneet kumoutuuko suolan vaikutus, jos ruokavalio on muuten verenpainetta hillitsevä. Tuoreen tutkimuksen perusteella näin ei todennäköisesti ole. Tulokset julkaistiin Hypertension-lehdessä, ja niiden perusteella runsas suolan saanti nosti verenpainetta senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin 80 eri ravintoainetta, aminohappoa, mineraalia ja vitamiinia. Ylipaino vaikutti yhteyteen jonkin verran, mutta ei selittänyt sitä kokonaan. Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä korkeaa verenpainetta voi itse alentaa

muuttamalla ruokavaliotaan terveellisempään suuntaan. Nyt julkaistut tulokset eivät kumoa terveellisen ruokavalion verenpainehyötyjä, mutta osoittavat niiden olevan riittämättömiä, jos samaan aikaan ei vähennetä suolan käyttöä. Suomalaismiehet syövät noin 10 grammaa ja naiset 7 grammaa ruokasuolaa päivittäin. Tämä on noin kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan. Suurin osa suolasta saadaan ravintolaruoasta ja tuotteista, joihin suola on lisätty jo valmiiksi. Lähde: Uutispalvelu Duodecim (Hypertension 2018)

11


Tyvisolusyöpä Tyvisolusyöpä (basaliooma) on yleisin ihosyöpä ja sitä esiintyy eniten iäkkäillä vuosia jatkuneen aurinkoaltistuksen seurauksena. Tyvisolusyöpä ilmaantuu yleensä ihoalueille, jotka ovat altistuneet UV-säteilylle eniten. Tyvisolusyöpä voi ilmetä sitkeänä ihottumana tai pienenä vaaleanpunaisena oireettomana kyhmynä tai lievästi koholla olevina epätarkkarajaisina alueina. Tavallisesti ihomuutoksessa näkyy pinnallisia pieniä ja kivuttomia haavaumia ja rupia. Tyvisolusyöpä ei lähetä etäpesäkkeitä. Useimmiten tyvisolusyöpä poistetaan leikkauksella. Joskus hoitona voidaan käyttää jäädyttämistä nestemäisellä typellä, PDT-valoaktivaatiohoitoa (Photodynamic therapy) tai imikimodivoidetta.

" 12

Etenkin apteekissa myytävät aurinkosuojatuotteet ovat nykyään todella monikäyttöisiä ja miellyttäviä käyttää.


Tervettä rusketusta ei ole olemassa Ihosyöpätapausten määrä maailmalla on 1960-luvun jälkeen jopa yhdeksänkertaistunut. Erityisesti melanooma on länsimaiden nopeimmin yleistyvä syöpä. Suomessa uusia ihosyöpädiagnooseja tehdään noin 14 000 vuodessa. – Ihosyövät ovat enemmän ikääntyneiden ihmisten syöpiä niiden syntytavasta johtuen, joten iso syy ihosyöpien räjähdysmäiseen kasvuun liittyy väestön ikääntymiseen. Syöpien yleistymiseen vaikuttaa myös nopea elintason nousu länsimaissa sekä aurinkomatkailun suosion kasvu. Järkevällä aurinkokäyttäytymisellä jopa 95 prosenttia ihosyövistä olisi ehkäistävissä, taustoittaa dosentti ja ihotautilääkäri Mari Grönroos Ihosairaalasta. Monesti ihosyövistä puhuttaessa viitataan ainoastaan melanoomaan. Melanooma on kuitenkin vasta kolmanneksi yleisin ihosyöpä, johon sairastuu joka vuosi yli 1 400 suomalaista. Yleisin ihosyöpä on tyvisolusyöpä. Siihen sairastuu vuosittain noin 8 500 suomalaista. Kaikki tyvisolusyövät eivät kuitenkaan päädy tilastoihin, joten niiden todellinen määrä lienee jopa 12 000–14 000 vuodessa. Toiseksi yleisimpiä ihosyöpiä ovat okasolusyövät, joita löydetään Suomessa vuosittain noin 1 700. – Melanooma liittyy ihon palamiseen ja erityisesti siihen, onko iho palanut lapsuudessa tai nuoruudessa. Melanooman

ilmaantuvuus painottuu nuorempiin ihmisiin kuin muissa ihosyövissä. Tyvisolusyöpä ja okasolusyöpä puolestaan liittyvät koko elämän aikana saatuun kumulatiiviseen aurinkomäärään ja siksi ne ovat yleensä vanhempien ihmisten syöpiä, Grönroos tarkentaa.

Haitallinen UV-säteily Ihosyöpä syntyy, kun ihokudoksen terveet ja hyvänlaatuiset solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi. Ihosyövän tärkein yksittäinen aiheuttaja on auringon ultraviolettisäteily. Erityisen haitallista on ihon pintaosiin jäävä, ihon palamista aiheuttava UVB-säteily, mutta myös ihon syvimpiin kerroksiin menevä UVA-säteily vaurioittaa soluja. UVA-säteily aiheuttaa myös rusketusta ja ihon ennenaikaista vanhenemista. – Korvaani särähtää aina, jos esimerkiksi naistenlehdessä puhutaan ”terveestä päivetyksestä”. Sellaista ei ole olemassakaan! Rusketus on aina ihon suojautumiskeino. Jos haluaa ihon ruskeaksi, turvallisia ovat ainoastaan itseruskettavat voiteet, Grönroos napauttaa.

Okasolusyöpä Okasolusyöpä syntyy vuosia jatkuneen aurinkoaltistuksen seurauksena. Syövän esiasteen voi alussa sekoittaa tavalliseen ihottumaan. Ajan mittaan hilseily lisääntyy ja ihottuma muuttuu paksummaksi. Myös okasolusyövän esiasteet pyritään hoitamaan, jotta ne eivät pääse kehittymään edelleen. Alkava okasolusyöpä näyttää usein pinnalliselta rupeutumalta, jonka alta paljastuu selvä haavapinta. Ilman hoitoa haavauma kasvaa ja tunkeutuu syvemmälle kudokseen. Okasolusyövän hoitona on aina leikkaus. Pienten muutosten hoito on merkittävästi helpompaa kuin kookkaiden ja mahdollisesti jo etäpesäkkeitä lähettäneiden kasvainten, joten on tärkeää hakeutua ajoissa tutkimuksiin ja hoitoon. Okasolusyövän esiasteita aurinkokeratooseja ja ns. Bowen-muutoksia voidaan hoitaa jäädyttämällä ja PDT-hoidolla.

13


UEO NT T PEHI SA TA RMACIE

IÉS KHE S U R L E AMPAT EREC

LEADER EUROOPASSA EUROPÉEN

2016 E ST

SDA E SM

IKRO PYRYO TÄDVUI SITTÄS ASUORLIAN

Koko perheen laadukkaat ja turvalliset aurinkotuotteet KAIKKI AVÈNEAURINKOTUOTTEET

-15 %

KESÄKUUN AJAN

Suojaa ihosi vesistöjä kuormittamatta


Melanooma Melanooman kehittyminen liitetään ihon palamiseen etenkin lapsuudessa tai nuoruudessa. Valtaosa melanoomista syntyy uutena luomena tai ihomuutoksena aiemmin terveelle iholle. Jos iholle syntyy uusi luomi, ja se muuttuu epätarkkarajaiseksi, kirjavaksi tai tummemmaksi, luomea tulisi näyttää lääkärille. Myös kovalta, turvonneelta, kutisevalta tai aralta tuntuvat tai verta vuotavat luomet pitää tarkistuttaa. Melanooma lähettää herkästi etäpesäkkeitä ja se hoidetaan aina leikkaamalla. Mitä laajemmalle melanooma on ehtinyt levitä, sitä enemmän tarvitaan myös muita hoitoja leikkauksen lisäksi. Melanooman hoitoon on viime vuosina kehitetty myös uusia lääkkeitä.

Matala kynnys lääkärikäynnille Koska ihosyöpä syntyy ihon uloimmissa kerroksissa, se on useimmiten mahdollista havaita hyvin varhaisessa vaiheessa. Tällöin myös hoito on helpompaa ja paranemisennuste hyvä. – Uusia tai epämääräisiä ihomuutoksia kannattaa aina seurata. Sitkeä ihottuma paljon valolle altistuneella alueella, johon kortisoni ei auta, voi olla merkki pinnallisesta tyvisolusyövästä tai okasolusyövän esiasteesta, aurinkokeratoosista. Jatkuvasti haavautuva ja rupeava ihomuutos kaljulla päälaella tai korvalehden reunassa voi kertoa puolestaan okasolu- tai tyvisolusyövästä. Uusien luomien ilmaantuminen voi puolestaan kieliä melanoomasta, etenkin keski-iän jälkeen. Luomien ei myöskään kuulu tuntua tai kutista, Grönroos kuvailee. Kun on kyse ihomuutoksista, kannattaa kynnys lääkärikäynnille Grönroosin mukaan pitää matalana. – Lääkärin näkökulmasta ei ole turhia käyntejä, vaan on erittäin hyvä, jos käynti on turha. Ihosyövät eivät koskaan katoa itsestään, vaan vaativat aina hoitoa. Valtaosa ihosyövistä esiintyy valoalueilla, esimerkiksi kasvoilla, ja ihosyöpiä joudutaan usein leikkaamaan pienten kielekkeiden ja iho-

siirteiden avulla. Mitä aikaisemmin ihosyöpä todetaan, sitä pienemmät arvet jäävät. Kaikki ihomuutokset eivät kuitenkaan automaattisesti viittaa ihosyöpiin. – Runsasluomisuus kohottaa hieman ihosyövän riskiä, mutta ei ole yksinään mikään merkittävä riskitekijä. Synnynnäisiin muutaman sentin kokoisiin luomiin tai hankausalueella sijaitseva luomiin ei liity syöpäriskiä. Keski-iän jälkeen ihon tarkkailua saattavat sotkea lentigot, rasvaluomet ja maksaläiskät, hän muistuttaa.

Lapset osataan suojata Ihosyöviltä suojautuakseen Suomessakin tulisi käyttää aurinkosuojaa lähes vuoden ympäri, helmikuun alusta syyskuun loppuun. – Lumi heijastaa jopa 80 prosenttia auringonvalosta, mutta jostain syystä aurinkosuojausta ei käytetä, jos ulkona on pakkasta. Myös voimakas kevätaurinko on petollinen suomalaisten helposti palavalle ihotyypille. Kesällä puolestaan hiekka ja vesi heijastavat ja voimistavat auringon vaikutuksia. UV-säteily läpäisee myös pilvet, joten rasvaa kannattaa käyttää myös harmaalla kelillä. Lisäksi silmät kannattaa suojata UV-säteilyltä CE-merkityin aurinkolasein, Grönroos tähdentää.

Melanoomalla on huono maine, mutta ajoissa löydettynä erittäin hyvä ennuste. Pinnallisesta melanoomasta paranevat lähes kaikki, ja pelkästään imusolmukkeisiin levinneistä melanoomista paranee noin puolet. Koska pinnallisen melanooman hoidoksi riittää leikkaus ja lähes kaikki paranevat, on tärkeää löytää melanooma ajoissa. Omaa ihoa on hyvä tarkkailla säännöllisesti ja vaikka saunomisen yhteydessä tarkastaa myös kaverin selän iho.

Grönroosin kokemuksen mukaan suomalaisaikuiset osaavat suojata lapsensa hyvin auringolta, mutta oma suojaus saattaa unohtua. – Helpointa on suojautua vaatteilla, mutta toisaalta kasvot ja kädenselät ovat lähes aina paljaana. Toivoisin, että aurinkosuojaus muodostuisi jokaisella tavalliseksi rutiiniksi, vähän kuin hampaiden pesu. Grönroos korostaa, että auringolta tulee suojautua läpi elämän. – Jokainen vaaleaihoinen suomalainen on varmasti joskus palanut auringossa, mutta silloin on entistäkin tärkeämpää huolehtia siitä, ettei pala enää jatkossa. Aurinkosuojavoiteet ovat parantuneet huimasti viime vuosina. Etenkin apteekissa myytävät aurinkosuojatuotteet ovat nykyään todella monikäyttöisiä ja miellyttäviä käyttää, Grönroos vinkkaa.

15


Taistelu omaa ihoa vastaan kääntyi voitoksi Minna Mäyrä väsyi jatkuvaan taisteluun psoriasisoireita vastaan, kunnes hoitotasapaino löytyi sopeutumisvalmennuskurssilta. Tamperelaisen Minna Mäyrän, 30, iho alkoi oireilla ensimmäisen kerran varhaisessa teini-iässä. 16-vuotiaana iho voi jo todella huonosti. – Iho kutitti, hilseili ja valui jatkuvasti verta raapimisen takia. Ne olivat kamalia aikoja, enkä ymmärtänyt yhtään mitä kropassani tapahtuu. Toisaalta minulla ei ollut mielenkiintoa alkaa edes hoitamaan ihoa kunnolla. Enkä kokenut lääkäreistäkään olevan oikein mitään hyötyä, Mäyrä muistelee nyt.

Myös kaoottinen elämä, stressi, tupakointi ja päihteet tunnetusti pahentavat psoriasisoireita. – Itse käytin paljon päihteitä nuorempana. Tähän päälle tuli vielä teinitytön häpeä omaa kroppaansa kohtaan. Teinivuosista meni jopa kymmenisen vuotta ennen kuin lopulta nöyrryin ja aloin hoitaa itseäni ja ihoani, Mäyrä myöntää.

Kaoottinen elämä pahentaa iho-oireita

Psoriasis on tavallisesti pahimmillaan talvisin. Auringon UV-säteilyn on todettu lievittävän ihon tulehdusta tehokkaasti. Psoriasisliitto järjestääkin psoriasista sairastaville aurinkopainotteista sopeutumisvalmennusta, jossa sairastuneet lähtevät kahdeksi viikoksi Kanarian aurinkoon. Mäyrän paraneminen alkoi juuri sopeutumisvalmennusreissuilla vuosina 2010 ja 2014. Kahden viikon reissut samassa tilanteessa olevien kanssa avasivat silmiä. – Tajusin miten paljon olin vähätellyt omia oireitani kaikki vuodet. Jatkuva epäonnistuminen ihon hoitamisen kanssa oli lyönyt mielen matalaksi ja olin jatkuvasti pettynyt itseeni. Kun näin, miten muut painivat aivan samojen asioiden äärellä, aloin saada kokonaisvaltaista näkemystä myös omaan tilanteeseeni. Tajusin

16

Psoriasis

(psoriaasi, psori)

Sopeutumisvalmennus avasi silmät

• Tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita sekä altistaa liitännäissairauksille. • Yleisin muoto läiskäpsoriasis, jossa iholla esiintyy erikokoisia paksuuntuneita läiskiä, useimmiten kyynärpäissä, polvissa, ristiselässä ja hiuspohjassa. • Noin 10–30 prosentilla ihopsoriasista sairastavista on myös nivelpsoriasis. • Psoriasikseen ei ole olemassa parannuskeinoa. • Psoriasis ei tartu, mutta alttius sairauteen periytyy. • Suomessa psoriasista sairastaa noin 100 000–150 000 ihmistä. Heistä noin 3–5 prosentilla on vaikea psoriasis. Lisätietoa saa Psoriasisliiton sivuilta osoitteesta psori.fi.

Kuva: Psoriasisliitto / Johannes Romppanen

Mäyrälle diagnosoitiin psoriasis. Se on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita ja jota sairastaa peräti 2–3 prosenttia suomalaisista. Mäyrällä psoriasis aiheuttaa ihottumaa kyynärpäihin, käsivarsiin, kämmeniin, polviin, sääriin sekä jalkapohjiin. Ihon säännöllistä rasvaamista perusvoiteella pidetään tärkeänä osana psoriasik­sen hoitoa, sillä ihon kuivuus ylläpitää psoriasiksen iho-oireita. Itse sairautta ne eivät kuitenkaan sinällään paranna. – Tiesin, että kunnon rasvaamisella oireet olisivat luultavasti helpottaneet, mutta asia ei silloin kiinnostanut. Teini-ikäisellä oli silloin ihan muut jutut mielessä, Mäyrä toteaa.

vihdoin, miten pienistä päivittäisistä valinnoista ihon hyvinvointi lähtee. Mäyrä opetteli omien sanojensa mukaan ”kaiken alusta alkaen uusiksi”. Hän muutti ruokavaliotaan terveellisempään


"

Tiesin, että kunnon rasvaamisella oireet olisivat luultavasti helpottaneet, mutta asia ei silloin kiinnostanut. Teini-ikäisellä oli silloin ihan muut jutut mielessä.

suuntaan ja alkoi harrastaa liikuntaa. Kuvioon tulivat nyt myös säännölliset ihotautilääkärikäynnit. Lisäksi hän alkoi panostaa ihon rasvaamiseen toden teolla. – Pyrin nykyisin tekemään ihon rasvaamisen mahdollisimman helpoksi, ja yritän ajatella, että se vain on osa minua. Rasvapurkkeja löytyykin nyt joka huoneesta. Täydellistä hoitotasapainoa haen toki edelleen, mutta lopullinen tahto ja halu itseni hoitamiseen tuli reissusta. Myös alle vuoden ikäinen tyttäreni muistuttaa minua päivittäin hyvinvointiin satsaamisesta, hän sanoo.

Ihoa ei tarvitse piilotella Rikkinäisen ihon kipu ja sen aiheuttama unettomuus ovat Mäyrän osalta nyt historiaa. – Parhaimmillaan unohdan koko sairauden olemassaolon. Perushoito ja hyvät elämäntavat kulkevat mukana arjessa eikä sairaus ole enää aamulla päällimmäisenä

mielessä. Talvisin hoitoväsymys yrittää toisinaan iskeä edelleen, mutta olen lopettanut itseni ruoskimisen. Teen mitä voin ja elän päivän kerrallaan. Edelleen voisin käydä useammin lääkärissä, Mäyrä pohtii. Mäyrä on myös lopettanut ihonsa tietoisen piilottelun. – Olen kokenut tuijotusta ja saanut tuntemattomilta törkeitäkin kommentteja. Nuorempana otin tästä kierroksia enemmän, mutta nyt en oikein enää jaksa. Toisaalta ihonikin on nykyään parempi. Jopa kaverit saattavat kehua, että onpa ihoni hyvässä kunnossa – vähän kuin he kehuisivat uutta paitaa, Mäyrä naurahtaa. Mäyrä rohkaisee kaikkia psoriasiksen kanssa painivia hakeutumaan heti lääkärin juttusille. – Ihotautilääkärille kannattaa mennä, nämä sairaudet ovat niiden työ! Psorin hoidossa ei ole vain yhtä totuutta ja korostaisin, että päävastuu omasta hoidosta on aina itsellä. Hyvä lääkäri ohjaa kyllä eteenpäin, Mäyrä kannustaa.

Minna Mäyrällä psoriasis aiheuttaa ihottumaa muun muassa kyynärpäihin ja käsivarsiin.

17


ILMOITUS

23.4.–31.7.2018

ORIONIN KERÄILYJA KAMPAN SSA APTEEKEI

Huippusuosittu Orionin keräilykampanja käynnissä Keräilyleimoja jaetaan jälleen apteekeissa heinäkuun loppuun asti. Orionin jo 10. keräilykampanja on entistä suositumpi ja odotetumpi jo laadukkaiden tuotelahjojenkin takia. Idea on yksinkertainen: kun ostat kuusi vähintään yhdeksän euron hintaista Orionin itsehoitotuotetta, saat tuotelahjan. Keräilytuotteita on valittavana yli 100! Nyt kannattaakin hankkia pesunesteet, vitamiinit, voiteet, aurinkosuojat, maitohappobakteerit ja muut itsehoidon tuotteet kesäksi, miksei syksynkin varaksi.

Tuotelahja Katin mieleen Turkulainen Kati Jauhiainen osallistuu Orionin keräilykampanjaan tällä kertaa erityisen mielellään, sillä neljästä tuotelahjasta yksi osui kohdilleen. Jauhiaisen perheessä aiemmin hankittu Mainio Sarastus -sarja tulee saamaan täydennystä keräilykampanjan kautta. Kuinka usein käyt apteekkiostoksilla? Käyn useita kertoja kuukaudessa. Lasten ja iän myötä apteekkikäynnit ovat lisääntyneet.

Tarjoamme Terveyslehden lukijoille leikattavan keräilykortin. Palauttamalla täytetyn kortin olet mukana 50 euron arvoisen tuotepaketin arvonnassa. Paketteja Arvontaetu arvotaan yhteensä 16. Ilmoitamme Terveyslehden tuotepakettien voittajille lukijoille! henkilökohtaisesti.

Valittavana neljä noin 30 euron arvoista tuotelahjaa

Leikkaa keräilykortti ja kerää leimoja. Palauttamalla täytetyn kortin osallistut 16 tuotepaketin arvontaan (à 50 euroa).

Millaisia itsehoitotuotteita hankit apteekista? Ostan vitamiineja, magnesiumsitraattia ja Sebamed-tuotteita. Perheessäni on yksi teini-ikäinen, jolle olen hankkinut muun muassa Sebamed Clear Face -sarjan kasvovettä ja puhdistusvaahtoa. Samalla olen huomannut, että sarja sopii minullekin, sillä se ei kirvele. Olen suositellut Clear Face -sarjaa myös sisareni tyttärelle, joka yhtä lailla tykästyi tuotteisiin.

1

Mitä mieltä olet tämänkertaisista tuotelahjoista? Minusta ne ovat hyviä ja sopivan erilaisia keskenään. Itseäni kiinnostavat Mainio Sarastus -astiat, sillä olen alkanut kerätä sarjaa hiljattain. Muki on tilava ja kulho monikäyttöinen. Myös Orionin tuotteet ja toilettilaukku on kiinnostava tuotelahja. Hankitko keräilyleimat kerralla vai vähitellen? En osta kerralla kaikkea, joten jaksotan ostokseni vähintään pariin ostoskertaan.

2

1. Inspiration Ruby -saksisetti Trendikkään väriset yleissakset (21 cm) ja pikkusakset (17 cm). Konepesun kestävät. 2. Arabian Mainio Sarastus -aamiaissetti Uusi monikäyttöinen astiasarja, jonka astioita koristaa graafinen mustavalkoinen kuvio. Setissä muki (0,3 l) ja kulho (Ø 13 cm). 3. Marimekon Pieni Unikko -puuvillakassi Kätevää puuvillakassia (44 x 43 cm) koristaa beigen, luonnonvalkoisen ja sinisen sävyinen Pieni Unikko -klassikkokuosi. Kangas on painettu Helsingissä.

3

4

4. Finlaysonin toilettilaukku ja Orionin tuotteita Toilettilaukun (20 x 25 cm) Sininen lanka -kuosi on modernisoitu 1900-luvun alun Finlaysonin painokankaasta. Laukku on 100 % puuvillaa ja siinä on helposti puhdistettava pvc-pinnoite. Orionin tuotesetissä on Favora Pehmeä Puhdistusvaahto 50 ml, BevitaEye-silmätipat 20 x 0,5 ml ja Aqualan-perusvoiteet 4 x 30 g.


APTEEKISTA. UU U U TUU D ET!

*Etu ei koske Herkän ihon aurinkosuojapuikkoa eikä Aurinkosuojavoidetta huulille. Rantakasseja rajoitettu erä.

Sunpro-aurinkotuotteissa on aina korkea tai erittäin korkea suojakerroin. Nyt myös hajusteettomat ja väriaineettomat vaihtoehdot herkälle iholle.

sunpro.fi

4/2018

O S TA KAKS I S U N P R O - T U O T E T TA , S AAT KAUPAN PÄ Ä L L E R A N TA K A S S IN . *

itsehoitoapteekki.fi

itsehoitoapteekki.fi

Lisätietoja puh. 010 426 2928 ark. klo 8–16.

00003 00003 VASTAUSLÄHETYS VASTAUSLÄHETYS

Tunnus 5020943 Tunnus 5020943

Orionin keräilykampanja keräilykampanja

Mottagare Mottagaren betalar portot

Vastaanottaja maksaa postimaksun

31.7.2018 .4.– Keräilyaika 23

*

OTTEITA , SAAT

KERÄILYTU OSTA ORIONIN

100 Yli

Tämä keräilykortti osallistuu tuotepaketin arvontaan!

TU

tta! keräilytuote OTELAHJAN

Lisätietoja puh. 010 426 2928 ark. klo 8–16.


inkki v n i r kka Aptee

Hui, haava! Teksti: Janne Mikkola, farmasian tohtori, apteekkari, Pähkinärinteen apteekki

• Jos verenvuoto ei lakkaa, haavaa ei saa kokonaan puhdistetuksi tai haavaan on jäänyt jokin vierasesine • Mikäli haava on repaleinen, alkaa aristaa, märkiä, särkeä, punottaa tai nostaa kuumeen

• Mikäli kyseessä on syvempi haava, kuten viilto- tai pistohaava • Mikäli kyseessä on puremahaava • Mikäli haava pitää ommella

LAH

L

A

2

Valitse tuotelahja. Rastita yksi vaihtoehto. 1. Fiskarsin Inspiration Ruby -saksisetti (yleis- ja pikkusakset), arvo n. 30 e 2. Arabian Mainio Sarastus -aamiaissetti UUTUUS (muki 0,3 l ja kulho Ø13 cm), arvo n. 30 e

3. Marimekon Pieni Unikko -puuvillakassi (44 x 43 cm), arvo n. 30 e

4. Finlaysonin toilettilaukku (20 x 25 cm) ja Orionin tuotteita**, arvo n. 30 e

Kirjoita yhteystietosi selvin kirjaimin. Täytäthän kaikki kohdat. Nimi Lähiosoite Postinumero ja -toimipaikka Puhelin

Orion kerää henkilötietojasi käyttääkseen niitä tämän keräilykampanjan palkintojen toimittamiseen, tietoja ei käytetä suoramarkkinointiin ilman lupaasi. Tutustu Orionin tietosuojakäytäntöön täällä: www.orion.fi/tietosuoja.

Kiitos. Haluan saada sähköpostiini tietoa ja tarjouksia Orionilta. sähköpostin välityksellä.

Annan suostumukseni siihen, että Orion Oyj käsittelee henkilötietojani sähköiseen suoramarkkinointiin ja voi lähettää minulle suoramarkkinointiviestejä

Sähköposti

Voit halutessasi peruuttaa antamasi suostumuksen osoitteessa www.itsehoitoapteekki.fi/palaute

Pvm.

Terveyslehti

1 2 3 4 5 6

04/2018

Orionin keräilykampanja apteekeissa 23.4.–31.7.2018

TE

IMAL

6 LE

4

NÄIN KERÄÄT: 1. Osta apteekista vähintään 6 kampanjaan kuuluvaa Orionin tuotetta, saat leiman jokaisesta kassalla. 2. Rastita haluamasi tuotelahja. Voit valita Fiskarsin Inspiration Ruby -saksisetin (yleis- ja pikkusakset), Arabian Mainio Sarastus -aamiaissetin (muki 0,3 l ja kulho Ø13 cm), Marimekon Pieni Unikko -puuvillakassin (44 x 43 cm) tai Finlaysonin toilettilaukun (20 x 25 cm) ja Orionin tuotteita**. Mikäli rasti puuttuu kortista, lähetämme Finlaysonin toilettilaukun ja Orionin tuotteita. 3. Kirjoita yhteystietosi korttiin ja leikkaa kortti irti. Tuotelahja lähetetään kuukauden kuluessa postipakettina ilmoittamaasi postitoimipaikkaan, josta saat saapumisilmoituksen. 4. Keräilykortti tulee palauttaa viimeistään 15.8.2018. Postimaksu on maksettu puolestasi. 5. Jos sinulla on kysyttävää keräilykampanjasta, ota yhteyttä osoitteeseen kerailykampanja@orion.fi.

Saat leiman kaikista *Orionin vähintään 9 euron hintaisista itsehoitotuotteista, esimerkiksi Aqualan L, Ceralan, DeviSol, Favora, Multivita, Sebamed. Lääkkeet, sv-korvattavat perusvoiteet ja eläintuotteet eivät kuulu kampanjaan. Leimat saat ostosten yhteydessä apteekin kassalta.

1

TUO

** Tuotteet: Favora Pehmeä Puhdistusvaahto 50 ml, BevitaEye-silmätipat 20 x 0,5 ml ja Aqualan-perusvoiteet 4 x 30 g. Tuotteet voivat vaihdella. Tarvittaessa voit yhdistää leimat eri korteista. Postita tällöin kaikki kortit kertalähetyksenä. Emme vastaa puutteellisesti täytetyistä keräilykorteista tai mahdollisista postituksen aikana tapahtuneista katoamisista. Toimitukset vain Suomeen. Pidätämme oikeuden muutoksiin. Jos tilaat tuotelahjan toiseen osoitteeseen esimerkiksi lahjaksi, ilmoita asiasta saajalle etukäteen. Valittua tuotelahjaa ei voi vaihtaa jälkikäteen. Emme lähetä uudelleen postista noutamatta jääneitä tuotesettejä. Max. 3 settiä/talous, suuremmista määristä pyydämme liittämään kuittikopiot.

3

JA

1. Huuhdo runsaalla viileällä vedellä kaikki lika pois. 2. Voit puhdistaa haavan myös keittosuolaliuoksella tai desinfektioaineella. 3. Jos haava vuotaa runsaasti verta, paina sitä noin 5–10 minuutin ajan esim. sidetaitoksella. 4. Puhtaan, pienemmän haavan päälle riittää laastari, isommalle haavalle sidos: pohjimmaiseksi rasvalappu tai silikoniverkko ja sen päälle puhtaita harsotaitoksia, jotka kiinnitetään teipillä tai sideharsolla ihoon. 5. Jos haava ei eritä, laastarin tai sidoksen voi vaihtaa puhtaaseen parin päivän kuluttua. 6. Jos haava erittää, sitä tulee huuhdella vedellä pari kertaa päivässä ja vaihtaa laastari tai sidos aina samalla uuteen.

Milloin lääkäriin? Pienet nirhaumat ja haavat kuuluvat kesään. Hyvällä hoidolla haava paranee nopeammin, tulehtumatta ja arpikudostakin syntyy vähemmän.


Tutkimus:

Suomalaiset ovat tyytyväisiä apteekkeihin Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta on tyytyväinen viimeisimpään apteekkikäyntiinsä. Yhtä moni sanoo, että apteekit vastaavat heidän odotuksiinsa kokonaisuudessaan hyvin, ilmenee Suomalaisten apteekkiasiointi 2018 -tutkimuksesta. Tyytyväisyyttä aikaansaavat etenkin apteekin sijainti, asiantuntijuus ja helppo asiointi. Yli puolet mainitsee myös neuvonnan, palvelualttiuden, ystävällisyyden ja luotettavuuden. Tyytymättömyyttä aiheuttavat puolestaan hinnat, jonotus, intimiteettisuojan puute, aukioloajat ja tuotteiden hankala löytyminen. Tyytymättömyyttä aiheuttavia tekijöitä nimeää kuitenkin selvästi harvempi kuin tyytyväisyyttä aikaansaavia tekijöitä.

Suorakorvaus, lääkityksen tarkistus ja lääkeneuvonta tärkeimmät palvelut Tutkimuksessa vastaajille lueteltiin 14 apteekkien tarjoamaa palvelua, joiden tärkeyttä heiltä kysyttiin. Tärkeimmäksi arvioitiin Kela-korvausten saaminen lääkeoston yhteydessä;

tätä piti erittäin tai melko tärkeänä 94 prosenttia vastaajista. Lääkkeiden yhteensopivuuden tarkistus (90 %) ja lääkeneuvonta (88 %) arvioitiin seuraavaksi tärkeimmiksi palveluiksi. Myös lääkevaihtoa hinnaltaan edullisempaan vastaavaan reseptilääkkeeseen ja reseptin uusimista apteekin kautta piti erittäin tai melko tärkeänä noin neljä viidestä vastaajasta.

Verkkoasiointi yleistyy Apteekkiasiointia internetissä piti tärkeänä lähes puolet (45 %) suomalaisista, alle 35-vuotiaista yli puolet (55 %). Tällä hetkellä yli 110 apteekilla on oma verkkoapteekki, jonka kautta reseptivapaiden lääkkeiden ja muiden apteekkituotteiden tilaaminen onnistuu luotettavasti. Lisäksi reseptilääkkeiden verkkomyyntiä tarjoaa 30 apteekkia. Yleistymässä on toimintamalli, jossa asiakas tilaa tuotteet verkosta, saa tarvitsemansa neuvonnan puhelimitse tai chatillä, ja noutaa tuotteet omasta lähiapteekistaan tai apteekin pakettiautomaatista.

Etenkin alle 35-vuotiaat pitävät apteekkien uusia palveluita – kuten asiointia verkon välityksellä, etälääkärin vastaanottoa apteekin yhteydessä, lääkkeiden annosjakelua ja kotiinkuljetusta – tärkeämpinä kuin muut ikäryhmät.

90%

suomalaisista on tyytyväisiä apteekkien palveluihin

Suomalaisten apteekkiasiointi 2018 -tutkimuksen toteutti Suomen Apteekkariliiton toimeksiannosta Taloustutkimus Oy. Tutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa 16.–18.1. ja siihen vastasi yli tuhat 18–70-vuotiasta mannersuomalaista. Lähde: Suomen Apteekkariliitto 6.3.2018

21


Lemmikin kanssa mökillä ja luonnossa Lemmikin kanssa luonnossa liikkuminen ja mökkeily ovat ihanaa ja terapeuttista vapaa-ajan viettoa. Kun reissun päällä sattuu jotain odottamatonta, olisi hyvä, että apu on lähellä. Yleisimpiä haavereita ovat haavat, palovammat, punkit ja erilaiset pistokset. Teksti: Tanja Kortelainen, johtava proviisori, Nummelan apteekki

Me ihmiset varaamme usein mökkireissulle ensiaputarpeet ja kyypakkaukset, mutta helposti unohdamme mukana matkaavan lemmikin tarpeet. Lemmikkiä varten kannattaa varata aina matkalle mukaan väline punkin irrotukseen, turkille sopivia sidetarvikkeita, jotka eivät jää karvoihin kiinni ja pysyvät paikallaan sekä lemmikille sopivaa puhdistusainetta. Yön yli kestäville reissuille on hyvä varata myös parafiiniöljyä nopeuttamaan suoliston toimintaa, jos lemmikki esimerkiksi syö jotain sopimatonta. Samasta syystä myös vetyperoksidiliuosta on syytä olla matkassa mukana oksennuttamista varten.

22

Jos kyy pääsee pistämään lemmikkiä, on lemmikki saatava eläinlääkärin hoitoon mahdollisimman nopeasti. Kyypakkausta ei enää suositella automaattisesti annettavaksi. Soita päivystävälle eläinlääkärille ja kysy toimintaohjeet. Muista tallettaa lähimmän eläinlääkärin puhelinnumero puhelimeesi ennalta!

Tarkkaile lemmikkisi terveydentilaa ja kuntoa Luonnossa liikkuvan lemmikin sisä- ja ulkoloishäädöistä tulisi myös huolehtia. Koirille, kissoille ja jopa freteille on saatavissa

ilman reseptiä punkkikarkotteita. Sopivan karkotteen valintaan kannattaa pyytää apteekissa apua, sillä erilaisiin tilanteisiin sopivia tuotteita on useita. Tuotetta valittaessa apteekissa on hyvä keskustella seuraavista seikoista: onko taloudessa muita eläimiä tai pieniä lapsia, onko kyseessä näyttelyeläin, jota pestään usein, uiko lemmikki paljon ja onko tarvetta myös muulle hyönteistorjunnalle. Osa punkkikarkotteista tepsii myös lentäviin hyönteisiin, kuten hyttysiin. Lemmikin madotuksesta kannattaa pitää huolta. Madotus tehdään eläimen altistumisesta riippuen uusien suosituksien


Koko perheen korvien hoitoon!

perusteella 2–4 kertaa vuodessa tai näyteperusteisesti. Madotussuositukset ovat kiristyneet matojen lääkeaineresistenssin kehittymisen ehkäisemiseksi. Kun harrastetaan liikuntaa vanhemman lemmikin kanssa, on syytä tarkkailla lemmikin kuntoa ja nivelten vointia. Nivelrikko voi hankaloittaa luonnossa liikkumista eri tavalla kuin tasaisilla teillä. Nivelrikko-oireita voi helpottaa monilla apteekista saatavilla nivelvalmisteilla, joiden vaikutus perustuu esimerkiksi nivelnesteen koostumuksen parantamiseen. Ulkoilulenkiltä kotiin palatessa pitää aina tarkistaa, ettei lemmikin tassuihin ole jäänyt kiviä tai oksia, ja ettei ole päässyt syntymään haavoja. Jos eläin kärsii kuivista anturoista, on siihen saatavilla helpotusta tassuvahalla. Katu- ja siitepölyn aikaan myös lemmikki voi kärsiä pölyn aiheuttamista silmä- ja nenäoireista. Muista tarkkailla lemmikin silmiä ja nenän vuotamista. Jos lemmikin silmät vuotavat lenkin jälkeen, kokeile silmänpuhdistustuotteita. Oireiden jatkuessa myös lemmikeille löytyy silmien kostutukseen tuotteita. Allergiaoireita epäiltäessä on hyvä kääntyä eläinlääkärin puoleen. Ennaltaehkäisy on paras taktiikka niin punkkeja kuin haavoja vastaan. Tällöin voi nauttia vapaa-ajasta rakkaan lemmikin kanssa!

-15% Tarjous voimassa 31.7.2018 asti

Kotimainen Otocur-suihke on helppo ja näppärä tapa pitää korvat puhtaina! Käytä Otocuria • Liiallisen korvavahan poistoon ja vahatulpan ennaltaehkäisyyn • Kuiviin ja kutiseviin korviin • Suojaa uimarin korvat veden ärsytykseltä • Kuulokojeiden aiheuttamaan ärsytykseen

Ostoslista apteekista:

Korvat tukossa..

• Z-pinsetit punkinpoistoon • PetFlex No Chew -sidettä • Cothivet desinfiointiin • Parafiiniöljy ummetukseen • Vetyperoksidi 3 % oksettamiseen • Punkkikarkote • Matolääke VALMISTETTU SUOMESSA


ratiopharm.fi

Yllättikö allergia? Cetirizin-ratiopharm on edullinen apu allergian oireisiin

Nyt 100 tabletin pakkaus

• Nenä- ja silmäoireisiin • Pitkäaikaiseen nokkosihottumaan • Vähintään 6-vuotiaille Cetirizin-ratiopharm 10 mg (setirisiini) on tehokas lääke kausiluontoisen ja ympärivuotisen allergisen nuhan sekä allergisten silmä- ja iho-oireiden hoitoon. Alle 6-vuotiaille vain lääkärin määräyksestä. Neuvottele lääkärin kanssa, jos sairastat munuaissairautta, olet raskaana tai imetät. Tutustu pakkausselosteeseen. Perustuu 11.6.2014 päivättyyn valmisteyhteenvetoon. FI/ALLG/16/0007/12/16.


Huh hellettä – juo, vaikka ei janota Kuumana kesäpäivänä kannattaa juoda myös silloin, kun ei janota. Vanhusten ja urheilijoiden on syytä kiinnittää nestetasapainoon huomiota muulloinkin. Teksti: Artturi Kolonen, proviisori, Tainionkosken apteekki

Pikkuvauvan painosta on kolme neljäsosaa vettä, aikuisellakin sitä on puolet – laihoilla enemmän kuin lihavilla, miehillä hieman enemmän kuin naisilla. Ihminen tarvitsee pari litraa nestettä päivässä, lapsille riittää puolisentoista litraa. Normaalioloissa saamme noin puolet tästä määrästä ravinnon kautta ja loput juomista. Juomisen tarve nousee kuitenkin huomattavasti esimerkiksi kuumana kesäpäivänä sekä fyysisessä rasituksessa. Liian vähäinen juominen voi johtaa nestetasapainon järkkymiseen. Nestetasapaino vaikuttaa kokonaisvaltaisesti elimistömme toimintaan – muun muassa lämpötasapainoon, verenkiertoon, ruuansulatukseen sekä ravinteiden imeytymiseen ja kuljetukseen. Jos elimistössä on liian vähän nestettä, kehon sisälämpötila alkaa nousta ja lihasten toimintakyky heikentyä. Tavallista on myös, että vireystila laskee. Paha elimistön kuivuminen voi vaurioittaa jopa munuaisia. Jo valmiiksi huonokuntoisel-

le henkilölle nestetasapainon järkkyminen voi olla kohtalokasta. Myös lihaskrampit yleistyvät helteisessä rasituksessa. Tällöin magnesium­tableteista voi olla apua.

Vettä vai nesteytysjuomia? Iän myötä janon tunteen aistiminen usein heikentyy. Monet vanhukset syövät myös vähän, jolloin he saavat ravinnonkin kautta tavallista vähemmän nestettä. Iäkkäiden ihmisten ruokavaliossa saattaa olla myös varsin niukasti kasviksia ja hedelmiä, jotka sisältävät paljon vettä. Helppo tapa varmistaa, että päivittäinen nesteannos täyttyy, on laittaa jääkaappiin valmiiksi puolentoista litran vesi- tai mehukannu. Suurien määrien juominen kerralla voi olla hankalaa, mutta päivittäisen annoksen voi juoda yhtä hyvin pieninä erinä. Nestetasapainosta huolehtiminen on tärkeää myös urheilijoille ja erityisesti kestävyysurheilulajeissa. Huippu-urheilijoi-

den nesteytys vaatii erityistä osaamista, ja apuna käytetään muun muassa nesteytysjuomia. Niissä on veden lisäksi elimistöön hyvin imeytyvää sokeria sekä natriumia, joka korvaa urheilijan hikoillessa menettämää natriumia. Muissa kuin pitkäkestoissa lajeissa vesi on kuitenkin yleensä paras vaihtoehto nestetankkaukseen. Mitä nestetasapainoon tulee, vesi on siis vanhin ja paras voitehista. Kahvi ja vähemmässä määrin myös tee lisäävät virtsaamistarvetta, joten niistä ei ole yhtä selvää hyötyä nestetasapainon ylläpidossa kuin vedestä. Myöskään alkoholijuomat eivät sovi tähän tarkoitukseen, koska nekin lisäävät nestehukkaa. Veden lisäksi erilaiset sokeroimattomat mehut ja kivennäisvedet ovat hyviä vaihtoehtoja janojuomaksi helteellä. Suomen kesä on tunnetusti lyhyt, joten ohikiitävistä hellepäivistä on syytä nauttia täysin rinnoin. Muista kuitenkin riittävä nesteytys ja auringolta suojautuminen.

25


Iäkäs kuski ei aina ole riski Vanhetessa ihmisen huomiokyky heikkenee, toiminta hidastuu ja pimeällä näkeminen vaikeutuu. Liikennelääketieteen professori Timo Tervon mukaan tämä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että liikenneturvallisuus olisi tulevina vuosina merkittävästi heikkenemässä väestön ikääntymisen takia. Suomen maanteillä liikkuu tulevaisuudessa yhä enemmän ja yhä vanhempia ikäihmisiä. Pelkästään tämän vuoden alussa yli 90-vuotiaita ajokortillisia kuljettajia oli yli 4 000. Tilastojen valossa onnettomuusriski liikenteessä kääntyy selvään nousuun jo 65 ikävuoden jälkeen. Liikennelääketieteen professori Timo Tervo varoisi kuitenkin kaatamasta päävastuuta liikenteessä tapahtuvista onnettomuuksista pelkästään iäkkäiden harteille. – Iäkkäitä ei pitäisi syyllistää ja luulla, että kaikki muut liikenteen seassa olisivat täysin terveitä. Jos esimerkiksi katsoo Onnettomuustietoinstituutin ajoterveysraporttia, paljastuu että sairaita kuljettajia on aivan kaikissa ikäryhmissä. Oikeastaan sairauksien kumulatiivinen merkitys on suurempi keski-ikäisillä, koska heitä on liikenteessä eniten. Iäkkäillä on toki suuremmat riskit per ajokortti, mutta kokonaisriskinä iäkkäät eivät ole kovin iso ryhmä, Tervo huomauttaa.

Iäkäs ottaa liikenteessä rauhallisemmin On myös huomioitava, että nykyiset ja tulevaisuuden ikääntyneet ovat terveempiä kuin aikaisempien sukupolvien ikäihmiset. Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että ter-

26

veiden iäkkäiden autoilu on harkitsevampaa ja sitä kautta usein myös turvallista. Iäkäs yleensä tiedostaa oman toimintakykynsä muutokset ja käyttäytyy ajossa sen mukaan. Iäkäs autoilija esimerkiksi usein välttelee tilanteita, joissa ajaminen tuntuu vaikealta, eikä esimerkiksi halua ajaa pimeällä, ruuhkissa tai huonolla kelillä. – Iäkkäät eivät myöskään aja kovaa. Heillä ongelmana ovat muun muassa havaintovirheet ja äkillinen toimintakyvyn muutos, kuten jokin sairauskohtaus. Yli 80-vuotiaista kolmanneksella on jo jonkin tason muistisairaus, joka vaikuttaa henkilön ajokäyttäytymiseen, Tervo sanoo.

Vaarana lääkehuuru Nykyisen ajokorttilainsäädännön mukaan kuljettajien ajoterveyttä arvioidaan yleensä ensimmäisen kerran 70-vuotiaana. Pitkäaikaissairaudet eivät ole yksinään este ajamiselle. Sairauden hyvä hoito ja oikeanlainen lääkitys lisäävät ajoturvallisuutta ja mahdollisesti myös ajovuosia, kun sairauden eteneminen pysyy kurissa. Samalla kuitenkin eri pitkäaikaissairauksiin syödyt lääkkeet voivat muodostua ongelmaksi liikenteessä. – Kun ikää tulee tarpeeksi, monella voi olla yhtäkkiä monta eri sairautta ja niihin

monta eri lääkitystä. Pahimmillaan käytössä voi olla jopa yli kymmenen erilaista lääkeainetta. Kun on muutenkin iäkäs, mikä takaa sen, että tämä henkilö selviää näiden lääkkeiden oikeanlaisesta annostelusta? Ja kuka tietää, mikä on näiden kaikkien lääkeaineiden todellinen yhteisvaikutus ajokäyttäytymiseen? Tervo pohtii. – Haluan kuitenkin korostaa, että lääkeaineongelmia on myös nuorilla kuljettajilla. Esimerkiksi nuorten psyykelääkkeiden käyttö on kasvanut vuosi vuodelta. Tähän voidaan lisätä myös kasvava päihdeongelma, johon liittyy joskus myös lääkityksiä, Tervo muistuttaa.

Ajo-oikeudesta luovutaan usein itse Tämänhetkisen lainsäädännön mukaan lääkärin on arvioitava sairauksien


Uusi ajokorttilaki poistamassa lääkärintarkastuksen? Uusi ajokorttilaki on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä. Uusi laki saattaa tuoda muutoksia muun muassa siihen, tarvitseeko ajokortin hankkimisen sekä uusimisen yhteydessä toimittaa lääkärinlausuntoa, vai riittäisikö sekä nuorille että iäkkäille niin sanottu omavakuutus omasta ajokunnosta. Menettelyä kannattavat esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriö sekä Lääkäriliitto, jotka haluavat vähentää terveyspalvelujen kuormitusta. Lausunnossa myös ehdotetaan sairaan- ja terveydenhoitajille oikeutta ilmoittaa tapauksista, joissa ajoterveysvaatimukset eivät enää täyty päihteiden väärinkäytön takia. Toinen mahdollinen ammattiryhmä hoitajien ohella voisivat ehdotuksen mukaan olla apteekkien farmaseutit ja proviisorit. Kriittisimmin omavakuutukseen suhtaudutaan sisäministeriössä sekä Poliisihallituksessa. Myös liikennelääketieteen professori Timo Tervo vastustaa tätä kohtaa ajokorttiuudistuksessa jyrkästi. – Tuhannet päihderiippuvaiset saisivat siis ajaa ilmoittamalla, että ”kyllä, olen kunnossa”. Tilanteeseen puututtaisiin vasta, kun aiheutuu ongelmia, jolloin kuljettaja kenties menettää kortin. Tämä ei mielestäni palvele yleistä turvallisuutta. Uusi ajokorttilaki astuu näillä näkymin voimaan 1.7.2018.

27


ja käytössä olevien lääkkeiden kokonaisvaikutus ajoturvallisuuteen, kun ajo-oikeudelle haetaan jatkoaikaa. Tämä ei Tervon mielestä toteudu riittävällä tasolla. – Lääkärit ovat monesti huijattavissa. Jatkoaikaa ajo-oikeudelle haetaankin usein juuri sellaisilta lääkäreiltä, jotka eivät tunne potilaan historiaa laisinkaan. Monet iäkkäät käyvät jopa useilla eri lääkäreillä kokeilemassa onneaan! Tervo puuskahtaa. Tervon mielestä on kuitenkin hyvä, että lääkärintarkastus ajo-oikeuden uusimisen yhteydessä on ainakin toistaiseksi pakollinen. – Monelle iäkkäälle se on myös eräänlainen päätepysäkki. He ajavat normaalisti ajokortin voimassaoloaikaan asti, jonka jälkeen he lopettavat ajamisen itse, kun he eivät enää uskalla tai viitsi uusia todistusta. Vapaaehtoisen luopumisen kautta raukeaa itse asiassa enemmän ajo-oikeuksia kuin että lääkäri olisi antanut kielteisen päätöksen.

28

Läheisten puuttuminen tärkeää Joskus oma auto ja ajo-oikeus voivat olla viimeinen asia, josta haluttaisiin luopua ja oikeudesta ajokorttiin pidetään kiinni viimeiseen asti. Autolla liikkuminen voi olla iäkkäälle elintärkeää, etenkin harvaan asutuilla seuduilla. Tyypillisesti ensimmäinen, joka herää iäkkään kuskin holtittomaan ajokäyttäytymiseen, on tämän lähiomainen. – Vähittäistä muutosta toisessa ei välttämättä huomaa, varsinkin jos ollaan päivittäin tekemissä. Sanoisin, että jos läheisellä alkaa esiintyä useammin ja useammin pieniä muistikatkoksia, suusta alkaa kuulua yllättäviä kommentteja tai autoa parkkeerattaessa tulee usein pieniä peltikolareita, kannattaa olla valppaana ja ottaa ajo-oikeudesta luopuminen varovasti puheeksi ennen kuin sattuu mitään vakavampaa, Tervo neuvoo.

Askarruttaako oma tai läheisen ajokunto? Ajokykyä on syytä tutkia tarkemmin, kun: • Läheinen on selvästi huolissaan turvallisuudesta • Poliisi on pysäyttänyt liikenteessä ajamisen ongelmien vuoksi • Liikenteessä ja pysäköintitilanteissa on sattunut useita läheltä piti -tilanteita • Arkiasioiden muistamisessa on selviä vaikeuksia • Tarkkaavaisuus ja keskittymiskyky vaihtelevat voimakkaasti • Jäykkyys, hitaus tai pakkoliikkeet haittaavat hallintalaitteiden käsittelyä Ikäkuljettajan itsearviointi ja Kyselytesti iäkkäille antavat räätälöityä palautetta ajamisesta. Testit löytyvät Liikenneturvan sivuilta osoitteesta liikenneturva.fi Lähde: Liikenneturva


Professori Kuoppamäki:

Lääkkeitä on jatkossakin saatava läheltä

Aalto-yliopiston yritysjuridiikan professori, OTT Petri Kuoppamäki tutki Suomen Apteekkariliiton toimeksiannosta apteekkien sääntelyyn liittyviä mahdollisuuksia kilpailun toimivuuden näkökulmasta. Kuoppamäen tutkimus otti huomioon myös apteekkitoiminnalle asetetut vaatimukset.

Tarkoituksena tuoda taustaaineistoa keskusteluun Apteekkitoiminnassa kyse on hengen kannalta välttämättömästä, ammattitaitoa ja kokemusta vaativasta palvelusta, jossa virheiden seuraukset voivat olla vakaviakin. Jotta sääntelyvaihtoehtoja ja -vaikutuksia voitaisiin arvioida, tarvitaan huolellista perehtymistä kohteeseen. – Lääke on terapiahyödyke, ja turvallinen potilaalle vain, kun sitä käytetään oikein ja oikea määrä. Kuluttajat tarvitsevat neuvontaa, sanoo professori Kuoppamäki.

Nykyjärjestelmää on syytä tehostaa Kuoppamäen mukaan kilpailun lisäämistä kannattaa käyttää ohjausmekanismina silloin, kun siitä saadaan lääkehuollon ta-

"

Lääke on terapiahyödyke, ja turvallinen potilaalle vain, kun sitä käytetään oikein ja oikea määrä. Kuluttajat tarvitsevat neuvontaa. voitteille tehokas kirittäjä. Kuoppamäki ei luopuisikaan apteekkilupien tarveharkinnasta, vaan muuttaisi sitä tarkkarajaisemmaksi. – Suomessa kilpailua apteekkialalla on syytä tehostaa parantamalla nykyjärjestelmää, Kuoppamäki ehdottaa. – Apteekkilupien määrää kannattaa lisätä merkittävästi tarkkarajaisen harkinnan avulla. Uusi apteekkilupa voitaisiin julistaa haettavaksi esimerkiksi silloin, kun alueella jo toimivan apteekin reseptimäärä kasvaa yli kaksinkertaiseksi maan keskiarvoon verrattuna. Nykyisen tarveharkinnan etuna esimerkiksi nykyinen urakiertojärjestelmä, jossa apteekkilupa tulee yleensä hakuun ap-

teekkarin jäädessä eläkkeelle tai vaihtaessa toimipaikkaa, ylläpitää apteekkiverkostoa harvaan asutuilla seuduilla.

Toimivassa apteekkijärjestelmässä myös kehitettävää Suomen apteekkijärjestelmä toimii Kuoppamäen mukaan kokonaisuutena hyvin ja vastaa sille asetettuihin terveyspoliittisiin tavoitteisiin. Nykyjärjestelmässä olevat proviisoriomistus ja kielto lääketukkukaupoille omistaa apteekkeja kannattaa Kuoppamäen tutkimuksen mukaan säilyttää, sillä ne varmistavat apteekin riippumattomuuden muista lääkealan toimijoista ja apteekkitoiminnan perustumisen terveydenhuollollisille seikoille. Lääkemyynnin katteita leikkaavan apteekkiveron progressiota kannattaisi kuitenkin kiristää liikevaihdoltaan suurimmissa apteekeissa. – Digitaalisia palveluita kannattaa kehittää, mutta kehitystyössä on tähdättävä siihen, että lääkkeitä on jatkossakin saatavilla läheltä, professori Kuoppamäki tähdentää. Professori Kuoppamäen arviointi ei vastannut kaikilta osin Apteekkariliiton näkemyksiä.

29


Apteekin intiimituotteet tuovat hyvinvointia arkeen Teksti: Elise Lehtonen, proviisori, Myllyn Apteekki

Vaihdevuosi-ikäisten naisten intiimialueen limakalvot ohenevat estrogeenin puutteen vuoksi. Se voi aiheuttaa emättimen kuivuutta, kirvelyä ja yhdyntäkipuja. Lisäksi riski saada emätin- ja virtsatietulehdus suurenee. Vaihdevuosien lisäksi limakalvojen kuivuutta voivat aiheuttaa imetys, tietyt lääkehoidot – e-pillerit, solunsalpaajat, endometrioosilääkkeet – tai gynekologiset toimenpiteet.

Hyvä hygienia kaiken a ja o Limakalvojen hoidossa on tärkeää hyvä hygienia. Liian tiheään pesua ja saippuan käyttöä ei kuitenkaan suositella.

Pesunesteenä kannattaa käyttää valmistetta, jossa on intiimialueen luonnollinen matala pH-arvo. Pikkuhousunsuojia tulisi käyttää vain tarvittaessa.

Apteekista apua itsehoitoon Emättimen kuivuuden hoidossa voidaan käyttää kosteuttavaa voidetta tai hyaluronihappoa sisältäviä emätintabletteja. Lisäksi yhdynnän aikana kannattaa käyttää liukuvoidetta tai ihoöljyä. Jos pelkät kosteuttavat hoidot eivät riitä vaihdevuosi-ikäiselle, voidaan siirtyä paikallisesti käytettävään estrogeenivalmisteeseen. Emätinvoide tai -puikot sisältävät

i Say: Vaginal Dryness -geeli 75 ml 15,60 € Kosteuttava emätingeeli, joka säilyttää luonnollisen pH-tasapainon. Sisältää karpalopohjaista yhdistettä. Voidaan käyttää myös yhdynnän aikana.

estradiolia tai estriolia, jotka vahvistavat ohentuneita limakalvoja. Valmisteiden sisältämä estrogeenimäärä on pieni, joten se vaikuttaa vain paikallisesti emättimessä. Lisäksi intiimialueen ihon kosteutuksessa kannattaa käyttää perusvoidetta tai hoitoöljyä. Jos oireet eivät helpota itsehoidosta huolimatta tai esiintyy ylimääräistä veristä vuotoa, virtsaamisvaivoja, kipuja tai selittämätöntä vuotoa, kannattaa hakeutua lääkäriin.

ACO Intimate Care Cleansing Wash 250 ml 11,80 € Hajustamaton, kosteuttava pesuneste intiimialueelle. Alhainen pH-arvo.

Vagimoist ratiopharm emätinpuikko 10 kpl 17,60 € Emätinpuikot intiimialueen kosteuttamiseen ja pHtasapainon ylläpitoon. Sisältää kosteuttavaa hyaluronihappoa ja maitohappoa, joka parantaa pH:n epätasapainosta johtuvia oireita. Vagisan-emätinvoide 50 g 22,60 € Hormoniton emätinvoide kuivuudesta johtuvien emätinvaivojen hoitoon. Edistää intiimialueen luonnollisen pH-arvon säilymistä. Voi käyttää myös ennen yhdyntää. Saatavana myös emätinpuikkoina. 30

ACO Intimate Care Caring Glide 50 ml 9,60 € Pitkävaikutteinen vesi- ja silikonipohjainen liukuvoide, jota voidaan käyttää kondomin kanssa. Hajustamaton.


Schollin avulla jalat kesäkuntoon

Hoida jalkasi ja sääresi silkinpehmeiksi Schollin UUDELLA raspilla Scholl Velvet Smooth -jalkaraspi sisältää raspipään merimineraaleilla sekä toisen, hilseilevää ihoa kuorivan vaihtopään. Viimeistele jalkahoito Schollin jalkavoitella.

1

Poista kovettumat

2

Kuori jalkojen iho

3

Kosteuta jalat

UUTUUS

UUTUUS

SCHOLL Kynsisienenhoitoaine Aktiivinen kynsisienen 2-in-1-hoitoaine hoitaa kynsisienitulehdusta tehokkasti. Hoitonestettä tarvitsee levittää vain kerran viikossa! Pakkaus sisältää 5 kertakäyttöistä viilaa ja hoitavan kynsinesteen.

Reckitt Benckiser Nordic A/S, 02600 Espoo


[UUTUUKSIA APTEEKIN HYLLYLLÄ]

Muistin ja jaksamisen tueksi

Suun limakalvohaavaumien helpotus

Betolvex Strong sisältää 1,25 milligrammaa B12-vitamiinia (syanokobalamiini) ja 400 mikrogrammaa foolihappoa sekä B1-, B3-, B6- ja B7-vitamiineja. Betolvex Strongin sisältämä B12-vitamiini edistää hermoston normaalia toimintaa ja B1-vitamiini normaaleja psykologisia toimintoja. Foolihappo ja B6-vitamiini auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta. Betolvex Strong 1,25 mg 30 tabl. 9,30 € 90 tabl. 23,50 €

Bevitamed Aftakynä sisältää tahmeaa neutraalin makuista polymeeriä, joka muodostaa ohuen ja huomaamattoman kalvon haavauman tai muun vaurion pinnalle ja lievittää kipua suun limakalvolla välittömästi. Aftakynä mahdollistaa helpon ja tarkan annostelun. Geeliä voi käyttää myös esimerkiksi hammasrautojen aiheuttamien vaurioiden hoitoon. Bevitamed Aftakynä 3,3 ml 8,50 €

Aurinkosuojauutuudet herkälle iholle Uusilla Sunpro™-tuotteilla on korkea UVB/UVA-suoja. Ne ovat hajusteettomia sekä väriaineettomia ja sopivat erityisesti herkälle iholle. Tuotteet on kehitetty yhteistyössä Allergia- ja astmaliiton kanssa. Kevyet ja hyvin levittyvät voiteet sisältävät ihoa hoitavaa ja uudistavaa kreatiinia, joka auttaa korjaamaan auringon iholle aiheuttamia vaurioita. Voiteita voi käyttää sekä kasvoilla että vartalolla. Kätevä aurinkosuojapuikko sopii erityisen aurinkoherkille alueille kuten kasvoille, huulille, korvanlehdille ja olkapäille. Sunpro-aurinkosuojapuikko sk 50 15 g 8,70 € Sunpro-aurinkosuojavoide sk 30 150 ml 22,40 € Sunpro-aurinkosuojavoide sk 50 150 ml 22,40 €

Vauvojen ja lasten ihonhoitoon Minicare-tuotteet on kehitetty erityisesti lasten kuivalle ja herkälle iholle. Minicare-pesuvoide on vartalolle käytettävä mieto pesuaine, jota voidaan käyttää myös ilman vettä. Minicare-voide on rasvainen ja mieto voide, joka vähentää epämukavaa tunnetta iholla, ihoärsytystä ja kirvelyä. Vaippaikäisille tarkoitettu Minicare Diaper Rash Spray muodostaa iholle puoliläpäisevän suojakerroksen, joka lievittää ja estää vaippaihottumaa ja hoitaa ärtynyttä ihoa. Minicare-voide 100 g 11,90 € Minicare-pesuvoide 350 ml 11,00 € Minicare Diaper Rash Spray 50 ml 10,00 €

32

Liukuvoideuutuus Durexilta Durex Naturals -liukugeeli on valmistettu 100-prosenttisesti luonnollisista ainesosista. Hellävarainen vesipohjainen koostumus ei sisällä parabeeneja, hajusteita eikä väriaineita. pH-arvoja tasapainottava, prebiootteja sisältävä geeli hoitaa ja ylläpitää limakalvojen kosteutta. Durex Naturals -liukugeeli 100 ml 13,30 €


A-vitamiinia silmien kostutukseen A-vitamiinia sisältävä silmävoide lievittää pitkäkestoisesti kuivasilmäisyyden oireita, kuten ärsytystä, polttavaa tunnetta ja punoitusta. Silmävoide on säilöntäaineeton ja vedetön. Silmävoidetta käytetään kerran vuorokaudessa, iltaisin, alemman silmäluomen sisäpuolelle. Voide säilyy avaamisen jälkeen 90 vuorokautta. BevitaEye A -silmävoide 5 g 11,40 €

Pitkävaikutteinen melatoniini Pitkävaikutteinen Melarest Melatoniini eroaa tavanomaisesta tabletista siten, että melatoniinia vapautuu tabletista tasaisesti pitkään, noin viiden tunnin ajan. Näin myös elimistön melatoniinipitoisuus pysyy tasaisena ja vaikutus kestää pidempään. Melatoniini auttaa lyhentämään nukahtamisaikaa sekä lievittää aikaerorasituksen oireita. Melarest Melatoniini, pitkävaikutteinen 1,9 mg 30 tabl. 9,60 € 90 tabl. 23,20 €

Napakkuutta iholle Avène PhysioLift Serum täyttää olemassa olevat juonteet, ennaltaehkäisee uusien muodostumista ja silottaa ihon pintaa. Seerumin käyttö tehostaa myös muiden PhysioLift-tuotteiden vaikutusta. Kosteuttava seerumi sopii kaikille ihotyypeille ja myös erittäin herkälle iholle. Tuotteessa on mieto tuoksu. Avène PhysioLift Serum 30 ml 37,30 €

Fludent® on nyt FLUX® FLUX-tuoteperheessä on fluoria sisältäviä tuotteita sekä hampaiden vahvistamiseen että kuivan suun hoitoon. Fluoritabletit ovat sokeroimattomia imeskelytabletteja, joita on saatavana mansikan-, mustikan- ja mintunmakuisena. FLUXin fluoripitoisissa suuvesissä on aikuisille ja lapsille sopivat tuotteet ja ne ovat alkoholittomia. Kuivan suun tuotteista on saatavana suuvesi, geeli ja imeskelytabletit. Tuotteita voi käyttää lomittain pitkin päivää tarpeen mukaan.

FLUX-fluoritabletit 100 kpl 6,80 € FLUX coolmint -suuvesi 500 ml 8,50 € FLUX dry mouth -suuvesi 500 ml 12,50 € FLUX dry mouth -geeli 50 ml 9,40 € FLUX dry mouth drops, raparperi-mansikka 30 kpl 4,80 €

Uutta aurinkoon ACOlta Uudet UV-suojat antavat välitöntä laajakirjoista suojaa UVA- ja UVB-säteitä vastaan. UV-suojat ovat fotostabiileja eli ne eivät hajoa altistuessaan auringolle. Vartalosprayn voi suihkuttaa pullon kaikista asennoista (360°). Se imeytyy nopeasti, eikä tahmaa. Kasvoille tarkoitettu anti age -voide sisältää korotetun UVA-suojan, mikä yhdessä Cja E-vitamiinien sekä Q10:n kanssa antaa tehostettua suojaa ryppyjä ja pigmenttiläiskiä vastaan. Kevyt kermainen koostumus pumpputuubissa tekee voiteesta helpon ja hygieenisen käyttää. ACO Sun Transparent Spray sk 30 175 ml 21,40 € ACO Sun Face Cream Anti Age sk 30 40 ml 16,70 €

33


Edellisen ristikon ratkaisu

Palauta täytetty ristikko Myllyn Apteekkiin ja voita muumimukeja! Osallistu arvontaan toimittamalla täytetty ristikko 31.7.2018 mennessä Myllyn Apteekkiin. Muista täyttää myös omat yhteystietosi. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Ristikkopalkintona arvomme 3 kpl muumimukisettejä. Palkinto sisältää Iittalan Nuuskamuikkunen- ja Muumipeikko-mukit. Palkinnon arvo on noin 40 euroa.

Täytä yhteystietosi Nimi

Puhelinnumero

Sähköpostiosoite

Katuosoite

Postinumero

Postitoimipaikka

34


Myllyn Apteekki Tarjoukset Tarjoukset voimassa 31.12.2014 asti. Tarjoukset voimassa 31.7.2018 asti tai niin kauan kuin tarjoustuotteita riittää.

Orionin keräilytuote – tuotelahja 6 leimalla

11,50 79,00

/kpl

(norm. 91,60)

180imeytyvää kpl magnesiumsitraattia nieltävänä Hyvin tai pureskeltavana, hedelmäisen greipin tai limeRavitsee hiusjuurta sisältäpäin ja auttaa hiuksia uuteen kasvuun. sitruunan makuisena tablettina.

(norm. 19,60)

SyylEnd, liuos 5 ml ja PENDevisol 20 mikrog annostelukynä 3 ml

Avène Soothing Eye iWhite Instant kpl Contour Cream,1010 ml–

(norm. 17,10)

200 tabl. kaikki maut Tehokas, kerran viikossa käytettävä muurahaishappoa sisältävä tuote syylien poistoon. Vahva D-vitamiinivalmiste koko perheelle.

(norm. 21,40)

(norm. 49,00)

hampaiden valkaisutuote Hajusteeton ja rauhoittava silmänympärysvoide herkälle, ja jopa ärtyneelle iholle. tuote Tehokas nopeasti vaikuttava hampaiden valkaisuun.

Orionin keräilytuote – tuotelahja 6 leimalla

UUTUUS!

(norm. 38,90)

17,50 39,00

(norm. 29,60)

Multivita MagnesiumPriorin + Extra sitraatti B6, 90 kpl

29,90 15,90

24,90 13,60

/kpl

0,13/kpl (norm. 14,30)

l 300 m upumpp pan kau pullo le! pääl 7€) (arvo

Scholl Velvet Smooth Sebamed liquid face & -jalkaraspi merimineraaleilla body wash -täyttöpussi 1l Uutuuslaitteessa on raspirulla kovettumien poistoon Ostaessa Sebamed-täyttöpussin saat jaloista ja harjapää säärien ihon kuorintaan. kaupan päälle pumppupullon 300 ml.

15,90 29,00

10,50 15,00

Sebamed-täyttöpussi, Scholl 1100 mlVelvelt Smooth

Ophtim Eye Hydra Calsorin 50020 mgx +0,5 ml -silmätipat,

/kpl

14,45/l (norm. 19,60)

(norm. 34,90)

-jalkaraspi Edullinen täyttöpussi, jossa kaksi vaihtoehtoa: Liquid Paristokäyttöinen jalkaraspi Face & Body wash ja Olive Facepoistaa & Body wash. tehokkaasti kovettunutta ihoa.

0,53/kpl (norm. 13,10)

(norm. 17,90)

Uudelleensuljettavat +30 ia t pipetit! ablet t N KAUPA E PÄÄLL

20 mikrog 100+30 D Tehokosteuttavat silmätipat kuivien jatabl. ärtyneiden 3 Helposti nieltävä kalkki- ja D-vitamiinitabletti silmien kostutukseen. luuston suojaksi. Kampanjapakkaus!

Orionin keräilytuote – tuotelahja 6 leimalla

15,00 12,90

29,50 28,50

19,50 17,90

ACO Sun skAscorbin 50+ Multivita -aurinkovoiteet 500 mg 200 tabl. kasvoille

RelaTabs, Rela Tabs 90purutabl. tabl. 90

Beko soothing Strong B12eye + Avene foolihappo + B6,10100 contour cream ml

Tehokas suoja auringonjonka UVA- tabletti ja UVB-säteitä C-vitamiinivalmiste, on vastaan. Kaksi vaihtoehtoa: jättävä voide ja helposti nieltävämattapinnan ja pienikokoinen. tehokosteuttava voide.

Koko perheen maitohappobakteeri, saatavana eri Hyvänmakuinen maitohappobakteerivalmiste. makuja.

Ikääntyville jasilmänympärysvoide kasvisruokavaliota noudattaville Rauhoittava herkälle iholle. erityisen tärkeää B12-vitamiinia ja foolihappoa sisältävä tabletti.

/kpl

(norm. 19,50)

(norm. 15,50)

/kpl

0,33/kpl (norm. 34,70)

(norm. 34,70)

0,20/kpl (norm. 24,40)

(norm. 21,40)

tabl.


Burana 400 mg, ibuprofeeni. Useimmille Burana sopii, mutta jos saat allergisia reaktioita muista särkylääkkeistä, sinulla on vatsahaava, munuaistai maksasairaus tai olet raskaana, neuvottele käytöstä lääkärin kanssa. Burana 400 mg ei tule käyttää alle 20 kg painaville lapsille eikä raskauden viimeisellä kolmanneksella. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Pakkauskoot 10, 20 ja 30 tabl. burana.fi

itsehoitoapteekki.fi Lisätietoja puh. 010 426 2928 ark. klo 8–16.

4/2018

Vastaisku särkyyn

Myllyn Apteekin Terveyslehti kesäkuu 2018  
Myllyn Apteekin Terveyslehti kesäkuu 2018