Page 1

2018 helmikuu

Opi hallitsemaan stressiä

Myllyn Apteekin terveyslehti

Crohnin tauti muutti elämän

Tulehdukselliset suolistosairaudet uusi kansantauti?

DeviSol 20 mikrog, 200 tabl. Sitruksen makuinen D-vitamiinitabletti.

13,80

0,07/kpl (norm. 17,10) Tarjous voimassa 31.3.2018 asti.

Lisää tarjouksia s. 35


APTEEKISTA.

®

MEDIPEKT Sitkeän liman irrottaja • Muuttaa sitkeän liman juoksevammaksi ja siten helpommin irtoavaksi • Miellyttävän makuinen

rsyttävän yskän hillitsijä • Hillitsee tehokkaasti kuivaa yskää, joka häiritsee työtä ja yöunta

VAHVA

Medipekt, bromiheksiini. Alle 6-vuotiaille vain lääkärin määräyksestä. Maha- tai pohjukaissuolihaavan aktiivisessa vaiheessa tuote ei sovi. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen.

Orion on suomalainen avainlippuyritys.

12/2017

VALMISTETTU KUOPIOSSA. Resilar, dekstrometorfaani. Alle 2-vuotiaille vain lääkärin ohjeen mukaan. Tulee käyttää varoen vaikean maksan vajaatoiminnan yhteydessä. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen.

itsehoitoapteekki.fi Lisätietoja puh. 010 426 2928 ark. klo 8–16.


[PÄÄKIRJOITUS] [SISÄLLYS]

Tervetuloa keskustelemaan lääkehoidosta apteekkiin Uusi vuosi on alkanut apteekeissa poikkeuksellisesti. Pitkästä aikaa lääkekorvausjärjestelmässä ei tapahtunut vuoden vaihtuessa merkittäviä muutoksia. Omavastuut ja korvausperusteet säilyivät ennallaan ja alkuomavastuu on 50 euroa. Voimmekin apteekissa keskittyä nyt siihen, että asiakkaamme saavat parhaimman hyödyn lääkehoidostaan. Valtakunnallisena Lääkehoidon päivänä 22.3. pyritään lisäämään keskustelua lääkkeiden käyttäjien ja ammattilaisten välillä. Järkevän lääkehoidon toteutuminen ei kuitenkaan keskity vain yhteen päivään, vaan keskustelua pitäisi käydä aina, kun siihen on mahdollisuus. Kannustammekin asiakkaitamme kysymään rohkeasti lääkeasioista. Lääkityslista kaikista käytössä olevista lääkkeistä on hyvä lähtökohta keskustelulle. Lääkehoidon lisäksi elintavoilla voi vaikuttaa elämänlaatuunsa. Kannustavana esimerkkinä on asiakas, joka kertoi laihduttaneensa merkittävästi vuoden aikana. Painonpudotus oli vaikuttanut niin, että diabetes- ja verenpainelääkitystä oli voitu vähentää. Mikä parasta, elämäkin näytti valoisammalta, kun oli kevyempi olo. Itselleen pitää kuitenkin olla armollinen, eikä asettaa liian kunnianhimoisia tavoitteita; hiljaa hyvää tulee ja varmemmin pysyviä tuloksia. Mukavia lukuhetkiä lehtemme parissa!

4–5

Närästystä ja refluksitautia voi hoitaa itse

6–7 9 10–11

Talvi tuo haasteita ihonhoitoon

13 14–15 17

Ajankohtaista

18–19 21 23–25

Näkymätön sairaus mukana arjessa

26–29 30–31 32–33 34 35

Selätä vatsavaivat

Apteekkari vastaa Yöhormoni melatoniini edistää nukkumista Eroon stressistä Lääkkeet apteekista kätevissä kerta-annospusseissa Ajankohtaista Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat jo uusi kansantauti Apua nenän kuiville limakalvoille Uutuuksia apteekin hyllyllä Ristisanatehtävä Tarjoukset

Julkaisija Myllyn Apteekki Toimitusneuvosto Anne Elo-Kinnunen, Myllyn Apteekki Ritva Ylänkö, Herttoniemen apteekki Janne Mikkola, Pähkinärinteen apteekki Marjo Rajamäki, Sodankylän apteekki Sari Eerikäinen, Tainionkosken apteekki Toimitus Mainostoimisto SST Oy Kannen kuva Markus Jauhiainen Painopaikka Newprint Oy, Raisio Painosmäärä 175 825 kpl

Anne Elo-Kinnunen apteekkari

P.S. Tiesitkö, että verkkoapteekistamme voi tilata myös reseptilääkkeitä itsehoitotuotteiden lisäksi. Tutustu palveluumme: www.myllynapteekki.fi.

Palvelemme Kauppakeskus Myllyn 1. kerroksessa Alkon ja Prisman välissä. www.myllynapteekki.fi apteekki@myllynapteekki.fi puh. 02 332 3910 Avoinna ma–pe 9–21, la 9–19, su 11–19


Närästystä ja refluksitautia voi hoitaa itse Se tuntuu epämiellyttävänä tunteena, kipuna tai poltteena rintalastan takana. Joskus nieluun nousee hapanta mahan sisältöä. Tyypillisesti oireet ilmaantuvat ruokailun jälkeen tai makuuasennossa. Myös kumartelu, nostelu ja kiristävät vaatteet saattavat pahentaa oireita. Teksti: Janne Mikkola, farmasian tohtori, apteekkari, Pähkinärinteen apteekki

Jos mahan sisältöä nousee toistuvasti takaisin ruokatorveen aiheuttaen närästystä ja muita oireita, puhutaan refluksitaudista. Muita oireita voivat olla palan tunne nielussa, nielemisvaikeus tai -kipu, ajoittainen runsas syljeneritys sekä ei-sydänperäinen rintakipu. Useimmiten syynä on ruokatorven alasulkijan tilapäinen löystyminen. Myös ylipaino, tupakointi, vähentynyt syljen eritys, raskaus ja tietyt lääkkeet, kuten tulehduskipulääkkeet, voivat lisätä oireita.

Apua lääkkeettömistä hoitokeinoista Refluksitaudin ja närästyksen hoitoon kannattaa kokeilla lääkkeettömiä keinoja. Tupakoinnin lopettaminen ja ylipainoisilla laihduttaminen helpottavat usein. Öisiin oireisiin voi auttaa sängyn pääpuolen kohottaminen ja iltaruokailun aikaistaminen. Osalla oireita pahentavat tietyt ruoka-aineet tai juomat, kuten rasvainen tai käristetty ruoka, sipuli, sitrushedelmät, suklaa, minttu sekä kahvi, tee, muut kofeiiLähde: Itselääkitys Käypä hoito -suositus, www.kaypahoito.fi

4

nipitoiset juomat tai alkoholi. Näitä kannattaakin välttää. Myös ruoan syöminen pienemmissä erissä voi auttaa.

Lääkkeitä enintään kahden viikon ajan Tilapäisiä refluksioireita voi hoitaa vatsahapon eritystä vähentävillä lääkkeillä, joita ovat niin sanotut protonipumpun estäjät – esomepratsoli, lansopratsoli, omepratsoli ja pantopratsoli – sekä H2-reseptorin salpaajat, kuten ranitidiini ja famotidiini. Iäkkäille suositellaan ensisijaisesti protonipumpun estäjiä. Lääkkeiden täysi vaikutus saavutetaan muutamassa päivässä. Itsehoidossa hoitoaika on enintään kaksi viikkoa; pidempikestoiset oireet kuuluvat lääkärin hoitoon. Protonipumpun estäjiä otetaan kerran vuorokaudessa, ja ne saattavat olla tehokkaampia kuin H2-reseptorin salpaajat. H2-salpaajia joudutaan usein ottamaan kaksi kertaa vuorokaudessa, lisäksi niiden vaikutus heikkenee toistuvassa käytössä nopeasti.

Myös antasidit ja antasidi-alginaattiyhdistelmät saattavat lievittää oireita, mutta niiden vaikutus kestää vain muutaman tunnin. Närästyslääkkeillä voi myös olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Kysy lisätietoja apteekistasi tai lääkäriltä.

Hakeudu lääkärin hoitoon, jos ilmenee – nielemisvaikeuksia tai -kipuja – rasitukseen liittyvää kipua – tahatonta laihtumista, toistuvaa oksentelua tai pahoinvointia, anemiaa, verioksennuksia tai -ulosteita – vatsasta selkään säteilevää tai jatkuvaa vatsakipua – tai jos oireet alkavat ensi kertaa yli 50-vuotiaana, ovat jatkuvia, toistuvia tai voimakkaita tai itsehoito ei tehoa.


Apobase

Creme ja Oily Creme 250 g tuubit

Apobase perusvoiteet päivittäiseen käyttöön kaikille ihotyypeille. Tarjous on voimassa 31.3.2018 asti.

www.apobase.fi

FI/OTC Oth/17/0055/10/17

NYT -15 %.


Talvi tuo haasteita ihonhoitoon Talvisin ihonhoitoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Talvella pakkanen ja kotien keskuslämmitys kuivattavat huoneilmaa ja ihon kyky sitoa kosteutta heikkenee. Kosteuden puutteen takia ihon pinta saattaa ihotyypistä riippumatta kuivua, kutista tai jopa hilseillä niin kasvoissa kuin vartalollakin. Teksti: Miiu Rodrigues, kosmetologi, Myllyn Apteekki

Vartalon pesunesteet kannattaa talvisin vaihtaa mahdollisimman mietoihin ja hellästi peseviin tuotteisiin. Usein öljypohjaiset tuotteet toimivat kuivalla iholla hyvin niiden sisältämien ravitsevien ainesosien ansiosta. Erityisen ärtyneelle tai kosteusköyhälle iholle voi suihkun jälkeen käyttää tehotuotteena kosteuttavaa ja rauhoittavaa terveyslähdevesisuihketta. Suihkutetun veden imeydyttyä kannattaa iholle levittää vielä kosteusvoide. Näin suihkeen kosteuttava teho saadaan lukittua iholle. Vartalon pesuun voi myös käyttää kevyttä perusvoidetta.

Sopiva kosteusvoide löytyy kokeilemalla Oikeanlaisen kosteusvoiteen valinta saattaa tuntua vaikealta. Itselle parhaiten sopiva tuote löytyy vain kokeilemalla. Tärkeintä olisi löytää voide, jossa kosteuttavia ainesosia ja rasvaa on oikeassa suhteessa.

6

Apteekin valikoimissa on paljon perusvoiteita kevyemmistä rasvapitoisempiin. Erikoisperusvoiteissa käytetään voiteen tehoa lisäämään esimerkiksi keramideja, liposomeja tai karbamidia. Karbamidi yhdessä glyserolin kanssa sitoo iholle erittäin tehokkaasti kosteutta. Keramidien tehtävä on puolestaan korjata ihon pintasolujen välistä sidosainetta ja ihon pintarakennetta. Perinteisten perusvoiteiden lisäksi apteekissa on tarjolla laaja valikoima muita erikoisvoiteita, joissa on mukana esimerkiksi kutinaa tai ihoärsytystä lievittäviä ominaisuuksia.

Myös päänahka kuivuu Talvella kuiva ilma ja päähineiden käyttö tuovat haasteita myös päänahan ihon hoitoon. Hiuspohjan ihoa hoidetaan samalla tavalla kuin muutakin ihoa. Kuiva hiuspohja vaatii kosteutusta ja hoitavampia hiustuotteita.

Kuivaa hiuspohjaa voikin kosteuttaa esimerkiksi hiuspohjaan annosteltavilla kosteuttavilla nesteillä tai hiuspohjaa hellivällä ravitsevalla naamiolla. Pesutuotteet ovat erityisen tärkeitä myös hiuspohjan hoidossa. Apteekista löytyy laaja valikoima erilaisia shampoita, joista saa avun kuivalle, kutisevalle ja ärtyneellekin päänahalle.

Puhdista

La Roche-Posay Lipikar Syndet AP+ 400 ml, 18,80 € Suihkuvoide erittäin kuivalle ja ärtyneelle iholle sekä atoopikolle. Auttaa vähentämään ihon kuivuudesta johtuvaa kutinaa ja ärsytystä.


Kosteuta

La Roche-Posay Lipikar Baume AP+ 400 ml, 26,00 € Ihoa rauhoittava, pehmentävä ja ihon kutinaa sekä ihoärsytystä vähentävä vartalovoide erittäin kuivalle ja ärtyneelle iholle sekä atoopikolle. Sopii vauvoille, lapsille ja aikuisille. Carbalan 200 g, 12,60 € Perusvoide normaalille, kuivalle ja atooppiselle iholle. Sisältää 5 % karbamidia sekä runsaasti glyserolia, jotka sitovat kosteutta tehokkaasti ihoon.

Rauhoita

Avène Thermal Spring Water Spray 300 ml, 13,50 € Ihoa rauhoittava, kosteuttava ja tulehdusta lievittävä terveyslähdevesisuihke. UUTUUS! La Roche-Posay Lipikar Stick AP+ 15 ml, 15,20 € Ihoa rauhoittava voidepuikko atopiaan taipuvaiselle iholle kuivuuden aiheuttamaa kutinaa ja ärsytystä vastaan. Sopii kasvoille ja vartalolle.

Hiuspohjan hoitoon

ACO Special Care Dry Scalp Moisturising Shampoo 200 ml, 10,50 € Mieto shampoo kuivalle ja herkälle hiuspohjalle päivittäiseen käyttöön. Pesee ärsyttämättä kuivaa päänahkaa. ACO Special Care Intensive Dry Scalp Treatment 150 ml, 14,10 € Kosteuttava hiuspohjaan jätettävä hoitogeeli kuivalle ja herkälle päänahalle. Lievittää kutinaa ja hiuspohjan ärsytystä. Ehkäisee myös hilsettä.

7


APTEEKKI-TUOTESARJAN FLUNSSANHALLINNAN A B C

MAINOS

A Vahvista vastustuskykyäsi edistämällä immuunijärjestelmän normaalia toimintaa

B Kun tuntuu siltä, että flunssa on tulossa: Heti ensioireisiin APTEEKKI FluAcute Zinc+

C Ärsyttävään yskään

APTEEKKI-tuotesarjan ravintolisistä C-vitamiini ja sinkki sekä D-vitamiini osallistuvat immuunijärjestelmän normaaliin toimintaan.

Valmiste lyhentää flunssan kestoa ja lievittää oireita.

Helposti suihkeena nieluun annosteltava APTEEKKI FluAcute Yskä hillitsee yskänärsytystä sekä lievittää käheyttä ja nielun ärtyneisyyttä. Valmiste sisältää hunajaa. Se muodostaa nieluun ohuen suojaavan kalvon, joka hoitaa ja suojaa nielun limakalvoa ja vähentää nieluärsytystä.

Vastustuskykyä tukevat myös terveet nenän limakalvot, joita kuiva huoneilma ja kylmenevä sää saattavat syksyllä ja talvella kuivattaa. APTEEKKI Hoitava nenäsuihke on miellyttävä ja kosteuttava seesamiöljypohjainen valmiste, joka sisältää hoitavia A- ja E-vitamiineja. Valitse neutraali tai mieto piparminttu. CE-merkitty valmiste.

Kolmivaikutteisen tuotteen sinkkiasetaatti lyhentää flunssan kestoa, dekspantenoli eli B5-vitamiini edistää nielun limakalvojen uusiutumista, ja glyserolin sekä sorbitolin yhdistelmä kosteuttaa ärtynyttä nielua ja vähentää sen t u r vo tusta. Kätevä suusuihke on helppoa annostella. Voit valita aniksen- tai mustaherukanmakuisen vaihtoehdon. Yli 12-vuotiaille. CE-merkitty valmiste.

Muista, että vastustuskyvyn ylläpidossa tärkeitä tekijöitä ovat hyvä käsihygienia, fyysisestä kunnosta huolehtiminen sekä monipuolinen ruokavalio.

Markkinoija: Oy Medifon Ab, www.apteekki.fi

APTEEKKI FluAcute Yskä

Soveltuu aikuisille ja yli 5-vuotiaille lapsille. Miedosti hunajanmakuinen. CE-merkitty valmiste.


Apteekkari vastaa Anne Elo-Kinnunen, apteekkari, Myllyn Apteekki

Minulle on määrätty lääkettä, jonka pakkauksessa on punainen kolmio. Voinko käyttää lääkettä ja lähteä kuitenkin tarvittaessa autoilemaan? Lääkevalmisteen pakkauksessa oleva punainen kolmio tarkoittaa, että kyseinen lääke voi haitata suorituskykyä liikenteessä tai tarkkuutta vaativissa työtehtävissä. Pääsääntöisesti nämä lääkkeet vaikuttavat keskushermoston kautta. Kolmiolääkkeen käyttö ei ole sinällään este autolla ajamiseen, kun käyttää lääkettä lääkärin ohjeen mukaisesti. Jos kuitenkin ajokyky on lääkkeen vaikutuksesta huonontunut, ei autolla pidä lähteä ajamaan. Lääkkeet kuitenkin vaikuttavat eri tavoin eri ihmisillä ja esimerkiksi reaktioja havaintokyky voivat olla alentuneita kolmiolääkkeiden käytön yhteydessä. Myös lääkkeen ottoajankohta vaikuttaa siihen, milloin lääkkeen vaikutus on lieventynyt tai poistunut. Jos kolmiolääkettä on määrätty, kannattaa ensimmäisten annoksien ottaminen ajoittaa niin, että ei ole välttämätöntä lähteä ajamaan autolla. Lääkehoidon alus-

sa saatetaan havaita haittavaikutuksia, jotka voivat hoidon jatkuessa vähentyä tai hävitä kokonaan. Usein lääkäri määrää kolmiolla merkittyjä kipulääkkeitä otettavaksi ennen nukkumaanmenoa, jolloin lääkkeen mahdollisesti aiheuttamaa väsyttävää vaikutusta ei enää heräämisen jälkeen ole havaittavissa. Kolmiolääkkeitä ei pidä käyttää koskaan yhdessä alkoholin kanssa. Niiden yhteisvaikutukset ovat arvaamattomia, mikä aiheuttaa nykyisin valitettavasti liikenteessäkin entistä enemmän vaaratilanteita.

Lääkäri määräsi minulle lääkkeen verenohennukseen. Alun jälkeen lääkäri vaihtoi annostuksen miedompaan, minkä jälkeen en saanutkaan enää Kela-korvausta. Miksi? Vaikka käytössänne on edelleen sama vaikuttava lääkeaine, saattaa olla, että joistakin vahvuuksista ei saakaan Kela-kor­ vausta. Lääkkeen valmistaja voi hakea ns.

hyväksyttyä tukkuhintaa eli Kela-korvattavuutta lääkkeiden hintalautakunnasta (HILA) halutessaan vain lääkkeen tietylle vahvuudelle. HILA voi myös rajoittaa lääkkeen korvattavuuden tarkoin määriteltyihin käyttöaiheisiin, jolloin eri vahvuudet voivat olla korvattavia eri sairauksien hoidossa. Eri pakkauskoot eivät ole myöskään välttämättä kaikki korvattavia. Lääkkeiden eri vahvuuksien korvattavuuserot voivat siis johtua HILA:n päätöksestä tai lääkeyrityksen hinnoitteluperiaatteista.

Lähetä kysymys Palstalla apteekkari vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin. Onko sinulla kysyttävää terveydestä tai apteekkipalveluista? Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen apteekkarivastaa@gmail.com. Julkaisemme osan kysymyksistä palstalla.

9


Yöhormoni melatoniini edistää nukkumista Univaikeuksiin ja aikaerorasituksesta palautumiseen käytettävät melatoniinivalmisteet ovat tuttu näky apteekin hyllyllä. Mutta kenelle ne sopivat ja miten niitä tulisi käyttää? Melatoniinin tärkein tehtävä on edistää nukkumista, mutta ihmisen normaali melatoniinin tuotanto voi häiriintyä esimerkiksi sairauden tai lääkkeiden vuoksi. Myös alkoholi vähentää melatoniinin määrää. – Stressi ja kiire eivät niinkään vaikuta, mutta jos illalla käyttää vaikkapa älypuhelinta, niin sen valo vaikuttaa melatoniinin tuotantoon, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen.

Melatoniinivalmisteista apua unihäiriöihin Monelle matkustavalle aikaerorasitus ja siitä seuraava unettomuus ja väsymys ovat tuttuja. – Lennon jälkeen voi ottaa neljänä peräkkäisenä iltana melatoniinia helpottamaan oireita. Valmiste tulee ottaa joka ilta samaan aikaan viimeistään kello 23, Partonen vinkkaa. Melatoniini voi auttaa myös viivästyneestä unijaksosta tai primaarista unettomuudesta kärsivää. Terveelle ihmiselle melatoniinivalmisteiden käytöstä ei kuitenkaan ole juuri hyötyä.

10

Partonen korostaa, että unettomuuden syy pitäisi aina selvittää. Taustalla voi olla esimerkiksi masennus, päihteiden käyttö tai fyysinen sairaus. Terveille lapsille ja nuorille Partonen ei melatoniinia suosittele.

Sosiaalinen lukujärjestys kuntoon Jos univelkaa kerryttää jatkuvasti, seurauksena on univaje, joka pitkittyessään tuottaa univaikeuksia. Partonen kehottaakin ihmisiä tarkistamaan sosiaalisen lukujärjestyksensä ja peräänkuuluttaa unen arvostamista. – Jokaisen olisi hyvä miettiä, kuinka pitkän yöunen tarvitsee herätäkseen virkeänä. Jos riittävän pitkä uni ei ole edes teoriassa mahdollinen, niin ajankäyttöä on muutettava, hän summaa. Aktiivinen rentoutuminen, kiireen välttäminen iltaisin, raskaan kuntoilun ajoittaminen myöhäisintään iltapäivään ja sarastusvalon käyttö aamuisin ovat suositeltavia lääkkeettömiä keinoja. Apteekista on saatavilla melatoniinivalmisteita ilman reseptiä. Melatoniinin käy-

tössä Partonen korostaa säännöllisyyttä ja iltarutiinien tärkeyttä. – Kannattaa aloittaa pienestä annoksesta ja ottaa melatoniini 1–2 tuntia ennen haluttua nukahtamishetkeä, kuitenkin ennen puoltayötä. Jos käytössä on muita lääkkeitä, niiden yhteisvaikutukset pitää selvittää etukäteen. Muista unilääkkeistä melatoniini eroaa edukseen siinä, ettei se muuta unen rakennetta ja unen vaiheita. Melatoniini ei myöskään aiheuta riippuvuutta.

LT, psykiatrian dosentti Timo Partonen työskentelee tutkimusprofessorina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa.


TErvetuloa parempi olo KAKSIVAIKUTTEINEN VICKS VAPORUB TUKKOISEEN NENÄÄN JA YSKÄÄN

Mikä melatoniini? – Aivojen käpyrauhasesta erittyvä ”yöhormoni” – Syntyy suurina määrinä yön aikana, huippu ajoittuu noin klo 2–3 aikaan aamuyöstä – Lievä väsyttävä vaikutus, laskee ihmisen ruumiinlämpöä – Jatkaa vaikutustaan aivojen talamuksessa nukahtamisen jälkeen – Syventää unta niin, että ihminen vaipuu kunnolla uneen – Tuotanto sammuu aamuyöllä, ja melatoniini poistuu verenkierrosta

Vicks VapoRub voide. Nuhakuumeeseen ja influenssaan liittyvien hengitystieoireiden lievittämiseen tarkoitettu voide, josta ruumiinlämmössä vapautuu lääkitseviä höyryjä. Voidaan käyttää myös höyryhengitykseen. Vaikuttavat aineet levomentoli, raseeminen kamferi, eukalyptusöljy, terpentiiniöljy ja tymoli. Sopii aikuisille ja yli 2-vuotiaille lapsille. Neuvottele käytöstä lääkärin kanssa, jos olet raskaana tai imetät. Pakkauskoot 50 g ja 100 g. Tutustu huolella pakkausselosteeseen. Perustuu 28.4.2015 päivättyyn valmisteyhteenvetoon. Markkinoija ratiopharm Oy. FI/VCK/17/0011/11/17.


KOVAT AJAT?

PEGORION UMMETUKSEEN · Jauhe kätevissä annospusseissa · Voidaan sekoittaa mm. veteen tai mehuun

Pegorion, jauhe oraaliliuosta varten, on ummetuksen hoitoon tarkoitettu lääke. Vaikuttava aine: makrogoli. Annostus: Aikuiset ja yli 8-vuotiaat lapset: 1 annospussi (12 g) 1–2 kertaa päivässä. 4–7-vuotiaat lapset: 1 annospussi (6 g) 1–2 kertaa päivässä. 2–3-vuotiaat lapset: 1 annospussi (6 g) kerran päivässä. Pakkauskoot: 20 x 6 g, 10 x 12 g, 20 x 12 g ja 50 x 12 g. Sopii myös raskauden ja imetyksen aikana. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen.

Orion on suomalainen avainlippuyritys.

itsehoitoapteekki.fi Lisätietoja puh. 010 426 2928 ark. klo 8–16.

12/2017

· Uusi pakkauskoko 10 x 12 g annospussia


[AJANKOHTAISTA]

Lääkehoidon päivää vietetään 22.3. Valtakunnallisen teemapäivän tavoitteena on lisätä keskustelua lääkkeiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten välillä. Lääkehoidon päivänä lääkkeiden käyttäjiä motivoidaan huomioimaan lääkehoitoaan ja sen vaikutuksia sekä tuntemaan oman lääkityksensä. Luvassa on tapahtumia eri puolilla Suomea muun muassa apteekeissa ja terveyskeskuksissa. Lääkehoidon päivä on osa hallituksen rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelmaa. Rationaalinen eli järke-

vä lääkehoito on vaikuttavaa, turvallista, laadukasta, taloudellista ja yhdenvertaista. Järkevä lääkehoito parantaa kokonaisvaltaisen hoidon toteutumista, lisää ihmisten toimintakykyä sekä on kustannustehokasta niin potilaan kuin yhteiskunnan kannalta. Lue lisää lääkehoidon päivästä: www.laakehoidonpaiva.fi.

Lääkkeen käyttäjän on hyvä muistaa seuraavat asiat: – Saadaksesi oikeanlaista hoitoa, kerro rohkeasti vaivoistasi ja tuntemuksistasi. – Tee lääkityslista. Kirjaa siihen kaikki käyttämäsi reseptilääkkeet, itsehoitolääkkeet, rohdokset ja ravintolisät. Listan muodolla ei ole väliä, se voi olla käsin kirjoitettu tai tietojärjestelmästä tulostettu. Tärkeää kuitenkin on, että se pitää sisällään kaikki reseptilääkkeet, itsehoitolääkkeet, ravintolisät ja rokotteet. Pidä lista ajan tasalla ja mukanasi. – Kerro, kuinka olet hoitanut itseäsi ja ovatko esimerkiksi käyttämäsi lääkkeet auttaneet. – Jos sinulle jää epäselvyyksiä lääkkeen käytöstä, pyydä sinua hoitavaa henkilöä kertomaan tarkemmin. Voit kysyä lääkkeistä myös omasta apteekistasi. Varmista aina, että ymmärsit asian oikein. – Älä suunnittele tai muuta itse lääkitystäsi. Kysy aina ammattilaiselta. – Sitoudu sinulle määrättyyn lääkehoitoon. – Käytä vain sinulle määrättyjä lääkkeitä. – Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa lääkkeen hinnasta. – Kysy myös vaihtoehtoisista lääkkeistä ja hoidoista sekä niihin liittyvistä eduista ja haitoista. – Varmista, että tiedät keneen sinun pitää ottaa yhteyttä, jos tunnet olosi sairaaksi tai haluat keskustella lääkityksestäsi.

13


Eroon stressistä Stressi kuuluu kaikenikäisten ihmisten elämään. Lyhytaikainen stressi voi saada ihmisen tekemään parhaansa ja ajaa elämässä eteenpäin. Pitkittyneenä stressi voi sen sijaan olla vaarallista terveydelle. Siksi kannattaa olla tietoinen erilaisista stressinhallintakeinoista.

14

Yleisimmin stressi kumpuaa ihmissuhteista, omasta tai läheisten terveydestä sekä työstä. Työstressistä kärsii arviolta jopa 25 prosenttia suomalaisista, mutta myös tavallinen arki voi aiheuttaa stressiä. Stressitilanteessa elimistö erittää kortisolia eli stressihormonia, jonka alkuperäisenä tarkoituksena on antaa energiaa stressaavan asian selättämiseen. Stressi kehittyy usein huomaamattomasti ja stressi huomataan vasta, kun se aiheuttaa stressireaktioita.

Tyypillisiä stressin oireita ovat muun muassa stressivatsa eli ärtyvän suolen oireyhtymä, päänsärky ja erilaiset ihottumat. Myös sydämentykytys tai rytmihäiriöt, hikoilu, tihentynyt virtsaamisen tarve sekä toistuvat flunssat voivat kertoa liiasta stressistä. Tavallisimpia psyykkisiä oireita ovat jännittyneisyys, ärtymys, unihäiriöt, aggressiot, levottomuus, ahdistuneisuus, masentuneisuus, muistiongelmat ja vaikeus

tehdä päätöksiä. Myös tunteiden hallinta voi lopulta pettää ja stressaantunut ihminen voi purskahtaa itkuun ilman isompaa syytä tai saada jopa raivokohtauksen. Stressinhallintaa opettelemalla stressi pysyy tasolla, jossa sen haittavaikutukset eivät häiritse. Rentoutumisen ja suunnittelun avulla pääsee jo pitkälle, mutta on olemassa myös muita yksinkertaisia vinkkejä, joiden avulla elämästä saa stressittömämpää.

Muista lepo

Työt tärkeysjärjestykseen

Pyydä apua

Opettele antamaan arjessa riittävästi aikaa levolle ja palautumiselle. Jokaisella ovat omat keinonsa rentoutua, mutta esimerkiksi itselle sopiva liikunta tai luonnossa liikkuminen ovat tutkitusti rentouttavia. Pidä myös pieniä lepotaukoja päivän mittaan. Mene ajoissa nukkumaan ja nuku vähintään 7–8 tuntia yössä.

Stressi syntyy usein tekemättömistä asioista. Tee lista hoidettavista asioista ja luo niille aikataulu sekä työjärjestys. Huolehdi ensin kiireellisimmät asiat – priorisointi ei tarkoita kiireettömienkään asioiden unohtamista! Mieti myös rehellisesti, onko listallasi pois jätettäviä asioita. Huolehdi, että aikataulutavoitteet ovat realistisia ja johdonmukaisia.

Tee mukavia asioita

Luovu turhasta

Fyysisen levon lisäksi tarvitset iloa ja mielihyvää tuottavia asioita. Mieluisat harrastukset ja hyvät sosiaaliset suhteet auttavat pääsemään irti stressistä. Väsymyksestä huolimatta kannattaa hakeutua myös muiden ihmisten pariin.

Älä näppäile jatkuvasti puhelintasi tai notku sosiaalisessa mediassa. Älä myöskään napsi välipaloja, kun ei ole nälkä ja käytä nautintoaineita vain kohtuullisesti. Pyri myös välttämään liian mustavalkoista ja negatiivista ajattelua.

Opettele pyytämään ja käyttämään apua sekä tunnistamaan asiat, joita et osaa tai pysty tekemään yksin. Puhu tunteistasi. Hae tukea puolisolta, ystäviltä, tuttavilta, työtovereilta tai harrastuskavereilta.

Tunne rajasi Omien rajojen tunteminen on tärkeä arjen hallinnan taito. Rajat voivat liittyä omaan henkiseen tai fyysiseen jaksamiseen tai kykyihin, rahaan tai aikaan. Yksinkertaisimmillaan on osattava sanoa ”kyllä” tai ”ei”. Oikeassa kohdassa sanottu ”ei” ei tarkoita, että olisi hankala henkilö, vaan että ei tule luvanneeksi liikoja. Ole armollinen itsellesi, kun olet tehnyt parhaasi. Hyväksy tai sopeudu asioihin, joita et voi muuttaa ja jatka eteenpäin.


"

Stressinhallintaa opettelemalla stressi pysyy tasolla, jossa sen haittavaikutukset eivät häiritse.

Mindfulness opettaa hyväksyvää läsnäoloa Mindfulness, eli suomennettuna hyväksyvä tietoinen läsnäolo tai tietoisuustaidot, on tunnettu jo tuhansia vuosia itämaisessa meditaatioperinteessä. Tietoisuus- ja läsnäolotaidoilla tarkoitetaan keskittymistä kulloinkin meneillään olevan hetkeen sekä sen havainnointiin ja hyväksymiseen. Mindfulness voi olla avuksi masennuksen, ahdistuksen, stressin ja kivun lievittämisessä. Mindfulnessissa mieli, ajatukset ja tunteet pyritään rauhoittamaan erilaisin yksinkertaisin harjoituksin, joista tyypillisimpiä ovat hengitysharjoitukset. Mindfulness-harjoitukset voivat auttaa myös tunnistamaan tunteita ja ajatuksia sekä hyväksymään ne sellaisinaan. Mindfulnessin avulla voi oppia hallitsemaan stressiä sekä helpottamaan mahdollista ahdistusta. Harjoitukset parantavat myös keskittymiskykyä sekä kehittävät sosiaalisia taitoja. On jopa havaittu, että tietoisuustaitojen säännöllinen harjoittaminen tukee fyysistä terveyttä ja lisää vastustuskykyä. Kokeile helppoja mindfulnesshengitysharjoituksia osoitteessa: mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveys/ harjoitukset

15


Hajusteeton, väri- ja säilöntäaineeton Bepanthen hoitaa hellästi herkintäkin ihoa. Se sisältää dekspantenolia, joka nopeuttaa ihon paranemista. Ja ihosta tulee taas oma ihana itsensä.

Bepanthen edesauttaa pienehköjen iho- ja limakalvovaurioiden paranemista. Vaikuttava aine dekspantenoli. Voidetta levitetään kerran tai useita kertoja päivässä. Älä käytä valmistetta, jos olet yliherkkä jollekin tuotteen sisältämälle aineelle. Lue pakkausseloste. Bayer Oy. www.bepanthen.fi L.FI.MKT.10.2017.5407


APTEEKIN ANNOSJAKELU

Palvelu tässä Apteekissa

Lääkkeet apteekista kätevissä kerta-annospusseissa Oletko epävarma lääkkeiden ottoajoista tai yhteensopivuudesta? Epäiletkö lääkehaittoja? Tule apteekkiin keskustelemaan lääkityshuolistasi. Teksti: Marjo Rajamäki, apteekkari, eMBA, Sodankylän apteekki

Koneellisessa annosjakelussa apteekki toimittaa säännöllisesti käytettävät lääkkeet kerta-annospusseihin pakattuna. Palvelu parantaa lääkehoidon turvallisuutta ja edistää sen onnistumista sekä säästää lääkekuluja. Annosjakelupalvelu on erityisen hyödyllinen useita lääkkeitä jatkuvasti käyttäville. Palvelu sopii erinomaisesti palvelutaloille ja kotisairaanhoitoon, joissa se vapauttaa hoitohenkilökunnan aikaa lääkejakelusta ja reseptien hallinnoinnista muihin tehtäviin. Myös yksittäinen henkilö tai omainen voi tiedustella palvelua omasta apteekistaan. Annosjakelupalvelussa toimitetaan kerralla yleensä kahden viikon lääkkeet. Jokaisella toimituskerralla mukana on myös ajantasainen lääkityskortti, josta ilmenevät annosjakelussa olevat lääkkeet annostuksineen.

Palveluun sisältyy myös lääkityksen tarkistus, jossa selvitetään käytössä olevien lääkkeiden päällekkäisyys ja varmistetaan yhteensopivuus. Lääketurvallisuus paranee, kun asiakkaan lääkitys on sekä lääkärin että apteekin tiedossa.

Annosjakelupalkkiosta Kelan korvaus Annosjakelusta peritään apteekkikohtainen palkkio, joka on osittain Kelan korvaama 75 vuotta täyttäneille. Korvauksen edellytyksenä on, että lääkäri arvioi potilaalle olevan hyötyä annosjakelusta sekä tarkistaa, ettei asiakkaalla ole tarpeettomia, keskenään yhteen sopimattomia tai päällekkäisiä lääkityksiä. Annosjakelussa tulee olla vähintään kuusi SV-korvattavaa lääkettä, jotta palkkiosta voi saada korvauksen.

Koneellisen annosjakelun etuja – Annosjakelulääkityksen tarkistus lisää potilasturvallisuutta – Konejakelu on hygieenisempää, tehokkaampaa ja virheettömämpää kuin lääkkeiden jakelu käsin dosettiin – Käytössä edulliset, lääkevaihdon piirissä olevat valmisteet – Asiakas maksaa vain toimitetuista lääkkeistä eikä koko pakkauksesta – Pienintä pakkauskokoa pienemmätkin lääkeostot ovat mahdollisia (esim. uuden lääkkeen kokeilu) – Kotiin ei kerry käyttämättömiä lääkkeitä – Lääkkeet jaellaan sen kokoisesta pakkauksesta, jossa lääkkeen yksikköhinta on halvin – Asiakas saa apteekista selkeän ja ajantasaisen tulosteen annosjakelulääkityksestään – Annospusseja on helppo ottaa tarvittaessa mukaan – Monimutkaiset erikoisannostelut ovat mahdollisia – Lääkitystä on helppo muuttaa 2 viikon välein – Hoitohenkilökunnalle jää enemmän aikaa varsinaiseen hoitotyöhön

17


Näkymätön sairaus mukana arjessa Krooninen suolistosairaus muutti Jaana Kokon, 37, elämän seitsemän vuotta sitten. Nykyään hän tekee työtä sen eteen, jotta Suomessa räjähdysmäisesti lisääntyvät tulehdukselliset suolistosairaudet tunnettaisiin entistä paremmin.

18


Reilu vuosikymmen sitten parikymppinen Jaana Kokko lomaili kesämökillä, kun rajut vatsaoireet iskivät yllättäen päälle. Kaikki, mitä reissun aikana oli syöty, tuli vesiripulina ulos. Rajun ripuloinnin seurauksena Kokko joutui lähtemään päivystykseen tiputukseen. Nesteytyksen ansiosta hänen vointinsa kuitenkin koheni, ja Kokko epäili vain saaneensa rajun reaktion mökillä syömästään ruoasta. Asia unohtui lopulta moneksi vuodeksi. – Vuosien varrella oireita tuli lisää, mutta ne olivat niin aaltoilevia, etten osannut yhdistää niitä mihinkään sairauteen. Satunnaiset vatsakivut ja ripulin laitoin aina stressin piikkiin, Kokko muistelee.

Ensimmäinen lääkäri ei ottanut tosissaan Vuonna 2010 Kokko kuitenkin hakeutui työterveyslääkärille pitkään jatkuneen lämpöilyn, väsymyksen sekä ajoittaisten vatsavaivojen vuoksi. – Ensin minua ei otettu kovinkaan tosissaan. “Epäilen hyvin vahvasti, että sinulla mitään olisi”, lääkäri totesikin tuolloin. Mutta päätin etten luovuta, koska tunsin, ettei kropassani ole kaikki kunnossa, Kokko toteaa. Vasta toinen lääkäri alkoi päästä epämääräisten oireiden jäljille. – Pääsin tähystykseen melko nopeasti ja tähystävä lääkäri kertoi minulle tuomion samantein. Minulla todettiin selkeä tulehduksellinen suolistosairaus nimeltä Crohnin tauti. En ollut kuullutkaan kyseisestä sairaudesta, Kokko sanoo.

Väärä lääkitys vei sairaalaan Crohnin tauti on krooninen, aaltoilevasti oirehtiva suoliston tulehdustila, jota elimistö itse ylläpitää. Se luokitellaan tulehduksellisiin IBD-suolistosairauksiin (Inflammatory Bowel Disease), joihin lukeutuu myös haavainen paksusuolentulehdus colitis ulcerosa. Crohnin taudissa vatsakipuja, ripulia, veriulosteita, kuumeilua ja laihtumista ai-

heuttava suolitulehdus voi esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan alueella, yleisimmin kuitenkin ohutsuolessa. Hankalan Crohnin taudista tekee se, että tulehdus saattaa vaihtaa paikkaa ruoansulatuskanavan muihin osiin, jolloin tulehtuneen kohdan poistamisesta leikkauksenkaan avulla ei aina ole apua. Parantavaa hoitoa ei siis ole, mutta tulehdusta saadaan yleensä hillittyä lääkkein. Kokon kohdalla haastavinta on kuitenkin ollut juuri oikeanlaisen lääkityksen löytäminen. – Vääränlaisten lääkkeiden seurauksena on tullut muun muassa haima- ja maksatulehduksia sekä vakava ihottuma, jonka takia jouduin 2,5 kuukaudeksi sairaalahoitoon. Lyhyempiäkin sairaalajaksoja on seitsemän vuoden aikana ollut jonkin verran. Edelleen oikeaa lääkitystä haetaan, mutta uskon myös, että myös omilla valinnoillani ruoan, liikunnan sekä stressihallinnan suhteen pystyn osittain lievittämään oireita, vaikka itse sairautta ne eivät vie pois, Kokko pohtii.

Voimaa yhdistystoiminnasta Sairaalajaksoistakin huolimatta Kokko kokee, ettei hankala, krooninen sairaus ole rajoittanut hänen elämäänsä. – Sairaus on ollut minulla koko ajan hiukan aktiivinen, mutta sen verran lievänä, että olen pystynyt käymään töissä ja koulussa. Eniten haasteita arkeen tuovat lähinnä lämpöily ja väsymys, joista puhutaan vielä liian vähän. Toisinaan ilmenee myös vessarumbaa. Kortisoni on lievittänyt sairauden oireita hyvin, ja olen käyttänyt sitä välillä parikin vuotta putkeen. Kortisonin haittapuolena ovat tosin negatiiviset vaikutukset mielialaan sekä painonnousu, Kokko harmittelee. Kokon mukaan sairaus tulee kuitenkin koko ajan tutummaksi, eikä hän enää hätkähdä jokaista ikävää tuntemusta. Kokko kuitenkin myöntää, että varsinkin alussa sairastuminen vaikutti itsetuntoon. – Tuntui ajatuksena ikävältä olla kroonisesti sairas, ja asian hyväksyminen vei

aikaa. Hakeuduinkin melko pian diagnoosin saatuani sopeutumisvalmennuskurssille, josta sain apua asian käsittelyyn. Lähdin nopeasti myös mukaan Crohn ja Colitis ry:n toimintaan, joka onkin ehdottomasti minun juttuni. Nyt olen ollut yhdistyksen hallituksessa vuodesta 2014. Saan voimaa vapaaehtoisuudesta ja koen, että yhdessä voimme tehdä IBD-sairauksia tutuiksi. Vaikka IBD-sairaudet ovat Suomessa lisääntyneet ja saaneet näin koko ajan enemmän näkyvyyttä, Kokon mukaan yhdistyksellä on työnsarkaa vielä jäljellä. – Keliakia tuntuu olevan kaikille nykyään ihan selkeä juttu. Olisi hienoa, jos IBD-sairaudet tunnettaisiin joskus yhtä hyvin.

Hoitoa huipputasolla Kokko myös kiittelee vuosien aikana saamaansa hoitoa. – IBD-sairauksien hoito on oman kokemukseni mukaan Suomessa erittäin laadukasta. Kaikkialla hoito ei kuitenkaan ole vielä samalla tasolla. Yhdistyksen yhtenä tavoitteena onkin sairastavien yhdenvertaisen ja laadukkaan hoidon takaaminen asuinpaikasta riippumatta. Itse en koe jääneeni sairauden kanssa yksin. Ajoittain on toki tullut tilanteita, joita lääkäri ei ole osannut ottaa huomioon. Korostankin, että vastuu omasta hoidosta on myös osittain potilaalla itsellään. Lisäksi IBD-hoitajien roolia pidän erittäin tärkeänä osana sairauksien hoitoa. Hoitajan saa aina kiinni, kun ilmenee sairauteen liittyviä kysymyksiä. Tällä hetkellä Kokko hyväksyy sairautensa ja kokee sen haasteista huolimatta olevan hallinnassa. – Aaltoiluja sairauden kanssa tulee varmasti, ja näin se tulee luultavasti olemaan lopun elämää. Sairauden aaltoilevaisuutta kuvaa parhaiten se, että sairaus ei hidasta arkeani tänään, mutta huomenna voi olla toisin. Parhaillaan nautin opinnoistani markkinointiviestinnän parissa sekä yhdistystoiminnasta, Kokko päättää.

19


E S I T TÄ Ä

ACO PARTY KAUPAN PÄÄLLE RINTAO U K N E K ASVOJ HDEN ACO A VOIDE K OSTAJALLE EN TUOTTE Tarjous ei ko ske ACO -hu ulivoiteita eikä ACO S potless -tuo tteita. Ka u p a n p ä ä llisiä rajoite ttu erä.

ACO171130FI1


[AJANKOHTAISTA]

Digiterveyspalvelut kiinnostavat etenkin nuoria Valtaosa suomalaisista on käyttänyt terveydenhuollon digitaalisia palveluita, mutta fyysiset terveys- ja apteekkipalvelut ovat edelleen selvästi tärkeämpiä. 90 % suomalaisista pitää erittäin tai melko tärkeänä, että terveysasemien ja apteekkien verkostot säilyvät tulevaisuudessa yhtä kattavina kuin nykyään. Uudet, digitaaliset terveys- ja apteekkipalvelut eivät ole ainakaan vielä yhtä tärkeitä kuin fyysiset palvelut. Mahdollisuus asioida digitaalisesti lääkärissä tai apteekissa on erittäin tai melko tärkeää noin joka kolmannelle suomalaiselle. 4 % on jo käyttänyt etälääkäripalveluita. Toisaalta joka toinen olisi ainakin jossain tilanteessa valmis kokeilemaan niitä. Apteekin verkkopalvelua on käyttänyt lähes joka viides. Terveysalan digipalvelut ovat 15– 24-vuotiaille selvästi tärkeämpiä kuin muulle väestölle. Toisaalta nuoret eivät eroa iäkkäämmistä siinä, miten tärkeänä he pitävät fyysisten terveys- ja apteekkipalveluiden olemassaoloa.

Sähköinen resepti oli hyvä uudistus Suomen ensimmäiset sähköiset reseptit toimitettiin apteekeista vuonna 2010. 90 % suomalaisista pitää sähköisiin resepteihin

siirtymistä hyvänä. Digitaalisia palveluita, kuten Omakantaa, on käyttänyt jo kolme neljästä suomalaisesta. Onko digitalisaatio sitten parantanut terveydenhuollon palveluita? 60 prosenttia on tästä jokseenkin tai täysin samaa mieltä. Terveystietojen päätymisestä hakkereiden käsiin on puolestaan erittäin tai melko huolissaan joka viides suomalainen.

Tiedot käyvät ilmi Tuhat suomalaista -tutkimuksesta, jonka teki IROResearch syksyllä 2017 Suomen Apteekkariliiton, Suomen Lääkäriliiton ja Lääketietokeskuksen toimeksiannosta. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä tuhat.

Näin suomalaiset käyttävät terveydenhuollon digipalveluita: – 73 % on käyttänyt terveydenhuollon digitaalisia palveluita (esim. Omakantaa) – 38 % hakee tietoa lääkkeistä mobiililaitteella lääkäri- tai apteekkikäynnin jälkeen – 21 % seuraa terveyttään jollain mobiilisovelluksella – 19 % on käyttänyt apteekin verkkopalvelua eli verkkoapteekkia – 9 % ylläpitää lääkitys- ja rokotustietojaan itse sähköisessä palvelussa – 4 % on käyttänyt etälääkärin palveluita

Lähde: www.apteekkari.fi

21


Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat jo uusi kansantauti Tulehdukselliset suolistosairaudet eli IBD-sairaudet ovat lisääntyneet Suomessa voimakkaasti 25 viime vuoden aikana. Kasvun taustalla vaikuttavat elinympäristön, ruokavalion ja suolistobakteerikannan muutokset.

23


IBD-sairauksilla (Inflammatory Bowel Disease) tarkoitetaan haavaista paksusuolentulehdusta (colitis ulcerosa) ja Crohnin tautia. Niiden varsinainen aiheuttaja ei ole tiedossa. Se tiedetään, että ympäristöllä, ihmisen suolistobakteerikannalla ja ruokavaliolla kaikilla on oma vaikutuksensa, ja nämä johtavat sairastumiseen perinnöllisesti alttiilla henkilöillä. – Sairastumisriskiin vaikuttavat geneettiset tekijät ja altistavia geenimuutoksia on todettu yli 160. Jos lähisuvussa on Crohnin tautia, todennäköisyys sairastumiselle on noin 10 prosenttia. IBD:tä sairastavien bakteerikanta on kaventunut. Heillä on vähemmän suojaavia bakteereja, jotka vaikuttavat immuunijärjestelmään, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin vatsakeskuksen ylilääkäri, professori Martti Färkkilä kertoo. Viime vuosina IBD-sairauksien lisääntyminen on jatkunut jopa 5–6 prosentin vuositahdilla. Kelan lääkekorvaustilaston mukaan vuoden 2016 lopussa diagnooseja oli jo yli 46 000, ja vuosittain todetaan 2 000 uutta tapausta. – Esimerkiksi miehillä sairastuvuus on viisinkertaistunut 25 viime vuoden aikana. Geneettiset tekijät eivät selitä näin nopeaa muutosta, Färkkilä toteaa.

Oireiden kirjo hankaloittaa taudin tunnistamista IBD-sairaudet ilmenevät yleisimmin 20–30-vuotiaana, mutta voivat puhjeta myös lapsena. Haavaisen paksusuolentulehduksen ilmenemisessä on piikki myös 50–60 vuoden iässä. Oireet voivat helposti sekoittua muihin ruoansulatuskanavan häiriöiden oireisiin. Suolentoiminnan muutos, selittämä-

tön laihtuminen ja veriulosteet ovat syitä hakeutua lääkäriin. – Veren esiintyminen ulosteessa on aina selvitettävä. Haavaisen paksusuolentulehduksen ensioireet voivat olla vähäisiä, ja esimerkiksi veriuloste voi liittyä myös antibioottien käyttöön tai suolistoinfektioihin. Crohnin taudin oireet voivat olla hyvin vaihtelevia vatsavaivoista veriulosteeseen, ja ne voi sekoittaa toiminnallisten vatsavaivojen oireisiin, Färkkilä kuvailee.

Koepalat ja verikokeet varmistavat diagnoosin IBD-tauteja seulotaan veri- ja ulostenäytteestä tehtävillä laboratoriotutkimuksilla. Diagnoosi varmistetaan tähystystutkimuksessa suolen pinnasta otetuista koepaloista. Laboratoriokokeita ja tähystyksiä hyödynnetään myös sairauden seurannassa: niillä selvitetään lääkehoidon toimivuutta ja etsitään mahdollisia syöpää ennakoivia solumuutoksia. Haavainen paksusuolentulehdus pystytään toteamaan kolonoskopiatutkimuksella ja poissulkemalla muun muassa suolistoinfektiot, mutta Crohnin taudin osalta tilanne on monimutkaisempi. Crohnin tauti voi sijaita missä tahansa ruoansulatuskanavan osassa, joten paksusuolen, ylemmän mahasuolikanavan ja ohutsuolen tähystys saattaa olla tarpeen. Nieltävää kapselikameraa käyttämällä voidaan tutkia koko ohutsuoli, mutta sillä ei saada suolen pinnasta koepaloja.

Saatavilla on erilaisia hoitovaihtoehtoja Sairauden vaikeusaste ja laajuus vaikuttavat lääkityksen valintaan. Peruslääkkeenä

toimii usein 5-ASA eli mesalatsiini, jolla on tulehdusta hillitsevä vaikutus. IBD-sairauden vaikeamman aktivoitumisvaiheen yhteydessä voidaan aloittaa myös kortisonilääkitys, joka rauhoittaa tulehdusta ja helpottaa oireita yleensä nopeasti. Kortisonin pitkäaikaisesta käytöstä ei ole hyötyä, eikä sitä suositella sivuvaikutusten vuoksi. Färkkilän mukaan 5-ASA- ja kortisonilääkitys tehoaa 80 prosentilla haavaista paksusuolentulehdusta sairastavista. Vaikean IBD:n hoitoon on tarjolla myös immunosuppressiivinen lääkitys eli solunsalpaajat sekä biologiset lääkkeet tai niiden kopiot eli biosimilaarit. Mikäli lääkehoito ei tehoa, vaihtoehtona on leikkaus. – Haavaista paksusuolentulehdusta sairastavista 10–20 % päätyy leikkaukseen. Crohnin taudissa leikkaushoidon rooli on erilainen, se on ensisijaisesti komplikaation hoitoa, eikä sairautta parantava toimenpide, Färkkilä sanoo.

Tulehdukselliset suolistosairaudet eli IBD-sairaudet – Haavainen paksusuolentulehdus (colitis ulcerosa) on tulehduksellinen paksu- ja peräsuolen sairaus, jonka tyypillisimpiä oireita ovat ripuli, veriuloste ja vatsakivut. – Crohnin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus, joka voi esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan alueella. Tavallisimpia oireita ovat alavatsakivut, ripuli, kuumeilu ja laihtuminen. – IBD-sairauksia hoidetaan lääkkeillä ja vaikeissa tapauksissa leikkauksella.

Professori Martti Färkkilä toimii Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin vatsakeskuksen ylilääkärinä.

24

– IBD:n hoitoon käytettävät lääkkeet kuuluvat alempaan erityiskorvausluokkaan, eli niistä saatava Kela-korvaus on 65 %. Lähde: Crohn ja Colitis ry


Ruokavalion vaikutuksesta IBD-sairauksien hoitamisessa ei ole tutkimusnäyttöä. Probiootit sen sijaan ovat osoittautuneet hyödyllisiksi haavaisen paksusuolentulehduksen ylläpitohoidossa. – Osa hyötyy FODMAP-tyyppisestä ruokavaliosta, osa maidottomasta, mutta yksittäistä kaikille toimivaa ruokavaliota ei ole, Färkkilä summaa. IBD-sairautta pahentavia tekijöitä ovat esimerkiksi tupakointi (Crohnin taudin yhteydessä), suolistoinfektiot, tulehduskipulääkkeistä ibuprofeeni ja ketoprofeeni sekä antibiootit.

Liitännäissairaudet kiusana IBD-sairauksiin kytkeytyy liitännäissairauksia ja ne voivat altistaa muiden sairauksien puhkeamiseen. – Eri tutkimuksissa on saatu selville, että 2–8 prosentille haavaista paksusuolentulehdusta sairastavista kehittyy sappitiesairaus, joka johtaa tukkeumiin ja krooniseen tulehdukseen ja joka voi altistaa sappitiehytsyövälle. Ahtaumat voivat vaurioittaa myös maksaa ja lopulta johtaa maksakirroosiin, Färkkilä toteaa. Muita tavallisia liitännäissairauksia ovat niveltulehdukset, selkärankareuma, iho-oireet ja silmämuutokset. Krooninen tulehdus lisää myös sepelvaltimosairauksien riskiä. Lisäksi erityisesti haavainen paksusuolentulehdus altistaa paksu- ja peräsuolisyövälle, joten säännöllinen seuranta on tärkeää. Ylipäänsä ruoansulatuskanavan syöpien, kuten vatsa-, paksusuoli-, ruokatorvisyövän, määrät ovat länsimaissa kasvussa. Väestön ikääntyminen lisää kaikkien syöpien määrää ja lisätekijänä ovat ruokavaliotottumukset. Miten omilla valinnoilla voi hoitaa ruoansulatuskanavaa niin, että se olisi mahdollisimman hyvässä kunnossa? Färkkilä suosittelee kaikille yleisesti terveellisiä elämäntapoja. – Niukasti punaista lihaa, paljon kasviksia, ei tupakkaa, kohtuudella alkoholia. Eli tämä ei sisällä mitään uutta. Samat suositukset koskevat monien muidenkin sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien tai maksakirroosin, ehkäisyä, hän muistuttaa.

MagneCit Hyvin imeytyvä magnesiumsitraatti + B6 » Suonenvetoja ja kramppeja vastaan » Levollisiin yöuniin » Lihasten ja hermoston hyvinvointiin » Liikuntaa harrastaville Nieltävä tabletti Raikas purutabletti

Tiesitkö? Tuoreen tutkimuksen mukaan magnesiumin puutos saattaa altistaa myös luumurtumille.1

1. Eur J Epidemiol (2017). First Online: 12 April 2017


Selätä vatsavaivat Erilaiset vatsaoireet voivat johtua muun muassa laktoosiintoleranssista, keliakiasta tai tulehduksellisista suolistosairauksista. Jos oireille ei löydy mitään elimellistä syytä, kyseessä on usein toiminnallinen vatsavaiva. Lieviä vatsavaivoja voi hoitaa itsenäisesti, mutta jos oireisiin liittyy äkillistä, voimakasta tai voimistuvaa vatsakipua, veristä ripulia, laihtumista, väsymystä tai kuumetta, tulee hakeutua välittömästi lääkärin tutkimuksiin. Teksti: Elise Lehtonen, proviisori, Myllyn Apteekki

26


Laktoosi-intoleranssi

Ruoansulatusvaivat

Laktoosi-intolerantikoilla ei ole laktoosia pilkkovaa laktaasientsyymiä elimistössään, jolloin laktoosi jää suolistoon keräten ohutsuoleen vettä ja hajoten paksusuolessa synnyttäen kaasuja. Laktoosi-intoleranssin yleisimpiä oireita ovat turvotus, ilmavaivat, vatsakipu ja ripuli. Oireet ilmaantuvat yleensä 1–3 tuntia aterian jälkeen. Laktoosi-intoleranssin yleisin hoitomuoto on laktoosia sisältävien tuotteiden karsiminen ruokavaliosta. Maitotuotteiden sietokyky on kuitenkin jokaisella yksilöllinen. Jos oireet ovat voimakkaita, kannattaa ruokavalinnoissa ja ruoanlaitossa suosia täysin laktoosittomia vaihtoehtoja. Vatsavaivojen välttämiseksi voidaan käyttää myös apteekista saatavia laktaasientsyymivalmisteita ennen laktoosipitoisen ruoan nauttimista.

Jos nautittu ruoka ei sula kunnolla, se jää kuormittamaan suolistoa ja koko elimistöä. Oireita voivat olla vatsan turvotus, ummetus tai ripuli, ilmavaivat, väsymys ruokailun jälkeen, pahoinvointi, närästys tai erilaiset kivut ja kouristukset. Entsyymipuutos voi johtua monista eri seikoista, kuten liiallisesta prosessoidun ruoan nauttimisesta, stressistä sekä ikääntymisestä. Apteekista saatavat ruoansulatusentsyymit edistävät hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen pilkkoutumista ja helpottavat ruokailun jälkeen ilmaantuvia oireita.

Lactrase GO 25 kaps., 11,10 € Kapselien sisältämä laktaasientsyymi pilkkoo laktoosin tehokkaasti. Ei alle 3-vuotiaille lapsille. Otetaan ennen laktoosipitoista ateriaa. Apteekki Tehokapseli Duo 30 kaps., 15,00 € Sisältää laktaasientsyymiä ja dimetikonia, jotka helpottavat ilmavaivoja ja turvotusta. Ei alle 6-vuotiaille. Otetaan ruokailun yhteydessä.

Lue lisää FODMAPruokavaliosta verkkosivuiltamme: myllynapteekki.fi/ ajankohtaista

Ärtyvän suolen oireyhtymä IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä (Irritable Bowel Syndrome) on niin sanottu toiminnallinen vatsavaiva, jossa suoliston toiminta on häiriintynyt ilman, että sille löytyy selkeää elimellistä syytä. Sen pääoireita ovat vatsakipu, turvotus, ilmavaivat sekä ummetus tai ripuli. Ärtyvän suolen oireyhtymään ei ole parannuskeinoa, vaan hoito tähtää oireiden minimoimiseen. Pääsääntöisesti kaasun tuotantoa, ummetusta, ripulia sekä suolistobakteerien epätasapainoa pyritään ehkäisemään ja korjaamaan ruokavalion avulla. IBS:n hoito-ohjeisiin kuuluu liukenevan kuidun lisääminen ruokavalioon (esimerkiksi psyllium tai pellavansiemenrouhe). Lisäksi IBS:n hoidossa voidaan hyödyntää apteekista saatavia probioottivalmisteita, jolloin erityisesti turvottelu ja ilmavaivat saattavat helpottua. Oleellista IBS:n itsehoidossa on myös kaasua aiheuttavien lyhytketjuisten hiilihydraattien eli niin sanottujen FODMAP-hiilihydraattien välttäminen, sillä ne voivat aiheuttaa merkittäviä kipu- ja turvotusoireita IBS-potilaille. Relatabs 30 purutabl., 15,00 € Sisältää yhtä maailman tutkituinta maitohappobakteerikantaa (Lactobacillus reuteri). Purutabletti, jonka makuvaihtoehtoina mansikka, sitrus ja raikas omena. Idoform 100 kaps., 18,70 € (norm. 23,40) Soveltuu päivittäiseen käyttöön aikuisille ja yli 3-vuotiaille lapsille. Kapselit sisältävät kahta maitohappobakteerikantaa: Lactobacillus rhamnosus GG ja Bifidobacterium BB-12. Tarjous voimassa 31.3.2018 asti tai niin kauan kuin tarjoustuotteita riittää.

27


APTEEKISTA.

Boulardii Orion 300 mg VAHVA

HIIVASIENI-B6-BIOTIINIVALMISTE

• Lääkekuurin yhteyteen ja matkalle mukaan • Kasviperäinen kapseli • Valmistettu Suomessa

AVATTAVA KAPSELI

12/2017

LAKTOOSITON.

itsehoitoapteekki.fi Lisätietoja puh. 010 426 2928 ark. klo 8–16.


Keliakia Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa ihmisen oma immuunijärjestelmä reagoi gluteeniin hyökkäämällä ihmisen omia kudoksia vastaan. Keliakiassa pienenkin gluteenimäärän syöminen aiheuttaa ohutsuoleen suolinukkavaurion. Yleisimpiä keliakian oireita ovat krooninen ripuli, ilmavaivat, anemia ja laihtuminen. Lapsilla myös kasvu voi hidastua. Keliakian ainoa hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio, joka ei sisällä vehnää, ohraa eikä ruista. Gluteenia ei kuitenkaan tulisi jättää pois ruokavaliosta omin päin. Keliakiadiagnoosiin vaaditaan ohutsuolesta otettava koepala ja diagnosointi vaikeutuu, jos ruokavaliota on ehditty muuttaa ennen ohutsuolen tähystystä.

Antibioottiripuli Antibioottikuuriin liittyy usein lievää ripulia tai vatsan löysyyttä. Tämä johtuu antibioottien aiheuttamasta suoliston epätasapainotilasta, jossa kuurin seurauksena myös hyviä bakteereita tuhoutuu. Probiootit ehkäisevät tutkitusti ripulia antibioottikuurin aikana. Apteekista on saatavana hiivasienipohjaisia probioottivalmisteita, jotka sopivat erityisen hyvin suojamaan vatsaa antibioottiripulilta. Ne voidaan ottaa yhtäaikaisesti antibiootin kanssa, koska ne kestävät lääkkeen vaikutuksen. Bakteeripohjaiset probioottivalmisteet sen sijaan tulee ottaa vähintään pari tuntia ennen tai jälkeen antibiootin ottamisen, jotta niiden vaikutus ei menisi hukkaan. Fiilus Vahva 30 kaps., 16,90 € Sopii hyvin kuuriluonteiseen käyttöön esimerkiksi antibioottikuurin yhteydessä. Ne sisältävät Lactobacillus rhamnosus GG -maitohappobakteeria. Boulardii Orion 300 mg 20 kaps., 10,50 € Sisältää Saccharomyces boulardii -hiivasientä. Lisäksi valmisteessa on biotiinia ja B6-vitamiinia.

29


Apua nenän kuiville limakalvoille Teksti: Hanna Mattila, proviisori, Tainionkosken apteekki

Nenän limakalvojen kuivuus on etenkin kylmänä vuodenaikana tavallinen vaiva. Nenän limakalvojen kuivuus oireilee aristavina limakalvoina ja verenvuotoalttiutena. Kuivuus aiheuttaa myös karstaisuutta, jolloin nenä voi tuntua tukkoiselta. Kuivaa nenää tulee helpommin hierottua ja kosketettua, joka voi altistaa myös infektioille. Kun nenä ei kuivien limakalvojen vuoksi pysty suodattamaan, kosteuttamaan ja lämmittämään sisäänhengitysilmaa, voi ilmetä myös kurkku- ja keuhko-oireita.

Kuiva nenä kaipaa kosteutta Kuivaa nenää kannattaa kosteuttaa. Apteekin nenää kosteuttavat valmisteet sopivat päivittäiseen käyttöön ja ne helpottavat oireita usein nopeasti ja turvallisesti. Niitä voi käyttää myös pidempiaikaisesti. Kosteuttavat sumutteet sisältävät usein vettä ja suoloja (Naso NaCl, Humidose), kosteuttavia öljyjä sekä dekspantenolia tai A-vitamiinia (A-Vita Plus, Naso Dexpanthenol, Naso Seesamiöljy, Nozoil, Nasolin A-Vitamin), jotka sopivat erityisesti nenän limakalvojen haavaumille tai nenäverenvuotojen vaivatessa. Perheen pienimmille

30

kuivuuden tai tukkoisuuden hoitoon sopivat suolavesitipat (Naso NaCl -kerta-annospipetit, Natr. Chlorid -nenätipat). Öljypohjaiset valmisteet hoitavat usein tehokkaammin ja kosteuttavat pitkäkestoisemmin. Nenän voi myös puhdistaa ja kosteuttaa nenänhuuhtelutuotteilla (Sarvikuono-huuhtelukannu, Physiomer-liuokset). Nenän huuhtelu sopii hyvin myös ennen hoitavan öljysumutteen laittoa, etenkin karstoittuvalle nenälle.

Voidetta kuiviin nenänpieliin Jos nenänpielet ja sieraimet kuivavat ahkeran niistämisen takia, niitä kannattaa hoitaa ihovoiteilla. Nenään tarkoitettua voidetta (A-Vita Plus -nenävoide) voi nenän limakalvojen lisäksi levittää myös sierainten reunoille hoitamaan ja kosteuttamaan. Kostuttavien valmisteiden käytön lisäksi myös huoneilman kosteuttaminen etenkin talviaikaan voi helpottaa kuivan nenän oireilua.

Käytä avaavia nenäsumutteita varoen Nenää avaavia nenäsumutteita käytetään ainoastaan flunssan yhteydessä. Niitä ei silloinkaan tulisi käyttää pitkään, jottei niistä koidu haittaa nenän toiminnalle. Lasten kohdalla suositeltu hoitoaika on vielä lyhyempi kuin aikuisilla, joten varovaisuutta tulee noudattaa ja pitää hoitoaika mahdollisimman lyhyenä. Pidempiaikainen avaavien nenäsumutteiden käyttö saattaa jopa ylläpitää tukkoisuutta, sillä ne kuivattavat limakalvoja jo lyhyen käytön aikana voimakkaasti. Tämän vuoksi flunssan yhteydessä kannattaa käyttää lisähoitona kosteuttavia sumutteita.

Nenän limakalvojen kuivuutta aiheuttavat ulkoiset ärsykkeet – Ilmastointi – Lentomatkustaminen – Keskuslämmitys – Hormonaaliset muutokset naisilla – Kuiva huoneilma – Kuorsaaminen – Kylmä ilma, pakkanen – Uniapnean hoitolaitteen käyttö – Tupakansavu


SUUNNITTELETKO RASKAUTTA? Tiesithän, että folaattitason on oltava riittävä jo hedelmöityshetkellä?

www.femibion.fi

% –1l5 n iskuu maa un loppu asti

Femibion 1 & 2

Femibion sisältää valmiiksi bioaktiivisessa muodossa olevaa folaattia, jolla varmistat riittävän folaattitason jo noin 1–2 kuukaudessa. Euroopan käytetyin raskaudenajan ravintolisä VAIN APTEEKISTA!


[UUTUUKSIA APTEEKIN HYLLYLLÄ]

Kosteuttavaa käsien pesua

Suihkuöljyssä on 2-in-1-teho

ACO Hand Soap Moist on nestemäinen käsisaippua, joka puhdistaa kädet kevyesti ja tekee ihosta sileän ja pehmeän. Sen sisältämät ainesosat kosteuttavat ihoa tehokkaasti ja pitkävaikutteisesti. Tuote on miedosti hajustettu. ACO Hand Soap Moist 300 ml 9,00 €

ACO Caring Shower oilissa on kaikki suihkuöljyn halutuimmat ominaisuudet: pesevyys, kosteuttava vaikutus ja se sopii herkälle iholle. Kosteuttava vaikutus kestää jopa 6–8 tuntia. Suihkuöljy sisältää runsaasti hoitavia kasviöljyjä ja on miedosti hajustettu. ACO Caring Shower oil 400 ml 11,90 €

Kasviperäistä D-vitamiinia DeviSol Vege on täysin kasviperäinen tabletti, joka sisältää 20 mikrogrammaa D-vitamiinia. Valmisteen D-vitamiini on peräisin jäkälästä. Pienikokoinen, nieltävä tabletti sopii erityisesti vegaaneille ja kasvissyöjille. Tuote on valmistettu Suomessa ja se on laktoositon (maidoton), gluteeniton, hiivaton ja sokeriton. DeviSol Vege 20 mikrog 200 tabl. 22,60 €

32

Kalaöljyä geelipalana

Vahvaa elinvoimaa hiuksille

Minisunin uutuus on vahva omega-3rasvahappovalmiste aikuisille geelipalana. Raikkaan sitruksen makuisen geelipalan voi pureskella, eikä se röyhtäytä. Vuorokausiannos on 1–2 geelipalaa, joista saa lisäksi 5–10 mikrogrammaa D-vitamiinia. Tuotteen makeutuksessa on käytetty ksylitolia ja sorbitolia, eikä se sisällä gluteenipitoisen viljan ainesosia. Se on myös laktoositon ja maidoton. Minisun Omega-3 VAHVA 45 geelipalaa 22,40 €

Biorion-kapselit sisältävät monipuolisen yhdistelmän vitamiineja, hivenaineita, kasviuutetta ja aminohappoja. Ravintolisä sopii hiusten ohenemisesta kärsiville mm. vaihdevuosien, stressin, laihdutuksen ja raskauden yhteydessä. Uudessa Biorion Strongissa on entistä enemmän biotiinia (5 milligrammaa/kapseli). Tuote on gluteeniton, laktoositon, maidoton, soijaton ja hiivaton. Biorion Strong 5 mg 60 kaps. 36,40 €


[UUTUUKSIA APTEEKIN HYLLYLLÄ]

Kuivien ja rohtuneiden huulien pelastaja Ceraderm-voide on koostumukseltaan rasvainen, ja se antaa hyvän suojan huulille ja niiden ympärysiholle. Voide ei sisällä vettä, joten se soveltuu hyvin käytettäväksi myös pakkasella. Voide ei sisällä hajusteita eikä makuaineita. Ceraderm-huulivoide 7 g 4,10 €

Tehokosteuttava perusvoide päivittäiseen käyttöön Apobase Carbamide sisältää karbamidia ja glyserolia, joka auttaa vähentämään kosteuden haihtumista iholta. Voiteen rasvapitoisuus on 22 % ja sitä voivat käyttää kaikenikäiset koko keholle. Voide on hajusteeton ja parabeeniton. Apobase Carbamide 5 % 250 g 15,10 € 440 g 25,70 €

Sebamed-uutuudet!

Hajusteeton pesuneste Sebamedin mieto ja kosteuttava pesunesteuutuus sopii kaikille ihotyypeille, myös ärtyneelle ja kiristävälle iholle. Sen sisältämät pantenoli ja E-vitamiini kosteuttavat ja rauhoittavat ihoa ja sitä voivat käyttää myös tuoksuyliherkät ja hajusteallergiset. Tuote on silikoniton ja parabeeniton. Sebamed Hydrating Body Wash without perfume 300 ml 8,60 €

Tehohoitoa kuiville ja ärtyneille huulille Sebamedin huulivoide sisältää useita huulia hoitavia ainesosia, kuten jojobaöljyä ja sheavoita. Miellyttävä huulivoide on hajusteeton ja säilöntäaineeton. Sebamed Lip Repair 10 ml 5,70 €

Manteliöljyä ja hunajaa iholle Sebamedin suihkugeeliuutuus sisältää mantelia ja hunajaa, jotka ravitsevat ja hoitavat herkkääkin ihoa ja pitävät ihon pehmeänä. Suihkugeeli tukee myös ihon omaa kosteustasapainoa sisältämänsä aloe veran ansiosta. Tuote on miedosti hajustettu. Sebamed Shower Gel with Almond Milk & Honey 250 ml 8,80 €

33


Edellisen ristikon ratkaisu

Palauta täytetty ristikko Myllyn Apteekkiin ja voita tuotepaketti! Osallistu arvontaan toimittamalla täytetty ristikko 31.3.2018 mennessä Myllyn Apteekkiin. Muista täyttää myös omat yhteystietosi. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Ristikkopalkintona arvomme kolme Orionin tuotepakettia, joihin sisältyy Aqualan L -perusvoide 200 g, Multivita Plus -monivitamiinivalmiste 200 tabl. ja Sebamedpesuneste 300 ml. Yhden paketin arvo on n. 40 €.

34

Täytä yhteystietosi Nimi

Puhelinnumero

Sähköpostiosoite

Katuosoite

Postinumero

Postitoimipaikka


Myllyn Apteekki Tarjoukset Tarjoukset voimassa 31.12.2014 asti. Tarjoukset voimassa 31.3.2018 asti tai niin kauan kuin tarjoustuotteita riittää.

18,90 79,00

18,70 13,60

11,90 39,00

Melatoniini Orion 1,9 mg, Priorin 100 tabl.Extra

Idoform, Devisol 20 mikrog 100 kaps.

Prevalin Allergy, iWhite 20 ml Instant 10 kpl –

0,19/kpl (norm. 23,50)

0,20/kpl (norm. 23,40)

(norm. 91,60)

180 hajoava kpl vahva melatoniinitabletti lyhentää Suussa nukahtamisaikaa ja lievittää aikaerorasituksen Ravitsee hiusjuurta sisältäpäin ja auttaa oireita. hiuksia uuteen kasvuun.

22,50 15,90 0,15/kpl (norm. 27,40)

(norm. 19,60)

l 300 m upumpp pan kau pullo le! pääl 7€) (arvo

Bethover B12 1 mg, Sebamed 150 tabl. liquid face &

body washimeskelytabletti -täyttöpussi 1l Vadelmanmakuinen B12-vitamiinin Ostaessa Sebamed-täyttöpussin saat saannin turvaamiseksi ja muistin tueksi. kaupan päälle pumppupullon 300 ml.

(norm. 17,10)

200 tabl. kaikki maut Maitohappobakteeri päivittäiseen

käyttöön. Vahva D-vitamiinivalmiste koko perheelle.

(norm. 14,60)

(norm. 49,00)

hampaiden valkaisutuote Nopeasti vaikuttava nenäsuihke allergiaoireisiin. Tehokas ja nopeasti vaikuttava tuote hampaiden valkaisuun.

19,90 29,00

12,90 15,00

DeviSol Strong 50 mikrog, Scholl Velvelt Smooth 200 tabl.

Ophtim Eye Day & Night, Calsorin 500 mg + 30 x 0,5 ml

0,10/kpl (norm. 24,20)

(norm. 34,90)

-jalkaraspi Vahva D-vitamiinitabletti. Sitruksenmakuiset tabletit Paristokäyttöinen poistaa voi niellä, imeskelläjalkaraspi tai pureskella. tehokkaasti kovettunutta ihoa.

0,43/kpl (norm. 15,60)

(norm. 17,90)

Uudelleensuljettavat +30 ia pipetit! t ablet t N KAUPA E PÄÄLL

20 mikrog tabl. D Kosteuttavat päivätipat ja100+30 suojaavat yötipat kuivien 3 Helposti nieltävä kalkki- ja D-vitamiinitabletti silmien kostutukseen. luuston suojaksi. Kampanjapakkaus!

50 tablettia kaupan päälle!

15,90 12,90

18,80 28,50

79,00 17,90

MagneCit, Multivita Ascorbin 200 tabl.200 tabl. 500 mg

Multivita Rela Tabs Plus, 250 tabl. 90 purutabl.

Priorinsoothing Extra, eye Avene 180 kaps.cream 10 ml contour

Hyvin imeytyvä magnesiumsitraattiC-vitamiinivalmiste, jonka tablettijaon B-vitamiinivalmiste. helposti nieltävä ja pienikokoinen.

Monivitamiinivalmiste aikuisille. Hyvänmakuinen maitohappobakteerivalmiste.

Ravitsee hiusjuurta sisältäpäin ja auttaa hiuksiaiholle. Rauhoittava silmänympärysvoide herkälle uuteen kasvuun.

0,08/kpl (norm. 18,90)

(norm. 15,50)

0,08/kpl (norm. 22,30/200 tabl.)

(norm. 34,70)

0,44/kpl (norm. 92,40)

(norm. 21,40)


12/2017

Burana 400 mg, ibuprofeeni. Useimmille Burana sopii, mutta jos saat allergisia reaktioita muista särkylääkkeistä, sinulla on vatsahaava, munuais- tai maksasairaus tai olet raskaana, neuvottele käytöstä lääkärin kanssa. Burana 400 mg ei tule käyttää alle 20 kg painaville lapsille eikä raskauden viimeisellä kolmanneksella. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Pakkauskoot 10, 20 ja 30 tabl. burana.fi

Orion on suomalainen avainlippuyritys.

itsehoitoapteekki.fi Lisätietoja puh. 010 426 2928 ark. klo 8–16.

Myllyn Apteekin Terveyslehti helmikuu 2018  
Myllyn Apteekin Terveyslehti helmikuu 2018