Page 4

Närästystä ja refluksitautia voi hoitaa itse Se tuntuu epämiellyttävänä tunteena, kipuna tai poltteena rintalastan takana. Joskus nieluun nousee hapanta mahan sisältöä. Tyypillisesti oireet ilmaantuvat ruokailun jälkeen tai makuuasennossa. Myös kumartelu, nostelu ja kiristävät vaatteet saattavat pahentaa oireita. Teksti: Janne Mikkola, farmasian tohtori, apteekkari, Pähkinärinteen apteekki

Jos mahan sisältöä nousee toistuvasti takaisin ruokatorveen aiheuttaen närästystä ja muita oireita, puhutaan refluksitaudista. Muita oireita voivat olla palan tunne nielussa, nielemisvaikeus tai -kipu, ajoittainen runsas syljeneritys sekä ei-sydänperäinen rintakipu. Useimmiten syynä on ruokatorven alasulkijan tilapäinen löystyminen. Myös ylipaino, tupakointi, vähentynyt syljen eritys, raskaus ja tietyt lääkkeet, kuten tulehduskipulääkkeet, voivat lisätä oireita.

Apua lääkkeettömistä hoitokeinoista Refluksitaudin ja närästyksen hoitoon kannattaa kokeilla lääkkeettömiä keinoja. Tupakoinnin lopettaminen ja ylipainoisilla laihduttaminen helpottavat usein. Öisiin oireisiin voi auttaa sängyn pääpuolen kohottaminen ja iltaruokailun aikaistaminen. Osalla oireita pahentavat tietyt ruoka-aineet tai juomat, kuten rasvainen tai käristetty ruoka, sipuli, sitrushedelmät, suklaa, minttu sekä kahvi, tee, muut kofeiiLähde: Itselääkitys Käypä hoito -suositus, www.kaypahoito.fi

4

nipitoiset juomat tai alkoholi. Näitä kannattaakin välttää. Myös ruoan syöminen pienemmissä erissä voi auttaa.

Lääkkeitä enintään kahden viikon ajan Tilapäisiä refluksioireita voi hoitaa vatsahapon eritystä vähentävillä lääkkeillä, joita ovat niin sanotut protonipumpun estäjät – esomepratsoli, lansopratsoli, omepratsoli ja pantopratsoli – sekä H2-reseptorin salpaajat, kuten ranitidiini ja famotidiini. Iäkkäille suositellaan ensisijaisesti protonipumpun estäjiä. Lääkkeiden täysi vaikutus saavutetaan muutamassa päivässä. Itsehoidossa hoitoaika on enintään kaksi viikkoa; pidempikestoiset oireet kuuluvat lääkärin hoitoon. Protonipumpun estäjiä otetaan kerran vuorokaudessa, ja ne saattavat olla tehokkaampia kuin H2-reseptorin salpaajat. H2-salpaajia joudutaan usein ottamaan kaksi kertaa vuorokaudessa, lisäksi niiden vaikutus heikkenee toistuvassa käytössä nopeasti.

Myös antasidit ja antasidi-alginaattiyhdistelmät saattavat lievittää oireita, mutta niiden vaikutus kestää vain muutaman tunnin. Närästyslääkkeillä voi myös olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Kysy lisätietoja apteekistasi tai lääkäriltä.

Hakeudu lääkärin hoitoon, jos ilmenee – nielemisvaikeuksia tai -kipuja – rasitukseen liittyvää kipua – tahatonta laihtumista, toistuvaa oksentelua tai pahoinvointia, anemiaa, verioksennuksia tai -ulosteita – vatsasta selkään säteilevää tai jatkuvaa vatsakipua – tai jos oireet alkavat ensi kertaa yli 50-vuotiaana, ovat jatkuvia, toistuvia tai voimakkaita tai itsehoito ei tehoa.

Myllyn Apteekin Terveyslehti helmikuu 2018  
Myllyn Apteekin Terveyslehti helmikuu 2018