Page 1

s h a n n e

s t i n e s

s e l e c t e d 2 0 2 0

w o r k s


h

e

l

l

o

,

My name is Shanne Stines, and I am a recent graduate of both the University of Waterloo School of Architecture’s graduate and undergraduate programs. I am interested in the potential possessed by architecture as a tool to promote, promulgate, and enforce social justice and equity, and in turning architecture into a tool of universality that brings beauty and good design to all, equally.

II


c

o

n

t

e

n

t

s


metempsychosis 1

into the courtyard 11

elevate. connect. play! 19

stagger. cantilever. modulate 27

the palette 35

moriyama & teshima architects

39

a few photographs 43 curriculum vitae 48 letters of recommendation 49

c

o

n

t

e

n

t

s

IV


m e t e m p s y c h o s i s Metempsychosis is a word with Greek roots that is defined as a transformative experience whereby the soul dies and is born again. Metempsychosis is the death of the soul of the outside world—the world obsessed with efficiency, speed, and extroversion—and the birth of the soul if the inside world; the world concerned with calm, pace, and peace. Metempsychosis is the entombment of the old soul—the sheltering from the chaos of the air, into the shelter of the earth—and the rebirth of the new soul. Metempsychosis is a lodge which slowly brings you into the earth, slowly isolates you, and slowly rebirths you, in your original state, as you once were. Human.

4 B

d e s i g n

i n d i v i d u a l 2 0 1 8

s t u d i o


entrance render

site plan

2


2. 1.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14.

 outer vestibule archive  kitchen / pantry / reception  lounge / dining washrooms office storage laundry  mechanical + waste room changerooms  interstitial space  pump room  bath of introspection  bath of extrospection

metempsychosis


4.

3.

14.

7.

5. 5.

6.

8.

10.

10.

11.

13.

12.

9.

1. 2. 2.

2.

2.

2.

2. 3.

4. 5.

1. 2. 3. 4. 5.

 lodge manager’s residence accommodations  writer’s residence  communal greenhouse  access ramp

4


metempsychosis


tunnel render

tunnel section

6


metempsychosis


lounge and kitchen section

lounge and kitchen render

8


metempsychosis


bath render

bath section

10


i n t o

t h e

c o u r t y a r d

Buildings exceeding a certain dencity become self-contained microenvironments by nature; the larger they become, the more program they need to sustain their populations, and by this means, the more independent they become from their surrounding context. This project aims to conteract that phenomenon by means of terraced interior courtyards which will serve as spaces which will encourage public interaction with the building. The process of manufacturing, from design to final sale will be once again revealed to the public.

3 A

d e s i g n

i n d i v i d u a l 2 0 1 6

s t u d i o


view from southwest

site plan

12


ground floor plan

into the courtyard


example light industry plan (+6)

example residential plan (+14)

example office plan (+11)

+2

+3

+4

+5

+7

+8

+9

+10

+12

+13

+15

+16

floorplans

14


initial massing studies

into the courtyard


vertical fins provide shading. density increases around the ring of production space for privacy and reduced light pollution.

vertical cores provide upward circulation.

diagrid and column grid provide structural support.

floorplates provide lateral support.

16


experiential section

into the courtyard


18


e l e v a t e .

c o n n e c t .

Elevate. Connect. Play! targets the disparity between low and high-income areas on the Don Valley and their access to nature, via trail system. The program is split into two structures; an administrative centre that consists of a basic block corkscrewing around a circulation core, to bring users from the city on the plateau, into the ravine; and an extended platform that, while level, offers different experiences to users, depending on the topography below it.

2 B

p l a y ! d e s i g n

i n d i v i d u a l 2 0 1 5

s t u d i o


axonometric drawing

site plan

20


transverse sections of skybridge depicting change in vertical relationship with ground.

longitudinal section, depicting skybridge and administrative buildings in their entirety

elevate. connect. play!


Elevate. Connect. Play! provides a series of immersive outdoor spaces that at once gives an opportunity for the less privileged children of Flemingdon Park to access and interact with nature, as well as connect the community to the existing trail system on the other side of the river, and therefore, with the rest of the city of Toronto. The outdoor interaction program is unique in its ability to provide different experiences to the users, in relation to the topography of the site, via a sky-playground, as well as to connect to the existing trail system, via a simple ground trail system.

22


administrative building, first floor plan

skybridge plan

elevate. connect. play!

administrative building, second floor plan


administrative building, third floor plan

24


various interior and exterior renderings

elevate. connect. play!


26


stagger.

cantilever.

A study into the transofrmation of the unused urban, “junk,” space of Cambridge, Ontario into low-density housing, “Stagger. Cantilever. Modulate,” is a modern take on the Victorian row-house that is made modular in order to fit into various spacial conditions and different urban contexts, in addition to the urban condition studied here.

modulate 1 B

d e s i g n

s t u d i o

c o l l a b o r a t i o n 2 0 1 4


approach from the east.

site plan

28 N


site plan and section

stagger. cantilever. modulate.


30


first floor plan

section looking north

stagger. cantilever. modulate.


exterior rendering, looking east

interior rendering, looking towards church

32


1. steel cladding 2. awning window 3. light steel frame 4. wall assembly 5. steel truss system 6. casement window 7. shared concrete wall 8. cement board 9. wood siding 10. hip roof detail 11. concrete foundation

exploded axonometric drawing

stagger. cantilever. modulate.


34


t h e

p a l e t t e

A new artistic community has emerged from the rubble of Detroit. They see the city as a blank canvas waiting to be coloured. The canvas is a symbol of hope, of a fresh start, fo endless possibilities. All they need is a place to begin. They have the talents to recolour their city. We will give them The Palette. We propose to enlist local artistic talent to work in creating murals, graffiti art, and found-object sculpture with which to adorn the walls and spaces of the public rooms. In doing so, we celebrate and reward the hidden gifts of Detroit’s creative class while using their skills towards rejuvenating their community.

c o m p e t i t i o n c o l l a b o r a t i o n 2 0 1 5


exterior rendering

36


1.

2.

3.

5.

4.

8. 7.

6.

10.

11.

9.

12. 13. 14. 1. cafĂŠ 2. exhibition hall a 3. gallery a 4. hotel lobby 5. exhibition hall b 6. tickets/vault 7. kitchen 8. restaurant 9. gallery b 10. auditorium a 11. gallery c 12. classrooms 13. auditorium b 14. backstage/storage 15. dressing rooms

ground floor plan

the palette

15.


lobby rendering

Michigan Central Station is to be repurposed as a dual gallery and residential space. The ground floor, the former concourse of the train station is to be repurposed as a gallery and presentation space, with multiple galleries, and auditoriums for both graphic and dramatic presentations.

38


m o r i y a m a

&

t e s h i m a

From January to August of 2017, I worked for Moriyama & Teshima Architects, a renowned practice based in Toronto. Here, I had my first experiences working on competitions at a more professional level. This competition was for the design of a multi-use tower in Taichung, Taiwan. As a member of the team, I contributed to the design and plan of the typical office, as well as the control centre.

a r c h i t e c w o r k

t e r m

c o m p e t i t i o n c o l l a b o r a t i o n 2 0 1 7


c t s

gound floor rendering

40


The driving issue with the design of this tower, the Taichung Smart Centre, was the question of how to insert an abundance of green space into an area that otherwise had very little of it. A desire was also made for the workers in the offices of said tower to have access to quality, genuine green spaces. The solution to the first design issue was to create a platform above the ground plane, upon a which a park cold be planned and planted. This frees the true ground plane for circulation, and creates more space on the platform to create a dedicated park. The solution to the second design issue was to slice into the mass of the building at 3 strategic points, creating terracing gardens along the height of the building, which the users of the offices may then use as recreational outdoor space, all within at most a few levels of where they may be working.

moriyama & teshima architects


-

-

-

control centre plan, ground floor, 1:2000

A

A

36x18 24x42 96x30

96x30

96x30 96x30

36x18

36x18

36x18

36x18

36x18

24x42 36x18

36x18

24x42 36x18

24x42

24x42

96x30 96x30

96x30 96x30

24x42

24x42

36x18

36x18

36x18

36x18

24x42

24x42

96x30 96x30

96x30 96x30

24x42

24x42

36x18

36x18

36x18

36x18 24x42

96x30 96x30

24x42

36x18 24x42

96x30 96x30

24x42

36x18

36x18

36x18

36x18

24x42

96x30 96x30

24x42 36x18

24x42

96x30 96x30

24x42 36x18

24x42 96x30 96x30 24x42

36x18

24x42 96x30 96x30 24x42 36x18 36x18

36x18 24x42

96x30 96x30

24x42 36x18

36x18 24x42

96x30 96x30

24x42 36x18

24x42

24x42

36x18 24x42

96x30 96x30

24x42

36x18

36x18

36x18

36x18

36x18 24x42

96x30 96x30

24x42 36x18

24x42

96x30 96x30

36x18 24x42

96x30 96x30

36x18 24x42

96x30 96x30

96x30 96x30

36x18

24x42

36x18

24x42

36x18

24x42

96x30 96x30

24x42

96x30 96x30

96x30 96x30

24x42

24x42

36x18

36x18

36x18

24x42

96x30 96x30

24x42

36x18

36x18

36x18

36x18

36x18

24x42

24x42

96x30 96x30

96x30 96x30

96x30 96x30

24x42

24x42

24x42

24x42

24x42

24x42

24x42

24x42

36x18

36x18

96x30 96x30

96x30 96x30

36x18

24x42

96x30 96x30

96x30 96x30

24x42

24x42

96x30 96x30

96x30 96x30

36x18

24x42 36x18

36x18

36x18

36x18

36x18

24x42

24x42

36x18

24x42 96x30 96x30 24x42 24x42 96x30 96x30

24x42

24x42 36x18

36x18

36x18

24x42

36x18

24x42

96x30 96x30

24x42

36x18

36x18

36x18

36x18

36x18

24x42

24x42

96x30 96x30

96x30 96x30

24x42

24x42

36x18

24x42

24x42

24x42

96x30 96x30

96x30 96x30

36x18

36x18

36x18

36x18

24x42

24x42

96x30 96x30

96x30 96x30

24x42

24x42

36x18

36x18

36x18

MLSTEC Multiple MLSTE LNGE-STRWC upholstery LNGE-STR SCS ,C,DEF edge ,C,DEF

raight,

Lounge-St

edge MLSTEC MLSTE WC upholstery ,C,DEF

Multiple SCS ,C,DEF LNGE-STR

96x30

96x30

96x30

96x30

24x42

96x30

24x42

24x42

96x30

24x42

24x42 36x18 36x18 36x18

24x42 36x18

24x42

24x42

24x42 36x18 36x18 36x18

36x18

24x42 96x30 96x30 24x42 36x18

36x18

36x18

24x42 36x18 36x18 36x18

36x18

36x18

24x42 96x30 96x30 24x42

24x42

24x42

96x30 96x30 36x18

36x18

24x42 96x30 96x30 24x42

36x18

24x42 96x30 96x30 24x42

36x18

24x42 96x30 96x30 24x42 36x18

36x18

36x18

36x18

24x42

96x30 96x30 36x18

36x18

24x42 96x30 96x30 24x42

36x18

24x42 96x30 96x30 24x42

36x18

24x42 96x30 96x30 24x42 36x18 36x18

24x42

24x42

24x42

96x30 96x30 36x18

42 -

-

control centre plan, -1 floor, 1:2000 24x42

24x42

96x30 96x30

36x18

24x42 96x30 96x30 24x42

36x18

24x42 96x30 96x30 24x42

36x18

24x42 96x30 24x42 96x30 96x30 24x42 36x18

36x18

control centre plan, -2 floor, 1:2000

36x18

36x18 24x42 36x18

36x18 36x18 36x18 36x18

LNGE-STR

MLSTEC MLSTE WC Lounge-Straight, Multiple upholstery edge LNGE-STR,C,DEF SCS LNGE-STR,C,DEF

36x18 24x42

dia MTLRL5 54 OUND,54 L5 MT02LR54 Round, HEIGHT,R OUND,54 height, ge UNGE SG2 HEIGHT,R

raight,

Table-Loun TABLE-LO

96x30 96x30

36x18 24x42

96x30 96x30

36x18 24x42

96x30 96x30

36x18 24x42

96x30 96x30

Lounge-St

UNGE 24x42

TABLE-LO

36x18

24x42 36x18

24x42 36x18

24x42 36x18

36x18 24x42

36x18

36x18

24x42

24x42

96x30 96x30

96x30 96x30

24x42

24x42

36x18 24x42

36x18 24x42

36x18 24x42

96x30

96x30

96x30

96x30 96x30

24x42

36x18

36x18

36x18

36x18

36x18

24x42

24x42

96x30 96x30

96x30 96x30

24x42

24x42

36x18

36x18

36x18

36x18

24x42

24x42

96x30 96x30

96x30 96x30

24x42

24x42

36x18

36x18 24x42

96x30 96x30

24x42

36x18

36x18

36x18

36x18

36x18

24x42

24x42

96x30 96x30

96x30 96x30

24x42

24x42

36x18

24x42

96x30 96x30

24x42

36x18

36x18

36x18 24x42

96x30 96x30

24x42 36x18

roof floor plan, 1:1000

office floor plan, 1:1000

terrace floor plan, 1:1000


a

f e w

p h o t o g r a p h s

Photography is an art I took and continue to take a profound interest in, mainly due to its ability to most accurately reflect how I want to view the world around me; high contrast, vibrant color, and appreciative of the phenomena of the everyday. The following couple of pages feature a selection of photos I’ve taken over the years of which I am proud.

l e i s u r e i n d i v i d u a l 2 0 1 5 - 2 0 1 7


44


a few photographs


46


curriculum vitae 608-121 acorn place mississauga, ontario l4z3n3

e: shanne.stines@live.ca

work experience

skills

t: 1-647-391-1304

Moriyama & Teshima Architects Digital 2017-2018 3D Printing Intern architect; key Adobe Creative Suite (Ai + Au contributor to design Dw + Id + Pr + Ps) of complex of buildings of Autodesk AutoCAD multi-billion dollar Autodesk Revit international competition; Autodesk Inventor organized schedules on Revit; HTML Code applied drawing and design Microsoft Office changes on Revit Rhinoceros 5 Heitler Houstoun Architects 2016 Sketchup Intern architect; designed Vray library in Nicaragua; Analog completed working drawing Hand Drafting (Graphite + sets. Ink) Taylor Hazell Architects 2015 Hand Modelling (Basswood + Architectural assistant; Museum Board + Foamcore) collaborated on restoration projects; completed working drawing sets; worked on Heritage Conservation District plan for King-Spadina Area. Scotiabank Real Estate 2015 Junior designer collaborated on interior design projects; filed work reports; completed working drawing sets.

education

awards

University of Waterloo 2018-2020 Waterloo President’s Scholarship Master of Architecture for the Ontario Scholar thesis Fragments of Sobriquet Physics Proficiency Award University of Waterloo 2013-2018 English Proficiency Award Honours Bachelor of Visual Arts Student of the Year Architectural Studies

2013 2012 2012 2011 2011

48


January 18, 2016

Shanne Stines 608 – 121 Acorn Place Mississauga, ON L42 3N3 To Whom It May Concern: Shanne Stines worked as a co-op architecture student (University of Waterloo) at Taylor Hazell Architects Ltd. from September through mid-December, 2015. During this time he carried out his assignments in a professional and efficient manner. Shanne performed his work with care and diligence, and always worked well with other project team members. Shanne primarily worked on seven assignments. As a team member he helped architects and principals. This work involved a great deal of organization, including careful presentation of complex presentation materials for client meetings. Needless to say, we were pleased with Shanne’s contribution to the work of the firm during his time here, and wish him all the best in his future endeavours.

Sincerely,

Jill Taylor, OAA, FRAIC, MAA, NSAA, AAPEI, CAHP Principal

50


t h a n k

y o u

s h a n n e . s t i n e s @ l i v e . c a 1 - 6 4 7 - 3 9 1 - 1 3 0 4

Profile for Shanne Stines

Shanne Stines' Selected Works - 2020  

Shanne Stines' Selected Works - 2020  

Profile for sstines
Advertisement