Page 1

Nr 2.2016

Utgiven av Sydsvenska Industri- och Handelskammaren

Det var en allvarlig situation men vi var aldrig nära systemkollaps. Vi kunde agera. 12

Ygeman om gränskontrollerna 12–13

Kontrollernas kostnad 10 Hellre Wallander än antisemitism 17 En snabbare väg till jobb  22


främsta s n e n o i Reg nskapsu k r ö f miljö retag. ö f t x ä v l l och ti

idéer föds där människor möts

Ser du nätverkande som en utvecklingskraft?

Välkommen till Framtidsvägen! Som hyresgäst i Videum Science Park har du alla möjligheter att samverka med andra företag. Ta del av andras kompetens, dela med dig av din egen och utveckla ditt affärsnätverk! Är du dessutom nyfiken på hur Linnéuniversitetets studenter och forskare kan hjälpa ditt företag att utvecklas är vår geografiska närhet, uppbyggda kontakter och gemensamma aktiviteter till din hjälp. Just nu pågår projektering inför beslut om nästa hus som kommer att bygga samman science parken genom en gemensam entré med hjärta och puls. Visa ditt intresse redan nu, så kan du påverka mer.

0470-72 33 00 www.videum.se


ledare

Är regeringen beredd att offra den svenska musikexporten? ISSN 0 2 8 4 -14 6 0  © 2016 · Sydsvenska

Industri- och Handelskammaren. Sydsvenskt Näringsliv utkommer med 4 nummer årligen. A n s va r i g u t g i va r e 

Stephan Müchler, Handelskammaren. r e da k t ö r – Ko n ta k t– Pr e n u m e r at i o n e r

Caroline Rundberg, Handelskammaren. Tel 040-690 24 32. caroline.rundberg@handelskammaren.com A n n o n s e r  Media Support AB, Charlotte Blomfeldt. Mjöhultsvägen 62, 254 76 Allerum. Tel 042-12 43 00. charlotte@media-support.se l ayo u t– Pro d u k t i o n  Grafix Konsult AB, Ängdalavägen 36, 217 47 Malmö. Tel 040-644 46 70. www.grafix.se O m s l ag s bi l d  Handelskammarens Per Tryding träffade inrikesminister Anders Ygeman i tjänsterummet på Rosenbad. Det blev ett samtal främst om id-kontroller men även kring spontandans och nyputsade fönster. Sidorna 12–13. Foto: Erik Flyg

V i påv e rk a r · V i s t ö de r · v i s a mm a nf ö r

Handelskammaren är en privat organisation som arbetar i sydsvenska företags intresse. Vi påverkar företagens villkor genom bland annat utveckling av infrastruktur och utbildningssystem. Vi stöder affärer genom service inom internationell handel och olika utbildningar. Vi sammanför företag i olika nätver­k och på våra många möten. Handelskammaren har drygt 2 800 medlemsföretag och finns i Skåne, Blekinge, Kalmar, Kronobergs och södra Hallands län.

Den fjärde januari införde infrastrukturminister Anna Johansson id-kontroller för resande in till Sverige. Några veckor tidigare hade inrikesminister Anders Ygeman infört passkontroller och situationen i Öresundsregionen är nu smått kaotisk. För pendlare, som ju är de som drabbas mest, innebär det dagliga förseningar på upp till över en timme. Flera har sagt upp sig eftersom de inte längre orkar eller kan pendla. Öresundstrafiken har tvingats stryka hälften av avgångarna i rusningstrafik och dessutom kortat tågen från nio till sex vagnar. Det har inneburit att man tappat resenärer på tågen samtidigt som biltrafiken, eftersom den ju inte omfattas av id-kontrollerna, ökar. Företag som är verksamma på båda sidorna av Öresund får inte längre sökande från Sverige till tjänster i Danmark. Listan på problem kan göras längre. Att det skulle bli problem med Öresundsintegrationen när man införde kontrollerna stod helt klart redan innan de sattes upp. Därför skrev jag redan i november till statsministern med flera för att påtala att en smidig lösning skulle kunna vara att åberopa det avtal om polisiärt samarbete som Sverige och Danmark ingick 1999 inför broinvigningen. Vår tanke var att, i enlighet med avtalet, låta svensk polis genomföra kontroller på tågen under gång och därmed undvika förseningar och möjliggöra i stort sett normal­ trafik. Något svar från statsministern har vi ännu inte fått. I en ekonomisk analys som gjorts på Handelskammarens uppdrag beräknas kostnaderna för kontrollerna till över 4 miljoner per dag eller 1,5 miljarder om året, vilket motsvarar hela den svenska musikexporten. När siffrorna presenterades för den nordiska samordningsministern Kristina Persson så ställde hon sig tveksam till uppgifterna. Detta trots att erkända Bertelsmanns beräknat kostnaderna för åter­införandet av gränskontroller i nuvarande Schengenområdet till 470 miljarder Euro fram till 2025. Enbart för Tyskland handlar det om 77 miljarder Euro. Många i Stockholm tycks inte vilja se problemet. För att förstå skulle de behöva uppleva att Uppsalapendeln stannade vid två tillfällen, först för id-kontrollen och på nästa station för passkontroll. Det är nu upp till bevis för regeringen. Är man beredd att låta det kosta 1,5 miljard per år och därmed i realiteten offra summor motsvarande hela den svenska musikexporten eller tänker man göra något för att underlätta för pendlare och företag i Öresundregionen? Att man dessutom satt den nordiska passunionen från 1950-talet ur spel gör ju saken inte mindre angelägen.

För att förstå skulle de behöva uppleva att Uppsalapendeln stannade vid två tillfällen, först för id-kontrollen och på nästa station för passkontroll.

VÄXJÖ HaLMstad

KaLMar

KarLsKroNa KristiaNstad HELsiNgBorg MaLMÖ

Foto: Lars Lydig

Handelskammaren Skeppsbron 2, 211 20 Malmö Tel 040-690 24 00 Fax 040-690 24 90 info@handelskammaren.com www.handelskammaren.com

Stephan Müchler, VD Handelskammaren

 3

Sydsvenskt Näringsliv Nr 2.2016


i korthet

Repris från 1869 l  Tryck- och medieföretaget CA Andersson i Malmö räknar med att anställa tio personer under det kommande året. Det är ett nytt 2-årigt avtal med Malmö Stad om grafiska produkter och tjänster som ligger bakom behovet att nyanställa. Bolaget grundades 1869 och den första kunden var just Malmö Stad.

Högtryck på Barometerns invigning l  I Kalmar har Gota Media invigt sitt nya tidningshus. Efter en lång ombyggnadsperiod kunde Barometernpersonalen flytta in i huset som invigdes med pompa, ståt och 130 gäster.

Miljardfest i Kalmar l  Kalmarföretaget Trelleborg Sealing Solutions har ställt till med miljardfest, detta för att fira att man under 2015 passerade en miljard i omsättning. Företaget som tillverkar shims för bromsar till fordonsindustrin har traditionellt varit starka i Europa men har nu sin stora tillväxt i Asien och USA. Trelleborg Sealing Solutions har 150 anställda i Kalmar.

Välklätt i Ryder Cup l  Konfektionsföretaget Galvin Green har tecknat sitt mest prestigefulla samarbetsavtal hittills. Växjöföretaget blir nu exklusiv team supplier till Europas lag i den välkända golftävlingen Ryder Cup. England är bolagets största marknad men man har börjat se sig om efter tillväxtmöjligheter och har bland annat startat upp ett dotterbolag i USA.

Bjässe i Braås l  På en mässa i München har Volvo construction equipment presenterat sin största maskin någonsin. Det handlar om en jättelik ramstyrd dumper som öppnar en helt ny marknad för bolaget. Det var på just Volvo i Braås som den första ramstyrda dumpern ”Gruskalle” utvecklades. Femtio år och 50 ton senare är Volvo fortfarande världsledande tillverkare av ramstyrda dumprar. Den nya jättedumpern, A60H, innebär ett stort kliv i produktivitet och inträde i ett helt nytt segment.

4 

Sydsvenskt Näringsliv Nr 2.2016

Ny generation vältar

Sommartid är glasstid l  Nu är det dags för säsongens nyheter från SIA Glass att lanseras i butik. JordgubbVanilj, Vit Choklad, Laktosfri Mintkola och trendig Röd Grape utlovas. Två av smakerna var fjolårets storsäljare i glassbarerna och gör nu efterlängtad entré i butikerna.

l  Dynapac, en del av Atlas Copco, i Karlskrona har tagit fram en ny generation asfaltvältar med ett unikt styrsystem som ger större precision i körningen. Dessutom går både sätet och styrmodulen att vända så att man får bättre sikt när man kör fram- och baklänges. Med de nya modellerna hoppas man stärka marknaderna ytterligare i Europa, Ryssland, Nordamerika och Australien. Dynapac har 300 anställda i Karlskrona och producerar årligen ca 2 000 vältar i fabriken.

Från Kalmar till OS i Rio Bostik invigde nytt i Helsingborg l  Nu står den nya 450 m2 stora fabriken som ska specialisera sig på cementbaserade spackel- och fixprodukter färdig i Helsingborg. Den ligger i direkt anslutning till den sedan tidigare befintliga produktionsanläggningen och huvudkontoret för Bostiks verksamhet i norra Europa. Den nya fabriken erbjuder en avsevärt förbättrad produktkvalitet, bättre arbetsmiljö för de anställda och möjlighet att öka kapaciteten med upp till 50%. Till den nya anläggningen har sex operatörer anställts varav tre följt med från den tidigare anläggningen i Malmö.

l  Hos Kalmarföretaget Energikakan AB är det bråda tider. Försäljningen av den patenterade kolhydraten Vitargo ökar alltid vart 4:e år, närmare bestämt när det är OS-år. Bland kunderna finns många Olympiska förbund runt om i världen som beställer sportnutrition från Vitargo. Produkterna vänder sig främst mot elitidrottare, men även mot motionärer. I samband med OS i London 2012 togs över 100 medaljer av Vitargo-kunder. På Energikakan AB Vitargo hoppas man nu på ännu fler medaljer i Rio de Janeiro.

Laholmsbolag börsnoterat l  Nilsson Special Vehicles, som är en av landets största aktörer på specialbilmarknaden, har börsnoterats. På bara några veckor fick företaget 580 ägare och ett nytt kapital på 21 Mkr. Nilsson Special Vehicles producerar ambulanser, begravningsbilar och limousiner byggda på Volvomodeller och för att hänga med i förändringar i Volvos modellprogram behövdes mer kapital. På tre år har Laholmsföretaget gått från 36 till 60 anställda.

Assa Abloy köper igen

Bortom wifi

l  Skånska Assa Abloy Entrance Systems har förvärvat Lighthouse som distribuerar portar och dockningssystem. Köpet innebär en förstärkning av positionerna på den amerikanska marknaden. Förvärvet är det tredje stora köpet på fem månader. I slutet på 2015 förvärvade Assa Abloy Entrance Systems den franska portjätten Nergeco samt det schweiziska sensorbolaget Cedes. Assa Abloy Entrance Systems som nyss flyttat från Landskrona till Malmö är världsledande inom automatiska portar och entrélösningar.

l  Lundabolaget Terranet har inlett ett samarbete med den amerikanska hårdvarujätten Qualcomm som man nu ska leverera mjukvara till. Terranet har utvecklat en teknik som möjliggör kommunikation och dataöverföring mellan mobila enheter utan att det behövs wifi, 3G, 4G eller GSM. Det gör att mobila enheter kan kommunicera oberoende av simkort och radiomaster. Istället fungerar andra mobiler i närheten som master. Till sommaren planerar Terranet en investeringsrunda där målet är att ta in 70–80 miljoner kronor.

Polykemi + Mercedes = sant l  Ystadbolaget Polykemi har ingått ett samarbete med Daimler/Mercedes. Mercedes använder nu Polykemis högpresterande 40% glasfiberförstärkta PP för att tillverka ramarna inuti solskydden i Mercedes C-klass. Materialet är lättare och bidrar till att få ner vikten i bilarna för att minska bränsleförbrukningen och även att reducera CO2emissionerna.


Vill du synas här? Maila då pressmeddelanden och företagsnyheter till medlem@handelskammaren.com. Dessa kan också skickas till Caroline Rundberg, Handelskammaren, Skeppsbron 2, 211 20 Malmö. Glöm inte att bifoga bilder!

På nytt jobb Det nya svarta i Östra Göinge l  I Östra Göinge nära den småländska gränsen har Emmaboda Granit startat ett nytt stenbrott. Här bryts diabas med en unik glimrande struktur och färg. Materialet från Biskopsgården kommer att säljas i block men även förädlas i fabriken i Emmaboda.

Elme Spreader satsar l  Älmhultföretaget Elme Spreader investerar runt 50 miljoner kronor under ett år på nya maskiner och en utbyggnad av sina lokaler med 5 400 m2. Hos Älmhultföretaget sker produktion av containerok för en global marknad. Trots den ständigt pågående automatiseringsprocessen har man inte behövt minska personalstyrkan utan ser snarare möjligheter för nyanställningar framöver.

Den optimala smältan l  NovaCast Systems AB har lanserat en ny version av det metallurgiska processtyrningssystemet ATAS MetStar 9.0. Systemet löser ett inom gjuteribranschen stort problem; stora variationer i kvaliteten på gjutgodset. Efter termisk analys beräknas nödvändiga korrigeringar och rapporteras till operatören för åtgärd. I den nya versionen ligger fokus på ökad användarvänlighet, säkerhet och ett nytt Good Guys’ Index (GGI). GGI tar bland annat hänsyn till materialåtgång och ger ett värde som speglar totalbelastningen på miljön.

Ericsson anställer i Karlskrona l  Det går bra för Ericssons Karlskronaenhet. Den ökande trenden för mobila betalningstjänster gör att man innan sommaren siktar på att ha anställt 40 nya medarbetare. Främst söker man efter högskoleutbildade ingenjörer med inriktning på programmering, mjukvara och systembyggen. I dagsläget sysselsätter Ericsson 900 personer i Karlskrona.

SM i blås hos Målerås l  I slutet av april var det dags för SM i glasblåsning. Efter förra årets succé hölls tävlingen i år hos Målerås Glasbruk. Under SM står hantverket i fokus och syftet med tävlingen är att lyfta fram just hantverket och hantverkarna.

l  Jörgen Persson har tillträtt som ny vice VD för Abetong. Han kommer senast från Skanska Stomsystem, där han varit VD sedan 2011. Dessförinnan har han haft andra ledande befattningar på såväl Skanska Stomsystem AB som Skanska Sverige AB. l  Annika Lindhe har utsetts till VD för Halmstads Näringslivs AB under det kommande året då Karolina Davidsson ska vara föräldraledig. Annika Lindhe kommer närmast från Högskolan i Halmstad där hon bland annat jobbat med Karriärcentrum och har även erfarenhet av uppdraget som utvecklingsledare på Region Halland.

Oväntad toalettupplevelse l  Ett besök på toaletterna på Ronneby Airport innebär just nu något utöver det vanliga. Där väntar nämligen discokulor, fjärilar och färgexplosioner. Det är elever från Folkhögskolan i Bräkne Hobys konstlinje som utsmyckat toaletterna efter eget huvud. Det gemensamma projektet mellan skolan och flygstationen inleddes redan före jul och nu kan konsten avnjutas på plats.

l  Länsförsäkringar Blekinge har fått en ny VD. Det är Jens Listerö som tar över efter att, under tre år, ha jobbat i bolaget som Affärsområdeschef Privat/ Bankchef.

Emballator Växjöplast 70 år

l  BEVI-bolagens moderbolag BEVI International har ny VD sedan Rolf Persson gått i pension. Han sitter dock kvar i bolagets kinesiska styrelse under ett år. Ny koncernchef/VD är Carl Sigfridsson som tidigare jobbat i ledningen för ett flertal bolag inom fordons- och automationsindustrin.

l  Redan 1946 grundades AB Bakelitverken i Växjö. I sortimentet fanns förutom campingutrustning och antikramar bland annat verktyg för tillverkning av kapsyler. Idag är fokus för produktionen just kapsyler som man designar, utvecklar och tillverkar för många världsledande varumärken. Grattis!

l  Jesper Kristensson tog i april över funktionen som Area Manager i Norden och Baltikum och positionen som VD för WILO Nordic. Han kommer att vara placerad i Stockholm/Växjö. Jesper Kristensson har tidigare bland annat varit produktansvarig enhetschef för maskinsäkerhet vid ABB AB i Sverige.

Lakrits till 60 000 amerikaner

SAS satsar på Sturup

l  Lakritsfabriken i Ramlösa har fått sin hittills största exportorder. En av deras lakritsprodukter ska ingå i en exklusiv matbox som distribueras till 60 000 amerikaner. Boxarna släpps varannan månad med syftet att mottagarna ska kunna uppleva mat från olika länder hemma. Innehållet handplockas av en namnkunnig kock från det aktuella landet och Sverigeboxen har valts ut av Emma Bengtsson från Aquavit i New York.

l  Malmö Airport har som första flygplats i Sverige fått en SAS Café Lounge. SAS nya koncept är ett komplement till flygbolagets befintliga lounger och riktar sig till frekventa resenärer. SAS Café Lounge är drygt 70 kvadratmeter stor och är placerad nära flygplatsterminalens utgångar till SAS inrikesflygningar. I loungen kommer det att finnas gratis trådlöst internet och förfrisk­ ningar. Öppettiderna kommer att följa SAS trafikprogram.

 5

Sydsvenskt Näringsliv Nr 2.2016


Handelskammarens Kalendarium

l Handelskammaren arrangerar runt 200 seminarier, möten och utbildningar om året i Sydsverige. Detta för att öka medlemsföretagens konkurrenskraft och verka som en arena för nätverk. Komplett utbud och anmälan finns på handelskammaren.com/kalendarium

16/5 Förste vice Riksbankschef Kerstin af Jochnick gästar Handelskammaren, Kalmar 17/5 CSR och hållbart företagande, Växjö 17/5 BusinessForum 2016 – Framtidens Industri, Olofström 18/5 Inköpsavtalet A till Ö, Malmö 18/5 HR-nätverket OBM – Organisational Behavior Management, Malmö 23/5 Från strikta regler till dirty tricks, Malmö 24/5 Lär dig tulldeklarera vid import, Malmö 26/5 Handelskammarens Årsmöte 2016, Malmö 2/6 Kinesiska muren är inte så hög…, Malmö 3/6 Våravslutning Mat&Prat för VD-assistenter, Malmö 17/6 Trender på arbetsmarknaden, Malmö 4/7 Energipolitik utan effekt, Öresundshuset Almedalen 5/7 Klimatutmaningen – svenska företag tar täten, Öresundshuset Almedalen 6/7 Produktivitetskommissionen, Öresundshuset Almedalen 31/8 Grundkurs i hållbarhetskommunikation, Malmö 2/9 Ekonomisk hållbarhet, Kalmar 7/9 Fördjupa dina remburskunskaper, Malmö 8/9 Fördjupa dina remburskunskaper, Växjö 8/9 Att lyckas med sin försäljning, Malmö 9/9 Affärsmöjligheter Slovakien, Malmö 9/9 Vinnande strategier i ett nytt medielandskap, Helsingborg 28/9 BusinessForum 2016 Störst, bäst och vackrast – varumärke i all ära..., Älmhult 6/10 Lär känna din Handelskammare 18/10 Tulldagen, Malmö 1/12 Handelskammarens Höstmöte 2016, Malmö Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Får du rätt utskick? För oss är det viktigt att du som medlem får ut det som är bäst för dig av medlemskapet i Handelskammaren. Får rätt personer på ditt företag våra mailutskick? Har någon slutat eller tillkommit? Välj själv vad du vill få, vi erbjuder: – Alla våra inbjudningar – Inbjudningar kring internationell handel – Internationellt nyhetsbrev med tips, råd, regeländringar och annan relevant information – Tidningen Sydsvenskt Näringsliv Maila dina ändringar och önskemål till oss på medlem@handelskammaren.com

6 

Sydsvenskt Näringsliv Nr 2.2016

Ung ledare? l  Passar du i vårt nätverk för unga ledare? Här får du möjlighet till strategiutveckling, inspiration och nyttiga kontakter i näringslivet. Snart kör vi ingång ett nytt gäng – är det dags för dig? Kontakta Måns Liljenlov, 040-690 24 44.

Vi vann! l  Handelskammaren har tilldelats Region Skånes pris för ”Synnerliga insatser för Skånes utveckling” 2015. Priset delades ut vid Malmös Näringslivsgala. Motiveringen löd: ”En samlande kraft och drivande samhällsaktör, som genom opinions­bildning och långsiktigt engagemang i tillväxt- och välfärds­ frågor stärkt Skånes utveckling”.

Anders Ygeman

Välkommen till Årsmötet! l  Om några veckor är det dags! Mingla, knyt nya kontakter och lyssna till inrikesminister Anders Ygeman som pratar på temat ”Ordning, säkerhet och trygghet”. Kvällen avslutas med den traditionsenliga vårmiddagen i Malmö Börshus. 26/5. Först till kvarn – anmäl dig idag!

Planen för Almedalen l  Under politikerveckan i Almedalen träffar du Handelskammaren främst i Öresundshuset. Där har vi bland annat ett seminarium tillsammans med Uniper under rubriken ”Energipolitik utan effekt”. Vi håller också i ett seminarium kopplat till vår rapport ”Klimatutmaningen – svenska företag tar täten”, där bland annat Markku Rummukainen, klimatforskare medverkar. Utöver det deltar vi i paneler och debatter kring våra frågor i olika sammanhang under veckan. Politikerveckan är en utmärkt plattform för att driva våra frågor och nätverka. Vi ses i Visby!

Engagemang i Eurochambres l  Eurochambres representerar över 20 miljoner bolag i Europa och agerar som näringslivets samlade röst på EU-nivå. Sedan årsskiftet är Pernilla Johansson, senior ekonom på Handelskammaren, medlem i Eurochambres finansiella och ekonomiska kommitté. Kommittén verkar för EUinitiativ, program och regleringar som främjar företags tillgång till kapital men också frågor som berör företag som har landsgränsöverskridande verksamheter. På senaste mötet, som hölls i Haag i slutet av mars, diskuterades fram-

växten av finansiella techbolag och EU:s nya strategi för ett reformerat momssystem. Läs mer på › euro­ chambres.eu/

Save the date – snart är det höst! l  Boka redan nu in e-Handels­ dagen i Kalmar den 27 september. Dagen efter, den 28:e september, är det BusinessForum där vi tillsammans med IKEA fokuserar på varumärke. Den 18 oktober är det dags för Tulldagen, ett måste för dig som jobbar med import/export. Avsluta hösten med nätverkande i toppklass och julbord på vårt Höstmöte den 1 december. Vi ses!


Hans bolag har revolutionerat e-handeln och skapat verktyget som användes för att bearbeta de så kallade Panama-dokumenten. Nu oroas han starkt av id-kontrollerna vid Öresund och hur de påverkar företaget. Möt Emil Eifrem, VD och medgrundare av Neo Technology.

Neo Technology –

Gränsproblematiken hindrar vår utveckling Neo Technology har med sin grafdatabas Neo4j tagit e-handeln med storm. Fyra av de tio största detaljhandlarna i världen använder den idag för att optimera sin försäljning genom att jämföra konsumentmönster. På millisekunder går det att få fram rekommendationer base-

rade på liknande konsumenters beteende. Företaget har också utvecklat ett verktyg som användes i bearbetningen av de så kallade Panama dokumenten. Neo Technology är ett innovativt företag vars grafdatabas bryter det rådande paradigmet i datahanteringen. Istället för att

organisera data i tabeller med rader och kolumner tog man den mänskliga hjärnan som inspiration för att bygga en databas som är strukturerad som hjärnan, i ett nätverk. Detta nätverk kallas i matematiska termer för graf men ska inte förväxlas med en traditionell graf med x- och

I november bedömde vi att när vi ska växla upp till säg 200 utvecklare, kan vi göra det i Öresundsregionen. I och med gränskontrollerna är det inte lika självklart längre. – E m i l E i f r em

y-axel. Det här sättet att organisera information visade sig ha många fördelar. Det skapar en flexibel struktur där man organiskt kan bygga ut databasen med information. Men framförallt är det på processidan de största fördelarna finns. Även med små SQL databaser kan det ta timmar att processera information men med grafdatabasen går det på millisekunder. – När hela världen går online för att göra försäljning så blir rekommendationer en viktig komponent och hur bygger man dem? Jo, med grafdatabaser, säger Emil. Bolaget startades i Malmö 2007 och blev väldigt snabbt internationella, dels för att man etablerade sig tidigt i USA och dels för att man har anställt många internationella talanger. Idag ligger huvudkontoret i Silicon Valley men utvecklingsdelen finns i Malmö. För ett år sedan

gick man ut med budskapet att man vill bli Skånes största arbetsgivare, men när jag pratar med Emil via Skype är detta mål inte längre lika självklart. – Vi har gått lite fram och tillbaka om det. Från början var det självklart att vi skulle ha utvecklingen i Öresundsregionen. Dels för att vi kommer därifrån och dels för att det finns mycket bra talang, säger Emil. Men vi ser en framtid där vi om 15–30 år är 10 000 anställda varav runt 3000 utvecklare. Kan Malmö och Lund stödja det? Nej. Kan Malmö och Lund tillsammans med Köpenhamn stödja det? Kanske inte, men vi kunde åtminstone fundera i de banorna i november. Det största hotet mot det här uppstod faktiskt för tre månader sen, fortsätter Emil. I id-kontrollernas spår Det som hände var att Sverige införde gränskontroller och transportöransvar på tågen mellan Köpenhamn och Malmö. Emil fick ett samtal från utvecklingschefen i Malmö som uttryckte stark oro för företagets framtid i Öresundsregionen med gränskontroller. Det här kan innebära att Neo Technology måste tänka om kring sin lokalisering. – I november bedömde vi att när vi ska växla upp till säg 200 utvecklare, kan vi göra det i Öresundsregionen. I och med gränskontrollerna är det inte lika självklart längre och det känns tråkigt, säger Emil. Problematiken som id-kontrollerna medför hindrar företaget från att ta nästa steg. Hittills har man framförallt rekryterat från den svenska sidan av Öresund men det är inte något man kan göra för alltid och med gränskontroller skapas det en otrolig friktion för företagets framtid i Sverige. Det här är inte något som man tar lätt på hos Neo. Jessica Ulfgren jessica.ulfgren @handelskammaren.com

 7

Sydsvenskt Näringsliv Nr 2.2016


Fehmarnbelt dörren till en

megaregion

Uffe Palludan beskrev på 1990-talet Öresundsregionens potential genom att dra paralleller till San Fransiscobukten i norra Kalifornien. Han jämförde Malmö med Oakland, Lund med Berkeley och Köpenhamn med San Fransisco. I Öresundsbrons fotspår är regionen idag en god bit på vägen. När byggstarten av Fehmarnbelt­ tunneln, mellan danska Rødby och tyska Puttgarden närmar sig, bör Hamburg och Lübeck vara en del av Greater Copenhagens framtidsvision. Tunneln kan mycket väl bli en katalysator för utvecklingen av en nordeuropeisk megaregion. Det är svårt att inte bli inspirerad av tanken på en allt närmare integration av de två utkantsregionerna. Ekonomisk forskning har till exempel visat att Hamburg under lång tid varit en av EU:s ledare inom produktivitet, samtidigt som Malmö-Lund-regionen nyligen har blivit rankad som en av världens mest uppfinningsrika platser av OECD. I Hamburg finns ett stort finanscentrum och Lübeck är ett kulturellt världsarv. På samma sätt är Skandinavien ett favoritresmål för många tyskar. Lägg till den entreprenöriella kultur som

finns i Greater Copenhagen och här finns möjlighet att ta vara på varandras styrkor. Inte minst genom att bygga olika kunskapsoch marknadsdrivna samarbeten som stärker konkurrenskraften i allt från turism till forskning. Viktigaste handelspartnern Hela Skandinavien kommer således att få nya tillväxt- och utvecklingsmöjligheter av en fast förbindelse till Tyskland, som är vår viktigaste handelspartner och unionens ekonomiska motor. Men frågan är när den 18 km långa tunneln kan

bli klar. Förhoppningen är att den ska kunna invigas i början på 2020-talet. Men ännu har inte det första spadtaget tagits. Det finns också en stark opinion mot bygget i Tyskland som kan fördröja processen ytterligare några år. Även om slutdatumet för tunnelns färdigställande ännu står skrivit i stjärnorna återstår den största barriären: att kapa de psykologiska, språkliga och kulturella hindren. Bara en sådan sak som att tågresan till Hamburg från Malmö tidsmässigt kommer att vara kortare än till

Stockholm kan Femern vara svårt att eller Fehmarn? ta in. Men På danska säger för företag man Femern, på och andra svenska och tyska organisationer Fehmarn. som tar vara på affärsmöjligheterna väntar nya kunder och utvecklingspotential runt hörnet. Med andra ord är det kanske dags att putsa till skoltyskan igen? Lisa jedlid lisa.jedlid @handelskammaren.com

Av oss får du inte alltid det du vill ha. Vår väl beprövade metodik skapar trygghet genom hela rekryteringsprocessen. Men vi vet också att framgång kräver att vi ständigt utmanar – oss själva, såväl som branschen och kunderna. Så kanske får du inte det du vill ha, men garanterat det du behöver: rätt ledare. Högström & Co är ett av södra Sveriges ledande företag inom chefsrekrytering. Läs mer om oss och våra aktuella tjänster på hogstrom-co.se.

8 

Sydsvenskt Näringsliv Nr 2.2016


Hans Christian Schmidt

Femern först för Danmark l Hans Christian Schmidt gör sin andra omgång som transportminister i den danska regeringen. Han hör därmed till de allra mest erfarna politikiska ledarna på området i Europa. I april kom han till Malmö och Handelskammaren för att dela med sig av planer, erfarenheter och lyssna in tankar från sydsvenska företag. Ett kvitto på hans internationella nätverk är att han lyckats locka till sig den amerikanska transportministern till Köpenhamn för en cykeltur. Köpenhamn är världsledande i sin satsning på cykling. Detta har gett upphov till begreppet ”to copenhagenize” inom internationell stadsutveckling som helt enkelt betyder att främja cyklande. En dansk transportminsiter har per definition en internationell uppgift eftersom Danmark ligger där det ligger, med enormt goda förutsättningar så länge trafiken hänger samman med omvärlden. Därför är det stort fokus på Fehmarn. – Förbindelsen kommer att förändra och förbättra våra kommunikationer på ett sätt vi inte kan förställa oss. Det ritar om hur

vi kan göra affärer i norra EU. Den kommer betyda mycket för Sveriges tillgänglighet. Men glöm inte att vi vet det, sa han med glimten i ögat. I förhandlingarna med Tyskland delade Hans Christian Schmidt med sig av en del av sina knep. Ett var helt konkret att kunna tala tyska med tyskarna, vilket gör att man kommer mycket närmare ministrar emellan. – Sen vill tyskar ju ofta ha mer än skåltal, de vill se att vi menar det. Byggandet av Femernförbindelsen har överklagats av 3000 privat­personer i Tyskland. Det kommer skjuta fram byggstarten, men Hans Christian Schmidt är nu säker på sin sak – den kommer. Men samtalet när han besökte Handelskammaren kom naturligtvis att handla om Öresundsfrågor, som HH-förbindelse och id-kontrollerna. Skall man tolka ministern på dessa frågor så blir det att lösningar på det förra kommer på lite längre sikt, medan det senare finns på dagordningen akut. Behovet av att hantera flyktingströmmarna är reellt och kräver insatser, men ”Vi kan inte ha det så här”. Dansk trafikpolitik är en process som i stort sett är motsatsen till den svenska. Planeringen är alltid konkret och finansierad genom bindande överenskommelser. Men som följd av det har den en kortrare tidshorsont. I Sverige har vi mycket långa planer, men med mindre konkret finansering kopplad till detta. Sverigeförhand­ lingen är ett praktexempel. Vi planerar för 300 miljarder, men vet inte var pengarna ska hämtas. Danmark har beslutade och skarpt finanseriade projekt igång för 200 miljarder kronor. Detta gör också att debattdynamiken är annorlunda. Man är mer försiktig kring att göra utspel om sådant som en HH-förbindelse – först skall annat betas av. Femern först. Per Tryding per.tryding @handelskammaren.com

insikt

VARJEDAGSLYX MED LEXUS NX. När du ser din Lexus NX för första gången möts du av en skarp premiumcrossover med komfort i världsklass och låga CO2-utsläpp. Men det är inte dessa ytligheter som får dig att sitta kvar bakom ratten, år efter år. Det som får dig att sitta kvar är att du har vant dig vid en helt ny standard. En standard som säger att servicen ska vara lika fläckfri som den är proaktiv. En standard som säger att automat ingår, vilken utrustnings-

nivå du än väljer. En standard som säger att alla i bilen, både förare och passagerare, ska få uppleva den omtalade Lexus-komforten. Varje dag. Att vänja sig vid en Lexus är att vänja sig vid en ny standard. Kanske är det därför Lexus har haft Sveriges mest nöjda bilägare. Fyra år i rad. Välkommen in på en provkörning.

LEXUS NX I SIFFROR. • Privatleasing från 5 347 kr/mån* inkl service. • Business Lease från 4 732 kr/mån* inkl service och försäkring. • Förmånsvärde från 1 696 kr/mån.** Lexus Malmö Djurhagegatan 17, Malmö. www.lexusmalmo.se

Öppettider vardagar 9-18, lördagar 11-15.

Tel 010-497 97 80.

Bränsledeklaration blandad körning: NX 300h 5,1-5,3 l/100 km, CO 2 117-123 g/km. 197 hk. Skattebefriad i fem år. Miljöklass Euro 6. Bilen på bilden är extrautrustad. *Lexus Financial Services: Privatleasing inkl. service, månadskostnad baserad på 36 månader, 4 500 mil, garanterat restvärde, 0% särskild leasingavgift, fast ränta. Som tillägg går det att inkludera Lexus Bilförsäkring Bas från 517 kr/mån. Business Lease inkl. service och Lexus in Business Bilförsäkring Stor, månadskostnad baserad på 36 månader, 4 500 mil, garanterat restvärde, rörlig ränta per april 2016. Övermil och skador utöver normalt slitage debiteras vid återlämning av bilen. Med reservation för ev. prisändringar. **Netto vid 50% marginalskatt.

Sydsvenskt Näringsliv 9maj NX (192x137).indd 1

 9

2016-04-20 16:35 Sydsvenskt Näringsliv Nr 2.2016


Foto: Öresundsbron

Effekter av rapporten 7 april n Rapportsläpp, n

artikel i Di. Näringsministern bemöter i Di ”id-kontrollerna var nödvändiga”.

8 april n

Kontrollernas kostnad Sedan den 4 januari finns det två typer av gränskontroll i Öresundsregionen. Dels en kontroll av id som transportörer måste genomföra i Danmark vid resa till Sverige, dels en gränskontroll av id som polisen utför i Sverige. I april släppte Handelskammaren en rapport ”Kontrollernas kostnad” som bedömer de samhällsekonomiska kostnaderna för gräns- och id-kontrollerna i Öresund. Kostnaderna är stora – 1,5 miljarder per år. Detta framkom genom beräkningar av förseningarna och att Öresundsregionens arbetsmarknad krymper när tidsavståndet till Köpenhamn ökar. Sweco har på uppdrag bedömt effekten på trafiken och kostnaden av föreningarna som uppstår. Professor Martin Andersson, LU och BTH, har bedömt effekten för Malmö kommuns arbetsmarknad av den minskade tillgängligheten till Köpenhamn. – Värdet av minskad arbetsmarknad och förseningar är lika mycket som det samlade värdet av den svenska musikexporten per år och mer än dubbelt så mycket som statens samlade anslag till ekobrottsmyndigheten, säger Per Tryding, vVD på Handelskammaren.

10 

Sydsvenskt Näringsliv Nr 2.2016

Det finns många typer av kostnader med gränskontrollerna. Tydligast vid första anblick är kostnaderna för att ha poliser på Hyllie och vakter som är anställda av transportbolagen. Men det finns också kostnader som inte syns lika tydligt. Det är kostnaderna av utebliven handel, investeringar och en minskad arbetsmarknad. Förlorad arbetspendling till Danmark är bokföringsmässigt likställt med exportförluster för Sverige. – Endast förlusten av 1200 uteblivna pendlare motsvarar ungefär en halv miljard per år, säger Per Tryding. En metro för pengarna För 50 miljarder kronor kan en metro från Malmö till Köpenhamn byggas och då med bättre tekniska lösningar för gräns- och id-kontroll på stationerna. Det finns mycket stora ekonomiska vinster i att få ner pendlingstiden. Bland annat skulle en för-

Möte med nordenministern om gränshinder. n Handelskammarens Per Tryding intervjuas i P1. n 24 notiser i svensk media. Huvudledare i Sydsvenskan och HD. n Riksdagsledamot Mats Persson (L) uttalar sig positiv till rapporten.

9 april n Rapporten

ledare.

nämns i DN:s

11 april n Danska

tidningen Politiken citerar Per Tryding och Stephan Müchler.

15 april n Riksdagsledamot

Boriana Åberg (M) frågar om nordenministern har läst rapporten.

18 april n

Möte med danske transportministern.

19 april

Endast förlusten av 1200 uteblivna pendlare motsvarar ungefär en halv miljard per år.

ändring till enbart en gränskontroll halvera de samhällsekonomiska kostnaderna. – Vi räknar med att kontrollerna avskaffas mycket snart. På lång sikt skulle vi i teorin till och med ha råd att bygga en ny fast förbindelse för att få ner pendlingstiden igen, säger Per Tryding. Rapporten har fått mycket

n Riksdagsledamot

Staffan Danielsson (C) ställer sig bakom rapporten och tar upp frågan i Nordiska Rådet.

20 april n

Möte med inrikesministern.

21 april n

Nordenministern svarar att hon ser behovet av en oberoende genomlysning av konsekvenserna på nordisk nivå.

stort medialt genomslag och överlämnades till Norden minister Kristina Persson den 8 april. Rapporten finns tillgänglig för nedladdning på handelskammaren.com/rapporter Jessica Ulfgren jessica.ulfgren @handelskammaren.com


Knappt någon som besökt Handelskammarens kontor i Malmö kan ha missat männen på väggarna. En samling mer och mindre ålderdomliga oljemålningar i tjocka ramar. Coolt, säger vissa, gammeldags säger andra. Faktum är, att utan dessa personer hade det sydsvenska näringslivet inte varit vad det är – igår och idag. Men vilka är de? Sven Hammarskiöld, ordförande för Handelskammaren 1966–73, är en av dem. Här porträtteras han av Eva Hamilton.

Männen på väggarna Som VD för Sveriges Television besökte jag ofta Malmö. SVT har en pigg och omfattande verksamhet med nyheter, barnprogram, dokumentär och vardagsunderhållning i Västra Hamnen. Vid ett av mina besök var jag också inbjuden att hålla ett anförande hos Handelskammaren. När jag steg in i salen med publik så var jag helt oförberedd på att morfar, död sedan 1983, också var där... I form av ett porträtt i raden av avmålade gamla ordföranden för Handelskammaren. Det kändes gott. Jag tyckte om min morfar. Sven Hammarskiöld föddes 1901, son till generalen Ludvig och hans hustru Gerda. Hans ungdom präglades av första världskriget. Till skillnad från hans far och några av bröderna valde han inte den militära banan, utan studerade till jurist. Han hade knappt hunnit fylla 20 år innan han träffade och förälskade sig i Märtha Hay, som kom att bli min mormor. Jag minns deras äktenskap som kärleksfullt, omtänksamt, livslångt. 1947 blir morfar VD för Socker­bolaget och morföräldrarna flyttar till Rosenholms Allé i Malmö. Han upprätthåller den posten i nästan tjugo år och det är där jag framförallt minns honom. När Sockerbolaget köper Cardo medföljer såväl ketchup som glass. Och barnbarnen tillåts att hämta en glasspinne om dagen ur frysboxen vid besök hos morföräldrarna. Under flera år upptar striden om sockermonopolet morfars tid. Ska Sverige öppna för import av socker eller ska betodlarna i södra Sverige fortsatt ha ensamrätt till den svenska marknaden? Monopolet segrade den gången. Men han sitter också i ett stort antal styrelser, bland annat i Skandinaviska Banken. Chauffören Karlsson hämtar barnbarnen vid Malmö Centralstation och på juldagen öppnas alltid en enorm mängd av företagspresenter, som det då inom näringslivet ansågs lämpligt att skänka varandra. Sven var ofta på tjänsteärenden i Stockholm. Och då passade han på att besöka sina tre döttrar och många barnbarn. Redan i hallen kändes det att morfar hade kommit. Lukten av cigarrök skvall-

Eva Hamilton

Sven var en patriark, en dominerande och kärleksfull sådan, en av de tunga industrimän som bidrog till att bygga Sverige under de expansiva åren av snabb tillväxt under 50och 60-talet.

rade. Morfar ville därutöver bara ha en Coca-Cola och förhörde sig intresserat om vad barnbarnen gjorde och tänkte. Ibland bjöd han ut oss, var för sig, på Sturehof. Han var närvarande i våra liv, visade mig formationen av urtida stenhål, trollgrytor, under promenader – med spatserkäpp! – på Tyresö Brevik, satt i natten med mig och väntade ut ett stjärnfall, var den som hämtade mig i skolan den dag min pappa hade råkat ut för en olyckshändelse under en resa till Paris, lyssnade intresserat till mina tankar om samhället, men markerade tydligt sitt ogillande över barnbarnets fascination för efterdyningarna av de radikala åren1968. Sven var en patriark, en dominerande och kärleksfull sådan, en av de tunga industrimän som bidrog till att bygga Sverige under de expansiva åren av snabb tillväxt under 50- och 60-talet. Jag kände hans beskydd och omtanke – det som fanns så tydligt under min barndom – när jag stod där på podiet hos Handelskammaren, under hans blick från porträttet. Eva Hamilton

  11

Sydsvenskt Näringsliv Nr 2.2016


Fri rörl

12 

Sydsvenskt Näringsliv Nr 2.2016


När inrikesminister Anders Ygeman tar emot i sitt tjänsterum i Rosenbad skyndar han glatt mot fönstren för att visa att de är alldeles nyputsade. Han säger att han nu har perfekt utsikt mot riksdagen och kan se sitt gamla tjänsterum klart och tydligt mittemot. Kanske finns det en omedveten symbolik i detta. För under förra mandatperioden var Ygeman ordförande för trafikutskottet. Det torde vara en bra bakgrund för att förstå betydelsen för tågtrafiken av id-kontrollerna i Öresund och det verkar nu som klarsynen om att detta behöver åtgärdas har stärkts.

lighet i siktet Anders Ygeman medger utan vidare att kontakterna med Danmark i slutet av 2015 var lite känsliga. – Från båda håll kanske, säger Ygeman. Sverige upplevde att Danmark kanske inte gjorde allt de kunde för att hålla sin gräns. Danmark upplevde nog att vi lämpade över en del på dom. Men nu har vi en bra dialog. Vi träffas regelbundet, också i samband med EU-mötena, och jag har strax ett nytt möte med danske kollegan Søren Pind. – Man måste också komma ihåg situationen, säger han. Det kom 10 000 personer i veckan till Sydsverige och Malmö. Vi riskerade en situation med stora mängder människor som levde på gatan i Malmö. Nu är vi nere i kanske 300 i veckan. – Vi har trots allt visat att vi som regering var beredda att agera och att det har gått att hantera situationen. Som minister påpekar han i sammanhanget gärna att alliansen inte riktigt hängde med hela vägen när det gäller att ta det ansvaret i riksdagen. Samtidigt finns ibland en brist på perspektiv i debatten just nu. – Jag tycker många har varit oförsiktiga med formuleringarna. Snart finns inga ord kvar. Det var en allvarlig situation men var aldrig nära systemkollaps. Vi kunde agera.

ännu starkare på den svenska sidan. Det finns en vilja att hitta en bättre lösning. Det mest uppenbara är ju att det är två kontroller på tågen och att vi behöver få tillbaka normal tidtabell. Men att sätta en tidpunkt för en sådan lösning vågar han sig inte på. – Det är inte okomplicerat att lösa detta för det kräver sannolikt att vi ändrar lagen i båda länderna parallellt för att hitta en bra lösning, säger Ygeman. Han konstaterar också att det finns brister i Schengen, som blivit tydliga nu och som behöver tas om hand. Han ger ett exempel. – Även stöldligor och annan kriminalitet drar nytta av den fria rörligheten och vi behöver begränsa möjligheterna för brottsligheten att utnyttja detta.

FOTO: ERIK FLYG

Viljan finns Handelskammaren har visat att samhällskostnaderna för Öresundsregionen är betydande, och kalkylerna visar också att det är just situationen för tågen som orsakar det mesta av samhällskostnaden. Finns det tillräcklig ”sense of urgency” kring att lösa detta? – Ja, säger Ygeman, det tycker jag och kanske upplevs detta

Mer Ygeman?  Inrikesministern kommer som huvudtalare till Handelskammarens Årsmöte den 26/5. Mer info finns på › handelskammaren.com

FOTO: ERIK FLYG

Vi har trots allt visat att vi som regering var beredda att agera och att det har gått att hantera situationen.

Schengen i siktet Det behövs en uppdatering av reglerna och ett arbete med det pågår i EU. Schengen är därför det han vill sikta på nu. Han vill inte tala i termer av andra lösningar än att Schengen kommer upprättas, men har såklart noterat diskussionen, exempelvis om ett system av Schengen-öar och nordiska lösningar. – Nordiska passunionen gäller ju faktiskt fortfarande, parallellt med Schengen, påpekar Anders Ygeman som är mycket tydlig med sitt eget mål: – Vi ska ha fri rörlighet igen så fort som möjligt. Med nyputsade fönster mot Riksdagen och omvärlden finns kanske hopp om att den möjligheten är inom klart synhåll. Per Tryding per.tryding @handelskammaren.com

Fem raka svar av Anders Ygeman Spontan tanke kring Greater Copenhagen? Utveckling! (svaret kommer mycket snabbt) Skåne och i synnerhet Malmöområdet har mycket att vinna på samarbetet och på att ha det varumärket internationellt. Det är ju som att få tillgång till ett väl inarbetat varumärke utan att investera en krona själv!

Är Svenska företag tillräckligt säkerhetsmedvetna? Nej. De har levt i tron att ingen vill skada dem. Det behövs ett bättre medvetande. Vi har många avancerade företag i framkant. Många länder vill ta del av det genom industri­ spionge. Ryssland nämns exempelvis i Säpos års­ redovisning.

Twitter – arbets­verktyg eller bara kul? Twitter är definitivt ett arbetsredskap och det är bara jag som har tillgång till mitt eget konto. Jag lär mig massor den vägen. Till exempel följer jag poliser. Det kan få mig att tänka till och kolla upp saker. Ibland måste man backa och kunna ändra uppfattning. Det händer även via twitter.

Får en inrikesminister ha kul på jobbet? (Djupt andetag och leende) Man får försöka, men det är mycket allvar i det här jobbet, i synnerhet nu.

Spontandans på jobbet? Nej (skratt) det har inte förkommit här. Jag är ingen dansare, så på den backar jag inte.

  13

Sydsvenskt Näringsliv Nr 2.2016


Det här är BRA för Svenskt Näringsliv.

Kullaflyg och Malmö Aviation har gått samman och resultatet är det nya inrikesflyget BRA. Vi tror på enkelhet, genvägar, personlig service och frukost till alla ombord. Men framförallt tror vi att vårt land behöver flexibla och nära kommunikationer. Först då kan alla bo var de vill. Och jobba där de vill bo. Med 13 destinationer och Stockholm-Bromma som nav kommer vi en bit på vägen mot vår vision. Vi tror det här är BRA för dig. Vi vet att det är BRA för Skåne. Boka nästa resa via din resebyrå eller på flygbra.se

ån sa fr e r l e Enk ter vgif r&a e t t ska inkl.


Business Ronneby En kreativ miljö där etablerade företag kan växa och nya uppstå. Det var visionen som ledde fram till vad som nu är det invigda Business Ronneby – ett projekt som ska stärka Blekinges innovationsklimat, konkurrenskraft och tillväxt genom att föra människor samman. – Vi är en liten kommun i ett litet län i en global konkurrens. Genom att sammanföra näringslivsstödjande aktörer med företag och entreprenörer har vi redan kunnat se enorma synergi- och samarbetseffekter,

berättar Anna Nyström som är verksamhetsutvecklare på Business Ronneby, en del av Näringslivskontoret på Ronneby kommun. Det var därifrån initiativet kom, och med finansieringshjälp från Europeiska

regionala utvecklingsfonden, Region Blekinge och Ronneby kommun kunde visionen bli till verklighet. Valet att flytta in hos Cefur, ett centrum för utveckling och forskning och hem åt ett vattenskärningslabb, var självklart. Väggen till vattenskärningslabbet revs och ett 3D-labb och industri 4.0 labb etablerade sig.

Vattenskärning är en världsunik metod med rötter i Ronneby.

Anna Nyström är verksamhetsutvecklare på det nyligen invigda Business Ronneby.

– Cefur jobbar även med cirkulär ekonomi, så nu kan vi arbeta med allt ifrån att ta fram industrinära prototyper till att arbeta med affärskoncept på ett hållbart sätt. – Allt handlar om att skapa en kreativ miljö där företag ska hitta inspiration och nya affärer, men även där entreprenörer och nyföretagare kan få hjälp att etablera sig. Med inspirerande mötesmiljöer, drop-in arbetsplatser, ett open office och ett företagskafé bildas en naturlig

miljö för människor att träffas på, prata affärer och byta tjänster. På Business Ronneby har man redan haft flera föreläsningar, frukostmöten och mingelluncher. Den senaste verksamheten som har startats upp är en inkubator för nyanlända entreprenörer, vilket är en stor strategisk satsning från Ronneby kommun. – Vi har en grundläggande del där vi lär ut svensklagstiftning, juridik och ekonomi. Sen går vi över till marknadsföring och hur de kan utveckla idéer till gångbara koncept, berättar Anna. Expansionsmöjligheter Nyföretagarcentrum, Almi Invest, Companion och Blekinge Business Incubator är några av de som flyttat in tillsammans med Business Ronneby på den nu helt fyllda våningen på Soft Center i Ronneby. – Vi är igång med att planera plan tre och har en kö med intresserade företag. Tanken är att Business Ronneby ska vara en uppstartsmiljö där man kan testa sina idéer, där målsättningen är satt på cirka 20 bolag per år. – Men skulle vi får in fler intresserade så får vi bygga ut. Det är det minsta problemet. Isabella Nilsson isabella.nilsson @handelskammaren.com

SVERIGES STÖRSTA MÖTESPLATS FÖR TULLFRÅGOR

TULLDAGEN GÖTEBORG 5 OKT | STOCKHOLM 13 OKT | MALMÖ 18 OKT

  15

Sydsvenskt Näringsliv Nr 2.2016


Snart börjar vallfärderna mot Brunnshög i norra Lund. Med MAX IV, världens ljusstarkaste synkrotonljusanläggning, och ESS, världens mest kraftfulla neutronkälla, sätts Lund på kartan som ett centrum för tillväxt, innovation och kunskap. För näringslivet är möjligheterna att skörda framgångar på åkern i Brunnshög stora, så länge man vet hur man ska så.

Forskning, framgång och framtid – ljusa utsikter för företagen – Det är främst tre dimensioner som är intressanta för näringslivet, berättar Pia Kinhult, strategisk rådgivare vid ESS. För det första är det de direkta effekterna som kommer av att vara med och tävla om upphandlingar, att drifta och att bygga. MAX IV invigs den 21 juni i år, men för ESS del kommer byggnationen pågå i ytterligare tio år. Men riktigt klara menar Pia att man nog aldrig kommer att bli. För det andra kan man som företag vara aktiv i utveckling av exempelvis produkter, tekniker eller material. – Man behöver inte äga och driva, men man borde vara med och påverka vilken inriktning utvecklingen av instrumenten går, så att det blir till nytta för våra forskare och vår industri, säger Pia. Den tredje dimensionen är ur kompetenssynpunkt. Med hög kompetens på de totalt nästan 900 anställda ökar den kritiska massan för rekrytering i regionen. Att anläggningarna dessutom kan inspirera unga till forskning och höja nivån på naturvetenskap från grundskolan och uppåt ses som en långsiktig bonus. Fördelar för företagen Att nämna någon bransch som inte berörs av anläggningarnas forskning är svårt.

16 

Sydsvenskt Näringsliv Nr 2.2016

MAX IV tillhör Lunds Universitet och ESS är ett europeiskt projekt. Tillsammans är de världsledande inom partikelfysiken.

Pia Kinhult, strategisk rådgivare vid ESS, och Magnus Larsson, Industrial Liaison Officer på MAX IV.

Tillsammans ger MAX IV och ESS svenska företag chansen att få svar på gåtor som hela världen funderar på. – Alla är berörda, så vi närmar oss en bransch i taget. Läkemedels- och skogsindustrin är tidigt ute men fler branscher visar stort intresse, säger Magnus Larsson, Industrial Liaison Officer på MAX IV. – Tillsammans ger MAX IV och ESS svenska företag chansen att få svar på gåtor som hela världen funderar på och med det inta en globalt konkurrenskraftig position. Bland de svenska företag som redan är leverantörer till forskningsanläggningar runt om i världen har man i undersökningar kunnat se klara fördelar, menar Pia. – Även om det är en svår resa

med krävande kunder så höjdes kompetensen i företagen, marknadsandelarna ökade och dörrar till exportmöjligheter öppnades. Olika men enade För den som är intresserad av att bli användare kan man vända sig direkt till anläggningarna, men chanserna att lyckas är större ifall man kommer tillsammans med en forskargrupp från ett universitet eller högskola. – Det hade varit roligt om näringslivet hade kunnat utmana sina närmsta universitet och högskolor, och fråga ”hur använder ni nu de här nya teknikerna, dem borde vi väl använda?” Så

att pressen kommer från ett nytt håll, menar Pia. Trots de båda anläggningarnas olika forskningsinriktningar har de mycket gemensamt, inte enbart vad gäller deras läge som grannar. Det beräknade antalet årliga användare på ESS och MAX IV är cirka 2 000 vardera. Dessutom tillkommer alla övriga besökare, skolklasser och turister. Det stora besökstrycket ses såklart som något positivt, men oron finns ändå kring hur man tar höjd för att kunna hantera det. Någonstans att övernatta eller äta finns ännu inte i området. – Vi får se vad som växer fram här emellan oss, säger Pia och blickar ut över den tomma åkern där Science Village planeras ta form. – Det man jättegärna får göra nu är att slå upp en bra restaurang, säger Magnus och tillägger att de flesta nog är rätt trötta på lunchlådan. – En Foodtruck!, utropar Pia. Det är ju en garanterat framgångsrik affärsidé! Isabella Nilsson isabella.nilsson @handelskammaren.com


Rebecca Lillian och Handelskammarens Jessica Ulfgren i ett samtal om social sammanhållning.

Hellre Wallander än antisemitism Rebecca Lillian är rabbinen från Chicago som flyttade till Malmö och tog sig an de kulturella utmaningarna. Idag arbetar Rebecca deltid som projektledare på Open Skåne, stiftelsen som ska stärka den sociala sammanhållningen och verka för social och kulturell öppenhet i Skåne. Idén om Open Skåne kom ursprungligen från ärkebiskop Antje Jackelén när hon var biskop i Lund. Att Rebecca flyttade till Skåne från USA var något av en slump. Hennes man Jan Schwarz kommer från Köpenhamn och när en möjlighet öppnade sig på Lunds Universitet tog paret chansen att flytta närmare familjen i Danmark. De hade hört om antisemitismen i Malmö, den engelska pressen har skrivit om incidenterna när judar har blivit attackerade i Malmö.

– Jag kan inte berätta hur många gånger jag har fått frågan om hur jag kan bo här, säger Rebecca. Rebecca motsätter sig dock att problemet med antisemitismen i Malmö är stadens fel. Att det är porträtteras i media som stadens problem och inte förövarnas är förmodligen för att det upplevs som om polisen inte bryr sig om problemet.

– En av mina kollegor från Stockholm trakasserades nyligen på Triangeln station. Detta är bara en av alla incidenter som jag får höra om. När man hör något hemskt är det kanske inte hela sanningen men det finns en viss sanning i det, säger Rebecca.

Vi har stöd från alla, ingen vill ha den här typen av negativ utveckling.

Jag frågade Rebecca om varför hon bestämde sig för att gå med i Open Skåne. Hon svarade att hon blev förvånad över att man ser ner på religion i Sverige. – I USA arbetade jag mycket

med ekumeniska grupper och när jag kom till Malmö så tänkte jag göra något liknande här, säger Rebecca. Efter ett möte med Frank Kelber och ett event på en tankesmedja började Rebecca arbeta för Open Skåne först som volontär och nu som anställd. En positiv kraft Rebecca är inte säker på att arbetet som Open Skåne gör kommer att lösa konflikterna i Malmö men de kan omvandlas så att den negativa inverkan på samhället minskar. Att den här typen av ekumenisk samverkan kan fungera finns det exempel på. Programmet Salaam-Schalom i Berlin har varit mycket framgångsrikt. Men Open Skåne är unikt eftersom det täcker inte bara de religiösa samfunden utan även näringsliv, högskolor, universitet, kommun och region. – Vi har stöd från alla, ingen vill ha den här typen av negativ utveckling, säger Rebecca. Målet att inte behövas På frågan om hur man vet när Open Skåne har nått framgång svarar Rebecca: – Vi kommer veta att Open Skåne har lyckats när vi inte behövs längre. När samhället har gjort de framsteg som vi arbetar för och när den första frågan jag får från folk jag möter är om Wallander eller Öresundsbron och inte antisemitism. Jessica Ulfgren jessica.ulfgren @handelskammaren.com

  17

Sydsvenskt Näringsliv Nr 2.2016


Halmsingborg är på gång Efter många om och men har tågen genom Hallandsåsen äntligen börjat rulla. I och med det har de skånska Pågatågen också fått en ny ändhållplats i Halmstad. På många sätt är det ett viktigt symboliskt steg i utvecklingen av Halmsinborgsregionen, en benämning för integrerandet av Helsingborg och Halmstad till en ekonomisk enhet. Tunneln minskar inte bara det fysiska avståndet utan har också hjälpt till att sudda ut mentala hinder för samarbeten säger Jonas Bergman, politiker i Halmstad. Det i sig öppnar upp möjligheterna till en funktionell region med gemensam arbetsmarknad, bostadsmarknad och gemensamma utbildningsalternativ. Halmsingborgstanken är emellertid fortfarande ung och outforskad. Men det är svårt att ifrågasätta förutsättningarna för regional utveckling. Städerna tillhör de snabbast växande när

Peter Danielsson ser potentialen i Halmsingborg och efterfrågar mer samarbete.

det gäller såväl befolkning och bostadsbyggande som företagande i landet.

Ställ ut i Väla Centrum – träffa 106 000 kunder i veckan

Varje vecka besöker i snitt 106 000 personer oss – och ännu fler när vi har event! Som utställare under en vecka har du alltså stora möjligheter att exponera ditt erbjudande för intressanta målgrupper. Kontakta gärna Stefanie Tokatlidou, utställningsansvarig i Väla Centrum, på stefanie.tokatlidou@skandiafastigheter.se eller 042-24 82 90.

18 

Sydsvenskt Näringsliv Nr 2.2016

Den här typen av regional förstoring med hjälp av infrastruktur kan vara särskilt betydelsefull för mindre städer som vill hävda sig i ett europeiskt perspektiv. Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, menar att storleken har stor betydelse för att konkurrera i dagens globala ekonomi. – Det krävs samarbeten för att locka investerare, talanger, evenemang och företag hit. I Helsingborg vill vi vara bäst på samarbeten i alla väderstreck, så självklart är Halmsingborg väldigt intressant för oss, säger Peter Danielsson. Regionalt mervärde Halmsinborg behöver däremot fortfarande fyllas med innehåll för att skapa regionalt mervärde. Peter Danielsson ser till exempel möjligheter att koppla ihop företagsinkubatorer i Halmstad och Helsingborg och ett utökat

samarbete mellan campus Helsingborg och högskolan i Halmstad som särskilt intressant. Men också att jobba för att få rätt infrastruktursatsningar till regionen, då främst en fast HH-förbindelse och dubbelspår mellan Ängelholm och Helsingborg som ökar tillgängligheten. På det hela taget skapar Pågatågen mellan Halmstad och Helsingborg en ny känsla av närhet som kan öka interaktion och utbyten mellan städerna. De mest framgångsrika regioner runt om i världen har utvecklade strukturer för samarbeten mellan politik, näringsliv och högskolor. Den här typen av strukturer börjar nu sakta men säkert att formas i nordvästra Skåne och södra Halland. Halmsingborg är på gång. Johan Bülow johan.bulow @handelskammaren.com


Advok atprat m ed

Lina Bergqvist Advokatfirman Vinge, lina.berqvist@vinge.se

Medlingsinstitutets frammarsch l En medlare är en oberoende tredje aktör, oftast en advokat eller

en rådman, som ska hjälpa två oense parter att komma överens på ett sätt som bägge kan känna sig tillfreds med. Oberoende av om parterna avtalat om att lösa tvisten genom skiljeförfarande eller allmän domstol kan de inleda tvisten med ett medlingsförfarande om de är överens om detta. Många företagare vet inte att medling finns. Advokater är dessutom generellt sett negativt inställda till medling. Anledningen till detta är enligt min uppfattning att det inte finns en medlingskultur. Den låga status som medling för tillfället har i kombination med okunskap inför de klara fördelar som medling har för företagen, innebär att företag i många fall drabbas av höga rättegångskostnader helt i onödan. Rättegångskostnader i tvister är svåra att budgetera. En tvist innebär dessutom att mycket tid tas i anspråk av anställda – tid som istället skulle kunna användas för att bedriva business. En tvist innebär dessutom förlorade affärer till följd av att affärsrelationen med motparten havererar. Vi har många framgångsrika lösningar på tvister idag – där framförallt skiljeförfarande är kostnadseffektivt. Som ett komplement till skiljeförfarande är medling ett lysande verktyg när parterna har haft en lång affärsrelation. Ett tidigt medlingsförfarande kan vara både kostnadsbesparande och en effektiv lösning på en annars långdragen tvist. Det är inte ovanligt att en tvist vid allmän domstol tar tre år om den förlorande parten i tingsrätten överklagar till hovrätten. Tre års upparbetade rättegångskostnader – med eller utan rättsskydd – kan bli ansenliga summor framförallt om klienten enbart vinner till viss del eller helt förlorar. Under sådana omständigheter landar delar av eller hela målets rättegångskostnader på – helt eller delvis – förlorande part. Istället för tre års tvistande vid allmän domstol tar ett medlingsförfarande någon månad där förfarandet avslutas med 1–2 arbetsdagars förhandling, om det inte är en komplex tvist. Medling sker under konfidentiella former och bygger på god vilja från bägge parter med rätt beslutande företrädare i bolagen närvarande. Det finns inget tvingande moment i förfarandet och part kan närsomhelst välja att fortsätta en domstolsprocess eller ett skiljeförfarande. För bolagsjurister, som behöver förhålla sig till en begränsad budget, är det också en klar fördel att kunna förutse hela kostnadsbilden i form av kostnaden för medlaren och utfallet vid medlingen. Det är mycket svårare att budgetera för en tvist med flera möjliga utfall, som i sin tur medför olika fördelning av rättegångskostnaderna. Det är också svårt att förutse tidsåtgången. Förutom de tidsmässiga och kostnadseffektiva fördelarna med medling är den största fördelen enligt min erfarenhet att parterna faktiskt kan få till en överenskommelse som hade varit omöjlig att nå genom en dom. Medlaren är nämligen inte formellt bunden av parternas yrkanden d v s hur parterna fört sin talan. Genom medling kan parterna komma överens om en skräddarsydd lösning på tvisten där andra parametrar – utöver vad tvisten avser – kan vara en del av överenskommelsen. Vid handläggning av tvistemål vid allmän domstol har det

sedan länge funnits ett förlikningsmoment där domstolen ska verka för att parterna ska komma överens innan huvudförhandling (RB 42 kap. 17 §). Ett medlingsförfarande inleds dock typiskt sett vid en tidigare tidpunkt – när några betydande kostnader inte är upparbetade hos parterna. Medlaren kan utses gemensamt av parterna som därigenom har möjlighet att välja en klok person med erfarenhet från liknande tvistefrågor. Detta skiljer sig från förlikningsförhandlingarna vid allmän domstol där en rådman lottas ett mål oberoende av erfarenhet av själva saken. I Stockholms Handelskammares Skiljedoms Instituts (”SCC”) Medlingsregler – som är internationellt erkända – finns dessutom en bestämmelse som gör det möjligt för parterna att utse medlaren till skiljeman och begära att denne ska fastställa förlikningsavtalet i en skiljedom som då blir verkställbar. Liknande möjlighet finns även vid allmän domstol genom lagen (2011:869) om medling i vissa privaträttsliga tvister. Ett syfte med lagen var att utöka möjligheten till medling i Sverige. Medlaren skulle ha tystningsplikt och det skulle finnas möjlighet att få överenskommelsen stadfäst genom dom på liknande sätt som enligt SCC:s Medlingsregler. I båda fallen blir överenskommelsen verkställbar hos Kronofogdemyndigheten. Enligt min uppfattning har dock lagen blivit ett marknadsföringsinstrument för medling snarare än ett naturligt steg i tvistelösningens Sverige. Genom SCC:s regler och lagen om medling har Sverige i vart fall närmat sig en internationell medlingstrend. Vid New York Supreme Court’s avdelning för kommersiella tvister övergår numera en av fem tvister till medlingsförfarande. Medlingstrenden har växt sig stark i Asien – mycket till följd av att engelsk rätt tillämpas i hög utsträckning i Hong Kong, Singapore och Peking. I Hong Kong har sedan länge funnits en stor marknad för

Förutom de tidsmässiga och kostnadseffektiva fördelarna med medling är den största fördelen enligt min erfarenhet att parterna faktiskt kan få till en överenskommelse som hade varit omöjlig att nå genom en dom. medlare vid internationella tvister. I Florence och Singapore finns dessutom särskilda medlarcentrum vilket visar på en växande marknad. I England och USA är det snarare regel än undantag att parterna inleder en tvist med att försöka komma överens genom att anlita en s k medlare. En anledning kan vara att om en part är ovillig till att föra diskussioner om uppgörelse kan en stor del av rättegångskostnaderna oberoende av framtida utgång i tvisten landa på den ”ovillige” parten. Därför innehåller många tvisteklausuler i avtal under engelsk rätt ett medlingsmoment. En medlare har internationellt sett en hög status. I Sverige har vi dock inget krav på ackreditering. Här kan vem som helst verka som medlare. Utan någon kvalitetskontroll kan en utövare sätta upp sig på Domstolsverkets lista över medlare, som publiceras på myndighetens webbplats www.dom.se. Detta är enligt min uppfattning ett problem. Med den ökade globaliseringen bör Sverige hänga med i utvecklingen och inkorporera en positiv medlingskultur – det är till företagens bästa. De tvister som uppkommer i långvariga affärsrelationer kan lösas kostnadseffektivt genom medling. Det bör inte bara vara common law länder som ser medling som en del i affärsverksamheten – entusiasmen bör finnas även i länder som Sverige. Även om Sverige sedan 2008 har en ökning av medling vid tvister har vi en lång väg kvar att gå innan medlingsinstitutet får den plats den förtjänar som tvistlösningsverktyg.

  19

Sydsvenskt Näringsliv Nr 2.2016


Klimatutmaningen

Företagen tar täten Klimateffektiva företag som förebilder för andra företag. Det är temat för Handelskammarens nyframtagna rapport Klimatutmaningen som presenterades under en heldagskonferens i Lund i vår. Härnäst väntar rundabordssamtal och en debatt i Almedalen för att diskutera hur forskning och företag kan arbeta tillsammans för ett hållbart klimatarbete. – Bland de rapporter som tagits fram om Sveriges klimattillstånd är det få som nämner företags klimatengagemang, berättar Karl-Erik Grevendahl, Handelskammarens rådgivare inom miljö och den som drivit processen med att ta fram rapporten. Anledningen till att företagen inte lyfts och ibland även ses som bovar antar Karl-Erik beror på okunskap. Det var ur det som idén om rapporten föddes. – Vi har många företag som är riktigt duktiga med klimatfrågan, både genom att vara en naturlig del av samhällsutvecklingen till att erbjuda klimateffektiva produkter och tjänster, men det är inte alltid att det visas utåt. Genom att lyfta dessa företag som goda exempel kan de bli inspirationskällor för andra. Alla måste delta Konferensen bjöd på senaste nytt från de globala klimatförhandlingarna, forskningen, finansvärlden samt från klimatengagerade företag. Bland deltagarna fanns både de som redan har ett engagemang i klimatfrågan och de som ville lära sig mer. – Alla behöver inte vara lika duktiga, men det krävs att alla deltar, säger Karl-Erik. – Företagen kan lära sig av forskning, men även forskningen har saker att lära av företagen. Arbetet fortsätter Förutom Klimatutmaningen presenterades även en rapport framtagen av Länsförsäkringar Skåne och Handelskammaren om näringslivets klimatanpassning. Konferensen avslutades med en visualisering av klimatfrågan i form av filmen om Leif – en omedveten klimathjälte, framtagen av studenter från Grafisk Design på Malmö Högskolan på uppdrag av Handelskammaren, Orkla och Oatly. – Vi måste alltid hitta nya sätt

20 

Sydsvenskt Näringsliv Nr 2.2016

Staffan Fredlund från Wihlborgs som är ett av de deltagande företagen och Klas Eklund, SEB, var några av dagens talare.

Vi har många företag som är riktigt duktiga med klimatfrågan, både genom att vara en naturlig del av samhällsutvecklingen till att erbjuda klimateffektiva produkter och tjänster. att kommunicera klimatfrågan, menar Karl-Erik och berättar att nästa steg är att ta fram rapporten på engelska. Rapporten kommer sedan presenteras under Almedalsveckan, där Handelskammaren håller i en paneldebatt mellan företag, en politiker och en forskare. – I september kommer vi ha ännu ett slutet rundabordssamtal och var vi landar efter det är det ingen som vet. Det är bara fantasin som sätter gränser. Isabella Nilsson isabella.nilsson @handelskammaren.com

Vad är ditt tips till företag som vill börja arbeta med klimatfrågan? Carl Sjöstedt, VD för Advokatfirman VICI AB: Det handlar om medvetengörande och att titta på processer. Plocka bort det som inte är nödvändigt och hitta nya lösningar på det man måste behålla. Klimattänket alltid ska vara integrerat i beslutsfattningen.

Erica Lindström,

Rapporten designades av studenter från Malmö Högskola.

European Spallation Source: Ifall man är i tankarna kring att påbörja sitt klimatarbete är ett bra tips att söka kontakt med liknande verksamheter som redan har påbörjat sitt klimatarbete och be om råd och tips. Vi måste arbeta tillsammans för att nå regionala, nationella och globala miljömål.


I februari 2016 lanserade LinkedIn sitt initiativ Welcome Talent, med syfte att göra det lättare för asylsökande och nyanlända att hitta praktikplatser, men även för företag att hitta kompetenser. Efter enbart åtta veckor hade 500 praktikplatser annonserats på plattformen – många vilka redan har lett till fasta anställningar.

t n e l a T e m o c l #We Den 15 april bjöd Handelskammaren, Swedbank och Arbetsförmedlingen in till arrange­ manget Welcome Talent – att våga ta emot och se ny kompetens. Arrangemanget hölls i både Växjö och Malmö och totalt utlovade den sammalagda publiken att utlysa 666 praktikplatser på sina företag. Bland talarna fanns bland annat arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Hon strök under vikten av att se ökningen

av asylsökande i Sverige, där majoriteten är under 20 år, som en stor möjlighet för Sverige att ta en globalt konkurrenskraftig position. Att nätverk, språk och kulturella referenser är grundläggande förutsättningar för att integrationen ska gå runt stod klart hos såväl talarna som publiken. Ylva berättade även att man från regeringens håll ser snabbspår för exempelvis sjukvårdare och lärare som ett alternativ för att snabbare få ut

Tarfa Saadaldin från Syrien berättade om hur han fick jobb via mentorskap.

kompetensen där den behövs – en process som annars kan ta upp mot 7 år. – Som Sveriges mest exporterande län per capita hoppas Kronoberg givetvis på att kunna matcha praktikplatser för asylsökande och nyanlända som en del i integrationsarbetet, berättar Ulrika Fransson, Handelskammarens Regionchef för Kronoberg. För Handelskammarens del menar Ulrika att man kan bidra med

att sprida kunskap om hur enkelt det faktiskt är att hitta den man söker, samt skapa och utveckla fler nätverk och mötesplatser där båda parter kan hitta varandra. – Det som är så fantastiskt med det här projektet är att det endast går att vinna på att vara med. Isabella Nilsson isabella.nilsson @handelskammaren.com

N AV E T I b ÄT T R E A F FÄ R E R

FÖRSÄLJNING OCH FÖRVÄRV • STRATEGISK RÅDGIVNING • ANALYS OCH VÄRDERING Driv mot nya mål tillsammans med södra Sveriges främsta affärskonsulter. Med bred erfarenhet och djup kunskap hjälper vi dig att göra bättre affärer. Inom vårt affärsområde Corporate finance hjälper vi dig genom hela transaktionskedjan, från analys, värdering och due diligence till rådgivning och problemlösning i samband med företagsöverlåtelser, fastighetsöverlåtelser, omstruktureringar och kapitalanskaffningar. Läs mer om oss och våra tjänster på www.navet.se SPECIALISERADE AFFÄRSKONSULTER • UNIKA KUNDLÖSNINGAR

  21

Sydsvenskt Näringsliv Nr 2.2016


Ny medlem

En snabbare väg till jobb Efter 24 år i IT-världen kände Martin Sjöström att det var dags för en förändring. Han ville göra skillnad, på riktigt. Med sitt företag Radix Kompetens har idag tusentals arbetslösa och nyanlända kommit ut i sysselsättning. Efter en tid hos en karriärsrådgivare föll allting på plats. Som underkonsult till samma rådgivningsföretag slipade Martin Sjöström fram en teknik som fick ut hundratals arbetslösa i sysselsättning. 2009 blev kunskaperna till det egna företaget Radix Kompetens som idag finns på ett 50-tal orter med uppemot 3000 inskrivna deltagare dagligen. – Det handlar mycket om att bygga upp människors självförtroende från grunden, säger Martin Sjöström och berättar att Radix är latin för rot. Ömsesidig nytta För nyanlända erbjuder Radix Kompetens tjänster så som samhällsorientering med bland annat information om hushållsekonomi och datorkunskap. Utöver detta drivs en mängd olika projekt som deltagarna själva är med och driver i syfte att kombinera arbetsträning med

språkpraktik. Bland projekten finns ett snickeri på Gotland, ett café i Bromölla och en cykelverkstad i Lessebo. I samarbete med shoppingcentret Emporia i Malmö har Radix Kompetens även placerat kundvärdar som guidar kunderna, pratar med butikerna och lär sig sortimentet. Genom projektet har 63% av kundvärdarna fått ett jobb inom ett halvår. – För en person som anländer till Sverige kan det ta upp emot sju år innan man kan få utöva sin yrkesroll, även om personen har ett examensbevis från ett erkänt universitet, berättar Martin Sjöström och menar att samhället måste bli bättre på att ta tillvara på kompetenser direkt när de anländer. – Vi har brist på plåtslagare, läkare och bilmekaniker, så varför inte sätta dom i praktik eller jobb direkt? Genom att vända sig direkt till Radix Kompetens när företag

Martin Sjöström

För en person som anländer till Sverige kan det ta upp emot sju år innan man kan få utöva sin yrkesroll, även om personen har ett examensbevis från ett erkänt universitet.

ska anställa gör man en social insats, bidrar till sysselsättningen och förenklar den egna anställningsprocessen. – Företag kan komma till oss med specifikationer och vi tar sedan fram ett par kandidater som vi vet har kompetens och är intresserade. Anställnings-

kontaktet fixar vi och 14 dagars praktik kan föregå anställningen, allt helt kostnadsfritt. Dessutom kan företaget få ett förmånligt lönestöd för den anställde. Att se möjligheterna Bland de anställda på Radix Kompetens har ungefär hälften utländskt ursprung och tillsammans talar personalen ett 30-tal språk. Martin Sjöström berättar att han bara ser fördelar med en multikulturell arbetsplats. – Även om vi har olika bakgrunder så kan vi alla samlas under samma mål: att vi vill hjälpa andra. På frågan vad som krävs för att få svensk integrationspolitik att gå ihop finns ingen tvekan – Öppna upp och möjliggör så att fler snabbare kan komma in i praktik och arbete. Isabella Nilsson isabella.nilsson @handelskammaren.com

V i vä l ko m n a r n ya m e dl e m m a r Blekinge

Kronobergs län

Curonova Consulting AB, Karlskrona Delete Service AB, Sölvesborg ELITS Global Group AB, Karlskrona Gärde Wesslau Advokatbyrå, Karlshamn HSB Sydost, Karlskrona Karlskrona Science Park AB, Karlskrona Unga Fakta AB, Karlshamn

Business Sweden, Växjö Bsweden Belysningsbolaget AB, Lenhovda Curonova Consulting AB, Växjö Fligo Flooring Innovation Group AB, Älmhult Gärde Wesslau Advokatbyrå, Växjö Havator AB, Ljungby Moheda Sylt AB, Moheda Prefabsystem Syd Entreprenad AB, Växjö

Kalmar län Antenn Consulting AB, Kalmar Bergs Timber Gransjö AB, Eriksmåla Curonova Consulting AB, Kalmar E.S.Timber Edsbruk, Kalmar Gärde Wesslau Advokatbyrå, Kalmar Hypergene AB, Kalmar Infoservice i Kalmar AB, Kalmar Mobergarna AB, Kalmar

Skåne Anticimex AB, Helsingborg Ateljé Lyktan AB, Åhus Ateneum AB, Ängelholm Atlant Fonder AB, Ystad Berlitz International Sweden AB, Malmö BizDevNet Consulting AB, Malmö

Bonzai Business Developer, Malmö Brait AB, Helsingborg Bring Shared Services AB, Helsingborg CDBL Förvaltning AB, Åhus Cimco Marine AB, Ängelholm Colourpicture.se/Yellow tree AB, Helsingborg Consulence AB, Lund Dieden Group AB, Limhamn Esterlina AB, Sösdala Gaia BioMaterials AB, Helsingborg Haldex AB, Landskrona AB Hans Ols Bröd, Höllviken Hotel Riviera Strand AB, Båstad INFUSER Sverige AB, Vellinge J2 Sourcing AB, Vellinge K2 Search AB, Malmö LOU Konsult AB, Ystad Macsupport AB, Malmö Oatly AB, Malmö

Pareto Securities AB, Malmö Radix Kompetens AB, Malmö Redoma Recycling AB, Oxie SAS Scandinavian Airlines System, Höllviken Svedala Kommun, Näringslivskontoret, Svedala World Trade Center Helsingborg, Helsingborg World Trade Center Lund, Lund Åhus Hamn & Stuveri AB, Åhus

Södra Halland AB Hanson & Möhring, Halmstad Sveriges Åkeriföretag Halland, Halmstad

Övriga landet Gaia Leadership AB, Stockholm WSP Sverige AB, Stockholm-Globen

Se alla medlemmar på › handelskammaren.com/medlem/medlemmar/

22 

Sydsvenskt Näringsliv Nr 2.2016


Problemfria transporter över hela världen.

Enkelt, effektivt och rationellt tack vare vårt personliga engagemang och unika erfarenhet. Service – vårt främsta konkurrensmedel.

ISO 9001

ISO 14001

CERTIFIKAT SP är ett av SWEDAC ackrediterat organ för certifiering av ledningssystem för kvalitet SP is a Certification Body, accredited by SWEDAC, for certification of quality management systems

CERTIFIKAT 1002 ISO/IEC 17 021

CERTIFICATE nr/no. 5362

Härmed intygas att:/This is to certify that:

SP är ett av SWEDAC ackrediterat organ för certifiering av miljöledningssystem SP is a Certification Body, accredited by SWEDAC, for certification of eco management systems

1002 ISO/IEC 17 021

CERTIFICATE nr/no. 5362 M

Härmed intygas att:/This is to certify that:

AEROCAR KONSULT AB

AEROCAR KONSULT AB

har ett ledningssystem för kvalitet som uppfyller kraven enligt SS-EN ISO 9001:2008 vad gäller: has a quality management system that fulfils the requirements of SS-EN ISO 9001:2008 with respect to:

har ett miljöledningssystem som uppfyller kraven enligt SS-EN ISO 14001:2004 vad gäller: has an eco management system that fulfils the requirements of SS-EN ISO 14001:2004 with respect to:

Globala transportlösningar för styckegods, paket, parti- och hellaster samt specialtransporter

Global transport solutions of groupage, packages, part loads and special transports Certifikatet är giltigt till och med 16 januari 2015 och utfärdades ursprungligen 17 januari 2012. Ytterligare information finns på www.sp.se.

This certificate is valid until and including 16 January, 2015 and was originally issued 17 January, 2012. Further information can be seen at www.sp.se.

Borås den 17 januari 2012/17 January, 2012 SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP Technical Research Institute of Sweden Certifiering - Certification

Globala transportlösningar för styckegods, paket, parti- och hellaster samt specialtransporter

Global transport solutions of groupage, packages, part loads and special transports Certifikatet är giltigt till och med 16 januari 2015 och utfärdades ursprungligen 17 januari 2012. Ytterligare information finns på www.sp.se.

This certificate is valid until and including 16 January, 2015 and was originally issued 17 January, 2012. Further information can be seen at www.sp.se.

Borås den 17 januari 2012/17 January, 2012 SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP Technical Research Institute of Sweden Certifiering - Certification

Lennart Månsson Detta är en avskrift av originalcertifikatet utförd av SP./ This is a duplicate of the original certificate issued by SP.

Lennart Månsson Detta är en avskrift av originalcertifikatet utförd av SP./ This is a duplicate of the original certificate issued by SP.

Aerocar AB Box 5001 S-250 05 Helsingborg Tel +46 42 17 72 90 Fax +46 42 29 26 14 aerocar@aerocar.se www.aerocar.se


Avsändare:

Sydsvenska Industrioch Handelskammaren

B Posttidning

Skeppsbron 2 211 20 Malmö

CBS EXECUTIVE MBA

AS A CEO OF MY OWN COMPANY, I WAS CONSTANTLY LOOKING FOR WAYS TO INNOVATE AND IMPROVE.” Jacob Reifling Partner Thorngaard Reifling A/S Graduated from the CBS Executive MBA in 2013

What could the triple-accredited CBS Executive MBA do for you? Next class start: September 2016 – Next info meeting: 2 June www.cbs.dk/emba +45 3815 6002 mba@cbs.dk

Profile for Sydsvenskt Näringsliv

Sydsvenskt Näringsliv Nr. 2 2016  

Sydsvenskt Näringsliv är Handelskammarens tidning som ges ut fyra gånger om året. Det är den enda branschöverskridande näringslivstidningen...

Sydsvenskt Näringsliv Nr. 2 2016  

Sydsvenskt Näringsliv är Handelskammarens tidning som ges ut fyra gånger om året. Det är den enda branschöverskridande näringslivstidningen...