Issuu on Google+


ZGODOVINA FESTIVALA DMK Leta 1991 se je skupina gorečnih študentov odločila praznovati takratni dan mladosti 25. maj na prav poseben način. Z nič finančnimi sredstvi, z le nekaj povratnimi denarnimi sredstvi, a z izjemno voljo, odličnimi idejami, kreativnostjo, drugačnostjo in delovnim elanom jim je uspelo – festival DMK je zagledal luč sveta in še danes, 23 let po prvem »špilu« na Velenjskem gradu, ostaja eden najbolj kvalitetnih festivalov za mlade, po katerem so začeli nastajati številni drugi. Osnovna ideja festivala ki se je ohranila skozi vsa ta leta je, da se mladim pokaže drugačen pogled na svet, da se poiščejo kulturne in umetniške vsebine, ki so večkrat spregledane, nepoznane, nekomercialne. Dnevi mladih in kulture ustvarjajo prostor pod milim nebom, kjer se imajo možnost in priložnost uveljaviti ter predstaviti mlade, nadobudne skupine in ustvarjalni posamezniki. Sploh pa je to prvi študentski festival, ki je nastal v samostojni Sloveniji. Letos bo potekal že 23. festival, a ne le en dan tako kot na začetku temveč kar tri tedne!


PROGRAM DOGODKOV

Sound Arson eMCe plac / 17. 5. 2013 ob 16:00 Sound Arson je dogodek znotraj Dnevov Mladih in Kulture, ki želi predstaviti alternative tudi na drugih področjih družbe, ne samo skozi glasbo, ter vspodbuditi ljudi k lastnemu razmišljanju ter ocenjevanju družbenih razmer in socialnih tokov ter kritično držo v javni sferi. V zadnjih letih je gospodarsko socialna situacija po celem svetu zelo slaba. Skorumpiranost političnih elit, neobrzdani kapitalizem, pomanjkanja občutka za sočloveka in drugi dejavniki so celoten razvitni svet pahnili v globoko krizo, ki se najbolj pozna ravno socialno najšibkejšim, medtem ko si elite še vedno neomajno polnijo žepe. Zato v okviru Sound Arsona in festivala Dnevi Mladih in Kulture objavljamo razpis za družbeno kritične plakate, v katerih boste predstavili svoje ideje in refleksijo na trenutno družbeno in socialno situacijo. Edine omejitve plakata so, da se navezuje na družbeo kritčne teme. Prejeti plakati bodo razstavljeni v galeriji kluba eMCe plac, otvoritev razstave pa bo 17. 5. v okviru dogodka Sound Arson. Plakate bo preverila strokovna komisija, najboljši pa bo nagrajen. Natopajoči: Uprising Voice, Koromač, Human Host Body, NakaJima, Iamdesease, Hellcrawler. Ostale dejavnosti: Veganska kuhinja na prostovoljne prispevke, otvoritev razstave družbeno kritičnih plakatov, piercing studio in izobraževanje (JoliPiercing), fashion event (Satanya Pandemonium Clothing) in stojnice & second hand shop.


23. DNEVI MLADIH IN KULTURE

OTVORITEV 23. DMK ATRIJ NA VELENJSKEM GRADU / 18. 5. 2013 ob 20:00 ŽENSKI PEVSKI ZBOR KOMBINAT “Kombinatke” so skupina deklet, ki so se na dan upora, 27. aprila 2008, zbrale na ustanovni skupščini v ljubljanskem Rogu in sklenile, da bodo prepevale pesmi upora z vsega sveta. Ideja o takšni pevski skupini se je rodila mesec dni prej, na dekliščini ene njihovih članic. Vadijo enkrat tedensko, so z vseh koncev Slovenije in delajo v različnih poklicih – v njihovih vrstah so vzgojiteljice, učiteljice, profesorice, pravnice, socialne delavke, arheologinja, biologinja, tajnica, računovodkinja, kemijska tehnologinja, restavratorka, študentka, kantavtorica, komunikologinja, novinarke, ekonomistka, ... Pred občinstvom so prvič zapele 23. maja 2008 v Menzi pri koritu na Metelkovi, v sklopu proslave ob dnevu mladosti. Niso nostalgične, pojejo z vero v vrednote, kot so solidarnost, zvestoba ideji, srčnost in pogum.

PREDSTAVITEV NOVE ŠTEVILKE REVIJE RIT Racionalno izbrane teme (RIT) je glasilo Šaleškega študentskega kluba, ki izhaja enkrat letno. Glasilo ustvarjajo študentke in študentje, ki bralcu ponudijo drugačno perspektivo branja. Letos bodo v reviji RIT predstavljene teme, ki bodo bralca seznanile s problematikami Velenja in Slovenije.

ŠTAFETA MODROSTI Tudi letos, že sedmo leto zapored, se bodo Dnevi mladih in kulture otvorili s prihodom štafete modrosti iz Kumrovca v atrij Velenjskega gradu. Mesto Kumrovec ni bilo izbrano naključno, poleg tega da je rojstno mesto Tita, se je 5. maja 1957 iz Kumrovca proti Beogradu napotila prva štafeta mladosti. Kljub temu, da sama ideja o štafeti modrosti sega v čase Jugoslavije ta nima političnega pridiha. Namen štafete je znova povezati in združiti. Študentom Šaleškega študentskega kluba bodo na 96 kilometrov dolgi poti pomagali študentje iz Kluba študentov Šmarške regije in Obsotelja, Študentskega kluba mladih Šentjur, Študentskega kluba Žalec, Kluba študentov občine Celje in Kluba študentov Šmarske fare.


PROGRAM DOGODKOV OKROGLA MIZA

‘ŽE PRI 16-IH?’

Vila Bianca / 18. 5. 2013 ob 11:00 ŠŠK v sodelovanju z MSV in MSS organizira javno okroglo mizo na temo participacije mladih in znižanju volilne pravice na 16 let. Na okrogli mizi bodo sodelovali tudi evropski in nacionalni odločevalci. V letu, ki je na ravni EU posvečeno njenim državljanom, je še toliko bolj pomembno, da se tudi mladi začnejo zavedati pomena participacije, vključevanja v družbo ter tudi sodelovanja v procesih odločanja.

S participacijo mladih se izboljšuje uspešnost doseganja njihove samostojnosti, zvišuje kakovost upravljanja z družbo in življenja v njej. Glede na aktualno pozornost EU mladinskega foruma (EYF) ter priporočil Sveta Evrope in EU na temo znižanja starostne meje za volilno pravico. Na Mladinskem svetu Slovenije si postavljajo vprašanje o smiselnosti znižanja starostne meje za udeležbo na volitvah na 16 let. Projekt “Že pri 16-ih?” bo sestavljen tudi iz lokalnih srečanj širom celotne Slovenije, kjer bodo lahko mladi izrazili mnenja o participaciji njih samih, kot tudi o morebitnem znižanju starosti za volilno pravico na 16 let. Projekt bo nevtralen do končne odločitve (sprejete v decembru 2013) in se ne bo opredeljeval do nobene rešitve, bo pa omogočil kvalitetno razpravo z udeleženci (mladi, politični odločevalci, strokovna javnost, ...) o tej temi.


23. DNEVI MLADIH IN KULTURE

KONCERT ZMELKOOW EMCE PLAC / 18. 5. 2013 ob 22:00 Zmelkoow so se pod vtisom visoke priljubljenosti trgovskih akcij (tudi sami jih obožujejo) odločili, da ponudijo publiki koncert “plačaš enega, dobiš dva ”. V njem bodo v dveh enournih polčasih predstavili dva obraza svoje sicer še bolj šizofrene duše (vsaj raztrojene, če ne razčetvorjene).

PSY-kakadeliK Prvi obraz je obraz improvizatorsko-psihadelično razposajenega iskalca novih dimenzij duha, prostora in časa in zahteva od poslušalca nekaj več koncentracije, predstavlja pa tudi nevarnost spreobrnjenja v kakšno drugo vero ali bitje (običajno svinjo ali gobo).

PSY-FAFAdeliK Drugi obraz pa je veseljaško-rokerski s šarmantnim pridihom nihilizma. Najbrž ne bo izostal niti đuboks in kotiček za publiko. Ta del bo od poslušalcev zahteval predvsem glasovno in skokovno kondicijo. Za tiste, ki bodo konzumirali oba dela, bo poseben izziv prehod iz gobe v zajčka. Cena za člane ŠŠK-ja je 5, za nečlane pa 7€!


PROGRAM DOGODKOV

MADE IN VELENJE Vila Bianca / 19. 5. 2013 ob 18:00 Mladi velenjski glasbeniki osvajajo evropske odre, dobivajo najvišja priznanja in sodelujejo s priznanimi glasbeniki in orkestri, doma pa jih le redko slišimo. Zato smo jih povabili, da se vrnejo v domače mesto in zaigrajo v okviru koncertov Made in Velenje.

Nastopil bo pihalni trio Eolus, ki ga sestavljajo študentje glasbe v zasedbi Anže Koren (oboa), Gregor Dermol (klarinet) in Tadej Piko (saksofon). Njihov repertoar zajemajo tako skladbe skladateljev od časa baroka preko klasicizma, romantike, vse do filmske glasbe in priredb popularnih skladb različnih izvajalcev. Vstopnina: 3€


23. DNEVI MLADIH IN KULTURE

Stand up na terasi + Kitarijada EMCE PLAC / 24. 5. 2013 ob 20:00 STAND UP NA TERASI Terasa eMCe placa bo tudi letos prizorišče že tretje stand-up komedije v sklopu festivala. Obljubljamo vam, da vas nastopajoči in njihov program tako kot leta poprej ne bodo razočarali. Doza smeha je vsekakor zagotovljena!

KITARIJADA Šest strun pripetih na seksi obline od nekdaj buri duhove pa najsi gre za akustično, klasično ali pa električno. V petek, 24. maja, v eMCe placu bodo drhtele predvsem prve v rokah lokalnih izzivalcev. In kakšen je repertoar? Prav vse, kar se da; od popa, klasike, kantavtorstva, flamenka ... na koncu pa še “siva pot vodi me” za zadnje borce v zgodnjem jutru. Užitek ali izziv, bodi tam!


PROGRAM DOGODKOV

Športne igre + Golažijada Igrišča med OŠ A. Aškerca in OŠ G. Šiliha / 25. 5. 2013 ob 9:30 Da bo festival tudi športno obarvan, pripravljamo turnirje v različnih športnih igrah. Pomerili se boste lahko v košarki, nogometu, badmintonu in ostalih igrah, katere se igrajo na prostem. Za vse tiste, ki imajo šport manj, kulinariko pa bolj radi, pa vzporedno s športnimi igrami pripravljamo tudi tekmovanje v kuhanju golaža. Vso dogajanje bo potekalo na igriščih med OŠ Antona Aškerca in OŠ Gustava Šiliha.

Dress code - Pionirčki EMCE PLAC / 25. 5. 2013 ob 21:00 Nekoč dan mladosti, tisti nostalgičen dan, ko se spominjamo Titovih štafet, bratstva in enotnosti in predvsem pionirčkov. Marsikomu se, še posebej v teh časih, kolca po bivši Jugi! Na dan mladosti so nekoč potekale športne prireditve in proslave v šolah z glasnim prepevanjem in recitali, pionirskimi čepicami in rdečimi rutkami. Pridružite se nam v eMCe placu in vstopite v naš “time machine”, ki vas bo izstrelil nazaj v socialistično federativno republiko Jugoslavijo!


23. DNEVI MLADIH IN KULTURE

Predstavitev pekarne Kulturno umetniški center ''Pekarna'' / 25. 5. 2013 ob 17:00 PEKARNA Star industrijski objekt sredi mesta in skupina ustvarjalcev, ki želi prostore za izmenjavo idej, delo, povezovanje različnih panog. Hmmm ... zgodba stare Pekarne se odvija že dobro leto. V tem času je že prišlo do delne obnove zgradbe v razstavne prostore in mladi ustvarjalci smo se predstavili z razstavo, s katero smo poleg ustvarjalnosti in idej, želeli prikazati tudi nujo po ustreznih delovnih prostorih. Še vedno ostaja želja po preoblikovanju odsluženega prostora v nov kulturno – umetniški center, ki bi ponujal raznovrstne dejavnosti tako uporabnikom kot tudi obiskovalcem. Tu bi našli svoj prostor različne delavnice in ateljeji, galerija, iz nje pa bi se širile tudi različne urbane akcije, katerih namen je pripeljati kreativnost tudi na ulico. Ponuja odlično izhodišče za združevanje različnih kreativnih panog in oblikovanje dialoga med ustvarjalci.

KUD Koncentrat Je še čisto sveže kulturno umetniško društvo, skoncentrirano iz vseh vetrov z vizijo združevanja oblikovalcev, likovnih umetnikov, arhitektov in še marsikoga, ustanovljeno z željo po povezovanju in širjenju dobrih idej.

KULTURNA PEČICA Spet se bo peklo! Lani smo velenjski in gostujoči umetniki preoblikovali stavbo stare pekarne v Velenju, iz razpadajočega objekta v zasilni galerijski prostor, ki je služil razstavi vseh sodelujočih pri projektu, v okviru festivala Kunigunda. Tekom prenove so prostori pekarne postali tudi ateljeji, v katerih je nastala večina razstavljenih del. Letos bomo te prostore, s prihodom poletnih temperatur, znova vrnili v roke umetnikov. Ideje se bodo mesile v ateljejih, kipele tekom različnih ustvarjalnih delavnic, do konca pa jih bomo zapekli na razstavi festivala Kunigunda. Pekarsko sezono pričenjamo z razstavo Skicirka tekom festivala Dnevi mladih in kulture, poletne aktivnosti pa bodo potekale v juniju, juliju in avgustu. Vsi, ki si želite umazati roke in sodelovati, nam pišite na na kud.koncentrat@gmail.com!


PROGRAM DOGODKOV

Chill out na terasi EMCE PLAC / 26. 5. 2013 ob 17:00 Po naporni soboti se nam bo v nedeljo vsekakor prileglo poležavanje, zato bomo nedeljo preživeli bolj umirjeno. Vabimo vas, da se nam pridružite pri nedeljskem “chill outu” na katerem bo poskrbljeno za dobro kavo ter družabne igre. Tarok, remi, enka, monopoly, ročni nogomet in še kaj se bo našlo za obiskovalce nedeljskega popoldneva.

KULTURA PITJA VINA + MAYA VRT PRED VILO Herberstein / 30.5.2013 ob 20:00 V sklopu 23. Festivala Dnevi mladih in kulture bomo letos ponovno oživili vrt Vile Herberstein. V sodelovanju z Radgonskimi goricami pripravljamo Kulturo pitja vina, kjer želimo poučiti vse prisotne kako se okuša vina, kakšne so razlike med svežimi in barikiranimi vini, kakšna je razlika med Zlato in Srebrno radgonsko penino in še mnogo več. Vse to nam bo v sproščenem vzdušju zaupala priznana Slovenska enologinja. Po degustaciji različnih vin se boste lahko zazibali ob jazz ritmih slovenske pevke Maye.


23. DNEVI MLADIH IN KULTURE

STAND UP V JAMI MUZEJ PREMOGOVNIŠTVA SLOVENIJE / 31. 5. 2013 ob 18:30 in 21:00 V petek, 31. maja, ŠŠK v sodelovanju s Premogovnikom Velenje organizira večer smeha in zabave. Za razgibavanje obraznih mišic bo poskrbela paleta odličnih stand up komikov, ki se bodo z mikrofonom spoprijeli skoraj 200 metrov pod zemljo. Kot prvi se bo predstavil novinec na sceni Tomaž Stanovnik, ki se v zadnjem letu redno giblje po ljubljanskih odrih. Sledil bo odlični hrvaški komik Goran Furjan, Varaždinec, ki s svojimi šalami navdušuje Balkan in velja za enega izmed največjih upov zagrebškega Studia smjeha. Nazadnje bo za vrhunec večera poskrbel znan televizijski obraz. Človek, ki so ga preko malih ekranov spremljale vse generacije gledalcev, od babic do današnjih osnovnošolcev. Videošpon, Milijonar, Denar pada ... drage dame in gospodje Jonas Žnidaršič. Večer bo povezoval domačin Uroš Kuzman, pred in po predstavi pa bo možen tudi ogled posameznih delov premogovnika.

KDAJ: Petek 31. maj ob 18:30 in 21:00 (zaradi logistike vstopa v rudnik, je potrebno biti pred muzejem eno uro pred predstavo). Karte lahko kupite na uradnih urah ŠŠK-ja v eMCe placu, v Muzeju premogovništva in TIC Velenje v vili Bianci. Cena vstopnice je 15€.


PROGRAM DOGODKOV PROSTORSKA INŠTALACIJA

INTERVENCIJA?

MUZEJ PREMOGOVNIŠTVA SLOVENIJE / 31. 5. 2013 ob 18:30 intervéncija -e ž (ẹ) 1. navadno s prilastkom dejanje, ukrep, s katerim se (odločilno) vpliva na potek česa, poseg(anje): intervencija družbenih forumov je bila v tem primeru nujna; na tekmi ni šlo brez sodnikove intervencije; hitra, pravočasna intervencija policije / publ. zaradi takojšnje intervencije gasilcev škoda ni bila velika pomoči, nastopa / publ. kirurška intervencija operacija ekon. državna intervencija na deviznem trgu; intervencija na tržišču povečanje ponudbe ali povpraševanja zaradi znižanja ali zvišanja tržne cene // posredovanje, prošnja, priporočilo: službo je dobil šele po mnogih intervencijah; osebna, uspešna intervencija 2. dejanje, ukrep kake države, s katerim se (odločilno) vpliva na notranje ali zunanje zadeve druge države, vmešanje: izzvati, obsoditi intervencijo; nasilna, tuja intervencija / oborožena, vojaška intervencija

Anže Sever, Tomo Stanič


23. DNEVI MLADIH IN KULTURE

KONCERT NA GRADU GRAD VELENJE / 1. 6. 2013 ob 20:00 VALIDUM V štiričlanski zasedbi skupine iz Slovenj Gradca se mešajo različni stili vsakega posameznika. Njihova besedila govorijo predvsem o podganah, norcih, mačkah, omamljanju, sencah, kriku. S poudarjenimi klaviaturami ter surovem vokalu je vsaka skladba zavita v psihadelični celofan.

TOO TANGLED Belgijski indie/garažnorokerski duo, katerega zvok je grob, nasilen, a še vedno seksi in speven. Duet obstaja že od osemdesetih let, nanj pa so vplivale nekatere izmed najboljših skupin tega časa. Ustvarjalca, Roeland Vandemoortele in Eva Buytaert, želita skozi glasbo predstaviti dialog, zgodbo dveh ljudi, moškega in ženske. Njune besedilne ter spolno kombinirane akcije pa prinašajo na oder iskrice in zadovoljijo še tako zahtevne poslušalce.

ESKOBARS Indie/rock skupina iz Portoroža, je začela z ustvarjanjem leta 2008. Zmagala je na natečaju Itak Đafest in nase opozorila z nastopom na koncertu skupine The Killers, na katerem se jim je na odru pridružil tudi njihov kitarist Dave Keuning. Pravijo jim kar “slovenski Franz Ferdinand”, njihove pesmi pa so bile kar trikrat v enem letu izbrane za popevko tedna Vala 202.

BIG ADDICTION Umazan, energetsko nabit rock ‘n’ roll band iz Velenja, so kot droga za katero ste lahko prepričani, da vas ne bo pustila ravnodušne in band zaradi katerega vas bo mikalo postati glasbeni odvisnik. Glasba vas popelje na potovanje čez njihova doživetja in pripetljaje. So radovedni in vsak dan stremijo k temu, da se razvijajo in rastejo kot band in kot glasbeniki. Prav zagotovo so edina odvisnost, ki je dobra za vas!

HAPPY OL’ MCWEALSSEL Vedno bolj popularni štajerski Irci, so energični in poskočni keltski punk rokerji s smislom za humor in pivske radosti. Zase pravijo, da preigravajo irske pivske viže po svojih najboljših močeh in včasih tudi malenkost pretiravajo. Recept za njihovo glasbo bi bil približno takšen: za osnovo vzameš irsko-keltske tradicionalne pesmi, ko pa jih zmanjka, spiješ liter viskija in napišeš lastno, pomnožiš ritem x10, bradate starce zamenjaš s podivjanimi podlasicami in jim za zabavo daš v roke bobne, električne kitare, banjo, harmoniko in violo.


PROGRAM DOGODKOV Multimedijski projekt

‘Tito te gleda!’

EMCE PLAC / 2. 6. 2013 ob 21:00 Spomenik Josipu Brozu – Titu avtorjev Antuna Augustinčiča in Vladimirja Herljevića stoji na osrednjem velenjskem trgu, ki prav tako nosi Titovo ime. Ob njegovem odkritju 24. junija 1977 se je na trgu zbralo več kot 20.000 ljudi. Že prej pa tudi kasneje so tam potekali veliki družbeni spektakli, po kolapsu socializma in po osamosvojitvi Slovenije pa se je začel trg spreminjati – tako po obliki kot po namembnosti. Psihologijo množic je zamenjala individualnost, velike družbeno-politične spektakle ob obiskih tujih in domačih državnikov pa čisto običajni kulturno/zabavni dogodki ali pa le zgolj bežna srečanja meščanov na vsakodnevnih poteh po mestu ali pa pogledi skozi objektive zvedavih turistov, ki večinoma ne skrivajo navdušenja nad našo največjo in mnogokrat preveč “skrito” turistično znamenitostjo.

Titov spomenik in njegova bližnja okolica sta v preteklosti že nekajkrat bili tudi predmet umetniških akcij – ena izmed njih pa se bo zgodila tudi v letošnjem mesecu mladosti, maju. V multimedijski “akciji” Tito nas gleda bomo namreč preverili utrip trga z namestitvijo time-lapse kamer. Eno na spomenik, ki bo simulirala oziroma odkrivala Titov pogled na mestni trg, drugo pa kot premično iskalko zanimivih dogodkov na Titovem trgu. V prvi polovici maja bomo tako posneli več desettisoč fotografij. Po obdelavi vseh fotografij bo nastal video, ki bo opremljen z avtorsko glasbo in zvočnimi efekti, med predvajanjem pa se bo kar nekajkrat ustavil na še posebej zanimivih in zgovornih fotografijah, ki bodo pospremljene s komentarjem (odlomki iz govorov) samega maršala Tita. Akcija bo obenem tudi priložnost, da preverimo ali drži, da Tito včasih sestopi s štirimetrskega piedestala, se sprehodi po mestu in preveri kaj dogaja.


23

DNEVI MLADIH IN KULTURE VELENJE OD 17. MAJA DO 2. JUNIJA

23. dnevi mladih in kulture SE VIDIMO v velenju!


23. DMK Program Dogodkov