Page 1

januar ŠOLSKI ČASOPIS

KA’ DOGAJA 2011

SREDNJE ŠOLE ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM CELJE ENE NAJBOLJŠIH ŠOL V MESTU

IZ ŠOLSKE KRONIKE ...

POTOPIS

OBISKALI SMO PREDBOŽIČNI

KANARSKI OTOKI

PRISPEVKI V TUJIH JEZIKIH COME, LET’S CHANGE THE WORLD

LONDON LUTKOVNA IGRICA [1]


FOTO ZGODBA

V JANUARJU SO NAS O BIS KAL I VRSTNIKI IZ AVS TRIJE. PRI NAS SE JE O DVIL A KUHARS KA BITKA. O G L EDA L I SMO SI G LEDALIŠ KO PREDSTAVO ŽUPANOVA M ICKA. POBRSKAJTE PO NAŠ IH S PL ETNIH S TRANEH IN NAŠL I BOSTE ŠE VELIKO Z ANIMIVEG A. HTTP://WWW.SS GT.S I

[2]


UVODNIK

SREDNJA ŠOLA ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM CELJE

KA’ DOGAJA ŠOLSKI ČASOPIS

Večno v skrbeh: Melita Požežnik, prof. mag.Vesna Krajnc, prof. Skrajno delavna: Patricija Pečnik, 2.c

MESEC PO DECEMBRU

Za nekatere je prišel najbolj dolgočasen mesec v letu, saj je januar mesec po decembru, ko so bili božični in novoletni Iztok Leskovar, prof. prazniki, ki jih vsi težko pričakujemo, mrzlično kupujemo darila, se veselimo prihoda Miklavža in Božička, čakamo prihod novega leta … Za nekatere pa je januar mesec začetka, ko si zastavimo nove cilje in upamo, da jih bomo tudi uresničili. Zelo popularen cilj (predvsem pri ženskah) v novem letu je, da bomo (to leto pa res!!) Povabilo naredili nekaj na zmanjšanju telesne teže. Veliko ljudi pridobi k sodelovanju kakšen kilogramček med prazniki, zato je dobro, da jih skušajo po Drage dijakinje in dr agi dijaki! praznikih izgubiti. Ker vemo, da se tu V kulinaričnem kotičku je nekaj di vam ves receptov za solate (te so namreč čas dogaja kaj zanim ivega, vas primerne za hujšanje), objavljen pa vabimo, da se nam pridružite. je tudi prispevek o edini pravi Vaše prispevke, umetnine, dieti. Diet je namreč ogromno, vse fotografije, čenče in vse ostalo obljubljajo čudeže, ki pa nekako pričakujemo na ele ktronskem izginejo, ko prenehamo z dieto. naslovu: Edina prava dieta pa ni dieta v klasičnem pomenu, ampak so to bolj nasveti, kako živeti in se melita.pozeznik@ssg t.si prehranjevati bolj zdravo in pri tem ali tudi izgubiti kak kilogram. Preberite! vesna.krajnc@ssgt.si Mogoče je napisana ravno za vas. Z Olimpa:

[3]

VSEBINA Iz šolske kronike ...

str. 4, 5

Potopis: Anglija

str. 6, 7

Prispevki v tujih jezikih

str. 8

Malo smeha

str. 9

Kulinarični kotiček

str. 10, 11

Za bistre glavce

str. 12

Ustvarjamo

str. 13 Detektivska agencija

str. 14


IZ ŠOLSKE KRONIKE ... :

OBISKALI SMO PREDNOVOLETNI LONDON

Dijaki naše šole smo tudi letos odšli na strokovno ekskurzijo v London in ta je bila drugačna, saj smo šli na pot decembra, ko mesto žari od novoletnih lučk in okraskov. Imeli smo srečo, da je bilo vreme ugodno za polet, saj so kmalu po naši vrnitvi zaprli letališča. Z majhno zamudo smo poleteli z Brnika na eno izmed petih londonskih letališč, Stansted. Po nočnem avtobusnem ogledu mestnih znamenitosti in postanku pred St Paul's Cathedral, smo utrujeni prispeli v hotel in se namestili. Morali smo si dobro odpočiti, saj so bili pred nami naporni dnevi. S podzemno železnico smo se v naslednjih dneh podajali na oglede pod budnim očesom naše stroge in zavzete vodičke Špele. Ogledali smo si znamenitosti, vse od Naravoslovnega muzeja do Muzeja voščenih lutk, od mestnega središča do kraljičine palače …

Uživali smo v utripu velemesta in komaj čakamo, da se še kdaj vrnemo.


LUTKOVNA IGRICA

December je čaroben mesec. To je mesec, ki se ga veselimo vsi, otroci in mi, odrasli. Je čas pričakovanj, kupovanja in zavijanja daril za najdražje, je čas obiskovanja sorodnikov in prijateljev in je čas, ko nas obiščejo trije dobri možje. Eden od teh, Božiček, je 21. 12. 2010 obiskal otroke zaposlenih na šoli. Dan je minil v pripravah na ta težko pričakovan dogodek: nastopajoči so z mentorico pripravili prostor, imeli zadnje priprave na predstavo, v kuhinji so pekli dobrote. Otroci so prihajali polni pričakovanja in z iskricami v očeh. Za čim lepše pričakovanje Božička so jim naši dijaki pripravili lutkovno igrico z naslovom »Čarovnica Betka in Cvetka«. Lutke so jih navdušile, še bolj pa so bili veseli, ko so skupaj z nastopajočimi priklicali Božička. Prišel je s kupom daril, ki so jih bili otroci zelo veseli. V igrici so nastopali: Urban Kotnik, 2. c, Viktoriya Hrebenkina, 4. č, Lara Pušnik, 1. a, Tamara Šlaus, 1. a, Megy Medved, 1. a Katja Suholežnik, 1. a.

NAPOVEDNIK V mesecu februarju vam bo šolski časopis približal dogodke, ki se ravnokar odvijajo na šoli ali kje drugje. Tako kot številka, ki jo držite v rokah, bo tudi naslednja izšla konec meseca.


KA NA RS KI O TO KI p

o

t

o

p

i

s

OSEBNA IZKAZNICA Besedilo in fotografije: Aneja Požežnik

Zadnje šolske dneve v decembru sem preživela drugače vrstniki. Za 11 dni sem odpotovala na Kanarske mojo najboljšo prijateljico družino. Na pot smo se decembra zvečer. naslednji dan iz Tenerife smo prispeli čudovite počitnice so

kot moji namreč otoke z in njeno

o d p r a v i l i 14 . Let smo imeli Münchna. Na 15. decembra in se pričele.

Kanarski otoki so ognjeniškega izvora, ležijo pa zahodno od Afrike: Tenerife (glavno mesto: Santa Cruz de Tenerife); Gran Canaria (glavno mesto: Las Palmas de Gran Canaria); Lanzarote (glavno mesto: Arrecife); La Palma (glavno mesto: Santa Cruz de La Palma); La Gomera (glavno mesto: San Sebastián de La Gomera); El Hierro (glavno mesto: Valverde); Fuerteventura (glavno mesto: Puerto del Rosario). Kanarski otoki imajo avtonomen status v okviru Španije, delijo pa se na dve provinci, ki se imenujeta po glavnih mestih Las Palmas de Gran Canaria in Santa Cruz de Tenerife.

Lega: zahodno od Afrike Površina: 7.447 km² Ureditev: parlamentarna kraljevina

Predsednik: Paolino Rivero

Število prebivalcev: 2,098.593

Glavno mesto: Santa Cruz de Tenerife in Las Palmas de Gran Kanaria

Uradni jezik: španščina Valuta: euro


Tenerife je največji otok med Kanarskimi otoki. Bivali smo v mestu imenovanem Costa Adeja v predelu Playa de las Americas, ki velja za najbolj turističen in živahen del otoka. V enajstih dneh smo si želeli ogledati nekaj turističnih znamenitosti otoka, zato smo najeli avto in odšli na pot. Najprej smo si ugledali glavno mesto otoka Santa Cruz de Tenerife, ki je drugo največje mesto Kanarskih otokov z nekaj več kot 220.000 prebivalci. Navdušeni smo bili nad arhitekturo in nenavadnimi stavbami (npr. operna hiša). Po napornem ogledu mesta smo si privoščili počitek na plaži Las Teresitas, ki je dolga kilometer in pol. Tu lahko najdemo mivko iz Sahare. Naslednji dan smo si ogledali vulkan El Teide, ki je visok 3718 metrov. Spada med najvišje gore Španije in je del Tenerifskega nacionalnega parka. Odpeljali smo se tudi v mesto Puerto de Santiago, kjer se nahajajo 800 metrov visoki klifi. Imenujejo se Los Gigantes in so dostopni samo s čolnom. Obisk Loro parka, enega največjih živalskih vrtov v Evropi, pa je bilo nepozabno doživetje. Preživeli pa smo tudi zelo zabaven dan v vodnem parku Siam Park. Na razpolago smo imeli različne tobogane, umetne plaže, slano vodo in več kot 3-metrske valove. Počitnice so minile prehitro in naš zadnji dan je bil božič. Pred odhodom smo obujali spomine na vse dogodivščine in sklenili smo, da to ni bilo naše zadnje skupno potovanje.


COME, LET’S CHANGE THE WORLD Children. When our teachers or parents hear that word they usually think about the little bundels of joy in their lives. Teachers are sometimes really mad at us because we cause a lot of trouble. But what they are not aware of is that we are the future of the world. Every generation of children is unique for themselves. When our parents retire we will be the ones working. All the leaders, workers, superstars, or anybody else will one day be replaced by a new generation. We will be superstars and we will be in charge of the world. That is just a fact and every adult will have to accept it. Some kids are very rich and they won’t have to work their entire lives, but in this world there are also people or kids that have to work very hard to get to the point where they want to be. Today’s kids have crazy ideas with which they want to change the world and make it a better place for people to live in. But maybe one day those crazy ideas will become reality and just maybe a kid already has an idea how to change the world, e.g. with finding the cure for cancer or maybe how to reduce world hunger. Adults today are getting desperate because they lack ideas, but one day all that will change and some kid or child will fulfill his ideas and become a world hero. Just a simple advise for all the children of the world, work very hard for your dreams. Sometimes life’s chalenges can bring you down but just focus on the positive, which is that fact that someday we will be in charge. And when we grow up we will have our own kids and they will be the new future of the world and you will be proud of them, just as much as your parents will be proud when you do something good for the world. Patricija Pečnik, 2. c


malo smeha

"Gospod učitelj, oprostite ker sem zamudil, toda zunaj je taka poledica, da sem pri koraku naprej vedno zdrsnil dva koraka nazaj." "Kako si pa potem sploh lahko prišel do šole?" "Obrnil sem se in šel domov."

Učitelj je učencem dejal, da bo danes vsakemu zastavil dve vprašanji. Če bo kdo od učencev pravilno odgovoril na prvo vprašanje, mu bo drugega črtal. "Koliko peres ima kokoš?" vpraša učitelj. "Dvestooseminosemdeset!" v trenutku odgovori Marjan. Učitelj je ves iz sebe:" In kako si prišel do te številke?" "Gospod učitelj, to je vendar že drugo & vprašanje!"

Profesor fizike je Mihcu poskušal pojasniti pojem kratkega stika in je rekel: "Vstopim v prostor, pritisnem na stikalo za luč, toda luč ne gori. Ugasnem in zopet pritisnem stikalo, toda svetlobe ni. Kaj je lahko temu vzrok?" "Morda niste plačali elektrike!" je rekel Mihec. V razredu pišejo šolsko nalogo, učiteljica pa se sprehaja med klopmi. "Vida, že tretjič si pogledala v Majin zvezek!" se jezi učiteljica. "Kaj pa morem, če pa tako nerazločno piše!"


KULINARIČNI KOTIČEK

S

orazmerno malo stvari potrebujemo, da zadovoljimo svoje potrebe, v nasprotju s stališči naše družbe, ki nas nenehno nagovarja, naj porabljamo več. Telo potrebuje vsega po malem, sami pa moramo odkriti, kaj v določenem trenutku potrebujemo najbolj. Vsi tisti in tiste, ki so se držali »resnih« diet, zlahka ugotovijo, da je navsezadnje med njimi prav malo razlik. Priporočajo: kakovostne »bio izdelke, malo ali nič sladkorja, dve ali tri velike žlice najboljšega olja (oljčnega, orehovega, iz grozdnih pešk …) na dan, zelenjavo in sadje vsak dan, ribe, jajca ali pusto meso dvakrat ali trikrat na teden, malo soli – nadomeščajmo jo z gorčico, zelišči, začimbami …, bolje je uživati ribe kot meso in kozji sir namesto kravjega, zelenjave ni dobro kuhati predolgo, ker s tem uničimo vitamine, jesti je treba sveže izdelke, izogibati se moramo škodljivim snovem (alkohol, tobak …), ne jejte nasičenih maščob, ki v telesu, ko jih zaužijemo, povsem spominjajo na topljeno slanino, uživajte sezonska živila, pijte dovolj vode, hodite, razgibavajte se – mišice pospešujejo izgorevanje kalorij, večerjajte lahko hrano – ne moremo hkrati prebavljati in spati, občasno prenajedanje »popravite« z enim ali dvema dnevoma diete, prepovedanih živil naj ne bo na vašem seznamu – trpinčeno telo se maščuje, izogibajte se grizljanju med obroki (med dvema obrokoma naj mine pet ur), jejte počasi in hrano dobro prežvečite, vedno, ko izbirate hrano, pomislite na svoje zdravje, obroke si kuhajte sami, spat hodite ob določeni uri in po možnosti pred polnočjo, včasih si vzemite čas in ne počnite ničesar, izogibajte se stresu in rutini, ki povzročita, da jemo zaradi tolažbe, ne pa zaradi lakote, smejte se, veliko se smejte. Taka je torej vsestranska dieta. To pa seveda ne pomeni, da bi se je morali držati vsi … Je samo vzorec, ki na splošno ustreza večini. Predvsem se moramo poznati, ne izvajati nasilja nad seboj in znati se odtrgati od ustaljenih pravil. Če zjutraj ne morete pogoltniti niti grižljaja, pač ne pojejte ničesar. Če ne marate rib, vas tudi ne bo ubilo, če jih ne boste jedli nikoli – na tisoče budistov je vegetarijancev – lahko jih nadomestite s tofujem ali fižolom v zrnju, v katerem je prav tako veliko beljakovin. Pomembno je, da se dobro počutite v svojem telesu in »v glavi«. (prispevek iz: LOREAU, Dominique: Umetnost zmernosti in užitka. Ljubljana : ValeNovak, 2010)


DVOBARVNA SOLA TA SESTAVINE: 40 dag svežega gr aha ali narezanih strokov sladkega graha 2 trdo kuhani jajc i, narezani na rezine, ali 6 prepeličjih jajc, narezanih na polovice 1 žlica čebule, nare zane na drobne lističe 1 žlička drobno na rezanega peteršilja olje in kis po okus u sol in poper po ok usu

POSTOPEK: Grah skuhamo v slani vodi in ga odcedimo. Sladki grah narežemo na primerne rezine. Ohlajenemu grah u dodamo čebulo, peteršilj, poper, ki s in olje. Sestavine dobro premešam o in pustimo neka j časa stati. Na to vm eš am o tr do ku ha na ja jc a in potresemo s pete ršiljem.

BALKANSKA SOLA TA SESTAVINE: 300 g paprike (rum ene, rdeče, zelene) 100 g čebule 150 g ovčjega sira sol poper origano 30 g peteršilja 1/2 dl olivnega olja kis

POSTOPEK: Paprike, čebulo in sir narežemo na kocke, peteršilj na sekljamo, solimo in popopramo , začinimo še z or ig an om , ra hl o pr em eš am o te r prelijemo z oljem in kisom.


ZA BISTRE GLAVCE uganke, križanke, sudoku in še kaj

rešitve

BESEDNE UGANKE

iz prejšnje številke

Stolpec A vsebuje seznam 10 besed, stolpec B pa seznam 10 opredelitev, vendar v drugačnem vrstnem redu. Iz stolpca A izberi pravilno besedo in jo vstavite v stolpec C, da bo ustrezala opredelitvi v stolpcu B.

sokol je ptica, druge besede označujejo sesalce plašen je pridevnik, druge besede označujejo plese

A hrabrilen opozorilo blažilen lamija zelišče paladin tolst pergament uglajenost draguljček

B C ženski demon masten zdravilna rastlina majhen privlačen predmet preveč spoštljivo obnašanje dragocen papir bodreč junaški vitez svarilo pomirjajoč

markazit je kamen, ostale besede označujejo tkanine čelo je del telesa, druge besede so topografski pojmi rožnat, vse ostale nastopajo v mavrici Sonce, druga imena označujejo planete Zevs je grški bog, druga imena označujejo rimske bogove bučke so zelenjava, druge besede označujejo sadje silicij je kristalna nekovina, druge besede označujejo halogene elemente


U

S

T

V

A

R

J

A

M

O

PRIHAJA

VALENTINOVO z

Korak 1 z

izdelava dna škatlice

Narišite in izrežite tri srčke( velikost je poljubna): - prvi (iz valovite lepenke) služi kot zgornja polovica dna škatlice, torej tista ki je vidna od znotraj, -drugi (iz kartona kake stare škatle) je med obema polovicama dna in

Potrebujemo: valovita lepenka (rdeča)

- tretji (iz valovite lepenke). Ta mora biti vsaj 1 mm širši od prvega srčka, saj nanj prilepimo stranico škatlice. z

Korak 2 z

lepilo

izdelava stranice

karton

Izrežite dva trakova iz valovite lepenke. Širina je lahko poljubna. Tudi tu mora biti prvi trak za debelino lepenke širši od drugega. Najprej nalepite notranji trak in nato zunanjega.

selotejp škarje ščipalke

z nnn

Korak 3 z

izdelava pokrova

Izrežite dva trakova (širine 20 in 21 mm) za stranico pokrova. Zgornjo površino pokrova škatle izdelate po enakem postopku kot dno škatlice (tri srčke: dva iz valovite lepenke, enega iz kartona). Za mero srčka lahko vzamete narejeno spodnjo polovico škatlice. Pozor: pokrov mora biti malo širši od škatlice.


detektivska agencija

SŠGT CELJE

nagradna igra

Na fotografiji je profesor naše šole v mladih letih. A kateri? To je vaša naloga. Ime in priimek profesorja zapišite na nagradni kuponček, prav tako ne pozabite pripisati svojega imena in priimka, saj bomo med pravilnimi odgovori izžrebali dobitnika bogate nagrade. Ime srečnega dobitnika bo objavljeno na oglasni deski v šolski knjižnici.

NAGRADNI KUPON DETEKTIVSKA AGENCIJA SŠGT CELJE

NA FOTOGRAFIJI JE PROF. ....................................................................................

DETEKTIV: ..........................................................................

(IME IN PRIIMEK, RAZRED)

Ka'dogaja  

Mesecnik Srednje sole za gostinstvo in turizem Celje, ki poroca o solskem dogajanju.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you