Page 1


Shane Scranton Architectural Studies Thesis Middlebury College Spring 2013


A Special Thanks To To To To

Dean Scranton and Gayle Sullivan for the unbridled support. Ariele Faber for the caffeine and peeps. John McLeod and Steve Kredell for the inspiration. Steve Smith for setting me on this path.

Assigned Course Prompt: “The College is instituting a new pilot project to prepare for the full implementation of the new senior work requirements. One “learning library” will be built on a site in the local community. The learning library will be affiliated with a particular department or program of Middlebury College. Eventually, such learning libraries will be constructed for all departments. The new facility will be open to all residents of Addison County. Seniors majoring in the given subject will apply and hone their knowledge and skills by presenting, demonstrating, tutoring, and otherwise engaging with local high school students, retired residents, continuing education adults, and anyone else who cares to learn about the particular subject.”


A learning library for the Environmental Studies department at Bakery Lane, Middlebury, Vermont The library at Bakery Lane is a unifying space for the college and the town. Spatial and socioeconomic rifts divide members of the college community from the members of town, and a lack of interpersonal interaction between these two groups perpetuates this divide. The learning library offers a solution to this problem by bringing both parties out to a common green and under a shared roof. The site sits within walking distance from town and college, and offers a sun-lit green space that proceeds down to Otter Creek. Within the building, and balanced above Middlebury’s river, farmers, students, local employees, and professors will work together on an Addison County Almanac. This annual document will represent the collective academic and practical knowledge of weather cycles, crop rotations, infrastructure improvements, geomorphologic cycles, and other useful data for the future-concious development of Addison County. The learning library at Bakery Lane is a hub. It draws together a diverse audience with a collective goal: to better the local Vermont community through collaboration and education.


The Site

A parking lot and a bridge over Otter Creek


Residential Mixed Use Food Retail Library

Building Functions

Vegetation

Pedestrian Circulation


Su

ns

Su

et

Summer Solstice

t

e ns

Su

Winter Solstice

Vehicular Circulation

e

is nr

Solar Exposure

Su

nr

ise

The spread on the previous page shows the site with the college to the west and the town to the northeast. Bakery Lane’s existing condition is one of pavement and neglect. The new town bridge extends over the southern part of the site, casting shadows onto Middlebury’s largest parking lot. A diner sits south of the bridge and the town library boarders the site to the west. The views from the river’s edge offer tranquil frames of an old, wooded mill town.


What if this parking lot no longer overwhelmed the passing river? What if sunlight could penetrate this space and give it life?


The Initial Process

Extending the Town Level and Receiving the Sun


Niemeyer’s Cathedral of Brasília, HS99’s CINiBA, and Tod Williams & Billie Tsien’s Barnes Foundation offer precedence.


Leuppi & Schafroth Architekten’s Limmat Footbridge, Becker Architekten’s House S, and Luís Rebelo de Andrade & Diogo Aguiar’s Pedras Salgadas Eco-Resort offer precedence.


Anchor

Town Level

River Level


Light High Energy

Low Energy

Warmth

Urban

Natural


Site Alterations The highlighted brown area will be excavated to the level of the existing parking lot. This space will become a two level underground parking garage completely covered by an extended town level plane (the highlighted green area). This gesture creates a town level park that is on grade with the bridge and bathed in natural light. The new park also serves as a platform for the cantilevering library.


Creation of the Town Level Form The cantilevering structure began as a single rectangular volume sitting on the east-west axis.

One edge folds down to the south to allow for solar exposure on the roof and interior shelter from direct sunlight.

The western corners are reversed to pull up the south side for a mezzanine level and push down the north side to limit building height and north wall exposure.

The hearth anchors the building to its site and one corner lifts up to welcome in visitors.

The program splits the rectangular volume down the middle. The south is an assembly space and the north is circulation.

The southern volume bends with the passing river while the northern volume retains rigidity for the building above.

The hearth anchors the building to its site and load bearing walls flank the two volumes.

Creation of the River Level Form The form began as a squat box to serve as a platform for the cantilever above.


Parking Garage

Circ. Core

Library

Deck

One Way Rd. Sloping Park

River Level Site Plan


Park

Lan

dsc

Rotary

ape

Pav ers Circ. Core

Library

Town Level Site Plan


Built Studies

Schematic Design Models


Design Development Visualizing the Details


DN

DN

Elev

Elev DN DN DN

Elev

Elev DN

Lobby

Lobby

Town Level Circulation Core

Elev

Elev

Elev

Elev Lobby

Lobby

River Level Circulation Core


Stair

Coats

Cl

Exhibit

Elev Up

Lobby

Parking

Reception Hearth Br Drive

Town Level Footprint

Br

Cl

Cl

Classroom

Otter Creek Deck

Skylight

Lightwell

Walkway

Storage Up

River Level Plan


DN

Work Area

Elev Storage Lounge Stair Kid’s Corner

Open To Below

DN

Work Area

Elev Storage Lounge Open To Below

Kid’s Corner

Mezzanine Plan

Road Below

Ground Below

BR

Stair

Elev

BR Cafe

Path Below

DN

Up

Conference Road Below

Ground Below

Stair

BR

Elev

BR Cafe

DN

Up Deck Below

Outdoor Hearth

Town Level Plan Entry

Work Area

Hearth

Entry

Conference

Path Below

Hearth

River Below Work Area


Transverse Section


Longitudinal Section


Exterior Materials Vertical 8” Cedar Boards

Horizontal 8” Cedar Boards

Painted Metal Panels

8” Poured-form Concrete

Painted GWB Ceiling


Interior Materials Table Top

Structural Steel Frame

Gypsum Wall Boards

4� Maple Flooring

Oak Window Frames


8 X 10 HOLLOW STEEL RIBS STANDING SEAM MTL ROOF ICE AND WATER SHIELD 23/4 X 6“ PLYWOOD GLULAM JOISTS 3/4” WOOD BOARD SHEATHING 2 1/2 x 11 TJI PURLINS 18” O.C. 16” DENSE PACKED CELLULOSE 3/4“ PLYWOOD MEZZANINE 5/8” GYPEL.BOARD 26'-6" 8 X 10 HOLLOW STL RIBS 10 STEELSTEEL 10 XX 66 HM HOLLOW

MEZZANINE EL. 26'-6"

MEZZANINE EL. 26'-6"

1 1/2” VERTICAL OAK SIDING 1/2” AIR SPACE 1” EXTERIOR SHEATHING VAPOR BARRIER 3/4“ PLYWOOD 10” DENSE PACKED CELLULOSE 10 X 4 HM STEEL 3/4“ PLYWOOD 5/8” GYP BOARD

SECOND FLOOR EL. 18'-0"

SECOND FLOOR EL. 18'-0"

8 X 10 HOLLOW STEEL RIBS

Wall Sections The exterior walls are designed to minimize thermal bridging and create a tight, insulated shell. The drawing shown above is a section cut through the north side of the eastern cantilever. Wooden slats extend halfway down the north windows to provide a visual screen and focus the views east. The full wall section on the right shows the assembly of the northern load-bearing wall.

SECOND FLOOR EL. 18'-0" 2 X 6 GLULAM JOISTS

4 X 24 GLULAM BEAM MEZZANINE EL. 26'-6" W24 I-BEAM 10 X 6 HM STEEL FIRST FLOOR EL. 0'-0"

REINFORCED CONCRETE VAPOR BARRIER 3/4“ PLYWOOD 5” DENSE PACKED CELLULOSE 3/4“ PLYWOOD 5/8” GYP BOARD 10 X 4 HM STEEL


Roof System River Level Ceiling Structure

Cantilever Structure

Poured-form Concrete and Hearth

Outter Skin

Circulation and river level walls

Insulative Layer

River Level Interior Partition Walls and Deck @ Water Mezzanine

Town Level

Exploded Axonometric


Town Level Interior Facing East

Pickup / Drop off at the River Level


River Level Mixed Use Space


Learning Library At Bakery Lane  

Thesis Project for Middlebury College

Learning Library At Bakery Lane  

Thesis Project for Middlebury College

Advertisement