Page 1

november 2010 | jaargang 60 | nummer

Gamma nieuws

11

Nederlandse Vereniging Medische Beeldvorming en Radiotherapie

Helpende handen in Africa

Samen breken we de nutteloze onderdelen af

In samenspraak met Go for Africa werd een radiologie project opgestart en in maart 2010 waren de plannen concreet. Laboranten voor Laboranten biedt ondersteuning voor de aanschaf van studieboeken.

4

Nieuws van het bestuur Eind september heeft het hoofdbestuur voor de eerste keer na de vakantieperiode vergaderd. Alle lopende zaken voor het verenigingsjaar zijn doorgesproken.

5

Regioraad zoekt nieuwe voorzitters De regioraad is op zoek naar twee nieuwe regiovoorzitters in de regio Midden en Randstad Noord.

7

Nieuw productielaboratorium voor PET tracers in VUmc In het nieuwe productielaboratorium voor PET tracers worden nieuwe tracers ontwikkeld voor patiënt onderzoek. De vraag naar tracers is groot en de capaciteit was te klein.

You can leave Africa, but Africa never leaves you “Mijn gedachten bleven regelmatig naar Afrika gaan, zou ik nog een keer een dergelijk project kunnen doen?“ In 2007 stapte ik uit het vliegtuig in Entebbe (Oeganda) en rook Afrika voor het eerst. Evelien, Barbara en ik leefden en werkten bijna twee maanden in Kampala. Het was een geweldige ervaring om met dit afstudeerproject onze studie MBRT-duaal af te sluiten. We deden in het Mulago ziekenhuis in Kampala een “blauwe ton” analyse. De belangrijkste conclusie was dat hun röntgencassettes erg slecht waren. Terug thuis voelde ik een “omgekeerde cultuurshock”: het was weer even wennen aan het Nederlandse leven. Op dat moment waren veel ziekenhuizen bezig met digitalisering, dus een flinke hoeveelheid goede cassettes waren zo verzameld.

Mijn gedachten bleven regelmatig naar Afrika gaan, zou ik nog een keer een dergelijk project kunnen doen? In augustus 2008 kwam ik in aanraking met de stichting Go for Africa. Deze stichting heeft als hoofdactiviteit om studenten autotechniek van ROC’s een geweldige stagemogelijkheid te bieden: koop een auto, knap die op zodat die geschikt is voor een reis van bijna 8000 kilometer, rij ermee naar Gambia en loop daar zo’n 7 weken stage op een school voor autotechniek. Maar ja, wat is de link met radiologie?

Vervolg op pagina 2.

13

Borsttumoren mogelijk beter te opereren met echografie Door echografisch onderzoek tijdens de operatie zou kunnen worden vermeden dat er teveel gezond borstweefsel wordt weggenomen.


Gamma nieuws

november 2010 | jaargang 60 | nummer

11

Column NOVEMBER... November, er is een gedicht over, van J.C. Bloem. Wil je in een melancholieke stemming komen lees het dan, succes verzekerd. Het regent en het is november….Tijd om het binnen gezellig te maken. Het is geen wonder dat in Nederland zoveel tijd en geld wordt gestoken in het interieur. Buiten is niets te beleven immers. November is ook de maand van bijeenkomsten, de zomervakantie en herfstvakantie zijn achter de rug en het is nog geen Kerst. Alle scholingsacitiviteiten moeten, als je een redelijke opkomst wil hebben, in die maand gepropt worden. Dat geldt natuurlijk ook voor de NVMBR activiteiten. Op mijn bureau dwarrelen voortdurend uitnodigingen neer voor allerlei bijeenkomsten vaak over interessante onderwerpen. Meestal moet ik verstek laten gaan omdat ik naar bijeenkomsten van de eigen club moet of de voorbereidingen daarvoor moet treffen. Ook blijkt dat de NVMBR-activiteiten soms samenvallen met andere, ook voor de beroepsgroep relevante, bijeenkomsten. Vaak weet de NVMBR niet van de andere activiteiten en ook als dat wel het geval is dan is de ruimte al tijden van tevoren besproken en kan er niet zomaar geannuleerd worden. Ondanks dat alle mitsen en maren voor een bepaalde datum zorgvuldig worden afgewogen is het commentaar op de data van symposia, congressen en workshops niet van de lucht. Een bloemlezing: “Op maandag is er weinig personeel op de afdeling, dit geldt ook voor de woensdag en de vrijdag”. Dinsdag en donderdag dus.” September is geen goede maand, een deel is dan nog op zomervakantie“. Levert problemen en (te) late inschrijvingen op. Oktober is moeilijk want de herfstvakantie is verdeeld over 2 weken. Dinsdag en donderdag in november. Niet te laat in november want dan staat Sinterklaas voor de deur en moeten er inkopen gedaan worden. Omdat het organiseren van de activiteiten toch de nodige tijd in beslag neemt wordt wel erg krap. De NVMBR wil activiteiten aanbieden waaraan zo veel mogelijk MBB’ ers aan mee kunnen doen, dat is logisch. November, wij stropen de mouwen op, weinig tijd om uit het raam te staren naar de regen! Meiske van der Ploegγ

2

Naast studenten autotechniek gaan met Go for Africa ook particuliere teams mee. In februari 2009 gingen bijvoorbeeld twee GGZ verpleegkundigen mee. Daarmee was de “medische tak” van Go for Africa geboren. In samenspraak met Go for Africa werd een radiologie project opgestart en in maart 2010 waren de plannen concreet genoeg en kon ik vertrekken.

Hoe zag het project eruit?

In de zomer van 2008 bezocht de directeur van Go for Africa drie ziekenhuizen in Senegal, die in overleg met de plaatselijke contactpersoon waren uitgezocht. Uit de verhalen en foto’s bleek dat we tegelijkertijd de apparatuur zelf als het gebruik ervan moesten aanpakken. Dit betekende dat ik op zoek moest naar een project partner met veel ervaring met röntgentechniek. Tot mijn verbazing zei oud Philips Medical Systems collega Martin Rodenburg spontaan ja, toen ik hem vroeg of hij mee wilde, en daarna vroeg hij pas naar de details! De voorbereiding kon nu echt van start gaan. Diverse ziekenhuizen en bedrijven boden ons analoge röntgenmaterialen aan, uiteindelijk konden we elk van de drie ziekenhuizen onder andere diverse cassettes, enkele dozen films, loodschorten en een rode lamp aanbieden. Het LUMC doneerde ons hun oude mobiele röntgensysteem en gelukkig vonden we containerruimte om het mee te kunnen nemen. Door een donatie van de NVMBR commissie Laboranten voor Laboranten konden we WHO radiologie boeken meenemen! Martin vertrok al begin februari, want hij ging meerijden. Vanaf het plein vlak bij mijn huis vertrok de hele stoet, op weg naar het avontuur. Nog een maand wachten….. Toen de vliegtuigdeuren opengingen, was het er weer: de geur van Afrika! In het centrale kampement in Gambia hebben we alle spullen ingeladen in onze Go for Africa 4x4 en op naar de Casamance, het gebied in Senegal ten zuiden van Gambia. De eerste week maakten we kennis met het lokale bestuur en de drie ziekenhuizen. De gevolgde cursus Frans bleek geen overbodige Martin geeft uitleg met behulp van WHO instelboek


luxe, in de loop van de tijd kon ik steeds meer begrijpen en vertellen. Na die eerste week konden we aan de eerste kluif beginnen, het ziekenhuis van Bignona had grote technische problemen. De röntgenkamer bleek te bestaan uit een wandbucky, een röntgentafel en een buis/collimator op een vaste vloerbevestiging aangestuurd door een electronica kast. Met die buis werkte men echter niet, alle foto’s werden gemaakt met een klein mobiel apparaat. De films werden in een donkere kamer met een machine ontwikkeld. Het vloerstatief bleek afkomstig te zijn van een ander type systeem (‘schep’) wat onmogelijk kon samenwerken met de wandbucky en de tafel. Uiteindelijk hebben we besloten het vloerstatief en de bijbehorende electronica los te koppelen en uit de kamer te halen. Maar ja, een mobiel systeem samen met een wandbucky dat gaat nog wel, maar samen met een tafel? Hoe centreer je dan? Martin ontwierp een constructie van hout en een remkabel (!), daarmee kon je het centreerpunt vinden van de

cassette in de tafel bucky. We werkten in Bignona van maandag tot en met vrijdag en vrijdag was de grote test. Alleen op vrijdag werden er namelijk röntgenfoto’s gemaakt, omdat alleen op die dag een laborant beschikbaar is. Uiteindelijk lukte het om van alle patiënten goede foto’s te maken, ook van een bekken, wat voorheen onmogelijk was. Een spannende dag…. Na een ontspannen weekendje aan de kust, volgde de tweede uitdaging: Thionck Essyl. Dit grote dorp ligt in the middle of the ‘bush bush’ vandaar dat we afgesproken hadden hier intern te gaan. Al direct na aankomst kregen we de indruk dat de werkhouding van de laborant wel eens het probleem zou kunnen zijn. In de loop van de dagen wisten we het zeker: deze verpleegkundige had zijn hart totaal niet bij de radiologie liggen. Een technicus van het ziekenhuis echter wel. Voorzichtig kaartten we dit aan bij de hoofd arts/ directeur. Tot onze verbazing stemde hij direct in, de technicus werd laborant, en de volgende dag was het geregeld! Een week nadat we waren vertrokken belden we de kersverse laborant op, het ging prima, hij had maar bij 1 van de 11 patiënten een foto over hoeven te maken. Afgelopen september was de arts/ directeur voor opleiding in Brussel en hij heeft ons een dag bezocht. We waren erg blij te horen dat de röntgen prima foto’s levert. Als laatste de röntgenkamer van het militaire kamp van Zigounchor, de lokale hoofdstad. Ondertussen hadden we wat meer ervaring opgedaan en de laborant van deze röntgenkamer had een goed niveau. Hier was de klus dus niet zo groot. We hebben twee nieuwe RD laboranten opgeleid en wat technische verbeteringen uitgewerkt. De verbeteringen bestonden onder andere uit een kast om de films lichtvrij te bewaren en een verandering aan de brancard zodat ook laterale opnames gemaakt konden worden van een liggende patiënt.

Martin bij zijn slimme centreer truc

Van een kennis had ik materialen meegekregen voor het ziekenhuis van Bijilo in Gambia. Die hebben we daar afgegeven en toen kwamen we tot de conclusie dat dit ziekenhuis erg geholpen zou zijn met ons mobiele apparaat. Helaas waren mijn vrije dagen op. Martin heeft ervoor gezorgd dat dat apparaat daar kwam en in gebruik genomen werd. Terugkijkend blijft me vooral het contact met de lokale bevolking bij. De samenwerking ging zeer soepel! Ook voelden we ons totaal opgenomen in het dorp waar we verbleven, geweldig! Na afloop was de conclusie dat radiologie en autotechniek in ontwikkelingslanden eigenlijk niet veel verschillen: men gebruikt oude apparatuur, die door onvoldoende middelen en kennis niet goed wordt onderhouden en gebruikt. Nu maken Martin en ik alweer volop plannen voor volgend jaar. Twee duale studenten gaan in samenwerking met ons hun afstudeerproject in Gambia en Senegal uitvoeren. We hebben er veel zin in! Mocht u nog bruikbare analoge röntgenmaterialen ter beschikking hebben en/of ons project financieel willen steunen: heel graag! Mijn e-mail adres is sonja.voorn@chello.nl. Voor meer informatie: www.goforafrica.nl http://goforafrica2011team17.waarbenjij.nu/ http://goforafrica2010team26.waarbenjij.nu/

Sonja Voorn

Mooi rontgenapparaat in Thiock Essyl

Hoofdbestuur Dagelijks Bestuur Voorzitter: Hendrik Harders, DB-leden: Suzanne Lansbergen, Wim Dankaart. Overige hoofdbestuursleden: Herma Hemelt-Vaanholt (Echografie), Cocky Heemskerk (Radiologie), Guus Veenendaal (Radiotherapie), Geert Schuur (Nucleaire Geneeskunde), Jo Duvivier (Kwaliteit), Bart Klein (Straling), Peter Kappert (MRI) Verenigingsfunctionarissen Govert Bos, Eveline Geers, Sija Geers-van Gemeren, Mia van Hoeven, Sjoek Nutma, Meiske van der Ploeg, Linda van Ree, Marloes Zeeman. NVMBR/Redactieadres Catharijnesingel 73, 3511 GM Utrecht, telefoon (030) 231 88 42, fax (030) 232 13 62, e-mail: gamma@nvmbr.nl, www.nvmbr.nl Advertentie-exploitatie Govert Bos, NVMBR, telefoon (030) 231 88 42, e-mail gamma@nvmbr.nl. Online advertentieruimte reservering www.nvmbr.nl Copyright Het overnemen van artikelen is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming. Het opnemen van advertenties houdt geen aanbeveling van de NVMBR in. Ontwerp en Lay-out TypoDynamo.nl Druk RotoSmeets Utrecht ISSN 0016-4380 De NVMBR werkt samen met ABVAKABO vakbond aangesloten bij de FNV.

3


Gamma nieuws

november 2010 | jaargang 60 | nummer

Verenigingsnieuws

Eind september heeft het hoofdbestuur voor de eerste keer na de vakantieperiode vergaderd. Terugblik op het jubileumcongres

Het HB heeft een positief gevoel aan het congres overgehouden. Prima ambiance, goede voordrachten en zeker ook een leuk feest. Jammer was dat het uitreiken van de stemkastjes voor de AV moeizaam verliep. De exposanten hebben voor een levendige foyer gezorgd waar alle congresdeelnemers van koffie, thee en lunch konden genieten. Besloten is dat de posterwand op het volgende congres extra aandacht krijgt

11

Kort nieuws van het hoofdbestuur

door een meer prominente plaats binnen de expositie. De voordrachten zijn gedurende de twee congresdagen over het algemeen bijzonder positief ontvangen door de deelnemers. De prijswinnende presentaties door collega MBB’ers hadden een hoog niveau.

Digitale Blauwe Ton analyse

Al lange tijd is er behoefte aan het product DBT analyse. Momenteel wordt er in samenwerking met Oldelft-Rogan een product ontwikkeld. Het programma is reeds in een gevorderd stadium en de NVMBR hoopt dit in 2011 op de markt te kunnen brengen.

Internationaal

Sija Geers-van Gemeren heeft de NVMBR in Australië vertegenwoordigd bij het ISRRTcongres in Melbourne. De focus van de ISRRT zal meer gericht worden op ‘emerging countries’ voor het verspreiden van kennis en kunde. In Canada (Toronto - 2012) is een volgende vergadering van Council members gepland en daar worden plannen voor wijziging van de structuur van de ISRRT gelanceerd mede op inititatief van Nederland.

Benoeming

Op voordracht van de sectie Kwaliteit is Wim Ravensbergen door het HB benoemt als lid van de sectie.

Het hoofdbestuur van de NVMBR v.l.n.r.: Bart Klein, Jo Duvivier, Geert Schuur, Herma Hemelt-Vaanholt, Hendrik Harders, Cocky Heemskerk, Guus Veenendaal (voorgrond), Suzanne Lansbergen en Wim Dankaart.

4


Word actief in de Regioraad Je bent NVMBR-lid, je bent goed in je vak en je wilt wat voor anderen betekenen? Word actief in jouw regio! De regioraad is op zoek naar twee nieuwe regiovoorzitters in de regio Midden en Randstad Noord.

Wat doe je zoal als regiovoorzitter?

Het streven is ieder jaar drie of vier nascholingsavonden te organiseren in één van de ziekenhuizen binnen jouw regio. Je hebt de voorbereiding van zo’n avond in eigen beheer en stelt meestal in samenwerking met collega’s uit het ziekenhuis waar de avond gehouden wordt een programma samen. Behalve

het zoeken van een locatie voor een regioavond, benader je dus ook sprekers. Als je een programma rond hebt dan lever de gegevens aan voor een aankondiging die via het verenigingsbureau wordt verzonden naar de contactpersonen. Tijdens een regioavond open je het programma en verwelkom je de sprekers en collega’s die deelnemen. Indien van toepassing wordt verwacht dat je in het kort hot items van de vereniging aanstipt en verwijst naar extra informatie op bijvoorbeeld de website of Gamma nieuws. De regioraad vergadert twee keer per jaar ‘s middags in Utrecht om de activiteiten per regio met elkaar door te spreken. Verder ben je als regiovoorzitter ook altijd actief betrokken bij de

contactpersonendagen. Daar worden vaak ook de contacten gelegd met collega’s uit jouw regio en kunnen afspraken worden gemaakt over mogelijke onderwerpen en locaties voor een regioavond. Voor de activiteiten is het mogelijk betaald verlof van je werkgever conform de Cao te krijgen. Ben je werkzaam als MBB’er wil je op deze wijze jouw kennis en ervaring delen met collega’s uit andere ziekenhuizen, zoek jij een leuke uitdaging , ben je bereid om enige tijd te investeren in jouw vereniging? Neem dan voor meer informatie contact op met Govert Bos via het verenigingsbureau: T:030 2318842 of mail E: info@nvmbr.nl.

Kwaliteitsregister Paramedici en het Kwaliteitsregister MNW

In een vaste rubriek worden het komend jaar de deskundigheidsbevorderende activiteiten van de kwaliteitscriteria nader toegelicht.

Digitaal portfolio voor geregistreerden in het Kwaliteitsregister MNW De NVMBR heeft er voor gezorgd dat ook de geregistreerden in het Kwaliteitsregister MNW de beschikking hebben over een digitaal portfolio. Via de website van de NVMBR kan er ingelogd worden via een speciale pagina naar het digitaal portfolio en kunnen de activiteiten worden bijgehouden in het digitaal portfolio. Deelname aan geaccrediteerde nascholingen wordt door de scholingsaanbieder ingevoerd en wordt automatisch in het digitaal portfolio geplaatst. Belangrijk is dat het registratienummer wordt doorgegeven aan de scholingsaanbieder. Ben je lid van de NVMBR dan kun je het registratienummer binnen je profiel invullen in het vakje KP-nummer. Via “Mijn NVMBR” log je in op het ledennet van de NVMBR, in de linker kolom kies je “Mijn Profiel”. Je kunt bij het KP-nummer het 11-cijferig registratienummer invoeren. Alle, in het Kwaliteitsregister MNW, geregistreerde MBB’ers ontvangen van de NVMBR in de maand november een brief met het registratienummer en informatie over het inloggen. Mocht je geen informatie ontvangen en je bent wel geregistreerd in het Kwaliteitsregister MNW; stuur dan een e-mail met de juiste adresgegevens naar administratie@nvmbr.nl. Ben je nog niet geregistreerd en wil je registeren dan kan dit vanaf heden via een speciale aanmeldpagina op de website. Een link naar een speciale aanmeldpagina is te vinden via de website van de NVMBR.

γ

5


Gamma nieuws

november 2010 | jaargang 60 | nummer

11

Even voorstellen

Sjoek Nutma Sinds 1 oktober ben ik een nieuw gezicht en een nieuwe stem aan de Catharijnesingel 73 te Utrecht. Mijn naam is Sjoek Nutma. Aan mij is gevraagd om mij aan jullie voor te stellen, zodat jullie iets meer van mij te weten komen. Dit kan natuurlijk op vele manieren. Hier komt een kleine introductie van mij.

Naam: Sjoek Nutma Woonplaats: Deventer Geboortedatum: 16 augustus 1979 Geboorteplaats: Oostdongeradeel School: Basisschool, om 2 dagen in de week mijn zoontje te brengen en te halen. Leukste op school: Wachten tot het tijd is en de kinderen uit school komen. Hobby’s: Ik vind het leuk om te tuinieren, ook koken vind ik leuk. Sport: Ik probeer 2 maal in de week hard te lopen en daarnaast RPM (spinning) ik nog 1 à 2 maal per week. Leukste muziekgroep: Een speciale groep heb ik niet. Wel luister ik graag naar pop/ rock. Idool: Ik heb geen groots voorbeeld. Lievelingsboek: Het boek wat ik met heel veel plezier heb gelezen is “De eeuw van mijn vader” van Geert Mak. Lievelingsfilm: Aan “The Game” heb ik een speciale herinnering. Lievelingsdier: Deze heb ik niet. Ik heb wel een dier waar ik grote hekel aan heb, is de mug. Lievelingseten: Graag eet ik iets uit de Italiaanse keuken. Verder mag ik graag nieuwe recepten uit proberen. Lievelingskleur: Aquablauw. Vakantieland: Geen voorkeur. Het liefst elk jaar iets anders waar je actief kunt zijn.

6

Wat misschien verder nog leuk is om te vertellen. Zoals vermeld, ben ik in Friesland geboren en heb aldaar mijn eerste stapjes gezet in het leven. Enkele stappen later ben ik MBRT gaan studeren in Groningen. Weer een stap verder ben ik na (tijdens) mijn studie gaan werken bij het Radiotherapeutisch Instituut Stedendriehoek en Omstreken te Deventer. Tijdens deze periode heb ik o.a. de “Opleiding tot kwaliteitsfunctionaris in de zorg” bij het CBO gevolgd. Na nog een paar stappen verder ben ik nu beleidsmedewerker bij de NVMBR te Utrecht. Ik zal me onder andere gaan bezighouden met “nucleaire geneeskunde” en “stralingshygiëne”. Ik heb veel zin in deze nieuwe, uitdagende en afwisselende baan. Daarnaast hoop ik de komende jaren veel voor jullie als leden, en mijn collega’s te kunnen betekenen.


Op Locatie

Het project Tracers voor de toekomst

Eindelijk is het zo ver: het GMP laboratorium van het radionuclidencentrum van de afdeling Nucleaire Geneeskunde & PET research is gerealiseerd mede door een bijdrage van 1.5 miljoen euro door de stichting VUmc Cancer Centrum Amsterdam. Daarnaast heeft de EU een bijdrage gedaan van 2.5 miljoen. 5 oktober 2010 is het nieuwe lab geopend met een seminar en een receptie. . In het nieuwe productielaboratorium voor PET tracers worden nieuwe tracers ontwikkeld voor patiënt onderzoek. De vraag naar tracers is groot en de capaciteit was te klein. Begin November wordt het nieuwe laboratorium geïnspecteerd door de Inspectie voor de Volksgezondheid, daarna wordt de vergunning verleend. Als het nieuwe lab eind 2010 volledig operationeel is, is er geen capaciteitsgebrek meer. Door de variëteit aan mogelijke PET tracers voor allerlei ziektes is de toepasbaarheid erg groot geworden. Er kunnen nu veel meer tracers geproduceerd en gedistribueerd moeten worden.

Behoefte aan nieuwe soorten tracers Doordat VUmc meer weet over de moleculaire basis van kanker is het mogelijk om nieuwe tracers te

Nieuw productielaboratorium voor PET tracers in VUmc ontwikkelen die informatie geven over onder meer de groeisnelheid en agressiviteit van een tumor, de neiging tot uitzaaiing en de gevoeligheid van een tumor voor chemo- of radiotherapie. Tracers worden afgestemd op specifieke ziektebeelden en zelfs individuele patiënten. Onderzoek heeft aangetoond dat artsen nu al op basis van PET-gegevens bij één op de drie kankerpatiënten de behandeling aanpassen. Er zijn diverse veelbelovende ontwikkelingen gaande met nieuwe PETtracers. Deze kunnen nu volop worden gemaakt in het nieuwe laboratorium.

Strijd tegen kanker

In VUmc worden veel patiënten geholpen in hun strijd tegen kanker. Een belangrijk onderdeel van het zorg- en behandeltraject is het vaststellen van de diagnose; van welke vorm van kanker is er sprake en hoe kan de patiënt zo snel en zo goed mogelijk geholpen worden. VUmc weet steeds meer van de moleculaire achtergronden van de ziekte kanker. Ook is duidelijk dat geen enkele tumor hetzelfde is en dat niet iedere patiënt reageert op dezelfde behandeling. Daarom is het van belang dat iedere individuele patiënt een behandeling op maat krijgt.

Wat is een tracer en wat is de rol van een tracer in onderzoek?

Een tracer is een radioactieve speurstof die snel door de kankercellen/ tumor kan worden opgenomen. Iedere tracer heeft zijn eigen specifieke werking. Voor onderzoek wordt een tracer toegediend bij de patiënt. Met een PET (Positron Emissie Tomografie) scan wordt een afbeelding gemaakt van de tumor. Deze foto geeft een nauwkeurig beeld: waar bevindt de tumor zich, wat is de bron van de tumor en zijn er wellicht uitzaaiingen. Met radioactief water meten de onderzoekers de doorbloeding en met andere tracers wordt de activiteit van de tumor bepaald. Door deze meetresultaten komt belangrijke informatie beschikbaar want tumoren hebben een andere doorbloeding en activiteit dan gezond weefsel. Deze informatie over het ziektebeeld is nodig om de behandeling te kiezen. Soms betekent dit dat een operatie niet nodig is en een andere behandeling mogelijk is. Uit onderzoek van VUmc bleek dat de inzet van PET bij bijvoorbeeld longkanker het aantal overbodige operaties met de helft vermindert. Daarnaast speelt PET een cruciale rol bij het efficiënt ontwikkelen van innovatieve medicijnen tegen kanker, en bij de selectie van patiënten die het beste zullen reageren op behandeling met deze medicijnen.

7


Gamma nieuws

november 2010 | jaargang 60 | nummer

11

Schakel tussen beroepsvereniging en werkveld

Gezocht contactpersonen voor de volgende afdelingen/ organisaties Taken van de contactpersoon

- Maakt op de afdeling de NVMBR informatie en activiteiten bekend; - Informeert de NVMBR over wensen of problemen in het werkveld op gebieden waar men actie van de NVMBR verwacht; - Geeft input aan het beleid van de NVMBR, bijvoorbeeld d.m.v. het invullen van een digitale enquĂŞte; - Levert een actieve bijdrage aan PR en ledenwerving NVMBR; - Neemt deel aan door de NVMBR tweemaal per jaar georganiseerde bijscholing voor contactpersonen;

- Verleent medewerking aan de organisatie van regionale bij- en nascholing.

Wat levert het op?

- Betrokkenheid bij de beroepsvereniging; - Contact met collega’s uit het hele land, een netwerk; - Up-to-date informatie van de NVMBR - Directere invloed op het beleid van de NVMBR - Behalen van punten voor het Kwaliteitsregister Paramedici.

Door een NVMBR-contactpersoon is de afdeling verzekerd van actuele berichtgeving over verenigingsactiviteiten en meningen kunnen via de vertegenwoordiger worden ingebracht

8

Welk NVMBR-lid wil deze taak op zich nemen? Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@nvmbr.nl met vermelding van naam, ziekenhuis, afdeling en het werk e-mail adres. Gemist worden contactpersonen in: Centraal Militair Hospitaal RD Delfzicht Ziekenhuis RD Franciscus Ziekenhuis NG Ziekenhuis Gelderse Vallei NG Gelre Ziekenhuizen Zutphen RD&NG Groene Hart Ziekenhuis RD IJsselland ziekenhuis RD Lingepolikliniek RD Mitralis Diagnostisch Centrum RD Onze Lieve Vrouwe Gasthuis NG Reinier de Graaf Groep Voorburg RD Slotervaart ziekenhuis RD St. Franciscus Gasthuis NG Stichting rugpoli TweeSteden Ziekenhuis Tilburg RD TweeSteden ziekenhuis Waalwijk RD Vlietland Ziekenhuis RD&NG Zorgsaam Ziekenhuis Hulst, RD Zorgsaam Ziekenhuis Oostburg RD Zorgsaam Ziekenhuis Terneuzen RD


Bart Klein

Nieuw lid van het Hoofdbestuur

Sinds april 2008 ben ik lid van de sectie Straling en op het Jaarcongres 2010 ben ik benoemd tot voorzitter van deze Sectie. Hiermee vervang ik Dirk Zweers als voorzitter, Dirk blijft wel als lid in de sectie aanwezig. Momenteel ben ik werkzaam op de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde van de Alysis Zorggroep als toezichthoudend stralingsdeskundige en als projectmanager. De Alysis Zorggroep is een Topklinische instelling en bestaat uit de Ziekenhuizen Rijnstate in Arnhem, Ziekenhuis Zevenaar en Kliniek Velp.

Dat was ook de reden om lid te worden van de sectie straling van de NVMBR, om via deze weg kennis op te doen en te delen. Als niveau 3 deskundige ben ik daarnaast lid van de Nederlandse Vereniging voor Stralingshygiene. De komende jaren zullen er naar verwachting binnen de wet en regelgeving van de stralingshygiënische zorg een aantal veranderingen gaan plaats vinden waaronder een herziening besluit Stralingbescherming, herziening Persoondosimetrie bij beroepsmatige blootstelling m.n. de implementatie C-werknemers en een wijziging van het stelsel van opleidingen deskundigen stralingsbescherming. Naast deze toekomstige ontwikkelingen zal de sectie de leden van de NVMBR op de hoogte houden en het standpunt van de NVMBR inbrengen bij de huidige onderwerpen zoals Diagnostische Referentieniveau, Radioactief ziekenhuisafval en Oktober 2010 Gamma MRI laborant Voorschoten Amsterdam.pdf 1 28-10-2010 12:02:37 de Risicoanalyse en -evaluatie stralingstoepassingen.

Diagnostisch Centrum Amsterdam en Diagnostisch Centrum Voorschoten zijn onafhankelijke medische Diagnostische Centra en vallen onder DC|Groep. Deze zorginstelling omvat naast een landelijke keten van Diagnostische Centra tal van andere zorginitiatieven. De Diagnostische Centra bieden een compleet pakket hoogwaardige onderzoeken die binnen 24 uur na aanvraag en zonder wachttijd worden uitgevoerd. Voor DC|Amsterdam en DC|Voorschoten zoeken wij: C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Na te zijn begonnen in het werkveld in 1974 in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht heb ik vele jaren gewerkt als manager van afdelingen Nucleaire Geneeskunde en in de laatste jaren ook als interim-manager op de afdeling Radiologie en het Klinische Chemisch Laboratorium. Vanaf 2008 richt ik mij in mijn huidige functie voor een belangrijk deel van mijn tijd op de stralingshygiënische zorg binnen het werkveld van de radiologie en nucleaire geneeskunde.

Radiodiagnostisch laboranten met MRI ervaring (24-36 uur per week & oproepbasis)

Inhoud functie: Verrichten van medisch beeldvormend onderzoek, o.a. conventioneel röntgenonderzoek, mammografie, dexametrie en MRI. Wij zoeken: Een enthousiaste, zelfstandige en flexibele collega met goede contactuele eigenschappen. U heeft ervaring meten/of opleiding voor MRI-onderzoek en u bent in het bezit van Bewijs van Bevoegdheid voor Radiodiagnostisch Laborant Wij bieden: Goede arbeidsvoorwaarden Een leuke, afwisselende en zeer uitdagende baan Meer weten? Kijk op www.diagnostischcentrum.com of bel (070) 330 1206 (afd. P&O, mevr. J. Bakker) Uw sollicitatie voorzien van CV kunt u sturen naar: DC|Groep, t.a.v. J. Bakker, Rijswijkseweg 77, 2516 EE Den Haag of per e-mail: jbakker@diagnostischcentrum.com Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld

9


Gamma nieuws

november 2010 | jaargang 60 | nummer

11

Nederland samen met Duitsland beste voorbeeld van revalidatie voor kankerpatiënten in Noordwest-Europa Nederland is samen met Duitsland genoemd als beste voorbeeld van revalidatie voor kankerpatiënten in Noordwest-Europa. Dat is geconcludeerd tijdens het eerste Noordwest-Europese congres voor oncologische revalidatie. Het congres werd op 20 en 21 september 2010 in Kopenhagen gehouden (www.cancer.dk/ ncrs). Vooral de systematische ontwikkeling en de landelijke spreiding van het revalidatieaanbod in Nederland, in de vorm van het netwerk Herstel & Balans, is in andere landen ongekend. Ook de richtlijn oncologische revalidatie, die wereldwijd uniek is, trok veel aandacht. Goede spreiding oncologische revalidatie

Nederland heeft in vergelijking met andere landen een hoge standaard aan revalidatie voor kankerpatiënten beschikbaar. Het programma, het bijbehorende wetenschappelijk onderzoek en de landelijke spreiding van het programma over ongeveer 64 locaties in Nederland (en 4 in België), werd als bijzonder waardvol beoordeeld door de internationale congresbezoekers. Deze spreiding is in Nederland gerealiseerd via de oncologienetwerken van de integrale kankercentra. De integrale kankercentra werken hiervoor samen met Revalidatie Nederland (RN) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) in de stichting Herstel & Balans. Het systeem en de werkwijze van de integrale kankercentra is onbekend voor andere landen en trok veel aandacht. In Duitsland is oncologische revalidatie onderdeel van revalidatiecentra met financiering via sociale wetgeving. In de Scandinavische landen is de beschikbaarheid van een revalidatieprogramma voor mensen met kanker veelal een probleem. Een belangrijke factor hierbij is het gebrek aan coördinatie van oncologische revalidatie. Hoewel kankerpatiënten

10

veelal via de belasting recht hebben op revalidatie, is het revalidatieaanbod afhankelijk van de keuzes van een gemeente of een ziekenhuis om een revalidatieprogramma al dan niet aan te bieden. Vanwege de lage bevolkingsdichtheid en de grote reisafstanden zijn in de Scandinavische landen revalidatieprogramma's opgezet waarbij de patiënt één tot drie weken op een bepaalde locatie verblijft. De nazorgmogelijkheden die patiënten in andere landen krijgen aangeboden, zijn onder andere counseling, fysiotherapie, lotgenotencontact en recreatie. Systematische effectevaluaties ontbreken veelal.

Richtlijn oncologische revalidatie

Oncologische revalidatie in Nederland heeft zich in de afgelopen 15 jaar sterk ontwikkeld van practice based naar evidence based revalidatie. Met het programma Herstel & Balans is een aanzet tot het vakgebied oncologische revalidatie gegeven. Vervolgens hebben de integrale kankercentra de richtlijn oncologische revalidatie ontwikkeld die eind 2010 verschijnt. Deze richtlijn is wereldwijd uniek. In Australië en Noord-Amerika zijn aanbevelingen voor bewegen bij kanker geformuleerd, maar de Nederlandse

richtlijn is de enige evidence based richtlijn voor oncologische revalidatie. De richtlijn bevat onder andere adviezen over de indicatiestelling en intake voorafgaand aan de revalidatie en de invulling van revalidatiezorg tijdens en na kankerbehandeling met curatieve of palliatieve opzet. Met deze richtlijn gaan de integrale kankercentra de oncologische revalidatiezorg meer op maat en voor meer patiënten met kanker toegankelijk maken. Onlangs is de richtlijn als concept voor commentaar aangeboden aan alle professionals werkzaam in de oncologie. De richtlijn wordt gepresenteerd op het congres Oncologische revalidatie, op 11 november a.s. te Amsterdam (www. oecisymposium.com) en is eind 2010 beschikbaar op de richtlijnenwebsite voor de oncologie: www.oncoline.nl.

Integrale Kankercentra brengen richtlijn naar praktijk

De integrale kankercentra zetten zich vanaf 2011 in voor de implementatie van de richtlijn in de praktijk. Dit doen zij samen met de betrokken wetenschappelijke verenigingen, het netwerk Herstel & Balans en andere professionals, onder regie van de stichting Herstel & Balans. Hoewel Nederland binnenkort een evidence based richtlijn heeft voor oncologische revalidatie, bleek uit de richtlijnontwikkeling en ook tijdens het congres dat nog veel onderzoek nodig is. Welke revalidatie werkt precies voor welke kankerpatiënt, hoe en in welke fase van het ziekteproces? Nog veel is onbekend over de (kosten)effectiviteit van revalidatie, de invloed ervan op re-integratie in het arbeidsproces en over asssesments. De integrale kankercentra willen verdere verbetering en onderzoek bevorderen gericht op revalidatie op maat voor alle kankerpatiënten in alle ziektefasen. Vanaf 2011 is dat een belangrijk speerpunt.


Wat doet de sectie MRI? In april 2008 is de expertgroep MRI een sectie geworden. Wat heeft de sectie in de afgelopen tijd beziggehouden en welke doelen zijn bereikt?

Samenstelling sectie

De sectie MRI heeft een brede samenstelling met vertegenwoordigers vanuit algemene ziekenhuizen, academische ziekenhuizen en het onderwijs. De leden werken met apparatuur van diverse firma’s en hebben contacten met de meest voorkomen firma’s uit het vakgebied. Tegelijk met het ontstaan van de sectie MRI is uitbreiding gekomen met twee nieuwe leden, zodat de sectie nu volledig bezet is. De sectie bestaat uit de volgende leden: Peter Kappert, voorzitter en lid HB Johan Nahuis, secretaris en plaatsvervangend lid hoofdbestuur Susan Tinnemans Yvon Filius Shanta Kalaykhan Maike van Offeren Louise van Hoesel Martine de Pee Meiske van der Ploeg, beleidsmedewerker

Wat doet de sectie en wat heeft ze bereikt?

Het doel van dit Platform is een vergroting van de wetenschappelijke kennis en expertise op het gebied van elektromagnetische velden en gezondheid. Het gaat om een breed spectrum van elektromagnetische velden, zoals van mobiele telefoons, hoogspanningslijnen etcetera. Susan Tinnemans en Shanta Kalaykhan hebben namens de NVMBR zitting in de klankbordgroep.

Implementatie EU richtlijn

De sectie is betrokken bij de aanpassing van de EU EMF directive die in 2012 geïmplementeerd moet worden. Het doel van de NVMBR is om de directive zodanig op te stellen dat het patiëntenonderzoek op de MRI gewaarborgd is evenals de veiligheid van de MBB’ers die de MRI bedienen. Ook maakt de NVMBR zich hard voor opleidingseisen die gesteld moeten worden aan de bedieners van de MRI.

Wie kan het beste de MRI bedienen?

De sectie heeft nagedacht over de competenties waarover de MBB’er moet beschikken om de MRI goed te kunnen bedienen voor patiëntenzorg. De conclusie is dat er meer nodig is dan de reguliere scholing tot MBB’er. De leden hebben hiermee ingestemd in de AV van april 2010.

Wat zijn de plannen?

• Deskundigheidseisen uitwerken In het komend jaar zet de sectie de deskundigheidseisen op een rij. Op de AV van 2011 kunnen de leden het resultaat verwachten. • Het advanced gebied in kaart brengen In het NVMBR model taakherschikking is sprake van een junior MBB’er, een allround MBB’er (practitioner) en de senior MBB’er of advanced practitioner. Iedere vakinhoudelijke sectie denkt na over de inhoud van het advanced gebied binnen het werkveld, de sectie echografie heeft haar advanced gebied reeds beschreven. De sectie MRI gaat hier het komend jaar mee aan de slag.

Organisatie symposia

De sectie wil de beroepsbeoefenaren symposia aanbieden met een breed scala aan onderwerpen zodat de scholing aantrekkelijk is voor MBB’ers die op de MRI werken. Dit jaar konden veel mensen naar het symposium, want er is een MRI programma georganiseerd op het jaarcongres dat voor een groot gedeelte werd herhaald op 12 oktober. De sectie hoopt dat veel mensen de gelegenheid nemen om de kennis van MRI te vergroten en/of op peil te houden!

V.l.n.r.: Meiske van der Ploeg, Maike van Offeren, Peter Kappert, Johan Nahuis, Louise van Hoesel, Yvon Filius en Susan Tinnemans-de Koning

Er gebeurt veel op MRI gebied, niet alleen wat betreft vakinhoudelijk ontwikkelingen maar ook op het gebied van regelgeving op nationaal en internationaal gebied. De elektromagnetische velden van de MRI en het effect hiervan op de gezondheid staan sterk in de belangstelling. De sectie is lid van de Klankbordgroep Elektromagnetische Velden. De Klankbordgroep Elektromagnetische Velden en gezondheid is op 16 april 2008 van start gegaan en is opgericht door het Kennisplatform Elektromagnetische Velden.

11


Gamma nieuws

november 2010 | jaargang 60 | nummer

11

Even voorstellen Nieuw lid van het Hoofdbestuur

Geert Schuur Geert Schuur: werkzaam op de afdeling Nucleaire Diagnostiek van het IJsseland Ziekenhuis in Capelle a/d IJssel.. Maar lang daarvoor ben ik ooit geboren in een klein dorpje op het platteland van Groningen, met twee straten en ’s ochtends een bus naar de stad en aan het eind van de middag een bus terug uit de stad. Ik heb mijn jeugd dus voornamelijk buiten doorgebracht en mocht ook regelmatig de boer “helpen” wiens weiland naast ons huis lag. Ik kan je verzekeren dat de geboorte van een kalf voor een klein jongetje een hele belevenis is. Zo ook een stuk of zes “losgebroken” koeien rond het huis die van alle fruitstruiken weinig over lieten. Mijn “huisdier” was toen een bokje, genaamd mekkie. Die stond wel buiten in een stal. Toen ik twaalf werd verhuisden mijn ouders naar IJsselmuiden, een dorpje naast Kampen in Overijssel. In Kampen heb ik mijn middelbare school gedaan, en hoewel Kampen in die tijd naast een eigen ziekenhuis ook een bioscoop had speelde ik nog steeds vaak buiten, enkel wel met voetballen en niet meer met bokken en koeien. Mekkie was achtergebleven in Groningen maar in plaats daarvan kwam een hond, een dalmatiër en die mocht al in de schuur. (Mijn moeder hield niet zo van dieren in huis). Na de middelbare school ging ik naar Delft waar ik een heel jaar werktuigbouwkunde gestudeerd heb. Na dat jaar wist ik eigenlijk niet meer waarom ik dat ooit had gewild maar dan moet je toch wat anders en uiteindelijk kwam ik toen in Schiedam terecht in de inservice opleiding

12

radiodiagnostiek in de dr Nolet stichting, een RK ziekenhuis. Dat RK was bij stroomuitval wel handig want met de kaarsen uit de kapel konden we dan wel het hele trappenhuis verlichten. Ik woonde daar intern, in de “zuster” flat waar ik een leuke leerling verpleegkundige genaamd Truus tegenkwam waarmee ik nu alweer bijna dertig jaar getrouwd ben. Toen kochten we een huisje in Schiedam. Na een aantal jaren, inmiddels gediplomeerd en een fusie tussen de beide Schiedamse ziekenhuizen werd daar ook de Nucleaire geneeskunde opgestart en ben ik de inservice opleiding Nucleaire geneeskunde gaan doen. Voor de praktijk heb ik gedurende die tijd een half jaartje op de nucleaire in het OLVG in Amsterdam gewerkt, ik heb toen ervaren dat reizen eigenlijk best went. Maar na dat half jaar werkte ik weer lekker in Schiedam, op loopafstand en dat scheelt toch wel veel tijd. Dat heb ik jaren met plezier gedaan, wisselend op de radiologie en de nucleaire werkend. Op een bepaald moment werkten we met drie heren op de nucleaire en werden alle drie in het zelfde jaar vader van een gezonde zoon. Wat het hele ziekenhuis maar weer eens duidelijk maakte dat een beetje straling helemaal niet zo schadelijk is. Nu ik dit schrijf wordt Tim, zo heet mijn zoon, volgende week al 18 jaar. Zo rond het millennium kreeg ik het toch wat minder naar mijn zin en ben ik eens rond gaan kijken naar een andere werkkring. Dat werd dus hier in het

IJsselland, en wel op de afdeling Nucleaire Diagnostiek, vanaf 1 maart 2000. Ik woon nog steeds in Schiedam, Truus werkt daar nog in het Schiedamse Ziekenhuis. Het woon werk verkeer duurt nu wat langer. Maar aangezien ik regelmatig op de fiets kom krijg ik zo mijn dagelijkse portie beweging en buitenlucht. Toen ik in 2000 kwam had de afdeling één gamma camera. Inmiddels staan er twee en zijn we bezig de oudste te vervangen, deze is de zelfde leeftijd al het gebouw waar hij in staat. Inmiddels lijkt het leven steeds drukker te worden maar dat kan natuurlijk ook komen omdat ik inmiddels voorzitter ben van de sectie Nucleaire Geneeskunde, audits voor de beroepsvereniging doe op afdelingen Nucleaire Geneeskunde elders en sinds vorig jaar ook werkzaamheden als teamleider van onze afdeling. Veel tijd voor mijn hobby’s (modelbouw, lezen, wandelen en films) lijk ik momenteel niet meer zo te hebben maar dat is ongetwijfeld van korte duur dus heb ik op de laatste vakantie toch maar weer een bouwpakketje gekocht. Had ik trouwens al vermeld dat mijn glas meestal half vol is? Jullie hebben nu wat achtergrond informatie van ondergetekende, bedankt voor jullie aandacht.


Nieuws Borsttumoren mogelijk beter te opereren met echografie De afdeling oncologische chirurgie van VU medisch centrum is een onderzoek gestart om na te gaan of echografie tijdens een borstkankeroperatie betere resultaten oplevert. Beter in de zin van radicaal opereren én beter wat betreft cosmetisch resultaat. Door de borst echografisch te onderzoeken tijdens de operatie zou kunnen worden

aangeschaft worden, maar als er minder operaties nodig zijn, wordt de behandeling een stuk voordeliger.” Stichting Pink Ribbon en de Osinga Kluis Fundation stellen geld beschikbaar voor de tweejarige studie, waaraan behalve VUmc ook MCA Alkmaar, RKZ Beverwijk, KG Haarlem, de Gelderse Vallei in Ede en het Waterlandziekenhuis in Purmerend meewerken. De resultaten worden medio 2011 verwacht. Bron: persbericht VUMc 12 oktober 2010

vermeden dat er teveel gezond borstweefsel wordt weggenomen of kwaadaardig weefsel achterblijft. Het gaat om borstsparende operaties van een voelbare tumor. Hierbij wordt alleen de kwaadaardige tumor verwijderd, de borst wordt gespaard. Op dit moment worden voelbare borsttumoren verwijderd aan de hand van wat de chirurg tijdens de operatie voelt, zonder dat er visuele middelen worden gebruikt. Hierbij bestaat de kans dat er te veel gezond weefsel wordt weggehaald, of kwaadaardig weefsel achterblijft. Verwijderen van teveel gezond borstweefsel, leidt tot een slechter cosmetisch resultaat. Dit kan voor de vrouw psychisch en sociaal belastend zijn. Nog belangrijker is dat de kwaadaardige tumor bij gebruik van echo mogelijk vaker in één keer geheel kan worden verwijderd dan nu zonder echografische ondersteuning het geval is. Hierdoor zouden dan minder her-operaties nodig zijn. Echografie is een makkelijk hanteerbare, betrouwbare en zeer patiëntvriendelijke methode. Onderzoeker Nicole Krekel van VUmc: “Voor niet-voelbare borsttumoren gebruiken we tijdens de operatie al echografie om de tumor te identificeren en te verwijderen. Hiermee wordt vaker radicaal geopereerd dan met andere methoden. De resultaten van echogeleid opereren van niet-voelbare tumoren zijn zelfs beter dan die van de huidige operaties van voelbare tumoren. Die bevinding gaan we daarom nu verder onderzoeken.” Krekel verwacht verder dat deze manier van opereren op den duur kostenbesparend is. “Er moet natuurlijk radiologische apparatuur

Een uitdaging die je met beide handen aanpakt? Ben jij die zorgprofessional die wel van aanpakken weet? Dan ben je helemaal klaar voor TMI, dé detacheerder in de Zorg. TMI is altijd op zoek naar de meest gemotiveerde mensen in de zorg, dus meld je nu aan op www.tmi-interim.nl voor Eerste Hulp bij Overstappen. Je kunt ons ook mailen op info@tmi-interim.nl of bellen op 020 717 35 27.

Eerste Hulp Bij Overstappen? Ga dan snel naar www.tmi-interim.nl

13


Gamma nieuws

november 2010 | jaargang 60 | nummer

11

Simplicity is meeting clinical need At Philips, we believe technology should be advanced but simple at the same time. So although our medical imaging systems are technologically advanced, we make sure they fit easily into our customers’ workflows.

Interventional X-Ray (iXR) International Application Specialist Interventional X-ray equipment and procedures hold no secrets for you. You know the way the interventional room and operating theater staff work and you’re able to speak their language. That makes you the ideal person to join our interventional X-Ray team as an International Application Specialist. Your detailed knowledge of clinical need, coupled with your affinity for technological solutions, will make you an indispensible bridge-builder between hospital clinicians and our in-house development teams - helping us to roadmap the future and stay ahead of the competition. In return, you’ll enjoy continuous challenges, ample opportunity to travel the world, and a comprehensive program of personal and professional development. Help to make a real difference in a company that ranks as one of the top medical imaging companies in the world. Apply now by visiting www.philips.com/careers: Job ID 69883.

Nascholing nucleaire geneeskunde 2010 Een korte terugblik aan de hand van de evaluatie De nascholing 2010 kon zich verheugen op bijzonder veel positieve reacties op de bijdragen van de sprekers. De deelnemers waren verheugd over de thema’s van de nascholing met een zeer actuele onderwerpen. Enkele overlapping tussen de presentaties van de verschillende sprekers is niet geheel te voorkomen, maar werd niet als storend ervaren. Een enkele deelnemer geeft de voorkeur aan meerdere kortere presentaties in plaats van één uur. De syllabus bij deze nascholingen wordt met een gemiddeld cijfer van bijna een 8 hoog gewaardeerd.

14

De evaluatie is in het najaar laat na de nascholing verzonden en dat was voor deelnemers vervelend omdat de presentaties dan niet meer ‘vers’ in het geheugen staan om er een oordeel over te geven. In de toekomst gaat dit sneller.

Verplaatsen van Utrecht naar Ede

De bereikbaarheid van de nascholingsaccommodatie in het komende jaar 2011 te Ede wordt een aantal deelnemers lastig ervaren. Utrecht lijkt ideaal voor vervoer. De organisatie verwacht dat de nieuwe locatie zal wennen, mede omdat daar al

vele jaren de symposia van de NVMBR plaatsvinden en al vele honderden deelnemers de weg er naar toe gevonden hebben. Qua zaalruimte verbetert de situatie, want met 250 deelnemers was de opstelling niet zo ideaal en zal de theaterzaal meer comfort bieden.

Catering

De catering in de Jaarbeurs werd goed beoordeeld. Als deelnemers dieetwensen (vegetarisch etc.) hebben dan kan die wens worden uitgesproken bij de NVMBR en kan hiermee altijd rekening gehouden worden.


ISRRT Research Fund Call for Grant Application Application round in 2011 Theme: Dose Reduction in Radiography Practice The aim of the ISRRT Research Fund is to promote research that helps improve the standards of delivery and practice of medical imaging and radiotherapy. The ISRRT Research Fund was set up in 2009 and a research proposal was funded the first time in 2010. On behalf of the ISRRT Board, Dr Maria Law, Chair Person of the Grant Committee, is inviting applications for a research grant in 2011. With the advancement of technologies in imaging and radiotherapy there has been a concern regarding the radiation dose to patients. Hence this year the ISRRT Board decided to set a theme for the 2011 research fund application as, “Radiation Dose Reduction in Radiography Practice”. The successful applicant will have the opportunity to present their research results at the 17th ISRRT World Congress in Toronto in June 2012. The duration of the project will therefore be 1 year and research proposals that meet this above target will be given priority.

Donatieaanvraag bij commissie L4 De commissie L4L heeft afgelopen september een donatieaanvraag van Dorien Pronk- Larive ontvangen voor

de aanschaf van naslagwerken/ studieboeken die bij een workshop van onze zustervereniging AFPPE in Togo uitgedeeld zullen worden.

Deze eenmalige gebeurtenis in Togo is een goede gelegenheid om een aantal deelnemers van naslagwerken te kunnen voorzien voor gebruik in hun ‘bush hospitals’.

The closing date for submission of grant application is 29th February 2011 and the funding decision will be announced in May 2011. In order that more projects could be funded the grant ceiling for the year 2011 is £ 2500. Full details of the Research Fund Guidelines and application form can be obtained by contacting isrrt.yule@btinternet.com and www.isrrt.org.

Het fonds L4L heeft deze aanvraag goedgekeurd en een bedrag van €250,gedoneerd. Het project wordt gevolgd en na afloop zal er door Dorien PronkLarive en verslag voor Gamma Nieuws geschreven worden.

NVMBR Studiedag

Radiologisch Assistenten 20 januari 2011 Thema en doelgroep

Aantal deelnemers

Programma

Kosten

De studiedagen voor radiologisch assistenten worden vervolgd met het thema: Tractus Digestivus

10.00 uur Ontvangst, inschrijven met koffie en thee 10.20 uur Welkomstwoord - Dagvoorzitter (sectie radiologie) 10.30 uur Anatomie, fysiologie en pathologie: een opfrisser Spreker benaderd 11.30 uur Het buikoverzicht Taras Teunissen, St Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein 12.30 uur Lunchpauze 13.45 uur Slikklachten Jackie Haitsma – van Loon, Rijnland ziekenhuis, Leiderdorp 14.30 uur Stralingshygiëne - Spreker benaderd 15.30 uur Afsluiting

Het minimum aantal deelnemers bedraagt 15; maximaal 18. Bij ruime belangstelling is er een mogelijke herhaling in het najaar.

Lid NVMBR € 120; Niet-lid € 180

Organisatie en locatie

NVMBR Catharijnesingel 73 3511 GM Utrecht T 030 2318842 F 030 2321362 E info@nvmbr.nl

Inschrijving

Via de website www.nvmbr.nl: leden via ‘mijn NVMBR’

15


Gamma nieuws

november 2010 | jaargang 60 | nummer

NVMBR Workshop Ergometrie

Studiedag moulagetechniek

16 november 2010

19 november 2010

Thema en doelgroep

Tijdens de workshop ergometrie staat de inspanningstest centraal staat. Wat houdt dit in? Het betreft een sterk praktijkgerichte ‘basiscursus’ waarin de omstandigheden van een inspanningstest worden besproken.

Programma

09.15 Inleiding & doel van de ergometrie, internationale richtlijnen 10.15 Inspanningsprotocollen: hoe voer je ergometrie uit? 10.45 De aanvraag: welke informatie dient vooraf beschikbaar te zijn? 11.15 Indicaties en contraindicaties 12.30 Inspanninsfysiologie 13.30 Dan toch maar het ECG (praktische voorbeelden en oefenen) 15.45 Verslaggeving e.a. De ECG workshop vormt de basis voor de ergometrie workshop. Indien u al ECG’s kunt interpreteren kunt u de ECG workshop overslaan en rechtstreeks de workshop ergometrie volgen.

Docenten

De cursus wordt verzorgd door Johan Koster en Jaap Haaksma.

Kwaliteitsregistratie

Accreditatie is bij de Stichting ADAP aangevraagd.

NVMBR, Catharijnesingel 73, 3511 GM Utrecht

Aantal deelnemers

Het minimum aantal deelnemers bedraagt 15; maximaal 20.

Kosten

Lid NVMBR Niet-lid

€ 120 (mits ingeschreven via het ledennet!) € 180

Organisatie

NVMBR Catharijnesingel 73 3511 GM Utrecht T 030 2318842 F 030 2321362 E info@nvmbr.nl H www.nvmbr.nl

Inschrijving

Thema en doelgroep

Deze studiedag is in eerste instantie bestemd voor moulagetechnici en MBB’ers werkzaam in de radiotherapie.

Programma

09.00 uur Inschrijving 10.00 uur Welkom door Felix de Beer, expertgroep MT 10.05 uur De aangezichtsprothese G. Lieben, aangezichtsprotheticus, NKI/AvL, Amsterdam 10.50 uur KNO fixatie / positionering in het UMCN P. van Kollenburg, Research MBB’er Planning, afd radiotherapie, UMCN (st Radboud), Nijmegen 11.20 uur Koffie 11.40 uur Hersenstereotactie D. Schuring, klinisch fysicus afd. radiotherapie, Catharina ziekenhuis, Eindhoven 12.10 uur De individuele hoofdsteun voor patiënten met een hoofd-hals tumor Mw. A. Houweling, promovendus fysica, UMC Utrecht 12.30 uur Lunch 13.30 uur Demonstraties verzorgd door Fred Groen, Felix de Beer en Jan Bardie 15.30 uur Sluiting en eventueel rondleiding op de afdeling radiotherapie van het Catharina ziekenhuis, Eindhoven

Locatie

Catharina ziekenhuis te Eindhoven.

Locatie

Via de website www.nvmbr.nl: leden via ‘mijn NVMBR’ Denk aan het vermelden van het KP-nummer

16

11

Kosten

Lid NVMBR Niet-lid

€ 120 (mits ingeschreven via het ledennet!) € 180

Organisatie

NVMBR Catharijnesingel 73 3511 GM Utrecht T 030 2318842 F 030 2321362 E info@nvmbr.nl H www.nvmbr.nl

Inschrijving

Via de website www.nvmbr.nl: leden via ‘mijn NVMBR’ Denk aan het vermelden van het KP-nummer


NVMBR Symposium Radiotherapie

NVMBR Workshop Ergometrie - vervolg

27 november 2010

1 december 2010

Programma 10.00 uur Opening 10.05 uur Gerommel in de marge M. Witte, post doc NKI/AvL, Amsterdam 10.35 uur Breathhold bij mamma- en longbestralingen: veranderen de marges? Mw. M.E. Mast, R&D, ziekenhuis Haaglanden, den Haag 11.05 uur Koffie en bezoek exposanten 11.30 uur Een alternatieve mogelijkheid voor bestraling van grote mammae? Mw. J.G. Spoelder, RT laborant, Isala Klinieken, Zwolle 12.00 uur Beeldvorming en setup bij mammapatiënten Mw. S. Vieira, klinisch fysicus; B. Houben-Haring MBB’er, VUmc 12.30 uur Lunch en bezoek exposanten 13.45 uur Angstige patiënten ontspannen Spreker benaderd 14.15 uur Hippocampus sparing bij profylactische schedelbestraling C. Carbaat AVL/NKI, en D. Souverein, AMC, Amsterdam 14.35 uur Artefacten bij 4D-CT scan van de thorax Mw. E. Bethlehem en mw. S. Gerrets, AvL/NKI, Amsterdam 14.55 uur Theepauze en bezoek exposanten 15.25 uur Het plannen van een integrated boost bij longtumoren m.b.v. een 18 F FDG PET-scan M. v. Boxtel en A. van Nunen, afd. RT, Catharina ziekenhuis, Eindhoven 15.45 uur Marges bij rectum TME in de RT en chirurgie Mw. B. Martijnse, Catharina ziekenhuis, Eindhoven

Kwaliteitsregistratie

Accreditatie is bij de Stichting ADAP aangevraagd.

Locatie

De ReeHorst, Bennekomseweg 24, Ede

Kosten

Lid NVMBR € 125,- laat (inschrijven via ledennet!) Niet-lid € 200,- laat Aspirant-lid € 62,50 laat (inschrijven via ledennet!) Student niet-lid € 100 laat Kosten zijn inclusief koffie/thee, lunch en abstracts. De late inschrijving op 19 november 2010.

Organisatie

NVMBR, Catharijnesingel 73, 3511 GM Utrecht T 030 2318842; E info@nvmbr.nl; H www.nvmbr.nl

Inschrijving

Via de website www.nvmbr.nl: leden via ‘mijn NVMBR’ Denk aan het vermelden van het KP-nummer

Thema Ischemie en ritmestoornissen Doelgroep

De workshop richt zich op deelnemers die minimaal 1 jaar ervaring hebben met de praktische uitvoering van inspanningstesten. Wat wordt bekend verondersteld? Deze workshop gaat er van uit dat de deelnemer een basale ECG kennis heeft, kennis van de menselijke anatomie. Kernpunten uit de basiscursus ergometrie worden kort herhaald. Het betreft een cursus op HBO niveau.

Inhoud

Met een korte herhaling van ischemie en ECG, fout positieve beelden wordt de inleiding gegeven tot inspanningsfysiologie. De begrippen steady state en zuurstofconsumptie worden vertaald naar praktische begrippen voor de laborant zoals vereiste inspanningsduur, maar ook praktische herkenning van ischemische ECG afwijkingen. Nagenoeg de helft van de cursus wordt besteed aan casusbesprekingen en oefenen met ECG’s. Bundeltakblok, patroonherkenning, aberrantie en kamertachycardieën worden besproken en voorbeelden getoond.

Docenten

De cursus wordt verzorgd door Johan Koster en Jaap Haaksma.

Kwaliteitsregistratie

Accreditatie is bij de Stichting ADAP aangevraagd.

Locatie

NVMBR, Catharijnesingel 73, 3511 GM Utrecht

Aantal deelnemers

Het minimum aantal deelnemers bedraagt 15; maximaal 20.

Kosten

Lid NVMBR Niet-lid

€ 120 (mits ingeschreven via het ledennet!) € 180

Organisatie

NVMBR Catharijnesingel 73 3511 GM Utrecht T 030 2318842 F 030 2321362 E info@nvmbr.nl H www.nvmbr.nl

Inschrijving

Via de website www.nvmbr.nl: leden via ‘mijn NVMBR’ Denk aan het vermelden van het KP-nummer

17


Gamma nieuws

november 2010 | jaargang 60 | nummer

11

NVMBR Regioavonden Regioavond Noord - Thema: Mammacare Dinsdag 30 november 2010 UMC Groningen Regioavond Zuid - Thema: mammae Dinsdag 14 december 2010, Catharina ziekenhuis Eindhoven

Bij- en nascholing

Programma en inschrijving: kijk op www.nvmbr.nl

NVMBR Workshop ‘Feedback’ De workshop wordt op 11 november 2010 georganiseerd op het verenigingsbureau te Utrecht.

NKI-AVL symposium

over ontwikkelingen in de oncologische zorg Op donderdag 26 mei 2011 organiseert het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) voor het 17de achtereenvolgende jaar een symposium over ontwikkelingen in de oncologische zorg. Een onmisbaar symposium voor verpleegkundigen en paramedici! Het programma zal binnenkort bekend worden gemaakt. Noteer 26 mei alvast in uw agenda en houd www.nki.nl/ symposium26mei2011 in de gaten voor nadere informatie.

SBRT-SYMPOSIUM 2011 First VU University Medical Center Stereotactic Body Radiotherapy Symposium Amsterdam, January 27 - 29, 2011 Information: www.sbrt.eu

NVMBR Workshop Ergometrie De workshop wordt op 16 november 2010 georganiseerd op het verenigingsbureau te Utrecht. NVMBR Studiedag voor Moulagetechnici De studiedag wordt op 19 november 2010 georganiseerd in het Catharina ziekenhuis te Eindhoven. NVMBR Symposium Radiotherapie Het symposium radiotherapie wordt op 27 november 2010 georganiseerd in congrescentrum De ReeHorst te Ede. NVMBR Workshop Ergometrie vervolg Een vervolg workshop die zich richt op ischemie en ritmestoornissen wordt op 1 december 2010 georganiseerd op het verenigingsbureau te Utrecht. NVMBR Studiedag voor MBB Assistenten De studiedag wordt op 20 januari 2011 georganiseerd op het verenigingsbureau te Utrecht. NVMBR Studiedag voor Leidinggevenden en Opleiders Op 10 februari 2011 wordt de jaarlijkse studiedag voor leidinggevenden en opleiders georganiseerd. Het programma wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. Locatie: Antropia Cultuur-en congrescentrum te Driebergen.

2-jaarlijks symposium

MAMMOGRAFIE

Nascholing Nucleaire Geneeskunde

Op 22 maart 2011 en 22 september wordt Nascholing SPECT CT verzorgd en op 14 april en 1 november 2011 Nascholing Opleiden. Locatie: congrescentrum ReeHorst te Ede. NVMBR Symposium MRI Het symposium MRI wordt op 22 september 2011 georganiseerd in congrescentrum De ReeHorst te Ede. NVMBR Symposium Echografie Het symposium echografie wordt op 6 oktober 2011 georganiseerd in congrescentrum De ReeHorst te Ede.

MET DE JUISTE INSTELLING Zaterdag 24 september 2011 Inschrijving mogelijk vanaf 15 maart 2011. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.

www.lrcb.nl/symposium Landelijk Referentiecentrum voor Bevolkingsonderzoek (LRCB)

NVMBR Symposium Radiologie Het symposium radiologie wordt op 1 november 2011 georganiseerd in congrescentrum De ReeHorst te Ede. NVMBR Symposium Radiotherapie Het symposium radiotherapie wordt op 12 november 2011 georganiseerd in congrescentrum De ReeHorst te Ede.

Weg door Jonkerbos 90, 6532 SZ Nijmegen • Postbus 6873, 6503 GJ Nijmegen T: +31 (0)24 365 51 55 • E: symposium@lrcb.nl • I: www.lrcb.nl/symposium

18 101803_Advertentie.indd 1

29-10-10 08:31


Uw NVMBR lidmaatschap in het kort Gratis voor leden • 11 x per jaar Gamma Nieuws • 4 x per jaar Gamma Professional • informatiemateriaal • richtlijnen Exclusief voor leden • individuele advisering bij functiewaarderingsystematiek, loopbaanontwikkeling, arbeidsvoorwaarden • registratie en afhandeling lidmaatschap internationale beroepsverenigingen • kosten periodieke registratie in het Kwaliteits­ register Paramedici door de werkgever (cao-Z) Korting voor leden • congressen en symposia • studiedagen • beroepsprofielen • informatiemateriaal • rapporten

Ik word NVMBR-lid Naam en voorletters1:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . m/v* Adres: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Postcode en woonplaats: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Geboortedatum en plaats: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tel.nr. privé:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . E-mailadres:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

De NVMBR zorgt ook voor • het behartigen van individuele en collectieve belangen • het nemen, stimuleren en ondersteunen van initiatieven op het gebied van professionalisering • profilering en kwaliteit van de werkvelden medische beeldvorming en radiotherapie • vertegenwoordiging in overkoepelende organisaties, samenwerkingsverbanden en adviesorganen • het organiseren van symposia, congressen, studiedagen en regionale bij- en nascholingsavonden Opzeggen lidmaatschap of wijzigen Uw NVMBR-lidmaatschap wordt automatisch verlengd, tenzij je voor 1 november schriftelijk opzegt. De opzegging wordt schriftelijk door de NVMBR bevestigd. In het jaar van aanmelding kan niet worden opgezegd. Wil je jouw lidmaatschap aanvullen met een abonnement of een internationaal lidmaatschap? Laat het dan voor 1 november weten.

Werkzaam in (ook locatie vermelden): . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Afdeling:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . De instelling valt onder de: *CAO Ziekenhuizen / CAO Academische Ziekenhuizen / Anders . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Wijzigingen van uw adres of gegevens kunt u doorgeven via tel. 030-2318842, via e-mail administratie@nvmbr.nl of schriftelijk. Basiscontributie 2010 Gewone leden Aspirant leden Buitengewone leden Donateurs Leden gereduceerd tarief: • partner is lid • uitkering- en pensioengerechtigden Plustarieven 2010 Tijdschrift Nucleaire Geneeskunde Associate membership ISRRT U kunt de NVMBR altijd bereiken: Kom langs of schrijf Verenigingsbureau NVMBR Catharijnesingel 73 3511 GM Utrecht Fax: (030) 232 13 62 E-mail: info@nvmbr.nl Bel: Advies, service, wijzigingen ma t/m vrij: 09.00 – 15.00 uur Tel.: (030) 231 88 42 Internet: www.nvmbr.nl

€ 99,60 € 49,80 € 99,60 € 204,00 € 58,20

Handtekening: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Datum: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Het nieuwe lid wordt aangemeld door het NVMBR-lid: Naam en voorletters:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . m/v*

€ €

5,– 10,–

Adres: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Postcode en woonplaats: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . en ontvangt een verzamelband voor het tijdschrift. Stuur dit formulier volledig ingevuld en zonder postzegel naar: NVMBR- ledenadministratie, Antwoordnummer 3427, 3500 ZL Utrecht 1 I n het kader van de Wet persoonsregistratie geven wij u te kennen dat de door u verstrekte persoonsgegevens in onze geautomatiseerde ledenadministratie worden opgenomen. Het doel van deze administratie is het beheer van en het kunnen beschikken over persoonsgegevens, opleidinggegevens noodzakelijk voor een verantwoorde uitoefening van de administratieve functies en voor de activiteiten, die passen binnen de doelstellingen van de vereniging of door de ledenvergadering zijn goedgekeurd. * doorhalen wat niet van toepassing is

19


Wij zoeken een nieuwe collega Met een groot aantal gedreven professionals staat het Beatrixziekenhuis garant voor hoogwaardige medisch specialistische zorg. Professionaliteit die u terug ziet in de moderne medische voorzieningen waarover we beschikken, in de kwaliteit van onze zorg en in ons brede aanbod van specialismen. Het Beatrixziekenhuis maakt deel uit van Rivas Zorggroep en heeft locaties in Gorinchem en Leerdam. Mensgerichte zorg volgens het Planetree-concept staat voorop. Het Beatrixziekenhuis is onlangs gestart met nieuwbouw. Voor beide locaties zijn wij op zoek naar een

Radiodiagnostisch laborant m/v 24-36 uur, vacaturenummer 10.221

Werkomgeving De afdeling radiodiagnostiek is gesitueerd in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en in de polikliniek te Leerdam. De afdeling beschikt over goed uitgeruste onderzoekkamers waarin alle onderzoeksmodaliteiten vertegenwoordigd zijn en werkt volledig digitaal. Op de afdeling werken 6 radiologen, 2 teamleiders, 50 radiodiagnostisch laboranten en 10 administratief medewerkers. Functie-informatie Om aan het streven naar hoogwaardige kwaliteit inhoud te blijven geven, zijn wij op zoek naar een enthousiaste collega. Radiodiagnostisch laboranten worden opgeleid tot specialist op de Ct-scan, MRI,

Echo, Angio, Mammografie en het Bucky blok. Daarnaast levert iedereen een bijdrage aan de standaard werkzaamheden. Iedere laborant is werkbegeleider van de leerlingen en stagiaires. Na een inwerktraject zult u ook deelnemen aan de onregelmatigheidsdiensten (zowel bereikbaarheids- als aanwezigheidsdiensten). Functie-eisen U beschikt over het bewijs van bevoegdheid voor radiodiagnostisch laborant of het diploma MBRT, bij voorkeur aangevuld met een echo-opleiding. Klantgerichtheid, samenwerken, verantwoordelijkheid en kwaliteitsgerichtheid zijn voor u vanzelfsprekende competenties.

Salaris en arbeidsvoorwaarden Het bruto maandsalaris is afhankelijk van opleiding en ervaring. Voor laboranten zonder specialisatie maximaal ` 2.741,- (FWG 45), voor laboranten met specialisatie maximaal ` 3114,- (FWG 50) bij een fulltime dienstverband. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO ziekenhuizen. Overige arbeidsvoorwaarden o.a. eindejaarsuitkering, studiefaciliteiten, Meer Keuze Arbeidsvoorwaarden, reiskostenregeling. Inlichtingen Voor meer informatie over deze functie kunt u contact opnemen met Petra Dirkx, teamleider, (0183) 64 20 09 of Lia Uink, teamleider, (0183) 64 39 57. U kunt ook vrijblijvend een afspraak maken om een dag op de afdeling mee te lopen. Sollicitatie Uw schriftelijke sollicitatie met curriculum vitae, kunt u richten aan Rivas Zorggroep, t.a.v. het secretariaat van de afdeling Personeel & Organisatie, Postbus 90, 4200 AB Gorinchem.

Meer informatie of online solliciteren: www.werkenbijrivas.nl

Gamma Nieuws 11, november 2010  

Gamma Nieuws 11, november 2010

Gamma Nieuws 11, november 2010  

Gamma Nieuws 11, november 2010

Advertisement