Page 40

КУЛТУРА

ЗАКЉУЧАК Руска кинематографија је заживјела у Руском царству, наставила се за вријеме Совјетског савеза, али тек након његовог пада, а тиме и ослобађањем стега цензуре и диктатуре, руска филмска индустрија је постала међународно призната. Руски филмови су пет пута награђивани Оскаром. Награђени су: „Рат и мир“ Сергеја Бондарчука, „Москва сузама не вјерује“ Владимира Мењшова, „Варљиво сунце“ Никите Михалкова, као и анимирани филм „Старац и море“ Александра Петрова и документарни филм Леонида Варламова и Иље Копаслина „Слом њемачке војске код Москве“. Оскара је 1975. године добио и совјетско-јапански филм „Дерсу Узала“, који је снимио Акиро Куросава. У ризници руске кинематографије налазе се још Златна палма и Златни лав. Највишу награду, најпрестижнијег у свијету, Филмског фестивала у Кану, Палмину гранчицу, 1958. године, добио је Михаил Колатозов за филм„Ждралови лете“. Златног лава на фестивалу у Венецији, 1962. године, добио је Андреј Тарковски за филм„Иваново дјетињство“.

Лариса Јефимовна Шепитко

Ипак, деведесте доносе занимљиве наслове, као што су: „Брат“, „Лопов“, „Мајка и син“, „Особености националног лова“ и многе друге. Главна снага руске кинематографије, поред Михалкова, постају Алексеј Балабанов, Павел Лунгин, Александар Сокуров, Сергеј Бодров, Тимур Бекмамбетов и др. У прошлој деценији поново јача кино посјета, за шта је заслужна серија изванредних домаћих остварења. У неке од најзначајнијих руских филмова, послије 2000., могу се убројати наслови, као што су: „Повратак“, „Острво“, „Руски ковчег“, „Сунце“, „Италијан“, као и „Тврђава Брест“ из 2010. године. Руски филмови који су донијели највеће приходе: 1. „Иронија судбине: Наставак“ (2008.)50,3 милиона долара 2. „Адмирал“ (2008.)- 33,7 милиона долара 3. „Дневна патрола“- 33,6 милиона долара 4. „Најбољи филм“ (2008.)- 27,6 милиона долара 5. „Девета чета“ (2006.)- 23 милиона Долара. Према подацима MetropolitanE.R.A., BoxOfficeMojo и „Кинобизнис данас“.

40

Током посљедњих неколико година руски филмски студији снимали су најмање 250 филмова годишње, од чега се на екранима појавило њих осамдесет или деведесет. Број кина, који су у функцији на територији Русије, премашио је 1800. Према оцјенама експерата, годишњи приход од филма износи преко милијарду долара, а серијали доносе најмање још пола милијарде. Држава на конкурсној основи пружа подршку сваком другом филму. Ради се о суми од 4,3 милијарде рубаља или 140 милиона долара. Први руски блокбастер појавио се прије неколико година, када је на платна стигао филм„Ноћна патрола“, који је остварио приход од 16 милиона долара. Русија је 2008. зарадила укупно 800 милиона долара, с тим што су поједини филмови остваривали приходе преко 50 милиона долара. Прије само неколико година буџет за филмове у Русији најчешће није премашивао 3 до 5 милиона долара, али су руски гледаоци недавно одгледали дилогију „Настањено острво“ режисера Фјодора Бондарчука, са буџетом од око 40 милиона долара. Истина, финансијска криза није заобишла ни филмску индустрију, што је резултирало замрзавањем око трећине свих пројеката чија је реализација била започета. На примјер,„Мосфилм“ је обуставио производњу око двадесет пет филмова, од деведесет колико их снима, а по оцјени генералног директора компаније „MovieResearch“ Олега Иванова, било је укупно замрзнуто око 70 филмова од 250, колико их се налази у разним фазама производње. Многи приватни инвеститори обуставили су финансирање, а на кредит од банке није се могло ослањати. Продаја на националном тржишту ДВД-продукције смањена је за више од половине, а за два пута је пала куповина филмова од стране телевизијских компанија.

година 2013.

Бр. 6

Profile for  Газета

Газета број 7  

Часопис Друштва српско руског пријатељства Братство.

Газета број 7  

Часопис Друштва српско руског пријатељства Братство.

Advertisement