Page 59

Слово православља

Страхиња Стојаковић Звоно, кажу Руси, језик има, не говори, а вијести преноси. Звоно може бити прелијепо за око, може да буде велико, направљено од најбољих материјала али без звука. Руси, кад у цркву позивају, не воле звоњаву на дугме. Зато су сва звона израђена на старински начин, а уз обертонове слухом се може разликовати и до десет тонова. Свако звоно има душу, карактер. У фабрици немају објашњење зашто нека звона која су на исти начин прављена, немају продоран звук. Таква се разбијају и поново топе. Љепоту одређују три параметра- промјер, висина и дебљина зидова. Сваки мајстор има свој тајни профил, а Николај Шувалов одлучио је да тајну пренесе унуку! - У калуп улазе пијесак, глина, опека, восак, кравља длака, само они материјали који су се користили прије два вијека. Николај Шувалов сматра да се смјеса мора мијешати дрветом од брезе које звону даје специфичан звук- каже Наталија Шатиљина. - Најмања грешка, ако се догоди, процес израде враћа на почетак. - Жеља нам је да руска звона, јединствена у свијету, зазвоне на куполама још многих српских цркава и манастира и да улију нову снагу српском народу, у очувању традиције и православља - каже Шатиљина. - Руси се диве звоњави, заустављају се на улици када чују њихов звук, скидају капу, а онај ко не може да оде у цркву, слушајући звоно, учествује у литургији. И Срби, воле њихов звук. Са звонима почиње и завршава се живот. „Ако звони пољиљеј и каша ће бити бијеља“, кажу Руси, увјерени да тамо гдје звоне звона, нема болести.

СВЈЕТСКИ ПОЗНАТИ ПРАВОСЛАВЦИ Многе свјетске „звијезде“ крсте се са три прста тако да познати Руси и Срби нису једини Православци у свјетском џет сету. Поред њих, правој вјери су се окренуле и многе друге славне личности, од холивудских глумаца, преко рок пјевача, манекенки, све до познатих спортиста. Православни Холивуд предводе оскаровац Том Хенкс (55) и бивша супруга Бреда Пита, Џенифер Енистон (41).

ДУХОВНО НАСЉЕЂЕ Док је Енистонова, која се прославила ТВ серијом „Пријатељи“, вјеру наслиједила од родитеља грчког поријекла, Хенкс се Православљу окренуо 1988. године, када се оженио Ритом Вилсон, такође глумицом. - Мислим да је Православље моје духовно наслијеђерекао је Том Хенкс, двоструки добитник Оскара. Хенкс је рођен као римокатолик (његов отац Амос је потомак Абрахама Линколна) али је послије вјенчања са колегиницом Вилсон, чија је мајка Гркиња, по личном признању, упознао сву љепоту Православља. Славни глумац се данас активно брине о калифорнијској цркви Свете Софије, која припада Цариградској патријаршији. Хенкс се уочи сваког Васкрса причешћује са породицом.

СЛОВА Каква ће слова, орнаментика или иконе бити утиснути на звону, одлучују старјешине цркава и манастира. Владика Филарет на цркви у Милешеви тражио је да се слова напишу на руском језику. Осана и Клокотало. Руси звонима тепају- Несагорива купина, Осана, Клокотало, Сладуњави... У Русији је до 1917. године било 80 хиљада звоника. До данас су у потпуности сачувана само два ансамбла звона- један на звонику Софијске саборне цркве Вологде и на Великом

Крсти се са три прста- Том Хенкс Бр. 1

година 2011.

58

Profile for  Газета

Газета број 1  

Часопис је штампан 2011.године

Газета број 1  

Часопис је штампан 2011.године

Advertisement