Page 51

Његова Светост је сву своју оставштину намијенио Српској Православној цркви и најближој родбини, дјеци свог брата Душана. Синовцу Гојку Стојчевићу и његовој сестри Нади оставио је свој ручни сат и будилник.

ОДЛИКОВАЊА Патријарх Павле је примио бројна одликовања. У јануару 2002. године током посјете Русији, уручене су му награде Међународног фонда за унапређење јединства православног народа и Фонда светог апостола Адреја Првозваног. У септембру 2004. на деведесети рођендан патријарха Павла, а на приједлог премијера Србије Војислава Коштунице, предсједник Србије и Црне Горе Светозар Маровић одликовао га је Орденом Немање првог степена. Поводом дана државности Србије, 15. фебруара 2007. Александар II Карађорђевић му је додијелио Орден Карађорђеве звијезде првог степена.

Слово православља

- Другом приликом у истом манастиру била су двојица владика, Павле и блаженопочивши Јован, синовац владике Николаја Велимировића. Велики духовник, Венијамин, игуман манастира Преображење, обукао се свечано за ову прилику- све на њему блиста. Владика Јован и игуман Георгије, који се нису завјетовали да неће јести месо, сјецкају неко печење. Владика Павле једе маслачак и барену блитву. У неко доба огласи се Георгије: „Ех, да нам је, владико, мало вина дечанског или љубостињског да ово залијемо“. „Ви сада, вероватно, очекујете да вас прогласим великомученицима“, огласи се владика Павле уз осмјех. - Ученици Призренске богословије, који се, иначе, оскудно хране, пожале се једном приликом владици Павлу: „Зашто нам, Преосвећени, бар једном не спреме гибаницу“? „Добро, децо, кажите ми шта све има у гибаници“, пита их владика Павле. „Тесто, јаја, сир, кајмак“, набрајају ђаци. „А шта сте данас јели“, пита даље владика. „Хлеб, јаја, сир, мало кајмака“, одговарају ђаци. „Јели сте, значи, све оно што има у гибаници“, закључи владика на општи пљесак младих богослова.

Године 2009. је примио руски орден Достојанство због „значаја који је имао у данима искушења кроз које су српски народ и Црква прошли“.

Његово пуно име и титула гласили су- Његова светост архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски Г. Г. Павле.

АНЕГДОТЕ И ЗАНИМЉИВОСТИ ИЗ ЖИВОТА Патријарх Павле није узимао учешће у гласању, односно није излазио на изборе (локалне, предсједничке и парламентарне), па се тиме није ни опредељивао за политичке опције у Србији али је учествовао на референдуму о новом уставу Републике Србије 2006. године. „Нека буде са Божијим благословом на опште добро свима, па и нама“, рекао је патријарх Павле спуштајући листић у гласачку кутију. Патријарх Павле је био јако духовит, често је знао да се нашали и сачуван је велики број анегдота из његовог живота. - Боравио владика Павле у овчарско-кабларском манастиру Благовештење. Позвао га игуман Георгије да се мало одмори и ублажи реуматичне болове бањском водом. Ту се владика Павле у шали „пожалио“: „Чудан је овај мој игуман, позвао ме у госте, а после тражи да му гошћење платим. Уместо да он плати мени што сам му порту оплевио и сав маслачак појео као салату“.

Бр. 1

година 2011.

Његова Светост Патријарх српски Господин Павле

50

Profile for  Газета

Газета број 1  

Часопис је штампан 2011.године

Газета број 1  

Часопис је штампан 2011.године

Advertisement