Page 54

From the entrance forecourt, the pedestrian route will continue along the promenade on Laivasillankatu towards the Olympia Terminal pedestrian deck. Pedestrian routes can also be provided through the museum site, on both sides of the building. Because of port operations and the movement of vessels in the harbor, the building may not be placed flush with the waterfront or extended over the water. The promenade along Laivasillankatu and new public spaces The City of Helsinki plans to widen the narrow pavement along Laivasillankatu into a pedestrian promenade, beginning at the Olympia Terminal, with an adjoining series of public spaces. The cycling path will also be widened. Competition entrants are required to show how the museum site and its pedestrian routes will adjoin and relate to the pedestrian promenade and the public spaces created. The promenade to be created along Laivasillankatu will be an important thoroughfare, and the public spaces oriented towards the south and southwest thus created will have an advantageous microclimate. They will also provide views of the sea between buildings. This principle may be seen in practice in how the placement of the buildings of the Olympia Terminal affords views of the harbor and the city. Pedestrian deck level of the Olympic terminal and new buildings The City of Helsinki plans to extend the current pedestrian deck adjoining Olympia Terminal towards the city center. Some port functions will be housed under the extended deck. Additional construction is also proposed for the area, in accordance with town plan objectives. The southern end of the museum building will adjoin this proposed pedestrian deck and construction area.

52

Competition Conditions  

Guggenheim Helsinki Design Competition

Competition Conditions  

Guggenheim Helsinki Design Competition