Page 52

Siting the new museum building on the plot is also of critical consideration. Taking into account the site constraints, the available site area on which to place the ground-floor footprint of the new museum building is affected by the following limitations: • While it has been traditionally the case in Helsinki that streets terminating at the waterfront have a view of the sea, the new building may extend further north than the present Makasiiniterminaali, but it should not be placed as far north as the Vironallas basin or in front of the Palace Hotel building. • Heavy goods vehicular access in and out of the port to the south of the site with access in at the north of the site at the junction of Eteläranta and Eteläinen Makasiinikatu and the access running along Eteläranta and Laivasillankatu, thereby severing the site at ground-floor level from the city to the west. • The City’s desire to locate the building’s public realm to the north of the site (within close proximity of the above junction). • The restricted access zone to the quayside to maintain port operations, thereby severing the site from the harbor edge. • The potential to make high-level pedestrian connections across Laivasillankatu to Tähtitornin vuori park. • The widening of Laivasillankatu’s pedestrian/ bike lane. • Competition designs should demonstrate accommodation of the proposed pedestrian deck adjoining the competition site running towards the Olympia passenger terminal. Details on the build-up of the preliminary area schedule are included on page 63. The full site and massing guidelines and parameters are included on page 64.

50

Competition Conditions  

Guggenheim Helsinki Design Competition

Competition Conditions  

Guggenheim Helsinki Design Competition