Page 11

q! мч " C!,ч

Српски језик „Хајде да пишемо ћирилицом!'' Ово је слоган који је пратио дешавања на штанду српског језика на овогодишњем Дану европских језика. С обзиром на све учесталију употребу латинице (преводи у филмовима, рекламе, интернет...), наши професори и ученици осетили су потребу да подрже ћирилицу и мотивишу ученике да је користе више него иначе. Ћирилица је део културне баштине српског народа и тако се треба односити према њој, а активности ученика на штанду биле су допринос овој тежњи.

Енглески језик На штанду енглеског језика посетиоце дочекују ученици прерушени у Хермиону, Рона и Харија Потера, јунаке из познатог романа и филма. Енглески језик био је представљен земљама у којима је он матерњи језик, као што су Велика Британија, Сједињене Америчке Државе, Аустралија, Канада, Нови Зеланд, Северна Ирска, Јамајка.

Француски језик Ове године штанд за француски језик био је посвећен моди и Паризу као светској престоници моде. На овом штанду сте могли сазнати више о француским модним трендовима!

Руски језик Штанд руског језика ове године био је посвећен руском, али и светском песнику Сергеју Јесењину (1895‒1925). Ове године обележава се 90-годишњица смрти великог песника и 120-годишњица његовог рођења. На штанду где их дочекују Сергеј и Исидора посетиоци су могли да прочитају најпознатије Јесењинове стихове и погледају презентацију о „вечито младом и трагичном“ песнику, коју су припремили чланови Секције руског језика. 11

Elektronski časopis Prva niške gimnazije "Stevan Sremac"  
Elektronski časopis Prva niške gimnazije "Stevan Sremac"  
Advertisement