Page 6

Сремчеве приче

Потражи своје место

Д е о с м о п р о ј е к а т а

Језичке баријере, кафа и смех Ћао! Ми смо Оливера и Исидора, познатије као Иси, Изи, Исадора, Оливка, Оли, Олџа, Оливија, а обе се одазивамо на Србија. Чланови смо ЕПМ*-а, а надимке су нам доделили другари из иностранства, које смо упознале преко ове организације за младе, и који не умеју да преломе језик изговарајући наша имена.

ЕПМ приче....

електронским путем.

-Па, Исадора, како би описала у пар реченица своје заседање у Лајпцигу?

- Какво је твоје мишљење о припадницима других нација које си тамо упознала?

-Немогуће је описати то искуство у пар реченица, али покушаћу. Било је стварно феноменално упознати друге културе, стећи нове пријатеље и једноставно бити део тако незаборавне авантуре. -Можеш ли нам рећи који је твој омиљени део заседања?

-Ја сам потпуно отворених видика отишла на заседање и могу рећи да сам сада само богатија за онолико искустава, колико сам познанстава стекла.. -Из личног искуства знам да је јако тешко вратити се кући са заседања. Како си преживела ПЕД?

Ми смо своје путовање званично започеле у августу ове године, када -Уживала сам у сваком тренутку али издвојила бих -Још увек нисам. И даље сам под смо у истом комитету расправљале заседања, о статусу Србије, као потенцијалном teambuilding, јер је то невероватно јаким утиском, не могу да верујем да кандидату Европске уније. Можда искуство зближавања људи у је заседање готово. Недостају ми моји нови пријатељи, свакодневне вам звучи као досадна тема, али уз ЕПМ - Европски Парламент Младих (European Youth шољице кафе у току рада са тимски дух, створен Parliament) је организација која је основана 1987.године, а комитетом, вечерњи изласци! Ма, чији је центар данас у Берлину. ЕПМ окупља младе људе из све ми недостаје! на teambuilding-у, ми читаве Европе који су вољни да науче како да активно утичу смо покушали да, као крај, шта би поручила на формирање друштва у коме живе, на будућност своје -За група, одговоримо на земље и континента. Данас је ова организација једна од заинтересованима за ЕПМ? нека битна питања и највећих европских платформи за дебате, интеркултурални то кроз забаву, игру и дијалог и размену идеја и ставова међу младима Европе. дебату. Описаћемо вам ЕПМ у пар речи: путовање, активизам, забава, нова познанства (чак и пријатељства) и... кафа!

Комитет. Сви учесници су распоређени у тимове који се зову комитети..Сваки комитет има своју тему о којој ће расправљати. Teambuilding се састоји од низа забавних активности у оквиру комитета у циљу зближавања учесника. ЕПМ школа (EYP school) ће ове године у Нишу бити одржана 17. и 18.12. 2011. ПЕД (Post Post EYP P depression ) је званично призната ’’болест’’

Све је почело у Нишу која се јавља код многих учесника након заседања. Траје 5-6 када смо први пут дана док се ’’болесник’’ не врати свом уобичајеном животу, отишле (сасвим али се јавља у кратким навратима сваки пут када се нпр. сетите свог најбољег пријатеља из Летоније. случајно) у Школу ЕПМ-а, а већ ове године ми ћемо бити организатори минималном року и стварање јаке Укључите се обавезно, нећете се ЕПМ школе и позивамо вас да се везе међу вршњацима са којима сам и покајати! Можете само извући пријавите и постанете део ове сада у контакту. Уопште не треба позитивна искуства, проширити да помињем како је забавно! велике организације! видике и бити део нечега што ћете Од београдског заседања у августу, -Исидора, можеш ли нам рећи о којој памтити до краја живота! за које смо биле изабране, отишле си теми расправљала? -Хвала, Изи. смо још даље. Овог септембра -Ја сам се бавила темом укључивања Оливка је позвана да представља Што се тиче даљих планова, фејсбука, твитера и осталих Србију на интернационалном тренутно смо концентрисане на ЕПМ социјалних мрежа у процес доношења школу. Изадора планира да се пријави заседању у Загребу, а Изи на озбиљних одлука и приближавања интернационалном форуму у за активности ЕПМ у Шведској, а демократије младим људима; како Оливија чека одговоре из Француске. Лајпцигу! Сада са ентузијазмом укључити младе у саме процесе Држите нам палчеве, а ми се надамо желимо да вам пренесемо бар део доношења одлука и како гласати да ћемо у будућности путовати на ЕПМ заседања баш са вама! Поздрави од Оливере и Исидоре до наредног броја...

Оливера Поповић III1 Исидора Ћирић III3

6

Elektronski časopis  

Elektronski časopis učenika Prve niške gimnazije "Stevan Sremac"

Elektronski časopis  

Elektronski časopis učenika Prve niške gimnazije "Stevan Sremac"

Advertisement