Issuu on Google+

26. SUSRET HRVATSKIH PUHAČKIH ORKESTARA Novi Vinodolski 9. – 10. lipnja 2012. Dom kulture


26. SUSRET HRVATSKIH PUHAČKIH ORKESTARA Novi Vinodolski 9. – 10. lipnja 2012. Dom kulture

ORGANIZATOR Hrvatski sabor kulture SUORGANIZATORI Grad Novi Vinodolski Centar za kulturu grada Novog Vinodolskog Hrvatsko društvo skladatelja HDS-ZAMP TZ grada Novog Vinodolskog Jadran d.d. Crikvenica Turistička agencija Lišanj turist d.o.o. – Hotel Lišanj POKROVITELJ Županija Primorsko-goranska SUPOKROVITELJI Grad Novi Vinodolski TZ Primorsko-goranske županije TZ grada Novog Vinodolskog EKSKLUZIVNI SPONZORI Conn Selmer USA, Euro-Unit group  i Yamaha Music Europe MEDIJSKI PRATI Hrvatski Radio Susret je financiran sredstvima Ministarstva kulture RH

ORGANIZACIJSKI ODBOR Vidoje Vujić, župan Primorsko-goranske županije Oleg Butković, gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Velimir Piškulić, zamjenik gradonačelnika Grada Novog Vinodolskog Vladimir Butković, direktor TZ Grada Novog Vinodolskog Dejan Buvač, predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture Dražen Jelavić, tajnik Hrvatskog sabora kulture RADNI ODBOR Maša Piškulić Mario Butorac Jurica Usmiani Anton Deranja Srđana Vrsalović STRUČNI SAVJET Mladen Tarbuk, predsjednik Tomislav Fačini Marko Poklepović Šime Vulelija SELEKTORI Robert Homen Vanja Lisjak Neven Radaković Šime Vulelija Hari Zlodre


Dobrodošlica sudionicima Susreta

Dragi glazbenici i ljubitelji glazbe želim vam srdačnu dobrodošlicu u Grad Novi Vinodolski. Uistinu nam je čast da se 26. Susret hrvatskih puhačkih orkestara održava kod nas, te da će naš povijesni grad biti izvrsna kulisa vašem muziciranju u sljedeća dva dana. Grad Novi Vinodolski je grad bogatog kulturnog nasljeđa, ali i grad s mnoštvom kulturnih manifestacija novijeg vremena. Jedno od takvih događanja je i Susret puhačkih orkestara Hrvatske.

Već sam podatak da se Susret puhačkih orkestara Hrvatske održava u Novom Vinodolskom posljednjih desetak godina govori nam o međusobnoj privrženosti i želji da zajedno promičemo i potičemo glazbeno stvaralaštvo. Susret je manifestacija koja predstavlja i kvalitetnu turističku ponudu, te se nadamo što većem broju posjetitelja koji će ujedno i obogatiti sam Susret. Svim sudionicima želim ugodan boravak u Novom Vinodolskom i puno uspjeha na Susretu. Srdačno vaš, Oleg Butković, dipl. ing. Gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog


STRUČNO POVJERENSTVO

MLADEN TARBUK, predsjednik

MIRO SAJE

TOMISLAV UHLIK

Mladen Tarbuk (Sarajevo, 1962), uz studij fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, diplomirao je kompoziciju u klasi Stanka Horvata i dirigiranje kod Igora Gjadrova na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Studij dirigiranja nastavio je na Visokoj školi za glazbu u Grazu kod Milana Horvata, a kompoziciju i dirigiranje usavršavao je i u Beču kod Friedricha Cerhe i Uroša Lajovica. Danas djeluje kao redoviti profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, gdje od 1990. predaje teoretske glazbene predmete i orkestar. Od 1993. do 2000. djelovao je kao šef-dirigent Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske. Od 2000. do 2011. bio je prvi dirigent Simfonijskog orkestra HRT, a stalni je gost dirigent Njemačke opere u Düsseldorfu. Njegov predani skladateljski i dirigentski rad prepoznat je u Hrvatskoj i u inozemstvu, o čemu svjedoče i brojne nagrade. Među mnogim orkestrima i ansamblima kojima je po svijetu dirigirao ističu se Simfonijski orkestar Budimpešte, Orkestar države Mexico, ansambli Opera Lyra Ottawa, praška Državna opera te Državna opera u Hannoveru. Osvojio je međunarodna natjecanja Tolosa 1993., Dr. Ernst Vogel 1993., a dobitnik je nagrada Janaček, Papandopulo, Slavenski, Šulek te Nagrade koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

Miro Saje (Novo Mesto, 1965.) diplomirao je trubu na Akademiji za glazbu u Ljubljani 1990. u klasi prof. Antona Grčarja. S 13 godina uključio se u Puhački orkestar Novoles Straža koji se kasnije preimenovao u Puhački orkestar Krka, a kojim dirigira od 1990. – 2007.g. Diplomirao je 1999. u klasi prof. Jana Cobra na Brabants Konzervatorijumu u Tilburgu u Nizozemskoj. Godine 1995., 1997. i 1999. biva proglašen za najboljeg dirigenta na Međunarodnom natjecanju puhačkih orkestara u talijanskoj Rivi del Gardi. Godine 2006. na Međunarodnom natjecanju dirigenata u Beču osvaja treće mjesto. Uspješno podučava limene puhačke instrumente u Glazbenoj školi u Novom Mestu gdje također vodi omladinski puhački orkestar. Dirigent je novo osnovanog Slovenskog omladinskog puhačkog orkestra. Od 2001. je gostujući dirigent Orkestra slovenske policije, a povremeno surađuje i s Slovenskim orkestrom klarineta. Godine 2004. je za belgijsku zakladu Beriato Rundfunk Blasorchester Leipzig snimio svoj prvi CD. Puhački orkestar Krka je po njegovim vodstvom postao međunarodno cijenjen orkestar. Na Svjetskom prvenstvu orkestara u Kerkradeu u Nizozemskoj 2005. osvojio je zlatno priznanje s pohvalom, a 2006. je na državnom natjecanju u koncertnoj kategoriji osvojio prvo mjesto. Od 2008., dirigent je puhačkog orkestra Općine Šentjernej, kojeg je u vrlo kratko vrijeme, kroz niz kvalitetnih projekata i koncerata doveo do razine jednog od najboljih slovenskih puhačkih orkestara.

Tomislav Uhlik (Zagreb, 1956.) na Muzičkoj akademiji u Zagrebu završio je studije teorijskih glazbenih predmeta i dirigiranja. Istaknuti je hrvatski skladatelj srednje generacije čiji opus broji preko stotinu djela za razne ansamble, od amaterskih zborova, tamburaških i harmonikaških orkestara, preko komornih sastava, sve do simfonijskog i simfonijskog puhačkog orkestra. Posebno su mu zapažena djela skladana u folklornom stilu, od kojih su neka, u izvedbi ansambla Lado, u kojem je kao glazbeni voditelj započeo profesionalnu karijeru, obišla svijet. Dobitnik je Vjesnikove nagrade Josip Štolcer Slavenski za 1998. godinu, kao i drugih značajnih državnih priznanja. Kao dirigent djelovao je pretežito u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija, u kojem je premjerno izveo nekoliko opereta i mjuzikla poput Kneginje čardaša i Grofice Marice te Kralj je gol i Tko pjeva zlo ne misli. Gostovao je u HNK u Zagrebu i Osijeku, vodio Mješoviti pjevački zbor Lira, a povremeno je ravnao Simfonijskim orkestrom HRT te Orkestrom OSRH. Izvanredni je profesor na Odsjeku za glazbenu pedagogiju Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.


IZVODI IZ pravila susreta

Cilj 26. Susreta hrvatskih puhačkih orkestara je međusobno upoznavanje, zbližavanje, socijalna kohezija, prikaz dostignuća i najvrjednijih ostvarenja amaterskih puhačkih orkestara u Republici Hrvatskoj, razvijanje kritičkog odnosa prema glazbenim vrijednostima, stimuliranje glazbenog stvaralaštva te stimuliranje amaterskog rada uopće.

PROGRAM ORKESTARA

PRIZNANJA I NAGRADE

1. Orkestar treba obvezno izabrati minimalno jednu skladbu ili obradbu hrvatskog autora. Preporučujemo (nije obvezno) skladbe nagrađene natječajima Hrvatskog sabora kulture i skladbe hrvatskih autora čije se obljetnice obilježavaju. 2. Osim jedne skladbe ili obradbe hrvatskog autora orkestar prijavljuje i skladbu ili skladbe po slobodnom izboru do preporučene minutaže u trajanju od 10 - 20 minuta (ukupno trajanje glazbe bez stanki). 3. Izabrani orkestri za Susret prijavljuju isključivo skladbe koje su izvodili na županijskim i regionalnim smotrama te samostalnim preslušavanjima.

Svi orkestri i dirigenti primaju Priznanje za sudjelovanje na Susretu. Po odluci stručnog povjerenstva, tri najuspješnija puhačka orkestra, te njihovi dirigenti, dobit će prvu, drugu i treću nagradu Hrvatskog sabora kulture. Dodijelit će se i Nagrada HDS-a za najbolju izvededbu djela hrvatskog skladatelja. Ekskluzivni sponzori tvrtke Conn Selmer USA, Euro-Unit group i Yamaha music Europe najuspješnijem orkestru Susreta osigurali su trubu VINCENT BACH LT 18037 (Conn Selmer) i Plaketu Euro-Unita (Euro-Unit), drugom najuspješnijem marching bas - YAMAHA MB-422EW (Yamaha Music Europe), a trećem najuspješnijem klarinet - PRELUDE BY CONN SELMER CL710 (Conn Selmer). Najuspješniji orkestar Susreta nastupit će na 2. Razglednici Hrvatskog sabora kulture u HNK u Zagrebu, 28. listopada 2012.


PROGRAM SUSRETA

SUBOTA, 9. lipnja 2012.

NEDJELJA, 10. lipnja 2012.

Dodatni program

Trg Ivana Mažuranića, 16:15 sati – Zajedničko muziciranje svih sudionika sa skladbama: Marko Poklepović: Gardijska i Victoria Marko Poklepović, dirigent

RASPORED NASTUPA ORKESTARA Dom kulture, 11:00 sati 1 Puhački orkestar grada Karlovca Danijel Martinović, dirigent 2 Puhački orkestar KUD-a Sloga, Ravna Gora Tomislav Paver, dirigent 3 KGD Mosor Klis-Kosa Siniša Hrga, dirigent 4 Gradska glazba Trenkovi panduri, Požega Mirko Ćaćić, dirigent 5 Limena glazba KUD-a Sv. Ana Rozga, Rozga Marko Bobičanec, dirigent 6 Gradski puhački orkestar Križevci Mario Komazin, dirigent 7 Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin Darko Navoj, dirigent

Za vrijeme održavanja službenog programa na Trgu Ivana Mažuranića u Gradu Novom Vinodolskom nastupit će sljedeći orkestri sa slobodno odabranim programom:

SVEČANO OTVARANJE Dom kulture, 16:30 sati – Josip Runjanin: Lijepa naša domovino Izvodi: Puhački orkestar DVD-a Valpovo Dalibor Košutić, dirigent – Pozdravne riječi predstavnika Grada Novog Vinodolskog, Županije Primorsko – goranske, Hrvatskoga sabora kulture i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. RASPORED NASTUPA ORKESTARA 1 Puhački orkestar DVD-a Valpovo Dalibor Košutić, dirigent 2 Puhački orkestar Mrzlo polje Jurica Rukljić, dirigent 3 Puhački orkestar Zaprešić Natalija Jarec, dirigentica 4 Limena glazba Lepoglava Željko Huten, dirigent 5 Limena glazba Dekanovec Danijel Požgaj, dirigent 6 Puhački orkestar Ivo Tijardović Ciglenica Zagorska, Sveti Križ Začretje Miroslav Vukovajac-Dugan, dirigent 7 Gradska limena glazba Daruvar 1922. Danijel Rajković, dirigent 8 Hrvatsko glazbeno društvo Biranj, Kaštel Lukšić Jurica Karuza, dirigent 9 Limena glazba Belica Danijel Požgaj, dirigent 10 GOSTI SUSRETA: Puhački orkestar Općine Šentjernej (Slovenija) Miro Saje, dirigent

SVEČANA DODJELA PRIZNANJA I NAGRADA Voditeljica programa: Sonja Gospodnetić

Subota, 9. lipnja 2012., Trg Ivana Mažuranića, 20:15 sati Hrvatsko glazbeno društvo Biranj Limena glazba Belica Nedjelja, 10. lipnja 2012., Trg Ivana Mažuranića, 12:00 sati Puhački orkestar KUD-a Sloga Ravna Gora KGD Mosor Klis-Kosa


Biografije orkestara

Puhački orkestar DVD-a Valpovo Dirigent: Dalibor Košutić Puhački orkestar DVD-a Valpovo osnovan je 1890. godine i jedan je od najstarijih orkestara u Republici Hrvatskoj. Prvi javni nastup bio je 4.svibnja 1891. godine na dan sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca. Prva Pravila orkestra napisana su 1895. godine, a prema njima 1997. su napisana nova Pravila prema kojima je izvršen novi ustroj orkestra. Radom orkestra upravlja Glazbeno vijeće na čijem je čelu predsjednik orkestra Drago Cvenić. Iz bogate povijesti puhačkog orkestra treba istaknuti slijedeće nastupe: 1895. u Zagrebu prigodom boravka cara Franje Josipa i otvaranja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, 1987. u Zagrebu u sklopu Univerzijade, 2000. prigodom gostovanja u Rimu i audijencije u Vatikanu kod Svetog Oca Ivana Pavla II, 2004. prilikom gostovanja u Austriji, 2006. u Italiji, te u Francuskoj i hodočašća u marijansko svetište Lourdes. U nekoliko navrata Orkestar je

13

gostovao u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, te Makedoniji. Unazad dvije godine ovaj orkestar se izborio i sudjelovao na državnom susretu puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom. Redoviti je sudionik državnih smotri vatrogasnih orkestara, a također i regionalnih smotri puhačkih orkestara Slavonije i Baranje. Na svom programu orkestar ima klasičnu glazbu, operne arije, popularne svjetske evergrine, zabavnu i sakralnu glazbu, te klasične koračnice. Orkestar ima 42 glazbenika u velikom orkestru, a pri orkestru djeluje i mala glazbena škola. Program Dimitri Shostakovitch (u obradi: Andre Waignein): The Second Waltz, 4’40 Vladimir Felker: Slavonski svatovac, 5’50 Henry Mancini (u obradi: T. De Meij): The Pink Panther, 2’40


Puhački orkestar Mrzlo Polje Dirigent: Jurica Rukljić Puhački orkestar Mrzlo Polje osnovan je 1937. godine iz velike ljubavi prema pjevanju i sviranju stanovnika malenog mjesta Mrzlo Polje u općini Veliko Trgovišće. Doživjevši sam vrh umjetničkog stvaralaštva PO Mrzlo Polje 60-tih godina postaje općinska glazba Zaboka, te svira sve moguće obljetnice, manifestacije i ostale veselice kao i pogrebe, diljem zagorja i susjedne Slovenije. U to vrijeme vojni orkestar povlači najbolje pojedince u svoje članstvo, nastavljaju glazbenu edukaciju te poboljšavaju kvalitetu orkestra. 90-tih godina orkestar pada u malu krizu zbog nedostatka članova, ali nedugo nakon orkestru se pridružuje desetak muzički obrazovanih mladih članova te počinje ponovno ozbiljno s radom. Danas PO Mrzlo Polje broji 30tak članova većinom polaznike glazbenih škola

14

sa stalnim pridruživanjem mladih glazbenika. Sudjeluje na svim smotrama i natjecanjima u županiji, te povremenim gostovanjima izvan zemlje. Cilj orkestra je steći što veće glazbeno obrazovanje pojedinaca, a samim time i orkestra te uz vrhunsku kvalitetu instrumenata na kojima sviramo postići što bolje zvukove ove vrste glazbe. Dirigent orkestra je Jurica Rukljić, magistar tube, koji ujedno potpisuje aranžman kompozicije domaćeg skladatelja uz g. Antu Gelu. Program Jacob De Haan: Ross Roy 9’21 John Williams (u obradi: Roland Kernen): Jurassic park 3’20 Zvonimir Bajević (u obradi: Ante Gelo/Jurica Rukljić): Blue Line 5’03

Puhački orkestar Zaprešić Dirigent: Natalija Jarec Godine 1949. u Zaprešiću, Dobrovoljno vatrogasno društvo osniva Limenu glazbu Zaprešić. Dana 10. rujna 1950., pod dirigentskom palicom Stjepana Obrubića, održan je i prvi javni nastup limene glazbe u Zaprešiću. Od tada se Limena glazba popunjava novim članovima te uspješno radi i nastupa pod okriljem DVD-a punih 13 godina, sve do 1962. godine, kada prelazi pod upravu Narodnog sveučilišta do 1969. godine. Nakon toga, pokroviteljstvo nad glazbom preuzima Mjesna zajednica. Godine 1972., osnivanjem KUD-a Ilija Gregorić limena glazba postaje jedna od sekcija KUD-a, gdje nastavlja svoj rad do početka 1990-ih, kada KUD mijenja ime u Ban Josip Jelačić. Na inicijativu članova glazbe i ostalih amaterskih glazbenika iz Zaprešića i bliže okolice, 29. siječnja 1996. osniva se udruga građana pod nazivom koji nosi i danas: Puhački

15

orkestar Zaprešić. Puhački orkestar Zaprešić danas broji 35 članova, a godišnje sudjeluje na preko 20 nastupa na općinskom, županijskom i državnom nivou. Zadnjih godina nastupao je, osim konstantnih nastupa u Zaprešiću i bližoj okolici, i u Biogradu na Moru, Benkovcu, Crikvenici, Novom Vinodolskom, Jastrebarskom, Zaboku, u Zagrebu, Samoboru, Brestu (Bjelorusija). Od 2010., orkestar vodi dirigentica – profesorica Natalija Jarec koja je zamijenila maestra Josipa Kapovića. Program Ennio Morricone (u obradi: Jacob de Haan): Moment for Morricone, 7’17 Tomislav Uhlik: Alla Slavonica, 3’05 The Doors (u obradi: Paul Murtha): The Doors in concert, 5’08


Limena glazba Lepoglava Dirigent: Željko Huten Limena glazba Lepoglava službeno je osnovana 1956. godine, iako začeci djelovanja sežu mnogo ranije. Od tih davnih dana Lepoglava je grad izuzetne glazbene kulture, vrlo talentiranih i vrsnih glazbenika, sastavni dio života, ali i grad koji ima glazbenu budućnost. Jednostavno, kontinuiranim dugogodišnjim radom Limena glazba Lepoglava živi utkana u kulturno umjetničku prošlost, ali i glazbenu budućnost naše sredine. Upornim i redovitim djelovanjem usvojen je respektabilan repertoar djela domaćih i svjetskih kompozitoza – od klasične glazbe, suvremenih popularnih skladbi i koračnica. Glazba je nezaobilazan subjekt u lokalnoj sredini, Varaždinskoj županiji, a zapaženi su nastupi i gostovanja širom Hrvatske i inozemstvu. Godišnje se uz nezaobilazni Godišnji koncert i Božićni koncert realizira i do 25 nastupa te time bitno doprinosi kvalitetnijem društvenom životu Lepoglave. Glazba redovito

16

sudjeluje na Županijskim i Državnim smotrama te smotrama Vatrogasnih puhačkih orkestara. Potvrda kvalitete dokazuje i osvojena Srebrna plaketa 2000. godine u Ravnoj Gori, Brončana plaketa 2002. godine u Novom Vinodolskom, Zlatna plaketa 2006. godine u Selcu na Državnom natjecanju puhačkih orkestara Hrvatske, a 2009. godine na Smotri puhačkih orkestara Hrvatske, u Novom Vinodolskom, u apsolutnoj kategoriji osvojeno je treće mjesto. Glazba je dobitnik plakete Grada Lepoglave 2006. godine za iznimni doprinos u promicanju glazbene kulture u Lepoglavi, Hrvatskoj i inozemstvu. Program Vlado Vuzem: Eho iz Krapine, 4’30 Enio Morricone (u obradi: Thierry de Mey): Moment for Morricone, 6’45 Manfred Schneider: Prelude for band, 5’20

Limena Glazba Dekanovec Dirigent: Danijel Požgaj Povijest limene glazbe u Dekanovcu seže u davne dvadesete godine prošlog stoljeća, kada se u sklopu Dobrovoljnog vatrogasnog društva osniva vatrogasna glazbena četa. Ti pleh glazbenici, koje su ljudi u našim krajevima od milja zvali bandisti djeluju sve do šezdesetih godina i obilježavaju sve zabavne, kulturne i vjerske manifestacije. Nadalje u našem mjestu, sve do početka dvadeset i prvog stoljeća, važne događaje prate moderne jazz grupe. I baš ti entuzijasti i određeni ljubitelji glazbe, 14. siječnja 2001. godine osnivaju veliki orkestar, Limenu glazbu Dekanovec. U tih jedanaest godina orkestar je uspio ostvariti više od 180 nastupa diljem Hrvatske i inozemstva. Izdvajaju se međunarodni nastupi u Mađarskoj i Sloveniji, svirke na karnevalu u Rijeci i Samoboru. Orkestar također muzicira na svim

17

županijskim smotrama, obilježavanju raznih manifestacija pojedinih općina, te sličnim prigodama. Od osnutka do danas u orkestru je sviralo šezdeset gazbenika koji su postali najljepšim ambasadorima mjesta Dekanovca, a već nekoliko mjeseci djeluje i podmladak od petnaestak mališana. Važno je saznanje da je općina Dekanovec najmanja općina u Hrvatskoj i broji samo 850 stanovnika. Sudjelovanje na susretu hrvatskih puhačkih orkestara u Novome Vinodolskom predstavlja veliku čast Orkestru, ali ujedno i najveći uspjeh Limene glazbe Dekanovec. Program Rob Grice: Abandoned treasure hunt, 3’ Danijel Požgaj: Mura, Mura globoka si voda ti, 5’ Carl Wittrock: Antarctica, 8’


Puhački orkestar Ivo Tijardović Ciglenica Zagorska, Sveti Križ Začretje Dirigent: Miroslav Vukovojac-Dugan Puhački orkestar Ivo Tijardović osnovan je 1844. godine u Ciglenici Zagorskoj u Hrvatskom Zagorju te je jedan od najstarijih puhačkih orkestara u Hrvatskoj. Osnovao ga je muzičar češkog porijekla koji je okupio sedam mještana Ciglenice Zagorske. Orkestar je od najranijih dana poznat pod nazivom Ciglešani, a od 1978. godine nosi ime poznatog hrvatskog kompozitora Ive Tijardovića. Tijekom 168 godina postojanja broj članova je varirao te u zadnjih trideset godina prerasta u veliki orkestar u kojem djeluje pedesetak glazbenika amatera. Karakteristika ovog orkestra je da od samog početka pa do danas vlastitim snagama radi na glazbenoj izobrazbi svojih članova, gajući širok repertoar djela stranih i domaćih skladatelja. Orkestar je nastupao

18

diljem Lijepe naše od Vukovara do Dubrovnika, a u inozemstvu u Sloveniji, Austriji, Italiji, Češkoj, Francuskoj i Njemačkoj. Orkestar redovito učestvuje na županijskim i državnim smotrama gdje postiže dobre rezultate. Orkestar je tako osvojio zlatne, srebrne i brončane plakete u A kategoriji na Susretima puhačkih orkestara Republike Hrvatske. Dirigent orkestra je Miroslav Vukovojac-Dugan. Program Obrada: Wiliam Himes: Jericho, 3’00 Franjo Dugan ml. (u obradi: Miroslav VukovojacDugan): Zahvalnica, 3’10 Morton Gould: Pavanne iz Symphonette br. 2, 4’10 Hans Zimmer (u obradi: Ted Ricketts): Dead man´s chest iz Pirates of the Caribbean, 5’40

Gradska limena glazba Daruvar 1922. Dirigent: Danijel Rajković Daruvar je grad od davnina poznat po svojim termalnim izvorima i lječilišnim kupkama. Ta njegova posebnost vezana je i za razvoj limene glazbe u gradu. Na inicijativu mnogih entuzijasta i zaljubljenika u glazbu 9. srpnja 2006. godine osniva se udruga Gradska limena glazba Daruvar 1922. Predsjednik ove udruge postaje Dalibor Veseli, a od rujna iste godine dirigentsku palicu preuzima mr.art. Danijel Rajković koji i danas vodi ovaj orkestar. Udruga danas broji 45 članova, od kojih su 2/3 učenici glazbene škole Bruno Bjelinski Daruvar, koji svojim radom i muziciranjem uvelike pridonose kvaliteti orkestra. Kako bi pokazala da ide u korak s vremenom i da ne mora nužno orkestar biti sinonim za vatrogasne zabave, Limena glazba odlučuje sudjelovati u Showu Nove TV Super talent. Nastupa na

19

najprestižnijim festivalima u Češkoj, Mađarskoj i Sloveniji, a ove godine gostovati će i u Njemačkoj na 21. Festivalu naroda u Hamburgu. Uspješnu prošlu godinu glazba je zaključila Novogodišnjim koncertom koji je bio rezime cijele godine. Gradska limena glazba Daruvar 1922. uspješan je organizator i domaćin međunarodnog festivala limenih glazbi FLIG DARUVAR. Program Slavko Arsenik (u obradi: Bratislav Roguljić): Na Golici, 2’50 Alfi Kabiljo (u obradi: Berislav Kezele): Neka cijeli ovaj svijet, iz mjuzikla Jalta, Jalta, 3’40 John Kander (u obradi: Bratislav Roguljić): New York, New York, 3’10 Obrada: Jay Bocook: Blues Brothers Revue, 4’10


Hrvatsko glazbeno društvo Biranj, Kaštel-Lukšić Dirigent: Jurica Karuza Hrvatsko glazbeno društvo Biranj osnovano je 1895. godine dobivši ime po brdu i povijesnom lokalitetu Biranj iznad Kaštel Lukšića. Društvo je postalo i ostalo središtem kulturnih i društvenih događanja u Kaštelima. Temeljne promjene u Društvu nastaju 1977. godine kada se osniva Škola glazbe u kojoj se od tada kontinuirano, organizirano i stručno odgajaju mladi glazbenici. Mnogi od njih nastavljaju školovanje na glazbenim školama i akademijama te djeluju kao vrsni glazbenici i pedagozi. Vrlo uspješno se organiziraju i izvode koncerti u zemlji i inozemstvu, gdje se podjednako dobro prezentira klasična, jazz i zabavna glazba. Danas orkestar broji preko 50 glazbenika uglavnom učenika i studenata. Za svoje zapaženo muziciranje Biranj je osvojio mnoga priznanja, od koji su naznačanija: 1. nagrada i Zlatna plaketa na 1. Natjecanju hrvat-

20

skih puhačkih orkestara 1994. u Zaboku te 2. nagrada i srebrna plaketa 2006. u Selcima. Na međunarodnim natjecanjima važne su 3. nagrada 1996. u Siklosu u Mađarskoj, 1. nagrada i Srebrna plaketa osvojene u Neunkirchenam Brandu u Njemačkoj 1999. i 2008., kao i dvije Srebrne plakete s međunarodnih natjecanja u Trogiru 2010. i Splitu 2011. Društvo je obilježilo 110 godina postojanja svečanim koncertom u HNK Split pod ravnanjem pok. Maestra Vjekoslava Šuteja, gdje su ugostili brojna poznata glazbena imena. Umjetnički voditelj i dirigent Orkestra od 1993. godine je Jurica Karuza. Predsjednik društva je Ivan Biliškov. Program Jakov Gotovac: Simfonijsko kolo, 8’10 Ted Huggens: Interplay for band, 7’05

Limena glazba Belica Dirigent: Danijel Požgaj Povijest Limene Glazbe Belica počinje u davnoj 1905. godini. U početku orkestar djeluje pod okriljem Dobrovoljnog Vatrogasnog Društva Belica sa stalnim povećanjem broja glazbenika. Skupina ljudi na čelu sa Stjepanom Taradijem, u suradnji s Osnovnom školom u Belici, godine 1986. reorganizira orkestar i započinje rad sa svojom prvom generacijom mladih glazbenika. Ova reorganizacija Limene glazbe Belica potiče osnivanje i reorganizaciju drugih orkestara u Međimurskoj županiji. Limena Glazba Belica nastupala je na mnogim međunarodnim i domaćim susretima i može se pohvaliti brojnim uspjesima. Na 22. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara godine 2008., orkestar Limena Glazba Belica proglašen je najuspješnijim orkestrom Susreta. 2009. godine Stjepan Taradi predaje dirigentsku palicu mladome članu orkestra Danijelu Požgaj, koji nastavlja dugu i uspješnu glazbenu tradiciju

21

u Belici. Godine 2011. orkestar je proslavio 25. godišnjicu ponovnog osnivanja Limene Glazbe. U tih je 25 godina u šest generacija, kroz Limenu glazbu prošlo više od 300-tinjak glazbenika. Otkrivanje talenata i usmjeravanje prema glazbi bio je glavni cilj Stjepana Taradija. Do danas je iz Limene Glazbe Belica proizašlo osam profesora glazbe te nekoliko učenika i studenata na Muzičkim školama i akademijama. Godine 2010. započinje sedma generacija mladih glazbenika, tako da Limena Glazba Belica danas ima dva orkestra. Veliki orkestar koji broji 35 aktivnih članova, te Mladi orkestar LIMACHI koji ima 40 članova. Program Marko Poklepović: Vehni, vehni Fijolica, 3’30 James Curnow (u obradi: Danijel Požgaj): Trittico, 12’


GOSTUJUĆI ORKESTAR: Puhački orkestar Općine Šentjernej, Slovenija Dirigent: Miro Saje Puhački orkestar Općine Šentjernej je uigrana skupina ljubitelja glazbe, koja djeluje od 1911. oduševljavajući domaću i inozemnu publiku. Međugeneracijske razlike su njihova posebnost i prednost jer se međusobno lijepo nadopunjuju. Najmlađem članu je 11, a najstarijem 63 godine. Godine 2008. Puhački orkestar Općine Šentjernej započeo je suradnju s dirigentom Mirom Sajeom, kada snažno napreduje u kvaliteti. Tako u svibnju 2010. osvajaju zlatnu medalju na državnom natjecanju puhačkih orkestara u Sloveniji kada postaju i apsolutni pobjednici. Za njima je posebno aktivna godina, puna lijepih dostignuća. Orkestar naime slavi 100 godina postojanja, a u okviru proslave organizirali su slavljenički koncert, susret orkestara, a u

22

studenom planiraju i reviju puhačkih orkestara. Jubilej su okrunili pobjedom na natjecanju u 1. Kategoriji na državnom natjecanju. Posebno ukazuju na njihov posljednji projekt, mjuzikl Franziskus, kojeg je publika primila s oduševljenjem, više puta ispunivši dvoranu centra Portorož do posljednjeg mjesta. Orkestar broji gotovo 60 redovitih aktivnih članova. O njihovim budućim ciljevima i uspjesima, zasigurno ćemo u budućnosti moći čuti. Program C.A. Pizzini (u obradi: Gert Buitenhuis): Al Piemonte, 8’ Rok Golob: Godba na čudežnem vlaku, 7’ Bratislav Roguljić-Buco: Pozdrav Šentjerneju, 4’

Puhački orkestar grada Karlovca Dirigent: Danijel Martinović Puhački orkestar grada Karlovca zaštitni je znak grada Karlovca. Svoju kvalitetu dokazao je brojnim koncertima, nastupima na svečanostima i natjecanjima u Karlovcu, Karlovačkoj županiji, širom Republike Hrvatske i izvan nje. Od samog početka do danas članovi Orkestra su učenici Glazbene škole, studenti, nastavnici i profesori glazbe, studenti glazbe i glazbeni amateri svih zanimanja, struka, stupnjeva, obrazovanja i uzrasta. O tome najbolje govori raspon godina života članova - od 11 do 79 godina života. Puhački orkestar grada Karlovca osnovan je 15. lipnja 1986. godine pri Glazbenoj školi Karlovac. 16. prosinca 1994. Gradsko vijeće grada Karlovca na svojoj 17. sjednici donijelo je odluku o osnivanju Puhačkog orkestra grada Karlovca. Orkestar od tada službeno djeluje pod ovim imenom. Sve ove godine Orkestar postiže niz zapaženih preko 500 javnih nastupa na ve-

23

likom broju različitih međunarodnih, državnih, regionalnih i županijskih natjecanja, svečanih i samostalnih koncerata, promenadnih koncerata, raznih gradskih, županijskih manifestacija organiziranih od strane vojske, sportskih klubova, turističkih, gospodarskih organizacija i udruga, gostovanjima širom Republike Hrvatske i izvan nje, dobrom prijateljskom i profesionalnom suradnjom s mnogim puhačkim orkestrima i orkestrima ostale glazbene vrste. Dosadašnji dirigenti i voditelji Puhačkog orkestra grada Karlovca su prof. Josip Nochta, prof. Ratko Pogačić, prof. Tihomir Bokun te prof. Danijel Martinović, koji je današnji dirigent Orkestra. Program Jacob de Haan: Oregon, 9’50 Alfi Kabiljo (u obradi: Josipa Jankovića): Neka cijeli ovaj svijet, iz mjuzikla Jalta, Jalta, 3’50


Puhački orkestar KUD-a Sloga, Ravna Gora Dirigent: Tomislav Paver Puhački orkestar KUD-a Sloga Ravna Gora od svog je osnutka 1830. odigrao značajnu ulogu u kulturnom životu ravnogorskoga kraja i šire. Povijest ove Glazbe obrađena je u prigodnoj monografiji prof. Nevenka Acingera 170 godina limene glazbe u Ravnoj Gori iz 2001. godine. U svom dugogodišnjem djelovanju ovaj je orkestar uspješno vodilo deset dirigenata od kojih se posebno ističu Johan Berner, Nikola Poljančić-Bajt i Leandar Podgornik. Na svim regionalnim i državnim Susretima i natjecanjima osvajaju zapažene nagrade. U Zaboku osvajaju brončanu, a u Petrinji kao i na 15. susretu Puhačkih orkestara Hrvatske 2000. u Ravnoj Gori srebrnu plaketu. Na 16. susretu Puhačkih orkestara Hrvatske održanom 2002. u Novom Vinodolskom ravnogorski glazbenici dobivaju brončanu, a 2004. srebrnu plaketu. Posljednjih deset godina orkestar postiže izuzetne rezul-

24

tate pod ravnanjem dirigenta Tomislava Pavera o čemu najbolje svjedoče nosači zvuka Musica Gloriosa iz 2002., Da se nigdar ne pazobi… iz 2008. , te 180 iz 2010. godine kojim je ovaj orkestar predstavio svoja najnovija dostignuća i time ujedno proslavio 180 –u obljetnicu postojanja. Tim povodom, 2010. godine orkestar je dobio i nagradu Općine Ravna Gora. U orkestru prosječno nastupa 40-50 glazbenika, a novi članovi osposobljavaju se na tečaju mladih glazbenika koji godinama djeluje pri ovome orkestru. U radu i dostignućima orkestra, posebno su zapaženi nastupi u inozemstvu (Italija i Republika Češka). Program Alfi Kabiljo (u obradi: Berislav Kezele): Neka cijeli ovaj svijet, iz mjuzikla Jalta, Jalta, 3’40 Jacob de Haan: Concerto d’Amore, 8’20

Kulturno glazbeno društvo Mosor Klis-Kosa Dirigent: Siniša Hrga U lipnju 1936. godine, pri Seljačkoj slozi osnovano je kulturno glazbeno društvo u Klis-Kosi na osnovu težnji nekolicine entuzijasta i uz svesrdnu pomoć stanovnika mjesta, koje je tad brojalo 480 stanovnika. Prvih 16 instrumenata nabavili su sami članovi društva, te su sami snosili troškove daljnjeg rada društva. Uskoro se nabavilo još instrumenata te je glazba brojila 32 člana pripremajući se za svoj prvi nastup. Početkom II. svjetskog rata prekida se rad društva zbog okupacije Klis-Kose. Neprekidan rad društva obnovljen je 1947. godine pod nazivom KGD Mosor, pod kojim imenom i danas djeluje. Sama glazba je nosioc više priznanja i nagrada

25

koje je ostvarila nastupima širom zemlje i u inozemstvu. Od značajnijih nastupa možemo izdvojiti nastup na Splitskom festivalu zabavne glazbe i nastup na međunarodnoj smotri puhačkih orkestara u Arezzu u Italiji. Kao i prije, tako i danas naši glazbari s ponosom čuvaju tradiciju i prenose ljubav prema notama na nove generacije. Program Willi Loöffler: Dixie parade, 3’20 Dmitri Schostakovich: Waltzer br. 2, 4’06 I. Krajač (u obradi: K. Metikoš, M. Prohaska): Gubec beg, 5’50


Gradska glazba Trenkovi panduri, Požega Dirigent: Mirko Ćaćić Gradsku glazbu u Požegi osnovao je 28. siječnja 1881. Vilim Just, mjernik iz Frankfurta na Odri i po osnivanju broji 25 članova. Glazbu vode još Josip Prochaska i Ćiril Junek te poslije Hinko Mrežinec, Richard Krestin, Vojteh Štetka, Ivan Jurčić, Arnold Wlassek, a od 1937. do 1993. Dragutin Nemet. Godine 1978. Glazba se izdvaja iz sastava DVD-a, u čijem sastavu je bila od 1932., i djeluje samostalno pod nazivom Gradska glazba Trenkovi panduri. Orkestar je sudjelovao na brojnim nastupima širom zemlje te u inozemstvu gdje glazba nastupa gotovo svake godine. Redovito nastupa na smotrama puhačkih orkestara Slavonije i Baranje, a više puta je nastupio na državnim smotrama sa zapaženim uspjehom. U okviru Glazbe neprekidno djeluje škola pomlatka iz koje dio polaznika, nakon osnovnog tečaja, nastavlja pohađati glazbe-

26

nu školu s kojom uspješno surađuje. Razina kvalitete nastupa orkestra je u stalnom porastu zahvaljujući i repertoaru koji je sve zahtjevniji. Glazba nastavlja tradiciju prvog vojnog orkestra u Europi koji je osnovao Franjo barun Trenk 1741. u sastavu Trenkove Pandurske Regimente i tako bilježi tradiciju 271 godinu od osnivanja prve vojne glazbe Europe i 131 godinu djelovanja u svojstvu gradske glazbe. Odore glazbenika izrađene su po uzoru na odore prve osnovane postrojbe, a imaju elemente odora hrvatskih i turskih vojnika iz prve polovice 18. stoljeća. Danas broji 40 aktivnih članova. Dirigent Glazbe i pomlatka od 1993. je Mirko Ćaćić. Program Ivo Tijardović: Splitski akvarel, 6’4 Gioacchino Antonio Rossini: William Tell, 9’22

Limena glazba KUD-a Sv. Ana Rozga Dirigent: Marko Bobičanec Limena glazba KUD-a Sv. Ana Rozga osnovana je 1901. godine u općini Dubravica. Orkestar ima bogatu povijest. Danas broji 40 članova od kojih su mnogi polaznici glazbenih škola te Muzičke akademije u Zagrebu. Redovito nastupaju na smotrama Zagrebačke županije te ostalim manifestacijama. Posebno se izdvajaju njihovi nastupi na državnim smotrama godine 2009. i 2011. kada Glazba osvaja iznimne kritike za svoje izvođenje i izbor repertoara. Posebno cijene mogućnost razmjene glazbenih iskustava s ostalim glazbama unutar Susreta hrvatskih puhačkih orkestara. Svake godine orkestru se pridružuje sve više mladih koji žele biti članovi

27

limene glazbe. Cilj Glazbe je da se što više mladih talenata upiše u glazbenu školu kako bi se mogli kulturno i profesionalno uzdizati. Prošle je godine limena glazba KUD-a Sv. Ana Rozga proslavila 110. godina postojanja. Orkestar nastupa pod dirigentskom palicom profesora Marka Bobičanca. Program Philip Sparke: Music for a festival, 13’ Con brio – Andantino – Vivo Tomislav Uhlik: Cirkus na kraju grada, 5’ Vivo – Marcia – Andantino – Tempo I – Vivo – Marcia


Gradski puhački orkestar Križevci Dirigent: Mario Komazin Gradski puhački orkestar Križevci ima dugu povijest i tradiciju koja seže do 19. stoljeća, u vrijeme kada su u Križevcima istodobno postojala čak dva puhačka orkestra, vojni i civilni. Već i u to vrijeme, funkcija puhačkog orkestra nije bila samo u promenadnim nastupima, već je u prostorijama križevačke Ilirske čitaonice Orkestar nastupao i s umjetničkim i popularno-plesnim repertoarom. Od 1998. godine, kada na mjesto voditelja Orkestra dolazi profesor Mario Komazin, Orkestar se izrazitije usmjerava prema koncertnom repertoaru i redovito sudjeluje na državnim natjecanjima i smotrama, na kojima je dosad osvojio tri zlatne plakete Hrvatskog sabora kulture, od čega dvije u B-kategoriji i jednu u A-kategoriji, te jednu prvu nagradu kao najbolji orkestar na Smotri orkestara 2007. godine. Križevački orkestar se okušao i na međunarodnoj sceni i na Natjecanju puhačkih

28

orkestara u Velenju u Sloveniji 2010. godine uspio osvojiti srebrnu plaketu. Osim pripremanja koncertnog repertoara i sudjelovanja na natjecanjima, Gradski puhački orkestar Križevci je pokretač i organizator Međunarodnog festivala puhačke glazbe POOHFest, koji se od 2007. godine održava u Križevcima, a ugošćuje ponajbolje puhačke orkestre iz Hrvatske i susjednih zemalja. Osim mahom amaterskih svirača iz Križevaca i drugih obližnjih gradova, Orkestar se svake godine pomlađuje članovima iz redova učenika Glazbene škole Alberta Štrige Križevci s kojom je od početka svog djelovanja povezan. Program Alfred Reed: Gigue iz A little Concert Suite, 2’10 Mario Komazin: Intrada, fuga i ples, 3’55 Menno Bosgra: Dublimania, 5’10

Gradski puhački orkestar hrvatskih željeznica Varaždin Dirigent: Darko Navoj Orkestar je utemeljen godine 1931. pod nazivom Željeznička glazba Varaždin pod kojim djeluje do 1949. Glazba preuzima ulogu gradskog orkestra pod imenom Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin godine 2000. Tijekom svoje povijesti orkestar je nastupao u svim hrvatskim krajevima, a od nastupa u austrijskom Welsu godine 1965. započela su i njihova europska gostovanja. Veće uspjehe u inozemstvu postigli su 1971. u Karlsruheu, 1985. u Epinayu sur Seine i 1995. u Neuchatelu gdje su u kategoriji inozemnih orkestara osvojili prvo mjesto, kao i 2004. u Velenju, 2005. u Ostravi i 2007. u Rybniku kad su osvojili zlatne plakete. Društvo i orkestar bili su inicijatori i suorganizatori međunarodnih festivala puhačkih orkestara održanih u Varaždinu godina 1969., 1970.,1971. i 2006., te domaćini Festivala puhačkih orkestara europskih željeznica 1999. Po mišljenju struke, orkestar spada među

29

najbolje amaterske orkestre u Hrvatskoj što je dokazao redovitim sudjelovanjem i osvajanjem najviših nagrada na državnim Susretima (2007. 2. mjesto i 2011. 1 mjesto). Svoju su kvalitetu potvrdili nastupima na Varaždinskim baroknim večerima 2008., na prvoj Razglednici Hrvatskog sabora kulture 2011. te na brojnim manifestacijama u Hrvatskoj i šire. Svoju djelatnost ovjekovječili su izdavanjem dvaju nosača zvuka. Orkestar danas okuplja četrdesetak članova i pomlađen je učenicima Glazbene škole Varaždin s kojom već godinama veoma uspješno surađuje. Orkestar vodi g. Darko Navoj, profesor trube u Glazbenoj školi u Varaždinu. Program Steven Reineke: Fate of the Gods, 8’22 Bojan Adamič: Sprenevedanja, 6’33 Vladimir Felker: Slavonski svatovac, 5’00


IZDANJA HRVATSKOG SABORA KULTURE ZA PUHAČKE ORKESTRE J. Runjanin: Lijepa naša— ——————— 15,00 V. Čaklec: Sdobro mi došel prijatelj———— 25,00 A. Čeh: Promenada—————————— 25,00 A. Čeh: Oproštaj— —————————— 25,00 A. Čeh: Praznik mladosti, koračnica — —— 25,00 V. Felker: Slavonski svatovac— ————— 40,00 P. Gotovac: Balada—————————— 25,00 J. Gotovac: Naš jadran— ——————— 25,00 J. Janković: Kolo br. 1— ———————— 40,00 J. Janković: Mubizag— ———————— 25,00 J. Janković: Petrinjka— ———————— 40,00 N. Kalogjera: Crvena kola— —————— 25,00 P. Krelja: Koračnica grafičara —————— 25,00 P. Krelja: Bolno sjećanje— ——————— 25,00 B. Mihaljević: Golubovi— ——————— 25,00 J. Škorjanec: Pozdrav s Gacke—————— 40,00 T. Vidošić: Ples mladosti———————— 40,00 V. Vuzem: Jubilarna koračnica — ———— 25,00 J. Janković: Priručnik instrumentacije za puhačke orkestre I/II— ——————— 100,00 J. Gotovac: Ples janjičara———————— 45,00 J. Janković: Preludij iz suite “Jan” — ——— 40,00 J. Janković: Hrvatski željezničar — ———— 35,00 V. Ros.Ružić–D. Srem.: Tko Hrvat, taj soko, koračnica—————— 100,00 J. Janković: Romansa— ———————— 300,00 I. Kuljerić: Silbanski tanac— —————— 300,00 I. Kuljerić: Tri su dekle ————————— 300,00 J. Janković: Burleska — ———————— 300,00 M. Poklepović: Zagrebačka, koračnica— — 300,00 M. Poklepović: Marjan express, koračnica— 300,00 T. Uhlik: Cirkus na kraju grada— ———— 300,00 J. Skjavetić/obr. D. Srem.: Giathi Tanda Fandiga ————————— 300,00

J. Banov/Arr. M. Pokl.: Vrijeme ljubavi— — 300,00 Z. Runjić/Arr. M. Pokl.: Piva klapa ispo volta — ———————— 300,00 J.Gotovac, N.Ninčević, Z.Runjić/ Arr. M. Pokl.: Potpourri Zanosno ljeto: Omili mi u selu djevojka, Ja nikog nemam, Da je meni s tobom kroz pasike, Diridonda, Poeta— —————— 300,00 B. Okmaca: Olimfos— ———————— 300,00 T. Uhlik: Nestašno pero gospara Sorkočevića — —— 300,00 T. Uhlik: Scherzo——————————— 300,00 V. Vuzem: Eho iz krapine — —————— 300,00 B. Okmaca: Tanac II— ———————— 300,00 M. Komazin: Intrada, fuga i ples————— 300,00 N.Badrić/obr.Nikica Kalogjera: Takvi kao ti— ———————————— 300,00 A. Putarek: Poleg Drave— ——————— 34,00 Blaženko Juračić: Neretvanska suita (1. nagrada Natječaja 2005. za puhački orkestar) ————————— 300,00 T. Uhlik: Očekujući jesen ———————— 100,00 D. Bobić: Uvertira — ————————— 100,00 I. Kuljerić: Predigra renesansnoj komediji—————— 300,00 S.Zlatić/obr. J.Janković: Simfonijski ples br.2 - istarski— —————200,00 V. Sunko: Dalmacija forever — ————— 100,00 L. Varga: Nuovo— —————————— 90,00 T. Uhlik: Alla marcia — ———————— 100,00 I. Božičević: P.U.H. — ———————— 100,00 Z. Strčić: Inspiration Radtzecky — ———— 100,00 T. Uhlik: U lovu— —————————— 100,00 B. Okmaca: Mala zavičajna uvertira — —— 100,00

Članovi HSK ostvaruju popust na sva naša izdanja. Narudžbu možete ostvariti putem maila na adresu prodaja@hrsk.hr, telefonom na broj: +385/1/461-8825 ili putem faxa: +385/1/462-1738 (gosp. Zdravko Pavičić). Za pregled ostalih publikacija Hrvatskog sabora kulture, kao i nototeke Orkestra Oružanih snaga RH posjetite našu web stranicu: www.hrsk.hr

31


Hrvatski sabor kulture zahvaljuje na materijalnoj potpori Ministarstvu kulture Republike Hrvatske Županiji Primorsko-goranskoj Gradu Novom Vinodolskom Centru za kulturu grada Novog Vinodolskog Hrvatskom društvu skladatelja HDS-ZAMP TZ grada Novog Vinodolskog TZ Primorsko-goranske županije Jadranu d.d. Crikvenica Turističkoj agenciji Lišanj turist d.o.o. – Hotel Lišanj Posebno zahvaljujemo i ekskluzivnIm sponzorima Conn Selmer USA, Euro-Unit group i Yamaha Music Europe — Nakladnik Hrvatski sabor kulture Za nakladnika Dražen Jelavić Urednica Srđana Vrsalović Oblikovanje Damir Prizmić Naklada 300 primjeraka Tisak Studio Flyer, Zagreb


26. susret hrvatskih puhačkih orkestara